Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6087 SAYILI HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU KANUNU (II)


DÖRDÜNCÜ KISIM
Çalışma Usulleri
             Genel Kurul toplantı ve karar yeter sayısı
             MADDE 29 –(1) Genel Kurul, her yılın ocak ayının onuncu iÅŸgünü kendiliÄŸinden toplanarak, yıllık olaÄŸan toplantı günlerini tespit eder.
             (2) BaÅŸkan, gereken hâllerde Genel Kurulu olaÄŸanüstü toplantıya çağırabilir. Üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸunun, görüÅŸülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine BaÅŸkan, Genel Kurulu olaÄŸanüstü toplantıya çağırır.
             (3) Genel Kurul, en az onbeÅŸ üyeyle toplanır ve üye tamsayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla karar alır.
             (4) Genel Kurul toplantı gündemi, BaÅŸkan tarafından, BaÅŸkanvekilinin de görüÅŸü alınmak suretiyle, iÅŸin önemine, ivedi veya süreli oluÅŸuna göre düzenlenir. Gündem, toplantının yapılacağı gün ve saati, Kurulda görüÅŸülecek iÅŸleri ve sırasını gösterir. Tamamlanmayan gündem maddeleri bir sonraki gündemde öncelikle görüÅŸülür.
             (5) Gündemde deÄŸiÅŸiklik yapılması; ancak gündemin düzenlenmesinden sonra ivedi ve süreli iÅŸlerin ortaya çıkması hâlinde BaÅŸkan veya üyelerden birinin talebi üzerine Genel Kurul kararı ile olur. Ä°vedi ve süreli olmayan talepler bu suretle ele alınamaz. Gündemdeki iÅŸlerden birinin sırasından önce ya da sonra görüÅŸülmesi, ertelenmesi veya gündemden çıkarılması aynı usule tâbidir.
             Dairelerin toplantı ve karar yeter sayısı
             MADDE 30 –(1) Daireler, daire baÅŸkanının çaÄŸrısı üzerine her yılın ocak ayında toplanarak yıllık olaÄŸan toplantı günlerini tespit eder.
             (2) Daire baÅŸkanı, gereken hâllerde daireyi olaÄŸanüstü toplantıya çağırabilir. Üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸunun, görüÅŸülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine daire baÅŸkanı, daireyi olaÄŸanüstü toplantıya çağırır.
             (3) Daireler, en az beÅŸ üyeyle toplanır ve üye tamsayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla karar alır.
             (4) Dairelerin toplantı gündemi, daire baÅŸkanı tarafından iÅŸin önemine, ivedi veya süreli oluÅŸuna göre düzenlenir. Gündem, toplantının yapılacağı gün ve saati, görüÅŸülecek iÅŸleri ve sırasını gösterir. Tamamlanmayan gündem maddeleri bir sonraki gündemde öncelikle görüÅŸülür.
             (5) Gündemde deÄŸiÅŸiklik yapılması; ancak gündemin düzenlenmesinden sonra ivedi ve süreli iÅŸlerin ortaya çıkması hâlinde daire baÅŸkanı veya üyelerden birinin talebi üzerine daire kararı ile olur. Ä°vedi ve süreli olmayan talepler bu suretle ele alınamaz. Gündemdeki iÅŸlerden birinin sırasından önce ya da sonra görüÅŸülmesi, ertelenmesi veya gündemden çıkarılması aynı usule tâbidir.
             Oylama
             MADDE 31 – (1) Genel Kurulda ve dairelerde görüÅŸmeler tamamlandıktan sonra oylamaya geçilir. Aksine hüküm bulunmayan veya karar alınmayan durumlarda oylama açık yapılır.
             (2) Genel Kurulun seçim iÅŸlerinde oylama gizli yapılır.
             (3) Önce usule iliÅŸkin hususlar oylanır. Usul konusunda azınlıkta kalanlar esas hakkında oylamaya katılmak zorundadır. Kurul veya daire baÅŸkanı yaÅŸ itibarıyla en genç üyeden baÅŸlayarak oyları toplar ve en sonunda kendi oyunu kullanır. Oylamalarda çekimser oy kullanılamaz.
             (4) Disiplin iÅŸlemlerinde oyların dağılması hâlinde ilgilinin en fazla aleyhinde olan oy çoÄŸunluk meydana gelinceye kadar kendisine en yakın olan oya ilave edilir.
             (5) Oylamanın sonucu oturum baÅŸkanı tarafından tespit edilir ve açıklanır.
             Kurul kararları ve tutanaklar
             MADDE 32 – (1) Genel Kurul ve dairelerde görüÅŸülen iÅŸler tutanaÄŸa baÄŸlanır ve yapılan iÅŸlemler bir kararla tespit edilir.
             (2) Kararlarda;
             a) Konunun, varsa iddia ve savunmanın özeti,
             b) Kararın ve varsa karşı oyun gerekçesi,
             c) Karara karşı baÅŸvurulabilecek kanun yolları, mercileri ve süresi,
             gösterilir.
             (3) Kararların gerekçesi, karar tarihinden itibaren en geç onbeÅŸ gün içinde yazılır.
             (4) Kurul tarafından;
             a) Gerekli görülen kararlar Resmî Gazetede,
             b) Disipline iliÅŸkin kararlar, kiÅŸisel verilerin korunması kaydıyla Kurulun internet sitesinde,
             yayımlanır.
             (5) Genel Kurul ve dairelerin;
             a) Hâkim ve savcıların özlük ve disiplin iÅŸleri hakkında verdiÄŸi kararlar kendilerine,
             b) Müracaatlarının sonuçları ise ilgilisine,
             tebliÄŸ edilir.
             (6) Hâkim ve savcılara, savunmaları alınmış olmadıkça, haklarındaki ÅŸikâyet ve ihbar üzerine verilen kararlar tebliÄŸ edilmez.
             Yeniden inceleme, itiraz ve yargı yolu
             MADDE 33 –(1) Genel Kurulun ilk defa aldığı kararlara karşı, BaÅŸkan veya ilgililer, tebliÄŸ tarihinden itibaren on gün içinde, Genel Kuruldan yeniden inceleme talebinde bulunabilir; yeniden inceleme talebi üzerine verilen kararlar kesindir.
             (2) Dairelerin kararlarına karşı, BaÅŸkan veya ilgililer, tebliÄŸ tarihinden itibaren on gün içinde, kararı veren daireden yeniden inceleme talebinde bulunabilir.
             (3) Dairelerin yeniden inceleme talebi üzerine verdiÄŸi kararlara karşı, BaÅŸkan veya ilgililer tebliÄŸ tarihinden itibaren on gün içinde, Genel Kurula itiraz edebilir. Ä°tiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
             (4) Disipline iliÅŸkin kararlara karşı ÅŸikâyetçilerin de yeniden inceleme ve itiraz hakları vardır.
             (5) Genel Kurulun veya dairelerin, meslekten çıkarma cezasına iliÅŸkin kesinleÅŸmiÅŸ kararlarına karşı yargı mercilerine baÅŸvurulabilir; diÄŸer kararları yargı denetimi dışındadır. Meslekten çıkarma kararlarına karşı açılan iptal davaları ilk derece mahkemesi olarak Danıştayda görülür. Bu davalar, acele iÅŸlerden sayılır.
BEŞİNCİ KISIM
Üyelerin Hukukî Durumları, Haklarındaki SoruÅŸturma ve KovuÅŸturmalar
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Üyelerin Hukukî Durumları
             Üyelerin hukukî durumları ve özlük iÅŸleri
             MADDE 34 –(1) Kurulun seçimle gelen üyeleri; görevleri süresince, Yargıtay daire baÅŸkanı için ilgili mevzuatta öngörülen tüm malî ve sosyal haklardan yararlanırlar. Kurulun seçimle gelen üyelerinin, sosyal güvenlik bakımından 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki hak ve yükümlülükleri, Yargıtay daire baÅŸkanı esas alınarak tespit edilir.
