
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
6191 SAYILI SÖZLEÅžMELİ ERBAÅž VE ER KANUNU 1-9 MADDELER
Kanun No. 6191 | Kabul Tarihi: 10/3/2011 |
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1-(1) Bu Kanunun amacı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) Genelkurmay BaÅŸkanlığınca lüzum görülen erbaÅŸ ve er kadrolarında, kritik ve uygun görülen görevlerde, yetiÅŸmiÅŸ personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla istihdam edilecek sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin; temini, yetiÅŸtirilmeleri, görevde yükselmeleri, tertip edilmeleri, geçici görevlendirilmeleri, hizmet ÅŸartları, görev ve hakları, yükümlülükleri, ayırma ve ayrılmaları ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Tanımlar
MADDE 2-(1) Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Askerî eÄŸitim: SözleÅŸmeli er adaylarına okul, kurum, sınıf okulu, kıtalar veya eÄŸitim merkezlerinde yaptırılacak olan kadro görevine yönelik eÄŸitimi,
b) Ön sözleÅŸme: Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) birlik, karargâh, kurum ve kuruluÅŸları ile sözleÅŸmeli er adayları arasında; askerî eÄŸitime alınmaları konusunda yapılan ve askerî eÄŸitim dönemi baÅŸlangıcı ile sözleÅŸme yapılıncaya kadar geçecek süreyi kapsayan sözleÅŸmeyi,
c) SözleÅŸme: Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) birlik, karargâh, kurum ve kuruluÅŸları ile sözleÅŸmeli er adaylarından askerî eÄŸitimi baÅŸarıyla tamamlayanlar arasında yapılan, baÅŸlangıçta üç yıldan az olmamak ÅŸartıyla en fazla dört yıl, müteakiben bir yıldan az üç yıldan fazla olmayan ve hizmet yükümlülüÄŸü getiren, yönetmelikte belirtilen örneÄŸine göre hazırlanmış olan sözleÅŸmeyi,
ç) SözleÅŸmeli er adayı: SözleÅŸmeli er yetiÅŸtirilmek amacıyla ön sözleÅŸme yapılarak askerî eÄŸitime alınanları,
d) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er: ErbaÅŸ ve er kadro görev yerlerinde, bu Kanun esaslarına göre istihdam edilenleri,
e) SözleÅŸme yılı: SözleÅŸmenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi ay ve günü baÅŸlangıç olarak kabul eden ve bu tarihten itibaren geçen her bir yıllık süreyi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kaynak, YetiÅŸtirme, Hizmet Åžartları, Yedeklik Dönemi, Görev ve SözleÅŸme Süreleri
Kaynak
MADDE 3-(1) SözleÅŸmeli er kaynaklarını; en az ilköÄŸretim veya yurtdışındaki dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaÅŸ ve er olarak tamamlamış ve terhislerinin üzerinden üç yıldan fazla süre geçmemiÅŸ, düzeltilmemiÅŸ nüfus kaydına göre yirmialtı yaşından gün almamış olanlar teÅŸkil eder.
(2) Askerî okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun iliÅŸikleri kesilen personel sözleÅŸmeli er olarak alınmaz.
(3) SözleÅŸmeli erlik için aÅŸağıdaki nitelikler aranır:
a) Türk vatandaşı olmak.
b) Bu Kanunda belirtilen öÄŸrenim ile ilgili ÅŸartları taşımak.
c) SaÄŸlık ile ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri SaÄŸlık YeteneÄŸi YönetmeliÄŸinde belirtilen ÅŸartları taşımak.
ç) Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak.
d) Cezaları ertelenmiÅŸ, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiÅŸ, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiÅŸ veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiÅŸ olsa dahi;
1) Devletin güvenliÄŸine karşı iÅŸlenen suçlar, halkı askerlikten soÄŸutmak, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aÅŸağılama ile zimmet, irtikâp, iftira, rüÅŸvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, cinsel saldırı, cinsel taciz, kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuÅŸ, gayri tabii mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya ÅŸeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından,
2) Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat ve isyan suçlarından,
3) 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 148 inci maddesinde belirtilen suçlardan,
birisinden mahkûm olmamak.
e) Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir suçtan bir ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkûm olmamak.
f) Güvenlik soruÅŸturması olumlu sonuçlanmış olmak.
g) Yapılacak fiziki kabiliyet testi ve mülakatlarda baÅŸarılı olmak.
