Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6327 SAYILI BÄ°REYSEL EMEKLÄ°LÄ°K TASARRUF VE YATIRIM SÄ°STEMÄ° KANUNU Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN 51-71 MADDELER


1-50 MADDELER Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ

MADDE 51 – 5684 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “varsa birikime ayrılan kısım” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve birikim primlerine ait masraf payları” ibaresi ile fıkraya aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ, maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir .

“Ayrıca, sigorta sözleÅŸmesinin süresi boyunca üstlenilen risk düzeyi ile kazanılan primlerin zamana baÄŸlı dağılımının uyumlu olmadığı kabul edilen sigorta branÅŸlarında, bu karşılık için riskin zaman içinde farklı ÅŸekilde oluÅŸumunu dikkate alan, içeriÄŸi MüsteÅŸarlıkça belirlenen hesap yöntemleri kullanılır.”

“(3) Devam eden riskler karşılığı; kazanılmamış primler karşılığının ÅŸirketin taşıdığı risk ve beklenen masraf düzeyine göre yetersiz kalması halinde ayrılır.

(4) Dengeleme karşılığı; takip eden hesap dönemlerinde meydana gelebilecek tazminat oranlarındaki dalgalanmaları dengelemek ve MüsteÅŸarlıkça belirlenen özel rizikoları karşılamak üzere ayrılan karşılıktır.”

MADDE 52 – 5684 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış, dördüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, maddeye altıncı fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸ ve mevcut yedinci fıkra dokuzuncu fıkra olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.

“(4) Hayat dışı sigorta ÅŸirketleri, hesaplama yöntemi yönetmelikle belirlenecek gerekli özsermayenin üçte birinden az olmamak kaydıyla teminat olarak minimum garanti fonu tesis eder. Minimum garanti fonu, hiçbir dönemde çalışılan branÅŸlar itibarıyla gerekli olan asgarî sermaye tutarlarının üçte birinden az olamaz. Bu ÅŸirketlerin bir yıldan uzun süreli yaptıkları ferdî kaza, hastalık ve saÄŸlık sigorta sözleÅŸmeleri için ayıracakları teminatlar hakkında ikinci fıkra hükmü uygulanır. Ancak, MüsteÅŸarlık bu maddede belirtilen sınırlar içinde kalmak kaydı ile gerekli gördüÄŸü sigorta branÅŸları için usul ve esasları yönetmelikle belirlenecek hesaplama yöntemi getirebilir. Yeni kurulan sigorta ÅŸirketlerinin ilk üç yıl itibarıyla bir yıl ve bir yıldan kısa süreli tüm sigorta sözleÅŸmelerinden doÄŸan taahhütlerine karşılık olarak ayıracakları teminat tutarı ÅŸirketin ödenmiÅŸ sermayesi de dikkate alınarak MüsteÅŸarlıkça tespit edilir.”

“(7) MüsteÅŸarlık, sigortacılık sektörünün durumu ile genel ekonomik ÅŸartlar çerçevesinde teminatları yüzde elli oranına kadar artırmaya veya azaltmaya yetkilidir .

(8) MüsteÅŸarlık, bu maddeye göre hesaplanan teminat tutarlarının yüzde onunu aÅŸmamak üzere özel teminat ayrılmasına karar verebilir. Özel teminat, bütün branÅŸlarda sözleÅŸme yapma yetkisi kaldırılmış ya da ruhsatları iptal edilmiÅŸ sigorta ÅŸirketlerinin olaÄŸan faaliyetlerinin yürütülmesini saÄŸlamak için gerekli kaynağın bulunamaması halinde kullanılır. Ayrılacak teminata ve kullanımına iliÅŸkin usul ve esaslar MüsteÅŸarlıkça belirlenir.”

MADDE 53 – 5684 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “ÅŸirket bulunamadığı takdirde ise” ibaresinden sonra gelmek üzere “portföyün idaresini Hesaba bırakmaya ya da” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 54 – 5684 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Åžirketleri BirliÄŸi

MADDE 24 – (1) Sigorta ÅŸirketleri, reasürans ÅŸirketleri ve 4632 sayılı Kanuna göre kurulan emeklilik ÅŸirketleri merkezi Ä°stanbul’da bulunan ve kamu kurumu niteliÄŸinde bir meslek kuruluÅŸu olan Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Åžirketleri BirliÄŸine giriÅŸ aidatını ödeyerek üye olmak zorundadır. Bu zorunluluk sigorta ÅŸirketleri ve reasürans ÅŸirketleri için sigortacılık ruhsatı, emeklilik ÅŸirketleri için emeklilik ruhsatı almalarından itibaren en geç bir ay içinde yerine getirilir. Ancak, Bakanlar Kurulu, üye olma zorunluluÄŸunu kaldırmaya yetkilidir. Sigorta ÅŸirketleri, reasürans ÅŸirketleri ve emeklilik ÅŸirketleri hakkında 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Odalar ve Borsalar Kanununun 9 uncu maddesinin yedinci fıkrası hükmü uygulanmaz.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

