Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 19/02/2014


 

YÖNETMELİK
İçiÅŸleri Bakanlığından:
KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 118/7/1997tarihli ve 23053 mükerrer sayılıResmîGazete’de yayımlanan KarayollarıTrafik YönetmeliÄŸinin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“İl trafik komisyonları, belediye sınırlarıiçinden geçen devlet ve il yollarıile ilgili hususlarda KarayollarıGenel MüdürlüÄŸünün görüÅŸünüalır.”
MADDE 2AynıYönetmeliÄŸin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesi ile aynıfıkranın (a) ve (i) bentleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, fıkraya aÅŸağıdaki (m) bendi eklenmiÅŸtir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
“Araçların tescil iÅŸlemleri; araçsahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum veya kuruluÅŸlarıile tüzel kiÅŸiliklerce yetkilendirilen kiÅŸilerin müracaatlarıüzerine aÅŸağıdaki usul ve esaslar doÄŸrultusunda yapılır:”
“a) Araçların tescilleri, tescil edilen araçlara ait araçtescil belgesinin ve motorlu araçtrafik belgesinin düzenlenmesi, kiÅŸiselleÅŸtirilmesi, kiÅŸiselleÅŸtirilen belgelerin basımıve ilgililerine elden veya posta aracılığıile teslimi iÅŸlemleri Emniyet Genel MüdürlüÄŸüveya baÄŸlıtrafik tescil kuruluÅŸlarınca yapılır. Posta yoluyla teslim edilecek belgelerin gönderileceÄŸi adres ve teslim iÅŸlemlerine iliÅŸkin hususlar Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce belirlenir.”
“i) Ambulans ve acil saÄŸlık araçlarının tescillerinde il saÄŸlık müdürlüÄŸünce düzenlenecek ambulans/acil saÄŸlık aracıuygunluk yazısının ibraz edilmesi zorunludur. Ambulans ve acil saÄŸlık araçlarına ait bilgiler, SaÄŸlık Bakanlığına elektronik ortamda verilebilir.”
“m) Trafikten çekme olarak tescili talep edilen araçlar hariçolmak üzere, satış, devir veya baÅŸka nedenlerle araçların tescil plakalarının deÄŸiÅŸtirilmesinin talebi halinde, malik adına zorunlu mali sorumluluk sigortasıbulunmasıve muayene süresinin bitmemiÅŸolmasızorunludur.”
MADDE 3 AynıYönetmeliÄŸin 31 inci maddesinin ikinci fıkrası, onbirinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralıalt bendi ile onikinci fıkrasıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Tescil iÅŸleminin yapılabilmesi için sahiplik belgesi, uygunluk belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortasıpoliçesi ve özel tüketim vergisi ödeme belgesinin aslının ibraz edilmesi zorunludur. Ancak bu belgelere ait bilgilerin Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce ilgili kamu kurum veya kuruluÅŸlarıile gerçek veya diÄŸer özel hukuk tüzel kiÅŸilerinin elektronik verileri üzerinden alınabilmesi veya teyidi halinde, ibraz zorunluluÄŸu aranmayabilir.”
“2) Araçların ilk tescilleri, ibrazımecburi belgelerin gösterilerek üzerindeki bilgilerin tam, okunaklı, örneÄŸine uygun olarak doldurulmuÅŸ, bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan “AraçTrafik Tescil Müracaat ve İşlem Formu”(ek-1) veya iÅŸlemi yapan trafik tescil kuruluÅŸunca elektronik ortamda düzenlenen araçtescil iÅŸlem formlarının (ek-43/A, ek-43/B) trafik tescil ÅŸube veya bürolarında yetkili memurun önünde imzalanmasısuretiyle yapılır.”
“Emniyet Genel MüdürlüÄŸü, araçimal veya ithal edenler ile yetki verilenler tarafından araçtesciline iliÅŸkin yapılacak iÅŸlemlerle ilgili düzenleme yapmaya, zorunluluk getirmeye ve yapılan iÅŸlemlerin, belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılıp yapılmadığınıdenetlemeye yetkilidir.”
MADDE 4 AynıYönetmeliÄŸin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Resmi araçların satışveya devirleri ait olduklarıkurum veya kuruluÅŸların tabi olduklarımevzuata göre; diÄŸer araçların her çeÅŸit satışve devirleri ise satışveya devri yapılacak araçtan dolayımotorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezasıve trafik idari para cezası, mülga 11/2/1950 tarihli ve 5539 sayılıKarayollarıGenel MüdürlüÄŸüKuruluÅŸve Görevleri Hakkında Kanunun 21 inci maddesi ile 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılıKarayollarıGenel MüdürlüÄŸünün TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesine göre verilen idari para cezalarıile geçiÅŸücreti borcu bulunmadığının tespit edilmesi ve taşıt üzerinde satışve/veya devri kısıtlayıcıherhangi bir tedbir veya kayıt bulunmamasıve trafikten çekilmiÅŸveya çekilecek araçlar hariçolmak üzere geçerli bir araçmuayenesi bulunmasıhalinde, araçsahibi adına düzenlenmiÅŸaraçtescil belgesi veya tescile iliÅŸkin geçici belge esas alınarak, bu belgelerin zayi olduÄŸunun anlaşılmasıhalinde ise trafik tescil kayıtlarıesas alınarak noterler tarafından yapılır. Noterler tarafından yapılmayan her çeÅŸit satışve devirler geçersizdir.”
MADDE 5 AynıYönetmeliÄŸin 37 nci maddesinin birinci fıkrasıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Noterler tarafından yapılan satışveya devir iÅŸlemlerinin bildiriminden itibaren bir aylık süre içerisinde ilgili trafik tescil kuruluÅŸu tarafından yeni malik adına araçtescil belgesi düzenlenir. Trafikten çekilmiÅŸveya çekilecek araçlar hariçolmak üzere, araçtescil belgesinin düzenlenebilmesi için yeni malik adına geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunmasızorunludur.”
MADDE 6 AynıYönetmeliÄŸin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“b) Müracaat sırasında dilekçeye, ilgili vergi dairesinden alınmışmotorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası, trafik idari para cezası, mülga 11/2/1950 tarihli ve 5539 sayılıKarayollarıGenel MüdürlüÄŸüKuruluÅŸve Görevleri Hakkında Kanunun 21 inci maddesi ile 6001 sayılıKanunun 30 uncu maddesine göre verilen idari para cezalarıile geçiÅŸücreti borcu bulunmadığına dair iliÅŸik kesme belgesi ile araçtescil belgesi, motorlu araçtrafik belgesi ve tescil plakalarıeklenir. Trafikten çekilecek araçtan dolayıyukarıda sayılan hususlarla ilgili borcu bulunmadığının Gelir İdaresi BaÅŸkanlığından elektronik sistemle tespit edilebilmesi halinde, belge ibrazızorunluluÄŸu aranmaz.”
