Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

5995 SAYILI MADEN KANUNUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

5995 SAYILI MADEN KANUNUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

MADDE 1 – 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasının (II) numaralı bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ; (III) numaralı bendinin sonuna “Hidrojen Sülfür (7/3/1954 tarihli ve 6326 sayılı Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla)” ibaresi eklenmiÅŸ; (IV) numaralı bendinin (b) alt bendine “taÅŸkömürü,” ibaresinden sonra gelmek üzere “kömüre baÄŸlı metan gazı,” ibaresi eklenmiÅŸ, alt bendin sonunda yer alan “Radyoaktif Mineraller (Uranyum, Toryum, Radyum)” ibaresi çıkarılmış ve alt bendin sonuna “Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla)” ibaresi eklenmiÅŸ; fıkranın sonuna aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir. 


            “II. Grup madenler

            a) Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan Agrega,  mıcır veya öÄŸütülerek kullanılacak kayaçlar.

            b) Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taÅŸlar ile dekoratif amaçla kullanılan doÄŸal taÅŸlar.”

            “VI. Grup madenler

            Radyoaktif Mineraller ve diÄŸer radyoaktif maddeler.”

            MADDE 2 – 3213 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde yer alan Ä°htisaslaÅŸmış Devlet KuruluÅŸu tanımındaki “Karayolları ve Türkiye Demir ve Çelik Ä°ÅŸletmeleri Genel müdürlükleri” ibaresi “Karayolları Genel MüdürlüÄŸü ve Elektrik Üretim A.Åž.” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki tanımlar eklenmiÅŸtir.

            “Altyapı Tesisi: Madencilik faaliyetleri için zorunlu ve temdit dahil ruhsat süresi ile sınırlı olan yol, su, haberleÅŸme, enerji nakil hattı, bant konveyör, havai hat, kuyu tesisleri, ÅŸantiye binası, yemekhane, atölye, kantar tesisleri, maden stok alanı, pasa döküm alanı, atık barajı, trafo, patlayıcı madde ve müÅŸtemilatı deposu gibi geçici yapı ve binaları.

            Geçici Tesisler: Maden ruhsatının süresine baÄŸlı olarak yapılan tesis ve altyapı tesisleri.

            Kurul: Devlet Planlama TeÅŸkilatının baÄŸlı olduÄŸu bakanın baÅŸkanlığında oluÅŸturulan, maden iÅŸletme faaliyetleri ile diÄŸer yatırımların kamu yararı açısından önceliÄŸini ve önemini tespit ederek karar veren kurulu.


            Tesis: Madencilik faaliyetleri için zorunlu olan her türlü kırma, eleme, öÄŸütme, kesme ve sayalama tesisleri ile iÅŸleme tesisi kapsamında asfalt üretim, hazır beton, yapı elemanı tesisleri, sallantılı masa, jig, konsantratör, flotasyon, liç, kalsinasyon, bioksidasyon ve benzeri cevher hazırlama ve zenginleÅŸtirme tesisleri, karıştırma, depolama, stoklama, atık kazanma ve atık bertaraf tesisleri gibi geçici üniteleri.

            Maden Arama Projesi: Arama ruhsat sahasında bir termin planı dahilinde,  ekonomik olarak iÅŸletilebilecek  bir maden  yatağı  bulabilmek için arama süresi  boyunca yapılacak olan arama faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin gerçekleÅŸtirilmesine yönelik yatırım bilgilerini ve mali yeterliliÄŸi içeren projeyi.

            Ön Ä°nceleme Raporu: Hedef sahayı seçmenin gerekçeleri, nedenleri ve aranacak maden/madenlerin belirtildiÄŸi; mevcut bilgiler doÄŸrultusunda hazırlanmış yorum ve deÄŸerlendirmeleri içeren raporunu.

            Ön Arama Faaliyet Raporu: Ön arama döneminde maden arama projesinde belirtilen madenin yapısına göre, maden kaynağına yönelik elde edilen veriler doÄŸrultusundaki tenör/kalite tahminini içeren kaynak raporunu.

            Genel Arama Faaliyet Raporu: Genel arama döneminde madenin yapısına göre, maden arama projesinde belirtilen yöntem ve uygulamalar ile detay arama dönemine iliÅŸkin öngörülen sondaj, yarma, kuyu, galeri gibi arama faaliyetlerine ait bilgileri içeren kaynak veya rezerv raporunu.

            Detay Arama Faaliyet Raporu: Detay arama döneminde madenin yapısına göre maden arama projesinde belirtilen yöntem ve uygulamalar ile sondaj, yarma, kuyu, galeri gibi arama faaliyetlerine iliÅŸkin bilgileri ve diÄŸer belgeleri kapsayan görünür rezerv raporunu.

            Kaynak: YerkabuÄŸunda veya yerkabuÄŸunun derinliklerinde, biçim, nitelik ve nicelik olarak muhtemel ekonomik beklentilere neden olan maden veya mineral yoÄŸunlaÅŸmasını.

            Oda Sicil Belgesi: Mühendislerin odaya üyeliklerinin devam ettiÄŸine dair yılda bir kez alınan belgeyi. 

            Muhammen Bedel: I. Grup (a) bendi madenler için mülk sahibinin izni alınarak verilen ruhsatlarda veya ruhsat süre uzatım iÅŸlemlerinde madenin cinsi, rezervi ve yeri dikkate alınarak ilgili il özel idaresi tarafından belirlenen bedeli.”
Tamamı için tıklayınız >>> http://www.marbleport.com/guncelhaberler/5995-sayl-maden-kanunu-yururluge-girdi-1760.html

Maden Kanunu Uygulama YönetmeliÄŸi için tıklayınız >>> http://www.marbleport.com/madenkulturu-madencilik-faaliyetleri-uygulama-yonetmeligi-yeni-161.html


Marbleport: Türkiye’nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden ve Mermer Portalı

Maden kanunu, yönetmelikler, duyurular, bakanlık, meclis, DoÄŸal Kaynaklar, mermer firmaları, maden firmaları, kobi, kosgeb, ekonomi, maden haberleri, faydalı linkler, maden ruhsatı alımı, üretim, eleman alımı, ekonomi, ithalat ihracat, liman, gümrük, iÅŸ ilanları ve daha fazlası

 

MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER