Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK


12 Kasım 2010 CUMA  Resmî Gazete  Sayı : 27757
YÖNETMELÄ°K 
Çevre ve Orman Bakanlığından:
ÇEVRE GÖREVLÄ°SÄ° VE ÇEVRE DANIÅžMANLIK FÄ°RMALARI HAKKINDA YÖNETMELÄ°K
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
             Amaç
             MADDE 1 –(1) Bu YönetmeliÄŸin amacı, çevre görevlilerinin nitelikleri, sorumlulukları ve belgelendirilmeleri ile çevre danışmanlık firmalarına yeterlik belgesi verilmesine iliÅŸkin usul ve esasları belirlemektir.
             Kapsam
             MADDE 2 –(1) Bu Yönetmelik, 21/11/2008 tarihli ve 27061 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Denetimi YönetmeliÄŸi ve 29/4/2009 tarihli ve 27214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Kanununca Alınması Gereken Ä°zin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında çalışacak çevre görevlilerinin ve çevre danışmanlık firmalarının görevleri, nitelikleri, çalışma usul ve esasları, baÅŸvuruların deÄŸerlendirilmesi, yeterlik belgesinin verilmesi, denetlenmesi, yeterlik belgesinin askıya alınması ve iptali ile ilgili konuları kapsar.
             Dayanak
             MADDE 3 –(1) Bu Yönetmelik, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
             Tanımlar
             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
             a) Bakanlık: Çevre ve Orman Bakanlığını,
             b) Çevre danışmanlık firmaları: Çevre yönetimi ile çevre izin ve lisans baÅŸvuru hizmeti yeterliÄŸi alan kuruluÅŸları,
             c) Çevre danışmanlık yeterlik belgesi (ÇDYB): Çevre yönetimi hizmeti ile çevre izin ve lisans baÅŸvuru hizmeti konusunda yeterlik almış firmalara verilecek belgeyi,
             ç) Çevre görevlisi: Faaliyetleri sonucu çevre kirliliÄŸine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanununa göre yürürlüÄŸe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi kurum, kuruluÅŸ veya iÅŸletmelerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluÄŸunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını deÄŸerlendiren, tesis içi yıllık iç tetkik programları düzenleyen tesiste veya çevre yönetim hizmeti veren çevre danışmanlık firmasında çalışan görevliyi,
             d) Çevre görevlisi belgesi (ÇGB): Çevre görevlilerine Bakanlık tarafından verilecek belgeyi,
             e) Firma: Çevre danışmanlık firmalarını,
             f) Ä°ç tetkik: Tesis veya faaliyetlerin, Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüÄŸe giren yönetmeliklere uygunluÄŸunun, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığının çevre yönetim birimi, çevre görevlisi veya yetkilendirilmiÅŸ çevre danışmanlık firmaları aracılığı ile deÄŸerlendirilmesini ve rapor hâline getirilmesini,
             g) Yetkili makam: Bakanlık merkez teÅŸkilatını ve il çevre ve orman müdürlüklerini,
             ÄŸ) Vize dönemi: Çevre görevlisi belgesi veya çevre danışmanlık yeterlik belgesinin (ÇDYB) alınıp Bakanlıkça onaylandıktan sonraki beÅŸ yıllık geçerlilik süresini,
             ifade eder.
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Çevre Görevlisinin Nitelikleri, Çevre Yönetim Birimi Kurma veya
Çevre Görevlisi Çalıştırma Kriterleri
             Çevre görevlisinde aranılacak nitelikler
             MADDE 5 –(1) Tesis veya faaliyet ile bunların çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiÅŸ çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinde aranılacak nitelikler ÅŸunlardır:
             a) En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliÄŸi bölümünden mezun olmak.
             b) En az dört yıllık üniversitelerin balıkçılık teknolojisi mühendisliÄŸi, endüstri mühendisliÄŸi, fizik mühendisliÄŸi, gıda mühendisliÄŸi, hidrojeoloji mühendisliÄŸi, inÅŸaat mühendisliÄŸi, jeoloji mühendisliÄŸi, jeofizik mühendisliÄŸi, kimya mühendisliÄŸi, makine mühendisliÄŸi, metalurji ve malzeme mühendisliÄŸi, maden mühendisliÄŸi, orman mühendisliÄŸi, orman endüstri mühendisliÄŸi, su ürünleri mühendisliÄŸi, tekstil mühendisliÄŸi ve ziraat mühendisliÄŸi, fizik, kimya veya biyoloji bölümlerinden mezun olmak ve Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda baÅŸarılı olmak.
