![Madencilik Kültürü](http://www.marbleport.com/images/madenci.bmp)
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARÄ°HTE DOÄžAL TAÅž VE TAÅžLARIN DÄ°LÄ°
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGÄ°NLEÅžTÄ°RME
- PATLAYICI MADDE ATEÅžLEYÄ°CÄ° YETERLÄ°LÄ°K BELGESÄ°
- GENEL KÃœLTÃœR
- MADENCÄ°LÄ°K Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KAYNAKLAR VE KAYNAK LÄ°NKLERÄ°
- SERAMÄ°K
- ABD'YE Ä°HRACAT
HÄ°KAYELER TECRÃœBELER
6524 SAYILI (HSYK HAKKINDA) BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
![](http://www.marbleport.com/culture/1393419334.jpg)
BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
MADDE 1- 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “aÅŸmamak üzere” ibaresinden sonra gelmek üzere “Bakanlıkça” ibaresi eklenmiÅŸ, ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve dördüncü fıkrasında yer alan “ilgisine göre Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca veya” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 2- 2802 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Hâkim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluÅŸlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesi Bakanlık tarafından yapılır.”
MADDE 3- 2802 sayılı Kanunun 119 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 119- Hâkim ve savcıların hak ve ödevi olan meslek içi eÄŸitimleri Türkiye Adalet Akademisince yaptırılır. Bu eÄŸitimin usul ve esasları, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun görüÅŸü alınarak Türkiye Adalet Akademisince hazırlanan yönetmelikte belirlenir.”
MADDE 4- 29/3/1984 tarihli ve 2992 sayılı Adalet Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 16/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan “onbeÅŸ” ibaresi “yirmi beÅŸ”, üçüncü fıkrasında yer alan “on’una” ibaresi “yirmisine” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 5- 23/7/2003 tarihli ve 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 6- 4954 sayılı Kanunun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 8- BaÅŸkanlık, BaÅŸkan ile üç baÅŸkan yardımcısından oluÅŸur.
BaÅŸkan yardımcılarının sorumlu olduÄŸu birimler BaÅŸkan tarafından belirlenir.”
MADDE 7- 4954 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, ikinci fıkrasında yer alan “Yönetim Kurulunca” ibaresi “BaÅŸkan tarafından” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“BaÅŸkan, Bakan tarafından Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf adli ve idari yargı hâkim ve savcıları ile bu sınıftan sayılanlar, hukuk profesörleri, en az yirmi yıl fiilen mesleÄŸi icra etmiÅŸ avukatlar veya en az yirmi yıl fiilen mesleÄŸi icra etmiÅŸ birinci sınıf noterlerden muvafakatleri alınarak gösterilen üç aday arasından Bakanlar Kurulunca dört yıl süre ile seçilip görevlendirilir veya atanır. BaÅŸkan yardımcıları, yukarıda sayılanlar arasından Bakan tarafından görevlendirilir veya atanırlar. Süresi biten BaÅŸkan bir dönem daha aynı usulle yeniden seçilip görevlendirilebilir veya atanabilir.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
MADDE 8- 4954 sayılı Kanunun 11 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Hizmet birimleri ve görevleri
MADDE 11- BaÅŸkanlığın hizmet birimleri; EÄŸitim Merkezi BaÅŸkanlığı, Ä°nsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı, Strateji GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanlığı, Dış Ä°liÅŸkiler ve Projeler Daire BaÅŸkanlığı ile Bilimsel Çalışmalar ve Enformasyon Daire BaÅŸkanlığıdır.
EÄŸitim Merkezi BaÅŸkanlığı, adli, idari ve askerî yargı hâkim ve savcıları, avukat ve noterler ile adalet hizmetlerine yardımcı personelin meslek öncesi ve meslek içi eÄŸitimi ve geliÅŸmesi için faaliyette bulunur. Bu faaliyetler, Meslek Öncesi EÄŸitimi Daire BaÅŸkanlığı ile Meslek Ä°çi ve Hizmet Ä°çi EÄŸitim Daire BaÅŸkanlığı eliyle yürütülür.
BaÅŸkan yardımcılarından biri, aynı zamanda EÄŸitim Merkezi BaÅŸkanıdır. BaÅŸkan yardımcılarından diÄŸeri; Ä°nsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığının görevlerinin yerine getirilmesinden sorumludur. BaÅŸkan yardımcılarından bir diÄŸeri ise; Dış Ä°liÅŸkiler ve Projeler Daire BaÅŸkanlığı ile Bilimsel Çalışmalar ve Enformasyon Daire BaÅŸkanlığının görevlerinin yerine getirilmesinden sorumludur.
Daire baÅŸkanlıklarına birinci sınıfa ayrılmış adli ve idari yargı hâkim ve savcıları arasından muvafakatleri alınarak Bakan tarafından atama yapılır. Strateji GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanlığına ise dört yıllık yüksek öÄŸretim mezunlarından, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görevlerde on iki yıl hizmeti bulunan ve aynı Kanunun 48 inci maddesinde aranan ÅŸartlara sahip olanlar arasından da atama ya da görevlendirme yapılabilir.
Daire baÅŸkanlıklarında yeteri kadar ÅŸube müdürü ve idari personel görev yapar. Daire baÅŸkanlıklarının ve ÅŸube müdürlüklerinin görevleri ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 9- 4954 sayılı Kanunun 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir .
“MADDE 12- Genel Kurul; Bakan, Bakanlık MüsteÅŸarı, TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanı, Ceza Ä°ÅŸleri Genel Müdürü, Hukuk Ä°ÅŸleri Genel Müdürü, Kanunlar Genel Müdürü, Avrupa BirliÄŸi Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, Uluslararası Hukuk ve Dış Ä°liÅŸkiler Genel Müdürü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü, EÄŸitim Dairesi BaÅŸkanı ile dört yıl için seçilen aÅŸağıdaki üyelerden oluÅŸur:
a) Yargıtay Birinci BaÅŸkanlık Kurulunun biri hukuk daireleri, biri ceza daireleri üyeleri arasından seçeceÄŸi iki üye
b) Danıştay BaÅŸkanlık Kurulunun Danıştay üyeleri arasından seçeceÄŸi bir üye
c) Askerî Yargıtay BaÅŸkanlar Kurulunun Askerî Yargıtay üyeleri arasından seçeceÄŸi bir üye
d) Askerî Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanlar Kurulunun Askerî Yüksek Ä°dare Mahkemesinin hâkim sınıfından olan üyeleri arasından seçeceÄŸi bir üye
e) Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kendi üyeleri arasından seçeceÄŸi bir üye
f) Bakanın, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiÅŸ; adli yargı hâkim ve savcıları arasından görevlendireceÄŸi dört, idari yargı hâkim ve savcıları arasından görevlendireceÄŸi iki üye
g) YükseköÄŸretim Kurulunun Türkiye’deki hukuk fakültelerinin öÄŸretim üyeleri arasından seçeceÄŸi iki üye
h) Türkiye Barolar BirliÄŸi Yönetim Kurulunun en az on beÅŸ yıl fiilen mesleÄŸi icra etmiÅŸ avukatlar arasından seçeceÄŸi bir üye
ı) Türkiye Noterler BirliÄŸi Yönetim Kurulunun birinci sınıf noterler arasından seçeceÄŸi bir üye
BaÅŸkan ve BaÅŸkan yardımcıları, Genel Kurulun tabii üyeleridir.”
MADDE 10- 4954 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 11- 4954 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “veya 9 uncu maddenin birinci fıkrasında yazılı niteliklere sahip diÄŸer kimseler” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 12- 4954 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmış ve (f) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“f) Akademice verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretleri gösteren tarifeyi hazırlamak, deÄŸiÅŸtirmek ve yürürlüÄŸe koymak.”
MADDE 13- 4954 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “üç” ibaresinden sonra gelmek üzere “asıl iki yedek” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 14- 4954 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Genel Sekreterin teklifi üzerine” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 15- 4954 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “meslekte fiilen on yılını tamamlamış;” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve aynı bendin birinci cümlesinden sonra gelmek üzere “Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek Ä°dare Mahkemesi üyesi ile askerî yargı hâkim ve savcıları ve noterler yönünden yetkili kurulların belirlenmesinde 23 üncü maddenin ikinci fıkrası esas alınır. Adli ve idari yargı hâkim ve savcılarının muvafakatleri alınarak görevlendirilmeleri BaÅŸkanın talebi üzerine Bakan tarafından yapılır. Adli, idari ve askerî yargı hâkim ve savcıları, avukatlar, noterler ve alanında uzman kiÅŸilerin görevlendirilmeleri için meslekte fiilen on yılını tamamlamış olmaları ÅŸartı aranır.” cümleleri eklenmiÅŸtir.
MADDE 16- 4954 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yönetim Kurulu tarafından, yapılacak çalışmanın kapsamı ve süresi de dikkate alınarak en çok bir yıl süreyle görevlendirilebilirler. Süresi sona erenler, aynı usule göre yeniden” ibaresi “BaÅŸkanın talebi üzerine Bakan tarafından” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, ikinci fıkrada yer alan “hâkimler ve savcılar hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Adalet Bakanlığında çalışan hâkimler hakkında Bakan,” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
“BaÅŸkanın talebi üzerine Bakan tarafından, adalet uzman yardımcıları ve uzmanları muvafakatleri alınarak Akademide görevlendirilebilir.”
MADDE 17- 4954 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 18- 4954 sayılı Kanunun 27 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 19- 4954 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin madde baÅŸlığında ve birinci fıkrasında yer alan “EÄŸitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları” ibareleri “daire baÅŸkanları” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 20- 4954 sayılı Kanuna geçici 11 inci maddeden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 12- a) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte Türkiye Adalet Akademisinde; BaÅŸkan, BaÅŸkan Yardımcıları, Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri, Genel Sekreter, EÄŸitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları, 23 üncü madde uyarınca görevlendirilen hâkim ve savcılar ile diÄŸer personelin görevleri sona erer. EÄŸitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından; kadrosu Akademide bulunan diÄŸer personel ise Adalet Bakanlığı tarafından görevlerinin sona erdiÄŸi tarihten itibaren on beÅŸ gün içinde kazanılmış hak aylık derecelerindeki baÅŸka bir göreve atanırlar. 9 ve 23 üncü maddeler uyarınca Akademide geçici olarak görevlendirilen hâkim ve savcılar ile diÄŸer personel, kadrolarının bulunduÄŸu yerlerde göreve baÅŸlarlar.
b) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren on gün içinde Bakan tarafından baÅŸkan yardımcıları ve daire baÅŸkanları atanır; on beÅŸ gün içinde Bakan tarafından üç baÅŸkan adayı belirlenerek Bakanlar Kuruluna sunulur ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısında BaÅŸkanın atama ya da görevlendirmesi yapılır.
c) Bu Kanuna göre BaÅŸkan atanıncaya ya da görevlendirilinceye kadar BaÅŸkan tarafından yapılması gereken görev ve hizmetler, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü tarafından yürütülür .
d) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla yürürlükte bulunan BaÅŸkanlık, Yönetim Kurulu ve Genel Kurul karar ve yönetmeliklerinin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
e) Kanunun uygulanmasına iliÅŸkin yönetmelikler, Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde hazırlanarak yürürlüÄŸe konulur.
f) 12 nci maddede yazılı kurum, kuruluÅŸ ve kurullar, bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren bir ay içinde Akademi Genel Kurul üyelerini seçerek BaÅŸkanlığa bildirirler. 12 nci maddenin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca yapılacak görevlendirmeler aynı süre içinde yapılır. Genel Kurul üyelerinin belirlenmesi ve BaÅŸkanın daveti üzerine en geç bir ay içinde Genel Kurul ilk toplantısını yapar. Genel Kurulun ilk toplantısında, Yönetim ve Denetim Kurullarının asıl ve yedek üyeleri seçilir.
g) Akademi idari personeli için yapılacak atamalarda, 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yer alan sınırlamalar uygulanmaz.”
MADDE 21- 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde yer alan “BaÅŸkan, baÅŸkan yardımcıları,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 22- 6087 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“ç) Adli ve idari yargı hâkim ve savcılarını mesleÄŸe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaÅŸtırma ile hâkim ve savcılar hakkında denetim, araÅŸtırma, inceleme ve soruÅŸturma yapılması konularına münhasır olmak üzere genelge düzenlemek.”
MADDE 23- 6087 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ; bu bentten sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bentler eklenmiÅŸ ve diÄŸer bent buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.
“ç) Ä°lgili dairenin teklifi üzerine hâkim ve savcılar hakkında denetim, araÅŸtırma, inceleme ve soruÅŸturma yapılması iÅŸlemleri ile inceleme ve soruÅŸturma yapılmasına yer olmadığına iliÅŸkin iÅŸlemlere olur vermek.”
“d) TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanını, TeftiÅŸ Kurulu baÅŸkan yardımcılarını ve genel sekreter yardımcılarını atamak.
e) Kurul üyeleri hakkındaki suç soruÅŸturması ile disiplin soruÅŸturma ve kovuÅŸturma iÅŸlemlerine iliÅŸkin bu Kanunla verilen görevleri yerine getirmek.”
MADDE 24- 6087 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendi yürürlükten kaldırılmış; (e) ve (ı) bentleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ; (h) bendinde yer alan “TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanını, TeftiÅŸ Kurulu baÅŸkan yardımcılarını, genel sekreter yardımcılarını,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
“e) Kurul üyeleri hakkındaki suç soruÅŸturması ile disiplin soruÅŸturma ve kovuÅŸturma iÅŸlemlerine iliÅŸkin bu Kanunla verilen görevleri yerine getirmek.”
“ı) Adli ve idari yargı hâkim ve savcılarını mesleÄŸe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaÅŸtırma ile hâkim ve savcılar hakkında denetim, araÅŸtırma, inceleme ve soruÅŸturma yapılması konularına münhasır olmak üzere yönetmelik çıkarmak ve genelge düzenlemek.”
MADDE 25- 6087 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(2) BaÅŸkan, yukarıdaki esaslara göre üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını belirler.
(3) Daire baÅŸkanları, her dairenin kendi üyeleri içinden üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla belirlenecek iki aday arasından, Genel Kurulca seçilir. Genel Kurulun ilk toplantısında toplantı veya karar yeter sayısının saÄŸlanamaması hâlinde üç gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en çok oyunu alan kiÅŸi daire baÅŸkanı seçilmiÅŸ sayılır. Adalet Bakanlığı MüsteÅŸarı daire baÅŸkanı seçilemez.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
MADDE 26- 6087 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendinde yer alan “soruÅŸturma iÅŸlemleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile inceleme ve soruÅŸturma yapılmasına yer olmadığına iliÅŸkin iÅŸlemler” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 27- 6087 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “dört” ibaresi “biri idari yargı hâkim ve savcıları arasından seçilecek beÅŸ” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 28- 6087 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde; dördüncü fıkrasında yer alan “Genel Kurul” ibaresi “BaÅŸkan” ÅŸeklinde; beÅŸinci fıkrasının (a) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkranın (c) bendinde yer alan “Ä°lgisine göre daire baÅŸkanı ve” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
“Genel Sekreter adaylarının belirleneceÄŸi toplantıya BaÅŸkan katılamaz ve yapılacak seçimde her bir Kurul üyesi ancak bir adaya oy verebilir. Seçime iliÅŸkin ilk toplantıda toplantı veya karar yeter sayısının saÄŸlanamaması hâlinde üç gün içinde ikinci toplantı yapılır. Bu toplantıya katılanların en çok oyunu alan üç aday teklif edilmiÅŸ sayılır.”
“a) Genel Sekreterce hazırlanıp BaÅŸkan tarafından onaylanan iÅŸ bölümüne göre çalışır.”
MADDE 29- 6087 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Tetkik hâkimliÄŸine, hâkimlik ve savcılık mesleÄŸinde fiilen en az beÅŸ yıl görev yapmış ve üstün baÅŸarısı ile Kurul hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılmış bulunanlar arasından ihtiyaç duyulan her bir boÅŸ kadro için Birinci Daire tarafından teklif edilen iki katı aday içinden, muvafakatleri alınarak Genel Kurulca geçici veya sürekli çalıştırılmak üzere atama yapılır. Ä°lk toplantıda toplantı veya karar yeter sayısının saÄŸlanamaması hâlinde üç gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en yüksek oyunu alan kiÅŸinin ataması yapılır.”