MADDE 7 AynıYönetmeliÄŸin 44 üncümaddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“d) Her iki tescil plakasının çalınmasıveya kaybolmasıhalinde, aracın kayıtlıolduÄŸu trafik tescil kuruluÅŸunca veya araçsahibinin yerleÅŸim yeri adresinin bulunduÄŸu yerdeki trafik tescil kuruluÅŸunca araca Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce belirlenen listelerdeki harf ve rakam gruplarından sıra esasına göre yeni bir tescil plaka sıra numarasıverilir. Mevzuat gereÄŸi bir adet tescil plakasıbulunan araçların plakasının kaybolmasıhalinde de bu hükümler uygulanır. Çalınmasıveya kaybolmasınedeniyle baÅŸka sıra numarasıile deÄŸiÅŸtirilen tescil plaka sıra numaralarının sistemde ne kadar süre ile tutulacağına ve bu plakaların tekrar verilmesine iliÅŸkin hususlar Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce belirlenir.”
MADDE 8 AynıYönetmeliÄŸin 47 nci maddesinin birinci fıkrasıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Tescili için müracaat edilmiÅŸ, ancak tescil kuruluÅŸundan kaynaklanan nedenlerden dolayıtescil iÅŸlemleri tamamlanmamışaraçlar için dilekçe ile baÅŸvurmalarıhalinde sahiplerine;
a) Mali sorumluluk sigortasıyaptırmışolması,
b) Özel tüketim vergisinin ödenmiÅŸolması,
c) Teknik muayenelerinin yapılmışbulunması,
ÅŸartıile yedi gün için geçerli olmak üzere “B”SınıfıGeçici Trafik Belgesi verilir. Bu süre hiçbir ÅŸekilde uzatılamaz. Sürenin bitiminde “B”SınıfıGeçici Trafik Belgesi geçersiz sayılır.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
MADDE 9 AynıYönetmeliÄŸin 55 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 55 Tescil plakalarında; il kod numarasından sonra ikili harf üçlürakam, tekli harf dörtlürakam ve üçlüharf ikili rakam ile ikili harf dörtlürakam, tekli harf beÅŸli rakam ve üçlüharf üçlürakamdan oluÅŸan harf ve rakam gruplarıbulunur.
Tescil plaka numarası, Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce belirlenecek listelerdeki il kod numaraları, harf ve rakam gruplarından sıra esasına göre tahsis edilir.
Her plakada, il kod numarasından önce gelmek üzere (ek:12/V)’tegösterilen ve ülkemizin uluslararasıtanıtım iÅŸaretini taşıyan ve 56 ncı madde ile belirlenen renge uygun nitelikleri haiz(TR) rumuzu bulunur. (TR) rumuzu, 4x10 cm’lik mavi bir dikdörtgen kutu içine yerleÅŸmiÅŸreflektif tabakanın imalat aÅŸamasında iÅŸlenmiÅŸ, fiziksel veya kimyasal yolla plakaya zarar vermeden çıkarılamayacak niteliktedir.
Plaka numarası;
a) 237 sayılıTaşıt Kanununun (2) sayılıcetvelinde makam hizmetlerine tahsis edilen araçlar ile emniyet araçlarına A-AA-AAA harf,
b) Diplomatik ve konsüler muafiyeti bulunan kiÅŸilerin araçlarına CC, CD, CG ve CM harf,
c) ÇeÅŸitli nedenlerle yurdumuzda bulunan yabancıkiÅŸilerin araçlarına, “MA”dan“MZ”yekadar harf,
ç) Geçici trafik belgesi alınan araçlardan tecrübe ve gösterisi yapılacak olanlara takılmak üzere (T), diÄŸerlerine (G) harf ve dörtlürakam,
d) Geçici gümrük plakalarına GMR harf ve üçlürakam,
gruplarındanplaka sıra numarasıverilir.
Gerekli görülen yerlerde, ticari amaçla çalışan araçlara trafik komisyonlarından karar almak ÅŸartıyla belirlenecek harf gruplarından plaka verilebilir.”
MADDE 10 AynıYönetmeliÄŸin 57 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralıalt bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“1) İl emniyet müdürünün teklifi, valinin onayıile her ilçeye nüfus ve araçyoÄŸunluÄŸu dikkate alınarak Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce belirlenen listelerdeki harf ve gruplarından yeterli miktarda plaka sıra numarasıverilir.”
MADDE 11 AynıYönetmeliÄŸin 61 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 61 Tescile tabi araçlarda, tanıtımlarına yarayan ÅŸasi ve/veya motor seri numaralarının bulunmasızorunludur. Emniyet Genel MüdürlüÄŸühizmetlerinde toplumsal olaylara müdahale ve terörle mücadelede kullanılmak üzere tasarlanmışve imal edilmiÅŸözel maksatlıaraçların trafik tescil belgelerine motor seri numarasıyazılmaksızın, araçÅŸasi numaralarına göre trafik kayıt tescil iÅŸlemleri yapılır.
Araçların ÅŸasi ve/veya motor seri numaralarının bulunmaması, düÅŸmüÅŸveya tamir, tadil gibi nedenlerle silinmiÅŸveya tahrip edilmiÅŸolmasıveya çalınan bir araca ait motor ve/veya ÅŸasi numarasının baÅŸka bir araca ait numaralar ile deÄŸiÅŸtirildiÄŸinin ve ÅŸasi ve/veya motorun orijinal ve bu araca ait olduÄŸunun yetkili kurum veya kuruluÅŸlarca tespit edilmesi halinde, aracın orijinal motor ve/veya ÅŸasi numarasımotor veya ÅŸasinin uygun yerine vurdurulur ve trafik tescil ÅŸube veya bürosunun iÅŸaretini taşıyan çelik mühürle mühürlenir.
Aracın ÅŸasi ve/veya motorunun araca ait olmadığının tespit edilmesi halinde, deÄŸiÅŸikliÄŸin belgelendirilmesi ve teknik uygunluÄŸunun saÄŸlanmasışartıyla, trafik tescil kuruluÅŸlarınca yeni bir numara verilir. Verilen numaraların vurulduÄŸu yer, trafik tescil ÅŸube veya bürosunun iÅŸaretini taşıyan çelik mühürle mühürlenir. Trafik tescil kuruluÅŸunca verilen numaralar (ek-37)’deki deftere kaydedilerek, araçdosyası, bilgisayar kayıtları, araçtescil belgesi ve motorlu araçtrafik belgesine iÅŸlenir.
