
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK 16-35 MADDELER

Sayaçlar .
MADDE 16 – (1) Bu YönetmeliÄŸin uygulanması amacıyla üçüncü fıkra hükmü saklı kalmak kaydıyla;
a) Üretim ve tüketim tesislerinin aynı yerde bulunması halinde, baÄŸlantı anlaÅŸmasında belirlenen yere İlgili Mevzuatta dengeleme mekanizmasının gerektirdiÄŸi haberleÅŸmeyi saÄŸlayabilecek çift yönlü ölçüm yapabilen saatlik sayaç takılır.
b) Üretim tesisinin tüketim tesisiyle aynı yerde bulunmaması halinde baÄŸlantı anlaÅŸmasında belirlenen yere İlgili Mevzuatta dengeleme mekanizmasının gerektirdiÄŸi haberleÅŸmeyi saÄŸlayabilecek sayaçlar için belirlenen özelliklere sahip çift yönlü ölçüm yapabilen saatlik sayaç takılır. Bu kapsamda tesis edilecek sayaçların, ilgili tesislerin baÄŸlantı noktasında yer alması esastır.
(2) Åžebekeye baÄŸlı her bir üretim tesisinin üretimini ölçmek amacıyla ayrı bir sayaç bulundurulması zorunludur. Faturalamaya esas ölçüm noktası Åžebekeye baÄŸlantı noktasında birinci veya ikinci fıkraya uygun olarak tesis edilecek sayaçtır.
(3) Kurulu gücü 50 kW’nın üzerinde olan üretim tesisleri için birinci ve ikinci fıkralara göre tesis edilen sayaçların, İlgili Mevzuata göre tesis edilecek otomatik sayaç okuma sistemine uyumlu olması zorunludur.
(4) Bir tüketim tesisi için kurulacak, farklı teÅŸvik fiyatlarına tabi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri ile kojenerasyon ve mikro kojenerasyon tesislerinde üretilen elektrik enerjisinin ayrı ayrı saatlik ölçülmesine imkân verecek ÅŸekilde sayaç tesis edilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ticari Hükümler
İhtiyaç fazlası enerjinin tespiti
MADDE 17 – (1) Lisanssız üretim yapan gerçek ve tüzel kiÅŸilerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapmaları esastır. Ancak, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c), (d), (e), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen üretim tesislerinde üretilen elektrik enerjisinin, üretim tesisi ile aynı yerde kurulu tüketim tesisi ya da tesislerinde tüketilemeyen miktarı, aynı dağıtım bölgesinde olması ÅŸartıyla aynı kiÅŸinin uhdesindeki baÅŸka bir tüketim tesisinde ya da tesislerinde tüketilebilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(2) İlgili Åžebeke İşletmecisi, bu Yönetmelik kapsamında üretim yapan gerçek ve tüzel kiÅŸilerin üreterek Åžebekeye verdikleri ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi miktarını;
a) Üretim tesisi ile tüketim tesisinin aynı yerde olması halinde baÄŸlantı anlaÅŸmasında belirlenen yere takılan sayaç verilerinden saatlik bazda ve/veya,
b) Üretim tesisi ile tüketim tesisinin aynı yerde olmaması halinde üretim sayacından elde edilen saatlik verilerden, tüketim tesisine iliÅŸkin saatlik sayaç verilerinin veya tüketim sayaçlarından saatlik bazda veri alınamayan tüketim tesisleri için dengeleme ve uzlaÅŸtırma iÅŸlemlerini düzenleyen ilgili mevzuat hükümleri uyarınca onaylanan profil uygulaması yapılarak elde edilen saatlik tüketim verilerinin mahsuplaÅŸtırılması suretiyle saatlik bazda,
tespit eder.
(3) İlgili Åžebeke İşletmecisi, bu Yönetmelik kapsamındaki her bir üretici için ikinci fıkra kapsamında elde edilen saatlik verileri kaynak bazında bir araya getirerek fatura dönemi bazında Åžebekeye verilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi miktarını belirler ve her ayın ikisine kadar ilgili görevli tedarik ÅŸirketine bildirir.
(4) İlgili Åžebeke İşletmecileri; kendi ÅŸebekelerindeki lisanssız üreticilere iliÅŸkin toplam ihtiyaç fazlası üretim miktarını,
a) 18 inci maddenin birinci fıkrası kapsamındaki lisanssız üreticiler için kaynak bazında,
b) 18 inci maddenin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beÅŸinci fıkraları kapsamındaki lisanssız üreticiler için,
ayrı ayrı toplam deÄŸerler olarak piyasa iÅŸletmecisine Piyasa Yönetim Sistemi vasıtası ile her ayın dördüne kadar saatlik bazda bildirir.
(5) Lisanssız üretim tesisi ile iliÅŸkilendirilen tüketim tesisinin serbest tüketici olarak ikili anlaÅŸma ile enerji tedarik etmesi halinde, Piyasa Yönetim Sisteminde kayıtlı tüketim sayacı için sayaçta okunan deÄŸer yerine lisanssız üretim kapsamında yapılan üretim ve tüketimin mahsuplaÅŸtırılması neticesinde ortaya çıkan deÄŸer girilir. Bu kapsamda üretim tesisine iliÅŸkilendirilen birden fazla tüketim tesisinin olması halinde, tüketim tesisi için enerji tedariÄŸinin tek bir tedarikçiden karşılanması zorunludur.
(6) OSB dağıtım ÅŸebekesi içinde kurulacak üretim tesislerinden sisteme verilen enerji ancak OSB dağıtım ÅŸebekesine baÄŸlı tüketim tesislerinde tüketilebilir.
(7) Serbest bölgelerde bu Yönetmelik kapsamında kurulacak üretim tesislerinden sisteme verilen enerji, ancak serbest bölge sınırları içerisinde yer alan tüketim tesislerinde tüketilebilir. Bu kapsamda sisteme verilen enerji için herhangi bir bedel ödenmez.
İhtiyaç fazlası enerjinin satın alınması
MADDE 18 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c), (f) ve (g) bentleri kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak gerçek veya tüzel kiÅŸiler tarafından kurulan ve iÅŸletilen;
a) Tüketim tesisi ile aynı yerde kurulu üretim tesisinde ya da tesislerinde üretilerek her fatura döneminde Åžebekeye verilen net elektrik enerjisi ile,
b) Tüketim tesisi ile aynı yerde kurulu olmayan üretim tesisinde ya da tesislerinde üretilerek Åžebekeye verilen elektrik enerjisinden ilgili tüketim tesisinde, her fatura dönemi için tüketilemeyen net elektrik enerjisi miktarı,
ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi olarak görevli tedarik ÅŸirketi tarafından YEK Kanununa ekli I sayılı Cetvelde kaynak bazında belirlenen fiyattan, YEKDEM kapsamında deÄŸerlendirilmek üzere, on yıl süreyle satın alınır. Bu süre ilgili üretim tesisinin 10 uncu maddenin dördüncü fıkrası çerçevesinde Åžebekeye enerji vermeye baÅŸladığı tarihten itibaren hesaplanır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(2) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (e) bendi ile (f) bentleri kapsamında yenilenebilir enerji kaynakları dışında diÄŸer kaynaklardan, gerçek veya tüzel kiÅŸilerce kurulan üretim tesislerinde üretilerek sisteme verilen net enerji miktarı, görevli tedarik ÅŸirketi tarafından YEK Kanununa ekli I sayılı Cetvelde belirlenen en düÅŸük fiyattan, tesisin Åžebekeye enerji vermeye baÅŸladığı tarihten itibaren on yıl süreyle satın alınır.
(3) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) ve (d) bentleri kapsamında kurulan üretim tesislerinden Åžebekeye enerji verilmesi halinde, söz konusu enerji miktarı İlgili Mevzuat uyarınca, YEKDEM kapsamında deÄŸerlendirilir. Ancak bu enerjinin görevli tedarik ÅŸirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiÅŸ olduÄŸu kabul edilir ve bu enerji ile ilgili olarak piyasa iÅŸletmecisi ve görevli tedarik ÅŸirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz.
(4) Bir tüketim tesisi için 5 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi dışında farklı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı birden çok üretim tesisinin kurulması halinde Åžebekeye verilen ihtiyaç fazlası enerjinin hangi üretim tesisinden verildiÄŸinin tespit edilememesi durumunda, bu tesislerden Åžebekeye verilen enerji YEK Kanunu eki I sayılı Cetvelde bu üretim tesislerinde kullanılan yenilenebilir enerji kaynakları için yer alan fiyatlardan en düÅŸük olan kaynak fiyatından YEKDEM kapsamında deÄŸerlendirilmek üzere satın alınır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(5) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) ve/veya (d) bentleri kapsamında kurulabilecek üretim tesisleri ile aynı fıkranın diÄŸer bentleri kapsamında kurulabilecek üretim tesislerinin birlikte kurulması halinde, Åžebekeye verilen ihtiyaç fazlası enerjinin hangi üretim tesisinden verildiÄŸinin tespit edilememesi durumunda, söz konusu enerji miktarı İlgili Mevzuat uyarınca, YEKDEM kapsamında deÄŸerlendirilir. Ancak bu enerjinin görevli tedarik ÅŸirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiÅŸ olduÄŸu kabul edilir ve bu enerji ile ilgili olarak piyasa iÅŸletmecisi ve görevli tedarik ÅŸirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz.
İhtiyaç fazlası enerjinin deÄŸerlendirilmesi
MADDE 19 – (1) 18 inci maddenin birinci, üçüncü, dördüncü ve beÅŸinci fıkraları kapsamındaki elektrik enerjisi, ilgili görevli tedarik ÅŸirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiÅŸ kabul edilir ve YEKDEM kapsamında deÄŸerlendirilir.
(2) 18 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamındaki elektrik enerjisi görevli tedarik ÅŸirketi tarafından düzenlenen tarife kapsamında enerji alan tüketicilere satılabilir.
(3) Lisanssız üreticiler bu Yönetmelik kapsamındaki üretimleri için ikili anlaÅŸma ve/veya Organize Toptan Elektrik Piyasalarında satış yapamazlar.
İhtiyaç fazlası enerjinin bedelinin tespiti ve ödenmesi
MADDE 20 – (1) Görevli tedarik ÅŸirketi, YEKDEM kapsamında satın almakla yükümlü olduÄŸu enerji miktarı için her bir üreticiye her bir fatura dönemi için yapacağı ödeme tutarını hesaplamak için sırasıyla aÅŸağıdaki iÅŸlemleri yapar:
a) 18 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında satın almakla yükümlü olduÄŸu enerji miktarı için yapılacak ödemeyi; 17 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre her bir üretici için belirlenerek kendisine bildirilen ihtiyaç fazlası üretim miktarını YEK Kanununa ekli I sayılı Cetvelde kaynak bazında belirlenen fiyatla; çarparak belirler.
b) Bu fıkranın (a) bendine göre belirlediÄŸi bedele, 21 inci madde uyarınca belirlediÄŸi bedeli ilave ederek ilgili fatura dönemi için yapılacak toplam ödemeyi bulur.
c) Bu fıkranın (b) bendine göre her bir üretici için bulduÄŸu bedelleri kaynak bazında toplayarak kaynak bazında yapılacak ödemeyi belirler.
ç) 18 inci maddenin dördüncü fıkrası kapsamında satın almakla yükümlü olduÄŸu enerji miktarı için yapılacak ödemeyi; 17 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre her bir üretici için belirlenerek kendisine bildirilen ihtiyaç fazlası üretim miktarını YEK Kanunu eki I sayılı Cetvelde bu üretim tesislerinde kullanılan yenilenebilir enerji kaynakları için yer alan fiyatlardan en düÅŸük olan kaynak fiyatıyla çarparak belirler.
d) Bu fıkranın (c) bendine göre kaynak bazında belirlediÄŸi bedellerin toplamı ile (ç) bendi kapsamında belirlenen bedeli toplayarak ilgili fatura dönemi için piyasa iÅŸletmecisine bildireceÄŸi lisanssız üreticilere ödenecek toplam bedeli (LÜYTOB) belirler.
e) Bu fıkranın (d) bendi uyarınca bulduÄŸu miktarı piyasa iÅŸletmecisine piyasa yönetim sistemi üzerinden her ayın ilk altı iÅŸ günü içerisinde bildirir.
f) Piyasa iÅŸletmecisi tarafından kendisine yapılan ödemeyi ilgili üreticilere öder.
(2) Görevli tedarik ÅŸirketi, birinci fıkra hükümlerine göre piyasa iÅŸletmecisine bildirdiÄŸi bedelin kendisine eksik ödenmesi halinde birinci fıkra kapsamındaki ödemeleri aynı oranda eksik yapar. Piyasa iÅŸletmecisinin önceki fatura dönemlerinden kalan eksik ödemesini ilgili fatura döneminde fazla ödeme ÅŸeklinde yapması halinde fazla kısım eksik ödeme yapılan üreticilere payları oranında ödenir.
(3) Görevli tedarik ÅŸirketleri 18 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamında satın almakla yükümlü oldukları enerji miktarı için her bir üreticiye yapacağı ödeme tutarını hesaplamak için sırasıyla aÅŸağıdaki iÅŸlemleri yapar;
a) 17 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre her bir üretici için belirlenerek kendisine bildirilen ihtiyaç fazlası üretim miktarını YEK Kanununa ekli I sayılı Cetvelde öngörülen en düÅŸük fiyatla çarparak yapılacak ödemeyi belirler.
b) 17 nci maddenin üçüncü fıkrası kapsamında kendisine yapılan bildirim tarihini izleyen altı gün içerisinde, Åžebekeye verilen ihtiyaç fazlası enerji miktarı ile enerji alımına esas birim fiyatı ilgili kiÅŸiye bildirir.
c) İlgili kiÅŸi tarafından düzenlenen faturanın görevli tedarik ÅŸirketine tebliÄŸ tarihini izleyen on iÅŸ günü içerisinde, fatura bedelini ilgili kiÅŸinin bildireceÄŸi banka hesabına yatırır.
(4) Görevli tedarik ÅŸirketinin, ikinci fıkrada belirlenen istisna dışında, ödemede temerrüde düÅŸmesi halinde 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı uygulanır.
Yerli ürün kullanımının desteklenmesi
MADDE 21 – (1) Görevli tedarik ÅŸirketleri 18 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında satın almakla yükümlü oldukları enerji miktarı için her bir üreticiye her bir fatura döneminde yapacağı yerli ürün kullanımını destekleme bedelini, 17 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre belirlenen ihtiyaç fazlası üretim miktarını YEK Kanununa ekli II sayılı Cetvelde belirlenen fiyatlardan yararlanarak Bakanlıkça YEK Kanununun 6/B maddesi uyarınca çıkarılan yönetmeliÄŸe göre hesaplanmış destek fiyatıyla çarparak belirler.
(2) Bir tüketim tesisi için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı birden fazla üretim tesisi kurulması halinde yerli ürün kullanım desteÄŸi, her bir üretim tesisinden sisteme verilen ihtiyaç fazlası enerji için birinci fıkra hükümleri ayrı ayrı uygulanarak bulunur.
(3) Bu Yönetmelik kapsamında kurulan üretim tesisleri birinci veya ikinci fıkra kapsamındaki desteklerden tesisin geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren beÅŸ yıl süreyle yararlanabilir.
İtirazlar
MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında üretim yapan gerçek ve tüzel kiÅŸiler, bu YönetmeliÄŸin 17 nci, 18 inci, 20 nci ve 21 inci maddeleri ile TebliÄŸin ilgili maddeleri hükmü uyarınca görevli tedarik ÅŸirketi tarafından yapılan iÅŸ ve iÅŸlemlere, iÅŸlemin kendilerine bildirim tarihinden itibaren üç iÅŸ günü içerisinde itiraz edebilir.
(2) Görevli tedarik ÅŸirketi, itiraz tarihinden itibaren üç iÅŸ günü içerisinde itiraza konu iÅŸlemi yeniden inceleyerek gerekmesi halinde düzeltir ve sonucu itiraz sahibine bildirir.
(3) Ödemeye esas miktarların ve bedelin deÄŸiÅŸmesi halinde fark bir sonraki fatura döneminde düzeltilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
Tüketim tesisi ve tüketim birleÅŸtirme
MADDE 23 – (1) Aynı baÄŸlantı noktasına baÄŸlanan veya elektrik enerjisi tüketimleri tek bir ortak sayaç ile ölçülebilen bir veya birden fazla gerçek ve/veya tüzel kiÅŸi, uhdesindeki/uhdelerindeki tesislerde tüketilen elektrik enerjisi için tüketimlerini birleÅŸtirerek bu Yönetmelik kapsamında üretim tesisi ya da tesisleri kurabilir. Tüketim birleÅŸtirmeye katılan kiÅŸilerin her birinin ayrı ayrı tüketim tesisi ya da tesislerinin olması gerekir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(2) Tüketimini birleÅŸtiren gerçek ve/veya tüzel kiÅŸiler, bu Yönetmelik hükümlerinden yararlanmak amacıyla aralarından bir kiÅŸiyi vekalet sözleÅŸmesiyle tam ve sınırsız olarak yetkilendirir.
(3) Bu YönetmeliÄŸin uygulanması amacıyla, tüketimini birleÅŸtiren gerçek ve/veya tüzel kiÅŸilerin tüketim tesislerinde tüketilen elektrik enerjisi aralarından yetkilendirecekleri kiÅŸinin elektrik enerjisi tüketimi ve bu Yönetmelik kapsamında kurulacak üretim tesisinde ya da tesislerinde üretilecek elektrik enerjisi aralarından yetkilendirecekleri kiÅŸinin elektrik enerjisi üretimi sayılır. Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanması amacıyla yapılacak iÅŸ ve iÅŸlemler, yetkilendirilen kiÅŸi nam ve hesabına yapılır. Görevli tedarik ÅŸirketi ile İlgili Åžebeke İşletmecisi iÅŸ ve iÅŸlemlerinde yetkilendirilmiÅŸ kiÅŸiyi muhatap alır.
(4) Bu Yönetmelik kapsamında tüketimini birleÅŸtiren kiÅŸiler, bu birleÅŸtirmeden kaynaklanan her türlü anlaÅŸmazlığı kendi aralarında çözerler.
(5) 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununa göre tek bir inÅŸaat ruhsatı kapsamında yapılan yapılarda, onaylı imar projesi üzerinden tüketim birleÅŸtirme hükümleri çerçevesinde tüketim birleÅŸtirmesi yapılabilir.
(6) İhtiyacı karşılanacak tüketim tesisinin, en geç ilgili üretim tesisinin geçici kabulünün yapıldığı tarih itibariyle enerji tüketiyor olması zorunludur.
Üretim tesislerinin iÅŸletmeye girmesi
MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre Åžebekeye baÄŸlanacak üretim tesislerinin geçici kabul iÅŸlemlerinin, baÄŸlantı anlaÅŸmasının imza tarihinden itibaren;
a) YG seviyesinden baÄŸlanacak hidrolik kaynaÄŸa dayalı üretim tesislerinde üç yıl,
b) YG seviyesinden baÄŸlanacak hidrolik kaynaÄŸa dayalı üretim tesisleri dışındaki üretim tesislerinde iki yıl,
c) AG seviyesinden baÄŸlanacak tüm üretim tesislerinde bir yıl,
ç) İletim ÅŸebekesine baÄŸlanacak üretim tesislerinde Elektrik Piyasası Lisans YönetmeliÄŸi çerçevesinde aynı niteliklere sahip üretim tesisleri için öngörülen süre,
içerisinde tamamlanması zorunludur. Mücbir sebepler dışında, bu sürelerin sonunda üretim tesisinin tamamlanmaması halinde baÄŸlantı anlaÅŸması ile su kullanım haklarına iliÅŸkin izin belgeleri kendiliÄŸinden hükümsüz hale gelir.
Denetim
MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında lisanssız faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kiÅŸilerin bu Yönetmelik ve TebliÄŸ kapsamındaki faaliyetlerinin inceleme ve denetimi ilgisine göre İlgili Åžebeke İşletmecisi ve/veya görevli tedarik ÅŸirketi tarafından yapılır.
Kamulaştırma
MADDE 26 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında kurulacak üretim tesisleri için Kurum tarafından herhangi bir kamulaÅŸtırma iÅŸlemi yapılmaz.
Bilgilerin toplanması
MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında üretim tesisi kuran gerçek veya tüzel kiÅŸiler, İlgili Åžebeke İşletmecisi tarafından bu Yönetmelik ve TebliÄŸ çerçevesinde istenen bilgi ve belgeleri süresi içerisinde ve İlgili Åžebeke İşletmecisine sunmakla yükümlüdür.
(2) İlgili Åžebeke İşletmecileri her ay, bir önceki aya ait bu Yönetmelik kapsamında;
a) Üretim baÅŸvurusu olumlu veya olumsuz sonuçlanan gerçek veya tüzel kiÅŸileri,
b) Üretim tesisi iÅŸletmeye giren gerçek veya tüzel kiÅŸiler ile bu tesislerin kurulu gücünü, üretim miktarını, kaynak türünü, gerilim seviyesini ve üretim teknolojisini,
c) Üretim tesisinin bulunduÄŸu ili ve ilçeyi,
ç) Kurumca gerekli görülecek diÄŸer bilgileri,
Kurum tarafından belirlenecek formata uygun olarak Kuruma sunmakla yükümlüdür.
Yasaklar ve yaptırımlar
MADDE 28 – (1) İlgili Åžebeke İşletmecileri ile görevli tedarik ÅŸirketleri, bu Yönetmelik kapsamında faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kiÅŸiler arasında ayrım yapamaz.
(2) Bu Yönetmelik kapsamına giren üretim tesisleri İlgili Mevzuat kapsamında dengeleme birimi olamaz ve bu kapsamda uygulamalara katılamaz.
(3) Bu Yönetmelik kapsamındaki üretim tesislerinde üretilen elektrik enerjisi, bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında, ticarete konu edilemez ve üretim tesisinin bulunduÄŸu dağıtım bölgesinin dışında tüketime sunulamaz.
(4) Bu Yönetmelik ve TebliÄŸ hükümlerine aykırı hareket eden gerçek veya tüzel kiÅŸi, ilgisine göre İlgili Åžebeke İşletmecisi ve/veya görevli tedarik ÅŸirketi tarafından ihtar edilerek aykırılığın giderilmesi için kendisine 15 günden az olmamak kaydıyla makul bir süre verilir. Verilen süre zarfında da aykırılığın giderilmemesi ve söz konusu aykırılığın Åžebekenin iÅŸleyiÅŸine zarar vermesi durumunda; bu kiÅŸinin sisteme elektrik enerjisi vermesi, tüketim tesisinin sistemden enerji çekmesine engel olmayacak biçimde İlgili Åžebeke İşletmecisi tarafından doÄŸrudan veya görevli tedarik ÅŸirketinin bildirimi üzerine engellenebilir. Bu fıkra kapsamına giren gerçek veya tüzel kiÅŸiler konuya iliÅŸkin bilgi ve belgeler ile beÅŸinci fıkra kapsamında Kuruma bildirilir.
(5) Lisanssız üretim faaliyeti gösteren kiÅŸilerin İlgili Mevzuat hükümlerine aykırı davranması durumunda, Kurul tarafından Kanunun 16 ncı maddesinde öngörülen yaptırımlar uygulanır.
Üretim tesisi devri
MADDE 29 – (1) Geçici kabulü yapılmış olmak kaydıyla, bu Yönetmelik kapsamındaki üretim tesisi; satış, devir veya diÄŸer bir düzenleme ile bu Yönetmelik veya İlgili Mevzuat kapsamında üretim faaliyeti göstermek isteyen baÅŸka bir gerçek veya tüzel kiÅŸiye devredilebilir. Geçici kabulü yapılmamış üretim tesisleri, bu fıkra kapsamında devre konu edilemez.
(2) Birinci fıkra kapsamında üretim tesisini devredecek ve devir alacak gerçek veya tüzel kiÅŸiler, devir iÅŸlemi gerçekleÅŸmeden önce eÅŸzamanlı olarak İlgili Åžebeke İşletmecisine baÅŸvuruda bulunur. İlgili Åžebeke İşletmecisi, bu fıkra kapsamında yapılan baÅŸvuruları devir için gerekli belgelerin tam ve eksiksiz olması halinde otuz gün içerisinde sonuçlandırır. Devir iÅŸlemi, devir alacak gerçek veya tüzel kiÅŸinin baÄŸlantı anlaÅŸması ve sistem kullanım anlaÅŸmasını imzalamadığı sürece, İlgili Åžebeke İşletmecisi nezdinde geçerlilik kazanmaz.
(3) Hidrolik kaynaklara dayalı üretim tesisleri açısından bu madde kapsamında yapılacak devirlerde ikinci fıkrada belirtilen iÅŸ ve iÅŸlemlere ek olarak, ayrıca devir iÅŸleminden önce ilgili su kullanım hakkı izin belgesinin devir alacak gerçek veya tüzel kiÅŸi adına düzenlendiÄŸinin belgelenmesi zorunludur. Bu fıkra kapsamında yapılacak olan devir iÅŸlemlerinde ikinci fıkrada belirtilen anlaÅŸmaların imzalanmasından önce söz konusu izin belgesi, İlgili Åžebeke İşletmecisine sunulur.
(4) Lisanssız üretim kapsamındaki bir üretim tesisi için bankalar ve/veya finans kuruluÅŸları tarafından sınırlı veya gayri kabili rücu proje finansmanı saÄŸlanması halinde, sözleÅŸme hükümleri gereÄŸi, bankalar ve/veya finans kuruluÅŸları İlgili Åžebeke İşletmecisine gerekçeli olarak bildirimde bulunarak, bu YönetmeliÄŸin öngördüÄŸü ÅŸartlar çerçevesinde önerecekleri bir baÅŸka gerçek veya tüzel kiÅŸiye ilgili üretim tesisine iliÅŸkin tüm yükümlülükleri üstlenmek ÅŸartıyla söz konusu üretim tesisinin devredilmesini ve ilgili gerçek veya tüzel kiÅŸi ile baÄŸlantı ve sistem kullanım anlaÅŸması imzalanmasını talep edebilir. SözleÅŸme hükümlerine aykırılığın belgelenmesi halinde, bankalar ve/veya finans kuruluÅŸları tarafından bildirilen gerçek veya tüzel kiÅŸi ile üretim tesisi devri kapsamında baÄŸlantı ve sistem kullanım anlaÅŸmaları imzalanır. Bu fıkra kapsamında yapılan devir iÅŸlemlerinin, devir iÅŸleminin gerçekleÅŸtirildiÄŸi tarihten itibaren on iÅŸ günü içerisinde İlgili Åžebeke İşletmecisi tarafından Kuruma bildirilmesi zorunludur. Birinci fıkra hükmü bu fıkra kapsamındaki tesisler için uygulanmaz.
Lisansa konu bir üretim tesisinin lisanssız üretim faaliyeti kapsamına alınması
MADDE 30 – (1) Lisansa konu bir üretim tesisinin bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde lisanssız üretim faaliyeti kapsamına alınması ilgili üretim tesisinin;
a) Geçici kabulü yapılarak iÅŸletmeye geçmiÅŸ olması,
b) 5 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan üretim tesisleri kapsamında olması,
c) BaÅŸvuruda bulunan gerçek veya tüzel kiÅŸinin, tüketiminin tamamını veya bir kısmını ilgili üretim tesisinden karşılayacağı mevcut bir tüketim tesisinin olması,
ÅŸartlarının birlikte saÄŸlanması halinde mümkündür.
(2) Birinci fıkra kapsamına giren gerçek veya tüzel kiÅŸiler; bu Yönetmelik çerçevesinde lisanssız üretim faaliyetinde bulunmak istemeleri halinde, ilgili kiÅŸinin uhdesindeki üretim tesisi ile iliÅŸkilendirilecek aynı kiÅŸi uhdesindeki tüketim tesisi veya tesislerine iliÅŸkin belgeler ile birlikte üretim tesisinin bulunduÄŸu bölgede yer alan İlgili Åžebeke İşletmecisine baÅŸvuruda bulunur. Bu kapsama giren üretim tesisi sahibi gerçek veya tüzel kiÅŸinin lisansına kayıtlı olan baÄŸlantı noktasına iliÅŸkin baÄŸlantı hakkı korunur. İlgili Åžebeke İşletmecisi, bu fıkra kapsamında yapılan baÅŸvuruları bu Yönetmelik çerçevesinde gerekli belgelerin tamamlandığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde sonuçlandırır.
DiÄŸer hükümler
MADDE 31 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında kurulu gücü 5 MW’a kadar olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerine emreamade kapasite bedeli tahakkuk ettirilmez.
(2) Bu Yönetmelik kapsamında;
a) İlgili Şebeke İşletmecisi tarafından tahsil edilebilecek başvuru bedeli,
b) Görevli tedarik ÅŸirketlerinin bu Yönetmelik kapsamında fiilen üretim yapan kiÅŸiler için yürüttükleri iÅŸ ve iÅŸlemler karşılığında tahsil edebileceÄŸi yıllık iÅŸletim bedeli,
her yıl 31 Aralık tarihine kadar Kurul tarafından belirlenir. Üretim tesislerinin İlgili Mevzuat gereÄŸi ödemekle yükümlü oldukları bedeller saklıdır.
(3) Bu Yönetmelik kapsamında kurulacak üretim tesislerinde kullanılacak YEK Kanununa ekli II sayılı Cetvelde adı geçen mekanik ve/veya elektro-mekanik aksamdan her birinin, ithalat tarihi baz alınarak, en fazla önceki beÅŸ takvim yılında üretilmiÅŸ olması zorunludur.
(4) Kurum; lisanssız üretim tesislerinin sisteme baÄŸlantısı, sistem kullanımı, lisanssız elektrik üretimi yapmaktan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri ile Åžebekenin ilgili mevzuatta öngörülen güvenlik, teknik ve kalite esaslarına göre iÅŸletilmesine dair bu YönetmeliÄŸin uygulanmasına iliÅŸkin alt düzenleyici iÅŸlemler yapmaya yetkilidir.
(5) Dağıtım ÅŸirketleri ile OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kiÅŸiler, ilgili dağıtım bölgesinde bu Yönetmelik çerçevesinde trafo merkezi bazında dağıtım sistemine baÄŸlanabilecek üretim tesisi kapasitelerini içinde bulunulan yıl için, Ocak, Nisan, Temmuz ve Eylül aylarının ilk haftası içerisinde kendi internet sayfalarında yayımlamakla yükümlüdür. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(6) İlgili Åžebeke İşletmecileri ve görevli tedarik ÅŸirketleri bu Yönetmelik ve TebliÄŸ hükümleri uyarınca sahip oldukları bilgileri Elektrik Piyasası Lisans YönetmeliÄŸi hükümleri çerçevesinde saklamak ve korumakla yükümlüdür.
(7) Bu Yönetmelik kapsamında faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kiÅŸilere, bu Yönetmelik ve TebliÄŸde belirtilen hususlar dışında, baÄŸlantı ve sistem kullanımından kaynaklanan her türlü bedel için İlgili Mevzuat hükümleri uygulanır.
(8) Bu Yönetmelik ve TebliÄŸde belirtilen istisnalar dışında baÅŸvuru bedeli iade edilmez.
Atıflar
MADDE 32 – (1) 21/7/2011 tarihli ve 28001 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İliÅŸkin YönetmeliÄŸe yapılan atıflar bu YönetmeliÄŸe yapılmış sayılır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 33 – (1) 21/7/2011 tarihli ve 28001 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İliÅŸkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
BaÄŸlantı AnlaÅŸması ÇaÄŸrı Mektubu gönderilmemiÅŸ baÅŸvurulara iliÅŸkin iÅŸlemler
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce hidrolik kaynaklar dışında diÄŸer kaynaklara dayalı üretim tesisleri için İlgili Åžebeke İşletmecisine baÅŸvuruda bulunmuÅŸ ve baÅŸvurusu hakkında kendisine BaÄŸlantı AnlaÅŸması ÇaÄŸrı Mektubu gönderilmemiÅŸ olan gerçek veya tüzel kiÅŸilerin, bu YönetmeliÄŸin 7 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında varsa ek olarak sunması gereken belgeleri, yüzseksen gün içerisinde İlgili Åžebeke İşletmecisine sunmaları zorunludur. Söz konusu belgelerin yüzseksen gün içerisinde edinilemediÄŸinin İlgili Åžebeke İşletmecisi tarafından anlaşılması halinde, İlgili Åžebeke İşletmecisi üç ay süreyle eksik belgelerin ulaÅŸmasını bekler. Gerekli tüm belgeleri süresinde tamamlayan gerçek veya tüzel kiÅŸilerin baÅŸvurusu bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılır.
BaÄŸlantı AnlaÅŸması ÇaÄŸrı Mektubu gönderilmiÅŸ baÅŸvurulara iliÅŸkin iÅŸlemler
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce hidrolik kaynaklar dışında diÄŸer kaynaklara dayalı üretim tesisleri için İlgili Åžebeke İşletmecisine baÅŸvuruda bulunmuÅŸ ve baÅŸvurusu hakkında kendisine BaÄŸlantı AnlaÅŸması ÇaÄŸrı Mektubu gönderilmiÅŸ olan gerçek veya tüzel kiÅŸilerden;
a) Rüzgar enerjisine dayalı baÅŸvurular dışındaki diÄŸer baÅŸvuru sahibi gerçek veya tüzel kiÅŸiler, 7 nci maddenin birinci fıkrası çerçevesinde sunulması gereken ek belgeler ile 9 uncu maddenin üçüncü fıkrası çerçevesinde sunulması gereken belgeleri yüzseksen gün içerisinde İlgili Åžebeke İşletmecisine eksiksiz sunması halinde söz konusu kiÅŸi ile otuz gün içerisinde baÄŸlantı anlaÅŸması imzalanır.
b) Rüzgar enerjisine dayalı baÅŸvuru sahibi gerçek veya tüzel kiÅŸiler için, bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren otuz gün içerisinde YönetmeliÄŸin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında YEGM’den rüzgar enerjisine dayalı baÅŸvurular için Teknik DeÄŸerlendirme Raporu talep edilir. Bu kapsamda;
1) Teknik Değerlendirme Raporunun olumsuz olması halinde başvuru belgeleri iade edilir.
2) Teknik DeÄŸerlendirme Raporunun olumlu olması halinde, ilgili baÅŸvuru hakkında birinci fıkranın (a) bendi çerçevesinde iÅŸlem tesis edilir.
(2) Birinci fıkra kapsamında istenen belgeleri İlgili Åžebeke İşletmecisine süresi içinde sunamayan baÅŸvuru sahipleri baÄŸlantı anlaÅŸmasını imzalama hakkını kaybeder ve mevcut belgeleri iade edilir.
(3) Birinci fıkranın (b) bendinde belirlenen belgelerin zamanında edinilemediÄŸinin İlgili Åžebeke İşletmecisi tarafından anlaşılması halinde, İlgili Åžebeke İşletmecisi üç ay süreyle eksik belgelerin ulaÅŸmasını bekler.
(4) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamında rüzgar enerjisine dayalı baÅŸvurular için aynı bendin (2) nolu alt bendinde öngörülen süre, Teknik EtkileÅŸim İzninin düzenlendiÄŸi tarihten itibaren baÅŸlatılır. Bu fıkra kapsamında Teknik EtkileÅŸim İzninin, düzenlenme tarihinden itibaren otuz gün içerisinde İlgili Åžebeke İşletmecisine sunulması zorunludur. Teknik EtkileÅŸim İzninin, süresi içerisinde ilgili tüzel kiÅŸiye sunulmaması halinde, baÄŸlantı baÅŸvurusu geçersiz sayılır ve ilgili belgeler baÅŸvuru sahibine iade edilir .
(5) Bu madde kapsamına giren gerçek ve tüzel kiÅŸilerin Teknik EtkileÅŸim İznini en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar İlgili Åžebeke İşletmecisine sunmaları zorunludur.
Teknik etkileÅŸim izni
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) 31 Aralık 2014 tarihine kadar; rüzgar enerjisine dayalı baÅŸvurular için bu YönetmeliÄŸin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen süre, Teknik EtkileÅŸim İzninin düzenlenme tarihinden itibaren baÅŸlatılır. Teknik EtkileÅŸim İzninin, düzenlenme tarihinden itibaren otuz gün içerisinde proje onayı için ilgili tüzel kiÅŸiye sunulması zorunludur .
Üretim tesisisin dağıtım bölgesinde tüketim tesisisin OSB dağıtım ÅŸebekesinde olması halinde yapılacak iÅŸlemler
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Üretim tesisisin dağıtım bölgesinde, tüketim tesisisin OSB dağıtım bölgesinde olması halinde, ihtiyaç fazlası enerjinin deÄŸerlendirilebilmesi için piyasa iÅŸletmecisi tarafından yapılması gerekli ilave yazılım çalışmaları bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde tamamlanır.
Hidrolik kaynaÄŸa dayalı üretim tesisleri için verilen mevcut baÄŸlantı görüÅŸlerinin geçerliliÄŸi
GEÇİCİ MADDE 5 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce hidrolik kaynaÄŸa dayalı üretim tesisleri için verilmiÅŸ olan baÄŸlantı görüÅŸleri geçersiz hale gelir.
Mevcut tüketim birleÅŸtirme baÅŸvuruları
GEÇİCİ MADDE 6 – (1) 23 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamındaki sınırlama, bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce tüketim birleÅŸtirme çerçevesinde baÅŸvuruda bulunan ve İlgili Åžebeke İşletmecisi ile baÄŸlantı anlaÅŸması imzalamış olan gerçek veya tüzel kiÅŸiler için uygulanmaz.
(2) Birinci fıkra kapsamında baÅŸvurmuÅŸ olup bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibariyle baÄŸlantı anlaÅŸması henüz imzalanmamış olan gerçek veya tüzel kiÅŸilere, bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu BaÅŸkanı yürütür.
YönetmeliÄŸin Ekleri (Ek-1, Ek-2, Ek-3, Ek-4, Ek-5, Ek-6)