Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6518 SAYILI AÄ°LE VE SOSYAL POLÄ°TÄ°KALAR BAKANLIÄžININ TEÅžKÄ°LAT VE GÖREVLERÄ° HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN 46-89 MADDELER


MADDE 46 – 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendine aÅŸağıdaki paragraf eklenmiÅŸ; aynı maddenin üçüncü fıkrasının son cümlesi “Denetim ve yönetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler beÅŸte bir oranında dikkate alınır. Ancak, yapımla ilgili hizmet iÅŸlerinden elde edilen belgeler yapım iÅŸlerinde kullanılamaz.” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir .

“f) Teknoloji merkezi iÅŸletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi iÅŸ birliÄŸi projelerinde ve teknogiriÅŸim sermaye desteklerinden yararlananlara, yararlandıkları destekler çerçevesinde yürüttükleri proje sonucu ortaya çıkan mal ve hizmetlerin piyasaya arz edilmesinden sonra proje sonucu ortaya çıkan hizmetler ile yerli malı belgesine sahip ürünler için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kurumca belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenen ve piyasaya arz tarihinden itibaren beÅŸ yıl süreyle kullanılabilecek olan belgeler.”

MADDE 47 – 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “37 nci maddeye göre” ibaresi metinden çıkarılmış, ikinci fıkrasında yer alan “Hususlarında belgelendirilmek suretiyle” ibaresi “gibi hususlarda” ÅŸeklinde ve üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir .

“Kurum, ihale konusu iÅŸin türü, niteliÄŸi ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düÅŸük tekliflerin tespiti, deÄŸerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır deÄŸerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eÅŸik deÄŸerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım iÅŸleri ihalelerinde sınır deÄŸerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine iliÅŸkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. Ä°hale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.”

MADDE 48 – 4734 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Kurum, ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin sınır deÄŸerin altında olması hâlinde, bu istekliden yaklaşık maliyetin % 6’sından az ve % 15’inden fazla olmamak üzere alınacak kesin teminat oranına iliÅŸkin düzenlemeler yapabilir.”

MADDE 49 – 4734 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin (j) fıkrasının (2) numaralı bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“2) Yaklaşık maliyeti beÅŸ yüz bin Türk Lirasına kadar olan ihalelerde üç bin Türk Lirası, beÅŸ yüz bin Türk Lirasından iki milyon Türk Lirasına kadar olanlarda altı bin Türk Lirası, iki milyon Türk Lirasından on beÅŸ milyon Türk Lirasına kadar olanlarda dokuz bin Türk Lirası, on beÅŸ milyon Türk Lirası ve üzerinde olanlarda on iki bin Türk Lirası tutarındaki itirazen ÅŸikâyet baÅŸvuru bedeli.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

MADDE 50 – 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin sekizinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“BaÅŸvuruların ihaleyi yapan idare veya Kurum dışındaki idari mercilere ya da yargı mercilerine yapılması ve baÅŸvuru dilekçelerinin bu merciler tarafından ilgisine göre idareye veya Kuruma gönderilmesi hâlinde, dilekçelerin idare veya Kurum kayıtlarına girdiÄŸi tarih, baÅŸvuru tarihi olarak kabul edilir.”

MADDE 51 – 4734 sayılı Kanunun 63 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 63 – Ä°halelere sadece yerli isteklilerin katılması ile yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınmasına iliÅŸkin olarak aÅŸağıdaki düzenlemeler esas alınır:

a) Yaklaşık maliyeti eÅŸik deÄŸerin altında kalan ihalelerde sadece yerli isteklilerin katılabileceÄŸine iliÅŸkin düzenleme yapılabilir.

b) Hizmet alımı ve yapım işi ihalelerinde yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı saÄŸlanabilir. Ancak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluÅŸların görüÅŸleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve her yıl ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı saÄŸlanması zorunludur.

d) Yerli malı belirlenmesine iliÅŸkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluÅŸların görüÅŸleri alınarak belirlenir. Ä°steklilerce teklif edilen malın yerli malı olduÄŸu, bu usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.

e) Ortak giriÅŸimlerin yerli istekli sayılabilmesi için bütün ortaklarının yerli istekli olması gereklidir.”

MADDE 52 – 4734 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Bu Kanunun 3 üncü maddesinin (u) bendine iliÅŸkin usul ve esaslar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Kurum ile diÄŸer ilgili kurum ve kuruluÅŸların görüÅŸleri alınarak belirlenir.”

MADDE 53 – 4734 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“Birden fazla idarenin ortak ihtiyaçları için ihale yapılması

EK MADDE 7 – Birden fazla idarenin ortak ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik mal ve hizmet alımları ile bakım ve onarım iÅŸlerine iliÅŸkin, bu Kanunda yer alan ihale usulleri uygulanarak tek bir ihale yapılabilir.

Birinci fıkra kapsamındaki iÅŸler için idareler, düzenlenecek bir protokol ile kendi aralarından bir idareyi, kesin teminatın alınması ve sözleÅŸmenin imzalanması hariç olmak üzere diÄŸer ihale iÅŸlemlerini bu idareler adına gerçekleÅŸtirmek üzere görevlendirir.

Protokole taraf olan her bir idare ile ihalenin üzerine bırakılmasına karar verilen istekli/istekliler arasında ayrı ayrı sözleÅŸme imzalanır.

