
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
TÜRK PETROL KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 19-32 MADDELER


ALTINCI BÖLÜM
Bildirimler
Bildirim esasları .
MADDE 19 – (1) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak bildirimler, petrol hakkı sahibinin kanuni temsilcileri ya da vekilleri tarafından yazılı olarak ve/veya elektronik ortamda yapılır. Bildirimlerde, bildirime konu olan araÅŸtırma izni ile arama ve iÅŸletme ruhsatı, bildirimin konusu ve bildirimde bulunan petrol hakkı sahibinin adı/unvanı ile imzasının yer alması gereklidir.
(2) Bildirime iliÅŸkin yazı veya eklerinde yabancı dille yazılmış bilgi ve belgelerin yer alması halinde, bunların noterlere baÄŸlı yeminli tercüme bürolarınca yapılmış Türkçe tercümelerine de yer verilir.
(3) Bildirimlerin zamanında gönderilmemesi veya eksik olarak gönderilmesi halinde Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrası gereÄŸince iÅŸlem yapılır.
Bildirim türleri
MADDE 20 – (1) Genel MüdürlüÄŸe yapılacak bildirimler, dönemsel veya oluÅŸuma baÄŸlı olarak yapılır. Yapılacak bildirimlerde ve bildirim eklerinin hazırlanmasında, “Bildirim Ekleri” içeriÄŸi esas alınır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
a) Dönemsel bildirimler
1) Yıllık faaliyet raporu: AraÅŸtırıcı, arayıcı ve iÅŸletmeciler her bir izin veya ruhsat bazında geçmiÅŸ takvim yılında yapmış oldukları petrol iÅŸlemlerini bir rapor halinde takip eden yılın ilk kırk beÅŸ günü içinde ek-20, ek-21, ek-22 ve ek-23’te yer alan forma uygun ÅŸekilde ayrı ayrı hazırlayarak Genel MüdürlüÄŸe verir.
2) Yıllık faaliyet programı: AraÅŸtırıcı, arayıcı ve iÅŸletmeciler bir sonraki yıl içinde her bir izin veya ruhsat bazında yapacakları araÅŸtırma, üretim ve ruhsat alımında verilmiÅŸ iÅŸ programına ilave varsa arama faaliyetleri ile ilgili programı, yılın ilk kırk beÅŸ günü içinde ek-24 ve ek-25’te yer alan forma uygun ÅŸekilde ayrı ayrı hazırlayarak Genel MüdürlüÄŸe verir.
3) Aylık faaliyet raporu: AraÅŸtırıcı, arayıcı ve iÅŸletmeciler her bir izin veya ruhsat bazında her takvim ayı içinde yapmış oldukları petrol iÅŸlemlerini bir rapor halinde takip eden ayın ilk on beÅŸ iÅŸ günü içinde ek-26, ek-27’de yer alan forma uygun ÅŸekilde ayrı ayrı hazırlayarak Genel MüdürlüÄŸe gönderir.
4) Aylık atık su tahliye raporu: Petrol iÅŸlemlerinden oluÅŸan atık suyun tahliyesine iliÅŸkin aylık bilgileri ek-28’de yer alan forma uygun ÅŸekilde takip eden ayın ilk on beÅŸ iÅŸ günü içinde hazırlayarak Genel MüdürlüÄŸe gönderir.
5) Devlet hissesi beyannamesi: Arayıcı ve iÅŸletmeciler, ek-29 ve ek-30’da yer alan forma uygun olarak oluÅŸturduÄŸu beyanname ile doÄŸal gaz için satış faturalarının aslına uygun olarak bir kopyasını, ham petrol için ise saha bazında piyasa fiyatı hesaplama tablolarını üretimin yapıldığı ayı takip eden ayın yirminci günü mesai bitimine kadar Genel MüdürlüÄŸe teslim eder. Ayrıca doÄŸal gaza iliÅŸkin satış anlaÅŸmalarının aslına uygun bir kopyasını da anlaÅŸmayı takip eden ay, beyanname ile birlikte Genel MüdürlüÄŸe verir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
6) Haftalık sondaj raporu: AraÅŸtırıcı, arayıcı ve iÅŸletmeciler bir önceki hafta içinde yapmış oldukları sondaj iÅŸlemlerini bir rapor halinde takip eden haftanın ilk iÅŸ günü içinde ek-31’de yer alan forma uygun ÅŸekilde hazırlayarak Genel MüdürlüÄŸe gönderir. Gerekli görülmesi halinde Genel Müdürlük sondaj operasyonunun nitelik ve seyrine göre günlük rapor isteyebilir. Bu ÅŸekilde istenecek günlük raporlar da haftalık bilgi formuna uygun ÅŸekilde düzenlenir veya bu amaçla yeni form oluÅŸturulabilir.
b) Oluşuma bağlı bildirimler
1) Kuyu programı ve sondaj baÅŸlama bildirimi: Petrol hakkı sahibi ÅŸirketler, açacakları veya yeniden giriÅŸ yapacakları her kuyu için operasyonların baÅŸlamasından en geç on iÅŸ günü öncesinden, ek-32’de yer alan forma uygun ÅŸekilde hazırlayacağı sondaj programını Genel MüdürlüÄŸe gönderir. Sondajın baÅŸlanacağına dair bildirim, üç gün öncesinden Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.
2) Kuyu tamamlama raporu: AraÅŸtırma, arama, üretim ve tespit kuyularına ait ek-33’te yer alan forma uygun ÅŸekilde hazırlanan "Kuyu Tamamlama Raporu" ile sondaj esnasında ve sonrasında ek-37’deki kriterlere göre alınan her türlü karot, kırıntı ve numune örnekleri ile analiz raporları kuyunun tamamlanmasını takip eden altmış gün içerisinde Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.
3) Terk raporu: Terk, kısmi terk, fesih veya sürenin bitimi dolayısıyla sona eren arama ruhsatının ilgili olduÄŸu saha üzerinde veya bu sahaya faydalı olmak üzere sahanın dışında yapılan araÅŸtırma ile arama sahası içinde yapılan bütün arama iÅŸlemine ait bilgi ve belgeler ek-34’te yer alan forma uygun ÅŸekilde bir asıl ve bir suret hazırlanarak, hakkın sona ermesinden itibaren altmış gün içerisinde Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.
4) Petrol bulgusu bildirimi: Arama kuyusunda bir petrol varlığına rastlanması durumunda ek-36’da yer alan forma uygun ÅŸekilde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir.
5) KeÅŸif bildirimi: Arama kuyusunda bir petrol bulgusundan sonra yapılan üretim testleri sonucunda ticari bir üretim yapılabileceÄŸinin tespit edilmesi halinde ek-18’de yer alan forma uygun ÅŸekilde en geç otuz gün içerisinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
6) Tehlikeli fiil bildirimi: Bir petrol iÅŸlemini tehdit eden ÅŸartlar oluÅŸtuÄŸunda, petrol hakkı sahibi ortaya çıkan tehlikeli fiili öncelikle ve ivedilikle Genel MüdürlüÄŸe ve etkilenebilecek diÄŸer petrol hakkı sahiplerine aldığı tedbirlerle birlikte bildirir.
(2) Petrol hakkı sahibi veya yüklenicisi yahut bunların tesis sorumlusu gizlilik derecesi olduÄŸu gerekçesiyle Genel MüdürlüÄŸe bilgi ve belge vermekten imtina edemez.
YEDİNCİ BÖLÜM
Devir ve Hak Tesisi, Kamulaştırma ve Kullanma Hakkı
Devir ve hak tesisine iliÅŸkin usul ve esaslar
MADDE 21 – (1) Arama ve iÅŸletme ruhsatı, taşınmazlar üzerinde yapılabilecek sözleÅŸmelere ve petrol haklarının kullanılmasını gerektiren hakların tesisine konu olabilir ve hisselere bölünebilir.
(2) Genel Müdürlük, petrol hakkının gerektirdiÄŸi sorumluluk ve yükümlülükleri yerine getirmede, Kanunun amacı doÄŸrultusunda mali ve teknik güç ve tecrübesini yetersiz gördüÄŸü ÅŸahıslar adına yapılmak istenilen bir hakkın devrine veya takyidine iliÅŸkin iÅŸlemlerin yapılması istemini reddedebilir.
(3) Yukarıdaki birinci fıkrada sayılan petrol haklarına birden çok kiÅŸi sahipse veya bu petrol haklarından birinin kullanılmasını gerektiren bir hakkın ayrı bir sahibi varsa, bunlardan birinin Kanunun 6, 9, 10, 11, 15, 16, 18, 19 ve 22 nci maddelerine ve aÅŸağıdaki dördüncü fıkraya aykırı davranışı halinde, aykırılığın Kanundan doÄŸan sonuç ve yaptırımları, hak sahiplerine, aralarındaki anlaÅŸmalara ve uymakta kusurlu olup olmadıklarına bakılmaksızın uygulanır. Kanundan ve bu Yönetmelikten doÄŸan borç ve yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden doÄŸacak sonuçlar ve yaptırımlar, petrol hakkı sahiplerine hisseleri ve haklarının kapsamı oranında uygulanır.
(4) Arama ve iÅŸletme ruhsatı ile bunlardan doÄŸan petrol haklarından birine, bu haklar üzerinde tesis edilen bir hakka, birden çok ÅŸahsın sahip olabilmesi için bunların aynı ÅŸahsı müÅŸterek temsilci göstermeleri zorunludur.
Kamulaştırma ve kullanma hakkına ilişkin usul ve esaslar
MADDE 22 – (1) KamulaÅŸtırma ve kullanma hakkına iliÅŸkin her türlü baÅŸvuru ek-13 formda belirtilen belgelerle Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine göre Genel MüdürlüÄŸe yapılır. Bakanlıkça verilecek kamulaÅŸtırma kararı kamu yararı niteliÄŸindedir ve müteakip iÅŸlemler 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı KamulaÅŸtırma Kanunu hükümlerine göre yürütülür. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(2) Kullanma hakkına konu olan arazi Hazineye ait veya devletin hüküm ve tasarrufu altında ise Genel Müdürlükçe uygun görülen talepler iÅŸlemin sonuçlandırılması bakımından gereÄŸi için Maliye Bakanlığına gönderilir.
(3) KamulaÅŸtırılan taşınmazın mülkiyeti Hazineye, kullanma hakkı kamulaÅŸtırma bedelini ödeyen petrol hakkı sahibine ait olur. Kullanma hakkı, kira sözleÅŸmesi hariç olmak üzere tapu siciline kaydedilmek suretiyle petrol hakkı sahibi adına yapılır. Bunlar araÅŸtırma izni, arama ve iÅŸletme ruhsatının bir parçası olup izin ve ruhsat süresince devam eder.
(4) Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin petrol arama ve iÅŸletme faaliyetleri dışında Maliye Bakanlığınca kiraya verilebilmesi için Genel MüdürlüÄŸün ve ruhsat sahibinin görüÅŸü alınır.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Açık Artırma ile Ruhsatlandırma, Terk ve Sahaya İlave,
Tesislerin Kaldırılması ve Devredilmesi
Açık artırma ile ruhsatlandırmanın usul ve esasları
MADDE 23 – (1) Müzayede ile arama ve iÅŸletme ruhsatı verilmesi:
a) Genel Müdürlük arÅŸivlerindeki petrol faaliyetlerinden elde edilen mevcut yeraltı verilerinin incelenmesi neticesinde, petrol varlığı açısından yüksek potansiyele sahip olduÄŸu deÄŸerlendirilen ruhsatsız alanlarda, arama ruhsatı Kanunun 7 nci maddesindeki baÅŸvuru ve ruhsatlandırma usulünden farklı olarak müzayede usulü ile verilebilir. Müzayede kararı Genel Müdürlükçe verilir. Açık artırmaya iliÅŸkin teklifler Genel Müdürlükçe hazırlanacak teknik ÅŸartname çerçevesinde yatırımcıların bu saha için verecekleri iÅŸ programı ve yatırım tekliflerinin yarıştırılmasıyla yapılır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
b) İşletme hakkı sona eren saha, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklı ğının talep etmemesi halinde iÅŸletme ruhsatı verilmek üzere Bakan onayı alındıktan sonra açık artırmaya çıkarılabilir. Açık artırmaya konu edilen saha üzerinde bulunan ve üretimin devamlılığı açısından gerekli olan tüm yeraltı ve yerüstü tesislerinin envanteri, iÅŸletmeci tarafından iÅŸletme hakkı sona ermeden bir yıl önce Genel MüdürlüÄŸe istediÄŸi bedelleriyle birlikte bildirir. Genel Müdürlük bu tesis ve ekipmanları müzayede ÅŸartnamesi kapsamına alır.
c) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan ruhsatlandırmaya iliÅŸkin açık artırma iÅŸlemleri aÅŸağıdaki fıkralarda belirtildiÄŸi ÅŸekilde Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(2) İhale komisyonunun oluÅŸumu çalışma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenir.