(2) Birlik nezdinde biri sigorta ÅŸirketleri ve reasürans ÅŸirketleri, diÄŸeri emeklilik ÅŸirketleri için olmak üzere iki ayrı Levha tutulur ve BirliÄŸe üyelik iÅŸlemlerini tamamlayan ilgili sigorta ÅŸirketi, reasürans ÅŸirketi ve emeklilik ÅŸirketi Birlik Yönetim Kurulu tarafından derhal ilgili olduÄŸu Levhaya kaydedilir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

(3) Levhadan silinme aÅŸağıda belirtilen hâllerde gerçekleÅŸir:

a) Sigorta ÅŸirketi ve reasürans ÅŸirketi için;

1) Tüm branÅŸlarda yeni sigorta ve reasürans sözleÅŸmesi yapma yetkisinin kaldırılması,

2) Ruhsatın verildiÄŸi tarihten itibaren bir yıl içinde veya takip eden yıllarda MüsteÅŸarlığın bilgisi haricinde, aralıksız olarak altı ay süre ile sigorta veya reasürans sözleÅŸmesi akdetmemesi,

3) Kendisine yapılan tebligata raÄŸmen süresi içinde giderlere katılma paylarını ve aidatlarını ödememesi,

4) Birlik üyeliÄŸinin düÅŸmesi.

b) Emeklilik ÅŸirketi için;

1) 4632 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında faaliyet ruhsatının geçersiz hâle gelmesi,

2) Yeni sözleÅŸme akdetme yetkisinin kaldırılması,

3) 4632 sayılı Kanun uyarınca oluşturulan fonlarının tamamının başka bir şirkete devredilmesi,

4) 4632 sayılı Kanun uyarınca Bakan tarafından iflasının istenmesi,

5) Kendisine yapılan tebligata raÄŸmen süresi içinde giderlere katılma paylarının ve aidatlarının ödenmemesi,

6) Birlik üyeliÄŸinin düÅŸmesi.

(4) Levhaya kayıtlı olmayan sigorta ÅŸirketi, reasürans ÅŸirketi ile emeklilik ÅŸirketi Genel Kurulda seçme ve seçilme hakkına sahip deÄŸildir. Levhadan silinmeyi gerektiren hâllerin sona erdiÄŸini ispat eden sigorta ÅŸirketi, reasürans ÅŸirketi ile emeklilik ÅŸirketi, Levhaya yeniden yazılma hakkını kazanır ve bu ÅŸirketlerden giriÅŸ aidatı alınmaz.

(5) Birlik Yönetim Kurulu gerekli gördüÄŸü hâllerde, nedenlerini de açıklamak suretiyle Levhaya yeniden yazılma talebinde bulunan sigorta ÅŸirketi, reasürans ÅŸirketi ile emeklilik ÅŸirketini Levhaya yazılma ÅŸartlarının varlığının devam ettiÄŸini ispatla zorunlu tutabilir. Levhaya yeniden yazılma talebinin reddine iliÅŸkin karar gerekçeli olarak verilir.

(6) Levhadan silinen veya Levhaya yeniden yazılma talebi reddolunan sigorta ÅŸirketi, reasürans ÅŸirketi ile emeklilik ÅŸirketi, Yönetim Kurulunun silme veya ret kararına karşı onbeÅŸ iÅŸ günü içinde MüsteÅŸarlığa yazılı itirazda bulunabilir. Yapılacak itiraz karşısında MüsteÅŸarlık en geç onbeÅŸ iÅŸ günü içinde kararını bildirmek zorundadır. MüsteÅŸarlığın bu konuda vereceÄŸi karar kesindir.

(7) Birlik üyeliÄŸinin düÅŸmesi aÅŸağıda belirtilen hâllerde gerçekleÅŸir:

a) Sigorta ÅŸirketi ile reasürans ÅŸirketi için;

1) Ruhsatlarının tümünün iptal edilmesi,

2) Hakkında iflas veya tasfiye kararı verilmiş olması ya da başka nedenlerle faaliyetinin sona ermesi.

b) Emeklilik ÅŸirketi için;

1) Emeklilik faaliyet ruhsatı ile sigorta ruhsatlarının geçersiz olması,

2) Hakkında iflas veya tasfiye kararı verilmiş olması ya da başka nedenlerle faaliyetinin sona ermesi.

(8) BirliÄŸin amacı; mesleÄŸin geliÅŸmesini temin etmek, üyelerinin dayanışma, birlik ve mesleÄŸin gerektirdiÄŸi vakar ve disiplin içinde çalışmalarını saÄŸlamak ve haksız rekabeti önlemek üzere gerekli kararları almak ve uygulamaktır.

