
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
6413 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU 1-35 MADDELER

KANUN
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU
Kanun No. 6413 Kabul Tarihi: 31/1/2013
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç .
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; Türk Silahlı Kuvvetlerinde etkin bir disiplin sisteminin tesisi, muhafazası ve idamesine iliÅŸkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Mülki idare amirlerinin Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ile ilgili mülki görevlerinden doÄŸan yetkileri saklı kalmak kaydıyla bu Kanun; askeri hâkimler hariç subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaÅŸlar, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler, erbaÅŸ ve erler ile askeri öÄŸrencileri kapsar.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Amir: Kadro ve kuruluÅŸ yönünden baÄŸlı olunan kimse ile amir olarak yetkilendirilmiÅŸ olan diÄŸer kiÅŸileri,
b) Disiplinsizlik: Bu Kanuna göre disiplin cezası ile cezalandırılan fiil ve hâlleri,
c) Disiplin amiri: Bu Kanunla disiplin cezası vermeye yetkili kılınmış ilk amiri,
ç) Disiplin amirleri: Disiplin amiri ile üst disiplin amirlerini,
d) Disiplin cezası: Disiplinsizlik nedeniyle yetkili kiÅŸi veya kurullar tarafından verilen ve bu Kanunda gösterilmiÅŸ olan yaptırımları,
e) Disiplin soruşturması: Disiplinsizlik yapan personel hakkında karar vermek amacıyla disiplin amirleri tarafından yapılan veya yaptırılan araştırma ve incelemeyi,
f) Tahkikat: Disiplin cezasının belirlenmesi de dâhil olmak üzere, disiplin kuruluna sevk edilen personel hakkında yapılan tüm faaliyetleri,
g) Üst disiplin amirleri: Disiplin amirinin kadro ve kuruluÅŸ yönünden baÄŸlı bulunduÄŸu ve disiplin cezası vermeye yetkili sıralı amirleri,
ifade eder .
(2) Bu Kanunda tanımlanmamış kavram ve terimler için, 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunundaki tanımlar esas alınır.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Disiplinsizliğin oluşması ve disiplin cezalarının niteliği
MADDE 4 – (1) Disiplinsizlik; bu Kanunda ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde, kasten veya taksirle iÅŸlenebilir.
(2) Aynı fiil nedeniyle bu Kanunda yazılı disiplin cezalarından birden fazlası verilemez.
(3) Bir fiilin birden fazla disiplinsizlik teÅŸkil etmesi hâlinde ağır olan disiplin cezası verilir.
(4) Bir fiilin diğer kanunlar kapsamında idari yaptırıma bağlanmış olması, aynı fiile bu Kanun kapsamında disiplin cezası verilmesine engel teşkil etmez.
(5) İlave hizmet ve görev yükümlülüÄŸü sonucunu doÄŸuran disiplin cezaları kapsamında, kamu veya hizmet yararına olmayan keyfî görevler verilemez.
Disiplin soruşturması veya tahkikatın adli soruşturma veya kovuşturmadan bağımsızlığı
MADDE 5 – (1) Herhangi bir fiilden dolayı ilgili hakkında yapılan adli soruÅŸturma veya kovuÅŸturma, aynı fiilden dolayı ayrıca disiplin soruÅŸturması ve tahkikat yapılmasını, disiplin cezası verilmesini ve bu cezanın yerine getirilmesini engellemez. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
Takdir hakkının kullanımı
MADDE 6 – (1) Bu Kanunla disiplin cezası vermeye yetkilendirilmiÅŸ kiÅŸi ve kurullar, disiplin cezası uygulanması ile ilgili takdir haklarını ölçülü, adaletli ve hakkaniyetli bir ÅŸekilde kullanırlar.
(2) Takdir hakkı mutlaka gerekçeli olarak kullanılır.
(3) Takdir hakkı kullanılırken;
a) DisiplinsizliÄŸin iÅŸleniÅŸ biçimi,
b) DisiplinsizliÄŸin iÅŸlendiÄŸi zaman ve yer,
c) Disiplinsizliğin askeri hizmete olumsuz etkisinin ağırlığı,
ç) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı,
d) Disiplinsizlik yapan personelin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığı,
e) Disiplinsizlik yapan personelin daha önceki disiplin durumu,
f) Disiplinsizlik yapan personelin samimi ikrarı ve gösterdiÄŸi piÅŸmanlık,
gibi hususlar göz önüne alınır.
(4) İtiraz üzerine yetkili makamlar tarafından verilen kararlar hariç olmak üzere, hiçbir idari makam tarafından, disiplin cezası ile ilgili takdir hakkının kaldırılması sonucunu doÄŸuran bir karar verilemez veya uygulama yapılamaz. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Disiplin Amirlerinin Görev ve Yetkileri
Disiplin soruşturması ve yetkiler
MADDE 7 – (1) Maiyetinden birinin disiplinsizlik teÅŸkil edebilecek bir fiilini veya mesleÄŸe aykırı tutum ve davranışını herhangi bir ÅŸekilde öÄŸrenen disiplin amirleri, olayın araÅŸtırılması gerektiÄŸine kanaat getirirse, yazılı olarak görevlendireceÄŸi soruÅŸturmacılar vasıtasıyla ya da ÅŸahsen disiplin soruÅŸturması yapar.
(2) Disiplin soruÅŸturmacısı olarak tek bir kiÅŸi görevlendirilebileceÄŸi gibi en az üç kiÅŸiden oluÅŸan bir heyet de görevlendirilebilir.
(3) Disiplin soruÅŸturması, Genelkurmay BaÅŸkanınca gerek görülmesi hâlinde, Genelkurmay BaÅŸkanlığı bünyesinde bu amaçla kurulmuÅŸ birimde görevli personel eliyle de yürütülebilir.
(4) Heyet baÅŸkanı hariç olmak üzere gerek görülmesi hâlinde, hakkında disiplin soruÅŸturması yapılacak kiÅŸiden rütbe veya kıdemce daha aÅŸağıda heyet üyeleri görevlendirilebilir .
(5) Disiplin soruÅŸturmacıları ve heyeti, kendilerini görevlendiren disiplin amiri adına; disiplin soruÅŸturmasıyla ilgili bilgi ve belgeleri toplama, savunma alma, tanık dinleme, bilirkiÅŸi görevlendirme, keÅŸif yapma, hâkim veya savcı kararı gerektirmeyen durumlarda kriminal inceleme yaptırma da dâhil olmak üzere her türlü inceleme yapma ve ilgili makamlarla yazışma yetkisini haizdir.
Disiplin amirinin disiplin cezası verme yetkisi
MADDE 8 – (1) DisiplinsizliÄŸi tespit edilen personele disiplin amiri tarafından bu Kanundaki esaslara uygun olarak disiplin cezası verilir.
(2) Bu Kanunda belirlenmiÅŸ olan disiplinsizliklere nitelik ve ağırlıkları itibarıyla benzer eylemlerde bulunanlara, eylemleri adli veya askeri suç teÅŸkil etse dahi aynı neviden disiplin cezaları verilebilir.
(3) Disiplin amiri olabilmek için;
a) Amir konumunda olunması,
b) Disiplin cezası verilecek personelden rütbe veya kıdemce büyük olunması,
c) Disiplin cezası verilecek kiÅŸinin subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaÅŸ statüsünde olması hâlinde, ilgili mevzuata göre bu personele sicil verme yetkisinin bulunması,
gerekir.
