Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6645 SAYILI Ä°Åž SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN 31-60 MADDELER


MADDE 31 – 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (f) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“f) Ä°ÅŸyerinde, çalışmaların, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi mevzuatına göre düzenlenmesi gereken saÄŸlık güvenlik planına uygun olarak yapıldığını kontrol etmek ve gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili Çalışma ve Ä°ÅŸ Kurumu il müdürlüÄŸüne bildirmek.”

MADDE 32 – 4708 sayılı Kanunun 8 inci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

Ä°dari müeyyideler ve teminat

MADDE 8 – Yapı denetim kuruluÅŸlarından bu Kanunda ve ilgili mevzuatta öngörülen esaslara göre denetim görevini yerine getirmedikleri tespit edilenlere, tespit edilen fiil ve hâllerin durumuna göre, aÅŸağıdaki idari yaptırımlar uygulanır.

a) Denetim personelinin görevi başında bulunmaması veya yapı denetim kuruluÅŸunun denetim personeline görevi ile ilgili yazılı olarak bilgi vermediÄŸinin anlaşılması,

b) Mevzuatın öngördüÄŸü evrakın tanziminde eksiklik veya kusur bulunması,

c) 2 nci maddenin dördüncü fıkrasının (b) veya (f) bendinde belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi,

hâllerinde, tespite konu yapının yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesi bedelinin %10’u kadar idari para cezası,

ç) Hataların yapının taşıyıcı sistemini etkilememesi kaydı ile, 2 nci maddenin dördüncü fıkrasının (a) veya (c) ile (g) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmediÄŸinin tespiti hâlinde, tespite konu olan yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesi bedelinin %20’si kadar idari para cezası verilir.

d) 2 nci maddenin dördüncü fıkrasının (d) veya (e) veya (h) veya (ı) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmediÄŸinin tespiti hâlinde, tespite konu yapının yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesi bedelinin %30’u kadar idari para cezası verilir.

Yapı denetim kuruluÅŸlarına denetim sorumluluÄŸunu üstlendiÄŸi bir iÅŸe yönelik yapılacak tespitler doÄŸrultusunda yukarıdaki bentlerde belirtilen idari müeyyidelerden birden fazla cezanın verilmesinin gerekmesi hâlinde o iÅŸe ait yapı denetim hizmet sözleÅŸmesinin en fazla %50’si kadar idari para cezası verilir.

e) Aşağıda belirtilen;

1) Denetim hizmetinin bu Kanunda yazılı asgari hizmet bedelinden düÅŸük bir bedel ile üstlenildiÄŸinin tespit edilmesi,

2) Yapı sahibinden veya vekilinden, yapı denetim hesabına yatırılmaksızın yapı denetimi hizmet bedeli alındığının tespit edilmesi,

hâllerinde, üstlenilen denetim iÅŸlerinin tamamına ait yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesi bedelleri toplamının %3’ü kadar idari para cezası verilir.

f) 6 ncı maddenin birinci fıkrası hükmüne aykırı hareket edilmesi hâlinde üstlenilen denetim iÅŸlerinin tamamına ait yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesi bedelleri toplamının %2’si kadar idari para cezası verilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

g) Aşağıda belirtilen;

1) Hataların yapının taşıyıcı sistemini etkilemesi hâlinde 2 nci maddenin dördüncü fıkrasının (a) veya (c) ile (g) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi,

2) 3 üncü maddenin beÅŸinci fıkrasının birinci cümlesi hükmüne aykırı hareket edilmesi,

3) Yapı denetim kuruluÅŸuna son bir yıl içinde üç defa idari para cezası uygulanması,

hâllerinde, cezayı gerektiren fiil ve hâlin, yetkililer tarafından yapılan inceleme ve denetimlerle tespit edilip öÄŸrenilmesinden veya son idari para cezasının tebliÄŸinden itibaren Ä°l Yapı Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlıkça bir yıl yeni iÅŸ almaktan men cezası verilir.

h) Yeni iÅŸ almaktan men yönünde verilen ilk cezanın ilan edilmesinden sonra, yeni iÅŸ almaktan men yönünde cezayı gerektiren ikinci bir fiilin iÅŸlenmesi ve bundan dolayı ceza verilip ilan edilmesinden sonra üçüncü defa yeni iÅŸ almaktan men yönünde ceza vermeyi gerektiren bir fiilin iÅŸlenmesi ve bundan dolayı da ceza verilip ilan edilmesi hâlinde, son ilan tarihinden itibaren Merkez Yapı Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlıkça yapı denetim kuruluÅŸunun izin belgesi iptal edilerek faaliyetine son verilir ve teminatı irat kaydolunur. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

Yapı denetim kuruluÅŸunun, 3 üncü maddenin beÅŸinci fıkrasının ikinci cümlesi hükmüne aykırı hareket eden veya yapı denetim kuruluÅŸunda görevli iken laboratuvar kuruluÅŸlarında da görev alan mimar ve mühendislerine Ä°l Yapı Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Åžehircilik Ä°l MüdürlüÄŸünce 5.000 Türk Lirası idari para cezası verilir.