(9) BirliÄŸin görev ve yetkileri ÅŸunlardır:

a) MesleÄŸin geliÅŸmesini saÄŸlayıcı önlemler almak, bu amaçla araÅŸtırma kuruluÅŸları tesis etmek ve bu konudaki araÅŸtırma ve çalışmaları desteklemek.

b) Türkiye’de sigortacılığı ve bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemini temsil etmek ve tanıtmak için gerekli giriÅŸimlerde bulunmak, yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kuruluÅŸlara gerektiÄŸinde üye olmak ve delege göndermek.

c) GerektiÄŸinde sigorta sözleÅŸmelerine iliÅŸkin rehber tarifeleri hazırlayarak sektörün hizmetine sunmak.

ç) Sigortacılık ve bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi mevzuatı ile kendisine verilen görevleri yerine getirmek ve aldığı kararların ve önlemlerin uygulanmasını izlemek.

d) Uyulması zorunlu meslek kurallarını belirlemek, üyelerinin mesleÄŸin gerektirdiÄŸi disiplin içinde ekonominin ihtiyaçlarına uygun olarak çalışmalarını saÄŸlamak, üyeleri arasındaki haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli her türlü tedbiri almak ve uygulamak.

e) Sigortacılık ve bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi konusunda eÄŸitim vermek amacıyla ilgili kuruluÅŸ ve derneklerle iÅŸbirliÄŸi yapmak, seminerler ve konferanslar düzenlemek, kitap, dergi ve broÅŸürler yayımlamak.

f) Sigorta ve bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemine iliÅŸkin olarak gerekli sayı ve nitelikte inceleme ve araÅŸtırma komiteleri kurmak; görev, yetki ve çalışma ÅŸekillerini düzenlemek.

g) Üyelerinin yıllık faaliyet sonuçları hakkında her yıl raporlar hazırlamak ve bu raporları üyelerine ve ilgililere dağıtmak.

ÄŸ) Sigortacılıkta tahkimin iÅŸleyiÅŸini düzenlemek ve sigorta hakemlerinin listesini tutmak.

(10) Birlik, ilgili olduÄŸu meslekler konusundaki mevzuat ile almış olduÄŸu karar ve önlemlerin uygulanmasını takip eder ve MüsteÅŸarlıkça alınması talep edilen tedbirleri alır .

(11) Birlik, MüsteÅŸarlığın uygun görüÅŸü alınarak bu Kanun hükümleri çerçevesinde sigortacılık ve bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi ile ilgili tüzel kiÅŸiliÄŸi haiz büro, ÅŸirket ve vakıf kurmaya ve kurulu ÅŸirketlere iÅŸtirak etmeye yetkilidir.

(12) Birlik organları; Genel Kurul, Birlik BaÅŸkanı, Yönetim Kurulu, Hayat Dışı Yönetim Komitesi, Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi, Disiplin Kurulu ve Denetim Kuruludur. Yönetim Kurulu hariç olmak üzere, sigorta, reasürans ve emeklilik ÅŸirketleri, Genel Kurul dışında bu organlardan sadece birinde temsil edilir.

(13) Sigorta ÅŸirketleri, reasürans ÅŸirketleri ile emeklilik ÅŸirketleri Genel Kurulda, genel müdür veya genel müdürün bu amaçla vekalet verdiÄŸi, birinci derece imza yetkisine sahip bir yönetici tarafından temsil edilir. MüsteÅŸarlık, Birlik Genel Kurulunda gözlemci bulundurabilir.

(14) Birlik BaÅŸkanı ile Hayat Dışı Yönetim Komitesi, Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi, Disiplin Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri Genel Kurul tarafından iki yıllığına seçilir. Birlik BaÅŸkanı Yönetim Kurulunun da baÅŸkanıdır.

(15) Hayat Dışı Yönetim Komitesi, hayat dışı ÅŸirket temsilcileri tarafından, Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi ise hayat ve emeklilik ÅŸirket temsilcileri tarafından seçilecek dokuz üyeden oluÅŸur. Hayat Dışı Yönetim Komitesi ve Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi üyeleri arasında yapılacak seçimle komite baÅŸkanları ve komiteyi Yönetim Kurulunda temsil edecek bir komite üyesi belirlenir.

(16) Hayat Dışı ve Hayat ve Emeklilik yönetim komitelerinin seçiminde, beÅŸ üye ilgili alandaki prim üretiminde ilk ona giren ÅŸirketler, üç üye yine ilgili alandaki ilk on dışında kalan ÅŸirketler ve bir üye ilgili alanda ağırlıklı olarak çalışan reasürans ÅŸirketleri arasında yapılan ve ilgili alanda faaliyet gösteren tüm ÅŸirketlerin katıldığı seçimle belirlenir. Hayat veya emeklilik alanında ilk ona giren ÅŸirketler belirlenirken, seçim yılından bir önceki yıl sonu kapanmış prim ve katkı payı toplamı dikkate alınır. Ä°lgili alanda ağırlıklı olarak çalışan reasürans ÅŸirketinin bulunmaması veya reasürans ÅŸirketlerinin ilgili komite üyeliÄŸine aday olmaması halinde, reasürans ÅŸirketlerine tahsis edilen kontenjan ilk ona giren ÅŸirketler kontenjanına eklenmek suretiyle bu ÅŸirketlerin kontenjanı beÅŸten altıya çıkarılır. Yukarıda belirtilen dağılımı saÄŸlayacak sayıda gruplardan aday çıkmaması halinde, gruplar arasındaki dağılım Genel Kurulca kararlaÅŸtırılır.

(17) Birlik organlarında üye ÅŸirketler, genel müdür veya genel müdür niteliklerini haiz birinci derece imza yetkisine sahip bir yönetici seviyesinde temsil edilir. Yönetim Kurulu, Hayat Dışı Yönetim Komitesi, Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi, Disiplin Kurulu ve Denetim Kurulu üyelikleri kiÅŸiye baÄŸlı olmayıp, bahse konu organlarda ÅŸirketi temsil eden kiÅŸinin ÅŸirketiyle iliÅŸiÄŸinin kesilmesi hâllerinde, yerine aynı ÅŸirketi temsilen genel müdür veya genel müdür niteliklerini haiz birinci derece imza yetkisine sahip bir yönetici geçer. Birlik organlarında görev alan üye ÅŸirketlerin Levha kaydının silinmesi durumunda boÅŸalan üyelik için usulüne göre seçim yapılır.

(18) Birlik BaÅŸkanının ÅŸirketiyle iliÅŸiÄŸinin kesilmesi halinde Birlik BaÅŸkanlığı düÅŸer. Ä°ki ay içinde yapılan seçimle, görevi düÅŸen Birlik BaÅŸkanının tamamlayamadığı süreyi tamamlamak üzere Birlik BaÅŸkanı seçilir.

(19) Yönetim Kurulu; Birlik BaÅŸkanı, Hayat Dışı Yönetim Komitesi ve Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi baÅŸkanları ve ayrıca her iki komitece seçilen birer komite üyesi olmak üzere beÅŸ kiÅŸiden oluÅŸur. Birlik BaÅŸkanı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı olup komite baÅŸkanları da yönetim kurulu baÅŸkan yardımcısıdır. Yönetim Kurulunda yer alan komite üyelerinden biri Yönetim Kurulunca muhasip üye olarak seçilir.

(20) Denetim Kurulu ile Disiplin Kurulu, üçer üyeden teÅŸekkül eder. Denetim Kurulu ile Disiplin Kurulu ilk toplantısında birer baÅŸkan seçer.

(21) Sigorta ÅŸirketleri, reasürans ÅŸirketleri ile emeklilik ÅŸirketleri Birlik üyeliÄŸine giriÅŸte Genel Kurul tarafından her yıl belirlenen miktarda giriÅŸ aidatı öder. BirliÄŸin masraflarına iÅŸtirak payları; sigorta ve reasürans ÅŸirketleri için bir yıl zarfında Türkiye dahilinde elde ettikleri direkt prim gelirleri; emeklilik ÅŸirketleri için ise bir yıl zarfında Türkiye dahilinde elde ettikleri emeklilik katkı payı ile direkt prim gelirleri dikkate alınarak yönetmelikteki esaslar dairesinde hesap edilir ve paylaÅŸtırılır. Aidatlar ve giderlere katılma payları yönetmelikte belirtilen süre içinde ödenmediÄŸi takdirde Birlik tarafından icra yoluyla tahsil olunur. Giderlere katılma paylarının ödenmesine dair kararlar 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı Ä°cra ve Ä°flas Kanununun 68 inci maddesinde yazılı resmî belge niteliÄŸindedir.

(22) Hayat, hayat dışı, reasürans ve bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi alanlarına iliÅŸkin gelir ve giderler Birlik bütçesinde ayrı kalemlerde izlenir.

(23) BirliÄŸin bu madde uyarınca aldığı karar ve tedbirlere zamanında ve tam olarak uymayan üyeler hakkında Yönetim Kurulunca beÅŸbin Türk Lirasından ellibin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır.

(24) BirliÄŸin çalışma esasları Birlikçe hazırlanan ve MüsteÅŸarlıkça onaylanan yönetmelik ile belirlenir.

(25) BirliÄŸin tüm faaliyetleri MüsteÅŸarlık tarafından denetlenir.”

MADDE 55 – 5684 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Toplantı tarihlerinin, gündemde yer alan diÄŸer konular göz önünde bulundurularak görüÅŸmelerin en fazla iki gün içinde sonuçlandırılacak ÅŸekilde düzenlenmesi zorunludur.”

MADDE 56 – 5684 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “risk yönetimi ve iç denetim sistemlerinde” ibaresi “iç kontrol sistemlerinde”, sekizinci fıkrasında yer alan “iç denetim” ibaresi “iç kontrol” ve dokuzuncu fıkrasında yer alan “iç denetim sistemi” ibaresi “iç kontrol sistemi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 57 – 5684 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin baÅŸlığı “Bilgi verme yükümlülüÄŸü, uluslararası kuruluÅŸlara üyelik ve iÅŸbirliÄŸi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(3) MüsteÅŸarlık, sigortacılıkla ilgili denetim ve düzenleme otoritelerinin katıldığı uluslararası mali, iktisadi ve mesleki kuruluÅŸlara üye olabilir ve iÅŸbirliÄŸi ve bilgi paylaşımında bulunabilmeyi teminen uluslararası mesleki kuruluÅŸlar ve yabancı ülkelerin yetkili mercileri ile mutabakat zaptı imzalayabilir. Ä°mzalanan mutabakat zaptı Bakanın onayı ile yürürlüÄŸe girer.”

MADDE 58 – 5684 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “arasında sigorta sözleÅŸmesinden” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya Hesaptan faydalanacak kiÅŸiler ile Hesap arasında” ibaresi ve sekizinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ, onikinci fıkrasının dördüncü cümlesi ile onaltıncı fıkrasının son cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye onaltıncı fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸ ve diÄŸer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

“MüsteÅŸarlık bu fıkra uyarınca aranacak deneyim ve bu deneyime esas teÅŸkil eden bilginin tespitine iliÅŸkin ölçütleri belirlemeye yetkilidir.”

“Ancak, tahkim süresinin sona ermesinden sonra karar verilmiÅŸ olması, talep edilmemiÅŸ bir ÅŸey hakkında karar verilmiÅŸ olması, hakemlerin yetkileri dahilinde olmayan konularda karar vermesi ve hakemlerin, tarafların iddiaları hakkında karar vermemesi durumlarında her hâlükarda temyiz yolu açıktır.”

“Komisyon Müdürünce karar en geç üç iÅŸ günü içinde taraflara bildirilir; ayrıca kararın aslı dosya ile birlikte Komisyonun bulunduÄŸu yerdeki görevli mahkemeye gönderilir ve mahkemece saklanır.”

“(17) Talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine hükmolunacak vekalet ücreti, Avukatlık Asgarî Ücret Tarifesinde belirlenen vekalet ücretinin beÅŸte biridir.”

MADDE 59 – 5684 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin baÅŸlığı “Sigortacılık EÄŸitim Merkezi, destek hizmetleri ve diÄŸer organizasyonlar” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, birinci fıkrasına “meslek kuruluÅŸlarının katkılarından,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Hesaptan aktarılacak katkı payından,” ibaresi ve ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸ, mevcut üçüncü fıkra dördüncü fıkra olarak teselsül ettirilmiÅŸ ve bu fıkrada yer alan “organizasyonlara” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve destek hizmetlerinin veriliÅŸ ÅŸekli ile destek hizmeti kuruluÅŸlarına” ibaresi eklenmiÅŸtir.

“(3) Bu Kanun kapsamında faaliyet gösteren kiÅŸi ve kuruluÅŸlar, faaliyet alanlarına yardımcı veya tamamlayıcı nitelikteki destek hizmetini almadan önce, gerektiÄŸinde MüsteÅŸarlığa ibraz edilmek üzere, alacakları hizmetten doÄŸabilecek riskler ile bunların yönetilmesine, beklenen fayda ve maliyetin deÄŸerlendirilmesine iliÅŸkin yazılı bir rapor hazırlar. Alınacak destek hizmeti, destek hizmeti alanların mevzuattan doÄŸan yükümlülüklerini yerine getirmelerini ve denetlenmelerini engelleyici nitelikte olamaz.”

MADDE 60 – 5684 sayılı Kanuna 31 inci maddeden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 31/A maddesi eklenmiÅŸtir.

“Sır saklama yükümlülüÄŸü

MADDE 31/A – (1) Bu Kanunun uygulanmasında ve uygulanmasının denetiminde görev alanlar, bu Kanuna tâbi kuruluÅŸların görevlileri ve yetkilileri, bu Kanuna tâbi kiÅŸiler ile bunların yanında çalışanlar ve dışarıdan hizmet alımı yoluyla sigortacılık sektöründe iÅŸ görenler, sıfat ve görevleri dolayısıyla öÄŸrendikleri bu Kanun kapsamında faaliyet gösteren kiÅŸi ve kuruluÅŸlar ile bunların iÅŸtirakleri, kuruluÅŸları ve sigorta sözleÅŸmesi ile ilgili kiÅŸilere ait sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden baÅŸkasına açıklayamaz, kendilerinin veya baÅŸkalarının yararlarına kullanamaz. Bu yükümlülük söz konusu sıfat ve görevlerin sona ermesinden sonra da devam eder.

(2) Ancak, gizlilik sözleÅŸmesi yapılması ve sadece risk deÄŸerlendirmesi amacıyla kullanılmak üzere sigorta ÅŸirketi, reasürans ÅŸirketi ve emeklilik ÅŸirketlerinin kendi aralarında doÄŸrudan doÄŸruya ya da Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi vasıtasıyla yapacakları her türlü bilgi ve belge alışveriÅŸi sırasında sigorta ÅŸirketi, reasürans ÅŸirketi ve emeklilik ÅŸirketlerine ya da sigorta sözleÅŸmesi ile ilgili kiÅŸilere ait, yanlış sigorta uygulamaları dâhil, sır niteliÄŸindeki bilgilerin öÄŸrenilmesi ve paylaşımı sır saklama yükümlülüÄŸü dışındadır.”

MADDE 61 – 5684 sayılı Kanuna 31/A maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 31/B maddesi eklenmiÅŸtir.

“Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi

MADDE 31/B – (1) Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Åžirketleri BirliÄŸi nezdinde, sigortalılar ve sigorta sözleÅŸmesinden dolaylı da olsa menfaat saÄŸlayanlara iliÅŸkin olarak, yanlış sigorta uygulamaları dâhil, risk deÄŸerlendirmesine esas bilgileri toplamak ve bu bilgilerin sigorta, reasürans ve sigortacılık faaliyetinde bulunan emeklilik ÅŸirketleri ile MüsteÅŸarlıkça belirlenecek kiÅŸilerle paylaşılmasını saÄŸlamak amacıyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kurulur.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen ÅŸirketler, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine üye olmak zorundadır. Üye kuruluÅŸlar, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezince istenilen her türlü bilgiyi vermekle yükümlüdür.

(3) Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kuruluÅŸ amaçları doÄŸrultusunda, özel hukuk tüzel kiÅŸileri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarından, kamu kurumu niteliÄŸinde meslek kuruluÅŸları ve bunların üst kuruluÅŸlarından, ilgili mevzuatla kurulmuÅŸ diÄŸer bilgi merkezlerinden bilgi talep etmeye ve bunlarla MüsteÅŸarlığın uygun görüÅŸüne istinaden bilgi alışveriÅŸine yönelik sözleÅŸmeler imzalamaya yetkilidir. Söz konusu kurum ve kuruluÅŸlar Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından talep edilen bilgileri vermekle yükümlüdür. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde toplanan bilgilerin bilgi sahibinin kendisi veya onay vermesi durumunda bu madde uyarınca Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile bilgi alışveriÅŸine iliÅŸkin sözleÅŸme yapan özel hukuk tüzel kiÅŸileri, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile kamu kurumu niteliÄŸinde meslek kuruluÅŸları ve bunların üst kuruluÅŸlarıyla anılan sözleÅŸmeler çerçevesinde paylaşılması bu Kanunun 31/A maddesinin ikinci fıkrası kapsamında deÄŸerlendirilir.

(4) Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kendi yönetimi tarafından temsil ve idare edilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi iÅŸ ve iÅŸlemlerinden kendi yönetimi yetkili ve sorumlu olup faaliyetleri için gereken giderler kendi bütçesinden karşılanır. MüsteÅŸarlık, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezini denetler. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sigorta uygulamaları kapsamında, poliçe yazım ve hasar süreçlerinin izlenmesi de dâhil olmak üzere MüsteÅŸarlık tarafından talep edilen her türlü çalışmayı yapar ve bu amaçla gerekli alt yapıyı tesis eder.

(5) Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin bütün iÅŸlem ve kayıtları gizlidir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi topladığı her türlü bilgiyi, MüsteÅŸarlığa istenen biçim ve sürede vermekle yükümlüdür. Söz konusu bilgiler, sahibinin açık rızasının bulunması durumunda belirlediÄŸi kiÅŸiye belli bir ücret karşılığında verilir.

(6) Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi nezdinde bulunan sır niteliÄŸindeki bilgileri, bu konuda kanunen yetkili kılınan mercilerden baÅŸkalarına açıklayanlar, hukuka aykırı olarak kendisi ya da baÅŸkası yararına kullananlar, yayanlar, verenler, aktaranlar veya ele geçirenler hakkında 35 inci maddenin dokuzuncu ve onuncu fıkraları hükümleri uygulanır. Bu fıkrada tanımlanan suçların bir tüzel kiÅŸinin faaliyeti çerçevesinde iÅŸlenmesi halinde, ilgili tüzel kiÅŸi hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun tüzel kiÅŸilere özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

(7) Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine üye ÅŸirketlerin Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi giderlerine katılım payları anılan ÅŸirketlerin bir önceki yıl gerçekleÅŸtirdikleri prim üretiminin binde birini aÅŸmamak üzere MüsteÅŸarlıkça belirlenir. MüsteÅŸarlık, bu oranın yüzde elli oranında azaltılmasına veya artırılmasına karar verebilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi giderlerine MüsteÅŸarlığın belirleyeceÄŸi esaslar dahilinde Hesaptan katkı saÄŸlanabilir.

(8) Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin kuruluÅŸu, faaliyetleri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde toplanan bilgilerin kapsam, biçim ve içeriÄŸine ve bunların paylaşılmasına, paylaşılacak bilgilerin kapsam ve içeriÄŸine, ücretlendirilmesine ve üyelerce ödenecek katılım paylarının belirlenmesi, yükümlülüklere uymayan üyeler hakkında yapılacak iÅŸlemler ve bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 62 – 5684 sayılı Kanunun 33/A maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“OlaÄŸanüstü durumlarda teminat

MADDE 33/A – (1) Terör, savaÅŸ, doÄŸal afet ve benzeri olaÄŸanüstü durumlar nedeniyle yurt içinden veya uluslararası piyasalardan sigorta veya reasürans teminatı bulunamayan riskler ile nükleer riskler gibi özellik arz eden riskler için Bakan, sigorta veya reasürans havuzları kurma veya kurulmasını koordine etme, sigorta ve reasürans ÅŸirketleri arasında iÅŸbirliÄŸi yapılmasını saÄŸlama, oluÅŸturulacak havuz, organizasyon veya iÅŸbirliÄŸi mekanizmalarının yürütülebilmesi amacıyla bir veya birden fazla tüzel kiÅŸiyi, olaÄŸandışı riskler yönetim merkezi olarak görevlendirme konusunda MüsteÅŸarlığa yetki verebilir. OlaÄŸandışı riskler yönetim merkezleri çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.

(2) Hangi risklerin bu merkezler kapsamında yönetileceÄŸi, kapsama alınan risklere prim desteÄŸi verilecek ise ne oranda prim desteÄŸi verileceÄŸi, alınacak bir bedel karşılığında Devletçe reasüransa ne ölçüde katılınacağı hususları Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.

(3) Terör, savaÅŸ hâli, doÄŸal afetler ve benzeri olaÄŸanüstü durumlarda, yurt içinden veya uluslararası piyasalardan sigorta teminatı saÄŸlanamaması ya da saÄŸlanmasında güçlük bulunması ve BaÅŸbakanlığın gerekli görmesi halinde, sivil hava ve deniz ulaşım araçları için, MüsteÅŸarlıkça sigorta veya reasürans teminatı saÄŸlanmasına karar vermeye Bakan yetkilidir. Verilecek teminatın kapsamı, süresi, türü, limitleri, karşılığında bir bedel alınıp alınmayacağı, bedel alınacak ise bedelin tutarı, alınacak bedelin nemalandırılması ve yönetimine iliÅŸkin usul ve esaslar Bakan tarafından belirlenir.”

MADDE 63 – 5684 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “iç denetim” ibareleri “iç kontrol” ÅŸeklinde ve (j) bendinde yer alan “onikibin Türk Lirası” ibaresi “bin Türk Lirasından onikibin Türk Lirasına kadar” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 64 – 5684 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin onaltıncı fıkrasının son cümlesi ile onyedinci fıkrasının son cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Ancak, adli para cezasının miktarı, yerine getirilmeyen yükümlülüÄŸün veya yükümlülük eksik olarak yerine getirilmiÅŸ ise eksik kalan miktarın yüzde ikisinden az, yüzde onikisinden fazla olamaz.”

“Ancak, adli para cezasının miktarı, aktifte gerçekleÅŸen azalmanın yüzde beÅŸinden az, yüzde yirmisinden fazla olamaz.”

MADDE 65 – 5684 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“EK MADDE 1 – (1) Bu Kanundaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun uygulanması ile bu Kanun kapsamındaki kiÅŸi ve kuruluÅŸlara iliÅŸkin yönetmelikler MüsteÅŸarlığın baÄŸlı olduÄŸu Bakanlıkça çıkarılır.”

MADDE 66 – 5684 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“EK MADDE 2 – (1) DiÄŸer mevzuatta Türkiye Sigorta ve Reasürans Åžirketleri BirliÄŸine yapılan atıflar Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Åžirketleri BirliÄŸine yapılmış sayılır.”

MADDE 67 – 5684 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“EK MADDE 3 – (1) 9/8/2008 tarihli ve 26962 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi YönetmeliÄŸine göre faaliyetlerini sürdüren Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren herhangi bir baÅŸka iÅŸleme gerek kalmaksızın 31/B maddesi uyarınca kurulmuÅŸ sayılır.”

MADDE 68 – 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu Ä°ktisadi TeÅŸebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 36 ncı maddesinin (6) numaralı fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, bu fıkradan sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸ ve mevcut fıkralar buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.

“6. Maliye Bakanı, bu Kanun Hükmünde Kararnameye tabi teÅŸebbüslerin bir önceki yıla iliÅŸkin kârlarından Hazineye tekabül eden tutarları;

a) Bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen kısıtlamalara tabi olmaksızın, Hazine MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakanın teklifi üzerine genel bütçeye gelir kaydetmeye,

b) TeÅŸebbüslerin ödenmemiÅŸ sermayelerine ve/veya görev zararları alacaklarına mahsup edilmek üzere Hazine MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakanın teklifi üzerine bir yandan bütçeye gelir, diÄŸer yandan da Hazine MüsteÅŸarlığı bütçesinin ilgili tertibine ödenek kaydetmeye ve bu iÅŸlemleri mahiyetlerine göre ilgili Devlet hesaplarına kaydettirmeye,

yetkilidir.”

“7. Bu Kanun Hükmünde Kararnameye tabi teÅŸebbüslerin geçen yıldan daha önceki yıllara ait kârlarından Hazineye tekabül eden temettü tutarları ile diÄŸer özkaynaklarının tamamı veya bir kısmı, ilgili teÅŸebbüsün ödenmemiÅŸ sermayesine ve/veya görev zararı alacaklarına mahsup edilebilir. Söz konusu mahsup iÅŸlemlerine Hazine MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakan; mahsup iÅŸlemlerini Hazine MüsteÅŸarlığının teklifi üzerine mahiyetlerine göre bütçenin gelir ve gider hesaplarıyla iliÅŸkilendirilmeksizin ilgili Devlet hesaplarına kaydettirmeye Maliye Bakanı yetkilidir.”

MADDE 69 – 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 37/A maddesi eklenmiÅŸtir.

“TeÅŸebbüslerin temettü ödemeleri

MADDE 37/A – Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 36 ncı ve 37 nci maddelerinde yer alan hükümler çerçevesinde Hazineye devredilmesi gereken temettü tutarları ve bu tutarlara iliÅŸkin ödeme tarihlerini içerecek ödeme planı Hazine MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakan tarafından belirlenir ve Hazine MüsteÅŸarlığınca ilgili teÅŸebbüse gönderilir. Zamanında ödenmeyen temettü tutarları, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun gereÄŸince gecikme zammı uygulanarak tahsil edilir. Ancak, Hazine MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakan tarafından verilmiÅŸ ek süreler için gecikme zammı uygulanmaz.”

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) 7/10/2001 tarihinden sonra akdedilmiÅŸ bireysel emeklilik ve ÅŸahıs sigorta poliçeleri ile ilgili olarak bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce emeklilik ve sigorta ÅŸirketleri tarafından yapılan ödemeler üzerinden tevkif edilerek ödenen vergilerin, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesine bu Kanunla eklenen dördüncü fıkra hükmüne göre belirlenen menkul sermaye iradı üzerinden bu Kanunun yayımlandığı tarihte yürürlükte olan orana göre hesaplanan tutarı aÅŸan kısmı, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde hak sahiplerince tevkifatın yatırıldığı vergi dairelerine baÅŸvurulması ve dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi ÅŸartıyla, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye iliÅŸkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir. Bu kapsamda açılan davalardan vazgeçilmesi durumunda, idarece de açılmış davalar sürdürülmez, taraflarca herhangi bir masraf ve vekalet ücreti talep edilemez.

(2) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – (1) 29/5/2012 tarihi itibarıyla bireysel emeklilik sisteminde olup bu fıkranın yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde bir emeklilik sözleÅŸmesini birikimlerini alarak sonlandıran katılımcıların, 31/12/2014 tarihine kadar bireysel emeklilik sistemine ödeyeceÄŸi katkı payları için Devlet katkısı ödenmez.

(2) Bu fıkranın yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce sisteme girmiÅŸ olan katılımcıların 28/3/2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununun ek 1 inci maddesi uyarınca Devlet katkısına hak kazanmaya esas süresinde dikkate alınmak üzere fıkranın yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla sistemde bulundukları toplam süreye, fıkranın yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üç yıl sistemde kalmak koÅŸuluyla üç yılın sonunda bir defaya mahsus olmak üzere;

a) Sistemde 3 yıldan fazla 6 yıldan az bulunan katılımcılara 1 yıl,

b) Sistemde 6 yıldan fazla 10 yıldan az bulunan katılımcılara 2 yıl,

c) Sistemde 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl,

süre eklenir.

MADDE 70 – Bu Kanunun;

a) 2 nci, 4 üncü, 5 inci ve 8 inci maddeleri, 16 ila 29 uncu maddeleri, geçici 2 nci maddesinin ikinci fıkrası 1/1/2013 tarihinde,

b) 3 üncü, 6 ncı, 7 nci ve 9 uncu maddeleri ile geçici 1 inci maddesi yayımı tarihinden iki ay sonra,

c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüÄŸe girer .

MADDE 71 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

28/6/2012

Kanunun eki için tıklayınız.

GENEL KÃœLTÃœR