
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
6552 SAYILI TORBA YASA, İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN 126-146 MADDELER

101- 125 MADDELER İÇİN TIKLAYINIZ
MADDE 126- 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ikibin Yeni Türk Lirasından onbin Yeni Türk Lirasına” ibaresi “iki bin Türk lirasından elli bin Türk lirasına” ÅŸeklinde ve dördüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(4) Trafik bilgisi Telekomünikasyon İletiÅŸim BaÅŸkanlığı tarafından ilgili iÅŸletmecilerden temin edilir ve hâkim tarafından karar verilmesi hâlinde ilgili mercilere verilir.”
MADDE 127- 5651 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin beÅŸinci fıkrasında yer alan “yirmi dört saat” ibaresi “dört saat” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(16) Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç iÅŸlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya bir kaçına baÄŸlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, eriÅŸimin engellenmesi BaÅŸkanın talimatı üzerine BaÅŸkanlık tarafından yapılır. EriÅŸim saÄŸlayıcıları BaÅŸkanlıktan gelen eriÅŸimin engellenmesi taleplerini en geç dört saat içinde yerine getirir. BaÅŸkan tarafından verilen eriÅŸimin engellenmesi kararı, BaÅŸkanlık tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
MADDE 128- 5747 sayılı BüyükÅŸehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesine ekli (16) sayılı listesinin sekizinci sırasında yer alan “Barbaros” ibaresi “Barbaros Mahallesinin O4 Karayolunun güneyinde kalan kısmı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, on birinci sırasında yer alan “Yeni Çamlıca” ibaresinden sonra gelmek üzere “, YeniÅŸehir, Mimar Sinan ve Mevlana Mahalleleri” ibaresi eklenmiÅŸ, on ikinci sırasında yer alan “Mustafakemal Mahallesinin” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Aşık Veysel Mahallesinin” ibaresi eklenmiÅŸ, on üçüncü sırasında yer alan “Namıkkemal” ibaresi “Esenevler” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 129- 5747 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Kadıköy ilçe belediyesine baÄŸlı Atatürk Mahallesinin” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Barbaros Mahallesinin” ibaresi eklenmiÅŸ ve dokuzuncu fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(9) Tüm illerde bucaklar kaldırılmıştır. Kaldırılan bucaklara baÄŸlı belde ve köyler, bucağın baÄŸlı olduÄŸu idari birime baÄŸlanmıştır.”
MADDE 130- 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, aynı fıkranın (ç) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki (d) bendi eklenmiÅŸ ve mevcut (d) bendi (e) bendi olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.
“a) Dış ticarete ve yurt dışı hizmetlere iliÅŸkin konularda çalışmalar yapmak, bu kapsamda; kamu kurum ve kuruluÅŸları, sivil toplum kuruluÅŸları ve ulusal ve uluslararası kuruluÅŸlar nezdinde üyelerinin menfaatlerini ülke çıkarları çerçevesinde koruyucu ve geliÅŸtirici çalışmalar yapmak.”
“d) TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menÅŸe ÅŸahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod iÅŸlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ve/veya onaylanması.”
MADDE 131- 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 371 inci maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(7) Yönetim kurulu, yukarıda belirtilen temsilciler dışında, temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya ÅŸirkete hizmet akdi ile baÄŸlı olanları sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diÄŸer tacir yardımcıları olarak atayabilir. Bu ÅŸekilde atanacak olanların görev ve yetkileri, 367 nci maddeye göre hazırlanacak iç yönergede açıkça belirlenir. Bu durumda iç yönergenin tescil ve ilanı zorunludur. İç yönerge ile ticari vekil ve diÄŸer tacir yardımcıları atanamaz. Bu fıkra uyarınca yetkilendirilen ticari vekil veya diÄŸer tacir yardımcıları da ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Bu kiÅŸilerin, ÅŸirkete ve üçüncü kiÅŸilere verecekleri her tür zarardan dolayı yönetim kurulu müteselsilen sorumludur.”
MADDE 132- 6102 sayılı Kanunun 629 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) Müdürler tarafından ÅŸirkete hizmet akdi ile baÄŸlı olanların sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diÄŸer tacir yardımcıları olarak atanması hususunda 367 nci madde ile 371 inci maddenin yedinci fıkrası kıyasen limited ÅŸirketlere de uygulanır.”
MADDE 133- 6102 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren iki yıl içinde” ibaresi ile birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde” ibaresi “1/7/2015 tarihine kadar” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 134- 6102 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİ MADDE 10- 14/2/2014 tarihine kadar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yapılması gereken sermaye artırımlarını herhangi bir nedenle yapmamış olan ÅŸirketler hakkında asgari sermaye ÅŸartını bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde yapmaları hâlinde fesih iÅŸlemi uygulanmaz. Sermaye artırımında bulunmaması nedeniyle ticaret sicili kaydı silinenlerin de bu süre içinde sermaye artırımı için baÅŸvurmaları hâlinde kayıtları resen yeniden oluÅŸturulur.”
