Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6413 SAYILI TÜRK SÄ°LAHLI KUVVETLERÄ° DÄ°SÄ°PLÄ°N KANUNU 36-51 MADDELER


Disiplin kurulunun görev ve yetkileri

MADDE 36 – (1) Disiplin kurulu, bu Kanunda belirtilmiÅŸ diÄŸer görevlerinin yanı sıra;

a) Disiplin amirlerince sevk edilmesi hâlinde; subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaÅŸlar ile sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin hizmet yerini terk etmeme cezası gerektiren disiplinsizliklerine iliÅŸkin tahkikatı yapmak veya yaptırmak ve hizmet yerini terk etmeme cezası ile cezalandırmakla,

b) Disiplin amirlerince sevk edilmesi hâlinde; erbaÅŸ ve erlerin hizmetten men cezası gerektiren disiplinsizliklerine iliÅŸkin tahkikatı yapmak veya yaptırmak ve hizmetten men cezası ile cezalandırmakla,

görevli ve yetkilidir.

(2) Seferberlik ve savaÅŸ hâli müddetince iÅŸlenen ve disiplin kurullarının görevine giren disiplinsizliklere; hizmet yerini terk etmeme veya hizmetten men cezası yerine, aynı esaslarla ve bu Kanunda belirlenen sürelerle oda hapsi cezası verilir.

(3) Disiplin kurulu, yapacağı tahkikatın her safhasında istem üzerine veya gerek görmesi durumunda; ilgililerin özlük dosyasını ve her nevi evrakı incelemeye, ilgili kıta, karargâh, kurum veya amirlerden bilgi almaya, belge istemeye, tanık ve bilirkiÅŸi dinlemeye, keÅŸif yapmaya, hâkim veya savcı kararı gerektirmeyen durumlarda kriminal inceleme yaptırma da dâhil olmak üzere, tahkikatı aydınlatacak her türlü idari iÅŸlemi yapmaya veya yaptırmaya yetkilidir.

Yapılacak tahkikat usulü

MADDE 37 – (1) Disiplin kuruluna sevk edilmesi gereken disiplinsizliklere iliÅŸkin disiplin soruÅŸturma evrakı, disiplin amiri kanaat raporu da eklenerek yetkili disiplin kurulunun bulunduÄŸu yerdeki disiplin subaylığına, disiplinsizliÄŸin öÄŸrenilmesinden itibaren en geç otuz gün içinde gönderilir.

(2) Disiplin subayı tarafından yapılan inceleme sonunda;

a) Adli veya askeri mahkemelerin görevine giren bir suçun iÅŸlendiÄŸinin tespit edilmesi hâlinde dosyanın bir suretinin görevli mercie gönderilmesine,

b) Disiplin kurulunun görev alanına girmeyen bir disiplinsizlik tespit edilmesi hâlinde, gerekçesi ile birlikte evrakın ilgili disiplin amirine iade edilmesine,

teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amirinin onayıyla karar verilir.

(3) Dosyanın disiplin kurulunda görüÅŸülmesine teÅŸkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amirinin onayıyla karar verilmesi hâlinde; disiplinsizlik yapan personele, hakkında iddia olunan hususlar, dosyanın disiplin kurulunda görüÅŸülmesinden önce disiplin subayı tarafından hazırlanacak bir yazı ile bildirilir.

(4) Disiplin kurulu, gerekli tebligatların ve hazırlığın yapılmasının ardından teşkilatında kurulduğu komutan veya amirin emri ile toplanır.

(5) Disiplin kuruluna sevk edilen personel; tahkikatın gizliliÄŸini, üçüncü ÅŸahıs ve makamların özel bilgileri ile ÅŸeref, haysiyet ve güvenliÄŸini, gizli ve özel nitelikteki bilgileri korumaya yönelik olanların dışındaki soruÅŸturma evrakının tamamını inceleme, tanık dinletme ve disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak savunma yapma hakkına sahiptir.

(6) Tahkikat ile ilgili disiplin kurulu toplantılarında disiplin subayı ile tutanak kâtibinin bulunması ÅŸarttır.

