
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
TÜRK PETROL KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 33-53 MADDELER



ONÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Petrol Satışlarından Doğan Gelir .
Petrol ihraç gelirleri .
MADDE 33 – (1) Petrol hakkı sahibi ÅŸirketlerin, ihraç ettikleri petrolden saÄŸladığı geliri yurt dışında muhafaza etmeleri halinde, bu gelir petrol iÅŸlemi için yapmış olduÄŸu yatırımlara tekabül eden sermayesinden veya varsa bu sermayesini aÅŸan net kıymetlerinden mahsup edilir.
(2) Petrol hakkı sahibi, ihraç ettiÄŸi petrol miktarını ve saÄŸlanan hâsılatın döviz tutarını ve Türk Lirası karşılığını, gümrük bilgilerini ve buna iliÅŸkin diÄŸer belgeleri üçer aylık dönemler itibariyle Genel MüdürlüÄŸe bildirir.
(3) Petrol hakkı sahibinin elde ettiÄŸi ihracat bedeli gelirlerinin tasarrufu, 7/8/1989 tarihli ve 89/14391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ve anılan Karara dayanılarak çıkarılan mevzuat hükümlerine tabidir.
ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sermaye Transferleri .
Transferler
MADDE 34 – (1) Petrol hakkı sahibi, petrol iÅŸlemlerinden elde ettiÄŸi gelirinin, yurt dışına transferi için örneÄŸi ek-40’ta yer alan forma uygun olarak hazırladığı transfer beyannamesini Genel MüdürlüÄŸe verir.
(2) Petrol hakkı sahibinin yurt dışına transfer edeceÄŸi nakdi fonlardan; ödenmesi gereken fakat henüz ödenmemiÅŸ bulunan vergi, resim, harç ve Devlet hissesi için gerekli kısım indirilir. Bu kısmın nakdi fonlar toplamından büyük olması halinde nakden transfer yapılamaz.
(3) Petrol hakkı sahibinin tescil edilmiÅŸ sermayesine karşılık yapacağı transferlerde ithal edilen döviz cinsi esas alınır.
(4) Petrol hakkı sahibi, Genel MüdürlüÄŸe baÅŸvurarak transfer edilebilecek sermayesini aÅŸan net kıymetlerini cari yıl içerisinde üçer aylık dönemler itibariyle transfer edebilir. Süresi içinde yapılmayan transfer talepleri bir sonraki beyan döneminde yapılabilir. Kurumlar vergisi beyannamesinin veriliÅŸini takiben vereceÄŸi nihai transfer beyannamesi Genel Müdürlükçe incelenerek üçer aylık dönemlerde cari yıl içinde yapmış olduÄŸu transferlerden mahsup edilir. Mahsup edilemeyen tutarlar gelecek dönemlerde yapılacak transferlerden mahsup edilir. MahsuplaÅŸma yapılamadığı takdirde fazla transfer edilen miktar geri getirilir. MahsuplaÅŸma tarihi, nihai transfer beyannamesinin son gününü takip eden bir aylık süredir. Petrol hakkı sahibi sermayesini aÅŸan net kıymetlerinin transferinin mahsuplaÅŸmasına iliÅŸkin taahhütnameyi ilk transfer müracaatı esnasında Genel MüdürlüÄŸe sunar.
(5) Petrol hakkı sahibinin ayrıntıları transfer beyannamesinde gösterilen transfer istekleri, Genel Müdürlükçe incelenir ve en geç altmış gün içinde karara baÄŸlanır. İnceleme sonucunda transferinin yapılması uygun görülen nakdi fonlar ve buna ait haklar için Genel Müdürlükçe transfer izni verilir ve petrol hakkı sahibinin beyannamesinde gösterdiÄŸi ya da göstereceÄŸi bankaya gerekli talimat yazıyla verilir ve yazının bir örneÄŸi petrol hakkı sahibine de iletilir. Genel Müdürlükçe transfer izni verilen miktar petrol hakkı sahibince vergiden muaf olarak ve baÅŸka bir kurumun iznine tabi olmaksızın harice transfer edilebilir.
(6) Transfer iÅŸlemleri, T.C. Merkez Bankası mevzuatı ve Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ve anılan Karara dayanılarak çıkarılan Yönetmelik, TebliÄŸ ve Genelgelerde yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(7) Petrol hakkı sahibi, Türkiye’deki faaliyet ve iÅŸlemlerinden elde ettiÄŸi geliri ve tescil edilmiÅŸ sermayesini, Genel MüdürlüÄŸün onayı ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde bankalar veya özel finans kurumları aracılığı ile yurt dışına cari kur üzerinden serbestçe transfer edebilir. Transferin yapılmasını müteakip on gün içinde transfere iliÅŸkin detaylı belgeleri Genel MüdürlüÄŸe verir.
(8) Getirilen nakdi fonların nemalanması, malzeme satışı, personel kiralanması, yüklenicilik hizmetleri gibi petrol iÅŸlemi haricinde elde edilen gelirler, petrol iÅŸleminde kullanılması halinde sermaye mevcutlarına dâhil edilir. Elde edilen gelirler ve harcamalar ek-41’e uygun olarak her ayın ilk on iÅŸ günü içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir. Åžirketin talebi halinde petrol iÅŸlemi haricinde elde ettiÄŸi gelirler nakdi fonların tescil edildiÄŸi esaslar ÅŸeklinde tescil edilir. Aynı ÅŸekilde transfere konu olur.
ONBEŞİNCİ BÖLÜM
Malzemenin İthalatı, Satış ve Devri, İhracatı ve Petrol İşleminin
Yükleniciye Yaptırılması, Operatörlük AnlaÅŸmaları
Malzemenin ithalatı
MADDE 35 – (1) Petrol hakkı sahibi, petrol iÅŸlemlerinde kullanacağı malzemelerin ithali için ek-42’de yer alan baÅŸvuru dilekçesi ile Genel MüdürlüÄŸe baÅŸvurur. İthal edilecek malzemenin kullanım yerinin arama veya üretim amaçlı olacağı açıkça belirtilir.
(2) Petrol hakkı sahibi, petrol iÅŸlemlerini yükleniciye yaptıracak ise, yüklenici ile yaptığı anlaÅŸmanın bir örneÄŸini belgeleri ile birlikte Genel MüdürlüÄŸe verir. Genel Müdürlük, yazılı anlaÅŸma ve belgeleri inceledikten sonra sonucunu petrol hakkı sahibine bildirir.
(3) Petrol iÅŸlemlerinde kullanılmak üzere petrol hakkı sahibi adına yüklenicinin ithal edeceÄŸi malzemeler için üzerinde petrol hakkı sahibinin onayı bulunan ek-43’te yer alan baÅŸvuru dilekçesi ile Genel MüdürlüÄŸe baÅŸvurulur.
(4) Birinci ve üçüncü fıkradaki baÅŸvuru dilekçelerine ithali istenen malzemeye ait faturanın bir asıl ve dört kopyasıyla, beÅŸ nüsha onaylı tercümesini ekler. Genel Müdürlük baÅŸvuruyu inceledikten sonra malzemenin gümrük vergisi, harçlar ve damga vergisinden muaf olarak ithalinin uygun bulunduÄŸunu ilgili Gümrük MüdürlüÄŸü’ne bir yazıyla bildirir.
(5) Genel Müdürlük tarafından petrol iÅŸlemi için gerekli görülmeyen malzemenin ithali genel hükümlere göre yapılır.
(6) Petrol iÅŸlemlerinde kullanılmak üzere ithali talep edilen kullanılmış veya yenileÅŸtirilmiÅŸ malzemenin ithali Genel Müdürlükçe takdir edilir. Bu tür malzemeler için Genel Müdürlükten ön müsaade alınmadan ithalat iÅŸlemleri baÅŸlatılamaz.
(7) Genel Müdürlük tarafından verilen ithal, ihraç ve devir izinleri veriliÅŸ tarihinden itibaren altmış gün geçerlidir.
(8) Petrol hakkı sahibi;
a) Petrol iÅŸlemlerinde kullanılmak üzere ithal ettikleri malzemelerden, kullanım sonucu sarf edilenleri o yılın bitimini takip eden,
b) Hak sahipliÄŸi veya yüklenicilik sıfatı sona erdiÄŸinde,
c) İş bitiminde, muafen ithal ettikleri her türlü araç ve iÅŸ makinelerini bir park yerinde,
ç) DiÄŸer malzemeleri ise herhangi bir yerde muhafaza altına alarak,
altmış gün içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirmek zorundadır.
(9) Petrol hakkı sahibi, özellikle sondaj kulesi ve sismik ekip ve malzemelerini, nerede ve ne amaçla kullanıldıklarını düzenli olarak, her ayın on beÅŸine kadar Genel MüdürlüÄŸe bildirmek zorundadır.
(10) Petrol hakkı sahipleri, Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrası gereÄŸince gümrük, vergi ve resimlerinden muaf olarak ithal edilen ve ithal tarihinden sonra on yılını doldurmuÅŸ malzemeleri, kara taşıt ekipmanları petrol iÅŸlemleri dışında kullanılacağı hallerde Genel MüdürlüÄŸe yazılı olarak bildirimde bulunur.
(11) Sondaj kuleleri, sismik ekipmanlar ve iÅŸ makinelerinin yenileÅŸtirilmesi amacıyla sarf malzemeleri hariç diÄŸer ithal edilen malzemeler, ithal tarihinden itibaren on yıl süre ile petrol iÅŸlemi dışında baÅŸka bir faaliyette kullanılamaz.
(12) Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrası gereÄŸince sondaj kuleleri ve ekipmanlarının Bakanlık izni alınmaksızın jeotermal faaliyetlerde kullanılması halinde idari tedbirler uygulanır.
(13) Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında bahsi geçen ithal edilen malzemelerle kıyası kabil nitelikte ve miktarda Türkiye’de üretimi bulunan malzemelere iliÅŸkin Bakanlar Kurulu’na sunulacak liste; Bakanlık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve gerek duyulması halinde diÄŸer ilgili kurum ve kuruluÅŸların temsilcilerinin de katılacağı bir komisyon tarafından belirlenir. Bakanlık, söz konusu listenin oluÅŸturulabilmesi için çalışmaların baÅŸlayacağı süreyi ve çalışma takvimini en az iki ay önceden yukarıda bahsedilen ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla yazışarak, komisyon çalışmalarına katılacak temsilcilerini bildirmelerini talep eder. Söz konusu komisyonun hazırlayacağı listeler Bakanlık tarafından Bakanlar Kuruluna sunulur. Bakanlar Kurulunca onaylanan liste, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüÄŸe girer.
Malzemenin satış ve devri
MADDE 36 – (1) Muaf olarak ithal edilen veya dâhilden temin edilen malzeme, Genel MüdürlüÄŸe bildirilerek muafiyetten yararlanan bir baÅŸka petrol hakkı sahibine, Genel Müdürlükçe kabul edilmiÅŸ yüklenicisine gümrük ve diÄŸer ithal vergi ve resimlerden ve dâhilde alınan her türlü vergi ve resim ve harçlardan muaf olarak devredilebilir.
(2) Devir talepleri, devreden ve devralan tarafından, beraberce ek-44’te yer alan forma uygun olarak düzenlenmiÅŸ devir listesiyle Genel MüdürlüÄŸe yapılır. Genel Müdürlük, devralanın muafiyetten faydalanan petrol hakkı sahibi, temsilcisi veya yüklenici olduÄŸunu ilgili gümrük müdürlüÄŸüne bildirir. Bu koÅŸullarla devredilen malzemenin muafiyeti devam eder.
