Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ (36-72) MADDELER


Eğitim personelinin iş başında eğitimi

MADDE 36 – (1) Kurumlar, eÄŸitim personelini yetiÅŸtirmek için gerekli tedbirleri alır. Ayrıca eÄŸitim personelinin Bakanlıkça açılan hizmet içi eÄŸitim faaliyetlerinden yararlandırılmasını saÄŸlar.

(2) Kurucu ve tüm üyeleri kurumların kurucusu olan oda, dernek, birlik veya vakıflarca da kurumlardaki personele, valiliÄŸe bilgi vererek hizmet içi eÄŸitim faaliyeti düzenlenebilir. Kurumlar, Bakanlıktan izin almış olan özel hizmet içi eÄŸitim merkezlerinden de hizmet satın alabilir.

Alan öÄŸretmeni

MADDE 37 – (1) Ä°lköÄŸretim okullarının 1, 2, 3, 4 ve 5 inci sınıflarında sınıf öÄŸretmenliÄŸi esas olmakla birlikte, 5 inci sınıfların tüm dersleri alan öÄŸretmenleri veya herhangi bir alanda uzmanlaÅŸmış sınıf öÄŸretmenleri tarafından da okutulabilir.

(2) Okul öncesi eÄŸitim kurumlarında ve ilköÄŸretim okullarının ana sınıfı ile 1, 2, 3 ve 4 üncü sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen dersler için de alan öÄŸretmenleri görevlendirilebilir.

(3) Ä°lköÄŸretime yönelik dershanelerde de alan öÄŸretmeni görevlendirilebilir.

Uzman öÄŸretici ve usta öÄŸreticiler

MADDE 38 – (1) Kurumlarca ihtiyaç duyulan alanlarda, dersin özelliÄŸine göre uzman öÄŸretici ve usta öÄŸretici görevlendirilebilir. Ancak okul öncesi eÄŸitim kurumları dışındaki okullarda görevlendirilen uzman öÄŸretici veya usta öÄŸreticiler, dersin öÄŸretmeniyle birlikte haftada 30 saat derse girebilirler.

(2) Ulusal ve uluslararası sanat ve spor alanında baÅŸarılarıyla tanınmış olanlardan valilikçe uygun görülmesi hâlinde özel öÄŸretim kurumlarında, usta öÄŸretici olarak görevlendirileceklerde öÄŸrenim ÅŸartı aranmaz.

Kurumlarda görevlendirileceklerden istenilecek belgeler

MADDE 39 – (1) Çalışma izni düzenlenecek eÄŸitim personelinden;

a) Ä°ÅŸ sözleÅŸmesi,

b) Kurumlarda görev almasına engel olacak adli sicil kaydının bulunmadığına dair yazılı beyanı,

c) Ä°lk defa görev alacaklar hariç, hizmet sınıfında daha önce yaptığı görevleri gösterir hizmet belgesi,

ç) Daha önce resmî veya özel öÄŸretim kurumlarında eÄŸitim personeli olarak çalışmış olanlardan en son görev yerinden ayrılışını gösterir belge,

d) Diploma veya diploma yerine geçen belgenin aslı veya millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi,

e) ÖÄŸretmen olarak görevlendirileceklerden, ortaöÄŸretim alan öÄŸretmenliÄŸi tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programı baÅŸarı belgesinin aslı veya kurumca onaylı sureti istenir.

(2) Daha önce aynı ilde baÅŸka bir özel öÄŸretim kurumunda aynı alanda çalışmış olanlardan, birinci fıkranın (c), (d) ve (e) bentlerinde sayılan belgeler istenmez.

(3) Kurumca görevlendirilecek diÄŸer personelden;

a) Görev almasına engel olacak adli sicil kaydının bulunmadığına dair yazılı beyan,

b) En az ilkokul veya ilköÄŸretim okulu mezunu olduÄŸunu gösterir belgenin aslı veya millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi kurumca istenir.

Ücretli ders görevi

MADDE 40 – (1) Aynı ilde olmak üzere;

a) Resmî okullarda görevli yönetici, rehber öÄŸretmen ve aday öÄŸretmenler dışındaki öÄŸretmenlere, sadece okullarda Kanunun 8 inci maddesine göre ücretli ders görevi verilebilir.

b) Kurumlarda görev yapan yönetici ve rehber öÄŸretmen dışındaki eÄŸitim personeline, baÅŸka kurumlarda da ders saati ücretli olarak görev verilebilir. EÄŸitim personelinin toplam ders saati sayısı okullarda 30, diÄŸer kurumlarda 40 saati geçemez.

c) EÄŸitim personeli olarak görev yapma nitelik ve ÅŸartlarını taşıyan ve herhangi bir kurumda çalışmayanlara yaygın eÄŸitim kurumlarında haftada 40 saati, örgün eÄŸitim kurumlarında haftada 30 saati geçmemek üzere kurumlarda ders saati ücretli olarak görev verilebilir.

ç) EÄŸitim personeline, valilikten veya kaymakamlıktan geçici olur veya çalışma izni alınmadan kurumlarda ders saati ücretli olarak görev verilmez.

Ücretli ders görevi için istenilecek belgeler

MADDE 41 – (1) Ücretli ders görevli olarak çalışma izni düzenlenecek eÄŸitim personelinden;

a) Ä°ÅŸ sözleÅŸmesi,

b) Çalışmakta olduÄŸu kurumca verilecek, girdiÄŸi ders saati sayısını da gösterir muvafakat belgesi,

c) Adli sicil kaydının bulunmadığına dair yazılı beyan,

ç) Diploma veya diploma yerine geçen belgenin aslı veya millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi,

d) ÖÄŸretmen olarak görevlendirileceklerden, ortaöÄŸretim alan öÄŸretmenliÄŸi tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programı baÅŸarı belgesi örneÄŸi,

e) Sertifikanın aslı veya millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi istenir.

(2) Resmî veya özel öÄŸretim kurumunda görevli olup kurumlarda ek ders saati ücretli olarak görev almak isteyen eÄŸitim personelinden, birinci fıkranın (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen belgeler istenmez.

(3) Resmî veya özel öÄŸretim kurumunda görevli olup alanı dışında sertifikaya dayalı ders saati ücretli olarak görev almak isteyen eÄŸitim personelinden, birinci fıkranın (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen belgeler istenmez.

Özlük hakları

MADDE 42 – (1) Kurumlarda görev yapan eÄŸitim personeli ile diÄŸer personel, Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu ile 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun hükümlerine tabidir.

SözleÅŸme

MADDE 43 – (1) 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun hükümlerine göre kurucu veya kurucu temsilcileri ile eÄŸitim personeli arasındaki iÅŸ sözleÅŸmeleri, bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan sözleÅŸme formu (EK-5) esas alınarak en az bir yıl süreli olmak üzere üç nüsha düzenlenir ve taraflarca imzalanır. Bu sözleÅŸmelerin bir nüshası, çalışma izni düzenlenmek üzere ilgili mercide, bir nüshası kurucu veya kurucu temsilcisinde kalır, diÄŸer nüshası ise sözleÅŸmeye taraf olan personele verilir. Ancak;

a) Mazeretleri nedeniyle dönem içerisinde görevlerinden ayrılanların yerine görevlendirilecek eÄŸitim personeli,

b) Devredilen kurumlarda devredilmeden önce görev yapan eÄŸitim personeli,

c) Ders saati ücretli olarak görevlendirilecek eÄŸitim personeli

ile bir yıldan daha az süreli de iÅŸ sözleÅŸmesi yapılabilir.

(2) SözleÅŸmelerde, ilgilinin ihtiyari veya mecburi sosyal sigorta baÄŸlantılı yardımlardan faydalanma imkânlarını kısıtlayıcı, tehlikeye düÅŸürücü, mevzuata aykırı düÅŸecek ÅŸekilde özlük haklarını zedeleyici hükümler bulunamaz.

(3) Okullarda yöneticilik, eÄŸitim ve öÄŸretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmî okullarda ödenen net aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez.

(4) Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öÄŸretmen ve personeline saÄŸlanan haklara denk olarak okul öÄŸretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.

(5) Kurumlardaki ek ders ücreti, resmî okullar için tespit edilen net miktardan az olamaz. Ancak, resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti net miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders net ücretinin iki katını geçemez.

(6) SözleÅŸmenin baÅŸlangıç tarihi, çalışma izninin veya geçici olurun verildiÄŸi tarihtir. Bu tarihi takip eden 30 gün içinde de göreve baÅŸlama tarihi belirlenebilir.

(7) Kurumlarda görevlendirilecek diÄŸer personelle yapılacak iÅŸ sözleÅŸmeleri, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu ile 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun hükümlerine göre yapılır.

İşten ayrılma

MADDE 44 – (1) SözleÅŸme süresi sona erenler, 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanunu hükümlerine göre sözleÅŸmeleri karşılıklı veya tek taraflı feshedilenler ve sözleÅŸme süresi sona ermeden aynı Kanunun ilgili hükümleriyle belirlenen süreler içinde bu isteÄŸini diÄŸer tarafa yazılı olarak bildirenlere valilikçe görevden ayrılış onayı düzenlenir.

(2) ÇeÅŸitli sebeplerle örgün eÄŸitim kurumlarında ders yılı içinde, diÄŸer kurumlarda dönem içinde görevinden ayrılmasıyla eÄŸitim ve öÄŸretim faaliyetlerini aksatacak olan eÄŸitim personelinin yerine, on gün içinde kurum yönetimince görevlendirilmek üzere eÄŸitim personelinin teklifi yapılır ve ilgili merci tarafından da on gün içinde çalışma izni düzenlenir.

(3) Zorunlu sebeplerle müdürlüÄŸün boÅŸalması hâlinde kurucunun teklifi de dikkate alınarak yeni müdür teklifi yapılıncaya kadar kurumda müdürlük veya müdür yardımcılığı yapma nitelik ve ÅŸartlarını haiz biri, valilikçe müdürlüÄŸe vekâleten görevlendirilir. Vekâlet süresi üç aydan fazla olamaz ve bu süre uzatılamaz. Vekâleten görevlendirilenler, sözleÅŸmesinde belirtilen süre kadar ders okutabilirler.

(4) Görevinden ayrılan eÄŸitim personelinin görevlerinden ayrılışı ile kurumdan ayrılmak isteyenlerin müracaatları en geç beÅŸ iÅŸ günü içerisinde kurum yetkilisi tarafından doÄŸrudan baÄŸlı bulunduÄŸu millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne bildirilir. Ä°lgililerin ayrılış sebeplerine uygun olarak valilikten yedi iÅŸ günü içinde görevden ayrılış onayları alınır. Görevinden ayrılan personelin durumunu millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne bildirmeyen kurum yetkilileri hakkında yasal iÅŸlem yapılır.

(5) Bu maddede belirtilen hükümlere aykırı olarak görevinden ayrılanlara bir yıl süre ile kurumlarda görev verilmez.

Özlük dosyası

MADDE 45 – (1) Kurumlarda görevli eÄŸitim personelinin özlük dosyası, millî eÄŸitim müdürlüklerince tutulur. Görevinden ayrılarak baÅŸka bir kurumda görev alan eÄŸitim personelinin özlük dosyası, önceki görev yaptığı millî eÄŸitim müdürlüÄŸünden bir ay içerisinde istenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

EÄŸitim ve ÖÄŸretim

ÖÄŸretim programları, ders çizelgeleri ve baÅŸarının deÄŸerlendirilmesi

MADDE 46 – (1) Dengi resmî okullardan farklı uygulama yapacak okullar yapacakları farklı uygulamalara kurum yönetmeliklerinde yer vererek Bakanlığın izninden sonra uygularlar.

(2) AkÅŸam liselerinde ise; görsel sanatlar, müzik ve beden eÄŸitimi gibi özel yetenek gerektiren derslerin dışındaki derslerde öÄŸrenci baÅŸarısının deÄŸerlendirilmesine esas olan sınavlar, Yenilik ve EÄŸitim Teknolojileri Genel MüdürlüÄŸünce merkezî sistemle yapılır.

(3) Okullar dışındaki diÄŸer kurumlarda, Bakanlıkça onaylanan öÄŸretim programları uygulanır. Ancak, kurslar ve hizmet içi eÄŸitim merkezlerinde düzenlenecek 20 ders saatini geçmeyen kurs faaliyeti dışındaki diÄŸer etkinliklerin programları, millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce uygun bulunması durumunda gerçekleÅŸtirilir.

(4) Kurslar, motorlu taşıt sürücüleri kursları ve hizmet içi eÄŸitim merkezlerinde öÄŸrenci ve kursiyer baÅŸarısının tespitine iliÅŸkin esaslar Bakanlıkça belirlenir. Kurslar ve hizmet içi eÄŸitim merkezlerinde sınavlarda baÅŸarı gösterenlere Kurs Bitirme Belgesi (EK-6) düzenlenir.

(5) Dershanelerde ilköÄŸretim okullarından sonra bir üst okulun giriÅŸ sınavlarına hazırlık programları 200 ders saatinden, yükseköÄŸretime öÄŸrenci seçme sınavına hazırlık programları 250 ders saatinden, ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim kurumlarının ara sınıflarında öÄŸrencilerin eksikliklerini gidermek amacıyla takviye programları 100 ders saatinden az olamaz.

(6) Dershaneler kayıtlı veya kayıtsız öÄŸrencilere yönelik olarak yaptıkları sınavlar için ücret alamaz.

Okullarda oluÅŸturulacak birlik, kurul ve komisyonlar

MADDE 47 – (1) Okullarda resmî dengi okullarda oluÅŸturulan birlik, kurul ve komisyonlar ve ihtiyaç duyulması hâlinde okul yönetimince benzerleri kurulur.

(2) 9/2/2012 tarihli ve 28199 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî EÄŸitim Bakanlığı Okul-Aile BirliÄŸi YönetmeliÄŸi hükümlerine göre özel ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim okullarında okul aile birliÄŸi kurulur. Okul öncesi eÄŸitim kurumlarında ise velilerin veya okul yönetimlerinin istemesi halinde kurulur. Aynı kurucuya ait ve aynı bina veya kampüste bulunan okullar için tek okul aile birliÄŸi kurulabilir. Kurum yönetimince izin verilmesi halinde okulun bölümlerinin kiraya verilmesi, iÅŸletilmesi, öÄŸrenci servis hizmetleri ve benzeri görevleri de yürütür.

Sınıf mevcutları ve grupların oluşturulması

MADDE 48 – (1) Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eÄŸitimde 20, ilköÄŸretimde 30, fen ve sosyal bilimler liselerinde 26, meslekî ve teknik liselerde 24, diÄŸer ortaöÄŸretim kurumlarında 30 dan fazla olamaz.

(2) Okullar dışındaki kurumlarda sınıf mevcutları 30 öÄŸrenci veya kursiyeri geçmeyecek ÅŸekilde düzenlenir. Kurumun özelliÄŸine göre grupların oluÅŸumunda; öÄŸrenci veya kursiyerin yaşı, öÄŸrenim ve bilgi düzeyi ile diÄŸer eÄŸitimsel yaklaşımlar dikkate alınır.

ÖÄŸretim dili

MADDE 49 – (1) Kurumlarda öÄŸretim dili Türkçedir. Yabancılar tarafından açılmış ve Türkçeden baÅŸka bir dille öÄŸretim yapılmasına izin verilmiÅŸ bulunan mevcut okullar, kendi statüleri içinde öÄŸretime devam ederler. Ancak, yabancı uyruklu çocukların devam edeceÄŸi milletlerarası okullar bu hükmün dışındadır.

Azınlık okulları

MADDE 50 – (1) Azınlık okullarında, seviyesine göre resmî okullarda okutulan dersler ve öÄŸretim programları ile haftalık ders dağıtım çizelgelerinin uygulanması esastır.

(2) Bu okullarda, ilgili ülkelerdeki mütekabil mevzuat ve uygulamalar da dikkate alınarak derslerden hangilerinin öÄŸretiminin Türkçeden baÅŸka bir dille yapılabileceÄŸi Bakanlıkça kararlaÅŸtırılır. Bu derslerin çeÅŸitlerinde ve programlarında yine aynı yolla deÄŸiÅŸiklik yapılabilir.

(3) Türkçeden baÅŸka bir dilin öÄŸretimi için izin verilen derslere ayrılacak haftalık ders saatine mukabil Türkçe okutulacak derslerin saati ve sayısı Bakanlıkça tespit edilir.

ÖÄŸrenci veya kursiyer kayıt ve nakil iÅŸlemleri

MADDE 51 – (1) Okullardan, kayıt bölgesi ÅŸartı dışında dengi resmî okulların tabi oldukları yönetmelik hükümlerini uygulayacaklar, ayrıca kurum yönetmeliÄŸi düzenlemezler. Bu okullara öÄŸrenci kaydı ve nakli baÅŸvuru öncelik sırasına göre yapılır.

(2) Dengi resmî okulların tabi oldukları yönetmelik hükümlerinden farklı uygulama yapmak isteyen okullar, Bakanlık tarafından onaylı kurum yönetmeliklerine göre kayıt ve nakil iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirirler. Bu durumdaki okullar tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulacak kurum yönetmelik taslaklarında;

a) Resmî okullardaki yaÅŸ sınırı, ortaöÄŸretim okullarında öÄŸrenim hakkını kullanmamış olma ÅŸartları ile genellik ve eÅŸitlik ilkelerine,

b) AkÅŸam liselerinde ise ilköÄŸretim okulundan mezun ve 18 yaşını bitirmiÅŸ veya okuma hakkını kullanarak örgün ortaöÄŸretim kurumlarından ayrılmış olma hükümlerine yer verilir.

(3) Hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öÄŸrencilerin yabancı dil bilgisi ile Türkçe derslerinden seviyesi, okul yönetiminin oluÅŸturacağı komisyonca ders yılı bitim tarihi ile okulun açıldığı ilk hafta içinde belirlenecek bir tarihte yapılacak yazılı ve sözlü yeterlilik sınavıyla belirlenir. Hazırlık sınıfı öÄŸrencilerinin bu sınava girebilmesi için veli, bu durumu okul müdürlüÄŸüne kesin kayıt sırasında yazılı olarak bildirir. Hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öÄŸrenciler için, en fazla iki yeterlilik sınavı yapılabilir.

(4) Okula devam edecek öÄŸrencilerin kayıtları, her öÄŸretim yılı için çalışma takviminde belirtilen tarihler arasında yenilenir.

(5) Okullarda, kurum kontenjanı dikkate alınarak yabancı uyruklu misafir öÄŸrenciler de öÄŸrenim görebilir, ancak bu öÄŸrencilere diploma düzenlenemez. Okuldan ayrılanlara gördükleri derslere ve aldıkları notlara iliÅŸkin okul yönetimince düzenlenen belge verilir.

(6) Dershanelerde kayıt sırasında; öÄŸrencinin T.C. kimlik numarası ve okulundan aldığı, “ÖÄŸrenci OlduÄŸuna Ä°liÅŸkin Belge” veya “Diploma”nın aslı veya dershanece onaylı bir örneÄŸi istenir.

(7) Kurslar kayıt sırasında kursiyerlerden; T.C. kimlik numarası, öÄŸretim programının özelliklerine göre diÄŸer belgeler istenir. Kurslar arasında kursiyer nakli yapılamaz.

(8) Hizmet içi eÄŸitim merkezlerinde kayıt sırasında katılımcılardan; T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, öÄŸrenim durumunu belirten kurum, kuruluÅŸ veya iÅŸ yerince hazırlanan liste istenir.

(9) ÖÄŸrenci etüt eÄŸitim merkezlerinde ilköÄŸretim okullarına devam eden öÄŸrencilerin kaydında; T.C. kimlik numarası, öÄŸrenci belgesi veya kurumca onaylı fotokopisi istenir.

(10) Kurumlarda öÄŸrenim görecek yabancı uyruklu öÄŸrenci ve kursiyerlerden ayrıca ilgili mevzuatta belirtilen belgeler istenir.

Dönemlerin baÅŸlaması

MADDE 52 – (1) Okullar dışındaki kurumlar, dönemin baÅŸladığı tarihten itibaren öÄŸrenci veya kursiyer sayılarını en geç 15 iÅŸ günü içinde millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne bildirir. Bildirim tarihinden sonraki deÄŸiÅŸiklikler dönem bitiminden önce millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne tekrar bildirilir.

BEŞİNCÄ° BÖLÜM

Ücretlerin Tespit, Ä°lan ve Tahsili

Ücret tespiti

MADDE 53 – (1) Kurumlar, Kanunun 12 nci maddesinde ifade edilen hükümlere uygun olarak öÄŸrenci ve kursiyer ücretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacakları özel sözleÅŸmelerinde saÄŸlayacaklarını belirttikleri eÄŸitim ve öÄŸretim imkânlarına, geliÅŸmelerine imkân verecek yatırım ve hizmetler ile diÄŸer iÅŸletme giderlerine göre tespit ederler.

(2) Kurumlar, öÄŸrenci ve kursiyer ücret tespitlerini, istenildiÄŸinde yetkili makamlara belgelendirirler.

(3) Ücretlerin ilan edilmesi için verilen süreden sonra kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen kurumların öÄŸrenci ve kursiyer ücreti, bulundukları ilde aynı tür kurumların ilan ettikleri en düÅŸük ücretten aÅŸağı olamaz.

Ücretlerin ilanı

MADDE 54 – (1) Ücretler aÅŸağıda belirtilen esaslara göre ilan edilir.

a) Kurumların öÄŸrenim ve diÄŸer ücretleri, kurumlarca her yıl tespit edilerek ocak ayından itibaren mayıs ayının sonuna kadar ilan edilir. Bu ilanlarda ders yılı veya ders saati ücretiyle birlikte, peÅŸin veya süreli ödemeler ve kurumca belirlenecek diÄŸer indirimler belirtilir. ÖÄŸrenci ve kursiyerlere; yetiÅŸtirme kursu, yemek, servis, pansiyon, etüt ve benzeri hizmetleri verecek kurumlar, bu hizmetler için alacakları ücretleri de aynı tarihlerde ayrıca tespit ve ilan ederler.

b) Bu Yönetmelikte belirtilenlerin dışında öÄŸrenci ve kursiyerlerden, bağış ve yardım da dâhil olmak üzere hiçbir ad altında ücret alınamaz.

c) Kurumlar, ücretlerini ilan etmeden önce öÄŸrenci ve kursiyerlerden ücret tahsil edemez.

ç) Kurumlar ücret ilanlarını, Millî EÄŸitim Bakanlığının BiliÅŸim Sistemleri (MEBBÄ°S) programına iÅŸleyerek alınan çıktının bir örneÄŸinin süresi içinde doÄŸrudan baÄŸlı bulundukları millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne verir ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilecekleri bir yere asar. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar ise bu iÅŸlemi kurum açma izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde yaparlar.

d) Kurumlar ilan ettikleri ücretlerin altında bir ücretle de kayıt yapabilirler ancak, ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep edemezler.

(2) Süresi içinde ücret ilanı yapmayan kurumlar bir önceki yılın ücretini alır.

Ücretlerin alınma ÅŸekli

MADDE 55 – (1) ÖÄŸrenci ve kursiyer ücretleri;

a) Özel okul öncesi eÄŸitim kurumlarında, ilköÄŸretim, özel eÄŸitim ve ortaöÄŸretim okullarının bütün sınıflarında ve özel öÄŸrenci etüt eÄŸitim merkezlerinde yıllık,

b) Okullarda pansiyon hizmeti sağlandığı takdirde yıllık,

c) Dershaneler, kurslar, hizmet içi eÄŸitim merkezleri ile özel eÄŸitim okullarının ilköÄŸretim programı dışındaki kısımlarında ve özel eÄŸitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ders saati ücreti,

ç) Motorlu taşıt sürücüleri kurslarının teorik dersleri ile uygulama derslerinin ders saati ücreti ayrı ayrı

olarak hesap edilir.

(2) Okullar, çalışma takviminde belirtilen tarihte yeni ders yılına ait ücretini ödemeyen öÄŸrencilerin kayıtlarını yenilemeyebilir.

Ücretlerin iadesi

MADDE 56 – (1) AÅŸağıda belirtilen sebeplerden bir veya birkaçının oluÅŸması hâlinde kurumdan ayrılanların, ayrılış tarihinden sonraki günlere ve saatlere isabet eden ödenmiÅŸ ücretleri iade edilir.

(2) Ücretlerin iade edilebilmesi için;

a) Okullarda, öÄŸrencinin baÅŸka bir okula nakli,

b) SaÄŸlık raporu alarak öÄŸrenci ve kursiyerin saÄŸlık sebebiyle kurumdan ayrılması,

c) Kurumun kapanması,

ç) Dönemin açılamaması,

d) Kurumun eÄŸitim ve öÄŸretim ortamının olumsuz yönde deÄŸiÅŸtiÄŸinin il eÄŸitim denetmenleri tarafından tespit edilmesi,

e) Kursiyer veya öÄŸrenci velisinin, öÄŸrenci veya kursiyeri kurumda okutamayacak duruma düÅŸtüÄŸünün resmî kurumlarca belgelendirilmesi

gerekir.

(3) Yukarıda belirtilen ÅŸartların dışında kurumlara yeni kaydolan öÄŸrenci ve kursiyerlerden;

a) ÖÄŸrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eÄŸitim okulu, ilköÄŸretim okulu, özel eÄŸitim okulu, ortaöÄŸretim okullarında ve öÄŸrenci etüt eÄŸitim merkezlerinde öÄŸretim yılı baÅŸlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. ÖÄŸretim yılı baÅŸladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öÄŸrenim gördüÄŸü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.

b) ÖÄŸrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem baÅŸlamadan ayrılanlara öÄŸrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem baÅŸladıktan sonra ayrılanlara öÄŸrenim ücretinin yüzde onu ile öÄŸrenim gördüÄŸü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.

c) ÖÄŸretime baÅŸladıktan sonra ayrılan öÄŸrenci veya kursiyerlerden alınacak ücret kurumun öÄŸrenim ücretinden fazla olamaz.

ALTINCI BÖLÜM

Ücretsiz veya Burslu Okuyacak ÖÄŸrenci ve Kursiyerler

Ücretsiz okutulacak öÄŸrenci ve kursiyerlerin oranı ile dağılımı

MADDE 57 – (1) Kurumlar, kurumda okuma hakkını kazananlardan ÅŸehit ve malûl gazi çocukları ile malûl gazilere ücretsiz okutmada öncelik verir.

(2) Aynı kuruma, birinci fıkrada sayılanların baÅŸvurusu kurumun ücretsiz okuma kontenjanından fazla olması hâlinde yerleÅŸtirme valilikçe yapılır. Birinci fıkrada sayılan öÄŸrenci veya kursiyerlerden kuruma baÅŸvuruda bulunulmaması hâlinde, yüzde üçlük oranın tamamından kayıtlı öÄŸrenci ve kursiyerler yararlandırılır.

(3) Kurumlar, ücretsiz okutmakla yükümlü oldukları öÄŸrenci ya da kursiyerlerden birinci fıkrada sayılanların dışındakileri tamamen ücretsiz veya bunların ücretlerinin toplam miktarı kadar öÄŸrenim ücretinde % 25, % 50 veya % 75 oranında indirim uygulayarak daha fazla öÄŸrenci veya kursiyer okutabilir.

(4) Kurumun bir bölüme baÅŸvurusunun az olması hâlinde, diÄŸer bölümler için yapılan baÅŸvurularla ücretsiz okutulacak öÄŸrenci ve kursiyer kontenjanı tamamlanır.

(5) Ücretsiz okutulacak öÄŸrenci ve kursiyerlerin sayısını tespit ederken 0,5 ve daha yukarı çıkan kesirli sayılar bir üst tam sayıya tamamlanır.

Ücretsiz okutulacak öÄŸrenci ve kursiyerlerin baÅŸvurusu

MADDE 58 – (1) Kurumlarda ücretsiz veya indirim uygulanarak okumak için baÅŸvuracak öÄŸrenci ve kursiyerlerden, okullarda ücretsiz okuyacak ÅŸehit veya malûl gazi çocukları ile malûl gaziler dışındaki öÄŸrencilerin bir önceki sınıfını geçmiÅŸ ve davranış notunun tam olması ÅŸartları aranır.

(2) Åžehit veya malûl gazi çocukları ile malûl gazilerden, ayrıca ÅŸehit veya malûl gazinin mensubu olduÄŸu kurumdan alınacak ÅŸehit veya malûl gazi belgesi istenir.

(3) Her ders yılı veya dönemde, kurumda ücretsiz okumak isteyen öÄŸrenci veya kursiyerler bu isteklerini kuruma kayıt sırasında, “Özel ÖÄŸretim Kurumlarında Ücretsiz Okuyacak ÖÄŸrenci ve Kursiyerlere Ait BaÅŸvuru Formu”nu (EK-7) doldurarak baÅŸvurur.

(4) Gerçek dışı bildirimde bulunduÄŸu tespit edilen öÄŸrenci ve kursiyerin, ücretsiz okuma hakkı veya bursu kurum müdürlüÄŸünce iptal edilir. ÖÄŸrenci ve kursiyere ücretsiz okuduÄŸu veya burs aldığı dönemlere ait ücretler ilgili mevzuat hükümleri doÄŸrultusunda kanuni faizi ile birlikte ödettirilir.

(5) Ücretsiz okumak üzere baÅŸvuranların sayısı kontenjandan az olması hâlinde, durumları birinci fıkraya uygun olanların baÅŸvuruları saÄŸlanarak ücretsiz okuma hakkından yararlandırılır.

DeÄŸerlendirme kurulu

MADDE 59 – (1) Kurumlarda, ücretsiz okumak için yapılan baÅŸvuruları deÄŸerlendirmek amacıyla deÄŸerlendirme kurulu oluÅŸturulur.

(2) DeÄŸerlendirme kurulu, kurum müdürünün baÅŸkanlığında iki eÄŸitim personelinden oluÅŸur.

(3) DeÄŸerlendirme kurulu, dönem baÅŸlamadan toplanır ve “Özel ÖÄŸretim Kurumlarında Ücretsiz Okuyacak ÖÄŸrenci ve Kursiyerler BaÅŸvuruları DeÄŸerlendirme Formu”na (EK-8) göre baÅŸvuruları deÄŸerlendirip ücretsiz okuyacak öÄŸrenci ve kursiyerleri tespit ederek ilgililere duyurur.

Ücretsiz okuyacak öÄŸrenci ve kursiyerlerin ücretlerinin iadesi

MADDE 60 – (1) Ücretsiz okumaları uygun bulunan öÄŸrenci ve kursiyerlerden alınan ücretler, okul ve dershanelerde öÄŸretimin baÅŸlamasından sonra iki ay içinde; diÄŸer kurumlarda ise dönem bitiminden sonraya kalmamak ÅŸartıyla kurum yönetimince bir ay içinde ödenir. Senet ve bonoları ise hemen iade edilir.

(2) ÖÄŸrenci ve kursiyerler, daha önce ödedikleri ücretlere ait verilen fatura ve makbuzların asıllarını kuruma iade etmek zorundadırlar.

Ücretsiz okuma süresi

MADDE 61 – (1) Ücretsiz okuma hakkı kazanan öÄŸrenci ve kursiyerlerin bu hakları yalnız o öÄŸretim yılı veya dönemi için geçerlidir.

(2) Okullar, ücretsiz okuma hakkını kazanan ÅŸehit ve malûl gazi çocuklarını, okulun öÄŸrenim süresince ücretsiz okutur.

Burs verilme şartları ve oranı

MADDE 62 – (1) Ders ya da sınavlardaki baÅŸarıları veya bilim, kültür, sanat, spor ve benzeri alanlardaki baÅŸarılarından veya maddi imkânsızlıklarından dolayı öÄŸrenci ve kursiyerlere kurumlarca karşılıksız olarak burs verilebilir. Kurumlar, burs verilecek öÄŸrenci ve kursiyer tespitine yönelik sınav yapmak istemeleri durumunda bu sınavlardan sınav ücreti alamazlar.

(2) Kurumlar, burs verme ÅŸartlarını, bursun miktarını, burs süresini ve burs verecekleri öÄŸrenci ve kursiyer sayısı ile bursun hangi durumlarda kesileceÄŸini belirleyip il millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne bilgi vererek uygular.

(3) Burslu okumaya hak kazananlardan burs verilmesine esas olan belgeler dışında başka belge istenmez.

(4) Burslu okutulacak öÄŸrenci ve kursiyerlerin oranı veya sayısı kurumca belirlenir. Burslu okutulacak öÄŸrenci ve kursiyerlerin oranı, ücretsiz okutulacakların oranının dışında tutulur.

Burs verilme ÅŸekli ve süresi

MADDE 63 – (1) Okullarda öÄŸrencilere;

a) Bir yıllık öÄŸrenim ücretinin bir kısmının veya tamamının karşılanması,

b) ÖÄŸrenimi süresince öÄŸrenim ücretinin karşılanması,

c) Bir yıllık kırtasiye masrafının karşılanması,

ç) Bakanlığın resmî okul öÄŸrencileri için tespit ettiÄŸi en az burs miktarı kadar harçlık

ve benzeri ÅŸekillerde burs verilebilir.

(2) Okullar dışındaki diÄŸer kurumlarca öÄŸrenci veya kursiyerlere;

a) ÖÄŸrenim ücretinin karşılanması,

b) Kırtasiye masrafının karşılanması,

c) Bakanlığın resmî okul öÄŸrencileri için tespit ettiÄŸi en az burs miktarı kadar harçlık

ve benzeri ÅŸekillerde burs verilebilir.