(7) Tahkikat ile ilgili oturumların yönetimi ve disiplininin saÄŸlanması disiplin kurulu baÅŸkanına aittir.

Tahkikat sonucu verilecek karar

MADDE 38 – (1) Disiplin kurulu tahkikat sonucunda; disiplin cezası verilmesine yer olmadığına veya disiplin cezası verilmesine yahut kurulun yetkisizliÄŸine karar verebilir.

(2) Yapılan tahkikat sonucunda fiilin disiplin kurulunun görev alanına giren baÅŸka bir disiplinsizlik teÅŸkil ettiÄŸi anlaşılırsa buna uygun olarak disiplin cezası tayin edilir.

(3) Disiplin kurullarında kararlar oy çokluÄŸu ile alınır. Oylar dağılırsa, hakkında tahkikat yapılanın en çok aleyhinde olan oy, çoÄŸunluk elde edilinceye kadar kendisine daha yakın olan oya tabi olur.

(4) Disiplin kurulu kararlarının gerekçesinde, disiplinsizliÄŸin oluÅŸtuÄŸunu veya oluÅŸmadığını gösteren unsurlar ile ceza miktarının tayininde esas alınan hususlar gösterilir. Karar, baÅŸkan ve üyeler tarafından imzalanır ve ilgililere tebliÄŸ edilir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Zamanaşımı, Savunma Hakkı, Disiplin Cezalarına İtiraz, İdari ve

Yargısal Denetim ile Cezanın Yerine Getirilmesi

Zamanaşımı

MADDE 39 – (1) Disiplin amirleri tarafından, disiplinsizliÄŸin kendileri tarafından öÄŸrenilmesinden itibaren bir ay ve her hâlde disiplin cezasını gerektiren fiil ve hâllerin iÅŸlendiÄŸi tarihten itibaren iki yıl geçtikten sonra disiplin cezası verilemez. Fiil, inceleme ve araÅŸtırma yapmayı gerektirmiÅŸ ise, bir ay içerisinde inceleme ve araÅŸtırmaya baÅŸlanmış olmak ve altı ayı geçmemek kaydıyla, inceleme ve araÅŸtırma için geçen süre bir aylık süreye dâhil edilmez.

(2) Disiplin kurullarında yapılan tahkikatlarda, fiilin disiplin amiri tarafından öÄŸrenilmesinden itibaren altı ay ve her hâlde disiplin cezasını gerektiren fiil ve hâllerin iÅŸlendiÄŸi tarihten itibaren iki yıl geçtikten sonra disiplin cezası verilemez.

(3) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektirecek durumun oluÅŸtuÄŸunun disiplin amirleri tarafından tespit edilmesinden itibaren bir yıl ve her hâlde disiplin cezasını gerektiren fiil ve hâllerin iÅŸlendiÄŸi tarihten itibaren beÅŸ yıl geçtikten sonra aynı sebeple yüksek disiplin kurulu tarafından ceza verilemez.

(4) Fiilin disiplin cezasını gerektirdiÄŸi savcılık, mahkeme, disiplin kurulu tarafından anlaşılırsa, yukarıdaki fıkralarda belirtilen zamanaşımı süreleri, bu konu ile ilgili karar veya hükmün kesinleÅŸerek evrakın yetkili makama iade edildiÄŸi tarihten itibaren baÅŸlar .
 

(5) Fiilin hatalı olarak vasıflandırıldığı veya düzeltilebilir bir ÅŸekil noksanlığı bulunduÄŸu gerekçeleriyle disiplin cezasının mahkeme tarafından iptal edilmesi durumunda, kararın kesinleÅŸtiÄŸi tarihteki yetkili disiplin kurulu veya disiplin amiri, kararın tebliÄŸinden itibaren ceza verme yetki ve sorumluluÄŸu kapsamında yeniden deÄŸerlendirme yapar.

Savunma hakkı

MADDE 40 – (1) Bu Kanunun 13 üncü maddesinin altıncı fıkrasında düzenlenen istisna haricinde disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından savunma alınmadan disiplin cezası verilemez.

