Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6552 SAYILI TORBA YASA, Ä°Åž KANUNU Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASI Ä°LE BAZI ALACAKLARIN YENÄ°DEN YAPILANDIRILMASINA DAÄ°R KANUN 1-48 MADDELER


6552 SAYILI TORBA YASA, Ä°Åž KANUNU Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASI Ä°LE BAZI ALACAKLARIN YENÄ°DEN YAPILANDIRILMASINA DAÄ°R KANUN

 

Kanun No. 6552   Kabul Tarihi: 10/9/2014
 

MADDE 1- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “altı iÅŸ günü” ibareleri “otuz iÅŸ günü” ÅŸeklinde, aynı fıkranın beÅŸinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Ä°tiraz üzerine görülecek olan dava basit yargılama usulüne göre dört ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi hâlinde Yargıtay altı ay içinde kesin olarak karar verir. Kamu idarelerince bu raporlara karşı yetkili iÅŸ mahkemelerine itiraz edilmesi ve mahkeme kararlarına karşı diÄŸer kanun yollarına baÅŸvurulması zorunludur.”

MADDE 2- 4857 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Yer altı iÅŸlerinde çalışan iÅŸçilerde kıdem ÅŸartı aranmaz.”

MADDE 3- 4857 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ä°ÅŸverenler, alt iÅŸverene iÅŸ vermeleri hâlinde, bunların iÅŸçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediÄŸini iÅŸçinin baÅŸvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak ediÅŸlerinden keserek iÅŸçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlüdür.”

MADDE 4- 4857 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin sekizinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.

“Bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâller dışında yer altında maden iÅŸlerinde çalışan iÅŸçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

Yer altında maden iÅŸlerinde çalışan iÅŸçilere, bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâllerde haftalık otuz altı saati aÅŸan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düÅŸen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir.”

MADDE 5- 4857 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Yer altı iÅŸlerinde çalışan iÅŸçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.”

MADDE 6- 4857 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Alt iÅŸveren iÅŸçilerinden, alt iÅŸvereni deÄŸiÅŸtiÄŸi hâlde aynı iÅŸyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı iÅŸyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır. Asıl iÅŸveren, alt iÅŸveren tarafından çalıştırılan iÅŸçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını saÄŸlamakla, alt iÅŸveren ise altıncı fıkraya göre tutmak zorunda olduÄŸu izin kayıt belgesinin bir örneÄŸini asıl iÅŸverene vermekle yükümlüdür.”

MADDE 7- 4857 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Yer altı maden iÅŸlerinde çalışan iÅŸçiler için yer altındaki çalışma süresi; haftada en çok otuz altı saat olup günlük altı saatten fazla olamaz. “

MADDE 8- 4857 sayılı Kanunun 112 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt iÅŸverenler tarafından çalıştırılan iÅŸçilerin kıdem tazminatları;  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

a) Alt iÅŸverenlerinin deÄŸiÅŸip deÄŸiÅŸmediÄŸine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluÅŸuna ait iÅŸyerlerinde çalışmış olanların bu ÅŸekilde çalışmış oldukları sürelere iliÅŸkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluÅŸuna ait iÅŸyerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunur. Bunlardan son alt iÅŸverenleri ile yapılmış olan iÅŸ sözleÅŸmeleri 1475 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek ÅŸekilde sona ermiÅŸ olanların kıdem tazminatları ilgili kamu kurum veya kuruluÅŸları tarafından,

b) Aynı alt iÅŸveren tarafından ve aynı iÅŸ sözleÅŸmesi çerçevesinde farklı kamu kurum veya kuruluÅŸlarında çalıştırılmış olan iÅŸçilerden iÅŸ sözleÅŸmeleri 1475 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek ÅŸekilde sona ermiÅŸ olanlara, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında farklı kamu kurum ve kuruluÅŸuna ait iÅŸyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak çalıştırıldığı son kamu kurum veya kuruluÅŸu tarafından,

iÅŸçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir.