             c) Çevre Kanununca Alınması Gereken Ä°zin ve Lisanslar Hakkında YönetmeliÄŸin ekinde yer alan Ek-2 listesi 7 nci baÅŸlığı altında 7.2, 7.8, 7.9, 7.10, 7.11, 7.12, 7.13, 7.14, 7.15, 7.16, 7.17, 7.18, 7.23, 7.25, 7.26, 7.29, 7.30, 7.31, 7.32, 7.33 bentlerinde sayılan faaliyet veya tesisler için, (a) ve (b) bentlerinde sayılan bölümlere ek olarak veteriner fakültesinden mezun olmak, bu tesislerde sürekli istihdam ediliyor ve Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda baÅŸarılı olmak.
             ç) Bakanlık merkez ve taÅŸra teÅŸkilatının çevre yönetimi ve çevresel etki deÄŸerlendirmesi birimlerinde, 6 ncı maddede belirtilen görev ve sürelerde çalışmış olmak.
             Çevre görevlisi belgesi
             MADDE 6 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen özelliklere sahip kiÅŸilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak baÅŸarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir.
             (2) Çevre mühendisleri ile çevre mühendisliÄŸi alanında lisansüstü eÄŸitime sahip kiÅŸilere istekleri hâlinde sınav ÅŸartı aranmaksızın çevre görevlisi belgesi verilir.
             (3) Bakanlık merkez ve taÅŸra teÅŸkilatının çevre yönetimi ve çevresel etki deÄŸerlendirmesi ile ilgili teknik birimlerinde;
             a) Çevre ve orman uzmanı, ÅŸube müdürü veya en az 4 yıllık üniversitelerin teknik bölümlerinden mezun olup teknik personel olarak en az beÅŸ yıl görev yapmış olanlara,
             b) Ä°l müdür yardımcısı, il müdürü, daire baÅŸkanı ve üstü görevlerde en az üç yıl görev yapmış olanlara,
             istekleri hâlinde sınav ve ücret ÅŸartı aranmaksızın çevre görevlisi belgesi verilir.
             (4) Üçüncü fıkrada yer alan süreler bentlerde belirtilen görevlerde bulunmak kaydıyla, çalışma süreleri toplanarak deÄŸerlendirilir. Ä°l müdür yardımcısı ve üstü olarak sayılan görevlerde en az bir yıl görev yapmış olunması hâlinde aranacak toplam süre üç yıldır.
             (5) Çevre görevlisi belgesi için Bakanlıkça belirlenen çevre görevlisi belgesi ücreti Bakanlık Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesi MüdürlüÄŸü hesabına yatırılır.
             (6) Çevre görevlisi belgesi için baÅŸvurular elektronik ortamda Bakanlığa yapılır.
             Çevre görevlisi çalıştırma ve çevre yönetim birimi kurma kriterleri
             MADDE 7 –(1) Tesis veya faaliyetlerden;
             a) Çevre Kanununca Alınması Gereken Ä°zin ve Lisanslar Hakkında YönetmeliÄŸin Ek-1 listesinde yer alan faaliyet veya tesisler, çevre yönetim birimlerini kurmak ya da yetkilendirilmiÅŸ çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak,
             b) Çevre Kanununca Alınması Gereken Ä°zin ve Lisanslar Hakkında YönetmeliÄŸin Ek-2 listesinde yer alan tesisler, en az bir çevre görevlisi istihdam etmek ya da yetkilendirilmiÅŸ çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak,
             zorundadır.
             (2) Organize sanayi bölgeleri yönetimleri bünyesinde, en az bir çevre görevlisinin istihdam edilmesi veya çevre yönetim biriminin kurulması ya da çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmetinin alınması zorunludur.
             (3) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri veya bunların iÅŸtirakleri, Çevre Kanununca Alınması Gereken Ä°zin ve Lisanslar Hakkında YönetmeliÄŸin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan tesis veya faaliyetleri çevresel açıdan yönetmek üzere en az bir çevre görevlisi çalıştırmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiÅŸ çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmeti almakla yükümlüdür.
             (4) SaÄŸlık kuruluÅŸları ve hastanelerden, yatak kapasitesi 20 ve üzerinde olanlar en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiÅŸ çevre danışmanlık firmalarından hizmet almakla yükümlüdür.