(4) Disiplin amirlerinin verebilecekleri cezalar ekli (1) sayılı çizelgede gösterilmiÅŸtir.
(5) Daha üst rütbeli bir kadroya vekâleten atanan veya görevlendirilenler, vekâlet ettikleri kadroda gösterilen rütbenin sahip olduÄŸu disiplin cezasına iliÅŸkin yetkileri kullanır.
(6) Disiplin cezasının tebliÄŸinden önce disiplinsizlik yapan personelin disiplin amiri deÄŸiÅŸmiÅŸ ise, disiplin cezası verme yetki ve sorumluluÄŸu yeni disiplin amirine geçer.
(7) Disiplin cezası verme yetkisi bulunmayan amirler, kendilerine bağlı personelin disiplinsizlikleri hakkında disiplin amirine başvurabilir.
Üst disiplin amirlerinin disiplin cezası verebileceÄŸi hâller
MADDE 9 – (1) Bu Kanunda belirlenmiÅŸ istisnalar hariç, aÅŸağıdaki hâllerde disiplin soruÅŸturması yapma ve disiplin cezası verme görev ve yetkisi üst disiplin amirleri tarafından da kullanılabilir:
a) Disiplinsizlik, daha ağır bir disiplin cezası verilmesi amacıyla kendisine iletilmiÅŸ veya kendisi tarafından buna gerek görülmüÅŸse
b) DisiplinsizliÄŸe bizzat ÅŸahit olmuÅŸsa
c) Disiplinsizlik, resmî saygınlığına ve makamına karşı iÅŸlenmiÅŸse
ç) Disiplinsizlik, emri altında bulunan çeÅŸitli kıta, karargâh ve kurumlara baÄŸlı birden fazla kiÅŸi tarafından iÅŸlenmiÅŸse
d) Bu Kanuna göre cezalandırılması zorunlu olan bir disiplinsizlik, bilinmesine raÄŸmen kendinden önceki disiplin amirleri tarafından cezasız bırakılmışsa
(2) Birinci fıkra kapsamındaki yetkilerin üst disiplin amirlerince kullanılmaması durumunda, disiplin cezası verme görev ve yetkisi disiplin amiri tarafından kullanılır.
Disiplin amirlerinin ikaz ve disiplin eÄŸitimine alma yetkisi
MADDE 10 – (1) Amirlerin; maiyetine hatalarını göstermesi, maiyetini eleÅŸtirmesi, sözlü veya yazılı olarak ikazı disiplin cezası sayılmaz.
(2) Disiplin amirleri, disiplin yönünden eÄŸitilmesine ve ıslah edilmesine katkı saÄŸlamak amacıyla maiyetine ilave görev ve sorumluluklar verebilir. Verilecek görev ve sorumluluklar; iÅŸlenen fiilin niteliÄŸine, personelin statüsüne, rütbesine ve makamına uygun ve ölçülü olur. Bu kapsamda verilen görevler hizmete yönelik emir olarak kabul edilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman ErbaÅŸlar ile SözleÅŸmeli ErbaÅŸ ve Erler Hakkında Uygulanacak Cezalar ve Cezalandırmayı Gerektiren Disiplinsizlikler
Disiplin cezaları
MADDE 11 – (1) Subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaÅŸlar ile sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler hakkında verilebilecek disiplin cezaları ağırlık derecesine göre aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir:
a) Uyarma
b) Kınama
c) Hizmete kısmi süreli devam
ç) Aylıktan kesme
d) Hizmet yerini terk etmeme
e) Oda hapsi .
f) Silahlı Kuvvetlerden ayırma
(2) Uyarma, kınama, hizmete kısmi süreli devam ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; hizmet yerini terk etmeme ve oda hapsi cezaları disiplin kurulları ve disiplin amirleri tarafından; Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası yüksek disiplin kurulları tarafından verilir.
Disiplin cezalarının yerine getirilme şekilleri
MADDE 12 – (1) Uyarma cezası; personele, görevinin icrasında veya hâl ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerektiÄŸinin yazı ile bildirilmesidir.
(2) Kınama cezası; personele, görevinin icrasında veya hâl ve hareketlerinde kusurlu olduÄŸunun yazı ile bildirilmesidir.
(3) Hizmete kısmi süreli devam cezası; disiplin cezası verilen personele mesai sonrasında günde üç saati ve her hâlde saat 24.00’ü geçmeyecek ÅŸekilde, kadro görevinde veya kadro görevi dışında statüsüne uygun askeri hizmetlerin yaptırılmasıdır. Ceza, tatil günleri dışında yerine getirilir ve cezanın yerine getirilmesi esnasında personel hizmette sayılır. Cezanın yerine getirilme ÅŸekline iliÅŸkin hususlar, cezayı veren disiplin amiri tarafından ilgiliye tebliÄŸ edilir.
(4) Aylıktan kesme cezası; disiplin cezası verilen personelin, sosyal güvenlik mevzuatına göre hesaplanan prime esas kazanç tutarından ekli (1) sayılı çizelgede belirtilen oranlarda kesinti yapılmasıdır. Ceza, aylığı tahakkuk ettiren birimce personelin aylığından kesilmek suretiyle yerine getirilir. Aylıktan kesme tam lira üzerinden yapılır ve kuruÅŸlar dikkate alınmaz.
(5) Hizmet yerini terk etmeme cezası; personelin mesai bitiminden sonra görev yaptığı yerden ayrılmayıp resmî daire, kışla, eÄŸitim alanları ile sair yerlerdeki hizmetine devam etmesidir. Bu ceza disiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre; disiplin kurulları tarafından dört ila on güne kadar verilebilir. Ceza verilen personel için uygun bir yatma yeri tahsis edilir. Tatil günlerinde cezanın yerine getirilmesine ara verilir. Cezanın yerine getirilmesi sırasında, hizmete iliÅŸkin hâller hariç, günde toplam bir saati geçmemek üzere ziyaretçi kabul edilebilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
(6) Oda hapsi cezası; bu amaçla tahsis edilecek hapis odasında yerine getirilir. Hapis odalarının kapısında nöbetçi bulundurulur. Oda hapsi cezası alan personel, cezanın yerine getirilmesi süresince emir veremez ve genel hizmet yapamaz. Ceza;
a) Seferberlik ve savaş zamanında;
1) Bu Kanunda belirlenmiÅŸ tüm disiplinsizlik hâllerinde disiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre verilebilir.
2) Bu Kanuna göre hizmet yerini terk etmeme cezası ile cezalandırılmayı gerektiren disiplinsizlik hâllerinde, disiplin kurulları tarafından on günden otuz güne kadar verilebilir.
b) Barış zamanında; Türk karasuları dışında bulunan gemilerde görev yapan personele, sadece buralarda bulunduÄŸu süre içinde iÅŸledikleri ve hizmet yerini terk etmeme cezası ile cezalandırılmayı gerektiren disiplinsizlikler için gemi komutanı tarafından, 14 üncü maddede belirlenmiÅŸ esaslar çerçevesinde verilebilir.
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası .
MADDE 13 – (1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası, personelin tabi olduÄŸu mevzuat hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinden iliÅŸiÄŸinin kesilmesi veya durumuna göre sözleÅŸmesinin feshedilmesi sonucunu doÄŸurur. Bu cezayı alanlar, seferberlik ve savaÅŸ hâlleri haricinde Türk Silahlı Kuvvetlerinde herhangi bir ÅŸekilde görev alamazlar.