             (2) BaÅŸkan dışındaki Kurul üyelerine, (30.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan  katsayı  ile  çarpımı  sonucu  bulunacak  miktarda  aylık  ek  tazminat  ödenir.  Bu tazminata hak kazanılması ve ödenmesinde 2802 sayılı Kanunun aylıklara iliÅŸkin hükmü uygulanır ve bu tazminat damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaz.
             (3) Kurulun seçimle gelen üyelerinin, kadro ve eski görevleriyle iliÅŸkileri kesilir.
             (4) Kurulun seçimle gelen üyeleri, bu Kanunda belirtilenler dışında kalan özlük iÅŸleri ve hakları bakımından Kurul üyeliÄŸi görevi süresince, Yargıtay daire baÅŸkanı hakkındaki hükümlere tâbidirler.
             (5) Kurul yedek üyeliÄŸine seçilenler asıl görevlerini yapmaya devam ederler. Kurul üyeliÄŸinde süresinden önce boÅŸalma sebebiyle göreve baÅŸlayan yedek üye, göreve baÅŸladığı tarihten itibaren Kurul üyesinin hak ve yükümlülüklerine aynen sahip olur.
             (6) Kurulun seçimle gelen üyeleri, adlî ara verme süresi kadar yıllık izin hakkına sahiptirler.
             BaÅŸka iÅŸ ve görevler
             MADDE 35 –(1) Kurulun seçimle gelen üyeleri;
             a) Kanunlarda belirlenenler dışında resmî veya özel baÅŸka bir görev alamaz ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunamazlar.
             b) Bilimsel araÅŸtırma ve yayınlarda bulunabilirler; görevlerini aksatmamak ve BaÅŸkanlığa bilgi vermek koÅŸuluyla, ulusal ve uluslararası kurul, kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılar ile meslekleriyle ilgili diÄŸer toplantılara katılabilirler; yargıya iliÅŸkin veya meslekle ilgili konularda konferans verebilir ve tebliÄŸ sunabilirler.
             c) EÅŸ ve çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerinin bulunması hâlinde, bu durumu göreve baÅŸladıkları tarihten; göreve baÅŸladıktan sonra ortaya çıkması hâlinde ise, bu tarihten itibaren bir ay içinde Kurula bildirmekle yükümlüdürler.
             ç) ÜyeliÄŸin devamı süresince, Kurul tarafından baÅŸka bir göreve atanamaz ve seçilemezler.
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Üyeler Hakkındaki SoruÅŸturma ve KovuÅŸturmalar
             Üyelerin disiplin soruÅŸturma ve kovuÅŸturması iÅŸlemleri
             MADDE 36 –(1) Kurulun seçimle gelen üyelerinin, disiplin suçu oluÅŸturan eylemleri sebebiyle, haklarında yürütülecek disiplin soruÅŸturması ve kovuÅŸturması, bu Kanun hükümleri uyarınca Genel Kurul tarafından yapılır.
             (2) Kurulun seçimle gelen üyeleri hakkında yapılan ihbar ve ÅŸikâyetlerde, BaÅŸkan, iÅŸi Genel Kurula götürmeden önce daire baÅŸkanlarından birine ön inceleme yaptırabilir. Görevlendirilen bu daire baÅŸkanı, incelemesini yaptıktan sonra, durumu bir raporla BaÅŸkana bildirir.
             (3) BaÅŸkan, ihbar veya ÅŸikâyeti doÄŸrudan ya da inceleme yaptırdıktan sonra Genel Kurula sunar. Yapılan görüÅŸme sonucunda; soruÅŸturma  açılmasına  yer olmadığına  ya da soruÅŸturma açılmasına karar verilir. SoruÅŸturma açılmasına karar verilmesi hâlinde, üyeler arasından, gizli oyla, üç kiÅŸilik bir soruÅŸturma kurulu seçilir. SoruÅŸturma kuruluna, en yüksek oyu alan, oyların eÅŸitliÄŸi hâlinde ise yaÅŸça büyük olan baÅŸkanlık eder.
             (4) SoruÅŸturma kurulu, konu ile ilgili bilgileri toplar ve sübut delillerini tespit eder, lüzum gördüÄŸü kimseleri yeminle dinler, ilgiliye isnat olunan hâl ve hareketi bildirerek savunmasını alır. Ä°lgili savunmasının istendiÄŸi andan itibaren, bizzat veya vekili aracılığıyla soruÅŸturma evrakını incelemeye yetkilidir.
             (5) SoruÅŸturma kurulu, yaptığı soruÅŸturmayı, elde ettiÄŸi bilgi ve delilleri gösteren ve bunlara göre disiplin cezası verilmesine yer olup olmadığı hakkındaki kanaatini belirten bir rapor hazırlayarak, rapor ve eklerini Genel Kurula verir.
             (6) SoruÅŸturma sonucu ilgiliye yazılı olarak bildirilir ve yedi günden az olmamak üzere tayin edilen süre içinde Genel Kurul huzurunda kovuÅŸturma aÅŸamasına iliÅŸkin olarak, bizzat veya vekili aracılığıyla sözlü ya da yazılı savunmasını vermeye davet edilir.
             (7) Genel Kurul, disiplin kovuÅŸturması kapsamında, hazırlanmış olan disiplin soruÅŸturması dosyası ve raporunu inceler, ilgili yazılı savunma vermiÅŸse bu savunmayı okur, sözlü savunma yapmak istemiÅŸse sözlü savunmasını dinler; tüm evrak kapsamını gözönüne alarak;
             a) Gerekirse soruÅŸturmanın geniÅŸletilmesine veya derinleÅŸtirilmesine,
             b) Ä°snat olunan hâl ve hareketi sabit görmezse dosyanın iÅŸlemden kaldırılmasına,
             c) Ä°snat olunan hâl ve hareketi sabit görürse eyleme uyan disiplin cezasına,
             karar verir.
             (8) Ceza yönünden soruÅŸturma veya kovuÅŸturma baÅŸlatılmış olması, ayrıca disiplin soruÅŸturması yapılmasına ve disiplin cezası verilmesine engel olmaz.
             (9) Disiplin soruÅŸturmasını gerektiren eylemlerin iÅŸlenmesinden itibaren üç yıl geçmiÅŸse disiplin soruÅŸturması açılamaz. Disiplin cezasını gerektiren eylemin iÅŸlendiÄŸi tarihten itibaren beÅŸ yıl geçmiÅŸse disiplin cezası verilemez. Disiplin cezasını gerektiren eylem, aynı zamanda bir suç teÅŸkil eder ve bu suç için kanunda daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörülmüÅŸ olur ve ceza soruÅŸturması veya kovuÅŸturması da açılır ise, bu fıkrada belirtilen süre yerine bu süreler uygulanır. Genel Kurulca kovuÅŸturma sonucunun beklenmesine karar verilenler hakkında ise, mahkeme kararının kesinleÅŸmesinden itibaren iki yıl geçmekle ceza verme yetkisi zamanaşımına uÄŸrar.
             (10) Kurulun seçimle gelen üyelerinin, Kurul üyesi olmadan önceki eylemlerinden dolayı disiplin soruÅŸturma veya kovuÅŸturmaları Kurul tarafından, bulunduÄŸu aÅŸamadan itibaren, bu Kanundaki usul çerçevesinde, ilgililerin özel kanunlarındaki hükümleri esas alınmak suretiyle karara baÄŸlanır.
             Disiplin cezaları ve yerine getirilmesi
             MADDE 37 –(1) Kurulun seçimle gelen üyeleri, hizmetin aksamasına yol açan veya Kurul üyeliÄŸinin vakar ve ÅŸerefi ile baÄŸdaÅŸmayan hâl ve hareketlerinin sabit görülmesi hâlinde, eylemin niteliÄŸine ve ağırlığına göre uyarılır veya Kurul üyeliÄŸinden çekilmeye davet edilir. Bu konuda alınan kararlar ilgiliye tebliÄŸ edilir.
             (2) Disiplin cezasına iliÅŸkin Genel Kurul kararlarına karşı yeniden inceleme baÅŸvurusu yapılabilir. Genel Kurulun yeniden inceleme sonucunda verdiÄŸi kararlar kesindir.
