Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

YAPI İŞLERİNDE İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ EKLER (1-4)




YAPI İŞLERİNDE İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ
 

EK – 1

YAPI İŞLERİ LİSTESİ

1– Kazı, yarma ve doldurma iÅŸleri

2– Hafriyat

3– İnÅŸa

a) Bina

b) Set, baraj

c) Yol, demiryolu, havai hat

ç) Tünel

d) Metro

e) Köprü

f) Çelik yapı

g) İskele, liman, dalga kıran, gemi

ğ) Kanalizasyon, lağım

h) Kuyu

ı) Kanal

i) Duvar

j) Sıva, badana, boya işleri

k) Elektrik tesisatı

l) Sıhhi tesisat

m) Kalorifer tesisatı

n) Dülgerlik

o) Marangozluk

4– Prefabrike elemanların inÅŸası ve sökümü

5– Montaj iÅŸleri

6– DeÄŸiÅŸtirme ve donatma

7– Tadilatlar

8– Yenileme

9– Tamir

10– Söküm

11– Yıkım .

12– Restorasyon

13– Bakım, boyama ve temizleme

14– Drenaj

15– Bu ekte belirtilen iÅŸlerde kullanılan sabit ve hareketli makine ve tesisleri kullanma .

EK– 2

İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ RİSKLERİNİ İÇEREN ÇALIÅžMALARIN LİSTESİ

1–Özellikle, yapılan iÅŸin ve iÅŸlemlerin niteliÄŸi veya iÅŸyeri alanının çevresel özelliklerinden dolayı, çalışanların toprak altında kalma, bataklıkta batma veya yüksekten düÅŸme gibi risklerin fazla olduÄŸu iÅŸler. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

2– Çalışanın iÅŸin yürütümü dolayısıyla maruz kaldığı özel tehlikelere yönelik saÄŸlık gözetimi gerektiren veya kimyasal ve biyolojik özelliklerinden dolayı çalışanların saÄŸlık ve güvenlikleri için risk oluÅŸturan maddelerle yapılan iÅŸler .MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

3–24/3/2000 tarihli ve 23999 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Radyasyon GüvenliÄŸi YönetmeliÄŸi uyarınca, denetimli ve gözetimli alanların belirlenmesini gerektiren iyonlaÅŸtırıcı radyasyonla çalışılan iÅŸler. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

4–Yüksek gerilim hatları yakınındaki iÅŸler.

5–BoÄŸulma riski bulunan iÅŸler .

6–Kuyu, yer altı kazıları ve tünel iÅŸleri.

7–Hava beslemeli sistem kullanan dalgıçların yaptığı iÅŸler.

8–Basınçlı hava saÄŸlanarak keson içinde yapılan iÅŸler.

9–Patlayıcı madde kullanımını gerektiren iÅŸler.

10–Fiziksel özelliklerine baÄŸlı olarak yüksek ses, titreÅŸim, basınç farkı, toz oluÅŸması gibi risklerin fazla olduÄŸu iÅŸler.

11–Ağır prefabrike elemanların montaj ve söküm iÅŸleri.

EK – 3

YAPI İŞİNE İLİŞKİN BİLDİRİM .

1–Bildirim tarihi,

2–İnÅŸaatın açık adresi (mahalle, cadde, sokak, numara, ada, parsel, semt, ilçe ve il adları),

3–İşverenin ad ve adresi(mahalle, cadde, sokak, numara, ada, parsel, semt, ilçe ve il adları),

4–Proje tipi (*),

5–Görevlendirilmesi halinde proje sorumlusunun adı ve adresi,

6–Proje hazırlık safhasındaki saÄŸlık ve güvenlik koordinatörünün veya koordinatörlerinin adı ve adresi,

7–Proje uygulama safhasındaki saÄŸlık ve güvenlik koordinatörünün veya koordinatörlerinin adı ve adresi,

8–İşin planlanan baÅŸlama tarihi,

9–Planlanan çalışma süresi (inÅŸaatın muhtemel bitiÅŸ tarihi),

10–Yapı alanında çalışacağı tahmin edilen azami çalışan sayısı,

11–Yapı alanında bulunması muhtemel yüklenicilerin(**) sayısı,

12–BelirlenmiÅŸ olan yükleniciler(**) hakkında bilgi.

 (*)Yapılan inÅŸaatın yapı çeÅŸidi yazılacaktır. (köprü, bina, yol gibi)
(**)Alt iÅŸverenler, kendi nam ve hesabına çalışanlar ile mal veya hizmet tedarik edenler belirtilmelidir.
 

EK – 4

YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAÄžLIK VE GÜVENLİK ÅžARTLARI

Bu ekte yer alan yükümlülükler, yapı alanının özelliÄŸinin, yapılan iÅŸ ile tehlikelerinin ve çalışma ÅŸartlarının gerektirdiÄŸi durumlarda uygulanır.

A) Yapı alanındaki çalışma yerleri için genel asgari ÅŸartlar

Yüksekte çalışma

1– Seviye farkı bulunan ve düÅŸme sonucu yaralanma ihtimalinin oluÅŸabileceÄŸi her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir.

2– Yüksekte yapılan çalışmalarda aÅŸağıdaki hususlara uyulur:

a) Yüksekte yapılması zorunlu olmayan montaj ve benzeri çalışmaların mümkün olduÄŸunca öncelikle yerde yapılması saÄŸlanır.

b) Yapılacak çalışmaların önceden planlanması ve organize edilmesi, bu planlama yapılırken yüksekten düÅŸme ile ilgili hususlara acil durum planında yer verildiÄŸinden emin olunması saÄŸlanır.

c) Çalışanların, çalışma yerlerine güvenli bir ÅŸekilde ulaÅŸmaları uygun araç ve ekipmanlarla saÄŸlanır.

ç) Çalışma yerlerinde çalışanların güvenliÄŸi öncelikle, güvenli korkuluklar, düÅŸmeyi önleyici platformlar, bariyerler, kapaklar, çalışma iskeleleri, güvenlik aÄŸları veya hava yastıkları gibi toplu koruma tedbirleri ile saÄŸlanır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

d) Toplu koruma tedbirlerinin düÅŸme riskini tamamen ortadan kaldıramadığı, uygulanmasının mümkün olmadığı, daha büyük tehlike doÄŸurabileceÄŸi, geçici olarak kaldırılmasının gerektiÄŸi hallerde, yapılan iÅŸlerin özelliÄŸine uygun baÄŸlantı noktaları veya yaÅŸam hatları oluÅŸturularak tam vücut kemer sistemleri veya benzeri güvenlik sistemlerinin kullanılması saÄŸlanır. Çalışanlara bu sistemlerle beraber yapılan iÅŸe ve standartlara uygun baÄŸlantı halatları, kancalar, karabinalar, makaralar, halkalar, sapanlar ve benzeri baÄŸlantı tertibatları; gerekli hallerde iniÅŸ ve çıkış ekipmanları, enerji sönümleyici aparatlar, yatay ve dikey yaÅŸam hatlarına baÄŸlantıyı saÄŸlayan halat tutucular ve benzeri donanımlar verilerek kullanımı saÄŸlanır.

e) Yapı iÅŸleri sırasında ve yapı iÅŸleri bitirilip yapı kullanıma geçtikten sonra yüksekte yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere oluÅŸturulacak yatay ve dikey yaÅŸam hatları için gerekli olan baÄŸlantı noktaları ve yapısal düzenlemeler, projenin hazırlık aÅŸamasında belirlenerek saÄŸlık ve güvenlik planı ve saÄŸlık ve güvenlik dosyasında yer alır.

f) Yüksekte güvenli çalışma donanımlarının, düzenli olarak kontrol ve bakımlarının yapılması saÄŸlanır. Uygun olmayan donanımların kullanılması engellenir.

g) Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgilendirme yapılarak gerekli eÄŸitim verilir.

ÄŸ) Yüksekte yapılan çalışmalar iÅŸveren tarafından görevlendirilen ehil bir kiÅŸinin gözetim ve kontrolü altında gerçekleÅŸtirilir.

3– Kullanılan güvenlik aÄŸları; malzeme özellikleri, yapılan statik ve dinamik dayanım deneyleri ile baÄŸlantı ve kurulum ÅŸartları bakımından TS EN 1263-1 ve TS EN 1263-2 standartlarına ve ilgili diÄŸer ulusal standartlara, konu ile ilgili ulusal standart bulunmaması halinde ilgili uluslararası standartlara uygun olması saÄŸlanır ve yapılan iÅŸe uygun tipte güvenlik ağı seçilir. Yapı alanında kullanılan güvenlik ağının kullanma kılavuzu iÅŸyerinde bulundurulur. Güvenlik aÄŸları standartlara ve kullanım kılavuzuna uygun ÅŸekilde kurulur.

4– Betonarme platformların döÅŸeme kenarlarında, asansör, merdiven, baca, ÅŸaft, aydınlatma boÅŸlukları gibi döÅŸemelerde süreksizlik meydana getiren boÅŸluklarda, duvar ve perde duvar gibi yapı elemanları arasında süreksizlik meydana getiren pencere ve benzeri boÅŸluklarda çalışanların veya malzemelerin düÅŸmesini engelleyecek toplu koruma tedbirleri alınır, korkuluk sistemlerinin kullanılması halinde korkulukların bu YönetmeliÄŸin Ek-4 (A) Yüksekte Çalışma baÅŸlığının 6 ncı maddesinde tanımlanan özelliklere uygun olması saÄŸlanır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

5– Herhangi bir sebeple betonarme platform kenarında güvenli korkuluÄŸun bir kısmının geçici olarak kaldırılmasının gerektiÄŸi durumlarda, bu alanlarda gerekli güvenlik tedbirleri alınır ve çalışanlara uygun kiÅŸisel koruyucu donanımlar verilir.

6– Korkuluklarda;

a) Platformdan en az bir metre yükseklikte ve herhangi bir yönden gelebilecek en az 125 kilogramlık yüke dayanıklı ana korkuluk,

b) Platforma bitiÅŸik, en az 15 santimetre yüksekliÄŸinde topuk levhası,

c) Topuk levhası ile ana korkuluk arasında açıklıklar 47 santimetreden fazla olmayacak ÅŸekilde konulan ara korkuluk,

bulunması sağlanır.

Geçitlerde güvenlik

7– Çalışma platformları ve geçitler kiÅŸileri düÅŸmekten ve düÅŸen cisimlerden koruyacak ÅŸekilde yapılır, boyutlandırılır, kullanılır ve muhafaza edilir.

DüÅŸen cisimler

8– Yüksekte yapılan çalışmalarda kullanılan el aletleri ve diÄŸer malzemelerin düÅŸmelerini engelleyecek tedbirler alınır.

9– Çalışanlar, düÅŸen cisimlere karşı öncelikle toplu olarak korunur.

10– Yapı alanında, cisimlerin düÅŸerek tehlike oluÅŸturabileceÄŸi bölgelere giriÅŸler önlenir veya gerektiÄŸinde kapalı geçitler yapılır.

11– Yapı alanında, çalışanlara uygun baÅŸ koruyucu donanımlar verilerek kullanımı saÄŸlanır.

12– Yapı alanında, malzemelerin hangi yükseklikten olursa olsun doÄŸrudan yere atılmaması, dengeli ve güvenli bir ÅŸekilde indirilerek uygun bir yere istif edilmesi saÄŸlanır. Atık malzemelerin uzaklaÅŸtırılması için moloz kaydırakları gibi güvenli çalışma yöntemleri tercih edilir.

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

13– Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluÅŸturmayacak ÅŸekilde tasarlanarak kurulur ve iÅŸletilir. KiÅŸilerin, doÄŸrudan veya dolaylı teması sonucu elektrik çarpması riskine karşı korunması saÄŸlanır.

14– Elektrikle ilgili bütün ekipman ve baÄŸlantıların kurulması, sökülmesi, tamirat ve tadilat iÅŸleri sadece ilgili mevzuatın öngördüÄŸü yetkili elektrikçiler tarafından yapılır.

15– Elektrikli tesisatın bütün parçalarının, güç gereksinimleri için yeterli kapasite ve kalitede ve yapı iÅŸlerindeki çalışma koÅŸullarına dayanıklı olması saÄŸlanır.

16– Yapı alanı içerisindeki ana pano ve tali elektrik panolarında uygun kaçak akım rölesi kullanılır.

17– Yapı alanında veya çalışanların eriÅŸebileceÄŸi yerlerde bulunan elektrik panoları, tevzi tabloları ile kontrol tertibatı ve benzeri tesisat, kilitli dolap veya hücre içine konulur. Bakım, onarım ve yenileme nedeniyle gerilim altındaki tesisatın tecritlerinin çıkarılması gerektiÄŸinde uyarı ve koruma amacıyla gerekli tedbirler alınır.

18– Yapı alanında elektrik baÄŸlantıları için uygun baÄŸlantı elemanları kullanılır, açık uçlu kablolarla baÄŸlantı yapılmaz.

19– Yapı alanında kullanılan sabit ve seyyar iletkenler ile teçhizatların dış etkenlerden korunması saÄŸlanır, eskimiÅŸ veya yıpranmış olanlar kullanılmaz.

20– Ekipman ve koruyucu cihazların tasarımı, yapımı ve seçiminde, dağıtılan enerjinin tipi ve gücü, dış ÅŸartlar ile çalışma alanının çeÅŸitli bölümlerine girmeye yetkili kiÅŸilerin eÄŸitim ve deneyimleri göz önünde bulundurulur.

21– Elektrik teçhizatı, iletim hatları ve elektrikli aletlerin üzerlerinde voltajları belirtilir.

22– Elektrikle çalışan iÅŸ ekipmanlarının gövde güvenlik topraklaması yapılır.

23– Her türlü elektrik kullanımı ve elektrik tesisatının iÅŸletilmesiyle ilgili olarak, bu Yönetmelik hükümleri yanında ilgili diÄŸer mevzuat hükümleri de uygulanır.

Düzen, temizlik, istif ve depolama

24– Yapı alanının düzenli ve temiz tutulması saÄŸlanır. Sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve atıklar düzenli periyotlarla çalışma alanlarından uzaklaÅŸtırılır. Yapı alanından uzaklaÅŸtırılması mümkün olmayan sivri veya keskin kenarları bulunan malzemelerin saplanma riskine karşı gerekli koruyucu malzemeler ile korunması/kaplanması saÄŸlanır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

25– Buz, kar, yaÄŸmur, kullanılan malzemeler ve diÄŸer etkenlerle kaygan hale gelen çalışma yerleri ve geçitler temizlenerek kaymayı önleyici tedbirler alınır.

26–Yapı alanında malzemelerin, yıkılma ve devrilmeleri önlenir, kazaya sebep olmayacak ÅŸekilde istif edilmeleri saÄŸlanır.

27– Yapı alanında, yanıcı veya patlayıcı maddelerin depolandığı depo alanlarında ve patlayıcı ortam oluÅŸan çalışma alanlarında bakım, onarım iÅŸleri dahil her türlü çalışmalarda 30/4/2013 tarihli ve 28633 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri ve iÅŸ ekipmanları ve koruyucu sistemlerin kullanımında 30/12/2006 tarihli ve 26392 4 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemlerle İlgili Yönetmelik (94/9/AT) hükümlerine uygun çalışılır.

Sağlamlık ve dayanıklılık

28– Beklenmeyen herhangi bir hareketi nedeniyle çalışanların saÄŸlık ve güvenliÄŸini etkileyebilecek her türlü malzeme, ekipman ile bunların parçaları güvenli ve uygun bir ÅŸekilde sabitlenir.

29– İşin güvenli bir ÅŸekilde yapılmasını saÄŸlayacak uygun ekipman ve çalışma ÅŸartları saÄŸlanmadıkça, yeterli dayanıklılıkta olmayan yüzeylerde çalışılmasına ve bu yerlere girilmesine izin verilmez.

30– Kurulmakta, sökülmekte, bakımda, tamirde ya da yıkılmakta olan yapılarda çalışanları yapının dayanıksızlığından ve kırılganlığından kaynaklanan risklerden korumak için yeterli tedbirler alınır.

Acil çıkış yolları ve kapıları

31– Acil çıkış yolları ve kapıları ile ilgili aÅŸağıdaki hususlara uyulur:

a) Acil çıkış yolları ve kapıları doÄŸrudan dışarıya veya güvenli bir alana açılır ve çıkışı önleyecek hiçbir engel bulunmaz.

b) Acil çıkış yolları ve kapıları herhangi bir tehlike durumunda, bütün çalışanların iÅŸyerini derhal ve güvenli bir ÅŸekilde terk etmelerine imkan saÄŸlar.

c) Acil çıkış yollarının ve kapılarının sayısı ile yerleÅŸimi ve boyutlarının, yapı alanının ve çalışan barakalarının kullanım ÅŸekline ve boyutlarına, içinde bulunan ekipmana, bulunabilecek azami çalışan sayısına ve 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄŸe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olması saÄŸlanır.

ç) Acil çıkış yolları ve kapıları, 11/09/2013 tarihli ve 28762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SaÄŸlık ve Güvenlik İşaretleri YönetmeliÄŸine göre iÅŸaretlenir. İşaretlerin uygun yerlere konulması ve kalıcı olması saÄŸlanır.

d) Acil çıkış yolları ve kapıları ile buralara açılan yol ve kapılarda çıkışı zorlaÅŸtıracak hiçbir engel bulunmaz.

e) Aydınlatılması gereken acil çıkış yolları ve kapılarında elektrik kesilmesi halinde yeterli aydınlatmayı saÄŸlayacak sistem bulundurulur.

Yangın algılama ve yangınla mücadele

32– Yapı alanının özelliklerine, çalışan barakalarının ve diÄŸer tesislerin boyutlarına ve kullanım ÅŸekline, alandaki ekipmana, alanda bulunan maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerine, bulunabilecek azami kiÅŸi sayısına baÄŸlı olarak uygun nitelikte ve yeterli sayıda yangınla mücadele araç ve gereci ile gerekli yerlerde yangın dedektörleri ve alarm sistemleri bulundurulur. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

33– Yangınla mücadele araç ve gereçleri, yangın dedektörleri ve alarm sistemlerinin düzenli bakımlarının ve mevzuata uygun sürelerde periyodik kontrollerinin yapılması saÄŸlanır.

34– Otomatik olmayan yangın söndürme ekipmanı görünür ve kolayca eriÅŸilebilir yerlere konulur ve önlerinde engel bulundurulmaz. Yangın söndürme ekipmanları kolay kullanılabilir nitelikte olup, SaÄŸlık ve Güvenlik İşaretleri YönetmeliÄŸine göre iÅŸaretlenir. İşaretlerin uygun yerlere konulması ve kalıcı olması saÄŸlanır.

Havalandırma

35– Çalışanların harcadıkları fiziksel güç ve çalışma ÅŸekli dikkate alınarak yeterli temiz hava saÄŸlanır. Cebri havalandırma sistemi kullanıldığında, sistemin her zaman çalışır durumda olması saÄŸlanır ve bu sistem çalışanların saÄŸlığına zarar verebilecek hava akımlarına neden olmayacak ÅŸekilde tesis edilir. Çalışanların saÄŸlığı yönünden gerekli hallerde havalandırma sistemindeki herhangi bir arızayı bildiren sistem bulundurulur.

Özel riskler

36– Çalışanların zararlı düzeyde titreÅŸim, gürültü, gaz, buhar veya toz gibi zararlı dış etkenlere maruz kalmaları önlenir.

37– Zehirli veya zararlı madde bulunması muhtemel veya oksijen düzeyi yetersiz veya parlayıcı olabilecek bir ortama girmek zorunda kalan çalışanların, herhangi bir tehlikeye maruz kalmalarını önlemek üzere kapalı ortam havası kontrol edilir ve gerekli tedbirler alınır.

38– Çalışanlar, sınırlı hava hacmine sahip yüksek riskli ortamlarda çalıştırılmazlar. Zorunlu hallerde, her türlü tedbir alındıktan sonra çalıştırılabilirler. Bu durumlarda çalışanlar dışarıdan sürekli izlenir ve gerektiÄŸinde derhal yardım yapılması için bütün tedbirler alınır.

Sıcaklık

39– Ortam sıcaklığının, çalışma süresince, çalışanların yaptıkları iÅŸe ve harcadıkları fiziksel güce uygun düzeyde olması saÄŸlanır. Yapılan iÅŸin niteliÄŸi sebebiyle ortam sıcaklığının deÄŸiÅŸtirilemeyeceÄŸi hallerde çalışanları fazla sıcak veya soÄŸuktan koruyacak tedbirler alınır.

Çalışma yerlerinin, barakaların ve yolların aydınlatılması

40– Yapı alanındaki çalışma yerlerinin, barakaların ve yolların aydınlatılmasında aÅŸağıdaki hususlara uyulur:

a) Yapı iÅŸlerinin gündüz yapılması esastır, çalışma yerleri, barakalar ve yollar mümkün olduÄŸu ölçüde doÄŸal olarak aydınlatılır. Gece çalışılmasının gerekli veya zorunlu olduÄŸu çalışmalarda veya gün ışığının yetersiz olduÄŸu durumlarda uygun ve yeterli suni aydınlatma saÄŸlanır, gerekli hallerde darbeye karşı korumalı taşınabilir aydınlatma araçları kullanılır. Suni ışığın rengi, sinyallerin ve iÅŸaretlerin algılanmasını engellemeyecek ÅŸekilde seçilir.

b) Çalışma yerleri, barakalar ve geçiÅŸ yollarındaki aydınlatma sistemleri, çalışanlar için kaza riski oluÅŸturmayacak özellikte olur ve uygun ÅŸekilde yerleÅŸtirilir.

c) Çalışma yerleri, barakalar ve geçiÅŸ yollarındaki aydınlatma sistemindeki herhangi bir arızanın çalışanlar için risk oluÅŸturabileceÄŸi yerlerde acil ve yeterli aydınlatmayı saÄŸlayacak yedek aydınlatma sistemi bulundurulur.

Kapılar ve geçitler

41– Kapı ve geçitlerde aÅŸağıda belirtilen hususlara uyulur:

a)Raylı kapılarda, raydan çıkmayı ve devrilmeyi önleyecek güvenlik tertibatı bulundurulur.

b)Yukarı doÄŸru açılan kapılarda, aÅŸağı düÅŸmeyi önleyecek güvenlik tertibatı bulundurulur.

c) Kaçış yollarında bulunan kapılar ve geçitler uygun ÅŸekilde iÅŸaretlenir. Bu kapıların yardım almaksızın her zaman ve her durumda içeriden açılabilir özellikte olması saÄŸlanır.

ç)Araçların geçtiÄŸi kapı ve geçitler yayaların geçiÅŸi için güvenli deÄŸilse, bu mahallerde yayalar için ayrı geçiÅŸ kapısı bulundurulur. Bu kapılar açıkça iÅŸaretlenir ve önlerinde hiçbir engel bulundurulmaz. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

d)Mekanik kapılar ve geçitler, çalışanlar için kaza riski oluÅŸturmayacak ÅŸekilde yapılır. Bu kapılarda, kolay fark edilebilir ve ulaşılabilir, acil durdurma sistemleri bulundurulması ve herhangi bir güç kesilmesinde otomatik olarak açılmıyorsa, el ile de açılabilir özellikte olması saÄŸlanır.

Trafik yolları ve tehlikeli alanlar

42– Merdivenler, sabitlenmiÅŸ geçici merdivenler, yükleme yerleri ve rampalar da dahil olmak üzere trafik yolları; kolay ve güvenli geçiÅŸi saÄŸlayacak, bu yerlerin yakınında çalışanlar için tehlike oluÅŸturmayacak ÅŸekilde tasarlanarak yapılır.

43– Yayaların kullandığı ve yükleme boÅŸaltma için kullanılanlar da dahil, araçlarla malzeme taşımada kullanılan yolların, potansiyel kullanıcı sayısına ve iÅŸyerinde yapılan iÅŸin özelliÄŸine uygun boyutlarda olması saÄŸlanır. Trafik yolları üzerinde taşıma iÅŸi yapılması durumunda, bu yolu kullanan diÄŸer kiÅŸiler için yol kenarında yeterli güvenlik mesafesi bırakılır veya uygun koruyucu tedbirler alınır. Yollar görülebilir ÅŸekilde iÅŸaretlenir, düzenli olarak kontrolü yapılarak her zaman bakımlı olması saÄŸlanır.

44– Araç trafiÄŸi olan yollar ile kapılar, geçitler, yaya geçiÅŸ yolları, koridorlar ve merdivenler arasında yeterli mesafe bulundurulur.

45– Yapı alanlarındaki girilmesi yasak bölgelere yetkisiz kiÅŸilerin giriÅŸi uygun araç ve gereç kullanılarak engellenir. Tehlikeli bölgeler açıkça iÅŸaretlenir, buralara görünür ÅŸekilde uyarı levhaları konulur. Bu bölgelere girme izni verilen çalışanları korumak için gerekli tedbirler alınır.

46– Trafik yolları güzergahında bulunan havai hatlar ve benzeri engeller ile alakalı gerekli iÅŸaretlemeler ve önlemler alınır.

Yükleme yerleri ve rampaları

47– Yükleme yerleri ve rampaların; taşınacak yükün boyutlarına uygun olarak tasarlanması, çalışanların düÅŸmesini önleyecek ÅŸekilde güvenli olması ve en az bir çıkış yerine sahip olması saÄŸlanır.

Çalışma yerinde hareket serbestliÄŸi

48– Çalışılan yerlerin, gerekli her türlü ekipman ve araçlar dikkate alınarak, çalışanların iÅŸlerini yaparken rahatça hareket edebilecekleri geniÅŸlikte olması saÄŸlanır.

İlk yardım

49– İşyerinde, 18/6/2013 tarihli ve 28681 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında YönetmeliÄŸe uygun sayıda, ilkyardım yapabilen eÄŸitilmiÅŸ çalışanların her an hazır bulundurulması saÄŸlanır. İşyerinde kaza geçiren veya aniden rahatsızlanan çalışanların, tıbbi müdahale yapılan yerlere en kısa zamanda ulaÅŸmalarını saÄŸlayacak gerekli tedbirler alınır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

50– Yapı alanının büyüklüÄŸü, yapılan iÅŸin niteliÄŸi ve kaza riskine göre, gerektiÄŸinde iÅŸyerinde bir ya da daha fazla ilk yardım ve acil müdahale odası bulunması 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Hizmetleri YönetmeliÄŸinin 10 ve 11 inci madde hükümlerine göre saÄŸlanır.

51– İlkyardım odaları yeterli ilk yardım malzeme ve ekipmanı ile teçhiz edilir ve sedyeler kullanıma hazır halde bulundurulur. Bu yerler, SaÄŸlık ve Güvenlik İşaretleri YönetmeliÄŸine uygun ÅŸekilde iÅŸaretlenir.

52– Çalışma koÅŸullarının gerektirdiÄŸi her yerde ilkyardım ekipmanları kolay eriÅŸilebilir yerlerde bulundurulur ve SaÄŸlık ve Güvenlik İşaretleri YönetmeliÄŸine uygun ÅŸekilde iÅŸaretlenir. Acil servis adresleri ve telefon numaraları görünür yerlerde bulundurulur.

Soyunma yeri ve elbise dolabı

53– İş elbisesi giymek zorunda olan çalışanların, etik olarak veya saÄŸlık nedenleriyle, uygun olmayan bir yerde soyunmalarına izin verilmez. Bu durumda çalışanlar için uygun soyunma yerleri saÄŸlanır. Soyunma yeri gerekmeyen iÅŸyerlerinde çalışanların elbiselerini koyabilecekleri uygun bir yer tahsis edilir.

54- Soyunma yerlerinin aşağıda belirtilen hususlara sahip olması sağlanır;

a) Kolay ulaşılabilir yerde olması,

b) Yeterli kapasitede olması,

c) Yeterli sayıda oturma yerleri bulunması,

ç) Kadınlar ve erkekler için ayrı soyunma yerleri olması,

d) Her çalışan için çalışma saatleri içinde giysilerini koyabilecekleri yeterli büyüklükte kilitli dolaplar bulunması,

e) Nemli, tozlu, kirli, tehlikeli maddeler ile çalışılan yerlerde ve benzeri iÅŸlerde iÅŸ elbiseleri ile harici elbiselerin ayrı yerlerde muhafaza edilmesi için, her çalışan için yeterli nitelikte iki bölmeli dolap veya iki ayrı elbise dolabı bulunması.

DuÅŸlar ve lavabolar

55– Yapılan iÅŸin veya saÄŸlıkla ilgili nedenlerin gerektirmesi halinde, çalışanların yıkanmalarının, temizlenmelerinin gerektiÄŸi her durumda, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı olmak üzere sıcak ve soÄŸuk su imkânı bulunan uygun yıkanma yerleri ve duÅŸlar tesis edilir. DuÅŸlar, çalışanların rahatça yıkanabilecekleri geniÅŸlikte, dışarıdan içerisi görünmeyecek, uygun havalandırma, aydınlatma, termal konfor ve hijyen ÅŸartları saÄŸlanacak ÅŸekilde yapılır.

56– DuÅŸ tesisi gerektirmeyen iÅŸlerde, çalışma yerlerinin ve soyunma odalarının yakınında, gerektiÄŸinde sıcak suyu da olan, lavabolar bulunur. Lavabolar erkek ve kadın çalışanlar için ayrı ayrı yapılır.

57– DuÅŸlar ve lavaboların her zaman çalışanların kullanımına hazır halde olması saÄŸlanır, buralarda gerekli temizlik malzemeleri bulundurulur. DuÅŸ veya lavaboların soyunma yerlerinden ayrı yerlerde bulunması durumunda, duÅŸ ve lavabolar ile soyunma yerleri arasında kolay geçiÅŸ yolları saÄŸlanır.

Tuvaletler ve lavabolar

58– Çalışma, dinlenme, yıkanma ve soyunma yerlerine yakın yerlerde, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı olmak üzere, yeterli sayıda tuvalet ve lavabolar tesis edilir. Tuvalet ve lavabolarda, uygun havalandırma, aydınlatma, termal konfor ve hijyen ÅŸartları saÄŸlanır ve gerekli temizlik malzemeleri bulundurulur.

Dinlenme ve barınma yerleri

59– Özellikle, çalışan sayısının fazla olması, iÅŸin niteliÄŸi veya çalışma yerinin uzak olması ve benzeri nedenlerin saÄŸlık ve güvenlik yönünden gerektirmesi halinde, çalışanlara, kolay ulaşılabilen dinlenme veya barınma yerleri saÄŸlanır. Bu tür imkânlar yoksa iÅŸ aralarında çalışanların dinlenebileceÄŸi uygun yerler saÄŸlanır.

60– Dinlenme ve barınma yerleri, saÄŸlık ÅŸartları ve dış etkilerden korunma bakımından yeterli nitelikte, mahfuz bir yere, zemini düzeltilerek kurulur ve drenaj için gerekli tedbirler alınır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

61– Dinlenme, barınma ve sosyal amaçlı kullanılan tesisler, yanıcı olmayan ve kolay tutuÅŸmayan malzemeden inÅŸa edilir. Barınma amacıyla çadır ve branda kullanılmaz. Meskûn mahal dışında, yol, demiryolu, köprü inÅŸaatı gibi açık havada yapılan çalışmalarda, barınma ve benzeri ihtiyaçları gidermek amacıyla, sadece yanmaz malzemelerden yapılmış çadırlar kullanılabilir.

62– Barınma yerlerinde kullanılan ısıtma, soÄŸutma ve havalandırma sistemleri, elektrik tesisatları ile aydınlatmalar için gerekli güvenlik tedbirleri alınarak yeterli ve uygun araçlar saÄŸlanır, yangına neden olmayacak ÅŸekilde tesis edilip, kullanıma alınır. Isıtma sistemlerinde yangın riski oluÅŸturacak mangal, maltız ve benzeri açık ateÅŸ kullanılmaz.

63– Barınma yerlerinde, çalışanların kullanmaları için yeterli sayıda karyola, ranza, yatak, battaniye ve benzerleri iÅŸveren tarafından saÄŸlanır. Yatak, battaniye ve benzerleri temiz bir halde bulundurulur, gerektiÄŸinde dezenfekte edilir.

64– Dinlenme ve barınma yerlerinin yeterli geniÅŸlikte olması saÄŸlanır ve bu yerlerde çalışanlar için yeterli sayıda masa ve arkalıklı sandalye buldurulur. Dinlenme ve barınma yerlerinde sigara içmeyenlerin sigara dumanından korunmaları için gerekli tedbirler alınır.

65– Sabit barınma tesislerinde; bir dinlenme odası, bir boÅŸ vakit deÄŸerlendirme odası, yeterli duÅŸ, tuvalet, lavabo ve temizlik malzemesi bulundurulur. Çalışan sayısı göz önünde bulundurularak bu yerlerde yatak, dolap, masa ve arkalıklı sandalyeler bulundurulur ve bunlar, kadın ve erkek çalışanların varlığı dikkate alınarak yerleÅŸtirilir.

Gebe ve emziren kadınlar

66– Gebe ve emziren kadınların yatıp uzanarak dinlenebilecekleri uygun koÅŸullar saÄŸlanır.

Engelli çalışanlar

67– Engelli çalışanların çalıştığı iÅŸyerlerinde, engel durumları dikkate alınarak gerekli olan her türlü düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler engelli çalışanların özellikle çalışma yerleri ile kullandıkları kapılar, geçiÅŸ yerleri, merdivenler, duÅŸlar, lavabolar ve tuvaletlerde yapılır.

ÇeÅŸitli hükümler

68– Yapı alanının çevresi ve çalışma alanının etrafı kolayca görülebilecek, fark edilebilecek ve yetkisiz kiÅŸilerin giriÅŸine engel olacak ÅŸekilde çevrilerek iÅŸaretlenir.

69– Çalışılan yerlerde ve barakalarda, çalışanlar için yeterli miktarda içme suyu ve mümkünse baÅŸka bir alkolsüz içecek bulundurulur.

70– Çalışanlara uygun koÅŸullarda, yemeklerini yiyebilecekleri ve gerektiÄŸinde yemeklerini hazırlayabilecekleri imkânlar saÄŸlanır.


 

EK – 4  DEVAMI YAPI ALANLARINDAKİ ÖZEL ASGARİ ÅžARTLAR İÇİN AÅžAÄžIDAKİ TIKLAYINIZ

YAPI İŞLERİNDE İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ EKLER (4 -YAPI ALANLARINDAKİ ÖZEL ASGARİ ÅžARTLAR) 

 

YAPI İŞLERİNDE İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ

GENEL KÜLTÜR