Aracın ÅŸasi ve/veya motorunun orijinal olmasına raÄŸmen üzerinde numara bulunmamasıveya imalatçısıtarafından sehven hatalıvurulmuÅŸolmasıhalinde, orijinal numaraların tescil kayıtlarındaki numaralar ile aynıolmasıkaydıyla, doÄŸru numaralar imalatçının/ithalatçının yetkilendirdiÄŸi kiÅŸi veya kurum tarafından vurulur ve ilgili trafik tescil kuruluÅŸuna bildirilir. İmalatçıya ulaşılamamasıhalinde ikinci fıkra hükümleri uygulanır. Motor ve ÅŸasi numarasınıveren ana imalatçının aracısevk etmeden önce yaptığıtadilat ve deÄŸiÅŸiklikler bu kapsamda deÄŸildir. Araçüreticileri hatalıkarakterleri veya ÅŸasi numarasının tamamının üzerine X iÅŸareti vurarak iptal eder ve doÄŸru karakteri veya doÄŸru ÅŸasi numarasınıhatalıkarakterin/ÅŸasi numarasının altına veya üstüne vurur. Bu kapsamda yaptıklarıdeÄŸiÅŸiklikleri bir kayıt tutanağıile birlikte tüketiciye, ayrıca talep edilmesi halinde muayene ve trafik tescil kuruluÅŸlarına da bildirirler.
Aracın ÅŸasi ve/veya motoruna yeni bir numara verilmesi iÅŸleminin aracın kayıtlıolduÄŸu trafik tescil kuruluÅŸu dışında yapılmasıhalinde, buna iliÅŸkin belgelerin tasdikli birer sureti dosyasına konulmak üzere aracın kayıtlıolduÄŸu trafik tescil kuruluÅŸuna gönderilir.
İlgili mevzuat hükümlerine göre yurtiçinde üretilmiÅŸ, montajıyapılmışveya ithal edilmiÅŸve trafik tescil ÅŸube veya bürolarında tescile tabi araçların ÅŸasi numarası, motor numarasıve teknik özellik bilgileri ile aracıtanımlamaya yarayan ünite numara bilgileri imalatçıve ithalatçılarıtarafından Emniyet Genel MüdürlüÄŸüne verilir. Veri paylaşımıve bilgilerin gönderilme esaslarıile diÄŸer hususlar Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce belirlenir.”
MADDE 12 AynıYönetmeliÄŸin 73 üncümaddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Zapt edildiÄŸi halde henüz müsaderesine veya tasfiyesine karar verilmemiÅŸolan ve iÅŸlemleri devam eden araçların, sahibine yediemin olarak teslim edilmemiÅŸolmasışartıyla tescil kayıtlarızapt tarihi itibariyle geçici olarak silinir ve ilgili vergi dairesine onbeÅŸ iÅŸgünüiçinde bildirilir. Yargılama veya diÄŸer iÅŸlemlerin sonucuna göre yeniden iÅŸlem tesis edilir.”
MADDE 13 AynıYönetmeliÄŸin 97 nci maddesi baÅŸlığıile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
Alkol, uyuÅŸturucu veya uyarıcımaddeler etkisi altında araçsürme yasağı
MADDE 97 UyuÅŸturucu veya uyarıcımaddeleri almışolan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı0.20 promilin üstünde olan diÄŸer araçsürücülerinin karayolunda araçsürmeleri yasaktır.
Trafik görevlilerince sürücüler her zaman alkol kontrolüne tabi tutulabilirler. UyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kontrolüise durumundan ÅŸüphe edilen sürücüler üzerinde yapılır.
Trafik görevlilerince sürücülerin alkol oranlarının tespitinde aÅŸağıdaki usul ve esaslar uygulanır:
a) Sürücülerin alkol oranlarının tespitinde; tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasınıgösterir çıktıverebilen ve kalibrasyon ayarıyapılmışteknik cihazlar kullanılır.
b) Yapılan ölçüm sonucunda yasal sınırların üzerinde alkollüolarak araçkullandığıtespit edilen sürücüye 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinin beÅŸinci fıkrasında belirtilen miktarlarda idari para cezasıverilerek, son ihlalin gerçekleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren geriye doÄŸru beÅŸyıl içinde sürücübelgeleri birinci defasında altıay, ikinci defasında iki yıl, üçveya üçten fazlasında ise her seferinde beÅŸer yıl süreyle geri alınır.
c) Teknik cihaz kullanılmasınıkabul etmeyen sürücüye 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasında belirtilen miktarda idari para cezasıverilir ve sürücübelgesi iki yıl süreyle geri alınır.
ç) Yasal sınırların üzerinde alkollüolarak araçkullandığıtespit edilen sürücüler ile teknik cihaz kullanılmasınıkabul etmeyen ve bu nedenle hakkında iÅŸlem yapılan sürücüler araçkullanmaktan men edilir.
d) Yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollüolduÄŸu tespit edilen ve 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesine göre iÅŸlem yapılan sürücüler, haklarında ayrıca 5237 sayılıTürk Ceza Kanununun 179 uncu maddesinin üçüncüfıkrasıhükümlerine göre adli iÅŸlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilir.
e) 1,00 promilin altında alkollüolmasına raÄŸmen, alkolün etkisiyle emniyetli bir ÅŸekilde araçsevk ve idare edemeyecek durumda olduÄŸu tutanakla tespit edilen sürücü, hakkında ayrıca 5237 sayılıTürk Ceza Kanununun 179 uncu maddesinin üçüncüfıkrasıhükümlerine göre adli iÅŸlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilir.
f) Teknik cihazla yapılan ölçüm sonucuna itiraz edilmesi durumunda tekrar ölçüm yapılmaz, yapılan iÅŸlemlere itiraz 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılıKabahatler Kanununun 27 nci maddesi kapsamında ilgili mahkemelere yapılır.
Trafik görevlilerince sürücülerin uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullanıp kullanmadığının tespitinde aÅŸağıdaki usul ve esaslar uygulanır:
a) Sürücülerin uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullanıp kullanmadığısolunum havası, tükürük veya benzeri biyolojik örnekler üzerinden teknik cihazla tespit edilir.
b) Yapılan ölçüm sonucunda, uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullandığıtespit edilen sürücüye her defasında 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesininsekizinci fıkrasında belirtilen miktarda idari para cezasıverilerek, sürücübelgesi beÅŸyıl süreyle geçici olarak geri alınır ve bu sürücü, hakkında ayrıca 5237 sayılıTürk Ceza Kanunu hükümlerine göre adli iÅŸlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilir.
c) Teknik cihaz kullanılmasınıkabul etmeyen sürücüye 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasında belirtilen miktarda idari para cezasıverilerek sürücübelgesi iki yıl süreyle geri alınır ve sürücü, 5271 sayılıCeza Muhakemesi Kanunu kapsamında tespit yaptırılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilir. Mahalli zabıta tarafından Cumhuriyet savcısının talimatına göre tespit iÅŸlemleri yaptırılır. Yapılan tespit sonucunda uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullandığıtespit edilenler hakkında ayrıca trafik görevlilerince 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen miktarda idari para cezasıverilerek sürücübelgesi beÅŸyıl süreyle geri alınır.
