Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6325 SAYILI HUKUK UYUÅžMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU, TAM METNÄ°

HUKUK UYUÅžMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU

Kanun No. 6325                                                                                                               Kabul Tarihi: 7/6/2012

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, hukuk uyuÅŸmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

(2) Bu Kanun, yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iÅŸ veya iÅŸlemlerden doÄŸan özel hukuk uyuÅŸmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanır. Åžu kadar ki, aile içi ÅŸiddet iddiasını içeren uyuÅŸmazlıklar arabuluculuÄŸa elveriÅŸli deÄŸildir .

Tanımlar

MADDE 2 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında;

a) Arabulucu: Arabuluculuk faaliyetini yürüten ve Bakanlıkça düzenlenen arabulucular siciline kaydedilmiÅŸ bulunan gerçek kiÅŸiyi,

b) Arabuluculuk: Sistematik teknikler uygulayarak, görüÅŸmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini saÄŸlamak için aralarında iletiÅŸim sürecinin kurulmasını gerçekleÅŸtiren, uzmanlık eÄŸitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kiÅŸinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuÅŸmazlık çözüm yöntemini,  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

c) Bakanlık: Adalet Bakanlığını,

ç) Daire BaÅŸkanlığı: Hukuk Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde oluÅŸturulacak Arabuluculuk Daire BaÅŸkanlığını,

d) Genel Müdürlük: Hukuk Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünü,

e) Kurul: Arabuluculuk Kurulunu,

f) Sicil: Arabulucular sicilini,

ifade eder.

Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM

ArabuluculuÄŸa Ä°liÅŸkin Temel Ä°lkeler

Ä°radi olma ve eÅŸitlik

MADDE 3 – (1) Taraflar, arabulucuya baÅŸvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda serbesttirler .

(2) Taraflar, gerek arabulucuya baÅŸvururken gerekse tüm süreç boyunca eÅŸit haklara sahiptirler.

Gizlilik

MADDE 4 – (1) Taraflarca aksi kararlaÅŸtırılmadıkça arabulucu, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya diÄŸer bir ÅŸekilde elde ettiÄŸi bilgi ve belgeler ile diÄŸer kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür.

(2) Aksi kararlaÅŸtırılmadıkça taraflar da bu konudaki gizliliÄŸe uymak zorundadırlar.

Beyan veya belgelerin kullanılamaması

MADDE 5 – (1) Taraflar, arabulucu veya arabuluculuÄŸa katılanlar da dâhil üçüncü bir kiÅŸi, uyuÅŸmazlıkla ilgili olarak hukuk davası açıldığında yahut tahkim yoluna baÅŸvurulduÄŸunda, aÅŸağıdaki beyan veya belgeleri delil olarak ileri süremez ve bunlar hakkında tanıklık yapamaz:

a) Taraflarca yapılan arabuluculuk daveti veya bir tarafın arabuluculuk faaliyetine katılma isteği.

b) UyuÅŸmazlığın arabuluculuk yolu ile sona erdirilmesi için taraflarca ileri sürülen görüÅŸler ve teklifler.

c) Arabuluculuk faaliyeti esnasında, taraflarca ileri sürülen öneriler veya herhangi bir vakıa veya iddianın kabulü.

ç) Sadece arabuluculuk faaliyeti dolayısıyla hazırlanan belgeler.

(2) Birinci fıkra hükmü, beyan veya belgenin ÅŸekline bakılmaksızın uygulanır.

(3) Birinci fıkrada belirtilen bilgilerin açıklanması mahkeme, hakem veya herhangi bir idari makam tarafından istenemez. Bu beyan veya belgeler, birinci fıkrada öngörülenin aksine, delil olarak sunulmuÅŸ olsa dahi hükme esas alınamaz. Ancak, söz konusu bilgiler bir kanun hükmü tarafından emredildiÄŸi veya arabuluculuk süreci sonunda varılan anlaÅŸmanın uygulanması ve icrası için gerekli olduÄŸu ölçüde açıklanabilir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

(4) Yukarıdaki fıkralar, arabuluculuğun konusuyla ilgili olup olmadığına bakılmaksızın, hukuk davası ve tahkimde uygulanır.

