
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 40-63 MADDELER

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ön Ödemeli Konut Satışı .
Ön ödemeli konut satış sözleÅŸmeleri
MADDE 40 – (1) Ön ödemeli konut satış sözleÅŸmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peÅŸin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiÄŸi sözleÅŸmedir.
(2) Tüketicilere sözleÅŸmenin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmek zorundadır.
(3) Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleÅŸmesi yapılamaz.
Şekil şartı
MADDE 41 – (1) Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleÅŸmesinin ise noterde düzenleme ÅŸeklinde yapılması zorunludur. Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleÅŸmenin geçersizliÄŸini tüketicinin aleyhine olacak ÅŸekilde ileri süremez.
(2) Satıcı, geçerli bir sözleÅŸme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.
Teminat
MADDE 42 – (1) Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüÄŸün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına baÅŸlamadan önce; kapsamı, koÅŸulları ve uygulama esasları Hazine MüsteÅŸarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diÄŸer teminat ve ÅŸartları saÄŸlaması zorunludur. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(2) Bina tamamlama sigortası kapsamında saÄŸlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.
Cayma hakkı .
MADDE 43 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai ÅŸart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleÅŸmesinden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiÅŸ olması yeterlidir. Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiÄŸini ispat etmekle yükümlüdür.
(2) Taşınmazın kısmen veya tamamen baÄŸlı krediyle alınması durumunda baÄŸlı kredi sözleÅŸmesi, sözleÅŸmenin kurulduÄŸu tarihte hüküm doÄŸurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüÄŸe girer. Konut finansmanı kuruluÅŸu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemez.
(3) Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiÄŸi tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.
Konutun teslimi
MADDE 44 – (1) Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleÅŸme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez. Kat irtifakının tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte zilyetliÄŸin devri hâlinde de devir ve teslim yapılmış sayılır.
SözleÅŸmeden dönme
MADDE 45 – (1) Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleÅŸmeden dönme hakkı vardır. SözleÅŸmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleÅŸmesi nedeniyle oluÅŸan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doÄŸan masraflar ile sözleÅŸme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir.
(2) Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereÄŸi gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Tüketicinin ölmesi veya kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düÅŸmesi ya da sözleÅŸmenin yerine olaÄŸan koÅŸullarla yapılacak bir taksitle satış sözleÅŸmesinin konulmasına iliÅŸkin önerisinin satıcı tarafından kabul edilmemesi yüzünden sözleÅŸmeden dönülmesi hâllerinde tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez.
(3) SözleÅŸmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaÅŸtığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri verilir. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiÄŸi tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.
DiÄŸer hususlar
MADDE 46 – (1) SözleÅŸme öncesi bilgilendirme, sözleÅŸmenin zorunlu içeriÄŸi, tüketici ile satıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı ve sözleÅŸmeden dönme ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
BEŞİNCİ BÖLÜM .
DiÄŸer Tüketici SözleÅŸmeleri
İş yeri dışında kurulan sözleÅŸmeler
MADDE 47 – (1) Satıcı veya saÄŸlayıcı ile tüketici arasında;
a) Teklifin tüketici ya da satıcı veya saÄŸlayıcı tarafından yapılmasına bakılmaksızın iÅŸ yeri dışında, tarafların eÅŸ zamanlı fiziksel varlığında kurulan,
b) Tarafların eÅŸ zamanlı fiziksel varlığında tüketiciyle iÅŸ yeri dışında görüÅŸülmesinin hemen sonrasında, satıcı veya saÄŸlayıcının iÅŸ yerinde ya da herhangi bir uzaktan iletiÅŸim aracıyla kurulan,
c) Mal ve hizmetlerin tüketiciye tanıtımı ya da satışı amacıyla satıcı veya saÄŸlayıcı tarafından düzenlenen bir gezi esnasında kurulan,
sözleÅŸmeler iÅŸ yeri dışında kurulan sözleÅŸmeler olarak kabul edilir.
(2) İş yeri dışında kurulan sözleÅŸmeler, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiÅŸ satıcı veya saÄŸlayıcı tarafından kurulur.
(3) Tüketicinin, iÅŸ yeri dışında kurulan sözleÅŸme ya da buna karşılık gelen herhangi bir öneri ile baÄŸlanmadan önce ayrıntıları yönetmelikte belirlenen hususlarda açık ve anlaşılır ÅŸekilde bilgilendirilmesi zorunludur. Tüketicinin bilgilendirildiÄŸine iliÅŸkin ispat yükü satıcı veya saÄŸlayıcıya aittir.
(4) İş yeri dışında kurulan sözleÅŸmeler yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz. Geçerli bir sözleÅŸme kurmamış olan satıcı veya saÄŸlayıcı, sonradan sözleÅŸmenin geçersizliÄŸini tüketicinin aleyhine olacak ÅŸekilde ileri süremez. Satıcı veya saÄŸlayıcı; tüketicinin kendi el yazısı ile sözleÅŸme tarihini yazmasını ve sözleÅŸmeyi imzalamasını saÄŸlamak, sözleÅŸmenin bir nüshasını tüketiciye vermek ve mal veya hizmeti tüketiciye sunmakla yükümlüdür. SözleÅŸmenin tüketiciye teslim edildiÄŸinin ve mal veya hizmetin sunulduÄŸunun ispatı satıcı veya saÄŸlayıcıya aittir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai ÅŸart ödemeksizin sözleÅŸmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya saÄŸlayıcıya yöneltilmiÅŸ olması yeterlidir. Cayma süresi içinde satıcı veya saÄŸlayıcı sözleÅŸmeye konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı veya saÄŸlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiÄŸini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen deÄŸiÅŸiklik ve bozulmalardan sorumlu deÄŸildir.
(6) Satıcı veya saÄŸlayıcının bu maddede belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket etmesi veya tüketiciyi cayma hakkı konusunda gerektiÄŸi ÅŸekilde bilgilendirmemesi durumunda, tüketici cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle baÄŸlı deÄŸildir. Her hâlükârda bu süre cayma süresinin bittiÄŸi tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer.
(7) SözleÅŸmenin zorunlu içeriÄŸi, kapsam dışı sözleÅŸmeler, doÄŸrudan satışlar, tüketici ile satıcı ve saÄŸlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, bilgilendirme yükümlülüÄŸü, teslimat, satış yapacaklarda aranacak nitelikler ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Mesafeli sözleÅŸmeler
MADDE 48 – (1) Mesafeli sözleÅŸme, satıcı veya saÄŸlayıcı ile tüketicinin eÅŸ zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluÅŸturulmuÅŸ bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleÅŸmenin kurulduÄŸu ana kadar ve kurulduÄŸu an da dâhil olmak üzere uzaktan iletiÅŸim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleÅŸmelerdir.
(2) Tüketici, mesafeli sözleÅŸmeyi ya da buna karşılık gelen herhangi bir teklifi kabul etmeden önce ayrıntıları yönetmelikte belirlenen hususlarda ve sipariÅŸi onaylandığı takdirde ödeme yükümlülüÄŸü altına gireceÄŸi konusunda açık ve anlaşılır ÅŸekilde satıcı veya saÄŸlayıcı tarafından bilgilendirilir. Tüketicinin bilgilendirildiÄŸine iliÅŸkin ispat yükü satıcı veya saÄŸlayıcıya aittir.
(3) Satıcı veya saÄŸlayıcı, tüketicinin sipariÅŸinin kendisine ulaÅŸtığı andan itibaren taahhüt edilen süre içinde edimini yerine getirir. Mal satışlarında bu süre her hâlükârda otuz günü geçemez. Satıcı veya saÄŸlayıcının bu süre içinde edimini yerine getirmemesi durumunda tüketici sözleÅŸmeyi feshedebilir.
(4) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai ÅŸart ödemeksizin sözleÅŸmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya saÄŸlayıcıya yöneltilmiÅŸ olması yeterlidir. Satıcı veya saÄŸlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiÄŸini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma hakkı konusunda gerektiÄŸi ÅŸekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle baÄŸlı deÄŸildir. Her hâlükârda bu süre cayma süresinin bittiÄŸi tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen deÄŸiÅŸiklik ve bozulmalardan sorumlu deÄŸildir.
(5) OluÅŸturdukları sistem çerçevesinde, uzaktan iletiÅŸim araçlarını kullanmak veya kullandırmak suretiyle satıcı veya saÄŸlayıcı adına mesafeli sözleÅŸme kurulmasına aracılık edenler, bu maddede yer alan hususlardan dolayı satıcı veya saÄŸlayıcı ile yapılan iÅŸlemlere iliÅŸkin kayıtları tutmak ve istenilmesi hâlinde bu bilgileri ilgili kurum, kuruluÅŸ ve tüketicilere vermekle yükümlüdür. Ancak bu fıkra kapsamında aracılık edenler, satıcı veya saÄŸlayıcı ile yaptıkları sözleÅŸmeye aykırı fiillerinden dolayı sorumludur.
(6) Mesafeli sözleÅŸmelerde, kapsam dışı sözleÅŸmeler, tüketici ile satıcı ve saÄŸlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, bilgilendirme yükümlülüÄŸü, teslimat ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Finansal hizmetlere iliÅŸkin mesafeli sözleÅŸmeler
MADDE 49 – (1) Finansal hizmetler, her türlü banka hizmeti, kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım ve ödeme ile ilgili hizmetleri ifade eder. Finansal hizmetlere iliÅŸkin mesafeli sözleÅŸme, finansal hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluÅŸturulmuÅŸ bir sistem çerçevesinde, saÄŸlayıcı ile tüketici arasında uzaktan iletiÅŸim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleÅŸmelerdir.
(2) Finansal hizmetlere iliÅŸkin mesafeli sözleÅŸmelerde, tüketicinin sözleÅŸmenin kurulmasına iliÅŸkin iradesini açıklamadan önce, cayma hakkı, tüketicinin kabul beyanı vermesi hâlinde yükümlülük altına gireceÄŸi ve ayrıntıları Bakanlıkça belirlenen diÄŸer hususlarda, açık, anlaşılır ve kullanılan iletiÅŸim araçlarına uygun bir ÅŸekilde bilgilendirilmesi zorunludur. Bu bilgilendirmenin ticari amaçla yapıldığı anlaşılır olmalı ve sesli iletiÅŸim araçlarının kullanıldığı hâllerde saÄŸlayıcının kimliÄŸi ile görüÅŸme talebinin sebebi her görüÅŸmenin başında belirtilmelidir. Tüketicinin sözleÅŸmenin kurulmasına dair kabul beyanı kullanılan iletiÅŸim araçlarına uygun olarak fiziki veya elektronik ortamda tespit veya kayıt edilir. SaÄŸlayıcı, cayma hakkının iletilmesi ile fiziki veya elektronik ortamda yapılacak tespit veya kayıtlar için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(3) SaÄŸlayıcının, sözleÅŸmenin bütün ÅŸartlarını ve Bakanlıkça belirlenen diÄŸer hususları, kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla tüketiciye iletmesi zorunludur. Bu yükümlülük, tüketicinin sözleÅŸmeyi kuran iradesini yöneltmesinden önce veya tüketicinin talebi üzerine yazılı bilgilendirmeye elveriÅŸli olmayan bir uzaktan iletiÅŸim aracı kullanılarak sözleÅŸmenin kurulması hâlinde sözleÅŸmenin kurulmasından hemen sonra yerine getirilir.
(4) Tüketici, sözleÅŸme iliÅŸkisinin devam ettiÄŸi süre içinde herhangi bir ücret ödemeksizin sözleÅŸmenin kâğıt üzerinde yazılı bir örneÄŸini talep edebilir. Ayrıca tüketici, finansal hizmetin niteliÄŸiyle baÄŸdaÅŸması hâlinde kullanılan uzaktan iletiÅŸim aracını deÄŸiÅŸtirme hakkına sahiptir.
(5) Tüketici, finansal hizmetlere iliÅŸkin mesafeli sözleÅŸmelerden on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai ÅŸart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde saÄŸlayıcıya yöneltilmiÅŸ olması yeterlidir. SaÄŸlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiÄŸini ispatla yükümlüdür. Sigorta sözleÅŸmelerine ve bireysel emekliliÄŸe iliÅŸkin sözleÅŸmelerde ise cayma süresi hakkında diÄŸer mevzuatta yer alan tüketici lehine olan hükümler uygulanır.
(6) Finansal hizmetlere iliÅŸkin mesafeli sözleÅŸmelerde, tüketicinin sözleÅŸmeyi sona erdirmesine iliÅŸkin talebini herhangi bir uzaktan iletiÅŸim aracıyla iletmesi yeterlidir. Tüketici, sözleÅŸmeyi sona erdirmek için sözleÅŸmenin tesis edilmesini saÄŸlayan yöntemden daha ağır koÅŸullar içeren bir yöntem kullanmak zorunda bırakılamaz.
(7) Finansal hizmetlere iliÅŸkin mesafeli sözleÅŸmelerde, uzaktan iletiÅŸim araçlarının kullanılması, kapsam dışı sözleÅŸmeler, kartla ödeme, tüketici ile saÄŸlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleÅŸmeleri
MADDE 50 – (1) Devre tatil sözleÅŸmesi, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren sözleÅŸmelerdir.
(2) Devre tatil sözleÅŸmeleri ile saÄŸlanan hakkın ÅŸahsi veya ayni bir hak olması bu maddenin uygulanmasını engellemez. Devre tatile konu taşınmazın inÅŸa edileceÄŸi arsa için yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli devre tatil sözleÅŸmesi yapılamaz.
(3) Uzun süreli tatil hizmeti sözleÅŸmesi, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye, belirlenen süre zarfında konaklamaya veya konaklama ile birlikte seyahat ya da diÄŸer hizmetlerin beraber sunulduÄŸu durumlara iliÅŸkin indirim yahut diÄŸer menfaatlerden faydalanma hakkı verilen sözleÅŸmelerdir.
(4) Tüketicilere aÅŸağıdaki sözleÅŸmelerin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmesi zorunludur:
a) Devre tatil sözleÅŸmeleri
b) Uzun süreli tatil hizmeti sözleÅŸmeleri
c) DeÄŸiÅŸim sözleÅŸmeleri
ç) Satıcı veya saÄŸlayıcının, devre tatil veya uzun süreli tatil hizmetinin alınıp satılması hususunda tüketiciye yardımcı olduÄŸu yeniden satış sözleÅŸmeleri.
(5) Mesafeli satış yöntemiyle kurulan sözleÅŸmeler hariç olmak üzere satıcı veya saÄŸlayıcı, tüketicinin kendi el yazısıyla sözleÅŸme tarihini yazmasını ve sözleÅŸmeyi imzalamasını saÄŸlamakla yükümlüdür. Yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleÅŸmelerin bir nüshasının kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur. Daha ağır ÅŸekil ÅŸartları öngören kanun hükümleri saklıdır.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai ÅŸart ödemeksizin sözleÅŸmeden cayma hakkına sahiptir. Devre mülk hakkı veren sözleÅŸmeler hariç olmak üzere, cayma süresi dolmadan satıcı veya saÄŸlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Devre tatil, uzun süreli tatil hizmeti sözleÅŸmeleri ve bu sözleÅŸmelerle birlikte düzenlenmiÅŸ olan yeniden satım, deÄŸiÅŸim ve ilgili diÄŸer tüm sözleÅŸmeler cayma hakkının kullanılması ile birlikte kendiliÄŸinden sona erer.
(7) Tüketicinin ödeyeceÄŸi bedel, kısmen veya tamamen satıcı veya saÄŸlayıcı ile kredi veren arasındaki anlaÅŸmaya dayanılarak bir kredi veren tarafından karşılanıyorsa, tüketicinin sözleÅŸmeden cayması ve buna iliÅŸkin bildirimin cayma süresi içinde ayrıca kredi verene de yöneltilmesi hâlinde, baÄŸlı kredi sözleÅŸmesi de herhangi bir tazminat veya cezai ÅŸart ödeme yükümlülüÄŸü olmaksızın sona erer.
(8) Bakanlıkça projedeki devre sayısı ya da projenin toplam bedeli kriterlerine göre belirlenecek büyüklüÄŸün üzerindeki projeler için satıcı veya saÄŸlayıcının ön ödemeli devre tatile konu taşınmazın satışına baÅŸlamadan önce kapsamı, koÅŸulları ve uygulama esasları Hazine MüsteÅŸarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diÄŸer teminat veya ÅŸartları saÄŸlaması zorunludur. Bina tamamlama sigortası kapsamında saÄŸlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.
(9) Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleÅŸmeden dönme hakkı vardır. SözleÅŸmeden dönülmesi durumunda satıcı, sözleÅŸme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminat talep edebilir. Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereÄŸi gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. SözleÅŸmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaÅŸtığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri verilir. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiÄŸi tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.
(10) Devre tatil amaçlı taşınmazın ön ödemeli satışında devir ve teslim süresi sözleÅŸme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez.
(11) Devre tatil, uzun süreli tatil hizmeti, yeniden satım, deÄŸiÅŸim sözleÅŸmeleri ve ön bilgilendirmenin içeriÄŸi, tüketici ile satıcı ve saÄŸlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, ön ödemeli satışlar ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Paket tur sözleÅŸmeleri
MADDE 51 – (1) Paket tur sözleÅŸmesi, paket tur düzenleyicileri veya aracıları tarafından aÅŸağıdaki hizmetlerden en az ikisinin birlikte, her ÅŸeyin dâhil olduÄŸu fiyatla satıldığı veya satımının vaat edildiÄŸi ve hizmetin yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsadığı veya gecelik konaklamayı içerdiÄŸi sözleÅŸmelerdir:
a) Ulaştırma
b) Konaklama
c) Ulaştırma ve konaklama hizmetlerine bağlı olmayan başka turizm hizmetleri.
(2) Turun ayrıntılarının, paket tur düzenleyicisi, aracısı veya tüketici tarafından belirlenmiÅŸ olması veya aynı paket tur içindeki hizmetlerin ayrı ayrı faturalandırılması hâllerinde de bu madde hükümleri uygulanır.
(3) Paket tur düzenleyicisinin Türkiye’de temsilcisinin bulunmadığı hâllerde paket tur aracısı paket tur düzenleyicisi gibi sorumlu olur.
(4) Paket tur sözleÅŸmesinin kurulmasından önce tüketiciye ön bilgilendirme amaçlı broÅŸür verilmesi zorunludur.
(5) Paket tur düzenleyicileri veya aracıları, yazılı veya mesafeli olarak kurulan paket tur sözleÅŸmelerinin bir nüshasını kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla tüketiciye vermek zorundadır.
(6) Tüketici, kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle paket tur sözleÅŸmesinin esaslı unsurlarından birisinin deÄŸiÅŸmesi veya turun baÅŸlamadan önce iptal edilmesi hâllerinde bu deÄŸiÅŸikliÄŸi veya paket tur düzenleyicisi tarafından sunulan alternatif bir turu kabul edebileceÄŸi gibi sözleÅŸmeden dönme hakkına da sahiptir. SözleÅŸmeden dönülmesi hâlinde paket tur düzenleyicisi veya aracısının, dönme bildiriminin kendisine ulaÅŸtığı tarihten itibaren tüketicinin ödemiÅŸ olduÄŸu tüm bedeli herhangi bir kesinti yapmaksızın derhâl iade etmesi zorunludur.
(7) Tüketicinin, sözleÅŸmenin ifası sürecinde ortaya çıkan her türlü eksiklik nedeniyle bedelin indirilmesini talep etme hakkı vardır. Paket tur düzenleyicisinin, tur baÅŸladıktan sonra önemli bir yükümlülüÄŸünü yerine getirmediÄŸi veya getiremeyeceÄŸi tespit edildiÄŸinde tüketici sözleÅŸmeden dönebilir. Bu hâllerde paket tur düzenleyicisi veya aracısının ücret talep etme hakkı sona erer. Yapılmış olan ödemelerin sözleÅŸmeden dönüldüÄŸü tarihten itibaren tüketiciye derhâl iade edilmesi zorunludur. Ancak paket tur düzenleyicisi o ana kadar ifa etmiÅŸ olduÄŸu edimler için tüketiciden hizmetten faydalandığı oranda uygun bir karşılık talep edebilir.
(8) 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları BirliÄŸi Kanununun zorunlu sigorta ile ilgili hükümleri saklı olmak üzere, paket tur düzenleyicisi sözleÅŸmenin hiç veya gereÄŸi gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicinin uÄŸradığı her türlü zarardan sorumludur. Tüketici boÅŸa harcanan tatil zamanı için de uygun bir tazminat talep edebilir.
(9) Ticari veya mesleki faaliyetleri çerçevesinde paket tur hizmetinden faydalanan kiÅŸiler de tüketici olarak kabul edilir.
(10) Ön bilgilendirme, sözleÅŸmenin içeriÄŸi, paket turun devri, sözleÅŸmede deÄŸiÅŸiklik yapılmasının koÅŸulları ve bu hâllerde tüketicinin hakları, paket turun iptal edilmesinin sonuçları, paket tur düzenleyicisinin ve aracısının sorumlulukları, tüketicinin hangi hâllerde tazminat talep edebileceÄŸi, sözleÅŸmeden dönme ve sonuçları ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
Abonelik sözleÅŸmeleri
MADDE 52 – (1) Abonelik sözleÅŸmesi, tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini saÄŸlayan sözleÅŸmelerdir.
(2) Yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleÅŸmelerin bir nüshasının kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur.
(3) Belirli süreli abonelik sözleÅŸmelerine sözleÅŸmenin belirlenen süre kadar uzayacağına iliÅŸkin hükümler konulamaz; ancak abonelik sözleÅŸmesinin kurulmasından sonra, sözleÅŸmenin sona ereceÄŸi tarihe kadar tüketicinin talepte bulunması veya onay vermesi hâlinde abonelik sözleÅŸmesi uzatılabilir.
(4) Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleÅŸmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai ÅŸart ödemeksizin istediÄŸi zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleÅŸmesinde satıcı veya saÄŸlayıcı tarafından sözleÅŸme koÅŸullarında deÄŸiÅŸiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleÅŸmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya saÄŸlayıcıya yöneltilmiÅŸ olması yeterlidir. Satıcı veya saÄŸlayıcı, abonelik sözleÅŸmesinin feshi için sözleÅŸmenin tesis edilmesini saÄŸlayan yöntemden daha ağır koÅŸullar içeren bir yöntem belirleyemez.
(5) Satıcı veya saÄŸlayıcı, tüketicinin aboneliÄŸe son verme isteÄŸini yönetmelikle belirlenen süreler içinde yerine getirmekle yükümlüdür. AboneliÄŸin belirlenen süreler içinde sona erdirilmediÄŸi durumlarda, bu sürelerin bitiminden itibaren mal veya hizmetten yararlanılmış olsa dahi, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez. Satıcı veya saÄŸlayıcı, fesih bildiriminin hüküm ifade etmesinden itibaren on beÅŸ gün içinde tüketici tarafından ödenmiÅŸ olan ücretin geri kalan kısmını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlüdür.
(6) Satıcı veya saÄŸlayıcı, abonelik sözleÅŸmesinin feshedilmesi ile ilgili bildirim ve taleplere iliÅŸkin iÅŸlemleri yerine getirmek üzere gerekli tedbirleri almak ve gerektiÄŸinde uygun bir sistem kurup bu sistemi kesintisiz olarak açık tutmakla yükümlüdür.
(7) SözleÅŸmenin zorunlu içeriÄŸi, tüketici ile satıcı ve saÄŸlayıcının hak ve yükümlülükleri ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Süreli yayın kuruluÅŸlarınca düzenlenen promosyon uygulamaları
MADDE 53 – (1) Süreli yayın kuruluÅŸlarınca düzenlenen ve her ne amaç ve ÅŸekilde olursa olsun, bilet, kupon, iÅŸtirak numarası, oyun, çekiliÅŸ ve benzeri yollarla süreli yayın dışında ikinci bir mal veya hizmetin verilmesinin taahhüt edildiÄŸi veya verildiÄŸi promosyon uygulamalarında, yönetmelikle belirlenen süreli yayıncılık amaçlarına uygun kültürel mal veya hizmetler dışında baÅŸka bir mal veya hizmet verilemez.
(2) Süreli yayının birden fazla sayıda satın alınmasını gerektiren ve belirli bir zamana yayılan promosyon uygulamalarının süresi; günlük süreli yayınlarda yetmiÅŸ beÅŸ günü, haftalık süreli yayınlarda on sekiz haftayı, daha uzun süreli yayınlarda ise on iki ayı geçemez.
(3) Süreli yayın kuruluÅŸu, promosyon uygulamasına ait reklamlarda uygulamaya konu olan mal veya hizmetin Türkiye genelinde teslim ve ifa tarihlerine iliÅŸkin programını ilan etmek ve bu mal veya hizmetin teslim ve ifasını, promosyon uygulamasının bitiminden itibaren kırk beÅŸ gün içinde yerine getirmek zorundadır.
(4) Promosyon uygulaması süresince, süreli yayının satış fiyatı, ikinci ürün olarak verilmesi taahhüt edilen mal veya hizmetin yol açtığı maliyet artışı nedeniyle artırılamaz. Promosyon uygulamasına konu olan mal veya hizmet bedelinin tamamının veya bir bölümünün tüketici tarafından karşılanması istenemez.
(5) Promosyon uygulamasına konu olan mal veya hizmet taahhüdü ve dağıtımı bölünerek yapılamaz ve bu mal veya hizmetin ayrılmaz ya da tamamlayıcı parçaları da ayrı bir promosyon konusu hâline getirilemez. Bu Kanunun uygulanmasında ikinci ürün olarak verilmesi taahhüt edilen her bir mal veya hizmete iliÅŸkin iÅŸlemler bağımsız bir promosyon uygulaması olarak kabul edilir. .
(6) Süreli yayın kuruluÅŸları tarafından düzenlenmeyen ancak süreli yayınla doÄŸrudan veya dolaylı iliÅŸkilendirilen promosyon uygulamaları da bu madde hükümlerine tabidir.
(7) Promosyon uygulamalarına iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
BEŞİNCİ KISIM
Tüketicinin Bilgilendirilmesi ve Menfaatlerinin Korunması
Fiyat etiketi .
MADDE 54 – (1) Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir ÅŸekilde tüketicinin ödeyeceÄŸi tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hâllerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek ÅŸekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde hükmüne göre düzenlenerek asılır.
(2) Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.
(3) İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düÅŸük fiyatla satışa sunulduÄŸunun ispatı satıcı veya saÄŸlayıcıya aittir.
(4) Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine iliÅŸkin iÅŸleri yürütmekle görevlidirler.
(5) Etiket, tarife ve fiyat listeleri, indirimli satışlara iliÅŸkin süre ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Tanıtma ve kullanma kılavuzu
MADDE 55 – (1) Tüketicinin kullanımına sunulan malların tanıtım, kullanım, kurulum, bakım ve basit onarımına iliÅŸkin Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla, gerektiÄŸinde uluslararası sembol ve iÅŸaretleri kapsayan etiketle satışa sunulması zorunludur.
(2) Malın güvenli kullanımına iliÅŸkin hususların malın üzerinde yer alması hâlinde yazılı ve sesli ifadelerin Türkçe olması zorunludur.
(3) Malların ilgili teknik düzenlemesi uyarınca kiÅŸinin saÄŸlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malın güvenli kullanılabilmesi için malın üzerine veya tanıtma ve kullanma kılavuzuna bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarılar açıkça görülecek ve okunacak ÅŸekilde konulur veya yazılır.
(4) Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzlarının hazırlanması sorumluluÄŸu üretici ve ithalatçıya; tüketiciye verilmesi ve teslim edildiÄŸinin ispat sorumluluÄŸu ise satıcıya aittir.
(5) Hangi malların tanıtma ve kullanma kılavuzu ve etiket ile satılmak zorunda olduÄŸu ve bunlarda bulunması gereken asgari unsurlar ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Garanti belgesi
MADDE 56 – (1) Üretici ve ithalatçılar, tüketiciye yönelik üretilen veya ithal edilen mallar için içeriÄŸi yönetmelikle belirlenen bir garanti belgesi düzenlemek zorundadır. Bu belgenin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluÄŸu satıcıya aittir.
(2) Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren baÅŸlamak üzere asgari iki yıldır. Ancak, özelliÄŸi nedeniyle bazı malların garanti ÅŸartları Bakanlıkça baÅŸka bir ölçü birimi ile belirlenebilir.
(3) Tüketici bu Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen seçimlik haklarından onarım hakkını kullanmışsa, malın garanti süresi içinde tekrar arızalanması veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hâllerinde 11 inci maddede yer alan diÄŸer seçimlik haklarını kullanabilir. Satıcı tüketicinin talebini reddedemez. Bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.
(4) Hangi malların garanti belgesi ile satılmak zorunda olduÄŸu ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
İhtiyari garanti
MADDE 57 – (1) İhtiyari garanti, tüketicinin yasal hakları saklı kalmak kaydıyla mal veya hizmetle ilgili; deÄŸiÅŸim, onarım, bakım, bedel iadesi ve benzeri hususlarda satıcı, saÄŸlayıcı, üretici veya ithalatçı tarafından verilen ilave taahhüdü ifade eder.
(2) İhtiyari garanti taahhüdü süresince, taahhüt edilen hakların kullanılması nedeniyle tüketiciden masraf talep edilemez.
(3) Taahhütte bulunan, taahhüdünün yanı sıra ilgili reklam ve ilanlarında yer alan ifadelerle de baÄŸlıdır. Bu taahhütte, tüketicinin yasal haklarının saklı olduÄŸu, garantiden faydalanma koÅŸulları, süresi, garanti verenin adı ile iletiÅŸim bilgileri yer almak zorundadır.
(4) İhtiyari garanti taahhüdünün tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile verilmesi zorunludur.
(5) İhtiyari garanti taahhüdü, bu maddede öngörülen özellikleri taşımasa bile taahhütte bulunanı baÄŸlar.
Satış sonrası hizmetler
MADDE 58 – (1) Üretici veya ithalatçılar, ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için Bakanlıkça belirlenen kullanım ömrü süresince, satış sonrası bakım ve onarım hizmetlerini saÄŸlamak zorundadır.
(2) Üretici veya ithalatçılar, yönetmelikle belirlenen mallar için Bakanlıkça onaylı satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi almak zorundadır.
(3) Bir malın yetkili servis istasyonlarındaki tamir süresi, yönetmelikle belirlenen azami süreyi geçemez.
(4) Üretici veya ithalatçılar, yetkili servis istasyonlarını kendileri kurabileceÄŸi gibi servis istasyonlarının verdiÄŸi hizmetlerden sorumlu olmak ÅŸartıyla kurulu bulunan servis istasyonlarından veya servis organizasyonlarından da faydalanabilir.
(5) Herhangi bir üretici veya ithalatçıya baÄŸlı olmaksızın faaliyette bulunan servis istasyonları da verdikleri hizmetten dolayı tüketiciye karşı sorumludur.
(6) İthalatçının herhangi bir ÅŸekilde ticari faaliyetinin sona ermesi hâlinde bakım ve onarım hizmetlerinin sunulmasından garanti süresi boyunca satıcı, üretici ve yeni ithalatçı müteselsilen sorumludur. Garanti süresi geçtikten sonra ise kullanım ömrü süresince bakım ve onarım hizmetlerini üretici veya yeni ithalatçı sunmak zorundadır.
(7) Servis istasyonlarının kuruluÅŸu, iÅŸleyiÅŸi, sayısı, özellikleri ile diÄŸer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Tüketicinin bilinçlendirilmesi
MADDE 59 – (1) Tüketicinin bilinçlendirilmesi konusunda örgün ve yaygın eÄŸitim kurumlarının ders programlarına, Bakanlığın görüÅŸü alınarak Millî EÄŸitim Bakanlığınca gerekli ilaveler yapılır.
(2) Ülke genelinde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluÅŸları 08.00-22.00 saatleri arasında, ayda on beÅŸ dakikadan az olmamak üzere tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla yayınlar yapmak zorundadır. Yapılan yayınların tarih, saat, süre ve içerik bilgileri liste hâlinde her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna bildirilir. Bu saatler dışında yapılan yayınlar, aylık on beÅŸ dakikalık süreye dâhil edilmez. Bu süreler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından denetlenir ve sonuçları Bakanlığa bildirilir.
Tüketici ödülleri
MADDE 60 – (1) Tüketici ödülleri, tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi amaçlarına yönelik olarak verilen ödüllerdir.
(2) Tüketici ödülü ve benzeri isimler altında verilen ödüllerin herhangi bir menfaat temin edilmeksizin verilmesi ve bu ödüllerin önceden ilan edilen objektif kriterlere dayanması esastır.
(3) Tüketici ödülü verilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
ALTINCI KISIM
Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar
Ticari reklam
MADDE 61 – (1) Ticari reklam, ticaret, iÅŸ, zanaat veya bir meslekle baÄŸlantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını saÄŸlamak, hedef kitleyi oluÅŸturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, iÅŸitsel ve benzeri yollarla gerçekleÅŸtirilen pazarlama iletiÅŸimi niteliÄŸindeki duyurulardır.
(2) Ticari reklamların Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kiÅŸilik haklarına uygun, doÄŸru ve dürüst olmaları esastır.
(3) Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliÄŸini tehlikeye düÅŸürücü, ÅŸiddet hareketlerini ve suç iÅŸlemeyi özendirici, kamu saÄŸlığını bozucu, hastaları, yaÅŸlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamaz.
(4) Reklam olduÄŸu açıkça belirtilmeksizin yazı, haber, yayın ve programlarda, mal veya hizmetlere iliÅŸkin isim, marka, logo veya diÄŸer ayırt edici ÅŸekil veya ifadelerle ticari unvan veya iÅŸletme adlarının reklam yapmak amacıyla yer alması ve tanıtıcı mahiyette sunulması örtülü reklam olarak kabul edilir. Her türlü iletiÅŸim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaktır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(5) Aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal veya hizmetlerin karşılaÅŸtırmalı reklamı yapılabilir.
(6) Reklam verenler ticari reklamlarında yer alan iddiaların doÄŸruluÄŸunu ispatla yükümlüdür.
(7) Reklam verenler, reklam ajansları ve mecra kuruluÅŸları bu madde hükümlerine uymakla yükümlüdür.
(8) Ticari reklamlara iliÅŸkin getirilecek sınırlamalar ile bu reklamlarda uyulması gereken usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Haksız ticari uygulamalar
MADDE 62 – (1) Bir ticari uygulamanın; mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaÅŸtığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiÄŸi grubun ortalama üyesinin mal veya hizmete iliÅŸkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya önemli ölçüde bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduÄŸu kabul edilir. Özellikle aldatıcı veya saldırgan nitelikte olan uygulamalar ile yönetmelik ekinde yer alan uygulamalar haksız ticari uygulama olarak kabul edilir. Tüketiciye yönelik haksız ticari uygulamalar yasaktır.
(2) Ticari uygulamanın haksız olduÄŸunun iddia edilmesi hâlinde, ticari uygulamada bulunan, bu uygulamasının haksız ticari uygulama olmadığını ispatla yükümlüdür.
(3) Haksız ticari uygulamanın reklam yoluyla gerçekleÅŸtirildiÄŸi hâllerde bu Kanunun 61 inci maddesi hükümleri uygulanır.
(4) Haksız ticari uygulamaların tespit edilmesine ve bunların denetlenmesine iliÅŸkin usul ve esaslar ile her hâlükârda haksız ticari uygulama olarak kabul edilecek uygulamalar yönetmelikle belirlenir.
Reklam Kurulu
MADDE 63 – (1) Ticari reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirleme ve haksız ticari uygulamalara karşı tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeleri yapma, bu hususlar çerçevesinde inceleme ve gerektiÄŸinde denetim yapma, inceleme ve denetim sonucuna göre durdurma veya aynı yöntemle düzeltme veya idari para cezası veya gerekli görülen hâllerde de üç aya kadar tedbiren durdurma cezası verme hususlarında görevli bir Reklam Kurulu oluÅŸturulur. Kurul tedbiren durdurma kararı verme yetkisini Reklam Kurulu BaÅŸkanına devredebilir. Kurulun kararları Bakanlıkça uygulanır.
(2) BaÅŸkanlığı, Bakanın görevlendireceÄŸi ilgili Genel Müdür tarafından yürütülen Reklam Kurulu;
a) Bakanlığın ilgili Genel Müdür yardımcıları arasından görevlendireceÄŸi bir üye,
b) Adalet Bakanlığının, bu Bakanlıkta idari görevlerde çalışan hâkim veya savcılar arasından görevlendireceÄŸi bir üye,
c) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görevlendireceÄŸi bir üye,
ç) SaÄŸlık Bakanlığının görevlendireceÄŸi bir üye,
d) Kültür ve Turizm Bakanlığının görevlendireceÄŸi bir üye,
e) Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görevlendireceÄŸi bir üye,
f) Türk Standartları Enstitüsünden bir üye,
g) Ankara, İstanbul ve İzmir büyükÅŸehir belediyelerinin kendi aralarından seçeceÄŸi bir üye,
ÄŸ) YükseköÄŸretim Kurulunun, reklamcılık, iletiÅŸim veya ticaret hukuku alanında uzman öÄŸretim üyeleri arasından görevlendireceÄŸi bir üye,
h) Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinin, Türkiye Medya ve İletiÅŸim Meclisi üyeleri arasından görevlendireceÄŸi bir üye,
ı) Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonunun görevlendireceÄŸi bir üye,
i) Tüketici Konseyinin Konseye katılan tüketici örgütü temsilcileri arasından seçeceÄŸi bir üye,
j) Reklam verenler derneklerinin veya varsa üst kuruluÅŸlarının seçeceÄŸi bir üye,
k) Reklamcılar derneklerinin veya varsa üst kuruluÅŸlarının seçeceÄŸi bir üye,
l) Türk Eczacıları BirliÄŸinin görevlendireceÄŸi eczacı bir üye,
m) Türk DiÅŸ Hekimleri BirliÄŸinin görevlendireceÄŸi diÅŸ hekimi bir üye,
n) Türk Tabipleri BirliÄŸi Merkez Konseyinin görevlendireceÄŸi doktor bir üye,
o) Türkiye Barolar BirliÄŸinin görevlendireceÄŸi avukat bir üye,
olmak üzere baÅŸkan dâhil on dokuz üyeden oluÅŸur.
(3) Kurul üyelerinin görev süreleri üç yıldır. Süresi bitenler yeniden görevlendirilebilir veya seçilebilir. Üyelikler herhangi bir sebeple boÅŸaldığı takdirde boÅŸalan üyeliklere ikinci fıkra esasları dâhilinde bir ay içinde görevlendirme veya seçim yapılır. Süresi dolan üyenin görevi, yeni üye görevine baÅŸlayıncaya kadar devam eder.
(4) Kurul ayda en az bir defa veya ihtiyaç duyulduÄŸu her zaman BaÅŸkanın çaÄŸrısı üzerine toplanır.
(5) Kurul, BaÅŸkan dâhil en az on bir üyenin hazır bulunması ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoÄŸunluÄŸu ile karar verir. Oyların eÅŸit olması hâlinde BaÅŸkanın oy kullandığı taraf çoÄŸunluÄŸu saÄŸlar.
(6) Bakanlıkça, Kurulun karar vermesine yardımcı olmak üzere sektörel alanlarda ihtisas komisyonları kurulur. Komisyonlar, baÅŸkan dâhil en az üç en fazla beÅŸ kiÅŸiden oluÅŸur.
(7) Kurul BaÅŸkan ve üyeleri ile ihtisas komisyonu baÅŸkan ve üyelerine ödenecek huzur hakkı ve huzur ücreti ile buna iliÅŸkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸü alınarak Bakanlıkça belirlenir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(8) Kurul, incelemesini ilgili belgelerin yer aldığı dosya üzerinden yapar. Kurulun sekretarya hizmetleri Genel Müdürlük tarafından yerine getirilir.
(9) Kurul, gerekli gördüÄŸü takdirde özel uzmanlık gerektiren hususlarla ilgili olarak ihtisas sahibi üniversiteler, özel hukuk tüzel kiÅŸileri ile gerçek kiÅŸilerin görüÅŸlerine baÅŸvurabilir.
(10) Kurul kararları, tüketicilerin bilgilendirilmesi, aydınlatılması ve ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla Bakanlıkça açıklanır .
(11) Reklam Kurulunun ve ihtisas komisyonlarının kuruluÅŸu, görevleri, çalışma usul ve esasları ile sekretarya hizmetleri ve diÄŸer hususlar yönetmelikle belirlenir.
6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 64-88 MADDELER İÇİN TIKLAYINIZ

