Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARÄ°HTE DOÄžAL TAÅž VE TAÅžLARIN DÄ°LÄ°
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGÄ°NLEÅžTÄ°RME
- PATLAYICI MADDE ATEÅžLEYÄ°CÄ° YETERLÄ°LÄ°K BELGESÄ°
- GENEL KÃœLTÃœR
- MADENCÄ°LÄ°K Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KAYNAKLAR VE KAYNAK LÄ°NKLERÄ°
- SERAMÄ°K
- ABD'YE Ä°HRACAT
HÄ°KAYELER TECRÃœBELER
YAPI MALZEMELERÄ° YÖNETMELİĞİ EKLER
Yapı Ä°ÅŸleri Ä°çin Temel Gerekler .
Yapı iÅŸleri, bir bütün olarak ve bu iÅŸlerin ayrı bölümleri içerisinde özellikle iÅŸin yaÅŸam döngüsü boyunca insanların saÄŸlığını ve güvenliÄŸini göz önüne alarak kullanım amacına uygun olmalıdır. Yapı iÅŸleri, ekonomik açıdan makul bir kullanım süresi için, düzenli bakım yapılma koÅŸulu ile yapı iÅŸlerinin temel gereklerini karşılamalıdır.
(1) Mekanik dayanım ve stabilite
Yapı iÅŸleri, yapım ve kullanım sırasında maruz kalacakları yüklerden dolayı aÅŸağıdaki durumlara yol açmayacak ÅŸekilde tasarlanıp, yapılmalıdır.
a) Yapılan iÅŸin tamamı veya bir kısmı göçmemelidir.
b) Kabul edilemeyecek boyutta büyük deformasyonlar oluÅŸmamalıdır.
c) Taşıyıcı sistemde önemli boyutta deformasyon oluÅŸması sonucunda yapı iÅŸinin diÄŸer kısımlarında veya teçhizat ya da tesis edilen ekipmanlarda hasar meydana gelmemelidir.
ç) Sebebini oluÅŸturan olayın boyutlarına oranla çok büyük hasarlar meydana gelmemelidir.
(2) Yangın durumunda emniyet
Yapı iÅŸleri yangın çıkması durumunda aÅŸağıdakileri saÄŸlayacak ÅŸekilde tasarlanmalı ve inÅŸa edilmelidir:
a) Ä°nÅŸa edilen yapının yük taşıma kapasitesi, öngörülmüÅŸ olan belirli bir süre boyunca azalmamalıdır.
b) Yapı iÅŸleri içinde yangın ve dumanın oluÅŸması ve yayılması sınırlı olmalıdır.
c) Yangının etraftaki yapı işlerine yayılması sınırlı olmalıdır.
ç) Yapı sakinlerinin binayı emniyetli bir ÅŸekilde terk edebilmesi veya baÅŸka yollarla kurtarılabilmesi saÄŸlanmalıdır.
d) Kurtarma ekiplerinin emniyeti göz önüne alınmalıdır.
(3) Hijyen, saÄŸlık ve çevre
Yapı iÅŸleri, özellikle aÅŸağıda belirtilen nedenlerden dolayı, yaÅŸam döngüsü boyunca yapımı sırasında çalışan iÅŸçilerin, ikamet eden sakinlerin veya çevresindekilerin hijyen veya saÄŸlığını ve güvenliÄŸini tehdit etmeyecek ve tüm yaÅŸam döngüsü ve sonrasında yapımı, kullanımı, yıkımı süresince iklime ve çevre kalitesine önemli derecede etkisi olmayacak ÅŸekilde aÅŸağıdaki gibi tasarlanmalı ve yapılmalıdır:
a) Zehirli gaz salımı olmamalıdır.
b) Ä°ç ortama veya dış havaya tehlikeli parçacık, uçucu organik bileÅŸikler (VOC), sera gazları ve tehlikeli madde salınımı olmamalıdır.
c) Tehlikeli radyasyon yayılmamalıdır.
ç) Yer altı sularına, deniz sularına, yeryüzü sularına ve topraÄŸa tehlikeli maddeler sızmamalıdır.
d) Ä°çme sularına tehlikeli maddeler veya içme suyu üzerinde baÅŸka olumsuz etkisi olan maddeler sızmamalıdır.
e) Atık su boşaltmada ve baca gazlarının salınımı ya da katı veya sıvı atıkların bertarafında hata olmamalıdır.
f) Yapı iÅŸlerinin bazı kısımlarında veya iç mahallerin yüzeylerinde rutubet oluÅŸmamalıdır.
(4) Kullanımda eriÅŸilebilirlik ve güvenlik
Yapı iÅŸleri, kullanma veya çalışma sırasında kayma, düÅŸme, çarpma, yanma, elektrik çarpması ve patlama sonucu yaralanma ve hırsızlık gibi kabul edilebilir düzeyde olmayan kaza ve hasar risklerine meydan vermeyecek ÅŸekilde tasarlanıp, yapılmalıdır. Özellikle yapı iÅŸleri engelliler için eriÅŸilebilir olacak ÅŸekilde ve engelli bireylerin kullanımını göz önüne alınarak tasarlanmalı ve yapılmalıdır . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(5) Gürültüye karşı koruma
Yapı iÅŸleri, gürültünün binada bulunanların ve çevresindeki insanların saÄŸlığını tehdit etmeyecek, onların yeterli koÅŸullarda uyuma, dinlenme ve çalışmalarına izin verecek ÅŸekilde tasarlanıp, yapılmalıdır.
(6) Enerjiden tasarruf ve ısı muhafazası
Yapı iÅŸleri ve bu iÅŸlerde kullanılan ısıtma, soÄŸutma, aydınlatma ve havalandırma tesisatları, yerel iklim koÅŸulları ve ikamet ÅŸartları dikkate alınarak daha az enerji kullanımı gerektirecek ÅŸekilde tasarlanıp, yapılmalıdır. Ayrıca yapı iÅŸlerinin yapımı ve sökümü sırasında mümkün olduÄŸunca az enerji kullanılmak suretiyle enerji verimliliÄŸi saÄŸlanmalıdır.
(7) DoÄŸal kaynakların sürdürülebilir kullanımı
Yapı iÅŸleri,doÄŸal kaynakların kullanımının sürdürülebilirliÄŸi ve aÅŸağıdaki hususlar göz önünde bulundurularak tasarlanmalı, yapılmalı ve yıkılmalıdır:
a) Yapı iÅŸlerinin malzemeleri ve bölümleri yıkımdan sonra yeniden kullanılabilir veya geri dönüÅŸtürülebilir olmalıdır.
b) Yapı işleri dayanıklı olmalıdır.
c) Yapı iÅŸlerinde çevreye uyumlu ham madde ve ikincil maddeler kullanılmalıdır.
Ek-2 .
Avrupa Değerlendirme Esasının Kabul Edilmesi
(1) Avrupa Teknik Değerlendirmesine İlişkin Yapılan Talep
Ä°malatçı bir yapı malzemesi için teknik deÄŸerlendirme kuruluÅŸuna, Avrupa Teknik DeÄŸerlendirmesine iliÅŸkin talepte bulunduÄŸunda ve imalâtçı ile teknik deÄŸerlendirme kuruluÅŸunun ticarî gizlilik ve güvenirlilik anlaÅŸması imzaladığı durumda, imalâtçı aksi ÅŸekilde karar almadıkça, malzemeyi, malzemenin kendisi tarafından öngörülen kullanımını ve uygulamak istediÄŸi fabrika üretim kontrolüne iliÅŸkin detayları içeren teknik dosyayı, sorumlu teknik deÄŸerlendirme kuruluÅŸuna verir.
(2) SözleÅŸme
Bu YönetmeliÄŸin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen yapı malzemeleri için, teknik dosyanın kuruluÅŸa ulaÅŸmasından sonraki bir ay içerisinde, Avrupa Teknik DeÄŸerlendirmesinin gerçekleÅŸtirilmesi için imalâtçı ve sorumlu teknik deÄŸerlendirme kuruluÅŸu arasında, Avrupa DeÄŸerlendirme Esasının hazırlanması için gerekli çalışma programını tanımlayan ve aÅŸağıdakileri de içeren sözleÅŸme akdedilir:
– Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸi içerisinde yürütülecek iÅŸin organizasyonu,
– Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸi içerisinden söz konusu malzeme alanı için kurulacak çalışma grubunun yapısı,
– Teknik deÄŸerlendirme kuruluÅŸlarının koordinasyonu.
(3) Çalışma Programı
Ä°malâtçıyla sözleÅŸme akdinden sonra, Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸi, Avrupa DeÄŸerlendirme Esasının hazırlanması için çalışma programı, programın yürütülmesi ile ilgili takvim ve deÄŸerlendirme planı hakkında Komisyonu bilgilendirir. Avrupa Teknik DeÄŸerlendirmesine iliÅŸkin talebin kuruluÅŸa ulaÅŸmasını takip eden üç ay içerisinde bu iletiÅŸim gerçekleÅŸtirilir.
(4) Avrupa Değerlendirme Esası Taslağı
Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸi, sorumlu teknik deÄŸerlendirme kuruluÅŸu tarafından koordine edilen çalışma grubu aracılığıyla Avrupa DeÄŸerlendirme Esası taslağını tamamlar ve çalışma programının Komisyona iletildiÄŸi tarihten itibaren altı ay içerisinde ilgili taraflara bu taslağı iletir.
(5) Komisyonun Katılımı
Çalışma programının yürütülmesiyle ilgili tüm faaliyetlere Komisyondan bir temsilci gözlemci olarak katılabilir.
(6) Uzatma ve gecikme
Bu Ek’in 1 ilâ 4 üncü fıkralarında belirtilen zaman dilimleri ile baÄŸlantılı olan herhangi bir gecikme, çalışma grubu tarafından Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸine ve Komisyona rapor edilir.
Avrupa DeÄŸerlendirme Esasının geliÅŸtirilmesi için sürenin uzatılması uygun görülürse, özellikle yapı malzemesinin performansının deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması ile ilgili sisteme iliÅŸkin Komisyon kararının bulunmaması halinde veya yeni test metodunun geliÅŸtirilmesi ihtiyacına bakılarak, bu süre Komisyon tarafından uzatılır.
(7) Avrupa DeÄŸerlendirme Esasının kabulü ve tadiller
Sorumlu teknik deÄŸerlendirme kuruluÅŸunun, Avrupa DeÄŸerlendirme Esasına iliÅŸkin taslağını, on beÅŸ iÅŸ günü içerisinde incelenmek ve görüÅŸ bildirilmek üzere imalâtçıya iletmesinden sonra, Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸi;
a) Ä°malatçının bir görüÅŸü varsa bunun ne ÅŸekilde dikkate alındığına iliÅŸkin imalâtçıyı bilgilendirir,
b) Avrupa Değerlendirme Esası taslağını kabul eder,
c) Taslağın bir kopyasını Komisyona gönderir.
Komisyon, Avrupa DeÄŸerlendirme Esası taslağının kendisine ulaÅŸmasından itibaren on beÅŸ iÅŸ günü içerisinde taslakla ilgili görüÅŸlerini, Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸine bildirirse, Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸi kendisine tanınan yorum yapma imkânını takiben, taslağı gereÄŸince tadil eder ve kabul edilen Avrupa DeÄŸerlendirme Esasının birer nüshasını imalâtçıya ve Komisyona iletir . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(8) Nihai Avrupa Değerlendirme Esasının Yayımlanması
Kabul edilen bir Avrupa DeÄŸerlendirme Esasına dayanılarak, sorumlu teknik deÄŸerlendirme kuruluÅŸu tarafından ilk Avrupa Teknik DeÄŸerlendirmesinin verilmesinden sonra elde edilen tecrübelere göre, gerekiyorsa söz konusu Avrupa DeÄŸerlendirme Esası düzeltilir. Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸi, nihai Avrupa DeÄŸerlendirme Esasını kabul eder ve baÅŸlığının BirliÄŸin bütün resmi dillerinde yapılmış çevirisi ile birlikte bir kopyasını referansının yayımlanması için Komisyona gönderir. Avrupa Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları BirliÄŸi, malzemenin CE iÅŸareti alması ile beraber, Avrupa DeÄŸerlendirme Esasını elektronik ortam vasıtasıyla eriÅŸime hazır bulundurur.
Ek-3 .
Performans Beyanı
No:………….…
(1) Ürün tipi kimlik kodu: ………………………………………………………………………………………….
(2) Yapı malzemesinin tip, parti veya seri numarası ya da tanımlanmasını saÄŸlayacak diÄŸer unsurlar (Bu YönetmeliÄŸin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrası gereÄŸince)
…………………………………………………………………………………………………………………………..
(3) Yapı malzemesinin ilgili uyumlaÅŸtırılmış teknik ÅŸartnamesine göre imalatçı tarafından öngörülen kullanım amacı veya amaçları:
………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
(4) Ä°malâtçının adı, tescilli ticarî unvanı veya tescilli markası ile adresi (Bu YönetmeliÄŸin 13 üncü maddesinin beÅŸinci fıkrası gereÄŸince)
.………………………………………………………….……………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
5) Mevcut ise, yetkili temsilcinin adı ve adresi:( Bu YönetmeliÄŸin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen görevleri haiz).………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………
(6) Yapı malzemesinin performansının deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sistem veya sistemleri: (Bu YönetmeliÄŸin Ek-5’inde belirtilen.):
…………………………………………………………………………………………………………
……………………………………….…………………………………………………………………
(7) Uyumlaştırılmış bir standart kapsamında olan bir yapı malzemesine ilişkin performans beyanında:
………………………………….…………..[mevcut ise onaylanmış kuruluÅŸun adı ve kimlik numarası] tarafınca, performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sistemlerinden Sistem ………….[sistem] altında……………………………………[Ek-5’te belirtilen onaylanmış kuruluÅŸların görevlerinin tanımı] uygulanarak, …………………………………….[performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸi belgesi, fabrika üretim kontrolü uygunluk belgesi, test/hesaplama raporlarından ilgili olan] düzenlenmiÅŸtir.
(8) Hakkında düzenlenmiÅŸ bir Avrupa Teknik DeÄŸerlendirmesi olan bir yapı malzemesine iliÅŸkin performans beyanında:
……………………….……………………..[Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸunun adı ve kimlik numarası]tarafınca[AvrupaDeÄŸerlendirme Esası referans numarası] dayanılarak hazırlanan………….[Avrupa Teknik DeÄŸerlendirmesi referans numarası] performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sistemlerinden Sistem ………….[sistem] altında ..……………………………….……[Ek-5’te belirtilen onaylanmış kuruluÅŸların görevlerinin tanımı] uygulanarak…………………………… [performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸi belgesi, fabrika üretim kontrolü uygunluk belgesi, test/hesaplama raporlarından ilgili olan] düzenlenmiÅŸtir.
(9) Beyan edilen performans
Temel karakteristikler
Temel karakteristikler (Bakınız Not 1) | Performans (Bakınız Not 2) | Uyumlaştırılmış Teknik Şartname (Bakınız Not 3) |
(Not 1) Sütun 1, bu Ek’in üçüncü fıkrasında belirtilen kulanım amacı veya amaçları için uyumlaÅŸtırılmış teknik ÅŸartnamede belirtilen temel karakteristiklerin listesini içerir.
(Not 2) Sütun 1’de listelenen ve bu yönetmeliÄŸin 8 inci maddesinin gereklerine uygun olan her bir temel karakteristik için, sütun 2; ilgili temel karakteristiklere iliÅŸkin seviye ve sınıf veya açıklama ÅŸeklinde ifade edilmiÅŸ beyan edilen performansı içerir. Performans beyan edilmeyecekse NPD harfleri kullanılır.
