Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARÄ°HTE DOÄžAL TAÅž VE TAÅžLARIN DÄ°LÄ°
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGÄ°NLEÅžTÄ°RME
- PATLAYICI MADDE ATEÅžLEYÄ°CÄ° YETERLÄ°LÄ°K BELGESÄ°
- GENEL KÃœLTÃœR
- MADENCÄ°LÄ°K Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KAYNAKLAR VE KAYNAK LÄ°NKLERÄ°
- SERAMÄ°K
- ABD'YE Ä°HRACAT
HÄ°KAYELER TECRÃœBELER
6009 SAYILI KANUN, TORBA YASASI
GELÄ°R VERGÄ°SÄ° KANUNU Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN
Kanun No. 6009 Kabul Tarihi: 23/7/2010
MADDE 1- 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“90 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre ikraz iÅŸleriyle uÄŸraÅŸanlarla ikinci fıkrada belirtilen muamele ve hizmetlerden herhangi birini esas iÅŸtigal konusu olarak yapanlar bu Kanunun uygulanmasında banker sayılırlar. Bir ÅŸahsın münhasıran altın alım ve satımı ile uÄŸraÅŸması banker sayılmasını gerektirmez.”
MADDE 2- 6802 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (p) bendinde yer alan “Arbitraj muameleleri” ibaresi “Arbitraj muameleleri ile Türkiye’de kurulu borsalarda gerçekleÅŸtirilen vadeli iÅŸlem ve opsiyon sözleÅŸmelerine iliÅŸkin muameleler” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 3- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“MADDE 103- Gelir vergisine tabi gelirler;
8.800 TL’ye kadar % 15
22.000 TL’nin 8.800 TL’si için 1.320 TL, fazlası % 20
50.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.960 TL
(ücret gelirlerinde 76.200 TL'nin 22.000 TL’si için 3.960 TL), fazlası % 27
50.000 TL’den fazlasının 50.000 TL'si için 11.520 TL
(ücret gelirlerinde 76.200 TL’den fazlasının 76.200 TL’si için 18.594 TL), fazlası % 35
oranında vergilendirilir.”
MADDE 4- 193 sayılı Kanunun geçici 67 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasının birinci paragrafında yer alan “Dar mükellef gerçek kiÅŸi ve kurumlar için bu oran % 0 olarak uygulanır.” cümlesi “5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki mükellefler ile münhasıran menkul kıymet ve diÄŸer sermaye piyasası aracı getirileri ile deÄŸer artışı kazançları elde etmek ve bunlara baÄŸlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan mükelleflerden 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikte olduÄŸu Maliye Bakanlığınca belirlenenler için bu oran % 0 olarak uygulanır.” ÅŸeklinde ve (17) numaralı fıkrasında yer alan “her bir kazanç” ibaresi “her bir sermaye piyasası aracı, kazanç” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 5- 193 sayılı Kanunun geçici 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yine bu tarihteki mevzuat hükümleri (vergi oranına iliÅŸkin hükümler dâhil) çerçevesinde kazançlarından indirebilirler.” ibaresi “yine bu tarihteki mevzuat hükümleri (bu Kanunun geçici 61 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan vergi oranına iliÅŸkin hüküm dâhil) çerçevesinde kazançlarından indirebilirler.” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve bu ibareden sonra gelmek üzere “Åžu kadar ki, vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutar, ilgili kazancın % 25’ini aÅŸamaz. Kalan kazanç üzerinden yürürlükteki vergi oranına göre vergi hesaplanır.” cümleleri eklenmiÅŸtir.
MADDE 6- 193 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 78- 2010 takvim yılına iliÅŸkin olarak yapılmış ücret ödemeleri için bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar yapılmış olan gelir vergisi tevkifat tutarlarının, 103 üncü maddede bu Kanunla yapılan deÄŸiÅŸiklik hükmü uyarınca hesaplanan vergiden fazla olması halinde, fark vergi tutarı terkin edilir, tahsil edilmiÅŸse mükelleflerin sonraki dönemlerde ödeyecekleri gelir vergisinden mahsup edilir, mahsup imkânının olmaması halinde ise red ve iade olunur. Eksik olması halinde ise bu fark, vergi sorumluları tarafından bu Kanunun yayımlanmasından sonra yapılacak ilk ücret ödemesinden kesilerek bu ödemenin ait olduÄŸu döneme iliÅŸkin muhtasar beyannamenin verilme ve ödeme süresi içinde topluca (muhtasar beyanname verme yükümlülüÄŸü olmayanlar hariç) verilecek ayrı bir beyanname ile beyan edilir ve ödenir. Bu beyanname için ayrıca damga vergisi hesaplanmaz. Anılan sürede düzeltilen söz konusu fark için gecikme faizi ve vergi cezası aranmaz; eksik tahakkuk etmiÅŸ olan verginin bu süre içinde tamamlanmaması halinde bu tarihte vergi ziyaı doÄŸmuÅŸ olur. Bu hükmün uygulanmasına iliÅŸkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.”
MADDE 7- 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa 107 nci maddeden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 107/A maddesi eklenmiÅŸtir.
“Elektronik ortamda tebliÄŸ
MADDE 107/A- Bu Kanun hükümlerine göre tebliÄŸ yapılacak kimselere, 93 üncü maddede sayılan usullerle baÄŸlı kalınmaksızın, tebliÄŸe elveriÅŸli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliÄŸ yapılabilir.
Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliÄŸle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuÅŸ olanları kullanmaya, tebliÄŸe elveriÅŸli elektronik adres kullanma zorunluluÄŸu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliÄŸ yapılacakları ve elektronik tebliÄŸe iliÅŸkin diÄŸer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
MADDE 8- 213 sayılı Kanunun 114 üncü maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Åžu kadar ki, vergi dairesince matrah takdiri için takdir komisyonuna baÅŸvurulması, zamanaşımını durdurur. Duran zamanaşımı mezkûr komisyon kararının vergi dairesine tevdiini takip eden günden itibaren kaldığı yerden iÅŸlemeye devam eder. Ancak iÅŸlemeyen süre her hâl ve takdirde bir yıldan fazla olamaz.”
MADDE 9- 213 sayılı Kanunun 140 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki (2) numaralı bent eklenmiÅŸ, mevcut (2) ve (3) numaralı bentler (3) ve (4) numaralı bentler olarak teselsül ettirilmiÅŸ, aynı fıkraya aÅŸağıdaki (5) ve (6) numaralı bentler ile maddenin sonuna aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“2. Vergi incelemesine baÅŸlanıldığı hususunu bir tutanaÄŸa baÄŸlayarak bir örneÄŸini nezdinde vergi incelemesi yapılana verirler. Ayrıca, tutanağın bir örneÄŸini baÄŸlı olduÄŸu birime, diÄŸer örneÄŸini de ilgili vergi dairesine gönderirler.”
“5. Vergi kanunlarıyla ilgili kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliÄŸ ve sirkülere aykırı vergi inceleme raporu düzenleyemezler. Ancak, bu düzenlemelerin vergi kanunlarına aykırı olduÄŸu kanaatine varırlarsa bu hususu baÄŸlı oldukları birimler aracılığıyla Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığına düzenleyecekleri bir rapor ile bildirirler.
6. Ä°ncelemeye baÅŸlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde ise en fazla altı ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır. Bu süreler içinde incelemenin bitirilememesi halinde ek süre talep edilebilir. Bu talep vergi incelemesine yetkili olanların baÄŸlı olduÄŸu birim tarafından deÄŸerlendirilir ve altı ayı geçmemek üzere ek süre verilebilir. Bu durumda, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların baÄŸlı olduÄŸu birim tarafından incelemenin bitirilememe nedenleri yazılı olarak nezdinde inceleme yapılana bildirilir. Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların baÄŸlı olduÄŸu birimler vergi incelemesinin öngörülen süreler içinde bitirilmesi için gerekli tedbirleri alırlar.
