Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6111 SAYILI TORBA YASA 178-210 MADDELER

YENÄ° 6552 SAYILI TORBA YASA Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ
MADDE 178-
4734 sayılı Kanunun63 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
 “MADDE 63- Hizmet alımı ve yapım iÅŸi ihalelerinde yerli istekliler lehine, mal alımı ihalelerinde ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile diÄŸer ilgili kurum ve kuruluÅŸların görüÅŸleri alınarak Kurum tarafından yerli malı olarak belirlenen malları teklif eden istekliler lehine, % 15 oranına kadar fiyat avantajı saÄŸlanması; yaklaşık maliyeti eÅŸik deÄŸerlerin altında kalan ihalelere ise sadece yerli isteklilerin katılması hususlarında ihale dokümanına hüküm konulabilir. Ortak giriÅŸimlerin yerli istekli sayılabilmesi için bütün ortaklarının yerli istekli olması gereklidir.”
MADDE 179- 4734 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (c) fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “toplu konut projelerinde” ibaresi “projelerde” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
 
MADDE 180-22/4/1983 tarihli ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 74 üncü maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümleler ile maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“Ancak yapılacak kanuna uygunluk denetimi siyasi partilerin amaçlarına ulaÅŸmak için yapılmasında fayda görülen faaliyetleri daraltacak veya bu faaliyetlerin yerindeliÄŸini içerecek ÅŸekilde yapılamaz. Denetimde harcamaların gerçek mahiyeti esas alınır. Åžekle ve usule iliÅŸkin eksiklikler harcamaların kabul edilmemesini gerektirmez.”
“Siyasi parti hakkında kapatma kararı verilmiÅŸ olması halinde kapatma kararının verildiÄŸi tarihe kadar olan döneme iliÅŸkin hesaplar da Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenerek karara baÄŸlanır. Bu takdirde denetime esas kesin hesabın verilmesi ve denetime iliÅŸkin diÄŸer esas ve usuller Anayasa Mahkemesi tarafından belirlenir.
Siyasi partiler amaçlarına ulaÅŸmak için gerekli gördükleri siyasi faaliyetleri kapsamında her türlü harcama yapabilirler.
Siyasi partiler mal ve hizmet alımı ile yapım iÅŸlerini, açık ihale, kapalı zarf usulü ve yazılı veya sözlü olmak üzere doÄŸrudan veya pazarlık usullerinden herhangi biri ile yapabilir.
Siyasi partiler harcamalarını fatura, fatura yerine geçen belgeler ile bu belgelerin temin edilmesinin mümkün olmadığı hallerde harcamanın doÄŸruluÄŸunu gösterecek muhtevaya sahip olmak ÅŸartıyla diÄŸer belgelerle tevsik ederler. Ancak kaybolma, yırtılma ve yanma gibi mücbir sebeplerle aslının temin edilemediÄŸi hallerde, fatura ve fatura yerine geçen belgeler yerine bu belgeleri düzenleyenlerden alınacak tasdikli örnekleri kullanılabilir.
Siyasi partiler ücret mukabili geçici veya sürekli olarak çalıştırdıkları kiÅŸilere ödedikleri ayni ve nakdi saÄŸlık ve sosyal yardım giderleri ile amaçlarına ulaÅŸmak için görevlendirdikleri kiÅŸiler tarafından yapılan yurt içi ve yurt dışı seyahatlere iliÅŸkin konaklama, yol masrafları ve diÄŸer zorunlu harcamaları gider olarak kayıt edebilirler.
Siyasi partiler, mal ve hizmet alım sözleÅŸmelerinden kaynaklanan mahkeme kararları ile ödedikleri miktarı ve masraflarını gider olarak kaydedebilirler.”
MADDE 181-2820 sayılı Kanunun 66 ncı maddesinin ikinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Siyasi partilerin adına açılmış banka hesaplarına yapılan bağışlar için ayrıca gelir makbuzu düzenlenmez.”
MADDE 182-31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Ancak, kamu yararı gereklerine uygun olarak, orman idaresince belirlenen orman alanlarında; orman idaresince tespit edilen usul ve esaslar çerçevesinde hayvan otlatılmasına izin verilebilir.”