(2) Ä°snat olunan hususlar ile savunma için verilen süre açıkça ve yazılı olarak ilgiliye bildirilir. Üç iÅŸ gününden az ve on iÅŸ gününden fazla olmamak üzere verilecek süre içinde savunmasını yapmayan personel savunma hakkından vazgeçmiÅŸ sayılır. Savunması istenen kiÅŸinin talebi hâlinde, toplamda on iÅŸ gününü geçmeyecek ÅŸekilde savunma için ilave süre verilebilir.

Disiplin amirleri tarafından verilen cezalara itiraz ve cezanın kesinleşmesi

MADDE 41 – (1) Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, cezanın tebliÄŸ edilmesinden itibaren üç iÅŸ günü içinde itiraz edilebilir. Ä°tiraz, bir üst disiplin amirine yazılı olarak yapılır. Süresi içinde itiraz edilmez ise ceza kesinleÅŸir .
 

(2) Cezanın tebellüÄŸünden kasıtlı olarak imtina edilmesi hâlinde bu durum en az iki imzalı bir tutanakla tespit edilir. Tutanağın tutulduÄŸu tarih tebliÄŸ tarihi sayılır.

(3) Ä°tiraz, yetkili üst disiplin amiri tarafından beÅŸ iÅŸ günü içinde karara baÄŸlanır. Ä°lave inceleme yapılmasının gerekli olduÄŸu durumlarda bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

(4) Ä°tiraz haklı görülürse, itirazı inceleyen üst disiplin amiri verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir. Ä°tiraz haklı görülmez ise ret olunur. Karar itiraz edene tebliÄŸ edilerek kesinleÅŸir.

Disiplin kurulu kararlarına karşı itiraz ve cezanın kesinleşmesi

MADDE 42 – (1) Disiplin kurulu tarafından verilen kararlara karşı tebliÄŸinden itibaren beÅŸ iÅŸ günü içinde, teÅŸkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amiri ile hakkında karar verilen kiÅŸi tarafından bir üst komutanlığın disiplin kuruluna iletilmek üzere itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmez ise ceza kesinleÅŸir.

(2) Millî Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay BaÅŸkanlığı teÅŸkilatında kurulan disiplin kurulunun kararlarına karşı yapılan itirazı, hükme katılanlardan daha kıdemli olan baÅŸkan ve üyelerden kurulan yeni bir kurul inceler. Ancak, uygun nitelikte baÅŸkan ve üye bulunmazsa, en yüksek komuta makamından itibaren sıra ile aÅŸağı derecedeki komuta mevkilerinde bulunan subaylar baÅŸkan ve üye olarak görevlendirilir.

(3) Ä°tiraz üzerine üst komutanlık disiplin kurulunun disiplin subayı, dosyanın kendisine ulaÅŸmasından itibaren beÅŸ iÅŸ günü içinde gerekli incelemeyi yapar ve mütalaası ile birlikte dosyayı disiplin kuruluna sevk eder. Disiplin kurulu en geç on iÅŸ günü içinde dosyayı inceleyerek kararını verir. Üst komutanlık disiplin kurulu gerekli gördüÄŸü tahkikatın yapılmasını isteyebilir veya tahkikatı kendisi yapabilir. Bu hâlde tahkikat için geçecek süre on iÅŸ günlük süreye dâhil deÄŸildir .
 

(4) Üst komutanlık disiplin kurulu itirazı yerinde görürse yeni kararı kendisi verir. Aksi hâlde itirazı reddeder. Ä°tiraz üzerine verilen kararlar kesindir.

Yargı denetimi

MADDE 43 – (1) Yüksek disiplin kurulları tarafından verilen Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezaları ile subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaÅŸ ile sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler hakkında disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından barış zamanında verilmiÅŸ olan aylıktan kesme, hizmet yerini terk etmeme ve oda hapsi cezalarına karşı Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesinde iptal davası açılabilir.

(2) Dava açma süresi, cezanın kesinleÅŸmesinden itibaren baÅŸlar. Ancak Türk karasuları dışındaki gemilerde verilen cezalarda, dava açma süresi karasuları dışında iÅŸlemez.

Cezanın yerine getirilme zamanı .
 

MADDE 44 – (1) Disiplin cezaları kesinleÅŸmesini müteakip yerine getirilir.

(2) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası hariç olmak üzere zorunluluk hâllerinde cezanın yerine getirilmesinin sonraya bırakılmasına veya ara verilerek yerine getirilmesine disiplin amirleri tarafından karar verilebilir. Ancak bu süre hiçbir ÅŸekilde cezanın kesinleÅŸmesinin ardından bir yılı geçemez. Cezanın sonraya bırakılmasına karar verilmesi cezaya baÄŸlı idari iÅŸlem ve sonuçları ertelemez.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

ONUNCU BÖLÜM

ÇeÅŸitli Hükümler

DeÄŸiÅŸtirilen ve yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 45 – (1) 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“d) Yedek subaylık hizmetleri sırasında, tabi oldukları disiplin mevzuatına göre Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası alanlar.”

(2) 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun;

a) 77 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “disiplin mahkemesi” ibaresi “disiplin kurulu” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

b) 80 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Firar ve izinsiz olarak geçen müddetler, herhangi bir mahkemenin hükmettiÄŸi hapis cezaları ve Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununda hizmetten sayılmayacağı açık olarak belirtilmiÅŸ disiplin cezaları muvazzaf ve yedek hizmetlerinden sayılmaz.”

(3) 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun;

a) 82 nci maddesinin baÅŸlığı “Amir veya üstü tehdit” ve 84 üncü maddesinin baÅŸlığı “Yalan yere ÅŸikâyet” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

b) 96 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 96 – Umuma teÅŸhir olunmuÅŸ yazı, resim veya sair teÅŸhir vasıtalarıyla veyahut seferberlikte sözle arkadaÅŸlarını hoÅŸnutsuzluÄŸa kışkırtan, üç aydan beÅŸ seneye kadar hapsolunur.”

c) 18 inci maddesi, 19 uncu maddesi, 82 nci maddesinin birinci fıkrası, 84 üncü maddesinin ikinci fıkrası, 93 üncü maddesinin ikinci fıkrası, 117 nci maddesinin ikinci fıkrası, 150 nci, 151 inci ve 162 ila 191 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmış ve 137 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kısa hapis veya” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

(4) 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Ä°ç Hizmet Kanununun 115 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

(5) 16/6/1964 tarihli ve 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri KuruluÅŸu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Disiplin mahkemesi” ibaresi “Disiplin mahkemesi savaÅŸ zamanında” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

(6) 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun;

a) 36 ncı maddesinin beşinci fıkrasının (4) numaralı bendinin (cc) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“cc) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, yukarıdaki bentlerde belirtilen suçların dışındaki suçlardan, toplam olarak 21 gün ve daha fazla hapis, oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezası ile mahkûm veya cezalandırılmış olmaması,”  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

b) 109 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, (a) ve (b) bentlerinde sayılan suçların dışındaki suçlardan ve disiplinsizliklerden toplam olarak yirmi bir gün ve daha fazla hapis, oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezası ile mahkûm olmak veya cezalandırılmak.”

c) 50 nci ve 94 üncü maddelerinin birinci fıkralarının birinci cümlelerinde yer alan “disiplinsizlik, ahlaki durum” ibaresi madde metinlerinden çıkarılmış ve 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

(7) 4/7/1972 tarihli ve 1602 sayılı Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi Kanununun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“CumhurbaÅŸkanının tek başına yaptığı iÅŸlemler, Yüksek Askeri Åžuranın kararları ile disiplinsizlik nedeniyle verilen disiplin cezaları ve diÄŸer idari yaptırımlar yargı denetimi dışındadır. Ancak; Yüksek Askeri Åžuranın terfi iÅŸlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç her türlü iliÅŸik kesme kararına ve askeri disiplin ile ilgili kanunlarda yargıya açık olduÄŸu belirtilmiÅŸ olan disiplin cezalarına karşı yargı yolu açıktır.”

(8) 17/11/1983 tarihli ve 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 19 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (h) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“h) Taksirli suçlar hariç olmak üzere yukarıdaki bentlerde sayılanların dışındaki suçlardan veya disiplinsizliklerden toplam olarak yirmi bir gün ve daha fazla hapis, oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezası ile hükümlü olmamak veya cezalandırılmamak.”

(9) 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun;

a) 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “disiplin ve” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

b) 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına beÅŸinci cümlesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Ayrıca, kanser, tüberküloz, kronik böbrek yetmezliÄŸi ile ruh ve sinir hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlar, saÄŸlık kurulları raporlarında gösterilecek lüzum üzerine, toplam olarak ve fiilen üç yılı geçmemek ÅŸartıyla tedavi, istirahat veya hava deÄŸiÅŸimine tabi tutulabilir ve bunların da iliÅŸikleri kesilmez.”

c) 12 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (d) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“d) Son olarak verilen de dahil olmak üzere, kararın kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren geriye doÄŸru son bir yıl içinde toplamda otuz gün ve daha fazla oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezasına mahkûm olanların veya en son aldığı disiplin cezasından geriye doÄŸru son bir yıl içinde en az iki disiplin amirinden toplam sekiz defa veya daha fazla disiplin cezası alanların,”

(10) 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “disiplin ve” ibaresi madde metninden çıkarılmış, 15 inci maddesi ile 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c), (d) ve (e) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

(11) 24/5/1989 tarihli ve 3563 sayılı Harp Akademileri Kanununun;

a) 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, yukarıdaki fıkralarda sayılanların dışındaki suçlardan veya disiplinsizliklerden toplam olarak 21 gün ve daha fazla hapis, oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezası ile mahkum olanlar veya cezalandırılanlar,”

b) 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“(1) 11 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılan suçlardan mahkum olanlar, taksirli suçlar hariç olmak üzere mahkemeler, disiplin kurulları veya disiplin amirlerince toplam 7 gün ve daha fazla hapis, oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezası ile mahkum olanlar veya cezalandırılanlar, giriÅŸ ile ilgili nitelikleri haiz olmadıkları tespit edilenler,”

(12) 13/6/2001 tarihli ve 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde Ä°stihdam Edilecek SözleÅŸmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunun;

a) 12 nci maddesinin altıncı fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra, yedinci fıkrasındaki “yurtdışı sürekli görevler” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve aylıksız izinler” ibaresi eklenmiÅŸtir.

“926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre aylıksız izin alan sözleÅŸmeli subay ve astsubayların sözleÅŸme süreleri, kullandıkları aylıksız izin süresi kadar uzatılır.”

b) 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (f) ve (k) bentleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“f) Son olarak verilen de dahil olmak üzere, kararın kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren geriye doÄŸru son bir yıl içinde toplamda otuz gün ve daha fazla oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezasına mahkum olmak veya en son aldığı disiplin cezasından geriye doÄŸru son bir yıl içinde en az iki disiplin amirinden toplam sekiz defa veya daha fazla disiplin cezası almak.”  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

“k) SözleÅŸmenin yapılmasını müteakip;

1) Barışta ve savaÅŸta, görevini icra ederken veya görevi dolayısıyla bir saldırıya, kazaya uÄŸrayan ya da bir meslek hastalığına yakalananlar,

2) Kanser, tüberküloz, kronik böbrek yetmezliÄŸi ile ruh ve sinir hastalıkları gibi saÄŸlık kurulları raporlarında uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösterdiÄŸi belirtilen bir hastalığa yakalananlardan, toplam olarak ve fiilen üç yılı geçmemek ÅŸartıyla tedavi, istirahat veya hava deÄŸiÅŸimine tabi tutulanlar,  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

3) Tedavi kurumlarında yatarak tedavi olanlar ile aylıklı veya aylıksız doğum izni alanlar,

hariç olmak kaydıyla, bir sözleÅŸme yılı içinde alınan hava deÄŸiÅŸimi, istirahat ve benzeri sıhhi izin süresi toplamı doksan günü geçmek.”

(13) 10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı SözleÅŸmeli ErbaÅŸ ve Er Kanununun 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendi ile sekizinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“c) En son aldığı disiplin cezasından geriye doÄŸru son bir yıl içinde en az iki disiplin amirinden toplam sekiz defa veya daha fazla disiplin cezası almak.”

“(8) SözleÅŸmenin yapılmasını müteakip;

a) Barışta ve savaÅŸta, görevini icra ederken veya görevi dolayısıyla bir saldırıya, kazaya uÄŸrayan ya da bir meslek hastalığına yakalananlar,

b) Kanser, tüberküloz, kronik böbrek yetmezliÄŸi ile ruh ve sinir hastalıkları gibi saÄŸlık kurulları raporlarında uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösterdiÄŸi belirtilen bir hastalığa yakalananlardan, toplam olarak ve fiilen üç yılı geçmemek ÅŸartıyla tedavi, istirahat veya hava deÄŸiÅŸimine tabi tutulanlar,

hariç olmak üzere, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin hava deÄŸiÅŸimi ve istirahat süresinin toplamı, istirahat ve hava deÄŸiÅŸiminin baÅŸladığı tarihten geriye doÄŸru son bir yıl içerisinde (yatarak tedavi olma süreci hariç) üç ayı geçemez. Sürenin hesaplanmasına en son alınan hava deÄŸiÅŸimi ve istirahat süresi dahil edilir. Hava deÄŸiÅŸimi ve istirahat süresi üç ayı geçenlerin sözleÅŸmeleri feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile iliÅŸikleri kesilir.”

MADDE 46 – 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununa aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 51 – Geçici 46 ncı madde kapsamında olup fiilen askerlik hizmetine baÅŸlamamış olanlardan; anılan maddede öngörülen miktarın yarısını ödemek suretiyle baÅŸvurusu kabul edilenler ile ÅŸartları taşıdığı hâlde 15/6/2012 tarihine kadar baÅŸvuruda bulunmamış olanlardan kalan miktarı veya tamamını bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren bir ay içerisinde defaten ödeyenler temel askerlik eÄŸitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiÅŸ sayılırlar.

Fiili askerlik hizmetine 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu uyarınca baÅŸladıktan sonra herhangi bir nedenle bu Kanun kapsamından çıkarılarak noksan hizmetli olarak aranan yükümlüler, istekleri hâlinde diÄŸer ÅŸartları taşımaları ve bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren bir ay içerisinde 30.000 Türk Lirası parayı defaten ödemeleri ÅŸartıyla geçici 46 ncı maddeden istifade ettirilirler.”

MADDE 47 – 21/4/2004 tarihli ve 5143 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde Ä°lk Nasıp Ä°stihkakına Ä°liÅŸkin Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 6 – Hâlen görevde bulunan personele teçhizat tabancası olarak tahsis edilen silahlardan, kaydı silinenler ile eski ve/veya ateÅŸ gücü düÅŸük ve teknolojik ve/veya ekonomik ömrünü dolduranların yerine, bunların iade edilmesi kaydıyla, günün ve görevin ÅŸartlarına uygun bir tabancanın verilmesine ilgili kuvvet komutanlıkları (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) yetkilidir.”

DiÄŸer kanunlardaki hükümler

MADDE 48 – (1) Barışta; diÄŸer mevzuatta 477 sayılı Kanuna yapılan atıflar bu Kanuna, disiplin mahkemelerine yapılan atıflar ise disiplin kurullarına yapılmış sayılır.

Yönetmelik

MADDE 49 – (1) Disiplin soruÅŸturması ve tahkikat usul ve esasları, disiplin cezalarının verilmesi ve yerine getirilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar ile bu Kanunun uygulanmasına yönelik diÄŸer hususlar Millî Savunma Bakanlığı ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığınca müÅŸtereken çıkarılan yönetmelikler ile düzenlenir.

GeçiÅŸ dönemi

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte yerine getirilmekte olan oda ve göz hapsi cezalarının infazına derhâl son verilir.

(2) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte; disiplin mahkemelerinde bulunan ve kararı kesinleÅŸmemiÅŸ dosyalar otuz gün içinde disiplin amirine iade edilir. Disiplin amiri, bu Kanun hükümleri çerçevesinde yeniden deÄŸerlendirme yapar. Bu kapsamda yapılacak deÄŸerlendirmeler açısından zamanaşımı, fiilin 477 sayılı Kanun uyarınca tabi olduÄŸu zamanaşımı süresini aÅŸamaz.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

(3) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte devam etmekte olan disiplin soruÅŸturmaları hakkında bu Kanun hükümleri uygulanır.