Alt iÅŸveren ile yapmış olduÄŸu iÅŸ sözleÅŸmesi sona ermediÄŸi gibi, alt iÅŸveren tarafından 4734 sayılı Kanun kapsamında bulunan idarelere ait iÅŸyerleri dışında bir iÅŸyerinde çalıştırılmaya devam olunan ve bu ÅŸekilde çalıştırıldığı sırada iÅŸ sözleÅŸmesi kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek ÅŸekilde sona eren iÅŸçinin kıdem tazminatı, iÅŸçinin yazılı talebi hâlinde, kıdem tazminatının söz konusu kamu kurum veya kuruluÅŸlarına ait iÅŸyerlerinde geçen süreye iliÅŸkin kısmı, kamu kurum veya kuruluÅŸuna ait çalıştığı son iÅŸyerindeki ücretinin yılları itibarıyla asgari ücret artış oranları dikkate alınarak güncellenmiÅŸ miktarı üzerinden hesaplanmak suretiyle son kamu kurum veya kuruluÅŸu tarafından iÅŸçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir. Bu ÅŸekilde hesaplanarak ödenen kıdem tazminatı tutarının, iÅŸ sözleÅŸmesinin sona erdiÄŸi tarihteki ücreti üzerinden aynı süreler dikkate alınarak hesaplanacak kıdem tazminatı tutarından daha düÅŸük olması hâlinde, iÅŸçinin aradaki farkı alt iÅŸverenden talep hakkı saklıdır.

Ä°kinci fıkranın (b) bendi veya üçüncü fıkra uyarınca farklı kamu kurum veya kuruluÅŸlarına ait iÅŸyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden kıdem tazminatı ödenmesi hâlinde, kıdem tazminatı ödemesini gerçekleÅŸtiren son kamu kurum veya kuruluÅŸu, ödenen kıdem tazminatı tutarının diÄŸer kamu kurum veya kuruluÅŸlarında geçen hizmet süresine iliÅŸkin kısmını ilgili kamu kurum veya kuruluÅŸundan tahsil eder. Ancak, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri arasında bu fıkra hükümlerine göre bir tahsil iÅŸlemi yapılmaz.

Kıdem tazminatı tutarı, 4734 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında belirtilen iÅŸyerlerinde kıdem tazminatı ile ilgili açılacak bütçe tertibinden, (b) bendi kapsamında belirtilen iÅŸyerlerinde ise hizmet alımı gider kaleminden, ödeneÄŸin yetip yetmediÄŸine bakılmaksızın ödenir.

Bu madde kapsamında alt iÅŸverenler yanında çalışan iÅŸçilerin bu iÅŸyerlerinde geçen hizmet süresinin hesabı, alt iÅŸverenden ve alt iÅŸveren iÅŸçisinden istenecek belgeler ve ödeme süreci ile ilgili diÄŸer usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Kamu Ä°hale Kurumunun görüÅŸleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 9- 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 9- Bu Kanunun 2 nci maddesinde sayılan 4. Grup madenlerden “Linyit” ve “TaÅŸkömürü” çıkarılan iÅŸyerlerinde, yer altında çalışan iÅŸçilere ödenecek ücret miktarı 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca belirlenen asgari ücretin iki katından az olamaz.”

MADDE 10- 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) Ä°darelerin bu Kanunda tanımlanan hizmetlerden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında aÅŸağıda belirtilen hususlara uyması zorunludur:

1) Ä°darelerce kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması hâlinde personel çalıştırılmasına dayalı yardımcı iÅŸlere iliÅŸkin hizmetler için ihaleye çıkılabilir. Bu kapsamda ihaleye çıkılabilecek yardımcı iÅŸlere iliÅŸkin hizmet türlerini; idarelerin teÅŸkilat, görev ve yetkilerine iliÅŸkin mevzuatı, yerleÅŸik yargı içtihatları ile 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 2 nci maddesinin yedinci fıkrası dikkate alınmak suretiyle idareler itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte belirlemeye iÅŸçi, iÅŸveren ve kamu görevlileri konfederasyonları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine MüsteÅŸarlığı ve Devlet Personel BaÅŸkanlığının görüÅŸü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir. 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 67 nci maddesi ile diÄŸer kanunların hizmet alımına iliÅŸkin özel hükümleri saklıdır.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

2) Ä°darelerin teÅŸkilat, görev ve yetkilerine iliÅŸkin mevzuatı ile 4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin yedinci fıkrası esas alınmak suretiyle, idareye ait bir iÅŸyerinde yürütülen asıl iÅŸin bir bölümünde idarenin ve iÅŸin gereÄŸi ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren iÅŸlerde hizmet alımı ihalesine çıkılabilir.

3) Danışmanlık hizmet alım ihalelerinde istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması ÅŸartı aranmaz.”

MADDE 11- 4734 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Uygun görüÅŸ alınması ve görevlilerin sorumlulukları

EK MADDE 8- 62 nci maddenin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında personel çalıştırılmasına dayalı hizmetler (danışmanlık hizmet alımları hariç) için ihaleye çıkılmadan önce;

a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan idareler ile bunlara baÄŸlı döner sermayeli kuruluÅŸların, Maliye Bakanlığından,

b) 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu Ä°ktisadi TeÅŸebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca yayımlanan Genel Yatırım ve Finansman Programı Kararı çerçevesinde, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teÅŸebbüsleri ve baÄŸlı ortaklıklarının Hazine MüsteÅŸarlığından, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı ÖzelleÅŸtirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleÅŸtirme programında bulunanlardan sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait iÅŸletmeci kuruluÅŸların ise ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi BaÅŸkanlığından,

uygun görüÅŸ alması zorunludur.

Uygun görüÅŸ alınmadan bu hizmetler için ihaleye çıkılamaz. 62 nci maddenin birinci fıkrasının (e) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan hizmet alımlarında niteliÄŸi gereÄŸi sözleÅŸme süresi altı ayı aÅŸmayan iÅŸlerde uygun görüÅŸ ÅŸartı aranmaz.

62 nci maddenin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca yapılan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri çerçevesinde çalıştırılan personel, ihale ve sözleÅŸme konusu iÅŸ dışında baÅŸka bir iÅŸte çalıştırılamaz ve görevlendirilemez. Bu kapsamda, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesine çıkılmaması gerektiÄŸi hâlde ihaleye çıkılması, uygun görüÅŸ alınması gereken hâllerde alınmadan ihaleye çıkılması, ihale kapsamında çalıştırılan personelin sözleÅŸme konusu iÅŸler dışında çalıştırılması, 4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin yedinci fıkrası hükmüne aykırılık teÅŸkil edecek ÅŸekilde iÅŸlem ve eylemler yapılması nedeniyle idare aleyhine zarar ortaya çıkması hâlinde, oluÅŸan bu zararlar, bu zarara neden olduÄŸu tespit edilenlere rücu edilmek suretiyle tahsil edilir. Ayrıca, bu kiÅŸiler hakkında uygulanacak ceza ve disiplin hükümleri saklı kalmak üzere, bu kiÅŸilere her türlü aylık, ödenek, zam, tazminat dâhil yapılan bir aylık net ödemelerin beÅŸ katı tutarında idari para cezası uygulanır. 4857 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen itiraz veya diÄŸer kanun yollarına baÅŸvurmayan kiÅŸilere ise her türlü aylık, ödenek, zam, tazminat dâhil yapılan bir aylık net ödemelerin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine MüsteÅŸarlığının görüÅŸü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüÄŸe konulan yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 12- 4734 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 16- (1) Türkiye’nin 2015 yılında üstleneceÄŸi Yirmiler Grubu (G-20) Dönem BaÅŸkanlığı kapsamında, 2014 ve 2015 yıllarında yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım iÅŸleri, ceza ve yasaklama hükümleri hariç bu Kanuna ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi deÄŸildir. Bu fıkra kapsamında yapılacak alımlara ve yapım iÅŸlerine iliÅŸkin esas ve usuller ile diÄŸer hususlar, Maliye Bakanlığının görüÅŸü alınarak DışiÅŸleri Bakanlığı ve Hazine MüsteÅŸarlığı tarafından müÅŸtereken hazırlanır ve Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüÄŸe konulur.

(2) Ä°ÅŸyerlerinin aynı yerde olup olmadığına bakılmaksızın; bir mahallî idarenin ya da baÄŸlı kuruluÅŸunun kendi birimleri arasında veya bir mahallî idare ile baÄŸlı kuruluÅŸu arasında veya aynı mahallî idarenin farklı baÄŸlı kuruluÅŸları arasında olmak kaydıyla, mahallî idarelerde veya baÄŸlı kuruluÅŸlarında çalışan iÅŸçiler, ilgili mahallî idarenin en üst amirinin onayı alınarak bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen yüz yirmi gün içinde kadroları veya geçici iÅŸ pozisyonlarıyla birlikte aynı veya benzeri iÅŸ ya da iÅŸyeri deÄŸiÅŸikliÄŸine tabi tutulabilir. Bu fıkra uyarınca aynı veya benzeri iÅŸ ya da iÅŸyeri deÄŸiÅŸikliÄŸine tabi tutulan iÅŸçilerin ücret ile diÄŸer mali ve sosyal hakları ile kıdem tazminatları ve kıdeme baÄŸlı diÄŸer hususlarda, 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin durumlarına uygun hükümleri aynı ÅŸekilde uygulanır.”

MADDE 13- 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu Ä°hale SözleÅŸmeleri Kanununun 8 inci maddesine aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.

“4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca ihale edilen iÅŸlerde, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan asıl iÅŸveren-alt iÅŸveren iliÅŸkisi çerçevesinde alt iÅŸveren tarafından münhasıran bu Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait iÅŸyerlerinde çalıştırılan iÅŸçileri kapsayacak olan toplu iÅŸ sözleÅŸmeleri; alt iÅŸverenin yetkilendirmesi kaydıyla merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üyesi bulunduÄŸu kamu iÅŸveren sendikalarından birisi tarafından 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesi Kanunu hükümlerine göre yürütülür ve sonuçlandırılır. Toplu iÅŸ sözleÅŸmesinin kamu iÅŸveren sendikası tarafından bu fıkraya göre sonuçlandırılması hâlinde, belirlenen ücret ve sosyal haklardan kaynaklanan bedel artışı kadar idarece fiyat farkı ödenir. Kamu iÅŸveren sendikası tarafından yürütülmeyen ve sonuçlandırılmayan toplu iÅŸ sözleÅŸmeleri için fiyat farkı ödenemez, 4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin yedinci fıkrası esas alınarak asıl iÅŸveren sıfatından dolayı ücret farkına hükmedilemez ve asıl iÅŸveren sıfatıyla sorumluluk yüklenemez. Bu fıkranın uygulanmasına iliÅŸkin esas ve usuller, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüÅŸü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenir.

22/9/2012 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi yapılan ve ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanabilmesine iliÅŸkin hüküm bulunan yapım iÅŸleri ihalelerinde, yaklaşık maliyetin yarısından fazlasını akaryakıt giderinin oluÅŸturduÄŸu ve bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla fesih veya tasfiye edilmeksizin geçici kabulü yapılmış iÅŸler ile devam eden iÅŸlerin, 22/9/2012 tarihinden sonra gerçekleÅŸtirilen kısımlarında kullanılan akaryakıta iliÅŸkin olarak özel tüketim vergisinde gerçekleÅŸen artış nedeniyle fiyat farkı hesaplanmasında 3l/8/20l3 tarihli ve 28751 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2013/5217 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı hükümleri uygulanır.”

MADDE 14- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 28 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “finansal kiralama suretiyle temini;” ibaresinden sonra gelmek üzere “afet ve acil durumlar için kurulan lojistik depoların iÅŸletilmesiyle ilgili hizmetleri,” ibaresi eklenmiÅŸ; “temizlik, yemek, koruma ve güvenlik ile” ibaresi “yemek (beÅŸinci fıkra kapsamındaki yemek hizmetleri hariç) ve” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında olan iÅŸlerden sürekli nitelikte olanlara iliÅŸkin hizmet alımlarında, yüklenme süresi üç yıl olup, iÅŸin niteliÄŸinden veya süresinden kaynaklanan zorunlu hâllerde bu süre gerekçesi gösterilmek ÅŸartıyla üst yöneticinin onayıyla kısaltılabilir.”

MADDE 15- 20/6/2012 tarihli ve 633l sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.

“e) Denizyolu taşımacılığı yapan araçların uluslararası seyrüsefer hâlleri.”

MADDE 16- 6331 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde geçen “iÅŸyeri hekimi ve” ibaresinden sonra gelmek üzere “on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerlerinde” ibaresi; bendin sonuna “Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyeri iÅŸverenleri veya iÅŸveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eÄŸitimleri tamamlamak ÅŸartıyla iÅŸe giriÅŸ ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini yürütebilirler.” cümlesi ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(4) Birinci fıkranın (a) bendine göre yapılacak görevlendirme süresinin belirlenmesinde 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki EÄŸitim Kanunu ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı YükseköÄŸretim Kanunu kapsamındaki öÄŸrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler, çalışan sayısının toplamına dâhil edilmez.”

MADDE 17- 6331 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında geçen “iÅŸyerlerinde” ibaresi “iÅŸlerde” ÅŸeklinde; üçüncü fıkrasının birinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Bu Kanun kapsamında alınması gereken saÄŸlık raporları iÅŸyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iÅŸyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir.”

MADDE 18- 6331 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

“6) 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin üstlenilmesine iliÅŸkin eÄŸitim programları, eÄŸitimin süresi ve eÄŸiticilerin nitelikleri ile görevlendirmeye iliÅŸkin hususlar.”

MADDE 19- 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesi Kanununun 26 ncı maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(10) Ä°ÅŸveren sendikaları, tüzüklerinde hüküm bulunmak ve ÅŸartları genel kurul kararıyla belirlenmek kaydıyla, iÅŸçilerin sigorta primlerinin iÅŸveren payının ödemelerinde kullanılmak ve nakit mevcudunun yüzde yirmi beÅŸini aÅŸmamak üzere karşılıksız yardıma dayalı dayanışma ve yardım fonu oluÅŸturabilir.”

MADDE 20- 6356 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin birinci ve beÅŸinci fıkralarında yer alan “yüzde üçünün” ibareleri “yüzde birinin”; 43 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “yüzde üçünden” ibaresi “yüzde birinden”, dördüncü fıkrasında yer alan “yüzde üçünü” ibaresi “yüzde birini” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 21- 6356 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 1- 41 inci maddenin birinci ve beÅŸinci fıkraları ile 43 üncü maddenin ikinci ve dördüncü fıkralarında yer alan kurulu bulunduÄŸu iÅŸkolunda en az yüzde bir üye ÅŸartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara üye olmayan iÅŸçi sendikaları için yüzde üç olarak uygulanır.”

MADDE 22- 27/2/2003 tarihli ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma Ä°zinleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 6- Türkiye’nin taraf olduÄŸu ikili ya da çok taraflı sözleÅŸmelerde aksi öngörülmedikçe ve 11/4/2014 tarihinden önce süresiz çalışma izni verilmiÅŸ olan yabancıların hakları saklı kalmak kaydıyla; 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca uzun dönem ikamet iznine sahip olanlar veya Türkiye’de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izni ile kalmış olan veya en az sekiz yıl kanuni çalışması olan yabancılara, süresiz çalışma izni verilebilir.

Süresiz çalışma izni verilen yabancılar, 6458 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen uzun dönem ikamet izninin saÄŸladığı haklardan yararlanırlar.

Süresiz çalışma izni yabancının veya iÅŸvereninin talebiyle ya da 6458 sayılı Kanunun 45 inci maddesinde sayılan uzun dönem ikamet izninin iptalini gerektiren hâllerde iptal edilir.

Çalışma izni verilen yabancıların Türkiye’ye giriÅŸleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışlarına iliÅŸkin kayıtlar Ä°çiÅŸleri Bakanlığı tarafından Bakanlığa bildirilir.”

MADDE 23- 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 88 inci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.

“h) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca süresiz çalışma izni verilenler.”

MADDE 24- 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanununun 46 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına “hükümlerine göre sözleÅŸmeli personel statüsünde çalışanlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “(18/5/1994 tarihli ve 527 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 31 inci maddesi kapsamında yer alan sözleÅŸmeli personel dâhil)” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 25- 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin üçüncü fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 21 inci maddesi gereÄŸi iÅŸe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak iÅŸsizlik ödeneÄŸi hak sahipliÄŸi belirlenir ve iÅŸsiz geçen dönem için ödeme yapılır.”

MADDE 26- 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma DeÄŸer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (g) bendindeki “Külçe altın, külçe gümüÅŸ, kıymetli taÅŸlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia)” ibaresi “Külçe altın ve külçe gümüÅŸ teslimleri ile kıymetli taÅŸların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda iÅŸlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el deÄŸiÅŸtirmesi,” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 27- 3065 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 33- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun geçici 41 inci maddesi kapsamında taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna devir ve teslimi ile bu taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dâhil) devir ve teslimi 31/12/2023 tarihine kadar katma deÄŸer vergisinden müstesnadır.

Bu kapsamda vergiden istisna edilen iÅŸlemler bakımından 30 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi hükmü uygulanmaz. Maliye Bakanlığı, istisnaya iliÅŸkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

MADDE 28- 8/5/1985 tarihli ve 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk VatandaÅŸlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından DeÄŸerlendirilmesi Hakkında Kanunun 1 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“MADDE 1- Türk vatandaÅŸları ile doÄŸumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaÅŸlığını kaybedenlerin on sekiz yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan iÅŸsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluÅŸlarına prim ödenmemiÅŸ olması ve istekleri hâlinde, bu Kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından deÄŸerlendirilir.”

MADDE 29- 3201 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin beÅŸinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Ancak, uluslararası sosyal güvenlik sözleÅŸmelerinde Türk sigortasına giriÅŸinden önce âkit ülke sigortasına girdiÄŸi tarihin Türk sigortasına girdiÄŸi tarih olarak kabul edileceÄŸine iliÅŸkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların âkit ülkede ilk defa çalışmaya baÅŸladıkları tarih, ilk iÅŸe giriÅŸ tarihi olarak kabul edilir.”

MADDE 30- 3201 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“Davalardan vazgeçenlerin iÅŸlemleri

GEÇÄ°CÄ° MADDE 8- 1 inci madde ile 5 inci maddenin beÅŸinci fıkrasında bu maddeyi ihdas eden Kanunla yapılan deÄŸiÅŸiklikler, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce Kurum aleyhine, bu Kanunun bu maddenin yürürlük tarihinden önceki 1 inci maddesi ile 5 inci maddesinin beÅŸinci fıkrası uyarınca açılmış ve henüz sonuçlanmamış davalardan feragat edenler hakkında da uygulanır. Davadan feragat edilmesi hâlinde davacı aleyhine yargılama giderlerine hükmedilmez.”

MADDE 31- 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendine “Sosyal güvenlik alanında,” ibaresinden sonra gelmek üzere “eÄŸitim, araÅŸtırma ve danışmanlık faaliyetleri yapmak ve yaptırmak,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 32- 5502 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.

“ç) EÄŸitim, AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı.”

MADDE 33- 5502 sayılı Kanuna 25/A maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 25/B maddesi eklenmiÅŸtir.

“EÄŸitim, AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı

MADDE 25/B- EÄŸitim, AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır:

a) Sosyal güvenliÄŸe ve saÄŸlık sigortasına iliÅŸkin alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde araÅŸtırma, eÄŸitim, inceleme, yayın ve danışmanlık faaliyetleri yapmak ve yaptırmak.

b) Kurumsal kapasitenin arttırılmasına yönelik hizmet içi eÄŸitim programını hazırlamak ve görevde yükselme sınavlarında baÅŸarılı olan personeli özel eÄŸitim programı hazırlayarak eÄŸitmek.

c) Kurum personelinin eğitim planını hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek.

ç) Sosyal güvenlik ekonomisi ve finansmanı alanında geliÅŸmeleri takip etmek.

d) Sosyal güvenlik mevzuatına iliÅŸkin sertifika programları hazırlamak.

e) Üniversite ve araÅŸtırma enstitüleri ile iÅŸ birliÄŸi yaparak veya hizmet satın alınması suretiyle eÄŸitim programları, araÅŸtırma, geliÅŸtirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak.

f) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarına, tüzel kiÅŸi ve kurumlara sosyal güvenlik konularında eÄŸitim vermek, seminer ve konferans düzenlemek.

g) Ä°kili sosyal güvenlik sözleÅŸmesi bulunan ülkelerdeki dış temsilcilikler ve ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla eÄŸitim, seminer, staj ve personel deÄŸiÅŸimi çalışmalarını yürütmek.

ÄŸ) BaÅŸkan tarafından verilecek benzer nitelikteki diÄŸer görevleri yapmak.”

MADDE 34- 5502 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin mülga ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Genel SaÄŸlık Sigortası Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde çalıştırılmak ve yirmi kiÅŸiyi geçmemek üzere sözleÅŸmeli olarak uzman personel istihdam edilebilir. Bu kapsamda sözleÅŸmeli olarak istihdam edilecek personel, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Bu ÅŸekilde çalıştırılacak olanlardan Kurumca belirlenecek en fazla on kiÅŸiye ödenecek ücret, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenlerin sözleÅŸme ücreti tavanının dört katını, geri kalanlar için ise üç katını geçemez ve bunlara bu fıkrada belirtilen ücret dışında herhangi bir ödeme yapılamaz. Bu kapsamda istihdam edilecek personel Kurum tarafından yürütülen özel bilgi ve ihtisas gerektiren projeler kapsamında görevlendirilir ve bu ÅŸekilde sözleÅŸmeli personel istihdam edilen projelerin süresi en fazla üç yıldır. Bu kapsamda çalıştırılan bir kiÅŸi aralıksız olarak en fazla bir proje süresince görevlendirilebilir ve farklı projelerde de olsa üç yıldan daha uzun süre istihdam edilemez. Bu suretle çalıştırılacakların nitelikleri, alınma usulü, sözleÅŸme usul ve esasları, bunlara ödenecek ücret ile diÄŸer hususlar Maliye Bakanlığının görüÅŸü üzerine Kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 35- 5502 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasına “diÄŸer Daire BaÅŸkanı” ibaresinden sonra gelmek üzere “, EÄŸitim, AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanı ve Yardımcısı” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 36- 5502 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya (g) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸ ve mevcut bent teselsül ettirilmiÅŸtir.

“d) Kurumca hazırlanan her türlü standart form, manyetik, elektronik veya akıllı kart satışından elde edilecek gelirler ile her türlü data hattı, internet kullanımı ve benzeri kira gelirleri, Kurumun ödeme kapsamındaki listelere girmek veya bu listelerde kalmak veya deÄŸiÅŸiklik yapmak için yapılan baÅŸvurulardan ve sözleÅŸmelerden elde edilen gelirler.”

“h) EÄŸitim ve danışmanlık hizmetlerinden elde edilen gelirler.”

MADDE 37- 5502 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin baÅŸlığı “Kurumun taşınmaz edinimi, taşınır ve taşınmaz mal varlıkları ile gayri maddi haklarının hukuki durumu” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Kurumca, iÅŸverenlerin, sigortalıların, genel saÄŸlık sigortalılarının, emeklilerin, bunların hak sahipleri ile dul ve yetimlerinin ve Kurumdan aylık alan diÄŸer kiÅŸilerin bireysel veri ve hakları, bireysel veri ve haklarından oluÅŸan toplu veri ve hakları ile iÅŸletmelerin ticari sırları satılamaz ve paylaşılamaz. Kurum bunların dışında sahip olduÄŸu gayri maddi haklarını Yönetim Kurulunun onayı ile satabilir veya paylaÅŸabilir. Bu fıkranın aksine davrananlar hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.”

MADDE 38- 5502 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Muafiyetler

MADDE 36- Kurum, bu Kanun kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla yapılan iÅŸlemler yönünden ilgili kanunlarında yer almamış olsa dahi 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre alınan harçlardan, elektrik ve havagazı tüketim vergisi ve yangın sigortası vergisi hariç olmak üzere 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereÄŸince alınan vergi, harç, katılma payı ile tasdik ücretlerinden, düzenleyeceÄŸi kağıtlar nedeniyle damga vergisinden, sahip olduÄŸu taşınmazlar dolayısıyla emlak vergisinden, satın alınan ve satılan taşınmazlar ile ilgili olarak tapu ve kadastro döner sermaye bedellerinden ve her türlü dava ve icra iÅŸlemlerinde teminat yatırma mükellefiyetinden muaftır.

Kurumun taraf olduÄŸu her türlü davalarda, Kurum aleyhine hükmedilen asıl alacak ile vekalet ücreti ve yargılama giderleri, alacaklı veya vekilinin Kuruma ödemeye dayanak makbuz ve belgelerle birlikte yazılı ÅŸekilde yapacağı müracaat üzerine bildireceÄŸi banka hesap numarasına, müracaat tarihinden itibaren otuz gün içinde ödenir. Bu süre geçmeden Kurum aleyhine cebri icra yollarına baÅŸvurulamaz. Belirtilen sürede ödeme yapılamaması hâlinde, söz konusu alacaklar genel hükümler dairesinde tahsil olunur. Mahkeme kararlarında yer alan miktarların kararın kesinleÅŸmesinden önce ödenmesi hâlinde, söz konusu kararların ilgili mercilerce bozulmasını müteakip ödenen miktarlar, ödeme tarihinden itibaren iÅŸleyecek kanuni faizi ile birlikte ilgililerden tahsil edilir.

Kurumu vekil sıfatıyla temsile yetkili olan I. hukuk müÅŸaviri, hukuk müÅŸaviri ve kadrolu avukatlarının bir listesi Kurumca yazılı olarak veya Adalet Bakanlığınca belirlenen esaslar dairesinde elektronik ortamda ilgili Cumhuriyet baÅŸsavcılığına, bölge idare mahkemesi baÅŸkanlıklarına, askerî savcılıklara ve Askerî Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanlığına verilir. Bu listeler, Cumhuriyet baÅŸsavcılığı tarafından adli yargı çevresinde, bölge idare mahkemesi baÅŸkanlığınca idari yargı çevresinde bulunan mahkemelere gönderilir. Yüksek mahkemeler ve bölge adliye mahkemesindeki duruÅŸmalarda temsil yetkisini kullanacakların isimleri ilgili mahkemelerin baÅŸsavcılıklarına veya baÅŸkanlıklarına bildirilir. Listede isimleri yer alanlar Baroya kayıt ve vekaletname ibrazı gerekmeksizin Kurum vekili sıfatıyla her türlü dava ve icra iÅŸlemlerini takip edebilirler. Vekil sıfatıyla temsil yetkisi sona erenlerin isimleri anılan mercilere aynı usulle derhâl bildirilir.”

MADDE 39- 5502 sayılı Kanunun eki (I) sayılı Cetvelin “Yardımcı Hizmet Birimleri” bölümüne “EÄŸitim, AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 40- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “(ücretle ve sürekli olarak çalışanlar hariç)” ibaresi “(Kanunun ek 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında sigortalı olanlar ile ücretle aynı kiÅŸi yanında ay içinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar hariç)” ÅŸeklinde, (e) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“e) Uluslararası sosyal güvenlik sözleÅŸmeleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla; yabancı bir ülkede kurulu herhangi bir kuruluÅŸ tarafından ve o kuruluÅŸ adına ve hesabına Türkiye’ye üç ayı geçmemek üzere bir iÅŸ için gönderilen ve yabancı ülkede sosyal sigortaya tabi olduÄŸunu belgeleyen kiÅŸiler ile Türkiye’de kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, yurt dışında ikamet eden ve o ülke sosyal güvenlik mevzuatına tabi olanlar,”  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

MADDE 41- 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “55” ibaresi “50” ve sekizinci fıkrasında yer alan “malûl” ibaresi “ağır engelli” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 42- 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Tablonun (10) numaralı sırasında belirtilen sigortalıların, fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacakları dönem içinde kalan; yıllık ücretli izin, sıhhi izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile eÄŸitim, kurs, iÅŸ öncesi ve sonrası hazırlık sürelerinde fiilen çalışma ve söz konusu iÅŸlerin risklerine maruz kalma ÅŸartı aranmaz.”

MADDE 43- 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Kanunları gereÄŸi verilen ücretsiz doÄŸum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doÄŸum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuÄŸunun yaÅŸaması ÅŸartlarıyla talepte bulunulan süreleri,”

MADDE 44- 5510 sayılı Kanunun 61 inci maddesinin altıncı fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Uluslararası ÖÄŸrenciler DeÄŸerlendirme Kurulu kararı ile burslandırılan uluslararası öÄŸrencilerin bildirimleri ise Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar BaÅŸkanlığı veya Uluslararası ÖÄŸrenciler DeÄŸerlendirme Kurulu tarafından görevlendirilen kurum tarafından yapılır.”

MADDE 45- 5510 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “iki” ibaresi “üç” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

“Harp malullüÄŸü kapsamında aylık almakta olan harp malullerinin kendileri ve bunların eÅŸleri, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık BaÄŸlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık baÄŸlanmasını gerektiren kanunlara göre malullük aylığı almakta olan vazife malullerinin kendileri ile bunların eÅŸleri, bu Kanunun 47 nci maddesi ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi ve mülga 45 inci maddesi kapsamında vazife malulü olarak aylık almakta olan vazife malullerinden ise baÅŸkasının yardımı ve desteÄŸi olmaksızın yaÅŸamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olanların kendileri ile bunların eÅŸleri, birinci fıkranın (e) bendinin (3) ve (5) numaralı alt bentlerinden muaf tutulur.”

MADDE 46- 5510 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin başına “Geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları ve” ibaresi ile birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Kurumla sözleÅŸmeli özel saÄŸlık hizmet sunucuları ile Kurumla kısmi branÅŸ veya saÄŸlık hizmeti alım sözleÅŸmesi imzalamış olan vakıf üniversitesi saÄŸlık hizmeti sunucuları, Kuruma bildirmiÅŸ oldukları hekimlerden sözleÅŸme kapsamı branÅŸlarda fiilen hizmet sunanlar tarafından verilen saÄŸlık hizmetlerini, Kurumca belirlenen istisnalar hariç olmak üzere ve Kurum mevzuatına uygun olarak fatura edebilirler. Aksi takdirde, bu faturalara ait tutarlar Kurumca karşılanmaz.”

MADDE 47- 5510 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“63 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendi gereÄŸince saÄŸlanan ve bir hastalığın tedavisinin baÅŸka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde katılım payı ilk denemede %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında uygulanır. Ancak katılım payında dördüncü fıkra gereÄŸi uygulanan üst limit dikkate alınmaz.”

MADDE 48- 5510 sayılı Kanunun 72 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilenler hariç olmak üzere 63 üncü maddede belirtilen komisyonlara iÅŸtirak edenler ile bilimsel ve akademik nitelikleri dikkate alınarak Kurum tarafından bilimsel nitelikli komisyonlarda veya tıbbi inceleme, tıbbi deÄŸerlendirme, tıbbi uygunluk onayı verme gibi iÅŸ ve iÅŸlemlerle ilgili yürütülen çalışmalarda; üniversitelerden görevlendirilen öÄŸretim üyelerine, kamu ve özel saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarından görevlendirilen tabip, diÅŸ tabibi ve eczacılara (6.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere ödeme yapılır. Bu ödemenin usul, esas ve miktarı ile diÄŸer hususlar Kurum ve Maliye Bakanlığınca müÅŸtereken belirlenir.”

  DEVAMI  49-72 MADDELER  Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ  

MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER