Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6318 SAYILI ASKERLİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (51-81 MADDELER)


MADDE 51- 926 sayılı Kanunun 126 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) EÅŸinin doÄŸum yapması, eÅŸinin ölümü, çocuÄŸunun ölümü, kendisinin veya eÅŸinin ana, baba veya kardeÅŸinin ölümü hallerinin her birinde isteÄŸi üzerine on güne kadar; kendisinin veya çocuÄŸunun evlenmesi halinde isteÄŸi üzerine yedi güne kadar,”

“e) Subay ve astsubaylara, bakmakla yükümlü olduÄŸu veya refakat etmediÄŸi takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eÅŸ ve çocukları ile kardeÅŸlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren önemli bir hastalığa tutulmuÅŸ olması hallerinde, bu hallerin saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi ÅŸartıyla, istekleri üzerine, aylık ve özlük hakları korunarak üç aya kadar izin verilebilir. Bu sürenin bitimini müteakip istekleri üzerine ayrıca altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aylıksız izinli olarak geçirilen süreler mecburi hizmet süresinden sayılmaz.”

MADDE 52- 926 sayılı Kanunun 128 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“d) Kadın personele doÄŸum yapmasından önce sekiz hafta ve doÄŸum yaptığı tarihten itibaren sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süre ile aylıklı izin verilir. ÇoÄŸul gebelik halinde, doÄŸum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta süre eklenir. Ancak beklenen doÄŸum tarihinden sekiz hafta öncesinden, saÄŸlık durumunun uygun olduÄŸu doktor raporu ile belgelenen personel, isterse doÄŸumdan önceki üç haftaya kadar iÅŸ yerinde çalışabilir. Bu durumda personelin isteÄŸi halinde doÄŸum öncesinde çalıştığı süreler, doÄŸum sonrası izin süresinin bitim tarihinden itibaren aylıklı izin süresine eklenir. DoÄŸumun erken gerçekleÅŸmesi nedeniyle doÄŸum öncesi sekiz haftalık izinden kullanılamayan süreler, doÄŸum sonrası sürelere eklenir. DoÄŸumda veya doÄŸum sonrası aylıklı izin süresi içerisinde annenin ölümü halinde, isteÄŸi üzerine subay veya astsubay olan babaya, bu fıkrada anne için öngörülmüÅŸ olan süre kadar izin verilir.

DoÄŸum yapan personele çocuklarını emzirmeleri için aylıklı izin süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı personelin tercihine bırakılır.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

Ayrıca doÄŸum yapan personele, aylıklı izinlerinin bitiminden itibaren baÅŸlamak üzere, en fazla üç yaşında bir çocuÄŸu evlat edinen kadın personele çocuÄŸun ana ve babasının rızasının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren istekleri üzerine oniki aya kadar aylıksız izin verilir. Aylıksız izin süreleri mecburi hizmet süresinden sayılmaz.”

“Bu madde kapsamında verilen izinler rütbe bekleme süresinden sayılır.”

MADDE 53- 926 sayılı Kanunun 137 nci maddesinin üçüncü fıkrası madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 54- 926 sayılı Kanunun 143 üncü maddesine ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.

“Kendi nam ve hesabına fakülte veya yüksekokulları bitirenlerden subay nasbedilmek üzere temel askerlik eÄŸitimine alınanlar, asteÄŸmenler için ilgili mevzuatında öngörülen aylık ve mali haklar ile sosyal yardımlardan (tayin bedeli hariç) aynen yararlandırılırlar. 28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Kanun hükümleri saklıdır.

Harçlıkların küsuratlı çıkması durumunda, ödemelerde küsuratlar tama (1 Türk Lirasına) iblaÄŸ edilir.”

MADDE 55- 926 sayılı Kanunun ek 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yabancı bir memlekette veya uluslararası kuruluÅŸlarda görev alacak subay veya astsubaylara; Genelkurmay BaÅŸkanlığının muvafakati ve Millî Savunma Bakanlığının (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için Ä°çiÅŸleri Bakanlığının) onayı ile 5 yıla kadar maaÅŸsız izin verilebilir.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler TeÅŸkilatı ile Türkiye Cumhuriyetinin üye olduÄŸu veya imzaladığı anlaÅŸmalarla taraf bulunduÄŸu diÄŸer uluslararası teÅŸkilatlar nezdinde ateÅŸkesi denetlemek üzere gözlemci sıfatıyla görev alan veya barış gücünde görevlendirilen subay ve astsubaylara, Genelkurmay BaÅŸkanlığının muvafakati, Millî Savunma Bakanlığının (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için Ä°çiÅŸleri Bakanlığının) teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile beÅŸ yıla kadar maaÅŸlı izin verilebilir. Bu personele, görevlendirilen teÅŸkilat tarafından yapılacak ödemelerin dışında, ayrıca, aynı kararname ile tespit edilecek tutarda aylık ek ücret de verilebilir.”

MADDE 56- 926 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

“EK MADDE 28- 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık baÄŸlanan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin unvan ve rütbeleri, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun ek 77 nci maddesine göre belirlenecek emsalini geçmemek üzere Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde göreve devam eden emsallerinin rütbe ve unvanlarına yükseltilir ve haklarında yapılacak her türlü iÅŸlemde yükseltilen unvan ve rütbeleri esas alınır.

EK MADDE 29- Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetleri ile ilgili alanlarda Genelkurmay BaÅŸkanına danışmanlık yapmak üzere, kadro ÅŸartı aranmaksızın ve diÄŸer kanunların sözleÅŸmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine baÄŸlı olmaksızın sözleÅŸmeli olarak 10 kiÅŸiye kadar Genelkurmay BaÅŸkanı danışmanı çalıştırılabilir. Bu kapsamda çalıştırılanlara, (60.000) ila (100.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık sözleÅŸme ücreti hak edildikçe ödenir ve sözleÅŸme ücreti dışında mali ve sosyal haklar kapsamında herhangi bir ad altında ödeme yapılmaz. Bu ÅŸekilde çalıştırılacak personelin sözleÅŸme ücreti ile sözleÅŸme usul ve esasları, tam veya kısmi zamanlı çalıştırılacak olması dikkate alınarak Genelkurmay BaÅŸkanlığınca belirlenir. Kamu kurum ve kuruluÅŸları ile kamu tüzel kiÅŸiliÄŸini haiz kurumlarda çalışanlar aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diÄŸer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla kurumlarının ve kendilerinin muvafakati ile Genelkurmay BaÅŸkanlığınca görevlendirilebilirler. Bu personele mali ve sosyal haklar kapsamında ayrıca bir ödeme yapılmaz. Bu kapsamdaki personel ilgili mevzuatında yer alan süre sınırlamalarına tabi olmaksızın ihtiyaç duyulan hizmet süresince kurumlarından aylıksız izinli olarak da bu madde hükümleri uyarınca Genelkurmay BaÅŸkanlığınca görevlendirilebilir. Aylıksız izinli çalışanlara çalıştıkları görevler dikkate alınarak bu madde hükümleri uyarınca ödeme yapılır ve bunların Sosyal Güvenlik Kurumu ile iliÅŸkileri kendi kurumlarındaki statüleri dikkate alınarak devam ettirilir. Bunlardan aylıksız izinli olarak çalıştırılanların Genelkurmay BaÅŸkanlığında geçen süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde deÄŸerlendirilir ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri baÅŸkaca bir iÅŸleme gerek duyulmadan süresinde yapılır.

Bu madde uyarınca çalıştırılan Genelkurmay BaÅŸkanı danışmanlarının sözleÅŸme veya görevlendirmeleri Genelkurmay BaÅŸkanının görev süresinin sona erdiÄŸi tarihte hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın sona ermiÅŸ sayılır. Kamu kurum ve kuruluÅŸları ile kamu tüzel kiÅŸiliÄŸini haiz kurumların personeli bu fıkrada sayılan hallerde hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın kendi kurumlarındaki kadro veya pozisyonlarına dönerler.

Bu madde uyarınca, aylıksız izinli olanlar hariç, sözleÅŸmeli olarak çalıştırılacak personel, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır.”

MADDE 57- 926 sayılı Kanuna ekli EK-VI, EK-VII, EK-VIII, EK-VIII/A, EK-VIII/B ve EK-VIII/C sayılı cetvellerin 1 inci derece satırları ile EK-IX sayılı cetvel aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

EK-VI SAYILI CETVEL

SUBAYLAR Ä°ÇÄ°N AYLIK GÖSTERGE TABLOSU

Dereceler

Rütbeler

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Alb.-Kd.Alb.

General-Amiral

1500

-

-

-

-

-

-

-

-

1

Yarbay

1320

1380

1440

1500

-

-

-

-

-

EK-VII SAYILI CETVEL

B-109 UNCU MADDEYE GÖRE ASTSUBAYLIKTAN SUBAYLIÄžA GEÇENLER Ä°ÇIN AYLIK GÖSTERGE TABLOSU

Dereceler

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

1320

1380

1440

1500

-

-

-

-

-

EK-VIII SAYILI CETVEL

ASTSUBAYLAR (ÜSTÇAVUÅž VE KIDEMLÄ° ÜSTÇAVUÅžLUKTA ÜÇER YILLIK RÜTBE BEKLEME SÜRESÄ°NE TABÄ° OLANLAR) Ä°ÇÄ°N AYLIK GÖSTERGE TABLOSU

Dereceler

Rütbeler

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

II.Kad.Kd.

BçvÅŸ.

1320

1380

1440

1500

-

-

-

-

-

EK-VIII/A SAYILI CETVEL

ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU MEZUNU VE FAKÜLTE, YÜKSEK OKUL VEYA MESLEK YÜKSEK OKULUNU BÄ°TÄ°REREK TEMEL ASKERLÄ°K EĞİTÄ°MÄ°NDE BAÅžARILI OLUP ASTSUBAY ÇAVUÅžLUÄžA NASBEDÄ°LEN ASTSUBAYLAR (ÜSTÇAVUÅž VE KIDEMLÄ° ÜSTÇAVUÅžLUKTA ÜÇER YILLIK RÜTBE BEKLEME SÜRESÄ°NE TABÄ° OLANLAR) Ä°ÇÄ°N AYLIK GÖSTERGE TABLOSU

Dereceler

Rütbeler

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

II.Kad.Kd.

BçvÅŸ.

1320

1380

1440

1500

-

-

-

-

-

EK-VIII/B SAYILI CETVEL

ASTSUBAYLAR Ä°ÇÄ°N AYLIK GÖSTERGE TABLOSU

(ÜSTÇAVUÅž VE KIDEMLÄ° ÜSTÇAVUÅžLUKTA ALTIÅžAR YILLIK RÜTBE BEKLEME SÜRESÄ°NE TABÄ° OLANLAR)

Dereceler

Rütbeler

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Kad.Kd.BçvÅŸ.-

II.Kad.Kd.BçvÅŸ.

1320

1380

1440

1500

-

-

-

-

-

EK-VIII/C SAYILI CETVEL

ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU MEZUNU VE FAKÜLTE, YÜKSEK OKUL VEYA MESLEK YÜKSEK OKULUNU BÄ°TÄ°REREK TEMEL ASKERLÄ°K EĞİTÄ°MÄ°NDE BAÅžARILI OLUP ASTSUBAY ÇAVUÅžLUÄžA NASBEDÄ°LEN ASTSUBAYLAR Ä°ÇÄ°N AYLIK GÖSTERGE TABLOSU (ÜSTÇAVUÅž VE KIDEMLÄ° ÜSTÇAVUÅžLUKTA ALTIÅžAR YILLIK RÜTBE BEKLEME SÜRESÄ°NE TABÄ° OLANLAR)

Dereceler

Rütbeler

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Kd.BçvÅŸ.-Kad.Kd.BçvÅŸ.-

II.Kad.Kd.BçvÅŸ.

1320

1380

1440

1500

-

-

-

-

-

EK-IX SAYILI CETVEL

UZMAN JANDARMA ÇAVUÅžLAR Ä°ÇÄ°N AYLIK GÖSTERGE TABLOSU

KADEMELER

Dereceler

Rütbeler

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

VIII.Kad.ÇvÅŸ.

1320

1380

1440

1500

-

-

-

-

-

2

VIII.Kad.ÇvÅŸ.

1155

1210

1265

1320

1380

1440

-

-

-

3

VII.Kad.ÇvÅŸ.

1020

1065

1110

1155

1210

1265

1320

1380

-

4

VI.Kad.ÇvÅŸ.

915

950

985

1020

1065

1110

1155

1210

1265

5

V.Kad.ÇvÅŸ.

835

865

895

915

950

985

1020

1065

1110

6

IV.Kad.ÇvÅŸ.

760

785

810

835

865

895

915

950

985

7

III.Kad.ÇvÅŸ.