Ä°dari para cezası, cezayı gerektiren fiil ve hâlin, yetkililer tarafından yapılan inceleme ve denetimlerle tespit edilmesini müteakip yapı denetim kuruluÅŸunun ve ilgililerin savunmaları alınarak verilir ve yazılı olarak tebliÄŸ edilir.

Ä°dari para cezasına karşı on beÅŸ gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. Bu süre içinde itiraz yoluna baÅŸvurulmaması hâlinde idari para cezası kesinleÅŸir. Ä°tirazlar, zaruret olmayan hâllerde evrak üzerinde incelenerek en kısa süre içinde karara baÄŸlanır. Ä°tiraz üzerine verilen mahkeme kararları kesindir.

Yeni iÅŸ almaktan men ve faaliyetine son verme cezalarına dair iÅŸlemler, Resmî Gazete’de ilan edilir.

Yeni iÅŸ almaktan men cezası, yapı denetim kuruluÅŸunun denetimindeki diÄŸer iÅŸlerin devamına mani deÄŸildir. Ancak, yapı denetim kuruluÅŸuna yeni iÅŸ almaktan men cezası verilmesine esas olan yapım iÅŸinin devam edebilmesi için, yapı sahibi tarafından baÅŸka bir yapı denetim kuruluÅŸu görevlendirilmedikçe, ilgili idare tarafından iÅŸin devamına izin verilmez. Faaliyete son verme cezası verilen hâllerde de, yapı denetim kuruluÅŸunun denetimini üstlendiÄŸi yapıların devamına, yeni yapı denetim kuruluÅŸu görevlendirilmedikçe ilgili idare tarafından izin verilmez.

Yeni iÅŸ almaktan men cezası alan yapı denetim kuruluÅŸunun ortakları, ceza süresi içinde; faaliyete son verme cezası alan yapı denetim kuruluÅŸunun ortakları ise, üç yıl süre içinde herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baÅŸka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunun ortağı da olamaz.

Yapı denetim kuruluÅŸuna üç defa idari para cezası verilmesine sebep olduÄŸu anlaşılan denetçi mimar ve denetçi mühendislerin belgeleri, Merkez Yapı Denetim Komisyonunun kararı ile iptal edilir. Bu suretle belgesi iptal edilen denetçi mimar ve denetçi mühendisler, üç yıl süre ile herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baÅŸka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunun ortağı da olamaz.

Yapı denetim kuruluÅŸuna üç defa idari para cezası verilmesine sebep olduÄŸu anlaşılan teknik personel, üç yıl süre ile herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baÅŸka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunun ortağı da olamaz.

Laboratuvar kuruluÅŸlarının personel, tesis, makine, teçhizat ve kalite kontrol sisteminde olumsuz yönde bir deÄŸiÅŸiklik olduÄŸunun veya gerçekleÅŸtirilen deneylerin belirlenmiÅŸ teknik kritere uygun olmadığının veya bu Kanunda ve ilgili mevzuatta belirtilen hükümlere aykırı hareket edildiÄŸinin tespit edilmesi hâlinde, tespit edilen fiil ve hâllerin durumuna göre, Ä°l Yapı Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Åžehircilik Ä°l MüdürlüÄŸünce;

a) Laboratuvarların kalite sistemine iliÅŸkin idari ve teknik ÅŸartlar bakımından tespit edilen aykırılıklar için uyarma cezası,

b) Verilen ilk uyarma cezasının tebliÄŸ edilmesinden sonra, aynı türden cezayı gerektiren ikinci bir fiilin iÅŸlenmesi ve bundan dolayı ceza verilip tebliÄŸ edilmesinden sonra üçüncü defa uyarma cezası vermeyi gerektiren bir fiilin iÅŸlenmesi ve bundan dolayı da ceza verilip tebliÄŸ edilmesi hâlinde, laboratuvar kuruluÅŸuna 5.000 Türk Lirası idari para cezası,

c) Alet ve cihaz kalibrasyonlarının zamanında yaptırılmaması veya kür havuzlarında veya kür odalarında kür ÅŸartlarına uyulmaması veya ÅŸantiye mahallinde alınan taze beton numunelerinin zamanında toplanmaması veya karot numunesi alınması sırasında laboratuvar denetçisinin hazır bulunmaması veya laboratuvar kuruluÅŸunun deney kapsam listesindeki deneyler hariç olmak üzere deney raporlarında Bakanlık logosunun kullanılması veya numune kayıt ve rapor defterinde boÅŸluklar bulunması hâllerinde, laboratuvar kuruluÅŸuna 10.000 Türk Lirası idari para cezası,

verilir.

