Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6114 SAYILI ÖSYM ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN 11-21 MADDELER

DÖRDÜNCÜBÖLÜM
ÇeÅŸitli Hükümler
DeÄŸiÅŸtirilen ve yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 11 (1) 2547 sayılıKanunun;
a) 6 ncımaddesinde yer alan “, ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi”ibaresi ile 52 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanı,”ibaresi madde metninden çıkarılmış,
b) 10 uncu maddesinin baÅŸlığı“Kaynak aktarımı”ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸve anılan maddede yer alan “KuruluÅŸ, iÅŸleyiÅŸve görevleri:”ibaresi madde metninden çıkarılmışve anılan ibareyi takip eden birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beÅŸinci, altıncıve yedinci fıkralar yürürlükten kaldırılmış, sekizinci fıkrada yer alan “ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezinin önceki yıldan devreden finansman fazlasının”ibaresi “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığının bir önceki yıla ait bütçe geliri ile bütçe gideri farkının”olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ,
c) 45 inci maddesinde yer alan “ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi”ibareleri “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı”olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ,
ç) 65 inci maddesinin (a) fıkrasının (3) numaralıbendi yürürlükten kaldırılmış,
d) Ek 18 inci maddesinin üçüncüfıkrasının (f) bendinde yer alan “ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezince”ibaresi “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığınca”olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(2) 7/10/1983 tarihli ve 124 sayılıYükseköÄŸretim Üst KuruluÅŸlarıile YükseköÄŸretim Kurumlarının Ä°dari TeÅŸkilatıHakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 inci ila 24 üncümaddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
(3) 657 sayılıKanuna;
a) 36 ncımaddesinin “Ortak Hükümler”baÅŸlıklıbölümünün (A) fıkrasının (11) numaralıbendine “YurtdışıTürkler ve Akraba Topluluklar Uzman Yardımcıları,”ibaresinden sonra gelmek üzere “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcıları,”ibaresi ve “YurtdışıTürkler ve Akraba Topluluklar Uzmanlığına,”ibaresinden sonra gelmek üzere “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanlığına,”ibaresi,
b) 152 nci maddesinin “II-Tazminatlar”fıkrasının “A-Özel Hizmet Tazminatı”bendinin (h) alt bendine “YurtdışıTürkler ve Akraba Topluluklar Uzmanları,”ibaresinden sonra gelmek üzere “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanları,”ibaresi,
c) Eki (1) sayılıEk Gösterge Cetvelinin “I –Genel Ä°dare Hizmetleri Sınıfı”bölümünün (h) bendine “YurtdışıTürkler ve Akraba Topluluklar Uzmanları,”ibaresinden sonra gelmek üzere “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanları,”ibaresi,
eklenmiÅŸtir.
(4) Ekli (1) sayılılistede yer alan kadrolar ihdas edilerek, 190 sayılıKanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılıcetvele “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı”bölümüolarak eklenmiÅŸtir. Ekli (2) sayılılistede yer alan kadrolar ihdas edilerek, 190 sayılıKanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılıcetvelin YükseköÄŸretim Kuruluna ait bölümüne eklenmiÅŸtir. 
(5) ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi adına ihdas edilmiÅŸkadrolardan boÅŸolanlar iptal edilmiÅŸve ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi 190 sayılıKanun Hükmünde Kararnamenin ekinden çıkarılmıştır.
(6) 5018 sayılıKanunun 10 uncu maddesinde yer alan “YükseköÄŸretim Kurulu,”ibaresinden sonra gelmek üzere “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı,”ibaresi eklenmiÅŸ, anılan Kanunun eki (II) sayılıcetvelin “A) YükseköÄŸretim Kurulu, Üniversiteler ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri”bölümünde yer alan “2 –ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi”ibaresi yerine “2 –Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı”ibaresi eklenmiÅŸtir.
(7) 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılıKanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncümaddesinin birinci fıkrasına “YurtdışıTürkler ve Akraba Topluluklar BaÅŸkanlığı,”ibaresinden sonra gelmek üzere “Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı,”ibaresi eklenmiÅŸve geçici 9 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
(8) Mevzuatta ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezine yapılan atıflar Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığına, ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Sistemine yapılan atıflar ise Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Sistemine yapılmışsayılır.
GeçiÅŸhükümleri
GEÇÄ°CÄ°MADDE 1 (1) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte YükseköÄŸretim Kurulu ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezinin kullanımında bulunan taşınırlar ile her türlühak, borçve yükümlülükler baÅŸkaca bir iÅŸleme gerek kalmaksızın BaÅŸkanlığa devredilir. Tapuda YükseköÄŸretim Kurulu adına kayıtlıolup YükseköÄŸretim Kurulu ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezince fiilen kullanılan taşınmazlar tapuda BaÅŸkanlık adına resen tescil edilir. Hazineye ait olup YükseköÄŸretim Kurulu ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezine tahsis edilen taşınmazlar ise BaÅŸkanlığa tahsis edilmiÅŸsayılır.
(2) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte YükseköÄŸretim Kurulu ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi kadrolarında bulunan; Genel Sekreter, I. Hukuk MüÅŸaviri, Hukuk MüÅŸaviri, AraÅŸtırma GeliÅŸtirme DeÄŸerlendirme Müdürü, Bilgi Ä°ÅŸlem Müdürü, Kütüphane ve Dokümantasyon Müdürü, Planlama ve Mali Ä°ÅŸler Müdürü, Sınav Hizmetleri Müdürü, Ä°dari Ä°ÅŸler Müdürü, Müdür ve Müdür Yardımcılarının görevleri sona ermiÅŸve kadrolarıiptal edilmiÅŸtir. Bunlar herhangi bir iÅŸlem veya tebligata gerek kalmaksızın YükseköÄŸretim Kuruluna ekli (2) sayılıliste ile ihdas edilen AraÅŸtırmacıkadrolarına atanmışsayılır. Bu ÅŸekilde atanmışsayılanların atandıklarıkadroların aylık, ek gösterge, her türlüzam ve tazminatlar ile diÄŸer mali haklar toplamının net tutarının, eski kadrolarına baÄŸlıolarak en son ayda almakta olduklarıaylık, ek gösterge, her türlüzam ve tazminatlar ile diÄŸer mali haklar toplamının net tutarından az olmasıhâlinde aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar, atandıklarıkadroda kaldıklarısürece, herhangi bir kesintiye tâbi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir. Ä°steÄŸe baÄŸlıunvan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapanlar ile baÅŸka kurum ve kuruluÅŸlara geçenlere fark tazminatıödenmesine son verilir.
(3) ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezinin ikinci fıkrada yer alamayan kadrolarında görev yapan  personeli, kadroları  ile birlikte; 657 sayılıKanunun 4 üncümaddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen sözleÅŸmeli personel de pozisyonlarıile birlikte YükseköÄŸretim Kuruluna devredilmiÅŸtir. Bunların kadro ve pozisyonları, baÅŸka bir iÅŸleme gerek kalmaksızın YükseköÄŸretim Kurulu adına vize edilmiÅŸsayılır. Söz konusu personel, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığının talebi ve YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanlığının uygun görüÅŸüile Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezinin ihtiyaçduyulan hizmetlerinde görevlendirilebilir. Bu fıkraya göre YükseköÄŸretim Kuruluna devredilen kadro ve pozisyonlardan herhangi bir nedenle boÅŸalanlar, baÅŸka bir iÅŸleme gerek kalmaksızın iptal edilmiÅŸsayılır.
(4) ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi adına vizeli sözleÅŸmeli personel pozisyonlarından boÅŸolanlar, hiçbir iÅŸleme tabi tutulmaksızın Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi adına vize edilmiÅŸsayılır.
(5) Bir defaya mahsus olmak üzere; mesleÄŸe özel yarışma sınavıile girmiÅŸve belirli süreli meslek içi eÄŸitimden sonra özel bir yeterlilik sınavısonunda 657 sayılıKanunun 36 ncımaddesinin “Ortak Hükümler”baÅŸlıklıbölümünün (A) fıkrasının (11) numaralıbendinde belirtilen kadrolara atanmışolanlar ile en az doktora diplomasına sahip öÄŸretim elemanlarından, kırk yaşından gün almamışolmak ve Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıolabilmek için öngörülen yabancıdil ÅŸartınıtaşımak kaydıyla, bu Kanunun yayımıtarihinden itibaren bir yıl içinde BaÅŸkan tarafından Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıolarak atanabilirler. Bu ÅŸekilde atanacakların sayısıyirmiyi geçemez.