(3) Petrol hakkı sahibi veya yüklenicisi tarafından, petrol iÅŸlemlerinde kullanılmak üzere muaf olarak ithal edilen ve ithal tarihinden itibaren 10 yılını doldurmuÅŸ, hurda, ihtiyaç fazlası malzemenin bu Kanun kapsamındaki muafiyetten yararlanmayan gerçek ve tüzel kiÅŸilere satışı ve devredilmesi veya petrol hakkı sahibi tarafından petrol iÅŸlemi sayılmayan bir faaliyette kullanılması istenirse, Genel Müdürlük Kanunun 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasındaki koÅŸulları dikkate alarak bu devre ve kullanmaya izin verebilir. Durumu bir yazı ile ilgili Gümrük MüdürlüÄŸü’ne bildirir.
(4) Devir iÅŸlemleri ilgili gümrük müdürlüklerinde sonuçlandırıldıktan sonra söz konusu iÅŸlem taraflarca on beÅŸ gün içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir.
Malzemenin ihracatı
MADDE 37 – (1) Petrol hakkı sahibi ve yüklenici; ithal edilen malzemenin ihraç edilebilmesi için ek-45’te yer alan forma uygun olarak düzenlediÄŸi bilgileri içeren listeyle birlikte Genel MüdürlüÄŸe baÅŸvurur. Bu liste, Genel Müdürlükçe onaylanarak ihraç iÅŸlemleri için ilgili Gümrük MüdürlüÄŸüne bildirilir.
(2) Bütün petrol ve kayaç örnekleri, sondaj kırıntıları, karotlar veya bunların boyuna kesilmiÅŸ parçaları, jeofizik ve benzeri metotlara iliÅŸkin bant ve diÄŸer veriler teftiÅŸe ve muayeneye hazır bulundurulmak üzere Türkiye’de korunur. Bunların analiz ve incelemeleri için yurt dışına geçici olarak gönderilmesine, bilahare Türkiye’ye iadesinde jeofizik ve benzeri metotlara iliÅŸkin bant ve diÄŸer verilerin dönüÅŸümünün saÄŸlanması, karot, kırıntı ve boyuna kesilmiÅŸ parçaların sadece analiz ve inceleme raporlarının bir örneÄŸinin Genel MüdürlüÄŸe verilmesi koÅŸuluyla izin verilebilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(3) İhraç iÅŸlemlerini sonuçlandırıldığına dair gümrük çıkış beyannameleri talep eden tarafından on beÅŸ gün içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir.
Petrol iÅŸleminin yükleniciye yaptırılması
MADDE 38 – (1) Petrol iÅŸlemlerinden olan arama ve üretim faaliyetleri ile ilgili hizmetleri yükleniciye yaptırmak isteyen petrol hakkı sahibi;
a) Yüklenicinin kimliÄŸi, adresi, imzaya yetkili kiÅŸileri, iÅŸe baÅŸlayacağı tarih ve iÅŸin konusuna iliÅŸkin belgeyi,
b) Yükleniciyle yaptığı sözleÅŸmenin aslını veya noterce onaylanmış örneÄŸini, yabancı dilde olan sözleÅŸmelerde aslını ve aslına uygunluÄŸunu beyan ederek kendi onayladığı Türkçe çevirisini,
c) Yüklenicinin Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uymamasından doÄŸacak sorumluluÄŸu kabul ettiÄŸine iliÅŸkin taahhütnameyi
Genel MüdürlüÄŸe sunar.
(2) BaÅŸlangıç ve bitiÅŸ tarihleri açık bir ÅŸekilde belirtilen sözleÅŸme, imza tarihinden itibaren en geç yirmi gün içinde onaylanmak üzere Genel MüdürlüÄŸe verilir. Genel Müdürlük, yüklenicinin hizmetin gereÄŸine uygun teknik donanım ve yeterliliÄŸe sahip olup olmadığını incelemesinde dikkate alır. DeÄŸerlendirme sonucu petrol hakkı sahibine bir hafta içerisinde bildirilir. SözleÅŸmenin kapsamındaki iÅŸin baÅŸlama tarihi Genel MüdürlüÄŸe baÅŸvuru tarihinden en fazla otuz gün öncesinde olması halinde bu sürede yapılan harcamalar dikkate alınır. Aksi halde daha fazla sürelerde yükleniciye yapılmış olan ödemeler dikkate alınmaz.
(3) EÄŸer sözleÅŸme, tehlikeli fiilin önlenmesini yahut acil bir operasyonun yapılmasını gerektiriyor ise düzenlenecek sözleÅŸmenin Genel MüdürlüÄŸe sunulması için bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen sürelere ilaveten otuz gün daha ilave süre verilir.
(4) Uygun bulunan sözleÅŸme ile ilgili deÄŸiÅŸiklik ve uzatım talepleri, sözleÅŸmenin süresi bitiminden en az on beÅŸ gün önce Genel MüdürlüÄŸe verilir. Bu talep petrol hakkı sahibinin ve yüklenicinin deÄŸiÅŸikliÄŸi uygun bulduklarına dair imzalı beyanları ile yapılır. Aksi durumda talep Genel Müdürlükçe iÅŸleme alınmaz.
(5) Petrol hakkı sahibi, Genel MüdürlüÄŸün onayı olmadan yükleniciye petrol iÅŸlemi yaptıramaz.
