Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6318 SAYILI ASKERLİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (1-50 MADDELER)


ASKERLİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

 

Kanun No. 6318

 

Kabul Tarihi: 22/5/2012

MADDE 1- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun 4 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 4- Yoklama devri, askerlik çağının baÅŸlangıcından muvazzaflık hizmetinin baÅŸlangıcına kadar geçen süredir.”

MADDE 2- 1111 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Son yoklamada” ibaresi “Yoklamada” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkrada yer alan “son”, “numara ile veya numarasız” ve “ve ahziasker” ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 3- 1111 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Askeralma iÅŸlemleri

MADDE 13- Askeralma iÅŸlemleri Millî Savunma Bakanlığınca yürütülür.”

MADDE 4- 1111 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 14- Yükümlülerin saÄŸlık muayenelerinin yapılarak askerliÄŸe elveriÅŸli olup olmadıkları, öÄŸrenim durumları, meslekleri ve niteliklerinin belirlenmesi iÅŸlemine yoklama denir.

Askerlik çağına gireceklerin kimlik bilgileri Ä°çiÅŸleri Bakanlığınca her yıl ekim ayında Millî Savunma Bakanlığına bildirilir.

Askerlik çağına girenler ile bunlarla iÅŸleme tabi olanların yoklaması, her yıl 1 Ocak günü baÅŸlar ve o yıl askerlik çağına giren doÄŸumluların silah altına alınacağı ilk celp ve sevk tarihinin bitimine kadar devam eder.

Yükümlülerin saÄŸlık muayeneleri Türk Silahlı Kuvvetleri saÄŸlık yeteneÄŸine iliÅŸkin yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre yapılır. Bu muayeneler, askerlik ÅŸubesinin bulunduÄŸu yerde öncelikle varsa kayıtlı olduÄŸu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil saÄŸlık kuruluÅŸunda veya asker hastanelerinde tek tabip tarafından yapılır. Aile hekimince veya resmi sivil saÄŸlık kuruluÅŸunca hakkında karar verilemeyenler en yakın asker hastanesine sevk edilirler.

Yükümlüler hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliÄŸe elveriÅŸli deÄŸildir kararlı saÄŸlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, asker hastanesi saÄŸlık kuruludur. Ancak, yatalaklar ile gözle görülür rahatsızlığı bulunanlar hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliÄŸe elveriÅŸli deÄŸildir kararlı saÄŸlık raporları, askerlik ÅŸubesi baÅŸkanı veya vekili ile mülki amirliklerce görevlendirilen resmi iki sivil (varsa biri aile hekimi) tabipten teÅŸkil edilecek geçici saÄŸlık kurulunca verilebilir. Geçici saÄŸlık kurulunca karar verilemeyen yükümlüler askerlik ÅŸubelerince en yakın asker hastanesine sevk edilirler.

Yoklama döneminde düzenlenen her türlü saÄŸlık kurulu raporu, Millî Savunma Bakanlığının onayını müteakip kesinleÅŸir.

Aile hekimi, resmi sivil saÄŸlık kuruluÅŸu veya asker hastanelerinde bu madde kapsamında yapılacak saÄŸlık muayenelerinden herhangi bir ücret veya katkı payı alınmaz.

Askere sevk edileceklerin sınıflandırma iÅŸlemleri, Millî Savunma Bakanlığı tarafından yürürlüÄŸe konulan yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre yapılır.”

MADDE 5- 1111 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ÇaÄŸrılan kiÅŸiler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan kimliÄŸini ve öÄŸrenim durumlarını gösterir belgeler ile birlikte yurt içinde askerlik ÅŸubelerinde, yabancı ülkelerde ise bulundukları yerin elçilik veya konsolosluklarında bizzat bulunmaya mecburdurlar. Bizzat bulunamayacak derecede hastalık veya engelli olanlarla, hükümlü, tutuklu veya lise veya yükseköÄŸrenimde olup henüz okullarını bitirmemiÅŸ olanlar hastalıkları veya engellilikleri hakkında usulüne uygun rapor veya okumakta oldukları okuldan verilmiÅŸ veya elçilik veya konsolosluklardan onaylı öÄŸrenim durumlarını gösterir belge göndermeye ve hükümlülük veya tutukluluklarının nedenini bildirmeye, askerlik ÅŸubeleri ve elçilik veya konsolosluklar da bu husustan haber verilmiÅŸ olsun olmasın ihtiyar meclis ve heyetlerinden ve sair kiÅŸilerden ve ilgili kurumlardan yapılacak iÅŸlemleri sormaya ve askerliklerini bu sorgu neticesine ve muayenelerine göre kararlaÅŸtırmaya mecburdurlar.”

MADDE 6- 1111 sayılı Kanunun 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 28- Yoklamaları yapılanlar, askerliÄŸe elveriÅŸli olanlar veya askerliÄŸe elveriÅŸli olmayanlar olarak ikiye ayrılırlar. AskerliÄŸe elveriÅŸli olmayanlar asker edilmezler.

AskerliÄŸe elveriÅŸli olup olmadıklarının tespiti için asker hastanesine gönderilmelerinde zaruret görülenlerin, yol ve iaÅŸe bedelleri ile asker hastanesinde teÅŸhis amacıyla geçen süreler için iaÅŸe bedelleri Devletçe ödenir.”

MADDE 7- 1111 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Son yoklama” ibaresi “Yoklama”, 67 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Ä°lk ve son yoklama heyetleri ve askerlik” ibaresi “Askerlik” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 8- 1111 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin birinci fıkrasınının birinci cümlesi ile aynı fıkranın (C) ve (D) bentleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkranın (E) bendinde yer alan “92 nci,” ile (G) bendinde yer alan “son” ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.

“Yoklama sırasında aÅŸağıda gösterilen nedenlerle askerlik yapamayacakları anlaşılanların iÅŸlemleri ertelenir:”

“C) Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öÄŸrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya iliÅŸikleri kesilinceye kadar ertelenir.

BitirdiÄŸi okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öÄŸretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez.

Çift anadal programına kayıtlı yükümlülerin bir programdan mezun olmaları halinde askerlik erteleme iÅŸlemleri diÄŸer anadal programındaki öÄŸrenciliÄŸine göre yürütülür.

86 ncı veya 89 uncu maddelere tabi olduktan sonra okula kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez.

Yurt dışında yükseköÄŸretim kurumlarında öÄŸrenim görenlerin askerlikleri, öÄŸrenciliklerinin yetkili Türk makamlarınca tanınmasını müteakip yukarıdaki esaslara göre ertelenir.

ÖÄŸrencilerin okul kaydı, iliÅŸik kesme, mezun olma gibi her türlü durum deÄŸiÅŸiklikleri okullarınca iki ay içerisinde kayıtlı bulundukları askerlik ÅŸubelerine bildirilir.

29 yaşına kadar askerlikleri ertelenenler, seferberlik halinde lüzum ve ihtiyaca göre askere sevk edilirler.

D) SavaÅŸ zamanı hariç olmak üzere, bir baba veya ananın iki oÄŸlundan biri askerdeyken diÄŸer oÄŸlu, ikiden fazla oÄŸlu olanlardan ikisi askerde iken diÄŸerleri, oÄŸullarından biri muvazzaf askerlik hizmetini bitirinceye kadar askere sevk edilmezler. Bu bendin uygulanmasında 20 yaşından küçük olanlar ile geçime yardım edemeyecek derecedeki maluller hesaba katılmaz. Bu iÅŸlemler celp ve sevk zamanında sevkin geciktirilmesi, birlikte askere alınacaklar için ise baba veya ana hangisinin bırakılmasını isterse, onun bırakılması suretiyle yapılır.”

MADDE 9- 1111 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 36- Emsali doÄŸumluların yoklaması sırasında lise veya dengi okuldan mezun olduÄŸunu belgeleyenlerin askerlikleri üç yıl, fakülte veya yüksekokuldan iliÅŸikleri kesilenlerle yüksekokul mezunlarının askerlikleri ise 29 yaşını tamamladıkları yılın sonu esas alınarak iki yıl süreyle ertelenir. Bunlar, ertelemelerinin sona ereceÄŸi yıl muayeneleri yapılarak o yıl askerlik çağına giren doÄŸumlularla iÅŸlem görür.

Askerlikleri ertelenenler askere sevklerini talep edebilirler.

Erteleme süresi içerisinde yükseköÄŸretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri öÄŸrencilik nedeniyle ertelenir.

Askerlik çağına girmeden önce lise veya dengi okullar yahut yüksekokullardan mezun olanlar ile fakülte veya yüksekokuldan iliÅŸiÄŸi kesilenlerin ertelemeleri, askerlik çağına girdikleri yıldan itibaren baÅŸlar.

Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköÄŸretim kurumlarından yahut bunların dengi olduÄŸu kabul edilen okullardan mezun olan yükümlülerin askere sevkleri, istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren iki yıla kadar, yüksek lisans eÄŸitimini tamamlayanların ise bir yıla kadar tehir edilebilir. Yurt dışındaki öÄŸrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik iÅŸlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere sevk tehiri hakkı tanınabilir.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Millî Savunma Bakanlığınca belirlenir.”

MADDE 10- 1111 sayılı Kanunun 37 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 37- 35 inci maddenin birinci fıkrasının (A) ve (B) bentleri uyarınca haklarında ertesi seneye bırakma kararı verilenler her yıl muayeneye tabi tutulurlar. Zafiyet ve maluliyetleri beÅŸ sene süreyle devam edenler hakkında askerliÄŸe elveriÅŸli olup olmadıkları kararı verilir.

SavaÅŸ zamanında ertesi seneye bırakılmışların yeniden muayenesi ile askere gönderilmesi hususunda Millî Savunma Bakanlığınca karar verilebilir.”

MADDE 11- 1111 sayılı Kanunun 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 38- Yoklama kaçaklarının muayenesi 14 üncü madde esaslarına göre yürütülür. Bunlardan haklarında verilen saÄŸlık kararına itiraz edenler yeniden muayeneye gönderilir. Ancak, yeniden muayeneye gönderilenlere yol ve iaÅŸe bedeli ödenmez.”

MADDE 12- 1111 sayılı Kanunun 42 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 42- Yoklamaları neticesinde askerliÄŸe elveriÅŸli oldukları tespit edilenler Millî Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslara göre askere sevk edilirler.”

MADDE 13- 1111 sayılı Kanunun 62 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 62- Barış zamanında veya seferberlik halinde saÄŸlık durumunda deÄŸiÅŸiklik olduÄŸunu beyan eden yedek erbaÅŸ ve erler, durumlarını askerlik ÅŸubeleri tarafından sevk edilecekleri asker hastanelerinden alacakları saÄŸlık raporu ile belgelemek zorundadırlar.”

MADDE 14- 1111 sayılı Kanunun 70 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 70- ÇaÄŸrılma zamanında hasta olduklarından dolayı katılamayan yedek erbaÅŸ ve erlerden bu durumlarını resmi veya askeri hekim yahut saÄŸlık kurulu raporu ile tespit ettirenler herhangi bir cezai iÅŸleme tabi tutulmazlar. Ancak, iyileÅŸtiklerinde emsalleri kadar hizmet yapmak üzere askere alınırlar.”

MADDE 15- 1111 sayılı Kanunun 81 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 81- Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaÅŸ deÄŸiÅŸiklikleri (mahkemece resmi hastane doÄŸum kayıtları esas alınarak yapılanlar hariç) askerlik iÅŸlemlerinde dikkate alınmaz. Ancak; yoklamaları sırasında aile kütüÄŸünde yazılı yaÅŸları ile görünümleri uyumlu olmayanlardan kayden yaÅŸ düzeltmelerine engel bulunmayanların yaÅŸlarının düzeltilmesi için askerlik ÅŸubesi baÅŸkanı tarafından Cumhuriyet savcısına müracaat olunur ve yargılama sonucuna göre askerlikleri yaptırılır.

Birinci fıkra uyarınca yaÅŸları düzeltilenlerden düzeltilen yaÅŸlarına göre henüz askerlik çağına girmemiÅŸ olanların yoklamaları emsalleri ile birlikte yapılarak silah altına alınırlar. Birinci fıkra uyarınca yaÅŸları düzeltilenlerden düzeltilen yaÅŸlarına göre askerlik çağına girmiÅŸ ancak 23 yaşını bitirmemiÅŸ olanlar yoklamalarını müteakip emsalleri ile birlikte silah altına alınırlar. Düzeltilen yaÅŸlarına göre 23 yaşını bitirmiÅŸ olanlar ise yoklamalarını müteakip Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk edilirler.

Askerlik çağına girmeden önce yaÅŸlarını büyütmüÅŸ olanların yoklamaları deÄŸiÅŸen yaÅŸlarına göre yapılır. Yaşıtları yoklama görmüÅŸ bulunanlar hakkında 86 ncı madde uyarınca iÅŸlem yapılır.”

MADDE 16- 1111 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yoklamada bulundukları yerdeki askerlik ÅŸubesi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve bu Kanunda yazılı bir mazereti bulunduÄŸuna dair belge ibraz etmemiÅŸ olanlardan, birlikte yoklamaya tabi oldukları doÄŸumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki ilk celp ve sevk tarihinden sonra ve son celp ve sevk döneminin bitiminden önce ele geçen veya kendiliÄŸinden gelenler bulundukları yerde resmi bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliÄŸe elveriÅŸli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar Millî Savunma Bakanlığınca tespit edilecek sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar. Bu durumdakiler hakkında il veya ilçe idare kurullarınca yüz Türk Lirası idari para cezası verilir.

Yoklamada bulundukları yerdeki askerlik ÅŸubesi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve bu Kanunda yazılı bir mazereti bulunduÄŸuna dair belge ibraz etmemiÅŸ olanlardan, birlikte yoklamaya tabi oldukları doÄŸumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son celp ve sevk döneminin bitimine kadar ele geçmeyenler, elde edildiklerinde bulundukları yerde resmi bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliÄŸe elveriÅŸli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar Millî Savunma Bakanlığınca tespit edilecek sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar.”

MADDE 17- 1111 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Talim ve manevra için çaÄŸrıldıkları halde 47 nci maddeye göre özürsüz gelmedikleri anlaşılan yedek erbaÅŸ ve erler hakkında 89 uncu madde hükmü uygulanır ve emsalleri kadar hizmete tabi tutulurlar.”

MADDE 18- 1111 sayılı Kanunun 93 üncü maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Yoklama kaçağı, saklı ve bakayaları bilerek resmi veya özel hizmete alanlar Askerî Ceza Kanununa göre cezalandırılırlar.”

MADDE 19- 1111 sayılı Kanunun 96 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 96- Saklılardan ele geçen veya kendiliÄŸinden gelenler nüfus kayıtlarına kaydedilmek üzere nüfus idarelerine gönderilir. Nüfus idarelerince kaydedilenlerin bilgileri askerlik ÅŸubelerine hemen bildirilir. Bunlardan yaşıtlarının ilk celp ve sevk tarihinin bitiminden önce yakalanan veya kendiliÄŸinden gelenler, yoklamalarını müteakip Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek esaslara göre silah altına alınırlar. Yaşıtlarının ilk celp ve sevk tarihinin bitiminden sonra ele geçen veya kendiliÄŸinden gelenler hakkında yoklamalarını müteakip 86 ncı ve 89 uncu madde hükümlerine göre iÅŸlem yapılır.”

MADDE 20- 1111 sayılı Kanunun 103 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 103- Askeralma bölge ve ÅŸubelerinin askerlik iÅŸlemleri ile saÄŸlık kuruluÅŸlarının verdikleri raporlar hakkında ÅŸikayet, itiraz ve ihbarlar Millî Savunma Bakanlığınca incelettirilir. Millî Savunma Bakanlığınca bunların doÄŸruluÄŸu ve mevzuata uygunluÄŸu araÅŸtırılarak sonucuna göre iÅŸlem yapılır.”

MADDE 21- 1111 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 50- Temel askerlik eÄŸitimlerini tamamladıktan sonra herhangi bir nedenle bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan yükümlüler, istekleri halinde diÄŸer ÅŸartları yerine getirmek kaydıyla geçici 46 ncı maddeden istifade ettirilirler. Ancak, geçici 46 ncı maddede düzenlenen altı aylık süre bu kiÅŸiler için on iki ay olarak uygulanır.”

MADDE 22- 1111 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasında ve 89 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan ilk “son” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve aynı Kanunun 11 inci, 17 nci, 20 nci, 21 inci, 22 nci, 23 üncü, 24 üncü, 27 nci, 29 uncu, 31 inci, 32 nci, 40 ıncı, 48 inci, 49 uncu, 54 üncü, 55 inci, 66 ncı, 75 inci, 82 nci, 83 üncü, 84 üncü, 85 inci, 87 nci, 88 inci, 91 inci, 92 nci, 94 üncü, 95 inci ve 101 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 23- 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“ı) En az dört yıl süreli fakülte veya yüksekokulları kendi nam ve hesabına bitirip temel askerlik eÄŸitimini tamamlamadan ayrılanların veya muvazzaf subaylığa nasbedilenlerden deneme süresinin bitimine kadar ayrılanların temel askerlik eÄŸitiminde, yedek subay okulunda, yedek subaylık hizmetinde ve muvazzaf subaylık hizmetinde geçen süreleri askerlik hizmetinden sayılır. Sayılan askerlik hizmet süresi, tabi olduÄŸu hizmet süresini karşılamayanlardan;

1. TeÄŸmen olarak nasbedildikten sonra ayrılanların eksik kalan askerlik hizmetleri, bu Kanun hükümlerine göre, teÄŸmen rütbesiyle yedek subay olarak tamamlattırılır.

2. Teğmen nasbedilmeden ayrılanlardan;

(a) AsteÄŸmen rütbesindeyken temel askerlik eÄŸitimine baÅŸladıktan sonra ayrılanların eksik kalan hizmetleri asteÄŸmen rütbesiyle önceki birliklerinde,

(b) Sınıf okullarında öÄŸrenim görmekte iken temel askerlik eÄŸitimine baÅŸladıktan sonra ayrılanların eksik kalan hizmet süreleri önceki sınıf ve statüleri ile sınıf okullarına sevk edilerek,

(c) Askerlik hizmetine baÅŸlamadan temel askerlik eÄŸitimine baÅŸladıktan sonra ayrılanların eksik kalan hizmet süreleri bu Kanun hükümlerine göre,

tamamlattırılır.

Askerlik hizmet süresini tamamlamadan disiplinsizlik veya ahlaki nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleriyle iliÅŸikleri kesilen veya mahkeme kararı ile ya da haklarında verilen mahkûmiyet kararının sonucu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılanların geriye kalan askerlik hizmetleri 1111 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen süre esas alınarak er rütbesi ile tamamlattırılır.”

MADDE 24- 1076 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin (A) fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“A) Seferde görev alacak yedek subay ve yedek askeri memurlara bu görevleri barışta tebliÄŸ edilir. TebliÄŸ ÅŸekli, yükümlülerin görevleri ve tebliÄŸ ile görevli makamlar yönetmelikte belirtilir.”

MADDE 25- 1076 sayılı Kanunun 15 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Hizmete çaÄŸrıldıkları halde gelmeyenler

MADDE 15- Talim ve manevra için çaÄŸrıldıkları halde 1111 sayılı Kanunun 47 nci maddesine göre özürsüz gelmedikleri anlaşılanlar hakkında 1111 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi hükümleri uygulanır ve ayrıca emsalleri kadar hizmete tabi tutulurlar.”

MADDE 26- 1076 sayılı Kanunun 9 uncu, 10 uncu ve 12 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 27- 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “son” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 28- 25/10/1963 tarihli ve 353 sayılı Askerî Mahkemeler KuruluÅŸu ve Yargılama Usulü Kanununun 93 üncü maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Ä°hbar ve ÅŸikayetler:

MADDE 93- Asker kiÅŸilerden baÅŸkası tarafından yapılacak sözlü veya yazılı ihbar ve ÅŸikayetler, Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca yetkili makamlara veya ÅŸüphelinin amiri olan askeri makama yapılır. Asker kiÅŸiler tarafından yapılacak sözlü ve yazılı ihbar ve ÅŸikayetler ise silsile yolu ile ÅŸüphelinin amiri olan askeri makama yapılır.

Cumhuriyet savcılıklarına veya zabıta makam ve memurlarına yapılacak askeri yargıya tabi suç ihbar ve ÅŸikayetleri yetkili askeri savcılığa gönderilir. Kıt’a komutanı veya askeri kurum amiri maiyetinden birinin, ihbar veya ÅŸikayet yoluyla ya da doÄŸrudan öÄŸrendiÄŸi askeri yargıya tabi suçları hakkındaki evrakı adli yönden baÄŸlı bulunduÄŸu komutanlığa gönderir.

Cumhuriyet savcıları, zabıta makam ve memurları ve askeri amirler askeri savcının iÅŸe el koymasına kadar eylemin sübut vasıtalarının ve delillerinin kaybolmasını önleyecek tedbirleri alırlar.

Asker kiÅŸiler hakkında yapılacak ihbar ve ÅŸikayetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması, ihbar veya ÅŸikayetlerde kiÅŸi veya olay belirtilmesi, iddiaların ciddi bulgu ve belgelere dayanması, ihbar veya ÅŸikayet dilekçesinde dilekçe sahibinin doÄŸru ad, soyad ve imzası ile iÅŸ veya ikametgah adresinin bulunması zorunludur.

Dördüncü fıkradaki ÅŸartları taşımayan ihbar ve ÅŸikayetler iÅŸleme konulmaz ve durum, ihbar veya ÅŸikayette bulunana bildirilir. Ancak iddiaların, sıhhati ÅŸüpheye mahal vermeyecek belgelerle ortaya konulmuÅŸ olması halinde ad, soyad ve imza ile iÅŸ veya ikametgah adresinin doÄŸruluÄŸu ÅŸartı aranmaz.

Ä°hbarcı veya ÅŸikayetçinin kimlik bilgileri gizli tutulur.”

MADDE 29- 26/10/1963 tarihli ve 357 sayılı Askerî Hâkimler Kanununun 12 nci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 12- Askeri hakimlerin rütbe terfii, rütbe kıdemliliÄŸi ve kademe ilerlemesi yapmalarını temin edecek yeterlilikleri sicil ile saptanır.

Sicil belgeleri; general-amiral sicil belgesi, subay (asteÄŸmen-albay) sicil belgesi ve mesleki sicil belgesi olmak üzere üç çeÅŸit olup, bu belgelerin kimler için düzenleneceÄŸi aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir. Sicil belgelerinin ÅŸekil ve kapsamı mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre Millî Savunma Bakanlığınca yürürlüÄŸe konulan yönetmelikle belirlenir.

a) General-amiral sicil belgesi; idari sicil üstlerince askeri hakim general-amiraller hakkında düzenlenir.

b) Subay (asteÄŸmen-albay) sicil belgesi; Askeri Adalet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, Askeri Adalet TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı, askeri yargı ile ilgili idari görev kadroları, adli müÅŸavirlik ve disiplin subaylığı kadroları, Askeri Yargıtay BaÅŸkanlığı ve BaÅŸsavcılığı kadroları ile Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanlığı ve BaÅŸsavcılığı kadrolarında görevli askeri hakimler ile yardımcı askeri savcılar ve askeri savcı yardımcıları hakkında düzenlenir.

c) Mesleki sicil belgesi; askeri hakimlik, askeri savcılık, adli müÅŸavirlik ve adli müÅŸavir yardımcılığı ile disiplin subaylığı görevlerinde bulunanlar hakkında düzenlenir. Askeri Yargıtay BaÅŸkanı, BaÅŸsavcısı, Ä°kinci BaÅŸkanı, daire baÅŸkanları ve üyeleri ile Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanı, BaÅŸsavcısı, daire baÅŸkanları ve üyeleri hakkında general-amiral sicil belgesi, subay sicil belgesi ve mesleki sicil belgesi; askeri hakim general-amiraller, Askeri Yargıtay BaÅŸsavcı yardımcıları ve tetkik hakimleri ile Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi savcı ve raportörleri hakkında mesleki sicil belgesi düzenlenmez.

Subay sicil belgesini düzenlemeye ve sicil vermeye yetkili idari sicil üstleri ÅŸunlardır:

a) Birinci sicil üstü: Askeri Adalet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, Askeri Adalet TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı, askeri yargı ile ilgili idari görev kadrolarında, adli müÅŸavirlik ve disiplin subaylığı kadrolarında bulunanlar için amir durumunda bulunan en az yüzbaşı rütbesindeki subay.

b) Ä°kinci sicil üstü: KuruluÅŸ baÄŸlantısına göre birinci sicil üstünün bir üst görev yerinde bulunan komutan veya amir durumundaki subay.

c) Üçüncü sicil üstü: KuruluÅŸ baÄŸlantısına göre ikinci sicil üstünün bir üst görev yerinde bulunan komutan veya amir durumundaki subay.

Subay sicil belgesi düzenlemeye yetkili sıralı sicil üstlerinin istisnaları ÅŸunlardır:

a) Askeri savcılar, birlikte çalıştıkları yardımcı askeri savcı ve askeri savcı yardımcılarının sicil üstüdür.

b) Adli müÅŸavirler, birlikte çalıştıkları müÅŸavir yardımcılarının ve ÅŸube müdürlerinin birinci sicil üstüdür.

c) Askeri Yargıtay BaÅŸsavcı yardımcılarının, Askeri Yargıtay BaÅŸsavcı BaÅŸyardımcısı ve Askeri Yargıtay BaÅŸsavcısı; Askeri Yargıtay tetkik hakimlerinin, ilgili Askeri Yargıtay dairesi baÅŸkanı ve Askeri Yargıtay BaÅŸkanı sıralı sicil üstleridir.

d) Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi savcılarının, Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸsavcısı ve Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanı; Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi raportörlerinin, ilgili Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi dairesi baÅŸkanı ve Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanı sıralı sicil üstleridir.

e) Askeri Yargıtay BaÅŸsavcı BaÅŸyardımcısının; Askeri Yargıtay BaÅŸsavcısı sicil üstüdür.

General-amiral sicil belgesi, subay sicil belgesi ve mesleki sicil belgesine ait sicil tam notu ayrı ayrı yüzdür.

Subay sicil belgesindeki her niteliÄŸe on üzerinden not verilir. Notlar tamsayı olarak verilebilir. Niteliklerden herhangi birine beÅŸten aÅŸağı not takdir edildiÄŸinde, sicil süresi içinde düzenlenmiÅŸ iÅŸlemli yazı ve belgelerin sicil belgesine eklenmesi zorunludur.

Mesleki sicil notu niteliklere göre deÄŸil, 13 üncü maddede gösterilen esaslara göre takdir edildikten sonra toplanarak verilir.

Sicil notu; sicil belgesindeki niteliklere verilen notların toplamının ortalaması alınarak saptanır. Bölüm sonucu tamsayı çıkmaz ise iki hane yürütülür. Bulunan rakam o yıldaki sicil notunu teÅŸkil eder.

Sicil tanzimine esas olan sicil süresi bir terfi yılıdır.

General-amiral ve subay sicil belgelerinin düzenlenebilmesi için, sicili düzenlenecek askeri hakimin bir sicil süresi içinde altı ay görev yapması gereklidir. 926 sayılı Kanun hükümlerine göre hizmetten sayılan süreler, görevden ve sicil süresinden sayılır. Sicil üstü, asıl veya vekil olarak o görev yerinde sicili düzenlenecek ile birlikte üç ay süreyle görev yapmadıkça sicil düzenleyemez.”

MADDE 30- 357 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“F) Mesleki sicil düzenlenebilecek askeri hakimler yönünden, ilgilinin karar veya iÅŸlemlerinden sonra görev yerinin veya statüsünün deÄŸiÅŸmiÅŸ olması, inceleme yapılan dosyadaki görevine ve statüsüne göre hakkında mesleki sicil notu verilmesine engel deÄŸildir. Ayrıca, mesleki sicil notunun verilebilmesi için askeri hakimin karar veya iÅŸleminin o sicil dönemi içinde verilmiÅŸ veya yapılmış olması gerekli deÄŸildir.”

MADDE 31- 357 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ ve ikinci fıkrasının (d) bendi madde metninden çıkarılmıştır.

“Askeri mahkeme ve askeri savcılık kadrolarında görev yapmakta olan ve mesleki sicilleri bulunmayan askeri hakimlerin o sicil yılı için kademe ilerlemelerinde sicil ÅŸartı aranmaz. ”

MADDE 32- 357 sayılı Kanunun 15 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma:

MADDE 15- Askeri hakimlerin birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma iÅŸlemleri Millî Savunma Bakanlığınca yapılır.

Birinci sınıfa ayrılabilmek için;

a) Askeri hakimlik mesleğinde oniki yılını doldurmak,

b) Sicil notları toplamının, sicil notu adedine bölünmesi sonucunda, sicil tam notunun % 60 ve daha yukarısı olmak,

c) Uyarma ve kınama cezalarını aynı neviden olmasa bile ikiden fazla almamış olmak,

d) Affa uÄŸramış olsa bile, mesleÄŸin vakar ve onuruna dokunan veya kiÅŸisel haysiyet ve itibarını kıran veya görevle ilgili herhangi bir suçtan hüküm giymemiÅŸ bulunmak,

gerekir.

Meslekleriyle ilgili lisansüstü öÄŸrenim nedeniyle verilen kıdemler ikinci fıkranın (a) bendinde öngörülen hizmet süresinden sayılır. Ayrıca askeri hakimlik mesleÄŸinden önceki hakimlik ve savcılıkta geçen sürenin tamamı, fiilen avukatlık stajında ve avukatlıkta geçen sürenin üçte ikisi, askerlik hizmetinde ve askeri hakim adaylığına kabul edilmeden önce muvazzaf subaylıkta geçen sürenin yarısı birinci sınıfa ayrılmaya esas sürenin hesabında dikkate alınır. Ancak birinci sınıfa ayrılabilmek için her halde askeri hakimlik mesleÄŸinde fiilen altı yıl çalışmak zorunludur.

Herhangi bir ÅŸart aranmaksızın kanunla bir üst derecenin aynı kademesine yükseltilenler için ikinci fıkranın (a) bendinde öngörülen süre on yıl olarak uygulanır.

Birinci sınıfa ayrılma iÅŸlemindeki deÄŸerlendirme mesleÄŸin müteakip yıllarında da yapılır.

Birinci sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiÅŸ askeri hakimler birinci sınıf olurlar.”

MADDE 33- 357 sayılı Kanunun 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18- Aylık, ek gösterge, ödenek, yargı ödeneÄŸi, ek ödeme, mali ve sosyal haklar ve yardımlar ile diÄŸer özlük hakları bakımından;

a) Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanları ve BaÅŸsavcıları, Askeri Yargıtay Ä°kinci BaÅŸkanı ile bu yüksek yargı organlarının daire baÅŸkanları ve üyeleri; sırasıyla Yargıtay BaÅŸkanı, Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı, Yargıtay Birinci BaÅŸkanvekili, daire baÅŸkanları ile üyeleri,

b) Birinci sınıf askeri hakimler; birinci sınıf hakim ve savcılar,

c) Birinci sınıfa ayrılmış ve askeri yüksek yargı organı üyeliklerine seçilme niteliklerini kaybetmemiÅŸ olan askeri hakimler; birinci sınıfa ayrılmış ve Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilme hakkını kaybetmemiÅŸ hakim ve savcılar,

d) Yukarıdaki bentler dışında kalan askeri hakimler; aldıkları aylık derecesine eşit bulunan sınıf ve derecedeki diğer hakim ve savcılar,

e) 9 uncu derecede bulunan askeri hakimler; 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununda yer alan aylık ödeme oranı % 39 olarak uygulanmak ve yargı ödeneÄŸi de bu oran üzerinden hesaplanacak brüt aylıkları esas alınarak verilmek suretiyle 8 inci derecedeki diÄŸer hakim ve savcılar,

f) Askeri adalet müfettiÅŸleri; adalet müfettiÅŸleri,

g) Askeri hakim adayları; hakim ve savcı adayları,

hakkındaki hükümlere tabidirler.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

Adli müÅŸavirlik ve disiplin subaylığı ile Askeri Adalet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ve Askeri Adalet TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı kadrolarında veya askeri yargı ile ilgili idari görevlerde bulunan askeri hakimler hakkında da bu madde hükümleri uygulanır.

Askeri hakimler bu Kanunda düzenlenmeyen diÄŸer özlük hakları yönünden subaylar hakkındaki kanun hükümlerine tabidir.”

MADDE 34- 357 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Askeri mahkeme kıdemli hakimi ve askeri savcının izinleri Millî Savunma Bakanlığı; askeri mahkeme ve askeri savcılık kadrolarında görevli askeri hakimlerin izinleri ilgisine göre askeri mahkeme kıdemli hakimi veya askeri savcı; diÄŸer görevlerde bulunan askeri hakimlerin izinleri ise sicil üstleri tarafından 926 sayılı Kanun hükümlerine göre verilir.”

MADDE 35- 357 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Askeri hâkimler ve askeri savcılar ile yardımcılarının, adlî müÅŸavirlerin, Askeri Adalet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ile Askeri Adalet TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı kadrolarında bulunan askeri hâkimlerin” ibaresi “Askeri hakimlerin” ÅŸeklinde, ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Askeri hakimler hakkında;

a) Belli bir konuyu içermeyen veya somut delile dayanmayan,

b) BaÅŸvuru sahibinin adı, soyadı, imzası ile iÅŸ veya yerleÅŸim yeri adresi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunmayan,

c) Daha önceden ÅŸikayet konusu yapılıp sonuçlanan hususlarda yeni delil içermeyen,

d) Kanun yollarına baÅŸvuru sebebi olarak ileri sürülebilecek veya askeri hakimlerin yargı yetkisi ve takdiri kapsamında kalan hususlara iliÅŸkin bulunan,

e) Akıl hastalığı sebebiyle vesayet altına alınanlar ile henüz vesayet altına alınmamış olmakla birlikte bu hastalığa düçar oldukları saÄŸlık kurulu raporu ile belirlenenlerce verilmiÅŸ olan ihbar ve ÅŸikayetler iÅŸleme konulmaz. Ancak (b) bendinde yazılı ÅŸartları taşımayan ihbar ve ÅŸikayetlerin somut delillere dayanması durumunda, konu hakkında gerekli araÅŸtırma ve inceleme yapılır.”

“Bir ÅŸahsın ÅŸikayeti üzerine baÅŸlanan disiplin soruÅŸturması, ÅŸikayetten vazgeçilse dahi durdurulmaz.”

MADDE 36- 357 sayılı Kanunun 25 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“SoruÅŸturma ve kovuÅŸturma mercileri:

MADDE 25- Millî Savunma Bakanı, inceleme yapmakla görevlendirilen askeri adalet müfettiÅŸince düzenlenen ve düÅŸüncesini de kapsayan evrakı inceler, elde edilen sonuca göre soruÅŸturma yapılması için izin verilmesine veya disiplin cezası tayinine ya da soruÅŸturma yapılmasına lüzum görmezse evrakın iÅŸlemden kaldırılmasına karar verir.

Millî Savunma Bakanınca soruÅŸturma açılmasına izin verildiÄŸi takdirde düzenlenmiÅŸ olan evrak, gereÄŸi yapılmak üzere ilgilinin görevli bulunduÄŸu yere en yakın askeri mahkemenin savcısına gönderilir. Ancak Askeri Yargıtay kadrolarında savcılık ve tetkik hakimliÄŸi ile Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi kadrolarında savcılık ve raportörlük görevi yapan askeri hakimler ile Millî Savunma Bakanlığı kadrolarında görevli askeri hakimler hakkında düzenlenen evrak Genelkurmay BaÅŸkanlığının bulunduÄŸu yerde kurulan askeri mahkemenin savcısına gönderilir.

Askeri savcı tarafından iddianame düzenlenmesi halinde iddianamenin kabulü ya da iadesi konusunda karar verilmek üzere soruÅŸturma evrakı ve düzenlenen iddianame Askeri Yargıtaya gönderilir. Askeri Yargıtay BaÅŸkanlar Kurulunun belirleyeceÄŸi daire, iddianamenin kabulüne veya iadesine karar verir.

Ä°ddianamenin iadesi kararına karşı, iddianameyi düzenleyen askeri savcı tarafından Askeri Yargıtay Daireler Kuruluna itiraz edilebilir.

Haklarında iddianamenin kabulüne karar verilen askeri hakimlerin kovuÅŸturması iddianameyi deÄŸerlendiren Askeri Yargıtay dairesinde yapılır. Ä°ddianamenin kabulünden itibaren Askeri Yargıtay dairesinde yapılacak kovuÅŸturmada savcılık görevini Askeri Yargıtay BaÅŸsavcılığı yürütür.

Bir suçtan dolayı yapılacak ceza soruÅŸturması disiplin cezası uygulanmasına engel olmaz.”

MADDE 37- 357 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “askerî mahkemeler” ibaresi “Askeri Yargıtay”, ikinci fıkrasında yer alan “soruÅŸturma hazırlık” ibaresi “inceleme, ceza” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 38- 357 sayılı Kanunun 28 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Genel yargıya tabi ÅŸahsi suçlar ve hukuki sorumluluk:

MADDE 28- Askeri hakimlerin genel yargıya tabi ÅŸahsi suçları hakkında genel hükümler uygulanır. Ancak soruÅŸturma o yer ağır ceza mahkemesi Cumhuriyet BaÅŸsavcısınca ve kovuÅŸturma o yer ağır ceza mahkemesince yapılır.

Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hallerinde soruÅŸturma genel hükümlere göre yapılır. SoruÅŸturma yetkili Cumhuriyet BaÅŸsavcısı veya BaÅŸsavcı vekilleri tarafından bizzat yürütülür.

Bu hallerde durum hemen Millî Savunma Bakanlığına bildirilir.

Askeri hakimler aleyhinde açılacak tazminat davaları hakkında 18 inci maddede belirtilen eÅŸiti hakim ve savcılara iliÅŸkin hükümler uygulanır.”

MADDE 39- 357 sayılı Kanunun mülga 37 nci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

“Bağımsızlık, teminat ve ödevler:

MADDE 37- Askeri hakimler, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Hiçbir organ, makam, merci veya kiÅŸi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Askeri hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Askeri hakimler, Anayasada belirlenen hakimlik ve savcılık teminatı esasları çerçevesinde adalet, tarafsızlık, doÄŸruluk ve dürüstlük, tutarlılık, eÅŸitlik, ehliyet ve liyakat ilkelerine göre görev yaparlar.

Askeri hakimler azlolunamazlar. Bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması nedeniyle de olsa aylık ve ödeneklerinden ve diÄŸer özlük haklarından yoksun kılınamazlar ve bu Kanunda belirtilen istisnalar dışında, kendileri istemedikçe altmış yaşını bitirinceye kadar emekliye sevk olunamazlar.

Ağır ceza mahkemelerinin görevine giren suçüstü halleri dışında, suç iÅŸlediÄŸi ileri sürülen askeri hakimler, yakalanamaz, üzerleri, konutları ve araçları aranamaz, sorguya çekilemezler. Ancak durum, derhal Millî Savunma Bakanlığına bildirilir. Bu fıkra hükmüne aykırı hareket edenler hakkında genel hükümlere göre doÄŸrudan doÄŸruya soruÅŸturma ve kovuÅŸturma yapılır.

Askeri hakimlere Millî Savunma Bakanlığı tarafından mesleki unvanlarını gösterir kimlik belgesi verilir.”

MADDE 40- 357 sayılı Kanunun ek 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Askeri Hakimlere” ibaresi “Adli müÅŸavirlik kadrolarında veya disiplin subaylığı görevlerinde bulunan askeri hakimlere” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve üçüncü fıkrası madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 41- 357 sayılı Kanunun ek 13 üncü maddesi ile aynı Kanuna ekli (1), (2) ve (3) sayılı cetveller yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 42- 357 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici maddeler eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 9- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak çalışmış olup 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan askeri hakimlerin emeklilik kesenek ve karşılıkları ile emekli aylıkları ve ikramiyelerinin hesaplanmasında 2802 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi hükümleri uygulanır.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 10- Hakkında iddianamenin kabulüne karar verilerek bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte yargılamaları askeri mahkemelerde devam eden askeri hakimlerin dava dosyaları Askeri Yargıtaya gönderilerek kovuÅŸturmalarına Askeri Yargıtayda bulundukları aÅŸamadan itibaren devam olunur.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 11- Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte görevde bulunan askeri hakimlerin, birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma tarihleri, bu Kanun hükümleri dikkate alınarak yeniden belirlenir. Ancak, herhangi bir nedenle alınmış kademe ilerlemeleri ve derece yükselmelerinin tamamı askeri hakimlik mesleÄŸinden sayılır. Birinci sınıfa geçirilmiÅŸ olup da birinci sınıf hakim ve savcıların özlük haklarından yararlanamayan askeri hakim için 15 inci maddenin altıncı fıkrasında yer alan üç yıllık süre bir yıl olarak uygulanır.

Yukarıdaki fıkra hükümleri, kazanılmış hak ve statüleri geriye götürmez ve geçmiÅŸe yönelik mali hak ve yükümlülükler doÄŸurmaz.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 12- Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler altı ay içinde hazırlanarak yürürlüÄŸe konulur.”

MADDE 43- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (B) bendinin (3) numaralı alt bendine (b) sırasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki (c) sırası eklenmiÅŸ ve mevcut (c) sırası (d) sırası olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.

“c) Yukarıda sayılanlardan yükseköÄŸrenimli olanlar 1 inci derecenin son kademesine,”

MADDE 44- 657 sayılı Kanunun 122 nci maddesinin birinci fıkrasına son cümlesinden önce gelmek üzere aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Türk Silahlı Kuvvetlerinde (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı hariç) görevli Devlet memurları için Millî Savunma Bakanı bu yetkisini devredebilir.”

MADDE 45- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 14 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 14- En az dört yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitiren kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için baÅŸvuranlar; düzeltilmemiÅŸ nüfus kaydına göre yirmiyedi yaşından, lisansüstü öÄŸrenimi tamamlamış olanlar ise otuziki yaşından büyük olmamak, yedek subay olma koÅŸullarını taşımak, yönetmelikte öngörülen sınavlar ile uygulanacak temel askerlik eÄŸitiminde baÅŸarılı olmak ve diÄŸer nitelikleri de haiz bulunmak ÅŸartıyla Genelkurmay BaÅŸkanlığınca gösterilecek lüzuma göre Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından harp okullarında yetiÅŸtirilemeyen veya yeterince yetiÅŸtirilemeyen sınıflarda muvazzaf subaylığa nasbedilebilirler.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

En az dört yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitirip Türk Silahlı Kuvvetlerinde askerlik hizmetine baÅŸladıklarında düzeltilmemiÅŸ nüfus kaydına göre yirmiyedi yaşından, lisansüstü öÄŸrenimini tamamlamış olanlarda ise otuziki yaşından büyük olmayanlardan muvazzaf subaylığa geçmek isteyenler, birinci fıkrada yazılı ÅŸartlar dahilinde muvazzaf subaylığa nasbedilebilirler. Bunlardan, terhislerini müteakip baÅŸvuranlar ile askerlik hizmeti esnasında veya terhislerini müteakip en az dört yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitirip baÅŸvuranlar da birinci fıkra hükümlerine göre muvazzaf subaylığa nasbedilebilirler.

Bu madde hükümlerine göre subay nasbedilenler, 15 inci maddede öngörülen askeri eÄŸitimi müteakip atandıkları görevlerde bir yıllık deneme (adaylık) süresine tabi tutulurlar.

Temel askerlik eÄŸitiminde veya askeri eÄŸitimde baÅŸarı gösteremeyenler, eÄŸitimi baÅŸarı ile bitirdikten sonra atandıkları görevde bir yıllık deneme süresi sonunda Türk Silahlı Kuvvetlerine uyum saÄŸlayamayan veya subaylığa engel hali görülenler ile deneme süresinin bitimine kadar kendi istekleri ile ayrılmak isteyenlerin Türk Silahlı Kuvvetlerinden iliÅŸikleri kesilir ve aldıkları aylıkları dışında Devletçe bunlara yapılan masraflar, kanuni faizleriyle birlikte kendilerinden tahsil olunur.

Temel askerlik eÄŸitiminden çeÅŸitli nedenlerle iliÅŸiÄŸi kesilenlerin temel eÄŸitimde geçirdikleri süreler ile temel askerlik eÄŸitimini müteakip subay nasbedilenlerden deneme süresinin bitimine kadar ayrılanların temel eÄŸitimde ve muvazzaf subaylıkta geçen süreleri askerlik hizmetinden sayılır. Toplam hizmet süreleri askerlik yükümlülük sürelerini karşılayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiÅŸ sayılırlar. Eksik hizmeti olanların bu süreleri, 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu veya 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümlerine göre tamamlatılır.

Muvazzaf subay adayları saÄŸlık, disiplin, mükafat ve ceza iÅŸlemleri bakımından harp okulu öÄŸrencilerinin intibak eÄŸitiminde tabi olduÄŸu kural ve müeyyidelere tabidir.

Temel askerlik eÄŸitimleri, takvim yılının 30 AÄŸustos tarihine kadar tamamlanır. Bu kiÅŸilerin subaylık nasıpları hangi tarihte olursa olsun, kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerine esas olacak nasıplarında kararname takvim yılının 30 AÄŸustos tarihi esas alınır. Ancak, 30 AÄŸustos tarihinden sonra subay nasbedilenlere bu iÅŸlemden dolayı geriye doÄŸru maaÅŸ, maaÅŸ farkı ve diÄŸer özlük hakları verilmez.”

MADDE 46- 926 sayılı Kanunun 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 20- Fakültelerde veya yüksekokullarda askeri öÄŸrenci olarak okutulacakların giriÅŸ ÅŸartları, görev ve sorumlulukları, askeri öÄŸrencilikten çıkarılma ile ilgili iÅŸlemler, fakülte veya yüksekokullarda azami öÄŸrenim süreleri, askeri eÄŸitime ait hususlar, fakülte veya yüksekokul mezunları ile yedek subaylık hizmetini yapmakta iken istekli bulunanlardan muvazzaf subay nasbedilmek üzere temel askerlik eÄŸitimine alınacaklarda ve muvazzaf subaylığa nasbedilmelerinde aranacak nitelikler ve diÄŸer hususlar yönetmelikte tespit olunur.”

MADDE 47- 926 sayılı Kanunun 112 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “15 yıl” ibaresi “10 yıl” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 48- 926 sayılı Kanunun 113 üncü maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
 

“II- Yurt içinde ve yurt dışında öÄŸrenim, kurs ve staj yapanlar ile yurt dışına sürekli göreve atananların yükümlülükleri:

MADDE 113- Subay veya astsubay nasbedildikten sonra öÄŸrenim, kurs, staj ve sürekli görev nedeniyle yurt dışına gidenler ile Silahlı Kuvvetler hesabına yurt içinde öÄŸrenim, eÄŸitim ve kurs görenlerin yükümlülükleri aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir:

a) Subay veya astsubay nasbedildikten sonra yabancı memleketlere altı ay veya daha fazla süre ile öÄŸrenim, staj, kurs, ihtisas veya görgü ve bilgilerini artırmak maksadıyla gidenlerin yükümlülükleri, masrafların ödenme ÅŸekline bakılmaksızın, gidiÅŸ ve dönüÅŸ tarihleri arasında geçen sürenin iki katı kadar uzatılır.

b) Subay veya astsubay nasbedildikten sonra; Silahlı Kuvvetler hesabına yurt içindeki fakülte ve yüksekokullarda lisans veya lisansüstü öÄŸrenim yapanların yükümlülükleri, buralarda geçen süreler kadar uzatılır.

c) Harp Akademileri EÄŸitimi bünyesinde verilen Kuvvet Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi eÄŸitimlerini bitiren subayların yükümlülükleri, buralarda geçen süreler kadar uzatılır.

ç) Silahlı Kuvvetler hesabına yurt içinde Tıpta Uzmanlık EÄŸitimini bitirenlerin yükümlülükleri, buralarda geçen sürelerin yarısı kadar uzatılır.

d) Pilotaj eÄŸitimini (pilot adaylarına verilen uçuÅŸ eÄŸitimi) bitirenlerin yükümlülükleri, buralarda geçen sürelerin iki katı kadar uzatılır.

e) Yurt dışı sürekli göreve atanan subay veya astsubayların yükümlülükleri, buralarda geçen süreler kadar uzatılır. Ancak, yaÅŸ haddinden veya kadrosuzluktan emekli edileceklere bu yükümlülük süresi uygulanmaz.

f) (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentleri gereÄŸince yükümlülüklere eklenecek hizmet sürelerinin baÅŸlangıç tarihleri;

1. Yükümlülük süresini tamamlamadan gidenlerin, yükümlülük süresini tamamladıktan sonra,

2. Yükümlülük süresini tamamlayarak gidenlerle, yükümlülüklerini bu süre içinde tamamlayanların,

kadro görevine fiilen katıldıkları tarihten baÅŸlar.”

MADDE 49- 926 sayılı Kanunun 114 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “15 yıllık” ibaresi “10 yıllık”, “iki katı” ibaresi “bir katı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 50- 926 sayılı Kanunun 115 inci maddesinin (b) fıkrasında yer alan “astsubay” ibarelerinden önce gelmek üzere “subay veya” ibareleri eklenmiÅŸtir.

 DEVAMI 51-81 MADDELER Ä°ÇÄ°N AÅžAÄžIDAKÄ° LÄ°NKÄ° TIKLAYINIZ

6318 SAYILI ASKERLİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (51-81 MADDELER)

GENEL KÃœLTÃœR