             (3) Kurul üyeliÄŸinden çekilmeye davete iliÅŸkin kesinleÅŸen kararın tebliÄŸinden itibaren bir ay içinde görevden çekilmeyen ilgilinin Kurul üyeliÄŸi sona erer. Bu bir aylık süre içinde ilgili izinli sayılır.
             Üyelerin adlî suçlarıyla ilgili soruÅŸturma ve kovuÅŸturma usulü
             MADDE 38 –(1) Kurulun seçimle gelen üyelerinin görevleriyle ilgili suçları ile kiÅŸisel suçları hakkındaki soruÅŸturma ve kovuÅŸturma izni iÅŸlemleri Genel Kurul tarafından, kovuÅŸturma açılması kararı ve kovuÅŸturma mercilerinin belirlenmesi ise gösterilen yetkili merciler tarafından bu Kanun hükümleri uyarınca yapılır.
             (2) Kurulun seçimle gelen üyeleri hakkında yapılan ihbar ve ÅŸikâyetlerde BaÅŸkan, iÅŸi Genel Kurula götürmeden önce daire baÅŸkanlarından birine ön inceleme yaptırabilir. Görevlendirilen bu daire baÅŸkanı, incelemesini yaptıktan sonra, durumu bir raporla BaÅŸkana bildirir.
             (3) BaÅŸkan suç ihbar veya ÅŸikâyetini doÄŸrudan ya da inceleme yaptırdıktan sonra Genel Kurula sunar. Yapılan görüÅŸme sonucunda; soruÅŸturma açılmasına yer olmadığına ya da soruÅŸturma açılmasına karar verilir. SoruÅŸturma açılmasına karar verilmesi hâlinde, üyeler arasından, gizli oyla, üç kiÅŸilik bir soruÅŸturma kurulu seçilir. SoruÅŸturma kuruluna, en yüksek oyu alan, oyların eÅŸitliÄŸi hâlinde ise yaÅŸça büyük olan baÅŸkanlık eder.
             (4) SoruÅŸturma kurulu, 5271 sayılı Kanuna göre iÅŸlem yapar ve kanunların Cumhuriyet savcısına tanıdığı bütün yetkileri kullanır. SoruÅŸturma sırasında hâkim kararı alınması gereken hususlarda ilgililer hakkında isnat edilen suçun niteliÄŸine göre belirlenmiÅŸ bulunan kovuÅŸturma mercilerine baÅŸvurur.
             (5) SoruÅŸturma kurulu, soruÅŸturmayı tamamladıktan sonra kovuÅŸturma açılmasına yer olup olmadığı hakkındaki kanaatini belirten bir rapor hazırlayarak, rapor ve eklerini Genel Kurula verir.
             (6) Genel Kurul, dosyayı inceledikten ve varsa eksiklikleri tamamlattıktan sonra, kovuÅŸturma yapılmasına gerek görmediÄŸi takdirde evrakın iÅŸlemden kaldırılmasına karar verir; aksi hâlde kovuÅŸturma yapılmasına izin verir.
             (7) KovuÅŸturma yapılmasına iliÅŸkin verilen iznin kesinleÅŸmesi üzerine dosya;
             a) Görevle ilgili suçlarda Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesine,
             b) KiÅŸisel suçlarda Yargıtay Ceza Genel Kuruluna,
             kamu davası açılmak üzere Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına gönderilir.
             (8) Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı iddianamesini düzenleyerek evrakı, Yargıtayın görevli ceza dairesine verir. Yargıtayın görevli ceza dairesi tarafından iddianamenin bir örneÄŸi 5271 sayılı Kanun hükümleri gereÄŸince, ilgiliye tebliÄŸ olunur. Bu tebliÄŸ üzerine ilgili, on gün içinde delil toplanmasını ister veya kabul edilebilir istekte bulunursa bu husus göz önünde tutulur ve gerekirse soruÅŸturma daire tarafından derinleÅŸtirilir. Yapılan bu iÅŸlemler sonucunda,  kovuÅŸturma   açılmasına  veya kovuÅŸturma  açılmasına yer olmadığına  dair  karar verilir. KovuÅŸturma açılmasına dair karar verilmesi durumunda evrak hemen bu Kanunda belirlenen kovuÅŸturma mercilerine gönderilir. KovuÅŸturma açılmasına yer olmadığına dair karara karşı, kararı veren ceza dairesinin numara olarak kendisini izleyen ceza dairesine; kararı son numaralı ceza dairesi vermiÅŸse birinci ceza dairesine usulünce itiraz edilebilir.