Operatörlük anlaÅŸmaları
MADDE 39 – (1) Petrol hakkı sahibi ÅŸirketlerin müÅŸterek sahip oldukları ruhsatlar üzerinde gerçekleÅŸtirilecek petrol iÅŸlemlerinde;
a) Aralarında yapmış oldukları operatörlük anlaÅŸmasının, düzenlenme tarihinden itibaren en geç on beÅŸ iÅŸ günü içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilmesi,
b) Petrol iÅŸlemi esnasında oluÅŸacak operatör deÄŸiÅŸikliklerinin üç iÅŸ günü içerisinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilmesi,
c) Operatörlük anlaÅŸmasında, operatör tarafından yapılacak masraflara hak sahibi ÅŸirketlerin hangi oranlarda ve nasıl katılacağının belirtilmesi,
ç) Petrol iÅŸlemleri ile ilgili olarak ithal edilen kıymetlerin, operasyonlar için yapılan masrafların müÅŸterek petrol hakkı sahipleri arasında nasıl ve ne ÅŸekilde pay edilip tescil edileceÄŸine iliÅŸkin hususların operatörlük anlaÅŸması içerisinde düzenlenmesi zorunludur.
(2) Genel MüdürlüÄŸün uygun gördüÄŸü anlaÅŸmalar kendi aralarında geçerli olmak üzere petrol siciline kaydedilir.
ONALTINCI BÖLÜM
Petrol İşlemlerinin İzlenmesi, Denetimi,
Hak Sahipleri Arasındaki İhtilaf ve Bakanlığa Yapılacak İtiraz
Petrol iÅŸlemlerinin izlenmesi ve denetimi
MADDE 40 – (1) Petrol hakkı sahibi ve yüklenicileri tarafından yürütülen petrol iÅŸlemleri her safhasında Genel Müdürlük personeli tarafından izleme ve yerinde denetime tabi tutulabilir .
(2) Petrol iÅŸlemlerinin denetlenmesi esnasında petrol hakkı sahibi ve yüklenicileri Genel MüdürlüÄŸe verdiÄŸi teknik ve mali belgelerin hazırlanmasına esas olan bütün belgelerin asıllarını, yapılmış hesapları talep halinde görevli personele göstermek zorundadır.
(3) Petrol iÅŸlemlerinin gerçekleÅŸtirilmesi esnasında ortaya çıkabilecek olumsuzluklarda petrol hakkı sahibi hakkında üçüncü ÅŸahıslar tarafından yapılacak ihbar ve ÅŸikâyetler Genel Müdürlük tarafından sonuçlandırılır.
(4) Bakanlık, gerektiÄŸinde petrol iÅŸlemlerinin denetimi için diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları ile üniversitelerden inceleme ve denetimin gerektirdiÄŸi mesleki tecrübeye sahip olan personelleri de görevlendirebilir.
(5) Petrol hakkı sahibi veya yüklenicileri yahut bunların tesis sorumlusu gizlilik derecesi olduÄŸu gerekçesiyle bilgi ve belge vermekten imtina edemez.
(6) Denetim yapmak üzere görevlendirilen personel, gerekli gördüÄŸü hallerde petrol iÅŸlemlerinin normal seyrini aksatmaksızın numune almaya, yerinde ölçüm ve test yapmaya, masrafları petrol hakkı sahibince karşılanmak üzere bu numuneleri uzman kurum ve kuruluÅŸlara inceletmeye yetkilidir.
(7) Denetim esnasında düzenlenen ve mevcut durumu belirten tutanak iki nüsha hazırlanarak denetimi yapan Genel Müdürlük personeli ile denetim mahallinde hazır bulunan petrol hakkı sahibi veya temsilcisi tarafından imzalanır. Tutanağın bir nüshası ilgiliye verilir.
(8) Petrol iÅŸlemleri ile ilgili yapılan denetimlere ait Genel Müdürlükçe varsa alınan bir karar petrol hakkı sahibine ayrıca tebliÄŸ edilir.
(9) Denetim esnasında petrol hakkı sahibi veya varsa yüklenicileri; görevlilerin etkin, hızlı, verimli ve güvenli bir ÅŸekilde görevlerini yerine getirebilmesi için her türlü uygun ortamı hazırlamak, görev süresince bunların devamlılığını saÄŸlamak ve görevlilere yardımcı olmakla yükümlüdür.
ONYEDİNCİ BÖLÜM
İhtilaf ve İtiraz, İnceleme ve Soruşturma Esasları
İhtilaf ve itirazların müzakere usulü
MADDE 41 – (1) 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu hükümlerine göre alınmış veya alınacak olan tüm haklarda, baÅŸvuru veya hak sahipleri arasında çıkacak ihtilaflar müzakere ve sulh yolu ile Bakanlık tarafından çözüme kavuÅŸturulmaya çalışılır. BaÅŸvuru veya hak sahibi tarafından baÅŸvurunun ya da petrol hakkının konusunu, anlaÅŸmazlığın nedenlerini, anlaÅŸmazlığın müzakere ve sulh yolu ile çözümlenmesi talebini içeren dilekçenin Bakanlığa verilmesinden itibaren, yedi gün içerisinde söz konusu talep diÄŸer tarafa tebliÄŸ edilir. Karşı taraftan yedi gün içerisinde ihtilafın sulh ve müzakere yoluyla halline dair olumlu görüÅŸ gelmesi halinde on gün içerisinde müzakerelere baÅŸlanır. Müzakerelerde taraflar dinlenir, gerekli görülen durumlarda yazılı olarak beyanda ve taahhütte bulunmaları istenir. Bakanlık konu ile ilgili kararını ilgililere bildirir. Bakan kararına karşı Danıştaya dava açılabilir .
(2) Bakanlık, doÄŸrudan veya kendisine intikal eden ihbar veya ÅŸikâyetler üzerine, hak sahiplerinin ya da üçüncü kiÅŸilerin Kanuna, bu YönetmeliÄŸe ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırı faaliyet ve iÅŸlemleri nedeniyle soruÅŸturma açılmasına gerek olup olmadığının tespiti için ön inceleme yapılmasına karar verir ya da soruÅŸturma yapar.
(3) Bakan veya Genel Müdür resen ya da yapılmakta olan ön inceleme ve denetimin herhangi bir safhasında elde edilen bulgular neticesinde, Kanun ve bu YönetmeliÄŸin yanı sıra ilgili diÄŸer mevzuat hükümlerine aykırılık tespit edilmesi halinde, yargıya baÅŸvurabilir. Ayrıca, mevzuatın uygulanması açısından, mülki ve idari makamlara da baÅŸvurabilir ve yaptırım talebinde bulunabilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
ONSEKİZİNCİ BÖLÜM
Petrol İşlemine İliÅŸkin Verilerin Genel MüdürlüÄŸe Teslimi, Muhafaza Edilmesi,
Açık Hale Gelmesi ve Kullanıcılara Sunumu
Petrol iÅŸlemine iliÅŸkin verilerin teslimi
MADDE 42 – (1) Petrol hakkı sahipleri petrol iÅŸlemlerinden elde ettikleri saha ve kuyu verilerini, bunlarla ilgili deÄŸerlendirme raporlarını, laboratuar analiz sonuçlarını bu YönetmeliÄŸin 20 nci maddesinde belirtilen usul ve esaslar doÄŸrultusunda ek formlardaki içeriklere uygun ÅŸekilde hazırlayarak Genel MüdürlüÄŸe vermekle yükümlüdürler.
(2) Verilerin teslim edilmesine iliÅŸkin Genel Müdürlükten herhangi bir masraf talep edilemez.
(3) Karot, kırıntı, numune ile diÄŸer veriler ek-49’da yer alan kriterlere göre Genel MüdürlüÄŸe teslim edilir.
Verilerin muhafaza edilmesi
MADDE 43 – (1) Petrol iÅŸlemlerinden elde edilen ve yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre Genel MüdürlüÄŸe intikal eden veriler Genel Müdürlük arÅŸivlerinde muhafaza edilir.
(2) Kanunun 19 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen süreler dikkate alınarak veriler açık ve gizli olarak tasnif edilir. Tasnif edilen veriler; verilerin niteliÄŸini dikkate alarak onların bozulmasına, zarar görmesine, hasara uÄŸramasına yol açmayacak ÅŸekilde gerekli tedbirler alınarak petrol endüstrisinin ve hizmetin gerektirdiÄŸi uygun fiziki koÅŸullarda saklanır.
(3) Genel Müdürlük petrol iÅŸleminden elde edilen verilerin muhafaza edilmesine, ilgililere sunulmasına, tanıtım ve pazarlanmasına iliÅŸkin konularda kamu kurum ve kuruluÅŸları, araÅŸtırma kuruluÅŸları ve üniversitelerle iÅŸbirliÄŸi yapabilir, ihtiyaç duyacağı konularda hizmet alımında bulunabilir.
(4) Genel MüdürlüÄŸün arÅŸivinde muhafaza edilecek veriler ek-46’da belirtilen bilgi ve belgelerden oluÅŸur.
Verilerin açık hale gelmesi
MADDE 44 – (1) Bu bilgi ve verilerden;
a) Arama ruhsat sahasında açılan sondaj kuyularına iliÅŸkin bilgi ve veriler ile jeofizik, detay jeolojik ve laboratuar bilgi ve verileri ruhsat süresinin,
b) İşletme ruhsat sahasında açılan sondaj kuyularına iliÅŸkin bilgi ve veriler ruhsatın yürürlük tarihinden itibaren beÅŸinci yılın,
c) Araştırma izni kapsamında elde edilen bilgiler sekizinci yılın
sonunda açık hale gelir.
(2) Genel mahiyetteki teknik, mali ve jeolojik bilgilerle kuyu yerleri, sondaj kesitleri, muhafaza borularının kayıtları, sondaj sıvısı bilgileri, genel üretim ve satış rakamları sır sayılmaz. Ancak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil ve Usulü Hakkında Kanun hükümleri saklıdır.
Verilerin kullanıcılara sunumu
MADDE 45 – (1) Genel Müdürlük arÅŸivlerindeki bu bilgi ve verilerden açık hale gelenler, ek-46’ya uygun olarak talep edilir.
(2) Taleplerin deÄŸerlendirilmesinde öncelik petrol hakkı sahiplerinindir. DiÄŸer talepler, petrol sektörünün iÅŸlemlerini aksatmayacak ÅŸekilde karşılanır.
(3) Genel Müdürlük, talebi nitelik, nicelik, kapsam, büyüklük açısından deÄŸerlendirerek verilerin pazarlanması ve satış iÅŸlemlerini bir program dâhilinde gerçekleÅŸtirir.
(4) Verilerin kullanıcıya sunulma ÅŸekli, verinin özelliÄŸine, muhafaza ÅŸekline ve teknik özelliklerine göre Genel Müdürlükçe belirlenir.
(5) Veriler, aslından çoÄŸaltılarak veya elektronik ortamda da pazarlanabilir.
(6) Genel Müdürlük, verilerin sunumuna iliÅŸkin yapacağı hizmetlerin maliyeti ve sürdürülebilirliÄŸini dikkate alarak verilerin kullanıcılara sunumu karşılığında bir ücret belirler. Bu ücret, verinin cinsine, miktarına, veri üzerinde yapılacak iÅŸlemlere, verinin tüketilmesine ve hizmetin üretim süresine baÄŸlı olarak Genel Müdürlükçe her yıl yeniden belirlenir. Belirlenen ücret listesi Genel MüdürlüÄŸün internet sitesinde duyurulur.
(7) Talep edilen verinin hazırlanmasına ve kopyalanmasına iliÅŸkin eriÅŸim izni bedelleri Genel Müdürlükçe tahakkuk ettirilir. Bakanlığa hizmet veren muhasebe birimi hesabına tahakkuk ettirilen ücret yatırılarak, ödeme makbuzunun Genel MüdürlüÄŸe sunulmasıyla veri teslim iÅŸlemleri sonuçlandırılır.
(8) Genel Müdürlükten veri temin edenler, bu verileri temin edildiÄŸi ÅŸekliyle üçüncü ÅŸahıslara veremez, kopyalayamaz ve pazarlayamaz.
ONDOKUZUNCU BÖLÜM
Koruyucu Önlemler, Ruhsatlarda KomÅŸuluk İliÅŸkisi, Atık Suyun Tahliyesi, Kuyu
Tamamlama ve Terk Kriterleri, Koordinasyon ve Alt Düzenleyici İşlemler
Koruyucu önlemler
MADDE 46 – (1) Petrol hakkı sahipleri, petrol iÅŸlemlerinin her safhasında; petrol varlığının korunması, savurganlığın önlenmesi, petrol sahalarının iyiniyetle iÅŸletilmesi iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸinin saÄŸlanması ile çevrenin ve kültür varlıklarının korunmasına iliÅŸkin mevzuata uygun olarak gerekli önlem ve tedbirleri almakla yükümlüdürler. İnsan saÄŸlığını tehlikeye sokacak, doÄŸaya, çevreye ve kültür varlıklarına zarar verecek ÅŸekilde faaliyette bulunamazlar.
(2) Petrol hakkı sahipleri; kuyuların sondaj, tamamlama, geliÅŸtirme, iÅŸletme faaliyetleri sırasında sıvıların kuyudan yeryüzüne veya yeryüzünden kuyuya akmasına veya bir tabakadan diÄŸerine geçmesine, rezervuarın dinamiÄŸini olumsuz etkileyecek ÅŸekilde kuyulardan gerekenden çok üretim yapılmasına engel olacak tedbirleri almakla yükümlüdürler.
(3) Geleneksel olmayan yöntemler dâhil petrol arama ve üretim faaliyeti yapanlar, insan saÄŸlığı ve çevrenin korunabilmesi amacıyla yeraltı ve yüzey sularına, havaya ve topraÄŸa gelebilecek zararları ve olumsuz etkileri önlemek ve azaltmak için yapılacak petrol iÅŸlemine dair eylem planlarını arama ve sondaj faaliyetlerine baÅŸlamadan önce ek-50’ye uygun ÅŸekilde hazırlayarak Genel MüdürlüÄŸe sunmakla yükümlüdür. Petrol hakkı sahibi, yapacağı petrol iÅŸlemleri ile ilgili Genel MüdürlüÄŸün kendisine onay vermesinin akabinde yöre halkını yapacağı operasyonlar hakkında bilgilendirir. Verilen programlarda bir deÄŸiÅŸiklik olması durumunda 20 nci maddedeki düzenlemeler çerçevesinde yeni hazırlanacak operasyon planları Genel MüdürlüÄŸe sunulur. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
(4) Petrol hakkı sahibi, arama ve sondaj faaliyetlerine baÅŸlamadan önce;
a) Kullanılacak suyun teminine, kullanımına, kalitesinin korunmasına ve atık suyun bertarafına,
b) Hava kalitesinin korunmasına,
c) Toprak kalitesinin korunmasına,
iliÅŸkin faaliyet programlarını ek-50’ye uygun ÅŸekilde hazırlayarak Genel MüdürlüÄŸe sunar.
(5) Petrol iÅŸlemleri sırasında ve sonrasında ortaya çıkan atıklar;
a) İçme ve kullanma suyu havzalarına, akarsulara, barajlara, drenaj sistem ve çukurlarına, kuru ve akar dere yataklarına, nehirlere, göllere ve sair yüzey sularına, yol ve yol kenarlarına atılamaz.
b) Genel Müdürlükten izin almadıkça yer üstündeki sistemlerde buharlaÅŸtırılamaz ve yeraltına enjekte edilemez.
(6) Petrol iÅŸlemlerinin gerçekleÅŸtirildiÄŸi lokasyonun; yerleÅŸim yerlerine, sulak alanlara ve diÄŸer çevre koruma alanlarına olan emniyet mesafeleri ek-50 forma ve ilgili mevzuatlara uygun olmak zorundadır.
(7) Petrol hakkı sahipleri üretim kuyularının lokasyonu etrafında ve ham petrolün boru hatları ile iletiminde ortaya çıkabilecek çevre kirliliÄŸinin önlenmesi için gerekli tedbirleri alırlar.
(8) AÅŸağıdaki yerlerde Bakanın özel müsaadesi olmadan petrol iÅŸlemi yapılamaz:
a) Devletin hudutlarında bir kilometre mesafede.
b) Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri içerisinde.
c) Tarihi yerler ile kamu hizmeti veya umumun yararına ayrılmış ibadethane, okul, hastane, kütüphane, karayolu, demiryolu gibi yer ve tesislere 60 metre mesafe dâhilinde.
(9) 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında ilan edilen askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde anılan Kanun hükümlerine göre iÅŸlem yapılır.
Ruhsatlarda komÅŸuluk iliÅŸkisi
MADDE 47 – (1) Ruhsatlardaki komÅŸuluk iliÅŸkisinde;
a) Ruhsat sahibi komÅŸu ruhsat sahibinin yazılı iznini alamadığı durumda, Genel MüdürlüÄŸün uygun görüÅŸü ile komÅŸu ruhsattaki faaliyetleri engellememek kaydıyla, sismik veri toplamada serim uzunluÄŸu ya da yapacağı iÅŸlemin etki alanının yarısı kadar komÅŸu ruhsatta veri toplama iÅŸlemi yapabilir.
b) Karalardaki bir ruhsatta açılan arama kuyusunun hedef seviyedeki koordinatlarının yüzeye iz düÅŸümü komÅŸu ruhsat sınırına ham petrol hedefli ise en az 300 metre, doÄŸal gaz hedefli ise en az 1.000 metre mesafede olabilir. Bu mesafeden daha az mesafede kuyu açılabilmesi Genel MüdürlüÄŸün iznine baÄŸlıdır. Denizlerde ise mesafeler yapıya göre Genel Müdürlükçe ayrıca belirlenir.
c) KomÅŸuluk olan ruhsatların sahipleri, ruhsat sınırına yakın mesafede açılan kuyular ile ilgili olarak hedef seviyelerdeki kuyu koordinat bilgisini Genel Müdürlükten talep edebilir.
ç) Kara ve deniz ruhsatlarının komÅŸuluÄŸu durumlarında, deniz ruhsatı sahibi arayıcı, yapacağı arama sondajı faaliyetleri için komÅŸu kara ruhsatı sahibinin faaliyetlerini engellemeyecek ve Kıyı Kanunu ile ilgili mevzuatlardaki sınırlamalara uyacak ÅŸekilde, Genel MüdürlüÄŸün onayı dâhilinde, sondajın hedef seviyelerinin kendi ruhsatında kalması ÅŸartıyla sondaj lokasyonunu komÅŸu kara ruhsatı içerisinde kurabilir.
Petrol işlemleri sonucu oluşan atık suyun tahliyesi
MADDE 48 – (1) Petrol iÅŸlemleri sonucu oluÅŸan atık suyun yeraltına enjeksiyonu, buharlaÅŸtırma, arıtma veya diÄŸer yöntemler yoluyla tahliyesine iliÅŸkin izin baÅŸvuruları ek-47’de yer alan forma uygun ÅŸekilde hazırlanarak, bir tahliye programıyla birlikte Genel MüdürlüÄŸe yapılır. Yapılacak inceleme ve deÄŸerlendirmeden sonra Genel MüdürlüÄŸün uygun görüÅŸünün bildirimi ile tahliyeye baÅŸlanır.
(2) Atık su tahliyesi ek-37 ve ek-48’de yer alan teknik kriterlere göre yürütülür.
Kuyu tamamlama ve terk kriterleri
MADDE 49 – (1) Petrol hakkı sahipleri açacakları kuyunun lokasyon yeri ve çamur havuzlarının inÅŸası ve kullanımı, sondaj ve test operasyonları, sondaj sırasında rastlanan tuzlu su atıklarının tahliyesi ile kuyu terk iÅŸlemlerini ek-37’de yer alan kriterler çerçevesinde yürütür.
Koordinasyon
MADDE 50 – (1) Petrol hakkı sahiplerinin talep etmeleri halinde, yürürlükteki mevzuatlara göre ilgili kurum ve kuruluÅŸların yetki alanına giren konularda Kanunun 1 inci ve 17 nci maddeleri uyarınca iÅŸlemleri, Genel Müdürlük vasıtasıyla yerine getirilir. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
Alt düzenleyici iÅŸlemler
MADDE 51 – (1) Bakanlık, bu YönetmeliÄŸin uygulamasına yönelik alt düzenleyici iÅŸlemler yapmaya yetkilidir.
YİRMİNCİ BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
Mevcut ruhsatların süresi
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Kanunun yürürlük tarihinden önce verilmiÅŸ olan arama ve iÅŸletme ruhsatlarına iliÅŸkin hak ve yükümlülükler ruhsatın süresi sonuna kadar devam eder.
(2) Arama ruhsat süreleri, ilgili ruhsatın Resmî Gazete’de ilan edilmiÅŸ olan “Petrol Hakkına Müteallik Karar”ında belirtilen süredir.
(3) Mevcut iÅŸletme ruhsatına, veriliÅŸ tarihindeki süresi dikkate alınarak ilk 20 yıllık ve birinci 10 yıllık uzatma dönemi sona ermesi durumunda iÅŸletme ruhsatında kalan üretilebilir petrolün varlığına ve ayrıca yıllar itibariyle ekonomik bir üretimin yapılabileceÄŸine iliÅŸkin bilgi ve dokümanların Genel MüdürlüÄŸe sunulması halinde, Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen uzatmalar dâhil verilebilecek azami süreyi aÅŸmayacak ÅŸekilde süre uzatımı verilebilir.
Mevcut ruhsatların intibakı
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Arama ruhsatlarının Kanunun geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki düzenleme uyarınca yapılacak intibak baÅŸvurularında, ilgili arama ruhsatının;
a) Karasuları dışındaki münhasır ekonomik bölgelerdeki arama ruhsatları hariç, intibakı istenen ruhsat ilk veriliÅŸ döneminde ise 4 yıllık, ilk uzatma döneminde ise 6 yıllık süresini tamamlamamış olması dikkate alınır.
b) Mülga 6326 sayılı Petrol Kanununun 50 nci maddesine göre ruhsatın verilmesi esnasında varsa Genel Müdürlükçe belirlenmiÅŸ sismik faaliyet ve kuyu açma ÅŸartının ve aynı Kanunun 58 inci maddesine göre Bakanlar Kurulu kararı ile teminat karşılığında uzatılmış sondaj yükümlülüklerinin yerine getirilmiÅŸ olması hususları yapılacak deÄŸerlendirmede dikkate alınır. Karasuları içindeki ruhsatlarda yukarıda belirtilen sürelerin %50 fazlası uygulanır.
(2) Petrol hakkı sahibinin intibak talebinde bulunabilmesi için söz konusu ruhsat sahasında, baÅŸvuru tarihine kadar geçen süre içinde taahhüt etmiÅŸ olduÄŸu yıllık faaliyetin en az %50’sinin gerçekleÅŸtiÄŸini gösterir bilgi ve raporları sunması ÅŸartı aranır. Ancak münhasır ekonomik bölge sınırları komÅŸu ülkeler ile mutabakata varılamamış alanlarda bu ÅŸart aranmaz.
(3) İntibakı talep edilen ruhsatın yeni sınırlarının ve azami büyüklüÄŸünün, Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen ölçekteki paftalarla ve derecelerle birebir uyumlu olması esastır.
(4) Aynı pafta veya bir derecelik enlem-boylam içinde farklı petrol hakkı sahiplerine ait birden fazla arama ruhsatının olması halinde bu ruhsatlar için intibak iÅŸlemi yapılmaz. Ancak, ruhsat sahiplerinin kendi aralarında anlaÅŸarak aynı pafta içerisinde ortak bir ruhsat intibakı için baÅŸvurmaları halinde Genel Müdürlükçe deÄŸerlendirmeye alınarak intibak iÅŸlemleri yapılabilir.
(5) İntibakı istenen ruhsatların, 1/50.000 ve 1/25.000 ölçekli paftaların dışına taÅŸtığı veya paftanın boÅŸ olması durumlarında;
a) Aynı 1/50.000 ölçekli pafta içinde kalmak ÅŸartı ile bu pafta içinde kalan 1/25.000 ölçekli paftaların her birinin %50’sini aÅŸması halinde ve kalan kısmın ruhsatsız olması durumunda, bu alanların tamamı mevcut arama ruhsatına dâhil edilebilir.
b) Aynı 1/50.000 ölçekli pafta içinde kalmak ÅŸartı ile bu pafta içinde kalan 1/25.000 ölçekli tam paftaların her birinin %50’sinden daha az bir alanı kapsaması halinde, ruhsatın mevcut büyüklüÄŸünü koruyacak ÅŸekilde, 1/25.000 ölçekli paftanın tamamını kapsayacak ÅŸekilde düzenleme yapılabilir.
c) Aynı 1/50.000 ölçekli pafta içinde kalmak ÅŸartı ile bu pafta içinde kalan 1/25.000 ölçekli tam paftaların ruhsatsız olması durumunda, kapsadığı alanın büyüklüÄŸüne bakılmaksızın, ruhsatın mevcut büyüklüÄŸünü koruyacak ÅŸekilde, 1/25.000 ölçekli paftanın tamamını kapsayacak ÅŸekilde düzenleme yapılabilir.
ç) Ruhsatın komÅŸu 1/50.000 ölçekli paftaya taÅŸması durumunda, yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerindeki hususlar uygulanarak ve Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasındaki düzenleme dikkate alınarak ruhsat büyüklüÄŸüne iliÅŸkin Genel Müdürlükçe düzenleme yapılabilir.
(6) İntibakı istenen her bir ruhsat için baÅŸvuru ekinde ek-8 formuna uygun olarak yeni bir iÅŸ ve yatırım programı verilmesi zorunludur. İntibak baÅŸvuru tarihi itibariyle 4 yıl ve daha fazla süresi dolan ruhsatların iÅŸ ve yatırım programında en az bir adet arama kuyusu açılması taahhüdü aranır. Ancak, intibakı istenen bir ruhsatın karada ve karasuları içerisinde birden fazla 1/50.000’lik pafta içerisinde, karasuları dışında ise birden fazla bir tam derecelik alan içerisinde ruhsatlandırılması halinde, ortaya çıkacak ruhsatların herhangi birisinde en az bir adet sondaj taahhüt etmesi yeterlidir. İntibakı yapılan ve su derinliÄŸi bin metreden fazla olan karasuları dışı ruhsatlarda ilk üç yıla kadar sondaj ÅŸartı aranmaz.
(7) Kanunun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası ve 22 nci maddesinin sekizinci fıkrasına göre verilmesi gereken teminatlar, Genel Müdürlükçe ruhsat intibakının uygun bulunduÄŸuna iliÅŸkin petrol hakkı sahibine veya kanuni temsilcisine yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yatırılır. Teminatların yatırılmaması durumunda intibak iÅŸlemleri sonuçlandırılmaz.
(8) Genel Müdürlükçe deÄŸerlendirmeye alınan ruhsat intibak iÅŸlemlerinin sonuçlandırılmasında Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen altmış günlük süreye uyulmaz.
(9) Mevcut iÅŸletme ruhsatlarının dışında yer alan arama ruhsatlarının bulunduÄŸu paftalar ile devlet sınırları, kara ve deniz sınırlarının kesiÅŸtiÄŸi paftalarda Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasındaki “tam bir pafta içinde yer alması” kuralı uygulanmaz.
(10) Kara suları dışındaki ruhsatların intibaklarında geçmiÅŸ süre deÄŸerlendirilmesi hariç yukarıdaki fıkralardaki usul ve esaslara göre intibakları yapılır.
Teminatla uzatılmış arama ruhsatlarının durumu .
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Mülga 6326 sayılı Petrol Kanununun 55 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre Bakanlar Kurulu kararıyla teminat karşılığında uzatılmış arama ruhsatlarının uzatma süresinin sonunda keÅŸif aÅŸamasına gelinmiÅŸ olması halinde ve keÅŸfin ticari deÄŸerlendirilmesine sürenin yetmediÄŸi durumda Kanunun 6 ncı maddesinin sekizinci fıkrasındaki hüküm uygulanır. . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
Mevcut ruhsatlarda süre uzatılması
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Bu YönetmeliÄŸin geçici 2 nci maddesinin dördüncü fıkrasındaki durumdan dolayı intibak iÅŸlemleri yapılamayan arama ruhsatlarındaki yükümlülüklerin eksiksiz olarak yerine getirilmiÅŸ olması ÅŸartıyla karalarda iki yıl denizlerde ise üç yıla kadar, bir defaya mahsus olmak üzere uzatma verilmesinde Genel Müdürlük yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 52 – (1) Bu Yönetmelik 11/12/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
Yürütme .
MADDE 53 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakan yürütür
YönetmeliÄŸin ekleri için tıklayınız
YÖNETMELİĞİN TAMAMI AÅžAÄžIDAKİ LİNKLERDEDİR MADDELERE GÖRE TIKLAYINIZ
TÜRK PETROL KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 1-18 MADDELER
TÜRK PETROL KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 19-32 MADDELER
TÜRK PETROL KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 33-53 MADDELER