
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 6-8 BÖLÜMLER
Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması
Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi
MADDE 23 –(1) Kullanılan malzemeye ve oluÅŸtuÄŸu kaynaÄŸa bakılmaksızın, tüketim sonucu oluÅŸan ambalaj atıkları, çevre kirliliÄŸinin azaltılması, düzenli depolama tesislerinden azami seviyede istifade edilmesi ve ekonomiye katkı saÄŸlanması amacıyla diÄŸer atıklardan ayrı olarak oluÅŸtukları yerlerde biriktirilmek zorundadır.
(2) Apartman, site yönetimleri, okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluÅŸları, hastaneler, oteller, lokantalar, büfeler, ÅŸehirlerarası otobüs terminalleri, demiryolu istasyonları, limanlar, saÄŸlık kuruluÅŸları, spor kompleksleri, marketler, satış noktaları, iÅŸ ve alışveriÅŸ merkezleri, stadyumlar gibi ambalaj atığının oluÅŸtuÄŸu benzeri yerler, ambalaj atıklarını, oluÅŸtuÄŸu noktada belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür.
(3) Organize sanayi bölgeleri yönetimleri, organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan sanayi iÅŸletmeleri ve diÄŸer sanayi iÅŸletmeleri, çevre kirliliÄŸine yol açmayacak ÅŸekilde ayrı biriktirilen ambalaj atıklarını oluÅŸtuÄŸu noktada çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz ÅŸartı aranmaksızın verirler. Ancak lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisi kuran organize sanayi bölge yönetimleri organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan katılımcılarından ambalaj atıklarını toplayabilirler.
(4) Geri kazanılabilir ambalaj ve ambalaj dışı atıkların üreticisi tarafından getirilip bırakılacağı, teknik ve idari detayları Bakanlık tarafından belirlenecek getirme merkezi oluÅŸturan satış noktaları ve alışveriÅŸ merkezleri ayrı biriktirilen ambalaj atıklarını oluÅŸtuÄŸu noktada çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz ÅŸartı aranmaksızın verirler.
(5) Belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesislerde çevre kirliliÄŸine yol açmayacak ÅŸekilde ayrı biriktirilen ambalaj atıkları oluÅŸtuÄŸu noktada, ilgili yönetim tarafından çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz ÅŸartı aranmaksızın verilir.
(6) Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan ambalaj atığı üreticileri, tüketim sonucu oluÅŸan ambalaj atıklarını çevre kirliliÄŸine yol açmayacak ÅŸekilde diÄŸer atıklardan ayrı olarak biriktirerek çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz ÅŸartı aranmaksızın verirler.
Ambalaj atıklarını ayrı toplama sistemi
MADDE 24 –(1) Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasından 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı BüyükÅŸehir Belediyesi Kanununun 7 nci maddesi kapsamında, büyükÅŸehir belediye sınırları içerisinde ilçe belediyeleri, 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesi kapsamında, belediyeler sorumludur.
(2) Belediyeler;
a) Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama-ayırma faaliyetini kendisi veya sözleÅŸme imzaladığı çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama-ayırma tesisleri ile gerçekleÅŸtirir.
b) Ambalaj atıklarını kaynağında toplama-ayırma faaliyetini kendisi gerçekleÅŸtirecek olan belediyeler toplama ayırma tesisi kurmak ve bu tesise çevre lisansı almak zorundadır.
(3) Belediyeler, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için ambalaj atıkları yönetim planını hazırlar. Piyasaya sürenler ve/veya yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸ ile sözleÅŸme yapılması durumunda ise plan sözleÅŸme imzalanan taraflar ile birlikte hazırlanır veya ilgili taraflar ambalaj atıkları yönetim planına dâhil edilir. Hazırlanan plan Bakanlığa sunulur.
(4) Kaynakta ayrı toplama çalışmaları, ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak yürütülür.
(5) Belediyeler, ambalaj atıkları yönetim planı kapsamında geliÅŸme raporlarını hazırlar ve il çevre ve ÅŸehircilik müdürlüÄŸüne sunar.
