Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6114 SAYILI "ÖSYM" ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN 1-10 MADDELER

 ÖLÇME, SEÇME VE YERLEÅžTÄ°RME MERKEZÄ°BAÅžKANLIÄžININ TEÅžKÄ°LAT VE GÖREVLERÄ°HAKKINDA KANUN
Kanun No. 6114                                                                                              Kabul Tarihi: 17/2/2011
BÄ°RÄ°NCÄ°BÖLÜM
Amaçve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 (1) Bu Kanunun amacı, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığının teÅŸkilat, görev ve yetkileri ile BaÅŸkanlık tarafından yapılacak her türlüsınav ve yerleÅŸtirmeler ve bu sınavlarda görev alanların yetki ve sorumluluklarına iliÅŸkin usul ve esaslarıdüzenlemektir.
Tanımlar
MADDE 2 (1) Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Aday: BaÅŸkanlıkça yapılan sınav, ölçme, deÄŸerlendirme ve yerleÅŸtirmelere hak kazanmak amacıyla baÅŸvuran kiÅŸiyi,
b) BaÅŸkan: Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanını,
c) BaÅŸkanlık: Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığını,
ç) DeÄŸerlendirme: Ölçme sonucu ortaya çıkan verilerin uygun yöntemlerle çözümlemeye tâbi tutularak, adayların elde edilen sonuçlara göre sıralanmasını,
d) EÅŸdeÄŸer sınav: BaÅŸkanlık tarafından aynıveya farklızamanlarda farklısorularla yapılan, ancak adaylara saÄŸladığıhaklar bakımından eÅŸit sonuçlar verdiÄŸi Yönetim Kurulu kararıile belirlenen birden fazla sınavı,
e) Kılavuz: Ölçme, seçme ve yerleÅŸtirme iÅŸlemlerine iliÅŸkin uyulmasıgereken kurallar, duyurular veya yol gösterici açıklamalardan oluÅŸan basılıveya elektronik ortamdaki bilgi paketini,
f) Ölçme: BelirlenmiÅŸusul ve esaslara göre adayların bilgi ve yetenek seviyelerinin, sorulara verdikleri cevapların puanlanmasısuretiyle tespit edilmesi iÅŸlemlerini,
g) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığını,
ÄŸ) Sınav: Belirlenen usul ve esaslara göre adaylara yazılıveya sözlüolarak soru sorma ve verilen cevaplar ile yaptırılan uygulamalarıkayıt altına alma iÅŸlemlerini,
h) Sınav koordinatörlüÄŸü: ÖSYM tarafından yapılan sınavlar için Devlet üniversiteleri ile ihtiyaçduyulmasıhâlinde kamu veya özel kurum ve kuruluÅŸlarıile yurt dışıtemsilcilikler bünyesinde, sınav organizasyonu ve sınavlarla ilgili diÄŸer iÅŸleri yerine getirmek üzere görevlendirilenlerden oluÅŸan koordinatörlükleri,
ı) YerleÅŸtirme: DeÄŸerlendirme sonucunda oluÅŸan puanlar, tercihler, önceden belirlenen kontenjan ve ÅŸartlar dikkate alınarak adayların yükseköÄŸretim kurumlarına veya ilgili kurum ve kuruluÅŸlara yerleÅŸtirilme iÅŸlemlerini,
i) Yönetim Kurulu: Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
Ä°KÄ°NCÄ°BÖLÜM
KuruluÅŸ, Görev ve Yetkiler ile TeÅŸkilat Yapısı
KuruluÅŸ, görev ve yetkiler
MADDE 3 (1) Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı, bu Kanunla ve ilgili diÄŸer mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine, idari ve mali özerkliÄŸe sahip, YükseköÄŸretim Kurulu ile ilgili, merkezi Ankara’da bulunan özel bütçeli bir kuruluÅŸtur.
(2) BaÅŸkanlığın görev ve yetkileri ÅŸunlardır:
a) YükseköÄŸretim Kurulu kararlarına veya ilgili mevzuat hükümlerine istinaden baÅŸta yükseköÄŸretim kurumlarında ön lisans, lisans veya lisansüstüöÄŸrenim görecek adayların puan sıralamasına göre tespiti veya yerleÅŸtirilmesi ile yükseköÄŸretim kurumlarında atama veya yükselmelerde esas alınan sınavlar olmak üzere, ulusal ve uluslararasıher türlübilim, yetenek veya yabancıdil sınavlarıile gerektiÄŸinde yerleÅŸtirme iÅŸlemlerini yapmak.
b) Ä°lgili mevzuat hükümleri uyarınca kamu kurum ve kuruluÅŸlarının kadro ve pozisyonlarında görev almaya veya görevde yükselmeye yönelik sınavlarıve gerektiÄŸinde yerleÅŸtirme iÅŸlemlerini ilgili kurumun talebine baÄŸlıolarak yapmak.
c) Özel hukuk tüzel kiÅŸilerinin talep ettikleri her türlüölçme ve deÄŸerlendirme iÅŸlemlerini yapmak.
ç) Sınav ölçme, deÄŸerlendirme ve yerleÅŸtirme iÅŸlemlerine yönelik yıllık sınav takvimini belirlemek, kamuoyuna duyurmak ve bu Kanunda belirlenen ilkelere göre yerine getirmek.
d) Sınav hizmetlerinin yerine getirilmesinin tüm aÅŸamalarında, konuyla ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak gerekli güvenlik tedbirlerini almak.
e) Hizmetin gereklerine uygun ölçme, seçme, deÄŸerlendirme ve yerleÅŸtirme yöntemlerini belirlemek.
f) Sınav yapılacak merkezleri oluÅŸturmak, sınav hizmetlerini yapacak kiÅŸileri belirlemek ve gerekli görevlendirmeleri yapmak.
g) Sınav, ölçme, deÄŸerlendirme, yerleÅŸtirme, araÅŸtırma ve diÄŸer hizmet bedellerini belirlemek.
ÄŸ) Gerekli hâllerde sınavlarıertelemek, kısmen veya tamamen iptal etmek, adayların iÅŸlemlerini geçersiz saymak.
h) Faaliyet alanlarıyla ilgili araştırmalar yapmak, ulusal ve uluslararasıgelişmeleri izlemek, bilimsel toplantılara katılmak, ulusal ve uluslararasıkurumlarla işbirliği yapmak.
ı) Sınav sonuçlarınıanaliz etmek ve sonuçlarıkamuoyuna duyurmak; sınav sonuçlarınıilgili kurum veya kuruluÅŸlara basılıveya elektronik ortamda iletmek.
i) Görev, yetki ve sorumluluk alanına giren konularda idari düzenlemeler yapmak ve kılavuzlar hazırlamak.
(3) BaÅŸkanlık, bu Kanunla ve diÄŸer mevzuatla verilen görev ve yetkilerini kendi sorumluluÄŸu altında, bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. BaÅŸkanlığın yürüttüÄŸüiÅŸve iÅŸlemlerin yerine getirilmesinde, BaÅŸkanlık çalışanlarıve görevlendirilen diÄŸer uygulayıcıbirimlere sınav sorularının oluÅŸturulması, ölçme, deÄŸerlendirme ve yerleÅŸtirme yöntem ve süreçlerinin seçimi ve uygulanmasında hiçbir organ, makam, merci veya kiÅŸi tarafından talimat verilemez.
(4) BaÅŸkanlık, sınav, ölçme, deÄŸerlendirme ve yerleÅŸtirme hizmetlerini yerine getirirken ihtiyaçduyduÄŸu aÅŸamalarda, soru hazırlama, donanım ve yazılım olarak bilgisayar ve iletiÅŸim altyapısı, baskı, paketleme, taşıma, dağıtım, güvenlik ve iÅŸgücühizmetleri satın alabilir. Sınav hizmetleriyle sınırlıkalmak üzere bu mal ve hizmetlerin temininde, BaÅŸkanlık tarafından gerçek kiÅŸiler, kamu tüzel kiÅŸileri veya özel hukuk tüzel kiÅŸilerinden alınan mal ve hizmetlerle ilgili olarak 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılıKamu Ä°hale Kanunu hükümleri uygulanmaz. Söz konusu mal ve hizmetlerin teminine iliÅŸkin usul ve esaslar, Kamu Ä°hale Kurumunun görüÅŸüalınarak YükseköÄŸretim Kurulu tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
BaÅŸkan, BaÅŸkan yardımcılarıve Yönetim Kurulu  
MADDE 4 (1) BaÅŸkan, BaÅŸkanlığın en üst amiri olup BaÅŸkanlık hizmetlerini mevzuata, Yönetim Kurulu kararlarına, BaÅŸkanlığın amaçve politikalarına, stratejik planına, performans ölçütlerine ve hizmet kalite standartlarına uygun olarak düzenler, yürütür ve hizmet birimleri arasındaki koordinasyonu saÄŸlar.
(2) BaÅŸkan, Devlet üniversitelerinde görev yapan profesör unvanına sahip öÄŸretim üyelerinden, YükseköÄŸretim Kurulunun önereceÄŸi üçaday arasından müÅŸterek kararname ile dört yıllığına atanır. Süresi dolan BaÅŸkan, bir defaya mahsus olmak üzere yeniden atanabilir. BaÅŸkan ve Devlet üniversitelerinde görevli öÄŸretim üyeleri arasından atanan BaÅŸkan yardımcılarının yaÅŸhaddi, öÄŸretim üyelerinde olduÄŸu gibidir. Görev süresi biten BaÅŸkan, yeni BaÅŸkan atanıncaya kadar görevine devam eder.
(3) BaÅŸkan, görev süresince kadrosunda bulunduÄŸu üniversitede ücretsiz izinli sayılır. BaÅŸkanlık görevi süresince, BaÅŸkanın kadrosuyla ilgili özlük haklarıdevam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır; terfisi baÅŸka bir iÅŸleme gerek kalmadan süresinde yapılır. Görev süresi biten veya görevinden süresinden önce ayrılan BaÅŸkan, baÅŸka bir iÅŸleme gerek kalmaksızın üniversitedeki kadrosuna geri döner.
(4) Görev süresi dolmadan BaÅŸkanın görevine son verilemez. Ancak, atanmak için gerekli ÅŸartlarıtaşımadığıya da kaybettiÄŸinin tespit edilmesi veya görevini yerine getiremeyeceÄŸinin YükseköÄŸretim Genel Kurulu kararıyla tespit edilmesi ve resmîsaÄŸlık kurulu raporu ile belgelenmesi hâlinde, BaÅŸkan görev süresi dolmadan atandığıusule göre görevden alınabilir.
(5) BaÅŸkan, kendisine yardımcıolmak üzere, en az biri Devlet üniversitelerinde görevli öÄŸretim üyeleri arasından olmak üzere, kendi görev süresi ile sınırlıolmak üzere iki BaÅŸkan yardımcısıatar. Üçüncüfıkra hükmüDevlet üniversitelerinde görevli BaÅŸkan yardımcısıhakkında da uygulanır.
(6) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılıDevlet MemurlarıKanununa tâbi olanlar arasından atanan BaÅŸkan yardımcılarında, en az dört yıllık yükseköÄŸrenim mezunu olma ve en az on yıllık memuriyetinin bulunmasışartlarıaranır. Bunlar, BaÅŸkan yardımcılığısüresince kurumlarından aylıksız izinli sayılır; BaÅŸkan yardımcılığısüresince bunların memuriyetle ilgili özlük haklarıdevam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır; terfileri baÅŸka bir iÅŸleme gerek kalmadan süresinde yapılır. Görev süresi biten veya görevinden süresinden önce ayrılanlar, bir ay içinde önceki kurumlarında mükteseplerine uygun kadrolara atanırlar. Bunların BaÅŸkan yardımcılığında geçen süreleri makam tazminatıile temsil veya görev tazminatıödenmesi gereken süre olarak deÄŸerlendirilir ve bunlar emeklilik yönünden bakanlık genel müdür yardımcısıiçin belirlenmiÅŸolan ek gösterge, makam tazminatıile temsil veya görev tazminatından aynıusul ve esaslara göre yararlandırılır.
(7) BaÅŸkan sınırlarınıyazılıolarak açıkça belirlemek ÅŸartıyla, görev ve yetkilerinden bir bölümünüBaÅŸkan yardımcılarına devredebilir. Yetki devri, uygun araçlarla ilgililere duyurulur. Yetki devri sorumluluÄŸu ortadan kaldırmaz.
(8) BaÅŸkanlığın karar organıolan Yönetim Kurulu, BaÅŸkan ve BaÅŸkan yardımcılarıdâhil yedi üyeden oluÅŸur. BaÅŸkan, Yönetim Kurulunun da baÅŸkanıdır. Yönetim Kurulunun, BaÅŸkan ve BaÅŸkan yardımcılarıdışındaki üyeleri;
a) Milli EÄŸitim Bakanlığından en az genel müdür düzeyinde bir temsilciden,
b) YükseköÄŸretim Kurulundan Yürütme Kurulu üyeleri arasından belirlenecek bir temsilciden,
c) Devlet Personel BaÅŸkanlığından en az BaÅŸkan yardımcısıdüzeyinde bir temsilciden,
ç) Devlet üniversitelerinde görevli öÄŸretim üyeleri arasından YükseköÄŸretim Kurulunca seçilen bir temsilciden,
oluÅŸur.
(9) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi dört yıldır. BaÅŸkan ve BaÅŸkan yardımcılarıdışındaki üyelerin aslîgörevleri devam eder.
(10) Sekizinci fıkraya göre görevlendirilen temsilcilerin kurumlarındaki görevlerinden ayrılmalarıhâlinde, Yönetim Kurulundaki görevleri de sona erer. Bunların yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere ilgili kurumlar tarafından yeni temsilciler görevlendirilir.
(11) Yönetim Kurulunun görevleri ÅŸunlardır:
a) Sınav sorularının hazırlanmasıveya sınavların yapılmasıiçin gerekli görevlileri belirlemek ve komisyonlarıoluÅŸturmak.
b) Sınavların yürütülmesinde gerekli kılavuz, açıklama ve belgeleri onaylamak.
c) YükseköÄŸretim Kurulunun öngördüÄŸüsınavlarıaksatmayacak biçimde diÄŸer kurumlardan gelen talepleri karşılamak üzere, BaÅŸkanlığın yıllık iÅŸprogramınıoluÅŸturmak.
ç) Sınav, ölçme, deÄŸerlendirme ve yerleÅŸtirme faaliyetlerine yönelik olarak adaylardan veya kurumlardan alınacak hizmet bedellerini ve bedel alınmayacak hizmetleri, kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸitibarıyla tespit etmek.
d) Gerekli hâllerde sınavların kısmen veya tamamen iptaline, ertelenmesine, adayların eÅŸdeÄŸer sınavlara alınmasına veya aday iÅŸlemlerinin geçersiz sayılmasına ve sorumlular hakkında gerekli iÅŸlemlerin baÅŸlatılmasına karar vermek.
e) Sınav koordinatörlükleri ile buralarda görevlendirilenlerin görevlerini belirlemek.
f) Bakanlar Kuruluna sunulmak üzere, doÄŸrudan merkeze baÄŸlıolarak kurulacak temsilciliklerin yeri ve sayısıhakkında kararlar almak.
g) BaÅŸkanlığın görev alanına giren diÄŸer konular arasından BaÅŸkan tarafından gündeme alınanlarıgörüÅŸüp karara baÄŸlamak.
(12) Yönetim Kurulu, BaÅŸkanın çaÄŸrısıüzerine ve BaÅŸkanın oluÅŸturduÄŸu gündemle en az beÅŸüye ile toplanır ve oy çokluÄŸu ile karar alır. Oyların eÅŸit olmasıhâlinde, BaÅŸkanın oyu yönünde karar alınır. Kararlarda çekimser oy kullanılamaz. Karara katılmayan üyeler gerekçelerini yazılıolarak belirtirler.
Başkanlık teşkilatı
MADDE 5 (1) BaÅŸkanlık, merkez teÅŸkilatıile doÄŸrudan BaÅŸkanlığa baÄŸlıtemsilciliklerden oluÅŸur. Temsilciliklerin açılacağıyer ve sayılarıYönetim Kurulunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenir.
(2) Başkanlığın hizmet birimleri şunlardır:
a) Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı.
b) Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı.
c) YabancıDil SınavlarıDaire Başkanlığı.
ç) Bilgi GüvenliÄŸi ve Yönetimi Daire BaÅŸkanlığı.
d) Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı.
e) Hukuk MüÅŸavirliÄŸi.
f) İnsan Kaynaklarıve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı.
(3) BaÅŸkanlıkta doÄŸrudan BaÅŸkana baÄŸlıveya daire baÅŸkanlıklarıaltında, daimi ve geçici çalışma gruplarıoluÅŸturulabilir.
(4) BaÅŸkanlık hizmet birimlerinin görevleri ÅŸunlardır:
a) Soru Hazırlama ve GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanlığı: BaÅŸkanlık tarafından yapılan sınavlarda sorulacak sorularıhazırlamak veya hazırlatmak, denetlemek ve güvenli bir ÅŸekilde ÅŸifreleyerek saklamak; soru havuzu oluÅŸturmak; soruların geçerlik ve güvenirlik düzeylerini artırmak ve yeni sınav veya soru türleri üzerine araÅŸtırmalar yapmak; yeni yöntem ve teknolojiler konusunda sınav süreçlerinde görev alanlara gerekli hizmet içi eÄŸitimi vermek; BaÅŸkan tarafından verilen diÄŸer görevleri yapmak.
b) Sınav Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı: Ön lisans, lisans ve lisansüstüöÄŸretim ile ilgili sınavlar ile akademik personelin seçimine iliÅŸkin sınav hizmetlerini YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yürütmek; kamu kurum ve kuruluÅŸlarıveya özel hukuk tüzel kiÅŸileri tarafından talep edilen mesleÄŸe giriÅŸ, yeterlilik, görevde yükselme ve benzeri meslekîsınav hizmetlerinin yapılması, sınava iliÅŸkin deÄŸerlendirme ve sonuçbelgelerinin düzenlenmesi ile itirazların incelenmesi iÅŸlemlerini yürütmek; BaÅŸkan tarafından verilen diÄŸer görevleri yapmak.
c) YabancıDil SınavlarıDaire BaÅŸkanlığı: Akademik unvanların alınmasında ve yükselmelerde, kamu personelinin atanmasında mevzuatta öngörülen sınavlar baÅŸta olmak üzere, ihtiyaçduyulan alanlarda ve dillerde yabancıdil bilgi düzeyinin ölçülmesine yönelik sınav sorularının hazırlanmasıveya hazırlatılması, bu sınavlara iliÅŸkin diÄŸer hizmetlerin yapılması, sonuçbelgelerinin düzenlenmesi ile itirazların incelenmesi iÅŸlemlerini yürütmek; BaÅŸkan tarafından verilen diÄŸer görevleri yapmak.
ç) Bilgi GüvenliÄŸi ve Yönetimi Daire BaÅŸkanlığı: BaÅŸkanlığın yazılım ve donanım altyapısıile ilgili tüm iÅŸleri, bilgi güvenliÄŸini en üst düzeyde tutarak yürütmek ve koordine etmek; BaÅŸkan tarafından verilen diÄŸer görevleri yapmak.
d) Strateji GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanlığı: 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılıKamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılıKamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile BazıKanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik YapılmasıHakkında Kanunun 15 inci maddesi ve diÄŸer mevzuatla strateji geliÅŸtirme ve mali hizmetler birimlerine verilen görevleri yapmak; BaÅŸkan tarafından verilen diÄŸer görevleri yapmak.
e) Hukuk MüÅŸavirliÄŸi: BaÅŸkanlık birimleri tarafından sorulan hukuki konular ile mali ve cezai sonuçlar doÄŸuracak iÅŸlemler hakkında görüÅŸbildirmek; BaÅŸkanlığın menfaatlerini koruyan anlaÅŸmazlıklarıönleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, anlaÅŸma ve sözleÅŸmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcıolmak; adli ve idari davalarda gerekli olacak belgeleri hazırlamak, taraf olduÄŸu davalarda ve icra takiplerinde BaÅŸkanlığıtemsil etmek veya BaÅŸkanlığın hizmet satın alma yoluyla temsil edildiÄŸi davalarıtakip ve koordine etmek; BaÅŸkanlığın faaliyet ve sorumluluk alanlarıile ilgili hukuki çalışmalar yapmak; BaÅŸkan tarafından verilen diÄŸer görevleri yapmak.
f) Ä°nsan Kaynaklarıve Destek Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı: BaÅŸkanlığın insan gücüplanlamasıve personel politikasıyla ilgili çalışmalarıyapmak; personel sisteminin geliÅŸtirilmesi ve performans ölçütlerinin oluÅŸturulmasıile ilgili tekliflerde bulunmak; BaÅŸkanlık sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlamak ve yürütmek; BaÅŸkanlık personelinin atama, özlük, disiplin, emeklilik ve saÄŸlıkla ilgili iÅŸlerini yapmak; BaÅŸkanlığın eÄŸitim planınıhazırlamak, hizmet öncesi ve hizmet içi eÄŸitim programlarınıdüzenlemek ve uygulamak; BaÅŸkanlığın tamamına iliÅŸkin olarak ihtiyaçduyulan bina ve arazinin kiralama ve satın alma iÅŸlerini yürütmek; temizlik, aydınlatma, ısıtma, onarım ve taşıma hizmetlerini yapmak; genel evrak faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek; BaÅŸkanlık kütüphane ve genel arÅŸiv hizmetlerini yürütmek; BaÅŸkan tarafından verilen diÄŸer görevleri yapmak.
Personel rejimi ve mali hükümler
MADDE 6 (1) BaÅŸkan ve Devlet üniversitelerinde görevli  öÄŸretim  üyeleri arasından atanan BaÅŸkan yardımcılarıdışındaki BaÅŸkanlık personeli, 657 sayılıDevlet MemurlarıKanununa tâbidir ve BaÅŸkan tarafından atanır.
(2) BaÅŸkana, YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkan Vekiline ödenen aylık ve sosyal yardımları; BaÅŸkan yardımcılarına, YükseköÄŸretim Yürütme Kurulu üyelerine ödenen aylık ve sosyal yardımlarıgeçmemek üzere, Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilecek tutarda ödeme yapılır. BaÅŸkan ve BaÅŸkan yardımcılarıtam zamanlıgörev yapar ve görevleri süresince, lisansüstüeÄŸitim faaliyetleri hariç, baÅŸka hiçbir kurum veya kuruluÅŸta ücretli iÅŸgöremez.
(3) Yönetim Kurulu üyelerine, ayda ikiden fazla olmamak üzere, her bir toplantıiçin (3.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıile çarpımısonucunda bulunacak miktarda huzur hakkıödenir.
(4) BaÅŸkanlıkta, Daire BaÅŸkanı, I. Hukuk MüÅŸaviri, Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸaviri, Hukuk MüÅŸaviri, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıve Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcısıile doÄŸrudan BaÅŸkanlığa baÄŸlıtemsilcilikleri yönetmekle görevlendirilen Åžube Müdürükadrolarına atananlar, kadrolarıkarşılık gösterilmek suretiyle, 657 sayılıKanun ve diÄŸer kanunların sözleÅŸmeli personel çalıştırılmasıhakkındaki hükümlerine baÄŸlıolmaksızın sözleÅŸmeli olarak çalıştırılabilir. Bu suretle çalıştırılacak personele, bu Kanuna ekli (1) sayılıcetvelde unvanlarıitibarıyla yer alan taban ve tavan ücretleri arasında kalmak üzere, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek tutarda aylık brüt sözleÅŸme ücreti ödenir. Söz konusu personele, çalıştıklarıgünlerle orantılıolarak, hastalık ve yıllık izinler dâhil, ocak, nisan, temmuz, ekim aylarında birer aylık sözleÅŸme ücreti tutarında ikramiye ödenir. Bunlardan üstün gayret ve çalışmalarısonucu emsallerine göre baÅŸarılıçalışmalar yaptıklarıtespit edilenlere, BaÅŸkanın onayıile haziran ve aralık aylarında birer aylık sözleÅŸme ücreti tutarına kadar teÅŸvik ikramiyesi ödenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar ile söz konusu personele yapılacak diÄŸer ödemeler Bakanlar Kurulunca tespit edilir.
(5) BaÅŸkanlıkta Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıve Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcısıistihdam edilir. Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcılığına atanabilmek için, 657 sayılıKanunun 48 inci maddesinde sayılan genel ÅŸartlara ek olarak aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:
a) En az dört yıllık lisans eÄŸitimi veren BaÅŸkanlıkça yönetmelikle belirlenecek fakülte, yüksekokul veya bölümlerden veya bunlara denkliÄŸi YükseköÄŸretim Kurulu tarafından onaylanmışyabancıyükseköÄŸretim kurumlarından mezun olmak.
b) Uzman yardımcılığına giriÅŸsınavının yapıldığıyılın ocak ayının ilk günüitibarıyla otuz yaşınıdoldurmamışolmak.
c) Meslek ve yabancıdil konularında yapılacak sınavlarda başarılıolmak.
(6) Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcılığına atananlar en az üçyıl fiilen çalışmak, her yıl olumlu sicil almak, Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancıdili Kamu Personeli YabancıDil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az (C) düzeyinde veya buna denk kabul edilen ve uluslararasıgeçerliliÄŸi bulunan bir seviyede bildiÄŸini belgelemek ve ÖSYM’nin faaliyet alanına giren konularda hazırladıklarıözgün bir tezi jüri önünde baÅŸarıile savunmak kaydıyla, yapılacak yeterlilik sınavına girmeye hak kazanırlar. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya hazırladıklarıtez kabul edilmeyenlere, tezlerini sunmalarıveya yeni bir tez hazırlamalarıiçin, bir yılıaÅŸmamak üzere ilave süre verilir. Yeterlilik sınavında baÅŸarılıolanlar, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıolarak atanır. Sınavda baÅŸarılıolamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığıhâlde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkınıkullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkıverilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıklarıtezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da baÅŸarıgösteremeyen veya sınav hakkınıkullanmayanlar ile olumsuz sicil alanlar, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcısıunvanınıkaybeder ve öÄŸrenim durumlarına uygun kadrolara atanırlar. Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıve Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcılarının mesleÄŸe alınmaları, yetiÅŸtirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlilik sınavıile çalışma usul ve esaslarıBaÅŸkanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
(7) BaÅŸkanlıkta daire baÅŸkanıolarak atanabilmek için 657 sayılıKanunda öngörülen ÅŸartların yanısıra, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanlığına atanmak için öngörülen eÄŸitim ve yabancıdil ÅŸartlarının da taşınmasıgerekir.
(8) 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılıYükseköÄŸretim Kanununun 38 inci maddesinin son fıkrasına göre görevlendirilenler ile 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılıDevlet Personel BaÅŸkanlığıKuruluÅŸve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait kadrolarda çalışanlardan BaÅŸkanlıkta görevlendirilenlere, aslîgörevlerine ait aylık ve her türlüdiÄŸer ödemeler ile mali ve sosyal haklarıödenmeye devam olunur. Bu ÅŸekilde görevlendirilenlere, (40.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıile çarpımısonucu bulunacak miktarıgeçmeyecek tutarda her ay ilave ödeme yapılabilir. Ek ödemenin tutarıile usul ve esaslarıBakanlar Kurulu kararıile belirlenir. Bu fıkra kapsamında görevlendirilecek personel sayısı10’u geçemez.
(9) BaÅŸkanlıkta 657 sayılıKanun ve diÄŸer mevzuat hükümlerine baÄŸlıkalmaksızın sözleÅŸme ile yerli veya yabancıuzman istihdam edilebilir. SözleÅŸmeli olarak istihdam edilecek personel, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılıSosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık SigortasıKanununun 4 üncümaddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalısayılır. Bu personelin atama usul ve esaslarıile personele iliÅŸkin diÄŸer hususlar BaÅŸkanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Bunlara ödenecek ücretin net tutarı, birinci dereceli Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanına ödenen bir aylık ortalama net tutarıaÅŸmamak üzere BaÅŸkan tarafından tespit edilir. Bu fıkra uyarınca çalıştırılacak uzman sayısı, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanıve Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzman Yardımcısıkadro sayısının üçte birini aÅŸamaz. Bunların, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi Uzmanlarıiçin aranan eÄŸitim ve yabancıdil ÅŸartlarınıtaşımasışarttır. Kamu Personeli YabancıDil Bilgisi Seviye Tespit Sınavıveya bu sınava denk kabul edilen uluslararasıgeçerliliÄŸi bulunan sınavlarla ölçülmeyen yabancıdiller için, ilgili dilde en az üçyıllık ortaöÄŸretim veya ön lisans, lisans veya yüksek lisans diplomasıalmışolmak ya da o dilin resmîdil olarak konuÅŸulduÄŸu ülke resmîmakamlarıtarafından düzenlenen sınavda yüzde seksen oranında baÅŸarılıolmak gerekir.
(10) Bu Kanunun yürütülmesinde görev alan kamu görevlileri ile hizmet satın alınmasıdurumunda yüklenici özel hukuk tüzel kiÅŸilerinin ilgili personeli, göreve getirilmeden önce imzalayacaklarıbir gizlilik sözleÅŸmesi ile görevlerini yerine getirmeleri sırasında edindikleri kamuya, ilgililere ve üçüncükiÅŸilere ait gizlilik taşıyan bilgileri, kiÅŸisel verileri, BaÅŸkanlıkla ve BaÅŸkanlık tarafından yapılan sınavlarla ilgili gizlilik taşıyan bilgileri, ticari sırlarıve bunlara ait belgeleri bu konuda kanunen yetkili kılınan mercilerden baÅŸkasına açıklayamaz, kendilerinin veya üçüncükiÅŸilerin yararına kullanamaz. Bu yükümlülük görevden ayrılmalarından sonra da devam eder.
(11) BaÅŸkanlık lehine sonuçlanan dava ve icra takipleri nedeni ile hükme baÄŸlanarak karşıtaraftan tahsil edilen vekalet ücretlerinin avukatlara dağıtımıhakkında 2/2/1929 tarihli ve 1389 sayılıDevlet DavalarınıİntaçEden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekalet Hakkında Kanun hükümleri kıyas yoluyla uygulanır.
(12) BaÅŸkanlık kadrolarının tespiti, ihdası, kullanımıve iptali ile kadrolara iliÅŸkin diÄŸer hususlar, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılıGenel Kadro ve UsulüHakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre düzenlenir.
(13) BaÅŸkanlıkça; yurt içinde ve yurt dışında soruların hazırlanmasında görevlendirilenlere,  sınav soru  havuzunda yer  alacak  soruların hazırlanmasında katkısıolanlara, 2 nci maddenin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca oluÅŸturulan koordinatörlüklerin koordinatörüne ve diÄŸer personeline, bina sınav sorumlularıile bina yöneticilerine, salon baÅŸkanlarına, gözetmenlere, sınav güvenliÄŸini saÄŸlayan kolluk kuvvetlerine, kapalıdönem çalışanlara ve sınav sürecinde görev alan diÄŸer personele sınav ücreti ödenir. Sınav ücretinin tutarıile usul ve esasları; sınavın özelliÄŸi, sınava katılanların sayısı, görev ve yetkileri, sınavın yerinin özelliÄŸi ve çalışma süresi gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle, Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıile tespit edilir. Bu fıkrada yer alan hükümler, Milli EÄŸitim Bakanlığınca yapılan merkezîsınavlar, yükseköÄŸretim kurumlarının açık öÄŸretim sınavları, kamu kurum ve kuruluÅŸlarıile özel hukuk tüzel kiÅŸilerinin talepleri üzerine yükseköÄŸretim kurumlarınca yapılan sınavlar hakkında da uygulanır. BaÅŸkan ve BaÅŸkan yardımcıları, kadrolarıkarşılık gösterilmek suretiyle çalıştırılanlar ile sekizinci fıkraya göre görevlendirilenlere sınav ücreti ödenmez. Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığıve Milli EÄŸitim Bakanlığında kadrolu veya sözleÅŸmeli çalışan personele sınav sorularının hazırlanmasına katkılarınedeniyle ayrıca sınav ücreti ödenmez.
(14) Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığıtarafından yapılan merkezi sistem sınavlarında MillîEÄŸitim Bakanlığına baÄŸlıokul ve kurum müdürlükleri ile koordinatörlüklerce, her bir baÅŸvuru kaydıiçin adaylardan alınacak baÅŸvuru, tercih, ÅŸifre verme gibi hizmet bedeli, okulların ve koordinatörlüklerin sınav hizmetlerine yönelik ihtiyaçlarında kullanılmak üzere koordinatörlük ile okul ve kurum müdürlüklerinin baÄŸlıolduÄŸu il veya ilçe millîeÄŸitim müdürlükleri nezdinde açılan hesaba aktarılır. BaÅŸvuru, tercih, ÅŸifre verme gibi hizmet bedellerinin tahsiline ve söz konusu tutarların harcanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar MillîEÄŸitim Bakanlığıve Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığıarasında imzalanacak protokolle, koordinatörlüklere iliÅŸkin usul ve esaslar Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığınca Maliye Bakanlığının görüÅŸüalınarak belirlenir. Bu harcamalar Sayıştay tarafından denetlenir.
(15) BaÅŸkan, BaÅŸkan yardımcıları, Yönetim Kurulu üyeleri ile dördüncü, sekizinci ve dokuzuncu fıkralarda belirtilenler, BaÅŸkanlıktaki görevlerinin sona ermesinden itibaren iki yıl süreyle, BaÅŸkanlık tarafından yapılan sınavlara yönelik hazırlık kurslarıveya yayınlarla ilgili faaliyet gösteren gerçek kiÅŸiler ile özel hukuk hükümlerine tâbi tüzel kiÅŸilerde ya da bunların iÅŸtiraklerinde görev alamaz ya da bu tür iÅŸlere ortak olamaz ve bu tüzel kiÅŸilerden ya da iÅŸtiraklerden gelir saÄŸlayacak ya da saÄŸlayabilecek doÄŸrudan ya da dolaylıiliÅŸkiye giremez. Bunların eÅŸleri, çocuklarıile ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları, bunların görevleri süresince, BaÅŸkanlık tarafından yapılan sınavlara yönelik hazırlık kurslarıveya yayınlarla ilgili faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluÅŸlarıdışındaki tüzel kiÅŸiliklerde ya da bunların iÅŸtiraklerinde görev alamaz ya da bu tür iÅŸlere ortak olamaz ve bu tüzel kiÅŸilerden ya da iÅŸtiraklerden gelir saÄŸlayacak ya da saÄŸlayabilecek doÄŸrudan ya da dolaylıiliÅŸkiye giremez.
(16) ÖSYM’nin gelirleri ÅŸunlardır:
a) Yurt içi ve yurt dışısınav, ölçme, deÄŸerlendirme ve yerleÅŸtirme hizmetleri karşılığında alınacak ücretler.
b) Yayın ve telif haklarından alınan ücretler.
c) Genel bütçeden yapılacak yardımlar.
ç) BaÅŸkanlığa yapılacak her türlübağış, yardım ve vasiyetler.
d) Başkanlık gelirlerinin değerlendirilmesinden elde edilecek gelirler.
e) DiÄŸer gelirler.
ÜÇÜNCÜBÖLÜM
Sınavlara Ä°liÅŸkin Hükümler
Temel ilkeler
MADDE 7 (1) Sınav, ölçme, deÄŸerlendirme ve yerleÅŸtirme iÅŸlemleri, güvenilirlik, gizlilik, tarafsızlık, bilimsellik ilkeleri çerçevesinde ve adaylara fırsat eÅŸitliÄŸi saÄŸlayacak biçimde yapılır.
(2) Sınavlar, adayların bilgi ve yetenek düzeylerine göre sıralanmasınısaÄŸlamak amacıyla, sıralama sınavlarıveya adaylarıbelirlenen asgarîyetenek ve yeterlilikleri taşıyıp taşımadıklarına göre gruplandıran seviye tespit sınavlarıbiçiminde yapılabilir.
(3) Sınavlar; basılıveya elektronik ortamda ve adaylara soruların aynıanda sorulduÄŸu eÅŸzamanlıolarak yapılabileceÄŸi gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru havuzundan, her bir adaya aynıya da farklızamanlarda, farklısoruların adayın verdiÄŸi cevaplara göre de deÄŸiÅŸebilen biçimde sorulmasına izin verecek ÅŸekilde, elektronik ortamda da yapılabilir. Ä°htiyaçve imkânlara göre hangi sınav türünün uygulanacağına Yönetim Kurulu karar verir.
(4) Elektronik ortamda yapılan sınavların kayıtlarıile basılıortamda yapılan sınavların cevaplarına ait elektronik veriler asgarîon yıl süreyle arÅŸivlenerek güvenli bir ortamda saklanır. Sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları, sınav sonuçlarının ilanından bir yıl sonra, cevap kâğıtlarıise iki yıl sonra imha edilebilir.
(5) Sınavlarla ilgili her türlüaçıklama, baÅŸvuru ve sınav sonuçlarının adaylara duyurulması, BaÅŸkanlığın internet sayfasında yapılır. Ä°nternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliÄŸhükmündedir.
(6) BaÅŸkanlık tarafından farklızamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eÅŸdeÄŸerliÄŸi, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile BaÅŸkanlığın yaptığıyabancıdil sınavlarının uluslararasıyabancıdil sınavlarıyla eÅŸdeÄŸerliÄŸi, ilgili uzman raporlarına dayalıolarak, Yönetim Kurulu kararıile belirlenir.
(7) YükseköÄŸretim ile ilgili sınavlar YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.
(8) Soruların hazırlanması, soru havuzunun oluÅŸturulmasıve ÅŸifrelenmesi, basılıveya elektronik ortamda yapılan sınav sorularının güvenliÄŸinin saÄŸlanmasıhususlarına ve sınav türlerine iliÅŸkin usul ve esaslar ile sınavlarda görev alacakların uymasıgereken hususlar yönetmelikle düzenlenir.
(9) Özel kurumların taleplerine yönelik sınavlar, Yönetim Kurulunun yapacağıdüzenlemeler ile gerçekleÅŸtirilir.
Sınav merkezleri, görevliler, sonuçlara itiraz
MADDE 8 (1) Sınav hizmetleri; merkez teÅŸkilatı, doÄŸrudan merkeze baÄŸlıtemsilcilikler ile sınav koordinatörlükleri vasıtasıyla yerine getirilir. Sınav koordinatörlüklerinin çalışma usul ve esasları, bu birimlerde görev yapmak üzere personel görevlendirilmesi, görevlendirilecek personelde aranacak nitelikler ve bu personelin görevleri, birimlerin teknik altyapılarının oluÅŸturulması, cari ve diÄŸer giderlerinin ödenmesi ile yurt dışında yapılan sınavlara iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
(2) Devlet veya vakıf yükseköÄŸretim kurumları, Milli EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlıDevlet veya özel ilk ve orta öÄŸretim kurumlarıile kamu kurum ve kuruluÅŸlarının sınav yapmaya uygun mekânları, gerektiÄŸinde BaÅŸkanlığın sınav hizmetlerinde temizlik, ısıtma ve aydınlatma giderleri de dâhil olmak üzere ücretsiz olarak kullanılabilir.
(3) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışan personel, ihtiyaçduyulmasıhâlinde BaÅŸkanlığın sınav hizmetlerinde görevlendirilebilir.
(4) Adayların sınav sonuçlarına itirazları, ilgili kılavuzlarda belirtilen süreler içinde doÄŸrudan BaÅŸkanlığa yapılır. Ä°tirazlarla ilgili iÅŸlemlerin ve saklanan bilgilerin tespit ve tevsikinde BaÅŸkanlık kayıtlarıesas alınır.
(5) BaÅŸvuru merkezleri ve koordinatörlüklere, sınav hizmetlerini yürütmek için süre ÅŸartıaranmaksızın taşınır, büro ve tüketim malzemesi verilebilir.
Sınav güvenliÄŸi
MADDE 9 (1) Sınav sorularıile bunlarıhazırlamakla görevlendirilmiÅŸolan kiÅŸilerin kimlikleri gizli tutulur. BaÅŸkanlık, gizliliÄŸin saÄŸlanmasıiçin gerekli bütün tedbirleri alır ve ilgili tüm kurumlarla iÅŸbirliÄŸi yapar. Soru havuzundaki sorular hiçbir koÅŸul altında kısmen ya da tamamen üçüncüÅŸahıslara verilmez. Adli ve idari soruÅŸturma ve kovuÅŸturmalarda soru havuzuna eriÅŸim için Bakanlar Kurulunun izni gereklidir.
(2) Sorular ve cevapları, yapılan sınav sona erdikten sonra Yönetim Kurulu kararına istinaden açıklanabilir. 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılıBilgi Edinme HakkıKanunu hükümleri saklıdır.
(3) Soruların hazırlanmasıda dâhil olmak üzere, sınav sürecinin herhangi bir aÅŸamasında görev alanlar, ilgili mevzuat çerçevesinde Yönetim Kurulu tarafından belirlenen kurallara titizlikle uymakla yükümlüdür.
(4) Sınavlarda güvenliÄŸin saÄŸlanmasıamacıyla, sınavların yapıldığıbinalarda sınav öncesinde ve sınav esnasında sinyal karıştırıcıve benzeri diÄŸer cihazlar kullanılabilir.
(5) Sınav güvenliÄŸinin saÄŸlanmasıamacıyla, genel kolluk görevlileri ile bunların gözetiminde olmak üzere özel güvenlik görevlileri, herhangi bir emir veya karar olmasına bakılmaksızın, adayların ve sınavın yapıldığıbinaya girme hakkına sahip olan diÄŸer kiÅŸilerin üstünüve eÅŸyasınıteknik cihazlarla, gerektiÄŸinde el ile kontrol etmeye ve aramaya yetkilidir. Adayların ve sınav görevlilerinin sınav binalarına giriÅŸkoÅŸullarıyönetmelikle düzenlenir.
(6) Görevli olmasısebebiyle sınav süresince sınav yapılan bina ve salonlara girmek isteyenler, sorulmaksızın kimliklerini ibraz etmekle yükümlüdür.
Ceza hükümleri
MADDE 10 (1) BaÅŸkanlık tarafından yapılan sınavlarla ilgili olarak, sınav sorularının hazırlanma sürecinden baÅŸlamak üzere, görevlendirilen kiÅŸiler, baÅŸka bir kamu kurumunda veya özel kuruluÅŸta görevli olup olmadığına bakılmaksızın, bu Kanun hükümlerine göre ifa ettiÄŸi görev bakımından, kamu görevlisi sayılır.
(2) Bu Kanun hükümlerine göre gizli olan bilgileri, hukuka aykırıolarak elde eden veya elinde bulunduran kiÅŸi, fiili daha ağır cezayıgerektiren baÅŸka bir suçoluÅŸturmadığıtakdirde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıile cezalandırılır. Bu bilgileri ifÅŸa eden kiÅŸi, iki yıldan beÅŸyıla kadar hapis ve beÅŸbin güne kadar adli para cezasıile cezalandırılır.
(3) Başkanlık tarafından yapılan sınavlarda;
a) Ses veya görüntünakleden cihaz kullanmak suretiyle kopya çeken veya bu suretle kopya çekilmesine aracılık eden,
b) Başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkısağlayan,
c) Kopya çektirilmesine imkân saÄŸlayan,
kiÅŸi; fiili daha ağır cezayıgerektiren baÅŸka bir suçoluÅŸturmadığıtakdirde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıile cezalandırılır.
(4) Sınav sonuçlarınıadayın lehine veya aleyhine olacak ÅŸekilde deÄŸiÅŸtiren kiÅŸi, fiili daha ağır cezayıgerektiren baÅŸka bir suçoluÅŸturmadığıtakdirde, üçyıldan sekiz yıla kadar hapis cezasıile cezalandırılır.
(5) Sınavda kopya çektiÄŸi tespit edilen adayın sınavı, Yönetim Kurulu kararıile iptal edilir. Bu aday, sınavın yapıldığıtarihten itibaren iki yıl süreyle BaÅŸkanlık tarafından yapılan hiçbir sınava aday olarak baÅŸvuramaz ve giremez. Sınavıiptal edilenlerin, iptal kararıverilmeden önce, bu sınavdaki baÅŸarısına dayalıolarak bir kamu görevine atanmışveya sair bir hak iktisap etmiÅŸolmasıhâlinde, ilgili kurum yetkilileri tarafından görevine derhal son verilir ve kendisine saÄŸlanan hak geri alınır. Bu fıkrada yer alan hükümler ikinci, üçüncüve dördüncüfıkralarda yer alan fiilleri iÅŸleyen adaylar hakkında da uygulanır.
(6) Bu maddede tanımlanan suçların bir örgütün faaliyeti çerçevesinde iÅŸlenmesi halinde, verilecek cezalar yarıoranında artırılır. Bu suçların bir tüzel kiÅŸinin faaliyeti çerçevesinde iÅŸlenmesi hâlinde, tüzel kiÅŸi hakkında bunlara özgügüvenlik tedbirlerine hükmolunur.
(7) Gizlilik ihlali suretiyle soruların elde edilmiÅŸolmasından yararlanarak kopya çektiÄŸi için kendisiyle ilgili sınavın iptaline karar verilen adayın, soruların kimler tarafından temin edildiÄŸi ve ne suretle eline geçtiÄŸi hususunda bilgi vermesi hâlinde, Yönetim Kurulu kararıyla, sınava giriÅŸyasağının süresi kısaltılabileceÄŸi gibi yasak tamamen de kaldırılabilir.
(8) Bu Kanun hükümlerine göre kamu görevlisi sayılan kiÅŸiler hakkında, görevleriyle baÄŸlantılıolarak iÅŸledikleri iddia edilen suçlardan dolayı, 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılıMemurlar ve DiÄŸer Kamu Görevlilerinin YargılanmasıHakkında Kanun hükümlerine göre, soruÅŸturma izni kararıvermeye ÖSYM Yönetim Kurulu; Yönetim Kurulu BaÅŸkan ve üyeleri hakkında ise YükseköÄŸretim Genel Kurulu yetkilidir.
DEVAMI 11-21. MADDELER  Ä°ÇÄ°N LÜTFEN AÅžAÄžIDAKÄ° LÄ°NKÄ° TIKLAYINIZ
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/230/6114-sayili-osym-olcme-secme-ve-yerlestirme-merkezi-baskanliginin-teskilat-ve-gorevleri-hakkinda-kanun-11-21-maddeler

GENEL KÃœLTÃœR