Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6191 SAYILI SÖZLEÅžMELİ ERBAÅž VE ER KANUNU 10-12 MADDELER (YAÅž KARARIYLA İLİŞİKLERİ KESİLENLER HAKKINDAKİ GEÇİCİ 32. MADDE)

DeÄŸiÅŸtirilen hükümler
MADDE 10-(1) 1632 sayılı Kanunun;
a) 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “uzman jandarma ve uzman erbaÅŸlar” ibaresi “uzman jandarma, uzman erbaÅŸ, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
b) 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde yer alan “uzman jandarma ve uzman erbaÅŸlar” ibaresi “uzman jandarma, uzman erbaÅŸ ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
c) Ek 8 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “uzman jandarma ve uzman erbaÅŸlar” ibaresi “uzman jandarma, uzman erbaÅŸ ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(2) 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 77 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine “uzman erbaÅŸlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler” ibaresi eklenmiÅŸ, (b) bendinde yer alan “Uzman erbaÅŸların” ibaresi “Uzman erbaÅŸlar ile sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, aynı bentte yer alan “Astsubaylıktan subay olanlar,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
(3) 211 sayılı Kanunun;
a) 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“1. Er: İhtiyaçları Devlet tarafından deruhte ve temin olunan rütbesiz askerdir. SözleÅŸmeli erler de bu Kanuna göre er sayılır.
2. ErbaÅŸ: İhtiyaçları Devlet tarafından deruhte ve temin olunan onbaşı ve çavuÅŸ rütbelerini haiz askerdir.
Askerlik Kanununa göre mükellef bulundukları hizmetleri ifadan sonra hususi kanunlara tevfikan muayyen bir hizmet taahhüdü suretiyle Silahlı Kuvvetlerde vazife gören uzman ve sözleÅŸmeli çavuÅŸ ve onbaşılar da erbaÅŸ sayılır.”
b) 211 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 1- SözleÅŸmeli ErbaÅŸ ve Er Kanunu kapsamında istihdam edilen sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere, bu Kanunun erbaÅŸ ve erlere iliÅŸkin hükümleri aynen uygulanır.”
(4) 25/10/1963 tarihli ve 353 sayılı Askerî Mahkemeler KuruluÅŸu ve Yargılama Usulü Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (A) bendine “uzman erbaÅŸlar,” ibaresinden sonra gelmek üzere “sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
(5) 16/6/1964 tarihli ve 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri KuruluÅŸu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanunun 62 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “uzatmalılar ve uzman erbaÅŸlar” ibaresi “uzman erbaÅŸ ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(6) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “uzman çavuÅŸ ve uzman jandarmalar” ibaresi “uzman jandarma, uzman erbaÅŸ ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(7) 926 sayılı Kanunun;
a) 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “astsubaylara” ibaresinden sonra gelmek üzere “(sözleÅŸmeli erbaÅŸlıktan astsubaylığa geçenler dâhil)” ibaresi ile ikinci fıkradan sonra gelmek üzere maddeye  “Türk Silahlı  Kuvvetleri Astsubay  Üst  Karargâh  Hizmetleri EÄŸitim Merkezi Komutanlığınca düzenlenen ve iki yarı yıllık programı içeren, Astsubay Üst Karargâh Hizmetleri eÄŸitimini bitiren astsubaylara, bir yıl kıdem verilir.” fıkrası eklenmiÅŸtir.
b) 202 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “uzman erbaÅŸ,” ibaresinden sonra gelmek üzere “sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
c) Ek 17 nci maddesinin (A) fıkrasının üçüncü paragrafında yer alan “uzman erbaÅŸlara” ibaresi “uzman jandarma ve uzman erbaÅŸlara” ÅŸeklinde, “uzman erbaÅŸ” ibaresi “uzman jandarma, uzman erbaÅŸ” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
ç) 926 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİ MADDE 32- 12 Mart 1971 tarihinden bu Kanunun yayımı tarihine kadar, yargı denetimine kapalı idari iÅŸlemler veya Yüksek Askerî Åžûra kararları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden iliÅŸiÄŸi kesilenler veya vefatları hâlinde hak sahipleri, bu madde hükümlerinden yararlanabilmek için altmış gün içinde Milli Savunma Bakanlığına baÅŸvururlar.
Milli Savunma Bakanı, baÅŸvurunun kabulüne veya reddine en geç altı ay içinde karar verir. Milli Savunma Bakanı, hazırlık amacıyla sadece gerekli yazışmaların yapılması hususunda yardımcı olmak üzere gerektiÄŸinde komisyonlar kurabilir ve bu komisyonlara, ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarından temsilci çağırabilir. İlgililerin, Türk Silahlı Kuvvetlerinden iliÅŸiklerinin kesilmesine esas bilgi ve belgeler Genelkurmay BaÅŸkanlığınca en geç altmış gün içinde Milli Savunma Bakanlığına gönderilir.
BaÅŸvurunun kabulü hâlinde aÅŸağıdaki hükümler uygulanır:
a) Bu kiÅŸilerin iliÅŸiklerinin kesildiÄŸi tarihten bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar geçen süreleri Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçmiÅŸ kabul edilir. Bu süreler karşılığında 5434 sayılı Kanunun mülga 32 nci maddesi ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 40 ıncı maddesi uyarınca fiili hizmet süresi zammı ve 5434 sayılı Kanunun mülga 36 ncı ve mülga 37 nci maddeleri ile 5510 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi hükümleri dikkate alınarak itibari hizmet süresi zammı verilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinden iliÅŸiklerinin kesildiÄŸi tarih ile bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih arasındaki dönem içinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak sigorta primi ödenmemiÅŸ veya emekli keseneÄŸi yatırılmamış olan sürelerine iliÅŸkin kesenek ve kurum karşılıkları ile fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresine ait kurum karşılıkları, statülerine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinden iliÅŸiklerinin kesildiÄŸi tarihten aynı neÅŸetli emsali subay (general olanlar hariç) veya astsubayın (subay olanlar hariç) sınıf, rütbe ve kıdemi üzerinden Milli Savunma Bakanlığına müracaat ettikleri tarihteki katsayı esas alınmak suretiyle ilgili Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca hesaplanarak Sosyal Güvenlik Kurumuna defaten ödenir. Bu fıkranın (c) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (ç) bendine göre araÅŸtırmacı kadrolarına atananlar için bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih ile göreve baÅŸlama tarihleri arasındaki süreye iliÅŸkin kesenek ve kurum karşılıkları ile fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresine ait kurum karşılıkları, emeklilik keseneÄŸine esas aylık derece ve kademeleri ile ek gösterge rakamları ilgili Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma  Genel  Komutanlığı  veya  Sahil  Güvenlik  Komutanlığınca  tespit edilir ve göreve baÅŸladığı kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna defaten ödenir.
b) Bu kiÅŸilerden statüsüne göre aynı neÅŸetli emsali subay (general olanlar hariç) veya astsubayın (subay olanlar hariç) tamamı emekli olanların kendilerine, bunlardan vefat etmiÅŸ olanların hak sahiplerine, statüsüne göre aynı neÅŸetli en son emekli olan emsali subay (general olanlar hariç) veya astsubayın (subay olanlar hariç) emekli olduÄŸu tarihteki sınıf, rütbe ve kıdemi üzerinden, 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılmış olan toptan ödeme tutarlarının toptan ödeme aldıkları tarihte bıraktıkları derece, kademe ve ek gösterge tutarları dikkate alınmak suretiyle Milli Savunma Bakanlığına baÅŸvuruda bulundukları tarihteki katsayı ve emekli keseneÄŸine esas aylığın hesabına ait diÄŸer unsurlar üzerinden ve faizsiz hesaplanarak bulunan tutar, kendileri veya hak sahiplerine ödenecek emekli ikramiyesinden mahsup edilir. Emekli ikramiyesinin ihya tutarını karşılamaması hâlinde eksik kalan tutar kırksekiz eÅŸit taksit hâlinde aylıklarından tahsil edilmek ve mülga 24/5/1983 tarihli ve 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin BirleÅŸtirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi hükmü uygulanmaksızın 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık baÄŸlanması ÅŸartlarını haiz olanlara Milli Savunma Bakanı tarafından verilen karar tarihini takip eden ay başından itibaren, aylık baÄŸlanması ÅŸartlarını haiz olmayanlara ise bu ÅŸartları haiz oldukları tarihten itibaren emekli veya dul ve yetim aylığı baÄŸlanır. Bunlara Türk Silahlı Kuvvetleri ile iliÅŸiklerinin kesildiÄŸi tarih ile bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar geçen sürelerine karşılık emekli ikramiyesi ödenir. Ancak bunlardan, daha önceden herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlara, yüksek olan aylık veya gelir baÄŸlanır.
c) Statüsüne göre aynı neÅŸetli emsali subay (general olanlar hariç) veya astsubayın (subay olanlar hariç) tamamı emekli olmayanlardan;
1) İsteyenlere veya vefat etmiÅŸ olanların hak sahiplerine, statüsüne göre aynı neÅŸetli emsali subay veya astsubayın sınıf, rütbe ve kıdemi üzerinden, 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılmış olan toptan ödeme tutarlarının toptan ödeme aldıkları tarihte bıraktıkları derece, kademe ve ek gösterge tutarları dikkate alınmak suretiyle Milli Savunma Bakanlığına baÅŸvuruda bulundukları tarihteki katsayı ve emekli keseneÄŸine esas aylığın hesabına ait diÄŸer unsurlar üzerinden ve faizsiz hesaplanarak bulunan tutar, kendileri veya hak sahiplerine ödenecek emekli ikramiyesinden mahsup edilir. Emekli ikramiyesinin ihya tutarını karşılamaması hâlinde eksik kalan tutar kırksekiz eÅŸit taksit hâlinde aylıklarından tahsil edilmek ve mülga 2829 sayılı Kanunun 8 inci maddesi hükmü uygulanmaksızın 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık baÄŸlanması ÅŸartlarını haiz olanlara Milli Savunma Bakanı tarafından verilen karar tarihini takip eden ay başından itibaren, aylık baÄŸlanması ÅŸartlarını haiz olmayanlara ise bu ÅŸartları haiz oldukları tarihten itibaren emekli veya dul ve yetim aylığı baÄŸlanır. Bunlara Türk Silahlı Kuvvetleri ile iliÅŸiklerinin kesildiÄŸi tarih ile bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar geçen sürelerine karşılık emekli ikramiyesi ödenir. Ancak bunlardan, daha önceden herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlara, yüksek olan aylık veya gelir baÄŸlanır.
2) İsteyenler, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesindeki genel ÅŸartları taşımaları kaydıyla, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının araÅŸtırmacı unvanlı kadrolarına atanmak üzere Milli Savunma Bakanlığı tarafından mali ve sosyal haklarına esas olacak derece, kademe ve rütbeleri belirtilmek suretiyle Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilir. Anılan BaÅŸkanlık tarafından kırkbeÅŸ gün içinde kamu kurum ve kuruluÅŸlarına bunların atamaları teklif edilir. Söz konusu teklife iliÅŸkin yazının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluÅŸuna intikalinden itibaren otuz gün içinde ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸu tarafından atama iÅŸlemlerinin yapılması zorunludur. Atama emri ilgiliye atamayı yapan kamu kurum ve kuruluÅŸu tarafından 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliÄŸ edilir. İlgililerin iÅŸe baÅŸlama sürelerine ve iÅŸe baÅŸlamama hâlinde yapılacak iÅŸlemlere iliÅŸkin olarak 657 sayılı Kanunun 62 nci ve 63 üncü maddelerinin hükümlerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum ve kuruluÅŸu sorumludur. Kamu kurum ve kuruluÅŸları atama ve göreve baÅŸlatma iÅŸlemlerinin sonucunu en geç onbeÅŸ gün içinde Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirir. Bunlara statüsüne göre bu Kanun hükümleri uyarınca karargâhta görevli emsali sınıf, rütbe ve kıdemdeki subay veya astsubaya ödenmekte olan aylık ve diÄŸer mali haklar (tayın bedeli ve fiilen çalışma karşılığı yapılan ödemeler hariç) ödenir. Aylıklar, emsalleri esas alınarak her yıl kademe ilerlemesi, her üç yılda bir derece yükselmesi iÅŸlemine tabi tutulur. Bu ÅŸekilde yükseltilen aylıklarda, azami rütbe tavanı subaylarda kıdemli albay, astsubaylarda iki kademeli kıdemli baÅŸçavuÅŸtur. Bunlar bu fıkranın (b) bendi veya (c) bendinin (1) numaralı alt bendi hükümleri çerçevesinde emekliye ayrılabilirler.
ç) Statüsüne göre emsalleri emeklilik hakkı kazanamamış olanlardan isteyenler hakkında da üçüncü fıkranın (c) bendinin (2) numaralı alt bendi hükümleri uygulanır. Üçüncü fıkranın (b) ve (c) bentleri kapsamında ihya talebinde bulunanlardan, bu bentlerin hükümlerine göre yapmış olduÄŸu ihya ile birlikte emekli aylığı baÄŸlanmasına yeterli hizmetlerinin olmaması durumunda, ihya tutarları tebliÄŸ tarihinden itibaren kıksekiz eÅŸit taksit hâlinde Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenir.
d) Bu fıkranın (c) ve (ç) bentleri kapsamında olanlardan hâlen herhangi bir kamu kurum ve kuruluÅŸunda çalışanlardan isteyenler, bu madde uyarınca ihdas edilen araÅŸtırmacı kadrosuna kurumlarınca atanırlar ve bunlara statüsüne göre bu Kanun hükümleri uyarınca karargâhta görevli emsali sınıf, rütbe ve kıdemdeki subay veya astsubaya ödenmekte olan aylık ve diÄŸer mali haklar (tayın bedeli ve fiilen çalışma karşılığı yapılan ödemeler hariç) ödenir. Aylıklar, emsalleri esas alınarak her yıl kademe ilerlemesi, her üç yılda bir derece yükselmesi iÅŸlemine tabi tutulur. Bu ÅŸekilde yükseltilen aylıklarda, azami rütbe tavanı subaylarda kıdemli albay, astsubaylarda iki kademeli kıdemli baÅŸçavuÅŸtur. Bunlar bu fıkranın (b) bendi veya (c) bendinin (1) numaralı alt bendi hükümleri çerçevesinde emekliye ayrılabilirler. Kamu kurum ve kuruluÅŸları bu durumdaki personele iliÅŸkin bilgileri bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren onbeÅŸ gün içinde Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirirler.
e) Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce, ilgili mevzuatına göre her ne suretle olursa olsun evvelce iÅŸ sonu tazminatı veya bu mahiyette olmakla birlikte baÅŸka bir adla tazminat ödenen süreler ile kıdem tazminatı ya da emekli ikramiyesi ödenmiÅŸ olan süreler, bu madde uyarınca yapılacak emekli ikramiyesi ödemesinde esas alınacak sürelerden mahsup edilir.
f) Bu madde gereÄŸi yapılacak her türlü ödemelerle ilgili zamanaşımı süresi, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren iÅŸlemeye baÅŸlar.
g) Bu kiÅŸilerin varsa öÄŸrenim giderleri borcu tahsil edilmez.
ÄŸ) Bu kiÅŸilere, iliÅŸiklerinin kesildiÄŸi tarihteki rütbe ve kıdemleri üzerinden emekli kimlik kartı verilir ve bu kiÅŸiler emekli Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına tanınan sosyal haklardan genel hükümlere göre yararlanırlar. Ayrıca bu kiÅŸilere, emsali subay ve astsubaylar gibi silah, silah taşıma ruhsatı ve pasaport verilir.
h) Bu kiÅŸiler, emsallerinin ödemiÅŸ olduÄŸu aidat ve aidatlara isabet eden kâr paylarını güncel tutarlar üzerinden ödemek ÅŸartıyla OYAK üyeliÄŸinden doÄŸan haklardan, intibaklarının yapıldığı rütbe ve kıdem üzerinden aynı ÅŸartlar altında yararlanır.
ı) Bu kiÅŸilerin sicil dosyalarında yer alan, Türk Silahlı Kuvvetlerinden iliÅŸiklerinin kesilmesine esas tüm bilgi ve belgeler, herhangi bir müracaat aranmaksızın hükümsüz sayılarak dosyalarından çıkarılır ve herhangi bir iÅŸleme esas alınmazlar.
BaÅŸvurunun reddi hâlinde, bu ret iÅŸlemine karşı ilgililer altmış gün içinde Askerî Yüksek İdare Mahkemesinde dava açabilirler.
Bu madde uyarınca yapılacak atamalarda kullanılmak üzere, genel idare hizmetleri sınıfından 5 inci dereceli ikibin adet araÅŸtırmacı kadrosu ihdas edilmiÅŸtir. Bu kadroları derece deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmak suretiyle kamu kurum ve kuruluÅŸlarına tahsis etmeye, Devlet Personel BaÅŸkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir. Tahsis edilen kadrolar, Bakanlar Kurulu kararında belirtilen kurumlara ait 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin ilgili bölümüne eklenmiÅŸ sayılır. İhdas edilen bu kadrolardan kullanılmayanlar ile herhangi bir nedenle boÅŸalanlar, baÅŸka bir iÅŸlem yapılmasına gerek kalmaksızın iptal edilmiÅŸ sayılır. Buna iliÅŸkin bilgiler ilgili kurumlarca Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilir.”
(8) 4/7/1972 tarihli ve 1602 sayılı Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 20 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “uzman çavuÅŸ, uzman jandarma çavuÅŸ” ibaresi “uzman jandarma, uzman erbaÅŸ, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(9) 2692 sayılı Kanunun;
a) 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “uzman erbaÅŸ,” ibaresinden sonra gelmek üzere “sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
b) 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Devlet memurlarının ve uzman erbaÅŸların” ibaresi “Devlet memurlarının, uzman erbaÅŸların ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerin” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
c) 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “uzman erbaÅŸ,” ibaresinden sonra gelmek üzere “sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
(10) 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “uzman erbaÅŸ,” ibaresinden sonra gelmek üzere “sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
(11) 5510 sayılı Kanunun;
a) 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tablonun (13) numaralı sırasında yer alan “ve uzman erbaÅŸlar” ibaresi “, uzman erbaÅŸlar ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
b) 47 nci maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan “uzman erbaÅŸ” ibaresinden sonra gelmek üzere “, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er” ibaresi eklenmiÅŸ ve dokuzuncu fıkrasında yer alan “uzman erbaÅŸlara” ibaresi “uzman erbaÅŸ ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
c) 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “ve uzman erbaÅŸlardan” ibaresi “, uzman erbaÅŸ ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlerden” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(12) 24/5/2007 tarihli ve 5668 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Besleme Kanununun;
a) 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “uzman erbaÅŸ,” ibaresinden sonra gelmek üzere “sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
b) 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “askerî öÄŸrenci,” ibaresinden sonra gelmek üzere “sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
(13) 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin;
a) 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinde yer alan “sözleÅŸmeli subay, sözleÅŸmeli astsubay ve uzman erbaÅŸlar” ibaresi “sözleÅŸmeli subay, sözleÅŸmeli astsubay, uzman erbaÅŸ ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erler” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
b) 28 inci maddesinin (A) bendinde yer alan “uzman jandarma ve uzman erbaÅŸlara” ibaresi “, uzman jandarma, uzman erbaÅŸ ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
Yürürlük
MADDE 11-(1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer. 
Yürütme
MADDE 12-(1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
 
 
 
(1) SAYILI CETVEL
SÖZLEÅžMELİ ERBAÅž/ERLER İÇİN AYLIK GÖSTERGE TABLOSU
 
Hizmet Yılı Oran
1 1,90
2 1,95
3 2,00
4 2,05
5 2,10
6 2,15
7 ve üzeri 2,20
 
 
 
 
 
(2) SAYILI CETVEL
SÖZLEÅžMELİ ERBAÅž/ERLER İÇİN İKRAMİYE GÖSTERGE TABLOSU
 
Hizmet Yılı Oran
1 6,3
2 12,6
3 25,1
4 31,3
5 37,5
6 43,7
7 ve üzeri 62,3
 
 
6191 SAYILI SÖZLEÅžMELİ ERBAÅž VE ER KANUNU 1-9 MADDELER 

 Kaynak:tbmm.gov.tr

ÖNEMLİ : MİLLİ SAVUNMA BAKANLIÄžI YAÅž KARARLARI İLE TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİNDEN İLİŞİĞİ KESİLENLER İÇİN DUYURU VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ YAYIMLADI OKUMAK İÇİN LÜTFEN AÅžAÄžIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ

http://www.marbleport.com/guncelhaberler/3004/milli-savunma-bakanligi-yas-kararlari-ile-trk-silhli-kuvvetlerinden-ilisigi-kesilenler-iin-duyuru-ve-dileke-rnegi-yayimladi

 
 
 

GENEL KÜLTÜR