Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARÄ°HTE DOÄžAL TAÅž VE TAÅžLARIN DÄ°LÄ°
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGÄ°NLEÅžTÄ°RME
- PATLAYICI MADDE ATEÅžLEYÄ°CÄ° YETERLÄ°LÄ°K BELGESÄ°
- GENEL KÃœLTÃœR
- MADENCÄ°LÄ°K Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KAYNAKLAR VE KAYNAK LÄ°NKLERÄ°
- SERAMÄ°K
- ABD'YE Ä°HRACAT
HÄ°KAYELER TECRÃœBELER
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ (1-35) MADDELER
YÖNETMELÄ°K
Millî EÄŸitim Bakanlığından:
MÄ°LLÎ EĞİTÄ°M BAKANLIÄžI ÖZEL ÖÄžRETÄ°M KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin amacı, her derece ve türdeki özel öÄŸretim kurumlarının açılış ve iÅŸleyiÅŸiyle ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel ÖÄŸretim Kurumları Kanununda belirtilen özel öÄŸretim kurumlarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 5580 sayılı Kanun ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî EÄŸitim Bakanlığının TeÅŸkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü ve 36 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) AkÅŸam lisesi: Gündüz öÄŸrenim yapan ortaöÄŸretim okullarında okuma hakkı olmayanlara eÄŸitim ve öÄŸretim imkânı saÄŸlayan okulları,
b) Bakanlık: Millî EÄŸitim Bakanlığını,
c) DiÄŸer personel: Kurumda eÄŸitim ve öÄŸretim hizmetleri sınıfı dışındaki görevli personeli,
ç) EÄŸitim personeli: Kurumda görevli yönetici, öÄŸretmen, uzman öÄŸretici, usta öÄŸretici ve benzeri personeli,
d) Genel müdürlük: Özel ÖÄŸretim Kurumları Genel MüdürlüÄŸünü,
e) Hizmet içi eÄŸitim merkezi: 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî EÄŸitim Temel Kanununun genel ve özel amaçlarıyla temel ilkelerine uygun olarak resmî veya özel kurum, kuruluÅŸ veya iÅŸ yeri personeline hizmet içi eÄŸitim yoluyla eÄŸitim veren özel öÄŸretim kurumlarını,
f) Kanun: 5580 sayılı Özel ÖÄŸretim Kurumları Kanununu,
g) Kurum: Okul öncesi eÄŸitim, ilköÄŸretim, ortaöÄŸretim, yabancı, azınlık, özel eÄŸitim okulları, milletlerarası özel öÄŸretim kurumları ile çeÅŸitli kursları, uzaktan öÄŸretim yapan kuruluÅŸları, dershaneleri, motorlu taşıt sürücüleri kursları, hizmet içi eÄŸitim merkezleri, öÄŸrenci etüt eÄŸitim merkezleri, özel eÄŸitim ve rehabilitasyon merkezleri ile benzeri özel öÄŸretim kurumlarını,
ÄŸ) Kurum kontenjanı: Kurumda aynı anda öÄŸrenim görecek en fazla öÄŸrenci veya kursiyer sayısını,
h) Kurum müdürü: Özel öÄŸretim kurumunun müdürünü,
ı) Program: Örgün ve yaygın özel öÄŸretim kurumlarında uygulanacak düzeyi ile süresi belirlenen ve Bakanlıkça onaylanan öÄŸretim programlarını,
i) Usta öÄŸretici: En az ortaöÄŸretimden mezun olmuÅŸ ve alanında öÄŸrenim gördüÄŸünü belgelendiren veya alanında sertifika sahibi olan öÄŸreticileri,
j) Uzman öÄŸretici: GörevlendirileceÄŸi alanda yükseköÄŸrenim mezunu öÄŸreticileri,
k) Ücret: Kurumların türüne göre ders saati veya bir öÄŸretim yılı için bir öÄŸrenci ya da kursiyerden alınacak ücreti,
l) Ücretsiz okutulacak öÄŸrenci ve kursiyer: Bir öÄŸretim yılı veya dönem içinde ücretsiz veya indirimli öÄŸrenim gören öÄŸrenci ve kursiyeri,
m) Yıl: DeÄŸerlendirmeye esas iÅŸlemin baÅŸlangıcından itibaren geçen 12 aylık süreyi
ifade eder.
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Kurum Açma, Devir, Nakil ve Kapatma
Kurum açma
MADDE 5 – (1) Kanunun 3 üncü maddesi hükmü doÄŸrultusunda özel öÄŸretim kurumlarına kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı verilir.
(2) Kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatının verilebilmesi için aÅŸağıdaki belgeler istenir;
a) Form dilekçe (EK-1).
b) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiÅŸ olsa bile; kasten iÅŸlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uÄŸramış olsa bile devletin güvenliÄŸine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin iÅŸleyiÅŸine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüÅŸvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı deÄŸerlerini aklama veya kaçakçılık ve aynı Kanunun Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar baÅŸlıklı Ä°kinci Kısmının Altıncı Bölümünde düzenlenen maddelerde yer alan suçlardan mahkûm edilmemiÅŸ olduÄŸuna dair yazılı beyanı.
c) Kurucu tüzel kiÅŸi ise kuruluÅŸ amaçları içinde özel öÄŸretim kurumu iÅŸletmeciliÄŸi yapılacağına iliÅŸkin ifadenin de yer aldığı ve tüzel kiÅŸinin niteliÄŸine göre Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmış ana sözleÅŸme, tüzük ya da vakıf senedinin millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi.
ç) Kurucu temsilcisinin kurumu açma, kapatma, devir ve benzeri iÅŸlemleri yürütme yetkisine sahip olduÄŸunun belirlendiÄŸi yönetim kurulu kararının millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi.
d) Binanın kurum açılacak kat veya katları için ayrı ayrı ve okul olarak kullanılacak binaların ayrıca bahçeleri için de üç adet 35x50 cm veya A3 ebadında kâğıtlara çizilmiÅŸ yerleÅŸim planının millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi.
e) Resmî benzeri okulların tabi olduÄŸu yönetmeliÄŸi uygulamak isteyen okulların kurucusunun yazılı beyanı, resmî benzeri okulların tabi olduÄŸu yönetmeliklerden farklı uygulama yapmak isteyen okullar için Bakanlıkça onaylanmak üzere hazırlanan üç nüsha kurum yönetmeliÄŸi taslağı ve CD’si veya kurucunun daha önce açılış izni almış baÅŸka bir okulu için Bakanlıkça onaylanmış kurum yönetmeliÄŸini uygulayacağına iliÅŸkin yazılı beyanı.
f) ÇeÅŸitli kurslar, özel eÄŸitim ve rehabilitasyon merkezleri, motorlu taşıt sürücüleri kursları ve hizmet içi eÄŸitim merkezlerinin uygulayacakları öÄŸretim programının onaylandığı Talim ve Terbiye Kurulu kararının tarih ve sayısı.
g) Resmî benzeri olmayan veya deneme mahiyetinde program uygulayan kurumlar ile Bakanlıkça onaylanarak uygulamaya konulmuÅŸ öÄŸretim programı ve haftalık ders çizelgesi bulunmayan kurumlar için; Bakanlıkça onaylanmak üzere üç nüsha öÄŸretim programı taslağı, haftalık ders çizelgesi taslağı ve CD’si.
