Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6111 SAYILI TORBA YASA 101-148 MADDELER

YENİ 6552 SAYILI TORBA YASA İÇİN TIKLAYINIZ
MADDE 101-
657 sayılı Kanunun68 inci maddesinin (A) bendinin (d) alt bendi yürürlükten kaldırılmış, (B) bendinin ikinci paragrafı aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, maddenin sonuna aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“Ancak, bu ÅŸekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköÄŸrenim görmüÅŸ olması ÅŸarttır. Dört yıldan az süreli yükseköÄŸrenim  görenler için bu sürelere  iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı ÜyeliÄŸinde, belediye baÅŸkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliÄŸinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluÅŸlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköÄŸrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; BaÅŸbakanlık ve bakanlıkların baÄŸlı ve ilgili kuruluÅŸlarının müsteÅŸar ve müsteÅŸar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve baÅŸkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diÄŸer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.”
“C) Derece yükselmesi ile ilgili onay mercii atamaya yetkili amirdir. MüÅŸterek kararla atanmış olanların derece yükselmeleri, ilgili bakanın veya yetkili kıldığı makamın onayı ile yapılır. Üst derece kadroya atanmış olup da kazanılmış hak ve emeklilik keseneÄŸine esas aylık dereceleri daha aÅŸağıda bulunanların (45 inci maddenin ikinci fıkrasına göre yapılan atamalar hariç), kazanılmış hak ve emeklilik keseneÄŸine esas aylık derecelerinin yükseltilmeleri için, bu hâlin devamı süresince yukarıda belirtilen onay aranmaz.”
 MADDE 102-657 sayılı Kanunun77 nci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Yabancı memleketlerin resmî kurumları veya uluslararası kuruluÅŸlarda kurumlarının muvafakati ile görev alacak memurlara, ilgili Bakanın onayı ile (her üç yılda bir Bakan onayı yenilenmek kaydıyla) memuriyeti süresince yabancı memleketlerin resmî kurumlarında on yıla, uluslararası kuruluÅŸlarda yirmibir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.”
 
MADDE 103- 657 sayılı Kanunun 91 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 91- Kadrosu kaldırılan memurlar, en geç altı ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun bir kadroya atanırlar. Bu memurlar, kurumlarında atama imkânı bulunmaması hâlinde aynı süre içinde baÅŸka bir kurumdaki kadrolara atanmak üzere Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilir. Bunlar, atama iÅŸlemi yapılıncaya kadar kurumlarında niteliklerine uygun iÅŸlerde çalıştırılır ve yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait malî haklardan ve sosyal yardımlardan yararlanmaya devam ederler.
Söz konusu memurların eski kadrolarına ait en son ayda aldığı malî haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının net tutarının, atandıkları yeni kadrolarına ait malî haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının net tutarından fazla olması hâlinde, aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar, atandıkları kadrolarda veya bu kadrolardan istekleri dışında atandıkları baÅŸka kadrolarda kaldıkları sürece, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir. Aylık mutad olarak yapılmayıp belirli bir dönemi kapsayan ödemelerin ödendiÄŸi tarih itibarıyla net tutarları toplamının yılı içinde çalışılan aylara bölünmesi suretiyle bulunacak tutarı, en son ayda aldığı aylık tutarına ilave edilir. Fazla çalışma ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti ve nöbet ücreti gibi ilave bir çalışmanın karşılığında elde edilen ödemeler aylık tutarına ilave edilmez.
DiÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına atanmak üzere Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilen memurların 190  sayılı Kanun  Hükmünde  Kararname  kapsamında  bulunan  kamu kurum ve kuruluÅŸlarının boÅŸ kadrolarından Devlet Personel BaÅŸkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan BaÅŸkanlık  tarafından  kırkbeÅŸ  gün  içinde  ataması  teklif  edilir. Devlet  Personel  BaÅŸkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluÅŸuna intikalinden itibaren otuz gün içinde bu kurum ve kuruluÅŸ tarafından atama iÅŸlemlerinin yapılması zorunludur. Bunlardan unvanları müdür ve daha üst olanlar ile danışma iÅŸlevlerine iliÅŸkin  kadrolarda  çalışanlar  AraÅŸtırmacı  kadrolarına, diÄŸerleri  ise  durumlarına  uygun kadrolara atanırlar.”
MADDE 104-657 sayılı Kanunun100 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“Ancak özürlüler için; özür durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım ÅŸartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın baÅŸlama ve bitiÅŸ saatleri ile öÄŸle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taÅŸrada mülki amirlerce farklı belirlenebilir.
Memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre, bu madde uyarınca tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine baÄŸlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür. Bu hususa iliÅŸkin usûl ve esaslar, Devlet Personel BaÅŸkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.”
MADDE 105-657 sayılı Kanunun101 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 101- Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve ÅŸekilleri kurumlarınca düzenlenir.
Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliÄŸin yirmidördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliÄŸin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doÄŸumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Özürlü memurlara da isteÄŸi dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.”
MADDE 106-657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“MADDE 104- A) Kadın memura; doÄŸumdan önce sekiz, doÄŸumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. ÇoÄŸul gebelik durumunda, doÄŸum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doÄŸum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar saÄŸlık durumunun çalışmaya uygun olduÄŸunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteÄŸi hâlinde doÄŸumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doÄŸum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doÄŸum sonrası analık izni süresine eklenir. DoÄŸumun erken gerçekleÅŸmesi sebebiyle, doÄŸum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doÄŸum sonrası analık izni süresine ilave edilir. DoÄŸumda veya doÄŸum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteÄŸi üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
B) Memura, eÅŸinin doÄŸum yapması hâlinde, isteÄŸi üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuÄŸunun evlenmesi ya da eÅŸinin, çocuÄŸunun, kendisinin veya eÅŸinin ana, baba ve kardeÅŸinin ölümü hâllerinde isteÄŸi üzerine yedi gün izin verilir.