d) Bu fıkranın (c) bendine göre verilen ilk cezanın tebliÄŸ edilmesinden sonra, aynı türden cezayı gerektiren ikinci bir fiilin iÅŸlenmesi ve bundan dolayı ceza verilip tebliÄŸ edilmesinden sonra üçüncü defa aynı cezayı vermeyi gerektiren bir fiilin iÅŸlenmesi ve bundan dolayı da ceza verilip tebliÄŸ edilmesi hâlinde, Ä°l Yapı Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlıkça bir yıl yeni iÅŸ almaktan men cezası verilir.

e) Aşağıda belirtilen;

1) Bu fıkranın (d) bendine göre verilen cezanın ilan edilmesinden sonra, aynı türden cezayı gerektiren ikinci bir fiilin iÅŸlenmesi ve bundan dolayı ceza verilip ilan edilmesinden sonra üçüncü defa aynı türden ceza vermeyi gerektiren bir fiilin iÅŸlenmesi ve bundan dolayı da ceza verilip ilan edilmesi,

2) Laboratuvar kuruluÅŸunun idarelere veya ÅŸahıslara verdiÄŸi deney raporlarının gerçeÄŸi yansıtmayan sonuçlar ihtiva ettiÄŸinin tespit edilmesi,

hâllerinde Merkez Yapı Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlıkça laboratuvar kuruluÅŸunun izin belgesi iptal edilerek faaliyetine son verilir. SözleÅŸmesi feshedilir ve teminatı irat kaydolunur.

Üçüncü, dördüncü ve beÅŸinci fıkra hükümleri, laboratuvar kuruluÅŸu hakkında uygulanan idari müeyyideler için de geçerlidir.

Yeni iÅŸ almaktan men cezası alan laboratuvar kuruluÅŸunun ortakları, ceza süresi içinde; faaliyete son verme cezası alan laboratuvar kuruluÅŸunun ortakları ise, üç yıl süre içinde herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baÅŸka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunun ortağı da olamaz.

Laboratuvar kuruluÅŸuna üç defa idari para cezası verilmesine sebep olduÄŸu anlaşılan denetçi mühendislerin belgeleri, Merkez Yapı Denetim Komisyonu tarafından iptal edilir. Bu suretle belgesi iptal edilen denetçi mühendisler, üç yıl süre ile herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baÅŸka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunun ortağı da olamaz.

Laboratuvar kuruluÅŸuna üç defa idari para cezası verilmesine sebep olduÄŸu anlaşılan teknik personel, üç yıl süre ile herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baÅŸka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸunun ortağı da olamaz.

Ä°lgili meslek odaları, yapı denetim veya laboratuvar kuruluÅŸlarına bu madde uyarınca idari yaptırım uygulanmasına sebep olan denetçi mimar ve mühendisler ile diÄŸer mimar ve mühendisler hakkında, kendi mevzuatına göre cezai iÅŸlem yaparak neticesini Merkez Yapı Denetim Komisyonuna bildirir.

Laboratuvar kuruluÅŸlarının veya denetçi mimar ve denetçi mühendislerin izin belgesi alma safhasında gerçeÄŸe aykırı belge düzenlediÄŸinin izin belgesi verildikten sonra anlaşılması hâlinde, izin belgesi derhâl iptal edilir.

Yapı denetim kuruluÅŸlarına denetim sorumluluÄŸunu üstlendiÄŸi bir iÅŸte yeni bir iÅŸ almaktan men cezası almasını gerektiren 2 nci maddenin dördüncü fıkrasının (a) ve (c) ile (g) bendine aykırı hareket ettiÄŸinin aynı anda tespit edilmesi hâlinde bir kez yeni iÅŸ almaktan men cezası verilir.

Laboratuvar kuruluÅŸlarına uyarı cezası vermeyi gerektiren birden fazla fiilin aynı anda tespit edilmesi hâlinde kuruluÅŸa idari para cezasına esas olmak üzere tek bir uyarı cezası uygulanır.

