Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

YAPI MALZEMELERÄ° YÖNETMELİĞİ 37-61 MADDELER



YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM

Bildirim Mercii ve Onaylanmış Kuruluşlar

Bildirim

MADDE 37 – (1) Bakanlık, bu YönetmeliÄŸe göre görevlendirdiÄŸi onaylanmış kuruluÅŸları Komisyona ve Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelere bildirir.

Görevlendirmeden sorumlu mercii

MADDE 38 – (1) Bakanlık, bu YönetmeliÄŸin amacına uygun olarak; onaylanmış kuruluÅŸların deÄŸerlendirilmesi için gerekli usulün belirlenmesi ve yürütülmesinden, uygun görülen kuruluÅŸların görevlendirilmesinden, görevlendirilen kuruluÅŸların Komisyon’a bildiriminden, onaylanmış kuruluÅŸların 41 inci maddeye uygunlukları da dâhil olmak üzere denetiminden ve konuyla ilgili düzenlemelerin yapılmasından sorumludur.

Bakanlığın onaylanmış kuruluÅŸları görevlendirmede takip edeceÄŸi usul ve esaslar

MADDE 39 – (1) Bakanlığın onaylanmış kuruluÅŸ görevlendirme, gözetim ve denetimini gerçekleÅŸtirmekle sorumlu birimi bu faaliyetleri çerçevesinde aÅŸağıda belirtilen hususlara uyar.

a) Onaylanmış kuruluÅŸlar ile herhangi bir çıkar iliÅŸkisine girmez.

b) Bağımsızlık ve tarafsızlığını koruyacak ÅŸekilde yapılanır ve çalışır.

c) Performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin doÄŸrulanması ve deÄŸerlendirmesi sürecinde onaylanmış kuruluÅŸların bildirimi ile ilgili her türlü karar deÄŸerlendirme iÅŸlemini sürdüren personelin dışındaki yetkili kiÅŸilerce verilir.

ç) Onaylanmış kuruluÅŸlarca yürütülen faaliyetleri veya ticarî veya rekabete dayalı danışmanlık hizmetlerini teklif ve temin etmez.

d) Elde edilen bilginin gizliliÄŸini saÄŸlar.

e) Görevlerinin gereklerini yerine getirmek üzere bünyesinde yeterli sayıda personel bulundurur.

Bilgilendirme yükümlülüÄŸü

MADDE 40 – (1) Bakanlık, onaylanmış kuruluÅŸların deÄŸerlendirilmesi, bildirimi ve denetlenmesine iliÅŸkin ulusal yöntemleri ve bunlara iliÅŸkin yapılan her türlü deÄŸiÅŸikliÄŸi Komisyona bildirir.

Onaylanmış kuruluşlara ilişkin gerekler .

MADDE 41 – (1) Onaylanmış kuruluÅŸ, bildirim için aÅŸağıdaki gereklilikleri saÄŸlar.

a) Onaylanmış kuruluÅŸ ulusal mevzuata uygun bir ÅŸekilde kurulmak ve tüzel kiÅŸiliÄŸi haiz olmak zorundadır.

b) Onaylanmış kuruluÅŸ, uygunluk deÄŸerlendirmesi hizmeti sunacağı iÅŸletme veya deÄŸerlendireceÄŸi ürün ile herhangi bir bağı olmayan bağımsız ve üçüncü bir taraf niteliÄŸinde olur. DeÄŸerlendirmesini yaptığı yapı malzemelerinin tasarımı, imalatı, tedariki, montajı, kullanımı veya bakımında yer alan iÅŸletmeleri temsil eden sanayi, ticaret ve meslek odası, birliÄŸi veya derneÄŸi veya mesleki federasyona baÄŸlı bir kuruluÅŸ, bağımsız olduÄŸunu ve herhangi bir çıkar çatışmasının bulunmadığını kanıtlamaları kaydıyla üçüncü taraf kuruluÅŸ olarak deÄŸerlendirilebilir  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

c) Onaylanmış kuruluÅŸ ve bu kuruluÅŸun üst düzey yönetimi ve performans deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sürecinde üçüncü taraf görevlerini yerine getirmekle sorumlu personeli;

1) DeÄŸerlendirilen yapı malzemelerini tasarlayan, imal eden, satın alan, tedarik eden, monte eden, kullanan, bakım ve onarımını yapan veya sahibi olan kiÅŸilerden ve bunların yetkili temsilcilerinden olamaz. Bu durum deÄŸerlendirmesi yapılmış yapı malzemelerinin ÅŸahsi amaçla veya onaylanmış kuruluÅŸ faaliyetleri için kullanımını engellemez.

2) DeÄŸerlendirilen yapı malzemelerinin tasarımında, imalatında veya yapımında, pazarlanmasında, monte edilmesinde, kullanımında veya bakımında doÄŸrudan yer alamaz ve bu faaliyetleri yürüten tarafların temsilcisi olamaz. Onaylanmış kuruluÅŸ, bildiriminin yapıldığı faaliyetler ile ilgili karar verme bağımsızlığını ve mesleÄŸin gereklerini layığıyla yerine getirmesini olumsuz yönde etkileyebilecek hiçbir faaliyette bulunamaz ve faaliyete iÅŸtirak edemez. Bu durum özellikle müÅŸavirlik hizmetleri için geçerlidir. Onaylanmış kuruluÅŸ, ÅŸube, temsilcilik ve yüklenicilerinin yürüttüÄŸü faaliyetlerin, kendi yapmış olduÄŸu deÄŸerlendirme ve doÄŸrulama faaliyetlerinin gizliliÄŸini, objektifliÄŸini ve tarafsızlığını etkilemediÄŸini garanti eder.

ç) Onaylanmış kuruluÅŸ ve personeli, performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sürecinde görevini, gerekli teknik ve mesleki yeterliliÄŸi ile yerine getirmeli ve varmış olduÄŸu hükümler veya yürüttüÄŸü deÄŸerlendirme veya doÄŸrulama faaliyetlerini etkileyebilecek olan ve özellikle bu faaliyetlerin sonuçlarına iliÅŸkin menfaatleri olan kiÅŸilerden veya zümrelerden kaynaklı en baÅŸta malî olmak üzere her türlü baskı ve teÅŸvikten bağımsızdır.

d) Onaylanmış kuruluÅŸun, bildirim kapsamı ile ilgili olarak Ek-5’e göre görevlendirildiÄŸi performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sürecinde, bu görevleri bizzat veya sorumluluk kendisinde olmak kaydı ile, kendi adına baÅŸka bir kuruluÅŸ yürütse bile, onaylanmış kuruluÅŸ olarak tüm görevleri yerine getirme kapasitesine sahiptir. Her bir performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sistemi ve yapı malzemelerinin her tipi veya kategorisi, temel karakteristikler ve bildiriminin yapıldığı alanlardaki görevleri yürütmek için onaylanmış kuruluÅŸun;

1) Performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sürecinde görevini yerine getirmek üzere teknik bilgiye, yeterli düzeyde ve uygun kapsamda tecrübeye sahip gerekli personele,

2) Yürütülen performans deÄŸerlendirmesine iliÅŸkin yöntemleri açıklayan ve bunların ÅŸeffaflığını ve tekrar uygulanabilirliÄŸini garanti eden gerekli tarifnameye ve onaylanmış kuruluÅŸ olarak yürüttüÄŸü görevler ve diÄŸer faaliyetleri arasındaki farkı ortaya koyan uygun yöntemlere ve politikalara,

3) Taahhüt ettiÄŸi iÅŸin büyüklüÄŸü, faaliyet gösterdiÄŸi sektör, organizasyon yapısı, söz konusu ürünün karmaşıklık derecesini ve üretim sürecinin hacmini ve vasfını dikkate alan faaliyetlerin gerçekleÅŸmesi için gerekli yöntemlere,

4) Uygun biçimde bildirimi yapılmış olan faaliyetleri ile baÄŸlantılı teknik ve idarî görevleri yerine getirme olanağına ve her türlü ekipman veya hizmete eriÅŸim hakkına,

sahip olması gerekir .

e) Onaylanmış kuruluÅŸun bildiriminin yapıldığı faaliyetlerin gerçekleÅŸtirilmesinden sorumlu personelinin;

1) Onaylanmış kuruluÅŸun bildirim kapsamı dâhilinde, performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sürecindeki onaylanmış kuruluÅŸ görevlerinin tümünü kapsayan teknik ve mesleki eÄŸitimi almış,

2) YürüttüÄŸü deÄŸerlendirme ve doÄŸrulama faaliyetleri ile ilgili gerekleri karşılayan yeterli bilgiye ve bu faaliyetleri yürütmek üzere gerekli uzmanlık vasıflarına sahip,

3) Ä°lgili uyumlaÅŸtırılmış standartlar ile bu YönetmeliÄŸin ilgili hükümlerini kavrayabilecek bilgiye sahip,

4) YürüttüÄŸü deÄŸerlendirme ve doÄŸrulama faaliyetlerini gösteren sertifikaları, kayıtları ve raporları düzenleyebilecek yeterlilikte,

olması gerekir.

f) Onaylanmış kuruluÅŸ, kendisinin, üst kademe yönetiminin ve deÄŸerlendirme görevini yürüten personelinin tarafsızlığını garanti eder. Onaylanmış kuruluÅŸun üst kademe yönetiminin ve deÄŸerlendirme görevini yürüten personelinin ücretleri, gerçekleÅŸtirilen deÄŸerlendirme sayısına veya deÄŸerlendirme sonuçlarına baÄŸlı tutulamaz.

g) Onaylanmış kuruluÅŸ yürüttüÄŸü deÄŸerlendirme ve doÄŸrulama faaliyetleri kapsamında mesleki sorumluluk sigortasını yaptırır.

ÄŸ) Onaylanmış kuruluÅŸ personeli, yetkili idari merciler ile iliÅŸkili olan iÅŸler haricinde, Ek-5’e göre görevlerini yürütürken elde ettiÄŸi tüm bilgiler hakkında mesleki gizliliÄŸi saÄŸlar. Bu bilgiler ile ilgili hakları saklıdır.

h) Onaylanmış kuruluÅŸlar, ilgili standardizasyon faaliyetlerine ve onaylanmış kuruluÅŸların koordinasyonu için 51 inci madde kapsamında oluÅŸturulan grubun çalışmalarına katılır veya deÄŸerlendirme faaliyetlerini yürüten personelinin bu faaliyetlerden haberdar olmasını saÄŸlar ve onaylanmış kuruluÅŸların koordinasyonu için oluÅŸturulan grubun çalışmaları sonucunda ortaya çıkan karar ve metinleri rehber belge olarak kabul eder.

Uygunluk karinesi

MADDE 42 – (1) Avrupa BirliÄŸi Resmi Gazetesinde referans numarası yayımlanmış ilgili uyumlaÅŸtırılmış standartlarda veya bunların kısımlarında ortaya konan kriterler 41 inci maddede ortaya konan gerekleri kapsıyorsa ve onaylanmış kuruluÅŸ da bu kriterlere uygun olduÄŸunu kanıtlayabiliyorsa, bu durumda onaylanmış kuruluÅŸun 41 inci maddedeki gerekleri saÄŸladığı kabul edilir.

Onaylanmış kuruluÅŸların ÅŸube, temsilcilik ve yüklenicileri

MADDE 43 – (1) Onaylanmış kuruluÅŸ, performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sürecinde yürüttüÄŸü belirli görevleri bir yükleniciye yaptırdığı veya bir ÅŸube veya temsilciliÄŸini bu iÅŸler için kullandığı hallerde bunların 41 inci maddede belirtilen gerekleri karşıladığını garanti eder ve bu durumu Bakanlığa bildirir.

(2) Onaylanmış kuruluÅŸ, yüklenici, ÅŸube veya temsilcilikleri tarafından yürütülen görevlerin her türlü sorumluluÄŸunu üstlenmiÅŸ sayılır.

(3) Faaliyetler, ancak müÅŸteri ile mutabakata varılması halinde bir yüklenici, ÅŸube veya temsilcilik tarafından yürütülebilir.

(4) Onaylanmış kuruluÅŸ, her bir yüklenici, ÅŸube veya temsilciliÄŸinin niteliklerinin deÄŸerlendirilmesi ile ilgili belgeleri ve bahsi geçen tarafların Ek-5’e göre yürüttüÄŸü görevlere iliÅŸkin belgeleri gerektiÄŸinde Bakanlığa sunmak üzere muhafaza eder.

Onaylanmış kuruluÅŸ bünyesindeki test laboratuvarları dışındaki tesislerin kullanılması

MADDE 44 – (1) Ä°malâtçının talebi üzerine teknik, ekonomik ve lojistik açıdan geçerli sebepler de var ise, onaylanmış kuruluÅŸlar performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sistemlerinden sistem 1+, 1 ve 3 için Ek-5’te bahsedilen testleri yapmaya veya kendi denetimi altında, üretimin yapıldığı fabrikada imalâtçının laboratuvarındaki ekipmanı kullanarak veya imalâtçının muvafakati ile baÅŸka bir test laboratuvarında o laboratuvarın ekipmanını kullanarak yaptırmaya karar verebilir. Bu tür testleri yürütecek onaylanmış kuruluÅŸlar, kendi akredite test laboratuvarları dışında baÅŸka bir laboratuvarda çalışmak için ayrıca yetkilendirilir.

(2) Onaylanmış kuruluÅŸ, birinci fıkrada belirtilen testler yapılmadan önce, test metotlarına iliÅŸkin gereklerin karşılandığını teyit eder. Aynı zamanda test ekipmanının gerekli kalibrasyon sistemine sahip olmasından, ölçümlerin izlenebilirliÄŸinin temin edilmesinden ve test sonuçlarının doÄŸru ve güvenilir olmasından da sorumludur.

Bildirim baÅŸvurusu

MADDE 45 – (1) Performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sürecini yürütmek üzere onaylanmış kuruluÅŸ olarak görevlendirilmek isteyen Türkiye’deki yerleÅŸik kuruluÅŸ, bildirim için Bakanlığa baÅŸvuruda bulunur.

(2) BaÅŸvuruyla birlikte kuruluÅŸun 41 inci maddede ortaya konulan gerekleri karşıladığını gösteren belgeler, yürütülen faaliyetlerin tanımı, kuruluÅŸun yetkili olmayı talep ettiÄŸi deÄŸerlendirme ve doÄŸrulama yöntemleri ve 16/12/2011 tarihli ve 2011/2621 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüÄŸe konulan Uygunluk DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları ve Onaylanmış KuruluÅŸlar YönetmeliÄŸinin 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası çerçevesinde düzenlenen akreditasyon belgesi veya bunun yerine geçerli gerekçelerin varlığı hâlinde, YönetmeliÄŸin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen kanıt ve belgeler Bakanlığa teslim edilir.

Bildirim usulü ve onaylanmış kuruluÅŸ kimlik numarası

MADDE 46 – (1) Bakanlık, sadece 41 inci maddede sayılan vasıfları haiz kuruluÅŸların bildirimini Komisyona yapar.

(2) Bildirim, yürütülecek faaliyetlerin her türlü detayını, ilgili uyumlaÅŸtırılmış teknik ÅŸartname referansını ve Ek-5’te ortaya konan sistem ile ilgili olarak kuruluÅŸun yetkili olduÄŸu temel karakteristikleri ihtiva eder. Ancak, Ek-5’in 3 üncü maddesinde belirtilen durumlarda, uyumlaÅŸtırılmış teknik ÅŸartname referansına gerek yoktur.

(3) KuruluÅŸ, bildiriminin yapılması ve bildirim tarihi itibarıyla 2 hafta içinde Komisyon veya Avrupa BirliÄŸine üye ülkelerden itiraz gelmemesi durumunda Komisyon tarafından kimlik numarasının verilmesini müteakip, Bakanlıkça görevlendirildiklerine dair bir tebliÄŸin yayımlanması üzerine faaliyetlerine baÅŸlayabilir. Sadece bu kuruluÅŸlar, bu YönetmeliÄŸin ve 3 üncü maddesinde belirtilen 305/2011/EU sayılı Yapı Malzemeleri TüzüÄŸünün amaçları çerçevesinde faaliyet gösterebilen onaylanmış kuruluÅŸlar olarak addedilir. Onaylanmış kuruluÅŸ birden fazla mevzuat kapsamında bildirilse dahi kuruluÅŸ tek bir kimlik numarası alır.

(4) Bildirim ile ilgili olarak sonradan meydana gelecek her türlü deÄŸiÅŸiklik Bakanlıkça Komisyona ve Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelere bildirilir.

Bildirimde yapılan değişiklikler

MADDE 47 – (1) Bakanlık, onaylanmış kuruluÅŸun 41 inci maddede belirtilen gerekleri karşılayamadığını veya yükümlülüklerini yerine getiremediÄŸini belirlemiÅŸ veya bu konuda bilgilendirilmiÅŸ ise, bahsi geçen gerekleri karşılamak veya yükümlülüklerini yerine getirmekteki yetersizliÄŸin önemi ile orantılı olarak, Uygunluk DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları ve Onaylanmış KuruluÅŸlar YönetmeliÄŸine göre bildirimi sınırlandırır, askıya alır veya iptal eder. Bakanlık, konu hakkında Komisyonu ve Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkeleri bilgilendirir.

(2) Onaylanmış kuruluÅŸun bildiriminin iptali, sınırlandırılması, askıya alınması veya durdurulması hâlinde veya kuruluÅŸ kendi isteÄŸiyle faaliyetlerine son verdiÄŸinde Bakanlık, bu kuruluÅŸa ait dosyalara iliÅŸkin iÅŸlemlerin, baÅŸka bir onaylanmış kuruluÅŸ tarafından yürütülmesi veya bu dosyaların gerektiÄŸinde bildirim ve piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri çerçevesinde kullanılmak üzere muhafaza edilmesi için gerekli tedbirleri alır.

Onaylanmış kuruluşların yeterliliğinin incelenmesi

MADDE 48 – (1) Bakanlık, görevlendirdiÄŸi onaylanmış kuruluÅŸların gerekli koÅŸulları karşılamaya devam edip etmediÄŸini, sorumluluklarını yerine getirip getirmediÄŸini ve faaliyetlerini bu YönetmeliÄŸe uygun sürdürüp sürdürmediÄŸini izler ve denetler.

(2) Bakanlık, talep edildiÄŸinde, görevlendirdiÄŸi bir onaylanmış kuruluÅŸun bildirimine esas olan veya yeterliliÄŸinin idamesine iliÅŸkin tüm bilgileri, Komisyona iletir.

(3) Bakanlık, inceleme sürecinde elde edilen önemli bilgilerin gizlilik içerisinde iÅŸleme konulmasını temin eder.

(4) Komisyon veya Avrupa BirliÄŸi üye ülkelerinden birinin Bakanlığın görevlendirdiÄŸi bir onaylanmış kuruluÅŸun teknik yeterliliÄŸinin ve ilgili mevzuata uygunluÄŸunun incelenmesini talep etmesi halinde, 1/2006 sayılı Türkiye – Avrupa BirliÄŸi Ortaklık Konseyi Kararının 4 üncü maddesinde belirtilen usul takip edilir. Bakanlık, gerekli bilgi ve belgeleri Ekonomi Bakanlığı’na iletir, ilgili taraflarla gerekli iÅŸbirliÄŸini tesis eder ve gerekli tedbirleri alır.

Onaylanmış kuruluÅŸların uygulamaya iliÅŸkin yükümlülükleri

MADDE 49 – (1) Onaylanmış kuruluÅŸlar faaliyetlerini, Ek-5’te belirtilen performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sistemlerine uygun olarak yürütür.

(2) Performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması süreci, imalâtçı tarafından ÅŸeffaflık içerisinde ve iktisadi iÅŸletmeler için gereksiz ek yük yaratmayacak ÅŸekilde mevzuata uygun olarak yürütülür. Onaylanmış kuruluÅŸ faaliyetlerini, taahhüt ettiÄŸi iÅŸin büyüklüÄŸünü, faaliyet gösterdiÄŸi sektörü, organizasyon yapısını, söz konusu ürün teknolojisinin karmaşıklık derecesini ve üretim sürecinin hacmi ve özelliÄŸi ile bu YönetmeliÄŸe göre ürün için gerekli görülen zorluk derecesini ve inÅŸaat iÅŸlerinde istenen bütün temel gereklerin yerine getirilmesinde ürünün oynadığı rolü dikkate alarak yürütür.

(3) Onaylanmış kuruluÅŸ, üretim tesisinin ve fabrika üretim kontrolünün baÅŸlangıç denetimi sürecinde, imalâtçının ürünün performansının deÄŸiÅŸmezliÄŸini saÄŸlamadığını tespit ederse, imalâtçıdan gerekli düzeltici tedbiri almasını ister ve düzeltici tedbir alınıncaya kadar imalâtçıya belge düzenlemez.

(4) Onaylanmış kuruluÅŸ, bir yapı malzemesinin performansının deÄŸiÅŸmezliÄŸinin doÄŸrulanması amaçlı denetimi sırasında malzemenin tip ürün ile aynı performansı saÄŸlamadığını tespit ederse, imalâtçıdan gerekli her türlü düzeltici tedbiri almasını ister ve gereken hallerde ürüne iliÅŸkin belgeyi askıya alır veya iptal eder.

(5) Düzeltici tedbirler alınmadığı veya alınan tedbirler istenen etkiyi göstermediÄŸi takdirde, onaylanmış kuruluÅŸ, duruma göre her türlü belgeyi kısıtlar, askıya alır veya iptal eder.

Onaylanmış kuruluÅŸların bilgilendirmeye iliÅŸkin mükellefiyetleri

MADDE 50 – (1) Onaylanmış kuruluÅŸlar;

a) Reddedilen, kısıtlanan, askıya alınan veya iptal edilen belgeler hakkında,

b) Bildirimin kapsamına veya ÅŸartlarına etki eden her türlü durum hakkında,

c) Yürütülmekte olan performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸini deÄŸerlendirme ve doÄŸrulama faaliyetlerine iliÅŸkin piyasa gözetimi ve denetimi çerçevesinde istenen bilgi talebi hakkında,

ç) Talep edildiÄŸinde, sınır ötesi faaliyetlerini ve yüklenicilerin faaliyetlerini de içeren her türlü faaliyetleri ve bildirimleri kapsamında yürütülen performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sistemlerine göre sürdürülen onaylanmış kuruluÅŸ görevleri hakkında,

Bakanlığı bilgilendirir .

(2) Onaylanmış KuruluÅŸlar, kendileriyle aynı uyumlaÅŸtırılmış teknik ÅŸartname kapsamındaki ürünler için ve benzer performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması sistemleri için görevlendirilmiÅŸ diÄŸer kuruluÅŸlara, olumsuz sonuçlanan ve istendiÄŸi takdirde olumlu sonuçlanan performansın deÄŸiÅŸmezliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve doÄŸrulanması faaliyetlerine iliÅŸkin bilgi verirler.

Onaylanmış kuruluşların koordinasyonu

MADDE 51 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında Bakanlıkça görevlendirilmiÅŸ ve onaylanmış kuruluÅŸlar, kendi aralarında gerekli koordinasyon ve iÅŸbirliÄŸini saÄŸlamak üzere bir yapılanma oluÅŸturabilirler. Onaylanmış kuruluÅŸlar; Komisyonca oluÅŸturulmuÅŸ onaylanmış kuruluÅŸlar grubunun çalışmalarına doÄŸrudan veya yetkili bir temsilcileri vasıtasıyla katılım saÄŸlar ve bu katılım ile ilgili tüm giderleri karşılar. Bu kapsamda yapılan çalışma ve faaliyetlere iliÅŸkin olarak Bakanlığı bilgilendirir.

SEKÄ°ZÄ°NCÄ° BÖLÜM

Piyasa Gözetimi ve Denetimi

Yetkili kuruluÅŸ

MADDE 52 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin yürütülmesinde yetkili kuruluÅŸ Bakanlıktır. Bakanlık bu denetim faaliyetini ve idari yaptırımları taÅŸra teÅŸkilatı olan Çevre ve Åžehircilik Ä°l Müdürlükleri eliyle gerçekleÅŸtirir. Bakanlık merkez teÅŸkilatının piyasa gözetimi, denetimi ve yaptırım yetkisi saklıdır.

Risk taşıyan yapı malzemeleri ile ilgili işlemler

MADDE 53 – (1) Bakanlık 4703 sayılı Ürünlere Ä°liÅŸkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunun 11 inci maddesi uyarınca harekete geçtiÄŸi takdirde veya bir uyumlaÅŸtırılmış standart kapsamında olan veya hakkında Avrupa Teknik DeÄŸerlendirmesi oluÅŸturulmuÅŸ bir yapı malzemesinin beyan edilen performansı saÄŸlayamadığı ve bu Yönetmelik kapsamındaki yapı iÅŸleri için temel gerekleri karşılamasında risk oluÅŸturduÄŸunda, Bakanlık, söz konusu ürüne iliÅŸkin olarak bu Yönetmelikte belirtilen gerekleri kapsayan bir deÄŸerlendirmede bulunur. Ä°lgili iktisadi iÅŸletmeler, Bakanlık ile gerektiÄŸi ÅŸekilde iÅŸbirliÄŸi yapar. Bakanlık, yapılan inceleme sonucunda yapı malzemesinin bu Yönetmelikte belirtilen gerekleri yerine getirmediÄŸine karar verir ise, derhal ilgili iktisadi iÅŸletmeden verilen süre içerisinde malzemenin, ilgili gerekler ve özellikle beyan edilen performans ile uyumlu hale getirilmesini, gereken tüm düzeltici tedbirlerin alınmasını veya riskin türüne göre ürünün geri çekilmesini veyahut piyasadan toplatılmasını ister. Bu tedbirlerin alınması, mevzuata aykırılığın giderilmesi, Bakanlıkça süre verilmiÅŸ olması veya belgelendirme için ilgili kuruluÅŸlara baÅŸvuruda bulunulmuÅŸ olması 4703 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin uygulanmasına engel teÅŸkil etmez. Bakanlık, varsa ilgili onaylanmış kuruluÅŸu konuya iliÅŸkin olarak bilgilendirir  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(2) Bakanlık, uygunsuzluÄŸun sadece ülke çapında olmadığını deÄŸerlendirdiÄŸinde Komisyonu ve Avrupa BirliÄŸine üye ülkeleri deÄŸerlendirme sonuçları ve iktisadi iÅŸletmelerden almasını istediÄŸi tedbirler hakkında bilgilendirir.

(3) Ä°ktisadi iÅŸletme, piyasada bulundurduÄŸu bahse konu tüm yapı malzemelerine iliÅŸkin her türlü düzeltici tedbirin alınmasını saÄŸlar.

(4) Ä°lgili iktisadi iÅŸletme, birinci fıkrada belirtilen süre içerisinde gereken düzeltici tedbirleri almadığı takdirde Bakanlık, yapı malzemesinin ülke içerisinde piyasada bulundurulmasının yasaklanması veya sınırlanması veya yapı malzemesinin piyasadan toplatılması veya geri çekilmesi için her türlü tedbiri alır. Bu iÅŸlemler sebebiyle yapılan masraf ilgili iktisadi iÅŸletmece tazmin edilir. Bakanlık Komisyonu ve Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkeleri söz konusu tedbirler hakkında derhal bilgilendirir.

(5) Dördüncü fıkrada belirtilen bilgilendirme, var olan bütün detayları, özellikle uygunsuz yapı malzemesinin tanımlanması için gerekli olan verileri, yapı malzemesinin menÅŸei, iddia edilen uygunsuzluÄŸun mahiyetini ve ilgili riski, ülkede alınan tedbirin süresi ve niteliÄŸi yanında ilgili iktisadi iÅŸletmece öne sürülen savunmaları da içerir. Bakanlık özellikle, uygunsuzluÄŸun;

a) Malzemenin beyan edilen performansı veya bu Yönetmelikte belirtilen yapı iÅŸleri için temel gerekleri karşılayamamasına,

b) UyumlaÅŸtırılmış teknik ÅŸartnamelerde veya özel teknik belgelendirmedeki eksikliklere,

bağlı olup olmadığını belirtir.

(6) Bakanlık, Avrupa BirliÄŸi pazarında baÅŸlatılan bir iÅŸleme iliÅŸkin Komisyon tarafından iletilen bilgiye istinaden, ilgili yapı malzemesinin uygunsuzluÄŸuna dair uygulanmasını kabul ettiÄŸi bir tedbiri ve elinde bulunan herhangi bir ek bilgiyi; ayrıca, bildirilen tedbire itiraz ediyorsa itirazlarını, Komisyona ve Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelere bildirir.

(7) Dördüncü fıkrada belirtilen bilgilerin ulaÅŸmasından itibaren on beÅŸ iÅŸ günü içerisinde Komisyon veya bir Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkeden, ilgili yapı malzemesi hakkında alınan tedbire dair hiçbir itiraz ulaÅŸmazsa bu tedbir geçerli sayılır.

(8) Bakanlık, herhangi bir gecikme olmadan ilgili yapı malzemesine dair ürünün piyasadan çekilmesi gibi uygun kısıtlayıcı tedbirlerin alınmasını saÄŸlar.

Korunma usulü

MADDE 54 – (1) 53 üncü maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarında belirtilen iÅŸlemler sonrasında Avrupa BirliÄŸi pazarında baÅŸlatılan bir tedbire karşı herhangi bir itiraz olursa ve Komisyon tarafından söz konusu tedbirin haklı bir gerekçeye dayandığına hükmedilirse, Bakanlık uygunsuz ürünün piyasadan çekilmesi için gerekli tedbirleri alır ve Komisyonu konuyla ilgili bilgilendirir. Komisyon tarafından söz konusu tedbirin haklı bir gerekçeye dayanmadığına hükmedilirse, Bakanlık tedbiri yürürlükten kaldırır.

YönetmeliÄŸe uygun olduÄŸu halde saÄŸlık ve güvenlik açısından riskli yapı malzemeleri

MADDE 55 – (1) 53 üncü maddenin birinci fıkrasına uygun olarak deÄŸerlendirme yapıldığında, bu YönetmeliÄŸe uygun olmasına raÄŸmen, yapı malzemesinin insan saÄŸlığı ve güvenliÄŸi veya kamu yararını koruma açısından yapı iÅŸleri için temel gerekleri yerine getirmesinde bir risk arz ettiÄŸi tespit edilirse; Bakanlık, ürün piyasaya arz edilmiÅŸ ise, riskin türüne göre, ürünün geri çekilmesi veya ürünün makul bir süre içerisinde piyasadan toplatılması ÅŸeklinde olmak üzere, ürünün artık risk taşımaması için uygun olan tüm tedbirlerin ilgili iktisadi iÅŸletme tarafından alınmasını saÄŸlar.

(2) Ä°ktisadi iÅŸletme, piyasada bulundurduÄŸu bahse konu tüm yapı malzemelerine iliÅŸkin her türlü düzeltici tedbirin alınmasını saÄŸlar.

(3) Bakanlık, bu tedbirler konusunda Komisyonu ve diÄŸer Avrupa BirliÄŸi üye ülkelerini en kısa zamanda bilgilendirir. Söz konusu bilgilendirme, mevcut bütün detayları, özellikle ilgili yapı malzemesinin tanımlanması için gerekli olan verileri, malzemenin menÅŸei ve tedarik zincirini, taşıdığı riski ve ayrıca ülkede alınan tedbirin süresini ve niteliÄŸini içerir.

(4) Komisyon, ilgili iktisadi iÅŸletme ve Avrupa BirliÄŸi üye ülkeleri ile derhal istiÅŸarede bulunarak alınan ulusal tedbire iliÅŸkin deÄŸerlendirmesini yapar ve deÄŸerlendirme sonucuna istinaden alınan tedbirin haklı bir gerekçeye dayanıp dayanmadığına dair kararını verir veya gerekirse uygun tedbirleri önerir.

Resmi olarak tespit edilen uygunsuzluk .

MADDE 56 – (1) 53 üncü maddede belirtilen hususlar saklı kalmak ÅŸartı ile Bakanlık;

a) CE işaretlemesinin 10 uncu ve 11 inci maddelerin ihlal edilerek konulması,

b) 10 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca, CE işaretlemesinin gerektiği halde iliştirilmemesi,

c) 7 nci maddede belirtilen durumlar hariç, gerektiÄŸi halde, 6 ncı madde uyarınca, performans beyanının hazırlanmaması,

ç) Performans beyanının 6 ncı, 8 inci ve 9 uncu maddelere uygun ÅŸekilde hazırlanmaması,

d) Teknik dosyanın tamamlanmamış olması veya hiç bulunmaması,

hallerinden birinin tespitinde, ilgili iktisadi iÅŸletmeden uygunsuzluÄŸun giderilmesini ister.

(2) Bakanlık, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen uygunsuzluÄŸun devam etmesi halinde, yapı malzemesinin ülke içerisinde piyasada bulunmasının kısıtlanması veya yasaklanması için her türlü tedbiri alır veya piyasadan toplatılmasını veya geri çekilmesini temin eder.

DOKUZUNCU BÖLÜM

ÇeÅŸitli ve Son Hükümler

Yapı Daimi Komitesi

MADDE 57 – (1) Bakanlık, Avrupa Komisyonunun 305/2011/EU sayılı Yapı Malzemeleri TüzüÄŸü çerçevesinde oluÅŸturulan Yapı Daimi Komitesi toplantılarına katılır. Bakanlık, Yapı Daimi Komitesine katılan temsilcilerinin görevlerini, özellikle CE iÅŸaretinin edinilmesine iliÅŸkin hususlarla ilgili çıkar çatışmasını engelleyecek ÅŸekilde yürütmesini saÄŸlar  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

Komisyon ile irtibat

MADDE 58 – (1) Bu Yönetmelik çerçevesinde Bakanlık ile Komisyon ve Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkeler arasındaki her türlü bildirim ve irtibat Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile saÄŸlanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 59 – (1) 8/9/2002 tarihli ve 24870 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Malzemeleri YönetmeliÄŸi (89/106/EEC) yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici hükümler

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) 1/7/2013 tarihinden önce Yapı Malzemeleri YönetmeliÄŸi (89/106/EEC)’ne veya Yapı Malzemeleri Direktifi (89/106/EEC)’ne uygun olarak piyasaya arz edilmiÅŸ yapı malzemeleri bu YönetmeliÄŸe uygun kabul edilir.

(2) Ä°malâtçılar, 1/7/2013 tarihinden önce Yapı Malzemeleri YönetmeliÄŸi (89/106/EEC)’ne veya Yapı Malzemeleri Direktifi (89/106/EEC)’ne uygun biçimde düzenlenen uygunluk belgesi veya uygunluk beyanını esas alarak performans beyanı düzenleyebilir.

(3) 1/7/2013 tarihinden önce Yapı Malzemeleri YönetmeliÄŸi (89/106/EEC)’ne veya Yapı Malzemeleri Direktifi (89/106/EEC)’ne uygun biçimde yayımlanmış bulunan Avrupa Teknik Onayı Ortak Esasları, Avrupa DeÄŸerlendirme Esası olarak kullanılabilir.

(4) Ä°malâtçılar ve ithalâtçılar 1/7/2013 tarihinden önce Yapı Malzemeleri YönetmeliÄŸi (89/106/EEC) veya Yapı Malzemeleri Direktifi (89/106/EEC) çerçevesinde hazırlanan Avrupa Teknik Onaylarını, onayların geçerlilik süresi boyunca Avrupa Teknik DeÄŸerlendirmesi olarak kullanabilirler.

Yürürlük

MADDE 60 – (1) Bu Yönetmelik 1/7/2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

MADDE 61 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Åžehircilik Bakanı yürütür . 

10 Temmuz 2013 ÇARÅžAMBA Resmî Gazete  Sayı : 28703


EKLER Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ

GENEL KÃœLTÃœR