705

720

740

760

785

810

835

865

895

8

II.Kad.ÇvÅŸ.

660

675

690

705

720

740

760

785

810

9

I.Kad.ÇvÅŸ.

620

630

645

660

675

690

705

720

740

10

ÇvÅŸ.

590

600

610

620

630

645

660

675

690

MADDE 58- 926 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici maddeler eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 33- Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte halen görevde olan subay ve astsubaylar, bu maddeyi ihdas eden Kanun ile deÄŸiÅŸtirilen aylık gösterge tablolarındaki lehe olan esaslar dikkate alınarak intibak ettirilirler. Bu ÅŸekilde yapılacak intibaklarda geçmiÅŸe yönelik maaÅŸ ve maaÅŸ farkı ödenmez.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 34- Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce emekli, adi malullük, vazife malullüÄŸü aylığı baÄŸlananlar ile dul ve yetim aylıkları alanların, hizmet süreleri ve görevde bulundukları sürelerdeki durumları göz önüne alınarak bu Kanundaki esaslar dahilinde intibakları yapılır. Bu ÅŸekilde yapılacak intibaklarda geçmiÅŸe yönelik maaÅŸ ve maaÅŸ farkı ödenmez.”

MADDE 59- 27/6/1972 tarihli ve 1600 sayılı Askerî Yargıtay Kanununun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

“3. Askeri Yargıtay BaÅŸkanının, BaÅŸsavcısının, Ä°kinci BaÅŸkanının, daire baÅŸkanlarının ve üyelerinin askeri yargıya tabi ÅŸahsi suçlarına iliÅŸkin ceza davalarına ve kanunlarda gösterilen diÄŸer davalara ilk ve son yargı yeri olarak bakmak.”

MADDE 60- 4/7/1972 tarihli ve 1602 sayılı Askerî Yüksek Ä°dare Mahkemesi Kanununun 47 nci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 47- Dilekçeler ve savunmalar alındıktan veya cevap süreleri geçtikten sonra, dava dosyaları Genel Sekreterlikçe BaÅŸsavcılığa verilir. BaÅŸsavcılığın düÅŸüncesi alındıktan sonra dosyalar Genel SekreterliÄŸe geri gönderilir. BaÅŸsavcılık düÅŸüncesi Genel Sekreterlikçe taraflara tebliÄŸ edilir. Taraflar tebliÄŸden itibaren yedi gün içerisinde cevaplarını yazılı olarak Mahkemeye bildirebilirler. Bu süre uzatılamaz. Tarafların cevapları alındıktan veya cevap süresi geçtikten sonra dosyalar görevli daireye Genel Sekreterlik aracılığı ile gönderilir.”

MADDE 61- 10/6/1985 tarihli ve 3225 sayılı Milli Savunma Bakanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına BaÄŸlı Kurumlarda Döner Sermaye TeÅŸkili ve Ä°ÅŸletilmesine Ä°liÅŸkin Kanunun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Ä°ç Hizmet Kanununun 69 uncu maddesinin (d) bendi ile 70 inci maddesi kapsamındaki hak sahipleri ve mevcut yatak miktarı içinde her yıl yüzde ondan aÅŸağı olmamak üzere Genelkurmay BaÅŸkanlığı tarafından belirlenecek oran veya sayıda sivil hastalar, döner sermaye teÅŸkil edilmiÅŸ askerî hastanelerde muayene ve tedavi olabilirler.”

MADDE 62- 28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı UçuÅŸ, ParaÅŸüt, Denizaltı, Dalgıç ve KurbaÄŸa Adam Hizmetleri Tazminat Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (4) numaralı alt bendinde yer alan “sözleÅŸmeli astsubaylar ile uzman erbaÅŸlar” ibaresi “sözleÅŸmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaÅŸlar” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 63- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11- Uzman erbaÅŸların barışta her yıl kırkbeÅŸ gün izin alma hakları vardır. Bu müddete yol dahil deÄŸildir. Bu iznin onbeÅŸ günü mazeret izni olarak kullanılır. Yıllık izinlerin verilmesi, zamanı ve süresi hizmetin aksamaması esas alınmak suretiyle kıt’a, karargah ve kurum amirlerince düzenlenir. OnbeÅŸ günlük mazeret izni dışında uzman erbaÅŸlara;

