Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 64-88 MADDELER


6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 40-63 MADDELER

YEDİNCİ KISIM .

Tüketici KuruluÅŸları

BİRİNCİ BÖLÜM

Tüketici Konseyi ve Reklam Konseyi

Tüketici Konseyi

MADDE 64 – (1) Tüketici sorunlarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ile çıkarlarının korunmasına iliÅŸkin gerekli tedbirleri araÅŸtırmak ve bu Kanunun uygulanmasına yönelik tedbirlere dair görüÅŸleri öncelikle ele alınmak üzere ilgili mercilere iletmek amacıyla yılda en az bir kez Bakanlığın koordinatörlüÄŸünde Tüketici Konseyi toplanır.

(2) Tüketici Konseyine kamu kurum ve kuruluÅŸlarından gelen temsilcilerin sayısı, hiçbir ÅŸekilde Konseyin toplam üye sayısının yüzde ellisinden fazla olamaz.

(3) Tüketici Konseyinin üyeleri, çalışma usul ve esasları ile diÄŸer hususlar yönetmelikle belirlenir.

Reklam Konseyi

MADDE 65 – (1) Reklam politikalarının oluÅŸturulması ve uygulanması ile ilgili olarak çaÄŸdaÅŸ iletiÅŸim uygulamalarını takip etmek, reklam sektörünün ve reklam denetim iÅŸlevinin geliÅŸtirilmesine yönelik araÅŸtırma ve çalışmalar yapmak, bu alanda görüÅŸ ve önerilerde bulunmak ve bu görüÅŸ ve önerileri ilgili mercilere iletmek amacıyla yılda en az bir kez Bakanlığın koordinatörlüÄŸünde Reklam Konseyi toplanır.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(2) Reklam Konseyine kamu kurum ve kuruluÅŸlarından gelen temsilcilerin sayısı, hiçbir ÅŸekilde Konseyin toplam üye sayısının yüzde ellisinden fazla olamaz.

(3) Reklam Konseyinin üyeleri, çalışma usul ve esasları ile diÄŸer hususlar yönetmelikle belirlenir.

İKİNCİ BÖLÜM .

Tüketici Hakem Heyeti

KuruluÅŸu ve görev alanı

MADDE 66 – (1) Bakanlık, tüketici iÅŸlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doÄŸabilecek uyuÅŸmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezlerinde ve yeterlilik ÅŸartları yönetmelikle belirlenen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluÅŸturmakla görevlidir.

(2) BaÅŸkanlığı illerde ticaret il müdürü, ilçelerde ise kaymakam veya bunların görevlendireceÄŸi bir memur tarafından yürütülen tüketici hakem heyeti;

a) Belediye baÅŸkanının konunun uzmanı belediye personeli arasından görevlendireceÄŸi bir üye,

b) Baronun, mensupları arasından görevlendireceÄŸi bir üye,

c) Satıcının tacir olduÄŸu uyuÅŸmazlıklarda ticaret ve sanayi odasının ya da bunların ayrı ayrı örgütlendiÄŸi yerlerde ticaret odasının; satıcının esnaf ve sanatkâr olduÄŸu uyuÅŸmazlıklarda, illerde esnaf ve sanatkârlar odaları birliÄŸinin, ilçelerde ise en fazla üyeye sahip esnaf ve sanatkârlar odasının görevlendireceÄŸi bir üye,

ç) Tüketici örgütlerinin kendi aralarından seçecekleri bir üye,

olmak üzere baÅŸkan dâhil beÅŸ üyeden oluÅŸur. BaÅŸkan ve üyelerin bu fıkrada yer alan niteliklere sahip yedekleri de ayrıca belirlenir.

(3) Tüketici hakem heyetinin oluÅŸumunun saÄŸlanamadığı yerlerde noksan üyelikler, yönetmelikle belirlenen üyelik niteliklerine sahip Devlet memurları arasından illerde ticaret il müdürü, ilçelerde ise kaymakam tarafından tamamlanır.

Raportör

MADDE 67 – (1) Raportörler il ve ilçe merkezlerinde kurulu bulunan tüketici hakem heyetlerinde istihdam edilebilir. Raportör sayısının yeterli olmadığı illerde ticaret il müdürü tarafından ticaret il müdürlüÄŸü personeli arasından, ilçelerde ise kaymakam tarafından ilçede görevli Devlet memurları arasından yeterli sayıda raportör görevlendirilir.

(2) Tüketici hakem heyeti raportörleri, heyetin çalışmalarına ve kararlarına esas olacak dosyaları hazırlamak ve uyuÅŸmazlığa iliÅŸkin raporu sunmakla görevlidir.

BaÅŸvuru

MADDE 68 – (1) DeÄŸeri iki bin Türk Lirasının altında bulunan uyuÅŸmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, üç bin Türk Lirasının altında bulunan uyuÅŸmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükÅŸehir statüsünde bulunan illerde ise iki bin Türk Lirası ile üç bin Türk Lirası arasındaki uyuÅŸmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine baÅŸvuru zorunludur. Bu deÄŸerlerin üzerindeki uyuÅŸmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine baÅŸvuru yapılamaz.

(2) Tüketici hakem heyetleri kendilerine yapılan baÅŸvuruları gereÄŸini yapmak üzere kabul etmek zorundadır.

(3) BaÅŸvurular, tüketicinin yerleÅŸim yerinin bulunduÄŸu veya tüketici iÅŸleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir. Tüketici hakem heyetinin bulunmadığı yerlerde ise baÅŸvuruların nerelere yapılacağı ve bu baÅŸvuruların hangi tüketici hakem heyetince karara baÄŸlanacağı yönetmelikle belirlenir.

(4) Bu maddede belirtilen parasal sınırlar her takvim yılı başından itibaren geçerli olmak üzere, o yıl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden deÄŸerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu artışların hesabında on Türk Lirasının küsuru dikkate alınmaz.

(5) Bu madde tüketicilerin ilgili mevzuatına göre alternatif uyuÅŸmazlık çözüm mercilerine baÅŸvurmasına engel deÄŸildir.

İnceleme

MADDE 69 – (1) Tüketici hakem heyetleri uyuÅŸmazlık konusuna iliÅŸkin her türlü bilgi ve belgeyi taraflardan, ilgili kurum veya kuruluÅŸlardan isteyebilir.

Karar ve karara itiraz

MADDE 70 – (1) İl ve ilçe tüketici hakem heyetinin verdiÄŸi kararlar tarafları baÄŸlar.

(2) Tüketici hakem heyeti kararları 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre taraflara tebliÄŸ edilir. Tüketici hakem heyetinin kararları, İcra ve İflâs Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir.

(3) Taraflar, tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliÄŸ tarihinden itibaren on beÅŸ gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduÄŸu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebilir. İtiraz, tüketici hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak talep edilmesi ÅŸartıyla hâkim, tüketici hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir.

(4) İtiraz olunan kararın, esas yönünden kanuna uygun olup da, kanunun olaya uygulanmasında hata edilmiÅŸ olmasından dolayı itirazın kabul edilmesi gerektiÄŸi veya kanuna uymayan husus hakkında yeniden yargılamayı gerektirmediÄŸi takdirde tüketici mahkemesi evrak üzerinde, kararı deÄŸiÅŸtirerek veya düzelterek onama kararı verebilir. Tarafların kimliklerine, ticari unvanlarına ait yanlışlıklarla, yazı, hesap veya diÄŸer açık ifade yanlışlıkları hakkında da bu hüküm uygulanır. Karar, usule ve kanuna uygun olup da gösterilen gerekçe doÄŸru bulunmazsa, gerekçe deÄŸiÅŸtirilerek veya düzeltilerek onanır.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(5) Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceÄŸi karar kesindir.

(6) Tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiÄŸi kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedilir.

(7) UyuÅŸmazlıkla ilgili olarak tüketici hakem heyeti tarafından tüketici aleyhine verilen kararlarda tebligat ve bilirkiÅŸi ücretleri Bakanlıkça karşılanır. UyuÅŸmazlığın tüketicinin lehine sonuçlanması durumunda ise, tebligat ve bilirkiÅŸi ücretleri 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre karşı taraftan tahsil olunarak bütçeye gelir kaydedilir.

Huzur hakkı ve ücreti

MADDE 71 – (1) Tüketici hakem heyeti baÅŸkan ve üyelerine, raportör olarak görevlendirilen diÄŸer kamu personeline ödenecek huzur hakkı ve huzur ücreti ile bilirkiÅŸi ücreti ve bu ödemelere iliÅŸkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸü alınarak Bakanlıkça belirlenir.

DiÄŸer hususlar

MADDE 72 – (1) Tüketici hakem heyetlerinin kurulması, çalışma usul ve esasları, raportörlerin nitelikleri ile bilirkiÅŸilik müessesesine iliÅŸkin usul ve esaslar ile diÄŸer hususlar yönetmelikle belirlenir.

SEKİZİNCİ KISIM

Yargılama, Denetim ve Cezaya İliÅŸkin Hükümler

Tüketici mahkemeleri

MADDE 73 – (1) Tüketici iÅŸlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doÄŸabilecek uyuÅŸmazlıklara iliÅŸkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir.

(2) Tüketici mahkemeleri nezdinde Bakanlık, tüketiciler ve tüketici örgütleri tarafından açılan davalar 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununda düzenlenen harçlardan muaftır.

(3) Tüketici örgütleri üst kuruluÅŸlarınca açılacak davalarda bilirkiÅŸi ücreti ve davanın davacı aleyhine sonuçlanması durumunda, hükmedilen vekâlet ücreti Bakanlıkça karşılanır. Davanın, davalı aleyhine sonuçlanması durumunda, bilirkiÅŸi ücreti Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre davalıdan tahsil olunarak bütçeye gelir kaydedilir.

(4) Tüketici mahkemelerinde görülecek davalar 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Altıncı Kısım hükümlerine göre yürütülür.

(5) Tüketici davaları, tüketicinin yerleÅŸim yerinin bulunduÄŸu yerdeki tüketici mahkemesinde de açılabilir.

(6) Tüketici örgütleri, ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları ile Bakanlık; haksız ticari uygulamalar ve ticari reklamlara iliÅŸkin hükümler dışında, genel olarak tüketicileri ilgilendiren ve bu Kanuna aykırı bir durumun doÄŸma tehlikesi olan hâllerde bunun önlenmesine veya durdurulmasına iliÅŸkin ihtiyati tedbir kararı alınması veya hukuka aykırı durumun tespiti, önlenmesi veya durdurulması amacıyla tüketici mahkemelerinde dava açabilir.

(7) Genel olarak tüketicileri ilgilendiren davalarda davacı, verilen kararların yayımlanmasını talep edebilir. Talebin mahkemece kabul edilmesi hâlinde bu karar, masrafları davalıdan alınmak üzere ülke düzeyinde yayımlanan gazetelerden en az üçünde derhâl ilan edilir.

(8) Tüketici mahkemelerince verilen kesinleÅŸmiÅŸ kararlar, Ulusal Yargı Ağı BiliÅŸim Sistemi üzerinden Bakanlığa iletilir. Tüketici hakem heyetleri kararlarına karşı yapılan itiraz sonucu verilen kararlar, kararı veren mahkeme tarafından ilgili tüketici hakem heyetine gönderilir.

Üretimin veya satışın durdurulması ve malın toplatılması

MADDE 74 – (1) Satışa sunulan bir seri malın ayıplı olduÄŸunun tespiti, üretiminin veya satışının durdurulması, ayıbın ortadan kaldırılması ve satış amacıyla elinde bulunduranlardan toplatılması için Bakanlık, tüketiciler veya tüketici örgütleri dava açabilir.

(2) Satışa sunulan seri malın ayıplı olduÄŸunun mahkeme kararı ile tespit edilmesi hâlinde, mahkeme ayıbın niteliÄŸine göre malın satışını geçici olarak durdurma veya ayıbı giderme kararları verebilir. Üretici veya ithalatçı mahkeme kararının tebliÄŸ tarihinden itibaren en geç üç ay içinde malın ayıbını ortadan kaldırmakla yükümlüdür. Malın ayıbının ortadan kalkmasının imkânsız olması hâlinde mal, üretici veya ithalatçı tarafından toplanır veya toplattırılır. Toplatılan mallar taşıdıkları risklere göre kısmen veya tamamen imha edilir veya ettirilir. İmha edilen malla ilgili tüketicinin dava ve tazminat hakları saklıdır.

(3) Satışa sunulan bir seri malın, tüketicinin güvenliÄŸini tehlikeye sokan bir ayıp taşıması durumunda Ürünlere İliÅŸkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümleri saklıdır.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

Denetim

MADDE 75 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında, Bakanlık müfettiÅŸleri, gümrük ve ticaret denetmenleri ile Bakanlıkça görevlendirilecek personel, mal veya hizmet sunulan her yerde denetleme, inceleme ve araÅŸtırma yapmaya yetkilidir.

(2) Bu Kanun kapsamına giren hususlarda, yetkili ve görevli kiÅŸi veya kuruluÅŸlara her türlü bilgi ve belgenin doÄŸru olarak gösterilmesi veya istenmesi hâlinde belgelerin aslının veya onaylı kopyalarının verilmesi zorunludur.

Tüketici ürünü ve hizmet denetimi

MADDE 76 – (1) Tüketici ürünü; hizmet sektöründe kullanılanlar dâhil olmak üzere tüketicilerin kullanması için tasarlanan veya makul koÅŸullarda tüketiciler tarafından kullanılması öngörülen, gerek ticari faaliyetler sonucunda gerekse baÅŸka yollarla tedarik edilen veya kullanılabilir hâle getirilen yeni, kullanılmış veya ıslah edilmiÅŸ her türlü üründür.

(2) Üretici veya dağıtıcının, tüketiciye açıkça bilgi vermesi kaydıyla antika olan veya kullanılmadan önce tamir veya ıslah edilmesi gereken ikinci el ürünler birinci fıkra kapsamında deÄŸerlendirilmez.

(3) Tüketici ürünleri ile tüketiciye sunulan hizmetler; can ve mal güvenliÄŸine ve çevreye zarar vermemeli, uygulanması zorunlu her türlü idari ve teknik düzenlemeye uygun olmalıdır.

(4) Bakanlık sorumlu olduÄŸu tüketici ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimini Ürünlere İliÅŸkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümlerine göre yerine getirmekle görevlidir.

Ceza hükümleri

MADDE 77 – (1) Bu Kanunun 4 üncü, 6 ncı, 7 nci, 18 inci, 19 uncu, 20 nci, 21 inci, 23 üncü, 26 ncı, 30 uncu, 33 üncü, 35 inci, 48 inci, 49 uncu, 51 inci, 52 nci, 54 üncü ve 57 nci maddelerinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında aykırılığı tespit edilen her bir iÅŸlem veya sözleÅŸme için iki yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(2) Bu Kanunun 5 inci maddesi uyarınca belirlenen haksız ÅŸartların tüketici sözleÅŸmelerinde kullanılması durumunda, Bakanlıkça verilecek süre içinde bu haksız ÅŸartın sözleÅŸme metninden çıkarılmaması hâlinde, aykırılığın tespit edildiÄŸi her bir sözleÅŸme için iki yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(3) Bu Kanunun 24 üncü, 25 inci, 27 nci, 28 inci, 29 uncu, 34 üncü, 36 ncı, 37 nci, 38 inci, 39 uncu, 41 inci, 43 üncü, 45 inci, 46 ncı maddeleri ile 31 inci maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü, 40 ıncı maddesinin ikinci, 47 nci maddesinin üçüncü, dördüncü, beÅŸinci, yedinci ve 50 nci maddesinin dördüncü, beÅŸinci, altıncı, yedinci, dokuzuncu ve on birinci fıkralarında belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında aykırılığı tespit edilen her bir iÅŸlem veya sözleÅŸme için bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(4) Bu Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında teslim edilmeyen her konut için yirmi bin Türk Lirası, 50 nci maddesinin onuncu fıkrasına aykırı hareket edenler hakkında aykırılığı tespit edilen her bir iÅŸlem veya sözleÅŸme için bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(5) Bu Kanunun 40 ıncı maddesinin üçüncü fıkrası ile 47 nci ve 50 nci maddelerinin ikinci fıkralarında belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında yüz bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(6) Bu Kanunun 55 inci ve 56 ncı maddelerinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden üretici ve ithalatçı hakkında piyasaya arz edilen; satıcı hakkında tüketiciye satışı yapılan her bir mal için iki yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(7) Bu Kanunun 60 ıncı maddesinde belirtilen hususlara aykırı olarak ödül verenler hakkında yüz bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(8) Bu Kanunun 31 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, 42 nci maddesinde ve 50 nci maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenlere bu aykırılığın giderilmesi için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda aykırılığın giderilmemesi hâlinde 31 inci maddenin üçüncü fıkrasına aykırı hareket eden kart çıkaran kuruluÅŸlara beÅŸ milyon Türk Lirası, 42 nci maddeye ve 50 nci maddenin sekizinci fıkrasına aykırı hareket edenler hakkında beÅŸ yüz bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(9) Bu Kanunun 53 üncü maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden süreli yayın kuruluÅŸları hakkında beÅŸ bin Türk Lirası; aykırılık ülke genelinde dağıtımı yapılan süreli yayın ile gerçekleÅŸtirilmiÅŸ ise yüz bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır. Süreli yayın kuruluÅŸu, kampanyayı ve kampanyaya iliÅŸkin her türlü reklam ve ilanı da durdurur. Aykırılığın devamı hâlinde, reklam ve ilanın durdurma zorunluluÄŸunun doÄŸduÄŸu tarihten itibaren her sayı/gün için on bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(10) Bu Kanunun 58 inci maddesine aykırı davranan üretici ve ithalatçılar hakkında, satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin alınmaması durumunda yüz bin Türk Lirası; kurulmayan her bir servis istasyonu için on bin Türk Lirası; servis istasyonlarında tespit edilen eksiklik ve aykırılıklarla ilgili olarak her bir servis istasyonu için bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(11) Bu Kanunun 59 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden radyo ve televizyonlar hakkında on bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(12) Bu Kanunun 61 inci maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden reklam verenler, reklam ajansları ve mecra kuruluÅŸları hakkında durdurma veya aynı yöntemle düzeltme veya idari para cezası ve gerekli görülen hâllerde de üç aya kadar tedbiren durdurma cezası uygulanır. Reklam Kurulu, ihlalin niteliÄŸine göre bu cezaları birlikte veya ayrı ayrı verebilir. Aykırılık;

a) Yerel düzeyde yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleÅŸmiÅŸ ise on bin Türk Lirası,

b) Ülke genelinde yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleÅŸmiÅŸ ise iki yüz bin Türk Lirası,

c) Süreli yayınlar aracılığıyla gerçekleÅŸmiÅŸ ise (a) ve (b) bentlerinde belirtilen cezaların yarısı,

ç) Yerel düzeyde yayın yapan radyo kanalı aracılığı ile gerçekleÅŸmiÅŸ ise beÅŸ bin Türk Lirası,

d) Ülke genelinde yayın yapan radyo kanalı aracılığı ile gerçekleÅŸmiÅŸ ise elli bin Türk Lirası,

e) İnternet aracılığı ile gerçekleÅŸmiÅŸ ise elli bin Türk Lirası,

f) Kısa mesaj aracılığı ile gerçekleÅŸmiÅŸ ise yirmi beÅŸ bin Türk Lirası,

g) DiÄŸer mecralar aracılığı ile gerçekleÅŸmiÅŸ ise beÅŸ bin Türk Lirası,

idari para cezası verilir. Reklam Kurulu, idari iÅŸleme konu ihlalin bir yıl içinde tekrar edilmesi hâlinde yukarıda belirtilen idari para cezalarını on katına kadar uygulayabilir.

(13) Bu Kanunun 62 nci maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında haksız ticari uygulamanın üç aya kadar tedbiren durdurulması veya durdurulması yaptırımı veya beÅŸ bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır. Kurul, ihlalin niteliÄŸine göre bu cezaları birlikte veya ayrı ayrı verebilir. İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleÅŸmiÅŸ ise elli bin Türk Lirası olarak uygulanır. Aykırılığın reklam yoluyla gerçekleÅŸtirildiÄŸinin tespiti hâlinde bu maddenin on ikinci fıkra hükümleri uygulanır.

(14) Bu Kanunun 74 üncü maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden üretici veya ithalatçılar hakkında yüz bin Türk Lirası; 79 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında beÅŸ bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(15) Bu Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında yedi gün içinde bilgi ve belgelerin doÄŸru olarak verilmesi veya yerinde inceleme imkânının saÄŸlanması ihtar edilir. İhtara raÄŸmen aykırılığın devamı hâlinde yirmi beÅŸ bin Türk Lirasından az olmamak üzere aykırılığın tespitinden bir önceki mali yıl sonunda oluÅŸan yıllık gayrisafi gelirlerinin yüzde birine kadar idari para cezası verilir. Aykırı fiilin bir yıl içinde tekrar edilmesi hâlinde idari para cezası iki misli olarak uygulanır.

(16) Bu Kanunun 76 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen yükümlülüklere aykırı hizmet saÄŸlayan saÄŸlayıcılar hakkında her bir iÅŸlem için iki yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

(17) Bu Kanunun 80 inci maddesine aykırı olarak piramit satış sistemini baÅŸlatan, düzenleyen veya toplantı, elektronik posta veya diÄŸer birçok kimsenin de katılımını saÄŸlamaya elveriÅŸli yöntemlerle yayan veya böyle bir sistemin diÄŸer bir ÅŸekilde yayılmasını ticari amaçlarla destekleyenler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

(18) Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan ancak bu Kanunun getirdiÄŸi yükümlülükler ile Bakanlıkça yönetmelik veya tebliÄŸle belirlenen tedbirlere uymayanlar hakkında bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

(19) Bu maddenin sekizinci, dokuzuncu, on ikinci ve on üçüncü fıkralarındaki idari para cezaları hariç olmak üzere, aykırılığın tespit edildiÄŸi tarih itibarıyla bir takvim yılında uygulanan toplam idari para cezası tutarının yirmi beÅŸ bin Türk Lirasını aÅŸtığı durumlarda, bu miktardan az olmamak ve yüz milyon Türk Lirasını geçmemek üzere toplam idari para cezası tutarı;

a) Cezaya muhatap gerçek ya da tüzel kiÅŸinin, aykırılığın tespitinden bir önceki mali yıl sonunda oluÅŸan yıllık gayrisafi gelirlerinin yüzde beÅŸini aÅŸamaz. Bir önceki yıl gayrisafi gelirinin oluÅŸmaması hâlinde, tespit tarihi itibarıyla oluÅŸan gayrisafi geliri dikkate alınır. Gayrisafi gelirlerinin bildirilmediÄŸi veya yanlış bildirildiÄŸi durumlarda bu bent hükmü uygulanmaz.

b) Bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluÅŸlar ve kart çıkaran kuruluÅŸlar için, kamuya açıklanan en son finansal tablolarda yayınlanan öz kaynağının binde beÅŸini aÅŸamaz.

(20) Bu Kanuna göre idari yaptırım uygulanması, diÄŸer kanunlar gereÄŸi yapılacak iÅŸlemleri engellemez. Bakanlık, bu maddenin uygulanmasında oluÅŸacak tereddütleri gidermeye yetkilidir.

Cezalarda yetki ve itiraz

MADDE 78 – (1) Bu Kanunun 77 nci maddesinin ikinci, yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve on birinci fıkralarındaki idari yaptırımlar Bakanlık tarafından verilir; on ikinci ve on üçüncü fıkraları uyarınca Reklam Kurulu tarafından karar verilen idari yaptırımlar Bakanlık tarafından uygulanır. DiÄŸer fıkralarındaki idari yaptırımlar ise yaptırım uygulananın merkezinin bulunduÄŸu valilik tarafından verilir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(2) Bu Kanun hükümlerine göre verilen idari yaptırım kararlarına karşı 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre idari yargı yoluna baÅŸvurulabilir. Ancak, idare mahkemesinde dava, iÅŸlemin tebliÄŸini izleyen günden itibaren otuz gün içinde açılır. İdare mahkemesinde iptal davası açılmış olması, kararın yerine getirilmesini durdurmaz.

(3) Bu Kanuna göre verilen idari para cezalarının, tebliÄŸinden itibaren bir ay içinde ödenmesi zorunludur.

DOKUZUNCU KISIM

ÇeÅŸitli Hükümler .

Yiyecek taklidi ürünler

MADDE 79 – (1) Gıda ürünü olmamalarına raÄŸmen, sahip oldukları ÅŸekil, koku, renk, görünüm, ambalaj, etiket, hacim veya boyutları nedeniyle olduklarından farklı görünen ve bu sebeple tüketiciler, özellikle çocuklar tarafından, gıda ürünleriyle karıştırılarak tüketicilerin saÄŸlığını ve güvenliÄŸini tehlikeye atan ürünlerin üretilmesi, pazarlanması, ithalatı ve ihracatı yasaktır. Gıda ürünü olmamalarına raÄŸmen geleneksel el sanatı ürünü olarak gıda ürünü ÅŸeklinde üretilen ve saÄŸlığa zarar vermeyen ürünler, üzerinde uyarı iÅŸareti ve yazısı bulunması ÅŸartıyla bu hükmün dışındadır.

(2) Bakanlık, olduklarından farklı görünerek tüketicilerin saÄŸlığını ve güvenliÄŸini tehlikeye atan bu ürünlere karşı gerekli tedbirleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.

(3) Piyasaya arz edilmiÅŸ olan bu ürünlerin güvensizliÄŸinin tespit edilmesi hâlinde alınacak önlemler ile bu önlemlerin Avrupa Komisyonuna bildirilmesi hususunda Ürünlere İliÅŸkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümleri uygulanır.

(4) Bakanlık, bu kapsamdaki ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimini yapmakla görevlidir.

(5) Yiyecek taklidi ürünleri satın alan tüketicilerin uÄŸradıkları maddi ve manevi zararlar nedeniyle dava açma hakları saklıdır.

Piramit satış sistemleri

MADDE 80 – (1) Piramit satış; katılımcılarına bir miktar para veya malvarlığı ortaya koymak karşılığında, sisteme aynı ÅŸartlar altında baÅŸka katılımcılar bulma koÅŸuluyla bir para veya malvarlığı kazancı olanağı ümidi veren ve malvarlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diÄŸer katılımcıların da koÅŸullara uygun davranmasına baÄŸlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleÅŸmesi çok güç olan kazanç beklentisi sistemidir.

(2) Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaktır.

(3) Bakanlık, piramit satış sistemleri ile ilgili gerekli incelemeleri yapmaya ve varsa elektronik sistemin ülkemizde durdurulması dâhil ilgili kamu kurum veya kuruluÅŸlarıyla iÅŸ birliÄŸi içinde gerekli önlemleri almaya yetkilidir.

Test, muayene ve analizler

MADDE 81 – (1) Bakanlık, bu Kanunun uygulaması için resmi veya özel kuruluÅŸların laboratuvarlarından yararlanabilir. Test ve muayene ücretleri Bakanlık bütçesinden karşılanır.

(2) Test ve muayene sonuçlarının ilgili idari ve teknik düzenlemesine aykırı çıkması hâlinde buna iliÅŸkin tüm giderler üretici veya ithalatçıdan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. Tahsil olunan test ve muayene ücretleri bütçeye gelir kaydedilir.

Ödenek

MADDE 82 – (1) Reklam Kurulu, Reklam Konseyi, Tüketici Konseyi ve tüketici hakem heyetlerinin faaliyetlerine iliÅŸkin masraflar, Bakanlığın tüketicinin korunması amacına yönelik masrafları ve sair harcamalar Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.

DiÄŸer hükümler

MADDE 83 – (1) Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde genel hükümler uygulanır.

(2) Taraflardan birini tüketicinin oluÅŸturduÄŸu iÅŸlemler ile ilgili diÄŸer kanunlarda düzenleme olması, bu iÅŸlemin tüketici iÅŸlemi sayılmasını ve bu Kanunun görev ve yetkiye iliÅŸkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

Yönetmelikler ve diÄŸer düzenleyici iÅŸlemler

MADDE 84 – (1) Bakanlık, bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.

(2) Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren altı ay içinde Bakanlık tarafından çıkarılır.

(3) Bakanlıkça çıkarılacak ikincil düzenlemelerde ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarının, kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸlarının, sivil toplum kuruluÅŸlarının ve meslek örgütlerinin görüÅŸleri alınır.

Kadro ihdası

MADDE 85 – (1) Ekli listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ait bölümüne eklenmiÅŸtir.

Yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 86 – (1) 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır. DiÄŸer mevzuatta Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna yapılan atıflar bu Kanuna yapılmış sayılır.

GeçiÅŸ hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce açılmış olan davalar açıldıkları mahkemelerde görülmeye devam eder.

(2) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önceki tüketici iÅŸlemlerine, bunların hukuken baÄŸlayıcı olup olmadıklarına ve sonuçlarına bu iÅŸlemler hangi kanun yürürlükte iken gerçekleÅŸmiÅŸ ise kural olarak o kanun hükümleri uygulanır. Ancak:

a) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce kurulan ve hâlen geçerli sözleÅŸmelerin bu Kanuna aykırı hükümleri yürürlük tarihinden itibaren uygulanmaz.

b) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce iÅŸlemeye baÅŸlamış hak düÅŸürücü süreler ile zamanaşımı süreleri dolmamış ise bu Kanunda öngörülen sürenin geçmesiyle hak düÅŸürücü süre veya zamanaşımı süresi dolmuÅŸ olur.

(3) Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler yürürlüÄŸe girinceye kadar, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelik ve diÄŸer mevzuatın, bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 87 – (1) Bu Kanun yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra yürürlüÄŸe girer.

Yürütme.

MADDE 88 – (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

27/11/2013

KURUMU : GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIÄžI

TEŞKİLATI : TAŞRA

 

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

       

SINIFI

UNVANI

DERECESİ

SERBEST

KADRO ADEDİ

TOPLAM

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

1

25

25

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

2

25

25

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

3

25

25

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

4

25

25

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

5

25

25

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

6

25

25

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

7

50

50

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

8

100

100

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

9

100

100

GİH

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü

10

100

100

 .

TOPLAM

 

500

500

GENEL KÜLTÜR