Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6171 SAYILI SULAMA ALANLARINDA ARAZİ DÜZENLENMESİNE DAİR TARIM REFORMU KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

12 Mart 2011 CUMARTESÄ° Resmî Gazete Sayı : 27872
KANUN

SULAMA ALANLARINDA ARAZÄ° DÜZENLENMESÄ°NE DAÄ°R TARIM REFORMU KANUNUNDA DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N KANUN
Kanun No. 6171                                                                                                  Kabul Tarihi: 23/2/2011
             MADDE 1 − 22/11/1984 tarihli ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununun 5 inci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
             “Uygulama alanlarında, bu Kanunun amacını gerçekleÅŸtirmek için ilgili kuruluÅŸça baÄŸ, bahçe ve aÄŸaçlık arazi ve örnek iÅŸletmeler hariç, gerçek kiÅŸilerle özel hukuk tüzelkiÅŸilerine ait tarım topraklarından o bölge için tespit edilen dağıtım normunun on katını aÅŸan kısmı ile varsa üzerindeki tarımsal yapı ve tesisler kamulaÅŸtırılabilir. Bu suretle yapılacak kamulaÅŸtırmalarda Devletçe sulanan arazi sulu arazi sayılır.”
             “Sahibine bırakılacak topraklar, bölgenin özellikleri dikkate alınarak Bakanlar Kurulunca belirlenir.”
             MADDE 2 − 3083 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
             “ToplulaÅŸtırma ve tarla içi geliÅŸtirme hizmetleri
             MADDE 6 − Bu Kanunda belirtilen amaçları gerçekleÅŸtirmek üzere uygulama alanlarında ilgili kuruluÅŸça, isteÄŸe baÄŸlı veya maliklerin muvafakatı aranmaksızın arazi toplulaÅŸtırılması yapılabilir.
             Ä°steÄŸe baÄŸlı olanlara öncelik vermek kaydıyla arazi toplulaÅŸtırmasını teÅŸvik için ilgili kuruluÅŸça arazi geniÅŸletmek gibi destekleyici tedbirler alınabilir.
             ToplulaÅŸtırma alanlarında gerçek kiÅŸilerle kamu ve özel hukuk tüzel kiÅŸilerine ait araziden projenin özelliÄŸine göre, yol ve kanal gibi kamunun ortak kullanacağı yerler için % 10’a kadar katılım payı kesilir. ToplulaÅŸtırma nedeniyle kapanan yollarla, yol fazlalıkları da aynı amaç için kullanılır. Katılım payı için herhangi bir bedel ödenmez. Ancak, katılım payı dışında kesilen arazi, öncelikle varsa eÅŸ deÄŸer Hazine arazisinden karşılanır. Yoksa, kesilen arazi için kamulaÅŸtırma iÅŸlemi yapılır.
             ToplulaÅŸtırma sonunda dağıtılan veya sahibine bırakılan tarım arazisi malikleri adına, geriye kalan arazi ise Hazine adına uygulayıcı kuruluÅŸun talebi ile tapuya tescil edilir. Malikleri adına tescil edilen arazi bu Kanun hükümleri dışında o bölge için tespit edilen dağıtım normundan daha küçük parçalara rızaen veya hükmen taksim edilemez ve ifraz iÅŸlemlerine konu olamaz. Bu husus tapu siciline ÅŸerh edilir.
             Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliÅŸtirilmesi, kırsal alanda su temini ve kullanılmış suların uzaklaÅŸtırılması hizmetleri, arazi toplulaÅŸtırma ve tarla içi geliÅŸtirme hizmetleri ile birlikte planlanır. Tarla içi geliÅŸtirme hizmetleri; tarla yolları ve sanat yapıları, açık ve kapalı drenaj, sulama tesisleri, kimyasal maddeler kullanılarak arazi ıslahı, toprak muhafazası ve dere yatağı ıslahı gibi faaliyetleri kapsar.
             Ortak kullanım alanları olarak planlanan alanlarda toplulaÅŸtırma çalışmaları süresince tarımsal faaliyetlerde bulunmak ilgili kuruluÅŸun iznine baÄŸlıdır.
             ToplulaÅŸtırmada kanal ve yol gibi kamunun ortak kullanacağı alanlar olarak planlanan yerlerdeki mütemmim cüzlerin karşılığı ile çiftçiye yeni parseller teslim edilene kadar doÄŸabilecek gelir kayıpları uygulayıcı kuruluÅŸça karşılanır.
             ToplulaÅŸtırma esas ve usulleri ile toprağın derecelendirilmesi ile tarla içi geliÅŸtirme hizmetlerinin nasıl yapılacağı yönetmelikte belirtilir.”
             MADDE 3 − 3083 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
             “Yukarıda belirtilen süre içinde, bu gibi arazi Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara ipotek edilebilir.
             Bu kısıtlama süresi içerisinde ipoteÄŸin paraya çevrilmesi gerektiÄŸinde ipoteÄŸin paraya çevrilmesi yoluyla yapılan takipte düzenlenecek kıymet takdir raporu uygulayıcı kuruluÅŸa tebliÄŸ edilir. Uygulayıcı kuruluÅŸun bu rapora itiraz ve dava hakkı vardır. KesinleÅŸen kıymet takdir raporuna göre tespit edilmiÅŸ bedeli, bu Kanun hükümlerine göre uygulayıcı kuruluÅŸ tarafından uygun görülmesi halinde ipoteÄŸin paraya çevrilmesi yoluyla takip dosyasına ödenerek arazinin Hazine mülkiyetine geçirilmesi saÄŸlanır. Ancak uygulayıcı kuruluÅŸ tarafından ihtiyaç duyulmaması halinde, arazinin satışına izin verilebilir. Buna iliÅŸkin esaslar yönetmelikle düzenlenir.”
             MADDE 4 − Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
             MADDE 5 − Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
11/3/2011
 

GENEL KÃœLTÃœR