Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI VE ŞARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK



YÖNETMELİK

Sağlık Bakanlığından:

YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAÄžI SAÄžLIK ESASLARI VE ÅžARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 6/3/2011 tarihli ve 27866 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı SaÄŸlık Esasları ve Åžartları Hakkında YönetmeliÄŸin adı “Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı SaÄŸlık Esasları Hakkında Yönetmelik” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 2 – Aynı YönetmeliÄŸin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve fıkraya (k) bendi eklenmiÅŸtir.

“e) Havuz suyu operatörü: Yüzme havuzlarında kullanılan suyu kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik yönden kullanıma hazırlayan, bu konuda eÄŸitim almış ve en az lise mezunu kiÅŸiyi,”

“k) Mesul müdür: Teknik iÅŸler ve havuzun uygun ÅŸekilde iÅŸletilmesinden sorumlu kimya veya saÄŸlık eÄŸitimi almış, en az lise mezunu kiÅŸiyi,”

MADDE 3 – Aynı YönetmeliÄŸin 6 ncı maddesinin dördüncü ve altıncı fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“(4) Mikrobiyolojik analizler için en az 500 mililitre su numunesi, steril cam veya suyun niteliÄŸini deÄŸiÅŸtirmeyen plastik ÅŸiÅŸelere alınır. Havuz suyu dezenfeksiyonunda klor ya da klorlu bileÅŸiklerin kullanılması durumunda sodyum tiyosülfatlı ÅŸiÅŸe kullanılır. Mikrobiyolojik analizler için alınan numuneler, güneÅŸ ışınlarından korunarak (5±3) °C’de ısıyı muhafaza edebilen taşıma kapları ile en kısa zamanda laboratuvara gönderilir. Numunelerin alımından laboratuvara ulaÅŸtırılması arasındaki süre on iki saati geçemez.”

“(6) Havuz suyundan numune alma iÅŸi Müdürlük veya numune alma konusunda akredite olmuÅŸ ve Bakanlıkça yetkilendirilmiÅŸ kamu kurum veya kuruluÅŸları ile özel laboratuvarlar tarafından yapılır. Ancak, bu durum Bakanlık ve MüdürlüÄŸün denetim, izleme ve numune alma yetkisini ortadan kaldırmaz. Analizler, aÅŸağıda belirtilen hükümler çerçevesinde, Bakanlık laboratuvarlarında veya 7 nci maddede belirtilen ÅŸartları taşıyan ve Bakanlıkça yetkilendirilmiÅŸ diÄŸer kamu, kurum ve kuruluÅŸ laboratuvarları veya özel laboratuvarlarda yaptırılır.

a) Her türlü numune alma ve analiz ücretleri yüzme havuzu iÅŸleticisi tarafından ödenir.

b) Laboratuvarlar, Müdürlükçe alınan su numunelerinin analiz sonuçlarını raporlamanın yapıldığı gün içinde e-posta, belgegeçer veya posta ile MüdürlüÄŸe ve yüzme havuzu iÅŸleticisine iletir. Yüzme havuzu iÅŸleticisine gönderilen raporlar, denetim esnasında denetim elemanlarına gösterilmek üzere yüzme havuzu iÅŸleticisi tarafından bir yıl süreyle saklanır.”

MADDE 4 –Aynı YönetmeliÄŸin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve fıkraya aÅŸağıdaki (d) bendi eklenmiÅŸtir.

“ç) Mikrobiyolojik analizler için alınan numunelerin, güneÅŸ ışınlarından korunarak (5±3) °C de ısıyı muhafaza edebilen taşıma kapları ile en fazla oniki saat içinde laboratuvara taşınabilecek düzenlemeyi saÄŸlamaları,

d) Özel laboratuvarların iÅŸyeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmaları,”

MADDE 5 – Aynı YönetmeliÄŸin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“a) Yüzme havuzu iÅŸleticisi, mesul müdür, havuz suyu operatörü ve sertifikalı cankurtaran istihdam etmek zorundadır. 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) ve (k) bentlerindeki ÅŸartları birlikte haiz olmak kaydıyla, mesul müdür ve havuz suyu operatörü aynı kiÅŸi olabilir.”

“c) Kullanıcıların yüzme havuzuna mayoyla girmeleri saÄŸlanır. Tesislerde, bütün kullanıcıların, yüzme havuzuna girmeden önce duÅŸ alabilmelerini ve ayak dezenfeksiyonu yapabilmelerini saÄŸlayacak düzenleme yapılır.”

MADDE 6 – Aynı yönetmeliÄŸin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“(1) Yüzme havuzlarında çalışan ve yüzme suyu hazırlamasından sorumlu havuz suyu operatörlerine yönelik eÄŸitimler Halk EÄŸitim Müdürlükleri ve/veya Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından düzenlenir.”

MADDE 7 – Aynı YönetmeliÄŸe aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“Havuz suyu operatörü ve mesul müdür ile ilgili geçiÅŸ hükümleri

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce havuz suyu operatörlerine yönelik düzenlenen eÄŸitimleri aldığını ve hâlihazırda en az bir yıl havuz suyu operatörlüÄŸü yaptığını belgelendirenler, havuz suyu operatörlüÄŸüne devam edebilirler.

(2) Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren ÅŸartları haiz ancak, havuz suyu operatörü ve mesul müdürü bulunmayan havuzlar, 31/5/2012 tarihine kadar gerekli düzenlemeleri yapar.”

MADDE 8 – Aynı YönetmeliÄŸin ekinde yer alan Ek-1, Ek-2, Ek-3, Ek-4 ve Ek-6 ekteki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini SaÄŸlık Bakanı yürütür.

 

YönetmeliÄŸin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

 

Tarihi

Sayısı

6/3/2011

27866

 Ekleri için tıklayınız.

 
15 Aralık 2011 PERÅžEMBE Resmî Gazete Sayı : 28143

YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAÄžI SAÄžLIK ESASLARI VE ÅžARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
 http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/270/yuzme-havuzlarinin-tabi-olacagi-saglik-esaslari-ve-sartlari-hakkinda-yonetmelik

 

GENEL KÜLTÜR