(3) Sahaların açık artırmaya çıkarılması, tekliflerin kabul edileceÄŸi son günden en az otuz gün önce Genel MüdürlüÄŸün web sayfasında ve Resmî Gazete’de ilan edilir. Gerekli görülmesi halinde ise yurt dışında da ilan edilebilir.
(4) İlanda; teklif mektubunun verilebileceÄŸi son gün, saat, yer, zarar ziyan teminat tutarı, sahanın jeolojisi, paftası, koordinat bilgileri, ÅŸartnamenin ve sahayla ilgili yeraltı ve yer üstü verilerinin Genel Müdürlükte görülebileceÄŸi, bunların kopyalarının çıkarılabileceÄŸi, postadaki gecikme ve kayıplardan Genel MüdürlüÄŸün sorumlu olmayacağı, teklif mektuplarının açılacağı gün, saat ve yere iliÅŸkin bilgiler bulunur. Ayrıca ihale komisyonunun ihaleyi yapıp yapmamakta serbest olacağı ile komisyonun gerekli göreceÄŸi diÄŸer hususlar açıkça belirtilir.
(5) Artırma kapalı zarf usulüyle yapılır. Teklif mektubu zarf içine konur, zarf mühürlenir ve üzerine teklif verenin adı ve adresi yazılır.
a) Teklif mektubuna, sahaların pafta ve koordinatları, ÅŸartnamenin kabul edildiÄŸini bildiren bir beyan ile Devlete saÄŸlayacağı ekonomik yarar yazılır. Teklif mektupları Genel MüdürlüÄŸe elden verilebileceÄŸi gibi ikinci bir zarfa konulduktan sonra iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir.
b) Teklif sahibi, teklif mektuplarının verilebileceÄŸi son saate kadar önceki teklifinden daha uygun bir teklif verebilir.
(6) Teklif verme süresinin bitiminden sonra geliÅŸ sıralarına göre numaralandırılan teklif mektupları zimmetle ihale komisyonu baÅŸkanına verilir. İlan edilen süreden sonra gelen tekliflerin tamamı bir tutanakla belirlenir ve iÅŸleme alınmaz.
(7) Teklif mektuplarının açılması ve sonrasında yapılacak iÅŸlemler;
a) Teklif mektuplarının açılması için belirlenen gün ve saatte, zarflar açılmadan önce, geliÅŸ tutanakları okunarak ihale komisyonu üyelerince imza edilir ve zarflar numara sırasıyla açılarak içeriÄŸi incelenir.
b) İhale komisyonu, teklifin mevzuata uygunluÄŸunu, isteklinin önceki çalışmalarında mevzuata uyup uymadığını, deneyimini, mali gücünü, baÅŸvuru sırasını ve Devlete saÄŸlayacağı ekonomik yararı göz önünde tutarak, teklifleri deÄŸerlendirmeye alır ve otuz gün içerisinde sonuçlandırır. Müzayedeyi kazanan ÅŸirkete bu Yönetmelikte öngörülen süre içerisinde Kanunun 22 nci maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen teminatı yatırması istenir. Teminatı yatırmaması durumunda bir sonraki hak sahibinin teklifi deÄŸerlendirmeye alınabilir.
c) Ruhsatlandırmaya iliÅŸkin hükümler, Kanun ve bu YönetmeliÄŸin ilgili maddeleri doÄŸrultusunda yürütülür.
Terk, sahaya ilave, tesislerin kaldırılması ve devredilmesi
MADDE 24 – (1) Petrol hakkı sahibi arama, iÅŸletme ruhsatını ve araÅŸtırma iznini Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasında belirlenen süreler içerisinde terk edebilir. Terk öncesinde terk baÅŸvurusu ile birlikte arazide bulunan yeraltı ve yer üstü tesislerinin envanteri ve ayrıntılı vaziyet planları verilir. Bu ekipman ve tesislerde araziden ne ÅŸekilde ve hangi sürede kaldırılacağı ek-34’teki forma uygun olarak Genel MüdürlüÄŸe sunulur. İşletme ruhsatı hariç, terk edilecek alanlarda yer alan tesisler petrol hakkı sahibi tarafından hakkın sona erdiÄŸi tarihe kadar kaldırılır.
(2) Kullanma haklarının sona ermesi ile birlikte petrol hakkı sahibi araziyi ticari faaliyete konu edilmemek kaydıyla eski haline getirir. Petrol hakkı sahibi hakkının sona erdiÄŸi tarihten itibaren altı ay içinde araziden taşınır ve taşınmazları kaldırmadığı takdirde, bunların mülkiyeti arazi sahibine intikal eder.
(3) Petrol hakkı sahibi, üzerinde iÅŸlem yaptığı arazinin maliki veya zilyedi bulunan kiÅŸiye, araziye, o yerdeki tesislere verdiÄŸi zararı ve bu kiÅŸinin mahrum kaldığı ürün bedelini veya iÅŸletme kazancını tam olarak tazmin etmekle ve ödemekle mükelleftir. Söz konusu zararın, petrol hakkı sahibinin Genel Müdürlükteki zarar ziyan teminatından karşılanabilmesi için mahkemeden kesinleÅŸmiÅŸ kararın ibraz edilmesi gerekir. Varsa bakiye zarar petrol hakkı sahibi tarafından karşılanır.
(4) Süresi biten iÅŸletme ruhsatlarının devri ÅŸu ÅŸekilde yapılacaktır:
a) Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına verilecek veya müzayedeye çıkarılacak iÅŸletme ruhsatlarında üretimin devamlılığı açısından gerekli olan tüm yeraltı ve yerüstü tesis ve ekipmanları için mevcut iÅŸletmecinin talep ettiÄŸi bedel üzerinden iÅŸletmeyi devralacak yeni hak sahibine teklif Genel Müdürlükçe iletilir. Takdir edilecek bedel içerisinde kuyularda üretim ve çevre emniyeti için kuyu açma ve tamamlama programı dâhilinde kullanılan muhafaza boruları bedeli dikkate alınmaz.
b) Komisyon en az beÅŸ üyeden oluÅŸur. Komisyonda devreden ve devralan taraflar birer üye ile temsil edilir. Komisyonun çalışma usul ve esasları Bakanlık tarafından belirlenir.
c) Bedel takdir komisyonu en az üç katılımcıyla toplanır, kararlarını üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla alır. Mazereti nedeniyle toplantıya katılamayan asil üye yerine yedek üye katılır. Kararlarda çekimser kalınamaz.
ç) Takdir komisyonun tespit ettiÄŸi bedel üzerinde anlaÅŸma saÄŸlanamaması halinde mevcut tesis ve ekipmanlar Kanunun 11 inci maddesinin dördüncü fıkrası gereÄŸince Bakanlığa bedelsiz olarak devredilir. Bu durumda iÅŸletme sahasındaki üretimin azalmasına veya durmasına sebep olabilecek tesis ve ekipmanların sahadan kaldırılmasına iliÅŸkin taraflarca bir teklifte bulunulamaz. Bakanlık, yeni hak sahibinin otuz gün içerisinde talep etmesi halinde takdir komisyonunun tespit ettiÄŸi bedel ile devir iÅŸlemini gerçekleÅŸtirir. Yeni hak sahibi takdir edilen bedelle tesisleri almayı istememesi halinde iÅŸletme ruhsat talebinden vazgeçmiÅŸ sayılır. Bu durumda iÅŸletme ruhsatı yeniden müzayedeye açılır. Müzayede iÅŸlemi sonuçlandırılıp ruhsat yeni hak sahibine devredilinceye kadar Bakanlık üretimin devamının saÄŸlanması için gerekli tedbirleri alır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
DOKUZUNCU BÖLÜM
Mali Yükümlülükler ve Teminatlar
Teminatın türü
MADDE 25 – (1) Kanunun 6, 7 ve 22 nci maddelerine göre petrol hakkı sahipleri tarafından, ek-51’deki forma uygun olarak bankalarca düzenlenecek ve teminat tutarı belirtilen teminat mektubunun Genel MüdürlüÄŸe verilmesi zorunludur. Verilecek teminat mektuplarının süresiz verilmesi esastır.
Zarar ve ziyan teminatı
MADDE 26 – (1) BaÅŸvurular arasından uygun bulunarak ruhsat verilmesine karar verilen baÅŸvuru sahibi, petrol iÅŸlemi sırasında ortaya çıkabilecek zarar ve ziyana karşılık gelen teminat tutarını her bir araÅŸtırma izni, arama ve iÅŸletme ruhsatı alınmasından önce vermek zorundadır. Bakanlar Kurulu’nun aÅŸağıda belirtilen oranlarda deÄŸiÅŸiklik yapması halinde evvelce verilmiÅŸ olan teminatlar, petrol hakkı sahiplerince iki ay içerisinde yeni oranlara uygun hale getirilir. 492 sayılı Kanun uyarınca Maliye Bakanlığınca her yıl yeniden belirlenen 8 sayılı tarifesinin (IV) no.lu “Petrol İşlemleri” bölümünde yer alan “I. Petrol Sicil İşlemleri” ve “II. Ruhsatlar” baÅŸlıkları altında belirtilen tutarlar esas alınarak hesaplanan toplam tutar üzerinden;
a) Araştırma izinlerinde; hektar başına araştırma izin tescil harcının on binde beşi,
b) Arama ruhsatlarında; hektar başına arama ruhsat tescil harcının binde biri,
c) İşletme ruhsatlarında; hektar başına işletme ruhsat tescil harcının binde beşi,
oranlarında teminat alınır.
(2) Bir petrol iÅŸleminin doÄŸuracağı hasarın bedelinin petrol hakkı sahibinden daha önce alınan zarar ziyan teminatı ile karşılanamayacağının tespiti halinde; petrol hakkı sahibinden zararı tazmin etmesi istenir. Bu konuda yapılan talebin gereÄŸini, petrol hakkı sahibi kendisine tebligatın yapılmasından itibaren derhal yerine getirir. Buna uymayan petrol hakkı sahibinin araÅŸtırma izni, arama ve iÅŸletme ruhsatı iptal edilir.
(3) Genel Müdürlük, bir tehlikeli fiilin oluÅŸtuÄŸunu öÄŸrendiÄŸi andan itibaren olaya müdahil olur, gerekiyorsa yerinde tetkik ve incelemede bulunarak yapılan çalışmalar rapor haline getirilir. Yapılan inceleme neticesinde petrol hakkı sahibinden, petrol iÅŸlemlerinin derhal durdurulması istenebileceÄŸi gibi fiilin durumuna göre bazı tedbirlerin alınması da istenebilir. Tehlikeli fiilin önlenmesi için petrol hakkı sahibine fiilin durumuna göre doksan güne kadar süre verilebilir. Petrol hakkı sahibi tarafından tehlikeli fiilin verilen süre içinde durdurulamadığı durumlarda Genel Müdürlükçe deÄŸerlendirme yapılarak kırk beÅŸ güne kadar ek süre verilebilir. Bilahare, tehlikeli fiilin önlenmesi ile ilgili iÅŸlemlerin yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Yapılan kontrol sonucu gerekli tedbirlerin alınmadığı ve zararın karşılanmadığının tespiti halinde; Genel Müdürlük masrafı petrol hakkı sahibine ait olmak üzere zararı tamir ve tazmin ettirir. Bu maksatla öncelikle söz konusu zararın giderilmesi petrol hakkı sahibinden istenir. Petrol hakkı sahibinin zararı doÄŸrudan karşılamaması halinde Genel MüdürlüÄŸe önceden verilmiÅŸ olan teminat mektubu kullanılır. Bu teminatın yetmemesi halinde petrol hakkı sahibinin Genel Müdürlükte bulunan diÄŸer kaynakları bu amaçla kullanılır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(4) Petrol hakkının son bulması halinde bu durum Resmî Gazete’de ilan edilir. Genel Müdürlükçe petrol iÅŸlemi esnasında oluÅŸan herhangi bir zarar ve ziyan tespit edilmemiÅŸse veya ilandan itibaren bir yıl içinde üçüncü ÅŸahıslarca bu konuda yetkili bir mahkeme kararıyla hak iddiasında bulunulmamışsa bir yılın sonunda teminat hak sahibine iade edilir.
(5) Zarar ve ziyanın oluştuğu durumlarda hasarın tazmininden sonra teminatın arta kalan kısmı iade edilir.
(6) Petrol hakkı sahibi terk edilen sahaya iliÅŸkin yaptığı çalışmalara ait bilgileri ve raporları bildirimlerde tariflenen formlara uygun bir ÅŸekilde ve zamanında Genel MüdürlüÄŸe vermedikçe zarar ziyan teminatı iade edilmez.
Yatırım teminatı
MADDE 27 – (1) Arama ruhsat baÅŸvurusu sahibi, Kanunun 7 nci maddesinde sözü edilen iÅŸ programı için taahhüt edilen yatırım tutarına karşılık gelen miktarda teminat vermek zorundadır. İş ve yatırım programı yıllık bazda ayrıntılı bir ÅŸekilde hazırlanır. Yıllık iÅŸ programlarının toplamını karşılayacak miktardaki teminat bir seferde alınır.
(2) Kanunun 6 ncı maddesindeki arama ruhsatının süre uzatımları ile Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen arama sahasına yapılacak ilaveler için verilecek yeni bir iÅŸ programı için taahhüt edilen yatırım tutarına karşılık gelen miktardaki teminat, petrol hakkı sahiplerince ayrıca verilir.
Teminatların iadesi
MADDE 28 – (1) İş ve yatırım programları karşılığı alınan teminatların iadesinde iÅŸ programlarının fiili gerçekleÅŸme oranları dikkate alınır;
a) İş ve yatırım programının gerçekleÅŸtirilmesi öncelikle petrol hakkı sahibinin bildirimleri üzerinden deÄŸerlendirilir.
b) Genel MüdürlüÄŸe sunulan bildirimlerin deÄŸerlendirme için yeterli bulunmaması durumunda petrol hakkı sahibinden ilave bilgi ve belgeler istenir. Petrol hakkı sahibi istenen bilgi ve belgeleri ivedilikle sunmak zorundadır.
c) Yukarıda belirtilen bildirim, ilave istenen bilgi ve belgelerden karar vermek için yeterli kanaatin oluÅŸmaması halinde yerinde tetkik ve inceleme yapılır.
(2) Kanunda tanımlanan mücbir sebepler dışında, arayıcının her bir yıla iliÅŸkin iÅŸ ve yatırım programının tamamını gerçekleÅŸtirmesi halinde buna karşılık gelen teminat tutarı iade edilir.
(3) Yıllık iÅŸ programının kısmen gerçekleÅŸtirilmesi durumunda; iÅŸ ve yatırım programının gerçekleÅŸtirilmeyen kısmına karşılık gelen teminat tutarı hak sahibine yazılı olarak bildirilir ve Genel Müdürlük tarafından irat kaydedilir. Geri kalan kısım iade edilir. Ancak hak sahibinin programın gerçekleÅŸmeyen kısmına karşılık gelen teminat tutarının kendisine bildirilmesini müteakiben söz konusu tutarı on beÅŸ gün içerisinde Bakanlığa hizmet veren muhasebe birimi nezdinde açılacak hesaba yatırması halinde, o yıla ait teminat petrol hakkı sahibine iade edilir.
(4) Bir arama ruhsatının süresinin uzatımı için verilen teminat, süre uzatımı sonunda iÅŸ programının tümüyle gerçekleÅŸtirilmesi halinde iade edilir. Uzatım süresi içinde programın yerine getirilmemesi ya da kısmen yerine getirilmesi veya program yerine getirilmeden ruhsatın terki veya feshi durumlarında teminatın varsa kalan kısmı irat kaydedilir.
(5) Arama ruhsatının süresinin sona ermesi, terk veya fesih sonucu düÅŸmesi durumunda baÅŸlangıçta verilmiÅŸ olan yatırım teminatının iÅŸ programının gerçekleÅŸtirilmeyen kısmına karşılık gelen tutarı irat kaydedilerek kalanı iade edilir.
ONUNCU BÖLÜM
Devlet Hissesi Usul ve Esasları
Devlet hissesi usul ve esasları .
MADDE 29 – (1) Devlet hissesi, petrol hakkı sahibi tarafından üretilen petrolden, Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen oranlar ve esaslar çerçevesinde alınır. Devlet hissesi nakden ödenir.
(2) Üzerinden Devlet hissesi alınacak petrol, petrol sanayinde kullanılan usullerle ve ham petrol için varil, doÄŸal gaz için de metreküp birimleriyle ölçülür.
(3) Üzerinden Devlet hissesi alınacak petrol, hak sahibinin kusuru dışında, Genel Müdürlükçe kabul edilen nedenlerle ölçülememiÅŸ veya ölçülemeyecek durumdaysa, basınç düÅŸümü, üretim düÅŸümü veya petrol, gaz ve su dengesi ya da diÄŸer saÄŸlıklı ve kabul edilebilir yöntemlerden biriyle veya bu yöntemlerin bir arada uygulanmasıyla tahmin olunur.
(4) Hak sahibinin arama ve iÅŸletme sahaları ile ilgili olarak yaptığı arama, geliÅŸtirme, üretim faaliyetlerinde, daha çabuk, daha verimli, sonuç olarak daha fazla üretim yapmak amacıyla, aynı veya diÄŸer bir hazne tabakasına enjeksiyon amacıyla yeraltına bastığı, buharlaÅŸma ile zorunlu olarak havaya bıraktığı veya yaktığı petrolden, zayi petrolden ve petrol iÅŸlemlerinde kullanılan petrolden Devlet hissesi alınmaz. Devlet hissesi alınmayacak zayi petrol miktarı üretimin binde beÅŸini aÅŸamaz. Ancak petrol hakkı sahibi üretim esnasında, Devletin doÄŸal kaynaklarının iyiniyetle ve en verimli biçimde iÅŸletilmesi için petrol sanayinde geçerli önlemleri almak zorundadır. Bu önlemlerin alınmaması nedeniyle kayıp oluÅŸtuÄŸu Genel Müdürlükçe tespit edildiÄŸi takdirde bu ÅŸekilde oluÅŸan zayi petrolden, Devlet hissesi alınır.
(5) Devlet hissesi tahakkuk dönemi bir aydır. Devlet hissesi üretim yapılan her saha için ayrı ayrı tahakkuk ettirilir.
(6) Tahakkuk ettirilecek Devlet hissesi tutarı Devlet hissesi tahakkuk dönemi içinde her arama veya iÅŸletme sahasında yapılan üretimin sekizde birinin piyasa fiyatıyla çarpılması suretiyle hesaplanır.
