Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6337 SAYILI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TAM METNİ

KANUN

TÜRK AKREDÄ°TASYON KURUMU KURULUÅž VE GÖREVLERÄ° HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN

Kanun No. 6337               Kabul Tarihi: 29/6/2012

 

MADDE 1 – 27/10/1999 tarihli ve 4457 sayılı Türk Akreditasyon Kurumu KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde yer alan “laboratuvar, belgelendirme ve muayene ve hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluÅŸları akredite etmek, bu kuruluÅŸların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle ürün/hizmet, sistem, personel ve laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla,” ibaresi “uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸlarını akredite etmek, bu kuruluÅŸların ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve bu suretle uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸlarınca düzenlenen belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla,” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, maddeye “tüzel kiÅŸiliÄŸi haiz,” ibaresinden sonra gelmek üzere “kâr amacı gütmeyen,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 2 – 4457 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan;

a) “Belgelendirme: Ürün/hizmet, laboratuvar, sistem veya personelin belirli bir standart veya teknik düzenlemeye uygun olduÄŸunun yazılı olarak belirlenmesi faaliyetlerini,” ibaresi “Uygunluk deÄŸerlendirmesi: Bir ürüne, sürece, hizmete, sisteme, kiÅŸiye veya kuruluÅŸa iliÅŸkin belirli ÅŸartların yerine getirilip getirilmediÄŸini gösteren süreci,”,

b) “Belgelendirme KuruluÅŸu: Belirlenen standartlara veya teknik düzenlemelere uygunluÄŸun belgelendirmesini yapan kuruluÅŸu,” ibaresi “Uygunluk DeÄŸerlendirme KuruluÅŸu: Kalibrasyon, test, belgelendirme ve muayene dâhil olmak üzere uygunluk deÄŸerlendirme faaliyeti gerçekleÅŸtiren kuruluÅŸu,”,

ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 3 – 4457 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 3- Kurumun görev ve yetkileri ÅŸunlardır:

a) Ülkemizde uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸlarına akreditasyon hizmeti sunan tek kuruluÅŸ olarak Kurum faaliyetleri ile ilgili düzenlemeleri yapmak, akreditasyon ile ilgili gerekli kıstas ve tedbirleri belirlemek, bunları uygulamak ve gerektiÄŸinde deÄŸiÅŸtirmek, yürürlükten kaldırmak ve ilgili önlemleri almak .

b) Akredite edilmek üzere baÅŸvuran kuruluÅŸların ilgili standartlara ve ölçütlere göre denetimini yapmak ve bu denetim sonucunda kuruluÅŸun akredite edilip edilmemesine karar vermek, akredite edilen kuruluÅŸları izlemek, akreditasyonun kapsamını deÄŸiÅŸtirmek, gerektiÄŸinde akreditasyonu askıya almak veya iptal etmek ve akredite edilen kurum ve kuruluÅŸlar arasında Kurumun görev alanına giren konularda iÅŸ birliÄŸini saÄŸlamak. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

c) Uluslararası ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri, ülkelerin akreditasyon kuruluÅŸları ve akreditasyon kuruluÅŸu bulunmayan ülkelerdeki akreditasyonla ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla iliÅŸkiler kurmak ve iÅŸ birliÄŸinde bulunmak.

ç) Akreditasyon amacıyla baÅŸvuran kuruluÅŸların müracaatı, deÄŸerlendirilmesi ve akredite edilmesi ile ilgili olarak elde edilmiÅŸ bilgilerin gizliliÄŸini korumak.

d) Yurt içinde ve yurt dışında, akreditasyonun önemini ve kalite bilincini artırıcı faaliyetlerde bulunmak, görev alanına giren konularda eÄŸitim vermek, araÅŸtırma ve yayın yapmak.

e) Kurum faaliyetlerinin icrası için hizmet almak, taşınır ve taşınmaz mal satın almak, yaptırmak, satmak, kiralamak.

f) İyi laboratuvar uygulamaları konusunda ulusal izleme otoritesi olarak hizmet vermek.

g) Faaliyet alanıyla ilgili diÄŸer görevleri yerine getirmek .

Kurum, uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸlarının gerçekleÅŸtirdikleri faaliyetleri icra edemez, verdikleri hizmetleri sunamaz, bir uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸunda hissedar olamaz ve bu kuruluÅŸlara danışmanlık hizmeti veremez.

Kurum, uygunluk deÄŸerlendirme faaliyetleri yürüten kuruluÅŸların baÄŸlı, ilgili veya iliÅŸkili olduÄŸu bir bakanlık veya kamu kurumu ile iliÅŸkilendirilemez.”

MADDE 4 – 4457 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“a) Danışma Kurulu,”

MADDE 5 – 4457 sayılı Kanunun 5 inci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Danışma Kurulu, görevleri, toplantı usul ve esasları

MADDE 5- Danışma Kurulu;

a) Avrupa BirliÄŸi Bakanlığından dört; Ekonomi Bakanlığı, SaÄŸlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından üçer; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı, Milli EÄŸitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığından ikiÅŸer; Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi GeliÅŸtirme ve Destekleme Ä°daresi BaÅŸkanlığı, Rekabet Kurumu, Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı BaÅŸkanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu, Türk Standardları Enstitüsü ve YükseköÄŸretim Kurulundan birer temsilci,

b) Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinden iki; en fazla üyeye sahip ilk üç sanayi, ticaret ile sanayi ve ticaret odalarından birer ve bunların dışında her coÄŸrafi bölgeden eksik üyeler mevcut odalardan karşılanmak kaydıyla en fazla üyeye sahip varsa ticaret odasından bir, varsa sanayi odasından bir, varsa sanayi ve ticaret odasından bir olmak üzere toplam üçer temsilci; Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türkiye Teknoloji GeliÅŸtirme Vakfı, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirler ve Yeminli Mali MüÅŸavirler Odaları BirliÄŸi, Türkiye Barolar BirliÄŸi, Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi ile en fazla üyeye sahip ilk iki tüketici örgütünden birer temsilci; en fazla üyeye sahip ilk iki uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸları derneÄŸinden ikiÅŸer temsilci,

olmak üzere üç yıllığına görev alacak doksan üyeden oluÅŸur. Ä°htiyaç görülmesi halinde, Yönetim Kurulunca bu fıkrada sayılanların dışında ilgili görülen kuruluÅŸlardan Danışma Kurulu toplantılarına temsilci davet edilebilir.

ÜyeliÄŸi düÅŸen temsilcinin yerine baÄŸlı olduÄŸu kuruluÅŸ tarafından otuz gün içerisinde yeni temsilci görevlendirilir.

Danışma Kurulu, her yıl nisan ve ekim aylarında olmak üzere en az iki kez toplanır. Toplantı çaÄŸrısı Yönetim Kurulunca yapılır. Toplantıya Yönetim Kurulu BaÅŸkanı baÅŸkanlık eder.

Danışma Kurulunun kararları tavsiye niteliÄŸindedir. Kararlar, birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinin her birinden ayrı ayrıolmak üzere, toplantıda hazır bulunanların oy çokluÄŸu ile alınır .

Danışma Kurulunun görevleri ÅŸunlardır:

a) Akreditasyonla ilgili politika, strateji ve hedeflerin belirlenmesine yönelik tavsiyelerde bulunmak.

b) Kurumun yapmış olduÄŸu çalışmaları deÄŸerlendirerek, yıllık çalışma programının hazırlanmasına yönelik önerilerde bulunmak.

c) Kurumun tanıtımına, önceliklerine, sorunlarına ve çözüm önerilerine yönelik tavsiyelerde bulunmak.

ç) Kurumun ihtiyaç duyabileceÄŸi alanlarda bilimsel ve akademik çalışmalara destek verilmesine iliÅŸkin tavsiyelerde bulunmak.

d) Kurumun tarafsızlığının korunmasını teminen Yönetim Kuruluna tavsiyelerde bulunmak.”

MADDE 6 – 4457 sayılı Kanunun 8 inci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Yönetim Kurulu, görev ve yetkileri, toplantı usul ve esasları

MADDE 8- Yönetim Kurulu, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan Danışma Kurulu üyeleri içerisinden Kurumun ilgili olduÄŸu Bakan tarafından atanacak üçer üye ve Genel Sekreter ile birlikte toplam yedi üyeden oluÅŸur. Kurumun ilgili olduÄŸu Bakan tarafından (a) ve (b) bentlerinin her birinden üçer yedek üye belirlenir.

Herhangi bir kuruluÅŸtan birden fazla temsilci Yönetim Kurulunda yer alamaz.

Bir uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸu ile idari ve mali iliÅŸkisi veya bu kuruluÅŸların karar alıcı mercileri ile birinci dereceden kan ve sıhrî hısımlığı ya da evlilik iliÅŸkisi bulunanlar, Yönetim Kurulu üyesi olamaz. Bir uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸunun baÄŸlı, ilgili veya iliÅŸkili olduÄŸu kurum ve kuruluÅŸların temsilcileri Yönetim Kurulunda yer alamaz.

Genel Sekreter dışındaki Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri üç yıldır. Görev süresi biten üyeler, en fazla iki dönem daha atanabilir.

BaÅŸkan ve baÅŸkan yardımcısı, biri 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinden diÄŸeri ise (b) bendinden olmak ÅŸartıyla, Kurumun ilgili olduÄŸu Bakan tarafından atanır. Genel Sekreter dışındaki Yönetim Kurulu üyeleri, Kurumun sürekli personeli deÄŸildir. Yönetim Kurulunun alacağı kararlar Genel Sekreterlik tarafından yürütülür. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

Genel Sekreterin Yönetim Kurulu toplantılarına katılamadığı hallerde Genel Sekreterin yetkilendireceÄŸi bir Genel Sekreter Yardımcısı oy hakkı olmaksızın toplantıya katılır.

Yönetim Kurulu üyelerinin;

a) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerindeki şartları taşımaları,

b) Akreditasyon veya uygunluk değerlendirmesi alanlarında bilgi sahibi olmaları,

c) Yurt içinde en az dört yıllık eÄŸitim veren bir yükseköÄŸrenim kurumundan veya buna denkliÄŸi YükseköÄŸretim Kurulunca onaylanan yurt dışındaki bir yükseköÄŸrenim kurumundan mezun olmaları,

ç) Kamu ve/veya özel sektörde en az on yıl çalışmış olmaları,

şarttır.

Kurum, Yönetim Kurulu BaÅŸkanı tarafından, onun yokluÄŸunda ise BaÅŸkan Yardımcısı tarafından temsil edilir.

Yönetim Kurulu toplantılarına, Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen mazeretler dışında herhangi bir nedenle bir yılda üst üste üç veya toplam beÅŸ kere iÅŸtirak etmeyenler ile mazeretli olsalar dahi bir yıl içerisinde yapılan toplantıların yarısından bir fazlasına katılmayanların Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulu üyeliÄŸi kendiliÄŸinden düÅŸer.

Yönetim Kurulu üyeliklerinden birinin herhangi bir nedenle boÅŸalması hâlinde, boÅŸalan üyeliÄŸe 5 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan ilgili gruba ait yedek üyeler arasından Kurumun ilgili olduÄŸu Bakan tarafından atama yapılır.

Yönetim Kurulunun toplantı usul ve esasları ÅŸunlardır:

a) Yönetim Kurulu, BaÅŸkanın belirleyeceÄŸi tarihlerde ayda en az bir kez olaÄŸan toplantısını yapar. Kurul, üyelerinin yarıdan fazlasının yazılı baÅŸvurusu üzerine, BaÅŸkan tarafından olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılır.

b) BaÅŸkanın bulunmadığı hâllerde toplantılara BaÅŸkan Yardımcısı baÅŸkanlık eder. Hem BaÅŸkan hem de BaÅŸkan Yardımcısının bulunmadığı hâllerde Yönetim Kurulu toplanamaz.

c) Yönetim Kurulu toplantı yeter sayısı, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinden eÅŸit sayıda temsilci katılması ÅŸartı ile dörttür. Kararlar oy çokluÄŸu ile alınır. Oylamalarda çekimser oy kullanılamaz. Oyların eÅŸitliÄŸi hâlinde BaÅŸkanın, BaÅŸkanın yokluÄŸunda BaÅŸkan Yardımcısının oyu doÄŸrultusunda karar alınmış sayılır.

ç) Yönetim Kurulu toplantıları, aksi karar alınmadıkça Kurum merkezinde yapılır.

Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri ÅŸunlardır:

a) Danışma Kurulunun tavsiyelerini de dikkate alarak, akreditasyona iliÅŸkin politika, strateji ve hedefleri belirlemek ve gerekli güncellemeleri yapmak.

b) Genel Sekreterlik tarafından hazırlanan çalışma programını onaylamak, bütçe teklifini Kurumun ilgili olduÄŸu Bakanlığa sunmak.

c) Kurumun görevleri ile ilgili konularda inceleme, araÅŸtırma, soruÅŸturma ve proje yaptırmak, bu amaçla mal ve hizmet satın alınmasına karar vermek, ihtiyaç duyulması hâlinde belirlenecek bilirkiÅŸilerden hizmet satın almak ve bilirkiÅŸi komiteleri oluÅŸturmak.

ç) Kurumca verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretleri tespit etmek.

d) Kurumun görevlerini yerine getirmesi için ihtiyaç duyulan taşınmazların satın alınması, yaptırılması, satılması ve kiralanması konularında izin vermek.

e) Genel Sekreterlikçe hazırlanan yönetmelikler, tebliÄŸler, genelgeler ve benzeri düzenlemeleri görüÅŸüp karara baÄŸlamak ve bunlardan 24/5/1984 tarihli ve 3011 sayılı Resmî Gazetede Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun uyarınca gerekli olanlarının Resmî Gazetede yayımlanmasını saÄŸlamak.

f) Genel Sekreterin teklifi üzerine ekli (1) sayılı cetvelde yer alan toplam kadro sayısı geçilmemek ve mevcut kadro unvanları veya 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla, kadro unvanlarının deÄŸiÅŸtirilmesi ile boÅŸ kadroların iptali hakkında karar vermek.

g) Yurt içinde ve yurt dışında, akreditasyonun önemini ve kalite bilincini artırmaya ve iç ve dış kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik faaliyetlerin yapılmasına karar vermek.

ÄŸ) Akreditasyona yönelik kararlara iliÅŸkin usul ve esasları belirlemek.

h) Akreditasyon kararı ve karar alma sürecini izlemek ve gerekli gördüÄŸü takdirde Kurum içinde denetim yapmak veya yaptırmak.

ı) Åžikayet ve itirazları deÄŸerlendirmeye yönelik usul ve esasları belirlemek.

i) Ä°lgili mevzuat çerçevesinde, uluslararası ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri ile diÄŸer ülkelerin akreditasyon kuruluÅŸlarıyla karşılıklı tanıma anlaÅŸmalarının imzalanmasına karar vermek, akreditasyon kuruluÅŸu bulunmayan ülkelerdeki ilgili kuruluÅŸlarla iÅŸ birliÄŸi yapmak, Kurumun görev alanı ile ilgili uluslararası veya bölgesel kuruluÅŸlara üye olunmasına ve Kurumun bu kuruluÅŸlar nezdinde temsil edilmesine karar vermek.

Yönetim Kurulu, sınırlarını açıkça belirlemek ve yazılı olmak kaydıyla, yetkilerinden bir kısmını Genel Sekretere devredebilir.

Genel Sekreter dışındaki Yönetim Kurulu BaÅŸkan ve üyelerine, 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kamu Ä°ktisadi TeÅŸebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 34 üncü maddesine göre kamu iktisadi teÅŸebbüsleri yönetim kurulu baÅŸkan ve üyelerine ödenen miktarda aylık huzur hakkı ödenir.”

MADDE 7 – 4457 sayılı Kanunun 12 nci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Genel Sekreterlik, Genel Sekreterin görev ve yetkileri

MADDE 12- Genel Sekreterlik, Genel Sekreter ile Kurum personelinden oluÅŸur. Genel Sekretere yardımcı olmak üzere üç Genel Sekreter Yardımcısı ile sayısı üçü geçmemek üzere Genel Sekreterlik MüÅŸaviri atanabilir. Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcılarında 8 inci maddenin üçüncü ve yedinci fıkralarında öngörülen ÅŸartlara ilave olarak Ä°ngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden en az birisini iyi derecede bilmek ÅŸartı aranır.

Genel Sekreterin görev ve yetkileri ÅŸunlardır:

a) İlgili kuruluşlar arasında akreditasyon konusunda koordinasyonu sağlamak.

b) Kurumun tüm birimleri arasında koordinasyonu saÄŸlamak.

c) Akreditasyona yönelik kararlara iliÅŸkin usul ve esasları belirleyerek Yönetim Kurulunun onayına sunmak ve onaylanan bu usul ve esaslar çerçevesinde iÅŸlemleri sonuçlandırmak.

ç) Yönetim Kurulu tarafından belirlenen temel politika ve stratejilerin uygulanmasını saÄŸlamak ve izlemek.

d) Åžikâyet ve itirazları deÄŸerlendirmeye yönelik usul ve esasları hazırlamak ve Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

e) Personelin yeterlik ve yetkinliklerinin saÄŸlanması, artırılması ve sürdürülebilmesi için gerekli çalışmaları yapmak ve tedbirleri almak.

f) Kadroların hizmet birimlerine dağılımını yapmak.

g) Yönetmelikler, tebliÄŸler, genelgeler ve benzeri düzenlemeleri hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.

ÄŸ) Çalışma programı ile bütçenin hazırlanmasını saÄŸlamak ve Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

h) Yönetim Kurulu tarafından verilecek diÄŸer görevleri yapmak.

Genel Sekreter, gerektiÄŸinde sınırlarını açıkça belirlemek ve yazılı olmak kaydıyla, yetkilerinden bir kısmını alt kademelere devredebilir.”

MADDE 8 – 4457 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Hizmet birimleri

MADDE 14- Kurumun hizmet birimleri ve görevleri aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir:

a) Ürün, Hizmet ve Muayene Akreditasyon BaÅŸkanlığı: Ürün, hizmet ve muayene alanındaki akreditasyon baÅŸvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması iÅŸlemlerini yapar, akredite edilen kuruluÅŸları izler ve kontrol eder, ürün, hizmet ve muayene belgelendirmesi yapan kuruluÅŸların akreditasyonu konusunda görüÅŸ almak üzere teknik ve bilirkiÅŸi komitelerini oluÅŸturur, Genel Sekreter tarafından verilen diÄŸer görevleri yapar.

b) Laboratuvar Akreditasyon BaÅŸkanlığı: Laboratuvarların akreditasyon baÅŸvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması iÅŸlemlerini yapar, akredite edilen kuruluÅŸları izler ve kontrol eder, laboratuvarların akreditasyonu konusunda görüÅŸ almak üzere teknik ve bilirkiÅŸi komitelerini oluÅŸturur, Genel Sekreter tarafından verilen diÄŸer görevleri yapar.

c) Sistem Akreditasyon BaÅŸkanlığı: Yönetim sistemi belgelendirmesi yapan kuruluÅŸların akreditasyon baÅŸvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması iÅŸlemlerini yapar, akredite edilen kuruluÅŸları izler ve kontrol eder, bu kuruluÅŸların akreditasyonu konusunda görüÅŸ almak üzere teknik ve bilirkiÅŸi komitelerini oluÅŸturur, Genel Sekreter tarafından verilen diÄŸer görevleri yapar.

ç) Personel Akreditasyon BaÅŸkanlığı: Personel belgelendirme kuruluÅŸlarının akreditasyon baÅŸvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması iÅŸlemlerini yapar, akredite edilen kuruluÅŸları izler ve kontrol eder, bu kuruluÅŸların akreditasyonu konusunda görüÅŸ almak üzere teknik ve bilirkiÅŸi komitelerini oluÅŸturur, Genel Sekreter tarafından verilen diÄŸer görevleri yapar.

d) Hukuk MüÅŸavirliÄŸi: 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu Ä°dareleri ve Özel Bütçeli Ä°darelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine Ä°liÅŸkin Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre hukuk birimlerine verilen görevler ile Genel Sekreter tarafından verilen diÄŸer görevleri yapar.

e) Yönetim Hizmetleri BaÅŸkanlığı: Kurumun insan gücü planlaması ile insan kaynakları sisteminin geliÅŸtirilmesi ve performans ölçütlerinin oluÅŸturulması konusunda çalışmalar yapar, Kurum personelinin atama, nakil, terfi, emeklilik ve benzeri özlük iÅŸlemlerini yürütür, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri çerçevesinde, kiralama ve satın alma iÅŸleri ile temizlik, güvenlik, aydınlatma, ısınma, onarım, taşıma ve benzeri hizmetleri yürütür, Kurumun taşınır ve taşınmazlarına iliÅŸkin iÅŸlemleri ilgili mevzuat çerçevesinde yürütür, Kurumun genel evrak ve arÅŸiv faaliyetlerini düzenler ve yürütür, Kurumun sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlar ve yürütür, Kurumun yürürlüÄŸe koyacağı düzenleyici iÅŸlem çalışmalarında Genel Sekreterlik ve Yönetim Kuruluna sekretarya hizmeti sunar, akreditasyon alanında bütün taraflarla yapılan sözleÅŸmelerin gereklerini yerine getirir, Genel Sekreter tarafından verilen diÄŸer görevleri yapar.”

MADDE 9 – 4457 sayılı Kanunun 20 nci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Personelin statüsü, nitelikleri, atanması ve özlük hakları

MADDE 20- Bu Kanun ve ilgili mevzuat ile Kuruma verilen görev ve hizmetler, ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen kadrolarda sözleÅŸmeyle sürekli istihdam edilen Akreditasyon Uzmanları ve Akreditasyon Uzman Yardımcılarından oluÅŸan meslek personeli ile diÄŸer kadrolarda bulunan personel eliyle yürütülür. Akreditasyon Uzman Yardımcılarının mesleÄŸe alınmaları, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavları ile Akreditasyon Uzmanlığına atanmaları hakkında 657 sayılı Kanunun ek 41 inci maddesi hükümleri uygulanır.

Genel Sekreter müÅŸterek kararla; Genel Sekreter Yardımcıları, Genel Sekreterlik MüÅŸavirleri ve hizmet birimlerinin baÅŸkanları BaÅŸbakan onayıyla; diÄŸer Genel Sekreterlik personeli Kurumun ilgili olduÄŸu Bakan tarafından atanır. BaÅŸbakan ve Kurumun ilgili olduÄŸu Bakan, atama yetkisini devredebilir.

Kurum kadrolarına atanabilmek için 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (1), (4) ve (5) numaralı alt bentlerinde yer alan genel ÅŸartlar ile yönetmelikle belirlenen özel ÅŸartlar aranır.

Kurumda istihdam edilecek personelin kadro unvanları ile kadro sayıları ekli (1) sayılı cetvelde gösterilmiÅŸtir.

Kurum personeline, 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 11 inci maddesi uyarınca belirlenmiÅŸ emsali personele mali ve sosyal haklar kapsamında yapılan ödemeler aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir. Kurum personeli emeklilik hakları bakımından da emsali olarak belirlenen personel ile denk kabul edilir. Emsali personele yapılan ödemelerden vergi ve diÄŸer yasal kesintilere tabi olmayanlar, bu Kanuna göre de vergi ve diÄŸer kesintilere tabi olmaz.”

MADDE 10 – 4457 sayılı Kanunun;

a) 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Akredite edilen kuruluÅŸların yıl içinde akredite olduÄŸu kapsamda düzenleyeceÄŸi belge başına alınacak kullanım ücreti veya bu kuruluÅŸların yıl içinde akreditasyon faaliyetleri karşılığında elde ettikleri brüt gelirlerin yüzde birini aÅŸmamak üzere alınacak pay,”

b) 21 inci maddesinin (d) bendi yürürlükten kaldırılmış ve maddeye birinci fıkradan sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Birinci fıkranın (a) bendine göre alınacak akreditasyon kullanım ücreti veya paylar, Yönetim Kurulu tarafından sektörün özelliÄŸi de dikkate alınarak her mali yıl başında hazırlanan ve Kurumun ilgili olduÄŸu Bakan tarafından onaylanan tebliÄŸ ile belirlenir.”

MADDE 11 – 4457 sayılı Kanunun 22 nci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 22- Kurumun para, evrak ve her çeÅŸit malları devlet malı hükmündedir.

Kurumun, bu Kanun kapsamında elde ettiÄŸi gelirler kurumlar vergisinden, yapılacak iÅŸlemler harçlardan, düzenlenecek kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılan kesintilere ÅŸümulü yoktur.

Yönetim Kurulu üyeleri ile Kurum personeline suç teÅŸkil eden fiil ve hareketlerinden dolayı devlet memurları hakkında tatbik edilen cezalar uygulanır. Ancak, Yönetim Kurulu üyeleri ile Kurum personeli hakkında 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve DiÄŸer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 12 – 4457 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 4- Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte görevde bulunan Yönetim Kurulunun görevi sona erer ve bu tarihten itibaren en geç otuz gün içinde Danışma Kurulu toplanır.

Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, BaÅŸkan, Müdür, Uzman, Teknik Uzman, Uzman Yardımcısı, Ä°dari Åžef ve Teknik Åžef kadrolarında bulunanların görevleri hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın sona erer. Bunlardan Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısıve BaÅŸkan kadrolarında bulunanlar ekli (2) sayılıcetvel ile ihdas edilen Genel Sekreterlik MüÅŸaviri kadrolarına; Müdür, Uzman, Teknik Uzman ve Teknik Åžef kadrolarında bulunanlar Akreditasyon Uzmanı kadrolarına; Uzman Yardımcısı kadrolarında bulunanlar ise Akreditasyon Uzman Yardımcısı kadrolarına hâlen bulundukları dereceleri ile hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın atanmış sayılırlar. Ä°dari Åžef kadrolarında bulunanlar bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde durumlarına uygun idari personel kadrolarına atanırlar. Bu fıkra ile ihdas edilen Genel Sekreterlik MüÅŸaviri kadroları, herhangi bir sebeple boÅŸalması hâlinde hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın iptal edilmiÅŸ sayılır. Bu fıkrada belirtilenler, alındıkları göreve atama yapılıncaya kadar eski görevleri ile ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri yerine getirmeye devam ederler. Bunlardan Genel Sekreterlik MüÅŸaviri, Akreditasyon Uzmanı ve Akreditasyon Uzman Yardımcısı kadrolarına atanmış sayılanlar sırasıyla, 15/1/2012 tarihinde Birim BaÅŸkanı, Uzman ve Uzman Yardımcıları için öngörülmüÅŸ olan mali ve sosyal haklardan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 10 uncu maddesi hükümleri de dikkate alınmak suretiyle aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanırlar.

Ä°kinci fıkraya göre Akreditasyon Uzman Yardımcısı kadrolarına atanmış sayılanların yeterlik sınavları ve Akreditasyon Uzmanlığına atanmaları, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.

Ä°kinci fıkrayla kadro unvanları deÄŸiÅŸenler ile yeni bir kadroya atananlara, yeni kadrolarına atanmış sayıldıkları tarih itibarıyla mali haklar kapsamında ikramiyenin bir aya isabet eden tutarı dâhil deÄŸiÅŸik adlar altında yapılan ödemelerin toplamının net tutarının (bu tutar sabit bir deÄŸer olarak esas alınır) atanmış sayıldıkları yeni kadroları için öngörülen mali haklar kapsamında ikramiyenin bir aya isabet eden tutarı dâhil deÄŸiÅŸik adlar altında yapılan ödemelerin toplamının net tutarından fazla olması hâlinde aradaki fark tutarı, farklılık giderilinceye kadar atanmış sayıldıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir. Atanmış sayıldıkları kadro unvanlarında isteÄŸe baÄŸlı olarak herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olanlarla, kendi istekleriyle baÅŸka kurumlara atananlara fark tazminatı ödemesine son verilir.

15/1/2012 tarihinde Kurum kadrolarında görev yapan personel hakkında, anılan tarihten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 10 uncu maddesi hükümleri de dikkate alınmak suretiyle uygulanmasına devam olunur. Uygulanmasına devam olunan hükümlere göre ikramiyelerin bir aya isabet eden tutarı da dâhil olmak üzere hesaplanan toplam ödemenin bu Kanun hükümlerine göre hesaplanan toplam ödemeden düÅŸük olduÄŸu durumda ilgililerin ödemeleri bu Kanun hükümlerine göre yapılır.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

MADDE 13 – 4457 sayılı Kanunun eki kadro cetveli, ekte yer aldığı ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve Kanuna ekte yer alan (2) sayılı cetvel ilave edilmiÅŸtir.

MADDE 14 – 4457 sayılı Kanunun 6 ncı, 7 nci, 9 uncu, 10 uncu, 11 inci, 13 üncü, 15 inci, 16 ncı, 17 nci, 18 inci ve 19 uncu maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 15 – 19/6/1994 tarihli ve 540 sayılı Devlet Planlama TeÅŸkilatı KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2 nci maddesinin;

a) BeÅŸinci fıkrasına “yeterli sayıda uzman,” ibaresinden sonra gelmek üzere “uzman yardımcısı,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

b) Onikinci fıkrasının altıncı cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Rehberler hariç olmak üzere Merkezde her ne ÅŸekilde olursa olsun istihdam edilecek personel sayısı ikiyüzyirmiden fazla, uzman ve uzman yardımcısı sayısı ise yüzotuzdan az olamaz.”

c) Ondördüncü fıkrasına “Planlama Uzmanları için” ibaresinden sonra gelmek üzere, “, uzman yardımcılarına Planlama Uzman Yardımcıları için” ibaresi ve aynı fıkradan sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Merkezde istihdam edilecek uzman yardımcılarının mesleÄŸe alınmaları, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavları ile uzmanlığa atanmaları hakkında 657 sayılı Kanunun ek 41 inci maddesi hükümleri kıyasen uygulanır.”

MADDE 16 – Bu Kanunun;

a) 10 uncu maddesinin (a) bendi 1/1/2013 tarihinde,

b) DiÄŸer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

MADDE 17 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

4/7/2012

(1) SAYILI CETVEL

 

KADRO UNVANI

KADRO ADEDÄ°

Genel Sekreter

1

Genel Sekreter Yardımcısı

3

Genel Sekreterlik MüÅŸaviri

3

BaÅŸkan

5

Hukuk MüÅŸaviri

2

Müdür

6

Akreditasyon Uzmanı

118

Akreditasyon Uzman Yardımcısı

35

Ä°dari Personel

25

TOPLAM

198

 

(2) SAYILI CETVEL

KADRO UNVANI

KADRO ADEDÄ°

Genel Sekreterlik MüÅŸaviri

6

TOPLAM

6

 

 

 

GENEL KÃœLTÃœR