Maliye müfettiÅŸleri, hesap uzmanları ile bunların yardımcıları ve gelirler kontrolörleri ile stajyer gelirler kontrolörleri tarafından düzenlenen vergi inceleme raporları, iÅŸleme konulmak üzere ilgili vergi dairesine tevdi edilmeden önce, vergi incelemesine yetkili olanların baÄŸlı olduÄŸu birimler nezdinde meslekte on yılını tamamlamış en az üç kiÅŸiden oluÅŸturulacak rapor deÄŸerlendirme komisyonları tarafından vergi kanunları ile bunlara iliÅŸkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliÄŸ, sirküler ve özelgelere uygunluÄŸu yönünden deÄŸerlendirilir. Ä°ncelemeyi yapanla komisyon arasında uyuÅŸmazlık oluÅŸması halinde uyuÅŸmazlığa konu vergi inceleme raporları üst deÄŸerlendirme mercii olarak, Maliye Bakanlığınca belirlenen tutarları aÅŸan tarhiyat önerisi içeren vergi inceleme raporları ise doÄŸrudan, Maliye TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı, Hesap Uzmanları Kurulu BaÅŸkanlığı ve Gelirler Kontrolörleri BaÅŸkanlığı bünyesinde oluÅŸturulan rapor deÄŸerlendirme komisyonlarının üyeleri arasından görevlendirilecek üçer üyeden oluÅŸan dokuz kiÅŸilik merkezi rapor deÄŸerlendirme komisyonu tarafından vergi kanunları ile bunlara iliÅŸkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliÄŸ, sirküler ve özelgelere uygunluÄŸu yönünden deÄŸerlendirilir. Ä°ncelemeyi yapanlar, bu komisyon tarafından yapılacak deÄŸerlendirmeye uygun olarak düzenleyecekleri vergi inceleme raporlarını iÅŸleme konulmak üzere baÄŸlı oldukları birime tevdi ederler.
135 inci madde ile vergi incelemesi yapmaya yetkili kılınan diÄŸer memurlar tarafından düzenlenen vergi inceleme raporları, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı merkez ve taÅŸra birimlerinde oluÅŸturulacak rapor deÄŸerlendirme komisyonları tarafından deÄŸerlendirilir.
Merkezi Rapor DeÄŸerlendirme Komisyonu ile diÄŸer rapor deÄŸerlendirme komisyonları yaptıkları deÄŸerlendirme sırasında, verilmiÅŸ bir özelgenin 369 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamında olduÄŸu kanaatine varmaları halinde, söz konusu özelge, Merkezi Rapor DeÄŸerlendirme Komisyonundan üç üye ile 413 üncü maddeye göre oluÅŸturulan komisyondan iki üyenin katılımıyla oluÅŸturulacak beÅŸ kiÅŸilik bir komisyon tarafından deÄŸerlendirilir. Bu komisyonca verilen kararlar, ilgili rapor deÄŸerlendirme komisyonu ile incelemeye yetkili olanı baÄŸlar.
Bu maddede yazılı komisyonların baÅŸkan ve üyelerine her toplantı günü için (1000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden toplantı ücreti ödenir. Bu ÅŸekilde ödenecek toplantı ücretinin bir aylık tutarı (5000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı aÅŸamaz.
Bu maddede belirlenen esaslar çerçevesinde, vergi incelemelerinde uyulacak diÄŸer usul ve esaslar, komisyonların teÅŸekkülü ile çalışma usul ve esasları ve Merkezi Rapor DeÄŸerlendirme Komisyonu tarafından doÄŸrudan deÄŸerlendirmeye tabi tutulacak vergi inceleme raporlarının tutarları, Vergi Ä°nceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulunun önerisi üzerine Maliye Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 10- 213 sayılı Kanunun mükerrer 227 nci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“3. Vergi kanunları kapsamındaki yeminli mali müÅŸavirlik tasdik iÅŸlemlerini elektronik ortamda gerçekleÅŸtirmeye ve tasdike konu iÅŸlemleri mükellef grupları, faaliyet ve tasdik konuları itibarıyla ayrı ayrı belirlemeye ve uygulatmaya,”
MADDE 11- 213 sayılı Kanunun 353 üncü maddesinin (8) numaralı bendinin sonuna aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Ancak, bu bent uyarınca kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı bir takvim yılı içinde 114.000 TL’yi aÅŸamaz.”
MADDE 12- 213 sayılı Kanunun mükerrer 355 inci maddesinin dördüncü fıkrasının sonuna aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ ve beÅŸinci fıkrasında yer alan “15 gün” ibareleri “30 gün”, “1/4” ibaresi “1/10”, “1/2” ibaresi “1/5”, altıncı fıkrasında yer alan “1/2” ibaresi “1/5” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Ancak, bu fıkra uyarınca bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 770.000 TL’yi geçemez.”
MADDE 13- 213 sayılı Kanunun 367 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yaptıkları inceleme sırasında 359 uncu maddede yazılı suçların iÅŸlendiÄŸini tespit eden maliye müfettiÅŸleri, hesap uzmanları ile bunların yardımcıları ve gelirler kontrolörleri ile stajyer gelirler kontrolörleri tarafından ilgili rapor deÄŸerlendirme komisyonunun mütalaasıyla doÄŸrudan doÄŸruya ve vergi incelemesine yetkili olan diÄŸer memurlar tarafından ilgili rapor deÄŸerlendirme komisyonunun mütalaasıyla vergi dairesi baÅŸkanlığı veya defterdarlık tarafından keyfiyetin Cumhuriyet baÅŸsavcılığına bildirilmesi mecburidir.”
MADDE 14- 213 sayılı Kanunun 369 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yanılma ve görüÅŸ deÄŸiÅŸikliÄŸi:
MADDE 369- Yetkili makamların mükellefin kendisine yazı ile yanlış izahat vermiÅŸ olmaları veya bir hükmün uygulanma tarzına iliÅŸkin bir içtihadın deÄŸiÅŸmiÅŸ olması halinde vergi cezası kesilmez ve gecikme faizi hesaplanmaz.
Bir hükmün uygulanma tarzı hususunda yetkili makamların genel tebliÄŸ veya sirkülerde deÄŸiÅŸiklik yapmak suretiyle görüÅŸ ve kanaatini deÄŸiÅŸtirmesi halinde, oluÅŸan yeni görüÅŸ ve kanaate iliÅŸkin genel tebliÄŸ veya sirküler yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olup, geriye dönük olarak uygulanamaz. Åžu kadar ki, bu hüküm yargı mercileri tarafından iptal edilen genel tebliÄŸ ve sirküler hakkında uygulanmaz.”
MADDE 15- 213 sayılı Kanunun 413 üncü maddesi baÅŸlığı ile birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Mükelleflerin izahat talebi:
MADDE 413- Mükellefler, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığından veya bu hususta yetkili kıldığı makamlardan, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında yazı ile izahat isteyebilir.
Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı, kendisinden istenecek izahatı özelge ile cevaplandırabileceÄŸi gibi, aynı durumda olan tüm mükellefler bakımından uygulamaya yön vermek ve açıklık getirmek üzere sirküler de yayımlayabilir.
Sirküler ve özelgeler, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı bünyesinde, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanı veya tevkil edeceÄŸi bir baÅŸkan yardımcısının baÅŸkanlığında en az üç daire baÅŸkanından müteÅŸekkil bir komisyon marifetiyle oluÅŸturulur.
