Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARÄ°HTE DOÄžAL TAÅž VE TAÅžLARIN DÄ°LÄ°
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGÄ°NLEÅžTÄ°RME
- PATLAYICI MADDE ATEÅžLEYÄ°CÄ° YETERLÄ°LÄ°K BELGESÄ°
- GENEL KÃœLTÃœR
- MADENCÄ°LÄ°K Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KAYNAKLAR VE KAYNAK LÄ°NKLERÄ°
- SERAMÄ°K
- ABD'YE Ä°HRACAT
HÄ°KAYELER TECRÃœBELER
MADENCÄ°LÄ°K FAALÄ°YETLERÄ° UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (YENÄ°) III 34-57 MADDELER
Son Maden YönetmeliÄŸi Resmi Gazete'de yayımlandı.18 Åžubat 2015 Tarihli ve 29271 Sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan 6592 sayılı Maden Kanunundan 2,5 yıl sonra yayımlanan Maden YönetmeliÄŸin tamamı için aÅŸağıdaki sayfamızı tıklayarak ziyaret ediniz.
Maden YönetmeliÄŸi'nin tamamı için aÅŸağıdaki sayfamızı tıklayarak ziyaret ediniz.
ALTINCI BÖLÜM
Ä°ÅŸletme Dönemi Ä°ÅŸlemleri
Projeye uygun faaliyette bulunulması
MADDE 34 –(1) Ä°ÅŸletme izinlerinin alınmasını takiben üretim faaliyetleri, projesine uygun olarak yürütülür. Birlikte iÅŸletilmesi zorunlu olan madenler bir proje kapsamında iÅŸletilir. Madencilik faaliyetleri sürdürülürken ve/veya tamamlandıktan sonra çevre ile uyum planı uygulanır.
(2) Açık iÅŸletme ya da yeraltı iÅŸletmesine geçiÅŸler ile üretim yöntemi ile ilgili deÄŸiÅŸikliklerin, uygulanmadan önce Genel MüdürlüÄŸe bildirilmesi zorunludur. Aksi takdirde, sahadaki can ve mal güvenliÄŸi ile ilgili çalışmalar dışındaki üretim ile ilgili faaliyetler, deÄŸiÅŸikliklere iliÅŸkin verilmesi gereken revize projenin onaylanmasına kadar durdurulur.
(3) III. Grup madenlerin üretilmesinde Genel Müdürlükten izin alınmadan göl ve denizin doÄŸal yüzeyini deÄŸiÅŸtirecek ÅŸekilde havuz, kanal ve sondaj yapılamaz. Ä°zin alınmadan bu faaliyetlerde bulunulduÄŸunun tespiti halinde gerekli izinler alınıncaya kadar teminat irat kaydedilerek faaliyetler durdurulur. Genel Müdürlükçe uygun görüldüÄŸü ÅŸekliyle doÄŸal yüzeyi deÄŸiÅŸtirilen alanlarda gerekli tedbirlerin ruhsat sahibince alınması saÄŸlanır.
(4) Ä°ÅŸletmelerde hazırlık ya da üretim çalışmaları sürdürülürken ÅŸev açısı, basamak yüksekliÄŸi, basamak geniÅŸliÄŸi, heyelan, göçük, tahkimat, alt yapı gibi nedenlerle can ve mal güvenliÄŸi açısından tehlikeli bir durum oluÅŸtuÄŸunun tespiti halinde, gerekli önlemlerin alınması ve çalışmaların yapılabilmesi için ruhsat sahibine altı aya kadar süre verilir. Mücbir sebepler dışında bu süre uzatılmaz. Bu süre sonunda projeye uygun faaliyette bulunulmaması veya tehlikeli durumun ortadan kaldırılmaması halinde teminat irat kaydedilerek can ve mal güvenliÄŸi ile faaliyetlerin projeye uygun hale getirilmesi yönündeki hazırlık faaliyetleri dışındaki iÅŸletme faaliyetleri durdurulur.
(5) Yeraltı iÅŸletmelerinde üretim çalışmaları sürdürülürken iÅŸletme projesine aykırı olarak; yeraltındaki üretim faaliyetlerinin sürdürüldüÄŸü alanların yerüstüne veya diÄŸer kotlara iki ayrı yolla baÄŸlanmadığı, panolarda havalandırmanın birbirinden bağımsız olarak gerçekleÅŸtirilmediÄŸi, yanıcı veya patlayıcı gaz geliri olabilecek ocaklarda yeterli cebri havalandırmanın yapılmadığı, havalandırmanın projeye uygun tesis edilmediÄŸinin tespit edilmesi halinde can ve mal güvenliÄŸi ile faaliyetlerin projeye uygun hale getirilmesi yönündeki faaliyetler dışındaki üretim faaliyetleri durdurulur.
(6) Üretim faaliyetleri durdurulan sahalarda faaliyet durdurma nedenine yönelik gerekli tedbirlerin alındığının ruhsat sahibince Genel MüdürlüÄŸe bildirilmesini müteakip teknik heyet raporu ile gerekli tedbirlerin alındığının tespit edilmesi halinde üretime yönelik faaliyetlere izin verilir.
Çevre ile uyum teminatı
MADDE 35 – (1) Arama dönemi üretim izni ve iÅŸletme izni düzenlenmiÅŸ sahalarda çevre ile uyum teminatı, özel kanunlarında belirtilen hükümler hariç yıllık iÅŸletme ruhsat harç bedeli kadar her yıl Haziran ayının son günü mesai saati bitimine kadar yatırılır. Bu teminatın süresi sonuna kadar yatırılmaması ya da eksik yatırılması halinde ruhsat teminatı irat kaydedilir.
(2) Çevre ile uyum teminatının tam olarak yatırılmasını müteakip arama dönemi üretim izni veya iÅŸletme izni düzenlenir.
(3) Ruhsat hukukunun sona ermesi durumunda, faaliyet yapılan alanların çevre ile uyumlu hale getirildiÄŸinin tespitini müteakip, çevre ile uyum teminatı iade edilir. Ancak, ruhsat sahasında faaliyet gösterilen alanın taksir edilmesi ve bu alanın çevre ile uyumlu hale getirildiÄŸinin tespit edilmesi halinde yatırılan toplam çevre ile uyum teminatının yarısı iade edilir.
(4) Çevre ile uyum teminatı, ruhsat bazında alınır.
Ä°ÅŸletme faaliyeti belgeleri
MADDE 36 –(1) Her yıl Nisan ayı sonuna kadar Ek Form-14’te belirtilen iÅŸletme faaliyet bilgi formu, Ek Form-15’te belirtilen satış bilgi formu ile birlikte aÅŸağıdaki belgeler verilir:
a) GeçmiÅŸ yıllara ait üretim, bir önceki yıl içinde yapılan üretim ile bir sonraki yıl planlanan üretimleri gösteren imalat haritası ve uygun ölçekli kesitler, yeraltı iÅŸletmeleri için havalandırma bilgilerini içeren havalandırma planı,
b) Ä°ÅŸletme sahasında arama yapılmış ise faaliyetin niteliÄŸine uygun kaynak/rezerv raporunu içeren genel/detay arama faaliyet raporu,
(2) Projede deÄŸiÅŸiklik varsa;
a) Ä°ÅŸletme ruhsatı ve iÅŸletme iznindeki koordinatlarına göre uygun ölçekle çizilmiÅŸ ocak, yarma, kuyu ve galeri gibi faaliyetlerin son durumunu gösterir harita ve çizimler,
b)Yeraltı iÅŸletme yöntemi ile faaliyet gösteren ocaklarda can ve mal güvenliÄŸi ile ilgili havalandırma bilgilerini içeren havalandırma planı, su tahliyesi, nakliye gibi hususların en son durumunu gösterir uygun ölçekli çizim,
c) Yerüstü bina, tesis, kantar, silo, trafo, yol vs. gibi son durumu gösterir vaziyet planı,
ç) Gazlar ile göl, deniz ve kaynak sularına ait iÅŸletmeler için her yıl çöktürme, arıtma, üretim havuzları, bina, rezervuar besleme alanı ve havzanın tabii dengesini bozmayacak, kapasitesini aÅŸmayacak iÅŸleme tesisleri gibi yerüstü veya var ise yeraltı tesislerinin en son durumunu gösterir uygun ölçekli haritalar.
(3) Bu madde ile ilgili satış bilgi formu, faaliyet bilgi formu ve üretim yapılmış ise imalat haritasının Genel MüdürlüÄŸe verilmemesi halinde teminat irat kaydedilir. Yükümlülük yerine getirilinceye kadar faaliyet durdurulur. Ä°ÅŸletme sahasında arama faaliyeti yapılmış ise arama dönemi yeterlilik kıstaslarına uygun bilgiler ile bu maddedeki diÄŸer eksiklikler Kanunun 10 uncu maddesi kapsamındaki hata ve noksanlıklar kapsamında tamamlatılır.
(4) Ä°ÅŸletme faaliyetinde bulunulmaması halinde, ruhsat sahibi gerekçesini yazılı olarak Genel MüdürlüÄŸe bildirir. Bu durumda, Kanunun 29 uncu maddesinde belirtilen belgelerden sadece satış bilgi formunun verilmesi yeterlidir.
(5) Üretim yapılan ruhsat sahalarında faaliyet bilgi formu ve imalat haritası, üretim yapıldığı dönemde ruhsat sahası için atanmış olan teknik nezaretçi veya Genel MüdürlüÄŸe verildiÄŸi tarih itibariyle ruhsat sahası için atanmış durumda olan teknik nezaretçi tarafından imzalanır. Teknik nezaretçi imzası olmadan Genel MüdürlüÄŸe verilen bu fıkrada sayılan belgeler geçersiz sayılır.
Üretim yapılmayan iÅŸletme ruhsat sahaları ve tesisler
MADDE 37 –(1) BeÅŸ yıllık sürede mücbir sebepler ve beklenmeyen haller dışında üç yıldan fazla üretim yapılmayan ruhsatlar, teminatları irat kaydedilerek iptal edilir. Bu üç yıllık süre içerisinde yapılan toplam üretimin projede beyan edilen bir yıllık üretim miktarının %10’undan az olması halinde de bu hüküm uygulanır.
(2) Birinci fıkra gereÄŸince deÄŸerlendirme yapılırken aÅŸağıdaki hususlar göz önünde bulundurularak iÅŸlem tesis edilir:
a) Ä°ÅŸletme ruhsatlarının yürürlükte olduÄŸu süre içinde, iÅŸletme izinli olarak tespit yapıldığı tarihten geriye doÄŸru son beÅŸ yılda üç yıldan fazla bir süre mücbir sebep veya beklenmeyen hal olmadığı halde üretim yapılmadığının tespit edilmesi veya bu üç yıllık iÅŸletme izinli olarak geçen süre içerisinde yapılan toplam üretimin projede beyan edilen bir yıllık üretim miktarının %10’undan az olduÄŸunun belirlenmesi hallerinde, teminat irat kaydedilerek ruhsat iptal edilir.
b) Ä°ÅŸletme ruhsatlarının yürürlükte olduÄŸu süre içinde, iÅŸletme izinli olarak beÅŸ yılda üç yıldan fazla bir süre geçmesine raÄŸmen eÄŸer bu süre içinde Genel Müdürlükçe kabul edilmiÅŸ bir geçici tatil süresi var ise bu süre bu kapsamda yapılan deÄŸerlendirmenin dışında tutularak süreler hesaplanır.
c) Mücbir sebep veya beklenmeyen hal var ise ruhsat sahasında mücbir sebep veya beklenmeyen halin geçerli olduÄŸu alan dışında üretim yapılabilecek iÅŸletme izinli alan olması durumunda mücbir sebep veya beklenmeyen hal kapsamında deÄŸerlendirilmez.
ç) Beklenmeyen hal kapsamındaki diÄŸer kurumlardan alınması gereken izinlerin alınamaması durumunda, ruhsat sahibinin izin alınmamasında bir kusurunun olup olmadığı gerekirse ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarından görüÅŸ alınarak açıklığa kavuÅŸturulur. Ruhsat sahibinin izin alınmamasında bir kusuru var ise beklenmeyen hal kapsamında deÄŸerlendirilmez.
d) Ruhsat sahipleri, mücbir sebep veya beklenmeyen hal olmasına raÄŸmen geçici tatil talep etmemeleri durumunda da yapılan deÄŸerlendirmelerde somut belgelerle mücbir sebep veya beklenmeyen hal durumunun olduÄŸu süreler üretim yapılmayan sürelerden düÅŸülür.
e) Ä°ÅŸletme ruhsat süresi uzatılsa dahi beÅŸ yıllık sürede mücbir sebepler ve beklenmeyen haller dışında üç yıldan fazla üretim yapılmayan ruhsat, teminatı irat kaydedilerek iptal edilir.
Entegre tesislere hammadde saÄŸlayan ruhsat alanlarında üretim yapılmaması
MADDE 38 –(1) Üretilen madenin kullanıldığı entegre metalurji, seramik, çimento, kireç ve kimya tesisleri, termik santral ve IV. Grup madenlerin zenginleÅŸtirme tesislerini beslemeye yönelik aynı tesis sahibine ait ruhsatlara Kanunun 24 üncü maddesinin on ikinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak, üretim yapılamayan her bir ruhsat için, iÅŸletme ruhsat harcından az olmamak üzere projede belirtilen üretim miktarının %10’u üzerinden Devlet hakkı alınır.
(2) Bu madde ile getirilen muafiyet; tuÄŸla-kiremit, seramik, çimento tesisleri, kireç, kalsit tesisleri, II (b) Grubu madenlerden kesme, boyutlandırma, ÅŸekillendirme veya iÅŸleme yapılan entegre tesisler, III. Grup madenlerden üretilen ürünlere dayalı entegre tesisler, alçı, tuz gruplarına ait rafine, cam, fosfat üretim tesisleri, enerji tesisleri, gazlaÅŸtırma yöntemi ile üretim yapılan tesisler, denizlerde yapılan Kokolit-Sapropel üretimi yapılan tesisler, entegre metalurji ve konsantre, izabe ve dore-külçe üreten zenginleÅŸtirme tesisleri ile VI. Grup madenlerle ilgili üretim tesislerine uygulanır.
(3) I (a) ve V. Grup madenler ile mıcır, kaba inÅŸaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılarda kullanılan her türlü yapı hammaddesi ve dolgu malzemesi üreten tesisler bu madde ile getirilen muafiyetten yararlanamaz.
(4) Bu madde ile getirilen muafiyetten yararlanmak için ruhsat sahibi dilekçe ile Genel MüdürlüÄŸe müracaat etmek zorundadır. Bu dilekçe ekinde, tesise ait teknik ve hukuki bilgiler ile talepte bulunulan ruhsatlardan üretilen madenlerin bu tesiste kullanılmasına iliÅŸkin bilgiler yer alır. Genel Müdürlükçe, nazari ve/veya mahallinde yapılan inceleme sonucu uygun görülen ruhsatlara, Kanunun 24 üncü maddesinin onikinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Taleplerin uygun bulunması halinde muafiyet, müracaat tarihi itibarı ile baÅŸlar.
(5) Bu ÅŸekilde maden ruhsat sahibinin yurt içinde kurulu bulunan tesisinde hammadde olarak kullanılan, bir iÅŸleme tabi tutularak zenginleÅŸtirilen veya zenginleÅŸtirme tesislerini beslemeye yönelik beÅŸ adet ruhsat birinci fıkra kapsamında deÄŸerlendirilir. Ruhsat hukukları yürürlükte olduÄŸu sürece bu kapsamda deÄŸerlendirilen ruhsatlar deÄŸiÅŸtirilemez. Ancak, bu ruhsatların devir, terk veya iptal edilmesi halinde baÅŸka ruhsatlar ile beÅŸ adet ruhsata tamamlanabilir. Bu muafiyetten yararlanan ruhsatlar, tesise yatay olarak en fazla 250 kilometre mesafede olmak zorundadır.
(6) Üretilen madenin kullanılacağı entegre tesisleri beslemeye yönelik aynı tesis sahibine ait ruhsat sahalarında yapılan üretime hazırlık faaliyetleri çerçevesindeki dekapaj, kuyu açma, galeri ve desandre sürme gibi faaliyetler, Kanunun 24 üncü maddesinin onikinci fıkrası kapsamında deÄŸerlendirilmez. Bu fıkrada yer alan hükmün uygulanması için projede belirtilen termin planındaki süreler esas alınır ve bu süreler aşılamaz.
(7) Bu madde kapsamında muafiyet kazanan ruhsatlar, geçici tatil talebinde bulunamaz.
(8) I (b), II (a), II (b), III. ve IV (a) Grubu ruhsatlarda üretilen madenin kullanıldığı tesislerden güncel deÄŸeri üç milyon Türk Lirası ve üzeri fiziki yatırım bedeli, IV (b), IV (c) ve VI. Grup ruhsatlarda üretilen madenin kullanıldığı tesislerden güncel deÄŸeri altı milyon Türk Lirası ve üzeri fiziki yatırım bedeli olan tesisler, bu madde kapsamındaki muafiyetten yararlanabilir. Fiziki yatırım bedeline arazi/arsa bedeli dahil edilmez. Muafiyetten yararlanan tesislerin fiziki yatırım bedeline iliÅŸkin bilgi ve belgeler, sanayi ve/veya ticaret odalarından alınır. Yatırım bedeli, her yıl yeniden deÄŸerleme oranında artırılır.
Ä°ÅŸletme ruhsatı süresi ve uzatılması
MADDE 39 –(1) I (b), II., III., IV. ve VI. Grup madenlerin iÅŸletme ruhsat süresi görünür ve muhtemel hale getirilmiÅŸ rezerv ve hazırlanmış projesine göre belirlenir. Bu süre 10 yıldan az olamaz.
(2) Ä°ÅŸletme ruhsat süresinin uzatılması için ruhsat süresi bitiminden önce talep harcı ile beraber Ek Form-10’a uygun görünür ve muhtemel rezerv bilgilerini, çevre ile uyum planını da içeren yeni bir projeyle uzatma talebinde bulunulması gerekir. Bu talep yapılırken iÅŸletme projesi süreci için zorunlu olan genel ilkelere uyulur. Ruhsat süresi maden rezervinin yeterli ve rasyonel bir ÅŸekilde iÅŸletilmesi için gerekli yatırımların yapılmış ve tesislerin inÅŸa edilmiÅŸ olması, projenin uygun bulunması, geçmiÅŸ ruhsat döneminde projeye uygun faaliyette bulunulması durumları göz önüne alınarak uzatılabilir. Ruhsat süresi, yapılmış olan faaliyetin çevresel etkileri, çevre ile uyum planına uyulup, uyulmadığı ve yerleÅŸim birimlerinin konumu, geçmiÅŸ ruhsat dönemindeki faaliyetler ve üretim durumu, geçici tatilde geçirilen süre, sahadaki mevcut tesisler ile yapılması planlanan ilave tesisler, projesinde öngörülen üretimin özelliÄŸi de dikkate alınarak uzatılabilir. Toplam iÅŸletme ruhsat süresi altmış yılı geçemez. Altmış yıldan sonraki sürenin uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir.
(3) Ä°kinci fıkradaki ÅŸartların saÄŸlanması kaydıyla iÅŸletme ruhsatı süresi;
a) Ruhsat sahibinin sahasından ürettiÄŸi madeni kendisine ait tesiste kullanması, talep edilen süre ve üretim miktarına uygun görünür rezervin ruhsat sahasında mevcut olması ve son beÅŸ yılın üretim ortalamasının projedeki üretim beyanlarının %40’ının üzerinde olması halinde on yıl ile otuz yıl arası, üretimin %10-40 arasında olması halinde on yıl ile yirmi yıl arası, üretimin %10’dan az olması halinde ise on yıl uzatılabilir.
b) Ruhsat sahibinin sahasından ürettiÄŸi madeni kullandığı tesisinin olmaması, talep edilen süre ve üretim miktarına uygun görünür rezervin ruhsat sahasında mevcut olması ve son beÅŸ yılın üretim ortalamasının projedeki üretim beyanlarının %40’ın üzerinde olması halinde on yıl ile yirmi yıl arası, üretimin %10-40 arasında olması halinde on yıl, üretimin %10’un altında olması halinde ise beÅŸ yıl uzatılabilir.
c) On yıldan daha az süresi kalmış ruhsatlara dayalı 38 inci madde kapsamındaki entegre tesis yatırımı projesi veren ruhsat sahiplerinin uzatma talebinde bulunması halinde, ruhsat süresine onbeÅŸ yıl ilave edilebilir. Tesisin taahhüt edilen sürede tamamlanmaması halinde ilave edilen süre geri alınır.
(4) Ä°ÅŸletme ruhsat süresinin dolmasına üç yıldan fazla kalan ruhsatların, süre uzatma talepleri kabul edilmez. Ancak, iÅŸletme ruhsatlarının süresinin dolmasına üç yıldan fazla kalan ruhsatların; ruhsat sahibinin sahasından ürettiÄŸi madeni kullandığı tesisinin olması, talep edilen süre ve üretim miktarına uygun görünür rezervin ruhsat sahasında mevcut olması, son beÅŸ yılın üretim ortalamasının projedeki üretim beyanlarının %40’ının üzerinde olması ve mevcut projenin üzerinde yıllık üretimin öngörülmesi halinde ruhsat uzatma talepleri iÅŸletme projesinin verildiÄŸi tarih itibariyle kabul edilebilir.
Ä°ÅŸletme sertifikası süresinin uzatılması
MADDE 40 –(1) V. Grup madenlerin iÅŸletme sertifika süresi beÅŸ yıldır. Ä°ÅŸletme sertifikası süresinin bitiminden önce talep harcı ve iÅŸletme projesi ile süre uzatımı talebinde bulunulabilir. Yeterli rezervin olması, projenin uygun bulunması ve iÅŸletme sertifikası süresince üretim faaliyetinde bulunulmuÅŸ olması durumunda sertifika süresi uzatılabilir.
(2) Ä°ÅŸletme sertifikası döneminde üretimin arazi yüzeyinden toplanarak yapılması halinde süre uzatımı için iÅŸletme projesi yerine arama faaliyet raporu verilmesi yeterlidir.
(3) Ä°ÅŸletme sertifikası süresinin uzatılması talebi yapılırken, iÅŸletme projesi süreci için zorunlu olan genel ilkelere uyulur.
Mücbir sebep ve beklenmeyen hallerde geçici tatil
MADDE 41 –(1) Sel baskını, yangın, deprem, grizu patlaması, çökme, heyelan gibi geçerli sebeplerle veya tenörde/kalitede, jeolojik ÅŸartlarda, ülke ve dünya pazarlarındaki geliÅŸme ve deÄŸiÅŸimler, ruhsat sahibi ÅŸirketin iflasına karar verilmiÅŸ olması, özelleÅŸtirme kapsamında olan kurumlara ait ruhsat olması, ulaşım, ulaÅŸtırma altyapı durumlarında beklenmeyen deÄŸiÅŸiklikler olması veya yargı kararları sonucu faaliyetin yapılamaz duruma gelmesi hallerinde, iÅŸletme ruhsat sahalarında faaliyetin geçici tatili için ruhsat sahibince gerekli belgelerle Genel MüdürlüÄŸe müracaat edilir. Yapılan inceleme sonrası talebin uygun bulunması durumunda müracaat tarihi, geçici tatilin baÅŸlama tarihi olarak kabul edilerek bir yıla kadar geçici tatil verilebilir.
(2) Geçici tatilin gerekçelerinin devam etmesi durumunda ruhsat sahibinin talebi ile geçici tatil talebi yeniden deÄŸerlendirilir.
(3) Ruhsat sahibi geçici tatilin bitiÅŸ tarihinden itibaren üç ay içerisinde faaliyete geçmek zorundadır. Üç ay içinde faaliyete geçilmemesi durumunda ruhsat teminatı irat kaydedilir. Takip eden altı ay içinde de faaliyete geçilmemesi halinde iÅŸletme projesinde beyan edilen üretim miktarının %10’u üzerinden Devlet hakkı alınır.
(4) Geçici tatil süresi içinde Kanunun 29 uncu maddesindeki belgelerin verilmesi zorunlu deÄŸildir.
(5) Geçici tatil talebi ile ilgili olarak, Genel MüdürlüÄŸe verilen bilgi ve belgelerin eksik olması durumunda, ruhsat sahibine iki ay süre verilerek eksik bilgi ve belgeler istenir. Verilen süre içerisinde eksikliklerin tamamlanması durumunda ilk dilekçe tarihi esas alınarak geçici tatil talebi deÄŸerlendirilir.
(6) Kanunun 7 nci maddesi gereÄŸince alınması zorunlu olan izinlerin alınamaması gerekçe gösterilerek yapılan geçici tatil taleplerinin, izin alınamamasına iliÅŸkin bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi kaydıyla yapılan geçici tatil talepleri, en fazla üç defa birer yıl süre ile kabul edilebilir.
(7) II (a) ve V. Grup madenlerin ülke ve dünya pazarlarındaki geliÅŸme ve deÄŸiÅŸimler nedeniyle yapılan geçici tatil talepleri ile iÅŸletme izni alınmasını müteakip üretim faaliyetine geçilmeden yapılan geçici tatil talepleri kabul edilmez.
(8) Mücbir sebep veya beklenmeyen hal var ise ruhsat sahasında mücbir sebep veya beklenmeyen hali geçerli olan alan dışında üretim yapılabilecek iÅŸletme izinli alan olup olmadığı kontrol edilerek geçici tatil talebi deÄŸerlendirilir.
(9) Beklenmeyen hal kapsamındaki diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarından alınması gereken izinlerin alınamaması durumlarında, ruhsat sahibinin izin alınmamasında bir kusurunun olup olmadığına dair gerekirse ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarından görüÅŸ alınır. Ruhsat sahibinin izin alınmamasında bir kusuru var ise geçici tatil talebi deÄŸerlendirilmez.
(10) Ruhsat harç eksiÄŸi bulunan sahaların geçici tatil talepleri kabul edilmez.
Ruhsat sahalarında birleÅŸtirme ve/veya küçültme iÅŸlemleri
MADDE 42 –(1) Talep harcı ile müracaatta bulunulması halinde aynı kenarda en az iki noktası ortak, aynı grup ve safhadaki ruhsatlar birleÅŸtirilebilir. BirleÅŸtirme sonucunda ortaya çıkan alan, Kanunda belirtilen alan sınırlamasını geçemez.
(2) Ancak, aynı kiÅŸiye ait mücavir iÅŸletme ruhsat alanlarında görünür maden rezervinin bir bütünlük teÅŸkil etmesi halinde yeni bir iÅŸletme projesi verilerek birleÅŸtirme talebinde bulunulabilir. Uygun bulunan taleplerde alan kısıtlaması aranmaz.
(3) İşletme ruhsatlı sahaların birleştirme taleplerinde, işletme projesi alınır.
(4) BirleÅŸtirme sonunda yeni ruhsatın süresi, birleÅŸtirilenler arasındaki süresi en az kalan ruhsat süresi kadardır.
(5) Ruhsat sahalarının birleÅŸtirilmesi halinde, ruhsatlardan biri üzerindeki haciz, ipotek, rehin, ihtiyati tedbir gibi hukuki kısıtlamalar ve maddi yükümlülükler ile Kanun hükümlerine göre uygulanmış cezalar, düzenlenen yeni ruhsat üzerinde devam eder.
(6) BirleÅŸtirilmiÅŸ yeni ruhsatın teminatı güncel teminat üzerinden alınır. BirleÅŸtirilen ruhsatlardan herhangi birinde ceza nedeniyle teminat artışının olması halinde, bu artış miktarı esas alınarak teminat belirlenir.
(7) Ruhsat küçültme iÅŸlemlerinde talep harcı ve teminat alınmaz. Küçültme iÅŸlemi sonrası güncel teminat üzerinden fazla teminat ruhsat sahibine iade edilir.
(8) Aynı dönemdeki arama ruhsatları birleÅŸtirilebilir. Ancak farklı veya aynı dönemdeki arama ruhsatları için birleÅŸtirilmiÅŸ iÅŸletme projesi verilerek iÅŸletme ruhsatı talebinde bulunulabilir.
YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM
Harita ve Çizimler
Röper noktaları
MADDE 43 –(1) Ruhsat sahibi, faaliyet alanını görecek ÅŸekilde Genel MüdürlüÄŸün yapacağı denetimlerde kullanılmak üzere 6 derecelik dilime esas en az iki adet beton sütun ya da benzeri röper noktası belirler. Bu noktaların kot ve koordinatları gerçek deÄŸerler kullanılarak harita tekniÄŸine uygun hassaslıkta uygun bir ölçüm aleti ile belirlenerek arazide muhafaza edilir.
İmalat haritaları
MADDE 44 –(1) Ä°malat haritaları; yapılan çalışma alanına göre 1/500 veya uygun ölçekte yapılır. Yeraltı faaliyetleri ile ilgili olarak açılan kuyu, galeri, baÅŸyukarı, fere, ayak gibi çalışma alanları harita üzerinde ölçekli olarak uygun bir çizimle belirlenir. Faaliyetlerin yerüstü ve yeraltı olarak yapılması durumunda her iki faaliyet kot ve koordinat deÄŸerleri ile birbirine baÄŸlanır.
(2) Ä°malat haritası; ölçümü yapan haritacı, üretim yapıldığı dönemde ruhsat sahası için atanmış olan teknik nezaretçi veya Genel MüdürlüÄŸe verildiÄŸi tarih itibarıyla ruhsat sahası için atanmış durumda olan teknik nezaretçi ve ruhsat sahibince imzalanır. Ölçümün yapıldığı tarih üretim haritası üzerine veri olarak yazılır.
(3) Genel MüdürlüÄŸe verilen imalat haritalarında; kesitlerin olmaması, ÅŸev altı ve ÅŸev üstü kotlarının bulunmaması, ruhsat ve iÅŸletme izin sınırlarının ve eski yıllara ait imalatın daha önce en az bir kez gösterilmemesi, haritada ruhsat sahibi/vekili, haritacı ve teknik nezaretçinin imzalarının olmaması, ölçüm tarihinin eksik olması durumlarında Kanunun 10 uncu maddesine göre hata ve noksanlık kabul edilerek iÅŸlem tesis edilir. Üretim beyan edilmesine karşın geçmiÅŸ yıllardaki imalat haritalarının aynısının verilmesi veya imalat haritası özelliÄŸi göstermeyen haritanın ya da baÅŸka sahalara ait imalat haritasının verilmesi durumlarında imalat haritası verilmemiÅŸ kabul edilir. Ancak, son durum imalat haritası olarak Genel MüdürlüÄŸe verilen haritalarda maden mühendisi, haritacı ve ruhsat sahibi/vekili imzasının olması zorunludur.
(4) Genel MüdürlüÄŸün belirlediÄŸi formata göre imalat haritalarının elektronik ortamda da verilmesi zorunludur. Aksi takdirde Kanunun 10 uncu maddesine göre hata ve noksanlık kabul edilerek iÅŸlem tesis edilir.
Kesitler
MADDE 45 –(1) Ä°malat haritalarında, madenin üretim yerinden en az iki adet kesit alınır. Üretim yapılmayan yıllar için çizim ve harita verilmez.
Sertifika ile yapılan üretim
MADDE 46 –(1) Ä°ÅŸletme projesi vererek üretim yapan sertifika sahipleri, imalat haritası vermek zorundadır. Ancak toplama ile yapılan üretimlerde harita istenmez.
SEKÄ°ZÄ°NCÄ° BÖLÜM
Maden Sevkiyatı
Maden sevkiyatı
MADDE 47 –(1) Ruhsat sahasında açılan ocaktan doÄŸrudan satışlarda, stok alanları, kırma-eleme tesisi veya zenginleÅŸtirme tesislerine kadar yapılan birincil sevkiyatlarda Genel Müdürlükten alınan sevk fiÅŸlerinin kullanılması zorunludur. Ayrıca doÄŸrudan satışlarda, sevkiyat güzergahı üzerinde kantar olması halinde sevk fiÅŸine kantar fiÅŸinin eklenmesi gerekir. Stok alanından dışarıya satışlarda veya yukarıda belirtilen tesislerde iÅŸleme tabi tutulduktan sonra yapılan ikincil sevkiyatlarda ise 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmiÅŸ sevk irsaliyesinin kullanılması gerekli ve yeterlidir.
(2) Sevk fiÅŸi Genel Müdürlük tarafından bastırılır. Genel MüdürlüÄŸün her yıl belirlediÄŸi bedel karşılığında zimmetli olarak ruhsat sahibine verilir. Sevk fiÅŸi koçanlarının numarası özel bir deftere kayıt edilerek takip edilir.
(3) Sevk fiÅŸleri, Vergi Usul Kanununun 240 ıncı maddesinde yer alan taşıma irsaliyesindeki bilgileri taşır ve mezkûr Kanunun 230 uncu maddesinde yer alan sevk irsaliyesi niteliÄŸinde olup sevk irsaliyesi yerine geçer. Genel Müdürlük, mahalli mülki idare amirlikleri veya il özel idareleri tarafından görev verilen yetkili kiÅŸiler, ruhsat sahasında açılan ocaktan doÄŸrudan satışlarda, stok alanları, kırma eleme tesisi veya zenginleÅŸtirme tesislerine kadar yapılan birincil sevkiyatlarda maden sevkiyatının Genel MüdürlüÄŸe ait sevk fiÅŸi ile yapılıp yapılmadığını takip ve denetleyerek Kanunun ilgili hükümlerine göre iÅŸlem yapar.
Arama döneminde sevk fiÅŸi talebi
MADDE 48 –(1) Ruhsat sahibi, arama ruhsatı süresi içinde teknolojik araÅŸtırma, geliÅŸtirme, pilot çalışmalar ve pazar araÅŸtırmaları yapmak üzere görünür hale getirdiÄŸi rezervin %10'una kadar yapabileceÄŸi üretim için sevk fiÅŸi talebinde bulunabilir.
(2) Ruhsat sahibinin sevk fiÅŸi talebinin karşılanabilmesi için öncelikle, yıllık ruhsat harçlarını tam olarak yatırmış, sahasında gerekli aramaları yapmış olması, bu aramalar sonucu, II (b), III. ve V. Grup ruhsatlarda genel arama döneminde, IV. ve VI. Grup ruhsatlarda ise genel/detay arama döneminde hazırlanan görünür rezerv bilgilerini de içeren rapor ile birlikte çalışma alan koordinatlarını, üretim yöntemini, planladığı patlatma tekniÄŸini, çalışacağı alanın vasfını bildirerek müracaat etmesi ÅŸarttır.
Arama ruhsatı döneminde sevk fiÅŸi talebinin deÄŸerlendirilmesi
MADDE 49 –(1) Ruhsat sahibinin verdiÄŸi bilgi ve belgeler Genel Müdürlük tarafından incelenir. Sevk fiÅŸi için verilmiÅŸ belgelerin incelenmesi sonucunda, yapılmış arama çalışmalarının rezervi görünür hale getirmek için yeterli olmadığı belirlenen ve/veya Kanunun 7 nci maddesi gereÄŸince alınması zorunlu olan izinleri alınmayan taleplere sevk fiÅŸi verilmez.
(2) Mahallinde tetkik sonrası ruhsat sahibine Genel Müdürlükçe en fazla beÅŸ cilt sevk fiÅŸi verilebilir. Uygun bulunmayan talepler için sevk fiÅŸi verilmez.
(3) Arama döneminde amacı dışında ve belirlenen miktardan fazla üretim yapılamaz. Amacı dışında üretimin yapılması halinde faaliyet durdurulur ve verilen sevk fiÅŸleri geri alınır.
(4) Bu madde kapsamında yapılan üretimlere ait faaliyet bilgi formu, satış bilgi formu ve imalat haritasının süresi içinde verilmemesi halinde faaliyet durdurularak, teminat irat kaydedilir.
Maden sevkiyatı
MADDE 50 –(1) Ruhsat sahasından üretilen tüvenan madenin, karayoluna çıkmadan ruhsat sahası içinde ya da mücavirindeki stok alanına veya tesise sevkiyatında, ocak-tesis mesafesi, nakil güzergahının durumu dikkate alınarak;
a) Sevkiyatın, ocaktan taşıma araçları ve takiben konveyör ile yapılması halinde, her vardiya sonunda, otomatik kantar/ölçme sistemi ile ölçülen maden miktarı için bir adet sevk fiÅŸi kesilmesi yeterlidir.
b) Sevkiyatın, ocaktan doÄŸrudan konveyör sistemi ile yapılması halinde, her vardiya sonunda otomatik kantar sistemi ile ölçülen maden miktarı için bir adet sevk fiÅŸi kesilmesi yeterlidir.
c) Sevkiyatın, ocaktan taşıma araçları ile yapılması durumunda, ağırlık/hacim belirlenerek yirmi dört saat zarfında ölçülen maden miktarı için bir adet sevk fiÅŸi kesilmesi yeterlidir.
(2) Otomatik kantar sistemlerinin kullanıldığı iÅŸletmelerde, Genel Müdürlük tarafından talep edildiÄŸinde, ölçüm kontrol belgesinin ibraz edilmesi zorunludur.
(3) Boru hattı ile sevk edilen madenlerin, yirmi dört saat zarfında, boru hattında bulunan ölçüm cihazında ölçülen miktarı için bir adet sevk fiÅŸi kesilmesi yeterlidir.
(4) Altın, gümüÅŸ, platin gibi kıymetli metallerin elde edilmesi için zenginleÅŸtirilecek tüvenan cevherlerin, entegre ve zenginleÅŸtirme tesislerine sevkiyatında yukarıdaki esaslar uygulanır. Bu tesislerden elde edilen ürünlerin sevkiyatında da Genel Müdürlükten alınan sevk fiÅŸi kullanılır.
(5) Farklı taşıma durumlarında sevk fiÅŸlerinin kullanılması ile ilgili usul ve esaslar Genel Müdürlükçe belirlenir.
Sevk fiÅŸi olmadan sevkiyat
MADDE 51 –(1) Madenin nakliyesi esnasında sevk fiÅŸi olmaksızın maden sevk edildiÄŸinin mülki idare amirlikleri veya il özel idareleri tarafından bir tutanak ile tespit edilmesi halinde, sevk edilen madene el konulur. Bu tutanakta üretimin yapıldığı yer, taşımada kullanılan araç plakası, aracı kullanan kiÅŸi, sevk edilen madenin cinsi ve tartılması mümkün ise miktarı veya tartılması mümkün deÄŸilse yaklaşık miktarı gibi bilgiler yer alır. Söz konusu madeni üreten veya sevkiyatını saÄŸlayan özel veya tüzel kiÅŸiye, el konulan madenin ocak başı satış bedelinin beÅŸ katı tutarında idari para cezası verilir. El konulan madenler, mülki idare amirliklerince satılarak bedeli il özel idaresi hesabına aktarılır. Bu fıkradaki fiili iÅŸleyen ruhsat sahibi ise madene el konulmaz, ruhsat sahibine verilir.
(2) Sevk fiÅŸi üzerinde yer alan bilgilerden madenin miktarı, sevkiyat tarihi, ruhsat numarası, madenin cinsi, güzergah ve araç plakasının eksik doldurulduÄŸunun tespit edilmesi halinde geçersiz sayılarak sevk fiÅŸsiz sevkiyat olarak deÄŸerlendirilir.
Üretim ve sevkiyatın bildirilmemesi
MADDE 52 –(1) Genel Müdürlükçe yapılan denetim, inceleme ve ölçümler sonucunda, yaptığı üretim ve sevkiyatı bildirmediÄŸi veya eksik bildirdiÄŸi tespit edilen ruhsat sahiplerine, ödenmesi gereken Devlet hakkına ilaveten bildirilmeyen miktar için hesaplanacak Devlet hakkının on katı tutarında, idari para cezası verilir. Ayrıca, bu fiil haksız yere hak iktisabı kapsamında yapılmış fiil sayılarak Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında iÅŸlem tesis edilir. Ancak, bu kapsamda uygulanan idari para cezasına esas Devlet hakkı miktarının yıllık ruhsat harcından az olması halinde, üretilen miktar üzerinden hesaplanan Devlet hakkı tutarı esas alınır.
Ruhsat olmadan üretim
MADDE 53 –(1) Ruhsatı olmadan veya baÅŸkasına ait ruhsat alanı içerisinde üretim yapıldığının Genel Müdürlükçe, il özel idaresince veya mülki amirlerin yetkilendirdiÄŸi kiÅŸiler tarafından tespit edilmesi halinde, durum bir tutanak ile tespit edilir. Bu tutanakta üretimin yapıldığı yer, üretimi yapanın adı ve adresi, maden cinsi ve miktarı gibi bilgiler yer alır. Üretilen madene mülki idare amirliÄŸince el konulur. Bu kiÅŸilere, bu fıkra kapsamında üretilmiÅŸ olup el konulan ve/veya el konulma imkanı ortadan kalkmış olan tüm madenin, ocak başı satış bedelinin üç katı tutarında idari para cezası uygulanır. El konulan madenler, mülki idare amirliklerince satılarak bedeli il özel idaresi hesabına aktarılır.
(2) Ruhsat alanında ruhsat grubu dışında üretim yapıldığının Genel Müdürlük, il özel idaresi veya mülki idare amirliklerince tespiti halinde faaliyetler durdurularak üretilen madene mülkî idare amirliklerince el konulur. Bu fiili iÅŸleyenlere, bu fıkra kapsamında üretilmiÅŸ olup el konulan ve/veya el konulma imkânı ortadan kalkmış olan tüm madenin, ocak başı satış bedelinin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır. El konulan madenler, mülki idare amirliklerince satılarak bedeli il özel idaresi hesabına aktarılır.
(3) Farklı gruplarda üst üste verilen ruhsatlardan, grubu dışında ve/veya faaliyette bulunulan ruhsata konu olmayan maden üretimi yapıldığının tespiti halinde de ikinci fıkrada yer alan hükme göre iÅŸlem tesis edilir.
(4) Aynı ve/veya farklı gruplarda üretimin zaruri neticesi sonucunda üretilen madenler için sevkiyatın yapılmaması durumunda ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz.
(5) Ruhsatlı ancak arama dönemi üretim izni veya iÅŸletme izni olmadan ruhsatın ait olduÄŸu grupta maden üretimi yapıldığının tespit edilmesi durumunda, gerekli izinler alınıncaya kadar ruhsat sahasındaki üretim faaliyetleri durdurularak teminat irat kaydedilir. Bu kapsamda üretilen madeninin beyan süresi geçmiÅŸ ise ödenmesi gereken Devlet hakkına ilave olarak bildirilmeyen miktar için hesaplanacak Devlet hakkının on katı tutarında idari para cezası verilir. Ayrıca bu fiil haksız yere hak iktisabı kapsamında yapılmış fiil sayılarak Kanunun 10 uncu maddesinin haksız yere hak iktisabı kapsamında iÅŸlem tesis edilir. Beyan etme süresinin bulunması halinde ise faaliyet durdurularak teminat irat kaydedilir.
(6) Arama dönemi üretim izni veya iÅŸletme izni dışında üretim faaliyetinde bulunulması durumunda, izin dışındaki faaliyetler durdurularak, teminat irat kaydedilir.
(7) Kanunun 12 nci maddesine göre ruhsatı olmadan faaliyette bulunulduÄŸu tespit edilen alanı kapsayacak ÅŸekilde yapılan tespit ve denetimlerden sonra alınan ruhsatlarda da idari para cezası üç kat olarak uygulanır.
(8) Arama ruhsat dönemi faaliyetleri ve/veya iÅŸletmeye yönelik hazırlık çalışmaları esnasında faaliyetlerin zorunlu neticesi olarak çıkarılan madenlere, bu madenlerin sevkiyatının yapılmaması ve Genel MüdürlüÄŸe madenin cinsinin ve miktarının bildirilmesi kaydıyla Kanunun 12 nci maddesi kapsamında bir yaptırım uygulanmaz. Ancak, bu bildirimin Genel MüdürlüÄŸe beyan etme süresi içerisinde yapılmaması durumunda Kanunun 12 nci maddesi kapsamında iÅŸlem yapılır. Bu kapsamda üretilmiÅŸ olan madenlerin sevkiyatı ancak Genel Müdürlükten izin alınması halinde yapılabilir.
Ticari amaç taşımayan üretim
MADDE 54 –(1) Belediye sınırları dışındaki köylerde yaÅŸayan köylüler, kendi köy sınırları içinde ev, avlu, tarla sınırları, yol ve köyün ortak olarak kullandığı ibadethane, yol, okul, mezarlık, çeÅŸme ve köy odası yapılması gibi ticari amaç taşımayan iÅŸlerde kullanılmak üzere gerekli yapı hammaddesini temin etmek için muhtarlıktan izin alabilirler. Ä°zin verilecek alanların ilgili köy sınırları dahilinde olması zorunludur. Özel mülkiyete tabi alanlarda mülk sahibinin izni olmadan bu üretim yapılamaz.
(2) Talep sahipleri taleplerini köy muhtarlığına bir dilekçe ile iletir. Ä°htiyar heyetinin yazılı teklifi, köy muhtarının onayı ile izin verilir. Köy muhtarı, verilen izni on beÅŸ gün içinde ilgili mülki idare amirliÄŸine bildirmek zorundadır. Bu ÅŸekilde verilen izinle üretilerek sevk edilen yapı hammaddeleri için harç ve Devlet hakkı alınmaz. Ä°zne tabi alanlarda gerekli izinler alındıktan sonra üretim yapılır. Üretilmesine izin verilen yapı hammaddeleri, üreten ve izin alan kiÅŸinin dışında bir baÅŸkası tarafından kullanılamaz ya da bir menfaat karşılığı takas edilemez, ticari amaç ile satılamaz. Aksi takdirde üretilen madene mülki idare amirliklerince el konulur. Bu kiÅŸilere, bu fıkra kapsamında üretilmiÅŸ olup el konulan ve el konulma imkanı ortadan kalkmış olan tüm madenin, ocak başı satış bedelinin üç katı tutarında idari para cezası uygulanır. El konulan madenler, mülki idare amirliklerince satılarak bedeli özel idareye aktarılır.
(3) Bu amaçla yapılacak üretimin ruhsatlı alanlarda, maden iÅŸletmeciliÄŸine engel olmayacak, çevre ve insan saÄŸlığına zarar vermeyecek ÅŸekilde faaliyet alanının dışında yapılması zorunludur.
(4) Köylüler tarafından herhangi bir izin belgesi alınmadan üretim yapıldığının ve hammaddenin köylülerin ortak ihtiyacı için kullanıldığının tespit edilmesi halinde faaliyetler durdurulur. Bu alanda üretilen hammadde için faaliyeti gerçekleÅŸtirene ocak başı satış bedeli kadar idari para cezası uygulanır.
(5) Madencilik faaliyetine yönelik olmayan yol, demiryolu, hava limanı, liman, tünel, toplu konut yapılacak alanlar, kanal, baraj, gölet gibi yapıların gerçekleÅŸtirilmesi ile yapı ve inÅŸaat alanı için kazı faaliyetlerinin yapılması esnasında zorunlu olarak çıkarılan hafriyat malzemesi, mülk sahibi veya mülk sahibinden izin alınarak faaliyet sahibi tarafından 18/3/2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Hafriyat Toprağı, Ä°nÅŸaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü YönetmeliÄŸi kapsamında deÄŸerlendirilebilir.
(6) Yol, demiryolu, hava limanı, liman, tünel, toplu konut yapılacak alanlar, kanal, baraj ve göllerin su rezervuar alanı gibi alanlarda, bu yapı ve inÅŸaat çalışmaları sonucunda zorunlu olarak çıkarılan hafriyat malzemesinin, ticarete konu edilmemesi kaydıyla çıkarılması durumunda ruhsat veya hammadde üretim izni alınması zorunlu deÄŸildir. Çıkarılan malzeme, projesi kapsamında deÄŸerlendirilebilir. Ancak, söz konusu yapı ve inÅŸaat çalışmalarından arta kalan hafriyat malzemesinin ticarete konu edilmesinin gerekmesi halinde bu malzeme il özel idaresine devredilir.
Usulsüz sevkiyat
MADDE 55 –(1) Madenlerin, Genel Müdürlükten alınacak sevk fiÅŸi ile sevk edilmesi zorunludur. Yapılan sevkiyatın, Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmiÅŸ sevk irsaliyesi ile yapılmış ve Devlet hakkının ödenmiÅŸ olması durumunda, ruhsat sahibi yazılı olarak uyarılır. Aynı iÅŸlemin tekrarında teminat irat kaydedilir.
(2) Sevkiyatın, sevk irsaliyesi ile yapılması ve Devlet hakkının ödenmemiÅŸ olması durumunda Devlet hakkı gecikme cezası ile birlikte tahsil edilmesi ve Genel Müdürlükten alınan sevk fiÅŸlerinin kullanılması yönünde ruhsat sahibi yazılı olarak uyarılır. Aynı iÅŸlemin tekrarında teminat irat kaydedilir.
(3) Genel Müdürlükten alınmış sevk fiÅŸinin, üretim hakkı olan aynı ruhsat sahibine ait baÅŸka bir ruhsat sahasında kullanılması ve yapılmış sevkiyatın karşılığı Devlet hakkı ödenmiÅŸ olması durumunda, ruhsat sahibi yazılı olarak uyarılır. Aynı iÅŸlemin tekrarında teminat irat kaydedilir.
(4) Genel Müdürlükten alınmış sevk fiÅŸinin, kendisine ait olup üretim hakkı olmayan bir ruhsat sahasında kullanılmasının tespiti halinde üretilen madene mülki idare amirliklerince el konulur. Bu kiÅŸilere bu fıkra kapsamında üretilmiÅŸ olup el konulan veya el konulma imkanı ortadan kalkmış olan madenin, ocak başı satış bedelinin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır. El konulan madenler, mülki idare amirliklerince satılarak bedeli özel idareye aktarılır.
(5) Genel Müdürlükten alınmış sevk fiÅŸinin, ait olduÄŸu ruhsat dışında baÅŸka kiÅŸiye ait bir ruhsat alanında kullanılması durumunda, sevk fiÅŸini kullanan ve kullandıran ruhsat sahipleri yazılı olarak uyarılır. Aynı iÅŸlemin tekrarında teminatları irat kaydedilir.
Sevk fiÅŸlerinin iade edilmesi
MADDE 56 –(1) Ruhsatın iptali, terk edilmesi veya sevk fiÅŸlerinin amacına uygun kullanılmaması durumunda sevk fiÅŸleri Genel MüdürlüÄŸe iade edilir. Sevk fiÅŸleri, tebligat tarihinden itibaren iki ay içinde iade edilmediÄŸi takdirde mevcut teminat irat kaydedilir.
Sevk fişlerinin muhafazası
MADDE 57 –(1) Genel Müdürlükten alınan sevk fiÅŸlerinin inceleme ve denetimler esnasında istenilmesi halinde ruhsat sahibince ibraz edilmesi zorunludur. Kullanılmış sevk fiÅŸlerinin kullanılan tarihten itibaren beÅŸ yıl süre ile muhafazası gerekir. Sevk fiÅŸlerinin herhangi bir nedenle kaybedilmesi halinde, kaybedilme tarihinden itibaren ruhsat sahibinin bu durumu en geç bir ay içinde ilanla veya resmî makamlardan alınmış bir yazı ile belgelemesi ve Genel MüdürlüÄŸe bildirmesi zorunludur. Aksi takdirde bu durum beyanlardaki hata ve noksanlık olarak kabul edilerek iÅŸlem yapılır.
DEVAMI Ä°ÇÄ°N AÅžAÄžIDAKÄ° LÄ°NKÄ° TIKLAYINIZ
http://www.marbleport.com/madenkulturu-madencilik-faaliyetleri-uygulama-yonetmeligi-yeniiv-165.html