             Çevre yönetim biriminin nitelikleri
             MADDE 8 –(1) Çevre yönetim birimlerinde en az bir tanesi çevre mühendisi veya çevre mühendisliÄŸi alanında yüksek lisans ve üzeri eÄŸitim almış çevre görevlisi olmak üzere en az iki çevre görevlisinin sürekli olarak istihdam edilmesi zorunludur.
             (2) Aynı vergi numarasına sahip tesis veya faaliyetler, tek çevre yönetim birimi ile de çevre yönetim faaliyetlerini yürütebilir.
             (3) Çevre yönetim birimi kuran tesis veya faaliyetler Bakanlıktan onay alırlar.
             (4) Birden fazla tesis veya faaliyetten sorumlu olan çevre yönetim birimi sorumluluk alanlarını Bakanlığa bildirmek zorundadır.
             (5) 6 ncı maddenin üçüncü fıkrası gereÄŸince çevre görevlisi belgesine sahip olan kiÅŸiler, çevre mühendisleri ile aynı hakka sahip olarak çevre yönetim birimlerinde çalışabilirler.
             Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
             MADDE 9 – (1) Çevre danışmanlık firmaları bünyelerinde en az üç çevre görevlisi çalıştırmak zorundadır.
             (2) Çevre danışmanlık firmaları bünyesinde çalışan çevre görevlilerinin en az 2/3’ünün çevre mühendisi veya çevre mühendisliÄŸi alanında yüksek lisans ve üzeri eÄŸitim almış olmaları zorunludur.
             (3) Çevre danışmanlık firmaları bünyesinde çevre görevlisi olarak çalışacak çevre mühendisliÄŸi dışındaki diÄŸer meslek gruplarının, kamu veya özel sektörde çevre alanında en az iki yıl çalışmış olması gereklidir.
             (4) 6 ncı maddenin üçüncü fıkrası gereÄŸince çevre görevlisi belgesine sahip olan kiÅŸiler, çevre mühendisleri ile aynı hakka sahip olarak çevre danışmanlık firmalarında çalışabilirler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çevre Görevlilerinin ve Çevre Danışmanlık Firmalarının Yükümlülükleri
             Çevre görevlilerinin yükümlülükleri
             MADDE 10 –(1) Çevre yönetim birimi ya da tesis veya faaliyette çalışan çevre görevlisi;
             a) Tesis veya faaliyet bünyesinde;
             1) Çevre yönetimi faaliyetlerini mevzuata uygun bir ÅŸekilde yürütmek ve koordine etmekle,
             2) Yürütülen çalışmaları düzenli aralıklarla izleyerek ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediÄŸini tespit etmekle,
             3) Yılda bir defadan az olmamak üzere ilgili mevzuat hükümlerine göre iç tetkik gerçekleÅŸtirmek ve iç tetkik sonucunda bir rapor hazırlamakla, bu raporu tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis veya faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini saÄŸlamakla,
             4) Uygunsuzluk tespit edildiÄŸinde tesis veya faaliyetin sahibine/sorumlusuna uygunsuzluÄŸun giderilmesi için önerilerde bulunmak ve uygunsuzluÄŸun giderilip giderilmediÄŸinin takibini yapmakla,
             5) Çalışanlara çevresel konularda bilgilendirici eÄŸitim çalışmaları yapmak ve özendirici faaliyetler düzenlemekle,
             b) Tesis veya faaliyetin çevresel konularda alması gerekli izin, lisans ve belgeleri alma, güncelleme ve/veya yenileme çalışmalarını yürütmekle,
             c) Ä°stenecek bilgi ve belgeleri belirtilen formatta; zamanında ve eksiksiz olarak iletmekle,
             ç) Bakanlık veya il çevre ve orman müdürlüklerince yapılacak denetimler sırasında;
             1) Tesis veya faaliyette hazır bulunmakla,
             2) Ä°stenen bilgi ve belgeleri saÄŸlamakla,
             d) ÖÄŸrendikleri ticari sır mahiyetindeki bilgileri saklı tutmakla,
             yükümlüdür.
             Çevre danışmanlık firmalarının yükümlülükleri
             MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları; 10 uncu maddede belirtilen yükümlülüklere ek olarak;
             a) Ä°lgili çevre görevlisinin, hizmet verdiÄŸi tesis ve faaliyetlerden;
             1) Çevre Kanununca Alınması Gereken Ä°zin ve Lisanslar Hakkında YönetmeliÄŸin Ek-1 listesinde yer alanlar için ayda en az iki,
             2) Çevre Kanununca Alınması Gereken Ä°zin ve Lisanslar Hakkında YönetmeliÄŸin Ek-2 listesinde yer alanlar için ayda en az bir,
             tam gün çalışmasını saÄŸlamakla,
             b) Hizmet alımı sözleÅŸmesi yapılması veya feshedilmesi durumunda, hizmet verdiÄŸi tesis veya faaliyeti en geç yirmi iÅŸ günü içerisinde yetkili makama bildirmekle,
             yükümlüdür.
             (2) Çevre danışmanlık firmaları;
             a) Ä°stihdam edilen personelin T.C. kimlik numaralarını ve sosyal güvenlik numaralarını on iÅŸ günü içerisinde Bakanlığa bildirmekle,
             b) Çevre görevlisi belgesine sahip personelin firmadan ayrılması veya iÅŸe baÅŸlaması durumunda Bakanlığa on iÅŸ günü içerisinde haber vermekle,
             c) 9 uncu maddedeki ÅŸartların saÄŸlanamaması hâlinde on iÅŸ günü içerisinde Bakanlığa bildirmekle ve söz konusu hükümlere on iÅŸ günü içerisinde uymakla,
             ç) Firmanın unvanı, adresi ve sahibinin deÄŸiÅŸmesi hâlinde bu durumu on iÅŸ günü içerisinde Bakanlığa bildirmekle,
             d) Kendilerine ait ticari sicil numaralarını Bakanlığa bildirmekle,
             e) Yeterlik belgesi alma aÅŸamasında sundukları belgelerde meydana gelecek deÄŸiÅŸiklikleri, deÄŸiÅŸiklik tarihinden itibaren on iÅŸ günü içinde Bakanlığa bildirmekle,
             yükümlüdür.
             (3) Bakanlıkça firmalara gönderilecek yazılarda, baÅŸvuruda beyan ettikleri adres dikkate alınır. Adres deÄŸiÅŸikliÄŸini on iÅŸ günü içinde beyan etmeyen firmanın belge alırken beyan ettiÄŸi adresle yapılan yazışmalar firmaya tebliÄŸ edilmiÅŸ sayılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre Danışmanlık Hizmeti Verecek Firmaların Yeterliklerine Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar
             Çevre danışmanlık hizmeti verecek firmaların yeterlik müracaatında gerekli belgeler
             MADDE 12 –(1) Yeterlik belgesi almak isteyen firmalar Bakanlığa baÅŸvururlar. BaÅŸvuruda aÅŸağıdaki belgeler istenir:
             a) Firmaların çevre ile ilgili; mühendislik, müÅŸavirlik, araÅŸtırma-geliÅŸtirme, etüt, fizibilite, proje, rapor, eÄŸitim ve benzeri konularda çalıştığını gösteren Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ÅŸirket kuruluÅŸ senedi veya ana sözleÅŸmesi veya tüzüÄŸü,
             b) Adres ve iletiÅŸim bilgileri,
             c) Çevre görevlisi olarak istihdam edilen personelin sosyal güvenlik numarası ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
             ç) Bakanlıkça belirlenen yeterlik belge ücretinin, Bakanlık Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesi MüdürlüÄŸü hesabına yatırıldığına dair dekont ile Ek-1’de örneÄŸi verilen fatura bilgi formu,
             d) Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸine baÄŸlı odalardan alınmış büro tescil belgesi.
             (2) Yeterlik belgesi almak isteyen firmalar yukarıda belirtilen bilgi ve belgelerle elektronik ortamda Bakanlığa müracaat eder.
             BaÅŸvurularının deÄŸerlendirilmesi
             MADDE 13 – (1) Yeterlik belgesi baÅŸvurusunda eksiklik tespit edilmeyen çevre yönetim hizmeti, çevre izin ve lisans baÅŸvuru hizmeti verecek firmalara Ek-4’te yer alan çevre danışmanlık yeterlik belgesi verilir.
             (2) Yeterlik belgesi süresi beÅŸ yıldır. Firmalar, süre bitiminden en az otuz iÅŸ günü önce Yeterlik belgesini vize ettirmek için Bakanlığa baÅŸvurur. Vize baÅŸvuru dilekçesine vize baÅŸvuru ücreti ödeme dekontu eklenir.
