Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARÄ°HTE DOÄžAL TAÅž VE TAÅžLARIN DÄ°LÄ°
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGÄ°NLEÅžTÄ°RME
- PATLAYICI MADDE ATEÅžLEYÄ°CÄ° YETERLÄ°LÄ°K BELGESÄ°
- GENEL KÃœLTÃœR
- MADENCÄ°LÄ°K Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KAYNAKLAR VE KAYNAK LÄ°NKLERÄ°
- SERAMÄ°K
- ABD'YE Ä°HRACAT
HÄ°KAYELER TECRÃœBELER
TEHLÄ°KELÄ° MADDELERÄ°N KARAYOLUYLA TAÅžINMASI HAKKINDA YÖNETMELÄ°K (28-44 MADDELER)
Yaptırımlar
İdari para cezası
MADDE 28 – (1) 7 nci maddenin birinci fıkrasına aykırı hareket edenlere Kanunun 26 ncı maddesinin (b) bendine göre beÅŸyüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır ve söz konusu ihlal giderilinceye kadar taşıt güvenli bir alana park ettirilir ve taşımanın devamına izin verilmez.
(2) 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (i) bendine aykırı hareket eden taşımacıya, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre beÅŸyüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
(3) 8 inci maddenin birinci fıkrasına aykırı hareket eden sürücülere, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (l) bendine göre ikiyüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
(4) AÅŸağıda yer alan ihlallere, 655 sayılı KHK’nin 28 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendine göre;
a) 5 inci maddenin dördüncü fıkrasına aykırı hareket eden göndericiye, bin Türk Lirası,
b) 5 inci maddenin beÅŸinci fıkrasına aykırı hareket eden göndericiye bin Türk Lirası, taşıyıcıya beÅŸyüz Türk Lirası ve taşıt üzerindeki iÅŸaretleme eksiklikleri için sürücüye yüz Türk Lirası,
c) 6 ncı maddenin üçüncü fıkrasına göre “Faaliyet Belgesi” almadan faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kiÅŸilere, bin Türk Lirası,
ç) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendine aykırı hareket eden göndericiye, beÅŸyüz Türk Lirası,
d) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (ç) bendine aykırı hareket eden; gönderene ikiyüzelli Türk Lirası, taşımacıya ikiyüzelli Türk Lirası, sürücüye elli Türk Lirası,
e) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (e) bendine aykırı hareket eden taşımacıya bin Türk Lirası,
f) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (f) bendine aykırı hareket eden sürücüye elli Türk Lirası,
g) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (g) bendine aykırı hareket eden taşımacıya beÅŸyüz Türk Lirası,
ÄŸ) 33 üncü maddeye aykırı hareket ederek tehlikeli madde güvenlik danışmanı çalıştırmayan iÅŸletmelere bin Türk Lirası,
idari para cezası uygulanır.
(5) Bu maddede belirtilen idari para cezaları, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4/11/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden deÄŸerleme oranında artırılarak uygulanır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
İdari para cezası uygulanması ve diğer yaptırımlar
MADDE 29 – (1) Eylemin baÅŸka bir suç teÅŸkil etmesi halinde, 28 inci maddede belirtilen idari para cezası, diÄŸer kanunlardaki suçların takibine ve cezaların uygulanmasına, Kanunda ve bu Yönetmelikte düzenlenen uyarma, geçici durdurma ve iptal gibi idari müeyyidelerin uygulanmasına engel teÅŸkil etmez.
Uyarmalar
MADDE 30 – (1) Bakanlıkça bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettiÄŸi tespit edilen; gönderen, taşımacı, alıcı, yükleyen, paketleyen, boÅŸaltan, dolduran, taşıt sürücüsü ve tank-konteyner/taşınabilir tank iÅŸletmecilerine iliÅŸkin olarak;
a) 10 uncu maddeye aykırı hareket eden gönderene, maddede ihlal ettiÄŸi her bir bent için 3 uyarma,
b) 11 inci maddeye aykırı hareket eden paketleyene, maddede ihlal ettiÄŸi her bir bent için 3 uyarma,
c) 12 nci maddeye aykırı hareket eden yükleyene, maddede ihlal ettiÄŸi her bir bent için 3 uyarma,
ç) 13 üncü maddeye aykırı hareket eden doldurana, maddede ihlal ettiÄŸi her bir bent için 3 uyarma,
d) 14 üncü maddeye aykırı hareket eden taşımacıya, maddede ihlal ettiÄŸi her bir bent için 3 uyarma,
e) 15 inci maddeye aykırı hareket eden sürücüye, maddede ihlal ettiÄŸi her bir bent için 2 uyarma,
f) 16 ncı maddeye aykırı hareket eden alıcıya, maddede ihlal ettiÄŸi her bir bent için 3 uyarma,
g) 17 nci maddeye aykırı hareket eden boÅŸaltana, maddede ihlal ettiÄŸi her bir bent için 3 uyarma,
ÄŸ) 18 inci maddeye aykırı hareket eden tank-konteyner/taşınabilir tank iÅŸletmecisine, maddede ihlal ettiÄŸi her bir bent için 3 uyarma,
verilir.
(2) Uyarmaların veriliÅŸ tarihinden itibaren ilgilinin doksan gün içerisinde Bakanlığa yazılı baÅŸvuruda bulunarak, verilen uyarmaların paraya çevrilebilmesi için her uyarmaya yetmiÅŸdokuz Türk Lirası olmak üzere yetkili saymanlığa ödemede bulunduÄŸunu bildirmesi ve bunu belgelemesi halinde uyarmalar kaldırılır. Bu doksan günlük süre içinde müracaat edilerek paraya çevrilmeyen uyarmalar kaldırılmaz.
(3) Bu ücret, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden deÄŸerleme oranında artırılarak uygulanır.
(4) Bu YönetmeliÄŸe göre kaldırılmayan uyarmaların toplam sayısı elliye ulaÅŸanların faaliyetleri 31 inci maddeye göre durdurulur. Yapılan bütün faaliyet durdurma iÅŸlemleri, faaliyet durdurma iÅŸleminin ilgiliye tebliÄŸ tarihinden itibaren otuz gün sonra yürürlüÄŸe girer.
Faaliyet durdurma
MADDE 31 – (1) Bu YönetmeliÄŸe göre verilen ve 30 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre kaldırılmayan uyarmaların toplam sayısı elliye ulaÅŸan; gönderenlerin, paketleyenlerin, yükleyenlerin, dolduranların, boÅŸaltanların, alıcıların ve tank-konteyner/taşınabilir tank iÅŸletmecilerinin faaliyetleri, Bakanlığın ilgili valiliÄŸe yazdığı bildirimin ulaÅŸtığı tarihten itibaren en geç yirmi gün içinde valilikçe otuz gün süreyle durdurulur.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasına göre faaliyeti durdurulanlar, faaliyet durdurma iÅŸleminin kesinleÅŸmesinden sonra ödemede bulunmak istemeleri halinde, her uyarma için iki katı ücret alınarak uyarmalar kaldırılır ve faaliyet durdurma iÅŸlemi uygulanmaz.
(3) Bu YönetmeliÄŸe göre verilen ve 30 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre kaldırılmayan uyarmaların toplam sayısı elliye ulaÅŸan sürücülerin ADR Sürücü EÄŸitim Sertifikası (SRC5) en geç yirmi gün içinde Bakanlıkça otuz gün süreyle geri alınır. Bu durumdaki sürücülerin ADR Sürücü EÄŸitim Sertifikasını verilen sürede Bakanlığa teslim etmemeleri halinde, söz konusu belgeleri iptal edilir ve bir yıl geçmedikçe yenisi düzenlenmez.
ONUNCU BÖLÜM
Yetkilendirme, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı, EÄŸitim ve
Uygulamadan Sorumlu Kurumlar
Yetkilendirme
MADDE 32 – (1) Bakanlık, gerektiÄŸinde teknik ve idari kapasite, teÅŸkilat imkânları, hizmetin hızlı/etkin/yaygın olarak üretilmesi ilkelerini gözeterek, Bakanlığın bu Yönetmelik kapsamında yerine getirmekle yükümlü olduÄŸu iÅŸ ve iÅŸlemlerin bir kısmını aÅŸağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yürütmek üzere; kamu kurum/kuruluÅŸlarını, üniversiteleri, 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Odalar ve Borsalar Kanunu kapsamına giren birlik ve odalar ile TÜRKAK tarafından TSE ISO/IEC 17020 standardına göre muayene kuruluÅŸu olarak akredite edilen ve Bakanlık tarafından tasnif kuruluÅŸu olarak yetkilendirilen ve yetkilendirildikleri BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin ilgili örgütleri tarafından ilan edilen kuruluÅŸları yetkilendirebilir.
a) Yetkilendirme, düzenlenecek bir protokol/sözleÅŸme ile yapılır. Bu protokol/sözleÅŸmede yetkilendirmenin konusu, süresi ve mutabakata varılan hususlar açıkça belirtilir.
b) Yetkilendirme, yetkilendirmenin konusu ve niteliÄŸi gözetilmek suretiyle en az 1 yıl en fazla 5 yıl süreyle yapılabilir. Yetkilendirme, süresinin sonunda yenilenebilir.
c) Bakanlık, yetkilendirmenin konusuna, niteliÄŸine ve özelliÄŸine göre aynı konuda birden fazla kamu kurum/kuruluÅŸu, üniversite veya muayene kuruluÅŸunu yetkilendirebilir.
ç) Yetkilendirme kapsamında üretilecek hizmetler için alınacak/ödenecek ücretler Bakanlık tarafından onaylanır.
d) YetkilendirilmiÅŸ olanlar ilgili mevzuata ve Bakanlıkça yayımlanan idari düzenlemelere uymakla yükümlüdürler. Bakanlık, yetkilendirmenin kullanımı ile ilgili olarak gerektiÄŸinde her türlü denetimi yapar.
e) YetkilendirilmiÅŸ olanların ilgili mevzuata ve Bakanlıkça yayımlanan idari düzenlemelere uymaması halinde yapılmış olan yetkilendirme, Bakanlık tarafından iptal edilir.
f) Yetkilendirme, Bakanlığın bu konudaki görev, sorumluluk ve yetkisini ortadan kaldırmaz.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı
MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetleri gerçekleÅŸtiren iÅŸletmelerin, ADR Bölüm 1.8.3’te yer alan hükümlere göre tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alması zorunludur. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı eÄŸitimi, sınavı, yetkilendirilmesi, görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili hususlar Bakanlıkça belirlenir.
EÄŸitim
MADDE 34 – (1) Tehlikeli maddelerin taşınması için gerekli olan eÄŸitimler, 3/9/2004 tarihli ve 25572 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik EÄŸitimi YönetmeliÄŸi ile Bakanlıkça belirlenen mevzuat kapsamında gerçekleÅŸtirilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
Uygulamadan sorumlu kurumlar ve sorumlu oldukları alanlar
MADDE 35 – (1) ADR’de yer alan ancak Bakanlık dışında diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸların görev, yetki ve sorumluluk alanında olan tehlikeli maddelerle ilgili olarak düzenlemeden veya uygulamadan sorumlu diÄŸer kurumlar, ilgili tarafların görüÅŸleri alındıktan sonra Bakanlıkça belirlenir.
ONBÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
Tehlikeli maddelerin taşınmasında sigorta yaptırma zorunluluğu
MADDE 36 – (1) Yetki belgesi sahipleri tehlikeli madde taşıyan taşıtlarına, Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırmak zorundadır.
Sigortasız taşıma yapılamayacağı
MADDE 37 – (1) Taşıt belgelerinde kayıtlı özmal ve sözleÅŸmeli tüm taşıtlar için Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırmayan yetki belgesi sahipleri, tehlikeli madde taşımacılığı yapamaz.
(2) Denetimler sırasında birinci fıkrada belirtilen sigortanın yapılmadığı tespit edilirse, taşımanın başlamış olması halinde, taşımanın devamına en yakın yerleşim noktasına kadar izin verilir.
Güncelleme
MADDE 38 – (1) Bu Yönetmelik, baÅŸta ADR’nin son ekleri olmak üzere ilgili uluslararası anlaÅŸmalar ve standartlardaki deÄŸiÅŸmeler dikkate alınarak güncel tutulur.
Ä°statistik
MADDE 39 – (1) Bakanlık, tehlikeli madde taşımacılık faaliyetlerinin genel seyrinin tespiti ve politika oluÅŸturulması bakımından bu faaliyetlere iliÅŸkin istatistikler oluÅŸturur.
(2) Taşımacılık yetki belgesi sahipleri, faaliyet raporlarını Bakanlıkça belirlenen usule göre göndermek zorundadır.
Uzaktan takip
MADDE 40 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki tehlikeli maddelerin, insan saÄŸlığı ve diÄŸer canlı varlıklar ile çevreye zarar vermeden güvenli ve emniyetli bir ÅŸekilde karayoluyla taşınmasını saÄŸlamak ve bu taşıtların karışabileceÄŸi muhtemel kazalara erken müdahale edebilmek, patlayıcı madde trafiÄŸini takip edebilmek ve patlayıcının kaçaÄŸa çıkarılmasını önlemek amacıyla, gerektiÄŸinde uzaktan takip sisteminin kullanılması zorunlu kılınabilir.
DiÄŸer hükümler
MADDE 41 – (1) Tehlikeli madde taşıyan bir karayolu taşıtının, taşıma zinciri içinde kalkış ve varış noktaları arasında denizyolu, iç suyolu veya demir yolunu kullanması halinde; taşımacı kısmen kullandığı bu diÄŸer taşıma türlerinin kullanımı esnasında o türe ait tehlikeli madde taşımacılığı mevzuatına uymak zorundadır.
Uygunluk Belgesi olmadan faaliyette bulunan taşıtlar
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) ADR Bölüm 3.2 Tablo A’da yer alan tehlikeli maddelerin yurt içindeki taşınmasında kullanılan ve bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte trafik siciline tescilli ve Taşıt Uygunluk Belgesi/ADR Uygunluk Belgesi olmadan faaliyette bulunan taşıtlardan;
a) 2006-2013 model taşıtlar 31/12/2014 tarihine kadar,
b) 1996-2005 model taşıtlar 31/12/2015 tarihine kadar,
c) 1986-1995 model taşıtlar 31/12/2016 tarihine kadar,
ç) 1985 model ve öncesi taşıtlar 31/12/2017 tarihine kadar,
Bakanlığın belirleyeceÄŸi usul ve esaslara göre Bakanlıktan veya Bakanlığın yetkilendirdiÄŸi kurum/kuruluÅŸtan taşıt uygunluk belgesini almak zorundadırlar.
(2) Birinci fıkrada belirtilen takvime uygun olarak taşıt uygunluk belgesi almayan taşıtlara 28 inci maddenin dördüncü fıkrasının (e) bendine göre idari para cezası uygulanır.
Mevcut taşınabilir basınçlı ekipmanlar
GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce ilgili mevzuata göre imal edilmiÅŸ olan ve ADR Bölüm 3.2 Tablo A’da yer alan Sınıf 2 gazların karayoluyla taşınmasında kullanılan taşınabilir basınçlı ekipmanların, dönemsel muayeneleri, ara muayene ve istisnai kontrollerinin ilgili mevzuata uygun bir ÅŸekilde ve ilgili mevzuatta tanımlanan yetkili kiÅŸilerce yapılması ve bu kontrol ve denetimlere göre elveriÅŸli olması halinde bunların kullanımlarına müsaade edilir.
Faaliyet belgesinin aranması
GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 – (1) 6 ncı maddenin 3 üçüncü fıkrasında yer alan gerçek veya tüzel kiÅŸilerden Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi 1/9/2014 tarihine kadar aranmaz. Bu tarihten sonra Faaliyet Belgesi olmayanların faaliyetlerine müsaade edilmez.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etme
GEÇÄ°CÄ° MADDE 4 – (1) 33 üncü maddede yer alan tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etme veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alma zorunluluÄŸu 1/9/2014 tarihine kadar aranmaz.
Tünel kategorilerinin belirlenmesi ve iÅŸaretlenmesi
GEÇÄ°CÄ° MADDE 5 – (1) Karayolları Genel MüdürlüÄŸünce, karayolları üzerindeki tünellere iliÅŸkin tünel kategorilerinin ADR’ye uygun olarak belirlenmesi ve iÅŸaretlenmesi 31/12/2014 tarihine kadar tamamlanır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 42 – (1) 31/3/2007 tarihli ve 26479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 43 – (1) Bu Yönetmelik 1/1/2014 tarihinde yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
MADDE 44 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı yürütür.
EK-1
Ä°ZÄ°N ALINMASI ZORUNLU OLAN TEHLÄ°KELÄ° MADDE SINIFI
İzin Alınması Gereken Tehlikeli Madde Sınıfı | İzin Alınması Gereken İlgili/Yetkili Merci |
ADR’de yer alan Sınıf 1’deki maddeler | Ä°çiÅŸleri Bakanlığı |
ADR’de yer alan Sınıf 6’daki maddeler | SaÄŸlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı |
ADR’de yer alan Sınıf 7’deki maddeler | Enerji ve Tabii Kay. Bakanlığı (TAEK) |