(4) Asgari tugay veya eÅŸidi birlik komutanı veya kurum amiri tarafından haklarında “sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er olur” belgesi düzenlenen personelin müracaatları öncelikle kabul edilir.
SözleÅŸme, hizmet ÅŸartları ve yedeklik dönemi
MADDE 4-(1) SözleÅŸmeli er adayları, ön sözleÅŸme yapılarak askerî eÄŸitime alınır. Askerî eÄŸitimi baÅŸarı ile tamamlayanlarla, dört yıldan fazla olmamak kaydıyla en az üç yıllık sözleÅŸme yapılır. Müteakip sözleÅŸmeler, bir yıldan az üç yıldan fazla olmamak ÅŸartıyla azamî yirmidokuz yaşın bitirildiÄŸi yılın aralık ayı sonuna kadar uzatılabilir.
(2) Sıkıyönetim, seferberlik, savaÅŸ veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hâllerde ihtiyaç duyulanların sözleÅŸme süreleri, talebe ve yaÅŸ haddine bakılmaksızın Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının istemi üzerine ve durumun devamı müddetince, Genelkurmay BaÅŸkanının onayı ile uzatılabilir.
(3) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler ile sözleÅŸmeli er adayları, asker kiÅŸi sayılırlar. SözleÅŸmeli erbaÅŸlar, muvazzaflık hizmetinde olan emsal rütbedeki erbaÅŸların üstü, emsal rütbedeki uzman erbaÅŸların astıdır. SözleÅŸmeli erbaÅŸlar hakkında rütbenin geri alınması feri cezası uygulanmaz.
(4) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler istihdam edildikleri kadro görevleri ile 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaÅŸ ve erler için belirtilen görevleri yaparlar. Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler hakkında, erbaÅŸ ve erlere iliÅŸkin hükümler uygulanır.
(5) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin sınıfları, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca deÄŸiÅŸtirilebilir.
(6) Sefer görev emirleri, askerlik yükümlülüÄŸünü yerine getirdikleri sınıf, branÅŸ ve statüye göre çıkarılır.
(7) Terhis kaydı, yedeklik yoklaması, hizmete celp, eÄŸitim ve tatbikat gibi yedeklik dönemine iliÅŸkin olarak bu Kanunda düzenlenmeyen hususlarda, 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu ile 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Rütbe Bekleme Süreleri, SözleÅŸmenin Yenilenmesi ve Feshi
Rütbe bekleme süreleri ve sözleÅŸmenin yenilenmesi
MADDE 5-(1) SözleÅŸmeli erlikte en az iki yılını tamamlayanlar, kadro görev yeri uygunsa liyakat durumu da dikkate alınarak yönetmelikte belirtilen esaslar dâhilinde sözleÅŸmeli onbaşılığa; sözleÅŸmeli onbaşılıkta en az iki yılını tamamlayanlar, kadro görev yeri uygunsa liyakat durumu da dikkate alınarak yönetmelikte belirtilen esaslar dâhilinde sözleÅŸmeli çavuÅŸluÄŸa geçirilir.
(2) Her sözleÅŸme süresinin sona erme tarihinden en az üç ay önce, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler sözleÅŸmeyi yenileyeceklerine dair yazılı bildirimde bulunmadıkları takdirde, sözleÅŸme kendiliÄŸinden sona erer.
(3) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler, sözleÅŸme süreleri sona ermeden sözleÅŸmelerini tek taraflı olarak feshedemezler. Ancak, ilk sözleÅŸmeyi müteakip yapılacak sözleÅŸmelerin süresi bitmeden, fesih talebine iliÅŸkin sebepleri Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca yönetmelikte belirtilen hizmet gerekleri ve koÅŸullar gözetilerek uygun olduÄŸuna karar verilen sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin sözleÅŸmeleri idarece feshedilebilir. Bu ÅŸekilde sözleÅŸmeleri feshedilenler, 7 nci maddenin beÅŸinci ve altıncı fıkraları ile 8 inci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen haklardan istifade ederler.
SözleÅŸmenin idarece feshi
MADDE 6-(1) SözleÅŸmeli er adaylarının ön sözleÅŸmeleri, aÅŸağıdaki nedenlerle süresinin bitiminden önce feshedilir:
a) Yönetmelikte belirtilen yetkili kurullarca, askerî eÄŸitim esnasında baÅŸarısız veya disiplinsiz olduÄŸuna karar verilmek.
b) Yetkili saÄŸlık kurullarınca askerî eÄŸitime ve/veya göreve devam edemez kararı verilmiÅŸ olmak.
c) SözleÅŸmeli er adayı olma ÅŸartlarından herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılmak veya sözleÅŸme süresi içinde bu ÅŸartlardan herhangi birini kaybetmek.
ç) Askerî eÄŸitimin üçte birine katılmamak.
(2) Ön sözleÅŸme döneminde görevlerini icra ederken veya görevleri dolayısıyla bir saldırıya veya kazaya uÄŸrayan ya da bir meslek hastalığına yakalanma neticesinde askerî eÄŸitimin üçte birine devam etmeyerek baÅŸarısız kabul edilenler, bir kez olmak üzere sonraki dönemde açılacak askerî eÄŸitime planlanırlar. İstekli olmaları, aranan saÄŸlık ve diÄŸer niteliklerini korumaları hâlinde yeniden ön sözleÅŸme yapılarak eÄŸitime alınırlar.
(3) Ön sözleÅŸme döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri ile iliÅŸikleri kesilen personelden, peÅŸin olarak ödenen ücret ve ücretle birlikte ödenen diÄŸer tüm özlük haklarının, çalışılmayan günlere ait kısmı geri alınır.
(4) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin sözleÅŸmeleri, aÅŸağıdaki nedenlerle sözleÅŸme süresinin bitiminden önce feshedilir:
a) Disiplinsizlik ve ahlâki durum nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapamayacağı, sıralı amirlerinin her türlü bilgi ve belgeye dayanarak düzenleyeceÄŸi nitelik belgesi ile anlaşılmak.
b) Yetersizlik ve görevde baÅŸarısız olma nedeniyle kendisinden istifade edilemeyeceÄŸi, sıralı amirlerinin her türlü bilgi ve belgeye dayanarak düzenleyeceÄŸi nitelik belgesi ile anlaşılmak.
c) Disiplin mahkemelerince ve disiplin amirlerince verilen oda veya göz hapsi cezası da dâhil olmak üzere, kararın kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren geriye doÄŸru, son bir yıl içinde toplam otuz gün ve daha fazla oda veya göz hapsi cezasına mahkûm olmak.
ç) Yasa dışı siyasi, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunmak, tutum ve davranışlarıyla bu görüÅŸleri benimsediÄŸi tespit edilmek.
d) SözleÅŸmeli er olmak için gerekli nitelik ve ÅŸartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılmak veya sözleÅŸme süresi içinde bu niteliklerinden herhangi birini kaybetmek.
e) Yabancı uyruklu kiÅŸilerle yapılan evliliklerde, evlilikleri ilgili mevzuatta belirtilen esaslar dâhilinde Genelkurmay BaÅŸkanlığınca uygun görülmemek veya çeÅŸitli nedenlerle Türk vatandaÅŸlığını kaybetmek.
f) Yetkili saÄŸlık kurullarınca ilgili yönetmelik doÄŸrultusunda verilen kararlara göre sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er olarak göreve devamı mümkün olmamak.
g) İstihdam edildikleri sınıf ve branÅŸlarda görev yapamayacaklarına dair yetkili saÄŸlık kurullarınca karar verilenlerden, idarece baÅŸka bir sınıfta istihdamına gerek duyulmamak.
ÄŸ) Herhangi bir suç sebebiyle doksan günden fazla tutuklu kalmak ve göreve baÅŸlama tarihinden önce iÅŸlediÄŸi 3 üncü maddede belirtilen bir suç nedeniyle soruÅŸturması devam edenlerden, haklarında verilecek olan mahkûmiyet hükmü göreve baÅŸladıktan sonra kesinleÅŸmiÅŸ olmak.
(5) SözleÅŸmesi feshedilerek iliÅŸiÄŸi kesilenler, yedekte erbaÅŸ ve er kaynağına alınırlar.
(6) Dördüncü fıkranın (f) ve (g) bentleri gereÄŸince sözleÅŸmeleri idarece feshedilenler 7 nci maddenin beÅŸinci ve altıncı fıkralarında belirtilen haklardan istifade ederler.
(7) Görevde baÅŸarısız olma ve kendilerinden istifade edilememe hâlleri ile bunlara yapılacak iÅŸlemler yönetmelikle düzenlenir.
(8) SözleÅŸmenin yapılmasını müteakip; barışta ve savaÅŸta, görevini icra ederken veya görevi dolayısıyla bir saldırıya veya kazaya uÄŸrayan ya da bir meslek hastalığına yakalananlar hariç olmak üzere, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin hava deÄŸiÅŸimi ve istirahat süresinin toplamı, istirahat ve hava deÄŸiÅŸiminin baÅŸladığı tarihten geriye doÄŸru son bir yıl içerisinde (yatarak tedavi olma süresi hariç) üç ayı geçemez. Sürenin hesaplanmasına en son alınan hava deÄŸiÅŸimi ve istirahat süresi dâhil edilir. Hava deÄŸiÅŸimi ve istirahat süresi üç ayı geçenlerin sözleÅŸmeleri feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile iliÅŸikleri kesilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Özlük Hakları, Sosyal Haklar, İzin, Kıyafet ve Barınma
Sosyal güvenlik ve mali haklar
MADDE 7-(1) SözleÅŸmeli er adayları ile sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler; ön sözleÅŸme yapılması ile birlikte 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Prime esas kazançların hesabında; sözleÅŸmeli er adayı, sözleÅŸmeli er ve sözleÅŸmeli onbaşı olarak istihdam edilenler için uzman onbaşıların, sözleÅŸmeli çavuÅŸ olarak istihdam edilenler için ise uzman çavuÅŸların prime esas kazanç tutarları esas alınır.
(2) SözleÅŸmeli er adaylarına, sözleÅŸmeli erlerin birinci hizmet yılı için öngörülen ücretin üçte ikisi oranında, aynı esas ve usuller çerçevesinde aylık ücret ödenir. Ödemeler, her ayın başında peÅŸin olarak yapılır. SözleÅŸmeli er adayları, ön sözleÅŸme tarihinden itibaren ücrete hak kazanırlar. SözleÅŸmeli er adaylarının, ön sözleÅŸme dönemindeki iaÅŸe ve ibateleri, Devlet tarafından karşılanır.
(3) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere, sözleÅŸme tarihinden geçerli olarak, onaltı yaşından büyükler için belirlenen asgari ücret brüt tutarının hizmet yıllarına göre bu Kanuna ekli (1) sayılı Cetvelde belirlenen oran ile çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden aylık ücret verilir. Ekli (l) sayılı Cetvelde belirlenen oran, komando birliklerinde görevli sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere yüzde sekiz, sınır birliklerinde görevli sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere yüzde üç arttırımlı uygulanır. SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere ödenecek ücretten, damga vergisi dışında herhangi bir vergi kesilmez.
(4) SözleÅŸmeli er adayları ile sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerden uçuÅŸ, paraÅŸüt, denizaltı, dalgıç ve kurbaÄŸa adam hizmetlerinde görevlendirilenlere, bu hizmetlerde görevlendirilen ve aynı uçuÅŸ, dalış ve atlayış hizmet süresinde bulunan astsubaylara 28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı UçuÅŸ, ParaÅŸüt, Denizaltı, Dalgıç ve KurbaÄŸa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu esaslarına göre hizmet yılları itibarıyla ödenen uçuÅŸ, dalış ve atlayış tazminatlarının yüzde yirmibeÅŸi tutarında aylık uçuÅŸ, dalış ve atlayış tazminatı ilaveten ödenir. Ayrıca, bu kapsamda bulunanlar hakkında 2629 sayılı Kanunun ÅŸehitlik ve sakatlık tazminatı hükümleri uygulanır. Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında görev yapan sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma TeÅŸkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 21 inci maddesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında görev yapan sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere ise 9/7/1982 tarihli ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununun 16 ncı maddesinde öngörülen ödeme tutarının yüzde kırkı, aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir. Tutuklanan, firar eden veya izin tecavüzünde bulunan ve cezası infaz edilmekte olan sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin ücret ve diÄŸer ödemeleri hakkında 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 65 inci maddesi hükümleri uygulanır.
(5) Kendi kusurları olmaksızın veya ilk sözleÅŸmesini yahut müteakip sözleÅŸme süresini bitirmesinden dolayı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere, ayrıldıkları tarihteki onaltı yaşından büyükler için uygulanmakta olan brüt asgari ücret tutarının, bu Kanuna ekli (2) sayılı Cetvelde hizmet yıllarına göre belirlenen oran ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılır. Bu ödemeden, damga vergisi hariç herhangi bir vergi kesilmez.
(6) ÇeÅŸitli nedenlerle Türk vatandaÅŸlığını kaybedenlerin yahut disiplinsizlik, ahlaki durum veya diÄŸer nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetlerinde kalması uygun görülmeyerek sözleÅŸmeleri feshedilenlere, beÅŸinci fıkrada öngörülen ödeme yapılmaz. SaÄŸlık yahut bulunduÄŸu kadronun kaldırılması sebebiyle sözleÅŸme yılını tamamlayamadan ayrılmak mecburiyetinde kalanlara, sözleÅŸmeli olarak görev yaptığı yıllara ait ödeme tutarına, hizmet ettiÄŸi ve tamamlayamadığı sözleÅŸme yılına ait ödeme tutarının oniki aya eÅŸit olarak bölünmek suretiyle hizmet ettiÄŸi her aya isabet eden miktarda ilave edilerek ödeme yapılır.
(7) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerden ayrıldıktan sonra ilgili mevzuatına göre kamu kurum ve kuruluÅŸlarında istihdam edilenler ile iÅŸ kanunlarına tabi olarak çalışanların emekli olmaları durumunda; ilgili mevzuatına göre ödenecek emekli ikramiyesi, iÅŸ sonu tazminatı ve kıdem tazminatının hesabında, bu maddenin beÅŸinci ve altıncı fıkralarına göre yapılan ödemede esas alınan hizmet süreleri dikkate alınmaz.
(8) Görevde iken iÅŸledikleri kasıtlı suçlardan haklarında dava açılan ancak, yargılama sırasında sözleÅŸme süresinin bitmesi nedeniyle kendi istekleri ile ayrılan sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere, yargılama sonuçlanıp kesinleÅŸinceye kadar beÅŸinci fıkrada öngörülen ödeme yapılmaz. Yargılama sonucunda beraat edenlere hak ettikleri bu ödeme yapılır, mahkûm olanlara ise yapılmaz.
(9) Vefat eden sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin kanuni mirasçılarına, bu maddenin beÅŸinci ve altıncı fıkralarında öngörülen ödeme aynen yapılır.
(10) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, mevzuatı uyarınca kendilerine veya hak sahiplerine aylık baÄŸlananlara, beÅŸinci ve altıncı fıkralarda öngörülen ödemeler yapılmaz.
İzin, sosyal haklar, tertip edilme ve kuvvet değiştirme
MADDE 8-(1) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerden barışta ve savaÅŸta görev esnasında veya görev dışında görevlerinden dolayı bir saldırıya veya kazaya uÄŸrayan veya bir meslek hastalığına yakalananların, iyileÅŸinceye kadar iliÅŸikleri kesilmez, izinli sayılırlar. Sıhhî arızası devam edenler ve kendisinden istifade edilemeyeceÄŸi anlaşılanlar hakkında 5510 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.
(2) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerden;
a) Kendi kusurları olmaksızın idare tarafından sözleÅŸmeleri yenilenmeyenler ile sözleÅŸme süresi içinde vefat, bir yıl içerisinde 6 ncı maddede belirtilen süreden daha fazla hava deÄŸiÅŸimi süresini geçirme, bulunduÄŸu kadronun kaldırılması, istihdam edildiÄŸi kadronun saÄŸlık niteliÄŸini kaybetme nedenleriyle sözleÅŸmeleri sona erenler, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er olarak hizmet ettikleri süre kadar,
b) SözleÅŸme süresi sonunda kendi istekleriyle sözleÅŸmelerini yenilemeyenler ile istihdam edildiÄŸi kuvvetinin deÄŸiÅŸtirilmesi yahut sınıfının kaldırılması sebebiyle kendi istekleri üzerine sözleÅŸmesini feshedenler, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er olarak hizmet ettikleri sürenin yarısı kadar,
müddetle genel saÄŸlık sigortalısı sayılmaya devam olunur. Bu ÅŸekilde genel saÄŸlık sigortalısı sayılmaya devam olunanların sigortalı hissesi dâhil genel saÄŸlık sigortası primleri, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katı üzerinden, Milli Savunma Bakanlığı veya İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından ödenir. Genel saÄŸlık sigortası priminin ödenmeye devam olunacağı dönem içerisinde, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde belirtilen sigortalılık hâllerinden biri kapsamında sigortalı olmayı gerektiren bir iÅŸte çalışanların, bu ÅŸekilde çalışmaları sebebiyle adlarına genel saÄŸlık sigortası primi ödenen süreler için bu fıkra hükümlerine göre genel saÄŸlık sigortası primi ödenmez.
(3) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin vefatı hâlinde, 211 sayılı Kanunun 66 ncı maddesinin (b) fıkrası hükmü uygulanır.
(4) SözleÅŸmeleri saÄŸlık nedeniyle sona erenlerden; sözleÅŸmelerinin sona ermesine neden olan sıhhî arızalarının tedavisine devam edilenlere, sözleÅŸme sona erme tarihinden baÅŸlamak ÅŸartıyla oniki ayı geçmemek üzere tedavi süresince, görevdeki emsallerinin 7 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre almış oldukları aylık net ücretin üçte ikisi her ay saÄŸlık yardımı olarak kurumlarınca ödenir. Bu ödemeden hiçbir kesinti yapılmaz. Ödemeye iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Ancak, sözleÅŸme sona erme tarihinden itibaren oniki ay içerisinde sözleÅŸmenin sona ermesine neden olan sıhhî arızasından dolayı, malûllük aylığına hak kazananlara, hak kazandıkları tarihten itibaren söz konusu yardım kesilir.
(5) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin barışta her yıl kırkbeÅŸ gün izin alma hakkı vardır. Bu müddete yol dâhil deÄŸildir. Bu iznin onbeÅŸ günü mazeret izni olarak kullanılır. Yıllık izinlerin verilmesi, zamanı ve süresi hizmetin aksamaması esas alınmak suretiyle kıta, karargâh ve kurum amirlerince düzenlenir. OnbeÅŸ günlük mazeret izni dışında sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere;
a) Ana, baba, eÅŸ, çocuk ve kardeÅŸlerinin ölümü hâlinde on gün,
b) Yangın, deprem ve su baskını gibi olaÄŸanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içerisinde otuz güne kadar,
mazeret izni verilebilir. Verilen mazeret izinleri yıllık izne mahsup edilmez. İzinler, ilgili yönetmelik esaslarına göre düzenlenir.
(6) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin giyecek, bakım ve barınmaları ile iaÅŸeleri erbaÅŸ ve erler gibi Devlet tarafından saÄŸlanır. Bunlara, bu kapsamda baÅŸkaca bir ödeme yapılmaz. SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin giyim, kuÅŸam istihkakları, ilgili bakanlıklarca düzenlenecek istihkak ve tahsis listelerinde gösterilir.
(7) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin kıyafetleri ile rütbelerinin ÅŸekli ve niteliÄŸi ilgili yönetmelikte gösterilir. SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin silahları kadro silahıdır.
(8) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin günlük faaliyet programı ve hafta sonu izinleri, 1111 sayılı Kanun gereÄŸi askerlik yapanlarda olduÄŸu gibidir. SözleÅŸme ve görev süresince kışlada iskân edilirler.
(9) SözleÅŸmeli erler bir defaya mahsus olmak üzere tertip edilir. Ancak ihtiyaç hâlinde baÅŸka bir birliÄŸe tertip edilebilirler. Bu ÅŸekilde tertip edilen personele 1111 sayılı Kanunda erbaÅŸ ve erlere iliÅŸkin hükümler uygulanır.
(10) SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin, istihdam edildikleri kadro görev yerlerinin baÄŸlı olduÄŸu kuvvetin deÄŸiÅŸmesi durumunda kuvvetleri, ilgili Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının görüÅŸleri alındıktan sonra Genelkurmay BaÅŸkanlığı tarafından deÄŸiÅŸtirilebilir.
(11) Kendi kusurları olmaksızın sözleÅŸmesi feshedilenler ile kendi isteÄŸi ile sözleÅŸmesini yenilemeyenler veya ayrılanlar, ilgili mevzuattaki ÅŸartları saÄŸlamak ÅŸartıyla uzman erbaÅŸlığa veya astsubaylığa baÅŸvurabilirler. BaÅŸvuruda bulunan sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere yönetmelikte belirtilen esaslar dâhilinde öncelik verilir.
Özel hükümler ve yönetmelik
MADDE 9-(1) Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde, 1111 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.
(2) SözleÅŸmeli er temin etmekten sorumlu birimler, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerde aranacak nitelikler, “sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er olur” belgesi düzenleme esasları, müracaat ÅŸekli ve zamanı, müracaatın kabul edilmesi, sınav merkezi olarak tespit edilecek komutanlıkların belirlenmesi, sınav heyetlerinin oluÅŸturulması, sözleÅŸmeli onbaşılığa veya sözleÅŸmeli çavuÅŸluÄŸa yükseltilme, sözleÅŸme yapma ve feshi, askerî eÄŸitim, deÄŸerlendirmeye esas alınacak nitelik belgesi, görevde baÅŸarısız olma ve kendilerinden istifade edilememe hâlleri ve bunlara yapılacak iÅŸlemler ile diÄŸer hususlardaki usul ve esaslar altı ay içerisinde Milli Savunma Bakanlığı ve İçiÅŸleri Bakanlığınca müÅŸtereken yürürlüÄŸe konulan yönetmelikle düzenlenir.
DEVAMI 6191 SAYILI SÖZLEÅžMELİ ERBAÅž VE ER KANUNU 10-12 MADDELER (YAÅž KARARIYLA İLİŞİKLERİ KESİLENLER HAKKINDAKİ GEÇİCİ 32. MADDE) İ OKUMAK İÇİN LÜTFEN AÅžAÄžIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/239/6191-sayili-szlesmeli-erbas-ve-er-kanunu-10-12-maddeler-yas-karariyla-ilisikleri-kesilenler-hakkindaki-geici32-madde