(2) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığında oluÅŸturulacak yüksek disiplin kurulları tarafından verilir ve ilgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının onayı ile yerine getirilir. General ve amiraller hakkında ise Genelkurmay BaÅŸkanlığında teÅŸkil edilecek yüksek disiplin kurulu tarafından verilir ve yerine getirilir.
(3) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; disiplin amirlerinden en az ikisinin teklifi üzerine yüksek disiplin kurulları tarafından verilebileceÄŸi gibi, eldeki bilgi ve belgelere göre yüksek disiplin kurulları tarafından resen de verilebilir. Genelkurmay BaÅŸkanının eldeki bilgi ve belgelere ya da gerekli görmesi üzerine yaptırdığı disiplin soruÅŸturması sonucuna göre hakkında bu cezanın verilmesine kanaat getirdiÄŸi personelin dosyaları bir karar verilmek üzere doÄŸrudan yetkili yüksek disiplin kuruluna sevk edilir.
(4) Kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında teÅŸkil edilecek yüksek disiplin kurulları; kurmay baÅŸkanının baÅŸkanlığında personel, istihbarat ve harekât baÅŸkanları, personel ve tayin dairesi baÅŸkanları, adli müÅŸavir veya hukuk müÅŸaviri, kıdem, sicil ve personel yönetimi ile ilgili ÅŸube müdüründen oluÅŸur. Genelkurmay BaÅŸkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu; Genelkurmay BaÅŸkanının baÅŸkanlığında kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay İkinci BaÅŸkanı, Genelkurmay Personel BaÅŸkanı ve Genelkurmay Adli MüÅŸavirinden oluÅŸur. Yüksek disiplin kurullarında kararlar oy çokluÄŸu ile alınır. Oylar dağılırsa, hakkında tahkikat yapılanın en çok aleyhinde olan oy, çoÄŸunluk elde edilinceye kadar kendisine daha yakın olan oya tabi olur .
(5) Yüksek disiplin kurulları; gerekli gördükleri takdirde, ilgilinin özlük dosyasını ve her nevi evrakı incelemeye, ilgili birlik, kurum ve karargâhlardan bilgi almaya, hâkim veya savcı kararı gerektirmeyen durumlarda kriminal inceleme yaptırma da dâhil olmak üzere her türlü inceleme yaptırmaya, tanık ve bilirkiÅŸi dinlemeye, keÅŸif yapmaya veya yaptırmaya yetkilidirler.
(6) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasının verilmesine iliÅŸkin sürecin; disiplin amirlerinin teklifi ile baÅŸlatılması hâlinde süreci baÅŸlatan disiplin amiri tarafından, diÄŸer durumlarda ise yetkili komutanlıklar vasıtası ile yüksek disiplin kurulları tarafından hakkında karar verilecek personelin savunması alınır. Yazılı savunma haricinde, yüksek disiplin kurulu tarafından gerek görülmesi veya personelin talepte bulunması hâlinde personel sözlü olarak da ifade vermeye çaÄŸrılabilir. Firar ve izin tecavüzü gibi ilgilinin bulunamaması nedeniyle savunma almayı imkânsız hâle getiren zorunlu hâller ile 21 inci madde gereÄŸince verilecek Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasında savunma alınmaz.
(7) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası alan yedek subaylar, ilgili kanunlara göre belirlenen kalan askerlik hizmetlerini er rütbesi ile tamamlarlar.
(8) Türk Silahlı Kuvvetlerinde sözleÅŸmeli statü ile görev yapan personelin sözleÅŸmelerinin feshine iliÅŸkin özel kanunlarındaki hükümler ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma ve çıkarmaya iliÅŸkin diÄŸer kanunlarda düzenlenmiÅŸ hükümler saklıdır.
Cezanın ağırlaştırılması ve disiplin amirlerinin takdir hakkı
MADDE 14 – (1) DisiplinsizliÄŸin iÅŸlendiÄŸi tarihten geriye doÄŸru; iki yıl içinde aynı disiplinsizlikten dolayı disiplin cezası alınmış olması veya bir yıl içinde aynı derece cezayı gerektiren baÅŸka disiplinsizliklerden dolayı iki defa ceza alınmış olması hâllerinde, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası hariç, bir derece ağır ceza verilir.
(2) Disiplin amirleri, personelin; olumlu hizmet, sicil ve disiplin safahatı ile eylemin niteliÄŸini göz önüne alarak bir derece hafif ceza uygulayabilir.
(3) Disiplin amirleri, uyarma, kınama ve hizmete kısmi süreli devam cezalarını gerektiren disiplinsizliklerinden dolayı personeline disiplin cezası vermeyebilir.
(4) Maiyetinden birinin hizmet yerini terk etmeme cezasını gerektiren disiplinsizliÄŸini tespit eden disiplin amiri; yetkisi dâhilinde disiplin cezası verebileceÄŸi gibi, hizmet, sicil ve disiplin safahatı ile eylemin niteliÄŸini göz önüne alarak bu personeli disiplin kuruluna da sevk edebilir.
(5) Barış zamanında, Türk karasuları dışındaki gemilerde hizmet yerini terk etmeme cezası gerektiren bir disiplinsizlik yapan personele, eylemin niteliÄŸi ve disipline olan olumsuz tesiri göz önüne alınarak gemi komutanı tarafından hizmet yerini terk etmeme cezası yerine ekli (1) sayılı çizelgeye uygun olarak oda hapsi cezası verilebilir. Verilen bu cezanın karasuları dışında yerine getirilemeyen kısmı hizmet yerini terk etmeme cezası olarak yerine getirilir.
Uyarma cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 15 – (1) Uyarma cezasını gerektiren disiplinsizlikler ÅŸunlardır:
a) Emri mütalaa etmek: Usulüne uygun olarak kendisine verilmiÅŸ olan bir emir üzerine; emrin uygun olmadığı, yanlış verildiÄŸi, yapılamayacağı ve benzeri ÅŸekillerde amirini alenen eleÅŸtirmek veya amire karşı itirazda bulunmaktır. Amir tarafından karar verilene kadar astın fikrini savunması veya emrin kanunsuz olduÄŸu hususundaki kanaatini belirtmek için amire yaptığı itiraz, bunları yaparken oluÅŸabilecek diÄŸer disiplinsizlikler saklı kalmak kaydıyla bu kapsamda disiplinsizlik teÅŸkil etmez.
b) Görevde kayıtsızlık: Görevdeyken, yetkili makamlar tarafından izin verilen durumlar haricinde görevle veya askeri hizmetle ilgisi olmayan iÅŸlerle uÄŸraÅŸmaktır.
c) Hizmet dışındayken amir veya üste saygısızlık: Hizmet dışında, bilinen ve tanınan amir veya üstlere karşı saygısızlık teÅŸkil edebilecek fiillerde bulunmaktır.
ç) Mesai çizelgesine uymamak: Özürsüz veya izinsiz olarak, mesaiye geç gelmek veya erken ayrılmak veya günlük mesai çizelgesine riayet etmemektir.
d) Kılık ve kıyafeti bozuk olmak: Kılık ve kıyafet ile ilgili olarak nizamlarda ve önceden belirlenmiÅŸ kurallara riayet etmemektir.
e) Usulsüz müracaat veya ÅŸikâyette bulunmak: Türkiye Büyük Millet Meclisine yapılan müracaatlar hariç olmak üzere, kanun ve nizamlarla belirlenmiÅŸ usul ve kurallara riayet etmeden yazılı, sözlü veya elektronik olarak müracaat veya ÅŸikayette bulunmaktır.
f) İsraf etmek: Yetkili makamlarca belirlenmiÅŸ tasarruf tedbirlerine riayet etmemek veya kullanımına sunulan kamu kaynağının harcanmasında gösterilmesi gereken makul seviyedeki özeni göstermemektir.
g) Saygısız davranmak: Aynı rütbe veya kıdemde bulunulan ya da amir veya maiyet iliÅŸkisi içinde olunmayan kiÅŸilere söz ve hareketlerle sataÅŸmak veya kötü muamelede bulunmaktır.
ÄŸ) BaÅŸkalarını kötülemek: Amirleri, üstleri veya çalışma arkadaÅŸları hakkında ve onların bulunmadığı ortamlarda, onların iÅŸlem, eylem ve kiÅŸilikleri hakkında kötüleyici veya konuÅŸtuÄŸu kiÅŸilerde kötü intiba yaratacak tarzda olumsuz sözler söylemektir.
h) Askeri nezaket kurallarına uymamak: Nizamlarla belirlenmiÅŸ olan askeri görgü, protokol ve davranış kurallarına aykırı bir biçimde tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
ı) Hizmet haricinde yalan söylemek: Amir veya üstü tarafından denetim ve gözetim sorumluluÄŸu kapsamında sorulan sorulara kasten doÄŸru yanıt vermemektir.
i) Selamlama yapmamak: Selamlama ile ilgili olarak nizamlarla belirlenmiÅŸ kurallara riayet etmemektir.
j) Zamana riayet etmemek: Belirli zamanda yapılması gereken faaliyetlerde özürsüz olarak geç kalmaktır.
k) Mesai dışında aşırı alkol kullanımı: Mesai dışında sivil veya üniformalı olarak aşırı alkol alarak kiÅŸisel veya kurumsal imaj kaybı oluÅŸturacak olumsuz davranışlarda bulunmaktır.
l) Görev dönüÅŸü tekmil vermemek: VerilmiÅŸ bir emrin icrası veya sonuçları hakkında emri verene bilgi vererek müteakip emirlerini almamaktır.
m) KiÅŸisel ve çevre temizliÄŸine dikkat etmemek: Askeri hizmet esnasında belirlenmiÅŸ olan kiÅŸisel veya çevre temizliÄŸi ile ilgili kurallara riayet etmemektir.
n) Kendini geliÅŸtirmede yetersiz kalmak: Görevini etkin olarak yapabilmesini saÄŸlayacak bilgi ve görgünün kazanılmasında göstermesi gereken gayreti göstermemektir.
Kınama cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 16 – (1) Kınama cezasını gerektiren disiplinsizlikler ÅŸunlardır:
a) Amir veya üste nezaketsizlik: Hizmette veya hizmete iliÅŸkin hâllerde amir veya üste karşı saygısızlık teÅŸkil edecek nitelikte olmayan ancak askeri nezaket, protokol ve terbiye kurallarına aykırılık teÅŸkil eden fiillerde bulunmaktır. Askeri nezaket, protokol ve terbiye kurallarının astlara veya maiyete önceden ilan veya tebliÄŸ olunması veya bu disiplinsizliÄŸi yapan kiÅŸinin makam ve rütbesi itibarıyla bu kuralları biliyor olması gerektiÄŸinin objektif olarak kabul görmesi hâlinde disiplin cezası verilebilir.
b) Meslek etiÄŸine aykırı davranışta bulunmak: Önceden ilan veya tebliÄŸ edilmiÅŸ olan mesleki etik davranış kurallarına aykırı ÅŸekilde tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
c) Küfürlü konuÅŸmak: Aynı rütbe veya kıdemdeki arkadaÅŸlarına veya astlarına karşı, terbiye ve adaba uygun olmayan sözlerle konuÅŸmaktır.
ç) Askeri silsileyi bozarak hareket etmek: Müsaade edilmediÄŸi hâlde veya durumun gerektirdiÄŸi hâller haricinde, herhangi bir talebini askeri silsileye riayet etmeyerek doÄŸrudan daha üst amirlerine iletmektir.
d) Uygun olmayan hitaplarda bulunmak: Çevresindekilere; nizamlar, emirler ve askeri teamüller ile belirlenmiÅŸ olan hitap ÅŸekilleri haricinde hitaplarda bulunmaktır.
e) Sorumluluktan kaçmak: Kanun ve nizamlar ile kendisine tevdi edilmiÅŸ görevlerin gerektirdiÄŸi sorumluluÄŸu üstlenmekten imtina ettiÄŸini gösterecek tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
f) Askeri eÅŸyayı uygun kullanmamak: Hizmete tahsisli bir askeri eÅŸyayı düzgün ve talimatlara uygun kullanmayarak onun zarar görmesine veya aşırı yıpranmasına sebebiyet vermektir.
g) SaÄŸlığın korunması kurallarına uymamak: SaÄŸlığın korunması veya salgın ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için yetkili makamlarca yürürlüÄŸe konulmuÅŸ tedbirlere uymamak veya hizmet verdiÄŸi ortamdaki kiÅŸilerin saÄŸlığını tehlikeye düÅŸürecek fiillerde bulunmaktır.
Hizmete kısmi süreli devam cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 17 – (1) Hizmete kısmi süreli devam cezasını gerektiren disiplinsizlikler ÅŸunlardır:
a) Üste saygısızlık: Hizmette veya hizmete iliÅŸkin hâllerde üste gösterilmesi gereken saygıyı kasıtlı olarak göstermemek veya yetkili olduÄŸu durumlarda üstün yapmış olduÄŸu ikaz, tenkit veya muahezeyi saygı ile kabul edip dinlememektir.
b) Görev yerini izinsiz terk etmek: Kıtasından veya görev yerinden yirmi dört saati geçmeyecek ÅŸekilde kaçmak veya kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın mesaiye bir tam mesai günü gelmemektir.
c) Temaruz: Bazı isteklerini yerine getirmek, kiÅŸisel bir menfaat saÄŸlamak, görev veya sorumluluktan kaçmak gibi amaçlarla hastalığını abartmak veya olmadığı hâlde bir rahatsızlığı varmış gibi göstererek saÄŸlık kuruluÅŸlarına sevkini saÄŸlamak suretiyle günlük mesainin bir kısmına katılmamaktır.
ç) Uygunsuz davranışlarda bulunmak: Türk Silahlı Kuvvetlerine ve temsil ettiÄŸi makam, rütbe veya statünün onur ve vakarına uygun olmayan fiillerde bulunmaktır.
d) Ketum davranmamak: Görevi ile ilgili gizli olmayan ancak açıklanmaması gereken bir bilgiyi yetkisiz kiÅŸilerin öÄŸrenebileceÄŸi bir ÅŸekilde açıklamaktır.