(4) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte kurulu bulunan disiplin mahkemeleri, 49 uncu maddede öngörülen yönetmelik yürürlüÄŸe girinceye kadar disiplin kurulu olarak bu Kanun hükümlerine göre faaliyetlerine devam eder. Söz konusu yönetmelik yürürlüÄŸe girinceye kadar 926 sayılı Kanunun, bu Kanunun 45 inci maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi ile yürürlükten kaldırılan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

Subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaÅŸlar ile sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler hakkında daha önceden verilmiÅŸ cezaların deÄŸiÅŸmesi ve yerine getirilmesi

GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – (1) Her bir disiplin suçu, disiplin kabahati ve disiplin tecavüzü için ayrı ayrı dikkate alınmak üzere; bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce görevdeki subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaÅŸlar ile sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler hakkında disiplin mahkemeleri ve disiplin amirlerince verilen uyarı cezaları uyarma cezasına, aylık kesilmesi cezaları aylıktan kesme cezasına, oda ve göz hapsi cezaları ise aynı sürelerde hizmet yerini terk etmeme cezasına dönüÅŸtürülür ve kayıtlarda buna göre düzeltmeler yapılır.

Askeri öÄŸrenciler hakkında daha önceden verilmiÅŸ cezaların deÄŸiÅŸmesi ve yerine getirilmesi

GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 – (1) Her bir disiplin suçu, disiplin kabahati ve disiplin tecavüzü için ayrı ayrı dikkate alınmak üzere; bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce disiplin mahkemeleri ve disiplin amirleri tarafından verilen uyarı cezaları kınama cezasına, oda hapsi cezaları ise ceza süresinin yarısı kadar izinsizlik cezasına dönüÅŸtürülür ve kayıtlarda buna göre düzeltmeler yapılır. Sadece cezanın yerine getirilmesinde dikkate alınmak üzere, on iki günün üzerindeki oda hapsi cezaları altı hafta sonu izinsizlik cezası sayılır.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

(2) 23 üncü maddenin ikinci fıkrasında düzenlenen yönetmelik yayımlanıncaya kadar, askeri öÄŸrenciler hakkında ceza puanları hariç olmak üzere ilgili mevzuatlarında yer alan uyarı cezaları kınama, oda hapsi cezaları ise ceza süresinin yarısı kadar izinsizlik cezası olarak uygulanır.

ErbaÅŸ ve erler hakkında daha önceden verilmiÅŸ cezaların deÄŸiÅŸmesi, yerine getirilmesi ve yükümlülük süresine etkileri

GEÇÄ°CÄ° MADDE 4 – (1) Her bir disiplin suçu, disiplin kabahati ve disiplin tecavüzü için ayrı ayrı dikkate alınmak üzere; silah altındaki erbaÅŸ ve erler hakkında bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce disiplin amirleri tarafından verilen oda hapsi cezaları ceza süresinin yarısı kadar izinsizlik cezasına, sıra harici hizmet cezaları ceza süresinin yarısı kadar ilave hizmet yükleme cezasına dönüÅŸtürülür. On dört günün üzerindeki oda hapsi cezaları yedi hafta sonu izinsizlik cezası sayılır.

(2) Her bir disiplin suçu için ayrı ayrı dikkate alınmak üzere, erbaÅŸ ve erler hakkında bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce disiplin mahkemeleri tarafından verilmiÅŸ oda hapsi cezaları hizmetten men cezasına dönüÅŸtürülür. On beÅŸ günün üzerindeki oda hapsi cezaları on beÅŸ gün hizmetten men cezası sayılır.

Disiplin cezalarının etkisi

GEÇÄ°CÄ° MADDE 5 – (1) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce disiplin mahkemeleri tarafından yedek subaylar ile erbaÅŸ ve erlere verilmiÅŸ ve infazı tamamlanmış olan cezalar ve yukarıdaki geçici hükümlere göre infazı tamamlanan oda hapsi cezaları, askerlik hizmet süresinden sayılmaz ve bu kiÅŸiler her bir disiplin suçu için en fazla on beÅŸ gün olmak üzere infaz edilen süre kadar geç terhis edilirler.

(2) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girmesinden önce disiplin amirleri veya disiplin mahkemeleri tarafından verilmiÅŸ ve infaz edilmiÅŸ disiplin cezalarına baÄŸlı olarak yapılmış idari iÅŸlemler aynen muhafaza olunur.

(3) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce alınmış olan disiplin cezaları, bu Kanunun 21 inci maddesi kapsamındaki puanlandırmada dikkate alınmaz.

Yürürlük

MADDE 50 – (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

MADDE 51 – (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

15/2/2013

(1) sayılı Disiplin Amirlerinin Ceza Yetkilerini Gösteren Çizelge

 

 

Uyarma

Kınama

Hizmete kısmi süreli devam

Aylıktan kesme

Hizmet yerini terk etmeme

Ä°zinsizlik

 

Ä°lave hizmet yükleme

Oda hapsi (Savaşta veya barışta yalnızca karasuları dışındaki gemilerde)

 

Cezalandırılacak

personelin

rütbesi

----------------------

Ceza

verecek rütbe

ve makam

As. ÖÄŸr. ve Erb./Er hariç herkese

Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er ile As. ÖÄŸr.

Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er

Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er

Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er

As. ÖÄŸr.

Erb./Er

Erb./Er

Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er

Erb./Er

Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Erb. (Müfrez görev yaptıkları sürece)

-

-

-

-

-

-

1 hafta sonu tatili

1 gün

-

-

Uzm. J., AsteÄŸmen, TeÄŸmen, Astsb. ÇvÅŸ., Astsb. Kd. ÇvÅŸ.

Verebilir

Verebilir

-

-

-

1 hafta sonu tatili

2 hafta sonu tatiline kadar

2 güne kadar

-

1 gün

Astsb. ÇvÅŸ. ve Astsb. Kd. ÇvÅŸ. hariç astsubaylar ile üsteÄŸmen ve yüzbaşı

Verebilir

Verebilir

2 güne kadar

1/20’ye kadar

1 gün

2 hafta sonu tatiline kadar

3 hafta sonu tatiline kadar

5 güne kadar

1 gün

3 güne kadar

Bnb., Yb.

Verebilir

Verebilir

4 güne kadar

1/16’ya kadar

2 güne kadar

3 hafta sonu tatiline kadar

4 hafta sonu tatiline kadar

8 güne kadar

3 güne kadar

7 güne kadar

Albay

Verebilir

Verebilir

6 güne kadar

1/12’ye kadar

2 güne kadar

4 hafta sonu tatiline kadar

5 hafta sonu tatiline kadar

10 güne kadar

5 güne kadar

10 güne kadar

Tümg./Tüma., TuÄŸg./TuÄŸa.

Verebilir

Verebilir

8 güne kadar

1/10’a kadar

3 güne kadar

5 hafta sonu tatiline kadar

6 hafta sonu tatiline kadar

12 güne kadar

7 güne kadar

12 güne kadar

Korg./Kora. ve üstü, Millî Savunma Bakanı, Ä°çiÅŸleri Bakanı

Verebilir

Verebilir

10 güne kadar

1/8’e kadar

3 güne kadar

6 hafta sonu tatiline kadar

7 hafta sonu tatiline kadar

14 güne kadar

8 güne kadar

14 güne kadar

 

(2) sayılı Disiplin Ceza Puanlarını Gösteren Çizelge

 

CEZANIN CÄ°NSÄ°

CEZA PUANI

Uyarma

1

Kınama

1,5

Hizmete kısmi süreli devam

2

Aylıktan kesme

3

Hizmet yerini terk etmeme (Disiplin amiri tarafından verilen)

3,5

Hizmet yerini terk etmeme (Disiplin kurulu tarafından verilen)

4,5

Oda hapsi (Disiplin amiri tarafından verilen)

4

Oda hapsi (Disiplin kurulu tarafından verilen)

4,5

  6413 SAYILI TÜRK SÄ°LAHLI KUVVETLERÄ° DÄ°SÄ°PLÄ°N KANUNU 1-35 MADDELER TIKLAYINIZ

GENEL KÃœLTÃœR