
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARÄ°HTE DOÄžAL TAÅž VE TAÅžLARIN DÄ°LÄ°
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGÄ°NLEÅžTÄ°RME
- PATLAYICI MADDE ATEÅžLEYÄ°CÄ° YETERLÄ°LÄ°K BELGESÄ°
- GENEL KÃœLTÃœR
- MADENCÄ°LÄ°K Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KAYNAKLAR VE KAYNAK LÄ°NKLERÄ°
- SERAMÄ°K
- ABD'YE Ä°HRACAT
HÄ°KAYELER TECRÃœBELER
6287 SAYILI Ä°LKÖÄžRETÄ°M VE EĞİTÄ°M KANUNU Ä°LE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN


Kanun No. 6287 | Kabul Tarihi: 30/3/2012 |
“MADDE 3- Mecburi ilköÄŸretim çağı 6-13 yaÅŸ grubundaki çocukları kapsar. Bu çaÄŸ çocuÄŸun 5 yaşını bitirdiÄŸi yılın eylül ayı sonunda baÅŸlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiÄŸi yılın öÄŸretim yılı sonunda biter.”
MADDE 2- 222 sayılı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 7- Ä°lköÄŸretim; 1 inci maddede belirtilen amacı gerçekleÅŸtirmek için kurulmuÅŸ dört yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile dört yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluÅŸan bir Milli EÄŸitim ve ÖÄŸretim Kurumudur.”
MADDE 3- 222 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Ä°lköÄŸretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve ÅŸartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.”
MADDE 4- 222 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “büyüklüÄŸüne” ibaresi “Ä°lkokullar ve ortaokullar birlikte veya ayrı oluÅŸlarına, büyüklüÄŸüne” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 5- 222 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 4- Bu Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre elde edilen gelirler, il özel idarelerince, ortaöÄŸretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diÄŸer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılır.”
MADDE 6-222 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 11- Bu maddenin yayımı tarihinde ilköÄŸretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında eÄŸitim görenler eÄŸitimlerini bu kurumlarda tamamlar.
Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar Milli EÄŸitim Bakanlığınca belirlenir; Bakanlık bu maddenin uygulanmasıyla ilgili düzenlemeleri il, ilçe ve okul bazında yapmaya yetkilidir.”
MADDE 7- 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 22- Mecburi ilköÄŸretim çağı 6-13 yaÅŸ grubundaki çocukları kapsar. Bu çaÄŸ çocuÄŸun 5 yaşını bitirdiÄŸi yılın eylül ayı sonunda baÅŸlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiÄŸi yılın öÄŸretim yılı sonunda biter.”
MADDE 8- 1739 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“MADDE 24- Ä°lköÄŸretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve ÅŸartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.”
MADDE 9- 1739 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin mülga birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.
“Ä°lköÄŸretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluÅŸur. Ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarında lise eÄŸitimini destekleyecek ÅŸekilde öÄŸrencilerin yetenek, geliÅŸim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluÅŸturulur. Ortaokul ve liselerde, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, isteÄŸe baÄŸlı seçmeli ders olarak okutulur. Bu okullarda okutulacak diÄŸer seçmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diÄŸer ortaokullar için oluÅŸturulacak program seçenekleri Bakanlıkça belirlenir.”
MADDE 10- 1739 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 26- OrtaöÄŸretim, ilköÄŸretime dayalı, dört yıllık zorunlu, örgün veya yaygın öÄŸrenim veren genel, mesleki ve teknik öÄŸretim kurumlarının tümünü kapsar. Bu okulları bitirenlere ortaöÄŸretim diploması verilir.”
MADDE 11- 1739 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 3- Zorunlu ortaöÄŸretim 2012-2013 eÄŸitim-öÄŸretim yılından itibaren uygulanmaya baÅŸlanır. Bakanlar Kurulu uygulamayı bir eÄŸitim-öÄŸretim yılı ertelemeye yetkilidir.”
MADDE 12- 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki EÄŸitim Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yüzde onundan fazla” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 13- 16/8/1997 tarihli ve 4306 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin (A) fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendinde yer alan “sekiz yıllık kesintisiz ilköÄŸretim” ibaresi “ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddede yer alan “sekiz yıllık kesintisiz” ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 14-4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı YükseköÄŸretim Kanununun 45 inci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“YükseköÄŸretime giriÅŸ ve yerleÅŸtirme:
MADDE 45- YükseköÄŸretime giriÅŸ ve yerleÅŸtirme aÅŸağıdaki ÅŸekilde yapılır:
a. YükseköÄŸretim kurumlarına giriÅŸ ve yerleÅŸtirme iÅŸlemleri imkân ve fırsat eÅŸitliÄŸini saÄŸlayacak tedbirleri almak kaydıyla, YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.
b. YükseköÄŸretim kurumlarına esasları YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenen merkezî sınavlarla girilir. YerleÅŸtirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöÄŸretim baÅŸarıları dikkate alınır. OrtaöÄŸretim bitirme baÅŸarı notları en küçüÄŸü ikiyüzelli, en büyüÄŸü beÅŸyüz olmak üzere ortaöÄŸretim baÅŸarı puanına dönüÅŸtürülür. OrtaöÄŸretim baÅŸarı puanının yüzde onikisi yerleÅŸtirme puanı hesaplanırken merkezî sınavdan alınan puana eklenir.
c. OrtaöÄŸretim kurumlarını birincilik ile bitiren adaylar için mevcut kontenjanların yanı sıra YükseköÄŸretim Kurulu kararı ile ayrı kontenjanlar belirlenebilir.
d. Mesleki ve teknik ortaöÄŸretim kurumlarından mezun olan öÄŸrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliÄŸinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik önlisans yükseköÄŸretim programlarına sınavsız olarak yerleÅŸtirilebilir. Bu öÄŸrencilerin yerleÅŸtirilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar Milli EÄŸitim Bakanlığının görüÅŸü üzerine YükseköÄŸretim Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
e. Önlisans mezunları için, iliÅŸkili lisans programlarında belirlenmiÅŸ kontenjanın yüzde onunu geçmeyecek ÅŸekilde YükseköÄŸretim Kurulu kararı ile her yıl dikey geçiÅŸ kontenjanı ayrılabilir.
f. Yabancı uyruklu öÄŸrenciler ile ortaöÄŸretimin tamamını yurt dışında tamamlayan öÄŸrencilerin yükseköÄŸretim kurumlarına kabul usul ve esasları YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenir. Uluslararası andlaÅŸmalar gereÄŸi Türkiye’deki yükseköÄŸretim kurumlarında burslu olarak öÄŸrenim görecek yabancı uyruklu öÄŸrencilerin yerleÅŸtirme iÅŸlemleri YükseköÄŸretim Kurulu tarafından yapılır.
g. YükseköÄŸretim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre, belli sanat ve spor dallarında üstün kabiliyetli olduÄŸu tespit edilen öÄŸrenciler ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumunca tespit edilen uluslararası bilimsel yarışmalarda ödül kazanan öÄŸrenciler, ilgili dallarda eÄŸitim yapmak kaydıyla yükseköÄŸretim kurumlarına yerleÅŸtirilebilir.”
MADDE 15-2547 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere, yüksek teknoloji enstitüleri ile gelirlerinin en az dörtte üçünü münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesini amaç edinmek üzere kurulan ve fiilen bu çerçevede faaliyette bulunan vakıflardan Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınanlara makbuz karşılığında yapılan bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
MADDE 16- 2547 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 61- Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibariyle bir mesleÄŸe yönelik program uygulayan ortaöÄŸretim kurumlarında öÄŸrenim görmekte olan öÄŸrenciler bakımından, bu kurumların mezunlarının YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenen aynı meslek dalında yer alan yükseköÄŸretim programlarına yerleÅŸmelerinde merkezî sınavlardan almış olduÄŸu puanlara ilave edilecek ortaöÄŸretim baÅŸarı puanı hesaplanmasında, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önceki mevzuat hükümleri uygulanır.”
MADDE 17- 2547 sayılı Kanunun ek 21 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 18-28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı YükseköÄŸretim Kurumları TeÅŸkilatı Kanununun ek 9 uncu maddesinin baÅŸlığı ile birinci fıkrasında yer alan “Zonguldak Karaelmas Üniversitesi” ibareleri “Bülent Ecevit Üniversitesi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 19- 2809 sayılı Kanunun ek 61 inci maddesinin baÅŸlığı ile birinci fıkrasında yer alan “Rize Üniversitesi” ibareleri “Recep Tayyip ErdoÄŸan Üniversitesi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 20- 2809 sayılı Kanunun ek 129 uncu maddesinin baÅŸlığı ile birinci fıkrasında yer alan “Konya Üniversitesi” ibareleri “Necmettin Erbakan Üniversitesi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 21-2809 sayılı Kanunun ek 130 uncu maddesinin baÅŸlığı ile birinci fıkrasında yer alan “Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi” ibareleri “Abdullah Gül Üniversitesi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 22- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (II) sayılı cetvelin “YükseköÄŸretim Kurulu, Üniversiteler ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri” bölümünün 53, 61, 102 ve 103 üncü sıraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“53) Bülent Ecevit Üniversitesi”
“61) Recep Tayyip ErdoÄŸan Üniversitesi”
“102) Necmettin Erbakan Üniversitesi
103) Abdullah Gül Üniversitesi”
MADDE 23- 21/12/2011 tarihli ve 6260 sayılı 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı YükseköÄŸretim Kurumları ÖÄŸretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede; Zonguldak Karaelmas, Rize, Konya ve Kayseri Abdullah Gül Üniversitelerine yapılmış olan atıflar Bülent Ecevit, Recep Tayyip ErdoÄŸan, Necmettin Erbakan ve Abdullah Gül Üniversitelerine yapılmış sayılır.
MADDE 24-4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanununa aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 13- Yurt içi üretimin ve katma deÄŸerin artırılması, teknoloji kazanımının saÄŸlanması, daha önce yurt içinde üretimi bulunmayan ürünlerin üretilebilmesi, yeni teknoloji ve ürünlere yönelik araÅŸtırma-geliÅŸtirme faaliyetlerinin sürdürülmesi ve bilgi toplumuna geçiÅŸ hedefleriyle, Millî EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı okulöncesi, ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim kademelerindeki okulların dersliklerine biliÅŸim teknolojisi donanımı, yazılımı, aÄŸ altyapısı ve internet eriÅŸim imkânının saÄŸlanması, dersler için çevrim içi ve çevrim dışı ortamlarda e-içerik temin edilmesi ve e-içerik altyapısının oluÅŸturulması, Millî EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı okullarda görev yapan öÄŸretmenlere ve örgün eÄŸitim gören öÄŸrencilere e-kitap, tablet bilgisayar ve benzeri ihtiyaçların saÄŸlanması amaçlarıyla EÄŸitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi Ä°yileÅŸtirme Hareketi (FATÄ°H) Projesi kapsamında, Millî EÄŸitim Bakanlığı ve UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı tarafından 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım iÅŸleri, ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç, bu Kanun hükümlerine tabi deÄŸildir. Bu madde uyarınca yapılacak alımlara iliÅŸkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Kamu Ä°hale Kurumunun görüÅŸü alınarak Millî EÄŸitim Bakanlığı ve UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı tarafından müÅŸtereken hazırlanacak yönetmelikle, rekabete açık olacak ÅŸekilde düzenlenir.”
MADDE 25- 5018 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 20- EÄŸitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi Ä°yileÅŸtirme Hareketi (FATÄ°H) Projesi kapsamında Millî EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı okullara internet eriÅŸim hizmetleri ve aÄŸ altyapısının saÄŸlanması için Millî EÄŸitim Bakanlığı ve UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığınca 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım iÅŸlerinde üst yöneticinin onayıyla 15 yıla kadar gelecek yıllara yaygın yüklenmelere giriÅŸilebilir.”
MADDE 26- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
MADDE 27- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
11 Nisan 2012 Tarihli ve 28261 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı
kaynak:www.tbmm.gov.tr