Aylıktan kesme cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 18 – (1) Aylıktan kesme cezasını gerektiren disiplinsizlikler ÅŸunlardır:
a) Amire saygısızlık: Hizmette veya hizmete iliÅŸkin hâllerde amire gösterilmesi gereken saygıyı kasıtlı olarak göstermemek veya amirin yapmış olduÄŸu ikaz, tenkit veya muahezeyi saygı ile kabul etmemektir.
b) Yalan söylemek: Askeri hizmete iliÅŸkin veya görevle ilgili konu ve durumlarda amirlere veya bilgi vermekle yükümlü olduÄŸu kiÅŸi ve makamlara kasıtlı olarak gerçeÄŸe aykırı ve yanlış beyanda bulunmaktır.
c) Hizmetle ilgisi olmayan emir vermek: Maiyetine hizmetle ilgisi olmayan emir vermektir.
ç) Maiyetinin gözetiminde ihmal göstermek: Astlarının ve emri altındakilerin denetim, kontrol ve gözetiminde ihmal göstermektir.
d) Ayrımcılık yapmak: Görevdeyken dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düÅŸünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım yaparak iÅŸlem tesis etmek ve bu suretle görev yerinde huzursuzluÄŸa neden olmaktır.
e) Yasak edilen yerlere girmek: Resmî üniforma ile genelev, kumarhane, meyhane, bar ve benzeri yerler ile girilmesi garnizon komutanlıklarınca yasaklanmış diÄŸer yerlere girmektir.
f) Kayırma talep etmek: Özlük hakları ile ilgili ya da baÅŸka bir kiÅŸisel menfaat temini için baÅŸkalarını aracı koyup, öncelik ve ayrıcalık talep etmektir.
g) Maiyetinden hediye kabul etmek: Maiyetinde çalışan personel tarafından verilen ve makul bir seviyenin üstünde maddi deÄŸeri olan bir hediyeyi kiÅŸisel menfaat elde etmek amacıyla kabul etmektir.
ÄŸ) Hizmetteyken siyasi içerikli konuÅŸmak: Mesai içerisinde veya hizmete iliÅŸkin durumlarda siyasi içerikli konuÅŸmalar yapmaktır.
h) Yasaklanmış faaliyetlere katılmak: Yetkili makamlarca yasaklanmış olan toplantı, gösteri, yürüyüÅŸ ve benzeri faaliyetlere iÅŸtirak etmektir.
ı) İzinsiz olarak garnizonu terk etmek: İzinli olmadığı hâlde görev yaptığı garnizon hudutlarını terk etmektir.
i) Ulaşım güvenliÄŸini ihlal etmek: İzin, istirahat, hava deÄŸiÅŸimi, terhis ve benzeri nedenlerle görev yerine gidiÅŸ ve dönüÅŸlerde terörle mücadele kapsamında emredilen yol güzergâhının dışına çıkmak, belirlenen günler dışında seyahat etmek veya yapılan planlamaya aykırı seyahat etmektir.
Hizmet yerini terk etmeme cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 19 – (1) Hizmet yerini terk etmeme cezasını gerektiren disiplinsizlikler ÅŸunlardır:
a) Emre itaatsizlik: Kasıtlı olarak hizmete ilişkin bir emri tam yapmamak ya da değiştirerek veya sınırını aşmak suretiyle yapmaktır.
b) Kısa süreli kaçmak: Kıtasından veya görev yerinden yedi günü aÅŸmayacak ve bu süre içinde kendiliÄŸinden gelecek ÅŸekilde kaçmak veya mesaiye gitmemektir.
c) İzin süresini geçirmek: İzin, istirahat veya hava deÄŸiÅŸimi süresini yasal veya kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın altı günü aÅŸmayacak ve bu süre içinde kendiliÄŸinden gelecek ÅŸekilde geçirmektir.
ç) Hizmete mahsus eÅŸyaya zarar vermek: Harp malzemesini veya hizmete tahsis edilmiÅŸ bir askeri eÅŸyayı; kasıt, ihmal veya tedbirsizlik sonucu kaybetmek veya hasara uÄŸramasına sebebiyet vermektir.
d) Hediye istemek veya borç almak: Maiyetinden veya astlarından hediye istemek veya her ne ÅŸekilde olursa olsun borç almaktır.
e) Maiyetinin disiplinsizliÄŸi hakkında soruÅŸturma yapmamak: Maiyeti tarafından iÅŸlenen bir disiplinsizliÄŸi öÄŸrenmesine raÄŸmen ceza vermeme takdir yetkisinin bulunduÄŸu hâller dışında kasten disiplin soruÅŸturması yapmayarak disiplinsizliÄŸi örtbas etmektir.
f) Asta kötü muamele yapmak: Astına, askeri usul ve kurallar dışında kötü davranmak, eziyet amacıyla hizmetini lüzumsuz yere güçleÅŸtirmek veya baÅŸkaları tarafından kötü muamelede bulunulmasına müsamaha göstermektir.
g) Nöbet talimatına aykırı hareket etmek: Maddi bir zarar doÄŸmasına sebebiyet vermeyecek ÅŸekilde, ilgili mevzuat kapsamındaki nöbet görevlerini yaparken, nöbet yerini terk etmek veya belirlenmiÅŸ ve tebliÄŸ edilmiÅŸ olan nöbet talimatındaki kurallara aykırı hareket etmektir.
ÄŸ) HoÅŸnutsuzluk yaratmak: Çalıştığı mesai ortamında söz veya fiilleri ile hizmetin yerine getirilmesini olumsuz yönde etkilemektir.
h) Tahrik: Asker kiÅŸileri, amirlerine veya üstlerine karşı itaatsizliÄŸe, saygısızlığa, mukavemet göstermeye veya müessir fiil iÅŸlemeye tahrik veya teÅŸvik etmektir.
ı) SarhoÅŸluk: Tıbbi raporla ispatlanmak veya gizlenemeyecek derecede olmak ÅŸartıyla, göreve sarhoÅŸ gelmek veya görevdeyken alkollü içki içmektir.
i) Kumar oynamak: Askeri mahâl içinde kumar oynamaktır.
j) Yasak edilen malzemeyi bulundurmak: Kıta, karargâh ve kurumlarda ya da görev esnasında bulundurulması veya kullanılması emirle yasak edilen cep telefonu, bilgisayar, radyo, teyp, fotoÄŸraf makinesi gibi görüntü, ses ve benzeri verileri ve bilgileri kaydeden, depolayan veya ileten her türlü cihaz ve aletler ile aksamlarını bulundurmak veya kullanmaktır.
k) İzinsiz üyelik: Meslek kuruluÅŸları, dernek ve vakıf üyelikleri ile spor kulüplerinin faal üyeliklerine izin almaksızın girmektir.
l) Disiplin cezasının yerine getirilmesine karşı gelmek: Yetkili kiÅŸi veya organlar tarafından verilen disiplin cezalarının, idari yaptırımların veya disiplinsizlik nedeniyle verilen görev ve sorumlulukların gereÄŸinin yerine getirilmesine karşı çıkmak ve bu kapsamda yapılması zorunlu olan görev ve yükümlülükleri tam olarak yerine getirmemektir.
m) Kavga etmek: MeÅŸru savunmaya iliÅŸkin ÅŸartlar saklı kalmak kaydıyla, askeri mahâl içerisinde, fiilen birisine vurmaktır.
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 20 – (1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler ÅŸunlardır:
a) Aşırı borçlanmak ve borçlarını ödeyememek: Nafaka, trafik kazası, doÄŸal afet, personelin öngöremeyeceÄŸi ÅŸekilde ülke genelinde yaÅŸanan olaÄŸanüstü ekonomik dalgalanmalar, ani devalüasyonlar, saÄŸlık ve tedavi giderleri ile kefillik ve benzeri zorunluluk hâlleri hariç olmak üzere, aşırı derecede borçlanmaya düÅŸkün olmak ve bu borçlarını ödememeyi alışkanlık hâline getirmektir.
b) Ahlaki zayıflık: Görevine, sosyal ve aile yaÅŸantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara düÅŸkün olmak veya Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarını sarsacak ÅŸekilde yüz kızartıcı, utanç verici veya toplumun genel ahlak yapısına aykırı fiillerde bulunmaktır.
c) Hizmete engel davranışlarda bulunmak: Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlarda veya ağır suç veya disiplinsizlik teÅŸkil eden fiillerde bulunmaktır.
ç) Gizli bilgileri açıklamak: Yetkisi olmadığı hâlde, devletin güvenliÄŸi ile iç ve dış siyasi yararlarına iliÅŸkin elde ettiÄŸi gizli bilgileri yetkisiz kiÅŸi ve kuruluÅŸlara vermek, ulaÅŸtırmak veya açıklamaktır.
d) İdeolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak: Siyasi partilere girmek, ideolojik veya siyasi faaliyetlere karışmak, ideolojik veya siyasi amaçlarla disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
e) Uzun süreli firar etmek: Geçerli bir mazereti olmaksızın kesintisiz olarak bir yıldan fazla süre ile izin süresini geçirmek veya firar hâlinde bulunmaktır.
f) DisiplinsizliÄŸi alışkanlık hâline getirmek: Disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmayı alışkanlık hâline getirmek veya aldığı disiplin cezalarına raÄŸmen ıslah olmamaktır.
g) İffetsiz bir kimse ile evlenmek veya böyle bir kimse ile yaÅŸamak: İffetsizliÄŸi anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı koca gibi herhangi bir kimse ile nikahsız olarak devamlı surette yaÅŸamakta ısrar etmektir.
ğ) Gayri tabii mukarenette bulunmak: Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunmak yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptırmaktır.
Disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası verilmesi
MADDE 21 – (1) AÅŸağıda belirtilen durumlar disiplinsizliÄŸi alışkanlık hâline getirme olarak kabul edilir ve sözleÅŸmeli subay ve astsubaylar hariç subaylar, astsubaylar ve uzman jandarmalar hakkında ayırma cezası verilir.
a) En son alınan disiplin cezasının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten geriye doÄŸru son bir yıl içinde on sekiz disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam on iki defa veya daha fazla disiplin cezası almak.
b) En son alınan disiplin cezasının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten geriye doÄŸru son beÅŸ yıl içinde otuz beÅŸ disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam yirmi beÅŸ defa veya daha fazla disiplin cezası almak.
(2) Birinci fıkra kapsamında ceza puanlarının hesaplanması ekli (2) sayılı çizelgeye göre yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Askeri ÖÄŸrenciler Hakkında Uygulanacak Cezalar ve Cezalandırmayı
Gerektiren Disiplinsizlikler
Askeri öÄŸrenciler hakkında verilebilecek cezalar
MADDE 22 – (1) Askeri öÄŸrencilere disiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye uygun olarak verilebilecek disiplin cezaları ağırlık derecesine göre aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir:
a) Kınama
b) İzinsizlik
(2) Kınama cezası; öÄŸrencinin, disiplinsizlik teÅŸkil eden davranışlarda bulunduÄŸunun somut olarak tespit edilmesi ve bunun yazı ile bildirilmesidir.
(3) İzinsizlik cezası; öÄŸrencinin, hafta sonu tatilinden faydalandırılmamasıdır.
Askeri öÄŸrencilere ceza verilmesini gerektiren disiplinsizlik hâlleri
MADDE 23 – (1) Kendilerine kanun, nizam ve emirlerle verilmiÅŸ görev ve sorumlulukları yerine getirmeyen veya uyulması zorunlu olan kurallara uymayan veya yasaklanan fiilleri yapan askeri öÄŸrencilere durumun niteliÄŸine ve ağırlık derecesine göre disiplin cezası verilir.
(2) Askeri öÄŸrencilerin disiplinsizlik teÅŸkil edebilecek fiilleri ve bu fiillere verilebilecek disiplin cezalarının türleri ve miktarı, disiplin amirlerinin kimler olacağı, disiplin puanları, disiplinsizliklerde düÅŸülecek disiplin ceza puanları ile disiplin cezalarına baÄŸlı idari iÅŸlemler yönetmelikle tespit edilir. Yönetmelikte aynı tür cezayı gerektiren eylemler bakımından fiillerin nitelikleri göz önüne alınarak farklı disiplin ceza puanları öngörülebilir.
Askeri öÄŸrenciler hakkındaki özel kanun hükümleri
MADDE 24 – (1) Askeri öÄŸrenciler hakkında, bu Kanuna aykırı olmayan özel kanunlarındaki hükümler saklıdır.
ALTINCI BÖLÜM
Erbaş ve Erler Hakkında Uygulanacak Cezalar ve Cezalandırmayı
Gerektiren Disiplinsizlikler
Erbaş ve erler hakkında verilebilecek cezalar
MADDE 25 – (1) ErbaÅŸ ve erlere disiplin amirleri tarafından verilebilecek cezalar ağırlık derecesine göre aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir:
a) İzinsizlik
b) İlave hizmet yükleme
c) Oda hapsi
ç) Hizmetten men
(2) İzinsizlik, ilave hizmet yükleme ve oda hapsi cezaları disiplin amirleri tarafından; hizmetten men cezası ise disiplin kurulları tarafından verilir.
Disiplin amirlerince verilen disiplin cezalarının yerine getirilme şekilleri
MADDE 26 – (1) İzinsizlik cezası, erbaÅŸ ve erin hafta sonu tatilinden faydalandırılmamasıdır.
(2) İlave hizmet yükleme cezası; erbaÅŸ ve erin, mesai içinde, mesai sonrasında veya hafta sonu tatil günlerinde, nöbet hizmeti dâhil askeri hizmetlerde veya disiplinsiz davranışının ıslah edilmesine katkı saÄŸlayacağı deÄŸerlendirilen ve bu kapsamda cezayı veren disiplin amirleri tarafından belirlenen bir vazifede aralıklı veya sürekli olarak ve günde sekiz saatten fazla olmamak üzere görevlendirilmesidir.
(3) Oda hapsi cezası; bu amaçla tahsis edilecek hapis odasında yerine getirilir. Hapis odalarının kapısında nöbetçi bulundurulur. Oda hapsi cezası alan erbaÅŸ ve erler, cezanın yerine getirilmesi sırasında gerektiÄŸinde askeri hizmetlerde kullanılabilirler. Ceza;
a) Seferberlik ve savaş zamanında, erbaş ve erlere;
1) Disiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre verilebilir.
2) Bu Kanuna göre hizmetten men cezası ile cezalandırılmayı gerektiren disiplinsizlik hâllerinde disiplin kurulları tarafından on günden otuz güne kadar verilebilir.
b) Barış zamanında; Türk karasuları dışında bulunan gemilerde görev yapan erbaÅŸ ve erlere sadece buralarda bulundukları süre içinde iÅŸledikleri disiplinsizlikler nedeniyle, disiplin amirleri tarafından 27 nci maddede belirlenmiÅŸ olan esaslar çerçevesinde verilebilir.
