
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
6225 SAYILI BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6225 Kabul Tarihi: 6/4/2011
MADDE 1 −22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılıİl Özel İdaresi Kanununun 6 ncımaddesinin ikinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Bu fıkra kapsamında belirli bir projenin gerçekleÅŸtirilmesi amacıyla il özel idaresine aktarıldığıhalde, aktarıldığımali yılıtakip eden yıl sonuna kadar tahsis edildiÄŸi proje için kullanılamayacağıanlaşılan ödenekler, ilgili Bakanın onayıile bu fıkra kapsamında deÄŸerlendirilmek ve baÅŸka bir projede kullanılmak üzere aynıveya baÅŸka bir il özel idaresine veya ilgili mevzuatıçerçevesinde kullanılmak üzere Toplu Konut İdaresine aktarılabilir.”
MADDE 2 −4/1/1961 tarihli ve 209 sayılıSaÄŸlık Bakanlığına BaÄŸlıSaÄŸlık Kurumlarıile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun 3 üncümaddesinin birinci fıkrasına (h) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki (ı) ve (i) bentleri eklenmiÅŸtir.
“ı) Bakanlık saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarının 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılıGelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması, uzmanlık belgesi, sertifikasyon ve sınav hizmetlerini,
i) DiÄŸer hizmetleri,”
MADDE 3 −209 sayılıKanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 4 −Bu Kanuna tabi döner sermayeli iÅŸletmelerin her türlüiÅŸve iÅŸlemlerinden dolayıMaliye Hazinesi, SaÄŸlık Bakanlığı, valilikler veya ilgili kurum ve kuruluÅŸlar taraf gösterilmek suretiyle açılan veya açılacak adli ve idari davalar ile icra iÅŸlerinin vekil sıfatıyla takibi döner sermaye kadrolarında istihdam edilen avukatlar tarafından yapılır.
Döner sermayeli iÅŸletmelerin her türlüiÅŸve iÅŸlemlerinden dolayıdöner sermayeli iÅŸletmenin harcama yetkilisinin onayıolmadıkça hiçbir dava açılamaz ve hiçbir icra takibi yapılamaz. Maddi veya hukuki sebeplerle dava açılmasında ve icra takibinde fayda umulmayan iÅŸlerde harcama yetkilisi tarafından mucip sebepleri gösterilmek suretiyle verilecek mütalaa derhal SaÄŸlık Bakanlığına bildirilerek, alınacak emir ve talimata göre hareket olunur.
Harcama yetkilileri ve avukatlar müddetli iÅŸlerde hakkın düÅŸmesini önleyecek tedbirleri almakla mükelleftirler.
Tutarı120.000 Türk Lirasına kadar (120.000 Türk Lirasıdahil) bir alacak veya bu kıymetteki bir hak veya menfaat dava ve icra yoluyla takip edilmekte iken takibata devam etmekte veya takibin aleyhe neticelenmesi halinde yüksek dereceli mahkeme veya mercie müracaatta maddi veya hukuki sebeplerle bir fayda umulmazsa avukatın mucip sebepleri gösteren mütalaasıve harcama yetkilisinin teklifi üzerine takipten vazgeçme emri vermeye valiler yetkilidir. Valiler tarafından vazgeçme teklifleri reddolunduÄŸu ve harcama yetkilisince teklifte ısrar edildiÄŸi takdirde keyfiyet SaÄŸlık Bakanlığına bildirilir. Valinin tasvip etmediÄŸi dava ve icra takiplerinden vazgeçmeye SaÄŸlık Bakanlığıyetkilidir. İlçelerde miktar veya kıymeti 55.000 Türk Lirasına kadar (55.000 Türk Lirasıdahil) olan iÅŸlerde bu yetkiler harcama yetkilisinin teklifi üzerine kaymakamlar tarafından kullanılır. Kaymakamların kabul etmedikleri teklifte harcama yetkilisi ısrar ederse valinin vereceÄŸi karar kesindir.
Tutarı500.000 Türk Lirasına kadar (500.000 Türk Lirasıdahil) bir hakkın veya menfaatin terk edilmesini gerektiren ve maddi veya hukuki sebeplerle takip edilmesinde veya yüksek dereceli mahkeme ve mercilerde tetkik olunmasınıistemekte fayda umulmayan dava ve icra takiplerinden vazgeçmeye SaÄŸlık BakanlığıHukuk MüÅŸavirliÄŸinin teklifi üzerine SaÄŸlık Bakanıyetkilidir.
Döner sermaye iÅŸletmelerini ilgilendiren ve mahkemelere, hakeme veya icraya intikal etmiÅŸolan iÅŸlerin sulh yoluyla hallinde menfaat görüldüÄŸütakdirde, SaÄŸlık BakanlığıHukuk MüÅŸavirliÄŸinin teklifi üzerine 500.000 Türk Lirasına kadar (500.000 Türk Lirasıdahil) bir hakkın tanınmasıveya menfaatin terk edilmesini gerektiren anlaÅŸmalar yapmaya SaÄŸlık Bakanıyetkilidir.
Bir sözleÅŸme mevcut olsun veya olmasın henüz yargımercilerine, hakeme veya icraya intikal etmemiÅŸbulunan hukuki ihtilafların sulh yoluyla hallinde menfaat görüldüÄŸütakdirde SaÄŸlık BakanlığıHukuk MüÅŸavirinin mütalaasına istinaden 500.000 Türk Lirasına kadar (500.000 Türk Lirasıdahil) bir hakkın tanınmasıveya menfaatin terk edilmesini gerektiren anlaÅŸmalar veya mukavele tadilleri yapmaya SaÄŸlık Bakanıyetkilidir.
Konusu kalmayan veya yanlışlıkla açıldığıanlaşılan veya döner sermayeli iÅŸletmeye ait hak ve menfaati muhtevi bulunmayan davalarla icra takipleri, tutarı120.000 Türk Lirasıve daha az olduÄŸu takdirde, bu maddenin dördüncüfıkrasındaki usul dairesinde ve 120.000 Türk Lirasından fazla olduÄŸu takdirde SaÄŸlık Bakanlığınca iptal edilerek dava ve icra kayıtlarıterkin olunur.
Bu kabil iÅŸler hakkında verilen kararlara karşıyüksek dereceli mahkemeye müracaattan vazgeçilmesi de yukarıdaki hükümlere tabidir.
Bu maddede belirtilen parasal sınırlar, her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda gösterilir.
Mahkemelerce hükme baÄŸlanarak karşıtaraftan tahsil edilen vekalet ücretlerinin dağıtımıhakkında 2/2/1929 tarihli ve 1389 sayılıDevlet DavalarınıİntaçEden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekalet Hakkında Kanun hükümleri kıyas yoluyla uygulanır.
Bu maddede belirtilen dava ve icra iÅŸlerinin takibi, idarece ihtiyaçduyulmasıhalinde, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılıKamu İhale Kanununun 22 nci maddesindeki doÄŸrudan temin usulüyle hizmet satın alma yoluyla da yaptırılabilir.”
MADDE 4 −209 sayılıKanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİMADDE 5 −Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce Hazine avukatlarıtarafından takip edilen dava ve icra dosyalarıSaÄŸlık Bakanlığıve Maliye Bakanlığıtarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren bir yıl içerisinde döner sermayeli iÅŸletmelere devredilir.
Dosya devirleri gerçekleÅŸtirilinceye kadar bu iÅŸlere iliÅŸkin olarak Hazine avukatlarıtarafından yapılan iÅŸlemler döner sermayeli iÅŸletmeler adına yapılmışsayılır.”
MADDE 5 −209 sayılıKanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİMADDE 6 −Vakıf üniversiteleri hariçolmak üzere üniversiteler ile SaÄŸlık Bakanlığıve diÄŸer kamu idarelerine baÄŸlısaÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında vefat eden ve tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanmayanlardan, hizmet bedelini ödemekle yükümlüolduÄŸu halde ödeme gücübulunmadığıtespit edilenlerin, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce tahsil edilmemiÅŸhizmet bedelleri, fer'ileri ile birlikte terkin edilir.
SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlısaÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarınca; saÄŸlık hizmeti verildiÄŸi dönemde herhangi bir nedenle ilgili mevzuatıkapsamında sosyal güvenlik saÄŸlık yardımından yararlanamayan gerçek kiÅŸilere sunulan saÄŸlık hizmet bedellerinden 31/12/2010 tarihine kadar tahsil edilememiÅŸalacak tutarlarının % 50’sinin bu Kanunun yayımıtarihinden itibaren bir yıl içinde ilgililerce defaten veya taksitle ödenmesi halinde, geri kalan kısmıfer’ileriyle birlikte terkin edilir. Åžu kadar ki, alacak tutarı250 Türk Lirasıve altında ise resen terkin edilir; alacak tutarının yarısının 250 Türk Lirasının altında olmasıhalinde 250 Türk Lirasıterkin edilerek bakiye kısım tahsil edilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından tedavi edilmek üzere SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlıhastanelere gönderilen hastaların tedavi bedellerinden 31/12/2010 tarihine kadar ödenmemiÅŸolanlar terkin edilir.
Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin esas ve usuller Maliye Bakanlığınca belirlenir.”
MADDE 6 −25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılıKatma DeÄŸer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin (4) numaralıfıkrasının (d) bendinde yer alan “kiralanmasıiÅŸlemleri”ibaresi “kiralanmasıiÅŸlemleri ile SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlıhastane, klinik, dispanser, sanatoryum gibi kurum ve kuruluÅŸların yapacağıGelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanmasıiÅŸlemleri”ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 7 −13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılıKurumlar Vergisi Kanununun 4 üncümaddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin parantez içinde yer alan “mal ve hizmet satışları”ibaresi “mal ve hizmet satışlarıile SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlıhastane, klinik, dispanser, sanatoryum gibi kurum ve kuruluÅŸların yapacağıGelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanmasıiÅŸlemleri”ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 8 −7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılıSaÄŸlık Hizmetleri Temel Kanununa aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 10 −Herhangi bir tedavi yöntemi veya araçlarının veyahut ruhsat veya izin alınmışolsa dahi ilaçve terkipleri, geleneksel bitkisel tıbbi ürünler ile tıbbi cihazların bilimsel araÅŸtırma amacıyla insanlar üzerinde kullanılabilmesi için, SaÄŸlık Bakanlığından izin alınmasının yanında;
a) AraÅŸtırmanın, öncelikle insan dışıdeney ortamında veya yeterli sayıda hayvan üzerinde yapılmışolması,
b) İnsan dışıdeney ortamında veya hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda ulaşılan bilimsel verilerin, varılmak istenen hedefe ulaÅŸmak açısından bunların insan üzerinde de yapılmasınıgerekli kılması,
c) AraÅŸtırmanın, insan saÄŸlığıüzerinde öngörülebilir zararlıve kalıcıbir etki bırakmaması,
ç) AraÅŸtırma sırasında kiÅŸiye insan onuruyla baÄŸdaÅŸmayacak ölçüde acıverici yöntemlerin uygulanmaması,
d) AraÅŸtırmayla varılmak istenen amacın, bunun kiÅŸiye yüklediÄŸi külfete ve kiÅŸinin saÄŸlığıüzerindeki tehlikeye göre daha ağır basması,
e) Üzerinde araÅŸtırma yapılacak ilgilinin, araÅŸtırmanın mahiyet ve sonuçlarıhakkında yeterli bilgilendirmeye dayalıolarak yazılırızasının olmasıve bu rızanın herhangi bir menfaat teminine baÄŸlıbulunmaması,
f) Yapılacak araÅŸtırmayıilgili etik kurulun uygun görmesi,
şarttır.
Belirtilen araÅŸtırmalar, üzerinde araÅŸtırma yapılacak kimselerin emniyetini saÄŸlamaya ve araÅŸtırmanın saÄŸlıklıbir ÅŸekilde yürütülebilmesine, takibine ve gereÄŸinde acil müdahale yapılabilmesine elveriÅŸli ve araÅŸtırmanın vasfına uygun personel, teçhizat ve laboratuvar imkânlarına sahip olan üniversite saÄŸlık uygulama ve araÅŸtırma merkezleri, üniversitelere baÄŸlıonaylanmışaraÅŸtırma-geliÅŸtirme merkezleri, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi ve SaÄŸlık BakanlığıeÄŸitim ve araÅŸtırma hastaneleri tarafından yapılabilir.
Bu araÅŸtırmalarda, bireyin haklarıve saÄŸlığının korunmasıherÅŸeyin üstünde tutulur.
Üzerinde araÅŸtırma yapılacak veya yapılan gönüllü, muvafakatini araÅŸtırmanın her aÅŸamasında ve hiçbir ÅŸarta baÄŸlıolmaksızın geri alabilir.
Sigorta teminatıdışında, gönüllülerin araÅŸtırmaya iÅŸtiraki veya devamının saÄŸlanmasıiçin gönüllüye herhangi bir ikna edici teÅŸvik veya malîteklifte bulunulamaz. Ancak, gönüllülerin araÅŸtırmaya iÅŸtiraki ile ortaya çıkacak masraflar ile saÄŸlıklıgönüllülerin çalışma günükaybından doÄŸan gelir azalmasıaraÅŸtırma bütçesinde belirtilir ve bu bütçeden karşılanır.
AraÅŸtırma sonucunda elde edilecek bilgilerin yayımlanmasıdurumunda gönüllünün kimlik bilgileri açıklanamaz.
SaÄŸlık Bakanlığı, araÅŸtırmanın yürütülmesi sırasında araÅŸtırmaya izin verilirken mevcut ÅŸartlardan birinin ortadan kalktığınıtespit ederse klinik araÅŸtırmayıderhal durdurur. Bu ÅŸartların belirlenen süre içerisinde yerine getirilmemesi veya yerine getirilmesinin mümkün olmadığının anlaşılmasıveyahut gönüllüsaÄŸlığının tehlikeye girmesi hallerinde doÄŸrudan araÅŸtırma sonlandırılır.
SaÄŸlık Bakanlığınca, insanlar üzerinde gerçekleÅŸtirilecek klinik araÅŸtırmalara katılacak gönüllülerin hakları, saÄŸlık güvenliÄŸi ve esenliÄŸinin korunmasınısaÄŸlamak ve klinik araÅŸtırmalarıetik yönden deÄŸerlendirmek amacıyla etik kurullar; klinik araÅŸtırmalarla ilgili konularda Bakanlığa görüÅŸbildirmek üzere Klinik AraÅŸtırmalar Danışma Kurulu teÅŸkil olunur.
Etik kurullar, en az biri saÄŸlık mesleÄŸi mensubu olmayan kiÅŸi ve biri de hukukçu olmak kaydıyla ve üyelerinin çoÄŸunluÄŸu doktora veya tıpta uzmanlık seviyesinde eÄŸitimli saÄŸlık mesleÄŸi mensubu olacak ÅŸekilde, en az yedi ve en çok onbeÅŸüyeden oluÅŸturulur. Etik kurul üyelerinin görev süresi iki yıldır. Mazeretsiz olarak üst üste üçtoplantıya veya aralıklıolarak beÅŸtoplantıya katılmayan üyelerin üyeliÄŸi düÅŸer.
Klinik AraÅŸtırmalar Danışma Kurulu ise; SaÄŸlık BakanlığıMüsteÅŸarıveya uygun göreceÄŸi bir MüsteÅŸar yardımcısının baÅŸkanlığında tıbbın cerrahi, dahili ve temel bilimlerinden Bakanlıkça seçilen uzmanlığınıalmışveya doktorasınıyapmışüçer kiÅŸi, birer klinik psikolog ve ilahiyatçıile Bakanlık 1. Hukuk MüÅŸaviri veya görevlendireceÄŸi bir hukuk müÅŸavirinden oluÅŸur. Kurul ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir baÅŸkan vekili seçer. İhtiyaçduyulmasıhalinde Kurul ilgili uzmanlardan görüÅŸalabilir veya Kurula davet ederek dinleyebilir. Seçilen üyelerin görev süresi iki yıl olup, görev süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir. Mazeretsiz olarak üst üste üçtoplantıya veya aralıklıolarak beÅŸtoplantıya katılmayan üyelerin üyeliÄŸi düÅŸer.
Etik kurullar ve Klinik AraÅŸtırmalar Danışma Kurulu, üye tam sayısının üçte iki çoÄŸunluÄŸu ile toplanır ve üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu ile karar alır.
İnsanlar üzerinde bilimsel araÅŸtırma yapılmasına dair usul ve esaslar, Klinik AraÅŸtırmalar Danışma Kurulunun ve klinik araÅŸtırma alanlarına göre etik kurulların teÅŸkili, görevleri, çalışma usul ve esaslarıSaÄŸlık Bakanlığınca çıkartılacak yönetmelikle tespit olunur.”
MADDE 9 −11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılıTababet ve ÅžuabatıSan’atlarının Tarzıİcrasına Dair Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 13 −a) Klinik psikolog; psikoloji veya psikolojik danışma ve rehberlik lisans eÄŸitimi üzerine klinik ortamlarda gerekli pratik uygulamalarıiçeren klinik psikoloji yüksek lisansıveya diÄŸer lisans eÄŸitimleri üzerine psikoloji veya klinik psikoloji yüksek lisansına ilaveten klinik psikoloji doktorasıyapan saÄŸlık meslek mensubudur.
Klinik psikolog, nesnel ve yansıtmalıölçüm araçları, gözlem ve görüÅŸme teknikleri kullanarak psikolojik deÄŸerlendirme ile uluslararasıteÅŸhis ve sınıflama sistemlerinde hastalık olarak tanımlanmayan ve SaÄŸlık Bakanlığının da uygun bulduÄŸu durumlarda psikoterapi iÅŸlemleri yapar. Hastalık durumlarında ise ancak ilgili uzman tabibin teÅŸhisine ve tedavi için yönlendirmesine baÄŸlıolarak psikoterapi uygulamalarınıgerçekleÅŸtirir.
Psikoloji lisans eÄŸitimi üzerine ilgili mevzuatına göre SaÄŸlık Bakanlığınca uygun görülen psikolojinin tıbbi uygulamalarıyla ilgili sertifikalıeÄŸitim almışve yeterliliÄŸini belgelemiÅŸpsikologlar sertifika alanlarındaki tıbbi uygulamalarda görev alabilirler.
Uzman tabibin teÅŸhis ve yönlendirmesiyle ya da bağımsız olarak yapılabilecek mesleki uygulamalar, bu bentteki prensipler çerçevesinde SaÄŸlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
b) Fizyoterapist; fizyoterapi alanında lisans eÄŸitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun saÄŸlık meslek mensubudur.
Fizyoterapist, hastalık durumlarıdışında, kiÅŸilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleÄŸiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalıkoruyucu ve geliÅŸtirici protokolleri belirler, planlar ve uygular. Hastalık durumlarında ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanıtabibin veya uzmanlık eÄŸitimleri sırasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon rotasyonu yapmışveya uzmanlık sonrasında ilgili dalın rotasyon süresi kadar fiziksel tıp ve rehabilitasyon eÄŸitimi almışuzman tabiplerin kendi uzmanlık alanlarıile ilgili teÅŸhisine ve tedavi için yönlendirmesine baÄŸlıolarak hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılmasıveya iyileÅŸtirilmesi amacıyla gerekli uygulamalarıyapar. Hastaların tedavisi yönünden rehabilitasyon ekibinin diÄŸer üyeleri ile iÅŸbirliÄŸi içinde çalışır ve tedavinin gidiÅŸi hakkında ilgili uzman tabibe bilgi verir.
c) Odyolog; odyoloji alanında lisans eÄŸitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diÄŸer lisans eÄŸitimleri üzerine odyoloji yüksek lisansıveya doktorasıyapan, saÄŸlıklıbireylerde iÅŸitme ve denge kontrolleri ile iÅŸitme bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabibin teÅŸhis veya tedavi için yönlendirmesine baÄŸlıolarak iÅŸitme, denge bozukluklarınıtespit eden, rehabilite eden ve bu amaçlarla kullanılan cihazlarıbelirleyen saÄŸlık meslek mensubudur.
ç) Diyetisyen; beslenme ve diyetetik alanında lisans eÄŸitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun; saÄŸlıklıbireyler için saÄŸlıklıbeslenme programlarıbelirleyen, hastalar için tabibin yönlendirmesi üzerine gerekli beslenme programlarınıdüzenleyen, toplu beslenme yerlerinde beslenme programlarıhazırlayan ve besin güvenliÄŸini saÄŸlayan saÄŸlık meslek mensubudur.
d) Dil ve konuÅŸma terapisti; dil ve konuÅŸma terapisi alanında lisans eÄŸitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diÄŸer lisans eÄŸitimleri üzerine dil ve konuÅŸma terapisi alanında yüksek lisans veya doktora yapan, bireylerin ses, konuÅŸma ve dil bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabip tarafından teÅŸhisi konulmuÅŸyutkunma, dil ve konuÅŸma bozukluklarının rehabilitasyonunu saÄŸlayan saÄŸlık meslek mensubudur.
e) Podolog; meslek yüksekokullarının podoloji programından mezun; bireylerin ayak saÄŸlığının korunmasıve bakımına yönelik hizmet veren ve ilgili uzman tabibin teÅŸhisine ve tedavi için yönlendirmesine baÄŸlıolarak hastaların ayak tedavisini yapan saÄŸlık teknikeridir.
f) SaÄŸlık fizikçisi; fizik, fizik mühendisliÄŸi veya nükleer enerji mühendisliÄŸi eÄŸitimi üzerine radyoterapi fiziÄŸi, diagnostik radyoloji fiziÄŸi veya nükleer tıp fiziÄŸi dallarının birinde yüksek lisans mezunu; ilgili uzmanının gözetiminde ve tedavi için yönlendirmesine baÄŸlıolarak; radyasyon ile yapılan teÅŸhis, görüntüleme ve tedavi sırasında ve sonrasında, gerektiÄŸinde radyo izotop maddeleri ve iyonize ışın kaynaklarının kullanımından, uygulanmasından, korunmasından ve arıtılmasından sorumlu saÄŸlık meslek mensubudur.
g) Anestezi teknisyeni/teknikeri; saÄŸlık meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının anestezi programlarından mezun; anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanıtabibin sorumluluÄŸunda ve yönlendirmesi doÄŸrultusunda anestezi iÅŸlemlerinin güvenli bir ÅŸekilde baÅŸlatılması, sürdürülmesi ve sonlandırılmasıiçin gerekenleri yapan saÄŸlık teknisyeni/teknikeridir.
ÄŸ) Tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri; meslek yüksekokullarının tıbbi laboratuvar ve patoloji laboratuvar teknikleri programlarından mezun; bireyin saÄŸlık durumu veya ölüm sebebi hakkında bilgi edinmek amacıyla tıbbi analiz öncesi hazırlıklarıyapan, laboratuvar araçve gereçlerini kullanarak numunelerin tıbbi testlerini ve kan merkezi çalışmalarınıyapan saÄŸlık teknikeridir.
Tıbbi laboratuvar teknisyeni; saÄŸlık meslek liselerinin tıbbi laboratuvar programından mezun; tıbbi analiz öncesi hazırlıklarıyapan, laboratuvar araçve gereçlerini kullanarak numunelerin tıbbi testlerini ve kan merkezi çalışmalarınıyapan saÄŸlık teknisyenidir.
h) Tıbbi görüntüleme teknisyeni/teknikeri; saÄŸlık meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının tıbbi görüntüleme programlarından mezun; tıbbi görüntüleme yöntemleri ile görüntüelde eden ve kullanıma hazır hale getiren saÄŸlık teknisyeni/teknikeridir.
ı) Ağız ve diÅŸsaÄŸlığıteknikeri; meslek yüksekokullarının ağız ve diÅŸsaÄŸlığıprogramından mezun; hasta muayenesinde diÅŸtabibine yardımcıolan, tedavi malzemelerinin hazırlanmasıve kullanıma hazır halde tutulmasınısaÄŸlayan saÄŸlık teknikeridir.
i) DiÅŸprotez teknikeri; meslek yüksekokullarının diÅŸprotez programından mezun; diÅŸtabibi tarafından alınan ölçüüzerine, çene ve yüz protezlerini, ortodontik cihazlarıyapan ve onaran saÄŸlık teknikeridir.
j) Tıbbi protez ve ortez teknisyeni/teknikeri; saÄŸlık meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının tıbbi protez ve ortez programlarından mezun; kaybedilen organların iÅŸlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek yapay organlar ile desteklenmesi, korunmasıve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanacak yardımcıcihazlarıve aletleri tasarlayan, kullanıma hazır hale getiren, onarımınıyapan ve uzman tabip denetiminde hastaya uygulayan saÄŸlık teknisyeni/teknikeridir.
k) Ameliyathane teknikeri; meslek yüksekokullarının ameliyathane hizmetleri programından mezun; ameliyathanede kullanılan alet ve malzemenin ameliyata hazır hale getirilmesine, cerrahi ekibe malzeme saÄŸlanmasıve ameliyathane ortamının ameliyatın özelliÄŸine göre uygun hale getirilmesine yönelik iÅŸve iÅŸlemleri yapan ve uygulama açısından destek veren saÄŸlık teknikeridir.
l) Adli tıp teknikeri; meslek yüksekokullarının adli tıp programından mezun; kiÅŸilerin adlîmuayenesinde, insan bedeninden örnek alınmasında, otopside ve adli raporların yazılmasında tabibe yardımcıolan saÄŸlık teknikeridir.
m) Odyometri teknikeri; meslek yüksekokullarının odyometri programından mezun; endikasyonu belirlenmiÅŸhastalara ilgili ekipmanıkullanarak gerekli testleri uygulayan saÄŸlık teknikeridir.
n) Diyaliz teknikeri; meslek yüksekokullarının diyaliz programından mezun; tabibin yönlendirmesine göre hastaya diyaliz uygulamalarınıyapan saÄŸlık teknikeridir.
o) Fizyoterapi teknikeri; meslek yüksekokullarının fizyoterapi programından mezun; fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanıveya fizyoterapist gözetiminde, fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarına yardımcıolan saÄŸlık teknikeridir.
ö) Perfüzyonist; perfüzyon alanında lisans eÄŸitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diÄŸer lisans eÄŸitimleri üzerine perfüzyon alanında yüksek lisans yapan; kalp ve/veya büyük damarlarda yapılacak müdahalelerde ilgili uzman tabipler gözetiminde kalp akciÄŸer makinesini kullanarak beden dışıkan dolaşımınıyöneten saÄŸlık meslek mensubudur.
p) Radyoterapi teknikeri; meslek yüksekokullarının radyoterapi programından mezun; tabibin hazırladığıışın tedavi programınıhastaya uygulayan saÄŸlık teknikeridir.
r) Eczane teknikeri; meslek yüksekokullarının eczane hizmetleri programından mezun; reçetedeki ilaçlarıeczacıgözetiminde hazırlayan ve eczacılık faaliyetlerine yardım eden saÄŸlık teknikeridir.
s) İşve uÄŸraşıterapisti (Ergoterapist); iÅŸve uÄŸraşıterapisi alanında lisans eÄŸitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun, saÄŸlıklıkiÅŸilerde mesleÄŸi ile ilgili ölçüm ve testleri yaparak, mesleÄŸi ile ilgili koruyucu ve geliÅŸtirici programlarıplanlayan ve uygulayan; hasta kiÅŸiler için uzman tabibin teÅŸhisine baÄŸlıolarak bireylerin günlük yaÅŸam, iÅŸve üretkenlik, boÅŸzaman aktivitelerine katılımınıartırmak, saÄŸlık durumlarınıiyileÅŸtirmek, özürlülüÄŸüönlemek ve çevreyi düzenleyerek katılımıartırmak için gerekli iÅŸve uÄŸraşıterapisi yöntemlerini uygulayan saÄŸlık meslek mensubudur.
ÅŸ) İşve uÄŸraşıteknikeri (Ergoterapi teknikeri); meslek yüksekokullarının iÅŸve uÄŸraşıterapisi bölümlerinden mezun, uzman tabibin tedavi planına baÄŸlıolarak, uzman tabip veya iÅŸve uÄŸraşıterapisti gözetiminde iÅŸve uÄŸraşıterapisi programınıuygulayan saÄŸlık teknikeridir.
t) Elektronörofizyoloji teknikeri; meslek yüksekokullarının elektronörofizyoloji bölümünden mezun, elektronörofizyolojik yöntemlerin kullanılmasında ilgili uzman tabibe yardım eden ve tabibin gözetiminde çalışan saÄŸlık teknikeridir.
u) Mamografi teknikeri; meslek yüksekokullarının mamografi teknikerliÄŸi bölümünden mezun; mamogramların kanser açısından pozitif ve negatif yönden incelemesini yaparak radyoloji uzmanının karar vermesi için deÄŸerlendirmesine hazır hale getiren, gerektiÄŸinde mamografi çekimlerini yapan saÄŸlık teknikeridir.
Tabipler ve diÅŸtabipleri dışındaki saÄŸlık meslek mensuplarıhastalıklarla ilgili doÄŸrudan teÅŸhiste bulunarak tedavi planlayamaz ve reçete yazamaz. SaÄŸlık meslek mensuplarının iÅŸve görev ayrıntılarıile saÄŸlık hizmetlerinde çalışan diÄŸer meslek mensuplarının saÄŸlık hizmetlerinde çalışma ÅŸartları, iÅŸve görev tanımları; sertifikalıeÄŸitime iliÅŸkin usûl ve esaslar SaÄŸlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Tabiplerce veya tabiplerin yönlendirmesiyle ilgili saÄŸlık meslek mensubu tarafından uygulanmak ÅŸartıyla insan saÄŸlığına yönelik geleneksel/tamamlayıcıtedavi yöntemlerinin alanları, tanımları, ÅŸartlarıve uygulama usul ve esaslarıSaÄŸlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Diplomasıveya meslek belgesi olmadan bu maddede tanımlanan meslek mensuplarının yetkisinde olan bir iÅŸi yapan veya bu unvanıtakınanlar bir yıldan üçyıla kadar hapis ve ikiyüz günden beÅŸyüz güne kadar adli para cezasıile cezalandırılır.”
MADDE 10 −1219 sayılıKanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 14 −Tıpta uzmanlık ana dallarıile eÄŸitim süreleri EK–1 sayılıçizelgede; diÅŸtabipliÄŸinde uzmanlık ana dallarıile eÄŸitim süreleri EK–2 sayılıçizelgede; tıpta uzmanlık yan dalları, baÄŸlıana dallarıve eÄŸitim süreleri de EK–3 sayılıçizelgede belirtilmiÅŸtir. Bu çizelgelerde belirtilen eÄŸitim süreleri, SaÄŸlık Bakanlığınca, Tıpta Uzmanlık Kurulunun kararıüzerine üçte bir oranına kadar arttırılabilir.
Tıpta ve diÅŸtabipliÄŸinde ana uzmanlık dalıeÄŸitimlerine, merkezi olarak yapılacak tıpta ve diÅŸtabipliÄŸinde uzmanlık sınavlarıile girilir. Yan dal uzmanlık eÄŸitimlerine ve EK-1 sayılıçizelgenin 3 üncüsütununda belirtilen uzmanların ikinci uzmanlık eÄŸitimlerine giriÅŸleri merkezi olarak yapılacak yan dal uzmanlık sınavıile olur.
Uzmanlık dallarının eÄŸitim müfredatlarıve bu müfredatlara göre uzmanlık dallarının temel uygulama alanlarıile görev ve yetkilerinin çerçevesi Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenir.”
MADDE 11 −1219 sayılıKanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİMADDE 7 −Bu maddenin yayımıtarihi itibarıyla, saÄŸlık kuruluÅŸlarında psikolojinin sertifikalıtıbbi uygulamalarında SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen sürelerde çalıştığınıve yeterli tecrübeyi kazandığınıbelgeleyen psikologlara, SaÄŸlık Bakanlığınca yapılacak sınavlarda baÅŸarılıolmak kaydıyla çalıştığıve tecrübe kazandığıtıbbi uygulamalarda görev alma yetkisi verilir. Bu yetkinin verilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenir.
Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte kalp akciÄŸer makinesini kullanarak beden dışıkan dolaşımıiÅŸlemini en az bir yıldan beri yürütmekte olup en az lise seviyesinde eÄŸitimi bulunanlardan, usul ve esaslarıSaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen eÄŸitimleri alan ve açılacak sınavlarda baÅŸarılıolanlar perfüzyonist yetkisiyle çalışabilir.
3308 sayılıMesleki EÄŸitim Kanunu çerçevesinde eczanede çalışan destek personeli eÄŸitimini tamamlamışolanlar eczane teknikeri yetkisiyle çalışabilir.
Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte ağız ve diÅŸteknikerliÄŸine iliÅŸkin iÅŸve iÅŸlemleri en az bir yıldan beri yürütmekte olup en az lise seviyesinde eÄŸitimi bulunanlardan, usul ve esaslarıSaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen eÄŸitimleri alan ve açılacak sınavlarda baÅŸarılıolanlar ağız ve diÅŸsaÄŸlığıteknikeri yetkisiyle çalışabilir.
Bu maddenin yayımıtarihi itibarıyla elde edilmiÅŸolan meslek unvanlarıve ilgili alanlarda mesleki eÄŸitimlerine baÅŸlamışolanların haklarısaklıdır. Bunların görev, yetki ve sorumluluklarıSaÄŸlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Bu Kanunun ek 13 üncümaddesinde ve bu maddede öngörülen yönetmelikler bir yıl içerisinde yürürlüÄŸe konulur. Bu yönetmelikler yürürlüÄŸe girinceye kadar, mevcut ikincil düzenlemelerin bu Kanuna aykırıolmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
Bu Kanunun ek 13 üncümaddesi ile tanımlanan saÄŸlık teknisyeni ve saÄŸlık teknikeri mesleklerinden herhangi birine ait iÅŸve iÅŸlemleri, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce ilgili mevzuatına göre gerekli eÄŸitimleri alarak yürütmekte olanların bu haklarısaklıdır.
Bu madde gereÄŸince SaÄŸlık Bakanlığınca yapılacak eÄŸitimler ve sınavlar bir yıl içerisinde yapılır ve bu süre içerisinde ilgililer çalışmalarına devam edebilir.”
MADDE 12 −1219 sayılıKanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİMADDE 8 −Bu Kanunun ek 14 üncümaddesinin yürürlüÄŸe girmesinden önce ilgili mevzuatına uygun olarak uzmanlık eÄŸitimi yapmış, eÄŸitime baÅŸlamışveya bir uzmanlık eÄŸitimi kontenjanına yerleÅŸmiÅŸolanların haklarısaklıdır.
Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi ana dalında, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce yurt içinde veya yurt dışında en az dört yılıeÄŸitim kurumlarında olmak üzere altıyıl süreyle araÅŸtırma, uygulama ve inceleme yapmışbulunanlar, yaptıklarıaraÅŸtırma, uygulama ve incelemeler ile aldıklarıeÄŸitimlere ait belgelerini ve bu alanda yurt içi ve yurt dışında yayımlanmışbilimsel yayınlarınıibraz ederek, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üçay içerisinde uzmanlık belgesi almak için SaÄŸlık Bakanlığına baÅŸvurabilir. Tıpta Uzmanlık Kurulu, baÅŸvuru süresinin bitiminden itibaren bir yıl içerisinde baÅŸvurularıdeÄŸerlendirir. Çalışmalarıyeterli görülenlerin uzmanlık belgeleri, Bakanlıkça düzenlenir ve tescil edilir.
Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce bu Kanunla diÅŸtabipliÄŸinde uzmanlık dalıolarak belirlenen alanlardan birinde doktora eÄŸitimi yapmışolanlar ile bu alanlarda doktora eÄŸitimine baÅŸlamışolanlardan eÄŸitimlerini baÅŸarıile bitirenlere uzmanlık belgesi verilir.
Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce;
a) GöÄŸüs Hastalıklarıana dalına baÄŸlıAlerji Hastalıklarıyan dalında uzmanlık eÄŸitimi yapmakta olanlar, eÄŸitimlerine İmmünoloji ve Alerji Hastalıklarıadıaltında devam ederler.
b) Deri ve Zührevi Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıklarıve Klinik Mikrobiyoloji ve GöÄŸüs Hastalıklarıana dallarına baÄŸlıAlerjik Hastalıklar, Alerjik GöÄŸüs Hastalıklarıya da Alerji Hastalıklarıadıyla uzmanlık belgesi almışolanların, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üçay içerisinde İmmünoloji ve Alerji Hastalıklarıalanında yaptıklarıaraÅŸtırma, uygulama ve incelemelere ait belgelerini ibraz ederek baÅŸvurmalarıve Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından uygun bulunmasıhalinde uzmanlık belgeleri İmmünoloji ve Alerji Hastalıklarıolarak deÄŸiÅŸtirilir.
c) Enfeksiyon Hastalıklarıadıyla uzmanlık belgesi alanların bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üçay içerisinde baÅŸvurmalarıhalinde uzmanlık belgeleri Enfeksiyon Hastalıklarıve Klinik Mikrobiyoloji olarak deÄŸiÅŸtirilir. Halen bu alanda uzmanlık eÄŸitimlerine devam edenlerin eÄŸitimlerini baÅŸarıyla bitirmeleri halinde belgeleri Enfeksiyon Hastalıklarıve Klinik Mikrobiyoloji adıyla tescil edilir.
ç) Çocuk Hematolojisi ya da Çocuk Onkolojisi adıyla uzmanlık belgesi almışolanların bu iki alanda yaptıklarıaraÅŸtırma, uygulama ve incelemelere ait belgelerini ibraz ederek, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üçay içerisinde baÅŸvurmalarıve Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından uygun bulunmasıhalinde uzmanlık belgeleri Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi olarak deÄŸiÅŸtirilir. Çocuk Hematolojisi ya da Çocuk Onkolojisi yan dallarında uzmanlık eÄŸitimi yapmakta olanlar eÄŸitimlerine Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi adıaltında devam ederler.
d) Çocuk Alerjisi ya da Çocuk İmmünolojisi adıyla uzmanlık belgesi almışolanların bu iki alanda yaptıklarıaraÅŸtırma, uygulama ve incelemelere ait belgelerini ibraz ederek, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üçay içerisinde baÅŸvurmalarıve Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından uygun bulunmasıhalinde uzmanlık belgeleri Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıklarıolarak deÄŸiÅŸtirilir. Çocuk Alerjisi ya da Çocuk İmmünolojisi yan dallarında uzmanlık eÄŸitimi yapmakta olanlar eÄŸitimlerine Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıklarıadıaltında devam ederler.
e) GeliÅŸimsel Pediatri, Cerrahi Onkoloji, YoÄŸun Bakım, İşve Meslek Hastalıkları, Çocuk Metabolizma Hastalıklarıve El Cerrahisi yan dallarında, baÄŸlıana dallarda uzman olduktan sonra o yan dal alanında yurt içinde veya yurt dışında beÅŸyıl süreyle araÅŸtırma, uygulama ve inceleme yapmışbulunanlar, yaptıklarıaraÅŸtırma, uygulama ve incelemeler ile aldıklarıeÄŸitimlere ait belgelerini ve bu alanda yurt içi ve yurt dışında yayımlanmışbilimsel yayınlarınıibraz ederek, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üçay içerisinde uzmanlık belgesi almak için SaÄŸlık Bakanlığına baÅŸvurabilir. Tıpta Uzmanlık Kurulu, baÅŸvuru süresinin bitiminden itibaren bir yıl içerisinde baÅŸvurularıdeÄŸerlendirir. Çalışmalarıyeterli görülenlerin uzmanlık belgeleri, Bakanlıkça düzenlenir ve tescil edilir.”
MADDE 13 −10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılıEleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde SözleÅŸmeli SaÄŸlık Personeli Çalıştırılmasıile BazıKanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik YapılmasıHakkında Kanunun 5 inci maddesinin sekizinci fıkrasıaÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.
“SözleÅŸmeli personel, istihdam edildiÄŸi hizmet biriminde, 657 sayılıDevlet MemurlarıKanunundaki hükümler çerçevesinde baÅŸhekim, baÅŸhekim yardımcısıve baÅŸhemÅŸire olarak görevlendirilebilir. Bu görevleri yürüttükleri sürece kendilerine bu görevlerinden dolayıbaÅŸkaca bir ücret ödenmez.”
MADDE 14 –13/12/1983 tarihli ve 181 sayılıSaÄŸlık Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 17/B maddesinin (d) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸve maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“d) SaÄŸlık Bakanlığının ihtiyaçduyduÄŸu her türlütesis, hastane, saÄŸlık eÄŸitim tesisi, saÄŸlık kampüsü, sosyal donatılar ve diÄŸer tesisleri, düzenlenecek protokol esaslarıçerçevesinde Toplu Konut İdaresi BaÅŸkanlığına veya inÅŸaat iÅŸleri ile ilgili araÅŸtırma, proje, taahhüt, finansman ve yapım iÅŸlemleri konusunda görevli ve yetkili kamu tüzelkiÅŸiliÄŸine sahip diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlara doÄŸrudan yaptırmak; bunların bedelini, SaÄŸlık Bakanlığıbütçesinin ilgili tertiplerine bu amaçla konulan ödeneklerden, döner sermaye gelirlerinden, SaÄŸlık Bakanlığına tahsisli veya Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlarıüzerindeki yapılarla birlikte devrederek ödemek.”
“SaÄŸlık Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait veya tahsisli taşınmazların kendisine tahsisini veya devrini talep edebilir veya kullanım protokolleri yapabilir. Bu protokoller ile oluÅŸan yükümlülüklerini Toplu Konut İdaresi BaÅŸkanlığına veya inÅŸaat iÅŸleri ile ilgili araÅŸtırma, proje, taahhüt, finansman ve yapım iÅŸlemleri konusunda görevli ve yetkili kamu tüzelkiÅŸiliÄŸine sahip diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlara yaptırabilir.
SaÄŸlık Bakanlığınca saÄŸlık hizmetlerinde kullanılmakta olan binalardan, Bakanlıkça oluÅŸturulacak komisyon tarafından fonksiyonellik ve/veya onarım-tadilat maliyeti açısından yapılan deÄŸerlendirme sonucunda yıkımının uygun olduÄŸuna karar verilen binalar yıkılabilir. Yıkım kararıverecek komisyonun teÅŸkili ile çalışma esas ve usulleri SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenir.”
MADDE 15 −19/3/1927 tarihli ve 992 sayılıSeriri Taharriyat ve Tahlilat Yapılan ve Masli Teamüller Aranılan Umuma Mahsus Bakteriyoloji ve Kimya LaboratuvarlarıKanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasıaÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Bu Kanuna göre laboratuvar açma yetkisine sahip olup da izinsiz laboratuvar açanın laboratuvarı, bu Kanunda yazılıusul uyarınca izin alınıncaya kadar mahallîmülkîamir tarafından kapatılır. Laboratuvar açma yetkisine sahip olmayıp da bu çeÅŸit laboratuvar açanlar veya izinle açmışolduklarılaboratuvarlarınıyetkisi olmayanlara terk edenler iki yıldan beÅŸyıla kadar hapis ve bin güne kadar adlîpara cezasıile cezalandırılır.”
MADDE 16 −10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılıKamu MalîYönetimi ve Kontrol Kanununun geçici 19 uncu maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“GEÇİCİMADDE 19 −2008-2015 yıllarıarasında, orman yangınlarıile havadan mücadele hizmetlerinde kullanılmak maksadıyla Çevre ve Orman Bakanlığıtarafından gerçek ve tüzel kiÅŸilerden her nevi hava aracıkiralanmasında, saÄŸlık hizmetlerinde kullanılmak maksadıyla SaÄŸlık Bakanlığıtarafından gerçek ve tüzel kiÅŸilerden her nevi hava ve deniz aracıkiralanmasında, ülkemizde aşıve biyolojik ürün üretimini saÄŸlayacak ileri teknoloji transferine yönelik aşıve biyolojik ürün temininde ve ileri teknoloji ürünüyüksek maliyetli tıbbi cihaz temininde bu Kanunun 28 inci maddesinde yer alan üçyıllık süre yedi yıla kadar uygulanır.”
MADDE 17 −16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılıSosyal Güvenlik Kurumu Kanununa aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 3 −Hakkında inceleme, soruÅŸturma, teftiÅŸiÅŸlemi devam edenler ile örnekleme için tespit edilen saÄŸlık hizmet sunucularıtarafından teslim edilen fatura, reçete ve eki belgeler hariçolmak üzere saÄŸlık hizmet sunucularından temin edilen hizmet bedellerini gösterir fatura, reçete ve eki belgelerden incelemesi tamamlanarak bütçeye gider kaydedilenler, ödemenin yapıldığımali yılıizleyen beÅŸinci yıldan sonra imha edilir. Bunlardan, hakkında inceleme, soruÅŸturma, teftiÅŸiÅŸlemi devam eden saÄŸlık hizmet sunucularıtarafından teslim edilen fatura, reçete ve eki belgeler ise inceleme, soruÅŸturma, teftiÅŸiÅŸlemi tamamlandıktan sonra yargısüreci söz konusu deÄŸilse imha edilir.”
MADDE 18 −5502 sayılıKanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİMADDE 9 −Hakkında inceleme, soruÅŸturma, teftiÅŸiÅŸlemi devam edenler ile örnekleme için tespit edilen saÄŸlık hizmet sunucularıtarafından teslim edilen fatura, reçete ve eki belgeler hariçolmak üzere saÄŸlık hizmet sunucularından temin edilen hizmet bedellerini gösterir fatura, reçete ve eki belgelerden, bu maddenin yürürlük tarihine kadar incelemesi tamamlanarak bütçeye gider kaydedilenler, ödemenin yapıldığımali yılıizleyen beÅŸinci yıldan sonra imha edilir. Bunlardan, hakkında inceleme, soruÅŸturma, teftiÅŸiÅŸlemi devam eden saÄŸlık hizmet sunucularıtarafından teslim edilen fatura, reçete ve eki belgeler ise inceleme, soruÅŸturma, teftiÅŸiÅŸlemi tamamlandıktan sonra yargısüreci söz konusu deÄŸilse imha edilir.”
MADDE 19 −2/7/1993 tarihli ve 485 sayılıGümrük MüsteÅŸarlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİMADDE 12 −Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren iki yıl içinde, 657 sayılıDevlet MemurlarıKanununda belirtilen genel ve özel ÅŸartlarıtaşımalarıkaydıyla, MüsteÅŸarlık tarafından belirlenecek alan veya bölümlerde ön lisans ve lisans düzeyinde eÄŸitim veren yükseköÄŸretim kurumlarıile bunlara denkliÄŸi kabul edilen yurt dışındaki yükseköÄŸretim kurumlarından mezun olup, Kurum tarafından belirlenecek alan ve puan türlerine göre Kamu Personel Seçme SınavıbaÅŸarısırasına göre tespit edilecek 2000 kiÅŸi, merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan açıktan veya naklen atamaya iliÅŸkin kadro sayısıkısıtlamalarına tabi olmaksızın, bu Kanunda öngörülen usul ve esaslara göre Kurum tarafından belirlenecek kadrolara atanırlar.
Bu amaçla, ekli (1) sayılılistede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılıGenel Kadro ve UsulüHakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılıcetvelin Gümrük MüsteÅŸarlığına iliÅŸkin bölümüne eklenmiÅŸtir.”
MADDE 20 −Ekli (2) sayılılistede yer alan kadrolar ihdas edilerek, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılıGenel Kadro ve UsulüHakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılıcetvelin SaÄŸlık Bakanlığına ait bölümüne eklenmiÅŸtir.
GEÇİCİMADDE 1 −16/8/1961 tarihli ve 351 sayılıYüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun 28 inci maddesinin mülga (ç) bendi kapsamında ve mülga 29 uncu maddesi uyarınca yapılmasıgereken ödemelerden Spor Toto TeÅŸkilat BaÅŸkanlığının Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel MüdürlüÄŸüne olan ve bu Kanunun yayımlandığıtarih itibarıyla ödenmemiÅŸbulunan asli ve fer’i tüm borçlarıterkin edilir.
Birinci fıkrada belirtilen alacaklara iliÅŸkin olarak yargımercilerinde bulunan davalardan feragat edilir ve feragat nedeniyle mahkemece yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilemez; verilmiÅŸolan kararlar üzerine ayrıca herhangi bir iÅŸlem yapılmaz.
MADDE 21 −Bu Kanun yayımıtarihinde yürürlüÄŸe girer.
MADDE 22 −Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
25/4/2011
6225 SAYILI KANUN'UN EKLERİ İÇİN LÜTFEN AÅžAÄžIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/247/6225-sayili-kanunun-ekleri