(Not 3) Sütun 1’de listelenen her temel karakteristik için sütun 3;
a) Ä°lgili uyumlaÅŸtırılmış standarda ve tarihine atıf ve gerektiÄŸinde kullanılan özel ya da uygun teknik belgenin referans numarası veya
b) Mevcut ise, ilgili Avrupa Değerlendirme Esası ve tarihine atıf ve kullanılan Avrupa Teknik Değerlendirmesinin referans numarasını
içerir.
Bu YönetmeliÄŸin 35 inci veya 36 ncı maddeleri uyarınca özel teknik belgelerin kullanıldığı durumda, ürünün uyduÄŸu gerekler:
…………………………………………………………………………………………....................... .
…………………………………………………………………………………………....................... .
(10) Bu Ek’in birinci ve ikinci fıkralarında tanımlanan yapı malzemesi, bu Ek’in 9 uncu fıkrasında beyan edilen performansa sahiptir. Bu performans beyanına iliÅŸkin tüm sorumluluk yalnızca bu Ek’in dördüncü fıkrasında tanımlanan imalâtçıya aittir.
Ä°malatçı adına imzalayan:
…….…………[Ä°sim ve görevi] …………[Düzenlenen yer ve tarih] …………………………[Ä°mza] |
Ek-4 .
Malzeme Alanları ve Teknik Değerlendirme Kuruluşlarında Bulunması Gereken Vasıflar
Tablo1- Malzeme Alanları | |||
Alan kodu | Malzeme alanı | ||
1 | ÖNDÖKÜMLÜ NORMAL / HAFÄ°F / OTOKLAV GÖZENEKLÄ° BETON MALZEMELER | ||
2 | KAPILAR, PENCERELER, PANJURLAR, BÜYÜK KAPILAR VE Ä°LGÄ°LÄ° BÄ°NA AKSAMI | ||
3 | MEMBRANLAR, SIVI UYGULAMALAR VE TAKIM MALZEMELER DAHÄ°L (SU VE / VEYA SUBUHARI KONTROLÜ Ä°ÇÄ°N) | ||
4 | ISI YALITIM MALZEMELERÄ°, KOMPOZÄ°T YALITIM TAKIM MALZEMELERÄ° / SÄ°STEMLERÄ° | ||
5 | YAPISAL TAÅžIYICILAR. YAPISAL BAÄžLANTILAR Ä°ÇÄ°N PÄ°MLER | ||
6 | BACALAR, BACA KANALLARI VE ÖZEL MALZEMELER | ||
7 | ALÇITAÅžI MALZEMELER | ||
8 | JEOTEKSTÄ°L, JEOMEMBRAN VE Ä°LGÄ°LÄ° MALZEMELER | ||
9 | GÄ°YDÄ°RME CEPHE / KAPLAMA/ YAPISAL MACUNLU CAMLAMALAR | ||
10 | SABÄ°T YANGIN SÖNDÜRME CÄ°HAZLARI (YANGIN ALARMI / DEDEKTÖRÜ, SABÄ°T YANGIN SÖNDÜRME, YANGIN VE DUMAN KONTROLÜ VE PATLAMA ÖNLEYÄ°CÄ° ÜRÜNLER.) | ||
11 | SIHHÄ° TESÄ°SAT GEREÇLERÄ° | ||
12 | DOLAÅžIM ALANLARI Ä°ÇÄ°N YOL Ä°ÅžARETLEME MALZEMELERÄ°: YOL DONANIMLARI | ||
13 | YAPISAL AHÅžAP MALZEMELER / ELEMANLAR VE Ä°LGÄ°LÄ° AKSAMLAR | ||
14 | AHÅžAP ESASLI LEVHALAR VE ELEMANLAR | ||
15 | ÇÄ°MENTO, YAPI KÄ°RECÄ° VE DÄ°ÄžER SU BAZLI BAÄžLAYICILAR | ||
16 | BETON Ä°ÇÄ°N DONATI VE ÖNGERME ÇELÄ°KLERÄ° (VE Ä°LGÄ°LÄ° AKSAM), ARDGERME TAKIM MALZEMELERÄ° | ||
17 | KAGÄ°RBÄ°RÄ°M UYGULAMALARI VE Ä°LGÄ°LÄ° ÜRÜNLER. KAGÄ°R BÄ°RÄ°MLER, HARÇLAR, Ä°LGÄ°LÄ° AKSAM | ||
18 | ATIK SU MÜHENDÄ°SLİĞİ MALZEMELERÄ° | ||
19 | YER DÖÅžEMELERÄ° | ||
20 | YAPISAL METAL MALZEMELER VE Ä°LGÄ°LÄ° AKSAMLAR | ||
21 | Ä°Ç-DIÅž DUVAR VE TAVAN KAPLAMALARI. Ä°Ç MEKAN BÖLME TAKIM MALZEMELERÄ°. | ||
22 | ÇATI KAPLAMALARI, ÇATI IÅžIKLIKLARI, ÇATI PENCERELERÄ° VE Ä°LGÄ°LÄ° DÄ°ÄžER AKSAM, ÇATI TAKIM MALZEMELERÄ° | ||
23 | YOL YAPIM MALZEMELERÄ° | ||
24 | AGREGALAR | ||
25 | YAPISAL YAPIÅžTIRICILAR | ||
26 | BETONA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N MALZEMELER, HARÇ VE SIVALAR | ||
27 | MEKÂN ISITICI ALETLER | ||
28 | Ä°NSAN TÜKETÄ°MÄ° Ä°ÇÄ°N KULLANILAN SU Ä°LE TEMAS ETMEYEN BORULAR-TANKLAR VE Ä°LGÄ°LÄ° AKSAM | ||
29 | Ä°NSAN TÜKETÄ°MÄ° Ä°ÇÄ°N KULLANILAN SU Ä°LE TEMAS EDEN YAPI MALZEMELERÄ° | ||
30 | DÜZ CAM, PROFÄ°LLÄ° CAM VE CAM BLOK MALZEMELER | ||
31 | GÜÇ, KONTROL VE Ä°LETİŞİM KABLOLARI | ||
32 | BAÄžLANTILAR Ä°ÇÄ°N YAPISAL MACUN | ||
33 | MONTAJ AKSESUARLARI | ||
34 | YAPI TAKIM MALZEMELERÄ°, BÄ°RÄ°MLERÄ°, PREFABRÄ°K ELEMANLAR | ||
35 | YANGINI DURDURUCU, YANGINI HAPSEDÄ°CÄ° VE YANGIN KORUYUCU MALZEMELER, YANGIN GECÄ°KTÄ°RÄ°CÄ° MALZEMELER . | ||
Tablo 2- Teknik Değerlendirme Kuruluşlarında Bulunması Gereken Vasıflar | |||
YETKÄ°NLÄ°K | YETKÄ°NLİĞİN AÇIKLAMASI | ÅžARTLAR | |
1 . Risk analizi yapma | Performansı hakkında hazırlanmış teknik bilginin olmadığı yenilikçi yapı malzemelerinin yapı iÅŸlerine monte edilmesi sonrasında oluÅŸabilecek risk ve olası faydaların tanımlanması, | Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸu ulusal mevzuata göre kurulur ve tüzel kiÅŸiliÄŸi haizdir. DeÄŸerlendirmesini yaptığı yapı malzemesi ile ilgili paydaÅŸlardan ve her türlü çıkar grubundan bağımsızdır. Buna ilaveten, Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸu personeli aÅŸağıda belirtilen özelliklere sahip olmalıdır: (a) Objektif olma ve doÄŸru teknik karar verebilme, (b) GörevlendirileceÄŸi ürün alanlarıyla ilgili yürürlükteki yapı mevzuatı hükümleri ve diÄŸer gerekler hakkında detaylı bilgiye sahip olma, (c) Ä°nÅŸaat uygulamalarıyla ilgili genel bilgiye ve görevlendirileceÄŸi ürün alanlarında detaylı teknik bilgiye sahip olma, (ç) Ä°lgili inÅŸaat sürecinin teknik yönleri ve riskleri hakkında detaylı bilgiye sahip olma, (d) GörevlendirileceÄŸi malzeme alanlarında, mevcut uyumlaÅŸtırılmış standartlar ve test metotları hakkında detaylı bilgiye sahip olma, (e) Gerekli lisan bilgisine sahip olma. Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸunun personeline vereceÄŸi ücretler, yapılan deÄŸerlendirmelerin sayısına veya bu tür deÄŸerlendirmelerin sonuçlarına göre belirlenemez. | |
2 . Teknik kriterleri belirleme | Risk analiz sonuçlarının,ilgili ulusal gereklerin karşılanabilmesi için yapı malzemesinin performans ve davranışının deÄŸerlendirilmesinde kullanılacak ÅŸekilde teknik kriterlere dönüÅŸtürülmesi, Bu kriterlerin yapı malzemesinin olası kullanıcıları olarak yapım sürecine katılanlara (imalâtçılar, tasarımcılar, müteahhitler, uygulayıcılar) sunulması, | ||
3 . DeÄŸerlendirme metotlarını belirleme | Yapı malzemelerinin temel karakteristikleri için performans deÄŸerlendirmesinde, güncel düzenlemeler dikkate alınarak uygun metotların (testler ve hesaplamalar)tasarlanması ve doÄŸrulanması, | ||
4. Fabrika üretim kontrolünü belirleme | Üretim süreci boyunca malzemenin deÄŸiÅŸmezliÄŸini saÄŸlayan uygun tedbirleri tanımlamak için söz konusu malzemenin üretim sürecinin anlaşılması ve deÄŸerlendirilmesi, | Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸu, fabrika üretim kontrolü ile ilgili olarak ürün karakteristikleri ve üretim süreçleri arasındaki iliÅŸkiye dair yeterli bilgiye sahip personel istihdam etmelidir. | |
5. Ürün deÄŸerlendirme | UyumlaÅŸtırılmış kriterlere karşılık gelen uyumlaÅŸtırılmış metotlara göre yapı malzemelerinin temel karakteristikleri için performansın deÄŸerlendirilmesi, | Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸu, bu Tablonun birinci, ikinci ve üçüncü satırlarında listelenmiÅŸ ÅŸartlara ek olarak, görevlendirileceÄŸi malzeme alanlarındaki yapı malzemelerinin temel karakteristikleri için performans deÄŸerlendirmesini yapmaya yarayangerekli araç ve ekipmana eriÅŸmekle yükümlüdür. | |
6. Genel yönetim | Aynı yönetim metotları kullanmak suretiyle tutarlılık, güvenilirlik, tarafsızlık ve izlenebilirliÄŸin saÄŸlanması, | Teknik DeÄŸerlendirme KuruluÅŸu: (a) Yönetim sorumluluÄŸunu yerine getirdiÄŸini gösteren bir kayda, (b) Kendi içerisinde ve ticari iliÅŸki kurduÄŸu iÅŸ ortakları arasındaki hassas bilgilerin gizliliÄŸini saÄŸlayacak yöntemlere ve politikaya, (c) Ä°lgili tüm dokümanların kaydı, izlenebilirliÄŸi, bakımı ve arÅŸivlenmesini saÄŸlamak için bir doküman kontrol sistemine, (ç) Yönetim metotlarına uyulduÄŸunun düzenli olarak gözetimini saÄŸlayabilecek bir iç denetim ve yönetim deÄŸerlendirme mekanizmasına, (d) Ä°tiraz ve ÅŸikâyetleri objektif olarak ele alan bir yönteme, sahipolmalıdır. | |