(6) Bu Kanunun yayımıtarihinden itibaren bir yıl süreyle, 190 sayılıKanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin son fıkrasında yer alan sınırlama ile baÄŸlıolmaksızın boÅŸkadrolarda unvan, dolu ve boÅŸkadrolarda derece deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
(7) Bir defaya mahsus olmak üzere; kırk yaşından gün almamışolan ve Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıolabilmek için öngörülen yabancıdil ÅŸartınıtaşıyan ikinci ve üçüncüfıkrada belirtilen personel, bu Kanunun yayımıtarihinden itibaren altıay içinde BaÅŸkanlık tarafından yapılacak yeterlilik sınavında baÅŸarılıolmalarışartıyla, baÅŸarısıralamasıdikkate alınarak;
a) Bu Kanunun yayımıtarihi itibarıyla YükseköÄŸretim Kurulu ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi kadro ve pozisyonlarında beÅŸyıldan az hizmeti bulunanlar Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcısıkadrolarına,
b) Bu Kanunun yayımıtarihi itibarıyla YükseköÄŸretim Kurulu ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi kadro ve pozisyonlarında beÅŸyıl ve daha fazla hizmeti bulunanlar Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıkadrolarına,
BaÅŸkan tarafından atanabilir. Bu fıkraya göre Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcısıkadrolarına atananlar hakkında Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcılarının tabi olduÄŸu hükümler uygulanır. Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıkadrolarına atananlar iki yıl içinde BaÅŸkanlık tarafından belirlenen alanlarda tez vermekle yükümlüdür. Tezi, BaÅŸkanlık tarafından baÅŸarısız bulunanlar veya zamanında tezini vermeyenlerin atamalarıiptal edilir. Bu fıkraya göre atanacakların sayısıonu geçemez. Yeterlilik sınavına iliÅŸkin esaslar BaÅŸkanlıkça belirlenir.
(8) Bu Kanunda öngörülen düzenlemeler en geçbir yıl içinde yapılır. Bu süre içerisinde yapılacak sınavlar hakkında mevcut mevzuat hükümleri uygulanır. Kurumun hizmet birimleri, yeni teÅŸkilat düzenlemeleri yapılıncaya kadar mevcut görevlerini yürütmeye devam ederler.
MADDE 12 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılıYükseköÄŸretim KurumlarıTeÅŸkilatıKanununa aÅŸağıdaki ek maddeler eklenmiÅŸtir.
“Ä°stanbul GeliÅŸim Üniversitesi
EK MADDE 135 –Ä°stanbul’da GeliÅŸim EÄŸitim Kültür SaÄŸlık ve Sosyal Hizmet Vakfıtarafından 2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Ä°stanbul GeliÅŸim Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuÅŸtur.
Bu Üniversite, RektörlüÄŸe baÄŸlıolarak;
a) Güzel Sanatlar Fakültesinden,
b) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinden,
c) Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesinden,
ç) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,
d) Fen Bilimleri Enstitüsünden,
e) 14/7/2008 tarihli ve 2008/13951 sayılıBakanlar Kurulu Kararıyla kurulmuÅŸbulunan ve bu Kanun ile tüzel kiÅŸiliÄŸi sona erdirilerek RektörlüÄŸe baÄŸlanan Ä°stanbul GeliÅŸim Meslek Yüksekokulundan,
oluÅŸur.
Alanya Hamdullah Emin PaÅŸa Üniversitesi
EK MADDE 136 –Alanya’da Hamdullah Emin PaÅŸa ve Haremi Hatice Tahire Hanım Vakfıtarafından 2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Alanya Hamdullah Emin PaÅŸa Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuÅŸtur.
Bu Üniversite, RektörlüÄŸe baÄŸlıolarak;
a) Turizm Fakültesinden,
b) Mühendislik Fakültesinden,
c) Sanat ve Tasarım Fakültesinden,
ç) YabancıDiller Yüksekokulundan,
d) Fen Bilimleri Enstitüsünden,
e) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,
oluÅŸur.
Üsküdar Üniversitesi
EK MADDE 137 –Ä°stanbul’da Ä°nsani DeÄŸerler ve Ruh SaÄŸlığıVakfıtarafından 2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Üsküdar Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuÅŸtur.
Bu Üniversite, RektörlüÄŸe baÄŸlıolarak;
a) Ä°nsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden,
b) Mühendislik ve DoÄŸa Bilimleri Fakültesinden,
c) SaÄŸlık Bilimleri Fakültesinden,
ç) Ä°letiÅŸim Fakültesinden,
d) SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan,
e) SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsünden,
f) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,
g) Fen Bilimleri Enstitüsünden,
oluÅŸur.
Bursa Orhangazi Üniversitesi
EK MADDE 138 –Bursa’da UludaÄŸKültür SaÄŸlık ve EÄŸitim Vakfıtarafından 2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Bursa Orhangazi Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuÅŸtur.
Bu Üniversite, RektörlüÄŸe baÄŸlıolarak;
a) Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesinden,
b) Mühendislik Fakültesinden,
c) Mimarlık Tasarım Fakültesinden,
ç) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,
d) Fen Bilimleri Enstitüsünden,
oluÅŸur.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
EK MADDE 139 –Ankara’da Türk Hava Kurumu Havacılık Vakfıtarafından 2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Türk Hava Kurumu Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuÅŸtur.
Bu Üniversite, RektörlüÄŸe baÄŸlıolarak;
a) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinden,
b) Mühendislik Fakültesinden,
c) Ä°ÅŸletme Fakültesinden,
ç) Hava UlaÅŸtırma Fakültesinden,
d) Ä°zmir Hava UlaÅŸtırma Fakültesinden,
e) Havacılık Meslek Yüksekokulundan,
f) Ä°zmir Havacılık Meslek Yüksekokulundan,
g) Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsünden,
ÄŸ) Fen Bilimleri Enstitüsünden,
h) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,
oluÅŸur.
Ankara Bilge Üniversitesi
EK MADDE 140 –Ankara’da Türkiye Yüksek Ä°htisas Hastanesi Vakfıile Türkiye Devlet Hastaneleri Vakfıtarafından müÅŸtereken 2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Ankara Bilge Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuÅŸtur.
Bu Üniversite, RektörlüÄŸe baÄŸlıolarak;
a) Tıp Fakültesinden,
b) SaÄŸlık Bilimleri Fakültesinden,
c) Spor Bilimleri Fakültesinden,
ç) YabancıDiller Yüksekokulundan,
d) SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan,
e) Meslek Yüksekokulundan,
f) SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsünden,
oluÅŸur.
Altın Koza Üniversitesi
EK MADDE 141 –Ankara’da Koza Ä°pek EÄŸitim SaÄŸlık Hizmet Yardım Vakfıtarafından 2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Altın Koza Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuÅŸtur.
Bu Üniversite, RektörlüÄŸe baÄŸlıolarak;
a) Ä°letiÅŸim Fakültesinden,
b) Güzel Sanatlar Fakültesinden,
c) Ä°nsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesinden,
ç) Siyasal Bilgiler Fakültesinden,
d) Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesinden,
e) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,
oluÅŸur.
Gedik Üniversitesi     
EK MADDE 142 –Ä°stanbul’da Gedik EÄŸitim ve Sosyal Yardım Vakfıtarafından 2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Gedik Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuÅŸtur.
Bu Üniversite, RektörlüÄŸe baÄŸlıolarak;
a) Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesinden,
b) Mühendislik Fakültesinden,
c) Spor Bilimleri Fakültesinden,
ç) Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesinden,
d) Turizm Fakültesinden,
e) YabancıDiller Yüksekokulundan,
f) Fen Bilimleri Enstitüsünden,
g) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,
ÄŸ) SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsünden,
h) 15/3/2010 tarihli ve 2010/232 sayılıBakanlar Kurulu Kararıile kurulmuÅŸbulunan ve bu Kanun ile tüzel kiÅŸiliÄŸi sona erdirilerek RektörlüÄŸe baÄŸlanan Gedik Meslek Yüksekokulundan,
oluÅŸur.”
MADDE 13 2809 sayılıKanuna aÅŸağıdaki geçici maddeler eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ°MADDE 40 –Bu Kanun ile tüzel kiÅŸiliÄŸi sona erdirilerek RektörlüÄŸe baÄŸlanan Ä°stanbul GeliÅŸim Meslek Yüksekokulunda halen öÄŸrenimlerini sürdüren öÄŸrencileri ile öÄŸretim elemanlarıve mal varlığıGeliÅŸim EÄŸitim Kültür SaÄŸlık ve Sosyal Hizmet Vakfıtarafından bu maddeyi ihdas eden Kanunla Ä°stanbul’da kurulan Ä°stanbul GeliÅŸim Üniversitesine devredilir.
GEÇÄ°CÄ°MADDE 41 –Bu Kanun ile tüzel kiÅŸiliÄŸi sona erdirilerek RektörlüÄŸe baÄŸlanan Gedik Meslek Yüksekokulunda halen öÄŸrenimlerini sürdüren öÄŸrenciler ile öÄŸretim elemanlarıve Gedik Meslek Yüksekokulunun mal varlığıGedik EÄŸitim ve Sosyal Yardım Vakfıtarafından bu Kanunla Ä°stanbul’da kurulan Gedik Üniversitesine devredilir.”
MADDE 14 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılıPolis Yüksek ÖÄŸretim Kanununun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında ve 15 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “genel lise, erkek teknik öÄŸretim, kız teknik öÄŸretim ve ticaret ve turizm öÄŸretimine baÄŸlıokul mezunları”ibaresi “lise ve dengi okullarıbitirenler”ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 15 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılıYüksek ÖÄŸretim Personel Kanununa ekli “EK GÖSTERGE CETVELÄ°”nin “d) YardımcıDoçentler”sırasında yer alan “3-5”ibaresi “1-5”olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 16 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılıKanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 14 –2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun 34 üncüve 2914 sayılıYükseköÄŸretim Personel Kanununun 16 ncımaddesine göre yükseköÄŸretim kurumlarında sözleÅŸme ile istihdam edilecek yabancıuyruklu öÄŸretim elemanısayısıdolu öÄŸretim elemanıkadrosu sayısının % 2’sini geçemez. Bu kapsamdaki yabancıuyruklu öÄŸretim elemanının yükseköÄŸretim kurumlarıitibariyle dağılımı, isim, ücret ve sözleÅŸme örneÄŸinin vizesi, sözleÅŸme süresinin uzatılmasıve sona erdirilmesi, YükseköÄŸretim Kurulu tarafından yapılır.”
MADDE 17 2547 sayılıKanunun 58 inci maddesinin; (b) fıkrasında yer alan “ile saÄŸlık uygulama ve araÅŸtırma merkezleri için asgari yüzde 35'i, ziraat ve veteriner fakülteleri, sivil havacılık yüksekokulu ile bünyesinde atölye veya laboratuar bulunan yükseköÄŸretim kurumlarıiçin asgari yüzde 25'i, diÄŸer yükseköÄŸretim kurumlarıiçin ise asgari yüzde 15'i,”ibaresi “saÄŸlık uygulama ve araÅŸtırma merkezleri ile açık öÄŸretim hizmeti veren yükseköÄŸretim kurumlarıiçin asgari yüzde 35'i, ziraat ve veteriner fakülteleri, sivil havacılık yüksekokulu, sürekli eÄŸitim merkezleri ile bünyesinde atölye veya laboratuar bulunan yükseköÄŸretim kurumlarıiçin asgari yüzde 30’u, diÄŸer yükseköÄŸretim kurumlarıiçin ise asgari yüzde 15'i,”ÅŸeklinde; “yüzde 50'sine kadar”ibaresi “yüzde 75’ine kadar”ÅŸeklinde; aynıfıkranın ikinci paragrafında yer alan “yüzde 5’i”ibaresi “en az yüzde 5’i”ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ; (c) fıkrasının (1) numaralıbendinde yer alan “makam”ibaresinden önce gelmek üzere “28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılıKanunun geçici 3 üncümaddesinin beÅŸinci fıkrasıuyarınca ödenen tazminat dahil,”ibaresi, (2) numaralıbendinde yer alan “657 sayılıDevlet MemurlarıKanununa”ibaresinden önce gelmek üzere “DiÄŸer öÄŸretim elemanlarına ve”ibaresi eklenmiÅŸ; “diÄŸerleri”ibaresi “diÄŸer öÄŸretim elemanlarıile diÄŸer personel”ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ; (d) fıkrasında yer alan “kurumlarında üretilen”ibaresi “kurumlarıile sürekli eÄŸitim merkezleri, açık öÄŸretim