a) EÅŸinin doÄŸum yapması, eÅŸinin ölümü, çocuÄŸunun ölümü, kendisinin veya eÅŸinin ana, baba veya kardeÅŸinin ölümü hallerinin her birinde isteÄŸi üzerine on güne kadar; kendisinin veya çocuÄŸunun evlenmesi halinde isteÄŸi üzerine yedi güne kadar,

b) DoÄŸumda veya doÄŸum sonrası aylıklı izin veya analık izni süresi içerisinde eÅŸinin ölümü halinde, isteÄŸi üzerine uzman erbaÅŸa anne için öngörülen süre kadar,

c) Yangın, deprem, su baskını gibi olaÄŸanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içerisinde otuz güne kadar,

mazeret izni verilebilir. Verilen mazeret izinleri yıllık izne mahsup edilmez. Ä°zinler Türk Silahlı Kuvvetleri Ä°ç Hizmet YönetmeliÄŸi esaslarına göre düzenlenir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

Uzman erbaÅŸlara, bakmakla yükümlü olduÄŸu veya refakat etmediÄŸi takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eÅŸ ve çocukları ile kardeÅŸlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren önemli bir hastalığa tutulmuÅŸ olması hallerinde, bu hallerin saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi ÅŸartıyla, istekleri üzerine, aylık ve özlük hakları korunarak üç aya kadar izin verilebilir. Bu sürenin bitimini müteakip istekleri üzerine ayrıca altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Bu ÅŸekilde aylıksız izinli olarak geçirilen süreler sözleÅŸme süresinden sayılmaz.

Uzman erbaÅŸlara yıllık izinleri dışında, ayrıca 1111 sayılı Kanunun 78 inci maddesinde belirtilen esaslara göre izin verilir. Verilen bu izinler yıllık izinden sayılmaz.”

MADDE 64- 3269 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “onbeÅŸ yıldır” ibaresi “on yıldır” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 65- 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Ancak, bunlara uygulanacak ek gösterge rakamı 2200’ü geçemez.”

MADDE 66- 3466 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 1- Ortaokul ve dengi okul öÄŸrenim düzeyine sahip uzman jandarmalardan görevde bulundukları süre içerisinde lise ve dengi okul öÄŸrenimini tamamlayanların, mevcut derece ve kademelerine bir derece ilave edilmek suretiyle 926 sayılı Kanuna ekli Ek-IX sayılı Cetvele intibakları yapılır.

Uzman jandarmalardan görevde bulundukları süre içerisinde iki yıl süreli yükseköÄŸrenimi tamamlayanlara bir kademe, üç yıl süreli yükseköÄŸrenimi tamamlayanlara iki kademe, dört veya daha uzun süreli yükseköÄŸrenimi tamamlayanlara ise bir derece verilir. Ä°ki veya üç yıl süreli yükseköÄŸrenimini tamamlayarak intibakları yapılmış olanların, görevde bulundukları süre içerisinde dört veya daha uzun süreli yükseköÄŸrenimi tamamlamaları halinde intibak iÅŸlemleri bir defaya mahsus olmak üzere tekrar yapılır. YükseköÄŸrenimden dolayı bir defadan fazla yapılan intibak iÅŸlemlerinin toplamı bir dereceden fazla olamaz.

Ä°ki veya daha uzun süreli yükseköÄŸrenimi tamamladıktan sonra uzman jandarma nasbedilenlerin intibakları, yukarıda belirtilen esaslar dâhilinde uzman jandarmalığa nasıplarında yapılır.

Bu intibaklar, personelin mezuniyetine dair resmi belgeyi ibraz edip müracaatını yaptığı tarihten geçerli olarak yapılır. Ancak, bunlara geçmiÅŸe yönelik maaÅŸ ve maaÅŸ farkı ödenmez.

Uzman jandarmaların, yapılan intibaklarla bir üst maaÅŸ derecesinin birinci kademesine yükseltilmesi için terfi etmeleri beklenmez. Bu ÅŸekilde yapılan derece ilerlemesi ile üst rütbe maaşını almış olmak, üst rütbeye terfii gerektirmez.

Ä°ntibak yoluyla yapılacak derece ve kademe ilerlemelerinin nasıl yapılacağı ve onay makamları Uzman Jandarma Atama ve Sicil YönetmeliÄŸinde gösterilir.