Laboratuvar kuruluÅŸlarına idari para cezası vermeyi gerektiren birden fazla fiilin aynı anda tespit edilmesi hâlinde kuruluÅŸa en fazla 15.000 Türk Lirası idari para cezası verilir.

Bu Kanun kapsamında verilecek idari para cezaları Ä°l Yapı Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Åžehircilik Ä°l MüdürlüÄŸünce verilir ve verilen idari para cezaları tebliÄŸinden itibaren bir ay içinde ödenir.

Bu Kanuna göre yapı denetim izin belgesi ve laboratuvar izin belgesi verilmesi sürecinde Bakanlıkça teminat alınır. Teminatın türü, tutarı, iadesi ve irat kaydedilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlıkça hazırlanan yönetmelik ile belirlenir.”

MADDE 33 – 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu Ä°hale SözleÅŸmeleri Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.

“z) Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸine iliÅŸkin yükümlülükler.”

MADDE 34 – 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 41 inci maddesinin onuncu fıkrasında yer alan “haftalık otuz altı saati aÅŸan” ibaresi “haftalık otuz yedi buçuk saati aÅŸan” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 35 – 4857 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi ile 55 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi “Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri,” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ve 65 inci” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“Mazeret izni

EK MADDE 2 – Ä°ÅŸçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eÅŸinin, kardeÅŸinin, çocuÄŸunun ölümü hâlinde üç gün, eÅŸinin doÄŸum yapması hâlinde ise beÅŸ gün ücretli izin verilir.

Ä°ÅŸçilerin en az yüzde yetmiÅŸ oranında engelli veya süreÄŸen hastalığı olan çocuÄŸunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.”

MADDE 36 – 4857 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Yer altı maden iÅŸlerinde çalışan iÅŸçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.”

MADDE 37 – 4857 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Ancak, turizm, özel güvenlik ve saÄŸlık hizmeti yürütülen iÅŸlerde iÅŸçinin yazılı onayının alınması ÅŸartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.”

MADDE 38 – 4857 sayılı Kanunun 71 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ; üçüncü fıkrasında yer alan “ondört yaşını bitirmiÅŸ ve ilk öÄŸretimini tamamlamış” ibaresi “on dört yaşını doldurmuÅŸ ve zorunlu ilköÄŸretim çağını tamamlamış” olarak, beÅŸinci fıkrasında yer alan “Okula devam eden” ibaresi “Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden”, “birinci” ibaresi “dördüncü” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“On beÅŸ yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuÅŸ ve zorunlu ilköÄŸretim çağını tamamlamış olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki geliÅŸmelerine ve eÄŸitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif iÅŸlerde çalıştırılabilirler. On dört yaşını doldurmamış çocuklar ise bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki geliÅŸmelerine ve eÄŸitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleÅŸme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak ÅŸartıyla çalıştırılabilirler.”

“Zorunlu ilköÄŸretim çağını tamamlamış ve örgün eÄŸitime devam etmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuz beÅŸ saatten; sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışanların ise günde beÅŸ ve haftada otuz saatten fazla olamaz. Bu süre, on beÅŸ yaşını tamamlamış çocuklar için günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırılabilir.”

“Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinin kapsamı, bu faaliyetlerde çalışacak çocuklara çalışma izni verilmesi, yaÅŸ grupları ve faaliyet türlerine göre çalışma ve dinlenme süreleri ile çalışma ortamı ve ÅŸartları, ücretin ödenmesine iliÅŸkin usul ve esaslar ile diÄŸer hususlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, SaÄŸlık Bakanlığı, Millî EÄŸitim Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görüÅŸleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 39 – 4857 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “71 inci maddesi hükmüne” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve bu maddenin son fıkrasında anılan yönetmelik hükümlerine” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 40 – 4857 sayılı Kanunun 112 nci maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu Ä°hale SözleÅŸmeleri Kanunu ile 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında rödövans sözleÅŸmeleri çerçevesinde yer altı maden iÅŸletmeciliÄŸi yapan ÅŸirketlere ve ortaklarına ait malların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el koyma veya takip yoluyla satışından elde edilen gelirler, öncelikle bu sözleÅŸmeler kapsamında söz konusu ÅŸirketlerde çalışmış olan iÅŸçilerden, iÅŸ sözleÅŸmeleri kıdem tazminatını hak edecek ÅŸekilde sona ermiÅŸ olanların kıdem ve ihbar tazminatları ile izin, fazla çalışma ve diÄŸer ücret alacaklarının ödenmesinde kullanılır. Bu ödemeler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından ilgililerin hesaplarına yatırılmak suretiyle gerçekleÅŸtirilir. Ödemeye esas bilgi ve belgeler, iÅŸçinin son çalıştığı iÅŸvereni tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna teslim edilir.”