(6) Belediyeler, ambalaj atıkları yönetim planı kapsamında uygulamaya iliÅŸkin yapılacak deÄŸiÅŸiklikleri bir ay içerisinde Bakanlığa bildirir.
(7) Ambalaj atıkları yönetim planı kapsamında gerçekleÅŸtirilen çalışmaların maliyetini, sözleÅŸme yapılan piyasaya sürenler ve/veya yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸ, sözleÅŸme yapılmaması halinde belediye karşılar.
(8) Belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesisleri kapsayacak ÅŸekilde, ilgili yönetimleri tarafından, ambalaj atığı yönetim planının hazırlanması ve Bakanlığa sunulması zorunludur.
Ayrı toplama ekipmanları
MADDE 25 – (1) Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasına yönelik her türlü ekipman mavi renkli olur. Cam ambalaj atıklarının ayrı toplanması için kullanılan kumbaralar yeÅŸil ve/veya beyaz renkli olabilir.
(2) Kumbara, konteynır, iç mekan kutusu, poÅŸet ve benzeri ayrı toplama ekipmanlarının üstünde ayrı toplanacak ambalaj atıkları ile toplanmayacak atık türleri ÅŸekil ve yazı ile açık olarak belirtilir.
(3) Ambalaj atıklarının toplanmasında kullanılacak araçların kasası üzerinde;
a) “Ambalaj Atığı Toplama Aracı” ifadesi bulunur,
b) Ayrı toplanacak ambalaj atıkları yazı ve ÅŸekil ile açık olarak belirtilir,
c) İlgili belediyenin ve çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama-ayırma tesisinin iletiÅŸim bilgileri yer alır.
(4) Araçların üzerindeki yazı ve ÅŸekiller kolayca okunabilecek ve anlaşılabilecek boyutlarda tasarlanır.
Ambalaj atığı aktarma merkezi
MADDE 26 – (1) Çevre lisanslı toplama-ayırma tesisleri, ambalaj atığı yönetim planı bulunması durumunda sözleÅŸme yapılan belediye sınırları içinde bir adet ambalaj atığı aktarma merkezi kurabilir.
(2) Bu merkezler, ticaret sicil gazetesinde belirtilmek ÅŸartıyla çevre lisanslı toplama- ayırma tesislerinin ÅŸubeleri ÅŸeklinde kurularak, il çevre ve ÅŸehircilik müdürlüklerince kayıt altına alınır.
(3) Ambalaj atıkları yönetim planı kapsamında toplanan ambalaj atıkları, sadece bu merkezin baÄŸlı olduÄŸu çevre lisanslı toplama-ayırma tesisine götürülür.
(4) Ambalaj atığı aktarma merkezinin;
a) Tamamen kapalı ve zemini betondan yapılmış olması,
b) Yıkama iÅŸlemi sonrası oluÅŸan atık sular için toplama kanalları ile ızgara sistemine sahip olması,
c) Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüÄŸe konulan yönetmeliklere uygun olması,
zorunludur.
(5) Aktarma merkezlerinde sadece kısa süreli depolama yapılır. Ayırma ve presleme faaliyeti gerçekleÅŸtirilmez.
(6) Ambalaj atığı aktarma merkezinin baÄŸlı olduÄŸu toplama-ayırma tesisinin çevre lisansının iptal edilmesi halinde, ambalaj atığı aktarma merkezi de kapatılmak zorundadır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çevre Lisansı Alınması
Çevre lisansı iÅŸlemleri
MADDE 27 – (1) Ambalaj atıklarının toplanması-ayrılması, geri dönüÅŸtürülmesi ve/veya geri kazanılması amacıyla faaliyet göstermek isteyen gerçek ve tüzel kiÅŸiler, tesisleri için çevre lisansı almak zorundadır. Çevre lisansı alınması iÅŸlemlerinde Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(2) Çevre lisansına konu olan toplama-ayırma tesisleri 28 inci, geri dönüÅŸüm tesisleri ise 29 uncu maddede belirtilen kriterleri saÄŸlar.
(3) Enerji Geri kazanım tesisleri için 6/10/2010 tarihli ve 27721 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atıkların Yakılmasına İliÅŸkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(4) İl çevre ve ÅŸehircilik müdürlüÄŸü, çevre lisansı/geçici faaliyet belgesi alan tesisleri, Bakanlığa, ilgili belediyeye ve yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸa bildirir.
(5) İl çevre ve ÅŸehircilik müdürlüÄŸü, çevre lisansı/geçici faaliyet belgesi alan tesislere elektronik yazılım programı için kullanıcı kodu ve ÅŸifresi verir.
(6) Toplama-ayırma tesisi ile geri dönüÅŸüm ve/veya geri kazanım tesisleri, çevre lisanslı/ geçici faaliyet belgeli oldukları süre içerisinde toplanan-ayrılan, geri dönüÅŸtürülen veya geri kazanılan ambalaj atıklarına iliÅŸkin verileri, Ek-7’de yer alan Toplama ve Ayırma Tesisi Beyan Formunu ve Ek-8’de yer alan Geri DönüÅŸüm ve Geri Kazanım Tesisi Beyan Formunu her ay elektronik yazılım programı üzerinden gönderir.
Toplama-ayırma tesislerinin sağlaması gereken kriterler
MADDE 28 – (1) Fabrika, satış noktası ve benzeri üniteler içerisinde yapılan biriktirmeler hariç, ambalaj atıklarının toplandığı ve cinslerine göre sınıflandırılarak ayrıldığı toplama-ayırma tesislerinin;
a) Açık ve kapalı alan toplamının en az 1.000 m2olması ve bununla ilgili tapu sicil kaydını sunması,
b) Ambalaj atıklarını ayıracağı alanının kapalı olması, faaliyet gösterilen açık ve kapalı alanların zemininin beton olması,
c) Tamamen kapalı olmaması halinde, etrafı dışarıdan görülmeyecek ÅŸekilde en az iki metre yüksekliÄŸinde çevrili, temiz, bakımlı ve/veya boyalı olması,
ç) Tam zamanlı olarak en az bir çevre görevlisi istihdam etmesi,
d) Çevre lisansı alması durumunda, çevre görevlisinin tesiste çalıştığını gösterir belgelerini dört aylık dönemler halinde il çevre ve ÅŸehircilik müdürlüÄŸüne sunması,
e) Kapasiteyi karşılayacak ÅŸekilde platformlu ambalaj atığı ayırma bandı ile malzeme türüne göre ayrılacak ambalaj atıkları için, ayırma bandının kenarlarında belirli aralıklar ile ayırma gözleri ve bu gözlerin altında, türlerine göre ayrılan ambalaj atıklarının biriktirilmesi maksadıyla tesis içerisinde kolayca hareket ettirilebilecek konteynırları bulundurması,
f) En az bir pres makinesi bulundurması,
g) En az iki adet ambalaj atığı toplama aracı bulundurması, araçların, 25 inci madde hükümlerine uygun olması ve araçlara ait resmi belgeleri sunması,
ÄŸ) Yıkama iÅŸlemi sonrası oluÅŸan atık sular için toplama kanalları ile ızgara sistemi bulundurması,
h) Tesise gelen, ayrılan ve satılan ambalaj atıklarına ait bilgilerin kaydedildiği veri kayıt sistemine sahip olması,
ı) Tesiste çalışan personelin sayısına ve çalışma ÅŸartlarına uygun olarak düzenlenmiÅŸ tuvalet, lavabo, soyunma odası, yemekhane ve sosyal ünitelere sahip olması,
i) Ticaret sicil gazetesi, ticaret ya da sanayi odası faaliyet belgesi ve kapasite raporunda ÅŸirketin, ambalaj atıklarının toplanması ayrılması konusunda faaliyet gösterdiÄŸine dair bilgi bulundurması,
zorunludur.
(2) Aynı ilde tek tüzel kiÅŸilik altında birden fazla toplama-ayırma tesisine sahip olunması halinde, bütün tesislere hizmet vermek amacıyla bir çevre görevlisinin istihdam edilmesi yeterlidir.
(3) Tesiste çalışan personelin bilgi seviyesini yükseltmek için bir eÄŸitim planı oluÅŸturulur. Personele ambalaj atıklarının yönetimi, kaynağında ayrı toplanması, atıkların ayrılması, geri dönüÅŸtürülmesi, geri kazanılması, kayıtların tutulması, tesisin düzenli olarak iÅŸletilmesi, temizliÄŸi, günlük bakımı gibi konularda eÄŸitim verilir.
(4) Bakanlık ve/veya il çevre ve ÅŸehircilik müdürlüÄŸü birinci, ikinci ve üçüncü fıkrada yer alan hususlara ilave olarak bilgi veya belge isteyebilir.
Geri dönüÅŸüm/geri kazanım tesislerinin saÄŸlaması gereken kriterler
MADDE 29 – (1) Ambalaj atıklarını bir üretim süreci içerisinde orijinal amacı veya baÅŸka bir amaç için parçalayan, kıran, presleme hariç boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoÄŸunluÄŸunu arttıran, organik geri dönüÅŸüm dâhil enerji geri kazanımı hariç olmak üzere yeniden iÅŸleme yapan ve benzeri iÅŸlemleri uygulayan geri dönüÅŸüm ve/veya geri kazanım tesislerinin;
a) Faaliyet gösterilen alanının zeminin beton olması,
b) Tamamen kapalı olmaması durumunda, etrafı dışarıdan görülmeyecek ÅŸekilde en az iki metre yüksekliÄŸinde çevrili, temiz, bakımlı ve/veya boyalı olması,
c) Yıkama iÅŸlemi sonrası oluÅŸan atık sular için toplama kanalları ve ızgara sistemine sahip olması,
ç) Gelen, geri dönüÅŸtürülen ve satılan ambalaj atıklarına ait bilgilerin kaydedildiÄŸi veri kayıt sisteminin bulunması,
d) Çalışan personelinin sayısına ve çalışma ÅŸartlarına uygun olarak düzenlenmiÅŸ tuvalet, lavabo, soyunma odası, yemekhane ve sosyal ünitelerinin bulunması,
zorunludur.
(2) Tesiste çalışan personelin bilgi seviyesini yükseltmek için bir eÄŸitim planı oluÅŸturulur. Personele ambalaj atıklarının yönetimi, kaynağında ayrı toplanması, atıkların ayrılması, geri dönüÅŸtürülmesi, geri kazanılması, kayıtların tutulması, tesisin düzenli olarak iÅŸletilmesi, temizliÄŸi, günlük bakımı gibi konularda eÄŸitim verilir.
(3) Bakanlık ve/veya il çevre ve ÅŸehircilik müdürlüÄŸü birinci ve ikinci fıkrasında yer alan hususlara ilave bilgi veya belge isteyebilir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
Ambalaj komisyonu
MADDE 30 –(1) Ambalaj komisyonu Bakanlığın uygun göreceÄŸi; yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸ, ambalaj üreticileri, tedarikçiler, piyasaya sürenler, büyükÅŸehir belediyeleri, belediyeler, çevre lisanslı toplama-ayırma, geri dönüÅŸüm ve geri kazanım tesisleri, satış noktaları ve ilgili diÄŸer sektörlerin yetkili temsilcilerinden oluÅŸur. Bu komisyon, Bakanlığın talep etmesi durumunda, Bakanlık temsilcisinin baÅŸkanlığında toplanır.
(2) Ambalaj komisyonu, Bakanlığın belirleyeceÄŸi gündemle çalışmalarına baÅŸlar, bu Yönetmelik doÄŸrultusunda yürütülen çalışmaları ve uygulamaları deÄŸerlendirerek tavsiye kararları alır.
EÄŸitim ve bilgilendirme
MADDE 31 – (1) Belediyeler, ekonomik iÅŸletmeler, yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸlar, satış noktaları, çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama-ayırma, geri dönüÅŸüm ve geri kazanım tesisleri; ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, tekrar kullanımı, geri dönüÅŸümü ve geri kazanımı konularındaki rolleri, ambalajların iÅŸaretlenmesi, yıllık geri kazanım hedefleri ile gerçekleÅŸme oranları konularında tüketicileri ve kamuoyunu bilgilendirmekle, ambalaj atıklarının yönetimine iliÅŸkin eÄŸitim çalışmaları yürütmekle, ambalaj ve ambalaj atığı yönetimine iliÅŸkin duyarlılığı geliÅŸtirmek üzere sosyal sorumluluk projeleri yapmakla veya bu amaçla yapılan çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.
Bildirimlerin ve belgelendirmelerin doÄŸruluÄŸu
MADDE 32 –(1) Bakanlık ve/veya il çevre ve ÅŸehircilik müdürlüÄŸü; piyasaya sürenler, ambalaj üreticileri, tedarikçiler, yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸ, çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama-ayırma, geri dönüÅŸüm ve geri kazanım tesisleri tarafından yapılan bildirim ve belgelendirmeleri inceler ve çalışmaları denetler. Bakanlık tarafından gerekli görülmesi halinde ilgili taraflar bildirim ve belgelendirmelerini yeminli mali müÅŸavire inceletir, inceleme raporunu Bakanlığa sunar. Yapılan bildirim ve belgelendirmelerin doÄŸru olmadığının tespit edilmesi halinde bu YönetmeliÄŸin 34 üncü maddesine göre iÅŸlem yapılır.
Denetim
MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki bütün faaliyetlerin, ilgili mevzuata uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetleme yetkisi Bakanlık merkez teÅŸkilatı ile il çevre ve ÅŸehircilik müdürlüÄŸüne aittir.
İdari yaptırım
MADDE 34 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında 2872 sayılı Kanunda öngörülen müeyyideler uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 35 –(1) 24/6/2007 tarihli ve 26562 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü YönetmeliÄŸi yürürlükten kaldırılmıştır.
YetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸ yetkisinin yenilenmesi
GEÇİCİ MADDE 1 –(1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce Bakanlıktan yetki alan yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸ; bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren bir yıl içerisinde yetkisini yenilemek üzere yeniden Bakanlığa baÅŸvurmak zorundadır.
Ambalaj atıkları yönetim planlarının sürekliliÄŸi
GEÇİCİ MADDE 2 –(1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce Bakanlık tarafından uygun bulunan ambalaj atıkları yönetim planları, bu YönetmeliÄŸin hükümlerine uygun olarak yürütülür.
Belgelendirme yükümlülüÄŸü
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) 2011 yılı belgelendirme yükümlülüÄŸü, 31/12/2011 tarihine kadar 24/6/2007 tarihli ve 26562 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü YönetmeliÄŸinin 18 inci ve 23 üncü maddeleri uyarınca uygulanmaya devam edilir.
(2) 2010 yılına mahsus olmak üzere metal ambalaj atıkları için belgelendirme yükümlülüÄŸünü yerine getirmeyen piyasaya sürenlere, bu YönetmeliÄŸin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uygulanmaz.
(3) 2011 yılına mahsus olmak üzere metal ambalaj atıkları için belgelendirme yükümlülüÄŸünde 31/12/2011 tarihine kadar 24/6/2007 tarihli ve 26562 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü YönetmeliÄŸinin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde yer alan lisans ÅŸartı aranmaz.
(4) Metal ambalaj atıkları için belgelendirme yükümlülüÄŸünde 31/12/2014 tarihine kadar bu YönetmeliÄŸin 18 inci maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan lisans ÅŸartı aranmaz.
Ayrı bertaraf edilmesi gereken ambalaj atıkları
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Kullanımları sonrasında toplanması, taşınması, ayrılması, geri dönüÅŸümü, geri kazanımı ve bertarafı 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü YönetmeliÄŸi, 14/3/2005 tarihli ve 25755 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Atıkların Kontrolü YönetmeliÄŸi ve 30/7/2008 tarihli ve 26952 sayılı Atık YaÄŸların Kontrolü YönetmeliÄŸi kapsamında yer alan ambalajların ekonomik iÅŸletmeler tarafından bildirimleri 1/1/2013 tarihinden itibaren yapılır.
Yürürlük
MADDE 36 – (1) Bu YönetmeliÄŸin;
a) 18 inci maddesi 1/1/2012 tarihinde,
b) DiÄŸer hükümleri ise yayımı tarihinde,
yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
MADDE 37 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Åžehircilik Bakanı yürütür.
Ekleri için tıklayınız.