ÄŸ) Yönetici çalışma izin teklifi ve kurum öÄŸretime baÅŸlamadan önce nitelikleri de belirtilen gerekli tüm personele iliÅŸkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı.
h) Kurum binası kurucuya ait ise tapu senedinin millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi; kurum binası kiralık ise okullarda öÄŸretim süresi kadar, diÄŸer kurumlarda da en az bir yıllık kira sözleÅŸmesinin aslı veya millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi.
ı) Denizcilik ve havacılık kursu gibi özellik arz eden özel öÄŸretim kurumları için ilgili bakanlıkların uygun görüÅŸü.
i) SaÄŸlık meslek lisesi açacakların, okulun açılacağı ildeki hastanede öÄŸrencilerinin eÄŸitim göreceÄŸi alana uygun stajlarını yapacaklarına iliÅŸkin hastane yönetimi ile yapılan protokol.
j) Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kiÅŸiler tarafından veya Türk vatandaÅŸlarıyla ortaklık yolu ile açılacak milletlerarası özel öÄŸretim kurumları için ayrıca, 5/6/2003 tarihli ve 4875 sayılı DoÄŸrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulu izninin sureti.
k) Kurum açılacak binanın saÄŸlam ve dayanıklı olduÄŸuna iliÅŸkin; çevre ve ÅŸehircilik il müdürlükleri, yapının proje müellifleri ya da yetkili serbest proje büroları veya üniversitelerin ilgili bölümlerince düzenlenen teknik rapor istenir. Ancak; 6/3/2007 tarihinden sonra Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki YönetmeliÄŸe göre yapı denetim firmaları denetiminde özel öÄŸretim kurumu olarak yapılmış ve yapı inÅŸaat ruhsatı bulunan binalardan saÄŸlam ve dayanıklı olduÄŸuna iliÅŸkin belge istenmez.
l) Kurum açılacak binanın ve çevresinin saÄŸlık yönünden uygun olduÄŸuna iliÅŸkin il veya ilçe ilgili saÄŸlık birimince düzenlenen rapor.
m) Kurum açılacak binada yangına karşı ilgili mevzuatına göre gerekli önlemlerin alındığına iliÅŸkin itfaiye müdürlüÄŸünce düzenlenen rapor.
n) Milletlerarası okullar için ayrıca, uygulayacakları programın diÄŸer ülke veya ülkeler tarafından denkliÄŸinin kabul edildiÄŸine dair yetkili kurumdan alınan belge.
(3) Gerçek kiÅŸilerde kurucu, tüzel kiÅŸilerde kurucu temsilcisi, ikinci fıkrada belirtilen belgeler ile kurum açmak için valilik veya kaymakamlıklara müracaat eder. Müracaat eden kiÅŸiye, müracaat tarihinin yazılı olduÄŸu bir alındı belgesi verilir. Kaymakamlıklara yapılan müracaatlara iliÅŸkin dosya, üç iÅŸ günü içinde bir üst yazı ile valiliÄŸe gönderilir.
Bakanlıkça ve valilikçe yapılacak iÅŸlemler
MADDE 6 – (1) Yapılan müracaatın; bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen ÅŸartlara, kurum açılacak binanın ve bölümlerinin kurumun türüne göre Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara, 3/4/2004 tarihli ve 25422 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Umuma Açık Yerler ve Ä°çkili Yerler ile Resmî veya Özel ÖÄŸretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığını incelemek üzere il millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce en az iki il eÄŸitim denetmeni görevlendirilir.
(2) Ä°l eÄŸitim denetmenlerince en geç 15 gün içinde düzenlenen inceleme raporunda, kurumun açılmasında bir sakınca bulunmadığının belirtilmesi hâlinde, okullara iliÅŸkin dosya beÅŸ iÅŸ günü içinde Bakanlığa gönderilir. DiÄŸer kurumlara ise valilikçe beÅŸ iÅŸ günü içinde kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-2) düzenlenir.
(3) Bakanlıkça okullara beÅŸ iÅŸ günü içinde kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-3) düzenlenir.
(4) Sürelerin hesaplanmasında evrak giriÅŸ tarihleri esas alınır.
(5) Kurum bilgilerinde deÄŸiÅŸiklik olması durumunda Bakanlık veya valilikçe kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı yeniden düzenlenir.
(6) Valiliklerce, denizcilik veya havacılık gibi kurslara verilen kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatının bir örneÄŸi ilgili kurum ve kuruluÅŸlara, motorlu taşıt sürücü kurslarına verilen kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatının bir örneÄŸi ise il emniyet müdürlüÄŸüne gönderilir.
Ad verme
MADDE 7 – (1) Kurumlara, 1739 sayılı Kanunda belirtilen Türk millî eÄŸitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkeleri doÄŸrultusunda kurumun amacına ve düzeyine uygun ve belli bir anlam taşıyan ad verilir.
(2) Kurum adları, kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatıyla birlikte verilir. Kurumların adları, birinci fıkraya uygun olmak ÅŸartıyla kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merciin onayı ile deÄŸiÅŸtirilebilir.
(3) Kurumların ad ve unvanlarının, baÅŸka kurumlar tarafından kullanılmasında, 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile 24/6/1995 tarihli ve 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve diÄŸer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Atatürk köÅŸesi
MADDE 8 – (1) Kurumların giriÅŸinde temiz, düzenli ve kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köÅŸesi oluÅŸturulur.
Kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatının iptali ve geçici olarak kapatma
MADDE 9 – (1) Kanunun 7 nci maddesi hükümlerinde belirtilen durumların gerçekleÅŸmesi hâlinde kurumların kurum açma izinleri ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilir veya kurum geçici olarak kapatılır.
(2) Geçici kapatma cezası verilen kurumların, geçici kapatma cezası sürelerinin dolması ve valiliklerce eksikliklerini tamamladıklarının tespit edilmesi durumunda öÄŸretime devam etmelerine izin verilir. Eksikliklerini süresi içerisinde tamamlamayan kurumlar hakkında sürekli kapatma iÅŸlemi uygulanır.
Yıllık çalışma takvimi ve çalışma saatleri
MADDE 10 – (1) Okullarda, resmî okullar için hazırlanan yıllık çalışma takvimi uygulanması esas olmakla birlikte, valilikçe kabul edilmesi hâlinde ayrı bir çalışma takvimi de düzenlenebilir.
(2) Yeni kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen okulların kayıt ve kabul süreleri, gerektiÄŸinde millî eÄŸitim müdürlüklerince 15 gün uzatılabilir.
(3) AkÅŸam liseleri, hafta içi saat 17.00’den sonra ve hafta sonu günlerinde yapacakları öÄŸretime iliÅŸkin haftalık çalışma saatlerini gösteren çizelgelerini valiliÄŸe bildirir.
(4) Dershaneler, özel öÄŸrenci etüt eÄŸitim merkezleri, kurslar, hizmet içi eÄŸitim merkezleri ve uzaktan öÄŸretim yapan kuruluÅŸlar yıllık çalışma takvimlerini ve haftalık çalışma saatlerini gösteren çizelgelerini ve eÄŸitim personelinin listesini valiliÄŸe gönderir.
(5) Okullarda normal öÄŸretim yapılır ve öÄŸretim seviyesine göre resmî dengi okullardaki ders saati süresi uygulanması esastır. Bakanlıkça uygun görülmesi hâlinde farklı uygulamalar da yapılabilir. Okullarda ikili öÄŸretim yapılamaz.
(6) Okullar dışındaki kurumlarda günlük çalışmalar 07.00 ile 23.00 saatleri arasında yapılır. Ders saatinin süresi, 45 dakikadır. Uygulamalı dersler blok hâlinde 90 dakika olarak yapılabilir.
(7) Kurumlarda, 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirlenen genel tatil günlerinde eÄŸitim ve öÄŸretim yapılmaz. SaÄŸlık ve diÄŸer zorunlu hâller nedeniyle Bakanlık veya valilikçe alınan kurumların tatil edilmesi kararlarına, dengi özel öÄŸretim kurumları da uymak zorundadır.
(8) Kurslar ve hizmet içi eÄŸitim merkezlerine devam zorunludur. Programda belirtilen kurs süresinin 1/5’inden fazla devam etmeyen kursiyer sınava alınmaz.
Kurum binaları
MADDE 11 – (1) Kurum açılacak binaların, Kanunun 4 üncü maddesi hükmünde belirtilen ÅŸartlar ile kurum türüne göre aÅŸağıda belirtilen ÅŸartları taşıması gerekir.
a) Okul öncesi eÄŸitim kurumu bahçesi bulunan; tamamı okula ait binalarda veya binanın bahçe katının birbirine bitiÅŸik dairelerinde ya da birbirine bitiÅŸik binaların bahçe katının birbirine bitiÅŸik dairelerinde yahut binanın bahçe katında ve bahçe katının bir üst ya da bir alt arka arkaya katlarında açılabilir.
b) Ä°lköÄŸretim ve ortaöÄŸretim okulu ile özel eÄŸitim okulu açılacak binaların, kullanım hakkının tamamının okula ait bahçe içerisinde ve müstakil olması, bedensel özürlü bireylere ait öÄŸretim programı uygulayan özel eÄŸitim okulu açılacak binalarda, fizyoterapi salonunun binanın giriÅŸ katının üst ve/veya alt katı olması hâlinde ise binada bedensel özürlü bireylerin kullanımına uygun standartlarda asansör bulunması gerekir.
c) Aynı kurucu, aynı ilçe sınırları içerisinde her biri okul için gerekli ÅŸartları taşıması kaydıyla farklı binalarda da aynı adla ilköÄŸretim okulu açabilir. Açılmış olan ilköÄŸretim okullarına da aynı ilçe sınırları içerisinde her biri okul için gerekli ÅŸartları taşıması kaydıyla farklı binaları kullanmalarına izin verilir.
ç) DiÄŸer kurumların; bütün birimleri aynı binanın birbirine bitiÅŸik daire veya bitiÅŸik alt ve üst katlarında ya da bitiÅŸik binaların birbirine baÄŸlantılı aynı katlarında yahut aynı bahçe içerisinde tamamı kuruma ait binalarda olması, bedensel özürlü bireylere ait öÄŸretim programı uygulayan özel eÄŸitim ve rehabilitasyon merkezi açılacak binalarda fizyoterapi salonunun binanın giriÅŸ katının üst ve/veya alt katında açılması hâlinde ise binada bedensel özürlü bireylerin kullanımına uygun standartlarda asansör bulunması gerekir.
Bir arada bulunabilecek kurumlar
MADDE 12 – (1) Okul öncesi eÄŸitim kurumları hariç okullara ait bina ve binalar içinde iki ayrı kurucuya ait aynı veya farklı derecede veya türde okul bulunamaz.
(2) Aynı kurucuya ait kurumlardan sadece okulların belirli bölümleri birlikte kullanılabilir. Ancak ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim okullarının derslikleri ayrı katlarda olacak ÅŸekilde aynı binada bulunabilir. Ancak, milletlerarası okullar diÄŸer okullarla aynı binada bulunamaz. Bunun için kurucu veya kurucu temsilcisi bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (d), (e), (g), (ÄŸ), (h) ve (i) bentlerinde belirtilen belgelerle müracaat eder. Bu YönetmeliÄŸin 6 ncı maddesine göre valilikçe gerekli inceleme yapılarak açılması uygun görülen okullara iliÅŸkin baÅŸvurular, ekleriyle birlikte kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmek üzere Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça açılması uygun görülen okullara, beÅŸ iÅŸ günü içinde yine Bakanlıkça kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı verilir. Bu süre, valilik teklifinin Genel Müdürlük evrakına giriÅŸ kayıt tarihinden itibaren hesaplanır.
(3) Okullar dışındaki diÄŸer kurumların belirli bölümleri birlikte kullanılarak aynı binada baÅŸka bir kurum açılamaz.
Program ilavesi yapma
MADDE 13 – (1) Okullar dışındaki diÄŸer kurumlar için kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı almış bulunan kurucu veya kurucu temsilcisi;
a) Dilekçe,
b) Kurumun son yerleÅŸimini gösteren dört adet 35x50 cm veya A3 ebadında kâğıtlara çizilmiÅŸ yerleÅŸim planının millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi,
c) Ä°lave edilecek öÄŸretim programının onaylandığı Talim ve Terbiye Kurulu kararının tarih ve sayısı,
ç) Programa ait araç ve gereç listesi,
d) Görevlendirilecek eÄŸitim personeline iliÅŸkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı ile valiliÄŸe baÅŸvurur.
(2) Ä°l millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce yaptırılacak inceleme sonucunda uygun görülmesi hâlinde kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından program ilavesi yapılır. Ancak, C, D ve E sertifika sınıfı öÄŸretim programlarından herhangi biri için izin almış olan motorlu taşıt sürücüleri kursuna, bu öÄŸretim programlarından birinin ilave edilmek istenmesi ya da (EK-4) eki tabloda yer alan öÄŸretim programlarını uygulamak üzere izin alan kurslardan, tabloda belirtilen diÄŸer öÄŸretim programlarını da ilave yapmak için baÅŸvurmaları hâlinde kurumda il eÄŸitim denetmenlerince inceleme yapılmaz.
(3) Yapılan inceleme sonucunda program ilavesinde sakınca bulunmadığının belirtilmesi hâlinde, okullar dışındaki kurumlara beÅŸ iÅŸ günü içinde valilikçe program ilavesi yapılır. Kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-2) veya (EK-3) yeniden düzenlenir.
Devir ve kurucu temsilcisi deÄŸiÅŸikliÄŸi
MADDE 14 – (1) Kurumun, kuruculuk koÅŸullarını taşıyan baÅŸka bir gerçek veya tüzel kiÅŸiliÄŸe devredilebilmesi için;
a) Yeni kurucu gerçek kiÅŸi ise kurucuya, tüzel kiÅŸi ise kurucu temsilcisine ait bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinde sayılan belgeler,
b) EÄŸitim personeli ile diÄŸer personelin görevlendirme teklifleri ve yenilenen iÅŸ sözleÅŸmeleri,
c) Kurumun borç ve alacaklarının vadesi gelmemiÅŸ olanlar da dâhil olmak üzere, kurumu devralan veya devredilen gerçek kiÅŸi veya tüzel kiÅŸilik tarafından üstlenildiÄŸini gösterir noterlikçe düzenlenen devir senedi,
ç) Kurum binası kurucuya ait ise tapu senedinin millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi; kurum binası kiralık ise okullarda öÄŸretim süresi kadar, diÄŸer kurumlarda da en az bir yıllık kira sözleÅŸmesinin aslı veya millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce onaylı örneÄŸi,
d) Bir arada bulunan kurumlardan herhangi birinin devrinde, her kurumun Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlarda belirtilen bölümlerin tamamının bulunduÄŸunu, ikiden fazla bir arada bulunan kurumların devrinde ise devri yapılmayan kurumların bir arada faaliyette bulunma ÅŸartlarını taşıdığını gösterir yerleÅŸim planı
tamamlanarak valiliÄŸe müracaat edilir.
(2) Kurumun devir iÅŸlemleri, yukarıda belirtilen belgelerin uygun görülmesi hâlinde il eÄŸitim denetmeni raporu düzenlenmeden kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merciin izni ile beÅŸ iÅŸ günü içinde yapılır.
(3) Ancak, valilikçe yapılan incelemede kurumun müracaat tarihinden önce yapılan teftiÅŸ veya denetimlerinde kurumun geçici kapatılmasına iliÅŸkin teklif bulunması hâlinde, bu teklif uygun görülerek uygulanmasından sonra devir iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilir. Sürekli kapatılma teklifi getirilen kurumlar devredilemez.
(4) Kurumun kurucusu olan ÅŸirketin türünün deÄŸiÅŸtirilmesi ve bu deÄŸiÅŸikliÄŸin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanması hâlinde kurucu temsilcisi, devir senedi dışında birinci fıkrada belirtilen belgelerle birlikte valiliÄŸe müracaat eder.
(5) Kurum devir iÅŸlemleri, kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merci tarafından sonuçlandırılmadıkça kurum devredilmiÅŸ sayılmaz.
(6) Kurucusu tüzel kiÅŸilik olan kurumlarda kurucu temsilcisi deÄŸiÅŸikliÄŸi;
a) Kurucu temsilcisi deÄŸiÅŸikliÄŸine ait yönetim kurulu kararı,
b) Kurucu temsilcisine ait bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinde sayılan belgeler
ile birlikte millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne müracaat edilir. Kurucu temsilcisi deÄŸiÅŸikliÄŸi kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından beÅŸ iÅŸ günü içinde yapılır.
(7) Kurucu temsilciliÄŸi deÄŸiÅŸikliÄŸi iÅŸlemleri, kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merci tarafından sonuçlandırılmadıkça kurucu temsilcisi deÄŸiÅŸikliÄŸi tamamlanmış sayılmaz.
(8) Kurum devir ve kurucu temsilciliÄŸi deÄŸiÅŸikliÄŸi iÅŸlemlerinin sonunda kuruma kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından, kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-2) veya (EK-3) yeniden düzenlenir.
Kurumların dönüÅŸümü
MADDE 15 – (1) Daha önceden kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı alan kurumların kurucuları, mevcut kurumunu bir baÅŸka kuruma dönüÅŸtürmek istemesi hâlinde; bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (d), (e), (f), (g), (ÄŸ), (h), (ı) ve (i) bentlerinde sayılan belgelerle birlikte Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlarda belirtilen ÅŸartları yerine getirerek valiliÄŸe müracaat eder. Kurumun okula dönüÅŸtürülmek istenmesi hâlinde aynı fıkranın (k), (l) ve (m) bentlerinde belirtilen belgeler de istenir. Valilikçe yaptırılacak inceleme sonucunda uygun görülmesi ve bu YönetmeliÄŸin 20 nci maddesinde üç aylık bekleme süresi dışındaki ÅŸartların da yerine getirilmesi hâlinde beÅŸ iÅŸ günü içinde eski kurum kapatılır ve yeni kuruma kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-2) veya (EK-3) düzenlenerek dönüÅŸüm saÄŸlanır.
(2) Okul türü dönüÅŸümlerinde mevcut okulun kademeli kapatılarak yerine açılmak istenen okul türüne kademeli kurum açma izni verilir. DönüÅŸüm nedeniyle kademeli kapanan ve açılan okulların toplam kontenjanları bina kontenjanını geçemez.
Kurum nakli
MADDE 16 – (1) Kurucu veya kurucu temsilcisi, kurumunu baÅŸka bir binaya nakledeceÄŸini, bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d), (h), (ı), (k), (l) ve (m) bentlerinde belirtilen belgeler ve mevcut binadaki araç ve gereci yeni binaya taşıyacağına ve eksik araç ve gereci tamamlayacağına iliÅŸkin kurucunun yazılı beyanıyla birlikte kaymakamlık veya valiliÄŸe bildirir. Nakil yapılacak binanın; bu YönetmeliÄŸin 6 ncı maddesine göre düzenlenecek raporun incelenmesi sonucunda, bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinde sayılan kurum açılacak bina, araç ve gereçle ilgili ÅŸartlara uygun olduÄŸunun görülmesi hâlinde, kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merci tarafından beÅŸ iÅŸ günü içerisinde kurum nakline izin verilir. Bu süre, okullar için evrakın Genel Müdürlük evrakına giriÅŸ tarihinden itibaren hesaplanır. Bu izin iÅŸlemi tamamlanmadan yeni bina veya binalarda öÄŸretime baÅŸlanamaz ve öÄŸrenci kaydedilemez.
(2) Yangın, deprem, sel, saÄŸlık sebepleri ve tahliye kararı gibi hâllerden dolayı binayı ani olarak terk etme durumunda kalan kurumlar; saÄŸlam ve dayanıklı olduÄŸuna iliÅŸkin rapor hariç diÄŸer nakil ÅŸartları aranmaksızın kurumda uygulanan öÄŸretim programlarına kayıtlı öÄŸrenci veya kursiyer sayısına uygun baÅŸka bir binada valiliÄŸin izniyle geçici olarak faaliyetine devam edebilir. Okulların geçici nakilleri valiliklerce Bakanlığa bildirilir. Bu kurumlar, o binadaki faaliyetlerine en çok bir yıl devam edebilir. Bu süre sonunda ÅŸartları uygun bina bulunarak nakil izni almayan kurumların kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir.
(3) İller arasında kurumların nakli yapılamaz.
YerleÅŸim ve kontenjan deÄŸiÅŸikliÄŸi
MADDE 17 – (1) Kurucu veya kurucu temsilcisi kuruma bina, blok veya kat ilavesi yapmak suretiyle kontenjan veya yerleÅŸim planında deÄŸiÅŸiklik yapmak için bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d), (h), (ı), (k), (l) ve (m) bentlerinde belirtilen belgelerle birlikte kaymakamlık veya valiliÄŸe baÅŸvurur. Bu YönetmeliÄŸin 6 ncı maddesine göre sadece binadaki deÄŸiÅŸen bölümlere bakılarak düzenlenecek raporun incelenmesi sonucunda bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinde sayılan kurum açılacak bina ile ilgili ÅŸartlara uygun olduÄŸunun görülmesi hâlinde kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merci tarafından kuruma on iÅŸ günü içerisinde izin verilir. Bu süre, evrakın ilgili merciin evrakına giriÅŸ tarihinden itibaren hesaplanır.
(2) Kurucu veya kurucu temsilcisi mevcut binada deÄŸiÅŸiklik yapmak suretiyle kontenjan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmak için bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d), (ı), (k), (l) ve (m) bentlerinde belirtilen belgelerle birlikte kaymakamlık veya valiliÄŸe baÅŸvurur. Bu YönetmeliÄŸin 6 ncı maddesi doÄŸrultusunda düzenlenecek raporun incelenmesi sonucunda bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinde sayılan kurum açılacak bina ile ilgili ÅŸartlara uygun olduÄŸunun görülmesi hâlinde kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merci tarafından kuruma on iÅŸ günü içerisinde izin verilir. Bu süre, evrakın ilgili merciin evrakına giriÅŸ tarihinden itibaren hesaplanır.
(3) Binada deÄŸiÅŸiklik yapılmadan genel kontenjana etki eden yerleÅŸim planı deÄŸiÅŸikliklerine, Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlar dikkate alınarak, il eÄŸitim denetmenleri tarafından sadece deÄŸiÅŸen bölümler ile kurumun ortak alanlarının yeterli olup olmadığına bakılarak düzenlenecek rapora göre kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından izin verilir.
(4) Genel kontenjan, derslikler ve laboratuvarlarda deÄŸiÅŸiklik yapılmaması ÅŸartıyla sadece kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merci tarafından belirlenen kurumun diÄŸer bölümleri arasında yapılacak yerleÅŸim planı deÄŸiÅŸiklikleri, Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlar dikkate alınarak kurum müdürlüÄŸünce yapılır. DeÄŸiÅŸiklik yapılan yerleÅŸim planının bir örneÄŸi kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatını veren mercie gönderilir.
Kuruculuk hakkının kaybedilmesi
MADDE 18 – (1) Gerçek kiÅŸi olan kurucunun, bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen kuruculuk ÅŸartlarını kaybettiÄŸinin tespit edilmesi hâlinde, kurumu devretmesi ve kurumla iliÅŸkisinin kesilmesi için okullarda öÄŸretim yılının sonuna, diÄŸer kurumlarda ise dönem sonuna kadar süre verilir. Verilen süre içerisinde devrin gerçekleÅŸtirilmemesi hâlinde kurum devir yapılıncaya kadar valilikçe gerekli tedbirler alınarak öÄŸretime ara verilir. ÖÄŸretimine ara verilen kurumun bir yıl içinde devrinin gerçekleÅŸmemesi durumunda kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir.
(2) Gerçek kiÅŸi olan kurucunun ölümü hâlinde ise veraset ilamında belirtilen kanuni mirasçıların tamamının noter onaylı vekâletname ile aralarından seçecekleri, ÅŸartları taşıyan bir kimseyi okullarda öÄŸretim yılının sonuna, diÄŸer kurumlarda ise dönem sonuna kadar kurucu olarak göstermeleri gerekir. Verilen süre içerisinde yeni kurucu teklifinin yapılmaması hâlinde bu teklif yapılıncaya kadar valilikçe gerekli tedbirler alınarak öÄŸretime ara verilir. ÖÄŸretimine ara verilen kurumun, bir yıl içinde yeni kurucu teklifinin yapılmaması durumunda kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir.
(3) Kurucusu tüzel kiÅŸi olan kurumlarda; kurucu temsilcisinin bu YönetmeliÄŸin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen kuruculuk ÅŸartlarını kaybetmesi veya ölümü hâlinde, ÅŸartları taşıyan baÅŸka bir temsilcinin okullarda öÄŸretim yılının sonuna, diÄŸer kurumlarda ise dönem sonuna kadar usulüne göre seçilip bildirilmesi gerekir. Bu süre içinde bildirme yükümlülüÄŸünü yerine getirmeyen kurumlar hakkında, valilikçe gerekli tedbirler alınarak kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı, izin veren merci tarafından iptal edilir.
(4) Kurucu veya kurucu temsilcisinin birden fazla kurumda kurucu ya da kurucu temsilcisi olması hâlinde yukarıdaki hükümler diÄŸer kurumlarına da uygulanır.
Kurum binalarının kullanılması
MADDE 19 – (1) Kurum binaları, kuruluÅŸlarına esas olan eÄŸitim ve öÄŸretim hizmetleri dışında baÅŸka bir amaçla kullanılamaz. Ancak, eÄŸitim ve öÄŸretim faaliyetlerinin yapılmadığı zamanlarda eÄŸitim kapsamında veya eÄŸitimin genel ilkelerine aykırı olmayan ve Kanun kapsamına girmeyen ücretli veya ücretsiz, kısa süreli ve geçici faaliyetler kaymakamlığa veya valiliÄŸe bilgi verilerek yapılabilir.
Kurucunun kurumu kapatması ve program iptali
MADDE 20 – (1) Bir okulun kurucusu; millî eÄŸitim müdürlüÄŸü kanalıyla Bakanlığa, diÄŸer kurumlarda ise millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne, eÄŸitim personeli ve diÄŸer personel ile öÄŸrenci veya kursiyerlere en az üç ay önce yazılı olarak bildirmek ÅŸartıyla gerekçesi kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından uygun bulunan okulları öÄŸretim yılı sonunda, diÄŸer kurumları ise dönem sonunda kapatabilir.
(2) Kurum, valilikçe yapılacak inceleme sonucunda kurumda öÄŸrenim gören öÄŸrenci veya kursiyer bulunmaması, eÄŸitim personeli ve diÄŸer personelin özlük ve benzeri hakları açısından iliÅŸiÄŸinin kalmaması ve kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından da uygun görülmesi hâlinde öÄŸretim yılı sonu veya dönem sonundan önce de kapatılabilir.
(3) Kurucunun isteÄŸi üzerine kurumlarda uygulanan programlardan birinin iptali için; il millî eÄŸitim müdürlüklerince o programda kayıtlı öÄŸrenci veya kursiyer bulunmadığı ve iptalinde sakınca olmadığına iliÅŸkin düzenlenecek rapora göre kurum açma izni ile iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından program iptal edilir.
Okulların kademeli olarak kapatılması
MADDE 21 – (1) Kurucunun veya kurucu temsilcisinin kademeli kapatma talebi üzerine ya da Bakanlıkça hakkında kapatma kararı verilen okul, kararın verildiÄŸi tarihi takip eden öÄŸretim yılından itibaren ve ilk sınıfından baÅŸlamak üzere okulun mevcut öÄŸrencileri normal süresi içinde mezun oluncaya veya nakil ve diÄŸer nedenlerle ayrılıncaya kadar kademeli olarak kapatılır.
(2) Hakkında kademeli kapatma kararı verilen okulun, kapatılmamış sınıflarına naklen öÄŸrenci alınabilir.
Usulsüz kapatma
MADDE 22 – (1) Bu YönetmeliÄŸin 20 nci maddesinde belirtilen ÅŸartlara uymadan kurumunu kapatan kurucuya 5 yıl geçmeden tekrar kurum açma veya bir kurumu devir alma ya da ortak olma izni verilmez. Bu durumda öÄŸrenci, kursiyer veya velilerinin kurucular aleyhine genel hükümlere göre açacakları davalar saklı kalmak kaydıyla o öÄŸretim yılı veya döneminde alınan öÄŸrenci veya kursiyerlerden alınan ücretler, bu YönetmeliÄŸin 56 ncı maddesi hükümlerine göre iade edilir.
Mühür ve evrakın teslimi
MADDE 23 – (1) Kurumlardan sadece okul müdürlüklerinde, Darphane ve Damga Matbaası Genel MüdürlüÄŸünce hazırlanmış mühür kullanılır. Yönetimleri birleÅŸtirilen okullarda her okul için ayrı mühür bulundurulur.
(2) Kapanan veya kapatılan kurumun kurucusu; eÄŸitim personeli ve diÄŸer personelin, öÄŸrenci veya kursiyerlerle ilgili bütün defterlerini, dosyalarını ve diÄŸer evrakını; okullar ayrıca mühürlerini en geç bir ay içinde il veya ilçe millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne usulüne göre devir ve teslim etmek zorundadır. Devir ve teslimden kaçınan veya bu görevi aksatan kurucu veya kurucu temsilcisi hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi uygulanır.
(3) Kapanan kurumla ilgili müracaatlar üzerine verilecek belgeler ve yapılacak iÅŸlemlerle ilgili her türlü tedbir il millî eÄŸitim müdürlüklerince alınır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
EÄŸitim Personelinin Nitelikleri, Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Kurumların yönetimi
MADDE 24 – (1) Her kurumun bir müdür tarafından yönetilmesi esastır. Ancak, bir kurucuya ait aynı bina veya kampüste bulunan okul öncesi eÄŸitim ile ilköÄŸretim okulları bir müdür, aynı durumdaki birden fazla ortaöÄŸretim okulları da tek müdür tarafından yönetilebilir. Yönetimleri birleÅŸtirilen okullarda her kurum veya kısım için ayrı ayrı müdür yardımcıları görevlendirilir.
(2) Kurumlardaki eÄŸitim personeli ile diÄŸer personel görev, yetki ve sorumlulukları bakımından bu Yönetmelik ve dengi resmî kurumların tabi olduÄŸu yönetmeliklerde belirtilen hükümlere tabidir.
(3) Kurumlarda görevli kurum müdürü iznini kurucu veya kurucu temsilcisinden alır. Kurum müdürlüÄŸünce, müdürün izinli olduÄŸu süre içerisinde yerine vekâlet edecek kurumda görevli eÄŸitim personeli millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne önceden bildirilir.
(4) Birden fazla kurumu bulunan kurucu, kurumları arasındaki koordinasyonu saÄŸlamak üzere, en az lisans mezunu olup kamu veya özel sektörde iki yıldan az olmamak kaydıyla yöneticilik görevi yapmış olanlardan genel müdür ve genel müdür yardımcısı görevlendirebilir.
Kurumlarda görevlendirilecek personel
MADDE 25 – (1) Kurumlarda aÅŸağıda belirtilen personel görevlendirilir.
a) Okullarda;
1) Kurum Müdürü,
2) Okul öncesi eÄŸitim kurumlarında kontenjanı 150 ve daha fazla, ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim okullarında kontenjanı 400 ve daha fazla olan okullarda müdür yardımcısı,
3) Okulun kademe ve türüne uygun sınıf ve alan öÄŸretmeni,
4) Özel eÄŸitim okullarında kontenjana bakılmaksızın, ilköÄŸretim okullarında öÄŸrenci sayısı 250 ve daha fazla, ortaöÄŸretim okullarında öÄŸrenci sayısı 150 ve daha fazla olanlara rehber öÄŸretmen,
5) Ä°lköÄŸretim ve ortaöÄŸretim okullarında öÄŸrenci sayısının 750 ve daha fazla olması halinde ikinci rehber öÄŸretmen,
6) Ölçme ve deÄŸerlendirme servisi elemanı, yatılı okullarda belletmen, uzman öÄŸretici veya usta öÄŸretici ve diÄŸer personel ise isteÄŸe baÄŸlı olarak
görevlendirilir.
b) ÇeÅŸitli kurslarda;
1) Kurum müdürü,
2) Kurs programına uygun öÄŸretmen, uzman öÄŸretici veya usta öÄŸretici,
3) Kurslarda müdür yardımcısı ve diÄŸer personel ise isteÄŸe baÄŸlı olarak
görevlendirilir.
c) Dershanelerde;
1) Kurum müdürü,
2) EÄŸitim personeli,
3) Müdür yardımcısı, rehber öÄŸretmen, ölçme ve deÄŸerlendirme birimi sorumlusu, uzman öÄŸretici ve diÄŸer personel ise isteÄŸe baÄŸlı olarak
görevlendirilir.
ç) Özel öÄŸrenci etüt eÄŸitim merkezlerinde;
1) Kurum müdürü,
2) ÖÄŸretmen,
3) Sadece etkinliklerde görevlendirilen uzman öÄŸretici veya usta öÄŸretici,
4) Diğer personel ise isteğe bağlı olarak
görevlendirilir.
d) Hizmet içi eÄŸitim merkezlerinde;
1) Kurum müdürü,
2) Merkezin programına uygun öÄŸretmen, uzman öÄŸretici veya usta öÄŸretici,
3) Müdür yardımcısı ve diÄŸer personel ise isteÄŸe baÄŸlı olarak
görevlendirilir.
e) Uzaktan eÄŸitim;
1) Kurum müdürü,
2) Uygulanan programa uygun öÄŸretmen, uzman öÄŸretici veya usta öÄŸretici,
3) Teknik personel,
4) Diğer personel ise isteğe bağlı olarak
görevlendirilir.
Görevlendirme
MADDE 26 – (1) EÄŸitim personelinin çalışma izin teklifleri;
a) Genel müdür, genel müdür yardımcısı ve müdürler için kurucular veya kurucu temsilcileri,
b) Yöneticiler dışındaki eÄŸitim personeli için müdür
tarafından yapılır.
(2) Bakanlıkça ön izin belgesi verilen yabancı uyrukluların çalışma izinleriyle ilgili iÅŸlemler, 27/2/2003 tarihli ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma Ä°zinleri Hakkında Kanun ve 29/8/2003 tarihli ve 25214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yabancıların Çalışma Ä°zinleri Hakkında Kanunun Uygulama YönetmeliÄŸi hükümlerine göre yürütülür.
(3) Kurum müdürlüÄŸünce, çalışma izni verilmesi istenen eÄŸitim personelinin bu izne esas olan belgelerini eksiksiz olarak tamamlamak suretiyle evrakı kurumun doÄŸrudan baÄŸlı bulunduÄŸu millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne teslim edilir. Nitelik ve ÅŸartları uygun bulunanlara müracaattan itibaren 10 gün içinde çalışma izni valilikçe düzenlenir. Valilikten çalışma izni alınmadan personel iÅŸe baÅŸlatılamaz.
(4) Okullarda görevli yönetici ve öÄŸretmenler dengi resmî okul öÄŸretmenlerinin okutmakla yükümlü bulundukları ders saati sayısı kadar ders okutabilirler. Okul öncesi eÄŸitim kurumlarından derslik sayısı üçten az olan okullarda okul öncesi öÄŸretmenliÄŸine kaynak teÅŸkil eden fakültelerden mezun olan okul müdürü tam gün ders okutabilir.
(5) Okullar dışındaki kurumlarda eğitim personeli haftada en fazla 40 saate kadar ders okutabilir.
(6) Okullar dışındaki kurumlarda görevli yöneticiler haftada toplam 12 saat ders okutabilir.
(7) DiÄŸer personelin çalışma süreleri, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanunu hükümlerine göre düzenlenir. DiÄŸer personel, kurucu veya kurucu temsilcisiyle yaptığı iÅŸ sözleÅŸmesinde göreve baÅŸlama tarihi esas alınarak kurumca iÅŸe baÅŸlatılır. Ä°ÅŸe baÅŸlayan personelin iÅŸe giriÅŸ bildirgesiyle sözleÅŸme örnekleri, doÄŸrudan baÄŸlı bulunduÄŸu millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne gönderilir.
Çalışma izinlerinin uzatma onayı
MADDE 27 – (1) Kurum müdürünce eÄŸitim personelinden görevine devam edeceklerin listesi ile birlikte yeniden düzenlenen sözleÅŸmeleri, önceki sözleÅŸmenin bitim tarihinden en geç 30 gün önce çalışma izinlerinin uzatılma onayı toplu olarak alınmak üzere millî eÄŸitim müdürlüklerine verilir. Millî eÄŸitim müdürlüklerince kurum ve eÄŸitim personelinin maÄŸduriyetine meydan verilmeyecek ÅŸekilde eski sözleÅŸmenin bitim tarihinde çalışma izinlerinin uzatılma onayı verilir.
Yabancı ve azınlık okullarında görevlendirme
MADDE 28 – (1) Yabancı okullarda yönetici ve öÄŸretmen görevlendirilmesi aÅŸağıdaki esaslara göre yapılır:
a) Türkçe'den baÅŸka dille öÄŸretim yapan ve yabancılar tarafından açılmış bulunan okulların kurucuları ile müdürleri, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öÄŸretmenliÄŸi yapma niteliÄŸini taşıyan ve öÄŸretim dilini bilenlerden birini, Türk müdür baÅŸyardımcısı olarak çalışma izni düzenlenmek üzere valiliÄŸe önerir. Valilikçe uygun görülmesi hâlinde çalışma izni düzenlenir.
b) Okullarda görevlendirilecek diÄŸer yönetici ve öÄŸretmenler, diÄŸer okullarda yöneticilik ve öÄŸretmenlik yapma ÅŸartlarını taşıyanlar arasından seçilir.
c) Okul müdürü; kurucu veya kurucu temsilcisinin teklifi ile diÄŸer yöneticiler ise okul müdürü ve Türk müdür baÅŸyardımcısının ortak teklifleri ile valilikçe atanır.
(2) Azınlık okullarında yönetici ve öÄŸretmen görevlendirilmesi aÅŸağıdaki esaslara göre yapılır:
a) Türkçe ve Türkçe kültür dersi öÄŸretmenleri, 20/5/1955 tarihli ve 6581 sayılı Azınlık Okulları Türkçe ve Türkçe Kültür Dersleri ÖÄŸretmenleri Hakkında Kanun hükümlerine göre okul müdürlüÄŸünün teklifi, valiliÄŸin onayı ile en fazla 5 yıl süre ile görevlendirilirler. Bu öÄŸretmenlerin görev süreleri, valilikçe bir yıl daha uzatılabilir. Bunlardan biri, okul müdürlüÄŸünün görüÅŸü alınarak valilikçe müdür baÅŸyardımcısı olarak görevlendirilir.
b) Azınlık okullarının bir kısmında kültür anlaÅŸmaları gereÄŸince veya mütekabiliyet esasına göre Bakanlıkça evrakı incelenmek ve uygun görülmek kaydıyla yabancı uyruklu öÄŸretmenlere de görev verilebilir.
c) Okullarda görevlendirilecek diÄŸer yönetici ve öÄŸretmenler, benzeri resmî okullarda öÄŸretmenlik yapma ÅŸartlarını taşıyanlar arasından seçilir.
Yabancı uyruklu eÄŸitim personeline ön izin belgesi düzenlenmesi
MADDE 29 – (1) Yabancı uyruklu eÄŸitim personeline ön izin belgesi düzenlenmesinde:
a) Yabancı okullar ve milletlerarası kurumlarda yönetici olarak görevlendirileceklerde;
1) Alanında lisans mezunu olduÄŸuna dair diploma veya diploma yerine geçen belgenin ve diplomasında alanı belirtilmemiÅŸ ise ayrıca alanını gösterir belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,
2) Ülkelerinde alanında öÄŸretmenlik yapma hakkını kazandığını gösterir "ÖÄŸretmenlik Formasyon" belgesinin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneÄŸi,
3) En az iki yıl alanında öÄŸretmenlik yaptığını gösterir resmî makamlarca düzenlenen belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneÄŸi,
4) Pasaport fotokopisi,
b) ÖÄŸretmen olarak görevlendirileceklerde;
1) Alanında lisans mezunu olduÄŸuna dair diploma veya diploma yerine geçen belgenin ve diplomasında alanı belirtilmemiÅŸ ise ayrıca alanını gösterir belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,
2) Ülkelerinde alanında öÄŸretmenlik yapma hakkını kazandığını gösterir "ÖÄŸretmenlik Formasyon" belgesinin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneÄŸi veya en az iki yıl alanında öÄŸretmenlik yaptığını gösterir resmî makamlarca düzenlenen belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneÄŸi,
3) Pasaport fotokopisi,
c) Uzman öÄŸretici olarak görevlendirileceklerde;
1) Alanında lisans mezunu olduÄŸuna iliÅŸkin belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneÄŸi,
2) Pasaport fotokopisi,
ç) Usta öÄŸretici olarak görevlendirileceklerde;
1) Alanında lisans mezunu olduÄŸuna iliÅŸkin belge ile Bakanlıkça kabul edilen sertifikasının Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,
2) Spor ve sanat alanlarında ise, alanında en az orta dereceli okul mezunu olduÄŸuna iliÅŸkin belge ve alanında geçerli sertifikanın Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,
3) Pasaport fotokopisi istenir.
(2) Ön izin belgesi için istenen belgeler, kurum yetkilisince doÄŸrudan Genel MüdürlüÄŸe gönderilir. Bakanlıkça ÅŸartları taşıyanlara ön izin belgesi düzenlenir. Ancak, yabancı uyruklu eÄŸitim personeline ait diploma veya diploma yerine geçen belgeler, Genel Müdürlükçe YükseköÄŸretim Kuruluna gönderilerek ilgilinin mezun olduÄŸu yükseköÄŸretim kurumunun tanınıp tanınmadığı konusunda bilgi istenir.
(3) Yabancı uyruklu eÄŸitim personelinin diplomasına sahip olduÄŸu yükseköÄŸretim kurumunun, YükseköÄŸretim Kurulu tarafından tanınmadığının bildirilmesi durumunda çalışma izninin iptali için durum kurumuna, valiliÄŸe ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilir.
(4) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenen çalışma izninin bir örneÄŸi kurum müdürlüÄŸünce millî eÄŸitim müdürlüÄŸüne gönderilir. Millî eÄŸitim müdürlüÄŸünce yabancı uyruklu eÄŸitim personeline ait bilgiler Özel ÖÄŸretim Kurumları Modülüne iÅŸlenir.
(5) Kurumlarda görevli yabancı uyruklulara kendi devletlerince kabul edilmiÅŸ dinî ve millî günlerinde eÄŸitim-öÄŸretimi aksatmamak ÅŸartıyla kurum yöneticilerinin teklifi ile valilikçe izin verilebilir.
Yöneticilerin nitelikleri
MADDE 30 – (1) Kurumlara müdür ve müdür yardımcısı olarak atanacaklarda aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:
a) Milletlerarası kurumlar ile yabancı okullarda görevlendirilecekler hariç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) Okul öncesi eÄŸitim kurumlarında; görev yapacağı okulda öÄŸretmenlik yapma koÅŸullarını taşımak ve resmî veya özel öÄŸretim kurumlarında en az iki yıl asıl görevli olarak öÄŸretmenlik yapmış olmak; bu ÅŸartları taşıyan öÄŸretmen bulunmaması hâlinde ilköÄŸretim okullarında öÄŸretmenlik yapma koÅŸullarını taşıyıp resmî veya özel öÄŸretim kurumlarında en az iki yıl asıl görevli olarak öÄŸretmenlik yapmış olmak.
c) Ä°lköÄŸretim, özel eÄŸitim ve ortaöÄŸretim okullarında; görev yapacağı okulda öÄŸretmenlik yapma koÅŸullarını taşımak ve resmî veya özel öÄŸretim kurumlarında en az iki yıl asıl görevli olarak öÄŸretmenlik yapmış olmak.
ç) Okullar dışındaki kurumlarda lisans mezunu olmak.
Kurucu veya kurucu temsilcisinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 31 – (1) Kurucu veya kurucu temsilcisi; kurumda eÄŸitim ortamının saÄŸlanması, gerekli maddi imkânların hazırlanması, yeterli personelin istihdamı, araç ve gerecin temini, kurum binasının kullanılabilir duruma getirilmesi, eÄŸitim personeli ile diÄŸer personelin aylık ve ücretlerinin zamanında ödenmesi, sigorta ve vergi ile ilgili iÅŸlerin usulüne uygun ve zamanında yapılması gibi hususlardan birinci derecede sorumludur.
(2) Müdürlük görevi bulunmayan kurucu veya kurucu temsilcisi, kurumun eÄŸitim ve öÄŸretimine ve bunlarla ilgili yönetim iÅŸlerine karışamaz.
Kurum müdür ve müdür yardımcısının görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 32 – (1) Kurum müdürünün görevleri ÅŸunlardır:
a) Programların amacına uygun ÅŸekilde yürütülmesi, baÅŸarının artırılması, eÄŸitimin kaliteli olarak sürdürülmesi için gerekli önlemleri almak,
b) Kurumun üye olması hâlinde oda, vakıf, dernek, birlik ve benzeri sivil toplum örgütleri ile özel ve resmî kurum ve kuruluÅŸlarda kurumunu temsil etmek,
c) EÄŸitim personelinin çalışma izni ve çalışma iznini uzatma onay tekliflerini zamanında yapmak,
ç) EÄŸitim-öÄŸretim yılı öncesi gerekli hazırlıkları yapmak, etkinlikleri planlamak, personel arasındaki görev paylaşımını yapmak, ders dışı etkinlikler için gerekli izinleri almak,
d) Yönetim görevini aksatmamak ÅŸartıyla alanında olmak üzere isteÄŸe baÄŸlı olarak haftada en fazla 12 saat ders okutmak,
e) Resmî dengi kurumların tabi olduÄŸu yönetmelikler ve özel öÄŸretim kurumlarıyla ilgili mevzuatla verilen diÄŸer görevleri yapmak.
(2) Kurum müdürü kurumun yönetiminden, kurumun amacı doÄŸrultusunda öÄŸrenci veya kursiyerlerin yetiÅŸtirilmesinden, eÄŸitim ve öÄŸretim faaliyetleri ile rehberlik hizmetlerinin planlanmasından ve yürütülmesinden kurucu veya kurucu temsilcisine varsa genel müdüre, Bakanlığa ve diÄŸer resmî makamlara karşı sorumludur.
(3) Kurum müdürü aynı zamanda kurucu veya kurucu temsilcisi olduÄŸunda kurumun mali iÅŸlerinden de sorumludur.
(4) Kurum müdür yardımcısı, kurum müdürünün vereceÄŸi görevleri yapar. Müdürün izinli veya raporlu olduÄŸu sürelerde müdüre vekâlet eder.
EÄŸitim personelinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 33 – (1) Okulda görevli öÄŸretmen, uzman öÄŸretici ve usta öÄŸretici, dengi resmî okulların tabi olduÄŸu yönetmeliklerde belirtilen görevleri ve okul müdürünün vereceÄŸi diÄŸer görevleri yapar.
(2) Okullar dışındaki kurumlarda görevli eÄŸitim personeli, öÄŸrenci veya kursiyerlerin baÅŸarısının artırılması ve programlar doÄŸrultusunda en iyi ÅŸekilde yetiÅŸtirilmeleri için gerekli çalışmaları yürütür ve kurum müdürünün vereceÄŸi diÄŸer görevleri yapar.
Ölçme ve deÄŸerlendirme biriminin görevleri
MADDE 34 – (1) Ölçme ve deÄŸerlendirme uzmanı sorumluluÄŸunda okul ve dershanelerde isteÄŸe baÄŸlı olarak ölçme ve deÄŸerlendirme birimi kurulur. Birim öÄŸrencilerin genel baÅŸarı seviyesini, üstün yetenekli veya öÄŸrenme güçlüÄŸü çeken öÄŸrencileri ve öÄŸrenme güçlüÄŸü çekilen konuları tespit ederek diÄŸer öÄŸretmenlerle iÅŸbirliÄŸi içerisinde gerekli iyileÅŸtirme tedbirlerini alır.
DiÄŸer personel
MADDE 35 – (1) DiÄŸer personel, dengi resmî kurumların tabi olduÄŸu mevzuatta belirtilen görevleri yapar. Bu Yönetmelikte ve dengi resmî kurumların tabi olduÄŸu mevzuatta görevleri belirtilmeyen personel ise kurum müdürü ve müdür yardımcılarının vereceÄŸi görevleri yapar.
DEVAMI 36-72 MADDELER Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