Protokole taraf diÄŸer idarelerin ihalelerinde bu Kanunun 10 uncu ve 11 inci maddelerine göre ihale dışı bırakılacak ve ihaleye katılamayacak olanlar ile 58 inci maddesinin üçüncü fıkrası gereÄŸince ihaleye iÅŸtirak ettirilmeyecek olanlar, görevlendirilen idarenin yapacağı ihaleye de katılamaz.

Bu madde kapsamındaki ihale iÅŸlemlerinde görev alanlar, yürüttükleri iÅŸlemlerle sınırlı olmak kaydıyla iÅŸlemlerin mevzuata uygunluÄŸundan sorumludur.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”

MADDE 54 – 4734 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“BaÅŸlanmış olan ihaleler

GEÇÄ°CÄ° MADDE 14 – Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar ilan edilmiÅŸ veya yazılı olarak duyurulmuÅŸ ihaleler hakkında, ilanın veya duyurunun yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan hükümlerin uygulanmasına devam olunur.”

MADDE 55 – 4734 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 15 – Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde kamu ihale uzmanlığına, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında 53 üncü maddenin (h) fıkrasında sayılan yükseköÄŸretim kurumlarını bitirerek mesleÄŸe özel yarışma sınavı ile giren ve meslek içi eÄŸitim sonrasında yapılan yeterlik sınavı sonucunda baÅŸarılı olarak atanmış personelden kamu ihale mevzuatı ile ilgili inceleme, denetleme, uygulama veya danışma konularında görevi bulunanlar ile mühendislik veya mimarlık fakültelerinde lisans eÄŸitimini tamamladıktan sonra en az dört yıl kamu kurum ve kuruluÅŸlarında kendi görev alanıyla ilgili konularda çalışmış olanlar arasından, kurumlarının muvafakati alınmak ve meslek personeli kadro sayısının % 5’ini geçmemek kaydıyla, 53 üncü maddenin (i) fıkrasının son paragrafındaki diÄŸer esaslar çerçevesinde BaÅŸkanlıkça görevlendirme yapılabilir. Görevlendirme iÅŸlemi herhangi bir süreye baÄŸlı olmaksızın BaÅŸkanlıkça her zaman sonlandırılabilir. Bu ÅŸekilde görevlendirilenler bir defaya mahsus olmak üzere, meslek personeli sınavına giriÅŸ için aranan öÄŸrenim ÅŸartını taşımak ve sınava alındığı tarihte kırk yaşını doldurmamış olmak kaydıyla, Kurum tarafından yapılacak sınavda baÅŸarılı olmaları hâlinde kamu ihale uzmanı kadrosuna, baÅŸkaca bir izin ve iÅŸleme gerek kalmaksızın atanabilir. Kurumda görevlendirme, kurum kadrolarına atanmada kazanılmış hak veya herhangi bir öncelik hakkı teÅŸkil etmez.”

MADDE 56 – 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendine aÅŸağıdaki (b) alt bendi eklenmiÅŸ, mevcut (b) ve (c) alt bentleri (c) ve (d) alt bentleri olarak teselsül ettirilmiÅŸ, bu ÅŸekilde (d) alt bendi olan alt bent aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“b) 87.03 G.T.I.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aÅŸanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kiÅŸiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aÅŸmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50’sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kiÅŸilik oturma yeri olanların engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduÄŸunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli saÄŸlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,”

“d) Bu bendin (a), (b) ve (c) alt bentleri kapsamındaki araçların aynı alt bentlerde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu alt bentler kapsamındaki araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,”

MADDE 57 – 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

Ä°ÅŸ iliÅŸkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düÅŸünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.”

MADDE 58 – 4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “nasıl iÅŸe alınacakları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görüÅŸü alınarak” ibaresi eklenmiÅŸ, altıncı fıkrasında yer alan “yüzde ellisi” ibaresi “tamamı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

MADDE 59 – 4857 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“Korumalı iÅŸyerlerinde çalışan engellilerin ücretleri

EK MADDE 1 – Korumalı iÅŸyerlerinde çalıştırılan ve iÅŸ gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilere iÅŸverenlerince zamanında ödenmiÅŸ olan ücretlerinin;

a) Korumalı iÅŸyerlerinde çalışan her engelli için 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını DoldurmuÅŸ Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk VatandaÅŸlarına Aylık BaÄŸlanması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereÄŸince ödenen aylık tutarı kadarı,

b) 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve Ä°stihdamın TeÅŸviki ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanunun 2 nci maddesi kapsamındaki illerde kurulmuÅŸ bulunan korumalı iÅŸyerlerinde çalışan her engelli için ilaveten (a) bendi ile belirlenen tutarın yüzde yirmisi,

c) Korumalı iÅŸyeri statüsü almak için ilgili mevzuatla çalıştırılması zorunlu olan sayıdan daha fazla engelli çalıştıran iÅŸyerlerinde, zorunlu sayının üstünde çalıştırılan her engelli için ilaveten (a) bendi ile belirlenen tutarın yüzde yirmisi,

bu ücretlere iliÅŸkin yasal yükümlülüklerin de tam ve zamanında karşılanmış olması kaydıyla, Hazine tarafından iÅŸverene ödenir.

Birinci fıkrada belirlenen ücret kısımlarının ödenmesine iliÅŸkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine MüsteÅŸarlığının uygun görüÅŸü alınmak suretiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 60 – 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“a) Taşımacılık faaliyeti yapmak isteyen gerçek ve tüzel kiÅŸilerde aranacak ÅŸartlar, verilecek yetki belgeleri, mesleki yeterlilik belgeleri ve taşıt kartları ile diÄŸer belge ve hizmetlerin ücret, süre, kapsam, tür ve ÅŸekilleri, her belge türü için gerekli olan taşıt kapasiteleri, taşıtların yaşı, nitelikleri, istiap hadleri ve terminal hizmetlerinde öngörülecek hususları,”

MADDE 61 – 4925 sayılı Kanunun 35 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 35 – Bakanlık, düzenleme ve kural ihdası ile 27 nci maddede belirtilen hususlar hariç olmak üzere gerektiÄŸinde teknik ve idari kapasite, teÅŸkilat imkânları, hizmetin hızlı, etkin, yaygın olarak üretilmesi ilkelerini gözeterek; bu Kanun gereÄŸince yerine getirmekle yükümlü olduÄŸu görev ve yetkilerinin bir kısmını aÅŸağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yürütmek hususunda kamu kurum ve kuruluÅŸları ile Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ve bunlara baÄŸlı federasyon, birlik ve odaları yetkilendirebilir.

a) Yetkilendirme, düzenlenecek bir protokol veya sözleÅŸme ile yapılır. Bu protokol veya sözleÅŸmede yetkilendirmenin konusu, süresi ve mutabakata varılan hususlar açıkça belirtilir.

b) Yetkilendirme, yetkilendirmenin konusu ve niteliÄŸi gözetilmek suretiyle en az bir yıl en fazla beÅŸ yıl süreyle yapılabilir. Yetkilendirme, süresinin bitiminde yenilenebilir.

c) Bakanlık tarafından, yetkilendirmenin konusuna, niteliÄŸine ve özelliÄŸine göre aynı konuda birden fazla kamu kurum ve kuruluÅŸu veya birlik ya da oda yetkilendirilebilir.

d) Yetkilendirme kapsamında üretilecek hizmetler için alınacak veya ödenecek ücretler Bakanlık tarafından onaylanır.

e) Yetkilendirilenler ilgili mevzuata ve Bakanlıkça yayımlanan idari düzenlemelere uymakla yükümlüdürler. Bakanlık, yetkilendirilmenin kullanımı ile ilgili olarak gerektiÄŸinde her türlü denetimi yapar.

f) Yetkilendirilenlerin ilgili mevzuata ve Bakanlıkça yayımlanan idari düzenlemelere uymaması hâlinde yapılmış olan yetkilendirme, Bakanlık tarafından iptal edilir.

g) Yetkilendirme, Bakanlığın görev, sorumluluk ve yetkilerini ortadan kaldırmaz.”

MADDE 62 – 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun 1 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 1 – Bu Kanunun amacı; engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teÅŸvik ve temin ederek ve doÄŸuÅŸtan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diÄŸer bireylerle eÅŸit koÅŸullarda tam ve etkin katılımlarının saÄŸlanması ve engelliliÄŸi önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını saÄŸlamaktır.”

MADDE 63 – 5378 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 3 – Bu Kanunun uygulanmasında;

a) DoÄŸrudan ayrımcılık: EngelliliÄŸe dayalı ayrımcılık temeline dayanan ve engellinin hak ve özgürlüklerden karşılaÅŸtırılabilir durumdakilere kıyasla eÅŸit ÅŸekilde yararlanmasını engelleyen, kısıtlayan veya zorlaÅŸtıran her türlü farklı muameleyi,

b) Dolaylı ayrımcılık: GörünüÅŸte ayrımcı olmayan her türlü eylem, iÅŸlem ve uygulamalar sonucunda engelliliÄŸe dayalı ayrımcılık temeliyle baÄŸlantılı olarak, engellinin hak ve özgürlüklerden yararlanması bakımından nesnel olarak haklılaÅŸtırılamayan dezavantajlı bir konuma sokulmasını,

c) Engelli: Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeÅŸitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diÄŸer bireyler ile birlikte eÅŸit koÅŸullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koÅŸullarından etkilenen bireyi,

d) EngelliliÄŸe dayalı ayrımcılık: Siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya baÅŸka herhangi bir alanda insan hak ve temel özgürlüklerinin tam ve diÄŸerleri ile eÅŸit koÅŸullar altında kullanılması veya bunlardan yararlanılması önünde engelliliÄŸe dayalı olarak gerçekleÅŸtirilen her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlamayı,

e) Engellilik durumu: Bireyin engelliliÄŸini ve engellilikten kaynaklanan özel gereksinimlerini, uluslararası yöntemleri temel alarak belirleyen derecelendirmeler, sınıflandırmalar ve tanılamaları,

f) EriÅŸilebilirlik: Binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletiÅŸim teknolojisinin, engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasını,

g) EriÅŸilebilirlik standartları: Türk Standardları Enstitüsünün eriÅŸilebilirlikle ilgili yayımladığı standartları,

h) Habilitasyon: Engellinin bireysel ve toplumsal ihtiyaçlarını karşılayabilmesini ve yaÅŸamını bağımsız bir ÅŸekilde sürdürebilmesini saÄŸlamayı amaçlayan fiziksel, sosyal, zihinsel ve mesleki beceriler kazandırmaya yönelik hizmetleri,

i) Korumalı iÅŸyeri: Ä°ÅŸ gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilere mesleki rehabilitasyon saÄŸlamak ve istihdam oluÅŸturmak amacıyla Devlet tarafından teknik ve mali yönden desteklenen ve çalışma ortamı özel olarak düzenlenen iÅŸyerini,

j) Makul düzenleme: Engellilerin insan haklarını ve temel özgürlüklerini tam ve diÄŸer bireylerle eÅŸit ÅŸekilde kullanmasını veya bunlardan yararlanmasını saÄŸlamak üzere belirli bir durumda ihtiyaç duyulan, ölçüsüz veya aşırı bir yük getirmeyen, gerekli ve uygun deÄŸiÅŸiklik ve tedbirleri,