             (3) Belge ve bilgilerde eksiklik olmadığı takdirde onbeÅŸ iÅŸ gününde baÅŸvuru sonuçlandırılır. Eksik belgeler on iÅŸ gününde tamamlanır. Eksik belgelerin on iÅŸ gününde tamamlanmaması hâlinde baÅŸvuru reddedilmiÅŸ sayılır.
BEŞİNCÄ° BÖLÜM
Çevre Danışmanlık Firmalarının Denetlenmesi, Belgelerinin Askıya Alınması ve Ä°ptali
             Çevre danışmanlık firmalarının denetlenmesi
             MADDE 14 –(1) Yeterlik belgesi alan firmaların, yeterlik koÅŸullarını sürdürüp sürdürmediÄŸi Bakanlıkça denetlenir. Firmalar, denetim yapan görevlilere gerekli bilgi ve belgeyi sunmakla yükümlüdür.
             (2) Yeterlik belgesi alan firmalar veya hizmet verdiÄŸi faaliyet veya iÅŸletmenin denetimi sonunda Ek-2’de yer alan “Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları DeÄŸerlendirme Formu” Bakanlık çevre denetim görevlileri tarafından doldurulur. Bu formda yer alan puanlamalar bir vize döneminde hesaplanır. Yeni vize dönemi girdiÄŸinde puanlar sıfırlanıp puanlama tekrar baÅŸlatılır.
             (3) Yeterlik belgesi alan firmalar vize dönemi içerisinde en az bir defa Bakanlık tarafından denetlenir.
             Belgenin askıya alınması ve iptali
             MADDE 15 – (1) Yeterlik belgeleri;
             a) Yapılacak denetimler veya 11 inci madde gereÄŸince yapılması gereken bildirimler sonucunda, yeterlik koÅŸullarını taşımadıkları veya verilen taahhütlere uyulmadığı ve yükümlülüklerinin yerine getirilmediÄŸinin tespit edilmesi hâlinde üç ay süre ile,
             b) Yapılan denetim esnasında yetkili bulundurmayan, istenilen bilgi ve belgeleri vermekten kaçınan firmaların yeterlik belgesinin geçerliliÄŸi Bakanlık tarafından üç ay süre ile,
             askıya alınır.
             (2) Yeterlik belgeleri;
             a) Yeterlik belgesi baÅŸvurusunda yanlış veya yanıltıcı bilgi verildiÄŸinin veya belge düzenlediÄŸinin tespit edilmesi hâlinde,
             b) Danışmanlık hizmeti verdiÄŸi sürece yetkili makama yanlış ve yanıltıcı belge ve bilgi verdiÄŸi tespit edilmesi hâlinde,
             c) Çevrenin kirlenmesine yol açacak, iÅŸletmenin çevre yatırımı yapmamasına veya eksik yapmasına neden olacak rapor düzenledikleri tespit edilmesi hâlinde,
             ç) Denetim sonunda bir vize dönemi içinde iki defa 100 ceza puanına ulaşılması hâlinde,
             iptal edilir.
             (3) Yeterlik belgesi iptal edilen firmaların;
             a) Bu durumları il çevre ve orman müdürlüklerine ve belgesi iptal edilen firmaya bildirilir ve Bakanlığın internet sitesinde yayımlanır.
             b) Çevre danışmanlık hizmetleri kabul edilmez. Ancak, yeterlilik belgesi iptal edildiÄŸi tarihten önce baÅŸvuru dosyası hazırlayarak Bakanlığa veya il çevre ve orman müdürlüklerine sunulmuÅŸ tesislerin izin ve/veya lisans iÅŸlemlerinin tamamlanmasına izin verilir.
             (4) Yeterlik belgesi iptal edilen firmaların sahibine/sahiplerine altı ay süre ile aynı konuda yeterlik verilmez.
ALTINCI BÖLÜM
Çevre Görevlisi Sınavı, Çevre Görevlisi Belgelerinin Ä°ptali ve Askıya Alınması
             Çevre görevlisi sınavı
             MADDE 16 –(1) Sınav içeriÄŸi Bakanlıkça belirlenen; çevre mevzuatı ve uygulamaları konularını kapsar.
             (2) Sınav Bakanlığın belirlediÄŸi usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır.
             (3) Sınavda 70 ve üzeri puan alanlar baÅŸarılı olmuÅŸ sayılır ve Ek-3’te yer alan çevre görevlisi belgesini almaya hak kazanır.
             (4) Sınavı kazananlar Bakanlıkça belirlenen çevre görevlisi belgesi ücretini Bakanlık Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesi MüdürlüÄŸü hesabına yatırır.