(7) Petrol hakkı sahibi, Devlet hissesi beyannamesini üretimin gerçekleÅŸtiÄŸi ayı takip eden ayın ilk yirmi günü içinde Genel MüdürlüÄŸe verir. Genel Müdürlük, beyannameleri en geç verildiÄŸi ayın sonuna kadar tahakkuk ettirir. Petrol hakkı sahibinin vermesi gereken beyannameyi, Devlet hissesinin tahakkuk ettiÄŸi ayın yirmisinden sonra vermesi durumunda Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (f) bendine, tahakkuk döneminden sonra vermesi durumunda ise Kanunun 9 uncu maddesinin yedinci fıkrasına göre iÅŸlem yapılır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(8) Beyan üzerine yapılan Devlet hissesi tahakkukundan sonra maddi delillere veya yasal ölçülere dayanılarak belirlenen farklar üzerinden, Genel Müdürlükçe ikmalen Devlet hissesi tarhiyatı yapılır. Bu tarhiyatın tebliÄŸi üzerine ilgililer Bakana itiraz edebilirler. İtiraz, uyuÅŸmazlığa konu olan tutarın tahsilini durdurur. Bakan, otuz gün içinde itirazı haklı bulursa yapılan iÅŸlemi düzelttirir.
(9) Devlet hissesi petrol hakkı sahibinin gelir veya kurumlar vergisi yönünden baÄŸlı olduÄŸu vergi dairesine bir defada ödenir. Ödemeye iliÅŸkin belgenin aslı, ödemeyi takip eden beÅŸ iÅŸ günü içinde Genel MüdürlüÄŸe ulaÅŸtırılır.
(10) Bakanlığın talebi halinde, Devlet hissesi ayni olarak ödenebilir. Üreticinin tanklarından Devlet hesabına teslim edilecek ham petrol, bu tanklarda altmış günlük bir süre için ücret alınmaksızın depolanır. Bu durumda kuyu başından depolanacak yere kadar yapılacak nakliye masrafları petrol hakkı sahibi ÅŸirkete aittir. Bu süreden çok bekletilen petrol için üretici, piyasa fiyatını ödeyerek bu petrole kendisi tasarruf eder. Altmış günlük ücretsiz depolama süresi, petrol hakkı sahibinin petrolün teslime hazır bulundurulduÄŸuna iliÅŸkin bildiriminin Genel MüdürlüÄŸe ulaÅŸtığı tarihte baÅŸlar.
(11) Devlet hissesi tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
(12) Yeraltı doğal gaz depolama faaliyeti kapsamında;
a) İşletmecinin üretmiÅŸ olduÄŸu ya da dışarıdan temin ettiÄŸi gazı kendi petrol rezervuarlarında depolama faaliyetleri ile ilgili Genel Müdürlükten izin alır.
b) İşletmeci ilgili sahanın depolama kapasitesini, rezervuar basıncını, rezervuardaki üretilemeyecek gazı, kullanılacak yastık gazını, enjekte edilen ve geri üretim gaz miktarları ile ilgili bilgileri Genel MüdürlüÄŸe bildirir.
c) Yeraltı doÄŸal gaz depolaması için izin alınmış saha araÅŸtırma, arama ve üretim faaliyetlerine kapatılır.
ç) Yeraltına depolama amaçlı temin edilen doÄŸal gazın enjekte edilmesi ve geri üretim iÅŸlemleri sonucunda rezervuardaki potansiyel gazın üretimini arttırdığı miktar üzerinden ve gazın iÅŸlenmesi sonucunda elde edilen ham petrolden de devlet hissesi alınır.
d) İşletmecinin yeraltı doÄŸal gaz depolama faaliyetleri kapsamında açacağı sondajlar ve bu faaliyetler ile ilgili kullanacağı malzeme ve ekipmanlar petrol iÅŸlemleri dışında deÄŸerlendirilir.
(13) Petrol hakkı sahibi, Genel MüdürlüÄŸün üretim sahasındaki brüt ve net üretim bilgilerini anlık olarak elektronik ortamda izleyebileceÄŸi ÅŸekilde gerekli otomasyon sistemini kurmak ve iÅŸletmekle yükümlüdür.
(14) Kuyubaşı, kompresör ve jeneratörlere giden hatta ve flare hattına ayrı ayrı ölçüm sayaç cihazları konulması ve elde edilen verilerin aylık olarak Genel MüdürlüÄŸe sunulması zorunludur.
ONBİRİNCİ BÖLÜM
Vergilendirme, İndirimler ve Değerleme .
Vergilendirmeye iliÅŸkin usul ve esaslar
MADDE 30 – (1) Kanunun vergilendirmeyle ilgili hükümleri saklı kalmak koÅŸuluyla 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, vergi, resim ve harçlara iliÅŸkin diÄŸer mevzuat ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri, bunların ek ve deÄŸiÅŸiklikleri, petrol hakkı sahipleri hakkında da uygulanır.
(2) Bu YönetmeliÄŸin vergilendirmeye iliÅŸkin genel hükümleri petrol hakkı sahibinin yalnız petrol iÅŸlemlerine iliÅŸkin faaliyetlerine ve bunların sonuçlarına uygulanır. Petrol hakkı sahibinin petrol iÅŸlemleri dışında kalan faaliyetlerine genel hükümler uygulanır. Petrol hakkı sahibi petrol iÅŸlemleri ile bunlar dışındaki faaliyetleri birlikte yapıyorsa, petrol iÅŸlemleri için muhasebe kayıtlarını alt hesap bazında ayrı tutar ve vergilendirilir.
(3) Petrol iÅŸleminden elde edilen hâsılatın banka ve finans kurumlarında veya diÄŸer ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesinden elde edilen gelirler, makine ve techizat satış ve kiralanmasından ile kur farkından elde edilen gelirler de petrol iÅŸlemlerinden elde edilmiÅŸ sayılır. Ancak belirtilen bu ilave gelirlerin sermaye mevcutlarından sayılabilmesi için bu gelirlerin petrol iÅŸlemlerinde kullanılması ÅŸartı aranır .
(4) İki veya daha çok petrol hakkı sahibinin Genel MüdürlüÄŸün onayı ile petrol iÅŸlemlerini birleÅŸtirmeleri halinde, bunlar kendi başına ve kendi adına faaliyette bulunuyorlarmış gibi ayrı ayrı vergiye tabi olurlar.
(5) Petrol iÅŸlemlerinden elde edilen kazançlar Kurumlar Vergisine tabidir. Petrol hakkı sahibi, ayrıca 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılması gereken vergi tevkifatını yapmak ve beyan etmek zorundadır.
(6) Vergiye tabi safi kazanç, Kanunun 12 nci maddesindeki indirimler ve bu Yönetmelikte belirtilen esaslar da göz önünde tutulmak suretiyle 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa göre hesaplanır.
(7) Petrol hakkı sahibinin ödemekle mükellef olduÄŸu kurumlar vergisiyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılması gereken vergi tevkifatı toplamı, safi kazancın % 55’ini geçemez.
(8) Devlet hissesi hariç olmak üzere, petrol hakkı sahibinin petrol iÅŸlemi için yapmış olduÄŸu yatırımlara tekabül eden sermayesi karşılığında üretimden elde edeceÄŸi gelirler, dar mükellefiyet esasında vergilendirilen yabancı kurumlar için sermayenin cari kur üzerinden geri alınmasına kadar; tam mükellefiyet esasında vergilendirilen yerli kurumlar için ise yapılan yatırım maliyeti itfa yoluyla gidere dönüÅŸtürülene kadar, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre itfa payı olarak addolunurlar.
(9) Petrol hakkı sahiplerinin mülga 6326 sayılı Kanuna göre geçmiÅŸ yıllarda yabancı para cinsinden ithal etmiÅŸ olduÄŸu fakat halen transferi gerçekleÅŸmemiÅŸ sermayeden kalan miktarlara da yukarıdaki yedinci fıkra hükümleri uygulanır.
İndirimler
MADDE 31 – (1) Petrol hakkı sahibi, Türk Petrol Kanunu ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun kabul ettiÄŸi giderleri, vergilendirme dönemi ile ilgili olmak ve tahakkuk etmiÅŸ bulunmak kaydıyla gayrisafi kazancından indirebilir.
(2) Bakanlıkça onaylanan arama giderleri, sondaj ferî giderleri ve ülke ekonomisi yönünden verimli olmayan kuyuların açılma ve terk giderlerinin aktifleÅŸtirilmesi ihtiyaridir. Bu kapsamda petrol hakkı sahibi tarafından yapılan arama giderleri, sondaj ferî giderleri ve üretim bakımından ekonomik olmayan kuyuların açılma ve terk giderleri dışındaki ekonomik deÄŸerin maliyeti ile bu ekonomik deÄŸerin elde edilmesi ve üzerindeki tesisatın kurulmasına ait masraflar petrol hakkı sahibinin tercihi doÄŸrultusunda gider yazılarak veya aktifleÅŸtirilerek amortisman yolu ile itfa olunur. Sermaye hesabına alınarak aktifleÅŸtirilen bu giderler için uygulanacak amortisman oranları 213 sayılı Kanunun 316 ncı maddesi hükmüne kıyasla her petrollü arazi için ayrı ayrı olmak üzere, rezerv durumu da dikkate alınarak Bakanlık ve Maliye Bakanlığınca müÅŸtereken tespit edilir. Ancak, petrollü arazinin, petrol üretiminden baÅŸka bir amaca tahsis edilmiÅŸ bulunan kısmının maliyet ve kıymeti ile petrol iÅŸleminin sona erdiÄŸi tarihte bu petrollü arazinin petrol hakkı sahibi bakımından haiz olduÄŸu bakiye deÄŸer amortisman oranından indirilir.
ONİKİNCİ BÖLÜM
İktisadi Kıymetlerin Değerinin ve Sermayenin Belirlenmesi
Sermaye
MADDE 32 – (1) Petrol hakkı sahibi tarafından petrol iÅŸlemlerinde kullanılan ithal edilen nakdi fonlar ve bunlara ait haklar ile sermaye mevcutları esasının bir bölümü olan malzeme ve diÄŸer kıymetlerin deÄŸeri için Genel Müdürlükçe “kıymet tespit kararı” alınır.
(2) Ekonomik ömrü bir yıldan az olan sarf malzemeleri hariç olmak üzere, diÄŸer malzemelerin devir ve ihraç edilmeleri durumunda, söz konusu malzemenin o günkü rayiç deÄŸeri esas alınarak beyan edilir. Genel Müdürlük gerekli durumlarda malzemenin rayiç deÄŸerini tespite yetkilidir.
(3) Genel Müdürlükçe tespiti yapılan nakdi fon, malzeme ve diÄŸer kıymetler toplamından, harice yapılan transferlerle, hariçte tutulan satış gelirlerinin indirilmesi sonucu elde edilen tutar, petrol hakkı sahibinin sermayesini oluÅŸturur.
(4) Petrol hakkı sahipleri, petrol iÅŸlemlerinde kullandıkları nakdi fon, malzeme ve diÄŸer kıymetlerin nitelik ve deÄŸerlerini gösteren beyannameyi;
a) Nakdi fonlarda döviz alım belgesinin alındığı tarihten itibaren otuz gün içinde,
b) Malzeme için gümrük giriÅŸ tarihinden itibaren en geç altı ay içinde,
c) DiÄŸer kıymetlerde ise ödemenin yapıldığı tarihten itibaren en geç altı ay içinde,
ek-38’de yer alan forma uygun olarak düzenleyip Genel MüdürlüÄŸe verir.
(5) Türkiye’ye ithal edilen nakdi fonlar ve buna müteallik hakların tescili için Genel MüdürlüÄŸe verilen ithal beyannamelerine eklenmesi gereken ve dövizini Türk parasına tahvil ettirdiÄŸi banka tarafından düzenlenen döviz alım belgelerinin aslına “Türkiye’de petrol iÅŸlemlerinde kullanılmak için yurt dışından ithal edilen döviz” ibaresinin yazılı ve banka tarafından onaylanmış olması gerekir.
(6) Bir petrol hakkı sahibi bizzat veya bir temsilcisi veya Genel Müdürlükçe kabul edilmiÅŸ bir yüklenicisi vasıtasıyla kendi adına Türkiye’deki petrol iÅŸlemlerinde kullanılmak üzere ithal ettiÄŸi nakdi fonlar dışında kalan ve sermaye mevcutları esasının bir bölümünü oluÅŸturan malzeme ve diÄŸer kıymetlerin tayin ve tespit edilebilmesi için petrol hakkı sahibinin vereceÄŸi ithal beyannamesi ek-38’de yer alan forma uygun olarak düzenlenir.
(7) İthal beyannamelerine iliÅŸkin verilen faturalardan kapsamı açıkça belirtilmeyenlerin tescili yapılmaz.
