Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

LÄ°SANSLI HARÄ°TA KADASTRO MÜHENDÄ°SLERÄ° VE BÜROLARI HAKKINDA YÖNETMELÄ°K


YÖNETMELÄ°K 1-31 MADDELERÄ° Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ
 


BEŞİNCÄ° BÖLÜM

Lisanslı Büroların KuruluÅŸu, Görev ve Yetkileri

KuruluÅŸ

MADDE 32 – (1) Lisans belgesini alan lisanslı mühendisin, kuruluÅŸ için yemin etmesi, ilgili mevzuatlar uyarınca iÅŸyerini kurması, büro tescilini Odaya yaptırması ve büro kaÅŸesini Ä°dareden alması gerekir.

Yemin iÅŸlemleri

MADDE 33 – (1) Lisanslı mühendis, görevine fiilen baÅŸlamadan önce sulh hukuk mahkemesinde, görevini doÄŸru, tarafsız, bilim ve tekniÄŸe uygun olarak yürüteceÄŸine, Kanun ve ilgili diÄŸer mevzuat hükümleri ile etik kurallara aykırı hareket etmeyeceÄŸine ve ettirmeyeceÄŸine dair yemin eder.

(2) Mahkemece düzenlenen yemin tutanağının onaylı birer örneÄŸi; lisanslı büroda, ilgili kadastro müdürlüÄŸünde ve Ä°darede saklanır.

Ä°ÅŸyerinin büro tescili

MADDE 34 – (1) Lisanslı mühendis, iÅŸyerinde bulundurulması zorunlu asgarî personel ve donanım listesini, lisans belgesi ve yemin tutanağının birer örneÄŸini Odaya vererek, kurduÄŸu iÅŸyeri adresinde fiilen göreve baÅŸlamadan önce büro tescilini Odaya yaptırır.

Ä°mza sirküleri ve büro kaÅŸesi

MADDE 35 – (1) Lisanslı mühendis, fiilen görevine baÅŸlamadan önce, imza sirkülerinin noter onaylı suretini Ä°dareye ve ilgili kadastro müdürlüÄŸüne vermekle yükümlüdür. Bu iÅŸlem, imza yetkisi devredilen mühendis hakkında da geçerlidir.

(2) Türkiye Cumhuriyeti "T.C." kısaltmasını, büronun kurulduÄŸu il ve ilçeyi, lisans numarasını, lisans sahibinin adı ve soyadını ve "Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürosu" ibarelerini içeren lisanslı büro kaÅŸesi Ä°darece yaptırılır.

(3) Lisanslı mühendis, mahkeme yemin tutanağını, oda tescil belgesinin Oda veya Ä°dare tarafından onaylanmış örneÄŸini, imza sirkülerini dilekçesine ekleyerek, büro kaÅŸesini almak için Ä°dareye baÅŸvurur. Ä°dare, bir hafta içinde lisanslı mühendise büro kaÅŸesini belirlenen döner sermaye ücreti karşılığı zimmetle verir.

Çalışmaya baÅŸlama

MADDE 36 – (1) Lisanslı mühendis, lisans belgesini aldığı tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya baÅŸlamak zorundadır. Bu sürede çalışmaya baÅŸlamayanların lisans belgesi iptal edilir.

(2) Lisanslı mühendis çalışmaya baÅŸladığını ve iÅŸyeri adresini bir yazıyla mülki amirliklere ve kadastro müdürlüÄŸüne ve oda temsilciliÄŸine bildirir. Usulüne uygun olarak bildirim yapılmadığı ve Ä°darece belirlenen esaslara uyulduÄŸuna iliÅŸkin ilgili kadastro müdürlüÄŸünce uygun görüÅŸ verilmediÄŸi sürece lisanslı büro çalışmaya baÅŸlayamaz.

Görev ve yetkileri

MADDE 37 – (1) Lisanslı büro, Kanun ve bu Yönetmelikte belirlenen kadastro teknik hizmetlerinden, tescile tâbi olan iÅŸlemlerin yapımı ile tescile tâbi olmayan iÅŸlemlerin yapım ve kontrolünde görevli ve yetkilidir.

(2) Lisanslı büro kurulan yerin belirlenmiÅŸ yetki sınırı içerisinde, büronun çalışmaya baÅŸladığı tarihten itibaren, kadastro teknik hizmetleri bu bürolarca yapılır.

Sorumluluk

MADDE 38 – (1) Kanun ve bu Yönetmelik kapsamında yapılan iÅŸ ve iÅŸlemlerden; tescile tâbi olmayanların yapım ve kontrolünden, tescile tâbi olanların ise yapımından lisanslı mühendis sorumludur.

(2) Lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarında, Kanunla kadastro teknik hizmetlerini yapmakla yetkilendirilenler, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 6 ncı maddesi (c) fıkrasına göre ceza kanunlarının uygulanmasında kamu görevlisi sayılır ve büroların iÅŸlemlerinden dolayı zarar doÄŸması halinde kusuru bulunana 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 1007 nci maddesi uyarınca rücu edilir.

(3) Lisanslı mühendisler ve çalışanları yaptıkları iÅŸler dolayısıyla öÄŸrendikleri bilgileri, meslekten ayrılsalar bile 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 1020 nci maddesi gereÄŸince ilgilisi dışındakilere açıklayamazlar ve yaptıkları hizmet dışında kullanamazlar ve doÄŸacak zararlardan sorumludurlar.

Hizmet yükümlülüÄŸü ve davranış ilkeleri

MADDE 39 – (1) Lisanslı büro, yetki alanı sınırları içerisinde, çalışmaya baÅŸladığı tarih itibariyle, kadastro teknik hizmetlerini yürütmekle yükümlüdür.

(2) Lisanslı mühendis, görevlerinin gerektirdiÄŸi itibar ve güveni hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla gösterir. Görevi ile ilgili olarak hiç kimseye haksız kazanç saÄŸlayamaz. Kanun ve bu Yönetmelikte getirilen yükümlülükleri yerine getirmekten alıkoyan hiçbir yükümlülük altına giremez.

Yapılan işlerin kayıt zorunluluğu

MADDE 40 – (1) Lisanslı mühendisler, baÅŸvuruları ve yaptıkları iÅŸleri baÅŸvuru günü ve saati ile kayıt altına almak zorundadır.

(2) Lisanslı bürolar, malî mevzuat gereÄŸi tutacakları kayıt ve defterler dışında ayrıca;

a) Gelen evrak defteri,

b) Giden evrak defteri,

c) Kadastro teknik hizmetleri kayıt defteri,

ç) SözleÅŸme dosyası,

d) Personel dosyası,

e) Donanım dosyası,

f) Teftiş ve denetim defteri ve dosyası,

g) Sicil dosyası,

tutmak zorundadırlar.

(3) Bu madde kapsamında belirtilen defterlerin ÅŸekil, standart ve içeriÄŸi Ä°darece kullanılmakta olan kayıt ve defterlerden yararlanmak suretiyle belirlenir. Ayrıca bu defterler elektronik ortamda tutulabilir. Elektronik ortamda tutulan defterler her yılın ilk haftası ciltlenerek arÅŸivlenir.

(4) Tutulacak dosya ve defterler arşiv mevzuatı uyarınca saklanır.

Bilgi ve belgelerin verilmesi ve kullanılması

MADDE 41 – (1) Lisanslı mühendislerin yerine getirmekte oldukları hizmet için gerekli olan bilgi ve belge talepleri, ilgili tapu ve kadastro müdürlüklerince karşılanır.

Lisanslı büroların hizmet ücretleri

MADDE 42 – (1) Lisanslı büroların, kadastro teknik hizmetlerine yönelik ücret tarifeleri ilk kez belirleme dışında, her yıl Ocak ayının ilk haftası içerisinde Ä°dare tarafından odanın da görüÅŸü alınarak belirlenir ve ilan edilir. Lisanslı bürolar belirlenen ücret tarifesine göre ücret alırlar.

(2) Ücret tarifesinin belirlenmesinde; iÅŸin yapım maliyeti ve kâr marjı dikkate alınır. Ücret tarifesinin belirlenmesinde ulaşım giderleri dikkate alınmaz. Ulaşım için araç kullanılması gereken durumlarda, ulaşım aracı ilgilisince temin edilir.

(3) Lisanslı bürolar, yeni yıla ait hizmet ücretleri yayınlanıncaya kadar aldıkları ve yapacakları iÅŸler için mevcut ücret tarifesini uygular ve fiyat farkı almaz.

(4) Lisanslı büroların iÅŸi alma tarihleri sözleÅŸme yaptıkları tarihtir.

Çalışma saatleri zorunluluÄŸu, adres bildirimi ve deÄŸiÅŸikliÄŸi

MADDE 43 – (1) Lisanslı büroların, resmî çalışma saatleri içerisinde hizmete açık bulundurulması zorunludur.

(2) Lisanslı mühendis, iÅŸyeri adresini ve deÄŸiÅŸikliÄŸini ilgili Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun biçimde tescil ettirmek ve bildirmekle yükümlüdür.

Tabela asma zorunluluÄŸu

MADDE 44 – (1) Lisanslı bürolar, iÅŸyerinin bulunduÄŸu binada ve kolaylıkla görülebilecek uygun bir yere, adı, soyadı ile verilen lisanstaki unvanını taşıyan bir tabelayı asmak zorundadır. Tabelaya yalnızca bu Yönetmelikte belirlenen iÅŸler yazılabilir.

Ä°ÅŸ kabulü

MADDE 45 – (1) Lisanslı bürolar, görevleri kapsamındaki iÅŸleri kabul etmek ve hukukî ve teknik bir engel olmadıkça iÅŸlerin gereÄŸini yerine getirmek zorundadır.

(2) Talep edilen iÅŸi, mevzuatına uygun olarak gecikmeye meydan vermeden zorunlu haller dışında hizmet ücretleri ile beraber yayınlanan azamî iÅŸ bitirme süreleri içerisinde sonuçlandırmakla yükümlüdür.

Hizmetlerin yapım esasları

MADDE 46 – (1) Lisanslı bürolar, yerine getirdiÄŸi hizmetlerde, yürürlükte olan kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve ilgili diÄŸer mevzuat hükümlerine uymak zorundadırlar.

(2) Ayrıca, lisanslı mühendis Odanın da katılımıyla Ä°darenin düzenleyeceÄŸi meslek içi eÄŸitim, kurs ve seminerlere iki yıl içinde en az bir kez katılmak zorundadır.

Sicillerin tutulması

MADDE 47 – (1) Ä°dare, lisans verdiÄŸi her lisanslı mühendis için bir sicil dosyası oluÅŸturur. Bu dosyada; lisans, sicil, yetki alanı, yemin ve adres bilgileri ile bu Yönetmelikte belirtilen diÄŸer belgeler bulundurulur. Ayrıca, lisanslı büronun denetim raporları ve sonuçlarını içeren denetim dosyası oluÅŸturulur.

Bilgi ve belgelerin arÅŸivlenmesi

MADDE 48 – (1) Lisanslı bürolar, çalışmaları sonucu üretecekleri bilgi ve belgeleri, kadastro müdürlüklerince uygulanan arÅŸiv mevzuatı çerçevesinde arÅŸivlemekle yükümlüdürler.

(2) Aplikasyon krokilerinin onaylı bir örneÄŸi her ayın beÅŸine kadar kadastro müdürlüÄŸüne verilir.

Tip sözleÅŸme ve matbu evraklar

MADDE 49 – (1) Lisanslı bürolar; hizmet verdikleri taşınmaz sahipleri veya vekilleri ile sözleÅŸme yaparlar. Bunun için, içeriÄŸi Ä°dare tarafından belirlenerek Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesi MüdürlüÄŸünce bastırılan ya da Ä°darenin resmi internet sitesinden alınabilecek "Tip SözleÅŸme" yi kullanırlar. Bu konudaki uygulamalar Ä°dare tarafından belirlenir.

(2) Lisanslı bürolarca kullanılacak diÄŸer matbu evrakların ÅŸekil, standart ve içeriÄŸi, Ä°dare tarafından belirlenir. Bu belgeler; ÅŸekil, standart ve içeriÄŸine uygun olarak Ä°darenin saÄŸladığı elektronik ortamda hazırlanarak kullanılabilir.

(3) Ä°ÅŸ sözleÅŸmelerine ait bilgileri içerir EK-2 form doldurularak, aylık olarak ve izleyen ayın ilk haftasında, kadastro müdürlüÄŸü ve oda temsilciliÄŸine gönderilir.

ALTINCI BÖLÜM

Denetim, Disiplin ve Yasaklar

Denetim

MADDE 50 – (1) Lisanslı büro faaliyetlerinin denetimi, yılda en az bir kez, Ä°darenin görevlendireceÄŸi denetime yetkili kılınan personel tarafından yapılır.