             (9) Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hâllerinde soruÅŸturma genel hükümlere göre yürütülür ve durum hemen Kurula bildirilir. SoruÅŸturma sonucunda dosya, düzenlenen fezleke ile birlikte Kurula gönderilir.
             (10) Kurulun seçimle gelen üyelerinin, Kurul üyesi olmadan önceki suç teÅŸkil eden eylemlerinden dolayı soruÅŸturma yapılması ve kovuÅŸturma izni verilmesi iÅŸlemleri, bulunduÄŸu aÅŸamadan itibaren Genel Kurul tarafından bu Kanun hükümlerine göre yürütülür.
             Ortak hükümler
             MADDE 39 –(1) Kurulun seçimle gelen üyelerinin disiplin suçu oluÅŸturan eylemleri ile görevleriyle ilgili suçları ve kiÅŸisel suçları hakkında yürütülecek soruÅŸturma ve kovuÅŸturmalarda;
             a) Ä°lgili kuruluÅŸ ve kiÅŸiler, istenecek her türlü bilgi ve belgeyi vermekle yükümlüdürler.
             b) Ä°mzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve ÅŸikâyetler iÅŸleme konulmaz.
             c) Genel Kurul toplantılarına, BaÅŸkan ve hakkında iÅŸlem yapılan üye ile soruÅŸturma kurulu üyeleri katılamaz.
             (2) Adalet Bakanlığı MüsteÅŸarının, Kurul üyeliÄŸi görevi sebebiyle disiplin suçu oluÅŸturan eylemlerine, Kurul üyeliÄŸi göreviyle ilgili suçlarına ve kiÅŸisel suçlarına iliÅŸkin soruÅŸturma ve kovuÅŸturmalarda bu Kanun hükümleri uygulanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ä°ÅŸe Bakamama, Çekilme ve Ret
             Ä°ÅŸe bakamama
             MADDE 40 –(1) Kurulun BaÅŸkan ve üyeleri;
             a) Ä°ÅŸ kendisi ile ilgili ise,
             b) Ä°lgilinin, evlilik bağı kalmasa bile karı veya kocası, kan veya kayın hısımlığından üstsoyu veya altsoyu veya onunla evlat edinme bağı veyahut ilgili ile aralarında ikinci  dereceye kadar (bu derece dâhil) kan hısımlığı veya evlilik sona erse dahi ikinci dereceye  kadar (bu derece dâhil) kayın hısımlığı olursa,
             c) Aynı iÅŸte tanık olarak dinlenmiÅŸ, mütalaa vermiÅŸ, bilirkiÅŸilik, müÅŸavirlik, avukatlık, hâkimlik veya savcılık yapmış ya da daha önce iÅŸin soruÅŸturulması ile görevlendirilmiÅŸ ise,
             ç) Ä°lgili ile aralarında bakılan iÅŸe esas olan olaydan önce açılmış bir dava varsa,
             Kurul ve daire çalışmalarına katılamazlar ve herhangi bir ÅŸekilde iÅŸe bakamazlar.
             Çekilme ve ret
             MADDE 41 –(1) Kurul üyeleri iÅŸe bakamama veya ilgili ile arasında bir husumet veya tarafsızlıklarını ÅŸüpheye düÅŸürecek önemli bir hâlin mevcut olması durumunda, iÅŸi görmekten çekinebilecekleri gibi ilgili tarafından da ret olunabilirler.
             (2) Reddin, inceleme baÅŸlamadan veya ret sebebi daha sonra meydana gelmiÅŸ ise öÄŸrenilmesinden baÅŸlayarak onbeÅŸ gün içinde ve her hâlde karar verilmeden önce yapılması lazımdır.
             (3) Ret talebi, reddi istenen üyelerin yokluÄŸunda Genel Kurul veya daire tarafından incelenerek kesin olarak sonuçlandırılır.
             (4) Dairenin toplanmasına engel olacak sayıda üyenin reddedilmiÅŸ olması hâlinde, ret talebi, reddi istenen üyelerin katılmadığı Genel Kurul tarafından incelenerek kesin olarak karara baÄŸlanır. Ret talebinin yerinde görülmesi hâlinde, iÅŸin esası hakkında da Genel Kurulca karar verilir.
             (5) Genel Kurulun toplanmasına engel olacak sayıda üye reddine iliÅŸkin talepte bulunulamaz.
             (6) Zamanında yapılmayan, ret sebebi belirtilmeyen veya inandırıcı delil gösterilmeyen ya da Kanunda öngörülen koÅŸulları taşımayan ret talepleri, reddedilen üyelerin de katılımıyla geri çevrilebilir.
             (7) Genel Kurul veya daire tarafından yapılan incelemede üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu tarafından kabul edilmeyen ret talepleri, reddedilmiÅŸ sayılır.
ALTINCI KISIM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
             Tekrar atanma
             MADDE 42 –(1) Kurulda görev yapan, Genel Sekreter, genel sekreter yardımcıları ve tetkik hâkimleri ile Kurul müfettiÅŸleri, istekleri üzerine veya resen, Genel Kurulun kararı üzerine, Birinci Daire tarafından, müktesepleri dikkate alınarak uygun görülecek bir göreve atanırlar.
             Kadrolar
             MADDE 43 –(1) Kurulda 657 sayılı Kanuna tâbi kadroların tespiti, ihdası, kullanımı ve iptali ile kadrolara iliÅŸkin diÄŸer hususlar 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre düzenlenir.
             (2) Ekli (1) ve (2) sayılı listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek sırasıyla 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (II) sayılı cetvellere “Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu” bölümü olarak eklenmiÅŸtir.
             Bütçe
             MADDE 44 –(1) Kurul, genel bütçe içinde kendi bütçesiyle yönetilir.
             (2) Kurulun üst yöneticisi BaÅŸkanvekilidir.
             (3) Türkiye Büyük Millet Meclisinde bütçeyle ilgili görüÅŸmelerde Kurulu BaÅŸkan temsil eder; BaÅŸkanvekili ve Kurul üyeleri açıklama yapmak üzere davet edilemez.
             Yönetmelik
             MADDE 45 –(1) Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, Kurul tarafından çıkarılır.
             DeÄŸiÅŸiklik yapılan ve yürürlükten kaldırılan hükümler ile atıflar
             MADDE 46 –(1) 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasında yer alan “BaÅŸbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu BaÅŸkan, Üye, Uzman MüÅŸavir, Uzman ve Uzman Yardımcıları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu MüfettiÅŸleri,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
             (2) 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununun (1) sayılı cetvelinde yer alan “Yüksek Hâkimler Kurulu BaÅŸkanı” ibaresi “Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu BaÅŸkanvekili” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
             (3) 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Danıştay,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
             (4) 8/5/1991 tarihli ve 3717 sayılı Adlî Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanunun 2/A maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Danıştay” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu” ibaresi eklenmiÅŸtir.
             (5) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvele 6 ncı sırasından sonra gelmek üzere “7) Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu” ibaresi eklenmiÅŸ ve diÄŸer sıralar buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.
             (6) 13/5/1981 tarihli ve 2461 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu ile ek ve deÄŸiÅŸiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.
             (7) Mevzuatta, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan 2461 sayılı Kanuna yapılan atıflar, bu Kanunun ilgili hükümlerine yapılmış sayılır.
             Bütçe tahsisi, hizmet birimlerinin faaliyete geçmesi ve yönetmelikler
             GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 –(1) Kurula bütçe tahsis edilene kadar;
             a) Kurulun giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanır.
             b) Kurulun hizmetlerini yerine getirmesi amacıyla bina, araç, gereç, mefruÅŸat ve donanım gibi gerekli tüm destek hizmetleri Bakanlıkça saÄŸlanır. Ayrıca 6/8/1997 tarihli ve 4301 sayılı Ceza Ä°nfaz Kurumları ile Tutukevleri Ä°ÅŸyurtları Kurumunun KuruluÅŸ ve Ä°daresine Ä°liÅŸkin Kanunla kurulan Ä°ÅŸyurtları Kurumunun bütçesinden de harcama yapılabilir.
             (2) Kurulun hizmet birimleri faaliyete geçinceye kadar;
             a) Sekreterya hizmetleri Bakanlık tarafından yerine getirilir.
             b) Hâkim ve savcılara ait açık ve gizli siciller, özlük dosyaları, disiplin, suç ve teftiÅŸe iliÅŸkin evrak bulundukları yerde muhafaza edilmeye devam edilir. Bu belgeler, hizmet birimlerinin faaliyete geçmesini müteakip en geç altı ay içinde tutanakla Kurula devredilir.
             (3) Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren bir yıl içinde çıkarılır. Bu yönetmelikler çıkarılıncaya kadar, yürürlükteki yönetmeliklerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
             (4) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren bir yıllık süre içinde, 43 üncü maddeyle ihdas edilen ekli (1) sayılı listedeki kadrolara yapılacak atamalarda, bütçe kanunlarında yer alan sınırlamalar uygulanmaz.
             Mali ve sosyal haklar ile emeklilik
             GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – (1) Ä°lgili kanunlarda gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar, adalet müfettiÅŸlerine tanınan tüm malî ve sosyal haklardan Kurul müfettiÅŸleri de faydalanır.
             (2) 7/5/2010 tarihli ve 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanunla deÄŸiÅŸtirilen Anayasanın 159 uncu maddesi uyarınca oluÅŸturulan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun seçimle gelen üyelerinden, 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamında bulunanların, emeklilik hak ve yükümlülükleri; 2802 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi kapsamına giren Yargıtay daire baÅŸkanı esas alınarak tespit olunur.
             Hakkında meslekten çıkarma kararı verilmiÅŸ olanların durumu
             GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 –(1) 2461 sayılı Kanun ile kurulan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca, haklarında meslekten çıkarma cezası verilen hâkim ve savcıların, bu cezanın kaldırılması için idarî dava açmadan önce, bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren altmış gün içinde Kurula baÅŸvurmaları gerekir.
             (2) Genel Kurul, usulüne uygun yapılan baÅŸvurular üzerine, dosya üzerinden yapacağı inceleme sonunda, talep halinde, baÅŸvuranın bizzat veya vekili aracılığıyla yazılı ya da sözlü savunmasını da almak suretiyle, baÅŸvurunun kabulüne veya reddine karar verir.
             (3) BaÅŸvurunun kabulü halinde;
             a) Önceki kararın kaldırılmasına,
             b) Hâkimlik ve savcılık mesleÄŸine kabulde aranan niteliklerin kaybedilmemiÅŸ olması ÅŸartıyla ilgilinin hâkimlik ve savcılık mesleÄŸine tekrar atanmasına,
             c) Önceden verilmiÅŸ olan meslekten çıkarma cezasına konu eylem sebebiyle baÅŸka bir disiplin cezası verilmesine gerek gördüÄŸünde eyleme uyan disiplin cezasına,
             karar verir.
             (4) Ä°kinci ve üçüncü fıkralar uyarınca verilen kararlara karşı, BaÅŸkan veya ilgili, tebliÄŸ tarihinden itibaren on gün içinde, Genel Kuruldan yeniden inceleme talebinde bulunabilirler. Yeniden inceleme talebi üzerine verilen kararlar kesindir.
             (5) Ä°kinci fıkra uyarınca verilen baÅŸvurunun reddine iliÅŸkin kesinleÅŸen kararların iptali talebiyle ilk derece mahkemesi olarak Danıştaya baÅŸvurulabilir. Bu dava, acele iÅŸlerden sayılır. Üçüncü fıkra uyarınca verilen kararlar yargı denetimi dışındadır.
             Yürürlük
             MADDE 47 –(1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
             Yürütme
             MADDE 48 –(1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
18/12/2010
 

GENEL KÃœLTÃœR