
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARÄ°HTE DOÄžAL TAÅž VE TAÅžLARIN DÄ°LÄ°
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGÄ°NLEÅžTÄ°RME
- PATLAYICI MADDE ATEÅžLEYÄ°CÄ° YETERLÄ°LÄ°K BELGESÄ°
- GENEL KÃœLTÃœR
- MADENCÄ°LÄ°K Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KAYNAKLAR VE KAYNAK LÄ°NKLERÄ°
- SERAMÄ°K
- ABD'YE Ä°HRACAT
HÄ°KAYELER TECRÃœBELER
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR 21-32 MADDELER VE EKLER
Bütçeden yapılacak ödemeler
MADDE 21 - (1) Yatırımların desteklenmesi için her yıl bütçe kanunu ile ayrılan ödenek çerçevesinde ilgili mevzuatında öngörülen usul ve esaslar uyarınca aÅŸağıda belirtilen ödemeler yapılabilir.
a) Bu Karar uyarınca yapılacak ödemeler.
b) Önceki dönemlere ait ilgili Bakanlar Kurulu Kararları uyarınca ödenmesi gereken yatırım ve iÅŸletme kredilerine ait bakiye tutarlar.
c) Yatırımlarda devlet yardımları ile ilgili olarak daha önceki kararlarda belirtilen hükümler çerçevesinde ödenmesi gereken destek unsurlarına ait tutarlar.
ç) TeÅŸvik belgesi müracaatı ve zayi olan belgelerle ilgili olarak yatırılan tutarlardan sehven veya fazla yatırılması nedeniyle iade edilmesi gereken tutarlar.
d) Yatırımlarda devlet yardımları ile ilgili olarak açılmış davaların aleyhte sonuçlanması nedeniyle ödenmesi gereken tutarlar ile yargılama ve cebri icra giderleri.
(2) Bakanlıkça yapılacak ödemeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aracılığıyla gerçekleÅŸtirilir .
Devir, satış, ihraç ve kiralama
MADDE 22 - (1) Yatırım tamamlama vizesi yapılmış teÅŸvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın devir, satış, ihraç veya kiralanması, söz konusu yatırım mallarının teminini müteakip beÅŸ yılı doldurmuÅŸ olmaları halinde serbesttir.
(2) TeÅŸvik belgesi kapsamındaki yatırımını tamamlamış ancak tamamlama vizesi yapılmamış yatırımlarla ilgili makine ve teçhizatın, teminini müteakip beÅŸ yıl geçtikten sonra satışının yapılmış olması ve iÅŸletmenin asgari beÅŸ yıl süreyle faaliyette bulunmuÅŸ olması ÅŸartıyla, Bakanlıkça herhangi bir müeyyide uygulanmaksızın tamamlama vizesi yapılabilir.
(3) Tamamlama vizesi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın beÅŸ yılını doldurmamış makine ve teçhizatın yatırımın bütünlüÄŸünün bozulmaması kaydıyla veya bütünü ile birlikte;
a) TeÅŸvik belgeli bir baÅŸka yatırım için devri,
b) Teşvik belgesi olmayan bir başka yatırımcıya satışı,
c) İhracı,
ç) Kiralanması,
Bakanlığın iznine tabidir.
(4) Tamamlama vizesi yapılmamış veya tamamlama vizesi yapılmış olmakla birlikte beÅŸ yılını doldurmamış makine ve teçhizata satış izni verilebilmesi için yatırımın bütünlüÄŸünün bozulmaması ÅŸartı aranır. Bu tür durumlarda satış izni verilen makine ve teçhizata uygulanan destekler geri alınmaz. Ancak, yatırımcının teÅŸvik belgesinin satış iznini müteakip diÄŸer nedenlerle iptali hâlinde izin verilen makine ve teçhizata uygulanan destekler de ilgili mevzuat çerçevesinde kısmen veya tamamen geri alınır .
(5) BeÅŸ yıllık süreyi doldurmamış makine ve teçhizatın tamamlama vizesinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın izinsiz satılması veya satılmasına sebebiyet verilmesi halinde konu hakkında en kısa sürede Bakanlığa bilgi verilir. Bu durumda, satışı yapılan makine ve teçhizat ile ilgili tahsil edilmeyen gümrük vergisi ve KDV ile varsa indirimli kurumlar vergisi veya gelir vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır. Satış dolayısıyla yatırım tutarında meydana gelen azalma nedeniyle kullanılabilecek azamî kredi tutarında azalma oluÅŸması durumunda fazladan kullanılan krediye tekabül eden faiz desteÄŸi 11 inci madde çerçevesinde, tahsil edilmeyen Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi ise ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır.
(6) TeÅŸvik belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın, üretilecek mal veya hizmetlerin teÅŸvik belgesi sahibi yatırımcı tarafından satın alınması koÅŸuluyla diÄŸer bir yatırımcıya herhangi bir ücret alınmaksızın geçici olarak verilmesi veya kiralanması Bakanlığın iznine tabidir.
(7) TeÅŸvik belgesine konu yatırımlardan tamamlama vizesi ve belgede kayıtlı özel ÅŸartların vizesi yapılabilecek durumda olanlar için, yatırımcıların cebrî icra takiplerine konu olması veya iflas masasına girmesi durumunda; yatırımcı, icra organı veya iflas organı tarafından icra ile satışın veya iflasın kesinleÅŸme tarihinden önce talep edilmesi hâlinde, Bakanlıkça teÅŸvik belgesinin tamamlama vizesi yapılabilir. Ancak, satışın kesinleÅŸmesi hâlinde kesinleÅŸme tarihi itibarıyla varsa satış için gerekli süreleri doldurmamış olan makine ve teçhizata yönelik olarak yararlanılan destekler ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde geri alınır.
(8) Yatırımcının ilgili kanun hükümlerine göre tasfiyeye girmesi hâlinde, ilgili tasfiye kurulunun veya organının talebi üzerine yedinci fıkra hükümlerine göre iÅŸlem yapılabilir .
Yatırımların nakli
MADDE 23 - (1) Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel teÅŸvik uygulamaları kapsamında gerçekleÅŸtirilen yatırımların, iÅŸletmeye geçiÅŸ tarihinden itibaren asgarî beÅŸ yıl süre ile bulunduÄŸu bölgede faaliyette bulunması gerekir. Ancak, Bakanlıktan izin alınması ve yatırım konusunun taşınılacak bölgede desteklenecek konular arasında yer alması kaydıyla diÄŸer bölgelere taşınılabilir. BulunduÄŸu bölgeden daha az destek alan üst bölgelere, aynı bölgede bulunan OSB’den OSB dışına veya ilgili yatırım konusunun desteklenmediÄŸi bölgelere taşınmalarda, taşındığı bölgenin yararlandığı desteÄŸi aÅŸan kısım ile taşındığı bölgede bulunmayan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır. Ä°ÅŸletmeye geçiÅŸ tarihinden itibaren beÅŸ yıl süre ile bulunduÄŸu bölgede faaliyette bulunan yatırımların diÄŸer bölgelere taşınması serbesttir.
(2) Tamamlanmış yatırımlardan beÅŸ yıllık süreyi doldurmuÅŸ ancak tamamlama vizesi yapılmamış olanlar, taşınma öncesinde Bakanlığa müracaat ederek tamamlama vizesini yaptırır. Bu kapsamdaki yatırımların yer deÄŸiÅŸikliÄŸi talepleri, taşınma sonrasında da uygun görülebilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
(3) Genel teÅŸvik uygulamasından yararlanan yatırımların yer deÄŸiÅŸikliÄŸi talepleri, yatırım dönemi de dâhil olmak üzere Bakanlıkça deÄŸerlendirilerek proje bazında sonuçlandırılır.
Yatırım süresi ve tamamlama vizesi
MADDE 24 - (1) Yatırımın baÅŸlangıç tarihi, teÅŸvik belgesi için Bakanlığa veya ilgili yerel birime müracaat tarihidir. Ancak, yatırıma baÅŸlanıldığının kabul edilebilmesi için, yatırımın baÅŸlangıç tarihinden sonra arazi-arsa, altyapı, bina-inÅŸaat, makine ve teçhizat (avans ve ön ödemeler dahil) ile diÄŸer yatırım harcamalarına yönelik olarak teÅŸvik belgesinin ilk düzenlendiÄŸi tarihteki sabit yatırım tutarı esas alınmak üzere, sabit yatırım tutarının en az yüzde onu oranında (sabit yatırım tutarı ellimilyon Türk Lirasının üzerindeki yatırımlar için en az beÅŸmilyon Türk Lirası) harcama yapılması gerekir.
(2) TeÅŸvik belgesi kapsamındaki yatırımların proje bazında yapılacak deÄŸerlendirme sonucunda öngörülen sürede gerçekleÅŸtirilmesi esastır. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleÅŸtirilememesi hâlinde, teÅŸvik belgesinde kayıtlı ilk sürenin yarısı kadar ek süre verilebilir. Bu ÅŸekilde hesaplanan ek sürenin bir yıldan az olması halinde ek süre bir yıl olarak uygulanabilir.
(3) Ä°lgili mevzuatı gereÄŸi kamu kurum ve kuruluÅŸlarından alınması gerekli izin ve ruhsat gibi diÄŸer belgelerin temin edilememesi veya kamu kurum ve kuruluÅŸlarının uygulamaları sonucu yatırımcıların faaliyetlerini durdurmaları veya yürütememeleri, yatırım süresi içerisinde gerçekleÅŸecek mücbir sebep veya fevkalade hâl durumu nedeniyle yatırımın belgede kayıtlı süre içerisinde gerçekleÅŸtirilemediÄŸinin yatırımcılar tarafından tevsik edilmesi hâlinde Bakanlıkça bu durum gözönünde bulundurularak ilave süre verilebilir.
(4) Yatırımcı, öngörülen süre veya ek süre bitimini müteakip altı ay içinde yatırımın tamamlama vizesinin yapılması için teÅŸvik belgesini düzenleyen yerel birime veya Bakanlığa müracaat eder. Bu süre içerisinde müracaat edilmemesi ve daha sonra teÅŸvik belgesinin herhangi bir nedenle iptal edilmesi veya kısmi müeyyide uygulanması durumunda geçen süreden kaynaklanan cezanın sorumluluÄŸu yatırımcıya aittir.
(5) Bakanlıkça, yatırımların tamamlama vizesi iÅŸlemleri için Kalkınma Ajansları, ticaret ve sanayi odaları, sanayi odaları, bankalar veya yatırımın bulunduÄŸu il valiliÄŸi görevlendirilebilir.
(6) Bakanlıkça uygun görülmesi halinde, daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teÅŸvik belgeleri de dahil olmak üzere tamamlama vizesi iÅŸlemleri, tebliÄŸ ile belirlenen bilgi ve belgelere ilave olarak yeminli mali müÅŸavirlerce düzenlenecek tamamlama ekspertiz raporuna istinaden de yapılabilir.
Belge zayii
MADDE 25 - (1) TeÅŸvik belgesi veya eki belgelerin zayi olması nedeniyle yatırımcı tarafından yeniden tasdikinin talep edilmesi durumunda, tebliÄŸle belirlenen mücbir sebep ve fevkalade hal durumları hariç olmak üzere tasdiki istenilen her bir belge için Bakanlık Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesi hesabına üçyüz Türk Lirası yatırılır. Söz konusu meblaÄŸ hiçbir surette iade edilmez.
Uygulama
MADDE 26 - (1) TeÅŸvik belgesinde öngörülen destek unsurlarının ilgili kurum ve kuruluÅŸlar tarafından uygulanması zorunludur.
(2) Bakanlık, tebliÄŸler ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bu Karar kapsamındaki uygulamaya yönelik bazı iÅŸlemleri diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlar aracılığı ile yürütebilir.
Yetki ve denetim
MADDE 27 - (1) Bu Kararın uygulanmasını teminen Bakanlık;
a) Uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye, talimat vermeye,
b) Makroekonomik politikalar ve geliÅŸen ÅŸartları gözönünde bulundurarak gerekli tedbirleri almaya ve bu yönde düzenlemeler yapmaya,
c) Ä°lgili kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlardan gerekli görülen her türlü ilave bilgi, belge, görüÅŸ, izin, ruhsat vb. istemeye,
ç) Bu Kararda öngörülen hâller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya, görüÅŸ vermeye, mücbir sebep ve fevkalade hal durumlarının varlığı hâlinde teÅŸvik belgesi ile ilgili gerekli iÅŸlemleri yapmaya ve uygulamada ortaya çıkacak ihtilafları çözmeye,
d) TeÅŸvik belgesinde öngörülen ÅŸartlara uyulup uyulmadığını denetlemeye ve denetim sonuçlarına göre gerekli tedbirleri almaya,
yetkilidir.
(2) Denetim sırasında, denetim görevlilerinin yatırımla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi inceleme taleplerinin karşılanması, talep edilmesi halinde belgelerin onaylı örneklerinin verilmesi ve mahallinde incelemeye izin verilmesi zorunludur.
Müeyyide
MADDE 28 - (1) Bu Karar ile uygulama mevzuatında belirlenen hükümlere aykırı davranan, teÅŸvik belgesindeki kayıt ve koÅŸulları yerine getirmeyen, teÅŸvik belgesi ile diÄŸer belgelerde tahrifat yapan, sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen veya kullanan, yanlış ve yanıltıcı bilgi veren, diÄŸer kurum, kuruluÅŸ veya firmalara karşı yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle icra veya iflas yoluyla yapılan iÅŸlemler de dâhil belge kapsamındaki makine ve teçhizatı öngörülen sürelerden önce satan veya satılmasına sebebiyet veren, teÅŸvik belgesinde öngörülen sürede yatırımları tamamlamayan, belirlenen asgari yatırım tutarlarına uymayan yatırımcıların teÅŸvik belgeleri bu maddenin ikinci fıkra hükmü saklı kalmak kaydıyla iptal edilir.
(2) Yatırımcının mükellefiyetlerini kısmen yerine getirmediÄŸi ancak, belge iptalinin de gerekmediÄŸi durumlarda belge kapsamında saÄŸlanan desteklerden bir kısmı müeyyide uygulanarak geri alınır.
(3) TeÅŸvik belgelerinin iptal edilmesi veya kısmi müeyyide uygulanması halinde saÄŸlanan destekler 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yatırımcıdan geri alınır.
(4) Yatırımcının mükellefiyetlerini yerine getirmemesi hâlinde uygulanacak olan müeyyidelerden finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata tekabül eden bölümü, kısmen veya tamamen finansal kiralama ÅŸirketlerine de uygulanabilir.
DiÄŸer desteklerden yararlanma
MADDE 29 - (1) Bu Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarının desteklerinden yararlanamaz. DiÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarının desteklerinden yararlanılan veya yararlanılacak yatırım harcamaları için, bu Karar kapsamındaki desteklerden yararlanmak üzere Bakanlığa müracaat edilemez. Bu madde hükmüne aykırı davranılması halinde, bu Karar kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 30 - (1) 14/7/2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄŸe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar yürürlükten kaldırılmıştır.
Sonuçlandırılmamış müracaatlar
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 - (1) Bu Kararın yayımı tarihinden önce sonuçlandırılmamış müracaatlar, müracaat tarihinde yürürlükte bulunan Karar çerçevesinde sonuçlandırılır. Ancak, yeni teÅŸvik belgesi düzenlenmesine iliÅŸkin müracaatlar, talep edilmesi halinde bu Karara istinaden deÄŸerlendirilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı
Daha önceki kararlara iliÅŸkin uygulama
GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 - (1) Bu Kararın yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önceki kararlara istinaden düzenlenen teÅŸvik belgeleri ile ilgili uygulamalara, teÅŸvik belgesinin dayandığı karar ve ilgili diÄŸer kararlar çerçevesinde devam olunur. Ancak, 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden 1/1/2012 tarihinden bu Kararın yayımı tarihine kadar geçen dönemde yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen teÅŸvik belgeleri, talep edilmesi halinde bu Kararın lehte olan hükümlerinden yararlanır.
(2) Daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teÅŸvik belgeleri kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın bu Karara istinaden düzenlenen teÅŸvik belgesine devri halinde, söz konusu makine ve teçhizat için devralan yatırımcı, genel teÅŸvik uygulamaları dışındaki diÄŸer desteklerden yararlanamaz.
(3) 22 nci maddenin ikinci fıkrası ile 24 üncü maddenin ikinci fıkrası daha önceki kararlara istinaden düzenlenmiÅŸ teÅŸvik belgelerine de uygulanır. Bu hüküm, iptal edilmiÅŸ ancak ilgili kurumlarca müeyyide uygulanmamış veya müeyyide uygulanmasına raÄŸmen henüz tahsil edilmemiÅŸ teÅŸvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar için de geçerlidir.
(4) Daha önceki yıllara ait Bakanlar Kurulu Kararlarına istinaden düzenlenmiÅŸ teÅŸvik belgelerinden Kaynak Kullanımını Destekleme Primi ihtiva edenlerin tamamlama vizesi iÅŸlemleri, ilgili banka tarafından fiziki, mali ve teknik inceleme yapılmak suretiyle tanzim edilmiÅŸ olan ve prim ödemesine esas teÅŸkil eden raporlara istinaden doÄŸrudan Bakanlıkça yapılabilir.
(5) Van ilinde gerçekleÅŸtirilecek olan yatırımlar için düzenlenmiÅŸ teÅŸvik belgelerinden, ek süreler dâhil 23/10/2011 tarihi itibarıyla yatırım süresi bitmemiÅŸ olanlara, talep edilmesi halinde belgede kayıtlı süre kadar ilave süre verilebilir.
Yürürlük
MADDE 31 - (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
MADDE 32 - (1) Bu Karar hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.
EK-1 için tıklayınız.
EK-2 için tıklayınız.
EK-3 için tıklayınız.
EK-4 için tıklayınız.
EK-5 için tıklayınız.