Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6111 SAYILI TORBA YASA 149-177 MADDELER

YENİ 6552 SAYILI TORBA YASA İÇİN TIKLAYINIZ
MADDE 149-
5411 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Risk Merkezi
EK MADDE 1- Türkiye Bankalar BirliÄŸi nezdinde, kredi kuruluÅŸları ile Kurulca uygun görülecek finansal kuruluÅŸların müÅŸterilerinin risk bilgilerini toplamak ve söz konusu bilgileri bu kuruluÅŸlar ile gerçek veya tüzel kiÅŸilerin kendileriyle ya da onay vermeleri koÅŸuluyla özel hukuk tüzel kiÅŸileri ile de paylaşılmasını saÄŸlamak üzere Risk Merkezi kurulmuÅŸtur.
Kredi kuruluÅŸları ile Kurulca uygun görülecek finansal kuruluÅŸlar, Risk Merkezine üye olmak zorundadır. Üye kuruluÅŸlar, Risk Merkezince istenilen, müÅŸterileri ile ilgili her türlü bilgiyi vermekle yükümlüdür. Risk Merkezi, bu yükümlülüÄŸe uymayanlara bilgi akışını durdurmaya yetkilidir.
Risk Merkezi, Kurumun ve Merkez Bankasının personeli arasından belirleyeceÄŸi birer üye dâhil olmak üzere dokuz üyeden oluÅŸan bir yönetim tarafından idare edilir. Risk Merkezi yönetimini oluÅŸturan üyeler üç yıllık dönem için görev yapmak üzere seçilir.
Risk Merkezi yönetimi, Risk Merkezinin kuruluÅŸ amaçları doÄŸrultusunda özel hukuk tüzel kiÅŸileri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarından, kamu kurumu niteliÄŸinde meslek kuruluÅŸları ve bunların üst kuruluÅŸlarından bilgi talep etmeye ve bunlarla Kurulun uygun görüÅŸüne istinaden bilgi alış-veriÅŸine yönelik sözleÅŸmeler imzalamaya yetkilidir. Özel hukuk tüzel kiÅŸileri ile kamu kurum ve kuruluÅŸları, kamu kurumu niteliÄŸinde meslek kuruluÅŸları ve bunların üst kuruluÅŸları Risk Merkezi yönetimi tarafından talep edilen bilgileri vermekle yükümlüdürler. Kredi kuruluÅŸları ile Kurulca uygun görülecek finansal kuruluÅŸların müÅŸterilerinin onay vermesi koÅŸuluyla, Risk Merkezi ile bilgi alış-veriÅŸi sözleÅŸmesi imzalayan özel hukuk tüzel kiÅŸileri  ile  kamu  kurum ve  kuruluÅŸlarına  kamu  kurumu  niteliÄŸinde  meslek  kuruluÅŸları  ve bunların üst kuruluÅŸlarına verilecek, müÅŸterilerin bu kuruluÅŸlar nezdindeki risk bilgileri Kanunun 73 üncü maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında deÄŸerlendirilir.
Risk Merkezinin kuruluÅŸuna, faaliyetine ve çalışmasına, Risk Merkezi yönetiminin oluÅŸumuna, toplanmasına ve karar almasına, Risk Merkezine verilen bilgilerin kapsam, biçim ve içeriÄŸine ve bunların paylaşılmasına, paylaşılacak bilgilerin kapsam ve içeriÄŸine, ücretlendirilmesine ve üyelerce ödenecek aidatların belirlenmesine iliÅŸkin usul ve esaslar, Türkiye Katılım Bankaları BirliÄŸi ve Kurul tarafından belirlenen finansal kuruluÅŸların üye oldukları meslek örgütlerinin görüÅŸü ile Kurulun ve Merkez Bankasının uygun görüÅŸü alınarak Türkiye Bankalar BirliÄŸince belirlenir ve Resmi Gazetede yayımlanır.
Süresinde üyeler tarafından ödenmeyen aidatlar ve komisyonlar Türkiye Bankalar BirliÄŸince kanuni yollara baÅŸvurularak tahsil edilir.
Kurum, gerektiğinde Risk Merkezini denetler, denetime ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.
Risk Merkezi, topladığı her türlü bilgiyi, Kurum ve Merkez Bankasına istenen biçim ve sürede vermekle yükümlüdür. Ayrıca, gerçek ya da tüzel kiÅŸilerin gerekçesini belirterek risk bilgilerinin kendilerine verilmesi için yazılı talepte bulunmaları ya da kredi kuruluÅŸları ile Kurulca  uygun görülecek finansal kuruluÅŸlar  dışındaki  bir  özel  hukuk  tüzel kiÅŸisine  bu nitelikteki bilgilerin verilmesi için onay verdiklerinin ispat edilmesi halinde bahse konu bilgiler de talepte bulunan tarafça karşılanacak belli bir ücret karşılığında verilir.
Risk Merkezinin bütün iÅŸlem ve kayıtları gizlidir. Sır sahibinin bilgilerinin açıklanması konusunda açık rızasının bulunması durumunda belirlediÄŸi kiÅŸiye risk bilgileri verilir. KiÅŸinin rızasına dayanan bilgilerin verilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar, Kurulun ve Merkez Bankasının uygun görüÅŸü, Türkiye Katılım Bankaları BirliÄŸinin ve Kurulun belirleyeceÄŸi kurum ve kuruluÅŸların görüÅŸü alınarak Türkiye Bankalar BirliÄŸince belirlenir ve Resmi Gazetede yayımlanır.
Risk Merkezi nezdinde bulunan sır niteliÄŸindeki bilgileri, bu konuda kanunen yetkili kılınan mercilerden baÅŸkalarına açıklayanlar, hukuka aykırı olarak kendisi ya da baÅŸkası yararına kullananlar, yayanlar, verenler, aktaranlar veya ele geçirenler hakkında 159 uncu madde hükümleri uygulanır. Bu fıkrada tanımlanan suçların bir tüzel kiÅŸinin faaliyeti çerçevesinde iÅŸlenmesi halinde, ilgili tüzel kiÅŸi hakkında Türk Ceza Kanununun tüzel kiÅŸilere özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
Risk Merkezi, nezdindeki her türlü bilgi alış-veriÅŸini 73 üncü maddenin dördüncü fıkrası uyarınca en az beÅŸ banka tarafından kurulmuÅŸ ÅŸirketler aracılığı ile ve bu ÅŸirketlerle yapılacak sözleÅŸmeler çerçevesinde de gerçekleÅŸtirebilir.”
 
MADDE 150- 5411 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici maddeler eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİ MADDE 28- Risk Merkezinin çalışma usul ve esasları bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde ek 1 inci maddenin beÅŸinci ve dokuzuncu fıkralarında belirtilen usul çerçevesinde Türkiye Bankalar BirliÄŸince belirlenir.
Bu Kanuna göre kurulan Risk Merkezi faaliyete geçinceye kadar, Merkez Bankası bünyesinde  bulunan  Risk  Merkezi,  14/1/1970   tarihli  ve  1211  sayılı  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun yürürlükten kaldırılan 44 üncü maddesi hükümleri uyarınca faaliyetlerini yürütür.
Merkez Bankası nezdindeki Risk Merkezi bilgileri, bu Kanuna göre kurulan Risk Merkezine aktarılır.
GEÇİCİ MADDE 29- Kurumun merkezinin İstanbul’a taşınmasına iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler tamamlanıncaya kadar Kurumun idari merkezi Ankara’dır. Merkezin nakli, iki yıl içinde tamamlanır. Bakanlar Kurulu bu süreyi uzatmaya yetkilidir.”
MADDE 151- 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 10/A maddesine beşinci fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Kayden izlenen sermaye piyasası araçlarına iliÅŸkin tedbir, haciz ve benzeri her türlü idari ve adli talep münhasıran Merkezi Kayıt KuruluÅŸunun üyeleri tarafından yerine getirilir. İlgili kanunlar uyarınca elektronik ortamda tebligatı yapılan alacakların takip ve tahsiline iliÅŸkin hükümler saklıdır.”
MADDE 152- 2499 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü ve dördüncü cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Merkezi İstanbul’dadır. Kurul, yurtiçinde gerekli gördüÄŸü yerlerde temsilcilik açabilir ve sermaye piyasaları açısından yoÄŸun iliÅŸki içinde bulunulan ülkelerde Bakanlar Kurulu kararıyla yurtdışı temsilcilik açılabilir.”
MADDE 153- 2499 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin üçüncü cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, bende bu cümleden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ ve maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Bu konudaki soruÅŸturma izni, Kurul BaÅŸkanı ve üyeleri için ilgili Bakan, personeli için BaÅŸkan tarafından verilir. Kurul BaÅŸkan ve üyeleri ile Kurul personelinin cezai ve hukuki sorumluluÄŸuna iliÅŸkin olarak, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 104 üncü maddesi hükümleri uygulanır.”
 MADDE 154- 2499 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine dördüncü paragraf olarak aÅŸağıdaki paragraf eklenmiÅŸtir.
“Kurul tarafından izlenen ve denetlenen borsalar, piyasalar ve diÄŸer teÅŸkilatlanmış piyasaların, takas ve saklama kurumlarının ve Merkezi Kayıt KuruluÅŸunun faaliyetlerinden elde ettikleri faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin azami % 10’u Kurul bütçesine Kurul tarafından gelir olarak kaydedilebilir. Ancak, bu maddeye göre yapılacak ödemelerin zamanı ve tutarları, gelirin elde edildiÄŸi yılı izleyen takvim yılında Kurulun nakit durumu dikkate alınarak Kurul tarafından en az otuz gün öncesinden ilgili kurumlara bildirilir. Bir takvim yılı içinde talep edilmeyen tutarlar izleyen yıllarda ödenecek tutara eklenir ve Kurul tarafından aynı usul ile talep edilebilir. Bu gelirlerin hangi kurumdan ne oranda tahsil edileceÄŸi her takvim yılı için Kurul tarafından belirlenir.”
MADDE 155- 2499 sayılı Kanunun 30 uncu maddesine (f) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki (g) bendi eklenmiÅŸ ve mevcut (g) bendi (h) bendi olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.
“g) Döviz, mal, kıymetli maden veya Kurulca belirlenecek diÄŸer varlıkların kaldıraçlı alım satımı, alım satımına aracılık ve bu iÅŸlemlere yönelik hizmetlerin yerine getirilmesi,”
MADDE 156- 2499 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin son fıkrasının dördüncü, beÅŸinci, altıncı ve yedinci cümleleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 157- 2499 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve bu fıkradan sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“İkinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar teslim edilmeyen sermaye piyasası araçları, bu tarihten sonra borsada iÅŸlem göremez, aracı kurumlarca alım satımına aracılık edilemez ve katılma belgelerinin geri alımı yapılamaz. Teslim edilerek kayden izlenmesine baÅŸlanmış olan sermaye piyasası araçlarını temsil eden senetler merasime gerek kalmaksızın hükümsüz hale gelir ve imha edilir.
Her bir sermaye piyasası aracı için Merkezi Kayıt KuruluÅŸu tarafından kayden izlemenin baÅŸladığı tarihi izleyen yedinci yılın sonuna kadar teslim edilmeyen sermaye piyasası araçları hisse senedi ise, ihraççıya kanunen intikal eder. Bu durumda paydan doÄŸmuÅŸ olan haklar, hisse senetlerinin ihraççıya intikal tarihinde kendiliÄŸinden sona ermiÅŸ sayılır. Söz konusu payların satışı, ihraççılarca üç ay içerisinde yapılır. Teslim edilmeyen diÄŸer sermaye piyasası araçlarından doÄŸan alacaklar, bu tarihte zamanaşımına uÄŸrar.”
MADDE 158-2499 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
 “GEÇİCİ MADDE 13- Kurul merkezinin İstanbul’a taşınmasına iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler tamamlanıncaya kadar Kurulun idari merkezi Ankara’dır. Merkezin nakli, iki yıl içinde tamamlanır. Bakanlar Kurulu bu süreyi uzatmaya yetkilidir.”
MADDE 159- 14/1/1970   tarihli  ve   1211  sayılı  Türkiye  Cumhuriyet  Merkez  Bankası Kanununun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye ikinci fıkra olarak aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“f) Bilgi istemeye ve istatistikî bilgileri toplamaya iliÅŸkin usul ve esasların belirlenmesi,”
“Banka Meclisi, gerektiÄŸinde sınırlarını yazılı olarak açıkça belirlemek ÅŸartıyla yetkilerinden bir kısmını diÄŸer organlara devredebilir.”
MADDE 160-1211 sayılı Kanunun 41 inci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, (IV) numaralı Kısmının (IV) numaralı Bölümünün baÅŸlığı “Bilgi İsteme” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve 44 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
“Mali ve ekonomik müÅŸavirlik ve mali ajanlık:
MADDE 41- Banka, Hükümetin mali ve ekonomik istiÅŸare organıdır. Bu sıfatla Banka, para ve kredi politikası konusunda Hükümetçe incelenmesi istenilecek hususlar hakkında mütalaa beyan eder.
Devletin milletlerarası mali ve iktisadi münasebetlerinde Bankaya, Hükümetin mali ajanlığı verilebilir.
Banka, her nevi Devlet iç borçlanma senetlerinin mali servisini, özel kanunlara veya bunlara dayanan kararlara göre kambiyo denetlemesini ve dış ticaret rejimi tatbikatını veya benzeri iÅŸlemleri yapmakla görevlendirilebilir. Bu sıfatla yaptığı iÅŸlemlerden dolayı üçüncü ÅŸahıslar tarafından Bankaya sorumluluk tevcih edilemez.
Banka, Hazine MüsteÅŸarlığının talebi üzerine Devletin gerek içerde ve gerekse yabancı memleketlerde tahsilat ve tediyatını ve bütün Hazine iÅŸlemlerini ve memleket içi ve dışı her nevi para nakil ve havale iÅŸlerini yapar veya yaptırır. Bu iÅŸler için uygulanacak ücret Banka tarafından tespit edilir.
Hazine MüsteÅŸarlığına ait tevdiatın nemalandırılmasına iliÅŸkin usul ve esaslar  Banka ile Hazine MüsteÅŸarlığı tarafından müÅŸtereken tespit olunur.”
MADDE 161-1211 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (I) numaralı fıkrasının (b) bendindeki “43 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 44 üncü maddesinde belirtilen bilgi ve belgeleri vermeyen veya gerçeÄŸe aykırı bilgi ve belge veren” ibaresi “43 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen bilgi ve belgeleri vermeyen veya gerçeÄŸe aykırı bilgi ve belge veren” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 162-1211 sayılı Kanunun 69 uncu maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸ ve Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri GeliÅŸtirme ve Destekleme İdaresi BaÅŸkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun 14 üncü maddesinin (c) bendi hükmü Banka hakkında tatbik olunmaz.”
“GEÇİCİ MADDE 10- 25/8/2009-28/8/2009 tarihleri arasında yapılan sözlü sınav- mülakat sonucuna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına atanan uzman yardımcılarından, kendi talepleri dışında iliÅŸiÄŸi kesilenlerin sınav sonucuna iliÅŸkin hakları saklıdır. Bu adayların eÄŸitimleri ve stajları kaldığı yerden devam eder. Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren on iÅŸ günü içerisinde, bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere Kuruma baÅŸvurulması gereklidir.”
MADDE 163-16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 31 inci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Sosyal Güvenlik DenetmenliÄŸi ve Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı
MADDE 31- Kurum taÅŸra teÅŸkilatında Sosyal Güvenlik Denetmeni ve Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı istihdam edilir.
Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığına atanabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan ÅŸartlara ek olarak aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:
a) En az dört yıllık eÄŸitim veren yüksek öÄŸretim kurumlarının hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, iÅŸletme, matematik, istatistik, aktüerya, bankacılık, sigortacılık, iÅŸletme mühendisliÄŸi, endüstri mühendisliÄŸi, yazılım mühendisliÄŸi, elektronik mühendisliÄŸi, elektrik ve elektronik mühendisliÄŸi, bilgisayar mühendisliÄŸi, sosyal hizmetler ve saÄŸlık idaresi/yönetimi fakülte, yüksek okul veya bölümlerinden ya da bunlara denkliÄŸi YükseköÄŸretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki yüksek öÄŸretim kurumlarından mezun olmak.
b) Yapılacak yarışma sınavında başarılı olmak.
c) Sınavın yapıldığı gün itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak.
Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve olumlu sicil almak kaydıyla yapılacak Denetmenlik yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Denetmenlik yeterlik sınavında baÅŸarılı olanlar Sosyal Güvenlik Denetmeni kadrolarına atanır. Sınavda baÅŸarılı olamayanlar bir yıl içinde ikinci kez sınava tâbi tutulur. Bu sınavda da baÅŸarı gösteremeyenler Kurum taÅŸra teÅŸkilatında durumlarına uygun baÅŸka kadrolara atanır.
Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılarının mesleÄŸe alınmaları, yetiÅŸtirilmeleri, yarışma ve yeterlik sınavlarının ÅŸekil ve uygulama esasları ile Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.
Sosyal Güvenlik Denetmenleri sosyal güvenlik mevzuatının uygulanmasına iliÅŸkin tespit, denetim ve taramalarda görevlendirilirler ve görevleriyle ilgili kayıt ve belgeleri inceleme yetkisine sahiptir.
Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve Denetmen Yardımcıları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendine göre derece yükselmesinden, 152 nci maddesinin “II-Tazminatlar” bölümünün “(A) Özel Hizmet Tazminatı” bendinin (i) alt bendinde yer alan özel hizmet tazminatından, “(F) Denetim Tazminatı” bendinde yer alan denetim tazminatından ve (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “I-Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” bölümünün (h) bendinde yer alan ek göstergeden aynı usul ve esaslarla yararlanır.”
MADDE 164-5502 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“Personele dair geçiÅŸ hükümleri
GEÇİCİ MADDE 8- Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla,
a) Kurum Sosyal Güvenlik Kontrol Memuru kadrolarında çalışanlardan altı ay içinde açılacak yeterlik sınavında baÅŸarılı olanlar Sosyal Güvenlik Denetmeni kadrolarına atanırlar. Bunların Sosyal Güvenlik Kontrol MemurluÄŸunda geçen süreleri Sosyal Güvenlik DenetmenliÄŸinde geçmiÅŸ sayılır.
b) (a) bendi gereÄŸi Sosyal Güvenlik Denetmeni kadrolarına atanamayan Sosyal Güvenlik Kontrol Memuru kadrolarında çalışanlar, bu Kanuna ekli ihdas edilen ÅŸahsa baÄŸlı Sosyal Güvenlik Kontrol Memuru kadrolarına atanmış sayılırlar. Bunların herhangi bir ÅŸekilde bu kadrolardan ayrılmaları halinde, ÅŸahsa baÄŸlı olarak ihdas edilen Sosyal Güvenlik Kontrol Memuru kadroları kendiliÄŸinden iptal edilmiÅŸ olur.
Bu maddeye göre yapılacak yeterlik sınavlarının usul ve esasları Kurumca belirlenir.”
MADDE 165-21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 36/A maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
 
İKİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
 
Mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası iÅŸçilerine iliÅŸkin hükümler
MADDE 166- (1) İl özel idarelerinin sürekli iÅŸçi kadrolarında çalışan ihtiyaç fazlası iÅŸçiler,  Karayolları   Genel    MüdürlüÄŸünün   taÅŸra   teÅŸkilatındaki   sürekli   iÅŸçi  kadrolarına, belediyelerin (baÄŸlı kuruluÅŸları hariç) sürekli iÅŸçi kadrolarında çalışan ihtiyaç fazlası iÅŸçiler, Milli EÄŸitim Bakanlığı ve Emniyet Genel MüdürlüÄŸünün taÅŸra teÅŸkilatındaki sürekli iÅŸçi kadroları ile sürekli iÅŸçi norm kadro dâhilinde olmak üzere ihtiyacı bulunan mahalli idarelere atanır.
(2) İhtiyaç fazlası iÅŸçilerin tespitini yapmak üzere vali veya görevlendireceÄŸi vali yardımcısının baÅŸkanlığında, il emniyet müdürü, defterdar, il milli eÄŸitim müdürü, Türkiye İş Kurumu il müdürü, Karayolları Genel MüdürlüÄŸü bölge müdürü, il mahalli idareler müdürü ve iÅŸçi devreden iÅŸyerinde toplu iÅŸ sözleÅŸmesi yapmaya yetkili iÅŸçi sendikası temsilcisinden oluÅŸan bir komisyon kurulur.
(3) Tespitin yapılmasına esas iÅŸçilerin listesi; birinci fıkrada belirtilen mahalli idareler tarafından bu Kanunun yayımından itibaren kırkbeÅŸ gün içinde gerekçesi ile birlikte komisyona sunulur. İhtiyaç fazlası olarak bildirilen iÅŸçilerden norm kadro fazlası olanlar komisyon tarafından birinci fıkrada belirtilen kurumlara atanmak üzere tespit edilir. Mahalli idarelerin norm kadrosu dâhilinde olup da ihtiyaç fazlası olarak bildirilen iÅŸçiler ise, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesindeki oranlar, kurumun bütçe dengesi, norm kadrosu ve yürütmekle görevli olduÄŸu hizmetin gereÄŸi ile nüfus kriterleri deÄŸerlendirilmek suretiyle birinci fıkrada belirtilen kurumlara atanmak üzere tespit edilir. İldeki diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarının talepte bulunması halinde, özelleÅŸtirme programında bulunan kuruluÅŸlar hariç olmak üzere iÅŸçinin muvafakatı alınmak kaydıyla bu idarelerde sürekli iÅŸçi statüsünde istihdam edilmek üzere atama iÅŸlemi yapılabilir. Komisyon çalışmasını kırkbeÅŸ gün içinde tamamlar. Bu listelerin tespitinden sonra valilerce atama yapılır.
(4) Bu madde kapsamında valilikler tarafından atama iÅŸleminin kamu kurum ve kuruluÅŸlarına bildirim yapıldığı tarih itibarıyla sürekli iÅŸçi kadroları, diÄŸer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve baÅŸka bir iÅŸleme gerek kalmaksızın ihdas ve tahsis edilmiÅŸ sayılır. İlgili kurumlar sürekli iÅŸçi kadrolarına yapılan atama iÅŸlemini onbeÅŸ gün içinde tekemmül ettirerek sonuçlandırır.Atama iÅŸlemi yapılan personel ilgili valilikler tarafından en geç on gün içinde Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilir.
(5) Ataması tekemmül ettirilen iÅŸçiler, çalıştıkları kurumlarınca atama emirlerinin tebliÄŸini izleyen günden itibaren beÅŸ iÅŸ günü içinde yeni görevlerine baÅŸlamak zorundadırlar. Bu süre içinde yeni kurumunda iÅŸe baÅŸlamayan iÅŸçilerin atamaları iptal edilerek 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesine göre iÅŸ sözleÅŸmeleri sona erdirilir.
(6) Devredilen iÅŸçilerin ücret ile diÄŸer malî ve sosyal hakları; toplu iÅŸ sözleÅŸmesi bulunan iÅŸçiler bakımından yenileri düzenleninceye kadar devir iÅŸleminden önce tabi oldukları toplu iÅŸ sözleÅŸmesi hükümlerine göre, toplu iÅŸ sözleÅŸmesi olmayan iÅŸçiler bakımından 2010 yılı Kasım ayında geçerli olan bireysel iÅŸ sözleÅŸmesi hükümlerine göre belirlenir. Devre konu iÅŸçiler bakımından devir tarihinden önce doÄŸmuÅŸ ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devralan kurum sorumlu tutulamaz. Kıdem tazminatına iliÅŸkin hükümler saklıdır.
(7) Bu madde kapsamında iÅŸçi nakleden mahalli idarelerin nakil sonrasında oluÅŸan iÅŸçi sayısında beÅŸ yıl süreyle artış yapılamaz.
(8) Bu madde kapsamında iÅŸçi nakleden mahalli idarelerce üç yıl süreyle, gerçekleÅŸen en son yıl bütçe gideri içinde yer alan hizmet alımı tutarının, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden deÄŸerleme oranında artırılarak hesaplanacak tutarı aÅŸmayacak ÅŸekilde hizmet alımı için harcama yapılabilir. Bu kapsamda yapılacak harcamaların hizmet gereklerine dayalı olarak belirlenen sınırdan fazla yapılmasının gerekmesi halinde İçiÅŸleri Bakanlığından izin alınması zorunludur.
(9) Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin olarak gerekli görülmesi halinde, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Personel BaÅŸkanlığı ve ilgili diÄŸer kurumların görüÅŸünü alarak uygulamayı yönlendirmeye ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye İçiÅŸleri Bakanlığı yetkilidir.
Bazı mahalli idarelerin borç ve alacaklarının takas ve mahsubu
MADDE 167- (1) 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı BüyükÅŸehir Belediyesi Kanununun geçici 3 üncü maddesi kapsamında daha önce uzlaÅŸmaya girmemiÅŸ olan büyükÅŸehir belediyeleri ve baÄŸlı idareleri ile Hazine MüsteÅŸarlığına borcu olan ve üyeleri belediyelerden oluÅŸan mahalli idare birlikleri bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren otuz gün içinde baÅŸvurmaları halinde borç ve alacakları 5216 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi hükümleri kapsamında takas ve mahsup edilir.
(2) Birinci fıkra kapsamındaki mahalli idare birlikleri baÅŸvurularını üye belediyelerin yetkili  mercileri  ile  birlikte yaparlar. UzlaÅŸması  yapılan  mahalli  idare birliÄŸinin uzlaÅŸma kapsamındaki borçları birlik üyesi belediyelerin genel bütçe vergi gelir paylarından 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı Kanunun 7 nci maddesi çerçevesinde kesinti yapılarak tahsil edilir.
(3) 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı DoÄŸalgaz Piyasası Kanununun geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında yapılacak iÅŸlemler bu madde kapsamı dışındadır.
Yetki
MADDE 168-(1) Bakanlar Kurulu, bu Kanunun Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Kısımlarında öngörülen baÅŸvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar uzatmaya yetkilidir.
(2) Bu Kanunun Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Kısımlarının uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemeye ilgisine göre Maliye Bakanlığı, Gümrük MüsteÅŸarlığı veya Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilidir. İl özel idareleri ve belediyelere ait amme alacaklarına iliÅŸkin hükümlerin uygulamasına dair usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca, TEDAÅž ve hissedarı olduÄŸu elektrik dağıtım ÅŸirketlerinin alacaklarına iliÅŸkin hükümler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸü alınarak TEDAÅž, diÄŸer kurumlara ait alacaklara iliÅŸkin usul ve esaslar bu kurumlar tarafından belirlenir.
MADDE 169-9/12/1994 tarihli ve 4059 sayılı Hazine MüsteÅŸarlığı ile Dış Ticaret MüsteÅŸarlığı TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun geçici 5 inci maddesinde yer alan “Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ve” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 3- İhracata  yönelik  devlet   yardımları   kapsamında  Destekleme  ve  Fiyat İstikrar  Fonu  ile  ilgili   yetki ve  görevler   ile  her  türlü  iÅŸlemler   Dış  Ticaret  MüsteÅŸarlığı tarafından yürütülür. İhracata yönelik devlet yardımlarına iliÅŸkin mevzuatla Hazine MüsteÅŸarlığına yapılan atıflar Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu bakımından Dış Ticaret MüsteÅŸarlığına yapılmış sayılır.
Dış Ticaret MüsteÅŸarlığı, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan ihracata yönelik devlet yardımları kapsamında yapılan ödemelere iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri, baÄŸlı kuruluÅŸları olan İhracatı GeliÅŸtirme Etüd Merkezi/Türkiye İhracatçılar Meclisi/İhracatçı Birlikleri; Türkiye Teknoloji GeliÅŸtirme Vakfı ve görevlendireceÄŸi ilgili diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlar vasıtasıyla da gerçekleÅŸtirebilir. İhracata yönelik devlet yardımları kapsamında Destekleme Fiyat İstikrar Fonuna aktarılmak üzere ilgili yıl merkezi yönetim bütçe kanununda Dış Ticaret MüsteÅŸarlığı bütçesi için öngörülen ödenek, ilgili mevzuatı çerçevesinde yapılacak destek ödemelerinde kullanılmak üzere, ilgili kuruluÅŸlar tarafından bildirilen tutarların karşılanması için Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonuna tahakkuka baÄŸlanmak suretiyle ödenir. Aktarılan bu tutar, ihracata yönelik devlet yardımlarına dair mevzuat hükümleri çerçevesinde kullandırılır. Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan ihracata yönelik devlet yardımları kapsamında yapılan destek ödemelerinin İhracatı GeliÅŸtirme Etüd Merkezi/Türkiye İhracatçılar Meclisi/İhracatçı Birlikleri,  Türkiye Teknoloji GeliÅŸtirme Vakfı ile Dış Ticaret MüsteÅŸarlığınca görevlendirilen ilgili diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlar vasıtasıyla yapılması halinde, ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde destekten yararlanmak isteyen baÅŸvuru sahipleri bu kuruluÅŸlara baÅŸvurur. BaÅŸvuruya istinaden bu kuruluÅŸlarca ilgili mevzuatında belirtilen esas ve usuller kapsamında inceleme yapılır ve destek ödemeleri tutarları tespit edilir. Destek ödemelerine iliÅŸkin tahakkuk listeleri bu kuruluÅŸlarca Dış Ticaret MüsteÅŸarlığına sunularak Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan baÅŸvuru sahiplerinin hesabına aktarılması gereken tutarlar bildirilir. Dış Ticaret MüsteÅŸarlığı bu tahakkuk listelerine istinaden Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan gerekli ödemelerin yapılmasını ilgili mevzuatında belirtilen esas ve usuller çerçevesinde saÄŸlar. Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan bu ÅŸekilde yapılan destek ödemelerine iliÅŸkin olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi/İhracatçı Birlikleri, Türkiye Teknoloji GeliÅŸtirme Vakfı ve görevlendirilen ilgili diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlar Dış Ticaret MüsteÅŸarlığına karşı mali açıdan sorumludur. Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan ihracata yönelik devlet yardımları kapsamında verilen krediler ile yapılan fazla ve/veya yersiz ödemeler amme alacağı sayılır ve Türkiye İhracatçılar Meclisi/İhracatçı Birlikleri, Türkiye Teknoloji GeliÅŸtirme Vakfı ve görevlendirilen ilgili diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlar nezdinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir. Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce ihracata yönelik devlet yardımları kapsamında yapılan ödemelere iliÅŸkin olarak ortaya çıkmış veya çıkacak hukuki ihtilaflar sonucunda mahkemelerce hak sahiplerine ödenmesine karar verilen devlet yardımları kapsamındaki ödemeler de Dış Ticaret MüsteÅŸarlığınca Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan yapılır.
Bu madde kapsamında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan yapılan ihracata yönelik devlet yardımlarının harcanması, belgelendirilmesi, muhasebeleÅŸtirilmesi, belgelerin muhafazası ve ibrazı, raporlanması, kontrolü ile İhracatı GeliÅŸtirme Etüd Merkezi/Türkiye İhracatçılar  Meclisi/İhracatçı Birlikleri,  Türkiye  Teknoloji  GeliÅŸtirme  Vakfı  ile Dış Ticaret MüsteÅŸarlığı tarafından bu madde çerçevesinde görevlendirilen ilgili diÄŸer kurum ve kuruluÅŸların Dış Ticaret MüsteÅŸarlığınca denetimine iliÅŸkin esas ve usuller Dış Ticaret MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakanlıkça belirlenir.
4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun ve ilgili diÄŸer mevzuat hükümleri uyarınca, Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri ile ilgili olarak Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kapsamındaki yetki ve görevler ile her türlü iÅŸlemler Hazine MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakan ve Hazine MüsteÅŸarlığı tarafından yürütülür. Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonunun ilgili mevzuat kapsamında devir tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası nezdindeki gider hesabı bakiyesi genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine İç Ödemeler Muhasebe Biriminin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdindeki hesabına aktarılır. Bu tarihten sonra Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri tarafından yapılacak kredi geri ödemeleri genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere aynı hesaba aktarılır. Bu fıkra ile ilgili esas ve usuller Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.” 
MADDE 170-4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı YükseköÄŸretim Kanununun 3 üncü maddesinin (ı) ve (r) bentleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“ı) Meslek Yüksekokulu: Belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücü yetiÅŸtirmeyi amaçlayan, yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık eÄŸitim-öÄŸretim sürdüren, önlisans derecesi veren bir yükseköÄŸretim kurumudur.”
“r) Ön Lisans: OrtaöÄŸretim yeterliliklerine dayalı, en az iki yıllık bir programı kapsayan nitelikli insan gücü yetiÅŸtirmeyi amaçlayan veya lisans öÄŸretiminin ilk kademesini teÅŸkil eden bir yükseköÄŸretimdir.”
MADDE 171-2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Diploma alma, ders kredilerinin hesaplanması, öÄŸrencilik haklarından yararlanma ve sınavlar:
MADDE 44- a. YükseköÄŸretim kurumlarının önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyindeki diploma programlarına kayıtlı öÄŸrenciler, bu madde hükümlerine göre belirlenen ders kredileri ve diÄŸer yükümlülükleri baÅŸarı ile tamamlamaları halinde; önlisans, lisans, yüksek lisans veya doktora diploması alır. Ders kredileri, YükseköÄŸretim Kurulunca ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için yükseköÄŸretim yeterlilikler çerçevesine göre belirlenen kredi aralığı ve öÄŸrencilerin çalışma saati göz önünde tutularak yükseköÄŸretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. İlgili diploma programını bitiren öÄŸrencinin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkısını ifade eden öÄŸrenim kazanımları ile açıkça belirlenmiÅŸ teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öÄŸrenciler için öngörülen diÄŸer faaliyetler için gerekli çalışma saatleri de göz önünde bulundurularak yükseköÄŸretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde ders kredileri hesaplanır.
b. YükseköÄŸretim kurumlarında, öÄŸretim faaliyetlerinin üç dönemi aÅŸmamak üzere yıl içinde kaç döneme ayrılarak sürdürüleceÄŸi; her bir dönemde alınması gereken asgari ve azami kredi miktarları; her bir diploma programının diplomayı almayı hak eden kiÅŸiye kazandıracağı bilgi, beceri ve yetkinliklerin neler olacağı ve bunların ölçme ve deÄŸerlendirmelerinin nasıl yapılacağı; hazırlık sınıfı veya baÅŸka yollarla yabancı dil yeterliliÄŸinin nasıl kazandırılacağı ve yabancı dil bilgi düzeyinin nasıl ölçüleceÄŸi; kayıt, devam, uygulama, tez ve teorik ders içerikleri, ön ÅŸartlı dersler, sınav çeÅŸitleri ve bunların ders baÅŸarı notuna katkısı; öÄŸrencilerin mezuniyet sonrası istihdamına iliÅŸkin olarak bilgi, görüÅŸ ve tecrübelerine ihtiyaç duyulan kiÅŸileri ifade eden dış paydaÅŸların diploma programlarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerinin alınması; diÄŸer yurt içi ve yurt dışı yükseköÄŸretim kurumlarından alınan derslerin kredilerinin intibakının saÄŸlanması; ilgili programın tamamlanmasına yönelik önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması; farklı diploma programlarından bazı derslerin alınmasıyla yandal veya çift anadal yapılması; diploma alınabilmesi için, uygulama, teorik, uzaktan veya açıköÄŸretim özellikleri ile bu maddenin (c) fıkrasında belirlenen sürelerde diploma alamayan öÄŸrenciler bakımından, müfredat deÄŸiÅŸikliÄŸi veya isimleri deÄŸiÅŸmemekle birlikte ders içeriÄŸinin deÄŸiÅŸmesi ya da ders içeriÄŸi deÄŸiÅŸmemekle birlikte aradan uzun bir sürenin geçmesi nedeniyle, daha önce baÅŸarılı olunan derslerden hangilerini yeniden almaları gerektiÄŸi; eÄŸitim-öÄŸretim süreçlerinin sürekli iyileÅŸtirilmesine yönelik iç ve dış kalite güvencesi uygulamaları ve eÄŸitim-öÄŸretimin devamına iliÅŸkin diÄŸer hususlar, YükseköÄŸretim Kurulunun bu konularda belirlediÄŸi temel ilkelere uygun olarak yükseköÄŸretim kurumları senatoları tarafından belirlenir.
c. Bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduÄŸu programa iliÅŸkin derslerin verildiÄŸi dönemden baÅŸlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın önlisans programlarını azami dört yıl, lisans programlarını azami yedi yıl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami dokuz yıl, yüksek lisans programını azami üç yıl, doktora programını ise azami altı yıl içinde baÅŸarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, bu Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koÅŸullara göre ilgili döneme ait öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücretlerini ödemek koÅŸulu ile öÄŸrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öÄŸrencilere tanınan diÄŸer haklardan yararlandırılmaksızın öÄŸrencilik statüleri devam eder.
ç. Bir yılda üç dönem öÄŸretim veren yükseköÄŸretim kurumlarında öÄŸretim elemanlarının bu Kanunun 36 ncı maddesinde belirlenen haftalık zorunlu ders yükleri, sadece iki dönem için aranır. Tez danışmanlıkları hariç, üçüncü dönemde de ders vermeleri halinde, bu derslerle ilgili olarak kendilerine ek ders ücreti ödenir.
d. Yeterlilik, seviye tespit veya ders baÅŸarılarını ölçen tüm sınavlar, kağıt ortamında ve eÅŸ zamanlı olarak yapılabileceÄŸi gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek ÅŸekilde elektronik ortamda da yapılabilir. Sınavlarda sorulacak soruların hazırlanması, soru bankasının oluÅŸturulması ve ÅŸifrelenmesi, sınav sorularının kağıt ortamında veya elektronik ortamda saklanması ile sınav güvenliÄŸinin saÄŸlanmasına iliÅŸkin ilkeler YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenir.
e. YükseköÄŸretim Kurulu kararı üzerine yükseköÄŸretim kurumlarında; öÄŸretim elemanı ve öÄŸrencilerin aynı mekânda bulunma zorunluluÄŸu olmaksızın, bilgi ve iletiÅŸim teknolojilerine dayalı olarak öÄŸretim faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüÄŸü önlisans, lisans ve lisansüstü uzaktan öÄŸretim programları açılabilir. Uzaktan öÄŸretim programlarının açılabileceÄŸi alanlar, uzaktan öÄŸretim yoluyla verilecek dersler ve kredi miktarları, ders materyallerinin hazırlanması,  sınavlarının   yapılma   ÅŸekli,  yükseköÄŸretim   kurumları   arasında   bu  amaçla yapılacak protokoller ile uzaktan öÄŸretime iliÅŸkin diÄŸer hususlar, YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenir.
Uzaktan öÄŸretim programı kapsamında yükseköÄŸretim kurumlarında ders veren öÄŸretim elemanlarına, haftalık 10 saati geçmemek üzere verdikleri ders başına, 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesindeki unvanlar itibarıyla belirlenen ek ders ücretinin beÅŸ katını geçmemek üzere yükseköÄŸretim kurumları yönetim kurulunca belirlenecek tutarda ek ders ücreti ödenir. Ders malzemelerinin hazırlanması, derse kaydolan öÄŸrenci sayısı, dersin canlı veya kayıttan verilmesi, öÄŸrencilerin sorularına verilen cevaplar, ödev veya uygulamaların deÄŸerlendirilmesi için harcanan süreler ile uzaktan öÄŸretimle verilen derslere katılan öÄŸrenci sayısı esas alınarak öÄŸretim elemanlarına yapılacak ek ders ücreti ile ders malzemelerinin hazırlanmasında veya dersin yürütülmesinde fiilen katkıda bulunanlara yapılacak ödemelere iliÅŸkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸü üzerine YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenir. Ancak, yukarıda belirtilen her türlü ödemelerin toplamı uzaktan öÄŸretim için yatırılan toplam öÄŸrenim ücretinin yüzde yetmiÅŸini geçemez. Uzaktan öÄŸretim için yatırılan öÄŸrenim ücretinin bu fıkraya göre yapılan ödemeler sonrası kalan kısmı ile elektronik ortamda veya internet ortamında sunulan uzaktan öÄŸretim materyalinden elde edilen gelirler, ilgili birimin veya yükseköÄŸretim kurumunun mal ve hizmet alımlarında kullanılır.
Senato tarafından uygun görülmesi halinde, birinci ve ikinci öÄŸretim programlarındaki bazı dersler, sadece uzaktan öÄŸretim yoluyla verilebilir. Ancak bu ÅŸekilde verilen dersler için öÄŸrencilerden ilave bir ödeme talep edilemez.
Birinci ve ikinci öÄŸretim programlarındaki bir dersin hem örgün öÄŸretim yoluyla hem de uzaktan öÄŸretim  yoluyla verilmesinin senato  tarafından  uygun görülmesi halinde; dersi uzaktan öÄŸretim yoluyla almayı tercih eden öÄŸrencilerden, bu Kanunun 46 ncı maddesinin (c) fıkrasına göre belirlenen kredi başına öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücreti alınır. Dersin uzaktan öÄŸretim yoluyla verilmesinde görev alan öÄŸretim elemanı ve diÄŸer personele, dersi uzaktan öÄŸretim yoluyla almayı tercih eden öÄŸrencilerden alınan öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücreti toplamının yüzde yetmiÅŸini geçmeyecek ÅŸekilde bu fıkranın ikinci paragrafına göre ödeme yapılır.
Dersleri verecek yeterli öÄŸretim elemanı bulunmayan yükseköÄŸretim kurumlarında uzaktan öÄŸretim yoluyla ders vermek üzere YükseköÄŸretim Kurulu tarafından görevlendirilen öÄŸretim elemanlarına, ders yükü dikkate alınmaksızın haftalık 10 saati geçmeyecek ÅŸekilde 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesindeki unvanlar itibarıyla belirlenen ek ders ücretinin dört katını geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir.
f. YükseköÄŸretim kurumları ile iÅŸ dünyası ve diÄŸer paydaÅŸlar arasındaki iliÅŸkileri geliÅŸtirmek amacıyla danışma kurulları oluÅŸturulabilir. Danışma kurullarının oluÅŸumu ve görevleri YükseköÄŸretim Kurulu tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 172-2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 “Cari hizmet maliyetinin hesaplanması, öÄŸrenci katkı payları ve öÄŸrenim ücretleri:
MADDE 46– a. YükseköÄŸretim kurumlarında, öÄŸrenci başına düÅŸen cari hizmet maliyetleri,  yükseköÄŸretim programlarının   özellikleri  göz   önüne  alınarak  YükseköÄŸretim  Kurulunca hesaplanır. ÖÄŸrencilerden her bir dönem için birinci öÄŸretimde öÄŸrenci katkı payı, ikinci öÄŸretim ve uzaktan öÄŸretimde ise öÄŸrenim ücreti alınır. Yabancı uyruklu öÄŸrencilerden, birinci veya ikinci öÄŸretim ayırımı yapılmaksızın, her bir dönem için öÄŸrenim ücreti alınır. Devlet tarafından karşılanacak kısım ile birinci öÄŸretim, ikinci öÄŸretim, açık ve uzaktan öÄŸretim öÄŸrencileri tarafından karşılanacak öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücretleri,  öÄŸrenci başına düÅŸen cari hizmet maliyetleri göz önünde bulundurularak belirlenir.  Cari hizmet maliyetinin öÄŸrenciler tarafından karşılanacak kısmı dışında kalan miktarı, Devlet tarafından karşılanır. Devletçe karşılanan kısım cari hizmet maliyetinin yarısından az olamaz.
b. Birinci öÄŸretim, ikinci öÄŸretim, açık ve uzaktan öÄŸretim için YükseköÄŸretim Kurulu tarafından hesaplanan cari hizmet maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanacak kısmı, öÄŸrenciler tarafından karşılanacak katkı payları ve öÄŸrenim ücretleri ile uygulamaya iliÅŸkin usul ve esaslar, her yıl haziran ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı ile YükseköÄŸretim Kurulunun görüÅŸü ve Milli EÄŸitim Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir. ÖÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücretinden muaf tutulacaklar ile yabancı uyruklu öÄŸrencilerden alınacak asgari öÄŸrenim ücretlerinin tutarı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenir.
c. Bu maddenin (ç), (d) ve (e) fıkralarında belirtilen durumlarda her bir ders için kredi başına ödenecek katkı payı veya öÄŸrenim ücreti tutarları, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alınması gereken toplam ders kredisine oranlanması sonucu bulunacak katsayının ilgili dönem için belirlenen öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücreti ile çarpılarak, ilgili yükseköÄŸretim kurumunca dönem baÅŸlarında hesaplanır.
ç. 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde aynı yükseköÄŸretim kurumundaki öÄŸrenimi  sırasında  bir   derse  üçüncü  defa kayıt yaptırılması halinde,  ilgili  dönem için öngörülen katkı payı ya da öÄŸrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öÄŸrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öÄŸrenim ücretinin yüzde elli fazlası, dördüncü defa kayıt yaptırılması halindeyüzde yüz, beÅŸinci veya daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüz fazlası ile hesaplanır.
d. 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde öÄŸrenimin tamamlanamaması halinde, her bir ilave ders için kredi başına ödenecek öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için bu maddenin (c) fıkrasına göre belirlenecek olan kredi başına katkı payı veya öÄŸrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde üçyüzü, dördüncü ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde dörtyüzü olarak hesaplanır.
e. 44 üncü maddenin (c) fıkrasında belirlenen süreler içerisinde yandal veya çift anadal öÄŸreniminin tamamlanamaması nedeniyle ilave ders alınması halinde, her bir ders için kredi başına ödenecek öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına katkı payı veya öÄŸrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üç ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüzü olarak hesaplanır.
f. Lisansüstü öÄŸrenimin, 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde tamamlanamaması  halinde, tez aÅŸamasında  ödenecek öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücreti, lisansüstü öÄŸrenim için belirlenen dönemlik katkı payı veya öÄŸrenim ücretine (d) fıkrasındaki oranlar uygulanarak hesaplanır.
g. ÖÄŸrenci katkı payı ve öÄŸrenim ücretleri, ilgili dönem baÅŸlarında ödenir. Süresi içinde katkı payı veya öÄŸrenim ücretini ödemeyenler ve mazeretleri ilgili yükseköÄŸretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öÄŸrencilik haklarından yararlanamaz. Ödeme güçlüÄŸü bulunan birinci öÄŸretim öÄŸrencilerinin ödemesi gereken katkı payının tamamı, talepleri halinde Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca katkı kredisi olarak verilebilir.
ÄŸ. İkinci öÄŸretimde alınacak öÄŸrenim ücreti, öÄŸrenci cari hizmet maliyetinin yarısından az olamaz. İkinci öÄŸretimde alınacak ücretlerin Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarı öÄŸrencilerin baÅŸta beslenme olmak üzere barınma, saÄŸlık, spor, kültür ve diÄŸer sosyal hizmetlerinde kullanılır.
h. Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden baÅŸarılı olan ve bu dersleri alan öÄŸrencilerin baÅŸarı ortalamasına göre dönem sonu itibariyle yapılacak sıralamada ilk yüzde ona giren ikinci öÄŸretim öÄŸrencileri, bir sonraki dönemde birinci öÄŸretim öÄŸrencilerinin ödeyecekleri öÄŸrenci katkı payı kadar öÄŸrenim ücreti öder.
ı. Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden baÅŸarılı olan ve bu dersleri alan öÄŸrencilerin baÅŸarı ortalamasına göre dönem sonu itibariyle yapılacak sıralamada ilk yüzde ona giren birinci öÄŸretim öÄŸrencileri, bir sonraki dönemde ödeyecekleri öÄŸrenci katkı payının yarısını öder.
 i. ÖÄŸrenci sosyal tesisleri ile faaliyetlerinden elde edilen gelirler, yükseköÄŸretim kurumlarınca önceki yıllarda basılan süreli ya da süresiz yayınlar ile elektronik ortamda veya internet ortamında sunulan ders materyallerinden elde edilen gelirler, öÄŸrenci katkı payı olarak tahsil edilen gelirler ile diÄŸer gelirler; en geç tahsil edildiÄŸi ayın sonuna kadar ilgili yükseköÄŸretim kurumu hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutarlar, yükseköÄŸretim kurumu bütçesine öz gelir olarak kaydedilir. Kaydedilen bu tutarlar karşılığı olarak ilgili yükseköÄŸretim kurumu bütçesinde öngörülen ödenekler, gelir gerçekleÅŸmelerine göre kullandırılır. Kaydedilen ödenekler, baÅŸta öÄŸrencilerin beslenme, barınma, saÄŸlık, spor, kültür ve diÄŸer sosyal hizmet giderleri olmak üzere, kalkınma planı ve programlarına uygun olarak yükseköÄŸretim kurumunun cari, sermaye, transfer giderleri ile öÄŸrencilerin kısmi zamanlı olarak geçici iÅŸlerde çalıştırılmasına iliÅŸkin giderlerinde kullanılır.
j. Bu maddeye göre elde edilen gelirlerin en fazla yüzde onu, yükseköÄŸretim kurumu yönetim kurulunun tespit edeceÄŸi baÅŸarılı ve gelir düzeyi düÅŸük öÄŸrencilerin kitap, kırtasiye ile beslenme ve barınma yardımı ödemelerinde kullanılır.
k. Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs verilenler veya burs alma ÅŸartlarını taşıyanlara öncelik verilmek suretiyle hizmetlerine ihtiyaç duyulan öÄŸrenciler, öÄŸrenim gördükleri yükseköÄŸretim kurumlarındaki geçici iÅŸlerde kısmi zamanlı olarak çalıştırılabilir. Bu ÅŸekilde çalıştırılan öÄŸrenciler, bu çalışmalarından dolayı iÅŸçi olarak kabul edilmez. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öÄŸrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereÄŸince 16 yaşından büyük iÅŸçiler için belirlenmiÅŸ olan günlük brüt  asgari  ücretin  dörtte  birini  geçmemek üzere,  yükseköÄŸretim  kurumu  yönetim  kurulu tarafından belirlenir. Kısmi zamanlı çalışma karşılığı ücret ödenmesi, Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilmekte olan burs veya öÄŸrenim kredisinin kesilmesi veya aynı Kuruma ait yurtlardan yararlanma hakkının kaldırılması sonucunu doÄŸurmaz. Kısmi zamanlı olarak öÄŸrenci çalıştırılmasına iliÅŸkin haftalık çalışma süreleri ile diÄŸer usul ve esaslar Maliye Bakanlığının görüÅŸü üzerine YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenir.”
MADDE 173-2547 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİ MADDE 58- YükseköÄŸretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öÄŸrenimi gören öÄŸrencilerden bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar, kendi isteÄŸiyle iliÅŸikleri kesilenler ile yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiÅŸ yaptıktan sonra yatay geçiÅŸleri iptal edilenler dâhil, terör suçundan hüküm giyenler hariç her ne sebeple olursa olsun iliÅŸiÄŸi kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren beÅŸ ay içinde iliÅŸiklerinin kesildiÄŸi yükseköÄŸretim kurumuna baÅŸvuruda bulunmaları ÅŸartıyla bu Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre 2011-2012 eÄŸitim-öÄŸretim yılında öÄŸrenimlerine baÅŸlayabilirler. 2010-2011 eÄŸitim-öÄŸretim yılı bahar dönemi için bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren on gün içinde baÅŸvuranlardan durumu kurumlarınca uygun bulunanlar 2010-2011 eÄŸitim-öÄŸretim yılı bahar döneminde eÄŸitim-öÄŸretime baÅŸlayabilirler.  Müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiÅŸ olanların askerlikleri tecil edilmiÅŸ sayılır. Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköÄŸretim kurumuna baÅŸvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan   yararlandırılır.   Türk   Silahlı   Kuvvetlerine   baÄŸlı   eÄŸitim   kurumları   ile   Polis Akademisi ve baÄŸlı yükseköÄŸretim kurumlarında tıpta uzmanlık, önlisans veya lisans düzeyinde öÄŸrenim görürken 22/10/2008 tarihinden itibaren bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar terör suçundan hüküm giyenler hariç her ne sebeple olursa olsun kurumları ile iliÅŸiÄŸi kesilenler, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren yukarıda belirlenen süre içerisinde baÅŸvurmaları halinde YükseköÄŸretim Kurulunca uygun görülen yükseköÄŸretim kurumlarına intibakları saÄŸlanır. Bu maddede yer alan hükümlerden yararlanarak ayrıldığı yükseköÄŸretim kurumuna kayıt yaptırıp iÅŸi veya ikametinin baÅŸka bir ilde bulunduÄŸunu belgeleyenler, üniversiteye giriÅŸ yılı itibarıyla geçmek istediÄŸi üniversitenin taban puanını saÄŸlamaları ve ikamet ettikleri ildeki yükseköÄŸretim kurumlarının senatolarının da uygun görmesi halinde, senatolar tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ikamet ettikleri ildeki üniversitelerdeki eÅŸdeÄŸer diploma programlarına yatay geçiÅŸ yapabilirler. Bu maddeden yararlanıp bir yükseköÄŸretim kurumunda öÄŸrenci statüsü kazananlar baÅŸvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi bünyesindeki açık öÄŸretim önlisans veya lisans düzeyindeki kontenjan sınırlaması olan eÅŸdeÄŸer bölümlere,  kontenjan sınırlaması olmayan diploma programlarında ise istedikleri bölümlere yatay geçiÅŸ yapabilirler. Bu maddenin uygulamasına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemeye YükseköÄŸretim Kurulu yetkilidir.”
MADDE 174-29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların DeÄŸerlendirilmesi ve Katma DeÄŸer Vergisi Kanununda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİ MADDE 13- 21/1/1998 tarihli ve 4325 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada  Öncelikli  Yörelerde  Ä°stihdam  Yaratılması  ve  Yatırımların TeÅŸvik Edilmesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanunun mülga 8 inci maddesi ile 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın TeÅŸviki ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanunun mülga 5 inci maddesine göre, üzerlerinde yatırım yapılmak amacıyla gerçek veya tüzel kiÅŸilere bedelsiz olarak devredilen taşınmazlar için verilen süre içerisinde taahhüt edilen yatırımı gerçekleÅŸtiremeyen yatırımcılara 3 yıla kadar ilave süre verilebilir.”
MADDE175- 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesindeki “veya niteliÄŸine uygun olmayan” ibaresi metinden çıkarılmış; aynı fıkraya “satışa arz eden veya satanlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile ambalajları üzerinde bulunan ürün bilgileri ile bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri iÅŸaretlerin içerdiÄŸi bilgilerin farklı olması halinde, bu ürünleri üreten veya ithal edenlere” ibaresi eklenmiÅŸ; aynı maddenin beÅŸinci fıkrasının (k) bendinde yer alan “izinsiz olarak veya Kurum düzenlemelerine aykırılık oluÅŸturacak ÅŸekilde” ibaresi metinden çıkarılmış ve aynı bendin sonuna “Satışın internet ortamında yapılması halinde, 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda öngörülen usullere göre eriÅŸimin engellenmesine karar verilir ve bu karar hakkında da anılan Kanun hükümleri uygulanır.” cümlesi eklenmiÅŸ; aynı maddenin beÅŸinci fıkrasının (ı) bendindeki “ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan veya satışa arz edenlere” ibaresi metinden çıkarılmış; aynı maddenin beÅŸinci fıkrasına (n) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki (o) bendi eklenmiÅŸ; aynı maddenin dokuzuncu fıkrasının birinci cümlesine “ve (j)” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile (o)” ibaresi eklenmiÅŸ ve aynı maddenin sekizinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“o) Ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan veya satışa arz edenlere ürettikleri, sattıkları veya satışa arz ettikleri tütünün;
50 kilograma kadar (50 kilogram dâhil) olması halinde 250 TL.
50 kilogramdan 100 kilograma kadar (100 kilogram dâhil) olması halinde 500 TL.
100 kilogramdan 250 kilograma kadar (250 kilogram dâhil) olması halinde 1.500 TL.
250 kilogramdan 500 kilograma kadar (500 kilogram dâhil) olması halinde 3.000 TL.
500 kilogramdan fazla olması halinde 5.000 TL.
idari para cezası verilir.
“Bu Kanuna, 4250 sayılı Kanuna veya 5607 sayılı Kanuna aykırı fiillerden dolayı haklarında kesinleÅŸmiÅŸ mahkûmiyet kararı olanlara, Kurumun düzenlemekle yükümlü olduÄŸu piyasalarda faaliyete iliÅŸkin hiçbir belge verilmez, verilmiÅŸ olanlar Kurumca iptal edilir. Mahkemece verilecek mahkumiyet kararında, kararın kesinleÅŸmesine kadar faaliyete iliÅŸkin tüm belgelerin askıya alınmasına da karar verilir. Yargılama sonuna kadar üretici ve ithalatçılara yetkili idarece uygun görülecek miktarda bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri iÅŸaretler verilebilir. Söz konusu fiillerin kamu saÄŸlığını veya tütün ve alkol piyasasının güvenliÄŸini bozucu nitelikte olması halinde, yargılama sürecinde yetkili mahkemece  mevcut delil  durumuna göre belgelerin askıya alınmasına tedbiren karar verilir.”
MADDE 176-4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“e) 4603 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar ile bu bankaların doÄŸrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları ÅŸirketlerin yapım ihaleleri.”
“Ancak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve bu Fonun hisselerine kısmen ya da tamamen sahip olduÄŸu bankalar, 4603 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar ve bu bankaların doÄŸrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları ÅŸirketler ( (e) bendinde belirtilen yapım ihaleleri hariç) 4603 sayılı Kanun kapsamındaki bankaların 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile enerji, su, ulaÅŸtırma ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren teÅŸebbüs, iÅŸletme ve ÅŸirketler bu Kanun kapsamı dışındadır.”
MADDE 177-4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına 22/2/2007 tarihli ve 5583 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ile eklenen “(k)” bendi “(p)” bendi olarak teselsül ettirilmiÅŸ, fıkraya aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“r) Fakir ailelere kömür yardımı yapılmasına iliÅŸkin Bakanlar Kurulu kararnameleri kapsamında; iÅŸleticisi kim olursa olsun, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel MüdürlüÄŸünün kendisine veya baÄŸlı ortaklık veya iÅŸtiraklerine ait olan kömür sahalarından yapacağı mal ve hizmet alımları,”

6111 SAYILI TORBA YASA DEVAMI İÇİN LÜTFEN AÅžAÄžIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/219/6111-sayili-torba-yasa-178-210-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 1-11 MADDELER

GENEL KÜLTÜR