MADDE 30- 6087 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(2) Kurul personeli, naklen veya açıktan atama yoluyla atanır. Naklen atamalar BaÅŸkan tarafından yapılır. Açıktan ilk defa Devlet memurluÄŸuna atanacaklar, Devlet memurluÄŸuna giriÅŸ için yapılan merkezî sınavda baÅŸarılı sayılanlar arasından, BaÅŸkan tarafından oluÅŸturulan üç kiÅŸilik komisyonca yapılacak sözlü ve gerektiÄŸinde uygulamalı sınav sonucuna göre BaÅŸkan tarafından atanırlar. Yarışma sınavına, ilan edilecek kadro sayısının beÅŸ katına kadar aday çaÄŸrılır. Kurul personeli hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. Adalet uzman yardımcıları ve uzmanları muvafakatleri alınarak BaÅŸkan tarafından Kurulda görevlendirilebilir.
(3) Maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 31- 6087 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “iki” ibaresi “üç”, ikinci fıkrasında yer alan “Üçüncü Daire BaÅŸkanının” ibaresi “BaÅŸkanın”, üçüncü fıkrasında yer alan “Kurula” ibaresi “BaÅŸkana”, dördüncü fıkrasının (c) bendinde yer alan “Kurul” ibaresi “BaÅŸkan” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 32- 6087 sayılı Kanunun 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 15- (1) TeftiÅŸ Kurulunda görev yapacak olan;
a) TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanı ve baÅŸkan yardımcıları, birinci sınıf hâkim ve savcılar arasından muvafakatleri alınarak BaÅŸkan tarafından,
b) Kurul baÅŸmüfettiÅŸleri, TeftiÅŸ Kurulunda fiilen beÅŸ yılını doldurmuÅŸ, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiÅŸ olan müfettiÅŸler arasından, kıdem sırasına göre Genel Kurul tarafından,
atanır.
(2) Kurul müfettiÅŸleri, hâkimlik ve savcılık mesleÄŸinde fiilen en az beÅŸ yıl görev yapmış ve üstün baÅŸarısı ile Kurul müfettiÅŸliÄŸi hizmetinde yararlı olacağı anlaşılmış bulunanlar arasından ihtiyaç duyulan her bir boÅŸ kadro için Birinci Daire tarafından teklif edilen iki katı aday içinden muvafakatleri alınarak Genel Kurulca atanır. Ä°lk toplantıda toplantı veya karar yeter sayısının saÄŸlanamaması hâlinde üç gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en çok oyunu alan kiÅŸinin ataması yapılır.
(3) Adalet müfettiÅŸliÄŸinden Kurul müfettiÅŸliÄŸine veya Bakanlık iç denetçiliÄŸine, Kurul müfettiÅŸliÄŸinden Adalet müfettiÅŸliÄŸine veya Bakanlık iç denetçiliÄŸine, Bakanlık iç denetçiliÄŸinden Adalet müfettiÅŸliÄŸine veya Kurul müfettiÅŸliÄŸine ilgililerin muvafakatleri alınmak suretiyle atama yapılabilir. Bu ÅŸekilde yapılacak atamalarda önceki denetim biriminde geçen süre, yeni atanılan denetim biriminde geçmiÅŸ sayılır. Kurul müfettiÅŸi, Adalet müfettiÅŸi veya Bakanlık iç denetçisi olarak görev yaptıktan sonra bu görevlerinden ayrılanların yeniden müfettiÅŸliÄŸe ya da iç denetçiliÄŸe atanmaları durumunda da bu hüküm uygulanır.”
MADDE 33- 6087 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “ilgili daire baÅŸkanı” ibaresi “BaÅŸkan” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir .
“(3) TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanı ve TeftiÅŸ Kurulu baÅŸkan yardımcıları Kurul müfettiÅŸlerinin sahip olduÄŸu mali haklar dâhil her türlü hak ve yetkiyi haizdirler.”
MADDE 34- 6087 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “her üye,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ancak bir aday için;” ibaresi eklenmiÅŸ ve “oy kullanabilir;” ibaresi “oy kullanabilir. Belirtilenden” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 35- 6087 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 29- (1) BaÅŸkan, Genel Kurulun toplantı günlerini tespit eder.
(2) BaÅŸkan, gereken hâllerde veya üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸunun, görüÅŸülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine Genel Kurulu olaÄŸanüstü toplantıya çağırabilir.
(3) Kanundaki istisnalar hariç olmak üzere Genel Kurul, üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla toplanır ve üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla karar alır.
(4) Genel Kurul toplantı gündemi, BaÅŸkan tarafından, iÅŸin önemine, ivedi veya süreli oluÅŸuna göre düzenlenir. Gündem, toplantının yapılacağı gün ve saati, Kurulda görüÅŸülecek iÅŸleri ve sırasını gösterir.
(5) Gündemde deÄŸiÅŸiklik yapılması; ancak gündemin düzenlenmesinden sonra ivedi ve süreli iÅŸlerin ortaya çıkması hâlinde ve toplantı gününden en az bir gün önce BaÅŸkan veya üyelerden birinin yazılı talebi üzerine Genel Kurul üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸunun kararı ile olur. Ä°vedi ve süreli olmayan talepler bu suretle ele alınamaz. Gündemdeki iÅŸlerden birinin sırasından önce ya da sonra görüÅŸülmesi, ertelenmesi veya gündemden çıkarılması aynı usule tabidir.”
MADDE 36- 6087 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin üçüncü ve beÅŸinci fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(3) Daireler, üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla toplanır ve üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla karar alır.”
“(5) Gündemde deÄŸiÅŸiklik yapılması; ancak gündemin düzenlenmesinden sonra ivedi ve süreli iÅŸlerin ortaya çıkması hâlinde ve toplantı gününden en az bir gün önce daire baÅŸkanı veya üyelerden birinin yazılı talebi üzerine üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸunun kararı ile olur. Ä°vedi ve süreli olmayan talepler bu suretle ele alınamaz. Gündemdeki iÅŸlerden birinin sırasından önce ya da sonra görüÅŸülmesi, ertelenmesi veya gündemden çıkarılması aynı usule tabidir.”
MADDE 37- 6087 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin birinci, üçüncü ve altıncı fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde; beÅŸinci fıkrasında yer alan “Genel Kurula” ibaresi “BaÅŸkana” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ; onuncu fıkrasında yer alan “Kurul tarafından” ibaresi “yukarıda belirtilen usule göre BaÅŸkan ve Genel Kurul tarafından” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(1) Kurulun seçimle gelen üyelerinin, disiplin suçu oluÅŸturan eylemleri sebebiyle, haklarında yürütülecek disiplin soruÅŸturması BaÅŸkan, disiplin kovuÅŸturması Genel Kurul tarafından bu Kanun hükümleri uyarınca yapılır.”
“(3) BaÅŸkan, ihbar veya ÅŸikâyetle ilgili olarak, doÄŸrudan veya yaptırdığı inceleme sonucuna göre soruÅŸturma açılmasına yer olmadığına ya da soruÅŸturma açılmasına karar verir. SoruÅŸturma açılmasına karar vermesi hâlinde üyeler arasından, üç kiÅŸilik bir soruÅŸturma kurulu görevlendirir. SoruÅŸturma kuruluna, yaÅŸça büyük olan üye baÅŸkanlık eder.”
“(6) BaÅŸkan, soruÅŸturma sonucunu ilgiliye yazılı olarak bildirir ve dosyayı kovuÅŸturma iÅŸlemlerinin yürütülmesi için Genel Kurula sunar. Genel Kurul kovuÅŸturma aÅŸamasına iliÅŸkin olarak bizzat veya vekili aracılığıyla sözlü ya da yazılı savunmasını yapmak üzere ilgiliye yedi günden az olmamak üzere süre verir.”
MADDE 38- 6087 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci, üçüncü, beÅŸinci ve onuncu fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(1) Kurulun seçimle gelen üyelerinin görevleriyle ilgili suçları ile kiÅŸisel suçları hakkındaki soruÅŸturma izni iÅŸlemleri BaÅŸkan, kovuÅŸturma izni iÅŸlemleri Genel Kurul tarafından, kovuÅŸturma açılması kararı ve kovuÅŸturma mercilerinin belirlenmesi ise gösterilen yetkili merciler tarafından bu Kanun hükümleri uyarınca yapılır.”
“(3) BaÅŸkan suç ihbar veya ÅŸikâyetini doÄŸrudan ya da inceleme yaptırdıktan sonra soruÅŸturma açılmasına yer olmadığına ya da soruÅŸturma açılmasına karar verir. SoruÅŸturma açılmasına karar vermesi hâlinde, üyeler arasından, üç kiÅŸilik bir soruÅŸturma kurulu seçer. SoruÅŸturma kuruluna yaÅŸça büyük olan baÅŸkanlık eder.”
“(5) SoruÅŸturma kurulu, soruÅŸturmayı tamamladıktan sonra kovuÅŸturma açılmasına yer olup olmadığı hakkındaki kanaatini belirten bir rapor hazırlayarak, rapor ve eklerini Genel Kurula sunulmak üzere BaÅŸkana verir.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
“(10) Kurulun seçimle gelen üyelerinin, Kurul üyesi olmadan önceki suç teÅŸkil eden eylemlerinden dolayı soruÅŸturma yapılması ve kovuÅŸturma izni verilmesi iÅŸlemleri, bulunduÄŸu aÅŸamadan itibaren bu madde hükümlerine göre yürütülür.”
MADDE 39- 6087 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici maddeler eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 4- (1) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte Kurulda görev yapan Genel Sekreter, genel sekreter yardımcıları, TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanı, TeftiÅŸ Kurulu baÅŸkan yardımcıları, Kurul müfettiÅŸleri, tetkik hâkimleri ve idari personelin Kuruldaki görevleri sona erer.
(2) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren on gün içinde;
a) Başkan tarafından Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcıları atanır.
b) Genel Kurul tarafından, bu Kanunla öngörülen usule göre Genel Sekreter adayları belirlenir.
(3) Genel Sekreter adayları belirlendikten sonraki üç gün içinde BaÅŸkan tarafından Genel Sekreter atanır.
(4) Kuruldaki görevleri sona eren Genel Sekreter, genel sekreter yardımcıları, TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanı, TeftiÅŸ Kurulu baÅŸkan yardımcıları, Kurul müfettiÅŸleri ve tetkik hâkimleri müktesepleri dikkate alınarak uygun görülecek bir göreve atanırlar.
(5) Kuruldaki görevleri sona eren idari personel Adalet Bakanlığınca, Bakanlığın merkez veya taÅŸra teÅŸkilatında mükteseplerine uygun kadrolara atanırlar.
(6) Kurul tarafından çıkarılan;
a) Genelgelerin tümü bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte yürürlükten kalkar.
b) Yönetmeliklerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
(7) Kurul idari personeli için yapılacak atamalarda 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yer alan sınırlamalar uygulanmaz.
(8) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren beÅŸ yıl içinde, adli ve idari yargı hâkim ve savcıları arasından yapılacak Kurul üyeliÄŸi seçimlerinde, adayların hâkimlik ve savcılık mesleÄŸinde yirmi yıl çalışmış olmaları ÅŸartı aranır .
GEÇÄ°CÄ° MADDE 5- (1) Bu Kanunla Kurul üyelik seçimlerine iliÅŸkin yapılan deÄŸiÅŸiklik, bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren yapılacak seçimlerde uygulanır.”
MADDE 40- 30/3/2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin KuruluÅŸu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “üç adaya” ibaresi “bir adaya” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 41- Ekli (1) ve (2) sayılı listede yer alan kadrolar iptal edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (II) sayılı cetvelin Türkiye Adalet Akademisine ait bölümünden çıkarılmış ve ekli (3) ve (4) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (II) sayılı cetvelin Türkiye Adalet Akademisine ait bölümüne; (5) ve (6) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (II) sayılı cetvelin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna ait bölümüne, (7) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvelin Adalet Bakanlığına ait bölümüne eklenmiÅŸtir.
MADDE 42- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer .
MADDE 43- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
26/2/2014