ç) UyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullandığından ÅŸüphe edilen ancak teknik cihaz bulunmamasınedeniyle trafik görevlilerince ölçüm yapılamayan sürücü5271 sayılıCeza Muhakemesi Kanunu kapsamında tespit yaptırılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilir. Mahalli zabıta tarafından Cumhuriyet savcısının talimatına göre tespit iÅŸlemleri yaptırılır. Yapılan tespit sonucunda uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullandığıtespit edilenlere ayrıca trafik zabıtasınca 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen miktarda idari para cezasıverilerek sürücübelgesi beÅŸyıl süreyle geri alınır.
d) UyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullandığıtespit edilen sürücüler ile teknik cihaz bulunmamasıya da trafik görevlilerince ölçüm yapılmasının kabul edilmemesi nedenleriyle mahalli zabıtaya teslim edilen sürücüler araçkullanmaktan men edilir.
Yaralanma veya ölümle sonuçlanan kazalar ya da trafik görevlilerince el konulan maddi hasarlıtrafik kazasına karışan sürücülerin alkol oranlarıile durumundan ÅŸüphe edilen sürücülerin uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullanıp kullanmadıklarının tespitinde aÅŸağıdaki usul ve esaslar uygulanır:
a) Sürücülerin uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullanıp kullanmadığıya da alkolün kandaki miktarınıtespit amacıyla, kollukça ikinci ve üçüncüfıkraların (a) bentlerinde belirtilen teknik cihazlar kullanılır.
b) Yaralanma veya ölümle sonuçlanan ya da trafik görevlilerince el konulan maddi hasarlıtrafik kazasına karışarak teknik cihazla alkol ve uyuÅŸturucu ya da uyarıcımadde kullanıp kullanmadığının tespitine yönelik ölçüm yapılmasına izin vermeyen sürücülere 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasında belirtilen miktarda idari para cezasıverilerek sürücübelgesi iki yıl süreyle geri alınır. Ölçüm yapılmasına izin vermeyen ya da yapılan ölçüm sonucuna itiraz eden sürücülerle ilgili olarak;
1)Yaralanma veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarında sürücünün alkol ve uyuÅŸturucu ya da uyarıcımadde kullanıp kullanmadığının tespitinin yapılmasıamacıyla, sürücümahalli zabıta tarafından Cumhuriyet savcısına bilgi verilerek en yakın adli tıp kurumuna veya adli tabipliÄŸe veya SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlısaÄŸlık kuruluÅŸlarına götürülür ve uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde ya da alkol tespitinde kullanılmak üzere vücutlarından kan, tükürük veya idrar gibi örnekler aldırılır. Yapılan tespit sonucunda uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullandığıya da alkollüolduÄŸu anlaşılanlar hakkında ayrıca 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinin eylemine uygun fıkrasından iÅŸlem yapılır.
2) Trafik görevlilerince el konulan maddi hasarlıtrafik kazalarında sürücünün alkol ve uyuÅŸturucu ya da uyarıcımadde kullanıp kullanmadığının tespitinin yapılmasıamacıyla, Cumhuriyet savcısına bilgi verilerek sürücütrafik görevlileri tarafından en yakın adli tıp kurumuna veya adli tabipliÄŸe veya SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlısaÄŸlık kuruluÅŸlarına götürülür ve uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde ya da alkol tespitinde kullanılmak üzere vücutlarından kan, tükürük veya idrar gibi örnekler aldırılır. Yapılan tespit sonucunda uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullandığıya da alkollüolduÄŸu anlaşılanlar hakkında ayrıca 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinin eylemine uygun fıkrasından iÅŸlem yapılır.
3) Teknik cihazla yapılan ölçüm sonucuna itiraz edilerek tespitin saÄŸlık kuruluÅŸlarında yaptırılmasıhalinde, her iki tespit arasındaki süre, teknik cihazla ölçüm yapılmasına izin verilmemesi halinde ise kaza saati ile saÄŸlık kuruluÅŸunda yapılan tespit saati arasındaki süre göz önünde bulundurularak saÄŸlık kuruluÅŸunda yapılan tespit sonucuna ilk ölçümüyapan trafik kuruluÅŸu tarafından her bir saat için 0,15 promil eklenmek suretiyle alkol oranıbelirlenir ve çıkan sonuca göre iÅŸlem tesis edilir.
c) Trafik kazasısonucunda sürücünün ölmesi veya teknik cihaza üfleyemeyecek kadar yaralanmışolmasıhâlinde, sevk edildiÄŸi saÄŸlık kuruluÅŸunda vücudundan kan, tükürük veya idrar gibi örnekler alınarak alkol veya uyuÅŸturucu ya da uyarıcımadde kullanıp kullanmadığıtespit edilir. Yapılan tespit sonucunda uyuÅŸturucu veya uyarıcımadde kullandığıya da alkollüolduÄŸu anlaşılanlar hakkında ayrıca eylemine uygun 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinin ilgili fıkrasına göre iÅŸlem yapılır.
ç) 0,50 promilin üzerinde alkollüolduÄŸu tespit edilen hususi otomobil sürücüleri ile 0,20 promilin üzerinde alkollüolduÄŸu tespit edilen diÄŸer araçsürücüleri, trafik kazasına sebebiyet vermeleri halinde haklarında 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesine istinaden yapılacak iÅŸleme müteakip ayrıca 5237 sayılıTürk Ceza Kanununa göre adli iÅŸlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilir.
Bu madde kapsamında geçici olarak geri alınan sürücübelgelerinin iade edilmesi için 2918 sayılıKanunun 48 inci maddesinde belirtilen geri alma sürelerinin dolmuÅŸolması, bu Kanun kapsamında verilen idari para cezalarının tahsil edilmiÅŸolmasıve gerekli diÄŸer ÅŸartların saÄŸlanmışolmasızorunludur.
Geçici olarak geri alınan sürücübelgesinin teslim edilebilmesi için 2918 sayılıKanun hükümlerine göre verilmiÅŸidari para cezalarının tahsil edildiÄŸine dair bilgilerin Gelir İdaresi BaÅŸkanlığından elektronik sistemle alınabilmesi halinde belge ibrazızorunluluÄŸu aranmaz.”
MADDE 14 AynıYönetmeliÄŸin 99 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“c) Hız sınırlayıcıcihaz,
N2 ve N3 sınıfıkamyon ve çekiciler ile M2 ve M3 sınıfıminibüs ve otobüslerde hız sınırlayıcıcihaz bulundurulmasıve kullanılmasızorunludur. BuhükümaÅŸağıda belirtilen motorlu araçlarıkapsamaz:
1) Kamu düzeninden sorumlu Emniyet Genel MüdürlüÄŸü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat TeÅŸkilatıMüsteÅŸarlığı, silahlıkuvvetler, sivil savunma, yangın ve diÄŸer acil servis hizmetlerinde kullanılan motorlu araçlar.
2) Yapısıitibariyle hızı99 km/s’i aÅŸmayan N2 ve N3 sınıfıkamyon ve çekiciler ile 110 km/s’i aÅŸmayan M2 ve M3 sınıfıminibüs ve otobüsler.
3) Karayolunda bilimsel amaçlıdeney yapmak üzere kullanılan motorlu araçlar.
4) Åžehir içinde sadece kamu hizmetinde kullanılan motorlu araçlar.”
MADDE 15 AynıYönetmeliÄŸin 100 üncümaddesinin ikinci, beÅŸinci ve sekizinci fıkralarıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Hız sınırlayıcıcihaz bulundurma ve kullanma zorunluluÄŸu olan araçlarda; yol ayrımıyapılmaksızın M2 ve M3 sınıfıotobüs ve minibüslerde hız sınırıayarlaması110 km/s, N2 ve N3 sınıfıkamyon ve çekicilerde ise 99 km/s’tir. Bu araçlar ÅŸehir içi yollarda ise diÄŸer araçların tabi olduÄŸu azami hız sınırlarına uymak zorundadırlar.”
“Römorklu veya yarırömorklu araçlarda (Römork takmışLTT ile tehlikeli madde taşıyan araçlar ve özel yük taşıma izin belgesi veya özel izin belgesi ile karayoluna çıkan araçlar hariç) en çok hız sınırıaynıcins römorksuz araçlara ait en çok hız sınırından saatte 10 km daha düÅŸüktür.”
“İl ve ilçe trafik komisyonlarıile ulaşım koordinasyon merkezleri, yerleÅŸim yeri içinden geçen bölünmüÅŸdevlet ve il yollarıile belediyelerin yapım ve bakımından sorumlu olduÄŸu taşıma kapasitesi yüksek, can ve mal güvenliÄŸi açısından gerekli tedbirlerin alındığı, yaya geçiÅŸlerinin alt ve üst geçiÅŸlerle saÄŸlandığıbölünmüÅŸkarayollarında araçcinsleri için ayrıayrı olmak üzere hız sınırlarını32 km/s’e, yerleÅŸim yeri içinde bulunan diÄŸer bölünmüÅŸkarayollarında ise 20 km/s’e kadar artırmaya yetkilidir. YerleÅŸim yeri içinden geçen ve KarayollarıGenel MüdürlüÄŸünün sorumluluÄŸunda bulunan devlet ve il yollarında yapılacak hız artırımlarında, KarayollarıGenel MüdürlüÄŸünden yola iliÅŸkin alınmasıgerekli tedbirler ile yolun iÅŸletim hızına iliÅŸkin bilgiler alınarak göz önünde bulundurulur.”
MADDE 16 AynıYönetmeliÄŸin 101 inci maddesinin üçüncüve dokuzuncu fıkralarıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“İki yönlükarayolunda geçme sırasında, geçme kuralının mecbur kıldığışartlar dolayısıyla, bu YönetmeliÄŸin aynıcins taşıtlar için tayin ettiÄŸi hız sınırlarınıaÅŸan taşıt sürücülerine 2918 sayılıKanunun 51 inci maddesine göre iÅŸlem yapılmaz.”
“Bu madde hükümlerine uymayanlara, Kanunun eylemine uyan 51 veya 52 nci maddesine göre iÅŸlem yapılır.”
MADDE 17 AynıYönetmeliÄŸin 125 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 125 2918 sayılıKanun vebu Yönetmelik hükümlerine aykırılığından dolayıtrafikten men edilen veya muhafaza altına alınmasıgereken araçlar ile araçsürmekten men edilecek sürücülerle ilgili olarak aÅŸağıda belirtilen usul ve esaslar uygulanır:
a) Trafikten men edilen veya muhafaza altına alınmasıgereken araçlar korunamayacak yerlere bırakılamaz.
b) Trafikten men edilecek veya muhafaza altına alınacak aracın yerleÅŸim yeri dışında bulunmasıhalinde, aracın en yakın yerleÅŸim birimine götürülmesi saÄŸlanarak men veya muhafaza iÅŸlemi burada gerçekleÅŸtirilir. Zorunlu mali sorumluluk sigortasıbulunmayan araçlar trafikten men edilecekleri yere kadar çekici/kurtarıcımarifetiyle, bunun mümkün olmamasıhalinde karayolunda sürülerek götürülebilir. Karayolunda sürülmeye elveriÅŸli olmayan araçların trafikten men edilecekleri veya muhafaza altına alınacaklarıyere götürülmesi çekici/kurtarıcıaraçlarımarifetiyle yapılır. Bu iÅŸlemlere dair masraflar araçsahibi, iÅŸleteni veya sürücüsütarafından karşılanır.
c) Trafikten men edilen veya muhafaza altına alınan araçlar bu hususta bir tutanak düzenlenmek suretiyle yetkilendirilmiÅŸotoparka teslim edilir.
ç) Araçların otoparka teslimi ve otoparktan çıkışısırasında tescil kayıtlarısorgulanır ve kaydında çalıntı, yakalama ve benzeri ÅŸerhler bulunanlar hakkında gerekli iÅŸlemler yapılır.
d) İlgili kayıtlarından, zorunlu mali sorumluluk sigortasının geçerli olduÄŸu tespit edilen araçlar için sigorta poliçesi ibraz zorunluluÄŸu aranmaz.
e) 2918 sayılıKanun ve bu Yönetmelikte belirtilen ihlalleri dolayısıyla trafikten men edilen, ancak bu madde kapsamında geçici olarak trafiÄŸe çıkışizni verilebilmesi için gerekli ÅŸartlarıtaşıyan araçlar ile eksiklikleri denetim noktasında giderilen araçlar, trafikten men tutanağına gerekli ÅŸerh düÅŸülerek otoparka götürülmeksizin denetim mahallinde sahibine, iÅŸletenine veya sürücüsüne teslim edilir.
f) Trafikten men edilen veya muhafaza altına alınan araçlar hakkında yapılacak iÅŸve iÅŸlemler aÅŸağıda belirtildiÄŸi ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilir:
1) 2918 sayılıKanunun 20 ve 25 inci maddelerine istinaden trafikten men edilen araçların, tescili yaptırılmadan veya geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakasıalınmadan trafiÄŸe çıkışına izin verilmez.
2) 2918 sayılıKanunun 23 üncümaddesi gereÄŸince araçtescil belgesi ve/veya motorlu araçtrafik belgesi araçüzerinde bulunmayan ve tescil kayıtlarından gerekli bilgileri tespit edilemeyen araçlar ile tescil plakasıüzerinde ve uygun durumda bulunmayan araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilir.
3) 2918 sayılıKanunun 65 inci maddesinin birinci fıkrasının;
- (a) bendine aykırılığın tespiti halinde, bütün sorumluluk ve giderler iÅŸletenine ait olmak üzere yolcuların en yakın yerleÅŸim biriminde indirilmesi saÄŸlanır.
- (b) bendine aykırılığın tespiti halinde, Kanunda öngörülen cezai müeyyideler uygulanır. Ancak azami yüklüağırlığın % 20’den fazla aşılmasıhalinde, yüküuygun hale getirilinceye kadar araçtrafikten men edilir.
- (c) bendine aykırılığın tespiti halinde, yüküdingil ağırlıklarına uygun hale getirilinceye kadar araçtrafikten men edilir.
- (d) bendine aykırılığın tespiti halinde, yüküuygun duruma getirilinceye kadar araçtrafikten men edilir.
- (e) bendine aykırılığın tespiti halinde, gerekli izin ve tedbirler alınıncaya kadar araçtrafikten men edilir.
- (f) bendine aykırılığın tespiti halinde, KarayollarıGenel MüdürlüÄŸünden alınacak “Özel Yük Taşıma İzin Belgesi”ibraz edilinceye veya ilgili kayıtlardan tespit edilinceye kadar araçtrafikten men edilir.
- (g) bendine aykırıyükleme yapıldığının tespiti halinde, yüküUlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığınca 8/11/2012 tarihli ve 28461 sayılıResmîGazete’de yayımlanan Araçların Yüklenmesine İliÅŸkin Ölçüve Usuller ile Tartıve Boyut Ölçüm ToleranslarıHakkında Yönetmelikte belirtilen ölçülere uygun hale getirilinceye kadar araçtrafikten men edilir. Yük üzerine veya araçdışına yolcu bindirilmiÅŸolmasıhalinde, bütün sorumluluk ve giderler iÅŸletenine ait olmak üzere yolcuların en yakın yerleÅŸim biriminde indirilmesi saÄŸlanır.
- (h) bendine aykırılığın tespiti halinde, yüküuygun duruma getirilinceye kadar araçtrafikten men edilir.
- (i) bendine aykırılığın tespiti halinde, yüküuygun duruma getirilinceye kadar araçtrafikten men edilir.
- (j) bendine aykırılığın tespiti halinde, yüküuygun duruma getirilinceye kadar araçtrafikten men edilir.
- (k) bendine aykırılığın tespiti halinde, bu YönetmeliÄŸin 133 üncümaddesinde belirtilen koÅŸullar saÄŸlanıncaya kadar aracın seyrine izin verilmez.
4) 2918 sayılıKanunun 91 inci maddesi gereÄŸince, zorunlu mali sorumluluk sigortasıbulunmadan karayoluna çıkan araçlar trafikten men edilir. Bu madde kapsamında trafikten men edilen araçların sigortasının yapıldığının ilgili kayıtlarından tespit edilmesi veya sigorta poliçesinin ibrazıhalinde trafiÄŸe çıkışına izin verilir.
5) 2918 sayılıKanunun ek 2 nci maddesinin ikinci fıkrasına istinaden trafikten men edilen araçlar, gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamışolsalar dahi 15 günlük süre dolmadan, aynımaddenin 3 üncüfıkrasına istinadentrafikten men edilen araçlar ise 60 günlük süre dolmadan trafiÄŸe çıkarılamaz.
6) 53 üncümaddeye istinaden, özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiÅŸolan özel tertibatlıaraçların bu Yönetmelikte izin verilen kiÅŸiler dışında baÅŸkalarıtarafından kullanıldığının tespiti halinde; araçtrafikten men edilerek gerekli yasal iÅŸlemler yapılmak üzere bu hususta düzenlenecek bir tutanakla ilgili gümrük birimine teslimi saÄŸlanır.
7) 128 inci madde gereÄŸince yüksüz olarak karayolunda trafiÄŸe çıkışı, KarayollarıGenel MüdürlüÄŸünden alınacak özel izin belgesine tabi olan tescilli veya tescilsiz araçların, izinsiz olarak karayoluna çıkmalarıhalinde, KarayollarıGenel MüdürlüÄŸünden alınacak “Özel İzin Belgesi”ibraz edilinceye veya ilgili kayıtlardan tespit edilinceye kadar trafikten men edilir.
8) 2918 sayılıKanunun 21 inci maddesine istinaden trafikten men edilen araçların sürülerek götürülebilmesi için “C”geçici trafik belgesi alınması, çekici/kurtarıcımarifetiyle götürülmek istenmesi halinde iseİzin Belgesi (ek-33/A) tanzim edilmek suretiyle araçsahibine veya iÅŸletenine teslim edilir.
9) 2918 sayılıKanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasına istinaden trafikten men edilen araçlara, gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamalarıveya eksikliklerini gidermeleri amacıyla “Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkışİzin Belgesi (ek-33)”düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸgününe kadar izin verilir ve araçkayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Süresi sonunda gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamadığıveya eksikliklerini gidermediÄŸi tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu araçlara tekrar izin verilmez. Ancak, bulunduklarıyerde gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamalarıveya eksikliklerini gidermeleri halinde, trafiÄŸe çıkarılmalarına müsaade edilir.
10) 2918 sayılıKanunun 26 ncı maddesinin ikinci fıkrasına istinaden iÅŸlem yapılan araçlardan, bu Yönetmelikte belirtilen ÅŸartlara aykırıolarak takılan veya bulundurulan gereçler ile izin alınmadan yazılan yazılar, bütün giderler ve sorumluluk iÅŸletene ait olmak üzere söktürülür veya sildirilir. Ancak bulunduklarıyerde bu iÅŸlemlerin mümkün olmamasıhalinde, gerekli ÅŸartların saÄŸlanmasıamacıyla “Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkışİzin Belgesi (ek-33)”düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸgününe kadar izin verilir ve araçkayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Süresi sonunda gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamadığıtespit edilen araçlar trafikten men edilir ve gerekli ÅŸartlar saÄŸlanıncaya kadar trafiÄŸe çıkarılmalarına izin verilmez.
11) 2918 sayılıKanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrasına aykırılıklarınedeniyle trafikten men edilen araçlara, gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamalarıveya eksikliklerini gidermeleri amacıyla “Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkışİzin Belgesi (ek-33)”düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸgününe kadar izin verilir ve araçkayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Süresi sonunda gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamadığıveya eksikliklerini gidermediÄŸi tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu araçlara tekrar izin verilmez. Ancak bulunduklarıyerde gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamalarıveya eksikliklerini gidermeleri halinde trafiÄŸe çıkarılmasına müsaade edilir.
12) 2918 sayılıKanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının; (a) bendinde sayılan bozukluk veya eksiklikleri nedeniyle trafikten men edilen araçlardan, karayolunda sürülmeye elveriÅŸli olanlar ile (b) bendinde sayılan diÄŸer bozukluk veya eksiklikleri olan araçlara, bozukluk veya eksikliklerini gidermek üzere Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkışİzin Belgesi (ek-33)düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸgününe kadar izin verilir ve araçkayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Süresi sonunda gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamadığıveya eksikliklerini gidermediÄŸi tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu araçlara tekrar izin verilmez. Ancak, bulunduklarıyerde gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamalarıveya eksikliklerini gidermeleri halinde trafiÄŸe çıkarılmasına müsaade edilir.
Işık donanımındaki bozukluk veya eksiklikler nedeniyle trafikten men edilen araçlara, günün kararmasıile günün aydınlanmasıarasındaki zamanda geçici olarak trafiÄŸe çıkışizni verilmez. Bu süre içerisinde trafikten men edilen ancak denetim mahallinde eksikliÄŸini gideremeyen araçlar çekici/kurtarıcımarifetiyle çekilmek suretiyle trafikten men edilir. Bu iÅŸlemlere dair sorumluluk ve masraflar araçsahibi, iÅŸleteni veya sürücüsütarafından karşılanır.
13) 2918 sayılıKanunun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine istinaden trafikten men edilen araçlara, gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamalarıveya eksikliklerini gidermeleri amacıyla Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkışİzin Belgesi (ek-33) düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸgününe kadar izin verilir ve araçkayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Süresi sonunda gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamadığıveya eksikliklerini gidermediÄŸi tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu araçlara tekrar izin verilmez. Ancak bulunduklarıyerde gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamalarıveya eksikliklerini gidermeleri halinde trafiÄŸe çıkarılmalarına müsaade edilir.
14) 2918 sayılıKanunun 32 nci maddesi gereÄŸince trafikten men edilen araçlara, yapılan teknik deÄŸiÅŸiklikleri belgelendirip trafik tescil kuruluÅŸunda tescil ettirmeleri ve belgelerine iÅŸlettirmeleri amacıyla Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkışİzin Belgesi (ek-33) düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸgününe kadar izin verilir ve araçkayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Bu süre sonunda gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamadığıtespit edilen araçlar trafikten men edilir ve çekici/kurtarıcımarifetiyle götürülmek üzere İzin Belgesi (ek-33/A) düzenlemek suretiyle, sahibine veya iÅŸletenine teslim edilir ve kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür.
15) 2918 sayılıKanunun 34 üncümaddesi gereÄŸince trafikten men edilen araçlara, muayenelerini yaptırmak amacıyla Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkışİzin Belgesi (ek-33) düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸgününe kadar izin verilir ve araçkayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Bu süre sonunda gerekli ÅŸartlarısaÄŸlamadığıtespit edilen araçlar trafikten men edilir ve çekici/kurtarıcımarifetiyle götürülmek üzere İzin Belgesi (ek-33/A) düzenlenmek suretiyle sahibine veya iÅŸletenine teslim edilir ve kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Muayenesinin yaptırılmadığının üçveya daha fazla tespiti halinde de, her seferinde idari para cezasıuygulanarak trafikten men edilir ve çekici/kurtarıcımarifetiyle götürülmek üzere İzin Belgesi (ek-33/A) düzenlenmek suretiyle sahibine veya iÅŸletenine teslim edilir ve kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür.
g) 2918 sayılıKanunun 36, 39, 48, 49 ve 118 inci maddeleri gereÄŸince sürücülerin araçsürmekten men edilmesi halinde araç; sahibine, iÅŸletenine veya bu kiÅŸilerin uygun görmesi ile araçcinsi için geçerli sürücübelgesi olan bir baÅŸka sürücüye teslim edilir. Aksi halde araçilgili kiÅŸi teslim alıncaya kadar muhafaza altına alınır.
ÄŸ) İlgili diÄŸer kanunlar kapsamında trafikten men edilen ya da tescil kayıtlarındaki ÅŸerhler veya kısıtlamalar nedeniyle yakalanan araçlar, trafikten men veya yakalama iÅŸlemini talep eden kurum veya kuruluÅŸtarafından belirlenen yerlere, herhangi bir yer belirlenmemiÅŸise yediemin otoparklara, bunların da bulunmamasıhalinde ise 122 nci maddede belirtilen park yerlerinde ilgililer tarafından teslim alınıncaya kadar muhafaza altına alınır.”
MADDE 18 AynıYönetmeliÄŸin 128 inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, aynıfıkranın (d) bendinin (2) numaralıalt bendinin ikinci paragrafıile (l) bendi yürürlükten kaldırılmışve aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“m) Karayolu güzergâhlarıüzerinde kışhizmetleri amacıile seyreden, yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruma ait araçlarla kurum adına çalışan araçlar hizmetin gereÄŸi beraber veya ayrıayrı çalıştırdıklarıtuz serici, ön-yan kar bıçağı, kar rotatifi ve benzeri ataÅŸmanlarla azami geniÅŸlikleri bu fıkranın (a) bendinde verilen ölçüleri geçebileceÄŸi gibi, saatte 70 km/s hızıgeçmemeleri kaydıyla azami yüklüağırlıklarının üzerinde yükleme yapılabilir.”
“Araçların yüklenmesine iliÅŸkin ölçüve usuller, ağırlık ve boyut kontrolüusul ve esaslarıile tartıtoleranslarıkonusunda Araçların Yüklenmesine İliÅŸkin Ölçüve Usuller ile Tartıve Boyut Ölçüm ToleranslarıHakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.”
MADDE 19 AynıYönetmeliÄŸin 150 nci maddesinin ikinci fıkrasıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Sürücüve yolcular için, nicelik ve nitelikleri bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan (1) sayılıcetvelde ve KarayollarıTrafik Kanununa göre çıkarılan diÄŸer yönetmeliklerde gösterilen koruyucu tertibatlardan;
a) Üçtekerlekli yük motosikletleri hariç, elektrikli bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerde sürücülerin koruma baÅŸlığıve koruma gözlüÄŸü, yolcuların ise koruma baÅŸlığı,
b) M1 sınıfıotomobillerin, M1G ve N1G sınıfıarazi taşıtlarının, N1, N2, N3 sınıfıkamyonet, kamyon ve çekicilerin, M2 ve M3 sınıfıminibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan (1) sayılıcetvelde yer alan "Emniyet Kemeri"nin bulundurulmasıve kullanılmasızorunludur. Yalnız araçdururken kullanılan koltuklar ile ayakta da yolcu taşıyan M2 ve M3 kategorisi Sınıf A ve Sınıf I otobüslerde, koltuklarda, emniyet kemeri bulundurulmasızorunlu deÄŸildir. Ancak;
1) YerleÅŸim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığıyapan M2 ve M3 sınıfıminibüs ve otobüsler (umum servis araçlarıhariç) ile dolmuÅŸotomobillerindeki yolcular,
2) Geri gitme veya park yerlerinde 25 km/s. geçmeyen hızla seyreden sürücüler,
3) Ambulanslarda sürücüve yanındaki oturma yeri dışında kalan ve hasta veya yaralıya müdahale nedeniyle özel pozisyonlarda bulunan görevliler,
emniyetkemeri kullanmak zorunda deÄŸildir.”
MADDE 20 AynıYönetmeliÄŸin 152 nci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendinin (5) numaralıalt bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“5) Kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum veya kuruluÅŸuna ait olması(SaÄŸlık Bakanlığına ait ambulans ve acil saÄŸlık araçlarıhariç),”
MADDE 21AynıYönetmeliÄŸin;
a) 80 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bir”ibaresi “üç”ÅŸeklinde,
b) 119 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “olması”ibaresi “olmasa”ÅŸeklinde,
c) Ek-1’indeki “AraçTrafik Tescil Müracaat ve İşlem Formu”nun “B) TESCİL BİLGİLERİ”bölümünün “Kullanım Amacı”kısmında bulunan “Belediye”ibaresi “Resmi ticari”ÅŸeklinde,
ç) “1 SAYILI CETVEL”in “C) HUSUSİYETLERİNE GÖRE ARAÇLARDA BULUNDURULACAK TEÇHİZAT”bölümünün “Taşıt”kısmında yer alan; “N3 sınıfıkamyon ve çekiciler ile azami ağırlığı10 tonu aÅŸan M3 sınıfıotobüslerde”ifadesi “N2 ve N3 sınıfıkamyon ve çekiciler ile M2 ve M3 sınıfıminibüs ve otobüslerde”ÅŸeklinde,
d) “1 SAYILI CETVEL”in “C) HUSUSİYETLERİNE GÖRE ARAÇLARDA BULUNDURULACAK TEÇHİZAT”bölümünde yer alan; “Motorlu bisiklet ve motosiklet (Sürücüsübir çerçeve veya karoseri ile korunanlar hariç)”ibaresi “Motorlu bisiklet, motosiklet ve elektrikli bisiklet (Sürücüsübir çerçeve veya karoseri ile korunanlar hariç)”ÅŸeklinde,
e) “1 SAYILI CETVEL”in “C) HUSUSİYETLERİNE GÖRE ARAÇLARDA BULUNDURULACAK TEÇHİZAT”bölümünün römork, yarırömork ve traktör römorklarıiçin geri yansıtıcılışeridi düzenleyen kısmındaki “Römork, yarırömork ve traktör römorklarına yan taraflarınıçevreletecek ÅŸekilde 5 ile 10 cm. geniÅŸliÄŸinde sarırenkte ECE R 104 Regülasyonuna uygun geri yansıtıcılışerit takılır.”ibaresi “Römork, yarırömork ve traktör römorklarında ECE R 104 onayına sahip, 2007/35/AT veya ECE R 48’e göre araçüzerine yerleÅŸtirilmiÅŸgeri yansıtıcılışerit takılır.”ÅŸeklinde,
f) Ek:10/Arka’nın “1.“B”Geçici Trafik Belgesi:”bölümünde yer alan; “Tescili yapılmamışveya tescil ve trafik belgesi iÅŸlemleri tamamlanmamışaraçların sürülmesi için 30 gün süreyle geçerli olmak üzere verilir.”ibaresi “Tescili için müracaat edilmiÅŸ, ancak tescil kuruluÅŸundan kaynaklanan nedenlerden dolayıtescil iÅŸlemleri tamamlanmamışaraçların sürülmesi için yedi gün süreyle geçerli olmak üzere verilir.”ÅŸeklinde,
deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 22AynıYönetmeliÄŸin ekinde yer alan ek-14 ekteki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸve ek-33’ten sonra gelmek üzere ekteki ek-33/A eklenmiÅŸtir.
MADDE 23 AynıYönetmeliÄŸin ek-35’inde yer alan “Sürücülere Uygulanacak Ceza PuanıCetveli”nin son satırıyürürlükten kaldırılmışve aynıcetvele “53/1-d”satırından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki satır eklenmiÅŸtir.

53/2 SaÄŸa ve sola dönüÅŸlerde, kurallara uygun olarak geçiÅŸ yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere ilk geçiÅŸ hakkını vermemek 20
 

MADDE 24 AynıYönetmeliÄŸin;
a) 134 üncümaddesi,
b) Ekinde yer alan ek:14/A, ek:14/B, ek:14/C, ek:14/A-1, ek:14/B-1, ek:14/C-1, ek:14/A-2, ek:14/B-2, ek:14/C-2,
c) Ek:34 ve ek:34/Arka,
yürürlüktenkaldırılmıştır.
MADDE 25 Bu YönetmeliÄŸin;
a) 9 uncu ve 10 uncu maddeleri ile 24 üncümaddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yayımıtarihinden üçay sonra,
b) Diğer maddeleri yayımıtarihinde,
yürürlüÄŸegirer.
MADDE 26 Bu Yönetmelik hükümlerini İçiÅŸleri, Çevre ve Åžehircilik ile UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlarıbirlikte yürütür.


Ek-14

VİLAYET İSİMLERİNİN SIRAYA GÖRE DİZİLMESİYLE ALDIKLARI SIRA
NUMARALARINI GÖSTERİR CETVEL


01 ADANA 28 GİRESUN 55 SAMSUN
02 ADIYAMAN 29 GÜMÜÅžHANE 56 SİİRT
03 AFYONKARAHİSAR 30 HAKKARİ 57 SİNOP
04 AĞRI 31 HATAY 58 SİVAS
05 AMASYA 32 ISPARTA 59 TEKİRDAĞ
06 ANKARA 33 MERSİN 60 TOKAT
07 ANTALYA 34 İSTANBUL 61 TRABZON
08 ARTVİN 35 İZMİR 62 TUNCELİ
09 AYDIN 36 KARS 63 ÅžANLIURFA
10 BALIKESİR 37 KASTAMONU 64 UŞAK
11 BİLECİK 38 KAYSERİ 65 VAN
12 BİNGÖL 39 KIRKLARELİ 66 YOZGAT
13 BİTLİS 40 KIRŞEHİR 67 ZONGULDAK
14 BOLU 41 KOCAELİ 68 AKSARAY
15 BURDUR 42 KONYA 69 BAYBURT
13 BURSA 43 KÜTAHYA 70 KARAMAN
17 ÇANAKKALE 44 MALATYA 71 KIRIKKALE
18 ÇANKIRI 45 MANİSA 72 BATMAN
19 ÇORUM 46 KAHRAMANMARAÅž 73 ÅžIRNAK
20 DENİZLİ 47 MARDİN 74 BARTIN
21 DİYARBAKIR 48 MUĞLA 75 ARDAHAN
22 EDİRNE 49 MUŞ 76 IĞDIR
23 ELAZIĞ 50 NEVŞEHİR 77 YALOVA
24 ERZİNCAN 51 NİĞDE 78 KARABÜK
25 ERZURUM 52 ORDU 79 KİLİS
26 ESKİŞEHİR 53 RİZE 80 OSMANİYE
27 GAZİANTEP 54 SAKARYA 81 DÜZCE
     
 

1- Bu liste 81 il’e göre hazırlanmıştır.
2- Bu listedeki il’lerden herhangi birinin ismi deÄŸiÅŸtirilse de numarası deÄŸiÅŸtirilmeyecektir.
3- Bu listedeki isimlerden herhangi birinin Vilayet adı kaldırılsa o numara boş olarak kalacaktır.
4- Bu listede olmayıp yeniden il olacak yerlere alfabetik sıraya bakılmaksızın 81’den sonraki sayılar verilecektir.

Ek - 33/A İÇİN TIKLAYINIZ

GENEL KÜLTÜR