C) (A) ve (B) fıkralarında belirtilen hâller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon ÅŸefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde öÄŸretmenler hariç olmak üzere, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düÅŸülür.
D) Kadın memura,  çocuÄŸunu  emzirmesi  için  doÄŸum  sonrası  analık  izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.
E) Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında malî haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz.”
MADDE 107-657 sayılı Kanunun105 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Hastalık ve refakat izni:
MADDE 105- Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diÄŸer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.
Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüÄŸü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.
Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda iÅŸe baÅŸlayabilmesi için, iyileÅŸtiÄŸine dair raporu(yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiÄŸi resmî saÄŸlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileÅŸemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.
Bunlardan gerekli saÄŸlık ÅŸartlarını yeniden kazandıkları resmî saÄŸlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiÅŸ olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.
Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uÄŸrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileÅŸinceye kadar izinli sayılır.
Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya saÄŸlık kurulları tarafından verileceÄŸi ve süreleri ile bu konuya iliÅŸkin diÄŸer hususlar, SaÄŸlık, Maliye ve DışiÅŸleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüÅŸleri alınarak Devlet Personel BaÅŸkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.
Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduÄŸu veya memur refakat etmediÄŸi takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eÅŸ ve çocukları ile kardeÅŸlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi ÅŸartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. GerektiÄŸinde bu süre bir katına kadar uzatılır.”
MADDE 108-657 sayılı Kanunun108 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 108- A)Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi ÅŸartıyla, istekleri üzerine onsekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.
B) DoÄŸum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doÄŸum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eÅŸi doÄŸum yapan memura ise, doÄŸum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.
C) Üç yaşını  doldurmamış bir çocuÄŸu  eÅŸiyle birlikte  veya  münferit  olarak  evlat  edinen memurlar ile memur olmayan eÅŸin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eÅŸlerine, çocuÄŸun ana ve babasının rızasının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren, istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat edinen her iki eÅŸin memur olması durumunda bu süre, eÅŸlerin talebi üzerine yirmidört aylık süreyi geçmeyecek ÅŸekilde, birbirini izleyen iki bölüm hâlinde eÅŸlere kullandırılabilir.
D) Özel burs saÄŸlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine aylıksız izin verilenler de dâhil olmak üzere burslu olarak ya da bütçe imkânlarıyla yetiÅŸtirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilen memurlar veya diÄŸer personel kanunlarına tâbi olanlar ile yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilmiÅŸ olan öÄŸrencilerin memur olan eÅŸleri ile 77 nci maddeye göre izin verilenlerin memur olan eÅŸlerine görev veya öÄŸrenim süresi içinde aylıksız izin verilebilir.
E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beÅŸ hizmet yılını tamamlamış olması ve isteÄŸi hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim, olaÄŸanüstü hâl veya genel hayata müessir afet  hâli ilan edilen  bölgelere 72 nci madde gereÄŸince belli  bir  süre görev  yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz.
F) Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiÅŸ sayılır.
G) Muvazzaf askerliÄŸe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır.”
MADDE 109-657 sayılı Kanunun109 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Memur bilgi sistemi, özlük dosyası:
MADDE 109- Memurlar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası esas alınarak kurumlarınca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolunurlar. Her memur için bir özlük dosyası tutulur.
Özlük dosyasına, memurun mesleki bilgileri, mal bildirimleri; varsa inceleme, soruÅŸturma, denetim raporları, disiplin cezaları ile ödül ve baÅŸarı belgesi verilmesine iliÅŸkin bilgi ve belgeler konulur.
Memurların baÅŸarı, yeterlik ve ehliyetlerinin tespitinde, kademe ilerlemelerinde, derece yükselmelerinde, emekliye ayrılmalarında veya hizmetle iliÅŸkilerinin kesilmesinde, hizmet gerekleri yanında özlük dosyaları göz önünde bulundurulur.
Özlük dosyalarının tutulma esasları ile özlük dosyalarında yer alacak belgelere iliÅŸkin usûl ve esaslar Devlet Personel BaÅŸkanlığınca belirlenir.”
MADDE 110- 657 sayılı Kanunun122 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 “BaÅŸarı, üstün baÅŸarı deÄŸerlendirmesi ve ödül:
MADDE 122- Görevli oldukları kurumlarda olaÄŸanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre baÅŸarılı görev yapmak suretiyle; kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf saÄŸlanmasında, kamu zararının oluÅŸmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli  ölçüde azaltılmasında,  kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı saÄŸladıkları tespit edilen memurlara, merkezde baÄŸlı veya ilgili bakan, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından baÅŸarı belgesi verilebilir. Üç defa baÅŸarı belgesi alanlara üstün baÅŸarı belgesi verilir.
Üstün baÅŸarı belgesi verilenlere, merkezde baÄŸlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi hâlinde en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 200’üne kadar ödül verilebilir.
Bu maddeye göre bir malî yıl içinde ödüllendirileceklerin sayısı, kurumun yılbaşındaki dolu kadro mevcudunun binde onundan, Gümrük MüsteÅŸarlığı, Millî EÄŸitim Bakanlığı ve Emniyet Genel MüdürlüÄŸü kadroları için binde yirmisinden fazla olamaz. Yıl içinde ödüllendirilen personel sayısı kurumlarınca izleyen yılın Ocak ayı sonuna kadar Devlet Personel BaÅŸkanlığına bildirilir.
Kamu kurum ve kuruluÅŸları yürütmekte oldukları hizmetlerin özelliklerini göz önünde bulundurarak memurlarının baÅŸarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere, Devlet Personel BaÅŸkanlığının uygun görüÅŸü alınmak kaydıyla, deÄŸerlendirme ölçütleri belirleyebilir.”
MADDE 111-657 sayılı Kanunun125 inci maddesinin, (C) bendinin (g), (h) ve (j) alt bentleri yürürlükten kaldırılmış;(E) bendinin (a) alt bendinde yer alan “engelleme” ibaresi “kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme” olarak, (f) alt bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, ikinci fıkrasında yer alan “sicilden” ibaresi “özlük dosyasından” ve üçüncü fıkrasında yer alan “iyi veya çok iyi derecede sicil alan” ibaresi “ödül veya baÅŸarı belgesi alan” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“f) Amirlerine, maiyetindekilere ve iÅŸ sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak,”
MADDE 112-657 sayılı Kanunun 132 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “sıralı sicil amirine” ibaresi “üst disiplin amirine” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, dördüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve beÅŸinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Aylıktan kesme cezası ile tecziye edilenler 5 yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilenler 10 yıl boyunca daire baÅŸkanı kadrolarına, daire baÅŸkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolara, bölge ve il teÅŸkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların baÅŸkanlık ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarına atanamazlar.”
MADDE 113-657 sayılı Kanunun 135 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 135- Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliÄŸi tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleÅŸir.
İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır.
İtirazın kabulü hâlinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.
Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna baÅŸvurulabilir.”
MADDE 114-657 sayılı Kanunun231 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kamu personeli bilgi sistemi:
MADDE 231- Devlet Personel BaÅŸkanlığı, kuruluÅŸ kanunlarına ve bütçe türlerine baÄŸlı kalınmaksızın, tüm kamu kurum ve kuruluÅŸlarının teÅŸkilat yapılarına ve personeline iliÅŸkin konularda, gerekli gördüÄŸü bilgi ve belgeleri kamu kurum ve kuruluÅŸlarından talep eder. Kamu kurum ve kuruluÅŸları bu bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdür.
Kamu kurum ve kuruluÅŸları; atama, yer deÄŸiÅŸtirme, görevde yükselme, unvan deÄŸiÅŸikliÄŸi ve Devlet Personel BaÅŸkanlığınca belirlenecek diÄŸer personel hareketlerini bildirmek zorundadır.
Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usûl ve esaslar ile istisna tutulacak kamu kurum ve kuruluÅŸları Bakanlar Kurulunca belirlenir.”
MADDE 115- 657 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kurumlar arası geçici süreli görevlendirme:
EK MADDE 8-Memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarında aÅŸağıda belirtilen ÅŸartlarla geçici süreli olarak görevlendirilebilir:
a) Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, memurun görevlendirileceÄŸi kurumda göreve iliÅŸkin 4 üncü ve daha yukarı bir dereceden boÅŸ bir kadronun bulunması ÅŸarttır.
b) Geçici süreli görevlendirilen memurlar, geçici süreli olarak görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.
c) Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diÄŸer malî ve sosyal haklarını kurumlarından alır. Bu memurların kadroları ile iliÅŸkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder.
d) Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
e) Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması ÅŸarttır.
f) Geçici süreli görevlendirmede memurun muvafakati aranır.
Birinci fıkrada belirtilen hâller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle  ihtiyaç  duyulması  hâlinde  kurumlarınca,  Devlet  Personel  BaÅŸkanlığının   uygun görüÅŸü alınarak diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir.”
MADDE 116- 657 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
"GeçiÅŸ hükümleri:
GEÇİCİ MADDE 36- A) Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce tutulmakta olan sicil dosyaları, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihi izleyen beÅŸinci yılın sonuna kadar muhafaza edilir. Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce olumsuz sicil almış olan memurların itirazları ve bu itirazların sonuçlandırılması hakkında, 657 sayılı Kanunun bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla deÄŸiÅŸtirilen veya yürürlükten kaldırılan sicile iliÅŸkin hükümleri uygulanır.
B) Bu maddenin yayımı tarihinden önceki son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan 37 nci maddede yer alan bir üst dereceye yükseltme uygulamasından yararlanmamış olanlar hakkında, bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla deÄŸiÅŸtirilen 37 nci maddenin deÄŸiÅŸiklikten önceki hükmü uygulanır. Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyladeÄŸiÅŸtirilen 37 nci maddede yer alan sekiz yıllık süre, ilk sekiz yıllık dönem için, bu maddeninyürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önceki;
a)      Son beÅŸ yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için üç yıl,
b)     Son dört yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için dört yıl,
c)      Son üç yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için beÅŸ yıl,
d)     Son iki yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için altı yıl,
e)      Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl,
olarak uygulanır.                       
C)    Bu maddenin yayımı tarihinden öncekisonaltı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan bir kademe ilerlemesi uygulamasından yararlanmamış olanlar hakkında, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyladeÄŸiÅŸtirilen 64 üncü maddenin ikinci fıkrasının deÄŸiÅŸiklikten önceki hükmü uygulanır. Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyladeÄŸiÅŸtirilen 64 üncü maddenin dördüncü fıkrasında yer alan sekiz yıllık süre, ilk sekiz yıllık dönem için, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önceki;
a)      Son beÅŸ yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için üç yıl,
b)     Son dört yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için dört yıl,
c)      Son üç yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için beÅŸ yıl,
d)     Son iki yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için altı yıl,
e)      Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl,
olarak uygulanır.
D)    657 sayılı Kanunun bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla deÄŸiÅŸtirilen hükümleri gereÄŸince, ilgililere geriye dönük olarak herhangi bir ÅŸekilde malî ve sosyal hak saÄŸlanamaz ve hiçbir ÅŸekilde ödeme yapılmaz.
MADDE 117- 657 sayılı Kanunun;
a) 37 nci maddesinde yer alan “son altı  yıllık  sicil notu  ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan son sicil notu olumlu bulunanların” ibaresi “son sekiz yıllık süre içinde herhangi bir disiplin cezası almayanların” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
b) 56 ncı maddesinde yer alan “sicil” ibaresi “disiplin” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
c) 57 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Adaylardan en geç iki yıl içinde Devlet memuru olabilmeleri için olumlu sicil alamayanların sicil amirlerinin teklifi” ibaresi “Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
ç) 58 inci maddesinde yer alan “ve olumlu sicil alan adaylar sicil amirlerinin teklifi” ibaresi “adaylar disiplin amirlerinin teklifi” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
d) “Hizmet Åžartları ve Åžekilleri” baÅŸlıklı (IV) numaralı kısmının 6 ncı bölümünün baÅŸlığı “Özlük Dosyası” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
e) 129 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “sicil dosyasını” ibaresi “özlük dosyasını” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
f) 133 üncü maddesinin madde baÅŸlığında yer alan “sicilden” ibaresi “özlük dosyasından”, birinci fıkrasında yer alan “siciline” ibaresi “özlük dosyasına”, “sicil dosyasından” ibaresi  “özlük dosyasından”, ikinci fıkrasında yer alan “sicil dosyasına” ibaresi “özlük dosyasına”, üçüncü fıkrasında yer alan “sicilden silinmesinde” ibaresi “özlük dosyasından çıkarılmasında” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
g) 2 nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi, 26 ncı maddesinin birinci fıkrası, 98 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “ve sicil” ibaresi, 129 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “sicil dosyası hariç,” ibaresi, 160 ıncı maddesinin ikinci fıkrası, 202 nci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi, 208 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ikiden fazla dahi olsa” ibaresi ile 38 inci, 65 inci, 66 ncı, 106 ncı, 110 uncu, 111 inci, 112 nci, 113 üncü, 115 inci, 117 nci, 118 inci, 119 uncu, 120 nci, 121 inci, 123 üncü, 136 ncı, 226 ncı, 227 nci; ek 2 nci, ek 3 üncü, ek 4 üncü, ek 6 ncı, ek 7 nci, ek 9 uncu, ek 13 üncü, ek 16 ncı, ek 17 nci, ek 18 inci, ek 20 nci, ek 21 inci, ek 25 inci, ek 30 uncu; geçici 5 inci, geçici 6 ncı, geçici 8 inci, geçici 12 nci, geçici 13 üncü, geçici 20 nci, geçici 23 üncü, geçici 26 ncı, geçici 27 nci, geçici 28 inci, geçici 29 uncu, geçici 30 uncu, geçici 31 inci, geçici 32 nci, geçici 33 üncü; ek geçici 4 üncü, ek geçici 6 ncı, ek geçici 7 nci, ek geçici 8 inci, ek geçici 11 inci, ek geçici 18 inci, ek geçici 22 nci, ek geçici 23 üncü, ek geçici 24 üncü, ek geçici 26 ncı, ek geçici 28 inci, ek geçici 30 uncu, ek geçici 32 nci, ek geçici 33 üncü, ek geçici 34 üncü, ek geçici 35 inci, ek geçici 37 nci, ek geçici 40 ıncı, ek geçici 41 inci, ek geçici 42 nci, ek geçici 43 üncü, ek geçici 44 üncü, ek geçici 46 ncı, ek geçici 47 nci, ek geçici 49 uncu, ek geçici 50 nci, ek geçici 51 inci, ek geçici 52 nci, ek geçici 54 üncü, ek geçici 55 inci, ek geçici 56 ncı, ek geçici 57 nci, ek geçici 58 inci maddeleri ve 22/9/1991 tarihli ve 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen ek geçici maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 118-27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendinde yer alan “beÅŸyüz milyon lira” ibaresi “(12.105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak” ÅŸeklinde, ek 4 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve Kanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
 “EK MADDE 4- 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte kırkbeÅŸ Türk Lirası toplu sözleÅŸme primi ödenir. Bu madde uyarınca yapılan ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.”
“EK MADDE 8- Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışan sözleÅŸmeli personel hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluÅŸlarının merkez ve taÅŸra teÅŸkilatları ile döner sermaye iÅŸletmelerinde sözleÅŸmeli personel pozisyonlarında istihdam edilenlerden aile yardımı ödeneÄŸinden veya baÅŸka bir ad altında da olsa aynı amaçla yapılan herhangi bir ödemeden yararlanamayanlara, Devlet memurlarına verilen aile yardımı ödeneÄŸi, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.”
 MADDE 119-22/1/1990   tarihli   ve  399   sayılı  Kanun   Hükmünde   Kararnamenin 13 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 13/A maddesi eklenmiÅŸtir.
“Sendika Kurma
MADDE 13/A- SözleÅŸmeli personel, Anayasada ve özel kanununda belirtilen hükümler uyarınca sendikalar ve üst kuruluÅŸlar kurabilir ve bunlara üye olabilir.”
MADDE 120- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
 “Grev Yasağı
MADDE 14- SözleÅŸmeli personelin grev kararı vermesi, bu yolda propaganda yapması, herhangi bir greve veya grev teÅŸebbüsüne katılması, grevi desteklemesi yahut teÅŸvik etmesi yasaktır.”
MADDE 121- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 25 inci maddesinin (b) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“b) TeÅŸebbüs ve baÄŸlı ortaklıkların üretim, satış, kârlılık, verimlilik, ihracat gibi iÅŸ ve hizmet özellikleri ile kamu kesimi genel ücret dengesi dikkate alınarak (1) sayılı cetvele dâhil kadrolara atananlara, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarının % 200’ünü geçmemek üzere Devlet Personel BaÅŸkanlığının görüÅŸü üzerine Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek oran ve esaslar çerçevesinde ek tazminat ödenir. Bu ÅŸekilde tespit edilecek ek tazminat damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.”
MADDE 122-4/7/2001 tarihli ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/A maddesinin (c) bendinde yer alan “beÅŸyüz milyon lirayı” ibaresi “(12.105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 123-Ekli (1) sayılı listedeyer alan kadrolar ihdas edilerek13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usûlü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelinSosyal Güvenlik Kurumunaait bölümüne eklenmiÅŸtir.
MADDE 124- 18/12/1953 tarihli ve 6200 sayılı Devlet Su İşleri Umum MüdürlüÄŸü TeÅŸkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanuna aÅŸağıdaki ek ve geçici maddeler eklenmiÅŸtir.
 “EK MADDE 2- Bu Kanuna göre inÅŸa edilen barajlardan ve/veya tesislerden içme suyu tahsisi yapılanların bu yatırımda içme suyuna isabet eden yatırım bedellerinin geri ödemeleri ve süreleri için 3/7/1968 tarihli ve 1053 sayılı Belediye TeÅŸkîlatı Olan YerleÅŸim Yerlerine İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.”
“GEÇİCİ MADDE 7- Bu Kanun ile 1053 sayılı Kanun hükümlerine göre inÅŸa edilen barajlardan ve/veya tesislerden içme suyu tahsisi yapılanların bu yatırımda içme suyuna isabet eden yatırım bedellerinin, geri ödemeleri ve süreleri protokole baÄŸlanmış olanlarından, 31/12/2010 tarihi itibarıyla vadesi geldiÄŸi halde bu maddenin yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiÅŸ olanlar için bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar Devlet Su İşleri Genel MüdürlüÄŸüne baÅŸvuruda bulunulması ve bu baÅŸvurular üzerine bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen dokuzuncu ayın sonuna kadar durumları Devlet Su İşleri Genel MüdürlüÄŸünce tespit edilen borçlulara yapılan bildirim üzerine alacak asıllarının, bildirimi takip eden aydan baÅŸlamak ve ikiÅŸer aylık dönemler halinde azami oniki eÅŸit taksitte ödenmesi ÅŸartıyla ödenen kısma iliÅŸkin fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir. Protokole baÄŸlanmış yatırım bedeli geri ödemesinden kalan alacaklar, toplam süre otuz yılı geçmemek üzere, 1053 sayılı Kanuna göre ek protokol yapılmak ve fer’i alacak hesaplanmamak suretiyle revize edilir. Bu alacaklardan bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar yapılmış olan tahsilat red ve iade edilmez.
 Bu maddenin yayımlandığı tarihten önce dava konusu edilmiÅŸ ve/veya icra takibi baÅŸlatılmış alacaklar için, borçlunun bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere baÅŸvuruda bulunması halinde, davalar sonlandırılır ve icra takipleri durdurulur. Bu takdirde borçluların mahkeme ve icra masrafları ile vekâlet ücretini ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri ÅŸarttır.”
MADDE 125-  3/7/1968 tarihli ve 1053 sayılı Belediye TeÅŸkîlatı Olan YerleÅŸim Yerlerine İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 1- Barajlarda ve/veya tesislerde bu Kanunun 4 üncü maddesine göre veya diÄŸer kanunlara istinaden belirlenen maksat oranı veya oranları Devlet Su iÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünün baÄŸlı olduÄŸu Bakanlığın teklifi ve BaÅŸbakanın onayı ile deÄŸiÅŸtirilebilir.”
MADDE 126-   16/12/1960 tarihli ve 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunun 10 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine çekilecek yeraltı suyu miktarının tespitini saÄŸlayacak ölçüm sistemleri kurulmadan, kullanma belgesi verilemez. Bu ölçüm sisteminin özellikleri yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 127-  167 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici maddeler eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİ MADDE 2- 10 uncu maddenin ikinci fıkrasında öngörülen yönetmelik, üç ay içinde hazırlanarak Devlet Su İşleri Genel MüdürlüÄŸünün baÄŸlı olduÄŸu Bakanlık tarafından yürürlüÄŸe konulur.
GEÇİCİ MADDE 3- Bu maddenin yayımı tarihinden önce yeraltı suyu temini maksadıyla kuyu, galeri, tünel ve benzerleri için kullanma belgesi almış olanlar, iki yıl içerisinde 10 uncu maddenin  ikinci  fıkrasında öngörülen  ölçüm  sistemini  kurarlar.  Bu  süre  içerisinde  ölçüm sistemi kurmayanların kullanma belgeleri Devlet Su İşleri Genel MüdürlüÄŸü tarafından iptal edilir ve belgeye konu yer kapatma masrafları sahibinden alınarak kapatılır.”
MADDE 128- 10/5/2005 tarihli ve 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İliÅŸkin Kanunun geçici 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ilk cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“4628 sayılı Kanun kapsamında kurulmuÅŸ ve kurulacak olan hidroelektrik santrallar için imzalanan su kullanım hakkı anlaÅŸması hükümleri çerçevesinde DSİ’ye ödenecek olan enerji hissesi katılım payının hesabında esas alınacak tesis bedeli, tek veya çok maksatlı tesislerde tesisin ihaleye esas ilk keÅŸfi;
a)      Enerji tesisini ihtiva ediyorsa, tesisin DSİ tarafından yapılan kısmın ilk keÅŸif bedeli,
b)      Enerji tesisini ihtiva etmiyorsa, ortak tesise ait ilk keÅŸif bedeli,
TEFE/ÜFE ile su kullanım anlaÅŸmasının yapıldığı tarihe getirilmiÅŸ olan bedelin % 30’undan fazlasını geçemez ve (b) bendi kapsamına giren tesislerde, Devlet Su İşleri Genel MüdürlüÄŸü tarafından enerji tesisine harcanan miktar var ise TEFE/ÜFE ile hesaplanarak ayrıca enerji hissesi katılım payına ilave edilir.”
MADDE 129- 13/12/1983 tarihli ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“j) Bakanlık hizmet binalarının yapımını programlamak, satın alma iÅŸlemlerini yürütmek ve bunların onarımlarını yapmak,”
MADDE 130- 14/2/1985 tarihli ve 3152 sayılı İçiÅŸleri Bakanlığı TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına (b) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki (c) bendi eklenmiÅŸ ve diÄŸer bentler buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.
“c) Hükümet konaklarının yapımını programlamak, satın alma ile kiralanması iÅŸlemlerini yürütmek ve bunların onarımlarını yapmak,”
MADDE 131- 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“Bu Kanunda öngörülen yatırım ve hizmetleri yap-iÅŸlet-devret modeline göre yaptırmak isteyen idare, projeye iliÅŸkin ön yapılabilirlik etüdüyle Yüksek Planlama Kuruluna müracaat eder ve Yüksek Planlama Kurulu tarafından söz konusu yatırım ve hizmetleri gerçekleÅŸtirmek için yetkilendirilebilir.
Bu Kanun kapsamında yap-iÅŸlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleÅŸtirilecek yatırım ve hizmetlere iliÅŸkin uygulama sözleÅŸmeleri; yetkili idarelerin baÄŸlı, ilgili veya iliÅŸkili olduÄŸu Bakanın onayı alınarak sermaye ÅŸirketi veya yabancı ÅŸirket ile imzalanır.”
MADDE 132- 3996 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi “Bu  fıkranın uygulanmasına  iliÅŸkin  usul  ve  esaslar Bakanlar  Kurulu  kararı  ile  belirlenir.”
ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, maddeye bu fıkradan sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
 “Görevli ÅŸirketçe üretilen mal ve hizmetler için idare tarafından talep garantisi verilebilir. Ancak, talep garantisi verilmesi öngörülen sözleÅŸmelerde, garanti edilen mal ve hizmet düzeyinin üzerinde talep gerçekleÅŸmesi durumunda hasılat paylaşımının ne ÅŸekilde yapılacağı hususu düzenlenir.”
 MADDE 133- 3996 sayılı Kanunun 12 nci maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Yap-iÅŸlet-devret modeli ile yapılacak projelerde ilgili idaresince 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olunmadan yapım ve iÅŸletme sürelerinde müÅŸavirlik hizmet alımı yapılabilir. Söz konusu hizmet alımına iliÅŸkin esas ve usuller ilgili bakanlıklar tarafından belirlenir.”
MADDE 134- 3996 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 1- Bu Kanun kapsamında gerçekleÅŸtirilecek yatırım ve hizmetlerle ilgili olmak üzere görevli ÅŸirketin kullanımına bırakılacak olan mülkiyeti kamu kurum veya kuruluÅŸlarına (kamu iktisadi teÅŸebbüsleri dâhil) ve Hazineye ait taşınmazlar ile bedeli idare tarafından ödenmek suretiyle kamulaÅŸtırılarak tapuda idare veya Hazine adına tescil ya da tapudan terkin edilen taşınmazlar ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan diÄŸer yerler için kullanım bedeli ve hasılat payı alınmaz.”
MADDE 135- 3996 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİ MADDE 2- 8 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen esas ve usuller, Devlet Planlama TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığı tarafından hazırlanarak bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren bir ay içinde Bakanlar Kuruluna sunulur.”
MADDE 136- 14/5/1964 tarihli ve 474 sayılı Gümrük GiriÅŸ Tarife Cetveli Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “açmaya ve deÄŸiÅŸtirmeye” ibaresi          “açmaya, deÄŸiÅŸtirmeye ve bunlara iliÅŸkin usul ve esasları belirlemeye” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 137- 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun mülga 244 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.
“MADDE 244- 1. Beyan ile gümrük idaresince yapılan tespit sonucunda belirlenen farklılıklara iliÅŸkin tebliÄŸ edilen gümrük vergileri alacakları ile bu Kanunda ve ilgili diÄŸer kanunlarda öngörülen cezalar hakkında; yükümlü veya ceza muhatabı tarafından, söz konusu eksiklik veya aykırılıkların kanun hükümlerine yeterince nüfuz edememekten veya kanun hükümlerini yanlış yorumlamaktan kaynaklandığının veya yargı kararları ile idarenin ihtilaf konusu olayda görüÅŸ farklılığının olduÄŸunun ileri sürülmesi durumunda, idare bu maddede yer alan hükümler çerçevesinde yükümlüler veya cezanın muhatabı ile uzlaÅŸabilir. UzlaÅŸma talebi, tebliÄŸ tarihinden itibaren onbeÅŸ gün içinde, henüz itiraz baÅŸvurusu yapılmamış gümrük vergileri ve cezalar için yapılır. UzlaÅŸma talebinde bulunulması halinde, itiraz veya dava açma süresi durur,  uzlaÅŸmanın vaki  olmaması veya temin edilememesi halinde  süre kaldığı yerden iÅŸlemeye baÅŸlar, ancak sürenin bitimine üç günden az kalmış olması halinde süre üç gün uzar. UzlaÅŸmanın vaki olmaması veya temin edilememesi halinde yeniden uzlaÅŸma talebinde bulunulamaz.
 2. Gümrük vergileri alacakları ile cezaların, 5607 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde yer alan kaçakçılık suçlarına ve kabahatlerine iliÅŸkin olması halinde bu madde hükmü uygulanmaz.
3. Bu madde kapsamında yapılan uzlaÅŸma talepleri, gümrük uzlaÅŸma komisyonları tarafından deÄŸerlendirilir. Gümrük uzlaÅŸma komisyonlarının kurulması, çalışması ile bu madde kapsamında yapılacak baÅŸvurulara iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
4. Gümrük uzlaÅŸma komisyonlarının tutacakları uzlaÅŸma tutanakları kesin olup gereÄŸi idarece derhal yerine getirilir. Yükümlü veya ceza muhatabı; üzerinde uzlaşılan ve tutanakla tespit olunan hususlar hakkında dava açamaz ve hiçbir mercie ÅŸikâyette bulunamaz.
5. UzlaÅŸma konusu yapılan gümrük vergileri ve cezalar, uzlaÅŸma gerçekleÅŸtiÄŸi takdirde, uzlaÅŸma tutanağının tebliÄŸinden itibaren bir ay içinde ödenir. Uzlaşılan vergilerin alınması gerektiÄŸi tarihten itibaren uzlaÅŸma tutanağının imzalandığı tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre belirlenen gecikme zammı oranında gecikme faizi uygulanır. UzlaÅŸmanın vaki olmaması veya temin edilememesi halinde, genel hükümlere göre iÅŸlem yapılır.
6. Bu madde uyarınca üzerinde uzlaşılan cezalar hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesi uyarınca ayrıca peÅŸin ödeme indiriminden yararlanılamaz.”
MADDE 138-25/1/2006 tarihli ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının KuruluÅŸu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİ MADDE 5- Bu Kanunun 20 nci maddesinin son fıkrası 2013 bütçe yılına kadar uygulanmaz.”
 MADDE 139- 22/5/2007 tarihli ve 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının sonuna aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Bu fıkrada tanımlanan hak sahiplerine EGYO tarafından ödenen kâr paylarının EGYO’nun yükümlülüÄŸünü aÅŸan kısmı, Hazine MüsteÅŸarlığınca incelenmesini müteakip düzenlenecek rapora istinaden Hazine tarafından EGYO’ya ödenir.”
MADDE 140- 27/12/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi Kullandırılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “avans olarak” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“(3) 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanun ile bu Kanuna istinaden T.C. Ziraat Bankası A.Åž.’ye, ödemeleri T.C. Ziraat Bankası A.Åž. kanalıyla yapılmak üzere tarım kredi kooperatiflerine ve Türkiye Halk Bankası A.Åž.’ye yürürlükte bulunan ve/veya müteakip yıllar içinde yürürlüÄŸe konulacak olan Bakanlar Kurulu kararları uyarınca verilen görevler nedeniyle doÄŸan ve bankalar ile tarım kredi kooperatifleri kayıtlarına göre gerçekleÅŸen gelir kayıpları ve görev zararları, bankalar ve tarım kredi kooperatifleri tarafından yapılacak ödeme talebine  istinaden,  ilgili  mevzuatında  belirlenen  usul  ve  esaslar  kapsamında  Hazine MüsteÅŸarlığı bütçesinde yer alan ilgili harcama tertiplerinden gider kaydedilerek ödenir. Bu ödemeler, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 35 inci maddesi hükümlerine tabi deÄŸildir.
(4) Yapılan ödemeler yıllık bazda Hazine MüsteÅŸarlığınca incelenir. İncelemeler sonucunda düzenlenen raporlarda; hesaplanan tutar ile Hazine MüsteÅŸarlığı bütçesinden yapılmış bulunan ödemeler arasında fark bulunduÄŸunun tespit edilmesi halinde taraflar yükümlülüklerini faizsiz olarak yerine getirir.”
MADDE 141-14/10/1999 tarihli ve 4456 sayılı Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Åžirketinin KuruluÅŸu Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin dördüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Bankanın merkezi ana sözleÅŸmesi ile belirlenir.”
MADDE 142-19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun3 üncü maddesinde yer alan “Destek hizmeti kuruluÅŸu” tanımı aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Destek hizmeti kuruluÅŸu: Bankaların, mevduat veya katılım fonu kabulü, nakdî, gayrinakdî her cins ve surette kredi verme ve bu Kanunun uygulamasında kredi olarak sayılan iÅŸlemler dışında kalan faaliyetlerini banka adına gerçekleÅŸtiren; ya da reklamının yapılması hariç olmak üzere mevduat veya katılım fonu kabulü dışındaki faaliyetlerinden herhangi birinin pazarlanması da dâhil gerçekleÅŸtirilmesinde bankaya yardımcı nitelikte hizmet veren kuruluÅŸları,”
MADDE 143-5411 sayılı Kanunun15 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bağımsız denetim, deÄŸerleme ve derecelendirme kuruluÅŸlarının yetkilendirme izni
MADDE 15- Bankaların bağımsız denetim faaliyetleri ile Kurul tarafından zorunlu tutulması halinde, bankaların varlıklarının, hak ve yükümlülüklerinin ya da kredi müÅŸterilerinden alınacak teminatların deÄŸerlemesi ve kendilerinin ya da kredi müÅŸterilerinin derecelendirilmesi faaliyetlerini gerçekleÅŸtirecek olan kuruluÅŸların yetkilendirilmesine, yetkilerinin geçici veya sürekli olarak kaldırılmasına Kurulca karar verilir. Bu maddenin uygulamasına iliÅŸkin usûl ve esaslar ilgili meslek birliklerinin görüÅŸü alınarak Kurulca belirlenir.”
MADDE 144- 5411 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin altıncı fıkrası yürürlükten kaldırılmış,  35 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“MADDE 35- Bankalar destek hizmeti almadan önce, alacakları destek hizmetinden doÄŸabilecek riskler ile bunların yönetilmesine, beklenen fayda ve maliyetin deÄŸerlendirilmesine iliÅŸkin, gerektiÄŸinde Kuruma ibraz edilmek üzere, yazılı bir rapor hazırlar. Münhasıran bankaların yönetim kurullarınca veya iç sistemlerinde yer alan birimlerce icra edilmesi gereken faaliyetler ile iÅŸlemlerinin muhasebeleÅŸtirilmesi ve finansal raporlarının düzenlenmesi faaliyetleri destek hizmetine konu edilemez. Alınacak destek hizmeti, bankaların yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerini, ilgili düzenlemelere uymalarını ve etkin biçimde denetlenmelerini engelleyici nitelikte olamaz. Kurul, gerektiÄŸinde  bankaların destek hizmeti alabilecekleri  konuları belirlemeye veya banka ya da banka grupları itibarıyla destek hizmeti alınabilecek konuları sınırlandırmaya, yasaklamaya ya da sorumluluk sigortası yaptırılmasını zorunlu tutmaya veya destek hizmetinin niteliÄŸine göre bu hizmetlerin alınmasını izin koÅŸuluna baÄŸlamaya yetkilidir.
Merkez Bankası tarafından kurulmuÅŸ ya da Merkez Bankası bünyesinde faaliyet gösterenler ile Sermaye Piyasası Kurulunun denetiminde bulunan takas, saklama ve merkezi kayıt hizmeti kuruluÅŸları bu Kanunun uygulamasında destek hizmeti kuruluÅŸu olarak deÄŸerlendirilmez.”
 MADDE 145- 5411 sayılı Kanunun36 ncı maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“MADDE 36- Bağımsız denetim kuruluÅŸları, verdikleri hizmetlerden doÄŸabilecek zararları karşılamak amacıyla yurt içinde veya yurt dışında kurulu sigorta ÅŸirketlerine, Hazine MüsteÅŸarlığı tarafından genel ÅŸartları belirlenecek ya da bu ÅŸartlara uygunluÄŸu teyit edilecek sorumluluk sigortası yaptırmakla yükümlüdürler. DeÄŸerleme, derecelendirme ve destek hizmeti kuruluÅŸları, hizmet verdikleri bankalarca talep edilmesi ya da Kurulca gerekli görülmesi halinde sorumluluk sigortası yaptırırlar.”
MADDE 146- 5411 sayılıKanunun73 üncü maddesinin ikinci fıkrasının dördüncü cümlesi ile üçüncü ve dördüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Kurumun bu fıkra kapsamında elde edeceÄŸi sır niteliÄŸindeki bilgi ve belgeler, ceza soruÅŸturması  ve  kovuÅŸturması  kapsamında  savcılıklar  ile ceza  mahkemeleri,  görevden ayrılmış olsalar dahi, görevleriyle baÄŸlantılı olarak iÅŸledikleri iddia edilen suçlardan dolayı baÅŸlatılan soruÅŸturma ve kovuÅŸturmalar ile baÄŸlantılı olarak talepte bulunacak Kurul BaÅŸkanı ve üyeleri ile Kurum personeli dışında hiçbir kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸa verilemez.”
“Sıfat ve görevleri dolayısıyla bankalara veya müÅŸterilerine ait sırları öÄŸrenenler, söz konusu sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden baÅŸkasına açıklayamazlar. Bu yükümlülük görevden ayrıldıktan sonra da devam eder. 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu, 13/6/1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın MesleÄŸinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, 20/4/1967 tarihli ve 854 sayılı Deniz İş Kanunu ile 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalıştırılan iÅŸçi, gemi adamı ve gazetecinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikte her çeÅŸit istihkak ödemelerinin özel olarak açılan banka hesabına yapılması halinde, bu hesaplara iliÅŸkin bilgi ve belgelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine MüsteÅŸarlığı ile bunlara baÄŸlı ve ilgili kurum ve kuruluÅŸlara verilmesi ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 8 inci ve 100 üncü maddelerinin uygulanması ile genel saÄŸlık sigortalılığında gelir testinin yapılmasına iliÅŸkin bilgi ve belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi sırrın ifÅŸası sayılmaz. Bu bilgi ve belgelerin verilmesine iliÅŸkin usûl ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakanlık ile Kurulca belirlenir.
Kurumun gözetim ve denetimine tabi kuruluÅŸların, bunların ortaklarına, baÄŸlı ortaklık, iÅŸtirak, birlikte kontrol edilen ortaklıklarının faaliyetlerine veya müÅŸterilerine iliÅŸkin yabancı ülke kanunlarına göre denetime yetkili ve Kurum muadili mercilerin taleplerinin Kurumca karşılanması, gizlilik sözleÅŸmesi yapılması ve sadece belirtilen amaçlar ile sınırlı kılınması koÅŸuluyla  bankaların ve finansal  kuruluÅŸların,  kendi  aralarında doÄŸrudan doÄŸruya ya da risk merkezi veya en az beÅŸ banka ya da finansal kuruluÅŸ tarafından kurulacak ÅŸirketler vasıtasıyla yapacakları her türlü bilgi ve belge alışveriÅŸinin yanı sıra doÄŸrudan veya dolaylı pay sahipliÄŸi yoluyla sermayelerinin yüzde onunu ve daha fazlasını temsil eden paylarının satışı amacıyla muhtemel alıcıların yapacakları deÄŸerleme çalışmalarında ya da sermayelerinin yüzde on veya daha fazlasına sahip olan yurt içinde veya yurt dışında yerleÅŸik kredi kuruluÅŸu ile finansal kuruluÅŸlar da dâhil ana ortaklıkların konsolide finansal tablo hazırlama çalışmalarında, risk yönetimi ve iç denetim uygulamalarında veya kredileri de dâhil varlıklarının ya da bunlara dayalı menkul kıymetlerin satışı amacıyla yapılacak deÄŸerleme çalışmalarında ya da deÄŸerleme, derecelendirme veya destek hizmeti alınması ile bağımsız denetim faaliyetlerinde ve gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla hizmet alımlarına yönelik iÅŸlemlerde kullanılmak üzere bilgi ve belge taleplerinin karşılanması sırasında banka ya da müÅŸteri sırrı niteliÄŸindeki bilgilerin öÄŸrenilmesi sır saklama yükümlülüÄŸü dışındadır.”
MADDE 147- 5411 sayılı Kanunun 82 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Kurumun merkezi İstanbul’dadır.”
MADDE 148- 5411 sayılı Kanunun 95 inci maddesinin altıncı fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Ankara’da Asliye Ticaret Mahkemesinde” ibaresi “İstanbul’da Asliye Ticaret Mahkemesinde” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.


6111 SAYILI TORBA YASA DEVAMI İÇİN LÜTFEN AÅžAÄžIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/217/6111-sayili-torba-yasa-149-177-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 1-11 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/201/6111-sayili-torba-yasa-1-11-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 12-16 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/208/6111-sayili-torba-yasa-12-16-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 17. MADDE
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/211/6111-sayili-torba-yasa-17-madde

6111 SAYILI TORBA YASA 18-51 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/212/6111-sayili-torba-yasa-18-51-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 52-100 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/221/6111-sayili-torba-yasa-52-100-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 178-210 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/219/6111-sayili-torba-yasa-178-210-maddeler

6111 SAYILI TORBA YASA 211-216 MADDELER
http://www.marbleport.com/madencilik-kulturu/220/6111-sayili-torba-yasa-211-216-maddeler


GENEL KÜLTÜR