(4) Hizmetten men cezası; disiplinsizlik yapan erbaÅŸ ve erin, bozulan disiplinin yeniden tesis edilmesi amacıyla günlük hizmetten uzaklaÅŸtırılmasıdır. Bu ceza, disiplin kurulları tarafından yedi günden az olmamak üzere on beÅŸ güne kadar bu süre dâhil, bu Kanunun dördüncü bölümünde yer alan aylıktan kesme ile hizmet yerini terk etmeme cezalarını gerektiren disiplinsizlik hâllerinde verilebilir. Ceza alan erbaÅŸ ve erler, ceza süresince mesai çizelgesindeki eÄŸitim faaliyetlerine iÅŸtirak ettirilmezler; ancak müÅŸterek idari vazifelerin ifasında veya ihtiyaç duyulan askeri hizmetlerde görevlendirilebilirler.
Disiplin amirlerince cezalandırılabilecek disiplinsizlikler ve disiplin amirlerinin takdir hakkı
MADDE 27 – (1) İzinsizlik ve ilave hizmet yükleme cezaları; bu Kanunun dördüncü bölümünde yer alan uyarma, kınama veya hizmete kısmi süreli devam cezası gerektiren disiplinsizlik hâlleri ile nitelik ve ağırlıkları itibarıyla bunlara benzer diÄŸer eylemlerin yapılması hâlinde verilir.
(2) Birinci fıkra uyarınca verilecek disiplin cezalarının türü ve miktarı; erbaÅŸ ve erin hizmet ve disiplin safahatı ile eylemin niteliÄŸi göz önüne alınarak disiplin amirleri tarafından takdir edilir. Disiplin amirleri, erbaÅŸ ve erin olumlu hizmet safahatını dikkate alarak disiplin cezası vermeyebilir.
(3) Hizmetten men cezası veya seferberlik ve savaÅŸ hâllerinde disiplin kurulları tarafından oda hapsi cezası verilmesini gerektiren disiplinsizlikler; erbaÅŸ ve erin olumlu hizmet ve disiplin safahatı göz önüne alınarak disiplin amirleri tarafından yetkisi dâhilindeki izinsizlik veya ilave hizmet yükleme cezalarından birisi de verilebilir. Bu durumda, erbaÅŸ ve erler disiplin kuruluna sevk edilmezler.
(4) Barış zamanında Türk karasuları dışındaki gemilerde herhangi bir disiplinsizlik yapan erbaÅŸ ve ere, eylemin niteliÄŸi ve disipline olan olumsuz tesiri göz önüne alınarak disiplin amiri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye uygun olarak oda hapsi cezası verilebilir. Verilen bu cezanın karasuları dışında yerine getirilemeyen kısmı ilave hizmet yükleme cezası olarak yerine getirilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Disiplin Cezaları Dışındaki İdari Yaptırımlar ve Disiplin Cezalarının Etkileri
Geçici olarak kontrol altına alma tedbiri
MADDE 28 – (1) Ekli (1) sayılı çizelgede oda hapsi cezası vermeye yetkili kılınmış disiplin amirleri, diÄŸer kanunlar ile verilmiÅŸ yakalama yetkisi haricinde aÅŸağıdaki durumlardan birisi bulunduÄŸunda veya benzer bir amaçla emri altındakileri geçici olarak kontrol altına almaya veya aldırmaya yetkilidir:
a) Firar veya izin tecavüzündeyken yakalanarak birliÄŸine teslim edilenlerin adli makamlar önüne çıkarılması
b) Kendisine, baÅŸkalarına veya çevresine ya da hizmete ait bir eÅŸyaya zarar vereceÄŸi açık bir ÅŸekilde belli olanların bu durumunun engellenmesi
c) Ciddi ÅŸekilde bozulan disiplinin yeniden tesis edilmesi
ç) Askeri mahâlde bulunan sarhoÅŸ kiÅŸinin sarhoÅŸluÄŸun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulmasının gerekmesi
(2) Kontrol altında bulundurma, bu amaç için hazırlanacak mekânlarda ve yirmi dört saati geçmeyecek ÅŸekilde uygulanır. Tedbir süresinin on iki saati geçmesi hâlinde, personelin yakınlarına ve bir üst disiplin amirine disiplin amiri tarafından en kısa sürede bilgi verilir.
(3) Kontrol altına alınan kişi ile ilgili olarak durumun gerektirdiği tedbirler, disiplin amirlerince alınır veya alınması sağlanır.
Geçici olarak görevden uzaklaÅŸtırma ve görev yerini deÄŸiÅŸtirme tedbiri
MADDE 29 – (1) Disiplinsizlik veya suç teÅŸkil edebilecek bir fiili nedeniyle hakkında yapılan inceleme ve araÅŸtırmanın emniyetli ve sıhhatli olarak devam etmesi amacıyla, görevi başında kalmasında sakınca görülecek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaÅŸ veya sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler idari izinli sayılarak görevinden geçici olarak uzaklaÅŸtırılabilir.
(2) Geçici olarak görevden uzaklaÅŸtırma kararı; sıralı disiplin amirlerinden birisinin veya disiplin soruÅŸturmacılarının teklifi üzerine ya da doÄŸrudan disiplin amiri konumundaki asgari tugay ve eÅŸiti ile daha üst seviyedeki birlik, karargâh veya kurum amirleri tarafından, on beÅŸ iÅŸ gününe kadar verilebilir. İhtiyaç duyulması hâlinde bu süre bir katına kadar artırılabilir.
(3) Görevden uzaklaÅŸtırma tedbiri; süresi sonunda baÅŸka bir iÅŸleme gerek kalmadan ortadan kalkacağı gibi, gerek görülmesi veya görevden uzaklaÅŸtırmaya neden olan fiilin herhangi bir suç veya disiplinsizlik teÅŸkil etmediÄŸinin anlaşılması hâlinde kararı veren disiplin amiri tarafından sürenin tamamlanmasından önce de kaldırılabilir. Görevden ayrı kalınan süre hizmetten sayılır. Bu süre içinde ilgili personelin asker kiÅŸi sıfatı devam eder, ancak emir veremez.
(4) Yapılan soruÅŸturma sonunda, görevine devam etmesinde kendisi veya birliÄŸi açısından sakıncalar bulunduÄŸuna karar verilen subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaÅŸ veya sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erin baÅŸka bir göreve atanması, kısa süreliÄŸine görevden uzaklaÅŸtırmaya yetkili makamlar tarafından ilgili personeli atamaya yetkili makama teklif edilebilir. Atamaya yetkili makam tarafından, resen veya yapılan teklifin uygun görülmesi üzerine, ilgili personel zamana baÄŸlı olmaksızın bulunduÄŸu garnizonda veya baÅŸka garnizonda durumuna uygun baÅŸka bir kadroya ya da komutanlık emrine atanır.
Disiplin cezalarının idari işlemlere etkisi
MADDE 30 – (1) Disiplin cezaları ve diÄŸer idari yaptırımlara iliÅŸkin bilgi ve belgeler, ilgililerin ÅŸahsi dosyalarına konularak muhafaza edilir ve kayıt altına alınır.
(2) Subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaÅŸlar ile sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere verilen disiplin cezalarına iliÅŸkin evrakın birer sureti personelin mensubu olduÄŸu kuvvet komutanlıklarına, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına gönderilir.
(3) Disiplin cezaları ve diÄŸer idari yaptırımlar, nitelik ve niceliklerine uygun olarak; personel hakkında yapılacak sicil, terfi, atama, ayırma, iliÅŸik kesme, sözleÅŸme feshi, özellikli görevlere seçim ve benzeri idari iÅŸlemlerde göz önünde bulundurulur.
Disiplin kurulları tarafından verilen cezaların idari etkileri
MADDE 31 – (1) Disiplin kurulları tarafından verilen hizmetten men cezası ile oda hapsi cezaları, yedek subaylar ile erbaÅŸ ve erlerin askerlik hizmet sürelerine eklenir ve bu kiÅŸiler o süre kadar geç terhis edilir. Hizmet süresini uzatma sonucunu doÄŸuran cezalar ilgilinin askerlik ÅŸubesine bildirilir.
(2) Yükümlülük süresinin uzaması hâlinde, personele özlük hakları, statüsüne uygun olarak ödenmeye devam olunur.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Disiplin Kurulları ve Disiplin Subayı
KuruluÅŸ
MADDE 32 – (1) Bu Kanunla verilen görevleri yapmak üzere, asgari tugay (Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında eÅŸiti) veya ihtiyaç duyulması hâlinde daha alt seviyedeki birlik, karargâh ve kurumlarda bir disiplin kurulu teÅŸkil edilir.
(2) Disiplin kurullarının teÅŸkil edileceÄŸi birlik, karargâh ve kurumlar, hizmet ihtiyacı göz önüne alınarak ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenir. Genelkurmay BaÅŸkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığına doÄŸrudan baÄŸlı birlik, karargâh ve kurumların hangisinde disiplin kurulları teÅŸkil edileceÄŸi Genelkurmay BaÅŸkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı tarafından belirlenir.
(3) Aynı garnizonda; birden fazla disiplin kurulu kurulması gereken kıta komutanlığı, karargâh ve kurum amirlikleri bulunursa, yeteri kadar disiplin kurulu kurulması ile yetinilebilir.
(4) Disiplin kurullarının yetki alanı ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenir. Birden fazla kuvvete mensup birliklerin bulunduÄŸu garnizonlardaki görev ve yetkiye iliÅŸkin hususlar ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının teklifi üzerine Genelkurmay BaÅŸkanlığınca belirlenir.
Disiplin kurullarının oluşumu
MADDE 33 – (1) Disiplin kurulları; asgari binbaşı rütbesinde bir baÅŸkan ile meslekte beÅŸ yılını tamamlamış, baÅŸkandan kıdemsiz bir subay ve bir astsubay üye olmak üzere, disiplinsizlik yapan personelin astı olmayan toplam üç kiÅŸiden oluÅŸur. Kurulun baÅŸkan ve üyeleri teÅŸkilatında kurulduÄŸu komutan veya askeri kurum amiri tarafından her yılın aralık ayında bir yıllığına görevlendirilir. Kurul üyeleri, zorunlu nedenler hariç görev süresi içinde deÄŸiÅŸtirilmezler. Görev süresi bitenler yeniden görevlendirilebilir.
(2) BaÅŸkan veya üyelerin olmadığı zamanlarda görev yapmak üzere asıl üye sayısı kadar yedek üye bulunur. BaÅŸkanın olmadığı zamanlarda en kıdemli üye baÅŸkan olur. BaÅŸkan ve üyeler tahkikat süresi içinde disiplinsizlik yapan personelin ve birbirlerinin en yakın amiri olamazlar.
(3) Subayların tahkikatında astsubay üye yerine görev yapmak üzere ayrıca bir subay üye belirlenir ve görevlendirilir. Disiplinsizlik yapanın astı konumunda olan üyelerin yerine yedek üyelerden, yedek üyeler arasında da uygun nitelikte personel bulunmuyor ise birlik veya kurum içerisinden geçici görevlendirme yapılır.
(4) Disiplin kurullarının yetkisine giren birliklerde bu Kanunda yazılı nitelikte baÅŸkan ve üye yoksa veya mevcut olanların görevlerini yapmalarına kanuni engeller bulunursa, uygun nitelikte baÅŸkan ve üyelerin seçimi ve görevlendirmesi için en yakın kıta komutanı veya askeri kurum amirine baÅŸvurulur.
Disiplin kurullarının rütbe yönünden yetkisi
MADDE 34 – (1) TeÅŸkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amiri hakkındaki disiplin tahkikatı bir üst komutanlık veya askeri kurum amiri teÅŸkilatında kurulan disiplin kurulunda yapılır. Ancak general ve amiraller hakkındaki tahkikat Genelkurmay BaÅŸkanlığı Disiplin Kurulunda yapılır.
Disiplin subayı, niteliÄŸi ve görevleri
MADDE 35 – (1) TeÅŸkilatında disiplin kurulu kurulan komutanlıklar veya askeri kurum amirlikleri ile Millî Savunma Bakanlığında bir disiplin subayı bulunur.
(2) Disiplin subayı, yardımcılığı kaldırılan askeri hâkim sınıfına mensup subaylar arasından atanabilir. Askeri hâkim sınıfına mensup disiplin subayları, komutanlık ve askeri kurum amirliklerinin aynı zamanda hukuk müÅŸaviridir. TeÅŸkilatında adli müÅŸavir bulunan kıta komutanlığı ve askeri kurum amirliklerinde, disiplin subaylığı görevi, bu adli müÅŸavir veya görevlendireceÄŸi yardımcılarından biri tarafından yapılır.
(3) Askeri hâkim sınıfına mensup subaylar arasından atanmış olan disiplin subayının veya bu görevi yapan adli müÅŸavir veya yardımcısının bulunmaması yahut görevini yapmasını engelleyici sebeplerin bulunması hâlinde, disiplin subaylığı görevi atama veya görevlendirme suretiyle diÄŸer sınıflara mensup subaylar tarafından yapılır. Atama yapılmaması hâllerinde disiplin subayı, teÅŸkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amiri ile Millî Savunma Bakanı tarafından kıtada en az bir yıl hizmet görmüÅŸ olan ve taksirli suçlar dışında bir suçtan hükümlü bulunmayan subaylar arasından görevlendirilir.
(4) İhtiyaç duyulması hâlinde, bir subay veya astsubay disiplin subayı yardımcısı olarak görevlendirilebilir veya atanabilir. Ayrıca, disiplin subaylıklarında ve disiplin kurullarında yazı iÅŸleri müdürü ve tutanak kâtipliÄŸi yapmak üzere yeteri kadar personel de görevlendirilir.
(5) Disiplin subayının görevleri aÅŸağıda belirtilmiÅŸ olup, disiplin subayı bu görevlerinden dolayı teÅŸkilatında bulunduÄŸu komutana ve Millî Savunma Bakanına karşı sorumludur:
a) Teşkilatında bulunduğu komutana adli ve disiplin konularında danışmanlık yapmak
b) Disiplin kurulunun yapacağı işlemleri koordine etmek
c) Adli konular ile ilgili yazışma ve diÄŸer idari iÅŸlemleri yürütmek
ç) Kanunlarla verilen diÄŸer görevleri yapmak
DEVAMI
6413 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU 36-51 MADDELER İÇİN TIKLAYINIZ