MADDE 183-6831 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 12- Bozuk veya verimsiz orman alanları; aÄŸaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarına konu edilir. Bu alanlarda; mevcut türlerden gerekenler korunur, aşılanır ve/veya rehabilite edilir. Ayrıca orman içi boÅŸluk alanlar, bölgede doÄŸal olarak yetiÅŸen türlerle ekim, dikim ve aşılama suretiyle imar-ihya ve/veya rehabilite edilerek doldurulur. AÄŸaçlandırılan, erozyon kontrolü yapılan, imar-ihya ve rehabilite edilen sahalardan elde edilen odun dışı orman ürünleri; öncelikle bu sahaların bakımını gerçekleÅŸtiren köy tüzel kiÅŸiliklerine, tarımsal kalkınma kooperatiflerine, 5200 sayılı Kanunla kurulmuÅŸ üretici birlikleri ve birliklere ve/veya yöre halkına tarife bedeli ile verilebilir.”
MADDE 184-19/6/1994 tarihli ve 540 sayılı Devlet Planlama TeÅŸkilatı KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2 nci maddesinin onikinci fıkrasında yer alan “Rehberler hariç olmak üzere Merkezde her ne ÅŸekilde olursa olsun istihdam edilecek personel sayısı” ibaresinden sonra gelen “yüz” ibaresi “yüzyetmiÅŸ” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 185-29/5/2009 tarihli ve 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 18 inci maddesinin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“(3) Ä°l Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinin harcamaları, il özel idarelerinin bütçelerine bu amaçla konulacak ödenekten yapılır. Ä°l özel idareleri, bu harcamaları karşılayacak ödeneÄŸi ilgili yıl  bütçesinden tefrik  etmek  zorundadır. Bu  ÅŸekilde  tefrik  edilecek  ödenek  tutarı her halükarda il özel idaresinin ilgili yıl bütçesinin yüzde birinden az olamaz. Müdürlüklerin personel harcamaları ve personel ile ilgili diÄŸer harcamaları BaÅŸkanlık bütçesinden karşılanır. Ä°l özel idarelerinin afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya iliÅŸkin hizmetler kapsamındaki yatırım projelerinden BaÅŸkanlıkça uygun görülenlere BaÅŸkanlık bütçesinden belirlenen tutarda yardım yapılabilir. Harcamalarda, Ä°l Özel Ä°daresi Kanununda il genel meclisi ve il encümenine verilen yetkiler vali tarafından kullanılır.”
“(6) Müdürlüklerin il dışı geçici görevlendirmesi valiliklerin yanı sıra ihtiyaç duyulması halinde BaÅŸkanlıkça resen de yapılabilir.
(7) BaÅŸkanlık faaliyete geçtikten sonra bu Kanun kapsamında valiliklerce tesis edilen iÅŸ ve iÅŸlemler dolayısıyla açılmış ve açılacak davalar valilikler husumetiyle yürütülür ve bunlar hakkında geçici 1 inci maddenin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.”
MADDE 186-5902 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(3) Müdürlükler bulundukları ilin il afet ve acil durum müdürlüÄŸünün bünyesinde ve il afet ve acil durum müdürlüÄŸü emrinde görev yaparlar.”
MADDE 187-18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununa aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 1- 31/12/2009 tarihinden önce belediye haline dönüÅŸmek veya baÅŸka bir belediyenin sınırlarına dâhil olmak suretiyle tüzel kiÅŸiliÄŸini kaybeden köylerde, kendilerine bu Kanunun ek 13 üncü maddesine göre taşınmaz satışı yapılan hak sahipleri hakkında satış bedelinin ödenmesi kaydıyla ek 13 üncü maddede öngörülen diÄŸer ÅŸartlar uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla henüz kesinleÅŸmemiÅŸ davalarda da bu madde hükümleri uygulanır.”
MADDE 188-21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 5- (1) 31/3/2007 tarihinden önce, kaçak eÅŸya naklinde kullanılması nedeniyle elkonulan veya alıkonulan taşıma araçları hakkında bu Kanunun 16 ncı maddesi hükümleri uygulanır.” 
MADDE 189-25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılı Karayolları Genel MüdürlüÄŸünün TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “altı ay” ibaresi “bir yıl” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 190-4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı SaÄŸlık Bakanlığına BaÄŸlı SaÄŸlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin sekizinci fıkrasında geçen “yüzde 4'e kadar” ibaresi “yüzde 6'ya kadar” ÅŸeklinde, üçüncü ve dördüncü fıkraları da aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden, döner sermayeli saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında görevli olan memurlar ve sözleÅŸmeli personel ile açıktan vekil olarak atananlara mesai içi veya mesai dışı ayrımı yapılmaksızın ek ödeme yapılabilir. Ancak ilgili kanunları uyarınca, mesai saatleri dışında özelde çalışma hakkı bulunanlardan bu hakkı kullananlara bu Kanunun ek 3 üncü maddesine göre yapılan ödemeden baÅŸka ek ödeme yapılmaz. SaÄŸlık  kurum ve  kuruluÅŸlarında Bakanlıkça  belirlenen  hizmet  sunum  ÅŸartları  ve kriterleri de dikkate alınmak suretiyle, bu ödemenin oranı ile esas ve usulleri; personelin unvanı, görevi, çalışma ÅŸartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, tetkik, eÄŸitim-öÄŸretim ve araÅŸtırma faaliyetleri ile muayene, ameliyat, anestezi, giriÅŸimsel iÅŸlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸü üzerine SaÄŸlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dâhil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının; klinik ÅŸefleri ve ÅŸef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800'ünü, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diÅŸ tabiplerinde yüzde 700'ünü, pratisyen tabip ve diÅŸ tabiplerinde yüzde 500'ünü, idari saÄŸlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250'sini, baÅŸhemÅŸirelerde yüzde 200'ünü, diÄŸer personelde ise yüzde 150'sini geçemez. Ä°ÅŸin ve hizmetin özelliÄŸi dikkate alınarak yoÄŸun bakım, doÄŸumhane, yeni doÄŸan, süt çocuÄŸu, yanık, diyaliz, ameliyathane, enfeksiyon, özel bakım gerektiren ruh saÄŸlığı, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri saÄŸlık hizmetlerinde çalışan personel için yüzde 150 oranı, yüzde 200 olarak uygulanır. Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmalarından doÄŸan katkılarına karşılık olarak tabip, diÅŸ tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlara bu fıkradaki oranların yüzde 30’unu, diÄŸer personele  yüzde  20'sini  geçmeyecek  ÅŸekilde  ayrıca   ek   ödeme  yapılır. SözleÅŸmeli  olarak istihdam edilen personele yapılacak ek ödemenin tutarı ise, aynı birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali personel esas alınarak belirlenir ve bunlara yapılacak ek ödeme hiçbir ÅŸekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemez. Bu fıkra uyarınca personele her ay yapılacak ek ödeme tutarı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiÅŸ olan ek ödeme tutarından az olamaz. Bu kapsamdaki personel için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz”
MADDE 191- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve beÅŸinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“ÖÄŸrenci, borcunu öÄŸrenim gördüÄŸü öÄŸretim kurumunun normal eÄŸitim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öÄŸrencinin lisansüstü eÄŸitim yapması halinde dört yıl) sonra baÅŸlamak üzere, kredi aldığı sürede ve aylık dönemler halinde Kuruma ödemek zorundadır. Ancak bu süre Kurumca bir yıl daha uzatılabilir. Ödeme askerlik dönemine rastlarsa TEFE uygulanmadan askerlik döneminin sonuna kadar ertelenir.”
“Ancak bu süre Kurumca bir yıl daha uzatılabilir.”
MADDE 192- 4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun ek 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve ikinci fıkrasında yer alan “Hazine payının hesabında süresinde ödenmeyen bedeller için” ibaresinden sonra gelmek üzere “abonelerine” ibaresi eklenmiÅŸtir.
 “b) Yetkilendirilen iÅŸletmecilerin ÅŸebekeleri üzerinden elektronik haberleÅŸme hizmeti sunmak üzere yetkilendirilen diÄŸer iÅŸletmeciler, bu yetkilendirme kapsamında doÄŸan aylık brüt satışlarının yüzde 15’ini,”
MADDE 193- 8/4/1965 tarihli ve 580 sayılı Milli Prodüktivite Merkezi KuruluÅŸ Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Türkiye Esnaf ve Sanatkarları TeÅŸkilatı Konfederasyonun” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 194- 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“1136 sayılı Avukatlık Kanununda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam ederler. Bu süre, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren iki yıldır. Bu hüküm 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirlik ve Yeminli Mali MüÅŸavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da uygulanır.”
MADDE 195- 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesinden önce gelmek üzere aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸtir.
“Her yıl yenilenen vekâlet pulu bedeline ayrıca yüzde beÅŸ oranında ilave yapılır. Bu suretle elde edilecek kaynak avukat stajyerlerinin genel saÄŸlık sigortası primlerinin ödenmesinde kullanılır. Kaynağın yetersizliÄŸi durumunda staj kredi fonundan aktarım yapılarak prim ödemesi yapılır. Bu primler Türkiye Barolar BirliÄŸi tarafından ödenir.”
MADDE 196- 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 55 inci maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Üst rütbeye yükselmek için, kıdem ÅŸartlarını yerine getirmiÅŸ Emniyet Amirleri ile 4 üncü, 3 üncü ve 2 nci Sınıf Emniyet Müdürlerinin liyakat koÅŸullarını belirlemek, üst rütbedeki boÅŸ kadro miktarına göre sıralayarak terfilerini ve ikinci meslek derecesindeki görev unvanlarına ataması yapılacak personeli deÄŸerlendirmek ve öneride bulunmak üzere Genel Müdürlük Yüksek DeÄŸerlendirme Kurulu oluÅŸturulur. Bu Kurul, Emniyet Genel Müdürünün baÅŸkanlığında, Genel Müdür Yardımcıları, TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanı, Polis Akademisi BaÅŸkanı, 1 inci Hukuk MüÅŸaviri, Personel Dairesi BaÅŸkanı ile Polis BaÅŸmüfettiÅŸleri arasından seçilecek bir Polis BaÅŸmüfettiÅŸi ve Ä°l Emniyet Müdürleri arasından seçilecek iki Ä°l Emniyet Müdüründen teÅŸekkül eder. Polis BaÅŸmüfettiÅŸi ile Ä°l Emniyet Müdürlerinin seçimi yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 197- 9/4/1987 tarihli ve 3348 sayılı UlaÅŸtırma Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının mülga (g) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.
“g) Bakanlık strateji ve politikalarını da dikkate almak sureti ile elektronik haberleÅŸme sektöründe araÅŸtırma ve geliÅŸtirmeye yönelik faaliyetleri eÄŸitim de dâhil olmak üzere teÅŸvik etmek, elektronik haberleÅŸme sistemlerinin; yazılım ve/veya donanım olarak yerli tasarım, geliÅŸtirme ve üretimini Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde desteklemek, bu amaçla üniversiteler dâhil olmak üzere diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları ile iÅŸbirliÄŸi yapmak ve gerekli  koordinasyon  faaliyetlerini  yürütmek,  5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik HaberleÅŸme Kanununun 6 ncı maddesinin (i) bendi uyarınca aktarılacak kaynağın kullanımını gerçekleÅŸtirmek.”
MADDE 198- 3348 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 5- Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu, her üç ayda bir giderlerinin karşılanmasından sonra kalan miktarın yüzde yirmisini, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereÄŸince genel bütçeye yapılacak ödemeden önce takip eden ayın on beÅŸine kadar, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik HaberleÅŸme Kanununun 6 ncı maddesinin (i) bendi uyarınca “AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Gelirleri” olarak genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlığın Merkez Muhasebe Birimi hesabına aktarır ve Bakanlığa bildirir. Aktarılan tutarlar karşılığında ilgili tertiplere ödenek kaydetmeye ve bu ödeneklerden yılı içerisinde harcanmayan tutarları ertesi yıl bütçesine devren ödenek kaydetmeye Bakan yetkilidir. Ödeneklerin kullanımına iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir. Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu, elektronik haberleÅŸme sektöründe öncelikli olarak desteklenmesini öngördüÄŸü alanlara iliÅŸkin görüÅŸünü, her yıl 1 eylül tarihine kadar bir rapor halinde Bakanlığa bildirir. Bakanlık, araÅŸtırma ve geliÅŸtirme faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında, gerekli gördüÄŸü bilgileri her türlü kamu kurum ve kuruluÅŸlarından istemeye yetkilidir. Kendilerinden bilgi istenen kurumlar bu bilgileri mümkün olan en kısa zamanda vermekle yükümlüdürler.
Bakan, genel bütçeye gelir kaydedilen tutarın yüzde ellisini geçmemek kaydıyla, kaydedilen ödeneklerden harcanmayan tutarları 16/6/2005 tarihli ve 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu kapsamındaki hizmetlerde kullanmaya yetkilidir.”
MADDE 199- 3348 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra ve mevcut ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Bakanlar Kurulunca devralınabileceÄŸine karar verilen her bir proje bakımından ayrı ayrı geçerli olmak üzere, yüklenicilerin belediyelerle akdedilmiÅŸ bulunan sözleÅŸmeleri ile aynı ÅŸartlarda iÅŸi yürütmeye yazılı olarak muvafakat etmeleri kaydı ile Bakanlık; söz konusu projelerin mevcut sözleÅŸmeleri ile devralınmasına da karar verebilir.”
“Devir konusunda belediyelerle yapılacak protokoller ile belediyelerin yüklenicilerle yapmış bulundukları sözleÅŸmelerin Bakanlıkça devralınması amacı ile Bakanlık ile yükleniciler arasında yapılacak sözleÅŸmeler ve bu devirlerle ilgili yapılacak diÄŸer iÅŸlemler damga vergisi ve harçlardan müstesnadır.”
MADDE 200- 3348 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 8- Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu tarafından 5809 sayılı Elektronik HaberleÅŸme Kanununun 6 ncı maddesinin (i) bendi uyarınca aktarılması gereken ancak bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla henüz aktarılmamış tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlığın Merkez Muhasebe Birimi hesabına bir ay içinde aktarılır. Bu tutarları ek 5 inci madde kapsamında Bakanlık bütçesine ödenek kaydetmeye Bakan yetkilidir.”
MADDE 201- 14/6/1989 tarihli ve 3572 sayılı Ä°ÅŸyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabulüne Dair Kanunun 2 nci maddesine aÅŸağıdaki bentler eklenmiÅŸtir.
“f) 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca açılan avukatlık bürolarına,
g) 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirlik ve Yeminli Mali MüÅŸavirlik Kanunu uyarınca meslek mensuplarınca açılan bürolara,”
MADDE 202- 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin (2), (5) ve (10) numaralı fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(2) 2 nci maddenin (a) bendi hariç birinci, üçüncü, dördüncü ve beÅŸinci fıkralarında belirtilen yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen iÅŸletme sorumluları, denetimi yapan yetkililer tarafından önce yazılı olarak uyarılır. Bu uyarı yazısı, ilgili iÅŸletme sorumlusuna tebliÄŸ edilir. Bu uyarıya raÄŸmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere, mahalli mülki amir tarafından bin Türk Lirasından beÅŸbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.”
“(5) 3 üncü maddenin yedinci fıkrasındaki yasaÄŸa aykırı hareket edenler, mahalli mülki amir tarafından bin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır.”
“(10) 3 üncü maddenin ondördüncü fıkrasındaki ürünleri üretenler, mahalli mülki amir tarafından yirmibin Türk Lirasından yüzbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası ile cezalandırılır.”
 “(16) Bu maddedeki cezaları gerektiren fiillerin tekerrürü halinde idari para cezası bir kat artırılarak verilir.”
MADDE 203- 16/8/1997 tarihli ve 4306 sayılı Ä°lköÄŸretim ve EÄŸitim Kanunu, Milli EÄŸitim Temel Kanunu, Çıraklık ve Meslek EÄŸitimi Kanunu, Milli EÄŸitim Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 24.3.1988 Tarihli ve 3418 Sayılı Kanunda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması ve Bazı Kağıt ve Ä°ÅŸlemlerden EÄŸitime Katkı Payı Alınması Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesinin (A) fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendinde yer alan “31.12.2010” ibaresi “31.12.2015” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 204- 20/2/2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye (e) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki (f) bendi eklenmiÅŸtir.
“d) 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına Ä°liÅŸkin Kanun kapsamında gerçekleÅŸtirilecek hidroelektrik santral projeleri ile 4283 sayılı Yap-Ä°ÅŸlet Modeli ile Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve Ä°ÅŸletilmesi ile Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında yerli kaynaklara dayalı elektrik üretimi amacıyla yapılacak yatırımlarda, bu bendin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce yapılan ancak yapımı henüz tamamlanmamış su kullanım anlaÅŸmalarının iliÅŸkin olduÄŸu projeler de dâhil olmak üzere, demiryolu ulaşım güzergahının deÄŸiÅŸtirilmesinin zorunlu olduÄŸu hallerde, rölekasyon iÅŸi su altında kalacak mevcut demiryolunun kamulaÅŸtırma bedeli alınarak demiryolunun baÄŸlı olduÄŸu idare tarafından yapılır.”
 “f) 20/2/2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Su Kullanım Hakkı AnlaÅŸması çerçevesinde elektrik enerjisi üretmek maksadıyla yapılacak olan üretim tesislerinin su yapısıyla ilgili kısımları ile gerçek ve tüzel kiÅŸiler tarafından inÅŸa edilecek suyla ilgili yapıların inÅŸasının inceleme ve denetimi, masrafları ilgililerine ait olmak üzere DSÄ° tarafından yapılır veya gerektiÄŸinde yetkilendirilecek denetim ÅŸirketlerine yaptırılması saÄŸlanır. Denetim ÅŸirketleri ile ilgili uygulamaya iliÅŸkin usul ve esaslar, ilgili bakanlıkların görüÅŸü alınmak kaydıyla DSÄ° tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 205- 4/4/2001 tarihli ve 4634 sayılı Åžeker Kanununun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Åžirketler, kendi ekim alanlarından yeterli hammadde bulamadığı takdirde münavebe esasları dâhilinde kendi ekim alanları dışından da Kurumun denetiminde üreticilerle sözleÅŸme yaparak pancar temin edebilirler.”
MADDE 206- 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı DoÄŸal Gaz Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (d) bendine aÅŸağıdaki alt bent eklenmiÅŸtir.
“3) Yapılmış ve yapılacak depolama lisansı baÅŸvurularında; baÅŸvuruya konu yerin il, ilçe, köy, mahalle, ada, parsel bilgilerini de içeren bilgiler Kurum internet sayfasında duyurulur. Duyuruda belirlenecek sürede, duyuru konusu yerde faaliyet göstermek üzere baÅŸka doÄŸal gaz depolama lisansı baÅŸvurusunun olması durumunda, baÅŸvuruda bulunan tüzel kiÅŸilerin depolama  lisansı  almak  için  aranılan ÅŸartları  taşımaları  kaydı ile;  lisans  baÅŸvurularının deÄŸerlendirilmesi Kurul tarafından belirlenecek kriterler esas alınarak yapılır. Bu deÄŸerlendirme sonucunda birden fazla baÅŸvurunun kalması durumunda bu tüzel kiÅŸiler arasında lisans bedelinin artırılması esasına göre yarışma yapılır. Ancak, baÅŸvurulardan birinde depolama faaliyetinin yapılacağı sahada yer alan taşınmazların asgari yarısının mülkiyetinin lisans baÅŸvurusunda bulunan tüzel kiÅŸi ve/veya ortaklarına ait olması ve/veya depolama faaliyetinin yapılacağı sahada yer alan taşınmazların asgari yarısının üzerinde lisans baÅŸvurusunda bulunan tüzel kiÅŸi ve/veya ortakları adına depolama faaliyetinde bulunma imkanı verecek kullanma ve/veya irtifak hakkı ve benzer izinlerin tesis edilmiÅŸ olması halinde bu baÅŸvuru kabul edilir; diÄŸer baÅŸvurular reddedilir. BaÅŸvurunun duyurusu, deÄŸerlendirme kriterleri ve yarışmaya iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 207- 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Ka­mu­da Ge­çi­ci Ä°ÅŸ Pozisyonla­rın­da Çalışanla­rın Sü­rek­li Ä°ÅŸ­çi Kadro­la­rı­na ve­ya SözleÅŸme­li Per­so­nel Sta­tü­sü­ne Geçirilmeleri, Geçici Ä°ÅŸ­çi Ça­lış­tı­rıl­ma­sı ile Ba­zı Kanunlarda DeÄŸi­ÅŸik­lik Ya­pıl­ma­sı Hak­kın­da Ka­nuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 1- (1) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında sürekli iÅŸçi kadrosunda çalışan iÅŸçilere; bakmaya mecbur olduÄŸu veya iÅŸçi refakat etmediÄŸi takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eÅŸ ve çocukları ile kardeÅŸlerinden birinin ağır kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuÅŸ olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi ÅŸartıyla, istekleri üzerine en çok altı aya kadar ücretsiz izin verilebilir. Aynı ÅŸartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
(2) Ä°ÅŸçilere, 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde iÅŸçilik süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar ücretsiz izin verilebilir.
(3) YetiÅŸtirilmek üzere (burslu veya kendi imkânlarıyla gidenler dâhil) yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öÄŸrenci ve memurlarla, yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların iÅŸçi olan eÅŸlerine iÅŸçilik süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok sekiz yıla kadar ücretsiz izin verilebilir. Ücretsiz izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, iÅŸçi derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya ücretsiz izin süresinin bitiminden itibaren 10 gün içinde görevine dönmeyenler, iÅŸçilikten istifa etmiÅŸ sayılır.
(4) Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel BaÅŸkanlığınca müÅŸtereken belirlenir.”
 MADDE 208- 20/2/2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 7 nci maddesine aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“Ä°ntifa haklarına iliÅŸkin talepler galle fazlası almaya hak kazanıldığını gösteren mahkeme kararının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren beÅŸ yıl geçmekle düÅŸer.
Mazbut vakıflarda intifa hakları, galle fazlası almaya hak kazanıldığını gösteren mahkeme kararının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren, vakfın son beÅŸ yıl içindeki malvarlığı, gelirleri ve giderleri ile sınırlı olmak ve galle fazlasının mevcudiyeti ÅŸartıyla Genel Müdürlükçe belirlenir.”
 MADDE 209- 5737 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 10- Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla bu Kanunun 7 nci maddesine eklenen hükümler, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce açılmış ve halen devam eden intifa haklarının ödenmesi, malvarlığı ve gelirlerinin tespitine iliÅŸkin davalarda da uygulanır.”
MADDE 210- 7/7/2010 tarihli ve 6004 sayılı DışiÅŸleri Bakanlığının KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendinin son cümlesinde yer alan “sondaki iki grupta” ibaresi “sondaki üç grupta” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

6111 SAYILI TORBA YASA DEVAMI Ä°ÇÄ°N LÜTFEN AÅžAÄžIDAKÄ° LÄ°NKÄ° TIKLAYINIZ
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/220/6111-sayili-torba-yasa-211-216-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 1-11 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/201/6111-sayili-torba-yasa-1-11-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 12-16 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/208/6111-sayili-torba-yasa-12-16-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 17. MADDE
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/211/6111-sayili-torba-yasa-17-madde

6111 SAYILI TORBA YASA 18-51 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/212/6111-sayili-torba-yasa-18-51-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 52-100 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/221/6111-sayili-torba-yasa-52-100-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 101-148 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/216/6111-sayili-torba-yasa-101-148-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 149-177 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/217/6111-sayili-torba-yasa-149-177-maddeler

GENEL KÃœLTÃœR