Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

ORMAN KANUNUNUN 16 NCI MADDESİNİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ DEVAMI



MADENCİLER DİKKAT ! YENİ ORMAN İZİNLERİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI. ORMAN KANUNU'NUN 16 NCI MADDESİNİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

ORMAN KANUNUNUN 16 NCI MADDESİNİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ DEVAMI
DOKUZUNCU BÖLÜM
Muhafaza Ormanlarında Ruhsat İşlemleri
             Müracaat
             MADDE 25 –(1) Muhafaza ormanlarında ruhsat talebinde bulunmak isteyen talep sahibi ruhsat talep edilen yerin ilini, ilçesini, köyünü, mevkiini, yüzölçümünü belirten talep yazısına;
             a) Maden İşleri Genel MüdürlüÄŸüne ruhsat müracaatında bulunduÄŸuna ve hak saÄŸladığına dair belgesini,
             b) 1/25000 ölçekli haritasını,
             c) MeÅŸcere haritasını,
             ç) Koordinatlarını,
             d) Orman kadastro haritasını,
             dört takım halinde ekleyerek bölge müdürlüÄŸüne müracaat eder.
             (2) Bölge müdürlüÄŸü yapılan müracaatı öncelikle evrak üzerinde inceler, eksik veya yanlış evrak varsa müracaat sahibine bildirir. Belgeler tamamlanıncaya kadar talep deÄŸerlendirmeye alınmaz. Evrakın tam olması halinde; müracaat evrakı ile birlikte müracaatın yapıldığı muhafaza ormanının özelliklerini belirtir tutanağı Genel MüdürlüÄŸe gönderir. Gönderilen evrak ve tutanak, 37 nci maddenin ikinci fıkrasında yer alan deÄŸerlendirme komisyonu tarafından deÄŸerlendirilir. DeÄŸerlendirme komisyonu gerek duyması halinde mahallinde de inceleme yapabilir veya yaptırabilir. DeÄŸerlendirme komisyonunun görüÅŸ ve önerileri doÄŸrultusunda talep, bölge müdürlüÄŸünce deÄŸerlendirmeye alınır.
             (3) Bölge müdürlüÄŸünce deÄŸerlendirmeye alınan talepler Bakan onayına sunulmak üzere Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.
             (4) Bakanlıkça talebin deÄŸerlendirmeye alındığı tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde ruhsat verilmesinde sakınca olup olmadığına dair görüÅŸ verilir.
ONUNCU BÖLÜM
Bedellerin Tespiti, Tahsili ve Teminat
             Bedellerin tespiti ve tahsili
             MADDE 26 –(1) Devlet ormanlarında verilecek izinlerde alınacak bedellerden;
             a) AÄŸaçlandırma bedeli; Genel Müdürlükçe, orman bölge müdürlükleri bazında tespit edilen, giydirilmiÅŸ brüt vasıfsız iÅŸçi ücreti ile ibreli ormanlar için 1615 saat/hektar, yapraklı ormanlar için 1748 saat/hektar katsayısı ile çarpımı sonucu ile belirlenen bedelin, izin alanı ile çarpımı sonucu,
             b) Arazi izin bedeli; izin süresince arazi iradından yoksun kalma ve izin bitiminden sonra yetiÅŸtirilecek meÅŸcerenin hasılat düÅŸüklüÄŸünden doÄŸan zararın karşılığı olarak Genel Müdürlükçe belirlenen birim bedel ile verilecek iznin bulunduÄŸu arazinin yol ve yerleÅŸim merkezlerine yakınlığı, civar arazilerinin rayiç deÄŸerleri ve talep alanındaki ormanın vasfı dikkate alınarak bölge müdürlüÄŸünce tespit edilecek birim kullanma bedelinin toplamının izin alanı ile çarpımı sonucu,
             c) Toprak dolgu bedeli; rehabiliteye hazırlık maksatlı dolgu yapılacak alanlarda, toplam dolgu hacminin o yılın yapraklı ormanlarda bir metrekare için tespit edilen aÄŸaçlandırma bedelinin yarısı ile çarpımı sonucu,
             bulunur.
             (2) AÄŸaçlandırma bedeli izin baÅŸlangıcında bir defaya mahsus alınır.
             (3) Arazi izin bedeli izin baÅŸlangıç tarihi esas alınarak bildirime gerek kalmaksızın her yıl defaten tahsil edilir. Müteakip yıllara ait arazi izin bedeli, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bir önceki yılın aynı ayına göre açıklanan yıllık ÜFE deÄŸiÅŸim oranında artırılır.
             (4) Toprak dolgu bedeli saha tesliminden önce bir defada alınır. Ancak toprak dolgu bedeli, talep halinde gecikme zammı ödenerek izin baÅŸlangıç tarihi esas olmak üzere üç yılda üç eÅŸit taksit halinde ödenebilir. Rehabiliteye hazırlık maksatlı dolgu iÅŸleminin izin süresinden önce tamamlanması halinde kalan taksitler defaten ödenir.
              (5) Aynı ruhsat alanı içinde devam eden maden iÅŸletme izinlerinin toplamlarının beÅŸ hektara kadar olan kısmı için, Maden İşleri Genel MüdürlüÄŸünce onaylı satış bilgi formuna göre tahakkuk eden ek Devlet hakkı, her yıl haziran ayı son günü mesai bitimine kadar izin sahibi tarafından orman idaresi özel bütçe hesabına yatırılır.
             (6) Bedel hesaplarında Devlet ormanına isabet eden bölümler esas alınır.
             (7) Madencilik faaliyetleri için verilen izinlerden 3/9/2005 tarihli ve 25925 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre ve Orman Bakanlığı, AÄŸaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Hizmetlerine İliÅŸkin Usul ve Esasların 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen gelir ile 31/12/2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Köylüleri Kalkınma Hizmetlerine İliÅŸkin Esas ve Usullerin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen gelir alınmaz.
             Teminat ve teminat olarak alınacak deÄŸerler
             MADDE 27 – (1) Teminat; her yıl Genel Müdürlükçe belirlenen deÄŸerdir. İzin baÅŸlangıcında bir defa alınır. Süre uzatımlarında ve izin devirlerinde güncellenir. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarından teminat alınmaz.
             (2) Teminat olarak; Türk parası, bankalar tarafından verilecek limit dahili süresiz teminat mektupları, Hazine MüsteÅŸarlığınca ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler kabul edilir.
             (3) Genel Müdürlükçe belirlenerek alınan teminat her ne suretle olursa olsun haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz, tespit ve tahsiline itiraz edilemez.
             (4) Teminat olarak alınan deÄŸerler, gerekli hallerde birbiriyle deÄŸiÅŸtirilebilir.
             Bedellerin yatırılması
             MADDE 28 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre tahsil edilen arazi izin bedeli, toprak dolgu bedeli, aÄŸaçlandırma bedeli, ek Devlet hakkı ile teminat orman idaresi özel bütçe hesabına yatırılır.
             Gecikme zammı
             MADDE 29 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre bedelli olarak verilen izinlerde, zamanında ödenmeyen bedeller için, izinlerin iptaline iliÅŸkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bildirime gerek kalmaksızın 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen oranda gecikme zammı uygulanır. Kısmen ödeme yapılması halinde 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununun 84 üncü maddesine göre öncelikle alacak ferilerine mahsup edilir.
             Teminat ve bedellerin iadesi
             MADDE 30 –(1) Bu Yönetmelik gereÄŸince verilen izinler sebebiyle toprak dolgu bedeli hariç alınan teminat ve bedeller;
             a) İzin, verilen sürenin dolması sebebiyle sona ermiÅŸse, izin sahibinin orman idaresine olan borcu mahsup edildikten sonra teminatın bakiyesi iade edilir.
             b) Taahhüt senedi hükümlerine veya rehabilitasyon projesine uygun davranılmadığının tespiti üzerine iznin iptali halinde, alınmış olan bedeller iade edilmez. Teminat orman idaresince irat kaydedilir. İrat kaydedilen teminat borca mahsup edilemez.
             c) İzin sahibinin vazgeçmesi nedeniyle iznin iptali halinde; izin verilen alanda çalışma yapılmadığı, izin öncesi doÄŸal yapının bozulmadığının oluÅŸturulan heyetçe düzenlenecek bir raporla tespiti ve bölge müdürlüÄŸünce uygun görülmesi halinde, arazi izin bedeli dışındaki bedeller ve teminat faizsiz olarak iade edilir.
             ç) Mahkeme kararı veya diÄŸer kurumların iÅŸlemlerinden kaynaklanan nedenlerle iznin iptal edilmesi halinde; izin verilen alanda çalışma yapılmadığı, doÄŸal yapının bozulmadığının oluÅŸturulan heyetçe düzenlenecek bir raporla tespiti sonucunda bütün bedeller ve teminat faizsiz olarak iade edilir. İzin verilen alanda çalışma yapılıp, doÄŸal yapının bozulduÄŸunun tespiti halinde doÄŸal yapısı bozulan alan orman idaresince rehabilite edilerek aÄŸaçlandırmaya uygun hale getirilir, bu iÅŸle ilgili giderler aÄŸaçlandırma bedeli hariç diÄŸer bedellerden düÅŸülerek, alınan bedeller ve teminattan geriye kalan miktar faizsiz olarak iade edilir. Bedellerin orman idaresince yapılan giderleri karşılamaması halinde aradaki fark izin sahibinden tahsil edilir.
             d) İzin sahibinin izinden vazgeçtiÄŸini ve faaliyetini durdurduÄŸunu orman idaresine yazılı olarak bildirdiÄŸi durumlarda sahanın geri teslim alındığı tarihten itibaren bedel tahakkuk ettirilmez.
             (2) Bu Yönetmelik gereÄŸince verilen izinler sebebiyle alınan toprak dolgu bedeli;
             a) Mahkeme kararı veya diÄŸer kurumların iÅŸlemlerinden kaynaklanan nedenlerle iznin iptal edilmesi halinde, dolgu yapılan miktara isabet eden bedelin haricindeki bedel ve alınan teminat faizsiz olarak iade edilir.
             b) İzin sahibinin vazgeçmesi veya taahhüt senedi hükümlerine uymaması nedeniyle iznin iptali halinde, rehabiliteye hazırlık maksatlı dolgu iÅŸleminin kalan kısmı orman idaresince yapılır veya yaptırılır. Toprak dolgu bedeli iade edilmez. Teminat irat kaydedilir.
             c) Verilen izin süresi sonunda, iÅŸin tamamlanmayan kısımları için toprak dolgu bedeli iadesi yapılmaz, ayrıca teminat irat kaydedilir.
ONBİRİNCİ BÖLÜM
ÇeÅŸitli Hükümler
             Mülkiyet uyuÅŸmazlığı
             MADDE 31 – (1) Mülkiyeti konusunda uyuÅŸmazlık bulunması nedeniyle mahkemeye intikal etmiÅŸ yerlerde dava sonucuna kadar izin verilmez.
              (2) Ancak, ilgili birimlerce izne konu projenin yapılmasına iliÅŸkin kamulaÅŸtırma maksadıyla kamu yararı kararı alınması halinde; mahkeme sonucunda, ihtilaflı yerin orman sınırları dışında kalması durumunda talep sahibinden, kamulaÅŸtırmadan doÄŸacak bedellerin ödeneceÄŸine ve her türlü sorumluluÄŸun yerine getirileceÄŸine dair taahhüt senedi alınarak izin verilir.
             (3) Mahkeme neticesinde ihtilaflı yerin orman sınırları dışında kalması halinde verilen izin iptal edilir. Ancak alınan bedeller iade edilmez, teminat faizsiz olarak iade edilir.
             İzni iptal edilen alanların yeniden izne konu edilmesi
             MADDE 32 –(1) Önceden izin verilmiÅŸ olup da herhangi bir sebeple izni iptal edilen alanlar bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden izne konu edilebilir.
             Hizmet giderleri
             MADDE 33 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre orman idaresinin yapacağı her türlü giderler, müracaat sahiplerince karşılanır. Bu giderler aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir.
             a) Arazi incelemelerine katılacak teknik elemanların ve diÄŸer personelin 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre her türlü yol giderleri ve gündelikleri,
             b) Zaruri olarak kullanılan resmî hizmet vasıtalarının iÅŸletme giderleri,
             bu Yönetmelik hükümlerine göre arazi incelemelerinde yapılacak hizmet giderlerine karşılık, müracaat sahiplerince avans olarak orman idaresine yatırılır.
             (2) Her baÅŸvuru için ayrı dosya açılır ve giderler ayrı ayrı hesaplanarak ilgilisinden tahsil edilir. Ancak aynı ruhsat alanında eÅŸ zamanlı olarak maden arama, maden iÅŸletme, maden tesis ve altyapı tesislerini kapsayan talepler tek baÅŸvuru olarak kabul edilir.
             (3) Orman idaresince her türlü giderlerin ödenmesi ve mahsup iÅŸlemleri sarf evrakına müsteniden, usulüne göre yapılır. Yatırılan avanstan geriye kalan miktar müracaat sahibine iade edilir.
             (4) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarından hizmet giderleri alınmaz.
             (5) Müracaat sahibince avans olarak yatırılacak miktar orman idaresine yatırılmadığı takdirde arazi incelemesine çıkılmaz.
             İzin rapor eklerinin hazırlanması ve onaylanması
             MADDE 34 – (1) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarında görevli orman mühendisleri veya orman yüksek mühendislerince yapılacaklar hariç olmak üzere, izin alanlarının orman kadastro ve meÅŸcere haritasında gösterilmesi ormancılık bürosu tarafından düzenlenerek imzalanır ve Orman Mühendisleri Odasına vize ettirilir.
             (2) Maden iÅŸletme, maden tesis ve altyapı tesis alanında genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarında görevli orman mühendisleri veya orman yüksek mühendislerince yapılacaklar hariç olmak üzere rehabilitasyon projeleri ormancılık bürosu tarafından düzenlenerek imzalanır, heyetçe kontrol edilir, uygun görülenler bölge müdürlüÄŸünce onaylanır.
             (3) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarınca yapılacak müracaatlarda ruhsat ve diÄŸer evrakın aslı veya kurum amirince onaylı suretlerinin verilmesi istenir.
             (4) Gerçek ve tüzel kiÅŸilerce bölge müdürlüÄŸüne verilen dört takım evrakın birinci takımının aslı veya noter onaylı olması; diÄŸer suretlerin ise aslına uygunluÄŸunun ormancılık bürosu tarafından kontrol edilerek onaylanması istenir. Evrakın aslına uygunluÄŸu bölge müdürlüÄŸünce kontrol edilir.
             (5) Taahhüt senetleri noter tarafından onaylanır. Ancak; genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarından alınacak taahhüt senedinde noter onayı aranmaz. Kurum yetkilisi tarafından onaylanır.
             (6) Orman kadastrosu henüz yapılmamış yerlerde orman kadastro haritası istenmez.
             (7) İzin talebine ait tüm bilgi ve belgeler dijital ortamda orman idaresine verilir.   
             İzin sahalarının kontrolü ve sorumluluk
             MADDE 35 –(1) OluÅŸturulan heyetçe izin sahalarının takvim yılı içinde en az bir defa kontrolü yapılır.
             (2) Bu Yönetmelik gereÄŸi izin verilen alanlarda izin sahibi ile üçüncü kiÅŸi veya kuruluÅŸlar arasındaki sözleÅŸmeye dayanılarak yapılan faaliyetlerden izin sahibi üçüncü kiÅŸi ile birlikte sorumludur. İzin alanlarında her türlü hak ve yükümlülük izin sahibine aittir.
             (3) İzin alınmadan yapılan madencilik faaliyetleri ile izin verilen alanlardaki sınırı aÅŸanlar için düzenlenen suç tutanağı ayrıca Maden İşleri Genel MüdürlüÄŸüne bildirilir.
             (4) Verilen izin amacı dışında kullanılamaz.
             İzin baÅŸlangıcı
             MADDE 36 –(1) İzin baÅŸlangıç tarihi; izin olurunda izin baÅŸlangıç tarihi belirtilmemiÅŸ ise izin olurunun verildiÄŸi tarihtir.
             Kısıtlamalar
             MADDE 37 –(1) Muhafaza ormanları, gen koruma alanları, tohum meÅŸcereleri, orman içi dinlenme yerleri ile endemik ve korunması gereken nadir ekosistem alanlarında Maden Kanununun 2 nci maddesindeki I(a), I(b) ve II(a) grup madenler ile kaba inÅŸaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılarda dolgu amaçlı kullanılan her türlü yapı hammaddesi üretimi için yapılacak madencilik faaliyetlerine izin verilmez. Ancak muhafaza ormanlarında; bu gruplardaki madenlerin yer altı madenciliÄŸi olarak iÅŸletilmek istenilmesi halinde galeri aÄŸzı, havalandırma bacası, yol, su ve enerji nakil hattına izin verilebilir.
             (2) Maden Kanununun 2 nci maddesindeki II(b), III, IV, V ve VI. grup madenlerin aranması, iÅŸletilmesi, tesis ve altyapı tesislerine ait talepler ile ilgili olarak;
             a) Bölge MüdürlüÄŸünde yapılan inceleme sonucunda, müracaatın bir kısmının ya da tamamının muhafaza ormanı, gen koruma alanları, tohum meÅŸcereleri, orman içi dinlenme yerleri ile endemik ve korunması gereken nadir ekosistem alanlarına rastladığının tespiti halinde düzenlenen tutanak müracaat evrakı ile birlikte Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.
             b) Maden aranması, iÅŸletilmesi, tesis ve altyapı tesis talepleri ile ilgili olarak bölge müdürlüÄŸünce gönderilen tutanak ve müracaat evrakı üzerinde, Bakanlık MüsteÅŸarı ve/veya MüsteÅŸar Yardımcısı baÅŸkanlığında, Orman Genel Müdürü ve/veya Orman Genel Müdür Yardımcısı, AÄŸaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü ve/veya AÄŸaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdür Yardımcısı, DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü ve/veya DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı, Çevresel Etki DeÄŸerlendirme ve Planlama Genel Müdürü ve/veya Çevresel Etki DeÄŸerlendirme ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı, Bakanlık AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Dairesi BaÅŸkanından oluÅŸan deÄŸerlendirme komisyonunca inceleme yapılır. DeÄŸerlendirme komisyonu gerek duyması halinde mahallinde de inceleme yapabilir veya yaptırabilir. DeÄŸerlendirme komisyonunun görüÅŸ ve önerileri doÄŸrultusunda talep, bu Yönetmelik hükümlerine göre bölge müdürlüÄŸünce deÄŸerlendirmeye alınır. DeÄŸerlendirme komisyonu ayda bir toplanır, sekretaryasını Genel Müdürlük yürütür.
             c) Bölge müdürlüÄŸünce deÄŸerlendirmeye alınan talepler Bakan onayına sunulmak üzere Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.
             (3) İzin verilen alanın bir bölümünün zorunluluk halinde yol, su, enerji nakil hattı gibi altyapı tesisleri ile Orman Kanununun 17 nci maddesinde yer alan tesislerin yapılması amacıyla verilecek izin alanı ile kesiÅŸmesi halinde, daha önce verilen izin sahibinin muvafakatı alınır. Muvafakat verilmemesi halinde mevcut izin faaliyetinin engellenmemesi için gerekli tedbirler alınarak orman idaresince resen izin verilebilir.
             YönetmeliÄŸin uygulanması
             MADDE 38 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlük tarihinden sonra, Orman Kanununun 16 ncı maddesi gereÄŸince verilecek izinlerle ilgili olarak, 22/3/2007 tarihli ve 26470 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Sayılan Alanlarda Verilecek İzinler Hakkında YönetmeliÄŸin, Orman Kanununun 16 ncı maddesinin uygulamasını düzenleyen hükümleri uygulanmaz.
             İzin baÅŸvuru hakkı
             MADDE 39 –(1) Bu Yönetmelik gereÄŸi maden arama, maden iÅŸletme, maden tesis ve altyapı tesisi ile hammadde üretim izin talepleri ruhsat sahibi veya kanuni vekili tarafından yapılır. İzin ile ilgili bütün iÅŸlemler ruhsat sahibi adına yürütülür.
ONİKİNCİ BÖLÜM
Geçici ve Son Hükümler
             Mevcut izinlerin devamı
             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce verilen izinlerin süre uzatımında ve devirlerinde, ayrıca devam eden izinlerde izin lehtarının talebi halinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve buna uygun yeni taahhüt senedi alınır.
             (2) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce izin verilmiÅŸ ve herhangi bir ÅŸekilde ruhsat alanı dışında kalmış tesis ve altyapı tesislerine, ruhsata dayalı olarak ruhsat süresince izin verilebilir.
             (3) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce izin verilmiÅŸ ve bu YönetmeliÄŸin tesis ve altyapı tesis tanımları içerisinde bulunmayan madencilik yapılarına, ruhsat süresi sonuna kadar izin verilebilir.
             (4) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce verilmiÅŸ izinlerde arazi izin bedellerinin arttırılması için uygulanan “Deflatör” artış oranı yerine, bu yönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesi ile bu Yönetmelikte belirtilen “ÜFE” artış oranı uygulanır.
             Önceden yapılan müracaatların deÄŸerlendirilmesi
             GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yayımı tarihinden önce yapılan ancak deÄŸerlendirilmemiÅŸ olan müracaatlara konu yerler ile iznin iptal edildiÄŸi yerlerde, bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.
             GeçmiÅŸ yıllarda çalışılan maden alanları
             GEÇİCİ MADDE 3 – (1) GeçmiÅŸ yıllarda çalışılarak terk edilmiÅŸ ve hâlihazırda faal olmayan maden arama, iÅŸletme, tesis ve altyapı tesis izin alanları orman idaresince re’sen geri teslim alınarak izin iptal iÅŸlemi yapılır.
             Bedelsiz verilen izinlerin bedelli izne dönüÅŸtürülmesi
             GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Bakanlar Kurulunca verilen imtiyaz hakkına dayanılarak bedelsiz olarak izne konu edilen maden iÅŸletme ve tesis izinleri bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden deÄŸerlendirilir.
             Tesis ve altyapı tesis tanımları içinde yer almayan madencilik yapıları
             GEÇİCİ MADDE 5 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yayımından önce ruhsata dayanılarak madencilik faaliyetleri için kurulmuÅŸ, ancak kadastro çalışmaları veya mahkeme kararı ile daha sonra orman sayılan alan olduÄŸu anlaşılan kurulu madencilik yapılarına ruhsat süresi sonuna kadar izin verilebilir.
             Rehabilitasyon projesi olmayan izinler
             GEÇİCİ MADDE 6 –(1) Bu YönetmeliÄŸin yayımından önce izin verilmiÅŸ ancak rehabilitasyon projesi olmayan maden iÅŸletme, hammadde üretim, maden tesis ve altyapı tesis izinleri için altı ay içerisinde rehabilitasyon projesi alınır.
             Yürürlük
             MADDE 40 –(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
             Yürütme
             MADDE 41 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Orman Bakanı yürütür.
 
EK-1
 
REHABİLİTASYON PROJESİ FORMATI
 
             (1) Ruhsat bilgileri
             a) İli                                          :
             b) İlçesi                                    :
             c) Beldesi                                 :
             ç) Köyü                                    :
             d) Ruhsat Numarası                 :
             e) Ruhsat Grubu                      :
             f) Madenin Cinsi                      :
             g) Ruhsat Sahibi                       :
             ÄŸ) Ruhsat BitiÅŸ Tarihi              :
             (2) Faaliyet öncesi mevcut durum
             a) Ruhsat, iÅŸletme izni(varsa), iÅŸletme/tesis/altyapı tesis izin talep alanı koordinatları.
             b) İşletme /tesis/altyapı tesis izin talep alanın mevcut arazi kullanımı ile altyapı durumu.
             c) Ruhsat alanının 1/25000 ölçekli topoÄŸrafik haritası ve faaliyet alanı sınırlarını ve çevresini gösteren 1/5000 ölçekli topoÄŸrafik harita (çevre arazi kullanımlarını da içerecektir).
             ç) Rehabilite edilecek alanların, faaliyet sonrası kullanım çeÅŸitliliÄŸi senaryolarını gösterir;
             1) 5 ha kadar için 1/5000 veya 1/1000 ölçekli topoÄŸrafik harita,
             2) 5-10 ha için 1/10000 ölçekli topoÄŸrafik harita,
             3) 10 ha’dan büyük alanlar için 1/25000 ölçekli topoÄŸrafik haritalar.
             d) Faaliyet alanının jeolojik durumu.
             e) Hidrolojik ve hidrojeolojik özellikler.
             f) Örtü tabakası durumu.
             g) Toprak durumu.
             ÄŸ) Flora, fauna ve lokal endemik türlerin belirlenmesi.
             1) Türler, endemik türlerin listesi, yaban hayatı türlerinin listesi ve biyotoplar, ulusal ve uluslararası mevzuatla koruma altına alınan türlerin listesi,
             2) Nadir ve nesli tehlikeye düÅŸmüÅŸ türlerin listesi ve bunların yaÅŸama ortamları, bunlar
             için belirlenen koruma kararları,
             3) Av hayvanları ve bunların popülasyonu ile yaÅŸama ortamları.
             h) Meteorolojik özellikler.
             (3) Faaliyet esnasında ve sonrasında yapılacak çalışmalar:
             1- Faaliyet esnasında oluÅŸabilecek etkilere karşı alınacak önlemler
             a) Korunması gereken toprak ile ilgili yapılacak iÅŸlemler. (verimli üst toprağın kaybını en aza indirecek sıyırma tekniÄŸi, taşınması, depolanması ve korunması)
             b) İşletme /tesis/altyapı tesis izin talep alanı alanının çit - engellerle sınırlandırılması ve uyarı - ikaz levhalarının uygun yerlere yerleÅŸtirilmesi.
             c) Åževler, basamaklar, ocak çukurları, yeraltı ocağı giriÅŸ ve çıkışları, tasmanlar ile ilgili alınacak güvenlik önlemleri.
             ç) Pasa ve döküm alanları, atık sahaları, depolama alanları ve benzeri yerlerle ilgili alınacak güvenlik önlemleri.
             2- İşletme/tesis/altyapı tesis izin alanının faaliyete kapandıktan sonra olabilecek ve süren etkiler ve bu etkilere karşı alınacak önlemler
             a) OluÅŸturulan boÅŸlukların ve kazı alanlarının rehabilitesi.
             b) Döküm harmanlarının ve pasa yığınlarının eÄŸimleri ile madencilik yapılmış alanlardaki emniyetli ÅŸev açılarının belirlenmesi, ÅŸevlerin ve basamakların duraylılığının saÄŸlanması.
             c) Örtü, döküm harmanları, pasa, atık sahaları ve depolama alanlarının düzenlenmesi.
             ç) Olası erozyona karşı gerekli önlemlerin alınması.
             d) Yeniden düzenlenen alanlara depolanan üst toprağın geri serilmesi.
             e) Atıkların ve artıkların bertarafı ve deÄŸerlendirilme. (atıkların bertarafı, artıkların mümkün ise deÄŸerlendirilmesi)
             f) Tesis ve altyapı tesislerin faaliyet sonrası kullanımı.
             (4) Rehabilite çalışması çerçevesinde yapılacak çalışmalar için uygulama takviminin hazırlanması. (Faaliyet esnasında ve sonrasında yapılacak çalışmalar ile ilgili iÅŸ ve zaman planlamasının hazırlanması)
Bu proje tarafımdan hazırlanmıştır. ..../…/20..
Projeyi hazırlayan
             Ormancılık Bürosu    :
             Adı ve Soyadı            :
             Ruhsat No                 :
             KaÅŸe ve imza
 
             Bu projenin madencilik faaliyeti sonrası idarenin isteÄŸine baÄŸlı olarak tarafımdan uygulanması veya idarece uygulanıp, masraflarının tarafımca ödenmesini taahhüt ederim.
                                                                                                             Ruhsat Sahibi
                                                                                                             (Yetkili İmza)
 
UYGUN GÖRÜLMÜÅžTÜR.
 
HEYET
 
             BaÅŸkan             Üye                                 Üye
 
 
 
 
                                                                                                Tetkik Edildi …./…./20..
 
                                                                                         Kadastro Mülkiyet Åžube Müdürü
 
O N A Y
…./…./20..
 
Orman Bölge Müdürü
Marbleport: Türkiye’nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden ve Mermer Portalı

  Maden kanunu, doÄŸal kaynaklar, yönetmelikler, duyurular, bakanlık, meclis,eÄŸitim , mermer firmaları, kobi, kosgeb, teknoloji, biliÅŸim, ekonomi, maden haberleri, faydalı linkler, maden ruhsatı alımı, üretim, eleman alımı,mesleki eÄŸitim, ekonomi, ithalat ihracat, ihale, liman, gümrük, iÅŸ ilanları ve daha fazlası

MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER