Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK (1-20) MADDELER




Ä°çiÅŸleri Bakanlığından:

KARAYOLLARI TRAFÄ°K YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R YÖNETMELÄ°K

MADDE 1 – 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik YönetmeliÄŸinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Taksi”, “Taksi DolmuÅŸ”, “Kamyonet”, “Motosiklet”, “Motorlu Bisiklet”, “Bisiklet”, “Kamp Taşıtı”, “Taşıma Sınırı (Kapasite)” tanımları ile aynı fıkranın (d) bendinde yer alan “Motor Karavan”, “Zırhlı Taşıt”, “Ambulans”, “Cenaze Arabası” tanımları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı bendin (5) numaralı alt bendine “SF Seyyar vinçler” tanımı eklenmiÅŸtir.

“Taksi: Yapısı itibariyle sürücüsü dahil en çok 8 oturma yeri olan, insan taşımak için imal edilmiÅŸ bulunan ve taksimetre veya tarife ile yolcu taşıyan M1 sınıfı ticari motorlu araçtır.

Taksi DolmuÅŸ: Yapısı itibariyle sürücüsü dahil en çok 8 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiÅŸ bulunan, adam başına tarifeli ücretle yolcu taşıyan M1 sınıfı ticari motorlu araçtır.”

“4) Kamyonet: Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiÅŸ motorlu taşıttır. Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında baÅŸka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleÅŸik kamyonetlere panelvan denir.”

“8) Motosiklet: 2 veya 3 tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu araçlardır. Bunlardan karoserisi yük taşıyabilecek ÅŸekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan 3 tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir. L3, L4, L5 ve L7 sınıfı motorlu araçlardır.

9) Motorlu Bisiklet: Silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen, içten patlamalı veya elektrik motoru ile donatılmış ve imal hızı 45 km/s’den az olan L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu araçtır.

10) Bisiklet: En çok 3 tekerleÄŸi olan ve üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleÄŸi döndürülmek suretiyle hareket eden ve yolcu taşımalarında kullanılmayan motorsuz araçtır. Azami sürekli gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düÅŸen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaÅŸtığında pedal çevrilmediÄŸi takdirde gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.”

“19) Kamp Taşıtı: Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceÄŸi kadar yolcu taşıyabilen SA kodlu motorlu araçtır.”

“24) Taşıma Sınırı (Kapasite): Bir aracın güvenle taşıyabileceÄŸi, en çok yük ağırlığı ve/veya yolcu ve hizmetli sayısıdır.”

“5.1) Motorlu Karavan: En az aÅŸağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.

(i) Koltuklar ve masa,

(ii) Koltuklardan dönüÅŸtürülebilecek uyku yatağı,

(iii) Yemek piÅŸirme imkânları,

(iv) Depolama/Saklama imkânları.

Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir; ancak masa kolayca çıkarılabilecek ÅŸekilde tasarlanabilir.

5.2) Zırhlı Taşıt: Taşınan yolcuların ve/veya yüklerin korunması için tasarlanmış ve kurÅŸungeçirmez zırh kaplama gereklerine uygun SB kodlu motorlu araçtır.

5.3) Ambulans: Hasta veya yaralı insan taşınması için tasarlanmış ve bu amaç için özel ekipmanlara sahip M sınıfı SC kodlu motorlu araçtır.

5.4) Cenaze Arabası: Cenaze taşınması için tasarlanmış ve bu amaç için özel ekipmanlara sahip SD kodlu motorlu araçtır.

5.5) SF Seyyar vinçler: Kaldırma momenti 400 kNm’ye eÅŸit veya daha fazla olan bir vinci bulunan ve araç üzerinde eÅŸya taşımak amacına uygun olmayan N3 kategorisi özel amaçlı araçlar.”

MADDE 2 – Aynı YönetmeliÄŸin 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Sürücülerin ve araçların sicillerini tutmak üzere Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce ihtiyaç duyulacak teknik bilgiler, hukuki deÄŸiÅŸiklikler veya kısıtlayıcı ÅŸerhlerin sicil üzerindeki kayıt iÅŸlemleri; Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce yetki verilen kamu kurumları, kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları veya özel hukuk tüzel kiÅŸilerince elektronik sistemle yapılabilir. Sürücü belgesi ve tescil iÅŸlemlerine esas teÅŸkil edecek bilgiler, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü tarafından ilgili kamu kurum veya kuruluÅŸlarından elektronik sistemle temin edilebilir veya kanunlardaki istisnalar hariç olmak üzere bu amaçla sınırlı olarak paylaşılabilir. Bu fıkranın uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü ile ilgili taraflar arasında protokolle belirlenir.”

MADDE 3 – Aynı YönetmeliÄŸin 42 nci maddesinin dördüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Traktör römorklarının arka kısımlarına; Avrupa TopluluÄŸu Direktifleri ve Avrupa Ekonomik Komisyonu Regülasyonu ECE R 69’a uygun iki adet iÅŸaret levhası takılır.”

MADDE 4 – Aynı YönetmeliÄŸin 43 üncü maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Tescil kaydı silinen araçlar, çalıntı tarihinden itibaren 30 yıl süreyle araç tescil bilgisayar sisteminde plaka ve çalıntı kaydı ile birlikte muhafaza edilir. Bu süre sonunda bulunamayan araçların bilgisayar plaka kayıtlarının düÅŸüm iÅŸlemi yapılır ve durum Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığına elektronik sistemle, bunun mümkün olmaması halinde ise en geç onbeÅŸ iÅŸ günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilir. Bu araçların çalıntı bilgisi ÅŸase ve motor numarası üzerinden takip edilerek boÅŸa çıkan plakalar, diÄŸer araçlara tescil plakası olarak verilebilir.”

MADDE 5 – Aynı YönetmeliÄŸin 49 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (b) bendinin (1) numaralı alt bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“1) Her araç için zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi,”

“1) Her araç için zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi,”

MADDE 6 – Aynı YönetmeliÄŸin 53 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) ve (3) numaralı alt bentleri ile üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“2) Otomobil, kamyonet, minibüs, kamyon, çekici ve otobüslerde ön plaka 11x52, arka plaka 11x52 veya 21x32 santimetre; plaka yerlerinin bu ölçülere uymaması halinde ölçüler 15x30 santimetre,

3) Harf ve rakam gruplarının plaka üzerindeki yerleri ile geniÅŸlik, yükseklik, çizgi kalınlığı ve aralıklarına ait ölçüler; 12, 12/A, 12/A-1, 12/B, 12/B-1, 12/C, 12/C-1, 12/G, 12/G-1, 12/H, 12/H-1, 12/J, 12/J-1, 12/N, 12/N-1, 12/N-2, 12/P, 12/P-1, 12/P-2, 12/R, 12/R-1, 12/R-2, 12/S, 12/S-1, 12/S-2, 12/T, 12/U, 12/V eklerdeki ÅŸekillerde gösterilmiÅŸtir.”

“Talep halinde, trafik denetleme kuruluÅŸları tarafından özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla, özürlülere örneÄŸi Ek-47’de yer alan park kartı verilir. Park kartlarının verilmesi, kullanılması ve iptaline dair usul ve esaslar Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce belirlenir.”

MADDE 7 – Aynı YönetmeliÄŸin 54 üncü maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Tescil plakalarının takılma yerleri ve sayıları

MADDE 54 – Tescil plakaları araçlara aÅŸağıda gösterildiÄŸi ÅŸekilde ve sayıda takılır.

a) Motorlu bisiklet ve motosikletlere; yerden 20 ila 150 santimetre yükseklikte araç arka kısmında ve araç boyuna eksenine dik olacak ÅŸekilde bir adet,

b) Römork ve yarı römorklara arkada yerden 30 ila 120 santimetre yükseklikte römork boyuna eksenine dik olacak ÅŸekilde bir adet,

c) Yük motosikletleri ile diÄŸer motorlu araçlara; biri ön, diÄŸeri arkada yerden 30 ila 120 santimetre yükseklikte araç boyuna eksenine dik olacak ÅŸekilde iki adet,

ç) Traktörlerde; biri ön, diÄŸeri arkada yerden 30 ila 400 santimetre yükseklikte araç boyuna eksenine dik olacak ÅŸekilde iki adet,

Tescil plakaları, aracın boyuna ekseninde veya sol tarafında, alt kenarı aracın tampon alt seviyesinin üstünde kalacak, yanlarından taÅŸmayacak, sallanmayacak, düÅŸmeyecek ve kolayca okunabilecek ÅŸekilde takılır.

d) Takılacak yerlerin uygun olmaması halinde tescil kuruluşunun izni ile;

1) 11x52 santimetre en ve boyundaki ön plaka arkaya,

2) Araç ekseni üzerine yerleÅŸtirilecek olanlar sol tarafa,

3) Arka plakaların üst kenarı 200 santimetreye kadar,

taktırılabilir.

Ayrıca plaka için özel yeri bulunanlara küçük ölçüde plaka takılmasına izin verilebilir.

e) Lastik tekerlekli traktör römorklarına, traktöre verilen numarayı taşıyan plaka, diÄŸer araçlarla çekilen römork ve yarı römorklara kendileri için verilen plakalar takılır.

Tescile tabi olmamakla beraber, yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork veya yarı römorkların arkasına çeken araca verilen numarayı taşıyan plaka takılır veya resmedilir.

f) Ä°ÅŸ makinelerine de bu Yönetmelikte gösterilen ölçü ve esaslara uygun plaka takılır. Plaka takılacak yeri olmayanların uygun kısımlarına aynı ölçülerde yazılarak resmedilir. Bu araçlar üzerinde ayrıca ilgili kuruluÅŸu tanıtan tam veya kısaltılmış yazılar bulunur (Ek-13).

Kartondan yapılmış geçici plakalar, araçların ön ve arka camı üzerine ya da önden veya arkadan görülebilecek uygun yerine, görüÅŸü engellemeyecek ÅŸekilde iliÅŸtirilir veya yapıştırılır.”

MADDE 8 – Aynı YönetmeliÄŸin 58 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 58 – AÅŸağıda belirtilen araçlarda, açıklanan usul ve esaslara uyulmak ÅŸartıyla tescil plakası yerine deÄŸiÅŸik renk ve ÅŸekilde özel tahsisli plakalar kullanılır.

a) CumhurbaÅŸkanlığı araçları;

1) CumhurbaÅŸkanına tahsis edilen araçların plakalarında sadece CumhurbaÅŸkanı forsu bulunur.

2) CumhurbaÅŸkanlığına ait diÄŸer araçlara, koyu kırmızı zemin üzerine sarı madeni CB harfleri ile üçlü rakam grubu bulunan plakalar takılır (Ek–15). Bu plakaların zeminleri yeÅŸil renkte de olabilir.

b) TBMM BaÅŸkanlık Divanı Üyeleri ile Komisyon BaÅŸkanları ve Grup BaÅŸkan Vekillerine tahsis edilen araçlara, kırmızı zemin üzerine sarı madeni TBMM amblemi ile sarı madeni TBMM harfleri ve üçlü rakam bulunan plakalar verilir. Bu plakaların numaralandırılması iÅŸlemleri ile sıralamasına dair düzenlemeler TBMM BaÅŸkanlığınca yerine getirilir.

c) 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Kanuna göre zata ve emre tahsis edilen araçların plakaları da koyu kırmızı zemin üzerine sarı madeni dörtlü rakam grubundan (Ek–16) oluÅŸur. Bunlardan il valilerine ait plakalarda dörtlü rakam grubunun önüne ilin sıra numarasını gösteren ikili rakam grubu gelir (Ek-16/a il valileri).

1) Bu plakalardan hangi numaranın kime verileceÄŸi ve hangi tescil plakalı araçlarda kullanılacağı, BaÅŸbakanlık tarafından belirlenen protokol sırası esas alınarak Ä°çiÅŸleri Bakanlığınca düzenlenir.

2) Emre ve zata birden fazla araç tahsis edilmiÅŸ ise birinci araca verilen numaradan sonra gelen veya uygun görülen bir baÅŸka sıra numarasını taşıyan plaka tahsis edilir.

3) Birden fazla araca aynı sıra numarası bulunan özel tahsisli plaka takılamaz.

ç) 237 sayılı Kanunun (2) sayılı cetveline göre kiÅŸilerin makam hizmetlerine tahsis edilen araçlara A-AA-AAA grubundaki plakalardan verilir. Ancak, BaÅŸbakanlık ve bakanlık müsteÅŸarları ile Emniyet Genel Müdürüne verilecek plakalar beyaz zemin üzerine kırmızı kabartma dörtlü rakam grubundan oluÅŸur. Bu araçlara 12x36 santimetre ebadında plaka takılır.

d) Diplomatik muafiyeti haiz kiÅŸilerle, misyonlarda görevli diplomatik statüye sahip olan personelin ülkemizde özel veya tüzel kiÅŸilerden ya da leasing yoluyla kiralayacakları araçlarına, mütekabiliyet esasları da göz önünde bulundurularak, noterlerce tanzim edilen kira sözleÅŸmesiyle birlikte, DışiÅŸleri Bakanlığının yazılı teklifi ve Ä°çiÅŸleri Bakanının onayı ile geçici olarak CC 0001'den CC 9999'a, CD 0001'den CD 9999'a, CG 0001'den CG 9999'a ve CM 0001'den CM 9999'a kadar olan plakalardan verilebilir. Sürenin bitiminde, tahsis edilen plakalar hiçbir tebligata gerek olmadan ilgililerce trafik kuruluÅŸlarına iade edilir.

e) Resmi plakalı olarak görev yapan emniyet araçlarına kayıtlı oldukları trafik birimlerince, o aracın telsiz kod numarasını karşılayan resmi plaka verilir.

Özel tahsisli plaka verilen araçların tahsis amacının deÄŸiÅŸmesi halinde, özel tahsisli plakaları yerine tescil plakaları takılır.

Devletin istihbarat veya gizlilik gerektiren hizmetlerinde kullanılan araçlarına, ilgili kurum veya kuruluÅŸun il valiliklerine yapacağı yazılı talep üzerine hizmetin özelliÄŸi ve gereÄŸi icabı aÅŸağıdaki esas ve usuller doÄŸrultusunda 56 ncı maddenin (b) bendinde belirtilen plakalardan sivil plaka tahsisi yapılır.

a) Bu araçlara sivil plaka tahsisi il emniyet müdürünün teklifi ve valinin onayı ile yapılır. Ancak;

1) Emniyet Genel MüdürlüÄŸünün merkez birimleri ile doÄŸrudan merkeze baÄŸlı taÅŸra birimlerinde kullanılan araçlara, Emniyet Genel Müdürünün,

2) Ä°l emniyet müdürlüklerine baÄŸlı birimlerde kullanılan araçlara, il emniyet müdürünün,

onayı ile sivil plaka tahsis edilir.

b) Devletin güvenlik gerektiren diÄŸer hizmetlerde kullanılan araçlarına, ilgili kamu kurum veya kuruluÅŸunun yazılı talebi üzerine hizmetin özelliÄŸi ve gereÄŸi icabı Ä°çiÅŸleri Bakanlığının onayı ile sivil plaka tahsisi yapılabilir.

c) Sivil plaka tahsisi aracın tescil kaydının bulunduÄŸu trafik tescil kuruluÅŸunca yapılır. Ancak, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığı ve Emniyet Genel MüdürlüÄŸünün merkez ve taÅŸra teÅŸkilatlarının istihbarat, gizlilik veya güvenlik gerektiren hizmetlerinde kullanılan araçlarına, görev gereÄŸi herhangi bir baÅŸka il trafik tescil kuruluÅŸundan sivil plaka talep edilmesi halinde, Ä°çiÅŸleri Bakanlığının onayı ile sivil plaka tahsis edilebilir.

237 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı cetvel uyarınca emir ve zatlarına, (2) sayılı cetvel uyarınca makam hizmetlerine tahsis edilmiÅŸ olan araçlara, tescil plakası yerine güvenlik gerekçesiyle sivil plaka takılmasının talep edilmesi halinde, Ä°çiÅŸleri Bakanlığının onayı ile sivil plaka tahsis edilebilir. Plaka tahsisi talebe baÄŸlı olarak aracın tescil kaydının bulunduÄŸu veya baÅŸka bir trafik tescil kuruluÅŸundan yapılır.

Diplomatik muafiyeti olan kiÅŸiler, misyonlarda görevli diplomatik statüye haiz olan idari ve teknik personel ile asıl ikametgâhları yabancı memlekette olan (Türk ve yabancı turistler hariç) ve Türkiye'de geçici ve belirli bir süre için çalışmak, tetkik ve tahsilde bulunmak veya çeÅŸitli nedenlerle gelen yabancı kiÅŸilerin araçlarına, güvenlik mülahazaları çerçevesinde, mütekabiliyet esasları da göz önünde bulundurularak, DışiÅŸleri Bakanlığının yazılı teklifi ve Ä°çiÅŸleri Bakanının onayı ile geçici olarak sivil plaka verilebilir. Sürenin bitiminde, tahsis edilen sivil plakalar hiçbir tebligata gerek olmadan ilgililerce trafik tescil kuruluÅŸlarına iade edilir.

Sivil plakalar, aracın tescilli olduÄŸu trafik tescil kuruluÅŸunca en fazla iki adet, baÅŸka bir tescil kuruluÅŸunca ise bir adet olmak üzere tahsis edilir.

Sivil plakaların tahsisine ait bilgiler Ek-17'de yer alan deftere kaydedilir.

Tahsis olunan plakalar talep halinde baÅŸka bir plaka numarası ile deÄŸiÅŸtirilebilir. Bu durumda daha önce tahsis edilmiÅŸ olan sivil plakalar, geri alınarak iptal edilir.

Tahsis edilen plakaların hizmet amacı sona erdikten sonra iade edilmesi zorunludur. Bu ÅŸekilde iade edilen plakalar bir yıl süreyle baÅŸka araçlara verilmez.

Sivil plakaların tahsisi işlemlerine ilişkin bilgi ve belgelerin gizliliği korunur.

Bu maddede sayılanlar dışında hiçbir kiÅŸi, kurum veya kuruluÅŸ aracına özel tahsisli veya sivil plaka verilemez.”

MADDE 9 – Aynı YönetmeliÄŸin 64 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 64 – Araçlarda;

a) Özelliklerine ve cinslerine göre nitelik ve nicelikleri 1 sayılı Cetvelde gösterilen gereçlerin,

b) Ayrıca, kamyon, çekici ve otobüslerde Ä°çiÅŸleri ve UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme bakanlıklarının görüÅŸlerini de alarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının belirlediÄŸi takograf, taksi otomobillerinde taksimetre,

bulundurulması ve bunların kullanılır durumda olması zorunludur.

Birinci fıkranın (b) bendindeki ÅŸartlara uymayan araçlara, eksikliklerinin giderilmesi amacıyla 125 inci maddede belirtilen ÅŸekil ve sürelere göre geçici olarak trafiÄŸe çıkış izni verilir. Bu süre sonunda eksikleri giderilmeyen araçlar trafikten men edilir.”

MADDE 10 – Aynı YönetmeliÄŸin 72 nci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 72 – Araçların tescilleri esnasında yapılan tespitlerde, motor veya ÅŸasi numaralarının sonradan vurma olduÄŸu tespit edilip hakkında iÅŸlem yapılmak üzere adli makamlara intikal ettirilen araç sahibi hakkında adli makamlarca takipsizlik kararı verilerek aracın sahibine teslim edilmesi halinde, aracın motor ve ÅŸasi numaraları hakkında 61 inci madde hükümleri doÄŸrultusunda hareket edilir.

Tamir veya tadil gibi nedenler dışında, üzerinde bulunan numaraları baÅŸka sebeplerle silinmiÅŸ veya tahrip edilmiÅŸ olan motor blokları araçlara tadilat yapılmak suretiyle takılamaz ve bu tür motor bloklarının tescil iÅŸlemi yapılamaz.”

MADDE 11 – Aynı YönetmeliÄŸin 73 üncü maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Araç zapt edildiÄŸi halde ilgili mahkeme tarafından müsaderesine veya ilgili kurum veya kuruluÅŸça tasfiyesine karar verilmemesi halinde, zapt tarihi ile karar tarihi arasında aracın yediemin olarak sahibine bırakılmamış olması ÅŸartıyla, zapt tarihi ile aracın sahibine iade edilme tarihi arasında geçen süre ile sınırlı olmak üzere tescili silinir. Sahibine iade tarihi itibariyle de trafik tescil kayıtları tekrar açılır ve yapılan iÅŸlem hakkında ilgili vergi dairesine onbeÅŸ iÅŸ günü içinde bilgi verilir.”

MADDE 12 – Aynı YönetmeliÄŸin 81 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 81 – Müracaatların kabulü, deÄŸerlendirilmesi, sürücü kurslarından alınan sertifikaların sürücü belgeleri ile deÄŸiÅŸtirilmesi ve verilmesinde aÅŸağıdaki usul ve esaslar uygulanır.

a) Müracaatların kabul ve deÄŸerlendirilmesi

1) Sürücü kursuna katılıp yapılan sınavları baÅŸararak Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası almış olanlar, sertifikanın alındığı yer trafik tescil kuruluÅŸuna baÅŸvurarak sertifikasını karşılığı olan sürücü belgesi ile deÄŸiÅŸtirmek zorundadırlar. BaÅŸvuru sırasında, Ek-18’de yer alan müracaat formu ile gerekli diÄŸer belgeler daktilo, bilgisayar veya sabit kalemle doldurulmak suretiyle trafik tescil kuruluÅŸuna verilir. Bu form, trafik tescil kuruluÅŸunca elektronik ortamda da oluÅŸturulabilir.

2) Müracaatlar, sertifika alınan kursun bulunduÄŸu mahaldeki trafik tescil kuruluÅŸuna, kurs mahallinde trafik tescil kuruluÅŸu bulunmaması halinde ise, o yerleÅŸim biriminin baÄŸlı bulunduÄŸu il ve ilçedeki trafik tescil kuruluÅŸuna yapılır.

3) Sürücü belgesi talep edenler belge almak istedikleri trafik tescil kuruluÅŸunun bulunduÄŸu yerde geçici bir süre kalmaları halinde o yerdeki geçici adresi ile daha sonra kalacağı sabit iÅŸ ve ikametgâh adreslerini müracaat formunda belirtmek zorundadırlar.

4) Sürücü belgesi müracaat formunun beyanlar ile ilgili bölümü sürücü belgesi talep edenler tarafından müracaat memurunun önünde imzalanır.

5) Sürücü belgesi talep edenler, trafik tescil kuruluÅŸuna müracaat sırasında; nüfus cüzdanı ve sürücü sertifikasının aslı ile birlikte; tahsil belgesinin, SaÄŸlık Bakanlığınca yetkilendirilmiÅŸ ilgili tabip veya saÄŸlık kuruluÅŸundan müracaat tarihinden geriye doÄŸru bir yıllık süre içinde alınmış sürücü olur saÄŸlık raporunun; yine müracaat tarihinden geriye doÄŸru bir yıllık süre içerisinde adli sicilden veya sertifika sahibinin nüfusa kayıtlı olduÄŸu yerin Cumhuriyet savcılığından alınan Karayolları Trafik Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre hükümlü olmadıklarına dair belgenin ilgili sürücü kursu tarafından tasdik edilmiÅŸ suretlerini ibraz etmek zorundadırlar. Ancak sürücü sertifikası, tahsil belgesi ve saÄŸlık raporu bilgilerinin elektronik sistemle alınabilmesi halinde, bu belgelerin ibrazı istenilmeyebilir. Adli sicil kaydının ilgili kurumdan elektronik sistemle alınabilmesi halinde adli sicil belgesi istenilmez. Kamu kurum veya kuruluÅŸlarında çalışanların, çalıştıkları kurum veya kuruluÅŸ tarafından verilmiÅŸ tahsil durumunu belirleyen tasdikli belgeyi ibraz etmeleri durumunda ayrıca tahsil belgesinin ibrazı istenilmez.

6) Yetkili memur müracaat formundaki bilgilerin doÄŸruluÄŸunu, ibraz edilen belgelerle karşılaÅŸtırarak kontrol eder ve müracaat formunun huzurunda imzalandığını ve beyanın doÄŸruluÄŸunun kontrol edildiÄŸini belirterek, ilgili bölümü tarih koyup kaÅŸe vurarak imzalar.

7) Sürücü belgesi talep edenler tarafından müracaat formunda beyan edilen bilgiler, aksi sabit oluncaya kadar doÄŸru sayılır. GerektiÄŸinde bu bilgilerin doÄŸruluÄŸu tahkik edilebilir. Yanlış beyanda bulundukları tespit edilenler hakkında Karayolları Trafik Kanununun 42 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca iÅŸlem yapılır.

8) Sürücü belgelerinin tanzimi esnasında; belge üzerine belge sahibinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılır.

b) Sürücü belgelerinin düzenlenmesi ve verilmesi esasları

1) Belgede yer alan bütün bilgiler tam, okunaklı, silinti ve kazıntı yapılmadan yazılır. Düzeltme sırasında herhangi bir nedenle iptali gerekenler seri numarası belirtilerek bir tutanakla tespit edilir.

2) Sürücü belgesi sicil kayıt defterine (Ek–29) kaydedilerek sıra esasına göre sicil numarası verilir ve bu numara sürücü belgesine de yazılır.

3) Sürücü belgesi ile ilgili gerekli bilgiler usulüne uygun olarak bilgisayar ortamına derhal aktarılır.

4) KiÅŸiselleÅŸtirilen sürücü belgelerinin basımı ve ilgililerine teslimi Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce merkezi sistemle yapılabilir.”

MADDE 13 – Aynı YönetmeliÄŸin 100 üncü maddesinde yer alan tabloda “Kamyonet (N1), (N2)” araç cinsi satırından sonra gelmek üzere “Panelvan (N1)” araç cinsi ibaresi eklenmiÅŸ ve yol durumlarına göre bu aracın azami hız sınırları gösterilmiÅŸtir.

 

Panelvan (N1)

50

85

100

110

 

MADDE 14 – Aynı YönetmeliÄŸin 121 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine aÅŸağıdaki alt bent eklenmiÅŸtir.

“5) Araç kaldırılıp götürülmeden veya götürüldüÄŸü esnada sahibinin gelmesi durumunda trafik idari para cezası karar tutanağı kendisine tebliÄŸ edilmek ve varsa yapılan masraflar ödettirilmek suretiyle sahibine teslim edilir.”

MADDE 15 – Aynı YönetmeliÄŸin 122 nci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Araçların çekilmesi, kurtarılması ve götürülmesi ile çekilen, trafikten men edilen ve muhafaza altına alınan araçların bırakılacağı otoparkların belirlenmesi ve bu iÅŸlemlere dair masrafların tespiti

MADDE 122 – Kanunlarda ve bu Yönetmelikte belirtilen ihlalleri nedeniyle trafikten men edilen, muhafaza altına alınması gereken veya bulunduÄŸu yerden kaldırılması gereken araçların çekilip götürülmesinde öncelikle trafik kuruluÅŸları ile kamu kurum veya kuruluÅŸlarına ait çekici/kurtarıcı araçlar kullanılır. Ä°htiyaç duyulması halinde, araç çekme, kurtarma ve götürme hizmetleri, ücretleri ile diÄŸer usul ve esaslar belirlenmek ÅŸartıyla büyükÅŸehirlerde ulaşım koordinasyon merkezlerince, diÄŸer il ve ilçelerde ise il ve ilçe trafik komisyonlarında karar alınmak suretiyle gerçek veya tüzel kiÅŸilere de yaptırılabilir.

Çekilen, trafikten men edilen veya muhafaza altına alınan veya bulunduÄŸu yerden kaldırılan araçlar, BüyükÅŸehirlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezlerince, diÄŸer il ve ilçelerde ise il ve ilçe trafik komisyonları tarafından yetkilendirilmiÅŸ bir park yerine, yetkilendirilmiÅŸ park yeri bulunmaması halinde ise varsa trafik kuruluÅŸlarının yoksa mülki idare amirliklerince belirlenecek diÄŸer kamu kurum veya kuruluÅŸlarına ait park yerlerine çekilir.

Kamu kurum veya kuruluÅŸlarına ait araç park yerlerinde alınması gereken tedbirler, park yerinin ait olduÄŸu kurum veya kuruluÅŸ ile koordine kurulmak suretiyle aracın çekilmesine veya muhafazasına karar veren kuruluÅŸça alınır.

Araçların çekilmesi, kurtarılması, götürülmesi ve muhafazası iÅŸlemlerinin gerçek veya tüzel kiÅŸilerce yapılması hususunda ulaşım koordinasyon merkezlerince ve trafik komisyonlarınca yetki verilebilmesi için aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:

a) Otoparkın etrafının duvar veya tel örgü gibi fiziki engellerle çevrili olması,

b) Otoparkın geceleri yeterince aydınlatılması,

c) GiriÅŸ ve çıkışları ile içerisi ve etrafının 24 saat süreyle kamera sistemiyle izlenmesi ve kayıtların belirlenecek sürelerde saklanması,

ç) Yeterli yangın söndürme tüpü veya sistemi bulundurulması,

d) Sabit telefon hattının olması,

e) Ä°ÅŸ ve iÅŸlemlerin yürütülebileceÄŸi yeterli büyüklükte kapalı alanın bulunması,

f) Otopark ve müÅŸtemilatının yangın, sel, deprem ve benzeri afetlere karşı sigortalı olması,

g) Otoparkta güvenliÄŸi saÄŸlamak amacıyla 24 saat süreyle bekçi veya görevli bulundurulması,

ÄŸ) Ä°ÅŸletici, otopark çalışanları, çekici/kurtarıcı sahip ve ÅŸoförlerinin; mal varlığına, topluma, kamu güvenliÄŸine, kamunun saÄŸlığına, kamu barışına, ulaşım araçları veya sabit platforma, genel ahlaka, millete ve devlete, devletin güvenliÄŸine, anayasal düzen ve bu düzenin iÅŸleyiÅŸine karşı suçlar baÅŸta olmak üzere belirlenecek diÄŸer suçlardan hüküm giymemiÅŸ olmaları,

h) Çekici ve kurtarıcı hizmeti vermek üzere yetkilendirilenlerin hizmetin devamlılığını saÄŸlayacak ÅŸekilde gece ve gündüz istendiÄŸinde özel tertibatlı araç bulundurmaları.

Ulaşım koordinasyon merkezlerince ve trafik komisyonlarınca il veya ilçenin özelliÄŸine göre yukarıda belirtilen ÅŸartlara ek olarak baÅŸkaca ÅŸartlarda belirlenebilir. Ayrıca, belirlenen otoparklara hangi bölgelerden çekilen, trafikten men edilen veya muhafaza altına alınması gereken araçların götürüleceÄŸi belirlenir ve o bölgedeki fiyat uygulamaları da dikkate alınarak çekme, kurtarma ve götürme ücreti ile otopark ücretleri tespit edilerek karara baÄŸlanır.

Araçların çekilmesine, kurtarılmasına ve götürülmesine trafik zabıtası karar verir. Kanunlar ve bu Yönetmelikte belirtilen ihlaller nedeniyle çekilmesi gereken aracın plakası ve ihlal durumu, çekilmesine karar veren görevlilerce fotoÄŸrafla tespit edilir.”

MADDE 16 – Aynı YönetmeliÄŸin 125 inci maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Araçların trafikten men edilmesi veya muhafaza altına alınması ile sürücülerin araç sürmekten men edilmesi

MADDE 125 – Karayolları Trafik Kanunu ve YönetmeliÄŸi hükümlerine aykırılığından dolayı trafikten men edilen veya muhafaza altına alınması gereken araçlar ile araç sürmekten men edilecek sürücülerle ilgili olarak aÅŸağıda belirtilen usul ve esaslar uygulanır.

a) Trafikten men edilen veya muhafaza altına alınması gereken araçlar korunamayacak yerlere bırakılamaz.

b) Trafikten men edilecek veya muhafaza altına alınacak aracın yerleÅŸim yeri dışında bulunması halinde, aracın en yakın yerleÅŸim birimine götürülmesi saÄŸlanarak men veya muhafaza iÅŸlemi burada gerçekleÅŸtirilir. Zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan ya da karayolunda sürülmeye elveriÅŸli olmayan araçların trafikten men edilecekleri veya muhafaza altına alınacakları yere götürülmesi çekici/kurtarıcı araçları marifetiyle yapılır. Bu iÅŸlemlere dair masraflar araç sahibi, iÅŸleteni veya sürücüsü tarafından karşılanır.

c) Trafikten men edilen veya muhafaza altına alınan araçlar bu hususta bir tutanak düzenlenmek suretiyle yetkilendirilmiÅŸ otoparka teslim edilir.

ç) Araçların otoparka teslimi ve otoparktan çıkışı sırasında tescil kayıtları sorgulanır ve kaydında çalıntı, yakalama ve benzeri ÅŸerhler bulunanlar hakkında gerekli iÅŸlemler yapılır.

d) Ä°lgili kayıtlarından, zorunlu mali sorumluluk sigortasının geçerli olduÄŸu tespit edilen araçlar için sigorta poliçesi ibraz zorunluluÄŸu aranmaz.

e) Karayolları Trafik Kanunu ve bu Yönetmelikte belirtilen ihlalleri dolayısıyla trafikten men edilen, ancak bu madde kapsamında geçici olarak trafiÄŸe çıkış izni verilebilmesi için gerekli ÅŸartları taşıyan araçlar ile eksiklikleri denetim noktasında giderilen araçlar, trafikten men tutanağına gerekli ÅŸerh düÅŸülerek otoparka götürülmeksizin denetim mahallinde sahibine, iÅŸletenine veya sürücüsüne teslim edilir.

f) Trafikten men edilen veya muhafaza altına alınan araçlar hakkında yapılacak iÅŸ ve iÅŸlemler aÅŸağıda belirtildiÄŸi ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilir:

1) 2918 sayılı Kanunun 20 ve 25 inci maddelerine istinaden trafikten men edilen araçların, tescili yaptırılmadan veya geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakası alınmadan trafiÄŸe çıkışına izin verilmez.

2) 2918 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine istinaden trafikten men edilen araçların, araca ait tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakaları ibraz edilmeden ve uygun duruma getirilmeden trafiÄŸe çıkışına izin verilmez.

3) 2918 sayılı Kanunun 65 inci maddesinin birinci fıkrasının;

(a) bendine aykırılığın tespiti halinde, bütün sorumluluk ve giderler iÅŸletenine ait olmak üzere yolcuların en yakın yerleÅŸim biriminde indirilmesi saÄŸlanır.

(b) bendine aykırılığın tespiti halinde, Kanunda öngörülen cezai müeyyideler uygulanır. Ancak azami yüklü ağırlığın % 20’den fazla aşılması halinde, yükü uygun hale getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

(c) bendine aykırılığın tespiti halinde, yükü dingil ağırlıklarına uygun hale getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

(d) bendine aykırılığın tespiti halinde, yükü uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

(e) bendine aykırılığın tespiti halinde, gerekli izin ve tedbirler alınıncaya kadar araç trafikten men edilir.

(f) bendine aykırılığın tespiti halinde, Karayolları Genel MüdürlüÄŸünden alınacak “Özel Yük Taşıma Ä°zin Belgesi” ibraz edilinceye veya ilgili kayıtlardan tespit edilinceye kadar araç trafikten men edilir.

(g) bendine aykırı yükleme yapıldığının tespiti halinde, yükü 128 inci maddede belirtilen ölçülere uygun hale getirilinceye kadar araç trafikten men edilir. Yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirilmiÅŸ olması halinde, bütün sorumluluk ve giderler iÅŸletenine ait olmak üzere yolcuların en yakın yerleÅŸim biriminde indirilmesi saÄŸlanır.

(h) bendine aykırılığın tespiti halinde, yükü uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

(i) bendine aykırılığın tespiti halinde, yükü uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

(j) bendine aykırılığın tespiti halinde, yükü uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

(k) bendine aykırılığın tespiti halinde, bu YönetmeliÄŸin 133 üncü maddesinde belirtilen koÅŸullar saÄŸlanıncaya kadar aracın seyrine izin verilmez.

4) 2918 sayılı Kanunun 91 inci maddesi gereÄŸince, zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmadan karayoluna çıkan araçlar trafikten men edilir. Bu madde kapsamında trafikten men edilen araçların sigortasının yapıldığının ilgili kayıtlarından tespit edilmesi veya sigorta poliçesinin ibrazı halinde trafiÄŸe çıkışına izin verilir.

5) 2918 sayılı Kanunun Ek–2 nci maddesine istinaden trafikten men edilen araçların, gerekli ÅŸartları saÄŸlamış olsalar dahi 15 günlük süre dolmadan trafiÄŸe çıkışına izin verilmez.

6) 53 üncü maddeye istinaden, özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiÅŸ olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kiÅŸiler dışında baÅŸkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek, gerekli yasal iÅŸlemler yapılmak üzere bu hususta düzenlenecek bir tutanakla ilgili gümrük birimine teslimi saÄŸlanır.

7) 128 inci madde gereÄŸince yüksüz olarak karayolunda trafiÄŸe çıkışı, Karayolları Genel MüdürlüÄŸünden alınacak özel izin belgesine tabi olan tescilli veya tescilsiz araçların, izinsiz olarak karayoluna çıkmaları halinde, Karayolları Genel MüdürlüÄŸünden alınacak “Özel Ä°zin Belgesi” ibraz edilinceye kadar trafikten men edilir.

8) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 21 inci maddesine istinaden trafikten men edilen araçlardan, trafiÄŸe çıkarılacak olanlar, muayenelerini yaptırmak üzere 8 inci maddede belirtilen “C” geçici trafik belgesi alınması veya karayolunda sürülmemek ve çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek kaydıyla, trafiÄŸe çıkarılmayacak olanlar ise karayolunda sürülmeyeceÄŸine ve her türlü hukuki ve mali sorumluluÄŸun kendilerine ait olduÄŸuna dair taahhüt alınması ve çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmesi kaydıyla sahibine veya iÅŸletenine teslim edilir.

9) 2918 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkrasına istinaden trafikten men edilen araçlara, gerekli ÅŸartları saÄŸlamaları veya eksikliklerini gidermeleri amacıyla bu YönetmeliÄŸin ekindeki “Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkış Ä°zin Belgesi (Ek-33)” düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸ gününe kadar izin verilir ve araç kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Süresi sonunda gerekli ÅŸartları saÄŸlamadığı veya eksikliklerini gidermediÄŸi tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu araçlara tekrar izin verilmez. Ancak, bulundukları yerde gerekli ÅŸartları saÄŸlamaları veya eksikliklerini gidermeleri halinde, trafiÄŸe çıkarılmalarına müsaade edilir.

10) 2918 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrasına aykırılıkları nedeniyle trafikten men edilen araçlara, gerekli ÅŸartları saÄŸlamaları veya eksikliklerini gidermeleri amacıyla bu YönetmeliÄŸin ekindeki Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkış Ä°zin Belgesi düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸ gününe kadar izin verilir ve araç kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Süresi sonunda gerekli ÅŸartları saÄŸlamadığı veya eksikliklerini gidermediÄŸi tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu araçlara tekrar izin verilmez. Ancak, bulundukları yerde gerekli ÅŸartları saÄŸlamaları veya eksikliklerini gidermeleri halinde trafiÄŸe çıkarılmasına müsaade edilir.

11) 2918 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının; (a) bendinde sayılan bozukluk veya eksiklikleri nedeniyle trafikten men edilen araçlardan, karayolunda sürülmeye elveriÅŸli olanlar ile (b) bendinde sayılan diÄŸer bozukluk veya eksiklikleri olan araçlara, bozukluk veya eksikliklerini gidermek üzere bu YönetmeliÄŸin ekindeki Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkış Ä°zin Belgesi düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸ gününe kadar izin verilir ve araç kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Süresi sonunda gerekli ÅŸartları saÄŸlamadığı veya eksikliklerini gidermediÄŸi tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu araçlara tekrar izin verilmez. Ancak, bulundukları yerde gerekli ÅŸartları saÄŸlamaları veya eksikliklerini gidermeleri halinde trafiÄŸe çıkarılmasına müsaade edilir.

Işık donanımındaki bozukluk veya eksiklikler nedeniyle trafikten men edilen araçlara, günün kararması ile günün aydınlanması arasındaki zamanda geçici olarak trafiÄŸe çıkış izni verilmez. Bu süre içerisinde trafikten men edilen ancak denetim mahallinde eksikliÄŸini gideremeyen araçlar çekici/kurtarıcı marifetiyle çekilmek suretiyle trafikten men edilir. Bu iÅŸlemlere dair sorumluluk ve masraflar araç sahibi, iÅŸleteni veya sürücüsü tarafından karşılanır.

12) 2918 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin (b) bendine istinaden trafikten men edilen araçlara, gerekli ÅŸartları saÄŸlamaları veya eksikliklerini gidermeleri amacıyla bu YönetmeliÄŸin ekindeki Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkış Ä°zin Belgesi düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸ gününe kadar izin verilir ve araç kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Süresi sonunda gerekli ÅŸartları saÄŸlamadığı veya eksikliklerini gidermediÄŸi tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu araçlara tekrar izin verilmez. Ancak, bulundukları yerde gerekli ÅŸartları saÄŸlamaları veya eksikliklerini gidermeleri halinde trafiÄŸe çıkarılmalarına müsaade edilir.

13) 2918 sayılı Kanunun 32 nci maddesi gereÄŸince trafikten men edilen araçlara, yapılan teknik deÄŸiÅŸiklikleri belgelendirip trafik tescil kuruluÅŸunda tescil ettirmeleri ve belgelerine iÅŸlettirmeleri amacıyla bu YönetmeliÄŸin ekindeki Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkış Ä°zin Belgesi düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸ gününe kadar izin verilir ve araç kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Bu süre sonunda gerekli ÅŸartları saÄŸlamadığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir ve araç tescil belgesine el konulur. Karayolunda sürülmeyeceÄŸine ve her türlü hukuki ve mali sorumluluÄŸun kendilerine ait olduÄŸunu belirtir taahhüt alınması kaydıyla çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek üzere Ek-33’te yer alan izin belgesi tanzim edilerek 7 iÅŸ gününe kadar tekrar izin verilir ve sahibine veya iÅŸletenine teslim edilerek araç kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür.

14) 2918 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereÄŸince trafikten men edilen araçlara, muayenelerini yaptırmak amacıyla bu YönetmeliÄŸin ekindeki Geçici Olarak TrafiÄŸe Çıkış Ä°zin Belgesi düzenlenmek suretiyle yedi iÅŸ gününe kadar izin verilir ve araç kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür. Bu süre sonunda gerekli ÅŸartları saÄŸlamadığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir ve tescil belgesine el konulur. Karayolunda sürülmeyeceÄŸine ve her türlü hukuki ve mali sorumluluÄŸun kendilerine ait olduÄŸunu belirtir taahhüt alınması kaydıyla çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek üzere Ek-33’te yer alan izin belgesi tanzim edilerek 7 iÅŸ gününe kadar tekrar izin verilir ve sahibine veya iÅŸletenine teslim edilerek araç kayıtlarına gerekli ÅŸerh düÅŸülür.

g) 2918 sayılı Kanunun 36, 39, 48, 49 ve 118 inci maddeleri gereÄŸince sürücülerin araç sürmekten men edilmesi halinde araç; sahibine, iÅŸletenine veya bu kiÅŸilerin uygun görmesi ile araç cinsi için geçerli sürücü belgesi olan bir baÅŸka sürücüye teslim edilir. Aksi halde araç ilgili kiÅŸi teslim alıncaya kadar muhafaza altına alınır.

ÄŸ) Ä°lgili diÄŸer kanunlar kapsamında trafikten men edilen ya da tescil kayıtlarındaki ÅŸerhler veya kısıtlamalar nedeniyle yakalanan araçlar, trafikten men veya yakalama iÅŸlemini talep eden kurum veya kuruluÅŸ tarafından belirlenen yerlere, herhangi bir yer belirlenmemiÅŸ ise, yediemin otoparklara, bunların da bulunmaması halinde ise 122 nci maddede belirtilen park yerlerinde ilgililer tarafından teslim alınıncaya kadar muhafaza altına alınır.”

MADDE 17 – Aynı YönetmeliÄŸin 145 inci maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Ancak, cep ve araç telefonları ile benzeri haberleÅŸme cihazlarının sürücüler tarafından çeÅŸitli elektronik sistemler vasıtasıyla ele alınmadan kullanılması, birinci fıkranın (d) bendi kapsamında deÄŸerlendirilmez.”

MADDE 18 – Aynı YönetmeliÄŸin 152 nci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 152 –Bir trafik kazasına karışanlardan yaralanmamış olan veya hafif yaralı olanlar;

a) Araç sürücüsü iseler, trafik için ek bir tehlike yaratmayacak ÅŸekilde hemen durmak, trafik güvenliÄŸi için ışıklı iÅŸaret veya yansıtıcı cihazları koymak ve gereken tedbirleri almak,

b) TrafiÄŸi, can ve mal güvenliÄŸini etkilemeyen, ölümlü, yaralanmalı veya maddi hasarlı kazalarda, sorumluluÄŸun belirlenmesine yarayacak iz ve deliller dahil, kaza yerindeki durumu deÄŸiÅŸtirmemek,

c) Ä°stendiÄŸinde diÄŸer tarafa kimlik ve adreslerini bildirmek, sürücü ve trafik belgeleri ile sigorta poliçelerini göstermek, bunlara ait gerekli bilgiler ile tarih ve sayılarını vermek,

ç) Yaralılara ilk yardım ve acil müdahale yaptırmak maksadıyla kaza mahallinden ayrılma hali hariç, olayı; yetkili ve görevlilere bildirmek ve bunlar gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamak,

d) Başında sahibi veya sorumlusu bulunmayan motorlu araçlar, taşınabilen veya taşınamayan mallar ile mülklere zarar veren sürücüler;

1) Aracın, malın veya mülkün ilgilisini bulmak,

2) Bulunamadığı takdirde araçların ve zarar verilen diÄŸer ÅŸeylerin görünebilen ve uygun yerlerine yazılı bilgi bırakmak,

3) En kısa sürede yetkililere haber vermek,

zorundadırlar.

Sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalarda;

a) Kazaya karışan sürücülerin tümü, yetkililerin gelmesine gerek görmez ve aralarında kazayı kendi düzenleyecekleri tutanakla tespit etmek noktasında anlaşırlarsa “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı” düzenleyip birlikte imza altına alarak olay yerinden ayrılabilirler.

b) Taraflarının anlaÅŸma saÄŸladığı durumlarda, yeni bir trafik kazasına sebebiyet vermemek ve trafik akışını engellememek için mümkün olduÄŸu takdirde olay yerinin fotoÄŸrafları çekilerek kazaya karışan araçlar taşıt yolu dışına çıkarılır ve Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı burada düzenlenir.

c) Bir anlaÅŸma ile olay yerinden ayrılmış olan taraflar, meydana gelen zararın sigortaları tarafından veya kendilerince doÄŸrudan karşılanacağını kabul etmiÅŸ sayılırlar ve sonradan yetkililerden kaza tespit tutanağı düzenlenmesini isteyemezler.

ç) AÅŸağıdaki durumlarda Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı trafik zabıtası, bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde ise genel kolluk tarafından düzenlenir:

1) Kazaya bir aracın karışması (tek taraflı maddi hasarlı kaza ise),

2) Taraflardan herhangi birinin sürücü belgesinin bulunmaması veya belgesinin kullandığı araç cinsi için yeterli olmaması,

3) Araçlardan herhangi birinin ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının olmaması,

4) Sürücülerden herhangi birinde alkol, uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde aldığı ÅŸüphesinin bulunması,

5) Kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum veya kuruluÅŸuna ait olması,

6) Kazada kamu malına veya üçüncü kiÅŸilere ait eÅŸyaya zarar verilmiÅŸ olması.”

MADDE 19 – Aynı YönetmeliÄŸin 156 ncı maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 156 – Trafik kazaları ile ilgili olarak yapılacak iÅŸlemlerde aÅŸağıdaki usul ve esaslar uygulanır.

a) Trafik kazası tespit tutanağının düzenlenmesi

1) ÖrneÄŸine uygun olarak; kaza yerinin durumu, iz ve deliller, kazaya karışan sürücüler, varsa ölü veya yaralılar, hasar veya zarar, gün ve saat ile gerekli görülen diÄŸer hususlar belirtilmek üzere düzenlenir ve olay yerinin durumu bir krokide gösterilir. TutanaÄŸa kazazedelerin olay yerindeki ölüm veya yaralanma durumu iÅŸlenir.

Trafik Kazası Tespit Tutanağı; soruÅŸturma evrakına eklenmek, dosyasında saklanmak ve sayısına göre taraflara verilmek üzere yeter sayıda düzenlenir.

Trafik kazası tespit tutanağının düzenlenmesi ile tutanakta yer alan bilgilerin bir veri tabanında toplanmasına ve bu bilgilerin ilgili taraflarla paylaşımına iliÅŸkin usul ve esaslar Emniyet Genel MüdürlüÄŸünce belirlenir.

2) Trafik kazası tespit tutanağı düzenlemeye 154 üncü maddenin (a) bendi gereÄŸince trafik zabıtası ve genel zabıtanın görevli personeli yetkilidir.

Tutanaklar en az iki görevli tarafından düzenlenir. Hafif yaralanmalı veya hasarlı kazalarda tek görevli tarafından rapor ÅŸeklinde de düzenlenebilir.

Ancak, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait araçların karıştığı trafik kazalarında bir askeri temsilcinin bulundurulması mecburidir.

3) Tutanak düzenleyenler, tutanakta taraflar için kusur oranı belirtmeksizin sadece kazanın oluÅŸumunda kimin hangi trafik kuralını ihlal ettiÄŸini belirtirler.

4) Karayolu üzerinde ölüm veya yaralanma ile sonuçlanıp, olay yerindeki iz ve delillerin tespit ve deÄŸerlendirilmesi sonucunda trafik kazası olduÄŸu anlaşılan durumlarda; kazaya karışan taraf veya unsurlardan birinin, birkaçının ya da tamamının olay yerinden ayrılmış olması halinde de trafik kazası tespit tutanağı düzenlenir.

5) Önceden meydana gelmiÅŸ veya olay yerinden kaldırılmış araçların karıştığı ve yalnız maddi hasarla sonuçlanan kazalar için trafik zabıtası ve genel kollukça hasar tespitine dair kazaya karışanlara verilmek üzere tutanak veya rapor düzenlenmez. Bu durumlarda hasar tespitleri ilgililerin sigortalarına veya yetkili mahkemelere baÅŸvurmaları suretiyle yapılır.

Ancak;

Can, mal ve trafik güvenliÄŸini etkileyen veya yolun trafiÄŸe kapandığı maddi hasarlı trafik kazalarında, kazaya karışanların kazanın oluÅŸuna göre iz ve delilleri iÅŸaretleyerek, mümkün olduÄŸu takdirde olay yerinin fotoÄŸraflarını çekerek araçlarını en yakın ve uygun yerlere çekmeleri,

Karayolu üzerinde birden fazla sayıda aracın karıştığı sadece maddi hasarla sonuçlanan ve tarafların bu Yönetmelik çerçevesinde Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı düzenlemediÄŸi trafik kazalarında; taraflara ait araçlardan en az birinin olay yerinde bulunması ve olay yerindeki iz ve delillerden kazanın oluÅŸumu ile o yerde meydana geldiÄŸine kanaat getirilmesi,

hallerinde görevlilerce trafik kazası tespit tutanağı düzenlenir.

b) Kaza istatistikleri

Kazaların nedenlerini tespit etmek ve alınacak tedbirlerin belirlenmesinde kullanılmak üzere, trafik kazası tespit tutanaklarındaki bilgilerden yararlanılarak, kazaya el koyan birimlerce örneÄŸine uygun istatistik formu düzenlenir.

Düzenlenen istatistik formları, her ilde ÅŸehiriçi trafik denetleme ÅŸube müdürlüklerinde toplanarak, il genelinde deÄŸerlendirmesi yapıldıktan sonra Emniyet Genel MüdürlüÄŸüne gönderilir.”

MADDE 20 – Aynı YönetmeliÄŸin 157 nci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 157 – Araç sürücülerinin trafik kazalarında asli kusurlu sayılacakları haller ile kusur durumlarının tespitine dair usul ve esaslar aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir.

a) Asli kusur sayılan haller

1) Kırmızı ışıklı trafik iÅŸaretinde veya yetkili memurun dur iÅŸaretinde geçme,

2) Taşıt giremez trafik iÅŸareti bulunan karayoluna veya bölünmüÅŸ karayolunda karşı yönden gelen trafiÄŸin kullanıldığı ÅŸerit, rampa ve baÄŸlantı yollarına girme,

3) Ä°kiden fazla ÅŸeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiÄŸin kullandığı ÅŸerit veya yol bölümüne girme,

4) Arkadan çarpma,

5) Geçme yasağı olan yerlerden geçme,

6) Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma,

7) Åžeride tecavüz etme,

8) KavÅŸaklarda geçiÅŸ önceliÄŸine uymama,

9) Kaplamanın dar olduÄŸu yerlerde geçiÅŸ önceliÄŸine uymama,

10) Manevraları düzenlenen genel ÅŸartlara uymama,

11) YerleÅŸim birimleri dışındaki karayolunun taşıt yolu üzerinde, zorunlu haller dışında parketme ve duraklama ve her durumda gerekli tedbirleri almama,

12) Park için ayrılmış yerlerde veya taşıt yolu dışında kurallara uygun olarak parkedilmiÅŸ araçlara çarpma.

Yukarıda sayılan hal ve hareketlerde bulunan sürücüler asli (esas) kusurlu sayılırlar. Ancak, sürücülerin veya yayaların kural dışı hareketleri veya taşıtların teknik arızaları bir baÅŸka sürücüyü tehlikeye düÅŸürmüÅŸ ve bu sürücü, oluÅŸması muhtemel bir kazayı önlemek, can ve mal güvenliÄŸini korumak amacı ile Karayolları Trafik Kanununun öngördüÄŸü temel kurallardan birini ihlal etmeye mecbur kalmış ve bütün tedbirlere raÄŸmen bir kazaya neden olmuÅŸsa, asli kusurlu sayılamaz.

b) Sürücü kusurlarının tespiti

Adli mevzuat ve yargılama hükümleri saklı kalmak üzere, trafik kazalarına karışanların kusur durumları; 2918 sayılı Kanun ve bu Yönetmelikte belirtilen kurallar, ÅŸartlar, hak ve yükümlülükler ile asli kusur sayılan haller dikkate alınarak belirlenir.

Kaza mahallinde yapılan incelemeler sonunda tespit edilen iz ve delillere ilave olarak kazaya karışanların olay hakkındaki ifadeleri ile varsa tanık ifadeleri de kusur durumunun tespitinde dikkate alınır.”

DEVAMI Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ >>>KARAYOLLARI TRAFÄ°K YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R YÖNETMELÄ°K (21-29) MADDELER

GENEL KÃœLTÃœR