Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

ENERJİ KAYNAKLARININ VE ENERJİNİN KULLANIMINDA VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASINA DAİR YÖNETMELİK (32-39 MADDELER)

ONUNCU BÖLÜM

Bilgi Verme YükümlülüÄŸü ve Ä°dari Yaptırımlar

Bilgi verme yükümlülüÄŸü

MADDE 32 –(1) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının ve ticaret ve sanayi odası, ticaret odası veya sanayi odasına baÄŸlı olarak faaliyet gösteren, her türlü mal üretimi yapan iÅŸletmeler ile yataklı konaklama ve saÄŸlık tesisi, okul, alışveriÅŸ merkezi, yönetim hizmetleri amacıyla kullanılan ticari ve hizmet binalarının yönetimleri, her beÅŸ yılda bir, son üç yıla ait yıllık toplam enerji tüketim deÄŸerlerini, 9 uncu maddenin altıncı fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan hükümlere göre hesaplamak suretiyle Genel MüdürlüÄŸe gönderir. Genel Müdürlük tarafından yapılan tespitlere göre enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü bulunan endüstriyel iÅŸletmelerin ve binaların yönetimleri, enerji tüketimine ve enerji yönetimi uygulamalarına iliÅŸkin bilgilerini, Genel MüdürlüÄŸün internet sayfasında yayınlanan formata uygun olarak, her yıl Mart ayı sonuna kadar Genel MüdürlüÄŸe bildirir.

(2) Bu bilgilerin doÄŸruluÄŸunun tespiti amacıyla Genel MüdürlüÄŸün yerinde yapacağı denetleme ve incelemeler için talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi vermek ve gereken ÅŸartları saÄŸlamak zorunludur.

(3) Endüstriyel alanda faaliyet gösteren iÅŸletmeler ile Kanun ve bu Yönetmelik kapsamına giren bina ve tesislerin enerji tüketimlerinin izlenmesi ve performans göstergelerinin geliÅŸtirilmesi için gerekli veri tabanı, gerektiÄŸinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, valilikler ve belediyeler ile iÅŸbirliÄŸi yapmak suretiyle, Genel Müdürlük tarafından oluÅŸturulur.

(4) Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve baÄŸlı kuruluÅŸları ve Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığı, 9 uncu maddenin beÅŸinci fıkrası uyarınca yapacakları bildirimler kapsamında, emniyet ve güvenlik açısından verilmesi uygun görülmeyen bilgileri vermek zorunda deÄŸildir.

İdari yaptırımlar

MADDE 33 – (1) Genel Müdürlük tarafından yapılan tespit ve/veya denetimler sonucu gerçek veya tüzel kiÅŸilere Kanunun 10 uncu maddesi kapsamındaki idari yaptırımlar uygulanır.

ONBÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM

ÇeÅŸitli ve Son Hükümler

Düzenleme yetkisi

MADDE 34 – (1) Genel Müdürlük, bu YönetmeliÄŸin uygulanmasını saÄŸlamak üzere her türlü alt düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.

(2) 4, 5, 6, 11, 12, 16 ve 19 uncu maddelerinde geçen etüt, enerji yöneticisi ve etüt-proje sertifikaları, faaliyet raporu, yetkilendirme anlaÅŸması, yetki belgesi, proje desteklemeleri ile ilgili usul ve esaslar bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren altmış gün içinde Genel Müdürlükçe düzenlenir.

Koordinasyon

MADDE 35 – (1) Genel Müdürlük enerji verimliliÄŸi hizmetleri ile ilgili geliÅŸmeleri, darboÄŸazları ve çözüm önerilerini deÄŸerlendirmek üzere, yetkilendirilen üniversitelerin, meslek odalarının ve ÅŸirketlerin üst düzey temsilcilerinin katılımı ile yılda en az bir kez koordinasyon toplantısı düzenler.

Ä°stisnalar

MADDE 36 – (1) Milli EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı okullar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve baÄŸlı kuruluÅŸları ve Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığı, 9 uncu maddenin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve altıncı fıkraları hükümlerinden dolayı sorumlu tutulamazlar. Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve baÄŸlı kuruluÅŸları ve Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığı, 30 uncu maddenin ikinci fıkrası ile 32 nci maddenin birinci ve ikinci fıkrası hükümlerinden dolayı, milli güvenlik açısından uygun görülmeyen bina ve tesislerle ilgili bilgi ve belgeleri vermek zorunda deÄŸildir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 37 – (1) 25/10/2008 tarihli ve 27035 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında VerimliliÄŸin Artırılmasına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Genel müdürlüÄŸün ÅŸirketleri yetkilendirme görevi

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) 6 ncı madde hükümleri çerçevesinde Genel MüdürlüÄŸün ÅŸirketleri yetkilendirme faaliyeti yetkilendirilmiÅŸ kurum sayısı on olana kadar devam eder.

Mevcut yetki belgelerinin ve enerji yöneticisi sertifikalarının yenilenmesi

GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla, yetki belgesi almış olan yetkilendirilmiÅŸ kurumların A ve B sınıfı olarak verilen yetki belgeleri ile ÅŸirketlerin yetki belgeleri süreleri tamamlanıncaya kadar, yetkilendirme anlaÅŸmasındaki faaliyetleri yürütmek üzere geçerlidir. Yetki belgelerinin ve yetkilendirme anlaÅŸmalarının sürelerinin bitiminde veya daha önce yenilenebilmesi için yetkilendirilmiÅŸ kurumların 5 inci madde hükümlerine, ÅŸirketlerin ise 6 ncımadde hükümlerine uygun ÅŸekilde baÅŸvuru yapması ÅŸarttır.

(2) Kanunun ve/veya bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce sanayi ve bina sektörlerine yönelik düzenlenen enerji yöneticisi eÄŸitimlerine katılan ve yapılan sınavlarda baÅŸarılı olduÄŸunu belgeleyen veya enerji yöneticisi sertifikası verilmesi için mevzuat ile belirlenen koÅŸulları saÄŸladığını belgeleyebilen, en az lisans eÄŸitimi almış kiÅŸilere, 1/1/2014 tarihine kadar baÅŸvurmaları halinde, baÅŸkaca bir koÅŸul aranmaksızın enerji yöneticisi sertifikası verilir.

(3) Sanayi ve bina sektörleri için ayrı ayrı düzenlenmiÅŸ olan enerji yöneticisi sertifikalarının en geç 1/1/2014 tarihine kadar Genel MüdürlüÄŸe baÅŸvurmak suretiyle birleÅŸtirilmesi ÅŸarttır. Bu tarihe kadar birleÅŸtirme yapılmayan sertifikalar, bu tarihten itibaren geçersiz sayılır. BirleÅŸtirmede aÅŸağıda belirtilen usul ve esaslara göre hareket edilir.

a) Sanayi ve bina sektörleri için enerji yöneticisi sertifikası sahibi kiÅŸilerin sertifikaları herhangi bir ÅŸart aranmaksızın birleÅŸtirilerek yenilenir.

b) Sanayi veya bina sektörlerinden sadece birinde enerji yöneticisi sertifikası almış olanlar için sertifika sahiplerine yazılı duyuru yapmak ve internet üzerinden ilan etmek suretiyle Genel Müdürlük yılda en az bir kez fark sınavları yapar. Bu sınavlarda yüz puan üzerinden en az yetmiÅŸ alanlar baÅŸarılı sayılır ve sertifikaları birleÅŸtirilerek yenilenir.

c) Yenileme veya fark sınavları için sertifika sahibinden herhangi bir ücret alınmaz.

Devam eden destek uygulamaları

GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce, proje destekleri ve gönüllü anlaÅŸma uygulamalarına iliÅŸkin imzalanan sözleÅŸmeler ve anlaÅŸmalar sürelerinin bitimine kadar aynen geçerlidir. Bunlara yapılacak destek ödemeleri sözleÅŸmenin veya anlaÅŸmanın imzalandığı tarihte yürürlükte olan mevzuata göre hesaplanan miktarlar üzerinden yapılır.

Enerji tüketimlerinin bildirilmesi

GEÇÄ°CÄ° MADDE 4 – (1) 32 nci maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesi gereÄŸince, enerji tüketimlerine iliÅŸkin ilk bilgiler 31/3/2012 tarihine kadar Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.

Ä°lk enerji etütleri

GEÇÄ°CÄ° MADDE 5 – (1) 10 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ve 30 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılacak etütlerin ilki 2013 yılı sonuna kadar, 10 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yapılacak etütlerin ilki ise 2015 yılında yapılır veya yaptırılır.

Kamu kesiminde yapılacak düzenlemeler

GEÇÄ°CÄ° MADDE 6 – (1) 31 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında belirlenen 2010 yılı birim enerji tüketimleri 2012 yılı sonuna kadar Genel MüdürlüÄŸe bildirilir. Aynı madde kapsamında belirtilen iç mevzuat düzenlemeleri ise 2012 yılı sonuna kadar yapılır.

Ä°lk enerji yöneticilerinin görevlendirilmesi ve bildirilmesi

GEÇÄ°CÄ° MADDE 7 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla faal durumda olan ve 9 uncu maddenin birinci, ikinci, üçüncü ve/veya dördüncü fıkraları uyarınca enerji yöneticisi görevlendirmesi veya enerji yönetim birimi kurması gereken endüstriyel iÅŸletmelerden, binalardan ve organize sanayi bölgelerinden henüz bu yükümlülüÄŸünü yerine getirmemiÅŸ olanlar, bu yükümlülüklerini yerine getirir ve 9 uncu maddenin beÅŸinci fıkrasında belirtilen bilgileri 1/1/2012 tarihine kadar Genel MüdürlüÄŸe bildirir.

Destek uygulamalarında TS ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi-Kullanım Kılavuzu ve Åžartlar Standardı

GEÇÄ°CÄ° MADDE 8 – (1) 15 inci maddenin üçüncü fıkrasının (b) bendi ile 18 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan TS ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi-Kullanım Kılavuzu ve Åžartlar Standardı belgesine sahip olma ÅŸartı 1/1/2014 tarihine kadar aranmaz.

Yürürlük

MADDE 38 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.

27 Ekim 2011 PERÅžEMBE RESMÄ° GAZETE SAYI 28097

EKLER Ä°ÇÄ°N LÜTFEN AÅžAÄžIDAKÄ° LÄ°NKLERÄ° TIKLAYINIZ

1-3 EKLER http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/268/enerji-kaynaklarinin-ve-enerjinin-kullaniminda-verimliligin-artirilmasina-dair-yonetmelik-1-3-ekleri

4-5 EKLER http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/269/enerji-kaynaklarinin-ve-enerjinin-kullaniminda-verimliligin-artirilmasina-dair-yonetmelik-4-5-ekler

GENEL KÃœLTÃœR