(8) Kıymet tespit kararı alınmış malzemenin devir ve ihraçlarında:
a) İthal edilen sermaye olarak beyan edilen malzemelerin ihraç veya devredilmesi halinde, petrol hakkı sahibince malzemelerin ithal tarihini içeren tenzil beyannamesine ihraç ve devir listeleri eklenir.
b) Petrol hakkı sahibince devir alınan malzemenin ithal edilen sermaye olarak tescil edilebilmesi için ithal beyannamesini gümrükteki devir iÅŸlemlerinin yapıldığı tarihten itibaren otuz gün içinde Genel MüdürlüÄŸe verilir, bu beyannameye devir müsaadeleri, listeleri ve ödeme belgeleri eklenir.
c) Devralan ve devreden ÅŸirketlerin tescil ve tenzil beyannamelerini aynı süre içinde Genel MüdürlüÄŸe vermeleri gerekir, tenzil beyannamesi verilmediÄŸi sürece tescil iÅŸlemleri yapılmaz.
ç) Tescil iÅŸlemlerinde gümrük devrinin yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınır.
(9) İthal edilen nakdi fonlar ile diğer kıymetlere istinaden yapılan tescil işlemlerine ilişkin devir ve tenzil yapılamaz.
(10) Diğer Kıymetlerin tescilinde:
a) Merkez masrafları:
1) Yabancı sermayeli ÅŸirketin merkezi tarafından ödenen ve ek-39 formda belirtilen giderler sermaye tesciline konu olur.
2) Akredite bağımsız denetim kuruluÅŸları tarafından ÅŸirketin Türkiye’deki petrol iÅŸlemi için merkez ofisinde yapılan harcamalar incelenerek rapora baÄŸlanır. Rapor merkezin bulunduÄŸu ülkenin Türk konsolosluÄŸuna tasdik ettirilir ve Genel MüdürlüÄŸe sunulur. Ancak beyan edilen merkez ofis çalışma harcamalarının, Türkiye’deki ofis çalışma harcamalarının yüzde ellisini aÅŸan kısmı dikkate alınmaz.
3) Petrol hakkı sahibi ÅŸirketler, bedeli merkezleri tarafından ödenecek hizmetler için hizmetin petrol iÅŸlemleriyle ilgili olduÄŸunun tespiti ve maliyetinin incelenmesi açısından yapacakları hizmet sözleÅŸmelerini Genel MüdürlüÄŸe verir. Petrol hakkı sahibi ÅŸirket ile aynı merkeze baÄŸlı ve baÅŸka ülkelerde yerleÅŸik ÅŸirketlerle yapacağı hizmet sözleÅŸmeleri de merkez masrafı olarak deÄŸerlendirilir.
4) Merkez masrafı niteliÄŸindeki giderlerin “ithal tarihleri” merkezin Türkiye Åžubesi adına kestiÄŸi fatura tarihidir.
b) Yüklenici ÅŸirketlere yapılan ödemeler:
1) Petrol hakkı sahibi ÅŸirketler yüklenici ÅŸirketlerle yapmış oldukları yüklenicilik sözleÅŸmeleri ile yurtiçi ve yurtdışında yaptırılacak olan danışmanlık, laboratuar, müÅŸavirlik, sismik verilerin deÄŸerlendirilmesi ve benzeri içeriÄŸe haiz hizmet sözleÅŸmelerini Genel MüdürlüÄŸe verir. Bu hizmetler ile ilgili yapmış oldukları giderler için ithal edilen sermaye olarak tescil talebinde bulunabilir. Verilecek olan ithal beyannamelerine; yapılan hizmeti ve net bedelini gösteren fatura ile ödeme belgesi eklenir.
2) Hizmet bedellerinin “ithal tarihi” ödemenin fiilen yapıldığı tarihtir.
3) Ödemenin yapıldığı banka tarafından düzenlenen asıl belge üzerinde yapılan ödemenin hangi fatura ile ilgili olduÄŸunun belirtilerek, “Türkiye’de petrol iÅŸlemlerinde kullanılmak üzere, yurt dışından ithal edilen döviz ile ödenmiÅŸtir” ibaresinin yazılı olması ve banka tarafından onaylanması gerekir.
4) Petrol iÅŸlemlerinde kullanılmak üzere Türkiye’ye ithal edilen ekonomik kıymetlerden diÄŸer kıymetler içinde yer alan hizmet bedellerinin tescil edilebilmesi için yaptırılacak hizmetlerin sözleÅŸmeye baÄŸlanarak Genel Müdürlükçe uygun görülmesi ve tescili talep edilen hizmet bedellerinin, sözleÅŸmede hükme baÄŸlanan süreler içinde yaptırılmış olması gerekir.
(11) Petrol iÅŸlemleri için alınan hizmetler (kitap, dergi, posta, malzeme sevk masrafları vb) ithal edilen sermaye olarak tescil edilebilir. “İthal tarihi” ödemenin fiilen yapıldığı tarihtir.
(12) Hizmet bedellerinin avans veya peÅŸin ödendiÄŸi durumlarda “ithal tarihi” yapılan hizmete ait fatura tarihidir.
(13) Türkiye’de geçici görev yapmak üzere merkez ofisten görevlendirilen personelin yapacakları ulaşım, konaklama ve yevmiye masraflarının ithal edilen sermaye olarak tescil edilebilmesi için seyahatin doÄŸrudan petrol iÅŸlemleri ile ilgili olduÄŸu, personelin hangi tarihte Türkiye’ye gelip hangi tarihte ayrılacağı, nerede ve ne tür iÅŸte ne kadar müddetle istihdam edileceÄŸi, her ithal beyannamesi için ayrı ayrı belirtilir.
(14) İnceleme sırasında gerekli görülecek diÄŸer belgeler, istenildiÄŸi tarihten itibaren otuz gün içinde Genel MüdürlüÄŸe verilir.
(15) Genel Müdürlük petrol hakkı sahibi tarafından verilen beyannameleri inceleyerek veriliÅŸ tarihinden itibaren doksan gün içinde karara baÄŸlar.
(16) Ekonomik ömrünü tamamlamış hurda malzemelerin sadece kamu kuruluÅŸlarına bedelsiz olarak devri halinde malzeme üzerindeki vergi ve resim istisnası devam eder. Bu bedelsiz devre iliÅŸkin olarak petrol hakkı sahibinin ithal edilen sermaye mevcutlarına iliÅŸkin herhangi bir düzeltme yapılmaz. İthal tarihi itibariyle on yıllık malzemeler için de bu hüküm uygulanır.
TÜRK PETROL KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 1-18 MADDELER
TÜRK PETROL KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 19-32 MADDELER
TÜRK PETROL KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 33-53 MADDELER