(5) Birinci fıkrada belirtilen sınırlamalar saklı kalmak koÅŸuluyla, hukuk davası ve tahkimde ileri sürülebilen deliller, sadece arabuluculukta sunulmaları sebebiyle kabul edilemeyecek deliller haline gelmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Arabulucuların Hak ve Yükümlülükleri

Unvanın kullanılması

MADDE 6 – (1) Sicile kayıtlı olan arabulucular, arabulucu unvanını ve bu unvanın saÄŸladığı yetkileri kullanma hakkına sahiptirler.

(2) Arabulucu, arabuluculuk faaliyeti sırasında bu unvanını belirtmek zorundadır.

Ücret ve masrafların istenmesi

MADDE 7 – (1) Arabulucu yapmış olduÄŸu faaliyet karşılığı ücret ve masrafları isteme hakkına sahiptir. Arabulucu, ücret ve masraflar için avans da talep edebilir.

(2) Aksi kararlaÅŸtırılmadıkça arabulucunun ücreti, faaliyetin sona erdiÄŸi tarihte yürürlükte bulunan Arabulucu Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir ve ücret ile masraf taraflarca eÅŸit olarak karşılanır.

(3) Arabulucu, arabuluculuk sürecine iliÅŸkin olarak belirli kiÅŸiler için aracılık yapma veya belirli kiÅŸileri tavsiye etmenin karşılığı olarak ücret alamaz. Bu yasaÄŸa aykırı iÅŸlemler batıldır.

Taraflarla görüÅŸme ve iletiÅŸim kurulması

MADDE 8 – (1) Arabulucu, tarafların her biri ile ayrı ayrı veya birlikte görüÅŸebilir ve iletiÅŸim kurabilir. Taraflar bu görüÅŸmelere vekilleri aracılığıyla da katılabilirler.

Görevin özenle ve tarafsız biçimde yerine getirilmesi

MADDE 9 – (1) Arabulucu görevini özenle, tarafsız bir biçimde ve ÅŸahsen yerine getirir.

(2) Arabulucu olarak görevlendirilen kimse, tarafsızlığından ÅŸüphe edilmesini gerektirecek önemli hâl ve ÅŸartların varlığı hâlinde, bu hususta tarafları bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu açıklamaya raÄŸmen taraflar, arabulucudan birlikte talep ederlerse, arabulucu bu görevi üstlenebilir yahut üstlenmiÅŸ olduÄŸu görevi sürdürebilir.

(3) Arabulucu, taraflar arasında eÅŸitliÄŸi gözetmekle yükümlüdür.

(4) Arabulucu, bu sıfatla görev yaptığı uyuÅŸmazlıkla ilgili olarak açılan davada, daha sonra taraflardan birinin avukatı olarak görev üstlenemez.

Reklam yasağı

MADDE 10 – (1) Arabulucuların iÅŸ elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü teÅŸebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kâğıtlarında arabulucu, avukat ve akademik unvanlarından baÅŸka sıfat kullanmaları yasaktır.

Tarafların aydınlatılması

MADDE 11 – (1) Arabulucu, arabuluculuk faaliyetinin başında, tarafları arabuluculuÄŸun esasları, süreci ve sonuçları hakkında gerektiÄŸi gibi aydınlatmakla yükümlüdür .

Aidat ödenmesi

MADDE 12 – (1) Arabuluculardan sicile kayıtlarında giriÅŸ aidatı ve her yıl için yıllık aidat alınır.

(2) GiriÅŸ aidatı ve yıllık aidatlar genel bütçeye gelir kaydedilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Arabuluculuk Faaliyeti

Arabulucuya baÅŸvuru

MADDE 13 – (1) Taraflar dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya baÅŸvurma konusunda anlaÅŸabilirler. Mahkeme de tarafları arabulucuya baÅŸvurmak konusunda aydınlatıp, teÅŸvik edebilir.

(2) Aksi kararlaÅŸtırılmadıkça taraflardan birinin arabulucuya baÅŸvuru teklifine otuz gün içinde olumlu cevap verilmez ise bu teklif reddedilmiÅŸ sayılır.

Arabulucunun seçilmesi

MADDE 14 – (1) BaÅŸkaca bir usul kararlaÅŸtırılmadıkça arabulucu veya arabulucular taraflarca seçilir.

Arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi

MADDE 15 – (1) Arabulucu, seçildikten sonra tarafları en kısa sürede ilk toplantıya davet eder.

(2) Taraflar, emredici hukuk kurallarına aykırı olmamak kaydıyla arabuluculuk usulünü serbestçe kararlaÅŸtırabilirler.

(3) Taraflarca kararlaÅŸtırılmamışsa arabulucu; uyuÅŸmazlığın niteliÄŸini, tarafların isteklerini ve uyuÅŸmazlığın hızlı bir ÅŸekilde çözümlenmesi için gereken usul ve esasları göz önüne alarak arabuluculuk faaliyetini yürütür.

(4) NiteliÄŸi gereÄŸi yargısal bir yetkinin kullanımı olarak sadece hâkim tarafından yapılabilecek iÅŸlemler arabulucu tarafından yapılamaz.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

(5) Dava açıldıktan sonra tarafların birlikte arabulucuya baÅŸvuracaklarını beyan etmeleri hâlinde yargılama, mahkemece üç ayı geçmemek üzere ertelenir. Bu süre, tarafların birlikte baÅŸvurusu üzerine üç aya kadar uzatılabilir.

(6) Taraflar arabuluculuk müzakerelerine bizzat veya vekilleri aracılığıyla katılabilirler .

Arabuluculuk sürecinin baÅŸlaması ve sürelere etkisi

MADDE 16 – (1) Arabuluculuk süreci, dava açılmadan önce arabulucuya baÅŸvuru hâlinde, tarafların ilk toplantıya davet edilmeleri ve taraflarla arabulucu arasında sürecin devam ettirilmesi konusunda anlaÅŸmaya varılıp bu durumun bir tutanakla belgelendirildiÄŸi tarihten itibaren iÅŸlemeye baÅŸlar. Dava açılmasından sonra arabulucuya baÅŸvuru hâlinde ise bu süreç, mahkemenin tarafları arabuluculuÄŸa davetinin taraflarca kabul edilmesi veya tarafların arabulucuya baÅŸvurma konusunda anlaÅŸmaya vardıklarını duruÅŸma dışında mahkemeye yazılı olarak beyan ettikleri ya da duruÅŸmada bu beyanlarının tutanaÄŸa geçirildiÄŸi tarihten itibaren iÅŸlemeye baÅŸlar.

(2) Arabuluculuk sürecinin baÅŸlamasından sona ermesine kadar geçirilen süre, zamanaşımı ve hak düÅŸürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

ArabuluculuÄŸun sona ermesi

MADDE 17 – (1) AÅŸağıda belirtilen hâllerde arabuluculuk faaliyeti sona erer:

a) Tarafların anlaşmaya varması.

b) Taraflara danışıldıktan sonra arabuluculuk için daha fazla çaba sarf edilmesinin gereksiz olduÄŸunun arabulucu tarafından tespit edilmesi.

c) Taraflardan birinin karşı tarafa veya arabulucuya, arabuluculuk faaliyetinden çekildiÄŸini bildirmesi.

ç) Tarafların anlaÅŸarak arabuluculuk faaliyetini sona erdirmesi.

d) UyuÅŸmazlığın arabuluculuÄŸa elveriÅŸli olmadığının veya 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereÄŸince uzlaÅŸma kapsamına girmeyen bir suçla ilgili olduÄŸunun tespit edilmesi.

(2) Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaÅŸtıkları, anlaÅŸamadıkları veya arabuluculuk faaliyetinin nasıl sonuçlandığı bir tutanak ile belgelendirilir. Arabulucu tarafından düzenlenecek bu belge, arabulucu, taraflar veya vekillerince imzalanır. Belge taraflar veya vekillerince imzalanmazsa, sebebi belirtilmek suretiyle sadece arabulucu tarafından imzalanır.

(3) Arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen tutanaÄŸa, faaliyetin sonuçlanması dışında hangi hususların yazılacağına taraflar karar verir. Arabulucu, bu tutanak ve sonuçları konusunda taraflara gerekli açıklamaları yapar.

(4) Arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi hâlinde, arabulucu, bu faaliyete iliÅŸkin kendisine yapılan bildirimi, tevdi edilen ve elinde bulunan belgeleri, ikinci fıkraya göre düzenlenen tutanağı beÅŸ yıl süre ile saklamak zorundadır. Arabulucu, arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlediÄŸi son tutanağın bir örneÄŸini arabuluculuk faaliyetinin sona ermesinden itibaren bir ay içinde Genel MüdürlüÄŸe gönderir.

Tarafların anlaşması

MADDE 18 – (1) Arabuluculuk faaliyeti sonunda varılan anlaÅŸmanın kapsamı taraflarca belirlenir; anlaÅŸma belgesi düzenlenmesi hâlinde bu belge taraflar ve arabulucu tarafından imzalanır.

(2) Taraflar arabuluculuk faaliyeti sonunda bir anlaÅŸmaya varırlarsa, bu anlaÅŸma belgesinin icra edilebilirliÄŸine iliÅŸkin ÅŸerh verilmesini talep edebilirler. Dava açılmadan önce arabuluculuÄŸa baÅŸvurulmuÅŸsa, anlaÅŸmanın icra edilebilirliÄŸine iliÅŸkin ÅŸerh verilmesi, asıl uyuÅŸmazlık hakkındaki görev ve yetki kurallarına göre belirlenecek olan mahkemeden talep edilebilir. Davanın görülmesi sırasında arabuluculuÄŸa baÅŸvurulması durumunda ise anlaÅŸmanın icra edilebilirliÄŸine iliÅŸkin ÅŸerh verilmesi, davanın görüldüÄŸü mahkemeden talep edilebilir. Bu ÅŸerhi içeren anlaÅŸma, ilam niteliÄŸinde belge sayılır.

(3) Ä°cra edilebilirlik ÅŸerhinin verilmesi, çekiÅŸmesiz yargı iÅŸidir ve buna iliÅŸkin inceleme dosya üzerinden de yapılabilir. Ancak arabuluculuÄŸa elveriÅŸli olan aile hukukuna iliÅŸkin uyuÅŸmazlıklarda inceleme duruÅŸmalı olarak yapılır. Bu incelemenin kapsamı anlaÅŸmanın içeriÄŸinin arabuluculuÄŸa ve cebri icraya elveriÅŸli olup olmadığı hususlarıyla sınırlıdır. AnlaÅŸma belgesine icra edilebilirlik ÅŸerhi verilmesi için mahkemeye yapılacak olan baÅŸvuru ile bunun üzerine verilecek kararlara karşı ilgili tarafından istinaf yoluna gidilmesi hâlinde, maktu harç alınır. Taraflar anlaÅŸma belgesini icra edilebilirlik ÅŸerhi verdirmeden baÅŸka bir resmî iÅŸlemde kullanmak isterlerse, damga vergisi de maktu olarak alınır.

BEŞİNCÄ° BÖLÜM

Arabulucular Sicili

Arabulucular sicilinin tutulması

MADDE 19 – (1) Daire BaÅŸkanlığı, özel hukuk uyuÅŸmazlıklarında arabuluculuk yapma yetkisini kazanmış kiÅŸilerin sicilini tutar. Bu sicilde yer alan kiÅŸilere iliÅŸkin bilgiler, Daire BaÅŸkanlığı tarafından elektronik ortamda da duyurulur.

(2) Arabulucular sicilinin tutulmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.

Arabulucular siciline kayıt şartları

MADDE 20 – (1) Sicile kayıt, ilgilinin Daire BaÅŸkanlığına yazılı olarak baÅŸvurması üzerine yapılır.

(2) Arabulucular siciline kaydedilebilmek için;

a) Türk vatandaşı olmak,

b) MesleÄŸinde en az beÅŸ yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu olmak,

c) Tam ehliyetli olmak,

ç) Kasten iÅŸlenmiÅŸ bir suçtan mahkûm olmamak,

d) Arabuluculuk eÄŸitimini tamamlamak ve Bakanlıkça yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda baÅŸarılı olmak,

gerekir.

(3) Arabulucu, sicile kayıt tarihinden itibaren faaliyetine başlayabilir.

Arabulucular sicilinden silinme

MADDE 21 – (1) Daire BaÅŸkanlığı, arabuluculuk için aranan koÅŸulları taşımadığı hâlde sicile kaydedilen veya daha sonra bu koÅŸulları kaybeden arabulucunun kaydını siler .

(2) Daire BaÅŸkanlığı, bu Kanunun öngördüÄŸü yükümlülükleri yerine getirmediÄŸini tespit ettiÄŸi arabulucuyu yazılı olarak uyarır; bu uyarıya uyulmaması hâlinde arabulucunun savunmasını aldıktan sonra, gerekirse adının sicilden silinmesini Kuruldan talep eder.

(3) Arabulucu, arabulucular sicilinden kaydının silinmesini her zaman isteyebilir.

ALTINCI BÖLÜM

Arabuluculuk Eğitimi ve Eğitim Kuruluşları

Arabuluculuk eÄŸitimi

MADDE 22 – (1) Arabuluculuk eÄŸitimi, hukuk fakültesinin tamamlanmasından sonra alınan, arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesiyle ilgili temel bilgileri, iletiÅŸim teknikleri, müzakere ve uyuÅŸmazlık çözüm yöntemleri ve davranış psikolojisi ile yönetmelikte gösterilecek olan diÄŸer teorik ve pratik bilgileri içeren eÄŸitimi ifade eder.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

Eğitim kuruluşlarına izin verilmesi

MADDE 23 – (1) Arabuluculuk eÄŸitimi, bünyesinde hukuk fakültesi bulunan üniversitelerin hukuk fakülteleri, Türkiye Barolar BirliÄŸi ve Türkiye Adalet Akademisi tarafından verilir. Bu kuruluÅŸlar Bakanlıktan izin alarak eÄŸitim verebilirler. Ä°zin verilen eÄŸitim kuruluÅŸlarının listesi elektronik ortamda yayımlanır.

(2) Ä°zin için yazılı olarak baÅŸvurulur. Bu baÅŸvuruda eÄŸitim programı, eÄŸiticilerin sayısı ve uzmanlıkları ile eÄŸitim kuruluÅŸu veya eÄŸitim programının finansman kaynakları hakkında gerekçeli bilgi verilir.

(3) BaÅŸvuruda sunulan belgelere dayalı olarak, eÄŸitimin amacına ulaÅŸacağı ve eÄŸitim kuruluÅŸlarında eÄŸitim faaliyetinin devamlılığının saÄŸlanacağı tespit edilirse, ilgili eÄŸitim kuruluÅŸuna en çok üç yıl için geçerli olmak üzere izin verilir.

Ä°zin süresinin uzatılması

MADDE 24 – (1) Sicile kayıtlı olan bir eÄŸitim kuruluÅŸu kayıt süresinin bitiminden en erken bir yıl ve en geç üç ay önce, sicildeki kaydının geçerlilik süresinin uzatılmasını yazılı olarak talep edebilir. EÄŸitim kuruluÅŸunun 26 ncı maddeye göre sunduÄŸu raporlardan, arabuluculuk eÄŸitiminin baÅŸarılı ÅŸekilde devam ettiÄŸinin anlaşıldığı ve 27 nci maddede belirtilen sebeplerin bulunmadığı hâllerde, verilmiÅŸ bulunan iznin geçerlilik süresi her defasında üç yıl uzatılabilir. EÄŸitim kuruluÅŸu, süresi içinde yaptığı baÅŸvuru hakkında karar verilinceye kadar listede kayıtlı kalır .

Arabuluculuk yetki belgesi

MADDE 25 – (1) EÄŸitim kuruluÅŸları, eÄŸitimlerini baÅŸarıyla tamamlayan kiÅŸilere arabuluculuk eÄŸitimini tamamladıklarına dair bir belge verir.