             Çevre görevlisi belgelerinin iptali ve askıya alınması
             MADDE 17 – (1) AÅŸağıda yer alan durumlarda çevre görevlisi belgesi;
             a) Çevre görevlisi belgesi baÅŸvurusunda yanlış veya yanıltıcı bilgi verildiÄŸinin veya belge düzenlediÄŸinin tespit edilmesi hâlinde,
             b) Danışmanlık hizmeti verdiÄŸi sürece yetkili makama yanlış ve yanıltıcı belge ve bilgi verdiÄŸi tespit edilmesi hâlinde,
             c) Çevrenin kirlenmesine yol açacak, iÅŸletmenin çevre yatırımı yapmamasına veya eksik yapmasına neden olacak rapor düzenledikleri tespit edilmesi hâlinde,
             iptal edilir.
             (2) Çevre görevlisinin hizmet verdiÄŸi faaliyet/iÅŸletmenin denetimi sonunda Ek-2’de yer alan Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları DeÄŸerlendirme Formu Bakanlık veya il çevre ve orman müdürlüÄŸü çevre denetim görevlileri tarafından doldurulur. Toplam ceza puanı 100 olan ilgili çevre görevlisinin çevre görevlisi belgesi Bakanlık tarafından üç ay süre ile askıya alınır. Bir vize dönemi içinde iki defa 100 ceza puanı dolduran ilgili çevre görevlisinin belgesi, Bakanlık tarafından iptal edilir. Puanlamalar beÅŸ yıllık dönemlerde deÄŸerlendirilir. Yeni vize dönemine girildiÄŸinde puan sıfırlanıp puanlama tekrar baÅŸlatılır.
             (3) Belgesi iptal edilen çevre görevlisine, altı ay süre ile yeni belge verilmez.
YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
             Müteselsil sorumluluk
             MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin çevre görevlileri veya çevre danışmanlık firmaları tarafından yerine getirilmemesi, çevre danışmanlık hizmeti alanların sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
             Devir, ÅŸube ve temsilcilik
             MADDE 19 –(1) Firmaların yeterlik belgeleri hiçbir suretle baÅŸkasına kiralanamaz.
             (2) Çevre danışmanlık firmalarının ÅŸube açabilmeleri için yeterlik belgesi alırken çalıştırmayı taahhüt ettiÄŸi personeli ilgili ÅŸubede çalıştırması ve ÅŸubenin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında temsilcilik verilemez.
             (3) Yeterlik Belgesine sahip firmalar, ÅŸube baÅŸvurularını Bakanlığa bildirirler.
             BaÅŸvuru
             MADDE 20 –(1) Bu Yönetmelik kapsamında Bakanlığa yapılacak baÅŸvurular ile yapılacak bildirimler Bakanlığın internet sayfasından elektronik imza ile yapılır.
             (2) Bakanlık, belgelerin doÄŸruluÄŸu hakkında tereddüt oluÅŸması hâlinde elektronik ortamda yapılan baÅŸvuru ve bildirim dosyası belgelerinin asıllarını isteyebilir. Bu belgeler yetkili makamca incelenir.
             Önceki çevre görevlisi adaylarının sınav hakkı
             GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 –(1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce çevre görevlisi eÄŸitimini tamamlayarak sınav hakkını kazanmış, fakat bu haklarını kullanmamış ve bu Yönetmelikte unvanları zikredilmemiÅŸ meslek gruplarındaki kiÅŸiler; bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden sonra açılacak çevre görevlisi sınavına sahip oldukları sınav hakkı kadar girebilirler.
             Önceden alınan belgelerin geçerliliÄŸi
             GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 –(1) Bu Yönetmelikte unvanları zikredilmemiÅŸ meslek gruplarındaki kiÅŸilerin bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce aldıkları çevre görevlisi belgeleri geçerliliÄŸini korur.
             Önceden belgelerini almış danışmanlık firmalarının yükümlülüÄŸü
             GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi almış ya da Çevre Danışmanlık Belgesi için baÅŸvurmuÅŸ olan firmalar, 9 uncu maddede belirtilen ÅŸartları 1/7/2011 tarihine kadar saÄŸlamakla yükümlüdür.
             Yürürlük
             MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
             Yürütme
             MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Orman Bakanı yürütür.
 
YönetmeliÄŸin eklerini görmek için tıklayınız

MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER