Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

ÖZÜRLÜLERİN DEVLET MEMURLUĞUNA ALINMA ŞARTLARI İLE YAPILACAK MERKEZİ SINAV VE KURA USULÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELÄ°K
Karar Sayısı : 2011/2192
          Ekli “Özürlülerin Devlet MemurluÄŸuna Alınma Åžartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik”in yürürlüÄŸe konulması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2/8/2011 tarihli ve 13375 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 22/8/2011 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.
 
BAKANLAR KURULU
 
ÖZÜRLÜLERÄ°N DEVLET MEMURLUÄžUNA ALINMA ÅžARTLARI Ä°LE YAPILACAK MERKEZÄ° SINAV VE KURA USULÜ HAKKINDA YÖNETMELÄ°K
 
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç
MADDE 1 ‒(1) Bu YönetmeliÄŸin amacı; Devlet memurluÄŸuna atanacak özürlülerin alımına iliÅŸkin olarak özür grupları ve eÄŸitim durumları itibarıyla yapılacak merkezi sınav ve kura usulüne, merkezi sınav ve kura sonucuna göre yerleÅŸtirme iÅŸlemine, özürlülerin hangi iÅŸlerde çalıştırılacakları ile istihdamlarının takip ve denetimine, istatistiki bilgilerin temini ve tutulması ile ilgili diÄŸer hususlara iliÅŸkin esas ve usulleri belirlemektir.
 
Kapsam
MADDE 2 ‒(1) Bu Yönetmelik;
a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kurumlar ile döner sermayeli kuruluÅŸlar, kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıklarına,
b) Ä°l özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara baÄŸlı müessese, iÅŸletme ve döner sermayeli kuruluÅŸlara,
c) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet memuru istihdam eden diÄŸer kamu kuruluÅŸlarına,
Devlet memuru olarak atanacak özürlüler hakkında uygulanır.
 
Dayanak
MADDE 3 ‒(1) Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar
MADDE 4 ‒(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Başkanlık: Devlet Personel Başkanlığını,
b) Kura: Özür grubu, eÄŸitim durumu ve tercihlere göre Devlet memuru kadrolarına atanabilmeye esas olacak yerleÅŸtirmeyi yapmak amacıyla kullanılacak yöntemi,
c) Merkez: Merkezi sınav ve kura iÅŸlemlerini sonuçlandıran ve bu sonuçlara göre yerleÅŸtirmeyi gerçekleÅŸtiren kurum veya kuruluÅŸu,
ç) Merkezi Sınav: Özür grubu, eÄŸitim durumu ve tercihlere göre Devlet memuru kadrolarına atanabilmeye esas olacak yerleÅŸtirmeyi yapmak amacıyla kullanılacak puanları saÄŸlayan Özürlü Memur Seçme Sınavını,
d) Özürlü: DoÄŸuÅŸtan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusalve sosyal yetenekleri bakımından özür oranının yüzde kırk veya üzerinde olduÄŸunu saÄŸlık kurulu raporuile belgeleyenleri,
e) ÖMSS: Özürlü Memur Seçme Sınavını,
f) SaÄŸlık Kurulu Raporu: 16/12/2010 tarihli ve 27787 sayılı (Mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe konulan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek SaÄŸlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınmış saÄŸlık kurulu raporunu,
g) YerleÅŸtirme: ÖMSS sonuçları veya kura usulüne göre özürlülerin tercihleri doÄŸrultusunda kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait münhal kadrolara yerleÅŸtirilmesi iÅŸlemini,
ifade eder.

Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Özürlü Alımına Ä°liÅŸkin Temel Ä°lkeler, ÖMSS, Kura ve YerleÅŸtirmeye Ä°liÅŸkin Esas ve Usuller
Özürlü alımına iliÅŸkin temel ilkeler
MADDE 5 ‒(1) Özürlülerin Devlet memurluÄŸuna alımına iliÅŸkin temel ilkeler ÅŸunlardır:
a) BaÅŸkanlık, bu Yönetmelikte yer verilen esas ve usullere göre özürlü memur alımı amacıyla ÖMSS’yi yapar ve/veya kura usulünü sonuçlandırır, ÖMSS ve/veya kura sonuçlarına göre yerleÅŸtirmeyi yapar ya da bu bentte belirtilen hususları BaÅŸkanlık adına yapacak Merkezi belirler.
b) ÖMSS, ortaöÄŸretim, ön lisans veya lisans düzeyinde eÄŸitim veren kurumlardan mezun olan özürlüler için eÄŸitim durumları ve özür grupları itibarıyla sınav sorusu hazırlanması, deÄŸerlendirilmesi ile özürlülerin bu sınavlarda ulaÅŸabilirlik ÅŸartları oluÅŸturularak yapılır.
c) Kura, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 41 inci maddesine göre Devlet memuru olabilmek için aranan asgari eÄŸitim ÅŸartını haiz eÄŸitim veren kurumlardan mezun olan özürlülerden kamu kurum ve kuruluÅŸlarına tercihlerine göre yerleÅŸtirileceklerin tespiti amacıyla noter huzurunda yapılır. Kura çekimini, kura için baÅŸvuruda bulunan adaylar da izleyebilir.
ç) ÖMSS’de istekleri halinde özürlülere özür grubuna uygun refakatçi temin edilir.
d) Kamu kurum ve kuruluÅŸları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüÄŸü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, yerleÅŸtirme yapılmasını talep edecekleri kadrolar için üst yaÅŸ sınırı tespit edemez.
e) YerleÅŸtirme sonuçlarına göre özürlülerin Devlet memuru kadrolarına atanmaları ilgili kamu kurum veya kuruluÅŸunca yapılır.
 
ÖMSS, kura ve yerleÅŸtirmeye iliÅŸkin esas ve usuller
MADDE 6 ‒(1) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarına tercihlerine göre yerleÅŸtirilecek özürlülerin tespiti amacıyla yapılacak ÖMSS ve kuranın içeriÄŸine, eÄŸitim durumu ve özür grupları itibarıyla ÖMSS’nin yapılacağı yer ve zamana, ÖMSS ve kuranın duyurulmasına, ÖMSS’de eÄŸitim durumları ve özür grupları itibarıyla yer alacak konular ile testlere ve bunların ağırlıklarına, puan türleri ve hesaplama yöntemine, özür grupları itibarıyla öngörülecek sınav sürelerine, uygun refakatçi temin edilmesine, adayların ÖMSS ve kuraya baÅŸvurusuna, tercih sayılarına, ÖMSS’de alınan puanlara ve kuraya iliÅŸkin olarak yapacağı tercihlere göre yerleÅŸtirilmesine, yerleÅŸtirme sonuçlarının adaylara ve kurumlara bildirilmesine iliÅŸkin esas ve usuller, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görüÅŸü alınarak BaÅŸkanlıkça, bu fıkrada belirtilen hususların BaÅŸkanlık adına Merkeze yaptırılması halinde ise mezkur Bakanlığın görüÅŸü alınarak BaÅŸkanlık ve Merkezce müÅŸtereken belirlenir.
 
ÖMSS ve kura duyurusu
MADDE 7 ‒(1) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının özürlü personel kontenjanı açığı gözönünde bulundurularak ÖMSS ve kuranın yapılacağı tarihler BaÅŸkanlıkça, BaÅŸkanlık adına Merkezce yapılması halinde ise BaÅŸkanlık ve Merkez tarafından birlikte belirlenir. ÖMSS ve kuranın tarihi, baÅŸvuru tarihi, baÅŸvurunun ne ÅŸekilde ve nereye yapılacağı Resmi Gazete’de, Türkiye genelinde yayımlanan yüksek tirajlıbir gazetede ve BaÅŸkanlığın resmi internet sitesinde duyurulur.
 
ÖMSS Kılavuzu, ÖMSS ve Kura BaÅŸvuru Belgesi
MADDE 8 ‒ (1) Bu Yönetmelikteki esas ve usullere uygun olarak ÖMSS Kılavuzu ile ÖMSS ve Kura BaÅŸvuru Belgesi BaÅŸkanlıkça, bu fıkrada belirtilen hususların BaÅŸkanlık adına Merkeze yaptırılması halinde ise BaÅŸkanlık ve Merkezce müÅŸtereken hazırlanır.
(2) ÖMSS Kılavuzunda; baÅŸvuru, eÄŸitim durumu ve özür grupları itibarıyla sınav konuları, sınav ve deÄŸerlendirme iÅŸlemlerine iliÅŸkin gerekli bilgi ve kurallar ile sınava iliÅŸkin diÄŸer bilgiler yer alır.
(3) BaÅŸvuru Belgesi; ayrıntılı kimlik bilgileri, eÄŸitim durumuna göre program adları, özür grubuna iliÅŸkin bilgiler ile gerekli diÄŸer kiÅŸisel niteliklerine iliÅŸkin bilgilerin yer almasını saÄŸlayacak içerikte hazırlanır.
 
ÖMSS’nin yapılması
MADDE 9 ‒(1) ÖMSS, kurum ve kuruluÅŸların özürlü kontenjan açığı bulunduÄŸu sürece, Devlet memuru olarak atanacaklar için açılan diÄŸer sınavlardan ayrı zamanlı olarak yapılır. Bu sınav, baÅŸvuruların alınması, sınavın uygulanması ve deÄŸerlendirilmesi olarak gerçekleÅŸtirilir.
(2) Sınav soruları, özür grupları itibarıyla özürlülerin bilgi, yetenek ve becerilerini ölçecek ÅŸekilde; iÅŸitme, dil ve konuÅŸma ile zihinsel özürlüler için ayrıca öÄŸrenme ve algılama düzeyleri ile dil geliÅŸimleri ve sözel iletiÅŸim güçlükleri esas alınmaksuretiyle ayrı ayrı hazırlanır.
(3) Sınav konuları, ortaöÄŸretim mezunları için Milli EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı ortaöÄŸretim kurumlarında uygulanan eÄŸitim programları; yüksek öÄŸretim mezunları için yüksek öÄŸretim kurumlarında okutulan ders kitapları esas alınarak belirlenir.
(4) ÖMSS, özür grupları ve ulaÅŸabilirliklerigözönüne alınarak uygun ortamlarda yapılır.
(5) ÖMSS sonuçları, adayların adreslerine posta ile gönderilir. Sınav sonuçları ayrıca diÄŸer iletiÅŸim araçları ile de duyurulabilir. ÖMSS’nin, BaÅŸkanlık adına Merkezce yapılması halinde ise ÖMSS sonuçları, BaÅŸkanlığa da bildirilir.
 
ÖMSS’nin geçerlilik süresi
MADDE 10 ‒(1) ÖMSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak bu süre içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam eder.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kadroların Tahsisi, Yerleştirme Talebi,Tercihlerin Alınması, Yerleştirme

Kadroların tahsisi
MADDE 11 ‒(1) Özürlülere tahsis edilecek kadroların tespitinde, ilgili kurum veya kuruluÅŸun, yurtdışı teÅŸkilatı hariç, toplam dolu memur kadro sayısının % 3’ü dikkate alınır.
(2) Kurumlar, hizmet gereklerine göre özürlülere tahsis edecekleri münhal kadrolarını, ÖMSS sonuçlarına veya kura usulüne göre yerleÅŸtirme yapılmasını saÄŸlayacak ÅŸekilde farklı eÄŸitim, sınıf ve unvanlar itibarıyla hazırlamak zorundadır.
(3) Özürlülerin istihdam edileceÄŸi uygun münhal kadro bulunmadığı takdirde genel hükümlere göre diÄŸer münhal kadrolarda unvan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak gerekli kadrolar temin edilir. Özürlü personelin istihdam edileceÄŸi birimler, ilgili kurum veya kuruluÅŸça belirlenir.
 
Nitelik-Kod Kılavuzu
MADDE 12 ‒ (1) Özürlü alımı yapılabilecek memur kadrolarına iliÅŸkin Nitelik-Kod Kılavuzu BaÅŸkanlıkça hazırlanır.
(2)Nitelik-Kod Kılavuzunda, özürlü alımı yapılacak kadrolara iliÅŸkin olarak eÄŸitim durumuna göre program adları, cinsiyet ile bonservis, sertifika ve benzeri belge ve özel ÅŸartlar yer alır.
 
YerleÅŸtirme talebi
MADDE13 ‒(1) Kamu kurum ve kuruluÅŸları bir sonraki yıl için özürlü memur alımı yapacakları münhal kadrolarını;BaÅŸkanlığın resmi internet sitesindeki “DPB e-Uygulama” kısmının “Özürlü Personel Ä°ÅŸlemleri ” baÅŸlıklı bölümünde yer alan “ÖMSS veya Kura Sonucuna Göre YerleÅŸtirme Yapılması Talep Edilen Kadrolara Ä°liÅŸkin Bilgi Formu”ndaki bilgi alanlarını tam ve eksiksiz olarak doldurmak suretiyle, ilgili yılın Ekim ayı sonuna kadar on-line olarak BaÅŸkanlığa gönderir.
(2) Bildirimi yapılan kadroların yerleÅŸtirme iÅŸlemine alınabilmesi için, bu kadrolara iliÅŸkin bilgi ve aranan koÅŸulların, BaÅŸkanlığa süresi içerisinde, doÄŸru ve eksiksiz olarak bildirilmiÅŸ olması ÅŸarttır.
(3) Kamu kurum ve kuruluÅŸları, yerleÅŸtirme için Nitelik-Kod Kılavuzunda belirtilenler dışında ayrıca özel nitelik belirleyemez.
(4) YerleÅŸtirmenin BaÅŸkanlık adına Merkezce yapılması halinde, BaÅŸkanlık bu bildirimleri, Nitelik-Kod Kılavuzunda yer alan hususlara uygunluk yönünden inceleyerek sonucu on-line olarak Merkeze bildirir. Merkez, bu kadrolarla ilgili olarak gerektiÄŸinde kurumlarla son mutabakatı saÄŸlar.
 
Tercihlerin alınması
MADDE 14 ‒(1)YerleÅŸtirme iÅŸlemi için BaÅŸkanlıkça bir Tercih Kılavuzu ve Tercih Formu hazırlanır ve adaylara ulaÅŸması saÄŸlanır. YerleÅŸtirmenin BaÅŸkanlıkadına Merkezce yapılması halinde ise bu Kılavuz ve Form BaÅŸkanlık ve Merkezce birlikte hazırlanır.
(2) YerleÅŸtirme bakımından; tercihlerin alınması, yerleÅŸtirmenin yapılması, yerleÅŸtirme sonuçlarının bildirilmesi, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının eÄŸitim durumu ve özür grubu itibarıyla koÅŸulları belirlenmiÅŸ münhal kadrolarının unvanı ve sayısı, bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, Tercih Kılavuzunda yer alır.
 
(3)Adaylar, ÖMSS veya kura sonuçlarına göre yerleÅŸtirilmek istedikleri kadroları, Tercih Formuna yazarak kodlar ve Kılavuzda belirlenen yolla teslim eder.
(4)Tercihlerin alınması sırasında adaylardan kadroların koşullarına ilişkin herhangi bir belge istenmez.
 
YerleÅŸtirme
MADDE 15 ‒(1) Özürlü adaylar ÖMSS ve/veya kura iÅŸlemleri sonuçlarına göre Devlet memuru kadrolarına yerleÅŸtirilir.
a) ÖMSSsonuçlarına göre yerleÅŸtirme;
1) Adaylar, kadrolara; eÄŸitim durumları ve özür gruplarına iliÅŸkin ÅŸartları taşımaları kaydıyla, ÖMSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koÅŸulları gözönünde tutulmak suretiyle yerleÅŸtirilir. YerleÅŸtirme iÅŸlemlerinde, diÄŸer koÅŸullar saklı kalmak kaydıyla, yerleÅŸtirmenin yapıldığı tarihte aynı adaya ait geçerlilik süresi bitmeyen sınavlardan alınan en yüksek ÖMSS puanı dikkate alınır ve aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuÅŸ olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınır.
2) Milli EÄŸitim Bakanlığınca yapılacak özürlü öÄŸretmen atamalarına iliÅŸkin yerleÅŸtirme iÅŸlemleri, ÖMSS sonuçlarına göre adı geçen Bakanlıkça yapılır.
b) Kura ile yerleÅŸtirme:
1) Adaylar, Tercih Kılavuzunda kura ile yerleÅŸtirme talep eden kamu kurum veya kuruluÅŸlarından durumlarına uygun koÅŸulların bulunduÄŸu kadrolar için tercihte bulunmak suretiyle yerleÅŸtirme talebinde bulunabilir.
2) Tercih edilen kadrolara birden fazla istekli olması halinde istekliler arasında kura çekilerek ilgili kadrolara yerleÅŸtirilecek adaylar tespit edilir.
3) Adaylar, Tercih Kılavuzuna göre belirledikleri tercihleri dışında, tercih edilmeyen münhal kadrolara genel kurayla yerleÅŸtirilme talebinde de bulunabilir.
4) Adaylar, Tercih Kılavuzunda belirtilen tarihte; eÄŸitim durumuna ve özür grubuna iliÅŸkin ÅŸartları taşımaları kaydıyla, tercihleri, kadro sayıları ve koÅŸulları gözönünde tutulmak suretiyle, kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait münhal kadrolara yerleÅŸtirilir.
5) Yerleştirmede adayların Başvuru Belgesinde ve Tercih Formunda yazıp kodladıkları beyanları esas alınır.
(2) YerleÅŸtirme sonuçları, ilgili kurum ve kuruluÅŸlar ile yerleÅŸtirilen adaylara bildirilir. Ancak, yerleÅŸtirmenin BaÅŸkanlık adına Merkezce yapılması halinde ise yerleÅŸtirilen adaylara iliÅŸkin listeler ayrıca BaÅŸkanlığa da bildirilir.
 
Yerleştirme yapılamayacak haller
MADDE 16 ‒(1) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, herhangi bir kadroya yerleÅŸtirilen adaylar, iki yıl geçmedikçe tekrar yerleÅŸtirilemez.
 
Adayların başvurmaları ve atanmaları
MADDE 17 ‒(1) Adaylar, yerleÅŸtirildikleri kamu kurum ve kuruluÅŸlarına, atanmak üzere Tercih Kılavuzunda yazılı olan belgeler ile birlikte süresi içinde baÅŸvurur.
(2) Kamu kurum ve kuruluÅŸları, yerleÅŸtirmeye iliÅŸkin olarak atamaya yetkili amirin onayı ile beÅŸ kiÅŸiden oluÅŸan bir deÄŸerlendirme komisyonu kurar. Bu komisyon, atanmak üzere bildirilen adayları, aranılan nitelikler yönünden inceleyerek, nitelikleri uyanların atamalarının yapılmasını teklif eder.
(3)YerleÅŸtirilen adaylar, kamu kurum ve kuruluÅŸlarınca baÅŸka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiÅŸ kadrolara doÄŸrudan atanır.
(4) Ancak, atama için öngörülen koÅŸullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmaz.
 
Hak iddia edilemeyecek durumlar
MADDE 18 ‒(1) ÖMSS’de yüksek puan almak, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında görev almada tek başına bir hak teÅŸkil etmez.
(2) Yanlış, yanıltıcı veya gerçeÄŸe aykırı beyanda bulunanlar ile BaÅŸvuru Belgesinde ve Tercih Formunda kodlanmayan, yanlış kodlanan veya tutarsızlık bulunan bilgiler yüzünden yerleÅŸtirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleÅŸtirilenler ile kura usulüne göre genel yerleÅŸtirme talep edenlerden yerleÅŸtirilmesi yapılan adaylar, bu durumdan dolayı baÅŸka bir hak iddia edemez.
(3) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının atama için öngördükleri koÅŸulları taşımayan adaylar, yerleÅŸtirmeden doÄŸan tüm haklarını kaybeder.
 
Bildirim yükümlülüÄŸü
MADDE 19 ‒(1) Ä°lgili kamu kurum ve kuruluÅŸları, yerleÅŸtirmesi yapılan kadrolardan atama sonucu göreve baÅŸlatılanları, ataması yapıldığı halde göreve baÅŸlamayanları, niteliÄŸi uymadığı gerekçesi ile ataması yapılamayan veya ataması iptal edilen adaylara iliÅŸkin bilgileri, BaÅŸkanlığın resmi internet sitesindeki “DPB e-Uygulama” kısmının “Özürlü Personel Ä°ÅŸlemleri ” baÅŸlıklı bölümünde yer alan ilgili formlardaki bilgi alanlarını tam ve eksiksiz olarak doldurmak suretiyle ayrı ayrı on-line olarak, söz konusu atamayla ilgili iÅŸlemlerin sonuçlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde BaÅŸkanlığa bildirir. YerleÅŸtirmenin BaÅŸkanlık adına Merkezce yapılması halinde ise söz konusu bilgilerin, aynı ÅŸekilde Merkeze de bildirilmesi zorunludur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler

Ä°ÅŸyerlerinin özürlülerin çalışma ÅŸartlarına göre düzenlenmesi
MADDE 20 ‒(1) Kamu kurum ve kuruluÅŸları çalışma yerlerini ve eklentilerini, özürlülerin eriÅŸebilirliÄŸine uygun duruma getirmek, özürlülerin çalışmalarını kolaylaÅŸtıracak gerekli tedbirleri almak ve özürlülerin görev yaptıkları kadronun gereÄŸi olan iÅŸleri yapabilmeleri için özür durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç ve gereçleri temin etmek zorundadır.
 
Özürlülerin çalıştırılacakları iÅŸler
MADDE 21 ‒(1) Belirli bir mesleÄŸi olan özürlülerin meslekleri ile ilgili iÅŸlerde çalıştırılmaları esastır.
(2) Belirli bir mesleÄŸi olmayan veya mesleÄŸine uygun kadro bulunmayan özürlüler, özür durumlarına göre yapabilecekleri hizmetlere ait mevcut kadrolarda çalıştırılır. Özürlüler, özürlülüklerini artırıcı veya ek özür getirici iÅŸlerde çalıştırılamaz.
 
Takip ve denetim
MADDE 22 ‒(1) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında özürlü memur çalıştırma yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin takip ve denetimi BaÅŸkanlıkça yapılır. Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, kurum ve kuruluÅŸlar; istihdam ettikleri ve iÅŸten ayrılan özürlü personele iliÅŸkin bilgileri, her yıl Mayıs ayının son günü itibarıyla BaÅŸkanlığın resmi internet sitesindeki “DPB e-Uygulama” kısmının “Özürlü Personel Ä°ÅŸlemleri ” baÅŸlıklı bölümünde yer alan “Ä°stihdam Edilen Özürlü Personele Ä°liÅŸkin Bilgi Formu”ndaki bilgi alanlarını tam ve eksiksiz olarak doldurmak suretiyle BaÅŸkanlığa on-line olarak gönderir. Ayrıca, kurum ve kuruluÅŸlar söz konusu özürlü personele iliÅŸkin bilgilerde meydana gelecek deÄŸiÅŸiklikleri de aynı usulle eÅŸ zamanlı olarak iÅŸlemek suretiyle güncelleÅŸtirir.
 
DiÄŸer hükümler
MADDE 23 ‒(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre özürlü kapsamına girenlerin, ÖMSS dışındaki personel alımı usullerine göre Devlet memuru kadrolarına atanmalarında veya yerleÅŸtirilmelerinde genel hükümler uygulanır.
 
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 24 ‒(1) 20/8/2004 tarihli ve 2004/7754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄŸe konulan Özürlülerin Devlet MemurluÄŸuna Alınma Åžartları Ä°le Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
 
Sonuçlanmamış atama iÅŸlemleri
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 ‒(1) Bu YönetmeliÄŸin yayımı tarihinden önce kamu kurum ve kuruluÅŸlarınca yapılan özürlü memur alımına iliÅŸkin sınavlardan sonuçlanmış, ancak atama iÅŸlemleri sonuçlanmamış iÅŸlemler hakkında, iÅŸlemlerin baÅŸlatıldığı tarihte yürürlükte bulunan Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
 
Yürürlük
MADDE 25 ‒(1) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sayıştayın görüÅŸü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 26 ‒ (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
 

GENEL KÃœLTÃœR