(2) Denetimin kapsamı, büroların faaliyetleri kapsamında yaptıkları iÅŸ ve iÅŸlemler ile mekân, personel, donanım ve arÅŸiv düzeni ile ilgili konulardır.

(3) Lisanslı büro personeli, denetim elemanının isteklerine uygun olarak bütün belge, defter ve dosyaları, evrak, senet ve makbuzları, her türlü mal ve eÅŸyayı denetlenmesi amacıyla vermek, inceleme ve kontrollerini kolaylaÅŸtırmak zorundadır.

(4) Denetime tâbi olanlar, denetim elemanlarınca sorulan sözlü ve yazılı soruları yanıtlamakla yükümlüdür. Denetlenen büro yetkilisi, denetim hizmetinin gereÄŸi gibi yürütülebilmesi için denetim görevlilerine uygun bir çalışma yeri saÄŸlamak ve diÄŸer önlemleri almak zorundadır.

(5) Denetime iliÅŸkin raporların tanzimi, deÄŸerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasında Ä°darece belirlenen esaslara uyulur.

(6) Denetimlerde tespit edilen hata, eksiklik ve olumsuzluklar lisans sahibine denetim elemanı tarafından yazılı olarak bildirilir. Lisans sahibi bu eleÅŸtirilere iliÅŸkin olarak belge ve gerekçeleri ile birlikte on beÅŸ gün içerisinde Ä°dareye yazılı itirazda bulunabilir. Ä°dare tarafından denetim raporu ile buna iliÅŸkin lisanslı büronun itirazı birlikte deÄŸerlendirilerek karara baÄŸlanır. Bu karar, gereÄŸi için denetlenen lisanslı büroya yazılı olarak bildirilir. Bu raporlarda belirtilen ve tenkit edilen hususlar hakkında gereÄŸinin yapıldığına dair yazılı bilgi, 30 gün içerisinde lisanslı büro tarafından Ä°dareye verilir. Daha sonra yapılacak denetimlerde önceki denetim raporlarının gereÄŸinin yapılıp yapılmadığı da kontrol edilir.

(7) Denetim sonuçlarının ve itirazların Ä°darece deÄŸerlendirilmesi sonucunda, eksiklikler ve olumsuzlukların niteliÄŸi ve tekrarı durumlarına göre 51 inci maddede öngörülen uyarma, kınama, lisansın geçici veya sürekli iptali cezaları verilebilir.

(8) Tüm denetim sonuçları, lisans sahibince ve Ä°darece denetim dosyalarında saklanır.

Denetime tabi hususlar ve uygulanacak disiplin cezaları

MADDE 51 – (1) Ä°dare, lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarını 50 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen konularda ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde denetler. Ä°darenin denetim, inceleme, ön inceleme ve soruÅŸturma sonucu tespit ettiÄŸi hata, eksiklik ve olumsuzluklardan dolayı verebileceÄŸi disiplin cezaları ÅŸunlardır:

a) Uyarma.

b) Kınama.

c) Lisansın geçici iptali.

ç) Lisansın sürekli iptali.

(2) Uyarma: Lisanslı mühendisin, hizmet ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiÄŸinin yazı ile bildirilmesidir. Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller ÅŸunlardır:

a) Görevine yakışmayan tutum ve davranışta bulunulması.

b) Ä°lgili mevzuat hükümleri ile Ä°darece belirlenen usul ve esasların tam ve zamanında yerine getirilmesinde gerekli dikkat ve özenin gösterilmemesi ve/veya hatalı iÅŸ ve iÅŸlemlere sebebiyet verilmesi.

c) Görevine veya iÅŸ sahiplerine karşı ilgisiz kalınması.

ç) Çalışma saatleri içerisinde büronun hizmete hazır bulundurulmaması.

d) Tabelanın Ä°darenin belirlediÄŸi biçimde olmaması ve/veya asılı bulundurulmaması.

e) Asgari büro mekanı, asgarî donanım veya asgari personel bulundurma koÅŸullarının saÄŸlanmasına dair idarî kararlara uyulmaması.

f) Ä°ÅŸ kabul ve sözleÅŸmesi esaslarına uyulmaması.

g) Ä°darece düzenlenen eÄŸitimlere katılınmaması.

ÄŸ) Reklâm yasağına uyulmaması.

(3) Kınama: Lisanslı mühendisin hizmet ve davranışlarında kusurlu olduÄŸunun yazı ile bildirilmesidir. Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller ÅŸunlardır:

a) Ä°lgili mevzuat hükümleri ile Ä°darece belirlenen usul ve esaslara kasıtlı olarak uyulmaması, kasten hatalı iÅŸ ve iÅŸlemlere sebebiyet verilmesi.

b) Ä°dare görevlilerine, iÅŸ arkadaÅŸlarına ve iÅŸ sahiplerine söz veya hareketle sataÅŸması.

c) Görev yerinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunması.

ç) Kayıt dışı iÅŸ alması ve iÅŸlem yapması.

d) İmza yetkisi devri esaslarına aykırı davranması.

e) Hizmetin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düÅŸünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kiÅŸilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak, hizmet binası içerisinde siyasi içerikli materyal ve belge bulundurmak ve asmak.

(4) Lisansın geçici iptali: Fiilin ağırlık derecesine göre Lisanslı Mühendisin faaliyetlerinin 6 ay ila 3 yıl arasında durdurulmasıdır. Lisansın geçici iptali cezasını gerektiren fiil ve haller ÅŸunlardır:

a) Ä°ki yıl içinde üç defa uyarma veya iki defa kınama cezası almış olanların lisansları bir yıl,

b) Kullanılmış teminatların öngörülen sürede tamamlanmaması veya teminatların öngörülen sürede yenilenmemesi durumunda lisansları teminatın yenilenmesine kadar,

c) Odaca verilen meslekten süreli men cezası almış olanların lisansları men süresi kadar,

ç) Hizmet ile ilgili olarak her ne ÅŸekilde olursa olsun, kendi veya üçüncü kiÅŸi/kiÅŸilere çıkar saÄŸlayanların lisansları 1 ila 3 yıl,

d) GerçeÄŸe aykırı rapor ve belge düzenleyenlerin düzenledikleri belgenin mahiyetine göre lisansları 6 ay ila 2 yıl,

e) Lisanslı büro çalışma mekânlarında bu Yönetmelikte belirlenen hizmetler dışında iÅŸlem yapılması durumunda lisansları 1 yıl,

iptal edilir.

(5) Lisansın sürekli iptali: Bir daha Lisanslı Mühendislik faaliyetinde bulunmamak üzere lisansının iptal edilmesidir. Lisansın sürekli iptali cezasını gerektiren fiil ve haller ÅŸunlardır:

a) Ä°ki defa lisansın geçici iptali cezası alınması.

b) Odaca verilen meslekten sürekli men cezası alınması.

c) Yetki alanı dışında ÅŸube, irtibat bürosu ve benzeri isimler altında ayrı bir lisanslı büro açması veya lisans hakkını devretmesi.

ç) Kontrol, denetim ve incelemeyi engellemek.

(6) Uyarma ve kınama cezası suçlarından ceza almış Lisanslı mühendisler, aynı suçu tekrar iÅŸlemeleri halinde bir üst ceza ile cezalandırılırlar.

(7) Ä°dari para cezası: Lisanslı mühendise bin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilmesidir. Ä°dari para cezasını gerektiren fiil ve haller ÅŸunlardır:

a) Tutulması gerekli kayıt ve defterlerin usulüne uygun tutulmaması.

b) Hizmete ilişkin bilgi ve belgelerin verilmesi, kullanılmasında İdarece belirlenen usullere uyulmaması.

c) Adres deÄŸiÅŸikliÄŸinde Ä°dareye bilgi verilmemesi.

ç) Hizmetle ilgili idarece belirlenen ücret tarifesine uyulmaması.

d) Hizmetle ilgili konularda yükümlü olduÄŸu kiÅŸilere yalan ve yanlış beyanda bulunulması.

Disiplin işlemleri ve savunma hakkı

MADDE 52 – (1) Lisanslı mühendisin veya lisanslı mühendis adına imza yetkisini devralanın savunması alınmadan bu Yönetmelikte belirtilen cezalar verilemez. Lisanslı mühendisten, hakkında isnat edilen eylemle ilgili tebliÄŸ tarihinden itibaren yedi günlük süre içinde yazılı olarak savunma yapması istenir. Süresinde savunmasını yapmayan, savunma hakkından vazgeçmiÅŸ sayılır.

(2) Savunma isteminde, isnat edilen disiplin eylemi ayrıntılı olarak açıklanır. Savunması istenenler avukatı aracılığı ile savunma yapabilir. Aleyhine olan delilleri irdeleyip yanıtlamak ve lehine olan hususları ileri sürmek kapsamında soruÅŸturma dosyası içeriÄŸi ve muhafaza altına alınmış delillerden Ä°darece uygun görülen belgeleri inceleyebilir, ilgili bütün tutanak ve belge örneklerini harçsız olarak alabilirler.

(3) 51 inci maddede sayılan fiil ve halleri iÅŸleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin iÅŸlendiÄŸinin öÄŸrenildiÄŸi tarihten itibaren; altı ay içerisinde disiplin soruÅŸturmasına baÅŸlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uÄŸrar. Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin iÅŸlendiÄŸi tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediÄŸi takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uÄŸrar.

(4) Disiplin cezaları verildiÄŸi tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır. Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna baÅŸvurulabilir.

(5) Disiplin cezaları lisanslı Mühendisin sicil dosyasına iÅŸlenir. Lisansın sürekli iptali cezasından baÅŸka bir disiplin cezası ile tecziye edilen lisanslı mühendis uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından beÅŸ sene, diÄŸer cezaların uygulanmasından on sene sonra idareye baÅŸvurarak, verilmiÅŸ olan cezalarının sicil dosyasından silinmesini isteyebilir.

Yasaklar

MADDE 53 – (1) Ä°dareden ayrılanlar, son iki yıl içinde görev yaptıkları kadastro müdürlüklerinin yetki alanı sınırları içinde üç yıl süre ile lisanslı büro açamazlar.

(2) Lisanslı mühendisler, belirlenecek yetki alanı dışında ÅŸube, irtibat bürosu ve benzeri isimler altında ayrı bir lisanslı büro açamaz ve lisans hakkını devredemez.

YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM

Mekân, Personel ve Donanım

Büro mekânı

MADDE 54 – (1) Lisanslı büroların faaliyetlerini yürütecekleri mekânlar; yönetim, aktif çalışma ortamı, bekleme salonu, arÅŸiv, depo, tuvalet ve lavabo bölümlerinden oluÅŸan, çalışma ÅŸartlarına uygun, vatandaÅŸların rahatça baÅŸvuruda bulunabilecekleri en az brüt ikiyüz metrekare olan sıhhî bir mekân özelliÄŸi taşıyacak ÅŸekilde düzenlenir. Zorunlu olan asgari büro mekan metrekaresinin artırılmasına karar vermeye Ä°dare yetkilidir.

(2) Lisanslı büro çalışma mekânlarında, bu Yönetmelikte belirlenen hizmetler dışında iÅŸ yapılamaz.

Bulundurulması zorunlu asgarî donanım

MADDE 55 – (1) Lisanslı büroların, faaliyet ve hizmetlerini aksatmadan yürütebilmeleri için, en az birer adet; elektronik takeometre, bilgisayar, yazıcı, bunların ek donanımları, bu Yönetmelik kapsamında yapacakları iÅŸlere iliÅŸkin meslek alanı yazılım programları, teknik araç gereçleri ve telefon, faks gibi asgarî büro donanımlarını bulundurmaları gerekir.

Bulundurulması zorunlu asgarî personel

MADDE 56 – (1) Lisanslı bürolar, faaliyet ve hizmetlerini aksatmadan yürütebilmeleri için, lisans sahibi dışında en az bir mühendis ve meslek alanı ile ilgili tekniker veya teknisyen unvanlarında en az iki kiÅŸi çalıştırmakla yükümlüdür.

(2) Lisanslı büroda görev yapan personel, ihaleli iÅŸlerdeki personel listesinde gösterilemez ve lisanslı büro yetki alanı dışındaki iÅŸler ile bu Yönetmelikte belirtilen görevler dışında çalıştırılamaz.

(3) Birinci fıkrada belirtilen çalıştırılması zorunlu olan personel sayısının artırılması veya azaltılması konularında karar vermeye Ä°dare yetkilidir.

Lisanslı bürolarda çalıştırılacak personelin niteliÄŸi

MADDE 57 – (1) Lisanslı bürolarda çalışacak personelin;

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,

b) Kamu haklarından mahrum bulunmaması,

c) Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip olması,

ç) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiÅŸ olsa bile; kasten iÅŸlenen bir suçtan dolayı beÅŸ yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliÄŸine, Anayasal düzene ve bu düzenin iÅŸleyiÅŸine karşı suçlar ile zimmet, irtikâp, rüÅŸvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı deÄŸerlerini aklama, kaçakçılık ve vergi kaçakçılığı ile haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkûm olmaması,

d) SaÄŸlık açısından görevini devamlı yapmasına engel bir durumu olmadığına iliÅŸkin yazılı beyanı,

e) Diploma ya da bitirme belgesinin aslı veya Ä°darece onaylı örneÄŸini vermesi,

gerekir.

(2) Birinci fıkrada belirtilen ÅŸartları taşımayan personel, lisanslı bürolarda çalıştırılamaz.

SEKÄ°ZÄ°NCÄ° BÖLÜM

Ä°mza Yetkisinin Devri

Ä°mza yetkisinin devri

MADDE 58 – (1) Lisanslı mühendis, görevinde bulunamayacağı durumları belgelemek kaydıyla, imza yetkisini bir yıl içerisinde toplam otuz günü aÅŸmamak ÅŸartıyla aynı büroda çalışan ve meslek alanında en az iki yıl harita ve kadastro hizmetlerinde deneyimli mühendise devreder. Ancak; bu durumda imza devrinde bulunan lisans sahibi iÅŸ ve iÅŸlemlerden müteselsilen sorumludur.

(2) Ä°mza yetkisinin devri lisans sahibinin yazılı onayı ile yapılır. Onayın bir sureti, lisanslı büro dosyasına konulur; diÄŸerleri, ilgili kadastro müdürlüÄŸüne gönderilir. Bu belgede, yetkili mühendisin adı, soyadı, unvanı, yetkinin verildiÄŸi tarih, yemini yaptıran mahkemenin adı, yetki sınırları, yetkinin kullanılacağı yer ve zaman belirtilir.

(3) Lisanslı mühendisin, görevi başında bulunmadığı zamanlarda, belgeler imza yetkisi devredilen yetkili mühendis tarafından isim ve unvan belirtilerek imzalanır.

(4) Lisans sahibi, gerekli gördüÄŸü takdirde imza yetkisini her zaman geri alabilir ve keyfiyeti ilgiliye yazılı olarak bildirir. Bu yazının örneÄŸi, üçüncü fıkrada belirtilen yerlere gönderilir.

(5) Ä°mza yetkisi devrinden önce, yetki verilecek mühendisin 33 üncü madde uyarınca yemin iÅŸlemleri tamamlanır ve ilgili yerlere gönderilir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Lisansın Ä°ptal Edilmesi ve Lisanslı Mühendislerin Yer DeÄŸiÅŸtirmesi

Lisansın iptal edilmesi

MADDE 59 – (1) Lisans;

a) Lisans sahibinin iptal isteÄŸi,

b) Bu Yönetmelikte veya Kanunda belirtilen lisans alabilme ÅŸartlarından birinin kaybedilmesi veya bu ÅŸartları taşımadığının sonradan anlaşılması,

c) 51 inci madde kapsamında sürekli iptal cezası verilmesi,

ç) Bu Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde geçerli ve kabul edilebilir özre dayanmaksızın lisans belgesinin teslim alınmaması, çalışmaya baÅŸlanmaması veya fiilen görevinin başında bulunmaması,

d) Lisans sahibinin ölümü

hallerinde Ä°darece iptal edilir.

(2) Lisansı iptal edilenler, arÅŸiv belgelerini ilgili kadastro müdürlüÄŸüne devreder.

(3) Birinci fıkranın (a) ve (ç) bentleri dışında lisansı iptal edilenler, yapılacak lisans sınavlarına giremezler.

Lisansın geçici veya sürekli iptalinde hizmetlerin yürütülmesi

MADDE 60 – (1) Lisansın geçici iptali durumunda, lisanslı büronun yetki sahasındaki kadastro teknik hizmetleri, Ä°darece yetkilendirilecek olan en yakın lisanslı büro veya ilgili kadastro müdürlüÄŸü tarafından yapılır. Lisansın sürekli iptali durumunda da, yetki sahasında yeni bir lisanslı büro kuruluncaya kadar kadastro teknik hizmetleri, Ä°darece yetkilendirilecek olan en yakın lisanslı büro veya ilgili kadastro müdürlüÄŸü tarafından yapılır.

(2) Geçici veya sürekli lisans iptallerinde Ä°dare; kadastro teknik hizmetlerinin yürütülmesi bakımından yetkilendirmeyi yaparak ilgili lisanslı büroya bildirir. Bu bildirim üzerine lisans sahibi yetkisini kullanır. Yetkili kılınan lisans sahibi; kadastro müdürlüÄŸüne, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Merkezine, valiliÄŸe veya kaymakamlığa durumu bildirir.

(3) Lisansın sürekli iptali veya geçiÅŸ suretiyle bir yerin boÅŸalması ya da iÅŸlem hacmindeki artış nedeniyle ilâve lisanslı büro açılması hallerinde, geçerli yedeklik hakları devam edenlere ve fiilen çalışan lisanslı mühendislere Ä°darece duyuruda bulunulur ve sınav baÅŸarı sıralamasına göre yerleÅŸtirmeler yapılır. Bu kiÅŸiler, bu Yönetmelikteki hükümler çerçevesinde bürosunu kurar ve görevine baÅŸlar. YerleÅŸtirilen lisanslı mühendis çalışmaya baÅŸladığında, o yer için verilmiÅŸ yetkilendirme baÅŸkaca hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın sona erer.

(4) Tercih yapılmayan yerler için bu Yönetmelikteki hükümler çerçevesinde Ä°darece yapılacak sınav ile yerleÅŸtirmeler yapılır.

Lisanslı mühendislerin yer deÄŸiÅŸtirmesi

MADDE 61 – (1) GeçiÅŸ suretiyle lisanslı büro kurulacak yerler ve baÅŸvuruya dair aranacak ÅŸartlar, baÅŸvuruların kabul tarihinden en az on beÅŸ iÅŸ günü öncesinde Ä°darenin resmi internet sitesinde ilân edilir.

(2) BulunduÄŸu yerde en az iki yıl hizmet veren lisanslı mühendisler, Ek-3’teki Yer DeÄŸiÅŸtirme Talep Formu ile boÅŸalan, boÅŸ kalan veya yeni kurulacak yere geçiÅŸ yapmak suretiyle lisanslı büro kurmak için baÅŸvurabilirler. BaÅŸvuru dilekçesinde geçiÅŸ için en fazla üç yer belirtilir ve baÅŸvurular Ä°dare tarafından deÄŸerlendirilir.

(3) BaÅŸvuruların deÄŸerlendirilmesinde sırasıyla sınav puanı, mühendislikte geçirilen hizmet süresi, sicil durumu ve lisanslı mühendis olarak geçirilen fiili hizmet süresi deÄŸerlendirilir.

(4) BaÅŸvurusu kabul edilen lisanslı mühendise, o yer lisansının verilmesinde bu Yönetmelikte belirtilen iÅŸlem sırası izlenir. Lisans belge numarası korunmak ve yeni lisans belgesi yazılmak suretiyle Lisans belgesi ve yeni büro kaÅŸesi Ä°darece verilir.

(5) GeçiÅŸ yapan lisanslı mühendisten boÅŸalan yere, aynı usûl ile geçiÅŸ yapılabilir.

ONUNCU BÖLÜM

ÇeÅŸitli ve Son Hükümler

Yapılan işlerin izlenmesi ve yetkili birim

MADDE 62 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki;

a) Lisanslı büro dosyalarının tutulması ve arÅŸivlenmesi,

b) Hizmet katılım payı, lisans belge ücreti, sınav ücreti, tazminat ve idarî para cezalarının izlenmesi,

c) Büro faaliyetlerinin denetimi sonucu düzenlenen raporların deÄŸerlendirilerek gereÄŸinin tespiti, talimata baÄŸlanması ve izlenmesi,

ç) Disiplin soruÅŸturması sonuçlarının izlenmesi,

d) EÄŸitim programı ile ilgili ihtiyaçların belirlenmesi,

görevleri ile benzer iÅŸ ve iÅŸlemler Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüÄŸü Kadastro Dairesi BaÅŸkanlığınca yürütülür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 63 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 64 – (1) Bu Yönetmelik ile; 5/5/2008 tarihli ve 26867 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 65 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

MADDE 66 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüÄŸünün baÄŸlı bulunduÄŸu Bakan yürütür.

Ek-1 Lisans Belgesi
Ek-2 SözleÅŸme Takip Formu
Ek-3 Atanma Yer DeÄŸiÅŸtirme Formu

 

 YÖNETMELÄ°K 1-31 MADDELERÄ° Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ
 

GENEL KÃœLTÃœR