Söz konusu komisyonda oluÅŸturulmuÅŸ sirküler veya özelgeler ile konu, kapsam ve ilgili olduÄŸu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyeti taşıyan bir hususta izahat talebinde bulunulması halinde, komisyon tarafından oluÅŸturulan sirküler veya özelgelere uygun olmak ÅŸartıyla Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı taÅŸra teÅŸkilatı tarafından da özelgeler verilebilir.
Sirküler ve vergi mahremiyetine iliÅŸkin hükümler gözönünde bulundurulmak ÅŸartıyla özelgeler, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığınca internet ortamında yayımlanır.
Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 16- 213 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 28- 1/1/2005 tarihinden önceki dönemlere iliÅŸkin olarak, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce matrah takdiri için takdir komisyonuna sevk edilmiÅŸ olup, komisyonca takdir edilen matrah üzerinden 31/12/2012 tarihine kadar tarh ve tebliÄŸ edilmeyen vergiler zamanaşımına uÄŸrar. Bu hüküm, 374 üncü maddede yer alan ceza kesmede zamanaşımı açısından da uygulanır.”
MADDE 17- 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun “III- Ä°ÅŸçiler, çiftçiler ve göçmenlerle ilgili kağıtlar” baÅŸlıklı bölümüne aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸ, “IV- Ticari ve medeni iÅŸlerle ilgili kağıtlar” baÅŸlıklı bölümünün (30) numaralı fıkrasında yer alan “4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 10 uncu maddesi çerçevesinde tüketici finansman ÅŸirketlerince kullandırılacak tüketici kredilerinin” ibaresi
“Finansman ÅŸirketlerince kullandırılacak kredilerin” ÅŸeklinde, (33) numaralı fıkrasında yer alan “Ekici ile alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı mukavelenameleri ile” ibaresi “Ekici ve alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı mukavelenameleri ile 5488 sayılı Tarım Kanunu çerçevesinde, üretici ve alıcı arasında düzenlenen tarımsal üretim sözleÅŸmeleri ve” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“10. Tarımsal destekleme programları kapsamında hibe desteÄŸi saÄŸlanması uygun görülen yatırım projelerine iliÅŸkin olarak proje sahipleri ile Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı arasında düzenlenen kâğıtlar.”
MADDE 18- 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“a) Karar ve ilam harcı,
Karar ve ilam harçlarının dörtte biri peÅŸin, geri kalanı kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde ödenir. Åžu kadar ki, ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan maddi ve manevi tazminat davalarında peÅŸin alınan harcın oranı yirmide bir olarak uygulanır. Bakiye karar ve ilam harcının ödenmemiÅŸ olması, hükmün tebliÄŸe çıkarılmasına, takibe konulmasına ve kanun yollarına baÅŸvurulmasına engel teÅŸkil etmez.”
MADDE 19- 492 sayılı Kanunun 123 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Bu maddede veya diÄŸer kanunlarda yer alan harçtan muafiyete iliÅŸkin hükümler, bu Kanunun (1) sayılı Tarifesinin “(A) Mahkeme Harçları” bölümünün (V) numaralı fıkrasındaki “keÅŸif harcı” ve (1) sayılı Tarifesinin “B) Ä°cra ve iflas harçları” bölümünün (III) numaralı fıkrasındaki “haciz, teslim ve satış harcı” bakımından uygulanmaz.”
MADDE 20- 492 sayılı Kanunun (1) sayılı Tarifesinin “(A) Mahkeme Harçları” bölümüne aÅŸağıdaki (V) numaralı fıkra ve (1) sayılı Tarifesinin “B) Ä°cra ve iflas harçları” bölümüne aÅŸağıdaki (III) numaralı fıkra eklenmiÅŸtir.
“V. KeÅŸif harcı: 120 TL”
(Mahkemelerce re’sen veya istem üzerine verilen keÅŸif ya da
tespit kararlarını yerine getirmek için)
“III- Haciz, teslim ve satış harcı: 40 TL”
(Yukarıdaki (I) ve (II) numaralı fıkralarda yer alan icra ve iflas
iÅŸlemlerinin daire dışında memur eliyle yerine getirildiÄŸi her bir iÅŸlem için)
MADDE 21- 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 61 inci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“DeÄŸerleme farkları
MADDE 61- Türk parasının yabancı paralar karşısındaki deÄŸerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının deÄŸiÅŸmesi nedeniyle Bankanın aktifindeki ve pasifindeki dövizlerin, efektiflerin ve yabancı para cinsinden diÄŸer varlık ve yükümlülükler ile altınların deÄŸerlemesi sonucu oluÅŸan deÄŸerleme farkları ayrı bir hesapta izlenir.
Türk parasının yabancı paralar karşısındaki deÄŸerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının deÄŸiÅŸmesi nedeniyle Bankanın aktifindeki ve pasifindeki dövizlerin, efektiflerin ve yabancı para cinsinden diÄŸer varlık ve yükümlülükler ile altınların deÄŸerlemeye tabi tutulması sonucu Banka lehine oluÅŸan gerçekleÅŸmemiÅŸ deÄŸerleme farkları, deÄŸerlemenin yapıldığı dönem kazancına dahil edilmez ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınmaz. Banka aleyhine oluÅŸan gerçekleÅŸmemiÅŸ deÄŸerleme farkları ise deÄŸerlemenin yapıldığı dönem kazancından düÅŸülmez ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmaz.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 280 inci maddesi hükmü bu madde kapsamında yapılacak deÄŸerlemede uygulanmaz.”
MADDE 22- 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve BaÄŸlı KuruluÅŸlarda Atama Usulüne Ä°liÅŸkin Kanuna ekli (2) sayılı cetvele “Gelir Ä°daresi BaÅŸkanı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Gelir Ä°daresi BaÅŸkan Yardımcıları, Gelir Ä°daresi Daire BaÅŸkanları ve Vergi Dairesi BaÅŸkanları,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 23- 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet Ä°hale Kanununun 72 nci maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Ancak, satış tarihinden itibaren en az yirmi yıl geçen ve veriliÅŸ maksadına uygun olarak kullanılan taşınmazların, mevcut faaliyet aksatılmaksızın kısmen veya tamamen ticari amaçlarla deÄŸerlendirilmesinin kuruluÅŸ gayelerine daha fazla hizmet edeceÄŸi hallerde, elde edilecek gelirin yüzde otuzunun Hazineye verilmesi koÅŸuluyla taşınmazların satış dahil deÄŸerlendirilmesine Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre izin verilebilir.”
MADDE 24- 2886 sayılı Kanunun 75 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “13 üncü maddesinde gösterilen komisyonca takdir ve tespit edilecek” ibaresi “idareden taşınmaz ve deÄŸerleme konusunda iÅŸin ehli veya uzmanı üç kiÅŸiden oluÅŸan komisyonca tespit tarihinden geriye doÄŸru beÅŸ yılı geçmemek üzere tespit ve takdir edilecek” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, ikinci fıkrasının başına aÅŸağıdaki cümle ile aynı maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Ecrimisile itiraz edilmemesi halinde yüzde yirmi, peÅŸin ödenmesi halinde ise ayrıca yüzde onbeÅŸ indirim uygulanır.”
“Köy sınırları içerisinde yer alan Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların iÅŸgalcilerinden tahsil edilen ecrimisil gelirlerinin yüzde beÅŸi, 442 sayılı Köy Kanununda belirlenen görevlerde kullanılmak kaydıyla, tahsilatı izleyen ay içinde bu gelirlerin elde edildiÄŸi köy tüzel kiÅŸiliÄŸi hesabına aktarılmak üzere emanet nitelikli hesaplara kaydedilir. Maliye Bakanlığı bu oranı iki katına kadar artırmaya yetkilidir.”
MADDE 25- 2886 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“Terkin edilecek ecrimisiller
GEÇÄ°CÄ° MADDE 3- Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce tespit ve takdir edilen, tebliÄŸ edilen veya tahakkuk ettirilen ecrimisil alacaklarının tespit tarihinden geriye doÄŸru beÅŸ yılı aÅŸan kısmı hangi aÅŸamada olursa olsun düzeltilir veya terkin edilir, tahsil edilmiÅŸ olanlar iade edilmez.”
MADDE 26- 13/12/1983 tarihli ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye 33/A maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 33/B maddesi eklenmiÅŸtir.
“Vergi Ä°nceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu
MADDE 33/B- Bakanlığın vergi inceleme ve denetim amaçlarına ulaÅŸmasını saÄŸlamak, vergi inceleme ve denetimleri ile raporlamaya iliÅŸkin standart, ilke, yöntem ve teknikleri geliÅŸtirmek, inceleme ve denetim rehberleri hazırlamak, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların uyacakları etik kuralları belirlemek, vergi inceleme birimleri arasında koordinasyonu, bilgi akışını ve uygulama birliÄŸini temin etmek, Bakanlığın vergi inceleme ve denetim birimlerinin uygulayacağı yıllık vergi inceleme ve denetim planını hazırlamak ve uygulamayı izlemek üzere Vergi Ä°nceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluÅŸturulur.
Vergi Ä°nceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu; Bakanın veya tevkil etmesi halinde MüsteÅŸarın baÅŸkanlığında, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanı, Maliye TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanı, Hesap Uzmanları Kurulu BaÅŸkanı, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı Denetim ve Uyum Yönetimi Daire BaÅŸkanlığının baÄŸlı olduÄŸu Gelir Ä°daresi BaÅŸkan Yardımcısı ve Gelirler Kontrolörleri BaÅŸkanından oluÅŸur. Kurulun sekretarya görevi Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı Denetim ve Uyum Yönetimi Daire BaÅŸkanlığı tarafından yerine getirilir.
Vergi incelemeleri, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca, yıllık vergi inceleme ve denetim planına uygun olarak yerine getirilir. Vergi incelemesi ve denetimine iliÅŸkin temel amaç ve hedefler, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı risk analiz sistemi üzerinden yapılan analizler de dikkate alınarak incelemeye tabi tutulacak sektörler ile mükellefler ve vergi incelemesi ve denetiminin uygulanması ve izlenmesine iliÅŸkin diÄŸer hususlar gerekçeleriyle birlikte yıllık vergi inceleme ve denetim planında belirlenir. TeftiÅŸ, soruÅŸturma, ihbar, ÅŸikâyet ve benzeri nedenlerle yıl içinde ortaya çıkabilecek vergi incelemelerinin yapılmasına dair usul ve esaslara da yıllık vergi inceleme ve denetim planında yer verilir. Yıllık vergi inceleme ve denetim planı Bakanın onayı ile yürürlüÄŸe girer.
Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından yapılacak tam ve sınırlı vergi incelemelerinin kapsamı, vergi incelemesine tabi tutulma bakımından birinci sınıf tüccarların yıllık iÅŸ hacimleri, aktif ve öz sermaye büyüklükleri esas alınarak gruplara ayrılması ve yapılacak bu gruplamaya baÄŸlı olarak vergi incelemesine alınma bakımından asgari süreler getirilmesi ile bu hususlara dair diÄŸer usul ve esaslar, Vergi Ä°nceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulunun önerisi üzerine Maliye Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Vergi Ä°nceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu, yıllık vergi inceleme ve denetim planı uygulama sonuçlarını ertesi yılın Nisan ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklar.
Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı, Maliye TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı, Hesap Uzmanları Kurulu BaÅŸkanlığı ile vergi incelemesine yetkili olanlar, vergi incelemesi ve denetimine iliÅŸkin görevlerini bu maddede ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yerine getirmek zorundadır.
Kurulun çalışma usul ve esasları, yıllık vergi inceleme ve denetim planının hazırlanması, uygulanması ve sonuçlarının izlenmesi ile bu maddede yer alan diÄŸer hususlara iliÅŸkin usul ve esaslar Kurulun önerisi üzerine Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 27- 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesinin (a) bendine üçüncü paragraftan sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki paragraf eklenmiÅŸtir.
“Bakanlıkta daire baÅŸkanı veya genel müdür yardımcısı kadrolarında bulunanlar ile defterdar kadrosunda en az üç yıl görev yapmış olanlar Personel Genel MüdürlüÄŸünde kontrolör kadrolarına atanabilir. Bunlar Personel Genel MüdürlüÄŸü taÅŸra teÅŸkilatının iÅŸ ve iÅŸlemleriyle ilgili olarak defterdarlık birimlerinde inceleme ve araÅŸtırma iÅŸleri ile Genel Müdürlükçe verilecek diÄŸer görevleri yapar. Bu ÅŸekilde atananlar yukarıdaki hükümlere göre atanan kontrolörler için ilgili mevzuatında öngörülen tüm mali ve sosyal haklardan aynen yararlanır.”
MADDE 28- 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma DeÄŸer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendinin sonunda yer alan “teslim ve hizmetleri” ibaresi “teslim ve hizmetleri ile bunlardan saÄŸlık hizmeti sunanların teÅŸhis ve tedaviye yönelik olarak birbirlerine yapacakları teslim ve hizmetler” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 29- 4/4/1988 tarihli ve 320 sayılı Milli Piyango Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸü KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2 nci maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“Ä°dare, ÅŸans oyunlarının düzenlenmesiyle ilgili aÅŸağıda sayılan iÅŸ ve hizmetlerin tamamını veya bir kısmını özel hukuk sözleÅŸmeleriyle Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuÅŸ anonim ÅŸirketlere yaptırabilir:
a) Ä°dare tarafından belirlenecek ÅŸans oyunlarının terminaller ile elektronik ortamlar üzerinden oynatılması ve ikramiyelerinin ödenmesi amacıyla mülkiyeti yükleniciye ait olmak üzere ÅŸans oyunları sisteminin kurulumu ile iÅŸletim, bakım ve onarımının yapılması.
b) Merkezi oyun sistemi ile terminaller arasındaki iletişimin sağlanması.
c) Åžans oyunlarına iliÅŸkin pazarlama, reklam, tanıtım faaliyetlerinde bulunulması, çekiliÅŸ sonuçlarının yazılı ve görsel basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulması, Ä°dare ile bayi ve iÅŸtirakçilere danışma ve destek hizmeti verilmesi.
d) Şans oyunlarına ait biletler ile sarf malzemelerinin tedarik ve dağıtımı.
Åžans oyunlarının düzenlenmesiyle ilgili ikinci fıkrada sayılan iÅŸ ve hizmetlerden hangilerinin yaptırılacağı Ä°dare tarafından ihale dokümanı ile belirlenir ve söz konusu iÅŸ ve hizmetler aÅŸağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yaptırılır:
a) Belirlenen iÅŸ ve hizmetler; ihale ile kısımlara bölünmeden, en fazla on yıllık süreyle ve hasılattan pay verilmesi suretiyle yaptırılabilir. Ä°halede saydamlığın, rekabetin, eÅŸit muamelenin, güvenilirliÄŸin, gizliliÄŸin, kamuoyu denetiminin, ihtiyaçların uygun ÅŸartlarla ve zamanında karşılanmasının ve kaynakların verimli kullanılmasının saÄŸlanması esastır.
b) İhaleye katılacak isteklilerin belirli ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğe sahip olması esastır. İhaleye katılacak isteklilerin sağlaması gereken ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterlik kriterlerine idari şartnamede yer verilir. İhaleye katılacak isteklilerden, yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenir:
1) Ä°steklinin, mevzuatı gereÄŸi ilgili odaya kayıtlı olarak faaliyette bulunduÄŸunu gösterir belgeler.
2) Ä°steklinin veya ortaklarından birinin ihale konusu iÅŸ veya benzer iÅŸlerde son beÅŸ yıl içinde, asgari toplam bir yıl süreyle idari ÅŸartnamede belirlenecek sayıda terminalden oluÅŸan bayi ağını yurtiçinde veya yurtdışında iÅŸletmiÅŸ ve belirlenecek tutarda yıllık hâsılatı gerçekleÅŸtirmiÅŸ olduÄŸuna iliÅŸkin iÅŸ deneyim belgeleri.
3) Ä°steklinin, ilgili mevzuatı uyarınca yayımlanması zorunlu olan bilançosu veya bilançosunun gerekli görülen bölümleri, yoksa bunlara eÅŸdeÄŸer belgeler.
4) Bir takvim yılında gerçekleÅŸen hasılatın taahhüt edilen hasılatın altında kalması durumunda, isteklinin hasılattan aldığı pay oranının, gerçekleÅŸen hasılat ile taahhüt ettiÄŸi hasılat arasındaki farkın taahhüt edilen hasılata oranı kadar noksan uygulanacağına iliÅŸkin hükmü de içeren ve miktarı idari ÅŸartnamede belirlenen asgari yıllık hasılat taahhütnamesi.
5) Ä°hale konusu iÅŸ kapsamında kullanılacak altyapı ve ekipmanlar ile yapılacak iÅŸin ihale dokümanında belirtilen standartlara uygunluÄŸunu gösteren, uluslararası kurallara uygun ÅŸekilde akredite edilmiÅŸ kalite kontrol kuruluÅŸları tarafından verilen sertifikalar.
6) Ä°steklinin organizasyon yapısına ve ihale konusu iÅŸi yerine getirmek için yeterli sayıda ve nitelikte personel çalıştırdığına veya çalıştıracağına iliÅŸkin bilgi ve belgeler.
Tekliflerin deÄŸerlendirilmesi ve uygun teklifin seçimi aÅŸağıda belirtilen usul ve esaslara göre yapılır:
a) Tekliflerin deÄŸerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri noksan olduÄŸu veya geçici teminatı usulüne uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri deÄŸerlendirme dışı bırakılır. Bu ilk deÄŸerlendirme ve iÅŸlemler sonucunda belgeleri noksansız ve geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı deÄŸerlendirilmesine geçilir. Bu aÅŸamada, isteklilerin ihale konusu iÅŸi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen ÅŸartlara uygun olup olmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri deÄŸerlendirme dışı bırakılır.
b) Ä°haleye teklif vermiÅŸ olan tüm istekliler ikinci oturuma davet edilir. Belgeleri noksan olan veya istenilen ÅŸartlara uygun olmadığı tespit edilen isteklilere deÄŸerlendirme dışı bırakıldığı bildirilir ve mali teklifleri açılmadan iade edilir. Aynı oturumda, yeterliÄŸi saÄŸlayan isteklilerin mali teklifleri açılır. DeÄŸerlendirme sonucu yeterli görülen isteklilerden ikinci oturuma katılmayanlar da ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir.
c) Ä°kinci oturumda, yeterliÄŸi saÄŸlayan isteklilerin mali teklifleri okunur ve tekliflerin alınış sırasıyla, ilk tekliflerinden yüksek bir oran olmamak üzere yeni tekliflerini yazılı olarak sunmaları istenir. Oturum esnasında, isteklilerden alınan yazılı teklif mektupları istekliler huzurunda okunur. Ä°hale komisyonunca ihale, oturuma katılan isteklilerin katılımı ile açık eksiltme suretiyle sonuçlandırılır. Açık eksiltmede asgari eksiltilebilecek miktar ile teklif verme sırası ihale komisyonunca isteklilerin huzurunda bir tutanakla tespit edilir. Açık eksiltmeye, yazılı olarak sunulan mali tekliflerdeki en düÅŸük pay yüzdesi tavan alınmak suretiyle baÅŸlanır. Ä°hale komisyonu baÅŸkanı, isteklilere sırayla söz vererek mali tekliflerini sorar ve talep ettikleri pay yüzdeleri açık eksiltme kâğıdına yazılarak karşısına isteklinin imzası alınır. Daha fazla indirim yapamayacağını beyan ederek ihaleden çekilenlerin eksiltme kâğıdına imzaları alınır. Ä°mzadan kaçınması halinde, ihale komisyonunca durum tutanak ile tespit edilir. Eksiltmeye, tek istekli kalıncaya kadar devam edilir. Tek kalan istekli, daha fazla eksiltme yapamaz ise eksiltme tutanağı tek kalan istekli ve komisyon üyeleri tarafından imzalanır. Ä°hale komisyonu, ihalede birinci ve ikinci en düÅŸük teklifleri belirler ve ihale kararını almak üzere oturumu kapatır.
d) Ä°hale komisyonu, verilen mali teklifleri deÄŸerlendirirken varsa diÄŸer mali tekliflere veya Ä°darenin tespit ettiÄŸi yaklaşık orana göre teklif oranı aşırı düÅŸük olan teklif sahiplerinden teklifte önemli olduÄŸunu tespit ettiÄŸi bileÅŸenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. Yapılan açıklamaları deÄŸerlendirir, bu deÄŸerlendirme sonucunda açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
e) Ä°hale en düÅŸük pay yüzde oranını teklif eden istekli üzerinde bırakılır ve ihale komisyonu, gerekçeli kararını ihale yetkilisinin onayına sunar. Ä°hale kararı ihale yetkilisince onaylanmadan önce Ä°dare, ihale üzerinde kalan isteklinin kamu ihalelerinden yasaklı olup olmadığını Kamu Ä°hale Kurumundan teyit ettirerek buna iliÅŸkin belgeyi ihale kararına ekler. Ä°hale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beÅŸ iÅŸ günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle ihaleyi iptal eder. Ä°hale komisyonu gerekçesini belirtmek suretiyle, verilmiÅŸ olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. Ä°hale komisyonu ihaleyi iptal etme kararı alması durumunda, bu kararını da ihale yetkilisinin onayına sunar.
f) Ä°halenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere, ihalenin iptaline iliÅŸkin gerekçe de belirtilmek suretiyle derhal bildirilir. Ä°halenin iptal edilmesi nedeniyle istekliler Ä°dareden herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
Ä°dare ile yüklenici arasında imzalanan sözleÅŸmenin iptali veya yükleniciden kaynaklanan bir nedenle feshi halinde; oyunların sürekliliÄŸinin saÄŸlanması amacıyla ÅŸans oyunları sistemi ve bunların fikri ve sınai mülkiyet haklarının tamamının iÅŸletim ve kullanım hakkı Ä°dareye geçer. Yüklenici, sözleÅŸme süresini geçmemek üzere bu madde hükümlerine göre çıkılacak ihale sonucunda belirlenen yeni yüklenicinin faaliyete geçiÅŸ tarihine kadar bu hakların Ä°dare veya altıncı fıkra hükümleri uyarınca belirlenecek tüzelkiÅŸi tarafından kullanımını engelleyemez ve bu hakların kullanılması karşılığında herhangi bir bedel veya hak talebinde bulunamaz.
SözleÅŸmenin feshi veya iptali halinde, sözleÅŸme kapsamındaki iÅŸ ve hizmetlerin tamamı veya bir kısmı Ä°dare tarafından ilan yapılmaksızın, davet edilenlerle teknik ÅŸartlar ve hasılattan verilecek pay oranı görüÅŸülmek suretiyle, süresi bir yılı geçmeyen özel hukuk sözleÅŸmeleriyle tüzelkiÅŸilere yaptırılabilir.
Müteakip ihalenin yapılamaması veya iptal edilmesi ya da belirlenen yeni yüklenicinin süresinde faaliyete geçememesi halinde, Ä°dare, sözleÅŸme süresi sona eren yükleniciden birer yılı geçmemek üzere sözleÅŸmedeki iÅŸ ve hizmetleri aynı ÅŸartlarla almaya devam edebilir.
Yüklenici sözleÅŸme süresince ÅŸans oyunları ile ilgili Türkiye'deki faaliyetleri için özel olarak geliÅŸtirdiÄŸi oyun ismi, marka, reklam spotları ile bilet ve afiÅŸ tasarımları ve benzerlerinden tescile kabil olanları kullanmaya baÅŸlamadan önce Ä°dare adına tescil ettirir.
Åžans oyunlarının düzenlenmesiyle ilgili iÅŸ ve hizmetlerin özel hukuk sözleÅŸmeleriyle Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuÅŸ anonim ÅŸirketlere yaptırılması amacıyla yapılacak ihalede;
a) Ä°hale komisyonu, yaklaşık oran, ihaleye katılamayacak olanlar, yasak fiil ve davranışlar, ihalenin ilanı, ÅŸartnameler, ihale dokümanının verilmesi, dokümanda deÄŸiÅŸiklik ve açıklama yapılması, tekliflerin hazırlanması ve sunulması, teminatlar ve teminat olarak kabul edilecek deÄŸerler, tekliflerin alınması ve açılması, kesinleÅŸen ihale kararının bildirilmesi, sözleÅŸmeye davet, sözleÅŸme yapılmasında isteklinin görev ve sorumluluÄŸu, sözleÅŸmeye iliÅŸkin esaslar, sözleÅŸmenin uygulanmasında yasak davranışlar, mücbir sebepler ve tebligat ile ilgili olarak 5738 sayılı Spor Müsabakalarına Dayalı Sabit Ä°htimalli ve MüÅŸterek Bahis Oyunlarının Özel Hukuk Tüzel KiÅŸilerine Yaptırılması Hakkında Kanunun 5, 6, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ve 27 nci maddeleri uygulanır.
b) Ceza ve yasaklama hükümleri hariç olmak üzere 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanunu ile 4735 sayılı Kamu Ä°hale SözleÅŸmeleri Kanunu hükümleri uygulanmaz.
Åžans oyunlarının düzenlenmesiyle ilgili iÅŸ ve hizmetlerin özel hukuk sözleÅŸmeleriyle Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuÅŸ anonim ÅŸirketlere yaptırılmasına iliÅŸkin ihale iÅŸlemlerine Bakanlar Kurulu kararı ile baÅŸlanır.
Lisansın verilmesine ve ÅŸans oyunlarının düzenlenmesiyle ilgili iÅŸ ve hizmetlerin özel hukuk sözleÅŸmeleriyle Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuÅŸ anonim ÅŸirketlere yaptırılmasına iliÅŸkin diÄŸer usul ve esaslar Ä°dare tarafından hazırlanan ve Bakanlık tarafından yürürlüÄŸe konulan yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 30- 8/5/1991 tarihli ve 3717 sayılı Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanunun 2 nci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“MADDE 2- Daire dışında yapılması gereken her keÅŸif ve icra iÅŸlemi için; hâkimlere, Cumhuriyet savcılarına, askerî mahkemelerdeki subay üyelere, adlî tabiplere, icra müdürleri ve yardımcıları ile icra iÅŸlemlerini yapmakla yetkili memurlara, Hazine avukatlarına, Hazine avukatı olmayan il ve ilçelerde davaları takibe yetkili daire amirleri ve 3402 sayılı Kadastro Kanununa göre yetkili kılınan kiÅŸilere (275); yazı iÅŸleri müdürlerine, hâkim veya Cumhuriyet savcısının kararı üzerine görevlendirilen sosyal çalışmacı, psikolog ve pedagoglara, muhakemat hizmetlerinde görev yapan memurlara, zabıt kâtiplerine ve ceza ve infaz kurum personeli hariç olmak üzere diÄŸer adlî ve idarî yargı personeline (200); mübaÅŸir ve hizmetlilere (150) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar yol tazminatı ödenir.
Bu madde uyarınca yol tazminatı bütçenin ilgili tertibinden her ayın sonunda ödenir ve ayrıca yevmiye ödenmez.
Bir kiÅŸinin alacağı aylık yol tazminatı tutarı, en yüksek Devlet memuru aylığının ek gösterge dahil iki katını geçemez.
Kamu adına takibi gereken iÅŸler ile Hazine avukatlarına, Hazine avukatı olmayan il ve ilçelerde davaları takibe yetkili daire amirlerine ödenecek yol giderleri ile yol tazminatı, bu madde hükümlerine göre bütçenin ilgili tertibinden ödenir.
Bu madde uyarınca ödenen yol tazminatı damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.
Yol giderleri ilgili kiÅŸiler tarafından karşılanır. Görülen iÅŸler birden fazla ise ödenecek yol gideri uzaklıkla orantılı ÅŸekilde hesaplanır.”
MADDE 31- 3717 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici maddeler eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 2- 21/11/2008 tarihinden bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihe kadar bu Kanunun 2 nci maddesi uyarınca banka hesaplarına yatırılan paralar, bu süreler içinde çalışan personele çalışma süresi dikkate alınarak 21/11/2008 tarihinden önce yürürlükte bulunan Kanun hükümlerine göre dağıtılır. Bu ÅŸekilde yapılacak ödemelerin Kanunda öngörülen üst sınırı aÅŸması durumunda, artan miktar Hazineye gelir kaydedilir.
GEÇÄ°CÄ° MADDE 3- Bu Kanunun 2 nci maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı bütçesinden yapılacak giderler için kullanılmak amacıyla, 2009 yılı yargı harçları gelir gerçekleÅŸmesinin yüzde beÅŸini geçmemek üzere Adalet Bakanlığı 2010 yılı bütçesine ödenek eklemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
MADDE 32- 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların DeÄŸerlendirilmesi ve Katma DeÄŸer Vergisi Kanununda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Hisse oranı yüzde kırkı,” ibaresi “Hisse oranı yüzde kırkı veya” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Hazineye ait tarım arazilerinin satışında 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunundaki kısıtlamalara tabi olan taşınmazlar bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendindeki kısıtlamalara tabi olmaksızın hissedarına doÄŸrudan veya birden fazla hissedar olması halinde hissedarlar arasında pazarlık usulüyle satılabilir.”
MADDE 33- 4706 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin beÅŸinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ, altıncı fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “üzerinde yapılanma olanlar;” ibaresinden sonra gelmek üzere “Hazine adına tescil tarihine bakılmaksızın” ibaresi eklenmiÅŸ, bu fıkranın dördüncü cümlesi “Bu suretle yapılacak satışlarda satış bedeli, en az yüzde onu peÅŸin ödenmek üzere beÅŸ yıla kadar taksitlendirilebilir.” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, sekizinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “altı ay” ibaresi “bir yıl” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, bu fıkranın sonuna aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ ve maddeye dokuzuncu fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Köy sınırları içerisinde yer alan Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazilerinin kiracılarından tahsil edilen kira gelirlerinin yüzde onu, 442 sayılı Köy Kanununda belirlenen görevlerde kullanılmak kaydıyla, tahsilatı izleyen ay içinde bu gelirlerin elde edildiÄŸi köy tüzelkiÅŸiliÄŸi hesabına aktarılmak üzere emanet nitelikli hesaplara kaydedilir. Maliye Bakanlığı bu oranı iki katına kadar artırmaya yetkilidir.”
“Bu süre Bakanlık tarafından 5 yıla kadar uzatılabilir.”
“Bu maddenin altıncı fıkrası uyarınca ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilen taşınmazların yapı sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerine doÄŸrudan satılması halinde, ilgili belediyelerin devre iliÅŸkin taleplerinin defterdarlık veya malmüdürlüÄŸüne intikal tarihinden itibaren ecrimisil alınmaz. Ancak taşınmazların genel hükümlere göre deÄŸerlendirilmesi halinde ecrimisil alınır.”
MADDE 34- 4706 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Gümrük MüsteÅŸarlığı tarafından 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-Ä°ÅŸlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında gerçekleÅŸtirilen veya geçekleÅŸtirilecek olan gümrük kapılarının modernizasyonu ile gümrük idarelerine ait bina ve alt yapı tesislerine iliÅŸkin yatırımlar için Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların üzerinde tesis edilen irtifak hakları ile Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler üzerinde verilen kullanma izinlerinde irtifak hakkı veya kullanma izni bedelleri ile hasılat payı; özel kanunları uyarınca ilgilileri tarafından bedeli ödenmek suretiyle kamulaÅŸtırılarak Hazine adına tescil edilen veya tapudan terkin edilen taşınmazlar üzerinde ilgilileri lehine tesis edilecek irtifak hakları veya verilecek kullanma izinlerinde hasılat payı alınmaz.”
MADDE 35- 4706 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Bu madde kapsamında Hazine adına tescil edilen taşınmazlar, büyükÅŸehirlerde öncelikle büyükÅŸehir belediyelerine, büyükÅŸehir belediyelerinin talebinin olmaması halinde ilgili belediyelere, diÄŸer yerlerde ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilir. Bu taşınmazların yapı sahiplerine satışı ve genel hükümlere göre deÄŸerlendirilmesi bu Kanunun 5 inci maddesine göre yapılır.”
MADDE 36- 4706 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇÄ°CÄ° MADDE 12- Bu maddenin yürürlük tarihinden önce bu Kanunun 5 inci maddesine göre;
a) Belediyelere devredilen taşınmazlardan devir tarihinden itibaren üç yıl içinde belediyelerce satılamaması nedeniyle Hazine adına re’sen tescil edilmesi gereken taşınmazların aynı amaçla deÄŸerlendirilmesi için talepleri halinde belediyelere iki yıl ek süre verilir.
b) Belediyelere devredilen taşınmazların üzerlerindeki yapı sahipleri veya bunların kanuni veya akdi haleflerinden aynı maddede öngörülen altı aylık süre içinde baÅŸvurmayanlar ile yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren altı ay içinde müracaat etmeleri halinde, aynı madde hükümlerinden yararlandırılır.
c) Belediyelere devredilen ve belediyelerce de yapı sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerine doÄŸrudan satılan taşınmazlar için ilgili belediyelerin devre iliÅŸkin taleplerinin defterdarlık veya malmüdürlüÄŸüne intikal tarihinden itibaren tahakkuk ettirilen ecrimisil alacakları hangi aÅŸamada olursa olsun terkin edilir, tahsil edilmiÅŸ olan ecrimisil bedelleri ise satış bedeline mahsup edilir.”
MADDE 37- 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 21 inci maddesinin dördüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(4) Zamanaşımı süresi, kararın kesinleÅŸmesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren iÅŸlemeye baÅŸlar.”
MADDE 38- 5/5/2005 tarihli ve 5345 sayılı Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinde yer alan “beÅŸ” ibaresi “altı,” 8 inci maddesinin (f) bendi ile aynı Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan “Gelirler Kontrolörleri Daire BaÅŸkanlığı” ibareleri “Gelirler Kontrolörleri BaÅŸkanlığı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, aynı maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸ, 9 uncu maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılmış, 28 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “BaÅŸkan yardımcıları, daire baÅŸkanları, vergi dairesi baÅŸkanları ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin son fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Yukarıda belirtilen ana hizmet birimlerine (Gelirler Kontrolörleri BaÅŸkanlığı hariç) verilen görevler gerektiÄŸinde birden fazla daire baÅŸkanlığı tarafından yürütülebilir.”
“Gelirler Kontrolörleri BaÅŸkanı, gelirler kontrolörü sıfat ve yetkilerini haiz olup, gelirler kontrolörü unvanını almış olanlar arasından 2451 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde müÅŸterek kararla atanır ve baÅŸkan yardımcıları için ilgili mevzuatında öngörülen tüm mali ve sosyal haklardan aynen yararlanır.”
MADDE 39- 5345 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi “c) Vergi Ä°nceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulunun sekreterya hizmetlerini yürütmek.” ÅŸeklinde, (f) bendinde yer alan “BaÅŸkanlığın vergi inceleme ve denetim yıllık planına uygun olarak” ibaresi “Yıllık vergi inceleme ve denetim planına uygun olarak” ÅŸeklinde, (j) bendinde yer alan “Mükelleflerin” ibaresi “Risk Analiz Sistemi üzerinden mükelleflerin” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 40- 5345 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Gelirler Kontrolörleri BaÅŸkanlığı
MADDE 14- Gelirler Kontrolörleri BaÅŸkanlığı doÄŸrudan BaÅŸkana baÄŸlı olup, görevleri ÅŸunlardır:
a) Yıllık Vergi Ä°nceleme ve Denetim Planına uygun olarak, vergi inceleme ve denetimlerinin gelirler kontrolörleri ve stajyer gelirler kontrolörleri tarafından yerine getirilmesini saÄŸlamak.
b) Gelirler kontrolörleri ve stajyer gelirler kontrolörlerinin belirlenecek görev yerlerinde çalıştırılmalarına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemek.
c) Vergi inceleme ve denetimlerinin etkinlik ve verimliliÄŸini artırıcı tedbirler konusunda görüÅŸ ve önerilerde bulunmak.
d) Belirlenecek konularda etüt, araÅŸtırma ve incelemeler yapmak.
e) Mevzuatla gelirler kontrolörlerine verilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
f) BaÅŸkan tarafından verilecek diÄŸer görevleri yapmak.”
MADDE 41- 5345 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“c) 8/1/1943 tarihli ve 4353 sayılı Kanun hükümlerine göre adli davalarda gerekli bilgileri hazırlamak, BaÅŸkanlık merkez ve taÅŸra birimlerinin veya BaÅŸkanlığın görev alanıyla ilgili iÅŸlemlerden dolayı Bakanlığın taraf bulunduÄŸu idari yargı mercilerindeki davaları avukat sıfatını haiz hukuk müÅŸavirleri ve avukatları vasıtasıyla ait olduÄŸu makam ve mercilerde ikame, takip ve müdafaa ettirmek, BaÅŸkanlıkça hizmet satın alma yoluyla takip ve müdafaa ettirilen davaları takip ve koordine etmek.”
“Ä°dari yargı mercilerindeki davaları ikame, takip ve müdafaa görev ve yetkisi, ilgisine göre daire amiri, avukat sıfatını haiz hukuk müÅŸavirleri ve avukatlar tarafından kullanılır.
Hukuk müÅŸavirlerinin temsil yetkisi, BaÅŸkanlık merkez ve taÅŸra birimleri ile BaÅŸkanlığın görev alanı ile ilgili iÅŸlemlerden dolayı Bakanlık husumetiyle açılan bütün dava takiplerini, avukatların temsil yetkisi ise atandıkları veya görevlendirildikleri iller ile bu illerle iliÅŸkilendirilen yerlerdeki dava takiplerini kapsar.
Davalarda temsil yetkisi bulunan hukuk müÅŸavirleri ve avukatların bir listesi merkezde BaÅŸkanlık, diÄŸer yerlerde vergi dairesi baÅŸkanlıklarınca o yerin bölge idare mahkemesi baÅŸkanlığına verilir. Bu listelerin birer nüshası, mahkeme baÅŸkanlığınca yargı çevresinde bulunan mahkemelere gönderilir. Danıştaydaki duruÅŸmalarda temsil yetkisini kullanacakların isimleri ayrıca Danıştay BaÅŸsavcılığına bildirilir. Listede isimleri yer alan hukuk müÅŸavirleri ve avukatlar, Baroya kayıt ve vekâletname ibrazı gerekmeksizin temsil yetkilerini kullanırlar. Temsil yetkisi sona erenlerin isimleri yukarıda yazılı mercilere derhal bildirilir.
Ä°htisas gerektiren ve ihtiyaç duyulan hâllerde, 4353 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde belirtilen usule tabi olmaksızın, Bakanın onayı üzerine BaÅŸkanlık, 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin (h) bendi hükmüne göre serbest avukatlardan veya avukatlık ortaklıklarından hizmet satın alabilir. Bu kapsamda görevlendirilen avukatlar 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesi ve 6183 sayılı Kanunun 107 nci maddesinde yer alan yasaklara uymak mecburiyetindedir. Bu mecburiyete uymadıkları takdirde bu fiiller için öngörülen hükümlere göre cezalandırılırlar. Görevleri nedeniyle idare tarafından bu kiÅŸilere verilen bilgiler vergi mahremiyetinin ihlali ve sırrın ifÅŸaı sayılmaz.
Kurum lehine sonuçlanan davalar nedeniyle hükme baÄŸlanarak karşı taraftan tahsil edilen vekâlet ücretlerinin dağıtımı hakkında 2/2/1929 tarihli ve 1389 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri kıyas yoluyla uygulanır.
Davaların takibi, hukuk müÅŸavirleri ve avukatların temsil yetkisinin kullanılma ÅŸekli ve kapsamına dair usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 42- 5345 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin baÅŸlığı “Denetim elemanı, avukat ve uzman personel çalıştırılması” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, maddenin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸ, mevcut altıncı fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“Avukatlar, hukuk fakültesi mezunu olup avukatlık ruhsatını haiz olanlar arasından yazılı ve sözlü olarak yapılacak sınav sonucuna göre atanır. Avukatlar, vergi dairesi baÅŸkanlıklarında görev yaparlar. Görevlerin yürütülmesinde etkinliÄŸi ve verimliliÄŸi saÄŸlamak amacıyla avukatlardan biri koordinatör olarak görevlendirilebilir. Avukatların mesleÄŸe alınmaları ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.”
“BaÅŸkanlık merkez ve taÅŸra teÅŸkilatında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diÄŸer kanunların sözleÅŸmeli personel çalıştırılması hakkındaki usul ve esaslara baÄŸlı olmaksızın, Bakan onayı ile BaÅŸkanlığın stratejik plan ve performans programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleÅŸtirilmesi veya uygulanması amacıyla proje süresi ile sınırlı olmak üzere tam veya kısmî zamanlı sözleÅŸmeli personel çalıştırılabilir. Bunlara ödenecek ücret, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre çalıştırılanlar için uygulanmakta olan sözleÅŸme ücreti tavanının beÅŸ katını, çalıştırılabilecek toplam sözleÅŸmeli personel sayısı ise 150’yi geçemez ve bu fıkrada belirtilen ücret dışında herhangi bir ödeme yapılamaz. Bu ÅŸekilde istihdam edilecek personelin, yükseköÄŸretim kurumlarından lisans düzeyinde eÄŸitim veren fakülte veya bölümlerinden veya bunlara denkliÄŸi YükseköÄŸretim Kurulunca kabul edilmiÅŸ yurtdışındaki yükseköÄŸretim kurumlarından mezun olması ÅŸarttır. SözleÅŸmeli personelde aranılacak diÄŸer nitelikler, istihdam türüne baÄŸlı sözleÅŸmeli personel sayısı ile ödenecek sözleÅŸme ücretinin tespiti, istihdama dair hususlar ile sözleÅŸme usul ve esasları BaÅŸkanlıkça belirlenir.
Bu madde hükümlerine göre yapılacak sözlü sınavlar, adayın;
a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneÄŸi ve muhakeme gücünün,
b) Liyakati, temsil kabiliyeti, bilgi düzeyi, davranış ve tepkilerinin mesleÄŸe veya göreve uygunluÄŸunun,
c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığının,
ç) Genel yetenek ve genel kültürünün,
d) Bilimsel ve teknolojik geliÅŸmelere açıklığının,
deÄŸerlendirilmesi suretiyle yapılır. Sınav kurulu, adaylar hakkında yukarıda yazılı özelliklerin her biri için deÄŸerlendirme yapar. Yapılan deÄŸerlendirmeye göre verilen puanlar tutanaÄŸa geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz.”
MADDE 43- 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin sonuna aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ, (l) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinin sonuna aÅŸağıdaki paragraf eklenmiÅŸtir.
“(Bunlardan saÄŸlık hizmeti sunanların teÅŸhis ve tedaviye yönelik olarak birbirlerine yapacakları mal ve hizmet satışları bu muafiyeti ortadan kaldırmaz.)”
“l) Yabancı ülkeler veya uluslararası finans kuruluÅŸları ile yapılan malî ve teknik iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları çerçevesinde yalnızca kredi teminatı saÄŸlamak üzere kurulmuÅŸ olup bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları teminat sorumluluk fonlarına ekleyen ve sahip oldukları fonları ortaklarına dağıtmaksızın, kredi saÄŸlayan banka ve kuruluÅŸlara yatıran kurumlar.”
“Bu bent hükümleri, 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulan Birliklerin üyeleri ile yaptıkları muameleler hakkında da uygulanır.”
MADDE 44- Ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Maliye Bakanlığına ait bölümüne, (2) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığına ait bölümüne eklenmiÅŸtir.
MADDE 45- 15/10/2008 tarihli ve 5804 sayılı 2009 Yılında Ä°stanbul Åžehrinde Yapılacak BeÅŸinci Dünya Su Forumunun Organizasyonu Ä°le Katma DeÄŸer Vergisi Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Forum Sekretaryasının tüzel kiÅŸiliÄŸi en geç 31/12/2011 tarihinde sona erer ve bu süre içinde tasfiye iÅŸlemleri tamamlanır.”
MADDE 46- 8/1/1985 tarihli ve 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Bu görevlerin ifası ile ilgili olarak müfettiÅŸlerin bilgi ve belge taleplerini, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile bankalar dâhil gerçek ve tüzel kiÅŸiler karşılamakla yükümlüdürler.”
MADDE 47- 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirlik ve Yeminli Mali MüÅŸavirlik Kanununun 45 inci maddesinin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Hayri ve ilmi kuruluÅŸlar, 233 sayılı Kamu Ä°ktisadi TeÅŸebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teÅŸekkülleri, kamu iktisadi kuruluÅŸları ve bunların müesseseleri, baÄŸlı ortaklıkları ve iÅŸtirakleri, kamu idarelerinin doÄŸrudan ya da dolaylı hissedarı olduÄŸu kurumlar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun yönetimindeki kurumların bu Kanun kapsamındaki faaliyetlerini yürütmemeleri ÅŸartıyla, bu kurum ve kuruluÅŸların yönetim kurulu baÅŸkanlığı, üyeliÄŸi, denetçiliÄŸi görevleri ile bilirkiÅŸilik ve tasfiye memurluÄŸu meslekle baÄŸdaÅŸmayan iÅŸler sayılmaz.”
Devamı için tıklayınız >>>>6009 SAYILI KANUN, TORBA YASASI (DEVAMI)