Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6518 SAYILI AÄ°LE VE SOSYAL POLÄ°TÄ°KALAR BAKANLIÄžININ TEÅžKÄ°LAT VE GÖREVLERÄ° HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN 90-126 MADDELER



MADDE 90 – 5651 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 6/A maddesi eklenmiÅŸtir.

“EriÅŸim SaÄŸlayıcıları BirliÄŸi .

MADDE 6/A – (1) Bu Kanunun 8 inci maddesi kapsamı dışındaki eriÅŸimin engellenmesi kararlarının uygulanmasını saÄŸlamak üzere EriÅŸim SaÄŸlayıcıları BirliÄŸi kurulmuÅŸtur.

(2) Birlik özel hukuk tüzel kiÅŸiliÄŸini haizdir. BirliÄŸin merkezi Ankara’dır.

(3) BirliÄŸin çalışma usul ve esasları Kurum tarafından onaylanacak Tüzükle belirlenir. Tüzük deÄŸiÅŸiklikleri de Kurumun onayına tabidir.

(4) Birlik, TüzüÄŸünün Kurum tarafından incelenerek uygun bulunmasını müteakip faaliyete baÅŸlar.

(5) Birlik, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik HaberleÅŸme Kanunu kapsamında yetkilendirilen tüm internet servis saÄŸlayıcıları ile internet eriÅŸim hizmeti veren diÄŸer iÅŸletmecilerin katılmasıyla oluÅŸan ve koordinasyonu saÄŸlayan bir kuruluÅŸtur.

(6) Bu Kanunun 8 inci maddesi kapsamı dışındaki eriÅŸimin engellenmesi kararları eriÅŸim saÄŸlayıcılar tarafından yerine getirilir. Kararların uygulanması amacıyla gerekli her türlü donanım ve yazılım eriÅŸim saÄŸlayıcıların kendileri tarafından saÄŸlanır.

(7) Bu Kanunun 8 inci maddesi kapsamı dışındaki eriÅŸimin engellenmesi kararları gereÄŸi için BirliÄŸe gönderilir. Bu kapsamda BirliÄŸe yapılan tebligat eriÅŸim saÄŸlayıcılara yapılmış sayılır.

(8) Birlik, kendisine gönderilen mevzuata uygun olmadığını düÅŸündüÄŸü kararlara itiraz edebilir.

(9) BirliÄŸin gelirleri, üyeleri tarafından ödenecek ücretlerden oluÅŸur. Alınacak ücretler, BirliÄŸin giderlerini karşılayacak miktarda belirlenir. Bir üyenin ödeyeceÄŸi ücret, üyelerin tamamının net satış tutarı toplamı içindeki o üyenin net satışı oranında belirlenir. Üyelerin ödeme dönemleri, yeni katılan üyelerin ne zamandan itibaren ödemeye baÅŸlayacağı ve ödemelere iliÅŸkin diÄŸer hususlar Birlik TüzüÄŸünde belirlenir. Süresinde ödenmeyen ücretler Birlikçe kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir.

(10) BirliÄŸe üye olmayan internet servis saÄŸlayıcıları faaliyette bulunamaz.” .

MADDE 91 – 5651 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(2) Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet toplu kullanım saÄŸlayıcılar, konusu suç oluÅŸturan içeriklere eriÅŸimin engellenmesi ve kullanıma iliÅŸkin eriÅŸim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür.

(3) Ticari amaçla toplu kullanım saÄŸlayıcılar, ailenin ve çocukların korunması, suçun önlenmesi ve suçluların tespiti kapsamında usul ve esasları yönetmelikte belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

“(4) Bu maddede belirtilen yükümlülükleri ihlal eden ticari amaçla toplu kullanım saÄŸlayıcılarına, ihlalin ağırlığına göre yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde uyarma, bin Türk Lirasından on beÅŸ bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verme veya üç güne kadar ticari faaliyetlerini durdurma müeyyidelerinden birine karar vermeye mahalli mülki amir yetkilidir.”

MADDE 92 – 5651 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının dördüncü cümlesinden sonra gelmek üzere “EriÅŸimin engellenmesi kararı, amacı gerçekleÅŸtirecek nitelikte görülürse belirli bir süreyle sınırlı olarak da verilebilir.” cümlesi eklenmiÅŸ, dördüncü fıkrasında yer alan “(2) ve (5)” ibaresi “(2), (5) ve (6)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, onuncu fıkrasındaki “altı aydan iki yıla kadar hapis cezası” ibaresi “beÅŸ yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 93 – 5651 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

Ä°çeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesi

MADDE 9 – (1) Ä°nternet ortamında yapılan yayın içeriÄŸi nedeniyle kiÅŸilik haklarının ihlal edildiÄŸini iddia eden gerçek ve tüzel kiÅŸiler ile kurum ve kuruluÅŸlar, içerik saÄŸlayıcısına, buna ulaÅŸamaması hâlinde yer saÄŸlayıcısına baÅŸvurarak uyarı yöntemi ile içeriÄŸin yayından çıkarılmasını isteyebileceÄŸi gibi doÄŸrudan sulh ceza hâkimine baÅŸvurarak içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesini de isteyebilir.

(2) Ä°nternet ortamında yapılan yayın içeriÄŸi nedeniyle kiÅŸilik haklarının ihlal edildiÄŸini iddia eden kiÅŸilerin talepleri, içerik ve/veya yer saÄŸlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılır.

(3) Ä°nternet ortamında yapılan yayın içeriÄŸi nedeniyle kiÅŸilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doÄŸrultusunda hâkim bu maddede belirtilen kapsamda eriÅŸimin engellenmesine karar verebilir.

(4) Hâkim, bu madde kapsamında vereceÄŸi eriÅŸimin engellenmesi kararlarını esas olarak, yalnızca kiÅŸilik hakkının ihlalinin gerçekleÅŸtiÄŸi yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. ÅŸeklinde) içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi yöntemiyle verir. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik eriÅŸimin engellenmesine karar verilemez. Ancak, hâkim URL adresi belirtilerek içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceÄŸine kanaat getirmesi hâlinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla, internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak eriÅŸimin engellenmesine de karar verebilir.

(5) Hâkimin bu madde kapsamında verdiÄŸi eriÅŸimin engellenmesi kararları doÄŸrudan BirliÄŸe gönderilir.

(6) Hâkim bu madde kapsamında yapılan baÅŸvuruyu en geç yirmi dört saat içinde duruÅŸma yapmaksızın karara baÄŸlar. Bu karara karşı 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.

(7) EriÅŸimin engellenmesine konu içeriÄŸin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliÄŸinden hükümsüz kalır.

(8) Birlik tarafından eriÅŸim saÄŸlayıcıya gönderilen içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi kararının gereÄŸi derhâl, en geç dört saat içinde eriÅŸim saÄŸlayıcı tarafından yerine getirilir.

(9) Bu madde kapsamında hâkimin verdiÄŸi eriÅŸimin engellenmesi kararına konu kiÅŸilik hakkının ihlaline iliÅŸkin yayının veya aynı mahiyetteki yayınların baÅŸka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kiÅŸi tarafından BirliÄŸe müracaat edilmesi hâlinde mevcut karar bu adresler için de uygulanır.

(10) Sulh ceza hâkiminin kararını bu maddede belirtilen ÅŸartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen sorumlu kiÅŸi, beÅŸ yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.”

MADDE 94 – 5651 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 9/A maddesi eklenmiÅŸtir.

“Özel hayatın gizliliÄŸi nedeniyle içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi

MADDE 9/A – (1) Ä°nternet ortamında yapılan yayın içeriÄŸi nedeniyle özel hayatının gizliliÄŸinin ihlal edildiÄŸini iddia eden kiÅŸiler, BaÅŸkanlığa doÄŸrudan baÅŸvurarak içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.

(2) Yapılan bu istekte; hakkın ihlaline neden olan yayının tam adresi (URL), hangi açılardan hakkın ihlal edildiÄŸine iliÅŸkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilir. Bu bilgilerde eksiklik olması hâlinde talep iÅŸleme konulmaz.

(3) BaÅŸkanlık, kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere derhâl BirliÄŸe bildirir, eriÅŸim saÄŸlayıcılar bu tedbir talebini derhâl, en geç dört saat içinde yerine getirir.

(4) EriÅŸimin engellenmesi, özel hayatın gizliliÄŸini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili olarak (URL ÅŸeklinde) içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi yoluyla uygulanır.

(5) EriÅŸimin engellenmesini talep eden kiÅŸiler, internet ortamında yapılan yayın içeriÄŸi nedeniyle özel hayatın gizliliÄŸinin ihlal edildiÄŸinden bahisle eriÅŸimin engellenmesi talebini talepte bulunduÄŸu saatten itibaren yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin kararına sunar. Hâkim, internet ortamında yapılan yayın içeriÄŸi nedeniyle özel hayatın gizliliÄŸinin ihlal edilip edilmediÄŸini deÄŸerlendirerek vereceÄŸi kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doÄŸrudan BaÅŸkanlığa gönderir; aksi hâlde, eriÅŸimin engellenmesi tedbiri kendiliÄŸinden kalkar. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(6) Hâkim tarafından verilen bu karara karşı BaÅŸkanlık tarafından 5271 sayılı Kanun hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.

(7) EriÅŸimin engellenmesine konu içeriÄŸin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliÄŸinden hükümsüz kalır.

(8) Özel hayatın gizliliÄŸinin ihlaline baÄŸlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde doÄŸrudan BaÅŸkanın emri üzerine eriÅŸimin engellenmesi BaÅŸkanlık tarafından yapılır. Bu karara karşı sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilir.”

MADDE 95 – 5651 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “yayınları önlemeye” ibaresinden sonra “, internetin güvenli kullanımını saÄŸlamaya, biliÅŸim ÅŸuurunu geliÅŸtirmeye” ibaresi eklenmiÅŸ, beÅŸinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.

“(5) BaÅŸkanlık; Bakanlık bünyesinde 26/9/2011 tarihli ve 655 sayılı UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uyarınca oluÅŸturulan Ä°nternet GeliÅŸtirme Kurulunca internetin yaygınlaÅŸtırılması, geliÅŸtirilmesi, yaygın ve güvenli kullanılması gibi konularda yapılacak öneriler ile ilgili gerekli her türlü tedbir veya kararları alır.”

“(6) BaÅŸkanlık, ulusal siber güvenlik faaliyetleri kapsamında, siber saldırıların tespiti ve önlenmesi konusunda, içerik, yer, eriÅŸim saÄŸlayıcılar ve ilgili diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlarla koordinasyon saÄŸlar, gerekli tedbirlerin aldırılması konusunda faaliyet yürütür ve ihtiyaç duyulan çalışmaları yapar.

(7) BaÅŸkanlık kanunlarla kendisine verilen görevlerin ifası amacıyla araÅŸtırma ve geliÅŸtirme merkezleri kurabilir.”

MADDE 96 – 5651 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “yer veya eriÅŸim saÄŸlayıcı olarak faaliyet icra etmesi amacıyla yetkilendirme belgesi verilmesine” ibaresi “yer, eriÅŸim ve toplu kullanım saÄŸlayıcıların yükümlülüklerine” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 97 – 5651 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸ ve diÄŸer fıkra buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.

“(5) 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel BaÅŸkanlığı KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışanlar kurumlarının, hâkim ve savcılar ise kendilerinin muvafakati ile aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diÄŸer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla geçici olarak Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı emrinde görevlendirilebilir. Bu kapsamda görevlendirilen personel sayısı Kurumun kadro sayısının yüzde yirmisini geçemez. Bu personel kurumlarından izinli sayılır. Ä°zinli oldukları sürece memuriyetleri ile ilgili özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri baÅŸkaca bir iÅŸleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır.

(6) BaÅŸkanlık personelinin, kanunlar kapsamındaki görevlerini yerine getirirken, görevin niteliÄŸinden doÄŸan veya görevin ifası sırasında iÅŸledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında cezai soruÅŸturma yapılması, Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı için iliÅŸkili Bakanın, diÄŸer personel için ise Kurum BaÅŸkanının iznine baÄŸlıdır.”

MADDE 98 – Ekli (2) sayılı listedeki kadrolar ihdas edilerek öncelikle Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı hizmetlerinde kullanılmak üzere 5651 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı listeye eklenmiÅŸtir.

MADDE 99 – 5651 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“EK MADDE 2 – BaÅŸkanlığa verilen görevlerin yürütülmesi için, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diÄŸer kanunların sözleÅŸmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine baÄŸlı kalınmaksızın özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda BaÅŸkanlıkta sözleÅŸmeli personel çalıştırılabilir. Bu suretle çalıştırılacakların unvanı, sayısı, süresi, ücretleri ve diÄŸer hususlar Bakanlar Kurulunca yürürlüÄŸe konulacak hizmet sözleÅŸmesi esaslarına göre tespit edilir. Bunlara ödenecek ücret, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre çalıştırılanlar için uygulanmakta olan sözleÅŸme ücreti tavanının beÅŸ katını, çalıştırılabilecek toplam sözleÅŸmeli personel sayısı ise yetmiÅŸ beÅŸi geçemez ve bu fıkrada belirtilen ücret dışında herhangi bir ödeme yapılamaz.”

MADDE 100 – 5651 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 – (1) BirliÄŸin kuruluÅŸu bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde tamamlanır.

(2) Birlik, mevcut internet servis saÄŸlayıcıları ile eriÅŸim hizmeti veren iÅŸletmecilerin en az dörtte birinin katılımıyla imzalanan Birlik TüzüÄŸünün Kurum tarafından incelenerek uygun bulunmasını müteakip faaliyete baÅŸlar. BirliÄŸin kurulmasını müteakip en geç bir ay içinde hâlen üye olmayan internet servis saÄŸlayıcıları ve eriÅŸim hizmeti veren iÅŸletmeciler üyeliklerini tamamlamak zorundadır.

(3) Belirtilen sürede BirliÄŸin kuruluÅŸunu tamamlayamaması hâlinde, Kurum tarafından internet servis saÄŸlayıcılarına ve internet eriÅŸim hizmeti veren diÄŸer iÅŸletmecilere bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde biri oranında idari para cezası uygulanır.

(4) BirliÄŸin kurulmasını müteakip bir ay içinde üye olmayan internet servis saÄŸlayıcılarına veya internet eriÅŸim hizmeti veren diÄŸer iÅŸletmecilere, Kurum tarafından bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde biri oranında idari para cezası uygulanır.”

MADDE 101 – 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin beÅŸinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸ, takip eden fıkra buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.

“(6) Bu Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan elli tam zaman eÅŸ deÄŸer Ar-Ge personeli sayısını otuza kadar indirmeye, kanuni seviyesine kadar artırmaya veya sektörler itibarıyla belirlenen sınırlar dâhilinde farklılaÅŸtırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.”

MADDE 102 – 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik HaberleÅŸme Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.

“h) Ulusal siber güvenliÄŸin saÄŸlanması amacıyla politika, strateji ve hedefleri belirlemek, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile gerçek ve tüzel kiÅŸilere yönelik siber güvenliÄŸin saÄŸlanmasına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemek, eylem planlarını hazırlamak, Siber Güvenlik Kurulunun sekretaryasını yapmak, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu saÄŸlamak, kritik altyapılar ile ait oldukları kurumları ve konumları belirlemek, gerekli müdahale merkezlerini kurmak, kurdurmak ve denetlemek, her türlü siber müdahale aracının ve millî çözümlerin üretilmesi ve geliÅŸtirilmesi amacı ile çalışmalar yapmak, yaptırmak ve bunları teÅŸvik etmek ve siber güvenlik konusunda bilinçlendirme, eÄŸitim ve farkındalığı artırma çalışmaları yürütmek, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kiÅŸilerin uyması gereken usul ve esasları hazırlamak.”

MADDE 103 – 5809 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ü) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki (v) bendi eklenmiÅŸ ve diÄŸer bent buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.

“v) Siber güvenlik ve internet alan adları konularında Bakanlar Kurulu, Bakanlık ve/veya Siber Güvenlik Kurulu tarafından verilen görevleri Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı veya diÄŸer birimleri marifetiyle yerine getirmek.”

MADDE 104 – 5809 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸ ve mevcut dördüncü fıkrası altıncı fıkra olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.

“(4) KiÅŸinin bilgisi ve rızası dışında iÅŸletmeci veya adına iÅŸ yapan temsilcisi tarafından abonelik tesisi veya iÅŸlemi veya elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt iÅŸlemi yapılamaz ve yaptırılamaz, bu amaçla gerçeÄŸe aykırı evrak düzenlenemez, evrakta deÄŸiÅŸiklik yapılamaz ve bunlar kullanılamaz.

(5) GerçeÄŸe aykırı evrak düzenlemek veya deÄŸiÅŸtirmek suretiyle kiÅŸinin bilgi ve rızası dışında tesis edilmiÅŸ olan abonelikler kullanılamaz.”

MADDE 105 – 5809 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin onuncu fıkrasında yer alan “ikinci fıkrası hükümlerine aykırı hareket edenler yirmi günden yüz güne kadar; üçüncü fıkrası hükümlerine aykırı hareket edenler yüz günden beÅŸ yüz güne kadar” ibaresi “ikinci, üçüncü, dördüncü ve beÅŸinci fıkralarına aykırı hareket ederek bu iÅŸi bizzat yapanlar elli günden yüz güne kadar” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 106 – 5809 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“Siber Güvenlik Kurulu

EK MADDE 1 – (1) Siber güvenlikle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluÅŸları ile gerçek ve tüzel kiÅŸiler tarafından alınacak önlemleri belirlemek, hazırlanan plan, program, rapor, usul, esas ve standartları onaylamak ve bunların uygulanmasını ve koordinasyonunu saÄŸlamak amacıyla; Bakanın baÅŸkanlığında Siber Güvenlik Kurulu kurulmuÅŸtur. Siber Güvenlik Kurulunda yer alacak bakanlık ve kamu kurum ve kuruluÅŸları ile üyelerinin temsil düzeyi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.

(2) Kurulun görevleri ÅŸunlardır:

a) Siber güvenlik ile ilgili politika, strateji ve eylem planlarını onaylamak ve ülke çapında etkin ÅŸekilde uygulanmasına yönelik gerekli kararları almak.

b) Kritik altyapıların belirlenmesine ilişkin teklifleri karara bağlamak.

c) Siber güvenlikle ilgili hükümlerin tamamından veya bir kısmından istisna tutulacak kurum ve kuruluÅŸları belirlemek.

ç) Kanunlarla verilen diÄŸer görevleri yapmak.

(3) Siber Güvenlik Kurulunun çalışma usul ve esasları BaÅŸbakanlıkça çıkartılacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 107 – 29/5/2009 tarihli ve 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Afet ve acil durumlarla ilgili olarak hazırlanan plan, program ve raporları onaylamakla görevli, BaÅŸbakan veya görevlendireceÄŸi BaÅŸbakan Yardımcısının baÅŸkanlığında Millî Savunma Bakanı, Ä°çiÅŸleri Bakanı, DışiÅŸleri Bakanı, Maliye Bakanı, Millî EÄŸitim Bakanı, Çevre ve Åžehircilik Bakanı, SaÄŸlık Bakanı, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Kalkınma Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanından oluÅŸan Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu kurulmuÅŸtur.”

MADDE 108 – 5902 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Afet ve acil durum hâlleri öncesinde hazırlık ve zarar azaltma, afet ve acil durum hâlinde müdahale, sonrasında ise iyileÅŸtirme çalışmalarını deÄŸerlendirmek, bunlara iliÅŸkin alınacak önlemleri belirlemek, bu önlemlerin uygulanmasını saÄŸlamak ve denetlemek, kurum ve kuruluÅŸlar ile sivil toplum kuruluÅŸları arasındaki koordinasyonu saÄŸlamak amacıyla, BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarının baÅŸkanlığında, Millî Savunma Bakanlığı, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, DışiÅŸleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Millî EÄŸitim Bakanlığı, SaÄŸlık Bakanlığı, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı müsteÅŸarları ile Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanı, Türkiye Kızılay DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı ve afet veya acil durumun türüne göre Kurul BaÅŸkanınca görevlendirilecek diÄŸer bakanlık ve kuruluÅŸların üst yöneticilerinden oluÅŸan Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu kurulmuÅŸtur.”

MADDE 109 – 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılı Karayolları Genel MüdürlüÄŸünün TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(5) Genel MüdürlüÄŸün Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarına Kamu Personel Seçme Sınavı (B) Grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boÅŸ kadro sayısının üç katına kadar çaÄŸrılacak adaylar arasından Genel Müdürlükçe yapılacak sözlü sınav baÅŸarı sırasına göre atanır. Genel Müdürlük kadrolarına yapılacak atama ve nakil iÅŸlemlerine iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 110 – 6001 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Otoyolların ve tesislerin deÄŸerlendirilmesi

MADDE 29 – (1) Genel MüdürlüÄŸün sorumluluÄŸunda bulunan otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve iÅŸletme tesisleri, hizmet tesisleri ve diÄŸer mal ve hizmet üretim birimleri ve varlıkları ile ilgili olarak ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından bunların mülkiyetinin devri hariç olmak üzere 4046 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde yazılı yöntemler ve diÄŸer hükümler çerçevesinde iÅŸlem yapılır. 3465 sayılı Kanun ve 3996 sayılı Kanun hükümleri saklıdır. Bu madde kapsamında iÅŸletme haklarının verilmesi imtiyaz addolunmaz. Bu çerçevede imzalanacak olan sözleÅŸmeler özel hukuk hükümlerine tabidir. Ä°ÅŸletme haklarının verilmesine iliÅŸkin haklar ve yükümlülükler, ücretsiz geçiÅŸ yapacak araçlar, geçiÅŸ ücretleri, artış oranları ve diÄŸer hususlar iÅŸletme haklarının verilmesine iliÅŸkin sözleÅŸmelerde düzenlenir.

(2) 4046 sayılı Kanun çerçevesinde hisse satışı yönteminin uygulanmasına karar verilmesi durumunda; otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve iÅŸletme tesisleri, hizmet tesisleri ve diÄŸer mal ve hizmet üretim birimleri ve varlıkların iÅŸletme hakları, imzalanacak iÅŸletme hakkı verilmesi sözleÅŸmesi/sözleÅŸmeleri ile hiçbir bedel alınmaksızın, iÅŸletme hakkı verilmesi sözleÅŸmesi/sözleÅŸmelerinin yürürlük tarihinden itibaren yirmi beÅŸ yıl süre ile Genel Müdürlük tarafından ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi BaÅŸkanlığınca kurulacak anonim ÅŸirkete/ÅŸirketlere verilir. Ayni sermaye konulması açısından, verilen iÅŸletme hakkı 1 (bir) Milyar TL olarak ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi BaÅŸkanlığınca kurulacak anonim ÅŸirketin/ÅŸirketlerin sermayesine 4046 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ilave edilir. Hisse satışında, hisse deÄŸerlemesi 4046 sayılı Kanun uyarınca ayrıca yapılır.

(3) Ä°ÅŸletme hakkı verilenlerden elde edilecek gelirler anonim ÅŸirkete/ÅŸirketlere aittir. Bu ÅŸekilde iÅŸletme hakkı verilmesi sözleÅŸmesine konu olan otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve iÅŸletme tesisleri, hizmet tesisleri ve diÄŸer mal ve hizmet üretim birimleri ve varlıkların yapımı, bakımı, onarımı ve iÅŸletimi ile ilgili her türlü iÅŸler ve her türlü giderler Genel MüdürlüÄŸe ait olmak üzere anonim ÅŸirket ile Genel Müdürlük arasında yapılacak sözleÅŸmeler çerçevesinde Genel Müdürlük tarafından yapılır veya yaptırılır.

(4) SözleÅŸme süresince her ay için uygulanmak üzere; iÅŸletme hakkı verilenlerden Genel Müdürlük tarafından bir ay içinde tahsil edilen tutarlar, tahsil edildiÄŸi ayı takip eden ayın on beÅŸine kadar anonim ÅŸirkete/ÅŸirketlere aktarılır. Aktarılan tutarlardan 25/10/1985 tarihli ve 3065 sayılı Katma DeÄŸer Vergisi Kanunu ve 18/11/1983 tarihli ve 2960 sayılı BoÄŸaziçi Kanunu gereÄŸince ödenmesi gereken tutarlar kesildikten sonra kalan tutarın yüzde yirmi beÅŸi Genel Müdürlük payı olarak aktarma tarihini takip eden on iÅŸ günü içinde, anonim ÅŸirket tarafından Genel MüdürlüÄŸe ödenir. Bu madde kapsamında Genel Müdürlük tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülükler ile ilgili olarak Genel Müdürlük bütçesinde yeterli ödenek öngörülür.

(5) Bu madde kapsamında iÅŸletme haklarının verilmesine iliÅŸkin sözleÅŸmeler gereÄŸince Genel Müdürlük tarafından iÅŸletme hakkının ilgili ÅŸirkete devri 3065 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesi hükmünün uygulanması açısından 4046 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (A) fıkrası kapsamında yapılmış kabul edilir. Bu kapsamda iÅŸletme hakkının ilgili ÅŸirkete devrine iliÅŸkin düzenlenecek sözleÅŸmeler damga vergisinden, yapılacak intikal iÅŸlemleri veraset ve intikal vergisinden müstesnadır.

(6) Bu anonim ÅŸirket/ÅŸirketlerdeki ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi BaÅŸkanlığına ait kamu paylarının satışı tamamlanıncaya kadar bu ÅŸirket/ÅŸirketlerdeki kamuya ait hisseler ile imtiyazlı hisseler 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca Bakan tarafından idare ve temsil edilir. Yönetim Kurulu, yedi üyeden oluÅŸur. BeÅŸ üye Bakan tarafından bildirilen, iki üye 4046 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde belirlenerek ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından bildirilen adaylar arasından Genel Kurul tarafından atanır.”

MADDE 111 – 13/10/2010 tarihli ve 6015 sayılı Devlet Desteklerinin Ä°zlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“EK MADDE 1 – (1) MüsteÅŸarlıkça, kamu tarafından doÄŸrudan veya kamu kaynakları kullanılarak baÅŸka bir kurum veya kuruluÅŸ aracılığıyla teÅŸebbüslere herhangi bir ÅŸekilde mali fayda saÄŸlayan uygulamaların izlenmesine yönelik yönetmelikler üç ay içinde; devlet desteklerinin bildirimi ve denetlenmesine iliÅŸkin yönetmelikler ise Kurul tarafından 31/12/2014 tarihine kadar yürürlüÄŸe konulur. Bu tarihi birer yıllık sürelerle iki defa ertelemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

(2) Kamu kurum ve kuruluÅŸları, teÅŸebbüslere mali fayda saÄŸlayan uygulamalarına iliÅŸkin her türlü kayıt ve veriyi MüsteÅŸarlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenen usul ve esaslar dâhilinde MüsteÅŸarlık bünyesindeki Devlet Destekleri Bilgi Sistemine aktarırlar.

(3) Bu maddenin ikinci fıkrası hükümlerine uyulmaması hâlinde sorumlu birim amirleri hakkında 10/11/2005 tarihli ve 5429 sayılı Türkiye Ä°statistik Kanununun 54 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen tutarda idari para cezası uygulanır. Ä°dari para cezası uygulanmış olması bilgi verme yükümlülüÄŸünü ortadan kaldırmaz.”

MADDE 112 – Ekli (3) ve (4) sayılı listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname eki (I) sayılı cetvelin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bölümüne eklenmiÅŸtir.

Bu madde ile taÅŸra teÅŸkilatına ihdas edilen sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk geliÅŸimcisi, sosyolog ve öÄŸretmen kadrolarına yapılacak atamalarda merkezî yönetim bütçe kanunlarında yer alan kısıtlamalara tabi tutulmadan kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında genel yönetmelik kapsamında atama yapılır.

190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı cetvelin kurumlara ait bölümleri ile diÄŸer ilgili mevzuatta yer alan Programcı ve Çözümleyici unvanlı kadroların sınıfı Teknik Hizmetler Sınıfı olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 113 – Ekli (5) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki (I) sayılı cetvelin Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne eklenmiÅŸtir.

MADDE 114 – 8/6/1984 tarihli ve 231 sayılı Basın Yayın ve Enformasyon Genel MüdürlüÄŸünün TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Bu madde kapsamında Genel Müdürlük tarafından Anadolu Ajansına yapılan ödemeler, Hazinenin ve/veya Anadolu Ajansının, Ajanstaki sermayeye iÅŸtirak taahhütleri bulunması hâlinde, öncelikle bu taahhütler için kullanılır.”

MADDE 115 – 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “merkez teÅŸkilatlarının” ibaresi “merkez teÅŸkilatları ile 5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumların” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 116 – 3/6/2011 tarihli ve 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“(1) Bakanlık, merkez, taÅŸra ve yurt dışı teÅŸkilatından meydana gelir.”

MADDE 117 – 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “üç” ibaresi “dört” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 118 – 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Dördüncü Bölümünün baÅŸlığı “TaÅŸra ve Yurt Dışı TeÅŸkilatı, Kurullar ve Çalışma Grupları” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve 23 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 23/A maddesi eklenmiÅŸtir.

“Yurt dışı teÅŸkilatı

MADDE 23/A – (1) Bakanlık, 13/12/1983 tarihli ve 189 sayılı Kamu Kurum ve KuruluÅŸlarının Yurtdışı TeÅŸkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yurt dışı teÅŸkilatı kurmaya yetkilidir.”

MADDE 119 – 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 33 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “kuruluÅŸlarına açar” ibaresi “kuruluÅŸları ile mahalli idareler ve Türkiye Kızılay DerneÄŸine açabilir” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 120 – 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“Sosyal hizmet kuruluÅŸlarının devri

EK MADDE 1 – (1) Bakanlığın taÅŸra teÅŸkilatında yer alan sosyal hizmet kuruluÅŸları Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek esaslar çerçevesinde il özel idareleri, belediyeler ve diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına devredilebilir. Bakanlık, hizmet alanları ile ilgili olarak il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler, sivil toplum kuruluÅŸları ve diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları ile ortak projeler yürütebilir.”

MADDE 121 – 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı SaÄŸlık Bakanlığı ve BaÄŸlı KuruluÅŸlarının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“e) Afet ve acil durumlara yönelik saÄŸlık hizmetlerinin sunumunda ihtiyaç duyulacak haberleÅŸme, ilaç, tıbbi ve teknik malzemelere yönelik planlama, tedarik, dağıtım ve depolama faaliyetlerini yürütmek, acil saÄŸlık hizmetlerinin sunumu için gerekli telsiz haberleÅŸme altyapısını kurup iÅŸletmek.”

MADDE 122 – 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 14 – (1) Türkiye Diyanet Vakfına ait hastaneler, taşınır ve taşınmazları; alt iÅŸveren veya hizmet alımı iliÅŸkisi olmaksızın bir iÅŸ sözleÅŸmesine dayalı olarak 21/11/2013 tarihi itibarıyla anılan hastanelerde çalışmakta olup da Sosyal Güvenlik Kurumuna tescili yapılmış olanlardan 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel ve ilgili kadro veya pozisyon için aranılan özel ÅŸartları taşıyanlar aÅŸağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde Vakfın talebi üzerine bir yıl içinde Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna devredilir.

(2) Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde;

a) Devredilen hastanelerin taşınır ve taşınmazları ile bunların bedeli Maliye Bakanlığı temsilcisinin koordinatörlüÄŸünde, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluÅŸacak üç kiÅŸilik komisyonlar tarafından tespit edilerek tutanaÄŸa baÄŸlanır. Komisyonlar, bedel tespit ederken gerektiÄŸinde meslek kuruluÅŸlarından veya bilirkiÅŸilerden yararlanabilir. Tespit edilen bedel Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunca belirlenecek saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarının döner sermaye gelirlerinden bir yıl içinde Türkiye Diyanet Vakfına ödenir.

b) Birinci fıkrada belirtilen ÅŸartları taşıyan personelden bir ay içinde talepte bulunanlardan;

1) Tabipler ve diÅŸ tabipleri çalışmakta oldukları ildeki Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun ihtiyaç bulunan saÄŸlık kurum veya kuruluÅŸlarının memur kadrolarına atanırlar.

2) Tabipler ve diÅŸ tabipleri dışındaki diÄŸer personel, yaptıkları iÅŸ, eÄŸitim durumu ve bulundukları pozisyon dikkate alınarak Devlet Personel BaÅŸkanlığının görüÅŸü üzerine Maliye Bakanlığının izni ile çalışmakta oldukları ildeki Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun ihtiyaç bulunan saÄŸlık kurum veya kuruluÅŸlarına, döner sermaye adına vizelenecek pozisyonlarda istihdam edilmek üzere, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükümleri uyarınca sözleÅŸmeli personel statüsüne geçirilir.

Atamada ve sözleÅŸmeli personel pozisyonlarına geçirilmede, iÅŸ sözleÅŸmeleri askıda bulunanlar dâhil tam zamanlı çalışanlar ile emeklilik veya yaÅŸlılık aylığı kesilmek suretiyle çalışanlar dâhil herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaÅŸlılık aylığı baÄŸlanmamış olanlar dikkate alınır. Ä°ÅŸ sözleÅŸmesi askıda bulunanlar, iÅŸ sözleÅŸmesinin askıya alınmasını gerektiren hâlin bitiminden itibaren bir ay içinde talepte bulunmaları kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlandırılır.

(3) Personele, memur ve sözleÅŸmeli personel pozisyon statüsüne geçirilmeleri sebebiyle, iÅŸ mevzuatına göre Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu veya Türkiye Diyanet Vakfı tarafından herhangi bir tazminat ödenmez, kullanmamış oldukları yıllık ücretli izin süreleri için herhangi bir ödeme yapılmaz. Personelin devir tarihi itibarıyla Türkiye Diyanet Vakfında geçen ve kıdem tazminatına esas alınabilecek hizmet süreleri, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca ödenecek emekli ikramiyesi veya ilgili mevzuatına göre ödenecek iÅŸ sonu tazminatına esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınır. Personelin, devir tarihine kadar olan döneme iliÅŸkin diÄŸer mali ve sosyal haklarından Vakıf sorumludur. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(4) Personelin emekli ikramiyesi veya ilgili mevzuatına göre ödenecek iÅŸ sonu tazminatı hesabına dâhil edilecek hizmet sürelerinden kaynaklanan ilave maliyetin finansmanına karşılık olmak üzere, devir tarihi itibarıyla ilgililerin atandıkları kadro veya pozisyon unvanı ile derecesi ve kademesi ile hizmet süreleri esas alınarak hesaplanacak emekli ikramiyesi ile iÅŸ sonu tazminatı toplam tutarı, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bir yıl içinde döner sermaye hesabına ödenir veya devredilen hastanelere ait taşınır ve taşınmaz bedellerinden mahsubu yapılır.

(5) Bu maddenin uygulanmasında ilgili kanunların kadro kısıtlamasına iliÅŸkin hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 123 – Ekli (6) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 1/12/2011 tarihli ve 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanlığı Ä°dari TeÅŸkilatı Kanununa ekli (1) sayılı listeye eklenmiÅŸtir.

Bu maddenin yayımını takip eden iki ay içinde birinci fıkrada belirtilen (1) sayılı listede yer alan boÅŸ kadrolardan on beÅŸ adedi Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanlık Divanı tarafından iptal edilir.

MADDE 124 – Bu Kanunun yayımı tarihinde;

a) 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun 8 inci, 9 uncu ve 12 nci maddeleri,

b) 6015 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi,

c) 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrası,

yürürlükten kaldırılmıştır.

DiÄŸer mevzuatta bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümlere yapılan atıflar, bu Kanunla düzenlenen ilgili hükümlere yapılmış sayılır.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) Kapatılan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel MüdürlüÄŸü taÅŸra teÅŸkilatı tarafından 14/6/1997 tarihinde yapılan personel alımı sınavı sonucunda asil listede yer alan ve sınavın iptal edilmesi nedeniyle; atanma ÅŸartlarını haiz olduÄŸu hâlde Devlet memurluÄŸuna atanmayan, Devlet memurluÄŸuna atanıp göreve baÅŸlatılmayan kiÅŸilerin bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren altı ay içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına müracaat etmeleri hâlinde ve Devlet memuru olabilmek için aranan genel ÅŸartları kaybetmemiÅŸ olmaları ÅŸartıyla, mezkûr Bakanlığın taÅŸra teÅŸkilatının durumlarına uygun memur kadrolarına herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın açıktan atamaları yapılır.

MADDE 125 – Bu Kanunun;

a) 3 üncü maddesi yayımı izleyen ay başında,

b) 32 nci maddesiyle 3065 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin dördüncü fıkrasına eklenen (z) bendi 1/1/2015 tarihinden itibaren yapılacak teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde,

c) 45 inci, 46 ncı, 51 inci ve 52 nci maddeleri yayımı tarihinden yüz seksen gün sonra,

ç) 47 nci ve 48 inci maddeleri yayımı tarihinden doksan gün sonra,

d) 49 uncu maddesi yayımı tarihinden otuz gün sonra,

e) 82 nci maddesi ile 5520 sayılı Kanuna eklenen 5/B maddesi, 1/1/2015 tarihinden itibaren elde edilen kazanç ve iratlara ve bu tarihten itibaren yapılacak vergi kesintilerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde,

f) DiÄŸer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüÄŸe girer.

MADDE 126 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

18/2/2014

LÄ°STELER Ä°ÇÄ°N  LÜTFEN  TIKLAYINIZ


6518 SAYILI AÄ°LE VE SOSYAL POLÄ°TÄ°KALAR BAKANLIÄžININ TEÅžKÄ°LAT VE GÖREVLERÄ° HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN 1-45 MADDELER

6518 SAYILI AÄ°LE VE SOSYAL POLÄ°TÄ°KALAR BAKANLIÄžININ TEÅžKÄ°LAT VE GÖREVLERÄ° HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN 46-89 MADDELER

GENEL KÃœLTÃœR