hizmeti veren yükseköÄŸretim kurumlarıile düzenli döner sermaye geliri olan yükseköÄŸretim kurumlarında üretilen”ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ; (e) fıkrasının birinci paragrafında yer alan “hizmeti veren”ibaresinden önce gelmek üzere “veya hizmet bedelinin peÅŸin tahsil edilmesi halinde hizmetin gerçekleÅŸme oranına baÄŸlıolarak aylara bölünerek”ibaresi eklenmiÅŸ, fıkranın ikinci paragrafının sonuna “Bu kapsamda bulunan hizmetler ile öÄŸretim elemanlarının yükseköÄŸretim kurumlarının imkanlarınıkullanmaksızın verdikleri hizmetler karşılığında elde edilen gelirlerden (b) fıkrasının birinci bendi uyarınca yapılacak kesintilerin uygulanmasında asgari yüzde 15 oranıuygulanır.”cümlesi eklenmiÅŸ; (f) fıkrasının üçüncüparagrafında yer alan “(c), (d) ve (e)”ibaresi “(c) ve (d)”ÅŸeklinde ve (h) fıkrasıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“h) Döner sermaye iÅŸletmesi faaliyetlerinin gerçekleÅŸtirilmesinde, kaynakların ekonomik, verimli ve tasarruflu kullanılmasıesastır. Yapılacak olan ödemelerde gelir-gider dengesinin gözetilmesi zorunludur.
Yapılacak ek ödemenin oranlarıile bu ödemelerin esas ve usulleri; yükseköÄŸretim kurumlarının hizmet sunum ÅŸartlarıve kriterleri, personelin kadro ve görev unvanı, görev yeri, çalışma ÅŸartlarıve süresi, eÄŸitim-öÄŸretim ve araÅŸtırma faaliyetleri ve mesleki uygulamalar ile ilgili performansıve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi hizmete katkıunsurlarıesas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸüüzerine YükseköÄŸretim Kurulu tarafından çıkartılacak yönetmelikle belirlenir. Bu yönetmelikte belirlenen temel ilkeler çerçevesinde üniversite yönetim kurullarıgerekli düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.
1/3/2006 tarihinden önce kurulan üniversitelerin tıp ve diÅŸhekimliÄŸi fakülteleri ile saÄŸlık uygulama ve araÅŸtırma merkezlerinde (hastaneler dâhil) görev yapan personele bu madde uyarınca her ay yapılacak ek ödeme tutarı, 375 sayılıKanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncümaddesi uyarınca kadro ve görev unvanıveya pozisyon unvanıitibarıyla belirlenmiÅŸolan ek ödeme tutarından az olamaz. Bu kapsamdaki personel için 375 sayılıKanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncümaddesinin üçüncüfıkrasıhükmüuygulanmaz.”
MADDE 18 78 sayılıKanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 15 –Atatürk Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesi, GaziosmanpaÅŸa Üniversitesi, Ä°nönüÜniversitesi, Kafkas Üniversitesi,  KahramanmaraÅŸ  Sütçü  Ä°mam Üniversitesi,  Kırıkkale Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve UludaÄŸÜniversitesinde kullanılmak üzere ekli (3) sayılılistede yer alan öÄŸretim elemanlarına ait kadrolar ihdas edilerek bu Kanun Hükmünde Kararnameye baÄŸlıcetvellerde, ilgili üniversitelere ait bölümlere eklenmiÅŸtir.”
MADDE 19 190 sayılıKanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 13 –Akdeniz Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesi, GaziosmanpaÅŸa Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, KahramanmaraÅŸSütçüÄ°mam Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesinde kullanılmak üzere ekli (4) sayılılistede yer alan kadrolar ihdas edilerek bu Kanun Hükmünde Kararnameye baÄŸlıcetvellerde, ilgili üniversitelere ait bölümlere eklenmiÅŸtir.”
             Yürürlük   
             MADDE 20 (1) Bu Kanun yayımıtarihinde yürürlüÄŸe girer.
             Yürütme
             MADDE 21 (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
2/3/2011

 CETVEL VE LÄ°STELERÄ° AÅžAÄžIDAKÄ° LÄ°NKTE BULABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
KANUN

GENEL KÃœLTÃœR