(3) Kurumda, öÄŸrenimi süresince burslu olarak okutulan öÄŸrenci veya kursiyerler baÅŸarıları ve olumlu davranışları devam ettiÄŸi sürece bu haktan yararlandırılır.

YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM

ÇeÅŸitli ve Son Hükümler

Kılık ve kıyafet

MADDE 64 – (1) Özel okullardaki eÄŸitim personeli ile öÄŸrencilerin kılık ve kıyafetlerinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. DiÄŸer özel öÄŸretim kurumlarındaki eÄŸitim personeli, öÄŸrenci ve kursiyerlerin kıyafetlerinin sade ve temiz olması gerekir.

Kimlik kartı

MADDE 65 – (1) Kurumlarda görev yapan eÄŸitim personeli ile diÄŸer personele bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan (EK-9)’a uygun olarak kurum yönetimince hazırlanan ve millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce soÄŸuk mühür ile onaylanmış kimlik kartı düzenlenir. Görevden ayrılan personelin kimlik kartı kurum müdürlüÄŸünce il veya ilçe millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne iade edilir.

Evrakın saklanması

MADDE 66 – (1) Kurumlarda kullanılan evrakın saklanmasında 16/5/1988 tarihli ve 19816 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Devlet ArÅŸiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Denetim

MADDE 67 – (1) Kurumlar, millî eÄŸitim denetçileri ve il eÄŸitim denetmenleri ile diÄŸer denetim yetkisi bulunanlarca denetlenir. Kurumların denetimlerinde, Bakanlıkça hazırlanan modüller ile diÄŸer elektronik araç ve gereçlerden de yararlanılabilir.

Uygulanacak diÄŸer mevzuat

MADDE 68 – (1) Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda, resmî benzeri kurumların tabi olduÄŸu mevzuat hükümleri uygulanır.

Beyanların doğruluğu

MADDE 69 – (1) Bu Yönetmelik uyarınca yapılmış olan beyanların doÄŸruluÄŸu, iÅŸlem sonuçlandırılmadan ilgili merci tarafından tespit edilir. GerçeÄŸe aykırı beyanda bulunanlar hiçbir hak talebinde bulunamazlar. Ayrıca, gerçeÄŸe aykırı beyanda bulunduÄŸu tespit edilen kiÅŸiler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 70 – (1) AÅŸağıdaki yönetmelikler yürürlükten kaldırılmıştır.

a) 17/11/2003 tarihli ve 25292 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî EÄŸitim Bakanlığı Özel AkÅŸam Liseleri YönetmeliÄŸi.

b) 8/3/2008 tarihli ve 26810 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî EÄŸitim Bakanlığı Özel ÖÄŸretim Kurumları YönetmeliÄŸi.

c) 11/2/2009 tarihli ve 27138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel ÖÄŸretim Kurumları ÖÄŸrenci ve Kursiyer Ücretleri Tespit ve Tahsil YönetmeliÄŸi.

ç) 11/2/2009 tarihli ve 27138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel ÖÄŸretim Kurumlarında Ücretsiz veya Burslu Okutulacak ÖÄŸrenci ve Kursiyerler Hakkında Yönetmelik.

d) 21/10/2009 tarihli ve 27383 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî EÄŸitim Bakanlığı Özel Dershaneler YönetmeliÄŸi.

e) 23/10/2009 tarihli ve 27385 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî EÄŸitim Bakanlığı Özel Hizmet Ä°çi EÄŸitim Merkezleri YönetmeliÄŸi.

f) 6/2/2010 tarihli ve 27485 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî EÄŸitim Bakanlığı Özel Kurslar YönetmeliÄŸi.

g) 26/2/2011 tarihli ve 27858 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî EÄŸitim Bakanlığı Özel Okullar Çerçeve YönetmeliÄŸi.

ÄŸ) 24/6/2011 tarihli ve 27974 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî EÄŸitim Bakanlığı Özel ÖÄŸrenci Etüt EÄŸitim Merkezleri YönetmeliÄŸi.

Çalışan personel

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen nitelik ve ÅŸartları taşımayan ancak, bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte kurumlarda eÄŸitim personeli olarak çalışmakta olanlardan bu Yönetmelikteki ÅŸartlar aranmaz.

Bir arada bulunan kurumlar

GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – (1) Bir arada bulunan okullar dışındaki diÄŸer kurumların kurucuları, 8/3/2013 tarihine kadar Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlarda belirtilen ÅŸartlara uygun olarak kurumlarını bağımsız kurum hâline getirmek zorundadırlar. Verilen süre içinde bağımsız kurum hâline getirilmeyen kurumlar kapatılır.

Yürürlük

MADDE 71 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

MADDE 72 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî EÄŸitim Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız.

GENEL KÃœLTÃœR