k) Rehabilitasyon: Herhangi bir nedenle oluÅŸan engelin etkilerini mümkün olan en az düzeye indirmeyi ve engellinin hayatını bağımsız bir ÅŸekilde sürdürebilmesini saÄŸlamayı amaçlayan fiziksel, sosyal, zihinsel ve mesleki beceriler geliÅŸtirmeye yönelik hizmetleri,

l) Umuma açık hizmet veren yapı: Kamu hizmeti için kullanılan resmî binalar, ibadet yerleri, özel eÄŸitim ve özel saÄŸlık tesisleri; sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düÄŸün salonu gibi eÄŸlence yapıları; otel, özel yurt, iÅŸ hanı, büro, pasaj, çarşı gibi ticari yapılar; spor tesisleri, genel otopark ve buna benzer umuma ait binaları,

ifade eder.”

MADDE 64 – 5378 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 4 – Bu Kanun kapsamında bulunan hizmetlerin yerine getirilmesinde;

a) Engellilerin insan onur ve haysiyetinin dokunulmazlığı temelinde, kendi seçimlerini yapma özgürlüÄŸünü ve bağımsızlığını kapsayacak ÅŸekilde bireysel özerkliÄŸine saygı gösterilmesi esastır.

b) EngelliliÄŸe dayalı ayrımcılık yapılamaz, ayrımcılıkla mücadele engellilere yönelik politikaların temel esasıdır.

c) Engellilerin tüm hak ve hizmetlerden yararlanması için fırsat eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanması esastır.

d) Engellilerin bağımsız yaÅŸayabilmeleri ve topluma tam ve etkin katılımları için eriÅŸilebilirliÄŸin saÄŸlanması esastır.

e) Engellilerin ve engelliliÄŸin her tür istismarının önlenmesi esastır.

f) Engellilere yönelik hizmetlerin sunumunda aile bütünlüÄŸünün korunması esastır.

g) Engeli olan çocuklara yönelik hizmetlerde çocuÄŸun üstün yararının gözetilmesi esastır.

h) Engeli olan kadın ve kız çocuklarının çok yönlü ayrımcılığa maruz kalmaları önlenerek hak ve özgürlüklerden yararlanmalarının saÄŸlanması esastır.

i) Engellilere yönelik politika oluÅŸturma, karar alma ve hizmet sunumu süreçlerinde engellilerin, ailelerinin ve engellileri temsil eden sivil toplum kuruluÅŸlarının katılımının saÄŸlanması esastır.

j) Engellilere yönelik mevzuat düzenlemelerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görüÅŸü alınır.”

MADDE 65 – 5378 sayılı Kanuna 4 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 4/A maddesi eklenmiÅŸtir.

“Ayrımcılık

MADDE 4/A – DoÄŸrudan ve dolaylı ayrımcılık dâhil olmak üzere engelliliÄŸe dayalı her türlü ayrımcılık yasaktır.

EÅŸitliÄŸi saÄŸlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere engellilere yönelik makul düzenlemelerin yapılması için gerekli tedbirler alınır.

Engellilerin hak ve özgürlüklerden tam ve eÅŸit olarak yararlanmasını saÄŸlamaya yönelik alınacak özel tedbirler ayrımcılık olarak deÄŸerlendirilemez.”

MADDE 66 – 5378 sayılı Kanuna 4/A maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 4/B maddesi eklenmiÅŸtir.

“Topluma dâhil olma

MADDE 4/B – Engellilerin toplumdan tecrit edilmeleri ve ayrı tutulmaları önlenir.

Engellilerin diÄŸer bireylerle eÅŸit koÅŸullarda bağımsız olarak toplum içinde yaÅŸamaları esas olup, özel bir yaÅŸama düzenine zorlanamazlar.

Engellilerin topluma dâhil olmaları ve toplum içinde yaÅŸamaları amacıyla bireysel destek hizmetleri de dâhil olmak üzere ihtiyaç duydukları toplum temelli destek hizmetlerine eriÅŸimleri saÄŸlanır.”

MADDE 67 – 5378 sayılı Kanunun Ä°kinci Bölümünün baÅŸlığı “Engellilik Durumu, Destek ve Bakım, Habilitasyon ve Rehabilitasyon, Ä°stihdam, EÄŸitim ve ÖÄŸretim, EriÅŸilebilirlik” ÅŸeklinde ve 5 inci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Engellilik durumu

MADDE 5 – Bireyin engelliliÄŸini ve engellilikten kaynaklanan özel ihtiyaçlarını belirleyen derecelendirmeler, sınıflandırmalar ve tanılamalarda uluslararası temel yöntemler esas alınır. Engellilik durumunun tespit ve uygulama esasları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Millî EÄŸitim Bakanlığının görüÅŸleri alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SaÄŸlık Bakanlığınca müÅŸtereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 68 – 5378 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Destek ve bakım

MADDE 6 – Engellilerin öncelikle bulundukları ortamda bağımsız yaÅŸayabilmeleri için durumlarına uygun olarak gerekli psikososyal destek ve bakım hizmetleri sunulur. Destek ve bakım hizmetlerinin sunumunda kiÅŸinin biyolojik, fiziksel, psikolojik, sosyal, kültürel ve manevi ihtiyaçları ailesi de gözetilerek dikkate alınır. Destek ve bakım hizmetlerinin standardizasyonu, geliÅŸtirilmesi ve yaygınlaÅŸtırılması için gerekli olan çalışmalar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yürütülür.”

MADDE 69 – 5378 sayılı Kanunun 7 nci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“EriÅŸilebilirlik

MADDE 7 – Yapılı çevrede engellilerin eriÅŸebilirliÄŸinin saÄŸlanması için planlama, tasarım, inÅŸaat, imalat, ruhsatlandırma ve denetleme süreçlerinde eriÅŸilebilirlik standartlarına uygunluk saÄŸlanır.

Özel ve kamu toplu taşıma sistemleri ile sürücü koltuÄŸu hariç dokuz veya daha fazla koltuÄŸu bulunan özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engellilerin eriÅŸebilirliÄŸine uygun olması zorunludur.

Bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletiÅŸim teknolojisinin engelliler için eriÅŸilebilir olması saÄŸlanır.”

MADDE 70 – 5378 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Habilitasyon ve rehabilitasyon

MADDE 10 – Toplumsal hayata katılım ve eÅŸitlik temelinde engellilere habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetleri verilir. Habilitasyon ve rehabilitasyon kararının alınması, planlanması, yürütülmesi ve sonlandırılması dâhil her aÅŸamasında engelli ve ailesinin aktif ve etkin katılımı saÄŸlanır.

Habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetlerinin mümkün olan en erken evrede baÅŸlaması ve engellinin yerleÅŸim yerine en yakın yerde verilmesi esastır.

Habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetlerinde ihtiyaç duyulan personelin yetiÅŸtirilmesine yönelik eÄŸitim programları geliÅŸtirilir. Habilitasyon ve rehabilitasyonda kullanılan yardımcı araç gereçlere, destek teknolojilerine ve bunlara iliÅŸkin bilgiye eriÅŸebilirliÄŸin saÄŸlanması için gerekli tedbirler alınır.”

MADDE 71 – 5378 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Mesleki habilitasyon ve rehabilitasyon

MADDE 13 – Engellilerin meslek seçebilmesi ve bu alanda eÄŸitim alabilmesi için gerekli tedbirler alınır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılan iÅŸ ve meslek analizleri doÄŸrultusunda engelliler için Millî EÄŸitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca mesleki habilitasyon, rehabilitasyon ve eÄŸitim programları geliÅŸtirilir.

Engellilerin mesleki habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetleri, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile belediyeler ve diÄŸer gerçek veya tüzel kiÅŸiler tarafından da gerçekleÅŸtirilebilir.

Bu maddeye iliÅŸkin usul ve esaslar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Millî EÄŸitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca müÅŸtereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 72 – 5378 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 14 – Engellilerin iÅŸ gücü piyasası ve çalışma ortamında sürdürülebilir istihdamı için kendi iÅŸini kurmaya rehberlik ve mesleki danışmanlık hizmetlerinin geliÅŸtirilmesi de dâhil olmak üzere gerekli tedbirler alınır.

Ä°ÅŸe baÅŸvuru, alım, önerilen çalışma süreleri ve ÅŸartları ile istihdamın sürekliliÄŸi, kariyer geliÅŸimi, saÄŸlıklı ve güvenli çalışma koÅŸulları dâhil olmak üzere istihdama iliÅŸkin hiçbir hususta engelliliÄŸe dayalı ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz.

Çalışan engellilerin aleyhinde sonuç doÄŸuracak ÅŸekilde, engelinden dolayı diÄŸer kiÅŸilerden farklı muamelede bulunulamaz.

Çalışan veya iÅŸ baÅŸvurusunda bulunan engellilerin karşılaÅŸabileceÄŸi engel ve güçlükleri ortadan kaldırmaya yönelik istihdam süreçlerindeki önlemlerin alınması ve engellilerin çalıştığı iÅŸ yerlerinde makul düzenlemelerin, bu konuda görev, yetki ve sorumluluÄŸu bulunan kurum ve kuruluÅŸlar ile iÅŸverenler tarafından yapılması zorunludur.

Engellilik durumları sebebiyle iÅŸ gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan engellilerin istihdam edildiÄŸi korumalı iÅŸyerlerinin statüsü ve bu iÅŸyerleriyle ilgili usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca müÅŸtereken çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 73 – 5378 sayılı Kanunun 15 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 15 – Hiçbir gerekçeyle engellilerin eÄŸitim alması engellenemez. Engelliler, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, yaÅŸadıkları çevrede bütünleÅŸtirilmiÅŸ ortamlarda, eÅŸitlik temelinde, hayat boyu eÄŸitim imkânından ayrımcılık yapılmaksızın yararlandırılır.

Genel eÄŸitim sistemi içinde engellilerin her seviyede eÄŸitim almasını saÄŸlayacak bütünleÅŸtirici planlamalara yer verilir.

Örgün eÄŸitim programlarına farklı nedenlerle geç baÅŸlamış engellilerin bu eÄŸitime dâhil edilmesi için gerekli tedbirler alınır.

Üniversite öÄŸrencilerinden engelli olanların öÄŸrenime etkin katılımlarını saÄŸlamak amacıyla YükseköÄŸretim Kurulu koordinasyonunda, yükseköÄŸretim kurumları bünyesinde, engellilere uygun araç-gereç ve ders materyallerinin, uygun eÄŸitim, araÅŸtırma ve barınma ortamlarının temini ile eÄŸitim süreçlerinde yaÅŸadıkları sorunların çözümü gibi konularda çalışma yapmak üzere Engelliler Danışma ve Koordinasyon Merkezleri kurulur.

Engelliler Danışma ve Koordinasyon Merkezinin çalışma usul ve esasları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Millî EÄŸitim Bakanlığı ve YükseköÄŸretim Kurulunca müÅŸtereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

Ä°ÅŸitme engellilerin eÄŸitim ve iletiÅŸimlerinin saÄŸlanması amacıyla Türk iÅŸaret dili sistemi oluÅŸturulur. Bu sistemin oluÅŸturulmasına, geliÅŸtirilmesine ve uygulanmasına yönelik çalışmaların esas ve usulleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koordinatörlüÄŸünde, Millî EÄŸitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu BaÅŸkanlığınca müÅŸtereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

Engellilerin her türlü eÄŸitim, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kabartma yazılı, sesli, elektronik kitap; alt yazılı, iÅŸaret dili tercümeli ve sesli betimlemeli film ve benzeri materyal temin edilmesine iliÅŸkin gerekli iÅŸlemler Millî EÄŸitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülür.”

MADDE 74 – 5378 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 16 – Bireylerin eÄŸitsel deÄŸerlendirme, tanılama ve yönlendirilmesi ile ilgili iÅŸ ve iÅŸlemler rehberlik ve araÅŸtırma merkezi bünyesinde oluÅŸturulan Özel EÄŸitim DeÄŸerlendirme Kurulu tarafından yapılır. Bu sürecin her aÅŸamasında aile bilgilendirilerek görüÅŸü alınır ve sürece katılımı saÄŸlanır. EÄŸitsel deÄŸerlendirme ve tanılama sonucunda özel eÄŸitime ihtiyacı olduÄŸu belirlenen bireyler için Özel EÄŸitim DeÄŸerlendirme Kurulunca rapor hazırlanır ve eÄŸitim planı geliÅŸtirilir. Bu planlama her yıl revize edilir.

Özel EÄŸitim DeÄŸerlendirme Kurulu, özel eÄŸitime ihtiyacı olan bireyleri ilgi, istek, geliÅŸim özellikleri, akademik disiplin alanlarındaki yeterlilikleri ile eÄŸitim ihtiyaçları doÄŸrultusunda örgün ve yaygın eÄŸitim kurumlarına yönlendirir.

Kurulun teÅŸkili ile çalışma usul ve esasları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Millî EÄŸitim Bakanlığınca müÅŸtereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 75 – 5378 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “denetimlerinde olan” ibaresinden sonra gelmek üzere “sürücü koltuÄŸu hariç dokuz veya daha fazla koltuÄŸu bulunan araçlarla saÄŸlanan” ibaresi, “sekiz yıl içinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “, sürücü koltuÄŸu hariç dokuz ila on altı oturma yeri olan toplu taşıma araçları, yolcu gemileri ile özel ve kamu ÅŸehirler arası toplu taşıma araçları ile turizm taşımacılığı yapılan araçlar 7/7/2018 tarihine kadar” ibaresi eklenmiÅŸ, ikinci fıkrasında yer alan “maddenin birinci fıkrasında” ibaresi, “maddede” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, “standartlarının” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve yükümlülüklerinin” ibaresi, “Aile ve Sosyal Politikalar,” ibaresinden sonra ve dördüncü fıkrasında yer alan “uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar;” ibaresinden sonra gelmek üzere “Bilim, Sanayi ve Teknoloji,” ibaresi, birinci fıkradan sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸ ve diÄŸer fıkralar teselsül ettirilmiÅŸtir.

“7/7/2018 tarihine kadar, karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya ÅŸehirler arası toplu taşıma hizmeti veren gerçek ve tüzel kiÅŸiler, engelli bireyin eriÅŸilebilir toplu taşıma hizmeti saÄŸlanmasına iliÅŸkin talebini azami yetmiÅŸ iki saat içinde karşılamakla yükümlüdür.

7/7/2018 tarihine kadar, servis taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kiÅŸiler, engelli personel veya öÄŸrenciye talep hâlinde eriÅŸilebilir taşıma hizmetini saÄŸlamakla yükümlüdür.

Bu fıkranın yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihi takip eden altı aylık süreden sonra üretilen, sürücü koltuÄŸu hariç dokuz veya daha fazla oturma yeri olan araçlardan eriÅŸilebilir olmayanlara ÅŸehir içi ve ÅŸehirler arası yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmez.”

MADDE 76 – 10/11/2005 tarihli ve 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 8/A maddesinin birinci fıkrasına (n) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸ ve mevcut (o) bendi (p) bendi olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.

“o) Satın alma veya kiralama yoluyla ithal edilen veya Türkiye’de imal edilen hava araçlarının, uçuÅŸa elveriÅŸlilik durumu tespit edilinceye kadar ticari amaçla uçmamak kaydıyla geçici olarak tescil ve terkin edilebilmelerine iliÅŸkin iÅŸlemlerini yapmak.”

MADDE 77 – 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasındaki “8” ibaresi “11” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 78 – 5502 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin ikinci fıkrasındaki “5” ibaresi “6” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 79 – 5502 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasına “Strateji GeliÅŸtirme BaÅŸkanı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Genel Müdür Yardımcısı,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 80 – 5502 sayılı Kanunun 30 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“BaÅŸkanlık merkez teÅŸkilatında genel müdür yardımcısı, daire baÅŸkanı veya taÅŸra teÅŸkilatında il müdürü kadrolarında toplam en az üç yıl görev yapmış olanlar, atama tarihi itibarıyla fiilen bu kadrolardan birinde bulunmak ÅŸartıyla Sosyal Güvenlik Uzmanı kadrosuna atanabilir.”

MADDE 81 – 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 63 üncü maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

“Kurum, finansmanı saÄŸlanacak saÄŸlık hizmetlerinin teÅŸhis ve tedavi yöntemleri ile (f) bendinde belirtilen saÄŸlık hizmetlerinin türlerini, miktarlarını ve kullanım sürelerini, ödeme usul ve esaslarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile SaÄŸlık Bakanlığının görüÅŸünü alarak belirlemeye yetkilidir. Ancak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görüÅŸünün alınması (f) bendinde belirtilen ortez, protez ve diÄŸer iyileÅŸtirici nitelikteki araç ve gereçlerin miktarını, standartlarını, saÄŸlanmasını, uygulanmasını, kullanma sürelerini ve garanti süresi sonrası bakım, onarım ve yenilenmesi hususlarını kapsar. Kurum, bu amaçla komisyonlar kurabilir, ulusal ve uluslararası tüzel kiÅŸilerle iÅŸbirliÄŸi yapabilir. Komisyonların çalışma usul ve esasları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile SaÄŸlık Bakanlığının görüÅŸü alınarak Kurumca belirlenir.”

“Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve SaÄŸlık Bakanlığının görüÅŸü üzerine Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 82 – 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5/A maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki madde eklenmiÅŸtir.

“Sınai mülkiyet haklarında istisna

MADDE 5/B – (1) Türkiye’de gerçekleÅŸtirilen araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluÅŸların;

a) Kiralanması neticesinde elde edilen kazanç ve iratların,

b) Devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançların,

c) Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları hâlinde elde edilen kazançların,

ç) Türkiye’de gerçekleÅŸtirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluÅŸa atfedilen kısmının,

% 50’si kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisna, buluÅŸa yönelik hakların ihlal edilmesi neticesinde elde edilen gelirler ile buluÅŸ nedeniyle alınan sigorta veya diÄŸer tazminatlar için de uygulanır.

(2) Ä°stisnanın uygulanabilmesi için;

a) Ä°stisna uygulamasına konu buluÅŸun, 24/6/1995 tarihli ve 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluÅŸlar arasında yer alması ve buluÅŸa iliÅŸkin incelemeli sistem ile patent veya araÅŸtırma raporu sonucunda faydalı model belgesi alınması,

b) Ä°stisna uygulamasından yararlanabilecek kiÅŸilerin, 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen nitelikleri taşıması ve bu kiÅŸilerin patentli veya faydalı model belgeli buluÅŸu geliÅŸtirme yetkisini haiz bulunması ÅŸartıyla, patent veya faydalı model belgesinin sahibi ya da patent veya faydalı model belgesi üzerinde tekel niteliÄŸinde özel bir ruhsata sahip olması,

c) Ä°stisnadan yararlanılacak ilk yıl, buluÅŸun oluÅŸturacağı katma deÄŸer dikkate alınarak devir veya satış hâlindeki deÄŸerinin tespitine yönelik Maliye Bakanlığı tarafından deÄŸerleme raporu düzenlenmesi,

gerekmektedir.

(3) Ä°stisna uygulamasına patent veya faydalı model belgesinin verildiÄŸi tarihten itibaren baÅŸlanır ve ilgili patent veya faydalı model belgesi için saÄŸlanan koruma süresi aşılmamak kaydıyla bu istisnadan yararlanılabilir. Her bir mükellef tarafından yararlanılabilecek istisna tutarı; deÄŸerleme raporunda belirtilen bedelin % 50’sini, bu madde kapsamında yararlanılabilecek toplam istisna tutarı ise deÄŸerleme raporunda belirtilen bedelin % 100’ünü aÅŸamaz. BuluÅŸun üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların, patentli veya faydalı model belgeli buluÅŸa atfedilen kısmı, ayrıştırılmak suretiyle transfer fiyatlandırması esaslarına göre tespit edilir.

(4) Bu madde gelir vergisi mükellefleri hakkında da uygulanır.

(5) Ä°stisna uygulamasının kesinti suretiyle alınan vergilere ÅŸümulü yoktur. Ancak, bu madde kapsamında istisnadan yararlanılan serbest meslek kazançları ile gayrimenkul sermaye iratları üzerinden yapılacak vergi kesintisi % 50 oranında indirimli uygulanır. Kazanç ve iradı kesinti yoluyla vergilenen ve beyanname vermesi gerekmeyen mükellefler için indirimli vergi kesintisi en fazla 5 yıl süre ile uygulanır.

(6) Bu madde kapsamında istisna uygulamasından yararlanan mükellefler, 26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji GeliÅŸtirme Bölgeleri Kanunu kapsamında yer alan istisna uygulamasından ayrıca yararlanamaz.

(7) Birinci, üçüncü ve beÅŸinci fıkralarda yer alan % 50 oranını ayrı ayrı ya da birlikte sıfıra kadar indirmeye, % 100’e kadar artırmaya, bu oranları sektörler ile birinci fıkrada yer alan gelir, kazanç ve iratlar itibarıyla ya da patent veya faydalı model belgesine göre farklılaÅŸtırmaya, üçüncü fıkrada yer alan % 100 oranını % 200’e kadar artırmaya, tekrar kanuni seviyesine indirmeye, beÅŸinci fıkrada yer alan süreyi 1 yıla kadar indirmeye, tekrar kanuni seviyesine kadar çıkarmaya Bakanlar Kurulu; ikinci fıkranın (c) bendinde yer alan deÄŸerleme raporunun ÅŸekil, içerik, hazırlanması ile üçüncü fıkrada yer alan transfer fiyatlandırması suretiyle ayrıştırma yöntemi yerine satış, hasılat, gider, harcama veya benzeri unsurları dikkate alarak kazancın ayrıştırılmasında basitleÅŸtirilmiÅŸ yöntemler tespit etmeye ve bu maddenin uygulamasına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

MADDE 83 – 5520 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.

“h) 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanuna göre kurulan korumalı iÅŸyerlerinde istihdam edilen ve iÅŸ gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engelli çalışanlar için diÄŸer kiÅŸi ve kurumlarca karşılanan tutar dâhil yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının % 100’ü oranında korumalı iÅŸyeri indirimi (Ä°ndirim, her bir engelli çalışan için azami beÅŸ yıl süre ile uygulanır ve yıllık olarak indirilecek tutar, her bir engelli çalışan için asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 150’sini aÅŸamaz.). Bu bentte yer alan oranı, engellilik derecelerine göre % 150’ye kadar artırmaya veya tekrar kanuni oranına indirmeye Bakanlar Kurulu; bendin uygulamasına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemeye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüÅŸünü alarak Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

MADDE 84 – 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel ÖÄŸretim Kurumları Kanununun 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Ücretsiz okutmada; 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık BaÄŸlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık baÄŸlanmasını gerektiren kanunlar, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı, mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öÄŸretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklara öncelik verilir.”

MADDE 85 – 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı Ä°nternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla Ä°ÅŸlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bentler eklenmiÅŸtir.

“n) Birlik: EriÅŸim SaÄŸlayıcıları BirliÄŸini,

o) EriÅŸimin engellenmesi: Alan adından eriÅŸimin engellenmesi, IP adresinden eriÅŸimin engellenmesi, içeriÄŸe (URL) eriÅŸimin engellenmesi ve benzeri yöntemler kullanılarak eriÅŸimin engellenmesini,

ö) Ä°çeriÄŸin yayından çıkarılması: Ä°çerik veya yer saÄŸlayıcılar tarafından içeriÄŸin sunuculardan veya barındırılan içerikten çıkarılmasını,

p) URL adresi: Ä°lgili içeriÄŸin internette bulunduÄŸu tam internet adresini,

r) Uyarı yöntemi: Ä°nternet ortamında yapılan yayın içeriÄŸi nedeniyle haklarının ihlal edildiÄŸini iddia eden kiÅŸiler tarafından içeriÄŸin yayından çıkarılması amacıyla öncelikle içerik saÄŸlayıcısına, makul sürede sonuç alınamaması hâlinde yer saÄŸlayıcısına iletiÅŸim adresleri üzerinden gerçekleÅŸtirilecek bildirim yöntemini,”

MADDE 86 – 5651 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(3) Bu Kanun kapsamındaki faaliyetleri yurt içinden ya da yurt dışından yürütenlere, internet sayfalarındaki iletiÅŸim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diÄŸer iletiÅŸim araçları ile bildirim yapılabilir.”

MADDE 87 – 5651 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(3) Ä°çerik saÄŸlayıcı, BaÅŸkanlığın bu Kanun ve diÄŸer kanunlarla verilen görevlerinin ifası kapsamında; talep ettiÄŸi bilgileri talep edilen ÅŸekilde BaÅŸkanlığa teslim eder ve BaÅŸkanlıkça bildirilen tedbirleri alır.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

MADDE 88 – 5651 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.

“(2) Yer saÄŸlayıcı, yer saÄŸladığı hukuka aykırı içeriÄŸi bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi hâlinde yayından çıkarmakla yükümlüdür.”

“(3) Yer saÄŸlayıcı, yer saÄŸladığı hizmetlere iliÅŸkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doÄŸruluÄŸunu, bütünlüÄŸünü ve gizliliÄŸini saÄŸlamakla yükümlüdür.

(4) Yer saÄŸlayıcılar, yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yaptıkları iÅŸin niteliÄŸine göre sınıflandırılabilir ve hak ve yükümlülükleri itibarıyla farklılaÅŸtırılabilirler.

(5) Yer saÄŸlayıcı, BaÅŸkanlığın talep ettiÄŸi bilgileri talep edilen ÅŸekilde BaÅŸkanlığa teslim etmekle ve BaÅŸkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla yükümlüdür.

(6) Yer saÄŸlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer saÄŸlayıcı hakkında BaÅŸkanlık tarafından on bin Türk Lirasından yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.”

MADDE 89 – 5651 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki “ve teknik olarak engelleme imkânı bulunduÄŸu ölçüde” ibaresi çıkartılmış, aynı fıkraya aÅŸağıdaki (ç) ve (d) bentleri eklenmiÅŸ, üçüncü fıkrasında geçen “(b) ve (c)” ibaresi “(b), (c), (ç) ve (d)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“ç) EriÅŸimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif eriÅŸim yollarını engelleyici tedbirleri almakla .

d) BaÅŸkanlığın talep ettiÄŸi bilgileri talep edilen ÅŸekilde BaÅŸkanlığa teslim etmekle ve BaÅŸkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla,”

6518 SAYILI AÄ°LE VE SOSYAL POLÄ°TÄ°KALAR BAKANLIÄžININ TEÅžKÄ°LAT VE GÖREVLERÄ° HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN 1-45 MADDELER



 
6518 SAYILI AÄ°LE VE SOSYAL POLÄ°TÄ°KALAR BAKANLIÄžININ TEÅžKÄ°LAT VE GÖREVLERÄ° HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN 90-126 MADDELER
 

GENEL KÃœLTÃœR