MADDE 135- 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların KuruluÅŸ ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 42 nci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, üçüncü fıkrasında yer alan “20’sine” ibaresi “son gününe” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, beÅŸinci ve sekizinci fıkralarına aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸtir.
“(1) Yayın lisans ücreti birinci taksiti lisans belgesinin verilmesinden önce ödenmek koÅŸuluyla kalan taksitler takip eden her yılın Åžubat ayının son gününe kadar ödenecek ÅŸekilde on eÅŸit taksitte; yayın iletim yetkilendirme ücreti, yetki belgesinin verilmesini müteakip altı ay içinde eÅŸit taksitlerle alınır.”
“Beyannamenin kanuni süresinden sonraki ilk otuz gün içinde verilmesi hâlinde yukarıda belirlenen ceza tutarı 1/10 oranında, devam eden otuz gün içinde verilmesi hâlinde ceza tutarı 1/5 oranında, devam eden günlerde verilmesi hâlinde ise ceza tutarı tam olarak uygulanır.”
“Bu madde hükümlerine göre Üst Kurulca yapılacak icra takiplerinde Ankara icra daireleri yetkilidir.”
MADDE 136- 6112 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(2) Sıralama ihalesinde karasal sayısal televizyon multipleks kapasitesi tahsisine hak kazanan kuruluÅŸlardan bir bölümüne, ihaledeki sıraları ve analog kanal kapasitesi dikkate alınarak en fazla iki yıl süreyle karasal sayısal yayının yanı sıra analog televizyon yayını yapmalarına da imkân tanınır. Tahsisi müteakip en geç iki yıllık süre sonunda analog karasal televizyon yayınları ülke genelinde tümüyle sonlandırılır ve analog karasal televizyon yayınları durdurulur. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu da kendisine yapılan tahsisler çerçevesinde ve Üst Kurulca verilen süre içinde karasal radyo ve televizyon yayınlarını eski kullandığı kanal ve frekanslardan tahsis edilen kanal, multipleks kapasitesi ve frekanslara taşır.” . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
“(7) Ulusal karasal sayısal yayın lisansları verilinceye kadar, 26 ncı maddenin sekizinci fıkrasına göre kurulması gereken verici tesis ve iÅŸletim ÅŸirketi, bu maddenin birinci fıkrası kapsamında yayın izni verilmiÅŸ olan medya hizmet saÄŸlayıcı kuruluÅŸlar tarafından kurulabilir ve bu ÅŸirkete Üst Kurulca geçici yayın iletim yetkisi verilebilir.”
MADDE 137- 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin DeÄŸerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCİ MADDE 3- (1) Sakarya ili Kocaali ilçesinde bulunan ve Melen Barajı rezervuar alanı ile mutlak koruma alanında kalan yerleÅŸim yerlerindeki halkın iskân edilmesini teminen Bakanlar Kurulunun 15/3/2013 tarihli ve 2013/4482 sayılı kararına ekli haritada koordinatlarıyla belirlenen orman sınırları dışına çıkarılmış alan, Toplu Konut İdaresi BaÅŸkanlığı adına resen tescil edilerek devredilir.
(2) Devredilen bu alan birinci fıkrada belirtilen nakil ve yerleÅŸtirme amacıyla kullanılır ve hak sahipliÄŸi ile geri ödemeye iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir.”
MADDE 138- 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Bakanlık, Kurum ve DSİ” ibareleri “Bakanlık ve Kurum” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 139- 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununun 21 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(5) T.C. Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketi iÅŸyerleri hakkında; 14/6/1989 tarihli ve 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabulüne Dair Kanunun 3 üncü maddesi ve 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 81 inci maddesi hükümleri uygulanmaz.”
MADDE 140- 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 70 inci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Tüketici hakem heyetlerince vekâlet ücreti ödenmesine karar verilemez.”
MADDE 141- 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi TeÅŸebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin “DiÄŸer haklar” baÅŸlıklı 61 inci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“4) Yüksek Planlama Kurulu kararı ile bir organize sanayi bölgesinin müteÅŸebbis heyetine katılım saÄŸlayabilirler.”
MADDE 142- 3/6/2011 tarihli ve 637 sayılı Ekonomi Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 36 ncı maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Çalışma Grupları ve Dış Ekonomik İliÅŸkiler Kurulu
MADDE 36- (1) Bakanlık, görev alanına giren konularla ilgili olarak çalışmalarda bulunmak üzere diÄŸer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluÅŸları, meslek kuruluÅŸları, sivil toplum kuruluÅŸları, özel sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanların katılımı ile geçici çalışma grupları oluÅŸturabilir. Çalışma gruplarının ulaşım ve konaklama giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanabilir.
(2) Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında özel sektörün dış ekonomik iliÅŸkilerini yürütmek üzere, özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzel kiÅŸiliÄŸe sahip, Bakanlıkça belirlenecek özel sektör kuruluÅŸlarından Dış Ekonomik İliÅŸkiler Kurulu oluÅŸur. Kurulun kısa adı DEİK’tir. DEİK, ikili ekonomik iliÅŸkilerini İş Konseyleri aracılığıyla yürütür. DEİK ile İş Konseylerinin görev ve yetkileri, teÅŸkilatlanma ve iÅŸleyiÅŸleri, organları, bütçeleri, yönetim ve denetimleri ile üyeliÄŸe iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenir. DEİK’in bütçesi, Ekonomi Bakanlığı bütçesinden yapılacak yardımlar ile yönetmelikte belirtilen kurucu kuruluÅŸların katkı payları ve/veya yıllık üyelik aidatlarından, İş Konseyi üyelik aidatları ve diÄŸer gelirlerden oluÅŸur. DEİK bütçesini Bakanlık denetler. Bu fıkranın uygulanması sırasında, diÄŸer kanunlarda yer alan benzer ya da aynı mahiyetteki hükümler uygulanmaz.”
MADDE 143- 26/9/2011 tarihli ve 655 sayılı UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 29 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(14) Kaza AraÅŸtırma ve İnceleme Kurulunca ihtiyaç duyulması hâlinde, çözümü özel uzmanlık veya teknik bilgiyi gerektiren kaza araÅŸtırma ve incelemelerinde bilirkiÅŸi görevlendirilebilir. BilirkiÅŸi görevlendirilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar ile bunlara verilecek ücretin miktarı Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸü üzerine Bakanlıkça belirlenir.”
MADDE 144- Bu Kanunla;
a) 18/1/1966 tarihli ve 711 sayılı Nöbetçi MemurluÄŸu Kurulmasını ve OlaÄŸanüstü Hal Tatbikatlarında Mesainin 24 Saat Devamını SaÄŸlayan Kanun,
b) 6245 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi,
c) 20/4/1967 tarihli ve 854 sayılı Deniz İş Kanununun 11 inci maddesi ile 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi,
ç) 5449 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi,
d) 5502 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi,
e) 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “her bir çalışan için beÅŸ yıl süreyle” ibaresi,
f) 6356 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinin birinci fıkrası,
g) 6446 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin ikinci fıkrası,
ÄŸ) 3093 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (c) fıkrasının ikinci cümlesi,
h) 5174 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin üç, dört ve beÅŸinci fıkraları,
ı) 5378 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin dördüncü fıkrası,
yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1- (1) 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı YükseköÄŸretim Kanununun geçici 53 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geçici 34 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamına girmesine raÄŸmen anılan maddelerde belirtilen sürelerde borçlarının yeniden hesaplanması için müracaat etmeyenler ile söz konusu maddelerin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre içinde anılan düzenlemelerde belirtilen nedenlerle haklarında borç takibi yapılanlar veya yapılması gerekenlerin ve 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca yurt dışında görevlendirilmiÅŸ olanlardan bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte haklarında borç takibi yapılanlar veya yapılması gerekenlerin, kendilerine döviz olarak yapılmış olan her türlü masrafa iliÅŸkin borç tutarları, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üç ay içinde borçlu oldukları idarelere baÅŸvurmaları hâlinde, imzaladıkları yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi hükümleri dikkate alınmaksızın ve ilgililere ödeme yapma sonucunu doÄŸurmaksızın aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden hesaplanır ve baÅŸvuru süresi içinde tahsilat iÅŸlemi durdurulur. Ancak bu hesaplama, 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca yurt dışında görevlendirilenler ile geçici 53 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen durumda bulunanlardan, aynı Kanunun 33 üncü maddesi uyarınca yurt dışında görevlendirilenler bakımından yapılırken bu kiÅŸilerin hizmetleri karşılığında aldıkları yurt içi maaÅŸları ve buna yönelik cezai ÅŸart talep edilmez, bunlar haricinde Türk lirası olarak yapılmış olan her türlü masraf tutarına, sarf tarihinden bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar geçen süre için 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere tespit ve ilan edilen kanuni faiz iÅŸletilerek hesaplama yapılır.
a) 5/8/1996 tarihinden sonra yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi alınanlar hakkında 657 sayılı Kanunun ek 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümlerine göre bu Kanunun yayımlandığı tarihten önceki süreler için herhangi bir ferî alacak hesaplanmaz.
b) 5/8/1996 tarihinden önce yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi alınanlar hakkında, ilgili adına fiilen ödemenin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca tespit ve ilan edilen efektif satış kuru üzerinden Türk lirasına çevrilerek bulunacak tutar ile bu tutara sarf tarihinden bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar geçen süre için 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere tespit ve ilan edilen kanuni faiz iÅŸletilerek hesaplama yapılır. Ancak, bu hükümlere göre hesaplama yapılması sonucunda borçlunun aleyhine bir durum ortaya çıkması hâlinde (a) bendi hükümleri uygulanır.
(2) Bunların daha önce ödemiÅŸ oldukları tutar ile mecburi hizmetlerinde deÄŸerlendirilen sürelere isabet eden tutar, yukarıdaki ÅŸekilde belirlenecek tutardan düÅŸülür. Bu madde uyarınca vazgeçilen borç tutarına isabet eden vekâlet ücreti de dâhil yargılama giderleri tahsil edilmez. Hesaplanan borç tutarı, ilgilinin durumu ve ödenmesi gereken meblaÄŸ dikkate alınarak azami beÅŸ yıla kadar taksitlendirilebilir.
(3) Bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte, 2547 sayılı Kanunun geçici 53 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen durumda olup, aynı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca yurt içinde görevlendirilenlerden geçici 53 üncü maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen sürede borçlarını ödemek için baÅŸvurmayanlar ile söz konusu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre içinde anılan düzenlemede belirtilen nedenlerle haklarında borç takibi yapılanların veya yapılması gerekenlerin, kendilerine Türk lirası olarak yapılmış olan her türlü masrafa iliÅŸkin borç tutarları, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üç ay içinde borçlu oldukları idarelere baÅŸvurmaları hâlinde, imzaladıkları yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi hükümleri dikkate alınmaksızın ve ilgililere ödeme yapma sonucunu doÄŸurmaksızın yeniden hesaplanır ve baÅŸvuru süresi içinde tahsilat iÅŸlemi durdurulur. Yapılacak hesaplamada, bu kiÅŸilerin hizmetleri karşılığında aldıkları yurt içi maaÅŸları ve buna yönelik cezai ÅŸart talep edilmez, bunlar haricinde Türk lirası olarak yapılmış olan her türlü masraf tutarına, sarf tarihinden bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar geçen süre için 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere tespit ve ilan edilen kanuni faiz iÅŸletilerek hesaplama yapılır. Bu kiÅŸiler hakkında da bu maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.
(4) Bu madde kapsamında bulunanlardan, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce borcunun tamamını ödemeden veya mecburi hizmetini tamamlamadan vefat edenlerin borç yükümlülükleri ortadan kalkar. Buna baÄŸlı olarak, borçlunun kendisi, mirasçıları ve kefilleri hakkında her türlü borç yükümlülükleri ortadan kaldırılır ve her türlü borç takibi iÅŸlemlerine son verilir.
GEÇİCİ MADDE 2- (1) a) 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde BüyükÅŸehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanuna istinaden tüzel kiÅŸiliÄŸi sona eren mahallî idareler ve bunlara baÄŸlı kuruluÅŸlar ile mahallî idare birliklerinin; büyükÅŸehir belediyesine ve büyükÅŸehir ilçe belediyesine dönüÅŸen belediyelerin ve baÄŸlı kuruluÅŸlarının, birleÅŸme/dönüÅŸme/katılma veya devir yoluyla ilçe belediyelerine, büyükÅŸehir belediyelerine ve/veya baÄŸlı kuruluÅŸlarına veya köye dönüÅŸen belediyelerin il özel idaresine geçen ve kamu kuruluÅŸları ile İller Bankası Anonim Åžirketi’ne olan kamu ve özel hukuka tabi borçlarının bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla iÅŸlemiÅŸ olan ferîleri yerine Yİ-ÜFE aylık deÄŸiÅŸim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile devrolan borcun asli unsurunun toplamı herhangi bir faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacak uygulanmaksızın bu idarelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılan paylarından, 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunun 7 nci maddesindeki esaslar dâhilinde ve 6360 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası da dikkate alınmak suretiyle tahsil edilir. Bu bent kapsamına giren alacaklara bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar hesaplanmış olan ferî alacakların tahsilinden vazgeçilir.
b) 6360 sayılı Kanuna istinaden tüzel kiÅŸiliÄŸi sona eren mahallî idareler ve bunlara baÄŸlı kuruluÅŸlar ile mahallî idare birliklerinin; büyükÅŸehir belediyesine ve büyükÅŸehir ilçe belediyesine dönüÅŸen belediyelerin ve baÄŸlı kuruluÅŸlarının, birleÅŸme/dönüÅŸme/katılma veya devir yoluyla (a) bendinde belirtilen idarelere devredilen borçları dışında kalan ve anılan Kanunun geçici 1 inci maddesinde belirtilen diÄŸer kamu idarelerine devredilen ve kamu kuruluÅŸları ile İller Bankası Anonim Åžirketi’ne olan kamu ve özel hukuka tabi borçları da (a) bendinde belirtilen esaslar çerçevesinde yeniden hesaplanarak ilgili kamu idaresinden tahsil edilir.
c) Bu fıkra uyarınca kesinti iÅŸlemine tabi tutulan borçlar için ilgili kanunlarda öngörülen zamanaşımı süreleri iÅŸlemez. Bu borçlardan dolayı konulan hacizler kaldırılır.
ç) Bu fıkra kapsamına giren borçlara karşılık bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahsil edilmiÅŸ tutarlar red ve iade edilmez.
(2) a) 1) Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Åžirketinin (TEDAÅž) elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından (özelleÅŸtirme devir iÅŸlemleri sırasında TEDAÅž’a devredilmiÅŸ olan alacaklar), vadesi 30/4/2014 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla geldiÄŸi hâlde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiÅŸ olanların asıllarının tamamı ile bu alacaklara iliÅŸkin ferîler yerine, bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar söz konusu alacakların asıllarına Yİ-ÜFE aylık deÄŸiÅŸim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar abonesi bulunulan dağıtım/perakende satış ÅŸirketine baÅŸvuruda bulunulması ve ödenmesi gereken tutarın, ilk taksiti bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan baÅŸlamak üzere bu fıkrada öngörülen süre ve ÅŸekilde ödenmesi ÅŸartıyla ferîlerin tamamının tahsilinden vazgeçilir.
2) TEDAÅž’ın tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından (özelleÅŸtirme devir iÅŸlemleri sırasında TEDAÅž’a devredilmiÅŸ olan alacaklar), vadesi 30/4/2014 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla geldiÄŸi hâlde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiÅŸ olanların asıllarının tamamının bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar abonesi bulunulan dağıtım ÅŸirketine baÅŸvuruda bulunularak ilk taksit bu Kanunun yayımını izleyen üçüncü aydan baÅŸlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiÄŸi ayda bir taksit ödenmesi suretiyle toplam beÅŸ eÅŸit taksitte ödenmesi ÅŸartıyla bu alacakların ödenen kısmına isabet eden ferîlerin tahsilinden vazgeçilir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakların bu fıkrada belirtilen taksit ödeme zamanını; alacakların bulunduÄŸu bölgeler, iller, ürünlerin hasat dönemleri dikkate alınarak deÄŸiÅŸtirmeye TEDAÅž yönetim kurulu yetkilidir.
b) 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılmış olup taksit ödemeleri devam edenler hariç olmak üzere, bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce çeÅŸitli kanun hükümlerine veya TEDAÅž ya da daha önce hissedarı olduÄŸu elektrik dağıtım ÅŸirketlerinin yönetim kurullarının yetkisi ile veya özelleÅŸtirilen dağıtım ÅŸirketlerince TEDAÅž adına taksitlendirilmiÅŸ ve taksit ödemeleri devam etmekte olan alacaklar için borçluların talep etmeleri hâlinde bu fıkra hükmü uygulanır. Bu takdirde, ödenmiÅŸ tutarlarda bir düzeltme yapılmaz ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla bakiye tutar içindeki alacak aslı dikkate alınır.
c) TEDAÅž’a ait olup tahsilatı özelleÅŸtirilen elektrik dağıtım/perakende satış ÅŸirketlerince sürdürülen ve bu fıkra kapsamına giren alacaklar da bu fıkra hükmünden yararlanır.
ç) Bu fıkra hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların; fıkrada öngörülen ÅŸartların yanı sıra, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ilgili dağıtım/perakende satış ÅŸirketine baÅŸvuruda bulunmaları ve (a) bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen alacaklar hariç olmak üzere fıkra kapsamında ödenecek tutarların ilk taksiti bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan baÅŸlamak üzere ikiÅŸer aylık dönemler hâlinde azami on sekiz eÅŸit taksitte ödemeleri ÅŸarttır. Bu fıkraya göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmî tatile rastlaması hâlinde süre tatili izleyen ilk iÅŸ günü mesai saati sonunda biter.
d) Bu fıkra hükümlerine göre hesaplanan tutarın;
1) İlk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutara bu Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz.
2) Taksitle ödenmek istenmesi hâlinde, (a) bendinin (2) numaralı alt bendi hükmü saklı kalmak ÅŸartıyla, borçluların baÅŸvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eÅŸit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri ÅŸarttır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz.
3) Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili bentlere göre belirlenen tutar;
i) Altı eÅŸit taksit için (1,05),
ii) Dokuz eÅŸit taksit için (1,07),
iii) On iki eÅŸit taksit için (1,10),
iv) On sekiz eÅŸit taksit için (1,15),
katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikiÅŸer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere baÅŸvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilir. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilir.
