Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK (21-29) MADDELER




MADDE 21 – Aynı YönetmeliÄŸin 178 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 178 –Ä°lk ve orta dereceli okul öÄŸrencilerinin okul önlerinde ve geçitlerinde güvenli ÅŸekilde okula giriÅŸ ve çıkışlarını saÄŸlamak amacıyla, trafik zabıtasınca verilmiÅŸ belgesi bulunan ve özel kıyafet ve iÅŸaret taşıyan görevliler, bu yerlerde trafiÄŸi sevk ve idare etmeye görevli ve yetkilidirler.

Okul geçidi görevlisinin seçimi, eÄŸitimi, görev, yetki ve sorumlulukları aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir.

a) Okul geçidi görevlisi olma ÅŸartları ve seçilme esasları

1) Ä°lk ve orta dereceli okullarda istekli öÄŸretmenler, veliler ile 12 yaşını doldurmuÅŸ öÄŸrenciler okul geçidi görevlisi olabilirler.

2) Okul geçidi görevlisi olma ÅŸartlarını haiz olan öÄŸretmenler ile öÄŸrenciler bu isteklerini mensup olduÄŸu okul müdürlüklerine, veliler ise, il emniyet müdürlüklerine yazılı olarak bildirirler.

3) Okul müdürlüklerince tespit edilen adayların müracaatları baÄŸlı oldukları il milli eÄŸitim müdürlükleri kanalıyla il emniyet müdürlüÄŸüne bildirilir.

4) Müracaatta bulunan adaylar, il emniyet müdürlüÄŸünün koordinatörlüÄŸünde ÅŸehiriçi trafik denetleme ÅŸube müdürü, bölge trafik ÅŸube müdürü ile milli eÄŸitim müdürlüÄŸünün tayin edeceÄŸi iki eÄŸitim uzmanından oluÅŸan komisyonca seçilirler.

Seçim sırasında, adayların trafik hizmetlerine olan yakınlığı ile yetenek ve kabiliyetlerine bilhassa özen gösterilir.

5) Okul geçidi görevlisi olması uygun görülen adaylar, her iki kuruluÅŸun uygun göreceÄŸi yer ve zamanda trafik zabıtasınca pratik ve uygulamalı eÄŸitimden geçirilirler.

EÄŸitim sırasında trafik kuralları, trafik iÅŸaret, levha ve cihazları, trafiÄŸin sevk ve idaresinde dikkat edilecek usul ve esaslar, taşıtların durdurulması ve yönlendirilmesi sırasında can ve mal güvenliÄŸi açısından dikkat edilecek emniyet tedbirleri ile yayaların taşıtlara, taşıtların ise yayalara karşı geçiÅŸ önceliÄŸi hakkının nasıl ve ne ÅŸartlar altında kullanılabileceÄŸi konuları öÄŸretilir.

Uygulamalı eÄŸitim sırasında geçit görevlisinin vereceÄŸi iÅŸaret ve yön tayini esasları, görevlinin okul önlerinde veya geçitlerde kendi can güvenliÄŸinin korunması amacıyla bulunabileceÄŸi yer ve noktalar yetkili bir memurun gözetiminde uygulamalı olarak yaptırılır.

6) Pratik ve uygulamalı eÄŸitim sonucunda baÅŸarılı görülen ve müstakilen bu geçitlerde görev yapabileceÄŸi anlaşılan adaylara, eÄŸitim görevlilerince, bir eÄŸitim çizelgesi düzenlemek suretiyle bilgi ve yetenekleri dikkate alınarak, baÅŸarı durumları orta, iyi veya pekiyi olarak bildirilir ve imza edilir. BaÅŸarı belgeleri trafik ÅŸube müdürlüklerinde muhafaza altına alınır.

7) BaÅŸarılı olan adaylara Emniyet Genel MüdürlüÄŸü adına il emniyet müdürü tarafından imzalanan ve esasları Ek-36’da yer alan “Okul Geçidi Görevli Belgesi” belgesi verilir.

b) Okul geçidi görevlilerinin çalışma usul ve esasları

1) Okul geçidi görevlileri ikamet etmiÅŸ olduÄŸu il hudutları içerisinde, ikamet veya iÅŸyerine yakın olan okul önü veya geçitlerinde görev almaları esastır. Bunlardan, öÄŸretmenler veya öÄŸrenciler bulunduÄŸu okul önlerinde görevlendirilirler. Kimlerin hangi okul önü veya geçitlerinde ve hangi saatlerde görev alacağı, öÄŸrencilerin giriÅŸ ve çıkış saatleri dikkate alınarak okul müdürlükleri tarafından tespit edilmek suretiyle, trafik denetleme ÅŸube müdürlüklerine/büro amirliklerine bildirilir.

Okul geçidi görevlilerinin görev yeri ve zamanı il/ilçe trafik denetleme ÅŸube müdürlükleri/büro amirlikleri ile okul müdürlükleri tarafından defter kayıtlarına geçirilir.

2) Okul geçidi görevlileri kendilerine tayin edilen bu görev yerleri dışında görev yapamazlar.

3) Okul geçidi görevlileri, görevli olduÄŸu geçit veya okul önlerinde, öÄŸrencilerin güvenli ÅŸekilde karşıdan karşıya geçiÅŸlerini veya okul giriÅŸ ve çıkışlarını saÄŸlamak amacıyla taşıt trafiÄŸini gerektiÄŸinde durdurma yetkilerine sahiptirler.

Taşıt sürücüleri de görevlinin vereceÄŸi iÅŸaret ve talimata uymak zorundadırlar.

Okul geçidi görevlilerince verilen talimat veya iÅŸarete uymayan sürücülerin kullandığı taşıtların plakaları, ihlal edilen trafik kuralı, trafik kuralının ihlal edildiÄŸi yer ve zaman tespit edilerek, Ek-48’de yer alan “Okul Geçidi Görevlisi Trafik Kural Ä°hlali Tespit Tutanağı” tanzim edilir ve gerekli iÅŸlem yapılmak üzere o yerdeki trafik kuruluÅŸlarına veya ekiplerine en geç üç iÅŸ günü içerisinde teslim edilir.

4) Okul geçidi görevi fahri bir görev olup, bu hizmetin karşılığında ücret talep edilmez.

5) Görevliler önemli bir mazeretleri bulunmadığı sürece görev yerlerine zamanında gelmek zorundadırlar. Ancak, saÄŸlık veya diÄŸer mazeretleri sebebiyle geçici bir süre görev alamayacak olanlar bu mazeretlerini il/ilçe trafik denetleme ÅŸube müdürlüklerine/büro amirliklerine ve okul müdürlüklerine bildirirler.

6) Okuldan mezun olan öÄŸrenciler veya zorunlu nedenlerle yer deÄŸiÅŸtiren öÄŸretmenler ve öÄŸrenci velileri, bu durumu ilgili trafik ÅŸube müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar.

7) Tayin veya zorunlu nedenlerle baÅŸka il veya ilçelere ikametini nakleden görevliler istekleri halinde kendilerine verilen okul geçidi trafik görevlisi kartı ile bulunduÄŸu il/ilçe trafik denetleme ÅŸube müdürlükleri/büro amirliklerine müracaat etmek suretiyle görev alabilirler. Bu halde trafik ÅŸube müdürlükleri bu talebi yerine getirmek zorunda olup, bu YönetmeliÄŸin öngördüÄŸü hükümler doÄŸrultusunda iÅŸlem yaparlar.

8) Okul geçidi görevlileri görevleri sırasında karşılaÅŸabileceÄŸi güçlükler dikkate alınarak mahalli trafik zabıtasınca denetlenir ve gerektiÄŸinde onlara yardımcı olunur.

Görevlerini ifada yetersiz kalan veya görevine gelmemeyi itiyat haline getirenler trafik zabıtasınca ihtar edilir. Bu tutum ve davranışlarını devam ettirenlerin görevlerine il emniyet müdürünün onayı ile son verilir ve kendilerine verilen Okul Geçidi Görevli Belgesi iptal edilerek ilgili okul müdürlüÄŸüne bilgi verilir.

c) Okul geçidi görevlilerinin kıyafetleri ve taşıyacağı iÅŸaretler aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir.

1) Okul geçidi görevlileri görevleri sırasında beyaz reflektif bantlı yelek ve ÅŸapka giyerler.

Reflektif yeleÄŸin önünde ve arkasında trafik branşı iÅŸareti ve ÅŸapka alt kenarında kırmızı bezden üzerinde beyaz harflerle “TRAFÄ°K” yazılı reflektif birer bant bulunur.

Okul geçidi görevlileri kışın, (mevsim ÅŸartları dikkate alınarak) palto veya pardösü ile üzerine reflektif bant giyerek görev yapabilirler.

2) Okul geçidi görevlileri; görevleri sırasında taşıt ve yaya trafiÄŸini sevk ve idarede kullanmak üzere bir tarafı yeÅŸil, diÄŸer tarafı kırmızı renkte olan iÅŸaret çubuÄŸu taşırlar.

Ä°ÅŸaret çubuÄŸunun yeÅŸil zeminli olan tarafına büyük harflerle “GEÇ”, kırmızı renkte olan tarafına “DUR” kelimeleri yazılır. “GEÇ” ve “DUR” kelimeleri beyaz harflerden oluÅŸur.

Ä°ÅŸaret çubuÄŸunun her iki zemini yansıtıcı özelliÄŸe sahip olabileceÄŸi gibi, ışıklı da olabilir.

Ä°ÅŸaret çubuÄŸunun “DUR” ve “GEÇ” kelimelerinin yazıldığı kısımları asgari 20 cm. çapında daire, elle tutulacak kısmı ise 30 cm. uzunluÄŸunda ve beyaz renkte olur.

Okul geçidi görevlilerinin özel giysileri ile kullanacakları araç ve gereçler, görevi veren okul idaresi tarafından temin ve tevzi edilir.”

MADDE 22 – Aynı YönetmeliÄŸin ekinde yer alan (1) ve (2) sayılı cetveller ekteki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 23 – Aynı YönetmeliÄŸin ekinde yer alan (4) sayılı cetvelin “Psikiyatri Uzmanı Muayenesi” bölümünün birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Psikiyatri uzmanı muayenesinde, öncelikle 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak SaÄŸlık Åžartları ile Muayenelerine Dair YönetmeliÄŸin “Ruh ve sinir hastalıkları muayenesine iliÅŸkin esaslar” baÅŸlıklı 9 uncu maddesinde belirtilen esaslara ek olarak, psiko-teknik deÄŸerlendirme raporunda yer alan bulguları dikkate alarak, kiÅŸinin; algılama, muhakeme etme, karar verme ve tepki verme ile ilgili biliÅŸsel özelliklerinden araç kullanmasını engelleyecek ya da tehlikeli araç kullanmasına yol açabilecek özelliklerinin olup olmadığını araÅŸtırır.”

MADDE 24 – Aynı YönetmeliÄŸin ekinde yer alan “Ceza Puanı Cetveli”ne (Ek-35) aÅŸağıdaki maddeler ile ilgili öngörülen ceza puanları eklenmiÅŸtir.

 

KANUN

MADDESÄ°

TRAFÄ°K KURAL Ä°HLALÄ°NÄ°N KONUSU

CEZA

PUANI

(5-10-15-20)

 
 

14

Karayolu yapısı üzerine, trafiÄŸi güçleÅŸtirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik iÅŸaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleÅŸtirecek ÅŸekilde bir ÅŸey atmak, dökmek, bırakmak ve benzeri hareketlerde bulunmak, karayolu yapısı ve güvenlik tesisleri ile trafik iÅŸaretlerine zarar vermek, yerlerini deÄŸiÅŸtirmek veya ortadan kaldırmak.

10

 

51/5-b

Hız sınırlarını tespite yarayan cihazların yerlerini belirleyen veya sürücüyü ikaz eden cihazları araçlarda bulundurmak.

15

 

64/1-b-2

DönüÅŸ ışıklarını geç anlamında kullanmak.

5

 

64/1-b-3

KarşılaÅŸmalarda ışıkları söndürmek.

10

 

 

MADDE 25 – Aynı YönetmeliÄŸin ekinde yer alan “Ä°zin Belgesi” (Ek-33) ile “Uygunsuzluk Tespit Tutanağı” (Ek-40) ekteki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve YönetmeliÄŸe ekteki “Okul Geçidi Görevlisi Trafik Kural Ä°hlali Tespit Tutanağı” (Ek-48) eklenmiÅŸtir.

MADDE 26 – Aynı YönetmeliÄŸe aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GeçiÅŸ hükümleri

GEÇÄ°CÄ° MADDE 7 – Bu maddenin yayımı tarihinden önce yetkilendirilmiÅŸ mevcut otoparklar ile çekici/kurtarıcı sahip ve ÅŸoförlerinden, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde 122 nci maddede belirtilen ÅŸartları yerine getirmeleri istenir. Bu süre içerisinde belirtilen ÅŸartları yerine getiremeyenlerin yetkileri iptal edilir.”

MADDE 27 – Aynı YönetmeliÄŸin; 37 nci maddesinin ikinci fıkrası, 159 uncu maddesinin üçüncü fıkrası ile ekinde yer alan EK–12/K, EK–12/K–1, EK–12/L, EK–12/L–1, EK–12/M ve EK–12/M–1 ve EK–19 (Sürücü Belgesi Müracaat Kayıt Defteri) yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 28 – Bu YönetmeliÄŸin;

a) (1) Sayılı Cetvelin “C) HUSUSÄ°YETLERÄ°NE GÖRE ARAÇLARDA BULUNDURULACAK TEÇHÄ°ZAT” bölümünde bulunan “Geri yansıtıcılı ÅŸerit”e iliÅŸkin kısmı yayımı tarihinden itibaren 6 ay sonra,

b) DiÄŸer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüÄŸe girer.

MADDE 29 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ä°çiÅŸleri, Çevre ve Åžehircilik ile UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanları birlikte yürütür.

Ekleri için tıklayınız.

GENEL KÃœLTÃœR