Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6002 SAYILI DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN


DÄ°YANET Ä°ÅžLERÄ° BAÅžKANLIÄžI KURULUÅž VE GÖREVLERÄ° HAKKINDA KANUN Ä°LE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN

Kanun No. 6002                        Kabul Tarihi: 1/7/2010      
 

 MADDE 1- 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.

“MADDE 2- BaÅŸkanlık, merkez teÅŸkilatı, taÅŸra teÅŸkilatı ve yurt dışı teÅŸkilatından oluÅŸur. BaÅŸkanlık merkez teÅŸkilatı ekli (I) sayılı cetvelde gösterilmiÅŸtir.

BaÅŸbakan BaÅŸkanlığın yönetimi ile ilgili yetkilerini bir Devlet bakanı vasıtasıyla kullanabilir.”

MADDE 2- 633 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 3- BaÅŸkanlığın en üst amiri olan Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı, BaÅŸkanlığı temsil eder. BaÅŸkan din hizmetlerinin etkin ve verimli sunulması için gerekli tedbirleri alır. Bu amaçla; kaynakların etkin kullanımını saÄŸlar; hizmetlerin düzenlenmesi, yürütülmesi, koordinasyonu ve denetlenmesi görevlerini yerine getirir; strateji, hedef ve performans kriterlerini belirleyip uygulanmasını temin eder; din hizmetleri ile ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapar. 

BaÅŸkan, BaÅŸkanlığın görev alanına giren konularda meydana gelen geliÅŸmelere ve ihtiyaçlara göre birimlere görev verir.

BaÅŸkanın görev süresi beÅŸ yıldır. Bir kiÅŸi en fazla iki kez BaÅŸkan olarak atanabilir.”

MADDE 3- 633 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 4- BaÅŸkanın vereceÄŸi görevleri yapmak ve BaÅŸkana karşı sorumlu olmak üzere en fazla üç BaÅŸkan yardımcısı atanabilir.

BaÅŸkanın bulunmadığı hallerde, BaÅŸkanın göstereceÄŸi baÅŸkan yardımcılarından birisi, BaÅŸkanın göstermediÄŸi hallerde Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanı Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanına vekalet eder.”

MADDE 4- 633 sayılı Kanunun 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu, BaÅŸkanlığın dini konularda en yüksek karar ve danışma organı olup on altı üyeden oluÅŸur. Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı, Aday Tespit Kurulunca en az lisans düzeyinde dini yüksek öÄŸrenim görmüÅŸ veya dini ilimlerde temayüz etmiÅŸ kiÅŸiler arasından belirlenen yirmi dört adaydan on iki, ayrıca ilahiyat fakültesi öÄŸretim üyelerinden dört kiÅŸiyi Kurul üyeliÄŸine atanmak üzere tespit eder.

Kurul üyelerinin görev süresi beÅŸ yıldır. Bir kiÅŸi en fazla iki kez Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu Üyesi olarak atanabilir. Yeni üye atanıncaya kadar süresi biten üyenin görevi devam eder. Üyeliklerde herhangi bir sebeple boÅŸalma olması halinde, Aday Tespit Kurulunca seçilmiÅŸ olan adaylar veya ilahiyat fakültesi öÄŸretim üyeleri arasından bulunduÄŸu kontenjana göre, otuz gün içinde yeni üye atanır. Atanan üye, yerine atandığı üyenin görev süresini tamamlar.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla bir baÅŸkan ve bir baÅŸkan vekili seçer.

Kurul, üye tam sayısının; salt çoÄŸunluÄŸu ile toplanır ve salt çoÄŸunluÄŸu ile karar alır.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulunun görevleri ÅŸunlardır:

a) Ä°slam dininin temel bilgi kaynaklarını ve metodolojisini, tarihî tecrübesini ve güncel talep ve ihtiyaçları dikkate alarak dinî konularda karar vermek, görüÅŸ bildirmek ve dinî soruları cevaplandırmak.

b) Dinî konularda telif, tercüme, inceleme ve araÅŸtırmalar yapmak, yaptırmak, ihtiyaç duyduÄŸu konularda inceleme ve araÅŸtırma grupları oluÅŸturmak, bu hususta yurt içi veya yurt dışındaki uzman kiÅŸi ve kuruluÅŸlardan yararlanmak, gerektiÄŸinde bu alanlarda hizmet satın almak ve sonuçlarını BaÅŸkanlığa sunmak.

c) Yurt içinde ve yurt dışında Ä°slam dinine mensup farklı dinî yorum çevrelerini,   dinî-sosyal teÅŸekkülleri ve geleneksel dinî-kültürel oluÅŸumları incelemek, deÄŸerlendirmek, bu konularda ilmî ve istiÅŸari toplantılar, konferanslar düzenlemek ve çalışmalar yapmak.

ç) Yurt içinde ve yurt dışında Ä°slam dini ile ilgili geliÅŸmeleri, dinî, ilmî faaliyetleri, neÅŸriyatı ve dinî propaganda mahiyetindeki çalışmaları takip etmek, bunları deÄŸerlendirmek ve sonucu BaÅŸkanlığa sunmak.

d) BaÅŸkanlıkça incelenmek üzere havale edilen basılı, sesli ve görüntülü eserleri dini bakımdan inceleyerek yayınlanıp yayınlanamayacağına karar vermek.

e) Özel kiÅŸi veya kuruluÅŸlarca incelenmesi talep edilen dinî yayınları bedeli karşılığında incelemek ve mütalaa vermek.

f) Din Åžûrası düzenlenmesi ile ilgili çalışmaları yürütmek.

g) BaÅŸkan tarafından verilen diÄŸer konularda çalışma yapmak ve görüÅŸ bildirmek.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulunun sekreterya hizmetleri BaÅŸkanlıkça görevlendirilecek personel tarafından yürütülür.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulunun çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulunda, bu maddede sayılan görevlerin yerine getirilmesinde Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzmanı ve Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzman yardımcısı istihdam edilir. Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzman yardımcısı olarak atanabilmek için 11 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen ÅŸartlar aranır.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzman yardımcılığı yarışma sınavında iki defa baÅŸarısız olanlar bir daha bu sınava katılamazlar.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzman yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak,  yönetmelikte belirtilen yabancı dillerden en az birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az (C) düzeyinde belgeye veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliÄŸi bulunan bir belgeye sahip olmak ve olumlu sicil almak kaydıyla, hazırlayacakları  tezin  kabulünden  sonra  açılacak   mesleki  yeterlik  sınavına  girmeye   hak kazanırlar. Mesleki yeterlik sınavında baÅŸarılı olanlar Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzmanı unvanını kazanırlar.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzmanlığı mesleki yeterlik sınavında iki defa baÅŸarısız olanlar ile sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınava girmeyenler, Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve durumlarına uygun baÅŸka kadrolara atanırlar.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzman yardımcılığı yarışma ve yeterlik sınavlarının ÅŸekil ve uygulama esasları ile Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzman ve uzman yardımcılarının çalışma usul ve esaslarına iliÅŸkin diÄŸer hususlar yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 5- 633 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.

“Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulu:

MADDE 6- Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulu, bir baÅŸkan ile sekiz üyeden oluÅŸur. Kurul BaÅŸkan ve üyelerinin görev süreleri beÅŸ yıldır. Süresi sona erenler yeniden atanabilir.

Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulu BaÅŸkan ve üyelerinde aÅŸağıdaki nitelikler aranır:

a) BaÅŸkanlıkta en az üç yıl görev yapmış olmak.

b) Dini yüksek öÄŸrenim mezunu olmak.

c) Hafız olmak.

d) AÅŸere, takrib, tayyibe alanında yetkinliÄŸi BaÅŸkanlıkça kabul edilmiÅŸ olmak veya tefsir alanında doktora yapmış olmak.

Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulunun görevleri ÅŸunlardır:

a) Mushafların, cüzlerin, mealli mushafların ve Kur’an-ı Kerim metinlerinin hatasız ve eksiksiz basım ve yayımını saÄŸlamak üzere kontrol ettikten sonra mühürlemek veya onaylamak.

b) Hatalı ve noksan olarak basılan veya yayımlanan mushaf ve cüzler ile sesli veya görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınlarını tespit etmek.

c) Kıraat ilmi ile ilgili çalışmalar yapmak ve arÅŸiv oluÅŸturmak.

Basımcı ve yayımcılar, basım ve yayımını yaptıkları mushaf ve cüzler ile sesli ve görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınlarından imzalı ikiÅŸer adedini BaÅŸkanlığa gönderir.

Hatalı ve noksan olarak basıldığı veya yayımlandığı Kurul tarafından tespit edilen mushaf ve cüzler ile sesli ve görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınları, BaÅŸkanlığın müracaatı üzerine, yayımın yapıldığı yer sulh hukuk mahkemesi kararı ile toplatılır ve imha edilir.

BeÅŸinci fıkra kapsamına giren yayının internet ortamında yapılması halinde, BaÅŸkanlığın müracaatı üzerine, sulh hukuk mahkemesi bu yayınla ilgili olarak eriÅŸimin engellenmesi kararı verir. Bu kararın bir örneÄŸi gereÄŸi yapılmak üzere Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığına gönderilir.

Sulh hukuk mahkemesinin beÅŸinci ve altıncı fıkralar hükümlerine göre verdiÄŸi kararlara ve BaÅŸkanlığın talebinin reddine dair kararlarına karşı tefhim veya tebliÄŸden itibaren iki hafta içinde asliye hukuk mahkemesinde itiraz yoluna gidilebilir. Ä°tiraz üzerine verilen karar kesindir.

Toplatma ve imha kararına veya erişimin engellenmesi kararına itiraz edilmiş olması, karara konu teşkil eden yayınların toplatılmasına ve erişimin engellenmesine engel teşkil etmez.

Toplatma ve imha kararına konu teÅŸkil eden yayınlar, bu karara süresi içinde itiraz edilmediÄŸi veya yapılan itiraz reddedildiÄŸi takdirde imha edilir.”

MADDE 6- 633 sayılı Kanunun 7 nci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.

“BaÅŸkanlığın hizmet birimleri, görevleri ve yetkileri:

MADDE 7- BaÅŸkanlığın hizmet birimleri, görevleri ve yetkileri ÅŸunlardır:

a) Din Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü

1) Cami ve mescitleri ibadete açmak, yönetmek, ibadet ve irÅŸat hizmetlerini yürütmek.

2) Cami ve mescit dışındaki yerlerde panel, konferans, seminer, sempozyum ve benzeri dinî programlar ile ilmî toplantılar düzenlemek.

3) Ceza infaz kurumu ve tutukevleri, çocuk ıslahevi, huzurevi, saÄŸlık kuruluÅŸları ve benzeri yerlerde bulunan vatandaÅŸlara irÅŸat hizmetleri götürmek.

4) Radyo ve televizyon kurumları ile diğer yayın kuruluşları vasıtasıyla toplumu din konusunda aydınlatmak.

5) Dinî gün ve gecelerde programlar düzenlemek.

6) Ä°lgili birim, kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak namaz vakitleri ile dinî gün ve geceleri tespit ve ilan etmek, bunun için gerekli çalışmaları yürütmek.

7) Aile, kadın, gençlik ve toplumun diÄŸer kesimlerine yönelik dinî konularda aydınlatma ve rehberlik yapmak.

8) Kurban ibadetinin usulüne uygun ÅŸekilde yerine getirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak.

9) Ä°htiyaç duyulan yerlere okuma salonları açmak ve bunlarla ilgili iÅŸleri yürütmek.

10) Ä°slam dinine mensup farklı dinî yorum çevreleri, dinî-sosyal teÅŸekküller ve geleneksel dinî-kültürel oluÅŸumlarla ilgili çalışmalar yapmak.

b) EÄŸitim Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü

1) Kur’an-ı Kerim okumak, anlamını öÄŸrenmek, hafızlık yapmak, din eÄŸitimi almak isteyenler için kurslar düzenlemek ve Kur’an kursları açmak.

2) Bu kurslarda okuyan öÄŸrenciler için yurt ve pansiyonlar açmak ve yönetmek.

3) Kur’an-ı Kerimin usulüne uygun olarak okunması konusunda çalışmalar yapmak.

4) Ä°lgili birim, kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak eÄŸitim programları geliÅŸtirmek, planlamak ve uygulamak, bu amaçla eÄŸitim merkezleri açmak ve bu merkezlerle ilgili iÅŸ ve hizmetleri yürütmek.

5) En az lisans düzeyinde dinî yüksek öÄŸrenim görmüÅŸ olan personelin, BaÅŸkanlığın görev alanı ile ilgili konularda hizmet içinde bilgisini artırması ve uzmanlaÅŸması amacıyla dinî yüksek ihtisas merkezleri açmak ve bu merkezlerle ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek.

c) Hac ve Umre Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü

1) Hac ve umre ibadetlerinin usulüne uygun, saÄŸlık ve güvenlik içinde,  hizmet talep edenlerin hakları korunacak ÅŸekilde yerine getirilmesi amacıyla yurt içinde ve yurt dışında gerekli tedbirleri almak, ilgili ülke, kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapmak, bu konulardaki hizmet ve faaliyetleri düzenlemek, yürütmek ve denetlemek.

2) Hacda kurban ibadetinin usulüne uygun ÅŸekilde yerine getirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak.

3) Ä°lgili birim, kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak hac ve umreye gideceklerle görevlilerin eÄŸitimini saÄŸlamak.

4) Görev alanına giren konularda hizmet satın almak.

ç) Dinî Yayınlar Genel MüdürlüÄŸü

1) Toplumu din konusunda aydınlatmak amacıyla gerçek ve elektronik ortamda basılı, sesli ve görüntülü eserler hazırlamak, hazırlatmak, bunları inceleyerek yayımlamak, süreli yayınlar yapmak ve gerektiÄŸinde ücretsiz yayın dağıtmak, dini bakımdan daha teferruatlı incelenmesi gereken eserleri Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulunun olumlu görüÅŸünü aldıktan sonra yayımlamak.

2) BaÅŸkanlığın görev alanı ile ilgili konularda radyo ve televizyon yayını yapmak, radyo ve televizyonlarda yayınlanmak üzere programlar hazırlamak ve hazırlatmak, bu konularda Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve diÄŸer yayın kuruluÅŸları ile iÅŸbirliÄŸi yapmak ve gerektiÄŸinde bu amaçla hizmet satın almak.

3) Yurt dışında yaÅŸayan vatandaÅŸ, soydaÅŸ ve Ä°slam dinine mensup topluluklara yönelik deÄŸiÅŸik dil ve lehçelerde yayınlar hazırlamak, hazırlatmak ve gerektiÄŸinde bunları ücretsiz dağıtmak.

d) Dış Ä°liÅŸkiler Genel MüdürlüÄŸü

1) Uluslararası andlaÅŸmalar ve iliÅŸkiler çerçevesinde ilgili makamlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak yurt dışındaki vatandaÅŸlarımızın din hizmetleri ve din eÄŸitimi ile ilgili iÅŸlerini yürütmek, soydaÅŸ ve akraba toplulukları ile Ä°slam dinine mensup diÄŸer topluluklara bu konularda yardımcı olmak.

2) Ä°lgili birim, kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak yurt dışında görevlendirilecek personelin eÄŸitim ihtiyaçlarını belirlemek ve eÄŸitim planlarını hazırlamak, personelin seçimi ve bu görevlere hazırlanmaları ile ilgili iÅŸleri yürütmek, yurt dışı teÅŸkilatı bulunmayan yerlerde görevliler arasından birini koordinatör olarak görevlendirmek.

3) Yurt içinde ve yurt dışındaki ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak yurt dışı hizmet alanlarında personelin uzmanlaÅŸması için gerekli çalışmalar yapmak, bu konuda BaÅŸkanlıkça hizmet satın alma yoluyla yapılan iÅŸleri yürütmek, takip ve koordine etmek.

4) Yurt dışında Ä°slam dini ve diÄŸer dinlerle ilgili olarak yapılan çalışmaları takip etmek, incelemek ve deÄŸerlendirmek.

5) DiÄŸer din mensupları, kurum, kuruluÅŸ ve topluluklarıyla iliÅŸkiler konusunda gerekli çalışmaları yapmak.

6) Avrupa BirliÄŸi ile iliÅŸkiler çerçevesinde BaÅŸkanlığın görev alanına giren konularda ilgili birim, kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi içinde çalışmalar yapmak.

e) Ä°nsan Kaynakları Genel MüdürlüÄŸü

1) BaÅŸkanlığın insan gücü politikası ve planlaması konusunda çalışmalar yapmak, yaptırmak ve tekliflerde bulunmak.

2) BaÅŸkanlık personelinin atama ve özlük iÅŸlemlerini yürütmek.

3) Ä°lgili birim, kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak BaÅŸkanlık personelinin adaylık, kurs ve stajları ile hizmet içi eÄŸitim ihtiyaçlarını belirlemek, planlarını hazırlamak ve bu iÅŸleri yürütmek.

4) BaÅŸkanlık personelinin etkinliÄŸini ve verimliliÄŸini artırmak için çalışmalar yapmak ve bu çalışmaları yürütmek.

f) Yönetim Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü

1) BaÅŸkanlığın merkez ve taÅŸra teÅŸkilatını ilgilendiren yapım, bakım, onarım, satın alma, kiralama, genel evrak, arÅŸiv, saÄŸlık, güvenlik, temizlik, aydınlatma, taşıma ve benzeri iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek.

2) Kurum için gerekli her türlü teknik, donanım ve altyapı hizmetlerini planlamak, geliÅŸtirmek, kurmak, iÅŸletmek, yenilemek, bu altyapıların güvenliÄŸini ve sürekliliÄŸini saÄŸlamak üzere gerekli önlemleri almak.

3) BaÅŸkanlık hizmetleri için arsa, bina ve tesisler ile ilgili ihtiyaçları tespit etmek ve programlamak.

4) BaÅŸkanlığın hizmetleri için ihtiyaç duyulan arsa ve binaların tahsis, kamulaÅŸtırma ve kiralama iÅŸlemlerini yürütmek.

5) BaÅŸkanlık hizmet binaları, eÄŸitim merkezi, Kur’an kursu, sosyal tesis ve benzeri yatırım tekliflerini hazırlamak ve yatırım ödeneklerini planlamak.

6) Cami, Kur’an kursu, hizmet binası ve diÄŸer dini tesislerin estetik, fonksiyonel ve güvenli ÅŸekilde inÅŸası için çalışmalar yaparak teknik yönden kontrolünü saÄŸlamak, tip projeler hazırlamak, hazırlatmak ve kontrol etmek.

7) Mazbut ve mülhak vakıflarda bulunan cami ve mescitlerdeki teberrükat eÅŸyasının tespiti, korunması, deÄŸerlendirilmesi, yerlerinin deÄŸiÅŸtirilmesi, satışı ve satıştan elde edilen paranın  benzeri  hizmetlere  tahsisi, cetvellerin  yapılması, muhasebesi, denetlenmesi  ve  sair hususları Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü, diÄŸer cami ve mescitlerdeki teberrükat eÅŸyasını ise ilgili birim, kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi ile düzenlemek.

8) BaÅŸkanlığın sosyal ve kültürel faaliyetlerini yürütmek, diyanet evi ve benzeri sosyal tesislerin kurulması ve iÅŸletilmesini saÄŸlamak.

9) Taşınmaz mal kayıtlarını tutmak.

10) BaÅŸkanlık bütçesinden kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluÅŸ, sandık ve benzeri teÅŸekküllere yapılacak yardımlar ile ilgili iÅŸlemleri yürütmek.

11) BaÅŸkanlıkça düzenlenen yardım kampanyalarını organize etmek.

12) Ayni ve nakdi bağışların kabulünü ve bağışların özel bir hesapta toplanmasını saÄŸlayarak münhasıran dini hizmetler için sarf edilmesini temin etmek, BaÅŸkanlık onayı ile kabul edilecek ÅŸartlı bağışlarda ÅŸarta riayeti saÄŸlamak.

13) Mülkiyeti Hazineye ait taşınmazlar üzerinde bulunan ve Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı tarafından yönetilen cami ve mescitlerin müÅŸtemilatındaki yerlerin kiralanması hususunda Maliye Bakanlığı ile iÅŸbirliÄŸi içinde gerekli düzenlemeleri yapmak.

14) Din görevlilerinin giyecekleri görev kıyafetlerinin tasarımını yapmak veya yaptırmak ve bu kıyafetlerin satın alma ve dağıtım iÅŸlemlerini yürütmek.

15) BaÅŸkanlığın sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlamak ve yürütmek.

g) Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı

1) MüfettiÅŸ sıfat ve niteliklerini taşıyan bir baÅŸkanın yönetimi altında BaÅŸkanlığın bütün iÅŸlerini BaÅŸkan adına müfettiÅŸ ve müfettiÅŸ yardımcıları marifeti ile eÄŸitici ve rehberlik edici bir anlayışla teftiÅŸ etmek, hizmeti ve personeli denetlemek, inceleme ve soruÅŸturma yapmak. 

2) MüfettiÅŸler tarafından düzenlenen raporları deÄŸerlendirmek, raporlar hakkında istatistiki bilgiler ile birlikte uygulamadaki sorunlara ve yapılması gereken hususlara iliÅŸkin öneriler sunmak.

3) Denetim yöntem ve teknikleri geliÅŸtirmek, denetim standart ve ilkeleri oluÅŸturmak, denetimin etkinliÄŸini ve verimliliÄŸini artırıcı tedbirleri almak, bu konuda görüÅŸ ve öneriler sunmak, gerektiÄŸinde taÅŸrada çalışma grupları oluÅŸturmak ve denetim rehberleri hazırlamak.

ğ) Strateji Geliştirme Başkanlığı

1) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ve diÄŸer mevzuatla strateji geliÅŸtirme ve mali hizmetler birimlerine verilen görevleri yapmak.

h) Hukuk MüÅŸavirliÄŸi

1) BaÅŸkanlık merkez birimlerinden sorulan hukuki konular ile hukuki, mali ve cezai sonuçlar doÄŸuracak iÅŸlemler hakkında görüÅŸ bildirmek.

2) BaÅŸkanlığın menfaatlerini koruyucu, anlaÅŸmazlıkları önleyici hukuki tedbirlerin zamanında alınmasına rehberlik etmek, anlaÅŸma ve sözleÅŸmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak.

3) 8/1/1943 tarihli ve 4353 sayılı Kanun hükümlerine göre adli ve idari davalarda gerekli bilgileri hazırlamak ve taraf olduÄŸu, Hazineyi ilgilendirmeyen idari davalarda BaÅŸkanlığı temsil etmek.

4) BaÅŸkanlığın amaçlarını daha iyi gerçekleÅŸtirmesini; mevzuata, plan ve programa uygun olarak çalışmasını temin etmek amacıyla gerekli hukuki teklifleri hazırlamak ve BaÅŸkana sunmak.

5) BaÅŸbakanlık, bakanlıklar ve BaÅŸkanlık birimlerinden gönderilen kanun, tüzük, yönetmelik ve diÄŸer mevzuat taslaklarını hukuki açıdan inceleyerek görüÅŸ bildirmek.

ı) Özel Kalem MüdürlüÄŸü

1) BaÅŸkanın resmî ve özel yazışmalarını, her türlü protokol ve törenlerini düzenlemek ve yürütmek.

i) Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸavirliÄŸi

1) BaÅŸkanlıkla ilgili olarak iç ve dış basında yer alan haber, yorum ve yayınları takip etmek, ilgilileri zamanında haberdar etmek ve gerekli açıklamaların yapılması ile ilgili iÅŸleri yürütmek.

2) BaÅŸkanlığın kamuoyuna duyurulmasını uygun gördüÄŸü haber, bildiri, demeç, mesaj, görüÅŸ ve kararları iç ve dış basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kuruluÅŸlarına süresi içinde ulaÅŸtırmak, BaÅŸkanlığın basın kuruluÅŸları ile iliÅŸkilerini ve basın toplantılarını düzenlemek.

3) BaÅŸkanlığın halkla iliÅŸkilerle ilgili faaliyetlerini planlamak, yürütmek ve BaÅŸkanlığa gönderilen her türlü ihbar, ÅŸikayet, öneri ve istekleri deÄŸerlendirerek gereÄŸi için ilgili birimlere göndermek.

4) 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre yapılacak bilgi edinme baÅŸvurularını etkin, süratli ve doÄŸru bir ÅŸekilde sonuçlandırmak üzere gerekli tedbirleri almak.

BaÅŸkanlığın görev alanına giren konularda BaÅŸkana danışmanlık yapmak üzere merkez teÅŸkilatında on beÅŸ BaÅŸkanlık müÅŸaviri atanabilir.

BaÅŸkanlık; görev alanına giren ve ihtiyaç duyulan konularda çalışmalarda bulunmak, araÅŸtırma ve uygulama projeleri geliÅŸtirmek ve bunları uygulamak üzere bakanlık, kamu kurum ve kuruluÅŸları, sivil toplum kuruluÅŸları, yurt içinden ve yurt dışından konu ile ilgili uzmanların katılımı ile sürekli ve geçici ÅŸûra, kurul ve çalışma grupları oluÅŸturabilir, danışma ve ihtisas komisyonları kurabilir. Ayrıca, BaÅŸkanlık teÅŸkilatında, gerektiÄŸinde sürekli veya geçici özel ihtisas komisyonları ile inceleme, araÅŸtırma ve çalışma grupları oluÅŸturulabilir.

BaÅŸkanlık hizmet birimlerinin çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 7- 633 sayılı Kanunun 8 inci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.

“TaÅŸra teÅŸkilatı:

MADDE 8- BaÅŸkanlığın taÅŸra teÅŸkilatı, il ve ilçe müftülükleri ile doÄŸrudan BaÅŸkanlığa baÄŸlı dinî yüksek ihtisas merkezleri ve eÄŸitim merkezlerinden oluÅŸur.

Ä°l ve ilçe kuruluÅŸlarının başında birer müftü bulunur. Ä°l müftüleri Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığına, ilçe müftüleri ise il müftülüklerine baÄŸlıdır. 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı Ä°l Ä°daresi Kanunu hükümleri saklıdır. Ä°l ve ilçe müftüleri, bölgelerinde Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığını temsil eder, din hizmetlerini, dini müesseseleri yönetir ve din görevlilerinin hizmetlerini düzenleyip denetler. Ä°l ve ilçe müftülüklerinde ihtiyaca göre ÅŸube müdürlükleri kurulabilir.

Müftülük kursu, staj, rotasyon, hizmet içi eÄŸitim, terfi ve performans ölçütlerine iliÅŸkin usul ve esaslar ile dinî yüksek ihtisas merkezleri, eÄŸitim merkezleri, Kur’an kursları ile yurt ve pansiyonların çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 8- 633 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Personelin nitelikleri:

MADDE 9- BaÅŸkanlık personelinde, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen genel ÅŸartlar yanında; BaÅŸkan, baÅŸkan yardımcısı, genel müdür, Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanı, il ve ilçe müftüsü, BaÅŸkanlık vaizi ve vaizlerin en az lisans düzeyinde dinî yüksek öÄŸrenim mezunu olması gerekir. Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü için ise dört yıllık yüksek öÄŸrenim mezunu olması ÅŸartı aranır.

BaÅŸkanlık personelinin 657 sayılı Kanunda ve bu Kanunda yer almayan diÄŸer nitelikleri ile atanmalarında dinî öÄŸrenim ÅŸartı arananlara iliÅŸkin ortak nitelikler yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 9- 633 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Atama:

MADDE 10- BaÅŸkan yardımcıları, Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanı, Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulu BaÅŸkanı müÅŸterek kararla; daire baÅŸkanı, hukuk müÅŸaviri, baÅŸmüfettiÅŸ, müfettiÅŸ, iç denetçi ve dinî yüksek ihtisas merkezi müdürü BaÅŸkanın teklifi üzerine BaÅŸbakan veya ilgili Bakan onayı ile; 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Kanun hükümleri dışında kalan diÄŸer personelin atamaları ise BaÅŸkan tarafından yapılır.

Milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday veya aday adayı olmak üzere görevinden istifa eden BaÅŸkanlık personeli, aday gösterilmemeleri veya seçimi kaybetmeleri halinde eski görev yerlerine dönemezler; bunlar kazanılmış hak aylık derecelerine uygun bir kadroya atanırlar.

Görev süresi sona eren Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkan ve üyeleri ile Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulu BaÅŸkan ve üyeleri kazanılmış hak aylık derecelerine uygun baÅŸka kadrolara atanırlar.

Ä°l müftüleri ile en az lisans düzeyinde dinî yüksek öÄŸrenim mezunu olan daire baÅŸkanları BaÅŸkanlık vaizi kadrolarına atanabilir ve BaÅŸkanlık tarafından belirlenen yerlerde görevlendirilebilirler. 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin (B) bendinin üçüncü fıkrasında belirtilen kadrolara atananlar hakkında uygulanan hükümler, BaÅŸkanlık vaizi kadrosuna atananlar hakkında da aynen uygulanır.

BaÅŸkanlığın Din Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarına Kamu Personeli Seçme Sınavı (B) grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boÅŸ kadro sayısının üç katına kadar çağırılacak adaylar arasından BaÅŸkanlıkça yapılacak sözlü sınav baÅŸarı sırasına göre atanır.

BaÅŸkanlık kadrolarına yapılacak atama ve nakil iÅŸlemlerine iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 10- 633 sayılı Kanunun 11 inci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.

“Diyanet iÅŸleri uzmanları ve müfettiÅŸler:

MADDE 11- BaÅŸkanlık, merkez teÅŸkilatında, bu Kanunda sayılan görevlerin yerine getirilmesinde Diyanet iÅŸleri uzmanı ve Diyanet iÅŸleri uzman yardımcısı istihdam eder. Diyanet iÅŸleri uzman yardımcısı olarak atanabilmek için 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen ÅŸartlara ek olarak aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:

a) En az lisans düzeyinde dinî yüksek öÄŸrenim görmüÅŸ olmak.

b) Sınavın yapılacağı yılın ocak ayının ilk günü itibariyle otuz yaşını, yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar için otuz beÅŸ yaşını doldurmamış olmak.

c) Yapılacak yarışma sınavında başarılı olmak.

Diyanet iÅŸleri uzman yardımcılığı yarışma sınavında iki defa baÅŸarısız olanlar bir daha bu sınava katılamazlar. Diyanet iÅŸleri uzman yardımcısı kadrolarının yüzde onundan az olmamak üzere, yüzde yirmisine kadar dinî yüksek öÄŸrenim dışındaki dallardan uzman yardımcısı atanabilir.

Diyanet iÅŸleri uzman yardımcılığına atananlar; en az üç yıl çalışmak, yönetmelikte belirtilen yabancı dillerden en az birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az (C) düzeyinde belgeye veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliÄŸi bulunan bir belgeye sahip olmak ve olumlu sicil almak kaydıyla, hazırlayacakları tezin kabulünden sonra açılacak mesleki yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Mesleki yeterlik sınavında baÅŸarılı olanlar Diyanet iÅŸleri uzmanı unvanını kazanırlar. Bunlar BaÅŸkanlığın hizmet alanlarına göre ihtisasa yönlendirilir ve ihtiyaca göre merkez birimlerinde görevlendirilir.

Diyanet iÅŸleri uzmanlığı mesleki yeterlik sınavında iki defa baÅŸarısız olanlar ile sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınava girmeyenler, Diyanet iÅŸleri uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve durumlarına uygun baÅŸka kadrolara atanırlar.

Diyanet iÅŸleri uzman yardımcılığı yarışma ve yeterlik sınavlarının ÅŸekil ve uygulama esasları ile Diyanet iÅŸleri uzman ve uzman yardımcılarının çalışma usul ve esaslarına iliÅŸkin diÄŸer hususlar yönetmelikle düzenlenir.

BaÅŸkanlık, rehberlik ve teftiÅŸ hizmetlerini yürütmek üzere müfettiÅŸ ve müfettiÅŸ yardımcısı istihdam eder. MüfettiÅŸ yardımcılığına atanabilmek için 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen ÅŸartlara ek olarak aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:

a) En az lisans düzeyinde dinî yüksek öÄŸrenim görmüÅŸ olmak.

b) Sınavın yapılacağı yılın ocak ayının ilk günü itibariyle otuz yaşını, yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar için otuz beÅŸ yaşını doldurmamış olmak.

c) Yapılacak yarışma sınavında başarılı olmak.

MüfettiÅŸ yardımcılığı yarışma sınavında iki defa baÅŸarısız olanlar bir daha bu sınava katılamazlar. MüfettiÅŸ yardımcısı kadrolarının yüzde onundan az olmamak üzere, yüzde yirmisine kadar hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iÅŸletme, iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarından müfettiÅŸ yardımcısı atanabilir.

MüfettiÅŸ yardımcılığına atananlar, en az üç yıl fiilen çalışmak ve olumlu sicil almak kaydıyla, mesleki yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Mesleki yeterlik sınavında baÅŸarılı olanlar müfettiÅŸ unvanını kazanırlar. Mesleki yeterlik sınavında iki defa baÅŸarısız olanlar ile sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınava girmeyenler, müfettiÅŸ yardımcısı unvanını kaybederler ve durumlarına uygun baÅŸka kadrolara atanırlar.

MüfettiÅŸ ve müfettiÅŸ yardımcılığı yarışma ve yeterlik sınavlarının ÅŸekil ve uygulama esasları ile müfettiÅŸ ve müfettiÅŸ yardımcılarının çalışma usul ve esaslarına iliÅŸkin diÄŸer hususlar yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 11- 633 sayılı Kanunun 12 nci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.

“Vaizler, imam-hatip ve müezzin-kayyımlar, Kur’an kursu öÄŸreticileri, eÄŸitim görevlileri:

MADDE 12- Vaizler, cami ve mescitler ile diÄŸer mekanlarda her türlü vasıtadan yararlanarak toplumu dinî konularda bilgilendirmek, BaÅŸkanlığın hizmet alanlarında irÅŸat, rehberlik, inceleme ve araÅŸtırma yapmakla görevlidir. Vaizlik mesleÄŸi, adaylık döneminden sonra vaiz, uzman vaiz ve baÅŸvaiz kariyer basamaklarına ayrılır.

Ä°mam-hatip ve müezzin-kayyımlar, cami ve mescitlerde din hizmetlerini yürütmek ve dinî konularda toplumu bilgilendirmekle görevlidir. Ä°mam-hatiplik mesleÄŸi; adaylık döneminden sonra imam-hatip, uzman imam-hatip ve baÅŸimam-hatip; müezzin-kayyımlık mesleÄŸi ise müezzin-kayyım ve baÅŸmüezzin kariyer basamaklarına ayrılır. Adaylık dönemini baÅŸarıyla tamamlayanlar mesleÄŸe imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak atanır. Ä°mam-hatip ve müezzin-kayyımlar, Kur’an-ı Kerim öÄŸretiminde görevlendirilebilir.

Kur’an kursu öÄŸreticisi, Kur’an kurslarındaki eÄŸitim ve öÄŸretim faaliyetlerini yürütmekle görevlidir. Kur’an kursu öÄŸreticiliÄŸi; adaylık döneminden sonra Kur’an kursu öÄŸreticisi, Kur’an kursu uzman öÄŸreticisi ve Kur’an kursu baÅŸöÄŸreticisi kariyer basamaklarına ayrılır.

Yukarıdaki fıkralarda düzenlenen kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, eÄŸitim, hizmet, bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetler, sicil puanları ve BaÅŸkanlıkça yapılacak sınav sonuçları esas alınır.

Dinî yüksek ihtisas merkezi ve eÄŸitim merkezi eÄŸitim görevlisi, bu merkezlerdeki eÄŸitim ve öÄŸretim faaliyetlerini yürütmekle görevlidir. EÄŸitim görevlisi, en az lisans düzeyinde dinî yüksek öÄŸrenim mezunu olup ihtisas kursunu bitirmiÅŸ veya doktora yapmış olanlar arasından atanır.

Uzman vaiz, baÅŸvaiz, uzman imam-hatip, baÅŸimam-hatip, baÅŸmüezzin, Kur’an kursu uzman öÄŸreticisi ve Kur’an kursu baÅŸöÄŸreticisi kadrolarına atanmaya iliÅŸkin hususlar ve bunlar ile vaiz, imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur’an kursu öÄŸreticilerinin çalışma, usul ve esasları ile imam-hatipler ve müezzin-kayyımların haftalık iznine ve bayram tatillerinde izin kullanmalarına iliÅŸkin hususlar yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 12- 633 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.

“Hac ve umre hizmetlerinin yürütülmesi:

MADDE 13- Hac ve umre ibadetlerinin usulüne uygun, saÄŸlık ve güvenlik içinde, hizmet talep edenlerin hakları korunacak ÅŸekilde ifası amacıyla, BaÅŸkanlık ve/veya BaÅŸkanlığın denetim ve gözetimi altında ilgili mevzuatı gereÄŸi uluslararası her türlü seyahat hizmetleri verme yetkisini haiz seyahat acentaları tarafından hac ve umre seferleri düzenlenir. Seyahat acentalarına tahsis edilecek kontenjan oranı Bakanlar Kurulunca belirlenir ve bu orana göre tespit edilen sayı seyahat acentalarınca kullanılmak üzere topluca verilir. GerektiÄŸinde bu acentalardan hizmet satın alınabilir. BaÅŸkanlıkça düzenlenen hac ve umre seferlerinde 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları BirliÄŸi Kanununun 4 üncü maddesinde sözü edilen iÅŸletme belgesi aranmaz.

BaÅŸkanlıkla ve hac ve umreye götüreceÄŸi vatandaÅŸlarla yaptığı sözleÅŸme hükümlerine uymayan, götürdüÄŸü hacı veya umreciye sözleÅŸmede taahhüt ettiÄŸi hizmeti vermeyen veya eksik veren acentaya fiilin ağırlığına göre uyarma, kınama, kontenjan kısıtlaması, süresiz veya 1-3 yıl arası organizasyondan men, söz konusu acenta yetkililerinin bir baÅŸka isim altında aynı hizmeti yürüten acentalarla acenta görevlisi olarak görevlendirilmemesi müeyyidesi Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu kararı ile verilir.

Hac ve umre organizasyonunda hizmetlerin ifası sırasında meydana gelebilecek zararların karşılanması amacıyla, hac ve umre organizasyonu düzenleyen seyahat acentaları; götürdükleri her bir hacı başına aldıkları ücretin tamamı, götürdükleri umreci başına ise aldıkları ücretin yarısı kadar BaÅŸkanlığa teminat verir. Seyahat acentaları ayrıca, anılan organizasyonlarda BaÅŸkanlıkça sunulan idari hizmetler, personel desteÄŸi, denetim, gözetim ve rehberlik, eÄŸitim, saÄŸlık ve benzeri hizmetler karşılığı alınacak hizmet bedelini ve ilgili ülke tarafından hacı başına talep edilen miktarı BaÅŸkanlığa öder. Hizmet bedelini belirlemeye ve gerektiÄŸinde teminatları indirmeye Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu yetkilidir.

BaÅŸkanlık, gerektiÄŸinde hac ve umre hizmetlerinin alım-satım, ulaşım, muhasebe ve mali iÅŸlemlerinin bedeli mukabilinde yürütülmesinde Türkiye Diyanet Vakfı ile iÅŸbirliÄŸi yapar. Türkiye Diyanet Vakfına ödenecek bedel Hac ve Umre Komisyonunca belirlenir. Belirlenen hac ve umre ücretleri BaÅŸkanlığın denetiminde, Türkiye Diyanet Vakfınca açılacak Hac ve Umre  Hesabına  yatırılır. Anılan  Vakıfça   açılan  Hac  ve  Umre   Hesabından  hac  ve  umre hizmetleri, BaÅŸkanlığın yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetleri, eÄŸitim, öÄŸretim, yayın, bilimsel proje ve araÅŸtırma faaliyetleri, konferans, sempozyum ve benzeri toplantılar ile dinî nitelikli diÄŸer hizmet ve faaliyetler için gereken harcamalar yapılır. Harcamalar, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı veya görevlendireceÄŸi bir baÅŸkan yardımcısının baÅŸkanlığında Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü, üç genel müdür ve bir hukuk müÅŸavirinden oluÅŸan Hac ve Umre Komisyonu kararlarına dayanılarak yapılır. Anılan Komisyon, tahmini harcamalarının her hac mevsimi sonunda, hangi hizmet ve faaliyetlere hangi miktar ve oranlarda ve hangi ÅŸartlarda yapılacağına dair kararlarını bir program çerçevesinde belirler.

Hac ve umre ibadetlerinin ifası amacıyla münhasıran BaÅŸkanlıkça yapılan faaliyetler kurumlar vergisinden muaftır. Bu faaliyetler nedeniyle yapılan iÅŸlemler harçlardan, düzenlenen kağıtlar damga vergisinden müstesnadır. Bu paralar kamu kaynağı ve kamu geliri olarak deÄŸerlendirilmez.

Hac ve umre seyahatleri ile ilgili iÅŸ ve iÅŸlemler ile Hac ve Umre Hesabından yapılan bütün harcamalar her yıl hac mevsimi sonunda BaÅŸkanlık, Sayıştay ve gerektiÄŸinde BaÅŸbakanlık müfettiÅŸleri tarafından denetlenir.

Hac ve umre hizmetlerinin yürütülmesi, Hac ve Umre Hesabının oluÅŸturulması, bu hesapta yer alan tutarların harcanması, hac ve umre dönemlerinde hac ve umre faaliyetleri için yurt içinde görevlendirilen BaÅŸkanlık personeline mesai saatleri dışında yaptırılacak ilave çalışma ücreti ve sınav hizmetleri karşılığında ödenecek ücretler, Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu ile Hac ve Umre Komisyonunun kuruluÅŸ, görev ve yetkilerine dair usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir.”

MADDE 13- 633 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Dinî Yayınlar Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesi:

MADDE 14- Dinî Yayınlar Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesinin sermayesi, yirmi milyon Türk Lirasıdır. Bu miktarı on katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu Kanunun yürürlüÄŸe girmesinden önce mevcut olan sermayenin tamamı ile sermayenin iÅŸletilmesinden elde edilen kârlar, tahsis edilen sermaye miktarına ulaşılıncaya kadar sermayeye ilave olunur. ÖdenmiÅŸ sermaye tutarı, tahsis edilen sermaye tutarına ulaÅŸtıktan sonra kalan kârlar, izleyen mali yılın ÅŸubat ayı sonuna kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimine yatırılır.

Döner sermayenin gelirleri; her türlü mal ve hizmet satış gelirleri, özel kiÅŸi veya kuruluÅŸlarca incelenmesi talep edilen dini yayınların Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulunca incelenmesi karşılığı elde edilen gelirler, sınav giderlerini karşılamak üzere sınav hizmetlerinden elde edilen gelirler, bağış ve yardımlar ile diÄŸer gelirlerden oluÅŸur. Elde edilen gelirler döner sermayenin yürüteceÄŸi faaliyetlere iliÅŸkin giderlerin karşılanmasında ve yönetmelikte belirtilecek diÄŸer faaliyet alanlarında kullanılır.

Bağış ve yardımlar tahsis olunan sermaye ile sınırlı olmaksızın sermayeye eklenir. Şartlı bağışlar şart kılınan yere harcanır.

Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesi, BaÅŸkanlık yayınlarının satış yerleri ile ilgili hizmetleri yürütür, kitabevleri açabilir, yayın hizmetleri ile ilgili olarak ithalat ve ihracat yapabilir.

Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesinin faaliyet alanları ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 14- 633 sayılı Kanunun 15 inci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.

“Yöneticilerin sorumlulukları ve yetki devri:

MADDE 15- BaÅŸkanlık teÅŸkilatının her kademedeki yöneticileri, görevlerini mevzuata, stratejik plan ve programlara, performans ölçütlerine ve hizmet kalite standartlarına uygun olarak yürütmekten üst kademelere karşı sorumludur.

BaÅŸkan ve diÄŸer üst düzey yöneticiler sınırlarını açıkça belirtmek ve yazılı olmak ÅŸartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir. Yetki devri uygun araçlarla ilgililere duyurulur.”

MADDE 15- 633 sayılı Kanunun 17 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Türkiye Diyanet Vakfı ile iÅŸbirliÄŸi:

MADDE 17- BaÅŸkanlık gerektiÄŸinde, kanunla verilen görevleri çerçevesinde Türkiye Diyanet Vakfı ile iÅŸbirliÄŸi yapar. Anılan Vakıf hakkında 22/1/2004 tarihli ve 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve KuruluÅŸları ile Ä°liÅŸkilerine Dair Kanun hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 16- 633 sayılı Kanunun 18/A maddesinin baÅŸlığı “Yurt dışı teÅŸkilatı:” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, beÅŸinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, birinci, üçüncü, dördüncü ve altıncı fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“BaÅŸkanlık yurt dışı teÅŸkilatı, 13/12/1983 tarihli ve 189 sayılı Kamu Kurum ve KuruluÅŸlarının Yurtdışı TeÅŸkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname esaslarına göre kurulan müÅŸavirlik ve ataÅŸeliklerden oluÅŸur.”

“BaÅŸkanlık yurt dışı teÅŸkilatı kadrolarına sürekli görevle atanabilmek için; en az dört yıllık dini yüksek öÄŸrenim veren fakülte veya yüksek okul mezunu olmak, BaÅŸkanlık teÅŸkilatında vaizlik, müdürlük, uzmanlık, diyanet iÅŸleri uzmanlığı, din iÅŸleri yüksek kurulu uzmanlığı ve üstü görevlerde veya ilahiyat fakültelerinde öÄŸretim üyesi olarak en az üç yıl çalışmış olmak ve türü ve düzeyi yönetmelik ile belirlenecek yabancı dillerden birini bilmek gerekir.

Yurt dışı sürekli görevlere atanmada Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu üyesi, genel müdür, daire baÅŸkanı, il müftüsü ile ilahiyat alanında profesör olanlar mesleki ehliyet sınavına tabi tutulmazlar. Bunların yurt dışı temsil ve yeterliliÄŸi mülakatla belirlenir. BaÅŸkan yardımcıları ve Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanının yurt dışı sürekli görevlere atanmasında herhangi bir ÅŸart aranmaz. Sınav Kurulu, BaÅŸkanın veya görevlendireceÄŸi BaÅŸkan yardımcısının baÅŸkanlığında Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanı ve genel müdürler arasından belirlenen üç üye olmak üzere beÅŸ kiÅŸiden oluÅŸur. Sınav sonunda baÅŸarılı olanlardan öncelikle BaÅŸkanlık personelinin ataması yapılır.”

“Ä°lk ve orta öÄŸrenimlerini ilgili ülkede tamamlayıp Türkiye’de lisans düzeyinde yüksek din öÄŸrenimini veya YükseköÄŸretim Kurulu tarafından denkliÄŸi kabul edilen yurt dışında bir Ä°slam ilahiyatı bölümünü baÅŸarıyla bitirenlerden ilgili ülke vatandaÅŸlığına sahip olanlarla süresiz oturma izni bulunanlar, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca mahallinde sözleÅŸmeli statüde istihdam edilebilir. Bunlara, ilgili ülkede sürekli görevle bulunan ve 9 uncu derecenin 1 inci kademesinden aylık alan bekar meslek memuruna ödenmekte olan yurt dışı aylığının yüzde seksenini geçmemek üzere Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilecek tutarda ödeme yapılır. Bu kapsamda istihdam edilecek personelin sayısı, nitelikleri, seçim usul ve esasları, görev yerleri ve süreleri, izinleri, görevlerinin sona erdirilmesi ve verilecek iÅŸ sonu tazminatı ile bu fıkranın uygulanmasına iliÅŸkin diÄŸer usul ve esaslar, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun teklifi üzerine Maliye Bakanlığı ve BaÅŸkanlıkça müÅŸtereken belirlenir.

Yurt dışı görevler için yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavlara, personelin yurt dışı görevlere hazırlanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar ile Türkçe’nin ve Türk lehçelerinin konuÅŸulduÄŸu ülkelere yapılacak atamalarda hangi dil ve lehçelerin aranacağı ve yurt dışı teÅŸkilatına yapılacak atamalarla ilgili diÄŸer hususlar yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 17- 633 sayılı Kanunun 20 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Aday Tespit Kurulu:

MADDE 20- Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu üyeliÄŸine atanacaklardan yirmi dört adayı tespit etmekle görevli Aday Tespit Kurulu, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanının baÅŸkanlığında, baÅŸkan yardımcıları, Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanı, Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulu BaÅŸkanı, genel müdürler, birim baÅŸkanları, il müftüleri, dinî yüksek ihtisas merkezi müdürleri, Millî EÄŸitim Bakanlığı Din ÖÄŸretimi Genel Müdürü, her bir ilahiyat fakültesinin kendi öÄŸretim üyeleri arasından akademik kurullarınca seçecekleri ikiÅŸer temsilci, her bir eÄŸitim merkezinin eÄŸitim görevlilerinin kendi aralarından seçecekleri birer temsilci, her coÄŸrafi bölgedeki ilçe müftülerinin kendi aralarından seçecekleri ikiÅŸer temsilci ve her coÄŸrafi bölgedeki baÅŸvaizler, baÅŸimam-hatipler ile Kur’an kursu baÅŸöÄŸreticilerinin kendi aralarından seçecekleri ikiÅŸer temsilciden oluÅŸur.”

MADDE 18- 633 sayılı Kanunun 21 inci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.

“Yargılama usulü:

MADDE 21- BaÅŸkanlık teÅŸkilatının her kademesinde din hizmetlerini yürüten personel, görevleri sebebiyle iÅŸledikleri suçlarda 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uygulaması bakımından kamu görevlisi sayılır ve bunlar hakkında 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve DiÄŸer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.”

MADDE 19- 633 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinde yer alan “mushafları inceleme kurulu baÅŸkanı” ibaresi “mushafları inceleme ve kıraat kurulu baÅŸkanı”, “teftiÅŸ kurulu baÅŸkanı” ibaresi “rehberlik ve teftiÅŸ baÅŸkanı”, “din iÅŸleri yüksek kurulu uzmanı,” ibaresi “diyanet iÅŸleri uzmanı ve diyanet iÅŸleri uzman yardımcısı, din iÅŸleri yüksek kurulu uzmanı, din iÅŸleri yüksek kurulu uzman yardımcısı,” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, “bilgisayar çözümleyicisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, genel müdür, strateji geliÅŸtirme baÅŸkanı, baÅŸkanlık müÅŸaviri, basın ve halkla iliÅŸkiler müÅŸaviri, özel kalem müdürü, daire tabibi, diÅŸ tabibi, mimar, mühendis, astronom, mütercim” ibaresi eklenmiÅŸ, birinci fıkranın son cümlesi “Ancak, bu görevlerde çalıştırılacaklar için (Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanı ve üyeleri, BaÅŸkanlık müÅŸaviri (4 adet)  ve Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸaviri hariç) yüksek öÄŸrenim ÅŸartı aranır.” ÅŸeklinde, maddenin ikinci ve üçüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.

“SözleÅŸmeli olarak BaÅŸkanlıkta çalışan personele, bu Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde unvanlar itibarıyla yer alan taban ve tavan ücretleri arasında kalmak üzere, BaÅŸkan tarafından belirlenecek tutarda aylık sözleÅŸme ücreti ödenir. BaÅŸbakanlık merkez teÅŸkilatında kadro karşılığı sözleÅŸmeli olarak çalışan emsali personelin yararlandığı ücret artışlarından BaÅŸkanlıkta kadro karşılığı çalışan sözleÅŸmeli personel de aynen yararlandırılır. Söz konusu personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak (hastalık ve yıllık izinleri dahil) ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında birer aylık sözleÅŸme ücreti tutarında ikramiye ödenir. Bunlardan üstün gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre baÅŸarılı çalışma yaptıkları tespit edilenlere BaÅŸkanın teklifi üzerine BaÅŸbakan veya ilgili Bakanın onayı ile haziran ve aralık aylarında birer aylık sözleÅŸme tutarına kadar teÅŸvik ikramiyesi ödenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar ile söz konusu personele yapılacak diÄŸer ödemeler Bakanlar Kurulunca tespit edilir.

657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesine göre ödenmekte olan öÄŸretim yılına hazırlık ödeneÄŸi, BaÅŸkanlıkta eÄŸitim görevlisi ve Kur’an kursu öÄŸreticisi kadrosunda bulunup, fiilen eÄŸitim görevliliÄŸi ve öÄŸreticilik yapanlara da aynı esas ve usullere göre ödenir.

4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı YükseköÄŸretim Kanununun 38 inci maddesine göre, baÅŸkan yardımcısı ve Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu baÅŸkanı, üyesi ve genel müdür olarak görevlendirilenlere, anılan madde uyarınca ödenen ücrete ilaveten ve söz konusu maddenin dördüncü fıkrasında öngörülen sınırlamaya tabi olmaksızın, her ay (20.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ayrıca ödeme yapılır. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

BaÅŸkanlık baÅŸmüfettiÅŸ, müfettiÅŸ ve müfettiÅŸ yardımcılarına, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde ikiyüzünü geçmemek üzere Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸü alınmak suretiyle ilgili Bakanın onayı ile belirlenecek oranda ek ödeme yapılır. Bu ödemeye hak kazanılmasında ve ödenmesinde aylıklara iliÅŸkin hükümler uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz. Bu fıkra kapsamında ödeme yapılanlara, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi hükümlerine göre ödeme yapılmaz.”

MADDE 20- 633 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici maddeler eklenmiÅŸtir.

“GeçiÅŸ Hükümleri:

GEÇÄ°CÄ° MADDE 13- Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte görevde bulunan BaÅŸkan ve baÅŸkan yardımcıları, 3 üncü ve 4 üncü maddelere göre BaÅŸkan ve baÅŸkan yardımcıları atanıncaya kadar göreve devam eder.

Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte atanmış bulunan Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanı ve üyelerinin görev süresi, atanmış oldukları tarihten itibaren 5 inci maddede belirlenen sürenin bitiminde sona erer.

Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte BaÅŸkanlık merkez teÅŸkilatında Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzmanı kadrosunda bulunanlar baÅŸka bir iÅŸleme gerek kalmaksızın bu Kanunun 4 üncü maddesinde düzenlenen Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu uzmanlığı kadrolarına atanmış sayılırlar.

Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte BaÅŸkanlık merkez teÅŸkilatında ÅŸube müdürü kadrosunda bulunanlar ile daha önce bu kadrolarda bulunmuÅŸ olanlardan veya en az üç yıldır BaÅŸkanlık TeÅŸkilatında çalışmakta olup yüksek lisans derecesine sahip olanlardan halen BaÅŸkanlık teÅŸkilatında görev yapanlar, 11 inci maddenin üçüncü fıkrasında öngörülen yabancı dil belgesine sahip olma ÅŸartını taşımaları halinde bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üç yıl içinde en fazla iki defa yapılacak ve usul ve esasları BaÅŸkanlıkça belirlenecek Diyanet Ä°ÅŸleri uzmanlığı mesleki yeterlik sınavına katılma hakkına sahiptir. Yapılacak mesleki yeterlik sınavı sonucunda baÅŸarılı bulunanlar, Diyanet Ä°ÅŸleri uzmanı kadro sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere baÅŸarı sırasına göre Diyanet Ä°ÅŸleri uzmanı kadrosuna atanır. BaÅŸkanlık merkez teÅŸkilatında boÅŸalan ÅŸube müdürü kadroları herhangi bir iÅŸleme gerek kalmaksızın iptal edilmiÅŸ sayılır. BaÅŸkanlık merkez teÅŸkilatındaki ÅŸube müdürleri, BaÅŸkanlıkça uygun bulunan iÅŸlerde görevlendirilir.

Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte Mushafları Ä°nceleme Kurulu BaÅŸkanı ve Mushafları Ä°nceleme Kurulu Üyesi kadrosunda bulunanlar, Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulu BaÅŸkanı ve Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi olarak atanmış sayılır. Bunların görev süresi bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte baÅŸlar.

Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte, en az lisans düzeyinde dinî yüksek öÄŸrenim mezunu olup murakıp kadrosunda bulunanlar üç yıl içinde en fazla iki defa yapılacak, usul ve esasları BaÅŸkanlıkça belirlenecek vaizlik sınavına katılma hakkına sahiptir. Sınavda baÅŸarılı olanlar vaiz kadrosuna atanır. BoÅŸalan murakıp kadroları herhangi bir iÅŸleme gerek kalmaksızın iptal edilmiÅŸ sayılır.

Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte BaÅŸkanlık eÄŸitim merkezlerinde öÄŸretmen unvanlı kadrolarda bulunanlar, baÅŸka bir iÅŸleme gerek kalmaksızın bulundukları kadro dereceleri ile aynı derecedeki eÄŸitim görevlisi kadrosuna atanmış sayılır.

Kadro karşılığı sözleÅŸmeli statüde bulunanlardan bu Kanuna göre kadro ve görev unvanları deÄŸiÅŸen yahut kaldırılan personelin yeni bir kadroya atanıncaya kadar sözleÅŸmeleri devam eder ve bunlar kazanılmış hak aylık derecelerine uygun boÅŸ kadrolara en geç altı ay içinde atanır. Atama iÅŸlemi yapılıncaya kadar BaÅŸkanlıkça ihtiyaç duyulan iÅŸlerde görevlendirilebilir. Atandıkları yeni kadrolarına baÄŸlı olarak alacakları aylık, ek gösterge, her türlü  zam  ve  tazminatları  ile  diÄŸer  mali  hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplamının  net tutarının, eski kadrolarına baÄŸlı olarak en son ayda aldıkları sözleÅŸme ücreti, ikramiye (bir aya isabet eden tutar) ve özel hizmet tazminatı toplam net tutarından az olması halinde, aradaki fark bu kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.

Bu Kanuna göre kadro ve görev unvanları deÄŸiÅŸen yahut kaldırılan diÄŸer personel, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun boÅŸ kadrolara en geç altı ay içinde atanır ve atama iÅŸlemi yapılıncaya kadar BaÅŸkanlıkça ihtiyaç duyulan iÅŸlerde görevlendirilebilir. Bunlar, yeni bir kadroya atanıncaya kadar, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminatlar ile diÄŸer mali haklarını almaya devam ederler. Söz konusu personelin, atandıkları yeni kadroların aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diÄŸer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplam net tutarının, eski kadrolarına baÄŸlı olarak en son ayda aldıkları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diÄŸer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplam net tutarından az olması halinde, aradaki fark atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.

Bu Kanunla yapılan düzenlemelere uyum saÄŸlamak üzere, üç yıl süreyle ihtiyaç duyulan kadro deÄŸiÅŸiklikleri, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrası hükmü uygulanmaksızın, anılan Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yapılır.

Bu Kanuna göre yeniden düzenleme ve atamalar yapılıncaya kadar BaÅŸkanlığın deÄŸiÅŸen veya yeniden kurulan birimlerine verilen görevleri, daha önce bu görevleri yapmakta olan birimler tarafından yapılmaya devam edilir.

Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren bir yıl içinde yürürlüÄŸe konulur. Anılan yönetmelikler yürürlüÄŸe girinceye kadar, mevcut düzenleyici iÅŸlemlerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 14- 25/12/2009 tarihli ve 5944 sayılı 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 22 nci maddesinde yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın, 2010 yılı içerisinde Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığına ait boÅŸ kadrolara 5000 adet açıktan atama yapılabilir.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 15- 30/6/2010 tarihi itibariyle Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı taÅŸra teÅŸkilatında halihazırda vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapmakta olanlar ile 3/5/2005 tarihinden bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı taÅŸra teÅŸkilatında toplam en az dört ay süreyle vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapmış olanlar; kamu personeli seçme sınavlarının herhangi birinden BaÅŸkanlıkça belirlenecek yeterli puanı almış olmaları ve alanlarında yeterlilik belgesine sahip olmaları ÅŸartıyla, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üç ay içinde baÅŸvurmaları ve BaÅŸkanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre yapılacak sınavda baÅŸarılı olmaları halinde, BaÅŸkanlıkça ilan edilecek yerlerde görevlendirilmek ve bir defaya mahsus olmak üzere, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükümleri uyarınca vizeli veya vize sayısının yeterli olmaması halinde, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde vize edilecek sözleÅŸmeli imam -hatip  ve  müezzin-kayyım  pozisyonlarına geçirilir. Bu ÅŸekilde  sözleÅŸmeli imam-hatip ve müezzin-kayyım pozisyonlarına geçirileceklerin sayısı 4000 adedi geçemez ve bu iÅŸlemler baÅŸvuru süresi dahil en geç altı ay içerisinde tamamlanır.”

MADDE 21- a) 633 sayılı Kanunun bölüm baÅŸlıkları, alt baÅŸlıkları, 16 ncı, 18 inci, 26 ila 29 uncu, 31 inci, 32 nci, 39 uncu ve 40 ıncı maddeleri ile 12/4/1990 tarihli ve 416 sayılı 633 sayılı Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanunun Bazı Maddelerinin DeÄŸiÅŸtirilmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.

b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

1) 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendine “Dış Ticaret Uzman Yardımcıları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Diyanet Ä°ÅŸleri Uzman Yardımcıları, Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu Uzman Yardımcıları,” ibaresi ve aynı bentteki “Dış Ticaret Uzmanlığına,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Diyanet Ä°ÅŸleri Uzmanlığına, Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu Uzmanlığına,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

2) 59 uncu maddesinde yer alan “Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu Üyeliklerine,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı BaÅŸkanlık MüÅŸaviri (4 adet), Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸaviri,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

3) 152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” bölümünün;

(a) “A- Özel Hizmet Tazminatı” bendinin (h) alt bendine “Dış Ticaret Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Diyanet Ä°ÅŸleri Uzmanları, Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu Uzmanları,” ibaresi,

(b) “C- Din Hizmetleri Tazminatı” bendinin (a), (b) ve (c) alt bentleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, anılan bende aÅŸağıdaki (d) alt bendi,

eklenmiÅŸtir.

“a) Ä°l müftü yardımcısı, ilçe müftüsü, eÄŸitim görevlisi ve mesleÄŸi ile ilgili yüksek öÄŸrenim mezunu olup “Vaiz” kadrosuna atananlar için %175’ine,

b) Din Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolarda bulunanlardan;

1. YükseköÄŸrenim mezunu olanlar için % 95’ine,

2. Ä°mam-Hatip Lisesi mezunları için % 93’üne,

3. DiÄŸerleri için % 89’una,

c) Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı kadrolarında bulunup, (a) ve (b) bentlerinde sayılanlar dışında kalan personele ayrıca % 50’sine,

d) (a) ve (b) alt bentlerinde sayılanlardan ayrıca; baÅŸvaiz, baÅŸimam-hatip, Kur’an kursu baÅŸöÄŸreticisi kadrolarına atananlara % 40’ına, uzman vaiz, uzman imam-hatip, Kur’an kursu uzman öÄŸreticisi ve baÅŸmüezzinlik kadrolarına atananlara % 20’sine,”

4) Ekli (I) Sayılı Ek Göstergeler Cetvelinin;

(a) “I- Genel Ä°dare Hizmetleri Sınıfı” bölümünün (c) bendinde yer alan “Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı,” ibaresi bu bentten çıkarılmış ve aynı bölümün (a) bendine “BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı” ibaresi, aynı bölüm&

GENEL KÃœLTÃœR