Daire BaÅŸkanlığına bilgi verme yükümlülüÄŸü

MADDE 26 – (1) EÄŸitim kuruluÅŸları, her yıl ocak ayında bir önceki yıl içinde gerçekleÅŸtirdikleri eÄŸitim faaliyetinin kapsamı, içeriÄŸi ve baÅŸarısı konusunda Daire BaÅŸkanlığına bir rapor sunar.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

EÄŸitim kuruluÅŸuna verilen iznin iptali

MADDE 27 – (1) AÅŸağıdaki hâllerde eÄŸitim kuruluÅŸuna verilmiÅŸ olan izin, Bakanlığın talebi üzerine Kurul tarafından iptal edilir:

a) Ä°zin verilebilmesi için aranan ÅŸartlardan birinin ortadan kalkmış veya mevcut olmadığının tespit edilmiÅŸ olması.

b) EÄŸitimin yeterli ÅŸekilde verilememesi.

c) Arabuluculuk yetki belgelerinin düzenlenmesinde sahtecilik veya önemli hatalar yapılması.

ç) 26 ncı maddedeki rapor verme yükümlülüÄŸünün yapılan ihtara raÄŸmen yerine getirilmemesi.

d) Eğitim faaliyetinin devamlılığının sağlanmadığının tespit edilmesi.

YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM

KuruluÅŸ ve Görevler

KuruluÅŸ ve teÅŸkilat

MADDE 28 – (1) Bu Kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek üzere, Genel Müdürlük bünyesinde Daire BaÅŸkanlığı kurulur.

(2) Arabuluculuk hizmetlerine iliÅŸkin olarak bu Kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek üzere, Bakanlık bünyesinde Arabuluculuk Kurulu oluÅŸturulur.

Daire Başkanlığı

MADDE 29 – (1) Daire BaÅŸkanlığı, bir daire baÅŸkanı, yeteri kadar tetkik hâkimi ve diÄŸer personelden oluÅŸur.

Daire BaÅŸkanlığının görevleri

MADDE 30 – (1) Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır:

a) Arabuluculuk hizmetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini saÄŸlamak.

b) Arabuluculukla ilgili yayın yapmak, bu konudaki bilimsel çalışmaları teÅŸvik etmek ve desteklemek.

c) Kurulun çalışması ile ilgili her türlü karar ve iÅŸlemi yürütmek ve görevleri ile ilgili bakanlık, diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları, üniversiteler, kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları, kamu yararına çalışan vakıf ve dernekler ile uygun görülen gönüllü gerçek ve tüzel kiÅŸilerle iÅŸbirliÄŸi yapmak.

ç) Arabuluculuk kurumunun tanıtımını yapmak, bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek, ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve seminer gibi bilimsel organizasyonları düzenlemek veya desteklemek.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı

d) Ülke genelinde arabuluculuk uygulamalarını izlemek, ilgili istatistikleri tutmak ve yayımlamak.

e) Arabuluculuk eÄŸitimi verecek kuruluÅŸlar tarafından bu amaçla yapılan baÅŸvuru ile sicildeki kaydın geçerlilik süresinin uzatılması talebinin karara baÄŸlanmasını Bakanlığın onayına sunmak, arabuluculuk eÄŸitimi verecek eÄŸitim kuruluÅŸlarını listelemek ve elektronik ortamda yayımlamak.

f) Arabulucu sicilini tutmak, sicile kayıt taleplerini karara baÄŸlamak, 21 inci maddenin birinci ve üçüncü fıkraları kapsamında arabulucunun sicilden silinmesine karar vermek ve bu sicilde yer alan kiÅŸilere iliÅŸkin bilgileri elektronik ortamda duyurmak.

g) Arabulucular tarafından arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanakların kayıtlarını tutmak ve birer örneklerini saklamak.

ÄŸ) Görev alanına giren kanun ve düzenleyici iÅŸlemler hakkında inceleme ve araÅŸtırma yaparak Genel MüdürlüÄŸe öneride bulunmak.

h) Yıllık faaliyet raporunu ve izleyen yıl faaliyet planını hazırlayarak Kurulun bilgisine sunmak.

ı) Yıllık Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesini hazırlamak.

Kurul

MADDE 31 – (1) Kurul aÅŸağıdaki üyelerden oluÅŸur:

a) Hukuk Ä°ÅŸleri Genel Müdürü.

b) Daire Başkanı.

c) Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından hukuk mahkemelerinde görev yapmakta olan birinci sınıfa ayrılmış hâkimler arasından seçilecek iki hâkim.

ç) Türkiye Barolar BirliÄŸinden üç temsilci.

d) Türkiye Noterler BirliÄŸinden bir temsilci.

e) YükseköÄŸretim Kurulu tarafından seçilen özel hukuk alanından bir öÄŸretim üyesi.

f) Adalet Bakanı tarafından seçilecek üç arabulucu.

g) Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinden bir temsilci.

ÄŸ) Türkiye Esnaf ve SanatkarlarıKonfederasyonundan bir temsilci.

h) Türkiye Adalet Akademisi EÄŸitim Merkezi Müdürü.

(2) BaÅŸkan ihtiyaca göre Kurul toplantılarına uzman kiÅŸileri çağırabilir.

(3) Kurul baÅŸkanı Genel Müdürdür. Genel Müdürün bulunmadığı toplantılarda BaÅŸkanlık görevi Daire BaÅŸkanı tarafından yerine getirilir.

(4) Kurul, mart ve eylül aylarında olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. Ayrıca, BaÅŸkanın veya en az beÅŸ üyenin talebiyle Kurul her zaman toplantıya çaÄŸrılabilir.

(5) Kurul üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu ile karar alır. Mazeretsiz olarak art arda iki toplantıya katılmayan üyenin üyeliÄŸi düÅŸer.

(6) Kurulun Bakanlık dışından görevlendirilen üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(7) BaÅŸka yerden katılan Kurul üyelerinin gündelik, yol gideri, konaklama ve diÄŸer zorunlu giderleri 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre Bakanlıkça karşılanır.

(8) Kurulun çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.

Kurulun görevleri

MADDE 32 – (1) Kurulun görevleri ÅŸunlardır:

a) Arabuluculuk hizmetlerine ilişkin temel ilkeler ile arabuluculuk meslek kurallarını belirlemek.

b) Arabuluculuk eğitimine ve bu eğitimin sonunda yapılacak olan sınava ilişkin temel ilke ve standartları tespit etmek.

c) Arabulucuların denetimine ilişkin kuralları belirlemek.

ç) Bu Kanuna göre çıkarılması gereken ve Genel Müdürlük tarafından hazırlanan yönetmelik taslaklarına, gerekirse deÄŸiÅŸiklik yaparak son ÅŸeklini vermek.

d) Eğitim kuruluşlarının eğitim izinlerini iptal etmek.

e) 21 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamında arabulucunun sicilden silinmesine karar vermek.

f) Arabulucuların ödeyecekleri sicile kayıt aidatını ve yıllık aidatları tespit etmek.

g) Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesini gerekiyorsa deÄŸiÅŸiklik yapmak suretiyle onaylamak.

ÄŸ) Daire BaÅŸkanlığı tarafından yürütülecek faaliyetlerin etkinliÄŸini artırmak üzere tavsiyelerde bulunmak.

h) Daire BaÅŸkanlığının yıllık faaliyet raporu ve plânı hakkında görüÅŸ bildirmek.

ı) Daire Başkanlığının faaliyet planında yer alan konularla ilgili kurum ve kuruluşların uygulamaya sağlayabileceği katkıları belirlemek.

SEKÄ°ZÄ°NCÄ° BÖLÜM

Ceza Hükümleri

GizliliÄŸin ihlali

MADDE 33 – (1) Bu Kanunun 4 üncü maddesindeki yükümlülüÄŸe aykırı hareket ederek bir kiÅŸinin hukuken korunan menfaatinin zarar görmesine neden olan kiÅŸi altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bu suçların soruÅŸturulması ve kovuÅŸturulması ÅŸikâyete baÄŸlıdır .

DOKUZUNCU BÖLÜM

Son ve Geçici Hükümler

Kadrolar

MADDE 34 – (1) Ekli (1) ve (2) sayılı listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerin Adalet Bakanlığına ait bölümlerine eklenmiÅŸtir.

DeÄŸiÅŸtirilen hükümler

MADDE 35 – (1) 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine “Hakemlik” ibaresinden sonra gelmek üzere “arabuluculuk,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

(2) 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun;

a) 137 nci maddesinin birinci fıkrasına “sulhe” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya arabuluculuÄŸa” ibaresi,

b) 140 ıncı maddesinin ikinci fıkrasına “sulhe” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya arabuluculuÄŸa”, üçüncü fıkrasına “sulh” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya arabuluculuk” ibaresi,

c) 320 nci maddesinin ikinci fıkrasına “tarafları sulhe” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya arabuluculuÄŸa” ibaresi,

eklenmiÅŸtir.

Yönetmelikler

MADDE 36 – (1) Arabuluculuk eÄŸitimi verecek kuruluÅŸların denetlenmesi ile eÄŸitimin süresi, içeriÄŸi ve standartları, yapılacak olan yazılı ve uygulamalı sınavın ilke ve kurallarının belirlenmesi, arabulucular sicilinin düzenlenmesi ve arabulucularda aranacak koÅŸullar, arabulucuların denetlenmesi ve izlenmesi ile bu Kanunun uygulanmasını gösteren diÄŸer hususlar, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay içinde kuruluÅŸ ve teÅŸkilatlanma tamamlanır.

(2) Bu Kanunun 31 inci maddesinde öngörülen kurum ve kuruluÅŸlar, Kurulda görev yapacak temsilcileri Kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirirler. Ä°lk üç yıl için Adalet Bakanı tarafından seçilecek üç arabulucu yerine 31 inci maddenin birinci fıkrasının (ç), (g) ve (ÄŸ) bentlerindeki kurumlar birer fazla temsilci bildirirler.

(3) Arabulucu yerine ilgili kurumlardan bildirilen temsilcilerin Kuruldaki görev süresi bir yıldır. Adalet Bakanlığı tarafından bu sürenin sonunda seçilecek üç arabulucu ismi Kurula bildirilir. Bu ÅŸekilde seçimi yapılan arabulucular yerlerine atandıkları Kurul üyelerinin görev sürelerini tamamlarlar.

(4) Birinci fıkrada belirtilen kuruluÅŸ ve teÅŸkilatlanmanın tamamlanmasından itibaren üç ay içinde Kurul toplanır. Kurulun ilk toplantı tarihi, Kurul üyeleri bakımından üç yıllık görev süresinin baÅŸlangıcı olarak kabul edilir.

GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – (1) Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, Kurulun ilk toplantısından itibaren üç ay içinde çıkarılır.

Yürürlük

MADDE 37 – (1) Bu Kanunun;

a) 28 ilâ 32 nci maddeleri ile geçici maddeleri yayımı tarihinde,

b) DiÄŸer hükümleri ise yayımı tarihinden bir yıl sonra,

yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

MADDE 38 – (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

21/6/2012

(1) SAYILI LÄ°STE

KURUMU : ADALET BAKANLIÄžI

TEÅžKÄ°LATI : MERKEZ

(II) SAYILI CETVEL

Ä°HDAS EDÄ°LEN KADROLAR

(MESLEK MENSUPLARI)

 

   

SERBEST

TUTULAN

 
   

KADRO

KADRO

 

UNVANI

DERECESÄ°

ADEDÄ°

ADEDÄ°

TOPLAM

Daire Başkanı

1

1

-

1

Tetkik Hâkimi

3

3

-

3

   

————

 

————

 

TOPLAM

4

-

4

 

(2) SAYILI LÄ°STE

KURUMU : ADALET BAKANLIÄžI

TEÅžKÄ°LATI : MERKEZ

(I) SAYILI CETVEL

Ä°HDAS EDÄ°LEN KADROLAR

(MESLEK MENSUPLARI)

 

     

SERBEST

TUTULAN

 
     

KADRO

KADRO

 

SINIFI

UNVANI

DERECESÄ°

ADEDÄ°

ADEDÄ°

TOPLAM

GÄ°H

Åžube Müdürü

1

1

-

1

GÄ°H

Åžube Müdürü

2

1

-

1

GÄ°H

V.H.K.Ä°.

9

5

-

5

GÄ°H

Memur

9

5

-

5

TH

Sosyolog

8

2

-

2

SH

Sosyal Çalışmacı

8

2

-

2

SH

Psikolog

8

2

-

2

     

————

 

————

   

TOPLAM

18

-

18

 

 

 

GENEL KÃœLTÃœR