Lise ve dengi okul öÄŸrenim düzeyine sahip olan uzman jandarmalar, ikinci derecenin altıncı kademesine kadar ilerleyebilirler. Bunlardan ikinci derece için öngörülen üçüncü veya daha sonraki kademeleri kazanılmış hak aylığı olarak almış olanlardan; üçüncü kademede en az bir yılını tamamlayan, askeri ve varsa mülki sicil belgelerinin son altı yıllık sicil notu ortalaması sicil tam notunun yüzde doksanı ve daha yukarısı olan ve kademe ilerlemesi yapma ÅŸartlarını taşıyanlar, 926 sayılı Kanuna ekli Ek-IX sayılı Cetvelin birinci derecesine yükseltilirler.

Ortaokul ve dengi okul öÄŸrenim düzeyine sahip uzman jandarmalar hakkında 926 sayılı Kanuna ekli Ek-IX sayılı Cetvelin bu maddeyi ihdas eden Kanunla deÄŸiÅŸtirilmeden önceki hali uygulanmaya devam olunur.”

MADDE 67- 3466 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 6- Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte halen görevde olan uzman jandarmaların, 926 sayılı Kanuna ekli Ek-IX sayılı Cetvelin bu maddeyi ihdas eden Kanunla deÄŸiÅŸtirilmeden önceki haline göre belirlenmiÅŸ olan derece ve kademelerine; lise ve dengi okul öÄŸrenim düzeyine sahip olanlara bir derece, iki yıl süreli yükseköÄŸrenim düzeyine sahip olanlara bir derece ve bir kademe, üç yıl süreli yükseköÄŸrenim düzeyine sahip olanlara bir derece ve iki kademe, dört veya daha uzun süreli yükseköÄŸrenimi tamamlamış olanlara ise iki derece ilave edilerek 926 sayılı Kanunun Ek-IX sayılı Cetveline intibakları yapılır.

Bu intibaklar, personelin mezuniyetine dair resmi belgeyi ibraz edip müracaatını yaptığı tarihten geçerli olarak yapılır. Ancak, bunlara geçmiÅŸe yönelik maaÅŸ ve maaÅŸ farkı ödenmez.

Uzman jandarmaların bu madde hükümlerine göre yapılan intibaklarla üst derecelerinin birinci kademesine yükseltilmesi için terfi etmeleri beklenmez. Bu ÅŸekilde yapılan derece ilerlemesi ile üst rütbe maaşını almış olmak, üst rütbeye terfii gerektirmez.

Statü deÄŸiÅŸtirerek subay veya astsubaylığa geçirilenlerden halen görevde olanlar da birinci fıkra ile düzenlenen intibak hükümlerinden yararlandırılır.

Uzman jandarma olarak görev yapmış olanlardan, bu görevleri üzerinden emekli, adi malullük, vazife malullüÄŸü aylığı baÄŸlanmış olanların veya uzman jandarma görevi esas alınarak dul ve yetim aylığı baÄŸlanmış olanların aylıkları, uzman jandarma görevinin sona erdiÄŸi tarihteki en son öÄŸrenim durumları ve bu madde esas alınarak 926 sayılı Kanunun Ek-IX sayılı Cetveline göre yeniden belirlenir. Aylıkların bu ÅŸekilde yeniden belirlenmesinden dolayı geçmiÅŸe yönelik aylık ve ikramiye farkı ödenmez.”

MADDE 68- 13/6/2001 tarihli ve 4678 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Ä°stihdam Edilecek SözleÅŸmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Ancak, askerlik yükümlülüÄŸünü yerine getirmekte olanlar veya terhis edilenler sözleÅŸmeli subay olabilirler.”  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

MADDE 69- 4678 sayılı Kanunun 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- SözleÅŸmeli subay adayları, yapılacak ön sözleÅŸmeyi müteakip askeri eÄŸitime alınır. Askeri eÄŸitim ile ilgili esaslar yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 70- 4678 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “onbeÅŸ yıl” ibaresi “on yıl” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan ve ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde eÄŸitim ve öÄŸretim yapan kurum ve kuruluÅŸların öÄŸretim üyesi kadrolarında atamalı olarak görev yapanlarda yukarıda belirtilen fiili hizmet yılı ÅŸartı aranmaz.”

MADDE 71- 4678 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “onbeÅŸ yıl” ibaresi “on yıl” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 72- 4678 sayılı Kanunun 24 üncü maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“SözleÅŸmeli subaylardan Türk Silahlı Kuvvetleri nam ve hesabına lisansüstü öÄŸrenim yaptırılanlar, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinden faydalanır.”

MADDE 73- 24/5/1989 tarihli ve 3563 sayılı Harp Akademileri Kanununun 16 ncı maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Ä°stihdam esasları yönetmelikte belirlenmiÅŸ olan harp akademilerinde atamalı veya sözleÅŸmeli olarak görevli öÄŸretim elemanlarına, disiplin ve cezai hükümler ile bu Kanunda düzenlenmemiÅŸ diÄŸer hak ve yükümlülükler açısından Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli sivil memurlara uygulanan mevzuat hükümleri tatbik edilir. Bunlar Türk Silahlı Kuvvetleri sosyal tesislerinden ve kamu konutlarından görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi istifade ederler, askeri personel ile aralarındaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde de aynı esas uygulanır.”

MADDE 74- 11/5/2000 tarihli ve 4566 sayılı Harp Okulları Kanununun 40 ıncı maddesinin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

“Harp okullarında görevlendirilen sivil öÄŸretim elemanlarının özlük hakları, 2547 sayılı YükseköÄŸretim Kanunu ile 2914 sayılı YükseköÄŸretim Personel Kanunu hükümlerine göre verilir. Ä°stihdam esasları yönetmelikte belirlenmiÅŸ olan harp okullarında atamalı veya sözleÅŸmeli olarak görevli öÄŸretim elemanlarına, disiplin ve cezai hükümler ile bu Kanunda düzenlenmemiÅŸ diÄŸer hak ve yükümlülükler açısından Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli sivil memurlara uygulanan mevzuat hükümleri tatbik edilir. Bunlar, Türk Silahlı Kuvvetleri sosyal tesislerinden ve kamu konutlarından görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi istifade ederler, askeri personel ile aralarındaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde de aynı esas uygulanır. ”

MADDE 75- 17/11/1983 tarihli ve 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“j) Sivil kiÅŸilerin muayene ve tedavilerini ayakta veya mevcut yatak miktarı içinde yüzde ondan aÅŸağı olmamak üzere Genelkurmay BaÅŸkanlığı tarafından belirlenecek oranda yatırarak yapmak.”

MADDE 76- 2955 sayılı Kanunun 36 ncı maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Yönetmelikte belirlenmiÅŸ istihdam esaslarına göre atamalı veya sözleÅŸmeli olarak görevli öÄŸretim elemanlarına, disiplin ve cezai hükümler ile bu Kanunda düzenlenmemiÅŸ diÄŸer hak ve yükümlülükler açısından Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli sivil memurlara uygulanan mevzuat hükümleri tatbik edilir. Bunlar, Türk Silahlı Kuvvetleri sosyal tesislerinden ve kamu konutlarından görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi istifade ederler, askeri personel ile aralarındaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde de aynı esas uygulanır.”

MADDE 77- 11/4/2002 tarihli ve 4752 sayılı Astsubay Meslek Yüksek Okulları Kanununun 32 nci maddesine üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Ä°stihdam esasları yönetmelikte belirlenmiÅŸ olan astsubay meslek yüksek okullarında atamalı veya sözleÅŸmeli olarak görevli öÄŸretim elemanlarına, disiplin ve cezai hükümler ile bu Kanunda düzenlenmemiÅŸ diÄŸer hak ve yükümlülükler açısından Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli sivil memurlara uygulanan mevzuat hükümleri tatbik edilir. Bunlar, Türk Silahlı Kuvvetleri sosyal tesislerinden ve kamu konutlarından görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi istifade ederler, askeri personel ile aralarındaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde de aynı esas uygulanır.”

MADDE 78- 23/2/1961 tarihli ve 257 sayılı Er ve ErbaÅŸ Harçlıkları Kanununun 2 nci maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Harçlıkların küsuratlı çıkması durumunda, ödemelerde küsuratlar tama (1 Türk Lirasına) iblaÄŸ edilir.”

MADDE 79- 21/4/2004 tarihli ve 5143 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde Ä°lk Nasıp Ä°stihkakına Ä°liÅŸkin Kanunun geçici 5 inci maddesinde yer alan “bir yıl” ibaresi “üç yıl” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 80- Bu Kanunun;

a) 62 nci maddesi 15/11/2011 tarihinden geçerli olmak üzere,

b) DiÄŸer hükümleri,

yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

MADDE 81- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL KÃœLTÃœR