4) Bu fıkranın (a) bendinin (2) numaralı alt bendi hükümlerine göre ödenmesi gereken tutarların; iki eÅŸit taksitte ödenmesi hâlinde (1,10), üç eÅŸit taksitte ödenmesi hâlinde (1,15), dört eÅŸit taksitte ödenmesi hâlinde (1,20), beÅŸ eÅŸit taksitte ödenmesi hâlinde (1,25) katsayı uygulanır.
e) Bu fıkradan yararlanılarak süresinde ödenen alacaklara, bu fıkrada yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla Kanunun yayımlandığı tarihten sonraki süreler için faiz, gecikme zammı, gecikme cezası gibi ferî amme alacağı hesaplanmaz.
f) Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce dava konusu edilmiÅŸ ve/veya icra takibi baÅŸlatılmış alacaklar için, borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere baÅŸvuruda bulunması hâlinde, asıl borçlular ve kefiller hakkında sürdürülen davalar sonlandırılır, icra ve takip iÅŸlemleri durdurulur. Bu takdirde, borçluların mahkeme masraflarını, icra masraflarını ve vekâlet ücretini ilk taksit tutarı ile birlikte ilk taksit ödeme süresi içinde veya yasal faizi birlikte ilk taksit ödeme süresini izleyen ayın sonuna kadar ödemeleri ÅŸarttır.
g) 1) Bu fıkraya göre ödenecek alacaklarla ilgili olarak, tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılır ve buna isabet eden teminatlar iade edilir.
2) Bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere baÅŸvuruda bulunan borçluların bu borçlarla ilgili olarak dava açmamaları veya açılan davalardan vazgeçmeleri ve baÅŸvuru süresi içinde yazılı olarak bu iradelerini belirtmeleri ÅŸarttır. Davadan vazgeçme dilekçeleri ilgili mahkemeye verilmesini müteakip davadan vazgeçme dilekçesinin mahkemece onaylı bir sureti borçlularca ilgili dağıtım veya perakende satış ÅŸirketine verilir.
3) Bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere baÅŸvuruda bulunan ve açtıkları davalardan vazgeçen borçluların bu ihtilaflarıyla ilgili olarak bu Kanunun yayımlandığı tarihten sonra tebliÄŸ edilen kararlar uyarınca iÅŸlem yapılmaz ve bu kararlar ile TEDAÅž aleyhine hükmedilmiÅŸ yargılama giderleri ve vekâlet ücreti bulunması hâlinde bunlar talep edilemez.
ÄŸ) 1) Bu fıkranın (a) bendinin (1) numaralı alt bendine göre ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi ÅŸartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen ÅŸekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu fıkra hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Bu hüküm alacaklı daireler açısından taksitlendirilen alacaklar için ayrı ayrı uygulanır.
2) Bu fıkranın (a) bendinin (2) numaralı alt bendi hükümlerine göre ödenmesi gereken taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının bu fıkra hükümlerine göre izleyen taksit ile birlikte ödenmesi ÅŸartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Bu durumda gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi ÅŸartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Bu ÅŸekilde de ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu fıkra hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.
3) Taksit tutarının %10’unu aÅŸmamak ÅŸartıyla 5 liraya (bu tutar dâhil) kadar yapılmış eksik ödemeler için bu fıkra hükümleri ihlal edilmiÅŸ sayılmaz.
4) Bu fıkra kapsamına giren alacakların fıkrada belirtilen ÅŸekilde tamamen ödenmemiÅŸ olması hâlinde borçlular ödedikleri tutarlar kadar bu fıkra hükümlerinden yararlanırlar.
h) Bu fıkra kapsamına giren alacaklara karşılık bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahsil edilmiÅŸ olan tutarlar, bu fıkra kapsamında tahsil edilen tutarlar ile bu fıkranın (b) bendi kapsamında yapılan tecile iliÅŸkin olarak çeÅŸitli kanunlar uyarınca ödenen faizlerin bu fıkra hükümlerine dayanılarak red ve iadesi yapılmaz.
ı) Özel sektör elektrik dağıtım ÅŸirketleri, alacaklarını bu fıkrada öngörülen ÅŸekilde yapılandırabilirler.
i) Bakanlar Kurulu bu fıkrada öngörülen baÅŸvuru ve ilk taksit ödeme süresini bir aya kadar uzatmaya yetkilidir.
j) Bu fıkranın uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının uygun görüÅŸü alınarak TEDAÅž tarafından belirlenir.
(3) a) Kalkınma ajanslarının, 25/1/2006 tarihli ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının KuruluÅŸu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunun 19 uncu maddesi gereÄŸince, il özel idareleri ve belediyeler ile sanayi ve ticaret odalarından olan ve 31/12/2013 tarihi itibarıyla ödenmesi gerektiÄŸi hâlde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiÅŸ bulunan alacak asıllarının tamamı ile bu alacaklara iliÅŸkin ferîler yerine, bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar söz konusu alacakların asıllarına Yİ-ÜFE aylık deÄŸiÅŸim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar alacaklı kalkınma ajansına baÅŸvuruda bulunulması ve ödenmesi gereken tutarın, ilk taksitinin bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan baÅŸlamak üzere bu fıkrada öngörülen süre ve ÅŸekilde ödenmesi ÅŸartıyla ferîlerin tamamının tahsilinden vazgeçilir.
b) Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce (a) bendi kapsamındaki alacaklardan, dava konusu edilmiÅŸ ve/veya icra takibi baÅŸlatılmış alacaklar için, borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere ajansa baÅŸvuruda bulunması hâlinde, asıl borçlular ve kefiller hakkında sürdürülen davalar sonlandırılır. Bu takdirde borçluların mahkeme ve icra masrafları ile vekâlet ücretini ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri ÅŸarttır.
c) 6111 sayılı Kanun hükümlerine göre bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla taksit ödemeleri devam eden alacaklar hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz.
ç) Bu fıkra hükümlerine göre hesaplanan tutarın;
1) İlk taksitinin ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutara bu Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz.
2) Taksitle ödenmek istenmesi hâlinde borçluların baÅŸvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eÅŸit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri ÅŸarttır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz.
3) Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili bentlere göre belirlenen tutar; altı eÅŸit taksit için (1,05), dokuz eÅŸit taksit için (1,07), on iki eÅŸit taksit için (1,10), on sekiz eÅŸit taksit için (1,15) katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikiÅŸer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere baÅŸvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilir. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilir.
d) Bu fıkradan yararlanılarak süresinde ödenen alacaklara, bu fıkrada yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanunun yayımlandığı tarihten sonraki süreler için faiz, gecikme zammı, gecikme cezası gibi ferî alacaklar hesaplanmaz.
e) Bu fıkraya göre ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi ÅŸartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen ÅŸekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu fıkra hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.
f) Taksit tutarının %10’unu aÅŸmamak ÅŸartıyla 5 liraya (bu tutar dâhil) kadar yapılmış eksik ödemeler için bu fıkra hükümleri ihlal edilmiÅŸ sayılmaz.
g) Bu fıkraya göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmî tatile rastlaması hâlinde süre tatili izleyen ilk iÅŸ günü mesai saati sonunda biter.
ÄŸ) Bu fıkra kapsamına giren alacakların fıkrada belirtilen ÅŸekilde tamamen ödenmemiÅŸ olması hâlinde borçlular ödedikleri tutarlar kadar bu fıkra hükümlerinden yararlanırlar.
h) Bu fıkra kapsamına giren alacaklara karşılık bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahsil edilmiÅŸ olan tutarlar ile bu fıkra kapsamında tahsil edilen tutarların bu fıkra hükümlerine dayanılarak red ve iadesi yapılamaz.
ı) Bakanlar Kurulu bu fıkrada öngörülen baÅŸvuru ve ilk taksit ödeme süresini bir aya kadar uzatmaya yetkilidir.
i) Bu fıkra hükmünden yararlanarak ilk taksiti ödeyen il özel idareleri ve belediyeler ile sanayi ve ticaret odaları, kalkınma ajansları tarafından saÄŸlanan desteklerden faydalanabilir.
j) Kalkınma ajanslarının kuruluÅŸ yıllarına dair, belediye ve il özel idareleri ile sanayi ve ticaret odaları tarafından ajanslara ödenmesi gereken ancak ödenmemiÅŸ paylar ile kapatılan il özel idareleri ve belediyelerce ödenmemiÅŸ ve devredilmiÅŸ olan paylar ve bu alacaklara dair faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.
k) Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenir.
(4) a) Bu maddenin bir ve ikinci fıkra hükümleri, 5393 sayılı Kanunun geçici 5 inci maddesi ile 5216 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi kapsamında uzlaşılan alacaklar hakkında uygulanmaz.
b) Bu maddenin bir, iki, üç ve altıncı fıkralarında geçen, Yİ-ÜFE aylık deÄŸiÅŸim oranları tabiri, Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediÄŸi 31/12/2004 tarihine kadar toptan eÅŸya fiyatları endeksi (TEFE) aylık deÄŸiÅŸim oranlarını, 1/1/2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık deÄŸiÅŸim oranlarını, 1/1/2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık deÄŸiÅŸim oranlarını ifade eder. Anılan fıkralara göre ödenecek alacaklara bu Kanunun yayımlandığı ay için uygulanması gereken Yİ-ÜFE aylık deÄŸiÅŸim oranı olarak, bu Kanunun yayımlandığı tarihten bir önceki ay için belirlenen Yİ-ÜFE aylık deÄŸiÅŸim oranı esas alınır.
(5) Bu madde kapsamındaki alacaklar ile bu Kanunun bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına iliÅŸkin hükümleri kapsamındaki alacaklarla ilgili olarak mevzuatlarında yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla taksit ödeme süresince zamanaşımı süreleri iÅŸlemez.
(6) a) 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulan sulama kooperatiflerinin ve 8/3/2011 tarihli ve 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununa göre kurulan sulama birliklerinin tarımsal sulama faaliyetlerinden kaynaklanan alacaklarından, vadesi 30/4/2014 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla geldiÄŸi hâlde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiÅŸ olanların asıllarının tamamı ile bu alacaklara iliÅŸkin ferîler yerine, bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar söz konusu alacakların asıllarına Yİ-ÜFE aylık deÄŸiÅŸim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar borçlu bulunulan kooperatife/birliÄŸe baÅŸvuruda bulunulması ve ödenmesi gereken tutarın, ilk taksit bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan baÅŸlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiÄŸi ayda bir taksit ödenmesi suretiyle toplam beÅŸ eÅŸit taksitte bu fıkrada öngörülen süre ve ÅŸekilde ödenmesi ÅŸartıyla bu alacakların ödenen kısmına isabet eden ferîlerin tamamının tahsilinden vazgeçilir. Bu fıkraya göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmî tatile rastlaması hâlinde süre tatili izleyen ilk iÅŸ günü mesai saati sonunda biter.
b) Bu fıkra hükümlerine göre hesaplanan tutarın;
1) İlk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutara bu Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz.
2) Taksitle yapılacak ödemelerinde hesaplanan tutar; iki eÅŸit taksit için (1,10), üç eÅŸit taksit için (1,15), dört eÅŸit taksit için (1,20), beÅŸ eÅŸit taksit için (1,25) katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikiÅŸer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere baÅŸvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilir. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilir.
c) Bu fıkradan yararlanılarak süresinde ödenen alacaklara, bu fıkrada yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla Kanunun yayımlandığı tarihten sonraki süreler için faiz, gecikme zammı, gecikme cezası gibi ferî amme alacağı hesaplanmaz.
ç) Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce dava konusu edilmiÅŸ ve/veya icra takibi baÅŸlatılmış alacaklar için, borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere baÅŸvuruda bulunması hâlinde, sürdürülen davalar sonlandırılır, icra ve takip iÅŸlemleri durdurulur. Bu takdirde, borçluların mahkeme masraflarını, icra masraflarını ve vekâlet ücretini ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri ÅŸarttır.
d) 1) Bu fıkra hükümlerine göre ödenmesi gereken taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının bu fıkra hükümlerine göre izleyen taksit ile birlikte ödenmesi ÅŸartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Bu durumda gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi ÅŸartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Bu ÅŸekilde de ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu fıkra hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.
2) Taksit tutarının %10’unu aÅŸmamak ÅŸartıyla 5 liraya (bu tutar dâhil) kadar yapılmış eksik ödemeler için bu fıkra hükümleri ihlal edilmiÅŸ sayılmaz.
3) Bu fıkra kapsamına giren alacakların fıkrada belirtilen ÅŸekilde tamamen ödenmemiÅŸ olması hâlinde borçlular ödedikleri tutarlar kadar bu fıkra hükümlerinden yararlanırlar.
e) Bu fıkra kapsamına giren alacaklara karşılık bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahsil edilmiÅŸ olan tutarlar ile bu fıkra kapsamında tahsil edilen tutarların bu fıkra hükümlerine dayanılarak red ve iadesi yapılmaz.
f) Tarımsal sulamadan kaynaklanan alacakların bu fıkrada belirtilen taksit ödeme zamanını alacakların bulunduÄŸu bölgeler, iller, ürünlerin hasat dönemleri dikkate alınarak deÄŸiÅŸtirmeye alacaklı kooperatif/birlik yetkilidir.
(7) Bakanlar Kurulu bu Kanunun 79 uncu maddesinde geçen 31/12/2014 tarihini 30/6/2015 tarihine kadar (bu tarih dâhil) uzatmaya yetkilidir.
GEÇİCİ MADDE 3- Liman izinlerine konu tesislerin izin sahibince üçüncü kiÅŸilere kiralanması durumunda, söz konusu kiralama iÅŸlemiyle ilgili olarak 31/8/1959 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun ek 11 inci maddesinin (b) bendi hükmü 31/12/2023 tarihine kadar uygulanmaz.
MADDE 145- Bu Kanunun;
a) 4 üncü maddesiyle 4857 sayılı Kanunun 41 inci maddesine eklenen onuncu fıkra ile 7 nci maddesi 1/1/2015 tarihinden itibaren,
b) 10 ve 11 inci maddeleri, bu Kanunun yayımı tarihinden dört ay sonra,
c) 40 ıncı maddesiyle 5510 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yapılan ibare değişikliği ile 55 inci maddesi 1/4/2015 tarihinden itibaren,
ç) 50 nci maddesi, bu Kanunun yayımı tarihini izleyen ay başından itibaren,
d) 63 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 59 uncu madde, l3/5/2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
e) 89 uncu maddesi, 31/3/2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
f) 112 nci maddesi 31/1/2015 tarihinden itibaren,
g) DiÄŸer hükümleri yayımı tarihinde,
yürürlüÄŸe girer.
MADDE 146- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
EK LİSTELER İÇİN TIKLAYINIZ