MADDE 41 – 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 89 uncu maddesinin sekizinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 42 – 5434 sayılı Kanunun geçici 206 ncı maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 206 – 8/9/1999 veya bu tarihten önce iÅŸtirakçiliÄŸi bulunup, 8/9/1999 tarihi itibarıyla 50 ve daha yukarı yaÅŸlarda bulunanlar yaÅŸ haddi nedeniyle istekleri üzerine veya resen emekliye ayrıldıklarında fiili hizmet sürelerinin 10 yılı doldurmuÅŸ olması ÅŸartıyla emekli aylığına hak kazanırlar.

8/9/1999 tarihinden önce geçen ve aylık baÄŸlanmasında dikkate alınan hizmetler nedeniyle bu madde hükümlerinin uygulanması talep edilemez.

Birinci fıkrada belirtilen ÅŸartları taşıyanlara maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten sonra olmak üzere müracaatlarını takip eden ay başından itibaren aylık baÄŸlanır ve bunlara geçmiÅŸe yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.”

MADDE 43 – 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 35 inci maddesinin altıncı fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Kurum, bu Kanun ve diÄŸer kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek amacıyla iÅŸlediÄŸi kiÅŸisel veriler ile ticari sır niteliÄŸinde olan verileri, veri sahibinin noter onaylı muvafakati olmadan gerçek veya tüzel kiÅŸilerle paylaÅŸamaz. Ancak, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinin kanunlarında belirtilen görevleri yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları saÄŸlık verisi dışındaki kiÅŸisel veriler ile ticari sır niteliÄŸindeki veriler paylaşılabilir. Kurum, bunların dışındaki gayri maddi hakları ile kimliÄŸi belirli veya belirlenebilir bir gerçek veya tüzel kiÅŸiyle iliÅŸkilendirilemeyecek ÅŸekilde anonim hâle getirdiÄŸi verileri araÅŸtırma, planlama ve istatistik gibi amaçlar için kamu idareleri, bilimsel araÅŸtırma yapan kamu personeli, bilimsel dernekler, kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları veya üniversiteler ile ücretsiz olarak paylaÅŸabilir. Anonim hâle getirilen verinin tüzel kiÅŸilere ait olması hâlinde bu fıkrada sayılanlar dışındaki gerçek veya tüzel kiÅŸilere tüzel kiÅŸinin noter onaylı muvafakati alınmak kaydıyla ücretli olarak verilebilir. Veri paylaşılan kamu idareleri ile gerçek ve tüzel kiÅŸiler, paylaşılan verinin gizliliÄŸinden ve güvenliÄŸinden sorumludur. Bu fıkranın aksine davrananlar hakkında, veri paylaşımı yapılanlar da dâhil olmak üzere 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile diÄŸer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.”

MADDE 44 – 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “bunlardan bakmakla yükümlü olunan kiÅŸi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 45 – 5510 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “%15’i” ibaresi “%10’u” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 46 – 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 47 – 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “%13,5’idir.” ibaresi “%5,5’idir.” ÅŸeklinde, “%12,5’i” ibaresi “%4,5’i” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 48 – 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine aÅŸağıdaki paragraf eklenmiÅŸtir.

“4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında bulunan sigortalıların hizmet bilgilerinin 100 üncü madde kapsamında Kurumca oluÅŸturulan yazılım programına bilgi giriÅŸi yapması gereken iÅŸyerlerince, Kurumca belirlenen süre içinde elektronik ortamda Kuruma hiç gönderilmemesi hâlinde sigortalı başına aylık brüt asgari ücretin beÅŸte biri, geç gönderilmesi hâlinde ise sigortalı başına aylık brüt asgari ücretin onda biri tutarında, idari para cezası uygulanır. Ancak, idari para cezası ilgili yılın aralık ayında geçerli olan brüt asgari ücretin yirmi dört katını geçemez.”

MADDE 49 – 5510 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“EK MADDE 10 – Kurumla sözleÅŸmeli özel saÄŸlık hizmeti sunucuları tarafından Kuruma bildirilen hekimlerden Kurumca belirlenen yüzdelik oran içerisinde kalan ve sözleÅŸme kapsamı branÅŸlarda fiilen hizmet sunan saÄŸlık hizmet sunucusu bünyesindeki hekimlerle sınırlı olmak üzere,

a) Ä°l SaÄŸlık Müdürlüklerinden çalışma izni almak suretiyle ve 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Åžuabatı San’atlarının Tarzı Ä°crasına Dair Kanuna aykırı olmayacak ÅŸekilde sözleÅŸme ile çalıştırmış oldukları hekimlerden aynı zamanda fatura karşılığı hizmet alımı yaparak,

b) Bir iÅŸ sözleÅŸmesine tabi olmamakla birlikte, Ä°l SaÄŸlık Müdürlüklerinden çalışma izni almak suretiyle ve 1219 sayılı Kanuna aykırı olmayacak ÅŸekilde hekimlerden fatura karşılığı hizmet alımı yaparak,

genel saÄŸlık sigortası kapsamındaki kiÅŸilere vermiÅŸ oldukları saÄŸlık hizmetlerini Kurumca belirlenmiÅŸ usul ve esaslara uygun olarak fatura etmeleri hâlinde, verilmiÅŸ olan saÄŸlık hizmetlerinin bedeli Kurum tarafından karşılanır.

Åžirket ortağı olan veya mesleÄŸini serbest olarak icra eden hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kiÅŸiler, özel hukuk kiÅŸileri ve/veya vakıf üniversitelerine ait saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸları bünyesinde hizmet vermeleri hâlinde sözleÅŸmelerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Ancak, bu maddenin yayımı tarihinden önce 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışılan sürelere iliÅŸkin haklar saklıdır.”

MADDE 50 – 5510 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“Birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen %15 oranı, 2015 yılı Temmuz ve takip eden ödeme dönemlerine iliÅŸkin olmak üzere %10 olarak uygulanır.”

MADDE 51 – 5510 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki bankalar, sigorta ve reasürans ÅŸirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teÅŸkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuÅŸ bulunan sandıkların iÅŸtirakçileri ile aylık veya gelir baÄŸlanmış olanlar ile bunların hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna devir tarihini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Devir tarihi itibarıyla sandık iÅŸtirakçileri bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar.”

MADDE 52 – 5510 sayılı Kanunun geçici 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren üç ay içinde veya mecburi hizmetlerini tamamlayacakları tarihten itibaren üç ay içinde” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 53 – 5510 sayılı Kanunun geçici 59 uncu maddesinde yer alan “13/5/2014 tarihinde Manisa ilinin Soma ilçesinde meydana gelen maden kazası” ibaresi, “13/5/2014 tarihi ile 28/10/2014 (dâhil) tarihleri arasında maden ocaklarının yer altı iÅŸlerinde meydana gelen iÅŸ kazası” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 54 – 5510 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 61 – Mülga 25/4/1985 tarihli ve 3182 sayılı Bankalar Kanunu, mülga 4389 sayılı Kanun ve 5411 sayılı Kanun kapsamında faaliyet izni kaldırılan ve (ortaklarının temettü hariç ortaklık hakları dâhil) yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilen ya da doÄŸrudan iflasına karar verilen bankalar ve bu bankaların; hâkim ortakları, yönetim ve denetimine sahip olduÄŸu iÅŸtirakleri, gerçek ve tüzel kiÅŸi hâkim ortaklarının hâkim ortak olduÄŸu ÅŸirketler ve anılan kanunlar kapsamında bankanın Fona olan borcundan sorumlu tutulan kiÅŸiler hariç olmak üzere, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla haklarında 2004 sayılı Ä°cra ve Ä°flas Kanunu hükümlerine göre iflas kararı verilmiÅŸ ve iÅŸlemleri devam eden, iflas tasfiyesi sonuçlanmış olan ÅŸirketlerin borçlarından, 506 sayılı Kanunun mülga 80 inci ve bu Kanunun 88 inci maddesi çerçevesinde müÅŸterek ve müteselsil sorumluluÄŸu bulunanlardan ÅŸirket yönetim organlarında görev almayan ve sermaye sahibi olmayan kanuni temsilciler ve üst düzey yönetici veya yetkilileri hakkında Kurum alacaklarından dolayı Kurumca 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre icra takibi baÅŸlatılmış olsun veya olmasın ilgili mevzuata iliÅŸkin müÅŸterek ve müteselsil sorumlulukları sona erer, yapılan takipler sonlandırılır ve bu kiÅŸiler hakkında uygulanan hacizler kaldırılır. Haklarında icra takibi baÅŸlatılmış olanlardan, bu iÅŸlemlere karşı dava açmış olanların bu madde hükmünden yararlanabilmeleri için bu davalarından feragat etmeleri ÅŸarttır. Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce ilgililerin ÅŸahsi mal varlıklarından tahsil edilmiÅŸ olan tutarlar ret ve iade edilmez.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemeye Kurum yetkilidir.”

MADDE 55 – 5510 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 62 – Bu maddenin yayımı tarihinden önce, ayakta tedavide hekim ve diÅŸ hekimi muayenesi katılım paylarının eczanelerce usulüne uygun tahsil edilmemesi nedeniyle, eczacılar hakkında öngörülen cezai ÅŸart, her fatura dönemi için brüt asgari ücretin beÅŸ katı tutarını geçemez. Bu madde kapsamına giren fiiller için bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce tahsil edilen tutarlar iade ve mahsup edilmez.”

MADDE 56 – 5510 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 63 – Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, bu maddenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye iliÅŸkin prim borcu bulunanların, bu sürelere iliÅŸkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içinde ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak deÄŸerlendirilmez ve bu sürelere iliÅŸkin Kurum alacakları takip edilmeyerek bunlara Kurum alacakları arasında yer verilmez. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları bu maddenin yayım tarihini takip eden ay başı itibarıyla yeniden baÅŸlatılır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

Ancak, daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliÄŸ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak deÄŸerlendirilir. TebliÄŸ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak deÄŸerlendirilmez ve bu madde kapsamında ödenmiÅŸ olan tutarlar ilgilinin prim ve prime iliÅŸkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. Ä°hya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiÄŸi tarihten itibaren geçerli sayılır.

Birinci fıkraya göre sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸiler hakkında 1/1/2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel saÄŸlık sigortası hükümleri uygulanmaz.

Sigortalılıkları önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”

MADDE 57 – 5510 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 64 – Ä°ÅŸverenlerin ve/veya üçüncü ÅŸahısların, 31/12/2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bu Kanunun 14 üncü, 21 inci, 23 üncü, 39 uncu ve 76 ncı maddeleri, 506 sayılı Kanunun mülga 10 uncu, 26 ncı, 27 nci, 28 inci ve 39 uncu maddeleri, 1479 sayılı Kanunun mülga 63 üncü maddesi ve 5434 sayılı Kanunun mülga 129 uncu maddesi gereÄŸince iÅŸ kazası ve meslek hastalığı, hastalık, malullük, adi malullük ve ölüm hâlleri ile sigortalıya, genel saÄŸlık sigortalısına veya bunların bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilere yönelik fiiller nedeniyle, kesinleÅŸmiÅŸ mahkeme kararı sonucu ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçlarına, kanuni faiz uygulanan sürenin baÅŸlangıcından bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için YÄ°-ÜFE aylık deÄŸiÅŸim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu maddede belirtilen ÅŸekilde ve süre içinde ödenmesi hâlinde bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilir.

Söz konusu mahkeme kararlarına iliÅŸkin yargılama giderleri ile vekâlet ücreti, peÅŸin ödeme hâlinde peÅŸin ödeme tarihi, taksitle ödeme hâlinde son taksit tarihine kadar geçen süre için YÄ°-ÜFE aylık deÄŸiÅŸim oranları esas alınıp hesaplanarak son taksit tutarıyla birlikte defaten yatırılır.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren üç ay içinde Kuruma baÅŸvuruda bulunmaları, ilk taksiti bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren dört ay içinde, diÄŸer taksitlerini ise ikiÅŸer aylık dönemler hâlinde azami on sekiz eÅŸit taksitte ödemeleri gerekir.

Bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarın ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutar için bu maddenin yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz alınmaz.

Bu maddeye göre ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 4/12/1984 tarihli ve 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine Ä°liÅŸkin Kanuna göre hesaplanacak yasal faizi ile birlikte ödenmesi ÅŸartıyla bu madde hükümlerinden yararlanılır. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen ÅŸekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Bu hüküm, alacakları tahsil daireleri açısından taksitlendirilen alacaklar için ayrı ayrı uygulanır.

Geçici 60 ıncı maddenin dördüncü fıkrasının (b) ve (c) bentleri, yedinci, sekizinci, onuncu, on beÅŸinci ve on sekizinci fıkraları bu maddeden yararlanmak için baÅŸvuranlar hakkında da uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemeye Kurum yetkilidir.”

MADDE 58 – 5510 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 65 – 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerine;

a) 2015 yılından önce baÄŸlanmış ve 2015 yılı Ocak ödeme döneminde Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre artırılmış gelir ve aylık tutarları, 2015 yılı Temmuz ödeme döneminden itibaren Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre artırılır. Artırılan gelir ve aylık tutarları dosya bazında ödenmesi gereken miktar esas alınmak kaydıyla; 2015 yılı Temmuz ödeme döneminde 1.000 TL (dâhil) ve altında olanlar 100 TL tutarında, 1.000 TL’nin üstünde olanlar da 1.100 TL’yi geçmeyecek tutarda ayrıca artırılır.

b) 2015 yılında baÄŸlanacak malullük, yaÅŸlılık veya ölüm aylıklarının 27 nci, 29 uncu, 33 üncü ve geçici 2 nci maddelere göre 2015 yılı Ocak ayı itibarıyla hesaplanan aylık tutarları, (a) bendinde belirtilen ÅŸekilde artırılarak ödenir.

c) Ä°ÅŸ kazaları ile meslek hastalıkları sigortasından hak kazanılan gelirlere esas günlük kazanç hesabına giren;

1) Son takvim ayı 2015 yılının birinci yarısına ait olanlara baÄŸlanacak gelirler 2015 yılı Ocak ve Temmuz ödeme dönemlerinde Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fıkrasına ve birinci fıkranın (a) bendinin ikinci cümlesine göre,

2) Son takvim ayı 2015 yılının ikinci yarısına ait olanlara baÄŸlanacak gelirler ise 2015 yılı Temmuz ödeme döneminde 55 inci maddenin ikinci fıkrasına ve birinci fıkranın (a) bendinin ikinci cümlesine göre,

artırılarak ödenir.

d) Birinci fıkranın (a) bendinin ikinci cümlesine göre yapılacak artış tutarı;

1) Ä°ÅŸ kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iÅŸ göremezlik geliri almakta olanlara, gelir baÄŸlanmasına esas olan sürekli iÅŸ göremezlik derecesi oranında,

2) Ölüm dosyalarında hak sahiplerinin hisseleri oranında,

3) Yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleÅŸmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara, ülkemiz mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme gün sayılarının, sosyal güvenlik sözleÅŸmesine göre nazara alınan toplam prim ödeme gün sayısına olan oranına göre,

uygulanır.

e) Birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen ÅŸekilde artırılan gelir ve aylıklar, 2015 yılı Temmuz ödeme döneminde 55 inci maddeye göre ayrıca artırılmaz.”

MADDE 59 – 5510 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 66 – 10/6/2003 (dâhil) tarihi ile 13/5/2014 tarihi arasında kömür ve linyit madenlerinin yer altı iÅŸlerinde meydana gelen iÅŸ kazası sonucunda ölen sigortalının; genel saÄŸlık sigortası primi dâhil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime iliÅŸkin her türlü borçları terkin edilir ve ölüm tarihinde sigortalıya iliÅŸkin ÅŸartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık baÄŸlanır. Bu ÅŸekilde baÄŸlanan aylıklara iliÅŸkin primlerin eksik olan kısmı Maliye Bakanlığınca Kuruma ödenir.

Gelir ve aylıkların hesaplanması ile hak sahiplerine paylaÅŸtırılmasında sigortalının ölüm tarihinde yürürlükte olan Kanun hükümleri esas alınır.

Birinci fıkra kapsamında olan ve 2008 Ekim ayı başından önce ölen sigortalının hak sahibi eÅŸ ve çocuklarından artan hisse bulunması hâlinde ana ve babaya 506 sayılı Kanunun mülga maddelerindeki, bu tarihten sonra ölen sigortalının ana ve babasına ise Kanunun 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen her türlü kazanç ve irattan elde etmiÅŸ olduÄŸu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diÄŸer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık baÄŸlanmamış olması ÅŸartları aranmaksızın gelir ve aylık baÄŸlanır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

Bu madde kapsamında yazılı istekte bulunan hak sahiplerinin gelir ve aylıkları, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihi takip eden ay başından baÅŸlatılır ve baÄŸlanan gelir ve aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine MüsteÅŸarlığınca müÅŸtereken tespit edilir.”

MADDE 60 – 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 98 inci maddesinin birinci fıkrasına “kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın” ibaresinden sonra gelmek üzere “genel saÄŸlık sigortalısı sayılanlar için belirlenen saÄŸlık hizmeti geri ödeme usul ve esasları çerçevesinde” ibaresi ve aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu, bu kapsama girenler yönünden genel saÄŸlık sigortalısı sayılanlar için belirlenen saÄŸlık hizmetlerine ilave saÄŸlık hizmetlerini belirler, protez ve ortezler için farklı birim fiyatı tespit eder. Bu saÄŸlık hizmetleri saÄŸlık uygulama tebliÄŸindeki istisnai saÄŸlık hizmetleri kapsamına dâhil edilmez.”

61-89 MADDELER Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ

MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER